TALOUSARVIO V SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TALOUSARVIO V SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV"

Transkriptio

1 1 TALOUSARVIO V SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV Seurakunnallinen toiminta Iisalmen seurakunnan seurakuntatyön (PL 2) vuoden 2016 talousarvio on koottu työntekijöiden esitysten pohjalta. Iisalmen seurakunnan seurakuntaneuvosto tekee ehdotuksen yhteiselle kirkkovaltuustolle 2. pääluokasta eli seurakuntatyöstä. Yleishallinto-, talous-, virasto-, hauta- ja kiinteistötoimen sekä investointiosan talousarvio kootaan Ylä-Savon seurakuntayhtymän alle ja käsitellään yhteisessä kirkkoneuvostossa sekä yhteisessä kirkkovaltuustossa. Ylä-Savon seurakuntayhtymän vuoden 2017 talousarvion laadintaohjeiden mukaan raamina on vuoden 2016 talousarvio. Tähän ehdotukseen on lisätty 0,5 % palkankorotusvaraus ja 0,5 % työttömyysvakuutusmaksun nousu. Nämä nostavat palkkausmenoja n e. Palkkausmenoissa näkyy myös Kirpputorin työntekijän palkkausmenot, jotka ovat noin e sivukuluineen. Tämä palkkasumma katetaan Kirpputorin myyntituloilla. Menolaji ta 2016 ta 2017 summa e palkkausmenot sos.menot yhteensä kirpputorin työntekijän palkkausmenot (katetaan Kirpputorin tuloista) Palkkausmenojen kasvu Menoissa (palvelujen ostot, vuokrat, ostot tilikauden aikana) talousarviomenot ovat alentuneet e suhteessa raamiin. ta 2016 ta 2017 Muutos palvelujen ostot vuokrat ostot tilakauden aikana yhteensä Tulot ovat alentuneet suhteessa talousarvio raamiin alla olevan taulukon mukaan. ta 2016 ta 2017 Muutos tulot Tulojen alentuminen heijastuu myös annettuihin avustuksiin, jotka ovat pienentyneet e. Iisalmen seurakunnan talousarvio ylittää annetun talousarvioraamin ( e) eurolla. Syynä muutokseen ovat palkkausmenojen kasvu ja alentuneet toimintatulot. Nämä laskelmat eivät ota huomioon ns. kilpailukyky-sopimusta ja muita työmarkkinoilla sovittuja toimenpiteitä (lomarahojen leikkaukset). Alustavien arvioiden mukaan ne alentaisivat palkkausmenoja e. Toiminnallisissa tavoitteissa työalat ovat ottaneet suunnittelunsa perustaksi Iisalmen seurakunnan toiminnalliset tavoitteet. Ne löytyvät työalojen omista esityksistä. Talousarvioehdotuksessa henkilöstön kehittämistoimiin on varattu euroa. Kysymyksessä on arvio, joka on 2,3 % vakinaisten työntekijöiden palkkasummasta (vuoden 2016 ta). Summa on sijoitettu työaloille ja osa kohtaan 290 muu seurakuntatyö tilille Henkilöstön kehittämistoimista päättää yhteinen kirkkoneuvosto talousarviokäsittelyn yhteydessä. Tarkemmat laskelmat ovat tämän ehdotuksen liitelaskelmissa.

2 2 Henkilöstömenoissa vuoden 2017 talous- ja toimintasuunnitelma rakentuu edellisen vuoden talousarvioehdotukseen. Uusien virkojen tai toimien perustamista ei ehdoteta. Ehdotus ei sisällä myös henkilöstömenojen leikkauksia. Nuoriso- ja rippikoulutyöhön on varattu 4 kesänuorisotyötekijälle 2,5 kk ajaksi palkkausmäärärahat. Papiston kesälomien sijaiselle on varattu 4 kk palkkausmäärät ja sairaalasielunhoitoon kesäteologin palkkausrahat noin 1,5 kk. 201 Jumalanpalveluselämä Jumalanpalvelus on sekä historiallisesti että sisällöllisesti seurakunnan keskeisin toimintamuoto. Siinä kolmiyhteisen Jumalan sana ja pyhä sakramentit ovat rikkaimmin läsnä ja niiden kautta Hän kutsuu ihmistä pelastavaa armonsa yhteyteen ja hoitaa häntä vahvistaen hänen uskoaan. vuodelle Jumalanpalveluselämän kehittäminen ja seurakuntalaisten osallistaminen 2. Seurakuntalaisten kohtaamisiin panostamien 3. Jumalanpalveluselämän työalavastaavan nimeäminen vv Tunnusluvut Samat kuin tp ts ts ts ts pääjumalanpalveluk set osallistujia muut jumalanpalvelukset osallistujia jumalanp. yhteensä osallistujat yhteensä Jumalanpalvelusten kokonaislukumäärää on sama kuin aikaisemmin. Jumalapalvelusten osallistujamäärät ovat aikaisempien vuosien tasolla. Tavoitteena on vapaaehtoistoiminta osana jumalanpalveluselämää ja saada mukaan uusia vapaaehtoisia.

3 3 202 hautaan siunaaminen Kirkollinen hautaaminen korostaa ihmisen arvoa myös kuolemassa. Kantava ajatus nousee uskosta Jumalan luomistyöhön. Jumalan kuvana ihminen on kuolematon ja lunastukseen turvautuen odotamme tulevaa ruumiillista ylösnousemusta ja iankaikkista elämää. 1. Hautaamiseen, kuolemaan ja iankaikkisuuteen liittyvän kristillisestä uskosta nousevan merkityksen ja sisällön korostaminen. 2. Toiminnan hoitaminen olemassa olevilla resursseilla ottaen huomioon henkilökohtaisen kohtaamisen tärkeyden 3. Työskentelytapojen kehittäminen vv Kohdat 1-3 vuoden 2017 mukaan. Tunnusluvut tp ts ts ts ts kuolleet srk:n jäsenet 233 hautaan siunaamiset osallistujia keskiarvo /siunaus Hautaan siunaamisen asema odotetaan säilyvän aikaisempien vuosien tasolla. Tunnusluvut ovat samat kuin aikaisemmin. Toimintaresurssit ovat edellisen vuoden tasolla.

4 4 203 Muut kirkolliset toimitukset Kaste, konfirmaatio ja avioliittoon vihkiminen ovat keskeisiä ihmiselämän käännekohtia. Ne ovat luonteeltaan jumalanpalveluksia. Niissä Jumala antaa ihmiselle siunauksensa ja ihmisen puolelta ne ovat Jumalan siunauksen pyytämistä ja sen vastaanottamista. Ehtoollisessa puolestamme ristiinnaulittu ja ylösnoussut Kristus tarjoaa ihmiselle itsensä j a s o v i t u s t y ö n s ä v ä l i t y k s e l l ä s y n t i e n a n t e e k s i a n t a m u k s e n l a h j a n u s k o s s a vastaanotettavaksi. 1. Kasteen, avioliittoon vihkimisen, konfirmaation ja ehtoollisen kristillisen luonteen, merkityksen ja sisällön korostaminen 2. Toiminnan hoitaminen olemassa olevilla resursseilla ottaen huomioon henkilökohtaisen kohtaamisen tärkeyden 3. Työskentelytapojen kehittäminen vv Kohdat 1-3 vuoden 2017 mukaan. Tunnusluvut tp tp ts ts ts ts Ehtoollisenviettoja Osallistujia Kasteet Osallistujia Kirkolliset vihkimiset Osallistujia Avioliiton siunaamisia siviilivihkimisiä Kasteiden määrän ennakoidaan alentuvan 180 kasteen tasolle väkiluvun ja syntyvyyden laskemisen vuoksi. Kasteiden lukumäärää on alennettu 25:llä. Kirkollisten vihkimisten määrää on laskettu 5:llä (aikaisemmin 45). Muutetut luvut ovat lähempänä toteutumaa.

5 5 204 Aikuistyö Aikuistyön tehtävänä on huolehtia kristillisen sanoman julistamisesta ja Jumalan sanan opettamisesta aikuisväestölle sekä auttaa kasvamaan seurakuntayhteyteen ja löytämään oman identiteetin ja kutsumuksen kristittynä 1. Luterilaisen identiteetin vahvistaminen raamattu-, evankelioimis- ja katekismusluentoja/-päiviä, miesten ja naisten päiviä/tapahtumia järjestämällä. 2. Kynnyksen edelleen madaltaminen seurakunnan toimintaan osallistumiseen esim. järjestämällä aviopareille parisuhdepäiviä ja miehille erityyppisiä omia tilaisuuksia/tapahtumia unohtamatta henkilökohtaisen kohtaamisen merkitystä. 3. Luterilaisen kirkon sisällä toimivien järjestöjen ja herätysliikkeiden tasapuolinen tukeminen ja uusien toimintamuotojen etsiminen yhteistyössä niiden kanssa esim. järjestämällä raamattu-, sielunhoito- ja seurakuntapäiviä. vv Luterilaisen identiteetin vahvistaminen luentosarjoja ja teematapahtumia järjestämällä. 2. Kynnyksen madaltaminen seurakunnan toimintaan osallistumiseen ja samalla aikuistyön niveltäminen yleisen seurakuntatyön kokonaistoiminnan uudistamiseen ottaen huomioon suppenevat talous- ja työvoimaresurssit, 3. Kirkon piirissä toimivien järjestöjen ja herätysliikkeiden tasapuolinen tukeminen ja uusien toimintamuotojen etsiminen yhteistyössä niiden kanssa. Tunnusluvut ta ts ts ts ts Tunnusluvut Osallistujia ka Ryhmiä : Ryhmät ovat pääasiassa vapaaehtoisten vetämiä. Raamibudjetointimallin käyttöönotto on tuonut aikuistyön toimintamäärärahoihin huomattavaa tiukennusta vuosille 2015 ja Talous 2016 on ollut samalla tasolla kuin Toimintamäärärahoja vuodelle 2017 ollaan osin palauttamassa muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen lisäämällä asiantuntijapalkkioita ja matkakorvauksia muille 1000 euroa ja tulopuolelle on varattu alustavasti kolehti- ja keräystuottoja 1000 euroa.

6 6 205 Muut seurakuntatilaisuudet Muut seurakuntatilaisuudet käsittävät merkkipäivävierailut ja -juhlat, seurat, kotikäyntityön, kinkerit, hartaushetket ja muun vastaavan toiminnan, joiden kautta seurakunta pyrkii tavoittamaan ihmisiä Jumalan etsivän ja hoitavan armon piiriin 1. Toiminnan hoitaminen olemassa olevilla resursseilla ottaen huomioon henkilökohtaisen kohtaamisen tärkeyden 2. Seurakunnan yhteisten tapahtumien järjestäminen yhdessä vapaaehtoisten ja työalojen kanssa 3. Reformaation ja Suomen itsenäisyyden juhlavuodet vv Samat kuin 2017 Tunnusluvut tp ta ta ta ta tilaisuus lkm hlö lkm hlö lkm lkm lkm yht. yht. ehtoollishartaus hartaustilaisuus juhla keskustelusarja kinkerit musiikkitil muu tilaisuus onnittelukäynti piiri opiskelijatilaisuus seurat raamattuopetus tapahtuma/avoimet ovet tilaisuuksia yht osallistujia yht Toiminnan suunnittelussa otetaan huomioon reformaation ja itsenäisyyden juhlavuodet.

7 7 205, Kirkkodraama (tunnus 13) Omalla toiminnallaan elävöittää seurakunnan hengellistä elämää ja tarjota kirkkodraamasta kiinnostuneille mahdollisuus palvella kotiseurakuntaa. 1. Kirkkodraaman oleminen osana jumalanpalveluselämää ja seurakunnallista vapaaehtoistyötä 2. Uusien ryhmäläisten mukaan saaminen vv Kirkkodraaman oleminen osana jumalanpalveluselämää ja seurakunnallista vapaaehtoistyötä 2. Uusien ryhmäläisten mukaan saaminen 3. Ylös Jerusalemin tapahtumaan valmistautuminen (tapahtuma vuonna 2018) Tunnusluvut ts ts ts ts Tunnusluvut tarinateatteriryhmän jäsenet Kirkkodraamassa mukana olevat

8 8 Tiedotus ja viestintä 210 Viestinnän tehtävänä on tukea seurakunnan strategian toteutumista viestinnän keinoin. Iisalmen seurakunnan viestintä toteuttaa seurakuntayhtymän yhteisiä viestinnän tavoitteita ja toimintatapoja. 1. Avainhenkilöiden viestintäosaamisen vahvistaminen (kirkkoherrat, päälliköt, esimiehet) 2. Sisäisen verkkokoulutuksen aloittaminen (mm. ohjeita järjestelmien ja ohjelmien käyttöön) vv Seurakuntien sisäisen viestinnän kehittäminen (mm. palaverikäytäntöjen kehittäminen ja hyvien käytäntöjen monistaminen) 2. Iisalmen seurakunnan ja seurakuntayhtymän muiden seurakuntien yhteisen viestinnän kehittäminen tilinp. ta ta ts ts Tunnusluvut Verkkosivuilla käyntienmäärä * * Luvusta puutuu kahden kuukauden (2kk) kävijäluvut, koska uudet verkkosivut otettiin käyttöön helmikuussa 2015 ja seurantajärjestelmä vaihtui.

9 9 220 musiikkityö vv Seurakunnan jumalanpalveluselämän sekä musiikkitoiminnan ja kasvatuksen suunnittelu ja toteutus. Työmuotoja ovat jumalanpalvelus, kirkolliset toimitukset, kuorotyö, rippikoulutyö sekä muu opetustoiminta. 1. Kuorotoiminnan jatkuva kehittäminen 2. Valtakunnallinen kirkon musiikkijuhla Helsingissä toukokuussa 3. Kirkkokonsertit ja muut musiikkitapahtumat, musiikkitapahtuma/konserttisarja kesäksi 4. Väliportaan johtamisjärjestelmän käyttöön otto 1. Kirkkokonsertit ja muut musiikkitapahtumat 2. Kuorotoiminnan jatkuva kehittäminen 3. Väliportaan johtamisjärjestelmän käyttöön otto Tunnusluvut tp ts ts ts ts Musiikkitilaisuudet: Musiikkitil kävijät: Kuorot ja lauluryhmät: Kirkon musiikkijuhlan osallistumiskustannukset (kaksi kuoroa ja kaksi kanttoria) n. 9000e Muuta Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) Avustukset 5000 (kuorot)

10 pikkulapsityö Kaste- ja lähetyskäskyn kehottamana tukea kotien kasvatustehtävää Kutsua lasta ja hänen perhettään kohtaamaan rakastava ja pyhä Jumala ja kokemaan kuuluvansa seurakuntaan, yhteisöön, jonka elämän ja toiminnan pohjana on usko Jumalaan 1. Pikkulapsityön kehittäminen. Vauvan ja hänen perheensä tarpeiden ja seurakuntaan kohdistuvien odotusten huomioiminen. Yhteistyö eri tahojen kanssa, mm. Yhden vanhemman perheryhmä, Eroneuvo- ja Vanhemman neuvoillat. Kotikäynnit kastettujen ½ -vuotiaiden lasten perheisiin. 2. Lasten- ja perheiden Jumalanpalveluselämän jatkuva kehittäminen ja ylläpitäminen. vv Pikkulapsityön kehittäminen. Monimuotoisten Vauva- ja pikkulapsiperheiden tarpeiden ja seurakuntaan kohdistuvien odotusten huomioiminen. Yhteistyö eritahojen kanssa. Vanhemman neuvo-ryhmien käynnistäminen. Kotikäynnit ½ - vuotiaiden perheisiin 3. Lasten ja perheiden Jumalanpalveluselämän jatkuva kehittäminen ja ylläpitäminen. tilinp. ta ts ts ts Tunnusluvut Kotikäynnit Kastettuja ½-vuotiaita Keskeiset muutokset taloudessa ja toiminnassa vertaus vuodet 2017/2018 Ei keskeisiä muutoksia taloudessa. Vanhemman neuvo-koulutuksen jatkuminen. Toiminnassa Vanhemman neuvo-vertaistukiryhmä yhdessä Ensi-ja turvakotien liiton Iisalmen yhdistyksen kanssa.

11 päiväkerhotyö Kristillisen kasvatuksen ja kasteopetuksen antaminen Lapsen kokonaisvaltaisen kasvun ja kasvatuksen tukeminen Kristillisen kasvatuksen ja kasteopetuksen antaminen. Lapsen kokonaisvaltaisen kasvun ja kehityksen tukeminen. v Yhteiskunnan tuomien muutosten huomioiminen seurakunnan lapsityössä. Nykyisten toimintamuotojen tarkastelu sekä seurakunnan avointen varhaiskasvatuspalveluiden kehittäminen lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyön tiivistäminen seurakunnan työalojen kesken sekä kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa esim. koululaisten kerhotoiminnan saralla. 2. Lapsen ja hänen perheensä hengellisyyden vahvistaminen ja tukeminen (mm. lapsityön jumalanpalvelusten kehittäminen). 3. Lapsityöntekijöiden täydennyskoulutuksen huomioiminen muuttuvien haasteiden ja laajentuneen tehtävänkuvan johdosta. 1. Yhteiskunnan tuomien muutosten huomioiminen seurakunnan lapsityössä. Nykyisten toimintamuotojen tarkastelu sekä seurakunnan avointen varhaiskasvatuspalveluiden kehittäminen lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyön tiivistäminen seurakunnan työalojen kesken sekä kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa esim. koululaisten kerhotoiminnan saralla. 2. Lapsen ja hänen perheensä hengellisyyden vahvistaminen ja tukeminen (mm. lapsityön jumalanpalvelusten kehittäminen). 3. Lapsityöntekijöiden täydennyskoulutuksen huomioiminen muuttuvien haasteiden ja laajentuneen tehtävänkuvan johdosta. tilinp. ta ta ts ts Tunnusluvut Kerholaisten lkm Kerhoryhmien lkm Henkilökunnan lkm Keskeiset muutokset taloudessa ja toiminnassa vertausvuodet 2016/2017 Vuonna 2016 annettu talousarvioesitys ylittyi 1000 eurolla kalustehankintojen vuoksi. Kerhohuoneiden vanhojen ja käyttökelvottomien kalusteiden tilalle hankittiin uusia. Vuoden 2017 esitys säilyy samana e on varattu talousarviossa uuden toimintamuodon; 2-3-luokkalaisten Nooan iltapäiväarkin välipalatarjoiluun ja opetusvälineisiin.

12 12 Toi 232 Pyhäkoulutyö Toiminta-ajatus Vuodelle 2016 Antaa kasteopetusta tukien kotien ja päivähoidon kasvatustehtävää. Antaa lapsille ja aikuisille mahdollisuus kohdata rakastava ja Pyhä Jumala ja kokea kuuluvansa seurakuntaan, yhteisöön, jonka elämän ja toiminnan pohjana on usko Jumalaan 1. Pyhäkoulumuotojen- ja lasten Jumalanpalveluselämän ylläpitäminen ja kehittäminen. Varhaiskasvatuksen uskontokasvatuksen tukeminen. 2. Pyhäkoulunohjaajien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan tukeminen ja kouluttaminen uskontokasvatuksessa, ymmärtäen erilaiset arvomaailmat varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä. v Pyhäkoulumuotojen- ja lasten Jumalanpalveluselämän ylläpitäminen ja kehittäminen. Varhaiskasvatuksen uskontokasvatuksen tukeminen. 2. Pyhäkoulunohjaajien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan tukeminen ja kouluttaminen uskontokasvatuksessa, ymmärtäen erilaiset arvomaailmat varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä. 3. Varhaiskasvatuksen mentoroinnin kehittäminen. tilinp. ta ts ts ts Tunnusluvut Pyhäkouluryhmät Pyhäkoululaiset Vapaaehtoiset Pyhäkoulutyössä Muuta Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) 380

13 Varhaisnuorisotyö Varhaisnuorisotyö auttaa toiminnallaan tyttöjä ja poikia elämään kristillisen uskon mukaisesti tukien heidän persoonallista kehitystään ja kasvamistaan Varhaisnuorisotyön (6-14 v) tarkoituksena on myös kirkon tunnustuksen pohjalta tukea perheiden ja koulujen kristillistä kasvatusta Uusi vuosiaihe antaa näkökulmaa ja sisältöä toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen 1. Kouluyhteistyö 2. Kerhonohjaajatoiminta 3. Leiritoiminta (Hiippakuntaleiri Lahja, omat leirit) vv Kerhonohjaajakoulutus 2. Yhteistyön kehittäminen seurakuntayhtymän seurakuntien nuorisotyössä 3. Asenne ja arvokasvatus tilinp. ta ta ts ts Tunnusluvut Kouluvierailut Toimintaan osallistuneet - Retket ja leirit Viikkotoiminta Koulutuksen suorittaneet Seurakuntaneuvoston kokouksessa työalan avustuksiin lisättiin 2000 e määräraha, jolla tuetaan partion toimintaa. Muuta Avustukset Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) - Nuori kirkko ry. (ent. Nuortenkeskus, Ptk ja Lasten keskus) Suomen Partiolaiset, 65 - vapaapaikat leireille ja retkille n. 10% / retki tai leiri - Kummiluokka Botswanassa, avustetaan mm. kolehdein ja pullonpalautusvaroin

14 14

15 15 TALOUSARVIO V SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV Kustannuspaikka: 235 Rippikoulutyö Tavoitteena on, että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä (Kirkkojärjestys 3:3, rippikoulun ohjesääntö 1 ). 1. Rippikoulusuunnitelma Konfirmaation kehittäminen 3. Rippikoulun työtiimin työjaon kehittäminen vv Rippikoulusuunnitelma Nuoret mukaan rippikoulun suunnitteluun 3. Rippikoulun profiilin nosto tilinp. ta ta ts ts Tunnusluvut Rippikoululaisten määrä Rippikoulujen määrä Isospalkkioiden korotus 125 :oon (ennen 110 ) 2. Talvijakson opetus uudistettu Muuta Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) Avustukset (Kirkkoneuvosto päättää esityksen jälkeen merkittävimmistä jäsenmaksuista ja avustuksista eri liite)

16 Nuorisotyö Nuorisotyön (yli 13-vuotiaat) toiminta-ajatuksena on kastekäskyn mukainen opetus ja sitoutuminen kirkon kasvatuksen linjauksiin Nuoret kohdataan niin, että he kokevat olonsa hyväksytyksi ja turvalliseksi sekä annetaan mahdollisuus vastuun ottamiseen ja toimintaan osallistumiseen. Nuorisotyössä jalkautuminen on ihmisten kohtaamista. 1. Isostoiminta 2. Viikkotoiminta 3. Kansainvälisyys isoskoulutuksessa, avoimissa ovissa, leireillä ja nuorten matkat vv Isoskoulutus 2. Yhteistyön kehittäminen seurakuntayhtymän seurakuntien nuorisotyössä 3. Asenne ja arvokasvatus tilinp. ta ta ts ts Tunnusluvut Retkille ja leirille osallistuneita 2. Viikkotoiminta avoimet ovet 3. Uusia ohjaajia koulutuksessa Isoskoulutus ja kerhonohjaajakoulutus eriytettiin syksystä 2016 alkaen. Isoskoulutukseen Muuta Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) Nuori kirkko ry. (ent. Nuortenkeskus, Ptk ja Lasten keskus) 335

17 Erityisnuorisotyö Lähtökohtana lähimmäiskeskeinen jalkautuminen eri menetelmien kautta nuoren elämän haasteisiin. Työ kohdentuu erityisesti niihin joiden oletetaan olevan vaarassa syrjäytyä tai ovat jo syrjäytyneet. Erityisnuorisotyö ja nuorisodiakonia on yksilökeskeistä työtä joka vie runsaasti aikaa. Toimimme asiantuntijoina, jäseninä, monissa eri ryhmissä, kunnallisissa, seutukunnallisissa ja valtakunnallisissa. 1. Yhteistyön kehittäminen yhtymän seurakuntien kasvatuksen kanssa 2. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa, ammatillinen tukihenkilö vv Perheet (kerhotoiminta) ennaltaehkäisevä näkökulma 1. Toiminnan kehittäminen ja ideointi paikallisella seutukunnallisella tasolla 2. Tukihenkilötoiminta tilinp. ta ts ts ts Tunnusluvut kouluvierailut retket, leirit viikkotoiminta keskustelut 82 Erityisnuorisotyössä työssä tilanteet ja yhteydenotot tulevat yllättäen, silloin on oltava aikaa kohtaamiselle, usein tässä vaiheessa on nuorta pompoteltu riittävästi eri toimijoiden kesken ja tilanne on kriisiytynyt monellakin tapaa. Säännölliseen viikkotoimintaan osallistuvista on kirjattu mm. Edvin Laineen koulun säännölliset vierailut Kellarilla. Tukihenkilötoimintaan liittyvät keskustelut ja tapaamiset on tilastoitu kohtaan keskustelut.

18 Perhekerhotyö Koko perheen kristillisen kasvatuksen tukeminen. Perheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen. vv Yhteiskunnan tuomien muutosten huomioiminen seurakunnan lapsi-, ja perhetyössä. Nykyisen perhetyön tarkastelu ja uusien toimintamuotojen/tapojen käynnistäminen ja kehittäminen lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. 2. Lasten ja aikuisten hengellisyyden vahvistaminen ja tukeminen 3. Perhekerhon rakenteellinen ja sisällöllinen kehittäminen. 1. Yhteiskunnan tuomien muutosten huomioiminen seurakunnan lapsi-, ja perhetyössä. Nykyisen perhetyön tarkastelu ja uusien toimintamuotojen/tapojen käynnistäminen ja kehittäminen lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. 2. Lasten ja aikuisten hengellisyyden vahvistaminen ja tukeminen. 3. Perhekerhon rakenteellinen ja sisällöllinen kehittäminen. tilinp. ta ta ts ts Tunnusluvut Perhekerholaisten lkm Aikuiset Lapset Perhekerhojen lkm

19 Diakonia Diakoniatyön tehtävänä on edistää kristilliseen uskoon perustuvan lähimmäisenrakkauden toteutumista. Tämän mukaisesti seurakunnan ja sen jäsenten tulee pyrkiä eheyttämään elämää, lievittämään kärsimystä ja antaa apua erityisesti niille, joiden hätä on suurin ja joita ei muulla tavoin auteta. Diakoniatyö on ennaltaehkäisevää ja korjaavaa. Diakoniatyön tavoite on kristillisen lähimmäisenrakkauden ja toivon välittäminen eri toimintamuotojen avulla niille ihmisille, joiden elämänusko ja toivo ovat katoamassa. 1. Huolehdimme heikommista ja kohtaamme kaikki tasavertaisina Ihmisen kohtaaminen omassa verkostossaan 2. Vapaaehtoistyön toimintatapojen vakiinnuttaminen ja edelleen kehittäminen 3. Asenne-ja arvokasvatus ( Erilaisuus, eri kulttuurit, erityisryhmät, ihmisyys) vv Huolehdimme heikommista ja kohtaamme kaikki tasavertaisina Ihmisen kohtaaminen omassa verkostossaan 2. Asenne-ja arvokasvatus ( Erilaisuus, eri kulttuurit, erityisryhmät, ihmisyys) 3. Yhteisöllisyys, matalankynnyksen toiminnat Tunnusluvut tp ta ts ts ts Asiakaskontaktit Annetut avustukset Kerhotoiminnoissa ja hartaushetkissä kohdatut hlöt Muuta Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) Avustukset Diakonia-avustukset Ruoka-apu Muut avustukset hakemusten perusteella yhdistyksille ja yhteisöille

20 perheneuvonta Tavoitteena on kristilliseltä pohjalta toimien auttaa ja tukea ensisijaisesti vaikeuksissa olevia pariskuntia ja perheitä. tp ta ta ta ta Vastaanottoja (kertoja) 26 Käytyjä asiakasneuvotteluja (modulia) Työnohjauksia asiakas/ moduuli 1 Käydyt työnohjaukset moduuleina 10 Asiakkaita (ostopalvelun hinta 1 moduuli = 85 ) 1 moduuli = 45 min. keskustelu Moduulien määrää on edellisen vuoden tasolla.

21 Sairaalasielunhoito Sairaalasielunhoito on ihmisen henkistä ja hengellistä auttamista sairauteen ja menetykseen liittyvissä elämäntilanteissa Työn tarkoituksena on terveydenhuollon laitoksissa ja avohoidossa olevien potilaiden, heidän omaistensa ja henkilökunnan tukeminen ovat seurakunnan painopisteiden mukaiset. 1. Jalkautuminen: Sairaalasielunhoito tapahtuu jalkautuneena sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksiin ja hoitokoteihin. Työssä tavoitetaan potilaita, heidän omaisiaan ja hoitohenkilökuntaa. Sielunhoidollisia keskusteluja käydään ja hartaustilaisuuksia pidetään entisessä laajuudessaan. 2. Perhetyö: Sielunhoidossa huomioidaan laitoksissa vierailevat omaiset. Omaiset ovat tervetulleita laitoksissa pidettäviin hartaushetkiin ja ehtoollisenviettoihin. 3. Vapaaehtoistyö: Entiseen tapaan vapaaehtoset pitävät hartaushetkiä pienkodeissa ja avustavat sairaalapappia ehtoollishartauksissa sekä Kauneimmat joululaulut tilaisuuksissa. Pyritään siihen, että vapaaehtoiset pitävät vuoden aikana 30 hartautta ja toimivat avustajina 20 kertaa. vv ovat samat kuin vuodelle Tunnusluvut tilinp ta ta ts ts Sielunhoidolliset keskustelut Hartaushetket Ehtoollishartaudet Työnohjaustunnit Ryhmien kokoontumiset Vuoden 2017 sairaalasielunhoidon toimintasuunnitelmassa ja talousarvioehdotuksessa ei ole suuria muutoksia verrattuna vuoteen Muuta Sairaalasielunhoidon talousarvio sisältää entiseen tapaan Iisalmen seurakunnan osuudet Vaalijalan kehitysvammaistyön papin palkkauksesta sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaalasielunhoidon kustannuksista. Yhteensä talousarvioon varattu määräraha on euroa (tili 4435).

22 Yhteinen vapaaehtoistoiminta Vapaaehtoistyö kokoaa yhteen seurakunnassamme jo tehtävää vapaaehtoistoimintaa, kouluttaa, järjestää vapaaehtoisten iltoja sekä retkiä ja kiitosjuhlan sekä työhöänsiunauksen vapaaehtoisillemme. Seurakunnan vapaaehtoistoiminta kutsuu mukaan myös järjestöjä ja seuroja tekemään yhdessä koko Iisalmen vapaaehtoistoimintaa (vapaaehtoistyö.fi) 1. Työalarajojen poistuminen vapaaehtoistoiminnassa (seurakunnan yhteinen vapaaehtoistoiminta) 2. laajaan käyttöön 3. yhdistykset ja järjestöt vapaaehtoistyö.fi alle vv Löydä paikkasi seurakunnassa vapaaehtoistoiminnan kautta 2. Riittävät resurssit vapaaehtoistoiminnan järjestämiseen 3. koko kaupungin yhteiseksi asiaksi Tunnusluvut 1. Työalarajojen poistuminen vapaaehtoistoiminnassa (seurakunnan yhteinen vapaaehtoistoiminta) 2. laajaan käyttöön seurakunnassa ja kaupungin alueella 3. yhdistykset ja järjestöt vapaaehtoistyö.fi alle Vuosi 2016 on ensimmäinen vuori jolloin työalalla on oma budjetti ja toimintaa kehitetään koko ajan.

23 Sielunhoito Seurakunta tarjoaa mahdollisuuden sekä yksityiseen että ryhmissä tapahtuvaan sielunhoitoon, jossa kohdataan inhimillisen hädän ja ihmisten kysymysten koko kirjo Keskeisenä alueena kirkon sielunhoidossa on kuitenkin Jumalan sanan ja rukouksen käyttö ja ihmisten Jumalasuhteen hoitaminen. 1. Sielunhoidon toteuttaminen osana seurakunnan perustyötä 2. Sielunhoidon näkökulman tiedostaminen ns. läpäisyperiaatteella seurakunnan toiminnoissa 3. Olemassa olevan toiminnan säilyttäminen vv Kohdat 1-3 vuoden 2017 mukaan Tunnusluvut 2015 tp 2016 ta 2017 ta 2018 ta 2019 ta tilaisuus osallistujia tilaisuus tilaisuus tilaisuus tilaisuus keskustelu/ tapaaminen hartaudet käynnit ja vierailut yksityinen ehtoollinen yht Tunnuslukuja on muutettu siten, että keskustelujen/tapaamisten määrää on laskettu 30:lla, käyntien ja vierailujen määrää on nostettu 8:lla. Sen vuoksi tilaisuuksien yhteismäärä on laskenut 22 tilaisuudella. Sielunhoidon menokohtaan on kirjattu ainoastaan palkkausmenoja. Erillisiä toimintamäärärahoja ei ole varattu. Talous 2016 on samalla tasolla kuin 2015.

24 24 Lähetystyö 260 Kristus on perustanut kirkkonsa nimenomaan lähetystä varten. Lähetys on kirkon olemus. Kolmiyhteinen Jumala toteuttaa lähetystä ja seurakunta ottaa siihen aktiivisesti osaa. Näin Jumala tekee työtään maailmassa. 1. Lähetyskasvatus 2. Ekumenia ja uskontodialogi 3. Iisalmen rovastikunnan lähetysjuhla vv Lähetyskasvatus 2. Lähetys koko seurakunnan tehtävä 3. Sosiaalinen media lähetystyössä Tunnusluvut 1. Kirkolla ei ole lähetystä vaan lähetyksellä on kirkko. 2. Lähetyksestä tulee koko seurakunnan asia, jokainen on saanut lähetystehtävän. 3. Lähetystietous lisääntyy ja tulee ymmärrettävämmäksi. Vuonna 2017 järjestetään Iisalmen rovastikunnan lähetysjuhla Iisalmessa. Toiminta keskittyy ja suuntautuu juhlaan ja sen aiheena olevaan uskontodialogiin.

25 25 Kansainvälinen diakonia 270 Kansainvälinen diakonia on maamme rajojen ulkopuolella tapahtuvaa palvelu- ja auttamistyötä 1. Yhteistyö eri avustusjärjestöjen kanssa kansainvälisessä työssä 2. Kansainvälisen diakonian työalan työnjaon kartoittaminen 3. Tiedottaminen vv Yhteistyö eri avustusjärjestöjen kanssa kansainvälisessä työssä 2. Kansainvälisen diakonian työalan työnjaon kartoittaminen 3. Tiedottaminen Muuta Jäsenmaksut (yhdistys/jäsenmaksun suuruus) Avustukset Kirkon Ulkomaanapu 2100 Muut avustukset 7000

26 Muu seurakuntatyö Toiminta-ajatus Tehtävän alueeseen on koottu Iisalmen seurakunnan rovastikuntamaksu, lahjakirjallisuutta sekä yleisessä seurakuntatyössä annettavat avustukset Tehtäväalue on kulujen kirjaamista varten, jotka eivät sijoitu muiden työmuotojen alle vuodelle 2017 ja keskeiset muutokset taloudessa ja toiminnassa vertausvuodet 2016/2017 Iisalmen seurakunnan vuoden 2017 rovastikunta maksu pysynee vuoden 2016 tasolla. v Talousarvion valmistelu vaiheessa osa kehittämistoimenpiteisiin varatut määrätahoista on sijoitettu valmisteluvaiheessa menokohtaan Ei ole. 295 Seurakuntaneuvosto Toiminta-ajatus Seurakuntaneuvostojen tehtävänä on seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa hoitaa seurakunnan varsinaiseen toimintaan liittyviä asioita seurakuntien kiinteistöjen, talouteen, hautatoimeen ja kirkkoherranvirastojen toimintaan liittyvissä asioista päätetään yhteisessä kirkkoneuvostossa. Tehtäväalueella on seurakuntaneuvostojen ns. käyttövarat oman alueensa toimintaan. vuodelle Iisalmen seurakunnan toiminnan hoitaminen ja kehittäminen 2. Seurakuntaneuvoston toimintakulttuurin kehittäminen 3. Toimintaryhmäorganisaatiomallin vahvistaminen v Samat kuin vuoden 2017 painopisteet. Keskeiset muutokset taloudessa ja toiminnassa vertausvuodet 2016/2017 Iisalmen seurakuntaneuvoston tehtävänä on jatkaa toiminnan ja resurssien yhteensovittaminen muuttuvissa olosuhteissa. Vuosi 2017 kokonaisuudessaan vakaa, koska menoleikkauksia ei tarvitse tehdä korotetun veroprosentin vuoksi.

27 27 Yhteenveto Iisalmen seurakunnan vuoden 2017 talousarviosta tp 2015 Ta 2016 Raami ta 2017 ehdotus erotus ta 2016 ja 2017 Tulot toimintatulot (ulkoiset) Menot palkat sos.maksut korjauserät palkat yhteensä palvelujen ostot vuokrat ostot tilikauden aikana annetut avustukset muut toimintakulut toimintamenot ulkoiset (kaikki menot yhteensä) toimintakate ulkoinen (toimintamenottoimintatulot)

28 28 Yhteenveto työalojen talousarvioehdotuksesta 2017 TP 2015 Raami/ TA 2016 Toteuma 2016 TA 2017 Erotus raamiin/ muutos 16-> JUMALANPALVELUSELÄMÄ HAUTAAN SIUNAAMINEN MUUT KIRKOLLISET TOIMITUKSET AIKUISTYÖ MUUT SEURAKUNTATILAISUUDET TIEDOTUS JA VIESTINTÄ MUSIIKKI MUU LAPSI- JA NUORISOTYÖ PÄIVÄKERHO PYHÄKOULU VARHAISNUORISOTYÖ RIPPIKOULU NUORISOTYÖ ERITYISNUORISOTYÖ PERHEKERHOTYÖ DIAKONIA PERHENEUVONTA SAIRAALASIELUNHOITO Rovastikuntatyö YHTEINEN VAPAEHTOISTYÖ SIELUNHOITO LÄHETYS tunnisteet KANSAINVÄLINEN DIAKONIATYÖ MUU SEURAKUNTATYÖ SEURAKUNTANEUVOSTO yhteensä

29 29 Vuoden 2017 Talousarvioehdotuksen jakaantuminen työalojen kesken prosentteina (ulkoinen toimintakate) työalan % osuus ta 2014 toimintakatteesta työalan % osuus ta 2015 toimintakatteesta työalan % osuus ta 2016 toimintakatteesta työalan % osuus ta 2017 toimintakatteesta 201 5,1 % 7,1 % 7,1 % 7,0 % JUMALANPALVELUSELÄMÄ 202 HAUTAAN SIUNAAMINEN 5,3 % 5,2 % 5,2 % 5,6 % 203 MUUT KIRKOLLISET 4,6 % 4,7 % 4,7 % 5,2 % TOIMITUKSET 204 AIKUISTYÖ 1,9 % 1,6 % 1,5 % 1,3 % 205 MUUT 6,0 % 4,2 % 4,3 % 4,3 % SEURAKUNTATILAISUUDET 210 TIEDOTUS JA VIESTINTÄ 2,3 % 2,4 % 2,1 % 2,5 % 220 MUSIIKKI 4,2 % 4,2 % 4,0 % 4,3 % 230 MUU LAPSI- JA 1,0 % 1,0 % 1,0 % 1,1 % NUORISOTYÖ 231 PÄIVÄKERHO 9,4 % 9,6 % 9,6 % 9,6 % 232 PYHÄKOULU 3,0 % 3,1 % 3,1 % 3,3 % 233 VARHAISNUORISOTYÖ 4,8 % 6,6 % 6,6 % 6,5 % 235 RIPPIKOULU 8,2 % 8,2 % 8,3 % 7,7 % 236 NUORISOTYÖ 7,8 % 5,6 % 6,2 % 6,0 % 237 ERITYISNUORISOTYÖ 0,5 % 0,5 % 0,5 % 0,5 % 238 PERHEKERHOTYÖ 4,0 % 3,9 % 3,9 % 3,9 % 241 DIAKONIA 12,2 % 11,6 % 11,4 % 11,5 % 242 PERHENEUVONTA 0,8 % 0,8 % 0,8 % 0,8 % 243 SAIRAALASIELUNHOITO 4,2 % 4,1 % 4,1 % 4,2 % 246 ROVASTIKUNTATYÖ 0,0 % 0,0 % 0,0 % 0,0 % 248 YHTEINEN 0,7 % 0,6 % VAPAAEHTOISTOIMINTA 255 SIELUNHOITO 5,3 % 5,1 % 5,1 % 5,4 % 260 LÄHETYS 6,8 % 6,5 % 6,0 % 5,5 % 261 LÄHETYS, tunnisteet 0,0 % 0,0 % 0,0 % 0,0 % 270 KANSAINVÄLINEN 1,2 % 1,1 % 0,9 % 0,9 % DIAKONIATYÖ 290 MUU SEURAKUNTATYÖ 0,5 % 1,8 % 1,8 % 1,2 % 295 SEURAKUNTANEUVOSTO 0,9 % 0,9 % 0,9 % 1,1 % yhteensä 100,0 % 100,0 % 100,0 % 100,0 %

TALOUSARVIO V SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV

TALOUSARVIO V SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV 1 TALOUSARVIO V. 2018 SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VV. 2019 2020 2. Seurakunnallinen toiminta Iisalmen seurakunnan seurakuntatyön (PL 2) vuoden 2018 talousarvio on koottu työntekijöiden esitysten

Lisätiedot

202 HAUTAAN SIUNAAMINEN 1 Iisalmi

202 HAUTAAN SIUNAAMINEN 1 Iisalmi Iisalmen seurakunta Ta 2017 ehdotus: työalat 201 JUMALANPALVELUSELÄMÄ TOIMINTATULOT (ulkoiset) -29 PALKAT JA PALKKIOT 88635 90370 44619 91000-630 91430 91860 HENKILÖSIVUKULUT 28537 25711 12856 26254-543

Lisätiedot

TALOUSARVION 2015 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI

TALOUSARVION 2015 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI 1 TALOUSARVION 2015 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI 1. Väkiluvun kehitys Taulukko 1. Iisalmen seurakunnan väkilukutilastot 1.1-30.6. ja koko vuosi 1.1.- 30.6. 2015 1.1.- 30.6. 2014 1.1.- 30.6.

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma

Toiminta- ja taloussuunnitelma TALOUSARVIO 217 Toiminta- ja taloussuunnitelma 217-219 YLÄ-SAVON SEURAKUNTAYHTYMÄ TALOUSARVIO VUODELLE 217 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 217-219 Sisällysluettelo 1. Yleisperustelut ja lähtökohdat

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 2020 JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan

Lisätiedot

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta I) Hyvinvointityön paikka kirkon elämässä - teologinen näkökulma II) Paikallisseurakunnan toiminta

Lisätiedot

TALOUSARVION 2016 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI

TALOUSARVION 2016 TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI 1 TALOUSARVION TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN RAPORTOINTI 1. Väkiluvun kehitys Taulukko 1. Iisalmen seurakunnan väkilukutilastot 1.1-30.6. ja koko vuosi 1.1.- 30.6. 1.1.- 30.6. 2015 1.1.- 30.6. 2014 1.1.-

Lisätiedot

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet 14.5.2013 1 Yhtymän työkorit lähtökohtana yhteisten painopisteiden määrittelylle

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE Yleisperustelut ja lähtökohdat 1

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE Yleisperustelut ja lähtökohdat 1 YLÄ-SAVON SEURAKUNYHTYMÄ LOUSARVIO VUODELLE 2018 TOIMIN- JA LOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2019-2020 Sisällysluettelo 1. Yleisperustelut ja lähtökohdat 1 2. Seurakunnallinen toiminta 11 Toimintasuunnitelma vuosille

Lisätiedot

talousarvio % %% % % % % % Toiminta- ja taloussuunnitelma % % % % % % talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio

talousarvio % %% % % % % % Toiminta- ja taloussuunnitelma % % % % % % talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio talousarvio

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä osoittaa, mitä jää jäljelle tilikauden tuloksesta tuloksenjärjestelyerien jälkeen, eli tuloja on ollut enemmän kuin menoja.

Tilikauden ylijäämä osoittaa, mitä jää jäljelle tilikauden tuloksesta tuloksenjärjestelyerien jälkeen, eli tuloja on ollut enemmän kuin menoja. Tilinpäätös 2017 Tunnuslukuja: Toimintakate - 944 712 = Toimintakate ilmoittaa, paljonko käyttötalouden nettokuluista jää katettavaksi verotuloilla ja mahdollisilla rahoitustuotoilla. Tuomintatuotot (219

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kysely on tarkoitettu kaikille seurakuntalaisille. Tavoitteena on kartoittaa vastaajien tietämystä ja ajatuksia Kuusamon ev.lut. seurakunnan

Lisätiedot

TALOUSARVIO. Toiminta- ja taloussuunnitelma

TALOUSARVIO. Toiminta- ja taloussuunnitelma LOUSARVIO Toiminta- ja taloussuunnitelma YLÄ-SAVON SEURAKUNYHTYMÄ LOUSARVIO VUODELLE TOIMIN- JA LOUSSUUNNITELMA VUOSILLE - Sisällysluettelo 1. Yleisperustelut ja lähtökohdat 1 2. Seurakunnallinen toiminta

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan sana, kaste

Lisätiedot

Lapsen & perheen kirkkopolku ja perhelähtöinen työote

Lapsen & perheen kirkkopolku ja perhelähtöinen työote Lapsen & perheen kirkkopolku ja perhelähtöinen työote Raija Ojell ja Minna Tuominen Valtakunnalliset seurakuntien varhaiskasvatuksen Neuvottelupäivät Vantaalla 26.-27.9.2019 Lapsen ja perheen kirkkopolku

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA. Talousarvio ja toimintasuunnitelma 2018

KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA. Talousarvio ja toimintasuunnitelma 2018 KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA Talousarvio ja toimintasuunnitelma 2018 Soile Luukkainen 7.11.2017 1 Talousarvion laadinta Vertailtavuuden puute aiempiin vuosiin verrattuna Kipaan liittyminen Vyörytystiedot puuttuvat

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä osoittaa, mitä jää jäljelle tilikauden tuloksesta tuloksenjärjestelyerien jälkeen, eli tuloja on ollut enemmän kuin menoja.

Tilikauden ylijäämä osoittaa, mitä jää jäljelle tilikauden tuloksesta tuloksenjärjestelyerien jälkeen, eli tuloja on ollut enemmän kuin menoja. Tilinpäätös 2016 Tunnuslukuja: Toimintakate - 770 297 = Toimintakate ilmoittaa, paljonko käyttötalouden nettokuluista jää katettavaksi verotuloilla ja mahdollisilla rahoitustuotoilla. Tuomintatuotot (322

Lisätiedot

Läsnä SIMOLA Pertti puheenjohtaja JUKANEN Hannele KUIKANMÄKI Kimmo. MARJAMÄKI Pipsa Lotta. PITKÄNEN Pirkko. SAARELA Veronica

Läsnä SIMOLA Pertti puheenjohtaja JUKANEN Hannele KUIKANMÄKI Kimmo. MARJAMÄKI Pipsa Lotta. PITKÄNEN Pirkko. SAARELA Veronica SEURAKUNTANEUVOSTO PÖYTÄKIRJA 7/2013 Aika 10.9.2013 klo 18.30-19.30 Paikka Viikin kirkko, Agronominkatu 5 Läsnä SIMOLA Pertti puheenjohtaja JUKANEN Hannele KUIKANMÄKI Kimmo VESAMÄKI Aarne vara MARJAMÄKI

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht:

Alueneuvoston kokous Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht: Alueneuvoston kokous 1.6. Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma Yht: Säynätsalon alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto Yhteinen seurakuntatyö

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN DIAKONIAN JOHTOSÄÄNTÖ. Diakonia on seurakunnan tehtävä, josta säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä.

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN DIAKONIAN JOHTOSÄÄNTÖ. Diakonia on seurakunnan tehtävä, josta säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä. JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN DIAKONIAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkoneuvostossa 31.3.2004 42 1 Diakonia on seurakunnan tehtävä, josta säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä. KL 4:1 Toteuttaakseen kirkon

Lisätiedot

109 Malmin seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma ja talousarvio 2016

109 Malmin seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma ja talousarvio 2016 138/2015 109 Malmin seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 ja talousarvio 2016 Päätösehdotus Seurakuntaneuvosto päättää 1) lähettää yhteisen kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi liitteiden mukaisen

Lisätiedot

- Pihakahvila koulutus 15.9 klo Matteuksen kirkko - Tauno Hämäläinen 100 vuotta juhlakonsertti 18.9 klo 18 Matteuksen kirkko

- Pihakahvila koulutus 15.9 klo Matteuksen kirkko - Tauno Hämäläinen 100 vuotta juhlakonsertti 18.9 klo 18 Matteuksen kirkko 337/2016 49 Ilmoitusasiat syyskuu ehdotus Merkitään tiedoksi - Pihakahvila koulutus 15.9 klo 17.30 Matteuksen kirkko - Tauno Hämäläinen 100 vuotta juhlakonsertti 18.9 klo 18 Matteuksen kirkko 335/2016

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

SEURAKUNTA aarre kaupungissa

SEURAKUNTA aarre kaupungissa Kirkkovaltuusto 16.12.2014, 13, liite 1 Kirkkovaltuusto 27.01.2015, 12, liite 1 SEURAKUNTA aarre kaupungissa Outokummun evankelis-luterilaisen seurakunnan strategia vuoteen 2020 Hyväksytty kirkkovaltuustossa

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2014. Kokousaika klo seurakuntatalo, Iso Kylätie 1, Sipoo

SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2014. Kokousaika klo seurakuntatalo, Iso Kylätie 1, Sipoo SIPOON SUOMALAINEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA SEURAKUNTANEUVOSTO 8/2014 Kokousaika klo 18.00 20.12 Kokouspaikka seurakuntatalo, Iso Kylätie 1, 04130 Sipoo Läsnä: Tuomas Alaterä Georg Bergström Raila Degerholm

Lisätiedot

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2014

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2014 Toimintakertomus ja tilinpäätös 2014 Äänestysprosentti 15,0 (18,2) Iisalmi 12,4 (15,5) Lapinlahti 15,2 (19,7) Pielavesi 20,4 (23,6) Sonkajärvi 19,7 (19,9) %Varpaisjärvi 18,1 (22,6) S i s ä l l y s l u

Lisätiedot

KOTISEURAKUNTA. - yhteinen tehtävämme. Kontiolahden seurakunnan strategia KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA

KOTISEURAKUNTA. - yhteinen tehtävämme. Kontiolahden seurakunnan strategia KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA KOTI - yhteinen tehtävämme Kontiolahden seurakunnan strategia 2017-2020 ARVOMME Usko Yhteys Jumalaan on kristityn elämän kestävä perusta Jo 500 vuotta jatkunut luterilainen reformaatio on muokannut kirkkoamme

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Talousarvio: Seurakuntaneuvostoon kuuluu kymmenen jäsentä puheenjohtajan lisäksi ja sihteeri.

Talousarvio: Seurakuntaneuvostoon kuuluu kymmenen jäsentä puheenjohtajan lisäksi ja sihteeri. 206 KÄLVIÄN SEURAKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 026101 SEURAKUNTANEUVOSTO Johtaa kirkkolainsäädännön mukaisesti seurakunnan toimintaa, edistää hengellistä elämää ja toimia seurakunnan perustehtävän toteuttamiseksi

Lisätiedot

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja LAPSI ON OSALLINEN Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja KIRKON VARHAISKASVATUS ON Kristillisestä uskosta ja siihen liittyvistä arvoista nousevaa kasvatuksellista vuorovaikutusta Kasvatus- ja kastekumppanuutta

Lisätiedot

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Rahan henki Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä 14.11.2015 Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Kirkon tehtävä Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa

Lisätiedot

T O I M I N T A K E R T O M U S JA T I L I N P Ä Ä T Ö S

T O I M I N T A K E R T O M U S JA T I L I N P Ä Ä T Ö S 0 T O I M I N T A K E R T O M U S JA T I L I N P Ä Ä T Ö S 2 0 1 6 1 S i s ä l l y s l u e t t e l o T o i m i n t a k e rtomus Seurakuntatyö...4 Iisalmen seurakunta...4 Jäsenmäärä...6 Jumalanpalveluselämä

Lisätiedot

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 MISSIO Kirkon ja seurakunnan tehtävä perustuu Jeesuksen antamiin lähetys- ja kastekäskyyn sekä rakkauden kaksoiskäskyyn. VISIO Puijon

Lisätiedot

Keltinmäen alueneuvoston kokous Liite 32 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2019

Keltinmäen alueneuvoston kokous Liite 32 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2019 Keltinmäen alueneuvoston kokous 15.6. Liite 32 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma Yht: Keltinmäen alueseurakunnan tavoitteet Muut seurakuntatilaisuudet

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 2019 JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan

Lisätiedot

seurakuntapastori, sihteeri

seurakuntapastori, sihteeri LAUKAAN SEURAKUNTA KASVATUSTYÖN JOHTOKUNTA PÖYTÄKIRJA Aika: 07.05.2014 klo 16.30, tarjoilu 16.00 alkaen Paikka: Vihtavuoren kappelin yläkerta Jäsenet: Paakkinen Arja puheenjohtaja Ek Terhi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

2 Talousarviossa hyväksyttyjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden raportointi

2 Talousarviossa hyväksyttyjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden raportointi 0 2 Talousarviossa hyväksyttyjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden raportointi 2.1. Seurakuntatyö 2.1.1. Iisalmen seurakunta Kirkkoherran puheenvuoro Kulunut vuosi oli toiminnallisesti aikaisempien

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014 VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2014 TOIMINTA-AJATUS Varpaisjärven seurakunnan tehtävänä on julistaa Jumalan sanaa, jakaa sakramentteja, kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen

Lisätiedot

Liite 1a 31 Säynätsalon alueneuvosto Toimintamäärärahojen jakaantuminen 2015

Liite 1a 31 Säynätsalon alueneuvosto Toimintamäärärahojen jakaantuminen 2015 Toimintamäärärahojen jakaantuminen 2015 Toimintamäärärahat vähenevät koko Jyväskylän seurakunnassa vuonna 2015, niin kuin myös Säynätsalon asrk:ssa n. 5 % vuoteen 2014 verrattuna. Säynätsalon asrk:n budjetti

Lisätiedot

Akaan seurakunnan strategia

Akaan seurakunnan strategia Akaan seurakunnan strategia 2017-2021 ARVOT Pyhä: Kunnioitamme kolmiyhteistä Jumalaa, näemme Jumalan kuvan ihmisessä Vastuullisuus: Huolehdimme lähimmäisistämme ja varjelemme luomakuntaa Oikeudenmukaisuus:

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Meitä on monta. Vuonna 2013 yhteensä seurakuntalaista. Toimintakertomus ja tilinpäätös 2013

Meitä on monta. Vuonna 2013 yhteensä seurakuntalaista. Toimintakertomus ja tilinpäätös 2013 Meitä on monta. Vuonna 2013 yhteensä 34 554 seurakuntalaista. Toimintakertomus ja tilinpäätös 2013 S i s ä l l y s l u e t t e l o T o i m i n t a k e r t o m u s 1 Yleiskatsaus... 1 1.1 Hallinto... 5

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2015 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2015 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2015 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 2017 JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan

Lisätiedot

SASTAMALAN SEURAKUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

SASTAMALAN SEURAKUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA SASTAMALAN SEURAKUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2017 SASTAMALAN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO 2015 JA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2017 1. Yleisperustelut

Lisätiedot

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS lista kokous 7/2016 Seurakuntaneuvosto 22.9.2016 sivu 1 (6) REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstai 22.9.2016 klo 18.00 Paikka Rekolan Pyhän Andreaan kirkko, kerhohuone 1 Kustaantie

Lisätiedot

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2018

Toimintakertomus ja tilinpäätös 2018 Toimintakertomus ja tilinpäätös uudistuu auttaa toivoo rakastaa #seurakuntavaalit on inhimillinen kuuntelee on avoin on turvallinen Sisällysluettelo Toimintakertomus 1 Yleiskatsaus 1 1.1 Katsaus talouteen

Lisätiedot

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan:

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan: RIPPIKOULUN MALLIOHJESÄÄNTÖ Yleisperustelut Kirkkojärjestys edellyttää (KJ 3:3), että kirkkoneuvosto/seurakuntaneuvosto hyväksyy seurakunnalle rippikoulun ohjesäännön. Päätös on alistettava tuomiokapitulin

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO ESITYSLISTA 7/2013

SEURAKUNTANEUVOSTO ESITYSLISTA 7/2013 SEURAKUNTANEUVOSTO ESITYSLISTA 7/2013 Aika 9.9.2014 klo 18.30- Paikka Malmin kirkko Läsnä 1 Kokouksen avaus 2 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4 Esityslistan

Lisätiedot

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategia vuoteen 2015 Kirkon strategia 2015 -työryhmän esitys kirkkohallitukselle KIRKON PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) Kirkon tehtävä on

Lisätiedot

BUD - Tuloslaskelma - Raamiraportti kustannuspaikkasuodatus. Jyväskylän yleinen segmentti

BUD - Tuloslaskelma - Raamiraportti kustannuspaikkasuodatus. Jyväskylän yleinen segmentti 1/11 Jumalanpalveluselämä 101, Hautaansiunaaminen 101, Muut kirkolliset toimitukset 101, Aikuistyö 101, Muut seurakuntatilaisuudet 101, Musiikki 101, Päiväkerho 101, Pyhäkoulu 101, Rippikoulu 101, Nuorisotyö

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liite 29 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht:

Alueneuvoston kokous Liite 29 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht: Alueneuvoston kokous 8.6. Liite 29 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma Yht: Keltinmäen alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto Yhteinen seurakuntatyö

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 Yhteinen kirkkovaltuusto

TALOUSARVIO 2016 Yhteinen kirkkovaltuusto TALOUSARVIO 2016 Yhteinen kirkkovaltuusto 17.12.2015 1 23.12.2015 Timo Kalaja TOIMINNALLISIA PÄÄLINJOJA Kiinteistöstrategian laadinta ja siitä aiheutuvien toimenpiteiden toteuttaminen Taloushallinnon siirtyminen

Lisätiedot

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita

Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Tavoitesuunnittelun toteutuksen periaatteita Koska tavoitesuunnittelu on oppimisprosessi, sitä tarkennetaan suunnittelun edetessä saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella Tavoitesuunnittelulla luodaan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

projektipäällikkö Terhi Jormakka

projektipäällikkö Terhi Jormakka projektipäällikkö Terhi Jormakka Kirkkolain ja järjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen muutosten valmistelu Piispainkokouksen lausunto Lainsäädännön kirkolliskokouskäsittelyt kevät ja syksy 2014 Lainsäädäntö

Lisätiedot

Seurakuntalaisuudella on merkitystä

Seurakuntalaisuudella on merkitystä Seurakuntalaisuudella on merkitystä Näin lukee seurakuntamme strategiapaperissa. Ajatuksena on, että kun kohtaamme oikeasti isoja asioita elämä, kuolema, rakkaus, läheiset, Jumala, oikea, väärä, toivo,

Lisätiedot

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Kalajoen rovastikunta 18.5.2015 KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää

Lisätiedot

Tulevaisuusasiakirja

Tulevaisuusasiakirja Tulevaisuusasiakirja 2017 2021 - - 1 Leppävaaran seurakunnan tulevaisuusasiakirja 2017 2021 Espoon seurakuntien toiminta-ajatus, arvot ja visio Toiminta-ajatus: Espoon seurakuntien toiminnan perustana

Lisätiedot

Budjetointiraportti kohteittain

Budjetointiraportti kohteittain 1/20 1.1. - 31.8. Varpaisjärvi Jumalanpalveluselämä 325000 Muut maks.ja korv. 8 676,00 8 676,00 8 676,00 8 670,00 8 675,90 Maksutuotot 8 676,00 8 676,00 8 676,00 8 670,00 8 675,90 TOIMINTUOTOT 8 676,00

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013 VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013 TOIMINTA-AJATUS Varpaisjärven seurakunnan tehtävänä on julistaa Jumalan sanaa, jakaa sakramentteja, kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen

Lisätiedot

Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 2012

Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 2012 Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 212 Kastetut 646 Seurakuntaan muuttaneet 5 32 Kirkkoon liittyneet 286 Lisäys yhteensä 5 964 Kuolleet 463 Seurakunnasta muuttaneet 5 455 Kirkosta eronneet 768 Vähennys

Lisätiedot

KURIKAN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2020

KURIKAN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2020 KURIKAN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2020 Hyväksytty Kurikan kirkkovaltuuston kokouksessa 29.5.2012 2 JOHDANTO Jurvan ja Kurikan seurakuntaliitos toteutui 1.1.2009. Kaksi ensimmäistä vuotta kului liitoksesta

Lisätiedot

87 Lähetekeskustelu toiminta- ja taloussuunnitelmasta Merkitään tiedoksi ja kirjataan muistioon muutosehdotukset.

87 Lähetekeskustelu toiminta- ja taloussuunnitelmasta Merkitään tiedoksi ja kirjataan muistioon muutosehdotukset. 109/2016 87 Lähetekeskustelu toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2017-2019 Päätösehdotus Merkitään tiedoksi ja kirjataan muistioon muutosehdotukset. Päätös Merkittiin tiedoksi. Selostus Toimintasuunnitelmat

Lisätiedot

201 Jumalanpalveluselämä Puhelinpalvelut 147,50-147,50 0,0

201 Jumalanpalveluselämä Puhelinpalvelut 147,50-147,50 0,0 Tehtäväalue Pääkirjatili TP edellinen vuosi 2016 TA kuluva 2017 TA yhteensä 2017 Toteuma 2017 Yli-ali T-% 201 Jumalanpalveluselämä 324000 Henkilöstöltä perittävät ruokamaksut -279,91-138,77 138,77 0,0

Lisätiedot

Kuvat: Katri Saarela ja Sirpa Päivinen

Kuvat: Katri Saarela ja Sirpa Päivinen Kuvat: Katri Saarela ja Sirpa Päivinen Ehdokkaaksi tarvitaan juuri sinua! Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia, naisia ja miehiä. Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu

Lisätiedot

SISÄLLYS& Vuosikertomuksen)toimitus:)Karoliina)Vidgrén) ) ) Kiitos, että johdatat minua, viet eteenpäin, näytät suunnan.

SISÄLLYS& Vuosikertomuksen)toimitus:)Karoliina)Vidgrén) ) ) Kiitos, että johdatat minua, viet eteenpäin, näytät suunnan. Vuosikertomus 2014 SISÄLLYS& KIRKKOHERRANTERVEHDYS 3 JUMALANPALVELUSELÄMÄ 4 KIRKKOHERRANVIRASTO 4 VIESTINTÄ 5 KIRKONPALVELUSKUNTA 5 KIRKKOMUSIIKKI 6 KASVATUS Lapset 6>7 Varhaisnuoretjanuoret 8 JULISTUSJAPALVELU

Lisätiedot

Pakilan seurakuntaneuvosto

Pakilan seurakuntaneuvosto Palosuontie 1 00660 Helsinki (09) 2340 5500 pakila.srk@evl.fi www.helsinginseurakunnat.fi/pakila Pakilan seurakuntaneuvosto kokous 6 / 2012 aika tiistaina klo 18.30 paikka Hyvän Paimenen kirkko, Paimensali,

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 1. PERUSTEHTÄVÄ Diakoniatyön perustelut löytyvät sekä Raamatusta, että Kirkko järjestyksestä. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

YHTEISEN SEURAKUNTATYÖN PALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ

YHTEISEN SEURAKUNTATYÖN PALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ YHTEISEN SEURAKUNTATYÖN PALVELUIDEN JOHTOSÄÄNTÖ Käsittelyt Yhteinen kirkkoneuvosto 5.10.2016 Yhteinen kirkkovaltuusto 29.11.2016 Yhteisen seurakuntatyön palveluiden johtosääntö 1 Vantaan seurakuntayhtymän

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Ylä-Savon seurakuntayhtymä Luottamushenkilöiden perehdytysilta 17.2.2015 Hallintojohtaja Katariina Bergbacka Seurakuntayhtymän perustamisen tavoite Tavoitteena säilyttää seurakuntien toiminnallinen itsenäisyys,

Lisätiedot

Strategia Kotka-Kymin seurakunnassa

Strategia Kotka-Kymin seurakunnassa Strategia Kotka-Kymin seurakunnassa 2019-2023 Kotka-Kymin seurakunta pähkinänkuoressa Kotka-Kymin seurakunta syntyi vuoden 2017 alussa, kun Kotkan, Langinkosken ja Kymin seurakunnat sekä Kotka-Kymin seurakuntayhtymä

Lisätiedot

Tuloslaskelmaosa toteumavertailu tilitaso Tikkakosken alueseurakunta TP edellinen vuosi 2016

Tuloslaskelmaosa toteumavertailu tilitaso Tikkakosken alueseurakunta TP edellinen vuosi 2016 33 / Liite 1/9 Pääkirjatili Tuloslaskelmaosa toteumavertailu tilitaso Tikkakosken alueseurakunta 15.3.2017 TP edellinen vuosi 2016 TA kuluva 2017 Toteuma 2017 107 317000 Ruoka- ja kahvimaksut -418,75-190,00-190,00

Lisätiedot

TUM-412 Luento / JP. Yliopistonlehtori Sini Hulmi

TUM-412 Luento / JP. Yliopistonlehtori Sini Hulmi Tämä ja luennon alkuosuus nähtävissä kurssikotisivulla https://courses.helsinki.fi/fi/tum- 412/124268595 Materiaali myös blogipalvelussa, josta myös harjoittelunohjaajat näkevät nämä! TUM-412 Luento 5.11.2018

Lisätiedot

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO 5.5.2015

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO 5.5.2015 KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 NEUVOSTO 5.5.2015 NEUVOSTON KOKOUS Aika Tiistai 5.5.2015 klo 17.00 18.50 Paikka Läsnä Kauniaisten kirkko, yläsali Ala-Reinikka Tapani Helistekangas Laura Huoponen

Lisätiedot

Kasvatuksen erityiskoulutus. Kirkon koulutuskeskus

Kasvatuksen erityiskoulutus. Kirkon koulutuskeskus Kasvatuksen erityiskoulutus Kirkon koulutuskeskus Kasvatuksen erityiskoulutus 35 op Kasvatuksen erityiskoulutus on tarkoitettu sekä kasvatuksen tehtävissä ja viroissa työskenteleville että niille, joiden

Lisätiedot

R I P P I K O U L U T. R I P P I K O U L U T Euran seurakunnassa

R I P P I K O U L U T. R I P P I K O U L U T Euran seurakunnassa R I P P I K O U L U T R I P P I K O U L U T Euran seurakunnassa YLEISTÄ RIPPIKOULUSTA Miksi rippikoulu? Kun sinut noin viisitoista vuotta sitten kastettiin saivat vanhempasi, kummisi ja seurakunta tehtäväkseen

Lisätiedot

Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy. Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari. 25.10.2013 teologi Mikko Mäkelä. SKLS 90v.

Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy. Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari. 25.10.2013 teologi Mikko Mäkelä. SKLS 90v. Nuoren syrjäytymisen/syrjäyttämisen ehkäisy Suomen Kristillisen lääkäriliiton 90-vuotisjuhlaseminaari Kuva: Lotta Numminen Mitä se on? tulla nähdyksi ja kuulluksi on ihmisen perustarve ihmisestä välittäminen,

Lisätiedot

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 13 Kirkkovaltuusto PÖYTÄKIRJA

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 13 Kirkkovaltuusto PÖYTÄKIRJA MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 13 KIRKKOVALTUUSTON KOKOUS Aika Ke klo 19.00 20.20 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Eevaliisa Tikkanen puheenjohtaja Kari Rytkönen varapuheenjohtaja Ulla Jokinen Hannu Luostarinen

Lisätiedot

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa!

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! 7.8.2018 Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! Raamatussa seurakunta on yhteisö, jossa kaikki palvelevat toisiaan. Jokaisella on jotakin annettavaa. Sinulla on lahjoja; erilaista

Lisätiedot

lapset - nuoret - perheet

lapset - nuoret - perheet lapset - nuoret - perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2013 1 PERHEMESSUT 01.9. Koululaisten kirkkopyhä Hyvinkään kirkko klo 10 15.9. Perhemessu Martin srk-talo klo 15 29.9. Mikkelinpäivän perhemessu

Lisätiedot

59 Toimintakulttuurin muutoksen ehdotusten valmistelu. Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki

59 Toimintakulttuurin muutoksen ehdotusten valmistelu. Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki 635/2015 59 Toimintakulttuurin muutoksen ehdotusten valmistelu Päätösehdotus Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki Yhteinen kirkkoneuvosto päättää merkitä tiedoksi toimintakulttuurin muutoksen

Lisätiedot

KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ

KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ JUHA ANTIKAINEN KUOPION HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULI, SUOMEN EV.LUT. KIRKKO ARVOT Lapsen/nuoren etu etusijalla

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

ARTJÄRVEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkotie Artjärvi

ARTJÄRVEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkotie Artjärvi ARTJÄRVEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkotie 23 16200 Artjärvi ARTJÄRVEN KAPPELINEUVOSTON KOKOUS Aika Torstaina 27.9.2018 klo 17.00 Paikka Artjärven seurakuntakoti, Kirkkotie 23, 16200 Artjärvi

Lisätiedot

Tilinp. Ed.Bud. Budj

Tilinp. Ed.Bud. Budj SAUVO-KARUNAN SAKUNTA Sivu 1 SAUVO-KARUNAN SAKUNTA 3001 Korvaukset 3020 Korvaus hhr 36.850 3001 Korvaukset 36.850 3150 Maksutuotot 3151 Virastotuotot 3150 Virastotuotot 1.000 1.000 3160 Sukuselvitystuotot

Lisätiedot

STRATEGIA 2020. Seurakunta koostuu jäsenistään, me kaikki yhdessä olemme Saarijärven seurakunta.

STRATEGIA 2020. Seurakunta koostuu jäsenistään, me kaikki yhdessä olemme Saarijärven seurakunta. STRATEGIA 2020 Seurakunta koostuu jäsenistään, me kaikki yhdessä olemme Saarijärven seurakunta. Herran siunaus menestyksen antaa, omin voimin sitä ei voi lisätä. Sananlaskut 10:22 1. SAARIJÄRVEN SEURAKUNNAN

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien strategia 2020 Rohkeasti armon asialla

Vantaan seurakuntien strategia 2020 Rohkeasti armon asialla Vantaan seurakuntien strategia 2020 Rohkeasti armon asialla Strategia on suunnitelma, jolla yhteiset tavoitteet ja päämäärät saavutetaan. Strategiassa määritellään seurakuntien tehtävä, arvot, visio ja

Lisätiedot

VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄN TOIMINTASTRATEGIA VUOTEEN 2020

VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄN TOIMINTASTRATEGIA VUOTEEN 2020 Sivu 1 / 6 VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄN TOIMINTASTRATEGIA VUOTEEN 2020 1 JOHDANTO Liite 2/34 Yht. kv. 29.9.2015 Vaasan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on päättänyt käynnistää suunnittelutyön strategiasuunnitelman

Lisätiedot

Läsnä SIMOLA Pertti puheenjohtaja HUOVIO Anna Elina JUKANEN Hannele KOSKELAINEN Laura. MARJAMÄKI Pipsa Lotta. PITKÄNEN Pirkko.

Läsnä SIMOLA Pertti puheenjohtaja HUOVIO Anna Elina JUKANEN Hannele KOSKELAINEN Laura. MARJAMÄKI Pipsa Lotta. PITKÄNEN Pirkko. SEURAKUNTANEUVOSTO PÖYTÄKIRJA 7/2013 Aika 9.9.2014 klo 18.30-19.25 Paikka Malmin kirkko Läsnä SIMOLA Pertti puheenjohtaja HUOVIO Anna Elina JUKANEN Hannele KOSKELAINEN Laura VESAMÄKI Aarne vara MARJAMÄKI

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 4/2018 Pielaveden seurakunnan seurakuntaneuvosto

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 4/2018 Pielaveden seurakunnan seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvoston kokous Aika Tiistai 6.11.2018 klo 17 17.45 Paikka Seurakuntatalo, Pappilantie 11, 72400 Pielavesi Osallistujat: Osallistujat Jäsenet Arto Penttinen, pj Hyvärinen Inka Janatuinen Pekka

Lisätiedot

KAARINAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2016 Tark: Seurakuntaneuvosto. Aika: Keskiviikko klo 17.45, kahvit klo 17.15

KAARINAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2016 Tark: Seurakuntaneuvosto. Aika: Keskiviikko klo 17.45, kahvit klo 17.15 KAARINAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2016 Tark: 55 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika: Keskiviikko 16.11.2016 klo 17.45, kahvit klo 17.15 Paikka: Kaarinan kirkko, Voudinkatu 2 Kaarina Läsnä: Niittynen, Ville

Lisätiedot

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 5/ SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO

KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 5/ SEURAKUNTA SEURAKUNTANEUVOSTO KAUNIAISTEN SUOMALAINEN PÖYTÄKIRJA 5/2017 1 NEUVOSTO 31.10.2017 NEUVOSTON KOKOUS Aika Ti 31.10.2017 klo 17.00 18.50 Paikka Kauniaisten kirkko, alatakkahuone Läsnä Poissa Helistekangas Laura Huoponen Kari

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht:

Alueneuvoston kokous Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Alueneuvoston kokous 3.6.2015 Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2016 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Säynätsalon alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto

Lisätiedot

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talouden rakenne

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talouden rakenne Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talouden rakenne Hämeenlinna-Vanajan Seurakuntaneuvosto 22.3.2017 Marco Björkskog 1 7.4.2017 Timo Kalaja HISTORIA Vanajan seurakunnan tarkkaa perustamisvuotta ei ole tiedossa,

Lisätiedot

KIRKKO HELSINGISSÄ - strategia vuoteen 2020

KIRKKO HELSINGISSÄ - strategia vuoteen 2020 KIRKKO HELSINGISSÄ - strategia vuoteen 2020 2 Arvot Liitymme Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoihin, joita ovat pyhän kunnioitus, vastuullisuus, oikeudenmukaisuus ja totuudellisuus. Toiminta-ajatus

Lisätiedot