Oped-Exo Ammattikorkeakoulujen Opintojen Ohjauksen Kehittämisprojekti. Projektisuunnitelma. hyväksytty ohjausryhmän kokouksessa 5.3.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oped-Exo Ammattikorkeakoulujen Opintojen Ohjauksen Kehittämisprojekti. Projektisuunnitelma. hyväksytty ohjausryhmän kokouksessa 5.3."

Transkriptio

1 1 Projektisuunnitelma hyväksytty ohjausryhmän kokouksessa Oped-Exo Oped-Exo -projektin (Oped = opintojen edistäminen, Ex = Expert = asiantuntija, o = ohjaus) tavoite on asiantuntijuuteen ohjaaminen ammattikorkeakoulussa. Oped-Exo rakentuu aikaisemmalle Oped-toiminnalle. Projekti on Opetusministeriön rahoittama ammattikorkeakoulujen yhteinen 3-vuotinen hanke ( ), jota hallinnoi Hämeen ammattikorkeakoulu. Oped-Exoon osallistuvat ammattikorkeakoulujen opettajat, opiskelijat ja muut ohjaukseen osallistuvat henkilöt sekä eri intressiryhmät, mm. työelämän edustajat ja muut hankkeet. Oped-Exossa on kolme kokonaistavoitetta: Asiantuntijuuteen ohjaaminen o Työelämävastaavuuden vahvistaminen o Toimivan ja laadukkaan ohjausstrategian/järjestelmän kehittäminen osana korkeakoulun kokonaisstrategiaa o Tuutoritoiminnan kehittäminen ammattikorkeakouluissa Projektin taustaa Viimeisten vuosien aikana korkea-asteen koulutus on muuttunut huomattavasti. Ikäluokasta noin 50 % opiskelee korkeakoulussa, myös aikuisopiskelijoiden määrä on nykyistä suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Korkea-asteen koulutusjärjestelmän muutokset ovat kasvattaneet myös tehokkuuden ja vastuullisuuden vaatimuksia. Opetusministeriön työryhmä on pohtinut yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien opintojen nopeuttamista. Työryhmän mukaan opintojen pitkittymiseen vaikuttavat opintojen osa-aikaisuus, opetusjärjestelyjen, opintojen ohjauksen ja opetuksen tukijärjestelyjen puutteet, laajojen tutkintoon kuulumattomien opintojen suorittaminen sekä runsas työssäkäynti. Työryhmä esittää korkeakoulujen opintoprosessien kehittämistä opiskelijakeskeisempään suuntaan, mikä edellyttää opetussuunnitelmien uudistamista ja opintojen suunnittelun, seurannan ja ohjauksen tehostamista. 1 Korkeakoulujärjestelmän laajentuminen, opiskelijamäärien kasvu, opintojen keskeyttäminen ja nopeasti muuttuvat työelämän tarpeet vaikuttavat siihen, että ohjaus- ja neuvontapalvelujen kysyntä lisääntyy ja monimuotoistuu. 1 OPM-tiedote: Korkeakoulujen opintoaikoja lyhennetään. 2003;

2 2 Korkeakoulujen arviointineuvosto arvioi vuonna 2001 opintojen ohjausta korkeakouluissa SAMOK ry:n aloitteesta. Arviointiin osallistui 25 korkeakoulua. Korkeakoulujen sisäisiin itsearviointeihin osallistui 800 henkilökunnan edustajaa ja 1200 opiskelijaa. Opintojen ohjausta arvioitiin sekä järjestelmän toimivuuden että opiskelijan opintopolun eri vaiheiden kannalta. Korkeakoulujen ratkaisut opintojen ohjauspalvelujen organisoinnissa vaihtelevat. Osa painottaa keskitettyjä, osa hajautettuja ratkaisuja, osa on rakentanut ohjauspalvelut opettajatuutoroinnin varaan ja osa katsoo ohjauksen hoituvan opetustilanteissa. Ammattikorkeakouluissa ohjausta ja neuvontaa tarjoavat mm. opintotoimistot ja koulutusalojen ja koulutusohjelmien opetus- ja ohjaushenkilöstö. Korkeakouluille on yhteistä se, että ohjauspalveluja ei ole useinkaan kehitetty kokonaisuutena, vaan pala palalta kerrallaan reaktioina korkeakoulujen ulkopuolelta tulleisiin haasteisiin. Ohjausta antavan henkilökunnan työnjako on usein selkiytymätön, nimikkeistö kirjava ja koulutustausta vaihteleva. Ohjauspalvelut eivät muodosta opiskelijan näkökulmasta toimivaa kokonaisuutta, vaan jäävät helposti irrallisiksi toiminnoiksi. 2 Ammattikorkeakouluopintojen edistäminen ja opintojen ohjaus ovat saaneet osakseen runsasta valtakunnallista huomiota. Opetusministeriö myönsi vuonna 2000 määrärahan kolme vuotta kestäneelle Oped-projektille (opintojen edistäminen) sekä Kevät-hankkeelle. Oped-projekti painotti opintojen ohjauksen edelleen kehittämistä. Oped-projekti Oped -projektin tavoitteena oli löytää hyviä toimintamalleja, tukemiskäytäntöjä ja selkeitä toimenpide-ehdotuksia, joilla voidaan vaikuttaa myönteisesti ammattikorkeakouluopintojen etenemiseen. Projektin tavoitteina oli myös tutkimustiedon tuottaminen ja toimiminen linkkinä ja tiedonvälittäjänä ammattikorkeakoulujen välillä. Opedissa toimi kolme yhteistyörengasta. 3 Keskeyttämisrengas (K-rengas) Tavoitteena oli selvittää opintojen keskeyttämisen syitä. Renkaan tulokset on luettavissa renkaan raportissa, joka käsittelee keskeyttämistilannetta eri ammattikorkeakouluissa ja selvittää koulutusalakohtaisia eroja. 4 Ohjausrengas (O-rengas) Tavoitteena oli ohjaustoimintojen kartoittaminen ja ohjauskäytänteiden selvittäminen. O-renkaan toiminnan käynnistymiseen liittyi Korkeakoulujen arviointineuvoston valtakunnallinen opintojen ohjauksen arviointi projekti. Useat O-renkaan jäsenet olivat myös arviointihankkeessa mukana. O- renkaan tuloksia esitellään Opedin O-renkaan loppuraportissa Opintojen ohjaus ei aina kohtaa opiskelijoiden tarpeita. 3 Kokko, P. & Kolehmainen, S. (toim.) Yhdessä ammattikorkeakouluopintoja edistäen. Opintojen edistäminen ja tukeminen projektin loppuraportti. Hämeen ammattikorkeakoulu. 4 Kokko, P. (toim.) Kuuluuko keskeyttäminen kenellekään? Opedin K-renkaan loppuraportti. Hämeen ammattikorkeakoulu. 5 Kokko, P. (toim.) Opintojen ohjauksen suuntaviivoja. Hämeen ammattikorkeakoulu.

3 3 Pitkittymisrengas (P-rengas) Tavoitteena oli selvittää opintojen pitkittymissyitä. Renkaan selvitykset opintojen pitkittymisestä on luettavissa renkaan loppuraportissa. 6 Oped-projekti esitti useita toimenpiteitä, yksi niistä käsitteli ohjauksen yhteisen kriteeristön luomista ja ohjauksen yhteisen laadunvarmistuksen kehittämistä. Opetusministeriö myönsi Hämeen ammattikorkeakoululle määrärahan vuonna 2003 valtakunnalliselle jatkohankkeelle, joka käsitteli ammattikorkeakoulujen opintojen ohjauksen laadunvarmistusta. Projekti sai nimekseen OPED-Laatu. Projektin päätavoitteena oli ohjauksen eri näkökulmista lähtien luoda ammattikorkeakoulujen ja niiden opiskelijoiden kanssa yhteinen näkemys ohjauksen kriteeristöstä, vaatimuksista ja käytännön toteutuksesta. Projektin tavoitteena oli kehittää opintojen ohjauksen käytännön toimintamalleja. OPED-Laadussa toimi neljä toimintaryhmää: 1. Ohjauksen näkökulmat 2. Ohjaus, opetus ja oppiminen 3. Organisointi, työnjako ja resurssit 4. Ohjauksen seuranta ja välineet. OPED-Laadun tulokset on luettavissa Oped-L ilmestyneessä loppuraportissa. 7 Edellisten projektien kuvauksista käy ilmi, että opintojen ohjausta on tarkasteltu useista eri näkökulmista. Oped -projektien tuottamat tulokset, toimenpideehdotukset ja käytänteet ovat pohjana Oped-Exon toiminnalle. Lisäksi projektille antaa suuntaviivoja viimeisten parin vuoden aikana ilmestynyt ohjausta ansiokkaasti käsittelevä kirjallisuus ja tutkimustieto. Valtakunnalliset verkostohankkeet Vuonna 2004 kaikki ammattikorkeakoulut osallistuvat seuraaviin koko ammattikorkeakoulujärjestelmää koskeviin yhteisiin verkostohankkeisiin, jotka kaikki, Itä- ja Kaakkois-Aasian yhteistyöverkostohanketta lukuun ottamatta, sivuavat opintojen ohjausta. Ura ja rekrytointipalveluiden kehittäminen (Werkko-projekti 1998) alkaa , hallinnoija Lahden ammattikorkeakoulu Harjoittelun kehittäminen alkaa , hallinnoija Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu. Opinnäytetöiden kehittäminen ja valtakunnallinen opinnäytetyökilpailu alkaa , hallinnoija Oulun ammattikorkeakoulu Virtuaaliammattikorkeakoulun kehittäminen (2000), hallinnoija Tampereen ammattikorkeakoulu Ammattikorkeakoulun opettajuuden kehittämishanke alkaa , hallinnoija Helia 6 Kokko, P. (toim.) Pitkittyy mutkistuuko. Havaintoja pitkittymisproblematiikasta. Opedin P-renkaan loppuraportti. Hämeen ammattikorkeakoulu. 7 Kolehmainen, S. Kallinen, R. (toim.) Laatua ammattikorkeakouluopintojen ohjaukseen. Loppuraportti.

4 4 Opintojen ohjauksen kehittäminen (jatkoa Oped ja Oped-L) alkaa , hallinnoija Hämeen ammattikorkeakoulu Itä- ja Kaakkois-Aasian yhteistyöverkosto, Jyväskylä ammattikorkeakoulu. Kever yhteistyöverkostohanke, hallinnointi Hämeen ammattikorkeakoulu. Verkostohankkeiden vetäjät ja hankkeissa keskeisesti toimivat henkilöt kokoontuivat Tapaamisessa olivat mukana myös Opetusministeriöstä opetusneuvos Osmo Lampinen, ylitarkastaja Maija Innola sekä Anne-Mari Pyökäri. Tapaamisessa käsiteltiin kunkin hankkeen keskeiset kokonaistavoitteet. Tavoitteena oli muodostaa käsitys hankkeiden kokonaistavoitteista, pohtia mahdollisia päällekkäisyyksiä, tarkentaa tehtäväjakoa sekä suunnitella yhteisiä seminaareja. Verkostohankkeiden vetäjät ja työryhmien vetäjät kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa. Tavoitteena tiedottaa tuloksista ja kehittää yhteistyötä sekä hyödyntää hankkeiden tuloksia. Käsitteet ja lähestymistapa Käytettävät käsitteiden määrittelyt perustuvat pääosin Korkeakoulujen arviointineuvoston Opintojen ohjauksen arviointiprojektin yhteydessä laatimiin käsitteiden määrittelyihin 8 sekä Oped-Laatu -hankkeessa käytettyyn opintojen ohjauksen käsitteiden määrittelyyn. Ammatillinen kasvu Yksilön ammatillinen kasvu on oppimisprosessi, jonka välityksellä yksilö hankkii elämänuransa aikana niitä tietoja, taitoja ja kykyjä, joita käyttämällä hän kykenee menestymään työssään ja tehtävissään. Ammatilliseen kasvuun kuuluu olennaisesti myös valmius kyetä vastaamaan työssä kohdattaviin muuttuviin ammattitaitovaatimuksiin. Ammatillinen kasvu johtaa asiantuntijuuteen. 9 Asiantuntijuus Ammattikorkeakoulututkinnon tehtävänä on taata jokaiselle opiskelijalle oman ammattialan ammattispesifiset taidot, yleiset työelämävalmiudet sekä tutkivan ja kehittävän asiantuntijuuden edellyttämät osaamisvalmiudet. 10 Ruohotie (2002) on luokitellut työelämässä tarvittavia kvalifikaatioita seuraavasti 11 : 1. Ammattispesifiset taidot ja tiedot - määräytyy ko. koulutusalan työelämän tarpeista 2. Yleiset työelämävalmiudet 8 Moitus, S & Huttu, K. & Isohanni, I. & Lerkkanen, J. & Mielityinen, I. & Talvi, U. & Uusi-Rauva, E & Vuorinen, R Opintojen ohjauksen arviointi korkeakouluissa. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 13:2001. Helsinki: Edita. 9 Ruohotie, P Oppiminen ja ammatillinen kasvu, WSOY. 10 Kolehmainen artikkeli (julkaistaan 2004, Oped-Laatuhankkeen loppuraportissa) 11 Ruohotie, P Kvalifikaatioiden ja kompetenssien kehittäminen ammattikorkeakoulujen tavoitteena. Julkaisussa Liljander, J-P. Omalla tiellä. Ammattikorkeakoulut kymmenen vuotta. Helsinki: Edita.

5 5 - kognitiiviset taidot - sosiaaliset taidot - mediakompetenssi - luovuus ja innovatiivisuus - ihmisten ja tehtävien johtamistaidot 3. Ammatillista kehittymistä edistävät itsesäätelyvalmiudet - saavutusorientaatiot - orientaatiot itseen - orientaatiot muihin - toiminnan kontrollistrategiat - mielenkiinnon kohteet ja tyylirakenteet Ammattikorkeakoulun tuottama asiantuntijuus on elinikäisen oppimisen myötä kasvava osaamispääoma, jonka tavoittelemiseen opiskelijoita ohjataan opiskelun aikana. Asiantuntijat toimivat yhteistyössä muiden kanssa sekä yrityksen sisällä että eri sidosryhmien verkostoissa. Hyvään ammattitaitoon kuuluu muun muassa yhteistyöja vuorovaikutustaidot sekä digitaalisen median luku- ja kirjoitustaito. Opiskelun ja työelämän kiinteä linkittäminen sekä projektimuotoinen työskentely tuottavat aineksia asiantuntijuuteen. Ohjausjärjestelmä Opintojen ohjausjärjestelmän kokonaisuudella tarkoitetaan opiskelijoille tarjottavien ohjauspalveluiden kokonaisuutta ja korkeakoulujen ja se ulkopuolisen ohjaushenkilöstön keskinäistä yhteistyötä. Ohjaus- ja neuvontapalvelut Palvelukokonaisuus, joka vastaa opiskelijoihin kohdistuvan opintojen ohjauksen ja opintoneuvonnan tarpeisiin. Opintojen ohjauksen tavoitteena on opiskelijan opintojen edistäminen ja hänen itsenäisen toimintansa ja aktiivisuutensa tukeminen. Neuvontapalvelut ovat opiskelijoille kohdennettua korkeakoulua ja opiskelua koskevaa tiedotusta ja neuvontaa. Tätä tukevat mm. www-sivut sekä opinto-oppaat ja muu materiaali. Ohjausmenetelmä Arviointineuvoston mukaan korkeakouluissa on käytössä pääasiallisesti neljä eri ohjausmenetelmää: henkilökohtainen ohjaus, ryhmäohjaus, vertaisohjaus ja internetpohjainen ohjaus. Opintojen ohjaus Opintojen ohjaus on erittäin moniulotteinen käsite, joka voidaan määritellä monella tavalla. Ohjaus voidaan jakaa oppimisen ja opiskelun ohjaukseen, uravalinnan ohjaukseen ja persoonalliseen kasvuun ja kehitykseen liittyvään ohjaukseen. Van Esbroeck & Watts 1998 mukaan ohjaus jakautuu kolmeen osa-alueeseen: psykososiaalinen tuki, oppimisen ja opiskelun ohjaus sekä ammatillisen suuntautumi-

6 6 sen ohjaus. Psykososiaalinen ohjaus on opiskelijan hyvinvoinnin ja hänen elämäntilanteensa huomioonottamista ohjaus tilanteessa. Toiminnan tavoitteena on itsetuntemuksen, itsetunnon ja elämänhallintataitojen kehittyminen. Oppimisen ja opiskelun ohjauksen tavoitteena on tukea opiskelijaa opiskeluprosessissa, ohjata henkilökohtaisten opintosuunnitelmien laatimisessa. Ohjauksen keskeisenä tavoitteena on, että opiskelija oppii tunnistamaan erilaisia opiskelutaitoja-, ja strategioita. Ammatillisen suuntautumisen ohjauksen tavoitteena on urasuunnitteluun liittyvien valinnantekovalmiuksien kehittyminen. Opiskelijaa ohjataan hankkimaan tietoa ammatillisista suuntautumisvaihtoehdoista ja työelämästä. 12 Opintojen ohjaaja Opintojen ohjaukseen erikoistunut, opinto-ohjauskoulutuksen saanut henkilö. Opintojen ohjaushenkilöstö Kaikki ne toimijat, jotka osallistuvat opintojen ohjaus- ja neuvontatyöhön, kuten opintojen ohjaajat, opintosihteerit, opettajatuutorit, opettajat, opiskelijatuutorit, alumnit ja mentorit. Opettajatuutori Valmentaja, oma-opettaja, keskustelukumppani, jonka kanssa opiskelija voi arvioida opintojensa kulkua ja ammatillista kasvuaan. Opettajatuutori on yksilö- ja ryhmäohjaukseen koulutettu opettaja. Opiskelijatuutori/Vertaistuutori Vertaisohjaaja, vapaaehtoisesti ohjaajaksi ryhtynyt vanhempi opiskelija. Uuden opiskelijan ystävä, joka auttaa opintojen alkuvaiheessa opintoihin ja uuteen ympäristöön sopeutumisessa. Opiskelijan polku/opintokaari 1) Ohjaus ja neuvontatoiminta ennen opintojen alkua 2) Ohjaus opintojen alussa 3) Ohjaus opintojen edetessä 4) Ohjaus opintojen päättövaiheessa ja 5) Ohjaukseen liittyvät palaute ja seurantajärjestelmät. Opintojen ohjaus opiskelijan polun näkökulmasta. Opiskelijan polku voidaan jakaa myös yksilöidymmin: 1) Hakijan informointi 2) Uuden opiskelijan vastaanottaminen ja opintojen alkuvaihe (uusien opiskelijoiden ohjaus opintojen alkuun ja sitoutuminen opintoihin ja opiskeluyhteisöön, perehtyminen omaan oppiaineeseen) 3) Opintojen keskivaihe (opiskelun toinen ja kolmas vuosi, pää-, sivu- ja ammattiaineiden valinnat ja oman ammatillisen tulevaisuuden kuvan pohtiminen) 4) Harjoittelu 5) Opinnäytetyön laatiminen 12 vrt. Opetushallituksen tiedote 53/2003;vrt. van Esbroeck, R. & Watts, A:G: New skills for a holistic career guidance model.

7 7 6) Työelämään siirtyminen 7) Hops-ohjaus ja tutkinnon rakentaminen (koko opiskelijapolun ajan jatkuva prosessi) Uraohjaus Opiskelijan tulevaisuuden ja työuran suunnittelua tukeva osa opintojen ja ammatillisen kasvun ohjauksen kokonaisuutta. Oped-Exon tavoitteet Tässä esitetyt Oped-Exon tavoitteet ovat alustavia ja tarkentuvat toiminnan käynnistyttyä ja muiden verkostohankkeiden tavoitteiden tarkennuksen myötä. Oped-Exon keskiössä on asiantuntijuuteen ohjaaminen. Opintojen ohjausta tapahtuu läpi koko opiskelijapolun ajan. Ohjausta tarvitaan opiskelijarekrytoinnista työelämään siirtymiseen. Kuviossa 1. on kuvattu ohjausjärjestelmä opiskelijan polun näkökulmasta. Verkostohankkeet kattavat ison osan opiskelijan polun eri vaiheista. Oped-Exo keskittyy työelämävastaavuuden vahvistamiseen, ohjausjärjestelmien kehittämiseen ja ohjauksen tuutoritoiminnan kehittämiseen. AMMATTIKORKEAKOULUISSA OPINTOJEN OHJAUSTA ANTAVAT HENKILÖT* LÄHTÖ- VALMIUDET HAKIJAN INFORMOINTI UUDEN OPISKELIJAN VASTAANOTTAMINEN OPINTOJEN KESKIVAIHE AMMATILLINEN KASVU HARJOITTELU OPINNÄYTETYÖN LAATIMINEN TYÖELÄMÄÄN SIIRTYMINEN AMK- TUTKINTO OPISKELUN TAVOITE = TYÖELÄMÄ HOPS-OHJAUS JA TUTKINNON RAKENTAMINEN URA- JA REKRYPALVELUT Ohjausmenetelmät: henkilökohtainen ohjaus, ryhmäohjaus, vertaisohjaus ja internet-pohjainen ohjaus, ulkopuolinen ohjaushenkilöstö Kuvio 1. Ohjausjärjestelmä * Opettaja, opettajatuutori, opintojen ohjaaja, opintoneuvoja, koulutusohjelmajohtaja, yksikön kansliahenkilökunta, opiskelijatuutori, harjoitteluvastaava, opintotoimis-

8 8 ton henkilökunta, kv. asiain henkilöstö, kirjaston henkilöstö, atk-henkilöstö, opintotukilautakunnan sihteeri 13 jne. Seuraavassa on esitetty Oped-Exon kolme kokonaistavoitetta, jotka hioutuvat työrenkaiden työskentelyn edetessä. 1) Työelämävastaavuuden vahvistaminen Opiskelumotivaation kannalta keskeisimpiä tekijöitä on opintojen työelämävastaavuus. tehtävänä on tuottaa työmarkkinoille ammattitaitoista työvoimaa ja olla kehittämässä samalla työelämää. on pystyttävä reagoimaan nopeasti työelämän muuttuviin tarpeisiin. Ammattikorkeakouluissa tulee tarkastella työelämässä tarvittavia valmiuksia myös ohjauksen viitekehyksestä. 14 Oped-Exon tavoitteena on koota ammatillisen kasvun ohjaajille ja opintojen suunnittelijoille tietopaketti ala-analyyseistä ja erilaisten indikaattorien hyödyntämisestä. Lisäksi kartoitetaan sovellettavia tulevaisuuden hallinnan ennakointimenetelmiä, jotka soveltuvat koulutussuunnitteluun. Tavoitteena on edesauttaa alakohtaisten työelämävaatimusten taitoprofiilien tunnistamista. 2) Toimivien ja laadukkaiden ohjausjärjestelmien kehittäminen Oped-Exossa keskiössä on toimivan ja laadukkaan ohjausjärjestelmän kehittäminen ohjauksellinen näkökulma huomioonottaen. Projektissa selvitetään tämän hetkinen ohjausjärjestelmien kehittämisen tila ammattikorkeakouluissa. Projektissa kootaan jo olemassa olevia hyviä käytänteitä sekä kehitetään ja kootaan muiden verkostohankkeiden kautta tulevia käytänteitä. Tavoitteena on, että kolmen vuoden aikana muutamat ammattikorkeakoulut rakentavat tai kehittävät jo olemassa olevaa ohjausjärjestelmäänsä pilotteina. Pilotit laativat opintojen ohjausjärjestelmän rakenteen sekä opintojen ohjauksen suunnitelman, jossa määritellään opintojen aikana tapahtuvan ohjauksen ja neuvonnan (ohjauspalvelujen) tavoitteet ja sisällöt. Yhtenä keskeisenä kehittämiskohteena on järjestelmän internet-pohjainen ohjaus. 3) Tuutoritoiminnan kehittäminen ammattikorkeakouluissa Tuutoritoiminta jakaantuu opintojen henkilöstötuutorointiin sekä vertaistuutorointiin Tuutoroinnissa keskitytään kartoittamaan opiskelun ohjauksen kohteet opiskelijapolun aikana ja erityisesti kehittämään eri vaiheissa tarvittavia opintojen ohjauksen menetelmiä (henkilökohtainen ohjaus, ryhmäohjaus, ja internet-pohjainen ohjaus) ja kartoittaa hyviä käytänteitä. Vertaistuutoroinnissa selvitetään ammattikorkeakouluissa annettavan vertaistuutoroinnin määrä, laatu ja roolit. Tavoitteena on selkiyttää vertaistuutoreiden tehtäväkenttää sekä koota, kehittää ja testata hyviä vertaistuutorointi käytänteitä. 13 Arviointilautakunnan selvitys. 14 Seinä, S Toiminnan suuntaaminen sen mukaan, mitä on näköpiirissä. Teoksessa CITIUS: ALTIUS: FORTIUS. Näkökulmia opintojen ohjaukseen ammattikorkeakoulussa. Toim. Helander, J. & Seinä, S. Hämeen ammattikorkeakoulu. Julkaisu D: 1/2002.

9 9 Oped-Exon tavoitteena kehittää hyviä ohjauksen toimintamalleja, tukemiskäytäntöjä ja tutkimustietoa sekä soveltaa niitä käytäntöön. Ohjaus ei voine toteutua samalla lailla eri aloilla ja koulutusohjelmissa. Jokaisen korkeakoulun ja koulutusohjelman on muokattava oma ohjauksen toimintasuunnitelmansa. Oped-Exo kerää, tuottaa ja kehittää rakennusmateriaalia sekä soveltaa niitä ammattikorkeakoulun ohjauksen kenttään. Oped-Exon tavoitteena on myös julkaista sovelluksista julkaisuja ja toimia linkkinä ja tiedonvälittäjänä ammattikorkeakoulujen välillä. Oped-Exon keskeisin tunnus on toiminta ja käytäntöön soveltaminen Projektin toteutus Projekti toteutetaan OPM:n myöntämällä rahoituksella Hämeen ammattikorkeakoulun johtamana ammattikorkeakoulujen yhteisenä valtakunnallisena hankkeena, ja Oped-Exoon kutsutaan mukaan myös ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat. Hamk on määrännyt osa-aikaiseksi projektipäälliköksi yliopettaja Birgitta Varjosen ja lisäksi projektiin on palkattu projektiassistentti Reima Kallinen. Ura ja rekrytointipalveluiden kehittämishanke Ohjausryhmä (Pj+Pp+PA-10 jäs) Muut verkostohankkeet Projektipäällikkö (Pp) Projektiassistentti (Pa) Koordinaatioryhmä (Pp+PA+2 Trv+opisk) Ammattikorkeakoulut Työelämävastaavuuden vahvistaminen (Vetäjä: Tapio Kostamo) Ammattikorkeakoulut Ohjausjärjestelmien kehittäminen (Vetäjä: Birgitta Varjonen) Ammattikorkeakoulut Tuutorointi (Vetäjä: Auli Pekkala) Opiskelijakunnat/amk:t Vertaistuutorointi (Vetäjä: Reima Kallinen) Aiempien Oped-vaiheiden tulokset Ohjausryhmä on yhteinen toisen verkostohankkeen, Lahden ammattikorkeakoulun hallinnoiman Ura ja rekrytointipalvelujen kehittämishankkeen kanssa. Hankkeiden sisällölliset aihealueet sivuavat painotusalueiltaan toisiaan ja siten yhteisestä ohjausryhmästä on synergiaetua.

10 10 Ohjausryhmän tehtävänä on projektien tavoitteiden ja toimintaohjelmien hyväksyminen sekä niiden toteutumisen seuraaminen. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Risto Ilomäki. Asioiden esittelijänä toimivat projektipäälliköt Birgitta Varjonen (Hamk) ja Eija Lantta (Lamk) ja sihteerinä projektiassistentti Reima Kallinen (Hamk). Ohjausryhmään kuuluvat edellisten lisäksi Hämeen ammatillisen opettajakorkeakoulun yliopettaja Jaakko Helander, opetusjohtaja Tapani Pöykkö (Hamk), suunnittelija Mikko Niskanen (Turun ammattikorkeakoulu) ylitarkastaja Liisa Ampio, Työministeriö ja työvoimasuunnittelija Merja Rusanen, Kunnallinen työmarkkinalaitos sekä SAMOKIN edustaja, ura- ja rekrytointivastaava, Riikka Töytäri (vuosi 2004). Ohjausryhmä kokoontuu kerran kevät- ja kerran syyskaudella. Ensimmäinen ohjausryhmän kokous on Koordinaatioryhmä on projektin toimintaa suunnitteleva ja työrenkaiden työtä koordinoiva ja ohjaava yhteistyöryhmä. Koordinaatioryhmä muodostuu projektipäälliköstä, projektiassistentista ja muiden työrenkaiden vetäjistä sekä opiskelijoiden edustajasta. Koordinaatioryhmä kokoontuu tarpeen mukaan, mutta vähintään kaksi kertaa vuodessa. Koordinaatiotyöryhmän työskentely alkaa koordinaatioryhmän työseminaarilla Yhteistyöfoorumissa on tarkoitus käsitellä projektin työtä seminaarikokoontumisessa koko toimijajoukolla kerran vuodessa. Yhteinen projektin starttikokous pidetään Hämeenlinnassa Projektin keskeisin työ tapahtuu eri aihealueita työstävissä työrenkaissa. Työrenkaita on neljä. Osallistuvat ammattikorkeakoulut ja opiskelijakunnat jakautuvat työrenkaisiin kiinnostuksensa mukaan ja voivat osallistua yhteen tai useampaan renkaaseen. Kussakin työrenkaassa on vähintään yksi opiskelijajäsen, ja etupäässä opiskelijakuntien edustajista koostuvassa vertaistuutorointi-työrenkaassa on vähintään kaksi ammattikorkeakoulujen henkilöstön edustajaa. 1) Työelämävastaavuuden vahvistaminen Vetäjä: Tapio Kostamo, paikallisjohtaja Aihe: Tietopaketti ala-analyyseistä ja erilaisten indikaattorien hyödyntämisestä sekä kartoitus koulutussuunnitteluun sovellettavista tulevaisuuden hallinnan ennakointimenetelmistä 2) Toimivien ja laadukkaiden ohjausjärjestelmien kehittäminen Vetäjä: Birgitta Varjonen, projektipäällikkö ja Tapani Pöykkö, opetusjohtaja Aihe: Ohjausjärjestelmien kehittäminen, ohjausjärjestelmien rakenteiden ja opintojen ohjauksen suunnitelmien laatiminen sekä ohjausjärjestelmien internet-pohjainen ohjaus.

11 11 Tuutoritoiminnan kehittäminen Tuutoritoiminta jakaantui kahteen työrenkaaseen: vertaistuutorointiin ja tuutorointiin. 3) Tuutorointi Vetäjä: Auli Pekkala, amk-opintovastaava Aihe: Opiskelun ohjauksen kohteiden selvitys opiskelijapolun aikana ja eri vaiheissa tarvittavien opintojen ohjauksen menetelmien kartoittaminen ja kehittäminen. 4) Vertaistuutorointi Vetäjät: Reima Kallinen, projektiassistentti, ja SAMOKIN URRE-vastaava Aihe: Vertaistuutoroinnin määrän, laadun ja roolien selvittäminen, vertaistuutoroinnin hyvien käytänteiden kokoaminen, kehittäminen ja testaaminen. Tiedotus Projektin tiedotuksesta vastaa projektiassistentti. Projektille perustetaan internetsivusto domainin alle. Se sisältää tapahtumakalenterin, uutispalstan, perustietoa hankkeesta ja työrenkaista, tulevista ja menneistä tapahtumista sekä tietopankin, joka sisältää projektin aikana tuotetut dokumentit ja muun mahdollisen materiaalin. Sivustoa ylläpitää projektiassistentti. Projektin aikana tuotetut raportit, muistiot ja muut dokumentit jaetaan internet-sivuston kautta niin, että projektin sähköpostilistalla olevat saavat linkitetyn tiedon latausmahdollisuudesta. Kunkin työrenkaan vetäjä vastaa oman renkaansa tiedotuksesta. Renkaat päättävät itse tapaamismuistioidensa jakelusta. Muistiot toimitetaan myös projektiassistentille, joka siirtää ne ladattavaksi internet-sivustolle. Projektin etenemisestä tiedotetaan intenet-sivuston lisäksi puolivuosittain julkaistavalla tiedotteella. Tiedote sisältää ainakin projektipäällikön katsauksen, tapahtumakalenterin ja lyhyet yhteenvedot työrenkaiden työn etenemisestä sekä muuta projektin kannalta olennaista tiedotettavaa. Tiedotteen jakelu tapahtuu pääasiallisesti projektin internet-sivuston kautta. Projektin tavoitteena on julkaista vähintään neljä julkaisua aihepiireittäin sekä projektin loppuraportti: 1) Työelämävastaavuuden vahvistaminen 2) Toimivien ja laadukkaiden ohjausjärjestelmien kehittäminen 3) Ohjauksen tuutoritoiminnan kehittäminen 4) Vertaistuutoritoiminnan opas (mahd. yhteistyössä SAMOKin kanssa) 5) Projektin loppuraportti

12 12 Talous Opetusministeriö on myöntänyt projektin käyttöön /vuosi. Rahoituksella katetaan projektiassistentin palkka osa projektipäällikön palkasta ohjausryhmän kulut (matka- ja kokouskulut) koordinaatioryhmän kulut (matka- ja kokouskulut) Osa yhteisfoorumien ja seminaarien järjestämiskuluista (mm. esiintyjien matkakulut ja kokouskulut) tuotetut julkaisut ja materiaalit asiantuntijapalvelut Toimisto- ja hankintakulut Tarkempi budjetti hyväksytään ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa. Ammattikorkeakoulukohtainen työskentely ja työrenkaiden kulut jäävät pääsääntöisesti ammattikorkeakoulujen omista budjeteista katettaviksi. toivotaan tukevan taloudellisesti myös opiskelijakuntiensa osallistumista työrenkaiden toimintaan.

Puheenjohtaja rehtori Risto Ilomäki avasi kokouksen klo 10.05. Osallistujat esittäytyivät.

Puheenjohtaja rehtori Risto Ilomäki avasi kokouksen klo 10.05. Osallistujat esittäytyivät. 1 OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 5.3.2004 Kongressikeskus Fellmanni, Lahti MUISTIO 31.3.2004 Paikalla: Poissa: Risto Ilomäki, puheenjohtaja, LAMK Jaakko Helander, HAMK AOKK Eija Lantta, LAMK Mikko Niskanen, TUAMK

Lisätiedot

Oped-Exo Puolivuotiskatsaus 1/2004

Oped-Exo Puolivuotiskatsaus 1/2004 Oped-Exo Puolivuotiskatsaus 1/2004 projektiassistentti Reima Kallinen 1. Opedista Oped-Exoon Oped-Exo on vuonna 2000 alkaneen Oped-työskentelyn kolmas vaihe. Aiemmat vaiheet, vuosina 2002-2002 toiminut

Lisätiedot

Opedin toiminta opetusministeriön näkökulmasta Oped-Exon päätösseminaari 7.-8.12.2006

Opedin toiminta opetusministeriön näkökulmasta Oped-Exon päätösseminaari 7.-8.12.2006 Opedin toiminta opetusministeriön näkökulmasta Oped-Exon päätösseminaari 7.-8.12.2006 Anne-Mari Sund Ylitarkastaja OPETUSMINISTERIÖ OPETUSMINISTERIÖ /9.12.2006 /1. Esityksen sisältö Yleiset koulutuspoliittiset

Lisätiedot

Vertaisohjaus ammattikorkeakoulujen. Opiskelija Riikka Töytäri ja projektiassistenti Reima Kallinen

Vertaisohjaus ammattikorkeakoulujen. Opiskelija Riikka Töytäri ja projektiassistenti Reima Kallinen Vertaisohjaus ammattikorkeakoulujen kentässä Opiskelija Riikka Töytäri ja projektiassistenti Reima Kallinen VTR vuonna 2004 Työrengaskokoukset 4.4.2004 Lahti (LAMKO ry) 10.5.2004 Seinäjoki (SAMO ry) 5.10.2004

Lisätiedot

Monimuotoisten ohjausjärjestelmien kehitystyövaiheet. Birgitta Varjonen ja Jukka Saarimäki

Monimuotoisten ohjausjärjestelmien kehitystyövaiheet. Birgitta Varjonen ja Jukka Saarimäki Monimuotoisten ohjausjärjestelmien kehitystyövaiheet ja Jukka Saarimäki Oped-Exo Ennakointimenetelmät Ohjausmenetelmien kehittäminen Innovatiiviset oppimisympäristöt Työelämävastaavuus Tuutorointi Ohjauksen

Lisätiedot

YHTEISTYÖFOORUMI Laadukkaat ohjausjärjestelmät -työrengas

YHTEISTYÖFOORUMI Laadukkaat ohjausjärjestelmät -työrengas YHTEISTYÖFOORUMI 19.1.2006 Laadukkaat ohjausjärjestelmät -työrengas 2. Ohjausjärjestelmät työrenkaan tavoitteet Ohjausjärjestelmät Ohjausjärjestelmien osa-alueet Ohjausjärjestelmien caset Palautejärjestelmä

Lisätiedot

Oped-Exo ejulkaisu No. 20101a. Oped-Exo Asiantuntijuuteen ohjaaminen Ammattikorkeakoulussa

Oped-Exo ejulkaisu No. 20101a. Oped-Exo Asiantuntijuuteen ohjaaminen Ammattikorkeakoulussa No. Oped-Exo Asiantuntijuuteen ohjaaminen Ammattikorkeakoulussa Projektipäällikkö Birgitta Varjonen projektiassistentti Reima Kallinen Oped-Exo hanke Julkaistu 22.12.2004 Varjonen, Birgitta & Kallinen,

Lisätiedot

YHTEISTYÖFOORUMI Vertaistuutorointi-työrengas

YHTEISTYÖFOORUMI Vertaistuutorointi-työrengas YHTEISTYÖFOORUMI 19.1.2006 Vertaistuutorointi-työrengas 4. Vertaistuutorointi -työrenkaan tavoitteet Vertaisohjaus Vertaisohjauksen laadunvarmistus Selvitys vertaisohjauksesta Laadukkaan vertaisohjauksen

Lisätiedot

Vertaistuutoroinnin mahdollisuudet opiskelijakunnalle. SAMOK Lähtölaukaus /puheenjohtajat projektiassistentti Reima Kallinen, Oped-Exo

Vertaistuutoroinnin mahdollisuudet opiskelijakunnalle. SAMOK Lähtölaukaus /puheenjohtajat projektiassistentti Reima Kallinen, Oped-Exo Vertaistuutoroinnin mahdollisuudet opiskelijakunnalle SAMOK Lähtölaukaus 24.1.2005/puheenjohtajat projektiassistentti Reima Kallinen, Oped-Exo Vertaisohjaus ja opintojen ohjauksen kokonaisuus Vertaisohjaus

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

Tuutorointi-työrengas. Koulutuspoliittinen sihteeri Minna Nieminen ja opinto-ohjaaja Auli Pekkala

Tuutorointi-työrengas. Koulutuspoliittinen sihteeri Minna Nieminen ja opinto-ohjaaja Auli Pekkala Tuutorointi-työrengas Koulutuspoliittinen sihteeri Minna Nieminen ja opinto-ohjaaja Auli Pekkala TUR-ryhmä, tavoite 1 Opettajatuutorin osaamisen kehittäminen - Yhtenevä näkemys opettajatuutoroinnista;

Lisätiedot

Opintojen ohjauksen käytänteet uudessa Lapin ammattikorkeakoulussa

Opintojen ohjauksen käytänteet uudessa Lapin ammattikorkeakoulussa Susanna Kantola Hoitotyön lehtori, opinto-ohjaaja opiskelija Opintojen ohjauksen käytänteet uudessa Lapin ammattikorkeakoulussa 1 JOHDANTO Ammattikorkeakoulut ovat osa Suomen korkeakoulujärjestelmää. Ammattikorkeakouluopinnot

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄ ON MUTTA TOIMIIKO SE?

JÄRJESTELMÄ ON MUTTA TOIMIIKO SE? JÄRJESTELMÄ ON MUTTA TOIMIIKO SE? OPISKELIJOIDEN ARVIO OPINTO-OHJAUKSEN TILASTA JA OPINTOPOLUN ERI VAIHEIDEN OHJAUKSEN KEHITTÄMISTARPEISTA TURUN AMMATTIKORKEAKOULUSSA Tuija Mäntsälä Oped-Exo Laadukkaat

Lisätiedot

4. VERTAISOHJAUS -TYÖRENKAAN AIHEALUEET

4. VERTAISOHJAUS -TYÖRENKAAN AIHEALUEET 4. VERTAISOHJAUS -TYÖRENKAAN AIHEALUEET Vertais-ohjauksen laadunvarmistus Selvitys vertaistuutoroinnista Laadukkaan vertaisohjauksen kriteeristö 4. TULOKSET 1. Selvitys vertaisohjauksesta Suomen ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Vertaistuutoritapaaminen Kouvolassa 24.-25.4.2004 Vetoapua ja verkottumista VETURI I on Oped-Exo -hankkeen

Lisätiedot

Opintojen ohjaus. Opetuksen kehityspäällikkö Eeva Kuoppala Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala

Opintojen ohjaus. Opetuksen kehityspäällikkö Eeva Kuoppala Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala Opintojen ohjaus Opetuksen kehityspäällikkö Eeva Kuoppala Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala Taustaa Opintojen ohjaaminen on strategisesti yksi kriittisimmistä prosesseistamme. Laadukkaalla ohjausprosessilla

Lisätiedot

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi Rahoittaja: #OPEKE OPEKE AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi 27.9.2017 Mikä OPEKE on? Valtakunnallinen kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan

Lisätiedot

Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen

Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen Kaakkois-Suomen ELO seminaari 26.3.2015 Lehtori, opinto-ohjaaja Jaakko Janhunen Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Opiskelijan ohjaus uudistuu Kyamkissa Periaatteena

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

Elinikäinen oppiminen elinikäinen ohjaus? - rajapintoja koulutuksen tehokkuuteen ja tasapuolisuuteen

Elinikäinen oppiminen elinikäinen ohjaus? - rajapintoja koulutuksen tehokkuuteen ja tasapuolisuuteen Elinikäinen oppiminen elinikäinen ohjaus? - rajapintoja koulutuksen tehokkuuteen ja tasapuolisuuteen Raimo Vuorinen Erikoistutkija, KT Koulutuksen tutkimuslaitos Elinikäinen oppiminen ja koulutuspolitiikka

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Sanna Lappalainen,

Lisätiedot

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Toteutusaika 1.10.2008 31.12.2011 Valtakunnallinen kehittämisohjelma TL 2: Työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen

Lisätiedot

Uusi ohjausosaaminen ja oma ohjaustyö osana kokonaisuutta - HOPS ja kehityskeskustelut

Uusi ohjausosaaminen ja oma ohjaustyö osana kokonaisuutta - HOPS ja kehityskeskustelut Uusi ohjausosaaminen ja oma ohjaustyö osana kokonaisuutta - HOPS ja kehityskeskustelut TÄNÄÄN 2.10. Henna/Irma Yhteisestä prosessista Missä kehyksessä opetuutori ohjaa? Mikä merkitys HOPS/kehityskeskusteluilla

Lisätiedot

Tuutorointi- ja Tampereella. Ryhmätyöskentelyn tuotokset

Tuutorointi- ja Tampereella. Ryhmätyöskentelyn tuotokset Tuutorointi- ja Vertaistuutorointityörenkaiden yhteistapaaminen 6.4.2006 Tampereella Ryhmätyöskentelyn tuotokset VERTAIS- JA OPETTAJATUUTOREIDEN KESKINÄISET ODOTUKSET JA ROOLIT (1) Työtiimi opiskelija-

Lisätiedot

HUIPUT KEHIIN. WinNova 02.04.2013. T.Eerola. w w w. h a m k. f i / a o k k

HUIPUT KEHIIN. WinNova 02.04.2013. T.Eerola. w w w. h a m k. f i / a o k k HUIPUT KEHIIN WinNova 02.04.2013 T.Eerola HUIPUT KEHIIN kehittää ammatillista huippuosaamista Projektin yleistavoitteena on pysyvien, ammatillista huippuosaamista kehittävien, alueellisten ja klusterikohtaisten

Lisätiedot

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraryhmä toiminta Taiteiden tiedekunnassa - Uraryhmä aloitti syksyllä 2010 - Osallistujia 6-8

Lisätiedot

Jyväskylä ammattiopiston opintoohjaussuunnitelma

Jyväskylä ammattiopiston opintoohjaussuunnitelma No. Jyväskylä ammattiopiston opintoohjaussuunnitelma KT Jukka Lerkkanen Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu Julkaistu 10.01.2005 Lerkkanen, Jukka Jyväskylä ammattiopiston opinto-ohjaussuunnitelma

Lisätiedot

erityisohjauksen kehittämiseen

erityisohjauksen kehittämiseen Näkökulmia aikuisten kehittämiseen 3.3.2010 Materiaali on tuotettu Pohjois-Karjalan Aikuisopiston ja AIVO -projektin yhteistyönä. Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli Jatkoväylä-seminaari Haaga-Helia 9.5.2017 Kaisa Tsupari Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli 1 HYRIA KOULUTUS 9.5.2017 Liiketalouden pt/ nuoret Mahdollisuus suorittaa tutkinnonosa (15 osp)

Lisätiedot

Opiskelijan siirtymät ja opintopolun sujuvuus koulutuksen nivelvaiheissa. Jani Goman, arviointineuvos, Karvi

Opiskelijan siirtymät ja opintopolun sujuvuus koulutuksen nivelvaiheissa. Jani Goman, arviointineuvos, Karvi Opiskelijan siirtymät ja opintopolun sujuvuus koulutuksen nivelvaiheissa Jani Goman, arviointineuvos, Karvi Taustaa: Kansalliseen koulutuksen arviointisuunnitelmaan 2016-2019 sisältyvä hanke. Arviointi

Lisätiedot

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma Mervi Nyman Koulutusohjelman toteutuksen lähtökohdat Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu

Lisätiedot

Digiohjausta kaikille!

Digiohjausta kaikille! Digiohjausta kaikille! 2018-2020 Osatoteuttajat Hankkeen toimijat Oulun yliopisto Centria-amk Osao Päätoteuttaja PP-ELOverkosto Yhteistyökumppanit Erilaisten oppijoiden liitto Oulun lukioverkosto Oulun

Lisätiedot

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa Valtti-hanke

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa Valtti-hanke Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 10.11.2011 Valtti-hanke Tuutoroinnin tavoite: - Opintojen tehokas käynnistyminen - Opintojen sujuva eteneminen ja oppimisen syventäminen, tieteellisen ajattelun kehittyminen

Lisätiedot

Ei PAIKOILLANNE vaan VALMIIT, HEP!

Ei PAIKOILLANNE vaan VALMIIT, HEP! Ei PAIKOILLANNE vaan VALMIIT, HEP! Anita Lehikoinen Koulutukseen siirtymistä ja tutkinnon suorittamisen nopeuttamista pohtivan työryhmän puheenjohtaja Nopeuttamisryhmän n toimeksianto Työryhmä ja ohjausryhmä

Lisätiedot

Päivitetty ohjausosaamisen koulutusta ja valmennusta aikuisten ohjaajille sekä tukea alueen ohjauspalvelujen kehittämiseen

Päivitetty ohjausosaamisen koulutusta ja valmennusta aikuisten ohjaajille sekä tukea alueen ohjauspalvelujen kehittämiseen Päivitetty 20.5.2009 ohjausosaamisen koulutusta ja valmennusta aikuisten ohjaajille sekä tukea alueen ohjauspalvelujen kehittämiseen Yhteistyössä on voimaa - ERKKERI valmentaa ja verkottaa! Hyvän aikuisten

Lisätiedot

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen Hops-ohjausohjaus maatalousmetsätieteellisessä tiedekunnassa Työpaja 18.8.2011 Leena Suominen ja Outi Vlk Valkama www.helsinki.fi/yliopisto 8.9.2011 1 Hops periaatteet HY:ssä (hops-työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

Vertaisohjauksen monet muodot. SAMOK Lähtölaukaus 24.1.2005/Ohjaus ja viestintä projektiassistentti Reima Kallinen, Oped-Exo

Vertaisohjauksen monet muodot. SAMOK Lähtölaukaus 24.1.2005/Ohjaus ja viestintä projektiassistentti Reima Kallinen, Oped-Exo Vertaisohjauksen monet muodot SAMOK Lähtölaukaus 24.1.2005/Ohjaus ja viestintä projektiassistentti Reima Kallinen, Oped-Exo Sisällys 1. Opintojen ohjauksen kokonaisuus 2. Vertaisohjaus opintojen eri vaiheissa:

Lisätiedot

Työelämässä hankitun osaamisen tunnustaminen Itä-Suomen korkeakouluissa

Työelämässä hankitun osaamisen tunnustaminen Itä-Suomen korkeakouluissa Työelämässä hankitun osaamisen tunnustaminen Itä-Suomen korkeakouluissa Työelämäyhteistyö aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa 1 Esityksen sisältö AHOT-prosessi MAMKissa AHOTin

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUS PERUSOPETUKSESSA

OPPILAANOHJAUS PERUSOPETUKSESSA OPPILAANOHJAUS PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmälle 27.1.2010 Helena Kasurinen Osaamisen ja sivistyksen asialla OPPILAANOHJAUS PERUSOPETUKSESSA OHJAUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6.

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6. OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat Raportti 1.6.2010 Mittarityöryhmä Jorma Honkanen Heikki Likitalo Tuula Peura TeWa LiKu TeKu

Lisätiedot

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK

OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu. Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK OPPIMISEN MONET MUODOT Työsuhteessa tapahtuva harjoittelu Anniina Friman Bioanalyytikko, AMK, YAMK- opiskelija TuAMK TAUSTA Kliininen harjoittelu olennainen osa Sairaanhoitajan (amk) tutkintoa. Tutkinnon

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

Maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta. Korkeakoulujen kv-kevätpäivät Kaisu Piiroinen

Maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta. Korkeakoulujen kv-kevätpäivät Kaisu Piiroinen Maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta Korkeakoulujen kv-kevätpäivät 10.5.2017 Kaisu Piiroinen 1 2 3 4 http://uutismaailma.com/wpcontent/uploads/2016/03/vok-raportti_21.03.2016.pdf 5 Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen

Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen Ohjaus työelämään 29.10.2014 Lehtori, opinto-ohjaaja Jaakko Janhunen Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Opiskelijan ohjaus Kyamkissa Periaatteena opiskelijalähtöisyys

Lisätiedot

Monet polut Työelämään hanke (ESR) Tukea kotoutumiseen

Monet polut Työelämään hanke (ESR) Tukea kotoutumiseen Monet polut Työelämään hanke (ESR) 1.11.2016-31.12.2018 Tukea kotoutumiseen Monet polut työelämään -hanke 1.11.2016-31.12.2018 (ESR) Tukea kotoutumiseen Kootut toimintamallit Tekijät: Peltonen Mirja, Rintala

Lisätiedot

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 Ohjaus Tampereen yliopistossa Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 1 Iltapäivän kulku Miksi ohjauksen kokonaissuunnitelma? Opetuksen kehittämispäällikkö Markku

Lisätiedot

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE Aikuisten ohjaus ja neuvontatyö, 30 op ERKKERI on aikuisten ohjaus- ja neuvontatyötä tekevän henkilöstön ohjausosaamista sekä moniammatillista verkostotyötä

Lisätiedot

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä 1 Tämänhetkisiä ongelmia työn ja opintojen integroinnissa Opiskelijoiden opintojen aikaista työssäkäyntiä ja siinä syntyvää osaamista ei riittävässä

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO 16.3.2005 2 SISÄLTÖ 1. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö 2. Opinnäytetyöprosessi 3. Opinnäytetyön arviointi 4. Opinnäytetyön julkaiseminen

Lisätiedot

Osaamisperustaisuus korkeakouluissa (ESR) hanke 1.1.2012 30.6.2014

Osaamisperustaisuus korkeakouluissa (ESR) hanke 1.1.2012 30.6.2014 Osaamisperustaisuus korkeakouluissa (ESR) hanke 1.1.2012 30.6.2014 Hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulujen rakenteellista kehittämistä seuraavasti: 1. Suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus

Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus Tutkintojen suorittamiseen ja suunnitteluun, osaamisen arviointiin ja tutkintotodistusten antamiseen liittyvä laadunvarmistus PROJECT NUMBER 574310-EPP-1-2016-1-FI-EPPKA3-EQAVET NRP Henkilö- kohtaista-

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN

MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN Presentation Name / Firstname Lastname 24/05/2019 1 MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN

Lisätiedot

OHJAUKSEN NYKYTUULET OHJAUKSEN TUTKIMUS

OHJAUKSEN NYKYTUULET OHJAUKSEN TUTKIMUS OHJAUKSEN NYKYTUULET OHJAUKSEN TUTKIMUS Hämeenlinna 4.9.2006 Helena Kasurinen helena.kasurinen@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla MIKSI TUTKIMUSTA Kehittämisen lähtökohta - kansallinen taso - organisaatiotaso

Lisätiedot

Uraohjaus ja HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Keijo Hakala ja Soili Rinne Tomi Raitanen ja Ismo Turve

Uraohjaus ja HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Keijo Hakala ja Soili Rinne Tomi Raitanen ja Ismo Turve Uraohjaus 16.4. ja 25.4.2018 HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Keijo Hakala ja Soili Rinne Tomi Raitanen ja Ismo Turve Tämän esityksen keskeiset lähteet, vinkit ja linkit http://www.oph.fi/reformintuki/

Lisätiedot

Opiskelijaelämän kuopat ja henkilökohtainen opinto-ohjaus tukitoimena

Opiskelijaelämän kuopat ja henkilökohtainen opinto-ohjaus tukitoimena Opiskelijaelämän kuopat ja henkilökohtainen opinto-ohjaus tukitoimena Katja Munter Kehittäjä, lehtori HUMAK / Preventiimi Sivu 1 1. Opiskelijan terveys & voimavarat 2. Opiskelutaidot OPISKELUKYKY 4. Opiskeluympäristö

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Projektipäällikkö

Lisätiedot

OHJAUSTARPEEN ARVIOINNISTA PÄÄTÖKSENTEKOVALMIUKSIEN KEHITTÄMISEEN KT JUKKA LERKKANEN

OHJAUSTARPEEN ARVIOINNISTA PÄÄTÖKSENTEKOVALMIUKSIEN KEHITTÄMISEEN KT JUKKA LERKKANEN OHJAUSTARPEEN ARVIOINNISTA PÄÄTÖKSENTEKOVALMIUKSIEN KEHITTÄMISEEN KT JUKKA LERKKANEN 12.12.11 ESITTELY Research Associate, FSU 2011- Koulutuspäällikkö (opettajien jatkokoulutus, henkilöstöhallinto), ammatillinen

Lisätiedot

Paja 2. Opinnäytetöiden kehittäminen Tila: huone 247, 2. kerros

Paja 2. Opinnäytetöiden kehittäminen Tila: huone 247, 2. kerros Paja 2. Opinnäytetöiden kehittäminen Tila: huone 247, 2. kerros Työpajassa esitellään opinnäytetöiden kehittämishankkeen nykyvaihetta ja keskustellaan kriittisistä kohdista opinnäytetyöskentelyn aloitusvaiheessa,

Lisätiedot

Kaksi sykliä kehittyvät ohjauksen rakenteet

Kaksi sykliä kehittyvät ohjauksen rakenteet Kaksi sykliä kehittyvät ohjauksen rakenteet Tutkinnonuudistus osana Bolognan prosessia tavoitteena eurooppalainen korkeakoulualue: yliopistojen rooli Euroopan kehittäjänä yhtenäinen tutkintorakenne ymmärrettävyys

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén Tutkintorakenteen uudistaminen Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Hallitusohjelma Koulutustarjonta mitoitetaan kansakunnan sivistystarpeiden ja työmarkkinoiden

Lisätiedot

HAKEMUS 12.3.2013. Pohjois-karjalan koulutuskuntayhtymän kehittämisasiakirjassa vuosille 2012-2015:

HAKEMUS 12.3.2013. Pohjois-karjalan koulutuskuntayhtymän kehittämisasiakirjassa vuosille 2012-2015: Opetushallitus LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN Painopiste 1. Vaihtoehtoiset tavat suorittaa ammatillinen perustutkinto yhdistämällä oppilaitoksessa, työpajassa ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä oppisopimuskoulutusta

Lisätiedot

Uraa ja osaamista rakentamassa!

Uraa ja osaamista rakentamassa! Uraa ja osaamista rakentamassa! 18.4.2016 Projektipäällikkö, KT, Liisa Marttila http://uraseurannat.fi Mikä? AMKista uralle! -hankkeen tavoitteena on vahvistaa korkeakoulujen valmiuksia edistää opiskelijoidensa

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku.

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut Opintojen aikaiset palvelut Siirtymävaiheen

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Tuutoroinnin kenttä. Reima Kallinen, Oped-Exo VETURI I 24.-25.4.2004

Tuutoroinnin kenttä. Reima Kallinen, Oped-Exo VETURI I 24.-25.4.2004 Tuutoroinnin kenttä Reima Kallinen, Oped-Exo VETURI I 24.-25.4.2004 Tuutoroinnin kenttä Näkökulmat tuutoroinnin kenttään: 1. Toiminta Opiskelijan polku Tuutoroitavan opiskelijan ja opiskelijaryhmän näkökulma

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Ohjaus ja opiskelija. Oped-Exon päätösseminaari 7.12.2006. Arto Hiltunen Oped-Exon päätösseminaari 7-8.12.2006 Hämeenlinna

Ohjaus ja opiskelija. Oped-Exon päätösseminaari 7.12.2006. Arto Hiltunen Oped-Exon päätösseminaari 7-8.12.2006 Hämeenlinna Ohjaus ja opiskelija Oped-Exon päätösseminaari 7.12.2006 Kuinka paljon olet saanut ohjausta opintoihisi? 0,70 % 7,70 % 29,20 % 44,70 % 17,70 % Erittäin vähän Vähän Sopivasti Riittävästi Erittäin paljon

Lisätiedot

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää 40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää Työryhmä 6. Aikuisohjauksella tukea elinikäiseen opiskeluun ja työurien pidentämiseen 23.3.2012 1 Työryhmän ohjelma 9.00 Avaus 9.10 Opin ovista

Lisätiedot

Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten

Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Liitto SAMOK ry valtakunnallinen ja sitoutumaton ammattikorkeakouluopiskelijoiden edunvalvoja perustettu vuonna 1996 perustajaliitot SKOL, STOL ja TERHOL

Lisätiedot

OPALA ja LÄHTÖKYSELY 2009 Savonia-ammattikorkeakoulu. Liiketoiminta- ja kulttuurialan osaamisalue Amk-tutkinto-opiskelijat. Raportti 14.6.

OPALA ja LÄHTÖKYSELY 2009 Savonia-ammattikorkeakoulu. Liiketoiminta- ja kulttuurialan osaamisalue Amk-tutkinto-opiskelijat. Raportti 14.6. OPALA ja LÄHTÖKYSELY 2009 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketoiminta- ja kulttuurialan osaamisalue Amk-tutkinto-opiskelijat Raportti 14.6.2010 Heikki Likitalo, Liiketalous, Kuopio Sisällysluettelo 1. Kyselyn

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillinen koulutus: Hallitusohjelman ja KESU-luonnoksen painopisteet Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti

Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi Jaana Kullaslahti Miten uraseuranta- ja työelämätietoa käytetään opetussuunnitelmatyössä ammattikorkeakouluissa? Uraseurantafoorumi 11.12.2017 Jaana Kullaslahti Pedagoginen johtaminen ja koulutuksen kehittäminen mitä tietoa?

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Tavoite Kehittää toiselta asteelta ammattikorkeakouluun tapahtuvan siirtymävaiheen sujuvuutta Ohjaus Ura- ja jatko-opintosuunnittelu

Lisätiedot

KOULUTUKSEN PROSESSI / DIAK KOULUTTAJANA JA OPISKELUPAIKKANA

KOULUTUKSEN PROSESSI / DIAK KOULUTTAJANA JA OPISKELUPAIKKANA KOULUTUKSEN PROSESSI / DIAK KOULUTTAJANA JA OPISKELUPAIKKANA PROSESSIN OMISTAJA TutkintoDiakin johtaja PROSESSIKUVAUKSEN HYVÄKSYJ KSYJÄ Johtoryhmä PRSESSIKUVAUS LUOTU JA PÄIVITETTY P Huhti- toukokuu 2008

Lisätiedot

Oped-Exo ejulkaisu No. 40102a SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN SUUNNITELMA

Oped-Exo ejulkaisu No. 40102a SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN SUUNNITELMA No. SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN SUUNNITELMA Yliopettaja Kalevi Paldanius Savonia-ammattikorkeakoulu Julkaistu 27.1.2005 Paldanius, Kalevi SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN NEUVONTA-

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

Korkeakouludiplomi maahan muuttaneen täydennyskoulutuksessa

Korkeakouludiplomi maahan muuttaneen täydennyskoulutuksessa Korkeakouludiplomi maahan muuttaneen täydennyskoulutuksessa Työpaketti 2, Oulu 26.4.2017 Ani Lietonen ja Anne Mäntysaari (JAMK), Leena Naskali ja Sirkka Salvi (Jyväskylän kristillinen opisto) Kirjoita

Lisätiedot

Maahanmuuttajat korkeakouluissa

Maahanmuuttajat korkeakouluissa Maahanmuuttajat korkeakouluissa Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen 21.5.2019 INTEGRA-hankkeen seminaari 22.5.2019 1 Korkeakouluvision tiekartta: osaavimman työvoiman kotimaaksi Korkeakoulututkinto puolelle

Lisätiedot

AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS. OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi

AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS. OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi 13 14 Hyvä opiskelija! Tervetuloa opiskelemaan Oulun Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Lisätiedot

OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006

OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006 1 OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006 1 Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet HANKEKUVAUS Hyväksytty ohjausryhmässä 31.8.2004 Valtioneuvoston hyväksymässä koulutuksen

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet

Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet Yhdessä koulutustakuuseen - hankkeen avausseminaari 22.4.2015 Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Ammatillinen

Lisätiedot

Jatkoväylä sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun Aluekokeilu Pohjois-Karjala.

Jatkoväylä sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun Aluekokeilu Pohjois-Karjala. Jatkoväylä sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun Aluekokeilu Pohjois-Karjala www.xamk.fi/jatkovayla Väyläopintojen tausta Taustalla projektit: - Sujuva väylä ammatillisesta koulutuksesta

Lisätiedot

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE Sisällys AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT)... 3 Mitä on AHOT?... 3 Millaisesta osaamisesta AHOTointia voi hakea?... 4 Osaamisen osoittaminen,

Lisätiedot

AMMATILLINEN TUTKINTO JA URASUUNNITTELUN VAIHEET. Eeva-Kaisa Pakkala Opinto-ohjaaja, työelämävalmentaja Ttm

AMMATILLINEN TUTKINTO JA URASUUNNITTELUN VAIHEET. Eeva-Kaisa Pakkala Opinto-ohjaaja, työelämävalmentaja Ttm AMMATILLINEN TUTKINTO JA URASUUNNITTELUN VAIHEET Eeva-Kaisa Pakkala Opinto-ohjaaja, työelämävalmentaja Ttm Opintoihin hakeutumisvaihe on tärkeä vaihe opintojen henkilökohtaistamista ja urasuunnitelmaa.

Lisätiedot

Vastuullinen korkeakoulu Laurean opetussuunnitelma vapaaehtoistyön mahdollistajana Seminaari 8.9.2015 Vararehtori Susanna Niinistö-Sivuranta

Vastuullinen korkeakoulu Laurean opetussuunnitelma vapaaehtoistyön mahdollistajana Seminaari 8.9.2015 Vararehtori Susanna Niinistö-Sivuranta Vastuullinen korkeakoulu Laurean opetussuunnitelma vapaaehtoistyön mahdollistajana Seminaari 8.9.2015 Vararehtori Susanna Niinistö-Sivuranta www.laurea.fi 2 Strateginen ulottuvuus Eettisyys ja vastuullisuus

Lisätiedot

Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen

Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari 18.8.2016 Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen 1 Opetushallituksen ennakoinnista Osaamistarpeiden valtakunnallinen ennakointi Työvoima- ja koulutustarpeiden

Lisätiedot

OHJAUSSUUNNITELMA. Historian tutkinto-ohjelma. Ohjaus historian tutkinto-ohjelmassa

OHJAUSSUUNNITELMA. Historian tutkinto-ohjelma. Ohjaus historian tutkinto-ohjelmassa OHJAUSSUUNNITELMA Historian tutkinto-ohjelma Ohjaus historian tutkinto-ohjelmassa Historian tutkinto-ohjelmassa annettava ohjaus kohdistuu sekä opiskelijan opintojen ohjaukseen että opinnäytetöiden ohjaukseen.

Lisätiedot

KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014

KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

Avoimen AMKin opiskelijan ohjauksen kivikot ja vuorenhuiput. Jonna Löf

Avoimen AMKin opiskelijan ohjauksen kivikot ja vuorenhuiput. Jonna Löf Avoimen AMKin opiskelijan ohjauksen kivikot ja vuorenhuiput Jonna Löf 16.11.2016 Ohjauksen teemaryhmä: Teemaryhmän jäsenissä 9 eri AMKin edustajaa Tehtävänä kartoittaa ohjauksen malleja ja prosesseja sekä

Lisätiedot

Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin

Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin Opopatio 13.10.2017 Merja Paloniemi, koordinoiva opo/ Opiskelijapalvelut Raija Lehtonen, vs. kehityspäällikkö/ Opiskelijapalvelut OSAO kouluttaa kuudella paikkakunnalla

Lisätiedot

Yhteistyöllä osaavaa henkilöstöä sosiaali- ja terveyspalveluihin

Yhteistyöllä osaavaa henkilöstöä sosiaali- ja terveyspalveluihin Yhteistyöllä osaavaa henkilöstöä sosiaali- ja terveyspalveluihin Vantaan kaupungin ja Metropolia ammattikorkeakoulun yhteistyömalli Jörgen Eriksson Tuula Heinonen Loppuseminaari, 13.11.2013, Kuntatalo

Lisätiedot

RAKETTI tietohallinto rakenteellisen kehittämisen tukena

RAKETTI tietohallinto rakenteellisen kehittämisen tukena RAKETTI tietohallinto rakenteellisen kehittämisen tukena Marja Kylämä 13.11.2008 1 Taustaa Sähköisen asioinnin edistäminen korkeakouluissa -työryhmä 12/2005 11/2007 OPM:n hallinnonalan tietohallintostrategiatyö

Lisätiedot