Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2013"

Transkriptio

1 Mikko Olin, Joni Tiainen, Kari Nyberg ja Hannu Lehtonen 7... Akvaattiset tieteet, Ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta Tiivistelmä Vuonna Evon kohdejärvillä ei enää jatkettu hauen ja ahvenen poistokalastusta vaan keskitytyin seurantaan tiiviimmällä aikataululla (vuoden tapaan kahden viikon välein). Tutkimusjärvillä seurattiin kalastoa, pohjaeläimiä, eläinplanktonia ja veden laatua. Pää- ja Katumajärvellä tehtiin verkkokoekalastukset ja kalastustiedustelut. Merkintä-takaisinpyynnin perusteella kevään ahventiheys kohdejärvillä vaihteli välillä - 79 yks. / ha (-) ja haukitiheys välillä - kpl/ha (-). Ahvenen tiheysarvio pysytteli edellisvuoden tasolla Hoka- ja Haukijärvellä, pieneni Majajärvellä ja kasvoi Hoka- ja Haarajärvellä. Kevään haukitiheysarvio kasvoi välimittasäädellyillä järvillä (Haukija ), mutta pieneni tai pysytteli samana alamittasäädellyillä järvillä (Maja- ja ). Ahvenen yksikkösaalis verkkokoekalastuksissa oli välillä - kpl (-IVA_a) ja - g / verkko ( - ). Vastaavat särkisaaliit olivat -9 kpl (IVA - ) ja - g / verkko (IVA - ). Saaliit pienenivät edellisvuodesta lähes kaikilla järvillä. KESKALA-hankkeen aineistosta painettiin tai hyväksyttiin vuonna tieteellistä artikkelia ja lähetettiin arvioitavaksi. Hanketta esiteltiin kansainvälisen limnologiyhdistyksen kongressissa Unkarissa ja useilla kotimaisilla foorumeilla. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat n. 7. Muun kuin Bergsrådet Bror Serlachius Stiftelsen rahoituksen osuus oli %. Hankkeeseen osallistui tutkijaa / tutkimusharjoittelijaa.

2 Sisällysluettelo. Tausta ja tavoitteet.... Tutkimustoiminta.... Kalastotutkimukset..... Merkintä-takaisinpyynti..... Verkkokoekalastukset..... Kalojen ikä-, kasvu- ja ravintotutkimukset..... Pohjaeläimet.... Eläinplankton.... Veden laatu.... Pääjärven ja Katumajärven tutkimukset.... Tutkimustulokset Kalastotutkimukset Merkintä-takaisinpyynti Verkkokoekalastukset..... Kalojen ikä ja kasvu.... Veden laatu.... Julkaisut ja tiedottaminen.... Kulut ja osallistujat... Error! Bookmark not defined.

3 . Tausta ja tavoitteet Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa -hanke (KESKALA -) käynnistettiin Helsingin yliopiston Bio- ja ympäristötieteen laitoksella ja pääasiassa Bergsrådet Bror Serlachius Stiftelsen rahoittamana kesäkuun alussa. Hankkeen yleistavoitteena on määrittää keskeisimmät kalayhteisön tilaan vaikuttavat tekijät ja kehittää tämän tiedon pohjalta kalastuksen ja kalavesien hoidon strategia, joka ohjaa kalastusta kalavarojen kestävän käytön periaatteiden mukaisesti ja kehittää kalakantojen rakennetta myös kalastuksen kannalta hyvään suuntaan (kalantuotanto ohjautuu petokaloihin, saaliissa runsaasti suurikokoisia petokaloja, sivusaalis pieni). Kyseessä on kokonaisvaltainen kalojen elinympäristöä ja kalastusta koskeva tutkimus, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti biologisesti kestävän kalastuksen toteuttamisen periaatteisiin hauki-, ahven- ja kuhakantojen hyvän tuotannon ja luontaisen lisääntymisen geneettisen monimuotoisuuden turvaamisessa. Vuonna kohdejärvillä (kuva ) ei tehty enää vuonna alkanutta haukikantojen ( järveä) ja ahvenkantojen (kahtia jaettu Iso Valkjärvi) säätelyä erityyppisillä kalastustavoilla (ks. toimintakertomus ). Sen sijaan seurattiin kalakannan ominaisuuksia (tiheys, rakenne, tuotanto ja ravinnonkäyttö), kalojen ravintoeläinyhteisöjen (pohjaeläimet ja eläinplankton) kokoa ja rakennetta, sekä tehtiin vedenlaatututkimuksia (a klorofylli, ravinteet ja fysikaalis-kemialliset ominaisuudet) tiheämmällä näytteenotolla vuoden ohjelman mukaisesti (ks. toimintakertomus ). Kenttätyöt tehtiin Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Evon Riistan- ja kalantutkimuksen (RKTL), Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksen ja Lammin Biologisen aseman (BA) yhteistyönä. Kuva. KESKALA-hankkeen Evon kohdejärvet ja niiden sijainti.. Tutkimustoiminta. Kalastotutkimukset.. Merkintä-takaisinpyynti Merkintä-takaisinpyynnin (MT-pyynti) tarkoituksena oli seurata muutoksia ahven ja haukikannan koossa ja rakenteessa. Rysä- ja katiskapyynti aloitettiin melko myöhään jäiden lähdettyä vasta.-..) Pääosa katiskoista oli Evolla valmistettuja (pistehitsattu ja kuumasinkitty verkko, silmäkoko,7 x,7 mm ja langanvahvuus,9 mm). Lisäksi käytettiin Kivikankaan valmistamia havaskatiskoita (mallit Lokka kpl ja Teho 9 kpl). Rysät olivat Kivikankaan valmistamia luokkirysiä (pituus, m, pyyntikorkeus: 9 cm, solmuväli - mm, kpl vanteita, Ø - cm, kpl nieluja). Ahventen pyyntiä jatkettiin kunnes saatiin riittävän tarkka tiheysarvio (9 %:n luottamusvälit alle %

4 Taulukko. Ahventen ja haukien kevään kutupyynnin ajoittuminen, pyyntiponnistus ja merkittyjen kalojen määrä. Merkittyjen (T-bar) haukien määrässä on mukana koko vuoden uudet T-bar merkityt yksilöt (viikot 7-). Järvi Pvm Katiska, kpl Katiska, pyyntivrk Katiska, pyyntivrk/ha Vannerysät, kpl Vannerysät, vrk Vannerysät, vrk/ha Merkityt ahvenet, kpl Merkityt ahvenet kpl/ha Merkityt hauet, kpl,-,, -7 9,,7 7,-,, - 7, 7,9 79,-,, -,7-7,9,-,, -7, -9,,-7,, - 7,9, 7,-,, - 9, Yhteensä / ka,-,, -7, -,9 9 7 tiheysarviosta). Haukia pyydettiin merkittäväksi rysä- ja katiskapyynnin lisäksi pitkin kesää uistinpyynnillä muun tutkimustoiminnan ohessa sekä viikolla tehokkaalla uistinpyynnillä. Merkinnässä ahvenilta, särjiltä ja pieniltä hauilta (< cm) leikattiin oikean vatsaevän kärjestä n. ¼ pois. Vähintään cm hauet merkittiin yksilöllisellä T-bar -merkillä merkintäputkessa. Kaikki merkityt ahvenet ja särjet mitattiin senttiluokittain sekä hauet millimetrin tarkkuudella järvi- ja päivämääräkohtaisesti. Hauilta otettiin lisäksi suomunäyte kylkiviivan ja peräaukon väliltä. Uusia haukimerkkejä (T-bar) kiinnitettiin yhteensä 7 kappaletta (- kpl, Maja-). Merkintä- takaisinpyyntiaineistosta laskettiin kunkin lajin kokonaissaaliit, pyydyskohtaiset saaliit, sekä merkittyjen ja merkitsemättömien osuudet. Tiheysarviot laskettiin ahvenelle ( 7 cm) Schnabel -menetelmällä ja hauelle ( cm) Petersen (Chapman -muunnos) -menetelmällä. Alle cm pituiset hauet jätettiin pois tiheysarviolaskelmista, jotta merkittyjen haukien kasvu tiheysestimaattikausien välillä tulisi huomioiduksi. Yksilöllisen merkinnän ansiosta haukikannan tiheysarviot oli mahdollista tehdä kevään rysä- ja katiska-, sekä syksyn uistinpyynnin saaliista. Vuosina - merkittyjen haukien lukumäärissä huomioitiin % vuosittainen kuolleisuus ja mahdollinen merkkien irtoaminen. Myös kalastuskuolevuus huomioitiin. DNA-näytteitä (vatsaevän kärki) kerättiin Hauki-, Maja-, Hoka ja Haarajärven hauilta yhteensä 9 kpl (- kpl). Nämä näytteet analysoidaan myöhemmin, kun kaikkien vuosien aineisto on koossa... Verkkokoekalastukset Verkkokoekalastusten tarkoituksena oli tutkia kalaston suhteellista runsautta ja rakennetta loppukesällä. Standardinmukaiset Nordic-verkkokoekalastukset tehtiin joka toinen viikko krt/järvi välisenä aikana (:.7. ja.9.). Pyyntiaika oli n. h (illasta aamuun). Pyyntiponnistus suhteutettiin järven kokoon ja syvyyteen (taulukko ). Koekalastuksissa käytettiin ositettua satunnaisotantaa: järvet jaettiin kahteen syvyysvyöhykkeeseen, alle m ja yli m, joiden sisällä pyyntipaikat arvottiin. Alle m vyöhykkeessä käytettiin pohjaverkkoja ja yli m vyöhykkeessä pintaverkkoja sekä pohjaverkkoja ellei alusvesi ollut hapeton. Saalis lajiteltiin, mitattiin ( cm:n luokat) ja punnittiin. Aineistosta laskettiin kokonais- ja lajikohtaiset yksikkösaaliit (lkm tai g /verkko) kullekin järvelle.

5 Taulukko. Verkkokoekalastuksen pyyntiponnistus (verkkoyöt) kohdejärvillä. Osassa järviä verkkoja ei laskettu > m:n syvyyteen pohjalle hapettomuuden vuoksi. <m >m Järvi pohja pinta pohja yhteensä IVA_a IVA_m yhteensä Kalojen ikä-, kasvu- ja ravintotutkimukset Ikä- ja kasvututkimusten tarkoituksena oli seurata hauki-, ahven- ja särkipopulaatioiden kasvunopeutta ja tuotantoa, sekä mahdollisia muutoksia tutkimusjärvillä. Ravintotutkimusten tarkoituksena oli tutkia em. populaatioiden ravintokohteita ja ravinnonkulutusta eri vuosina. Vuonna ikä ja kasvu- ja ravintonäytteitä kerättiin pitkin kasvukautta noin joka toinen viikon vuoden ohjelman mukaan (7 näytteetönottokertaa). Näytteet otettiin ahvenelta ja särjeltä kokoluokittain (<, -, > cm), ja hauelta kaikilta tapetuilta yksilöiltä. Ikänäytteiden lukumäärä vuonna oli hauella, ahvenella ja särjellä yhteensä, ja kpl. Vastaava ravintonäytteiden lukumäärä oli 7, ja kpl. Kaikki näytteet on määritetty lukuun ottamatta ahvenen ravintonäytteitä vuosilta, jotka analysoidaan syksyllä. Särjen kasvu- ja ravintotutkimukset - julkaistaan Elisabet Rautasen pro gradutyössä. Lisäksi otettiin lihasnäytteet n. em. lajien yksilöiltä stabiilien C ja N isotooppien ja rasvahappojen määritystä varten, nämä näytteet analysoidaan myöhemmin... Pohjaeläimet Pohjaeläinnäytteenoton tarkoituksena on selvittää kaloille käytettävissä olevan ravinnon määrää ja laatua sekä niissä tapahtuvia muutoksia ahvenkalastuksen edetessä. Pohjaeläinnäytteitä otettiin Hauki-, Maja-, Hoka- ja Haarajärveltä vuoden ohjelman mukaisesti keväällä (viikko ja syksyllä (viikko, taulukko ). Lisäksi Majajärvellä seurattiin pohjaeläinsukkessiota tiuhemmalla näytteenotolla (viikot, 9, ). Näytteet otettiin putkinoutimella (Kajak) kolmelta eri linjalta, joilla jokaisella on kolme näytteenottosyvyyttä (- m, - m ja - m). Lisäksi järven syvimmästä kohdasta otettiin syvännenäyte (Hokajärvellä ei ollut erillistä syvännepistettä). Kukin näyte koostui viidestä rinnakkaisesta nostosta, jotka yhdistettiin jo veneessä. Näytteet siivilöitiin, mm siivilän (sankoseula) läpi ja pakastettiin myöhempää käsittelyä varten. Vuoden pohjaeläintulokset julkaistaan Tero Muonan pro gradutyössä. Taulukko. Pohjaeläinnäytteet kohdejärvillä. Viikko Yhteensä Yhteensä

6 . Eläinplankton Eläinplanktonnäytteet (yht. 7) otettiin Hauki-, Maja-, Hoka-, Haarajärvellä touko-elokuussa kertaa (viikot -, joka toinen viikko). Syvännepisteestä otettiin haavilla ( µm) yksi nosto ja litoraalipisteestä (kelluslehtiset) kolme nostoa, jotka yhdistettiin yhdeksi näytteeksi. Kasvillisuushabitaattien kasvuston tiheys arvioitiin m kehikolla. Näytteet huuhdottiin purkkeihin ja kestävöitiin ( % formaliini). Näytteistä määritetään lajit, mitataan lajien pituudet ( yksilöä / laji / näyte) ja lasketaan eläinplanktonryhmien hiilibiomassat. Eläinplanktontuloksia ei esitetä tässä raportissa, vaan näytteet analysoidaan syksyllä.. Veden laatu Vedenlaatuseurannan tarkoituksena on selvittää kalojen elinympäristössä olevaa luontaista vaihtelua ja siinä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia tutkimuksen edetessä. RKTL ja BA seurasivat kohdejärvien veden laatua kevättalvella ja syystäyskierron aikaan ( näyte/järvi/ajankohta). Näytteet otettiin kevättalvella syvännepisteestä (pinta- ja pohjanäyte) ja syksyllä rantavedestä (vakiopaikka). Näytteistä määritettiin alkaliniteetti, sähkönjohtavuus, väriluku ja ph, sekä kokonaistyppi (TN), kokonaisfosfori (TP), K, Na, Ca, Mg, Mn, Fe ja happipitoisuudet (jälkimmäinen vain kevättalvella). Kasvukauden aikainen (viikot -, joka toinen viikko) näytteenotto tapahtui Ympäristötieteen laitoksen toimesta ja siihen sisältyivät TP, TN ja klorofylli-a näytteet ja näkösyvyyden mittaukset syvännepisteestä, sekä happi-, ph ja lämpötilaprofiili (YSI -sondi) (taulukko ). Isolta Mustajärveltä ja Isolta Valkjärveltä vedenlaatunäytteet ja muut vedenlaatumittaukset tehtiin vain verkkokoekalastusten yhteydessä (kolme kertaa heinä-elokuussa). TP, TN ja klorofylli-a -näytteet analysoitiin Ympäristötieteen laitoksen laboratoriossa. Lämpötila-loggerit (Eclo ExpressThermo) mittasivat veden pintalämpötilaa (, m syvyys) neljän tunnin välein koko kesän (..-.9.) Hauki-, Maja- ja Haarajärvellä (Hokajärven loggeri katosi/varastettiin). Taulukko. Kasvukauden aikainen vedenlaatuseuranta kohdejärvillä (havaintokerrat) sisältäen vesinäytteenoton, sondauksen ja näkösyvyysmittaukset. Järvi Ravinnenäytteet Sondaus Näkösyvyys IVA_a IVA_m Yhteensä. Pääjärven ja Katumajärven tutkimukset Pääjärvellä ja Katumajärvellä tehtiin kalastustiedustelu koskien vuoden kalastusta. Tiedustelujen tulokset ovat vielä käsittelemättä ja julkaistaan myöhemmin. Kuhia ei enää vuonna merkitty kummallakaan järvellä. Kummallakin järvellä tehtiin heinä-elokuussa standardinmukaiset verkkokoekalastukset, joiden tulokset esitetään RKTL:n omissa raporteissa.

7 . Tutkimustulokset. Kalastotutkimukset.. Merkintä-takaisinpyynti Vuonna ahvenen kokonaissaalis merkintä-takaisinpyynnissä vaihteli välillä -79 kpl (-) ja ahvenia merkittiin 9-9 kpl (-). Merkittyjen kalojen osuus saaliissa oli pyynnin loppuvaiheessa parhaimmillaan - % (kuva ). Saaliin lkm tai merkittyjen kokonaismäärä Saalis Merkittyjen kokonaismäärä Merkittyjen osuus Päivämäärä Kuva. Ahvenen ( 7 cm) pvm-kohtainen lkm-saalis ja merkittyjen osuus saaliissa, sekä merkittyjen kokonaismäärä järvessä (kertymä) keväällä Merkittyjen osuus (%) 7

8 Lukumäärä / ha Koiraat 7 9 IVA_a IVA_m Hauki Maja Hoka Haara Iso M VaKo Naaraat IVA_a IVA_m Hauki Maja Hoka Haara Iso M VaKo Kuva. Ahvenkannan tiheysarvio (lukumäärä / ha) kohde- ja kontrollijärvillä merkintä-takaisinpyynnillä arvioituna (Schnabelin menetelmä) vuosina -. Yläkuvassa koiraiden ja alakuvassa naaraiden arviot ja niiden 9% luottamusvälit. Ahvenen arvioitu kokonaistiheys (koirastiheys x ) Haukijärvellä (7 kpl/ha, LV9% -) ja Hokajärvellä ( kpl/ha, LV9% -7) pysytteli suurin piirtein samalla tasolla kuin edellisvuonna (kuva ). Naarastiheysarvio pieneni kummallakin järvellä selvästi. Haukijärvellä kutevat ahvenet olivat hieman suurempia kuin edellisvuonna (pituusjakauman huiput ja cm, vuosiluokat 9-, kuva ). Hokajärvellä kutukannan keskikoko pieneni edellisvuoteen verrattuna ja suuri osa kutevista ahvenista oli 9- cm pituisia (vuosiluokat ja ). Majajärvellä kokonaistiheyden arvio ( kpl/ha, LV9% -) laski huomattavasti, mutta oli silti korkeampi kuin muilla kalastetuilla kohdejärvillä Valkea-Kotista lukuun ottamatta. Majajärven kutuahvenet olivat hieman edellisvuotta suurempia (- cm, kuva ). Ilmeisesti nuorin sukukypsyyden saavuttanut vuosiluokka () on melko pieni, eikä vuosiluokka ole vielä saavuttanut sukukypsyyttä. Haarajärvellä kokonaistiheysarvio (99 kpl/ha, LV9% -) kasvoi huomattavasti ja oli suurempi kuin aikaisempina vuosina. Suurin osa Haarajärven kutevista ahvenista oli edellisvuosien tapaan 9- cm (vuosiluokkaa -). Isolla Mustajärvellä arvioitu kokonaistiheys ( kpl/ha, LV9% 7-) oli pienempi kuin muilla tutkimusjärvillä ja lähes samansuuruinen kuin edellinen arvio. Eniten ja melko tasaisesti saaliissa - cm yksilöitä, jota ovat pääosin vuosiluokkaa.valkea-kotisella tiheysarvio (77 kpl/ha, LV9% -9) kasvoi huomattavasti ja oli suurempi kuin muilla tutkimusjärvillä ja suurempi kuin vuosina -.

9 naaras koiras Ahven naaras-n = koiras-n = 9 Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven naaras-n = 7 koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven 7 naaras-n = 7 koiras-n = 9 Ahven 7 naaras-n = koiras-n = 7 Ahven 7 naaras-n = koiras-n = Ahven 7 naaras-n = 9 koiras-n = Ahven naaras-n = 7 koiras-n = 9 Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven naaras-n = 9 koiras-n = Osuus kokonaissaaliista (%) Ahven 9 naaras-n = koiras-n = 9 79 Ahven naaras-n = 9 koiras-n = Ahven 9 naaras-n = koiras-n = 9 79 Ahven naaras-n = koiras-n = 9 Ahven 9 naaras-n = 7 koiras-n = Ahven naaras-n = 7 koiras-n = 9 Ahven 9 naaras-n = 7 koiras-n = Ahven naaras-n = 9 koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = 9 Ahven naaras-n = koiras-n = 7 Ahven naaras-n = 7 koiras-n = 79 Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = 7 Ahven naaras-n = 7 koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = 9 Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = 9 79 Ahven naaras-n = 7 koiras-n = Pituus (cm) Kuva. Ahvenen pituusjakauma (%) merkintä-takaisinpyynnin saaliissa vuonna (ei sisällä uudelleen pyydettyjä). Naaraiden pituusluokkakohtainen osuus merkitty valkoisella ja koiraiden (sis. juveniilit) osuus mustalla. Mitattujen kokonaismäärä on ilmoitettu. 9 Ahven naaras-n = 9 koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = 9 7 9

10 Ahven naaras-n = 9 koiras-n = IVA, autio Ahven 7 IVA, mökki Ahven 7 Ahven 7 naaras-n = koiras-n = 7 naaras-n = koiras-n = 7 naaras-n = koiras-n = IVA, autio Ahven naaras-n = 7 koiras-n = IVA, mökki Ahven naaras-n = 9 koiras-n = 7 Ahven naaras-n = koiras-n = Osuus kokonaissaaliista (%) IVA, autio Ahven 9 naaras-n = 9 koiras-n = 9 79 IVA, autio Ahven naaras-n = 7 koiras-n = IVA, mökki Ahven 9 naaras-n = 7 koiras-n = IVA, mökki Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven 9 naaras-n = 9 koiras-n = Ahven naaras-n = koiras-n = IVA, autio Ahven naaras-n = 7 koiras-n = IVA, mökki Ahven naaras-n = koiras-n = 77 Ahven naaras-n = 97 koiras-n = 7 Ahven naaras-n = koiras-n = IVA, autio Ahven naaras-n = koiras-n = IVA, mökki Ahven naaras-n = koiras-n = Ahven naaras-n =9 koiras-n = Ahven Ahven naaras-n = koiras-n = naaras-n = koiras-n = 7 Pituus (cm) Kuva. jatkoa. Valkea-Kotisella cm ahventen pituuksia ei eritelty ennen vuotta

11 Vuonna haukisaalis ( cm) merkintä-takaisinpyynneissä vaihteli välillä 7- kpl. Pienimmät saaliit saatiin keväällä Haukijärveltä ja syksyllä Maja- ja Hokajärveltä. Suurimmat saaliit saatiin Haarajärveltä. Merkittyjen osuus kevään ja syksyn takaisinpyynneissä vaihteli välillä -7 % ( -, taulukko ). Vuoden haukitiheysarvio (yks. / ha, cm yksilöt, Petersenin menetelmä) oli suurin alamittasäädellyllä ( cm) Hokajärvellä syksyllä ( yks. / ha), ja pienin välimittasäädellyllä (- cm) Haukijärvellä keväällä ( kpl / ha, kuva ). Hokajärven haukitiheys keväällä pieneni hieman edellisvuoden kevätarviosta, mutta syksyarvio kasvoi selvästi ja oli suurin vuoden jälkeen. Syksyestimaatti on kuitenkin melko epätarkka ja kevätestimaatin luottamusvälit ovat yleensä kapeammat. Runsaiten Hokajärveltä saatiin - cm haukia (kuva ), jotka ikäarvioiden perusteella ovat pääasiassa vuosiluokkia 7-. Kevään biomassa-arvio (9 kg/ha) oli edellisvuoden tasolla (kuva 7). Majajärvellä sekä kevään, että syksyn tiheysestimaatit pysyivät edellisvuoden alhaisella tasolla (- yks. / ha). Biomassa-arvio pieneni entisestään ja oli alhaisempi kuin aikaisempina vuosina arvioidut (7 kg/ha). Vaikka pituusjakauman huippu siirtyi cm:stä cm:iin, tätä isompia haukia ei saatu saaliiksi lainkaan, mikä pienensi biomassa-arviota. Pituusjakauman huipun kohdalla olevat hauet ovat enimmäkseen vuosiluokkaa, joten näyttäisi siltä, että ensimmäisenä vuonna poistopyynnin alettua on jäänyt henkiin vahva vuosiluokka. Vuodesta alkaen on kummallakin alamittasäädellyllä järvellä haukien tiheys- ja biomassa arviot olleet laskusuunnassa, Majajärven lukumäärien osalta tilastollisesti merkitsevästi (R =., P=.7). Haarajärvellä (välimittasäätely) kevään tiheysarvio ( yks. /ha) kasvoi jonkin verran edellisvuodesta. Sen sijaan syysarvio ( yks. /ha) pieneni ja oli aikaisempia vuosia alhaisempi (kuva ). Pituusjakaumissa huippu siirtyi cm cm kohdalle (vuosiluokat 7-), mutta isoja yksilöitä ( cm) saatiin aiempaa vähemmän. Vaikuttaisi siltä, että haukien kasvu on ei ole parantunut riittävästi, jotta niillä olisi edes kohtalainen mahdollisuus saavuttaa ylämitta ennen pyydetyksi tulemista nykyisellä kalastuskuolevuudella. Tällöin ylämitan täyttävien yksilöiden määrä vähitellen pienenee luonnollisen kuolevuuden myötä. Kevään biomassa-arvio ( kg/ha) oli edellisvuoden tasolla (kuva 7). Haukijärvellä sekä kevään että syksyn tiheysestimaatti kasvoivat. Kevään tiheysestimaatti ( yks. /ha) oli suurempi kuin aikaisempina vuosina ja syksyn tiheysestimaatti ( yks. /ha) toiseksi suurin. Kokojakaumassa oli runsaasti pieniä yksilöitä ja näyttäisi siltä, että hauen lisääntyminen on onnistunut hyvin majavan padon aiheuttaman tulvimisen vuoksi. Pituusjakauman huiput olivat cm (vuosiluokka 9) ja - cm (vuosiluokat -) kohdalla. Biomassa-arvio ( kg/ha) oli samansuuruinen kuin, mutta liki kolminkertainen edelliskevääseen verrattuna. Varsinkin Haukijärvellä biomassaestimaatteihin aiheuttaa suurta vaihtelua se ovatko suuret yksilöt sattuneet jäämään saaliiksi vai ei. Esim. Haukijärveltä vuonna saatu suuri yksilö (pituus pyydettäessä, cm, arvioitu kevätpituus 9 cm) on varmasti uiskennellut järvessä myös, eikä biomassan tuolloinen notkahdus ollut todellinen tilanne. Toisin kuin Maja- ja Hokajärvellä, välimittasäädellyillä järvillä ei ole havaittavissa kehityssuuntia tiheys- tai biomassa-arvioiden suhteen.

12 Taulukko. Hauen ( cm) merkintä-takaisinpyynnin saalis vuonna. Saalis=ajankohdan kokonaissaalis, M%=merkittyjen osuus kokonaissaaliista, Mtot=merkittyjen kokonaismäärä takaisinpyynnin alkaessa (vuotuinen kuolleisuus ja irronneiden merkkien osuus arvioitiin %:ksi), kevät = viikot -, syksy = viikot -9. Järvi Aika Saalis M% Mtot Hauki kevät 7.9 syksy 9. 7 Maja kevät. 7 syksy 7 7. Hoka kevät. 7 syksy 7. 7 Haara kevät 9. syksy 7. Iso M kevät 9. syksy. 9 7 Kpl/ha s 7k 7s k s 9k 9s k s k s k s k s s 7k 7s k s 9k 9s k s k s k s k s s 7k 7s k s 9k 9s k s k s k s k s s 7k 7s k s 9k 9s k s k s k s k s Kuva. Haukikannan ( cm) kausikohtainen (k=kevät, s=syksy) tiheysarvio (kpl/ha) vuosina - sekä arvioiden 9% luottamusvälit merkintä-takaisinpyynnin perusteella (Petersenin menetelmä) kohdejärvillä, joilla oli käynnissä hauen kokovalikoiva kalastus.

13 n = n = n = n = 7799 n = n = 7799 Osuus kokonaissaaliista (%) 9 n = n = n = 7799 n = 7799 n = n = 7799 n = n = 7799 n = Pituusluokka (cm) Kuva. Haukien pituusjakauma (%, cm pituusluokat) kohdejärvillä -. Aineistossa on kaikki kenttäkauden aikana pyydetyt haukiyksilöt (kukin kertaalleen). Jakauma kuvaa kevään tilannetta (viikot -). Tämän jälkeen pyydettyjen haukien pituudesta on poistettu kasvuaineiston perusteella arvioitu lisäkasvu. n = 7799

14 n = n = n = n = n = n = Osuus kokonaissaaliista (%) 9 n = n = n = n = n = n = n = n = n = n = Pituusluokka (cm) Kuva. jatkoa.

15 Kuva 7. Kohdejärvien haukikannan ( cm) biomassa-arvio (kg/ha) vuosina - sekä arvioiden 9% luottamusvälit kevään merkintä-takaisinpyynnin (Petersenin menetelmä), pituusjakaumien ja pituus-paino - suhteen perusteella... Verkkokoekalastukset Verkkokoekalastusten kokonaisyksikkösaaliit vuonna vaihtelivat välillä - 9 g ja 9- kpl / verkko. Painoltaan suurin kokonaisyksikkösaalis saatiin Majajärveltä ja pienin IVA_a -puolelta. Lukumääräisesti pienin verkkoyksikkösaalis kalastettiin Valkea-Kotiselta ja suurin Isolta Mustajärveltä. Verrattuna vuoteen kokonaisyksikkösaaliin paino pieneni kaikilla järvillä selvästi lukuun ottamatta Isoa Mustajärveä, jossa paino säilyi lähes ennallaan ja IVA_m -puolta, jossa se hieman kasvoi. Myös kokonaisyksikkösaaliin lukumäärä pieneni lukuun ottamatta edellä mainittua kahta järveä ja Haarajärveä. Haukijärvellä verkkosaaliin pieneneminen johtui ahvensaaliin romahtamisesta alhaisimmalle tasolle koko tutkimusjaksolla (kuvat ja 9). Kun ahvenen keväinen tiheysarvio oli samalla tasolla kuin edellisvuonna on luultavaa, että ahvensaaliin pieneneminen johtuu pääasiassa vähäisestä aktiivisuudesta (huono pyydystettävyys verkoilla), johon on voinut vaikuttaa poikkeuksellisen alhainen näkösyvyys majavan padon takia tai ahvenen oleskelu hyvin matalassa tulvarannoilla (kuva ). Toisaalta myös haukitiheys (kuva ) kasvoi ja ahveneen kohdistui aikaisempaa voimakkaampi saalistus. Ahvenen pituusjakaumassa oli melko vähän kesänvanhoja ( cm) yksilöitä, joten lisääntyminen lienee onnistunut melko huonosti (kuva ). Myös Haukijärven lahnasaalis pieneni selvästi. Saadut lahnat olivat kooltaan - cm ja suurempia kuin (- cm) ja (- cm). Särjen painosaalis pieneni, mutta lukumääräsaalis kasvoi. Saalissärkien keskikoko oli edellisvuotta suurempi (kuva ). Majajärvellä ahvenen saalis pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla, ja särjen ja hauen saaliit pienenivät. Ahvenen keskikoko saaliissa jatkoi hienoista kasvuaan (pituusjakauman huippu cm kohdalla), mutta vuosiluokka vaikuttaa heikolta (vähän cm ahvenia saaliissa). Myös särkisaaliin keskikoko kasvoi entisestään (pituusjakauman huippu - cm kohdalla). Pieniä särkiä (< cm) ei edellisvuosien (-) tapaan saatu saaliiksi lainkaan, joten särkien lisääntymisessä Majajärvessä lienee ongelmia. Hokajärvellä pieneni kaikkien lajien verkkosaalis sekä painon, että lukumäärän osalta (kuvat ja 9). Ahvensaaliin keskikoko pieneni (pituusjakauman huippu cm kohdalla), ja edellisvuonna runsaasti saaliissa esiintyneitä - cm ahvenia saatiin enää hyvin vähän. Haukitiheys kasvoi jonkin verran - vuosiin 9- verrattuna (kuva ), joten ahveniin kohdistuva saalistus on voimistunut. Kesänvanhoja (- cm) ja yksivuotiaita ( cm) ahvenia saatiin melko paljon (kuva ), joten ahvenkanta tullee jatkossa runsastumaan. Särkisaaliissa oli edellisvuoden tapaan eniten - cm

16 särkiä, mutta näiden määrä oli vuoteen verrattuna selvästi pienempi (kuva ). Sen sijaan -7 cm särkiä saatiin hyvin runsaasti, joten uusin voimakas vuosiluokka (todennäköisesti ) on tulossa sukukypsäksi. Haarajärvellä ahvenen paino- ja lukumääräsaalis pienenivät selvästi, mutta särkisaalis kasvoi. Ahvensaaliissa eniten vähenivät keskikoon (- cm) yksilöt ja pituusjakauman huippu oli 7 cm kohdalla (vuosiluokka ). Haarajärvellä kevään haukitiheys oli kahden edellisen kevään tiheyksiä suurempi, mikä saattaa osaltaan selittää ahvenen vähenemisen. Särjen pituusjakauman huippu oli 9- cm kohdalla ja keskikoko pieneni jonkin verran. Muikkusaalis (7 kpl) kasvoi selvästi aikaisempaan (vuosisaalis - kpl) verrattuna. Muikut olivat - cm pituisia lukuun ottamatta yhtä cm yksilöä. Isolla Valkjärvellä ahvenen verkkosaaliin paino ja lukumäärä pienenivät kummallakin puolella (kuvat ja 9). IVA_a -puolella pituusjakauman (kuva ) huippu oli 9 cm:n (vuosiluokka ) ja IVA_m -puolella cm kohdalla (pääasiassa vuosiluokka 9). IVA_m puolelta saatiin enemmän cm yksilöitä kuin IVA_a puolelta, joten poistopyynnin kohdentuminen vain alle cm ahveniin IVA_m -puolella näkyi yhä verkkokoekalastusten kokojakaumissa. Vertailujärvistä Isolla Mustajärvellä ahvenen verkkosaalis jatkoi pienenemistään, mutta särkisaalis kasvoi (kuvat ja 9). Ahvenen pituusjakauman huippu oli 7- cm kohdalla ja vuosiluokka vaikuttaa edelleen vahvalta (kuva ). Pituudeltaan 9- cm ahventen määrä pieneni selvästi. Särjen pituusjakaumassa huiput olivat cm (todennäköisesti vuosiluokka ) ja 9 cm (todennäköisesti vuosiluokka ) kohdalla (kuva ). Myös Valkea-Kotisella ahvensaalis pieneni selvästi. Ahvenen määrä pieneni tasaisesti kaikissa kokoluokissa paitsi -7 cm kohdalla ja vuosiluokka on ilmeisen runsas.

17 9-7, , g / verkko g / verkko Ahven Hauki Särki Lahna Ahven Hauki Särki 9-7, - 9-7, g / verkko g / verkko Ahven Hauki Särki Salakka Lahna Ahven Hauki Särki 9-7, - 9 IVA_a -7, g / verkko g / verkko Ahven Hauki Särki Ahven Hauki 9 Va-Ko -7, - 9 IVA_m -7, g / verkko g / verkko Ahven Hauki Ahven Hauki Kuva. Verkkokoekalastusten runsaimpien lajien painosaaliit (g / verkko) tutkimusjärvillä -. Hajonnat kuvaavat kokonaissaaliin 9% luottamusväliä. Isolla Mustajärvellä ei kalastettu vuonna. 7

18 7-7, - 7-7, - kpl / verkko kpl /verkko 7 Ahven Hauki Särki Lahna -7, - 7 Ahven Hauki Särki -7, - kpl / verkko kpl / verkko Ahven Hauki Särki Salakka Lahna -7, - 7 Ahven Hauki Särki IVA_a -7, - kpl / verkko kpl / verkko 7 Ahven Hauki Särki Va-Ko -7, - 7 Ahven Hauki IVA_m -7, - kpl / verkko kpl / verkko Ahven Hauki Ahven Hauki Kuva 9. Verkkokoekalastusten runsaimpien lajien lukumääräsaaliit (kpl / verkko) tutkimusjärvillä -. Hajonnat kuvaavat kokonaissaaliin 9% luottamusväliä. Isolla Mustajärvellä ei kalastettu vuonna (huomaa poikkeava asteikko y-akselilla).

19 Ahven Ahven Ahven Ahven , Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven kpl / verkko Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven Pituus (cm) Kuva. Ahvenen pituusjakauma (kpl/verkko) verkkokoekalastussaaliissa tutkimusjärvillä -. 9

20 IVA, autio Ahven, IVA, mökki Ahven Ahven , IVA, autio Ahven IVA, mökki Ahven Ahven 9 7 9,.9 Ahven IVA, autio Ahven IVA, mökki Ahven , Ahven Ahven IVA, autio,7 Ahven IVA, mökki Ahven Ahven Ahven kpl / verkko 9 7 9, IVA, autio Ahven IVA, autio Ahven IVA, mökki, Ahven IVA, mökki 7,9 Ahven Ahven Ahven Ahven Ahven IVA, autio Ahven IVA, mökki Ahven Ahven Ahven 9 7 9,, IVA, autio Ahven IVA, mökki Ahven Ahven Ahven 9 7 9,7 IVA, autio Ahven IVA, mökki Ahven Ahven Ahven Kuva. jatkoa Pituus (cm)

21 Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki kpl / verkko Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Pituus (cm) Kuva. Särjen pituusjakauma (kpl/verkko) verkkokoekalastussaaliissa tutkimusjärvillä -.

22 kpl / verkko Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki Särki 9 7 Kuva. jatkoa. Huomaa Ison Mustajärven poikkeava skaala y-akselilla... Kalojen ikä ja kasvu Hauen kasvu tutkimusjärvillä oli varsin hidasta. Haukien keskimääräinen pituus, 7 ja 9 vuotiaana oli,;,9 ja, cm (kuva ). Vaihtelu hauen kasvussa oli kuitenkin suurta, ja tutkimusjärvillä oli havaittavissa hienoista kasvun nopeutumista haukipoiston alettua vuonna ja resurssien vapauduttua. Varsinkin vuosiluokka 9 on haukikalastuksen kohteena olleilla järvillä nopeakasvuinen. Vertailujärvillä vastaavanlaista kasvun nopeutumista ei ole tapahtunut. Isolla Valkjärvellä kasvuaineisto on melko pieni, mutta sielläkin kasvu on nopeutunut johtuen luultavasti pienen ahvenen runsastumisesta. Myös ahven kasvoi tutkimusjärvillä keskimäärin hitaasti, keskimääräinen pituus, 7 ja 9 vuotiaana oli 9,;, ja 7, cm (kuva ). Myös ahventen kasvussa oli suurta vaihtelua. Nopeimmin ja hitaimmin kasvaneet em. ikäluokissa olivat 7,;, ja, cm, sekä.7; 9, ja, cm. Ahvenen kasvunopeudessa ei ole havaittavissa selkeitä muutoksia, lukuun ottamatta Isoa Valkjärveä, jossa kasvunopeus nuoremmissa ikäluokissa hidastui ahventiheyden kasvaessa voimakkaan vuosiluokan myötä (kuva ).

23 Pituus (cm) IVA_a Iso-Mustajärvi 7 9 Vuosi Kuva. Hauen vuosiluokkakohtainen kasvu tutkimusjärvillä -. Punaisella merkityt symbolit sisältävät alle kolme havaintoa IVA_m 7 9 Va-Ko 7 9

24 Pituus (cm) 7 9 IVA_a 7 9 IVA_m Vuosi Kuva. Ahvenen vuosiluokkakohtainen kasvu tutkimusjärvillä -. Punaisella merkityt symbolit sisältävät alle kolme havaintoa.

25 . Veden laatu Kesä oli melko lämmin ja sateinen. Sondin lämpötila-anturin toiminnassa oli ongelmia, mutta lämpötilaloggerien perusteella veden lämpötilat olivat lähellä tutkimusjakson keskiarvoa ja selvästi korkeampia kuin vuonna. Kasvukauden keskimääräinen kokonaisfosforipitoisuus vuonna oli suurin Haukijärvellä ( µg /l) ja pienin Hoka- ja Haarajärvellä ( µg /l, Kuva ). Kokonaisfosforipitoisuus pieneni edellisvuodesta kaikilla järvillä lukuun ottamatta Hokajärveä, jossa pitoisuus pysyi samana. Kesä ei ollut yhtä sateinen kuin edellinen ja ravinteita mukanaan tuomien valumien määrä oli vähäisempi. Kasvukauden keskimääräinen kokonaistyppipitoisuus vuonna oli suurin Haukijärvellä (7 µg /l) ja pienin Hokajärvellä (7 µg /l, Kuva ). Hauki- ja Hokajärvellä pitoisuus oli lähes sama kuin edellisenä vuonna, muilla järvillä pitoisuus pieneni. TP (μg/l) kesä 7 talvi kesä ka Kuva. Kokonaisfosforipitoisuus (TP) kohdejärvillä vuosina - kasvukauden aikana (kesä) ja sen ulkopuolella (talvi). Kasvukauden havaintojen keskiarvo (kesä ka) on lukuarvona harmaan palkin päällä.

26 kesä talvi kesä ka TN (μg/l) Kuva. Kokonaistyppipitoisuus (TN) kohdejärvillä vuosina - kasvukauden aikana (kesä) ja sen ulkopuolella (talvi). Kasvukauden havaintojen keskiarvo (kesä ka) on lukuarvona harmaan palkin päällä. Punaisella merkityt vuoden arvot ovat epävarmoja tuloksia. Klorofylli-a -pitoisuus oli vuonna suurin Isolla Mustajärvellä (kasvukauden ka µg /l) ja pienin Hokajärvellä ( µg /l, Kuva ). Klorofylli-a pitoisuus oli lähes kaikilla järvillä edellisvuoden tasolla huolimatta ravinnepitoisuuksien laskusta. Vain Isolla Mustajärvellä klorofyllipitoisuus oli jonkin verran pienempi kuin. oli tutkimusjärvistä kirkkain (kasvukauden ka cm) nyt kun Isolla Valkjärvellä ei enää seurattu veden laatua (Kuva ). Haukijärvellä, kuten aiemminkin, näkösyvyys oli pienin (kasvukauden ka 7 cm). Näkösyvyys pieneni edellisvuodesta kaikilla muilla järvillä paitsi Haukijärvellä, jossa se pysytteli samalla tasolla.

27 Klorofylli-a (μg/l) chl-a chl-a ka ns ns ka Näkösyvyys (cm) 7 9 Kuva. Klorofylli-a -pitoisuus (chl-a) ja näkösyvyys (ns) kohdejärvillä kasvukauden aikana -. Harmaa palkki kuvaa klorofylli-a:n ja musta palkki näkösyvyyden kasvukauden havaintojen keskiarvoa (arvot palkkien yläpuolella). Ison Valkjärven näkösyvyyden asteikko on eri kuin muilla järvillä. Tummavetisissä järvissä kesäaikainen lämpötilakerrostuneisuus on tyypillisesti voimakasta. Kerrostuneisuus estää happipitoisen päällysveden sekoittumisen alempiin vesikerroksiin, ja alusveden hapettomuutta (< mg O /l) havaittiin kaikilla järvillä, lukuun ottamatta Haarajärveä (Kuva 7). Hauki-, Maja- ja Haarajärvellä havaittiin vähähappisuutta jo harppauskerroksessa, mikä johtunee voimakkaiden valumien mukanaan tuoman aineksen hapenkulutuksesta. Haukijärvellä hapellisen ( mg O /l) vesikerroksen mitattu paksuus oli ohuimmillaan, m, Isolla Mustajärvellä, m, Majajärvellä, m, Hokajärvellä, m ja Haarajärvellä pohjaan asti. Sondin lämpötila-anturissa oli ilmeisesti kalibrointivirhe, sillä lämpötilat jäivät kummallisen alhaisiksi edellisiin vuosiin verrattuna ja säännöllisesti pienemmiksi kuin loggerin antamat arvot (Kuva ). Lämpötilakerrostuneisuudesta saatiin kuitenkin oikeanlainen kuva. 7

28 Lämpötila (ºC) Happipitoisuus (mg/l) Syvyys (m) Kuva 7. Lämpötila- ja happiprofiilit näytteenottokerroittain kohdejärvillä.

29 Lämpötilan vaihtelu oli vuonna varsin suurta. Toukokuun lopun-kesäkuun alun lämmintä jaksoa seurasi lähes kolmen viikon viileämpi jakso (kuva 7). Kesäkuun lopulla lämpeni jälleen ja lämmintä kautta kesti heinäkuun puoleen väliin asti. Heinäkuun loppupuoli oli viileä, mutta elokuun alussa oli lämmintä parin viikon ajan. Haukijärvellä, jossa on suuri valuma-alue, havaittiin taas voimakkaiden valumien aiheuttama viilentävä vaikutus ja järvi oli tutkimusjärvistä viilein. Huippulämpötila oli sama kuin edellisvuonna: Haarajärveltä mitattiin korkeimmillaan C lukema. Lämpötila ( C) Aika (kk, pp) Kuva. Lämpötila kolmella kohdejärvellä vuonna, m syvyydellä syvännepisteessä. Hokajärveltä ei saatu mittaustuloksia. 9

30 . Julkaisut ja tiedottaminen KESKALA -hankkeen aineistoista painettiin vuonna yksi tieteellinen artikkeli: Kotakorpi, M., Tiainen, J., Olin, M., Lehtonen, H., Nyberg, K., Ruuhijärvi J. & Kuparinen A.. Intensive fishing can mediate stronger size-dependent maternal effect in pike (Esox lucius). Hydrobiologia 7: 9-. Kolme tieteellistä käsikirjoitusta hyväksyttiin painettavaksi (ja julkaistiin alussa). Nurminen, L., Estlander, S.K., Olin, M. & Lehtonen, H.. Feeding efficiency of planktivores under disturbance - effect of water colour, predation threat and shoal composition. Journal of Fish Biology : 9-. Rask, M., Sairanen, S., Vesala, S., Arvola, L., Estlander, S. & Olin, M.. Population dynamics and growth of perch in a small, humic lake over a twenty year period importance of abiotic and biotic factors. Boreal Environment Research 9 (suppl. A):. Lehtovaara, A., Arvola, L., Keskitalo, Olin, M., Rask, M., Salonen, K., Sarvala, J., Tulonen, T. & Vuorenmaa, J.. Responses of zooplankton to long-term environmental changes in a small boreal lake. Boreal Environment Research 9 (suppl. A): 97. Lisäksi kaksi tieteellistä käsikirjoitusta lähetettiin arvioitavaksi. KESKALA-hankkeeseen liittyviä tuloksia oli seuraavissa kotimaan lehdissä: Suomen Luonto /, Hämeen Sanomat.., Tiede /, Image 7-/ja Fiskeritidskrift för Finland /. KESKALA-hanketta sivuavan Maa- ja metsätalousministeriön yhteistutkimushankkeen loppuraportti julkaistiin: Lehtonen, H., Malinen, T., Olin, M., Ala-Opas, P., Ruuhijärvi, J & Westermark Ari. Kuhan kalastuksen ohjaus ja sen ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset sisävesillä. MMM:n yhteistutkimus nro, 9-, loppuraportti 7 s. Hanketta ja sen tuloksia esiteltiin kansainvälisen limnologiyhdistyksen (SIL) kongressissa Unkarissa (esitelmä: How size-selective fishing affects pike consumption of prey species? ja posteri Changes in the benthic community of a forest lake due to non- and size-selective fishing of perch (Perca fluviatilis) ). Lisäksi hankkeeseen liittyviä esityksiä oli seuraavissa tilaisuuksissa: Pääjärven kalastusyhdistyksen vuosikokous.., Lammin biologisen aseman tutkimusseminaari.., Siikaniemen järvikalapäivän seminaari.., RKTL:n TUPA-yksikköpäivät.., Vastuullinen vapaaajankalastaja -seminaari.. ( esitystä), Hämeen kalastusaluepäivä.., Roineen- Mallasveden-Pälkäneveden kalastusalueen vuosikokous.. Keskala-hanke aloitti yhteistyön Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kanssa vastuullinen vapaa-ajankalastaja -hankkeessa

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2012

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2012 Mikko Olin, Joni Tiainen ja Hannu Lehtonen 9... Akvaattiset tieteet, Ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2011

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2011 Mikko Olin, Satu Estlander, Joni Tiainen ja Hannu Lehtonen... Akvaattiset tieteet, Ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2009

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2009 Mikko Olin, Satu Estlander, Mira Grönroos, Jenna Pihlajamäki, Olli Saari, Hannu Lehtonen ja Mika Vinni... Ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa

Lisätiedot

Joni Tiainen tohtorikoulutettava Bio- ja ympäristötieteiden laitos Helsingin yliopisto

Joni Tiainen tohtorikoulutettava Bio- ja ympäristötieteiden laitos Helsingin yliopisto Joni Tiainen tohtorikoulutettava Bio- ja ympäristötieteiden laitos Helsingin yliopisto 1. Johdanto Hauki ja ahven ovat avainlajeja monissa vesistöissä Laaja levinneisyys ja runsaus Kuha tärkeä erityisesti

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2010

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) -hankkeen toimintakertomus vuodelta 2010 Mikko Olin, Satu Estlander, Teemu Karhunen, Mikael Lösönen, Olli Saari, Joni Tiainen, Hannu Lehtonen ja Mika Vinni... Ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen

Lisätiedot

Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna 2007

Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna 2007 Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna 7 Sami Vesala, Jukka Ruuhijärvi ja Samuli Sairanen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Evon kalantutkimusasema 97, Evo. Johdanto Hiidenveden verkkokoekalastusten

Lisätiedot

Isot emokalat tärkeitä kalakantojen uusiutumiselle, mutta herkkiä ympäristöpaineille

Isot emokalat tärkeitä kalakantojen uusiutumiselle, mutta herkkiä ympäristöpaineille Isot emokalat tärkeitä kalakantojen uusiutumiselle, mutta herkkiä ympäristöpaineille Kestävän kalastuksen hanke (KESKALA) Ympäristölounas..217 Mikko Olin, Satu Estlander, Hannu Lehtonen & Joni Tiainen

Lisätiedot

Tuusulanjärven verkkokoekalastukset vuonna 2008

Tuusulanjärven verkkokoekalastukset vuonna 2008 Tuusulanjärven verkkokoekalastukset vuonna Jukka Ruuhijärvi ja Sami Vesala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Evon riistan- ja kalantutkimus, 197, Evo 1. Johdanto Verkkokoekalastusten tavoitteena

Lisätiedot

VARESJÄRVI KOEKALASTUS

VARESJÄRVI KOEKALASTUS Varsinais-Suomen Kalavesien Hoito Oy Puutarhakatu 19 A 20100 TURKU www.silakka.info VARESJÄRVI KOEKALASTUS 2012 Chris Karppinen Varsinais-suomen kalavesien Hoito Oy 1. Johdanto Maataloustuottajain säätiö

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) hankkeen toimintakertomus vuodelta 2006

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) hankkeen toimintakertomus vuodelta 2006 Mikko Olin, Satu Estlander, Suvi Immonen, Hannu Lehtonen, Leena Nurminen, Kari Saulamo, Joni Tiainen ja Mika Vinni 1.1.. Bio ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate

Lisätiedot

Tuusulanjärven verkkokoekalastukset vuonna 2009

Tuusulanjärven verkkokoekalastukset vuonna 2009 Tuusulanjärven verkkokoekalastukset vuonna 9 Jukka Ruuhijärvi ja Sami Vesala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Evon riistan- ja kalantutkimus, 197, Evo 1. Johdanto Verkkokoekalastusten tavoitteena

Lisätiedot

Rappusen koekalastukset vuosina 2009 ja 2017 Katja Kulo Luonnonvarakeskus, huhtikuu 2018

Rappusen koekalastukset vuosina 2009 ja 2017 Katja Kulo Luonnonvarakeskus, huhtikuu 2018 Rappusen koekalastukset vuosina 2009 ja 2017 Katja Kulo Luonnonvarakeskus, huhtikuu 2018 Johdanto Luonnonvarakeskus (LUKE) koekalasti Rantasalmella sijaitsevan Rappusen kesällä 2017. Verkkokoekalastusten

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) hankkeen toimintakertomus vuodelta 2008

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) hankkeen toimintakertomus vuodelta 2008 Mikko Olin, Satu Estlander, Mira Grönroos, Matti Kotakorpi, Hannu Lehtonen ja Mika Vinni..9. Bio ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA)

Lisätiedot

LOUNAIS-SUOMEN KALASTUSALUE KOEKALASTUSRAPORTTI 1 (8) Terhi Sulonen 6.8.2007

LOUNAIS-SUOMEN KALASTUSALUE KOEKALASTUSRAPORTTI 1 (8) Terhi Sulonen 6.8.2007 LOUNAIS-SUOMEN KALASTUSALUE KOEKALASTUSRAPORTTI 1 (8) UUDENKAUPUNGIN HAAVAISTEN LAHTIEN KOEKALASTUS 2007 Haavaisten vesialue on n. 10 km 2 suuruinen merenlahti Uudessakaupungissa. Koekelastus on osa Haavaisten

Lisätiedot

Lopen Pääjärven koekalastukset vuonna 2012 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2012

Lopen Pääjärven koekalastukset vuonna 2012 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2012 Lopen Pääjärven koekalastukset vuonna 212 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 212 Johdanto Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) koekalasti Hämeenlinnassa, Tammelassa

Lisätiedot

Kakskerranjärven koekalastukset vuonna 2013 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2013

Kakskerranjärven koekalastukset vuonna 2013 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2013 Kakskerranjärven koekalastukset vuonna Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu Johdanto Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) koekalasti Turun Kakskerranjärven kesällä.

Lisätiedot

Iso Soukkajärven verkkokoekalastus 2012

Iso Soukkajärven verkkokoekalastus 2012 Iso Soukkajärven verkkokoekalastus 212 Marko Paloniemi 3.8.212 2 1. Johdanto Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskus suoritti verkkokoekalastuksen Alavuden Iso Soukkajärvessä heinäkuussa 212. Koekalastus tehtiin

Lisätiedot

Tuusulanjärven kalakantojen kehitys järven kunnostuksen vuosina 1996-2012

Tuusulanjärven kalakantojen kehitys järven kunnostuksen vuosina 1996-2012 Tuusulanjärven kalakantojen kehitys järven kunnostuksen vuosina 1996-212 Jukka Ruuhijärvi, Sami Vesala ja Martti Rask Riistan- ja kalantutkimus, Evo Tuusulanjärven tila paremmaksi seminaari Gustavelund,

Lisätiedot

Suuren ja Pienen Raudanveden koekalastukset vuonna 2017

Suuren ja Pienen Raudanveden koekalastukset vuonna 2017 Suuren ja Pienen Raudanveden koekalastukset vuonna 2017 Katja Kulo Luonnonvarakeskus, huhtikuu 2018 Johdanto Luonnonvarakeskus (LUKE) koekalasti Rantasalmella sijaitsevat Suuren ja Pienen Raudanveden kesällä

Lisätiedot

Karhijärven kalaston nykytila

Karhijärven kalaston nykytila Karhijärven kalaston nykytila Ravintoketjukunnostus rehevien järvien hoidossa -seminaari 21.11.212 Kankaanpää Samuli Sairanen RK, Evon riistan- ja kalantutkimus Tutkimuksen taustaa Koekalastukset liittyvät

Lisätiedot

Renkajärven kalasto. Renkajärven suojeluyhdistyksen kokous Jukka Ruuhijärvi, RKTL Evo

Renkajärven kalasto. Renkajärven suojeluyhdistyksen kokous Jukka Ruuhijärvi, RKTL Evo Renkajärven kalasto Renkajärven suojeluyhdistyksen kokous 1.2.2014 Jukka Ruuhijärvi, RKTL Evo Käsiteltäviä asioita Renkajärven ominaispiirteet Renkajärvi kalojen elinympäristönä Koekalastus kesällä 2009

Lisätiedot

Nuutajärven koeverkkokalastus vuonna 2014

Nuutajärven koeverkkokalastus vuonna 2014 Nuutajärven koeverkkokalastus vuonna 2014 Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen 2014 Hämeen kalatalouskeskus Raportti nro 19/2014 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. Menetelmät... 3 3. Tulokset... 4 4. Tulosten

Lisätiedot

Karhijärven koekalastukset vuonna 2013 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2013

Karhijärven koekalastukset vuonna 2013 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2013 Karhijärven koekalastukset vuonna Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu Johdanto Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) koekalasti Lavian Karhijärven kesällä. Verkkokoekalastusten

Lisätiedot

KARHOISMAJAN VESIREITIN JÄRVIEN KOEKALASTUKSET JA RAVUSTUKSET 2004

KARHOISMAJAN VESIREITIN JÄRVIEN KOEKALASTUKSET JA RAVUSTUKSET 2004 1 th Kivinen 18.8.24 Kirje nro 544/SK Karhoismajan vesireittien kunnostusyhdistys ry KARHOISMAJAN VESIREITIN JÄRVIEN KOEKALASTUKSET JA RAVUSTUKSET 24 1. JOHDANTO Koekalastukset ja -ravustukset suoritettiin

Lisätiedot

Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella

Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki Etelä-Savon ELY Mikkeli 16.11.2010 Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Yleistä Kyyvesi kuntoon hankkeen tarkoituksena

Lisätiedot

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011

Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Iso-Lumperoisen verkkokoekalastus 2011 Juha Piilola Saarijärven osakaskunta 2011 Sisältö 1. Aineistot ja menetelmät...3 2. Tulokset ja tulosten tarkastelu saaliista ja lajeittain...4 Ahven...5 Särki...6

Lisätiedot

Mitä verkkokoekalastus, kaikuluotaus ja populaatioanalyysi kertovat tehohoitokalastuksen vaikutuksesta Tuusulanjärven kalastoon ?

Mitä verkkokoekalastus, kaikuluotaus ja populaatioanalyysi kertovat tehohoitokalastuksen vaikutuksesta Tuusulanjärven kalastoon ? Mitä verkkokoekalastus, kaikuluotaus ja populaatioanalyysi kertovat tehohoitokalastuksen vaikutuksesta Tuusulanjärven kalastoon 1996-218? Jukka Ruuhijärvi (Luke), Tommi Malinen (HY) ja Martti Rask (HY)

Lisätiedot

HIIDENVEDEN VERKKOKOEKALASTUKSET VUONNA 2010

HIIDENVEDEN VERKKOKOEKALASTUKSET VUONNA 2010 HIIDENVEDEN VERKKOKOEKALASTUKSET VUONNA 1 Samuli Sairanen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Evon riistan- ja kalantutkimus Marraskuu 1 1. JOHDANTO Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) koekalasti

Lisätiedot

Saarijärven koekalastus 2014

Saarijärven koekalastus 2014 Saarijärven koekalastus 2014 Johdanto Saarijärvi on keskisuuri, pinta-alaltaan 1020 ha järvi Mikkelin ja Juvan rajalla. Järvin on humuspitoisuudeltaan keskihumuksinen ja sen ekologinen tila on vuonna 2013

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN KALASTON RAKENNE JA KUHAN KASVU VUONNA 2010

KAKSKERRANJÄRVEN KALASTON RAKENNE JA KUHAN KASVU VUONNA 2010 KAKSKERRANJÄRVEN KALASTON RAKENNE JA KUHAN KASVU VUONNA 21 Samuli Sairanen & Jaakko Ahonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Evon riistan- ja kalantutkimus Joulukuu 21 1. JOHDANTO Riista- ja kalatalouden

Lisätiedot

Tyystiö Nordic verkkokoekalastus 2014

Tyystiö Nordic verkkokoekalastus 2014 Tyystiö Nordic verkkokoekalastus 2014 Jomiset Oy Miska Etholén Johdanto Tyystiö on noin 14 hehtaaria suuri järvi joka sijaitsee Salon kaupungissa, Lounais Suomessa. Salmijärvi-Tyystiö-Kaituri-seura teetti

Lisätiedot

Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna 2013 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2013

Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna 2013 Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu 2013 Hiidenveden verkkokoekalastukset vuonna Samuli Sairanen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Joulukuu Johdanto Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) koekalasti Hiidenveden kesällä. Verkkokoekalastusten

Lisätiedot

Simpelejärven verkkokoekalastukset

Simpelejärven verkkokoekalastukset Simpelejärven verkkokoekalastukset Jukka Ruuhijärvi, Pasi Ala-Opas ja Katja Kulo Luonnonvarakeskus, sisävesien kalavarat Simpelejärven kuhaseminaari 7.10.2017 Koekalastuksia on tehty kolmella Simpelejärven

Lisätiedot

Kyyveden Hirviselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella

Kyyveden Hirviselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki Etelä-Savon ELY Mikkeli 19.10.2010, täydennys 16.11.2010 Kyyveden Hirviselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Yleistä Kyyvesi kuntoon

Lisätiedot

Kylänjärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen ja Tomi Ranta

Kylänjärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen ja Tomi Ranta Kylänjärven verkkokoekalastus 216 Marko Puranen, Petri Mäkinen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 2/216 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 2.1. Tutkimusjärvi...

Lisätiedot

Rutajärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen

Rutajärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen Rutajärven verkkokoekalastus 217 Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 6/217 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 2.1. Tutkimusjärvi...

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) hankkeen toimintakertomus vuodelta 2007

Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa (KESKALA) hankkeen toimintakertomus vuodelta 2007 Mikko Olin, Satu Estlander, Suvi Immonen, Janne Jutila, Hannu Lehtonen, Leena Nurminen, Joni Tiainen, Teresa Valonen ja Mika Vinni... Bio ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto Kestävän kalastuksen

Lisätiedot

SAVONLINNAN HIRVASJÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS

SAVONLINNAN HIRVASJÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY B 5278 VESI-EKO OY SAVONLINNAN HIRVASJÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS 6.-9.8.2017 MIIKA SARPAKUNNAS 11.9.2017 1. SAVONLINNAN HIRVASJÄRVEN KOE- VERKKOKALASTUS 1.1. Koeverkkokalastuksen

Lisätiedot

Raportti Pyhä- ja Kuivajärven Nordickoeverkkokalastuksista

Raportti Pyhä- ja Kuivajärven Nordickoeverkkokalastuksista Raportti Pyhä- ja Kuivajärven Nordickoeverkkokalastuksista vuonna 2012 Janne Ruokolainen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Jani Hakkola 2012 Hämeen kalatalouskeskus Raportti nro 23/2012 JOHDANTO Koekalastukset

Lisätiedot

KERIMÄEN (SAVONLINNA) RUOKOJÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS

KERIMÄEN (SAVONLINNA) RUOKOJÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY B 5284 PRO RUOKOJÄRVI RY KERIMÄEN (SAVONLINNA) RUOKOJÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS 29.-31.8.2017 MIIKA SARPAKUNNAS 5.10.2017 1. KERIMÄEN (SAVONLINNA) RUOKO- JÄRVEN KOEVERKKOKALASTUS

Lisätiedot

Kuhan kalastus, kasvu ja sukukypsyys Saaristomerellä

Kuhan kalastus, kasvu ja sukukypsyys Saaristomerellä Kuhan kalastus, kasvu ja sukukypsyys Saaristomerellä Kuhaseminaari 2017 Tampere 18.5.2017 Heikki Auvinen, Luke 1 Teppo TutkijaHHeikki Auvinen Heikki Kalastus 2 Heikki Auvinen Kuhaseminaari Tampere 18.5.2017

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KALASTORAKENTEEN TUTKIMUS SYKSYLLÄ 2008

POLVIJÄRVEN KALASTORAKENTEEN TUTKIMUS SYKSYLLÄ 2008 POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Ympäristöteknologian koulutusohjelma AYNS07 POLVIJÄRVEN KALASTORAKENTEEN TUTKIMUS SYKSYLLÄ 2008 Heiskanen Tuulia, Kempas Anita, Räsänen Riika ja Tossavainen Tarmo SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Salmijärven ja Kaidan verkkokoekalastukset Marko Puranen, Petri Mäkinen ja Tomi Ranta

Salmijärven ja Kaidan verkkokoekalastukset Marko Puranen, Petri Mäkinen ja Tomi Ranta Salmijärven ja Kaidan verkkokoekalastukset 216 Marko Puranen, Petri Mäkinen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 4/216 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 2.1. Salmijärvi...

Lisätiedot

Kokemuksia hoitokalastuksista eräillä Etelä-Suomen järvillä

Kokemuksia hoitokalastuksista eräillä Etelä-Suomen järvillä Kokemuksia hoitokalastuksista eräillä Etelä-Suomen järvillä Vihdin Enäjärvi Espoon Pitkäjärvi ja Lippajärvi Näillä kolmella järvellä on suunnilleen samankaltainen kuormitushistoria. Alkuun kuitenkin lyhyesti

Lisätiedot

Enäjärven kalasto, seurantaa vuosina Sami Vesala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 2014

Enäjärven kalasto, seurantaa vuosina Sami Vesala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 2014 Enäjärven kalasto, seurantaa vuosina 1997-214 Sami Vesala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 214 Taustaa Enäjärvi mukana HOKA-hankkeessa 1998-21 VPD-seurannat 28,211 ja 214 MaaMet-hankkeen seuranta

Lisätiedot

2(11) TORSAN KOEVERKKOKALASTUS VUONNA 2014. 1. Taustaa

2(11) TORSAN KOEVERKKOKALASTUS VUONNA 2014. 1. Taustaa 2(11) TORSAN KOEVERKKOKALASTUS VUONNA 2014 1. Taustaa Torsa on toinen keskusjärvi Hiitolanjoen vesistössä Simpelejärven ohella. Torsan pinta-ala on 1375 ha, järven suurin syvyys on 53 m ja keskisyvyys

Lisätiedot

Kuhan kasvun ja sukukypsyyden selvitys Tehinselällä Marko Puranen ja Tomi Ranta

Kuhan kasvun ja sukukypsyyden selvitys Tehinselällä Marko Puranen ja Tomi Ranta Kuhan kasvun ja sukukypsyyden selvitys Tehinselällä 28 Marko Puranen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 5/28 2 Sisällys. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 3. Tulokset... 3

Lisätiedot

Liesjärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen

Liesjärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen Liesjärven verkkokoekalastus 218 Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 15/218 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 2.1.

Lisätiedot

Järvien kuhakannoissa on eroja kuinka kuhan kalastusta pitäisi ohjata?

Järvien kuhakannoissa on eroja kuinka kuhan kalastusta pitäisi ohjata? Järvien kuhakannoissa on eroja kuinka kuhan kalastusta pitäisi ohjata? Jukka Ruuhijärvi, Luke, Sisävesien kalavarat Vesistökunnostusverkoston talviseminaari Lahti 26.1.217 4 35 3 25 2 15 1 5 Kuhasaaliit

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Someron Painion verkkokoekalastukset vuonna 2017 Samuli Sairanen, Luonnonvarakeskus, Marraskuu 2017

Someron Painion verkkokoekalastukset vuonna 2017 Samuli Sairanen, Luonnonvarakeskus, Marraskuu 2017 Someron Painion verkkokoekalastukset vuonna 2017 Samuli Sairanen, Luonnonvarakeskus, Marraskuu 2017 Johdanto Vuonna 2005 voimaan tulleen vesienhoitolain mukaan kalataloushallinto ja Luonnonvarakeskus (aikaisemmin

Lisätiedot

Saaristomeren kuhankalastuksen säätely tuoreimmat havainnot saaliiden koko- ja ikärakenteesta

Saaristomeren kuhankalastuksen säätely tuoreimmat havainnot saaliiden koko- ja ikärakenteesta Saaristomeren kuhankalastuksen säätely tuoreimmat havainnot saaliiden koko- ja ikärakenteesta Jari Raitaniemi Luonnonvarakeskus TIEDOTUS- ja KOULUTUSRISTEILY AMMATTIKALASTAJILLE 218 7-8.2. 218 Ammattikalastuksen

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 24.8.2009 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 24.8.2009 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 24.8.2009 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 2 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 25.5.-28.6

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Aarno Karels Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry Valtakunnalliset XXIV Kalastusaluepäivät 16.-18.2.2012 Haapajärven

Lisätiedot

KUHAN KASVUNOPEUS JA SUKUKYPSYYS ETELÄ- KALLAVEDELLÄ

KUHAN KASVUNOPEUS JA SUKUKYPSYYS ETELÄ- KALLAVEDELLÄ KUHAN KASVUNOPEUS JA SUKUKYPSYYS ETELÄ- KALLAVEDELLÄ Tapio Keskinen Etelä Kallaveden kalastusalue 25.5 26 1 1. Johdanto Kuhasta on tullut 199-luvun aikana kalataloudellisesti merkittävä kalalaji Etelä-Kallavedellä.

Lisätiedot

Mitä me tiedämme tai emme tiedä Hiidenveden kalaston tilasta? Tommi Malinen Helsingin yliopisto

Mitä me tiedämme tai emme tiedä Hiidenveden kalaston tilasta? Tommi Malinen Helsingin yliopisto Mitä me tiedämme tai emme tiedä Hiidenveden kalaston tilasta? Tommi Malinen Helsingin yliopisto Hiidenveden kalasto 100 vuotta sitten Hellevaaran ja Jääskeläisen aineistot 1913-1928 Kuhakanta runsas, tehokkaan

Lisätiedot

Enäjärven kalasto - vuoden 2003 koekalastusten tulokset Petri Rannikko

Enäjärven kalasto - vuoden 2003 koekalastusten tulokset Petri Rannikko Enäjärven kalasto - vuoden 23 koekalastusten tulokset Petri Rannikko Enäjärven hoitokalastushankkeen tulosten arvioimiseksi järven kalaston nykytila selvitettiin koeverkkokalastuksella elokuun alussa 23.

Lisätiedot

Pohjois-Suomen järvien verkkokoekalastukset

Pohjois-Suomen järvien verkkokoekalastukset RKTL:n työraportteja 47/214 Pohjois-Suomen järvien verkkokoekalastukset vuonna 213 Tekijät: Samuli Sairanen ja Jukka Ruuhijärvi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 214 Julkaisija: Riista-

Lisätiedot

Sisävesien vajaasti hyödynnettyjen ekologisesti kestävä saalispotentiaali

Sisävesien vajaasti hyödynnettyjen ekologisesti kestävä saalispotentiaali Sisävesien vajaasti hyödynnettyjen ekologisesti kestävä saalispotentiaali Timo Ruokonen Timo J. Marjomäki, Iia Suomi, Tapio Keskinen, Tero Forsman & Juha Karjalainen Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus,

Lisätiedot

Lehijärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen

Lehijärven verkkokoekalastus Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen Lehijärven verkkokoekalastus 217 Marko Puranen, Petri Mäkinen, Tomi Ranta ja Atte Mutanen Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 5/217 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 2.1. Tutkimusjärvi...

Lisätiedot

Pudasjärven Panumajärven järven koekalastus vuonna 2012

Pudasjärven Panumajärven järven koekalastus vuonna 2012 Pudasjärven Panumajärven järven koekalastus vuonna 2012 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Raportti Eero Hiltunen 2013 1. Johdanto Oulun Kalatalouskeskus suoritti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimeksiannosta

Lisätiedot

MANKALAN VOIMALAITOKSEN JA ARRAJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUONNA 2012

MANKALAN VOIMALAITOKSEN JA ARRAJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUONNA 2012 MANKALAN VOIMALAITOKSEN JA ARRAJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUONNA 2012 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 209/2013 Janne Raunio TIIVISTELMÄ Tämä raportti käsittelee

Lisätiedot

Ruotsalaisen kuhien iän- ja kasvunmääritykset Marko Puranen ja Tomi Ranta

Ruotsalaisen kuhien iän- ja kasvunmääritykset Marko Puranen ja Tomi Ranta Ruotsalaisen kuhien iän- ja kasvunmääritykset 216 Marko Puranen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 9/216 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 3. Tulokset... 3 4.

Lisätiedot

Pasi Ala-Opas, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Evo. Johdanto

Pasi Ala-Opas, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Evo. Johdanto 30.9.2014 Pasi Ala-Opas, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Evo Johdanto Tammelan järvien ja kalaston tutkimus ja kunnostus -hanke (2012-2014) Tavoitteena selvittää verkkokoekalastuksin kalaston nykytilaa

Lisätiedot

Jäälinjärven Nordic verkkokoekalastus 2016

Jäälinjärven Nordic verkkokoekalastus 2016 Jäälinjärven Nordic verkkokoekalastus 2016 Jomiset Oy Miska Etholén 2016 Sisällysluettelo Jäälinjärven Nordic verkkokoekalastus 2016...1...2 Johdanto...3 Yleistä...3 Koekalastus...3 Saalis...3 Kalojen

Lisätiedot

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Jorma Valjus Länsi-Uudenmaan VESI ja YMPÄRISTÖ ry Västra Nylands vatten och miljö rf Julkaisu 223/2011 LÄNSI-UUDENMAAN

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 3 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 21.5. 13.6

Lisätiedot

TUUSJÄRVEN HOITOKALASTUSSUUNNITELMA

TUUSJÄRVEN HOITOKALASTUSSUUNNITELMA TUUSJÄRVEN HOITOKALASTUSSUUNNITELMA Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 275/2014 Markku Kuisma Kymijoen vesi jaympäristö ry SISÄLLYS 1 TAUSTAA 1 1.1 TARPEEN ARVIOINTI 1 1.2 SUUNNITTELUSSA

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Kalatalouskeskus ry LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KOETROOLAUKSET SYKSYLLÄ 2011

Etelä-Karjalan Kalatalouskeskus ry LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KOETROOLAUKSET SYKSYLLÄ 2011 ETELÄ - KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY RY Etelä-Karjalan Kalatalouskeskus ry LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KOETROOLAUKSET SYKSYLLÄ 2011 1. Johdanto Läntisen Pien - Saimaan koetroolausten tarkoitus on selvittää selkä-alueiden

Lisätiedot

No 2175/17 YLÄMAAN PUKALUS-JÄRVEN KOEVERKKOKALAS- TUS Lappeenrannassa 10 päivänä elokuuta Matti Vaittinen limnologi

No 2175/17 YLÄMAAN PUKALUS-JÄRVEN KOEVERKKOKALAS- TUS Lappeenrannassa 10 päivänä elokuuta Matti Vaittinen limnologi No 2175/17 YLÄMAAN PUKALUS-JÄRVEN KOEVERKKOKALAS- TUS 2016 Lappeenrannassa 10 päivänä elokuuta 2017 Matti Vaittinen limnologi SISÄLTÖ FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio Puhelin

Lisätiedot

LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KALASTON SELVITYS VUONNA 2018

LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KALASTON SELVITYS VUONNA 2018 LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KALASTON SELVITYS VUONNA 18 Karels Oy Kalatalous ja ympäristö Aarno Karels tutkija / FT Lappeenranta 14.12.18 - - LÄNTISEN PIEN-SAIMAAN KALASTON SELVITYS VUONNA 18 1. JOHDANTO.. 2

Lisätiedot

Ruuhi- ja Salajärven verkkokoekalastus Matti Kotakorpi

Ruuhi- ja Salajärven verkkokoekalastus Matti Kotakorpi Ruuhi- ja Salajärven verkkokoekalastus 2018 3.1.2019 Matti Kotakorpi 2 (21) Sisällys Johdanto... 3 Verkkokoekalastukset... 3 Aineisto ja menetelmät... 3 Ekologisen tilan luokittelu... 4 Tulokset... 4 Kokonaisyksikkösaalis

Lisätiedot

Hoitokalastus ja järven ravintoverkon rakenne Hiidenveden ja Lohjanjärven tutkimustuloksia. Tommi Malinen, Helsingin yliopisto Anu Suonpää, Luvy

Hoitokalastus ja järven ravintoverkon rakenne Hiidenveden ja Lohjanjärven tutkimustuloksia. Tommi Malinen, Helsingin yliopisto Anu Suonpää, Luvy Hoitokalastus ja järven ravintoverkon rakenne Hiidenveden ja Lohjanjärven tutkimustuloksia Tommi Malinen, Helsingin yliopisto Anu Suonpää, Luvy Tausta 10 vuoden hoitokalastus ei parantanut Hiidenveden

Lisätiedot

Kärkjärven verkkokoekalastus Matti Kotakorpi

Kärkjärven verkkokoekalastus Matti Kotakorpi Kärkjärven verkkokoekalastus 2017 20.12.2017 Matti Kotakorpi 2 (12) Sisällys Johdanto... 3 Verkkokoekalastukset... 3 Aineisto ja menetelmät... 3 Ekologisen tilan luokittelu... 4 Tulokset... 4 Kärkjärven

Lisätiedot

Veden laadun ja kalastuskulttuurin muutosten vaikutus Puulan kalakantoihin. Timo J. Marjomäki Jyväskylän yliopisto

Veden laadun ja kalastuskulttuurin muutosten vaikutus Puulan kalakantoihin. Timo J. Marjomäki Jyväskylän yliopisto Veden laadun ja kalastuskulttuurin muutosten vaikutus Puulan kalakantoihin Timo J. Marjomäki Jyväskylän yliopisto Vain muutos on pysyvää? Alkupuula 9200 BP Tammipuula Vannipuula 5800 BP 5800 4500 BP Käläpuula

Lisätiedot

Ruotsalaisen muikkuseuranta Marko Puranen ja Tomi Ranta

Ruotsalaisen muikkuseuranta Marko Puranen ja Tomi Ranta Ruotsalaisen muikkuseuranta 216 Marko Puranen ja Tomi Ranta Hämeen kalatalouskeskuksen raportti nro 1/217 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 3. Tulokset... 4 3.1 Muikun ikäjakauma

Lisätiedot

KISKON KIRKKOJÄRVEN VERKKOKOEKALASTUS VUONNA 2015

KISKON KIRKKOJÄRVEN VERKKOKOEKALASTUS VUONNA 2015 KISKON KIRKKOJÄRVEN VERKKOKOEKALASTUS VUONNA 2015 Olli Ylönen L-S Kalatalouskeskus ry 2015 Puutarhakatu 19 A 20100 Turku 1 1. Johdanto Kirkkojärvi on Kiskonjoen vesistön toiseksi suurin järvi, 717 hehtaaria.

Lisätiedot

Miten kuhan kalastusta tulisi ohjata sisävesillä? Jukka Ruuhijärvi, RKTL Evo Hämeen kalastusaluepäivä Tampere

Miten kuhan kalastusta tulisi ohjata sisävesillä? Jukka Ruuhijärvi, RKTL Evo Hämeen kalastusaluepäivä Tampere Miten kuhan kalastusta tulisi ohjata sisävesillä? Jukka Ruuhijärvi, RKTL Evo Hämeen kalastusaluepäivä 14.11.213 Tampere Helsingin yliopiston ja Riistan- ja kalantutkimuksen yhteinen tutkimus 21-12 Tavoitteena

Lisätiedot

KALAVAROJEN KESTÄVÄ KÄYTTÖ JA HOITO KalL 1

KALAVAROJEN KESTÄVÄ KÄYTTÖ JA HOITO KalL 1 KALAVAROJEN KESTÄVÄ KÄYTTÖ JA HOITO KalL 1 Timo J. Marjomäki Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Noitasaaren rannasta Pohjois-Konnevedeltä löytynyt tuhatkunta vuotta vanha uistin. Rautalammin

Lisätiedot

KISKON HIRSIJÄRVEN KOEKALASTUS VUONNA 2004

KISKON HIRSIJÄRVEN KOEKALASTUS VUONNA 2004 KISKON HIRSIJÄRVEN KOEKALASTUS VUONNA 24 Pekka Mäkiniemi Janne Tarkiainen Petri Rannikko L-S Kalatalouskeskus r.y Hirsijärven koekalastus 24 2 1. JOHDANTO... 3 2. AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 2.1. HIRSIJÄRVI...3

Lisätiedot

Kalasto muuttuu ja lämpötila nousee Pyhäjärven ekosysteemi muutoksessa

Kalasto muuttuu ja lämpötila nousee Pyhäjärven ekosysteemi muutoksessa Kalasto muuttuu ja lämpötila nousee Pyhäjärven ekosysteemi muutoksessa Anne-Mari Ventelä, FT Vesistötoimialan päällikkö, Pyhäjärvi-instituutti Akvaattisen ekologian dosentti, Turun yliopisto 1 1. Pyhäjärven

Lisätiedot

Inarijärven kalataloustarkkailun kalastus- ja saalistietoja. Inarijärven seurantaryhmä LUKE / Inari / Erno Salonen

Inarijärven kalataloustarkkailun kalastus- ja saalistietoja. Inarijärven seurantaryhmä LUKE / Inari / Erno Salonen Inarijärven kalataloustarkkailun kalastus- ja saalistietoja Inarijärven seurantaryhmä 17.9.2015 LUKE / Inari / Erno Salonen RKTL:stä Luke:ksi 2015 MTT+ Metla+ RKTL+ Tike = yht. liki 1 700 työntekijää /

Lisätiedot

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 20942 i VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA 22.9.2016 Perttu Tamminen,

Lisätiedot

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2015

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2015 Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2015 1. Ravustuslupien myynti Tampereen kaupungin omistamille yksityisvesialueille Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä oli vuonna 2015 myynnissä yhteensä

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

Littoistenjärven kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuonna 2017

Littoistenjärven kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuonna 2017 Tutkimusraportti 214/217 3.11.217 Littoistenjärven kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuonna 217 Nab Labs Oy Heikki Alaja Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Tarkkailuvesistö... 1 3 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

Oulujärven kuha. Pasi Korhonen, Metsähallitus Kuhaseminaari Tampere. Luonnonvarakeskus Eräluvat

Oulujärven kuha. Pasi Korhonen, Metsähallitus Kuhaseminaari Tampere. Luonnonvarakeskus Eräluvat Oulujärven kuha Pasi Korhonen, Metsähallitus Kuhaseminaari 217 18.5.217 Tampere 1 217 Eräluvat Esitelmä/ aineistot Pekka Hyvärinen Erikoistutkija Kainuun kalantutkimusasema, Paltamo Luonnonvarakeskus Oulujärven

Lisätiedot

LOKAN JA PORTTIPAHDAN TEKOJÄRVIEN KALOJEN ELOHOPEAPITOISUUDEN TARKKAILU VUONNA 2012

LOKAN JA PORTTIPAHDAN TEKOJÄRVIEN KALOJEN ELOHOPEAPITOISUUDEN TARKKAILU VUONNA 2012 LOKAN JA PORTTIPAHDAN TEKOJÄRVIEN KALOJEN ELOHOPEAPITOISUUDEN TARKKAILU VUONNA 2012 JOHANNA MEHTÄLÄ 2014 TARKKAILUN PERUSTA Lokan ja Porttipahdan tekojärvien kalaston elohopeapitoisuuksien tarkkailu perustuu

Lisätiedot

Koekalastus seitsemällä Tammelan järvellä

Koekalastus seitsemällä Tammelan järvellä S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TAMMELAN KUNTA Koekalastus seitsemällä Tammelan järvellä Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 30309-P19329 Raportti J. Partanen Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tiia Grönholm (email) Linnunmaa Oy 24.8.2012 Lähetämme ohessa yhteenvedon Endomines Oy:n Karjalan Kultalinjan YVAan liittyvistä vuoden 2012

Lisätiedot

Tutkimustuloksia taimenen järvi-istutuksista Oulujärveltä

Tutkimustuloksia taimenen järvi-istutuksista Oulujärveltä Tutkimustuloksia taimenen järvi-istutuksista Oulujärveltä Pekka Hyvärinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos 16.-17.11.2006 Oulun läänin Kalastusaluepäivät, Kuhmo Oulujärven jt-istutukset ja saalis

Lisätiedot

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2013

Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2013 Ravustustuloksia Pyhäjärveltä ja Näsijärveltä vuodelta 2013 1. Ravustuslupien myynti Tampereen kaupungin omistamille yksityisvesialueille Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä oli vuonna 2012 myynnissä yhteensä

Lisätiedot

Joutsijoen sähkökoekalastukset vuonna 2013

Joutsijoen sähkökoekalastukset vuonna 2013 Raportti Joutsijoen sähkökoekalastukset vuonna 2013 Kalatalouspalvelu Mäkelä Tmi Kimmo Puosi & Tapio Mäkelä SISÄLTÖ 1 Yleistä sähkökoekalastuksista 2 2 Menetelmät 2 3 Tulokset 3 3.1 Koskin koulu 3 3.1.1

Lisätiedot

Pohjois-Suomen järvien verkkokoekalastukset vuonna 2011

Pohjois-Suomen järvien verkkokoekalastukset vuonna 2011 RKTL:n työraportteja 45/214 Pohjois-Suomen järvien verkkokoekalastukset vuonna 211 Tekijät: Samuli Sairanen ja Jukka Ruuhijärvi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 214 Julkaisija: Riista-

Lisätiedot

Ahvenen ja kuha saalismäärät sekä merimetso Suomen rannikkoalueilla. Aleksi Lehikoinen Merimetsotyöryhmä

Ahvenen ja kuha saalismäärät sekä merimetso Suomen rannikkoalueilla. Aleksi Lehikoinen Merimetsotyöryhmä Ahvenen ja kuha saalismäärät sekä merimetso Suomen rannikkoalueilla Aleksi Lehikoinen Merimetsotyöryhmä 4.1.216 9 8 Kuha saalis Ahven saalis 7 6 5 4 3 2 1 197 198 199 2 21 22 Ahvenen saalismäärät kasvaneet

Lisätiedot

Kalakantojen muutokset Saaristomerellä. Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet

Kalakantojen muutokset Saaristomerellä. Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet Kalakantojen muutokset Saaristomerellä Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet Skärgårdshavets biosfärområdets vinterträff 2010 28. 1. 2010 Ari Leskelä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalakantojen

Lisätiedot

Pohjois-Virmasjärven koekalastus vuonna 2015

Pohjois-Virmasjärven koekalastus vuonna 2015 Pohjois-Virmasjärven koekalastus vuonna 2015 Johdanto Pohjois-Virmas on keskikokoinen, vesialaltaan (ilman Etelä-Virmasta) 767 hehtaarin järvi Pieksämäellä entisen Virtasalmen kunnan alueella. Se on tyypiltään

Lisätiedot