Miten ammatillista osaamista ja oppimista uudistetaan erilaisissa oppimisympäristöissä?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten ammatillista osaamista ja oppimista uudistetaan erilaisissa oppimisympäristöissä?"

Transkriptio

1 Miten ammatillista osaamista ja oppimista uudistetaan erilaisissa oppimisympäristöissä? Petri Nokelainen Kasvatustieteiden yksikkö Tampereen yliopisto

2 Ammatillinen kasvu Ammatillinen kasvu on jatkuva oppimisprosessi. Sen kautta yksilö omaksuu elämänuransa aikana niitä valmiuksia, joita hyödyntämällä hän voi vastata muuttuviin ammattitaitovaatimuksiin. (Ruohotie, 2002, 9.)

3 Ammatillinen kasvu Ammatin oppiminen ja ammatillinen kasvu perustuvat yksilön ja hänen toimintaympäristönsä vuorovaikutukseen. Ihmiset oppivat suurimman osan osaamisvarannostaan arkielämän tilanteissa: vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, tarkkailemalla toimintaansa ja analysoimalla virheitä osallistumalla yhteistoiminnalliseen suunnitteluun ja laadunkehittämiseen, ohjaamalla ja kouluttamalla toisia.

4 Muuttuvan työelämän edellyttämiä valmiuksia Muuttuva työelämä Osaamisvaatimukset Tieto-, viestintä ja automaatiotekniikan kehitys Globalisaatio Jatkuva muutos, kompleksisuus, epävarmuus Verkostoituminen, tiimityö, projektit Symbolianalyyttinen työ Tietokoneen ja -verkkojen käyttötaidot, medialukutaito, kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisutaidot Kielitaito, kulttuuriosaaminen, suvaitsevaisuus, eettisyys, sopeutuvuus Oppimisen taidot/itsesäätelytaidot, reflektiivisyys, joustavuus, proaktiivisuus/aloitteellisuus, yrittäjyys, monialaisuus, rajanylitystaidot, kyky sietää paineita/epävarmuutta Yhteistyötaidot, kommunitaatiotaidot, esiintymistaito Korkean asteen ajattelu, innovatiivisuus, visiointikyky Rutiinipalvelut Luotettavuus, täsmällisyys (muokattu Tynjälä, 2003, 98.)

5 Mitä taitoja työssä opitaan? Ammatillisia taitoja ja yleisiä työelämän taitoja. Itsenäisyyttä: aloitteellisuutta, itseluottamusta ja itsenäistä työskentelyä. Ammatillisia taitoja, oppimistaitoja, tiimityötaitoja, itsearviointitaitoja ja ajattelutaitoja. Myös alan haittapuolia ja huonoja toimintatapoja. Edellisiä vähemmän opitaan kommunikaatiotaitoja, vieraita kieliä ja tietotekniikan käyttöä. (Tynjälä & Virtanen, 2005.)

6 Motivaatio, työn rakenne ja vastuu Vanha näkemys Uusi näkemys Motivaatio Työn rakenne Vastuu Yksilöllinen motivaatio Yksilölliset arvot Yksilökeskeinen toiminta Lyhytaikainen vaikutus Itsenäinen työ Laatupainotteisuus Kapeasti rajatut tehtävät Organisaatioon rajoittuva Yksilöllinen vastuu Funktionaalinen erikoistuminen Vertikaalinen raportointi Vaatimukset ja kontrolli Ryhmän motivaatio Kollektiiviset arvot Yhteistoiminta Pitkäaikainen vaikutus Töiden keskinäinen riippuvuus Prosessipainotteisuus Monialaosaamisen suosiminen Organisaation rajat ylittävä Kollektiivinen vastuu Kokonaisuuksista vastaaminen Horisontaalinen raportointi Itseohjautuvuus

7 (Ruohotie, 2005a, 33; muokattu Ellström, 2001.) Ammattitaidon määrittely TYÖN VAATIMUKSINA 1. Ammattitaito työmarkkinoiden, ammattijärjestöjen jne. ilmaisemina kelpoisuus- ja ammattitaitovaatimuksina YKSILÖLLISINÄ OMINAISUUKSINA 3. Ammattitaito opetussuunnitelmien, tutkintovaatimusten ja todistusten ilmaisemana yksilön muodollisena pätevyytenä ja jatkoopintovalmiutena 5. Ammattitaito, jota yksilö voi työssään hyödyntää ja kehittää 2. Ammattitaito niinä työpaikan vaatimuksina, joita työn menestyksellinen suorittaminen edellyttää 4. Ammattitaito yksilön todellisena, potentiaalisena pätevyytenä (yksilöllinen kapasiteetti)

8 Kvalifikaatio Kvalifikaatio tarkoittaa työtehtävien menestykselliseen suorittamiseen vaadittavaa ammattitaitoa. Työelämä määrittelee kvalifikaatiovaatimukset ja työntekijällä tulee olla kompetenssia (kyky, pätevyys) suoriutua (tietojen ja taitojen avulla) muuttuvista työtehtävistä. Kvalifikaation käsite on laajentunut professionaalisista ja teknisinstrumentaalisista tiedoista koskemaan uudenlaisia tietoja ja taitoja, jotka auttavat työntekijöitä kohtaamaan muutoksia ja reagoimaan niihin työympäristössään -> avainkvalifikaatiot. (Streumer & Björkqvist, 2001.)

9 Avainkvalifikaatioiden kehittäminen Yleisten taitojen opettamisen/kehittämisen tulee olla sidoksissa työkontekstiin. Oppimisympäristöjen tulee muistuttaa aitoa toimintaympäristöä. Koulutuksen ja työelämän välille tulee luoda kiinteä ja toimiva yhteistyö. Taidon määrittelyn tulisi olla sosiaalisesti situoitu (kontekstuaalinen työsuoritus).

10 Avainkvalifikaatioiden kehittäminen Ammattitaitoisten ihmisten työsuoritukset voivat suurestikin poiketa toisistaan riippuen siitä, mitä he pitävät työssään ydintaitoina tai -strategioina ja millaisen merkityssisällön he antavat eri taidoille. Taitojen siirtyminen toisiin konteksteihin ei ole spontaania. Reflektio siitä, mitä on opittu ja mitä tulevaisuudessa pitää oppia, voi rakentaa siltoja työn ja oppimisen välille ja tukea oppimista työskentelyn aikana. Ammatillisen koulutuksen keskeisenä tavoitteena tulee olla opiskelijoiden itsesäätelyvalmiuksien kehittäminen.

11 Kompetenssi Kompetenssi on yksilön (tai organisaation) kyvykkyys yltää spesifeihin saavutuksiin. (Mulder, 2001.) Kompetenssilla tarkoitetaan yksilöllistä ominaisuutta, joka selittää tietyin kriteerein määriteltyä tehokkuutta tai onnistumista työtehtävissä ja työtilanteissa. (Ruohotie, 2005a.) Ammatillinen kompetenssi viittaa suorituspotentiaaliin tai kykyyn suoriutua ammattiin kuuluvista ja työorganisaation arvostamista työtehtävistä (Ruohotie, 2005a; Kanfer & Ackerman, 2005).

12 Ammatillinen kompetenssi Yksilöllisen (tai kollektiivisen) kapasiteetin ja tietyn tilanteen tai tehtävän asettamien vaatimusten vastaavuus. Ei ole sama kuin työsuoritus! Työntekijä voi epäonnistua työssään jos taidoissa on puutteita, motivaatio kadonnut, jne. Potentiaalista mieluummin kuin aktuaalista kyvykkyyttä kapasiteettia käytetään vain tietyin edellytyksin (esim. haasteellinen tehtävä). (Ruohotie, 2005a; Ruohotie, Nokelainen & Korpelainen, 2008.)

13 (Ruohotie, 2005b, 7; muokattu Anderson & Marshall, 1994.) Ammatillinen kompetenssi Kognitiiviset kyvyt Gf Gc Ammatillinen kompetenssi Työsuoritus Tunne ja tahto Motivationaalinen orientaatio Toimintastrategiat Ammattispesifinen tietämys Ammattispesifiset taidot Työtavoitteet Tekninen suoritus Kontekstuaalinen suoritus osaamispolku tahtopolku Aiempi elämänhistoria Työhön liittyvät roolivaatimukset Organisationaaliset tavoitteet

14 Ammatillisen kompetenssin kehittyminen (Nokelainen, in press.)

15 Elinikäistä oppimista ja työllistymistä edistävät taidot YLEISET TYÖELÄMÄVALMIUDET ELÄMÄNHALLINTA KOMMUNIKOINTI- TAITO IHMISTEN JA TEHTÄVIEN JOHTAMINEN INNOVATIIVISUUS JA MUUTOSTEN HALLINTA Oppimisen taito Vuorovaikutustaito Koordinointikyky Hahmottamiskyky Kyky organisoida ja hallita ajankäyttöä Ongelmanratkaisutaito ja analyyttisyys Eettinen vastuu Monikulttuurisuus osaaminen Kuuntelutaito Suullinen viestintätaito Kirjallinen viestintätaito Medialukutaito Päätöksentekotaito Johtamistaito Taito hallita konflikteja Suunnittelu- ja organisointitaito Luovuus, muutosherkkyys Riskinottokyky Visiointikyky (Ruohotie, 2005a, 39; muokattu Evers, Rush & Berdrow, 1998.)

16 (Ruohotie, 2005a, 37; muokattu Anderson & Marshall, 1994.) Työelämässä tarvittava ammattitaito VAIHE 1. PERUSVALMIUDET Perusedellytykset työllistymiselle (1) Perustaidot Lukutaito Kirjoitustaito Suullinen viestintätaito Laskutaito (2) Persoonallisuuden piirteet Avoimuus Rehellisyys Luotettavuus jne. VAIHE 3. STRATEGINEN KYVYKKYYS Organisaation menestyminen VAIHE 2. TIEDOT, TAIDOT JA ASENTEET Yksilöllinen tehokkuus työtehtävissä (3) Ammattispesifiset taidot Kirjanpito Hitsaaminen Autolla-ajo jne. (4) Yleiset taidot Kommunikointi Päättelykyky Työprosessin hallinta jne. (5) Henkilökohtaiset taidot Itsevarmuus Johtamiskyky Aloitekyky jne. (6) Systeeminen ajattelu Tiimityöskentely Itsensä johtaminen Business-ajattelu Asiakassuuntautuneisuus Jatkuvan oppimisen Laatutietoisuus toteutuminen Yhteisen vision Tulosorientaatio jne. luominen jne.

17 Ammatillisen kasvun eri alueita integroivat transformatiiviset oppimissyklit Ajattelu (abstraktinen, syvällinen, oivaltava) Kompetenssi (ulkoinen fokus) Suoritus (tehokkuus) Metakognitiivisten strategioiden soveltaminen oppimisen laajuus kasvun perustana metakognitiivinen suoritus Mentaaliset rakenteet Aktiivinen oppija Oman suorituksen arviointi Kontekstuaalinen kehys Persoonallisuuden kehittyminen (integratiivinen, eettinen) Perehtyminen erilaisiin lähestymistapoihin, näkökulmiin ja aktiviteetteihin Merkitys (sisäinen fokus) identiteetti oppijana/ammatti-ihmisenä oppimisen laajuus kasvun perustana (Mentkowski et al., 2000.)

18 Ammatillisen kasvun eri alueita integroivat transformatiiviset oppimissyklit Vuorovaikutuksessa kehittyvä, jaettu asiantuntijuus Ajattelu (abstraktinen, syvällinen, oivaltava) Jäsentävät ajattelua, tunteita, Mentaaliset eettisiä rakenteet valintoja Persoonallinen integriteetti, elämänhallinta, elämän tarkoitus ja kasvaminen itsenäisyyteen Persoonallisuuden kehittyminen (integratiivinen, eettinen) Työelämässä tarvittavien Kompetenssi kompetenssien (ulkoinen fokus) kehittäminen Abstrakti, Metakognitiivisten kriittinen strategioiden ja soveltaminen moraalinen ajattelu Persoonallisuuden Merkitys (sisäinen kehitys fokus) ja itsereflektio Yksilön ja ympäristön Suoritus vuorovaikutus (tehokkuus) ja sen analysointi oppimisen laajuus kasvun perustana metakognitiivinen suoritus Itsereflektio, Oman Aktiivinen oman suorituksen toiminnan oppija arviointi tarkkailu ja arviointi Erilaisten Perehtyminen vaihtoehtojen erilaisiin salliminen lähestymistapoihin, ja tarjoaminen edistää näkökulmiin oppimista ja ja aktiviteetteihin persoonan kehitystä identiteetti oppijana/ammatti-ihmisenä Suorituksen ja Kontekstuaalinen reflektion kehys integrointi oppimisen laajuus kasvun perustana (Mentkowski et al., 2000.)

19 Oppimisympäristöt Oppimisympäristöllä tarkoitetaan oppimiseen liittyvää fyysisen ympäristön, psyykkisten tekijöiden ja sosiaalisten suhteiden kokonaisuutta, jossa opiskelu ja oppiminen tapahtuvat (OPH, 2004). FYYSINEN PSYYKKINEN SOSIAALINEN Rakennukset Ympäristö Varustus Kognitiiviset tekijät Affektiiviset tekijät Vuorovaikutus Ihmissuhteet

20 Oppimisympäristöt Pedagogiikka oppi kasvatuksesta Didaktiikka oppi opetuksesta

21 Oppimisen eri muodot Formaali oppiminen on organisoitua ja tapahtuu koulutusjärjestelmän puitteissa. Non-formaali oppiminen on koulutuksen ulkopuolella tapahtuvaa organisoitua koulutusta. Informaali oppiminen on jokapäiväisessä elämässä tapahtuvaa oppimista. Myös non-formaalit ja informaalit ympäristöt voivat olla oppimisympäristöjä.

22 Opiskelu ja oppimisympäristöt ennen Antiikin ajoista lähtien opetus on ollut oppiainekohtaista ja tapahtunut siihen varatuissa paikoissa. Opettaja on pystynyt kontrollomaan oppilaiden opiskelun etenemistä ja pääsyä tiedon lähteille.

23 Auditorio Kirjasto Liikuntatilat Päivähoito Ruokala Kaupat Koulurakennus Kaupalliset palvelut Puistot, urheilukentät Päivähoito Ikäihmisten palvelut Koulut Kaupunkiympäristö Yhteiskunnan palvelut (Sulonen, 2009.)

24 Oppimiskäsitys Oppimiskäsityksessä on aikojen kuluessa tapahtunut muutoksia: Sokrates, Plato: Dialoginen oppiminen Watson, Pavlov, Thorndike, Skinner: Behaviorismi Miller, Bruner, Bartlett: Kognitivismi

25 Oppimiskäsitys Dewey, Vygotsky, Piaget, Kolb: Konstruktivismi Sosiokognitiivinen konstruktivismi Oppiminen on yksilöllistä, vuorovaikutus edistää sitä Skeema -> kognitiivinen konflikti -> assimilaatio/akkomodaatio -> uusi skeema Sosiokulturaalinen konstruktivismi Vuorovaikutus on oppimisen edellytys (situated cognition), sen kautta omaksutaan tieto (noviisi ekspertti) Lähikehityksen vyöhyke - scaffolding

26 Oppimiskäsitys Tällä hetkellä uskotaan yhteisölliseen tiedonrakenteluun: Bereiter, Scardamalia: Knowledge-building communities. Engeström: Expansive-learning communities. Nonaka, Takeuchi: Knowledge-creating organizations.

27 Oppimiskäsitys Konstruktiivisuus Oppija rakentaa uutta tietoa aiemmin omaksutun tiedon pohjalta Kontekstuaalisuus Oppiminen on sidottu mielekkäisiin reaalimaailman tehtäviin/ilmiöihin Yhteistoiminnallisuus Oppijat rakentavat uutta tietoa yhteistyössä toistensa kanssa Intentionaalisuus Oppija haluaa tietoisesti oppia jonkin tietyn asian Reflektiivisyys Oppija arvioi oppimaansa ja tarkastelee oppimisprosessin edellyttämiä ajatteluprosesseja ja päätöksiä Aktiivisuus Oppiminen on oppijan oman toiminnan tulosta Siirtovaikutus Oppija osaa siirtää oppimansa asiat uusiin tilanteisiin ja hyödyntää opittuja tietoja ja taitoja uuden oppimisessa

28 Oppimisen kolme metaforaa Monologinen Hankinnan metafora Dialoginen Osallistumisen metafora Trialoginen Tiedon luomisen metafora (Paavola & Hakkarainen, 2005, p. 539.)

29 Opiskelu ja oppimisympäristöt nyt Eri oppiaineita tarvitaan edelleen, mutta niiden käsittely toisistaan erillään ei vastaa nykypäivän asettamiin haasteisiin. Opiskelu nähdään oppimaan oppimiseen johtavana prosessina, etsien ratkaisuja/vastauksia mielekkäisiin ongelmiin/kysymyksiin.

30 Oppimisympäristöjen kokonaisvaltainen suunnittelu TopSchool (Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto) ( User Profiling and Self-assessment in Computer-supported Collaborative Learning (EDU/TaY). Pedagogical Usability of Digital Learning Materials (EDU/TaY). TEKES: Sisäympäristö ohjelma -> Oppimisen ja uuden tiedon luomisen tilat Aktiiviset oppimisen tilat (TaY). PALM - Participatory Learning Model and Environments in Lifecycle Services for Children and Adolescents (EDU/TaY).

31 Auditorio Kirjasto Liikuntatilat Päivähoito Ruokala Kaupat Opettajat ja opiskelijat Kaupalliset palvelut Puistot, urheilukentät Päivähoito Ikäihmisten palvelut Yritykset Kaupunkiympäristö Yhteiskunnan palvelut

32 Fiskarin malli

33 Ammattitaitokilpailut Taitaja9 Yhdeksäsluokkalaiset Taitaja / TaitajaPlus Ammattitaidon SM EuroSkills Ammattitaidon EM WorldSkills Ammattitaidon MM (Nokelainen, 2010; Nokelainen et al., 2012.)

34 Kehityspolkuja ammatilliseen huippuosaamiseen (PaVE)

35 Kehityspolkuja ammatilliseen huippuosaamiseen (PaVE)

36 TAMK Proakatemia: Tiimioppiminen (

37 MIT: Studio-opiskelu (

38 Ammatillinen koulutus Lukuisat ammatillisessa koulutuksessa sovellettavat pedagogiset mallit (tutkiva oppiminen, ongelmalähtöinen oppiminen, projektioppiminen, ilmiöpohjainen oppiminen, ) mallintavat tieteellisen tutkimuksen prosesseja.

39 Ammatillinen koulutus Opiskelijoiden ryhmätyövalmiuksien kehittäminen -> omien ja yhteisten artefaktien tuottaminen -> autenttiset työelämälähtöiset tehtävät.

40 Ammatilliset oppilaitokset oppimisympäristöinä Fyysinen ympäristö (rakennus, sijainti, tietoverkot, TVT-laitteet) vaikuttaa pedagogisiin ratkaisuihin. Kuka päättää rakennetusta ympäristöstä? Arkkitehdit, insinöörit, virkamiehet, opettajat, tutkijat, opiskelijat,

41 Ammatilliset oppilaitokset oppimisympäristöinä Myös opiskelijoiden näkemys oppimisen kannalta optimaalisista tiloista on syytä ottaa huomioon -> muoto, sisältö, sijainti ja saatavuus: Fyysiset oppimisen tilat Virtuaaliset oppimisen tilat

42 Ammatilliset oppilaitokset oppimisympäristöinä VIRALLINEN EPÄVIRALLINEN FYYSINEN (Kiilakoski, 2012.)

43 Ammatilliset oppilaitokset oppimisympäristöinä This is a designated area for learning/teaching/research Fyysisten tilojen erotteluun liittyy todellisia (esim. tietoturva), mutta myös ajattelutapoihin/tottumuksiin liittyviä rajoituksia. Tiedostaen tai tiedostamatta korostetaan eksperttien ja noviisien välistä eroa -> estetään elintärkeän hiljaisen tiedon ja käytänteiden siirtymistä.

44 Ammatilliset oppilaitokset oppimisympäristöinä This is a designated area for learning/teaching/research Yrityksille tehtäviin projekteihin liittyy tietoturvariskien hallinta, mutta opettajien ja opiskelijoiden rooli on uusien työtapojen kehittämisessä ja testauksessa merkittävä.

45 Opetusteknologia ja oppimisympäristöt Opetusteknologia tarjoaa erilaisia oppimisalustoja (Toikkanen, 2012). Opiskelijoilla on yhä enenevässä määrin oppilaitoksen tarjoamia ja omia päätelaitteita (älypuhelimet, tietokoneet). FYYSINEN PSYYKKINEN SOSIAALINEN Rakennukset Ympäristö Varustus Kognitiiviset tekijät Affektiiviset tekijät <- Opetusteknologia Vuorovaikutus Ihmissuhteet

46 Opetusteknologia osana oppimisympäristöä Suljetut virtuaaliset oppimisalustat (VLE, Virtual Learning Environments; CMS, Content Management Systems) paluu opettajakeskeiseen malliin tapahtuu helposti.

47 1. Oppimisen itsearviointi Kehitysvaiheiden huomioiminen Formatiivinen arviointi Opettaja-oppilas opetustuokiot Akseleraatio Tietokoneavusteinen opetus 0.37 NEGATIIVINEN VAIKUTUS KYPSYMI- NEN OPETTAJA POSITIIVINEN VAIKUTUS (Hattie, 2009.)

48 Ammatilliset oppilaitokset oppimisympäristöinä This is a designated area for learning/teaching/research Virtuaaliset tilat voivat tarjota mahdollisuuksia yhteistoiminnalliseen tiedonrakenteluun. Perinteiset alustat kuten Moodle Web 2.0 -> sosiaalinen media

49

50

51 OPINTOJAKSO PALAUTE ARVIOINTI OPPIMISEN EDISTYMISEN SEURANTA/TUKEMINEN OPPILAITOS TYÖPAIKKA TOTEUTUS YLLÄPITO OPPIMISYMPÄRISTÖ OPPIMISALUSTA LÄHIOPETUS ETÄOPETUS OPETUS LOKALISOINTI (KULTTUURI, KIELI) JÄSENNYS (TEORIA, TEHTÄVÄT, TESTIT/KOKEET) DIDAKTIIKKA PEDAGOGIIKKA OPPIMATERIAALI TYÖELÄMÄ SISÄLTÖ TUTKIMUS

52 PSYYKKINEN FYYSINEN Kognitiiviset tekijät SOSIAALINEN Kognitiiviset tekijät Affektiiviset tekijät Pedagoginen näkemys OPETTAJA OPISKELIJAT Affektiiviset tekijät Pedagoginen näkemys Didaktinen näkemys Didaktinen näkemys TYÖELÄMÄ Kognitiiviset tekijät Affektiiviset tekijät Pedagoginen näkemys VIRTUAALINEN Didaktinen näkemys

53 Opetusteknologia osana oppimisprosessin itsearviointia FORMAALI OPPIMINEN NON-FORMAALI OPPIMINEN SUMMATIIVINEN ARVIOINTI OPPIMISEN ITSEARVIOINTI INFORMAALI OPPIMINEN PSYYKKINEN SOSIAALINEN FYYSINEN - OPPILAITOS Pitkäkestoinen altistuminen tuottaa hyviä oppimistuloksia (Dunlosky et al., 2013). Itsearviointi edistää oppimista (Hattie, 2009). VIRTUAALINEN PSYYKKINEN FYYSINEN TYÖPAIKKA 1 FYYSINEN TYÖPAIKKA 2 FYYSINEN TYÖPAIKKA 3 t 0 t 1 t 2 t 3 t 4 t 5 t 6 t 7 t 8

54 Oppimisympäristöjen luokittelua

55 Mitä tutkimus osoittaa? (Kumpulainen, 2012.)

56 Mathematics with smartphones

57 Mathematiikan opiskelua älypuhelimilla (NOKIA MoMath, Pirkkalainen, 2012.)

58 Mathematiikan opiskelua älypuhelimilla

59 Oppimiselle asetetut haasteet Tämän päivän nopeasti kehittyvät, dynaamiset ja kompleksiset ongelmat eivät ole ratkaistavissa todellisuudesta eristetyillä tai sitä yksinkertaistavilla lähestymistavoilla. Millaista tietoa/osaamista opiskelijoille halutaan opettaa? Millaisten oppimisprosessien (lyhyt- ja pitkäkestoisia) kehittymistä tuetaan? Ketkä saavat olla mukana käsikirjoittajina?

60 Oppimiselle asetetut haasteet Milloin kannattaa kokoontua yhteen, minkä kokoisella ryhmällä ja millaiseen/millaisiin tiloihin? Mikä on fyysisten virtuaalisten oppimisen tilojen suhde? Miten nämä tilat mahdollistavat erilaisten pedagogisten lähestymistapojen toteuttamisen? Miten tämä kaikki tukee ammatillisten oppilaitosten opettajien ja oppilaiden ammatillista kasvua ja oppimista?

61 Miten niihin vastataan? Oppimisprosessi on yhtä tärkeä kuin oppimistuotos -> elinikäisen oppimisen avaintaidot. Ryhmässä tapahtuva oppiminen, jossa tarkastellaan merkityksellisiä ilmiöitä -> sosiaalistuminen ammattiyhteisöön, motivaatio, sitoutuminen. Oppiminen ymmärretään ajasta ja paikasta riippumattomaksi -> tuetaan myös non-formaalia ja informaalia oppimista, otetaan huomioon sosiaalisen median mahdollisuudet.

62 Miten niihin vastataan? Fyysisen ympäristön tulee mahdollistaa ja tukea, ei rajoittaa yhteisöllistä tiedonrakentelua. Virtuaalinen ympäristö voi tarjota mahdollisuuden ohittaa fyysisen ympäristön rajoituksia. Kaikkialla läsnä oleva oppiminen (ubiquitous learning)? Opiskelijat ovat oman oppimisensa parhaita asiantuntijoita -> kartoitus tarpeista ja toiveista.

63

64 Lähteet Anderson, A., & Marshall, V. (1994). Core versus occupation-specific skills. Horsham: The Host Consultancy. Labour Market Intelligence Unit. Dunlosky, J., Rawson, K. A., Marsh, E. J., Nathan, M., J., & Willingham, D. T. (2013). Improving Students Learning With Effective Learning Techniques: Promising Directions From Cognitive and Educational Psychology. Psychological Science in the Public Interest, 14(1), Ellström, P.-E. (2001). The many meanings of occupational competence and qualification. In W. J. Nijhof & J. N. Streumer (Eds.), Key Qualifications in Work and Education (pp ). Dordrecht: Kluwer Academic Publishers. Evers, F. T., Rush, J. C., & Berdrow, J. (1998). The Bases of Competence: Skills for Lifelong Learning and Employability. San Fransisco: Jossey Bass Publishers. Hattie, J. (2009). Visible Learning: A Synthesis of Over 800 Meta-Analyses Relating to Achievement. London & New York: Routledge.

65 Lähteet Kanfer, R., & Ackerman, P. L. (2005). Work competence: A person-oriented approach. In A. J. Elliot & C. S. Dweck (Eds.), Handbook of competence and motivation (pp ). New York: The Guilford Press. Kiilakoski, T. (2012). Koulu nuorten näkemänä ja kokemana. Muistiot 2012:6. Helsinki: Opetushallitus. Retrieved from Kumpulainen, K. (2012). Learning process tomorrow: Transforming the choronotopes of learning in 21st century education. Retrieved from -CELE_Kristiina Kumpulainen.pdf Mentkowski, M., & Associates (2000). Learning that Lasts: Integrating Learning, Development, and Performance in College and Beyond. San Francisco: Jossey Bass Publishers.

66 Lähteet Mulder, M. (2001). Competence development - some background thoughts. The Journal of Agricultural Education and Extension, 7(4), Nokelainen, P. (2010). Mistä on ammatilliset huippuosaajat tehty? Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 12(2), Nokelainen, P., Smith, H., Rahimi, M., Stasz, C., & James, S. (2012). What Contributes to Vocational Excellence? Characteristics and experiences of Competitors and Experts in WorldSkills London Madrid, Spain: WorldSkills Foundation. Retrieved from C2011.pdf Nuikkinen, K. (2009). Koulurakennus ja hyvinvointi. Teoriaa ja käytännön kokemuksia peruskouluarkkitehtuurista. Acta Universitatis Tamperensis Tampere: Tampere University Press. OPH (2004). Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Helsinki: Opetushallitus. Retrieved from

67 Lähteet OPH (2011). The school of opportunities towards every learner s full potential. Helsinki: Finnish National Board of Education. Retrieved from Paavola, S., & Hakkarainen, K. (2005). The Knowledge Creation Metaphor An Emergent Epistemological Approach to Learning. Science & Education, 14, Pirkkalainen, L. (2012). Lukion matematiikkaa kännykällä. Retrieved from Ruohotie, P. (2002). Oppiminen ja ammatillinen kasvu. Porvoo: WSOY. Ruohotie, P. (2005a). Kvalifikaatioiden ja kompetenssien kehittäminen koulutuksen tavoitteena. In T. Varis (Ed.), Uusrenessanssiajattelu, digitaalinen osaaminen ja monikulttuurisuuteen kasvaminen. OKKA-säätiön ja Tampereen yliopiston Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskuksen julkaisuja. Saarijärvi: Saarijärven Offset.

68 Lähteet Ruohotie, P. (2005b). Ammatillinen kompetenssi ja sen kehittäminen. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 7(3), Ruohotie, P., Nokelainen, P., & Korpelainen, K. (2008). Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen: Teoreettiset lähtökohdat ja mittausmalli. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 10(1), Streumer, J. N., & Björkqvist, D. C. (2001). Moving beyond traditional vocational education and training: Emerging issues. In W. J. Nijhof & J. N. Streumer (Eds.), Key Qualifications in Work and Education. Dortrecht: Kluwer Academic Publishers. Sulonen, J. (2009). The usability of contemporary finnish schools - InnoSchool. Retrieved from usability of contemporary finnish schoolspieni.pdf Toikkanen, T. (2012). Sosiaalinen media ja oppimisen uudet mahdollisuudet. In L. Ilomäki (Ed.), Laatua e-oppimateriaaleihin (pp ). Helsinki: Opetushallitus.

69 Lähteet Zimmerman, B. J. (2000). Attaining self-regulation. A social cognitive perspective. In M. Boekaerts, P. R. Pintrich, & M. Zeidner (Eds.), Handbook of self-regulation (pp ). San Diego: Academic Press. Zimmerman, B. J., & Campillo, M. (2003). Motivating self-regulated problem solvers. In J. E. Davidson & R. J. Sternberg (Eds.), The Nature of Problem Solving (pp ). New York: Cambridge University Press.

Oppimisen ja uuden tiedon luomisen tilat - Nykytilanne ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Petri Nokelainen Kasvatustieteiden yksikkö

Oppimisen ja uuden tiedon luomisen tilat - Nykytilanne ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Petri Nokelainen Kasvatustieteiden yksikkö Oppimisen ja uuden tiedon luomisen tilat - Nykytilanne ja tulevaisuuden mahdollisuudet Petri Nokelainen Kasvatustieteiden yksikkö Oppimisympäristöt Oppimisympäristöllä tarkoitetaan oppimiseen liittyvää

Lisätiedot

Työelämän osaamistarpeet. Pekka Ruohotie

Työelämän osaamistarpeet. Pekka Ruohotie Työelämän osaamistarpeet Pekka Ruohotie MUUTTUVAN TYÖELÄMÄN EDELLYTTÄMIÄ VALMIUKSIA Muuttuva työelämä Asiantuntijavalmiudet Tieto-,, viestintä ja automaatiotekniikan kehitys Globalisaatio Jatkuva muutos,

Lisätiedot

Opetustyön ja oppimisen kehittämisen suuntia

Opetustyön ja oppimisen kehittämisen suuntia Opetustyön ja oppimisen kehittämisen suuntia Petri Nokelainen Kasvatustieteiden yksikkö Tampereen yliopisto Oppimisympäristöt Oppimisympäristöllä tarkoitetaan oppimiseen liittyvää fyysisen ympäristön,

Lisätiedot

1) Työelämän muutokset ja osaamisvaatimukset. 2) Asiantuntijuustutkimuksen näkökulmia

1) Työelämän muutokset ja osaamisvaatimukset. 2) Asiantuntijuustutkimuksen näkökulmia Työelämän asiantuntijuus ja korkeakoulupedagogiikka Päivi Tynjälä 1) Työelämän muutokset ja osaamisvaatimukset 2) Asiantuntijuustutkimuksen näkökulmia 3) Yliopistopedagogiikan kehittäminen työelämäosaamisen

Lisätiedot

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö tietokoneavusteinen opetus etäopetus tietoverkkojen

Lisätiedot

AMMATTISTARTTITYÖ OPETTAJAN SILMIN

AMMATTISTARTTITYÖ OPETTAJAN SILMIN AMMATTISTARTTITYÖ OPETTAJAN SILMIN PROGRADU-TUTKIELMA Kysely tehty lukuvuonna 2009-2010 Vastauksia tuli 34 kappaletta, kysely lähetettiin 124 henkilölle Menossa siinä vaiheessa kokeiluvaiheen viimeinen

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

Oppilaitoksesta oppisopimukseen

Oppilaitoksesta oppisopimukseen Oppilaitoksesta oppisopimukseen opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta Katarina Ojala katarina.ojala@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Tutkimuksen toteutus Laadullinen

Lisätiedot

Muuttuva työelämä ja asiantuntijuus

Muuttuva työelämä ja asiantuntijuus Muuttuva työelämä ja asiantuntijuus 1 Asiantuntijuudesta Asiantuntijuus on progressiivista ongelmanratkaisua Jatkuvaa reflektointia ja tehtävien määrittelyä Työskentelyä osaamisen ylärajoilla, rajojen

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas Digitalisaatiolla tarkoitetaan laajasti toimintatapojen uudistamista ja prosessien ja palveluiden sähköistämistä

Lisätiedot

Miksi työelämäyhteistyötä tarvitaan yliopistoopetuksessa?

Miksi työelämäyhteistyötä tarvitaan yliopistoopetuksessa? Miksi työelämäyhteistyötä tarvitaan yliopistoopetuksessa? Asiantuntijuuden ja työelämätaitojen kehittyminen koulutuksen ja työelämän yhteistyössä ja autenttisissa oppimisympäristössä Professori Petri Nokelainen

Lisätiedot

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Vanajaveden Rotaryklubi Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Organisaatio, systeemi, verkostot Yksilöiden ja tiimin kasvumahdollisuudet, oppiminen Tiimin tehtäväalue, toiminnan

Lisätiedot

Trialoginen oppiminen: Miten edistää kohteellista, yhteisöllistä työskentelyä oppimisessa?

Trialoginen oppiminen: Miten edistää kohteellista, yhteisöllistä työskentelyä oppimisessa? Trialoginen oppiminen: Miten edistää kohteellista, yhteisöllistä työskentelyä oppimisessa? Tekijä: Sami Paavola, Helsingin yliopisto 1 Muuttaako uusi teknologia oppimista? Miten oppimisen tulisi muuttua?

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus)

Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus) Kriteeri 1: Oppija on aktiivinen ja ottaa vastuun oppimistuloksista (aktiivisuus) Oppimistehtävät ovat mielekkäitä ja sopivan haasteellisia (mm. suhteessa opittavaan asiaan ja oppijan aikaisempaan tietotasoon).

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

Oppijakeskeisen mielekkään oppimisen seitsemän ominaisuutta

Oppijakeskeisen mielekkään oppimisen seitsemän ominaisuutta Oppijakeskeisen mielekkään oppimisen seitsemän ominaisuutta professori David. H. Jonassenin (PennState Un.), (1995) esittämät universaalit elinikäisen oppimisen ominaisuudet : lisäyksenä ( ETÄKAMU-hanke

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöt ja oppimisen kaikkiallisuus

Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöt ja oppimisen kaikkiallisuus Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöt ja oppimisen kaikkiallisuus Yrittäjyysskasvatuspäivät 7.10.2011 Minna Riikka Järvinen Toiminnanjohtaja, KT, FM, MBA Kerhokeskus Kerhokeskus Edistää lasten ja nuorten

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Asiantuntijuus ja ammattitaito

Asiantuntijuus ja ammattitaito Asiantuntijuus ja ammattitaito gerontologian seminaari Juhani Kirjonen gerontologian seminaari 1 Sisältö 1. Yhteiskunta, ii-tee-koo ja maapalloistuminen 2. Työelämä ja ammatit 3. Ammattitaito ja asiantuntijuus

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Laaja-alainen osaaminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet, uudistuvat oppiaineet sekä vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu paikallisessa opetussuunnitelmassa Oulu 26.2.2015 Irmeli Halinen

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Trialogisen oppimisen suunnitteluperiaatteet

Trialogisen oppimisen suunnitteluperiaatteet Trialogisen oppimisen suunnitteluperiaatteet Tekijät: Hanni Muukkonen, Minna Lakkala, Liisa Ilomäki ja Sami Paavola, Helsingin yliopisto 1 Suunnitteluperiaatteet trialogisen oppimisen pedagogiikalle 1.

Lisätiedot

Korkeakouluopinnot ja työ - korkeakouluopetuksen muutoshaasteita

Korkeakouluopinnot ja työ - korkeakouluopetuksen muutoshaasteita Korkeakouluopinnot ja työ - korkeakouluopetuksen muutoshaasteita Päivi Tynjälä Korkeakoulutuksen kärkihankkeet ja Eurostudent VI - käynnistysseminaari 1.3. 2016 Ilmasto, energia, ympäristö Poliittinen

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa

Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa Tiedot, taidot ja osaaminen oppivassa yhteiskunnassa Prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Oppijan taidot & oppivan yhteiskunnan haasteet Tarvitaan ehjät ja pidemmät työurat. Pään sisällä tehtävän työn osuus

Lisätiedot

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Research is focused on Students Experiences of Workplace learning (WPL) 09/2014 2 Content Background of the research Theoretical

Lisätiedot

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa 31.10.2007 Oulun yliopisto Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Millaista oppimista tarvitaan? Epäselvien, muuttuvien ja avoimien ongelmien ratkaisu Oman ja muiden

Lisätiedot

Tulevaisuuden näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin

Tulevaisuuden näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin 1 Tulevaisuuden näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Päivi Häkkinen PERUSOPETUS 2020 Tietoyhteiskuntavalmiudet 18.3.2010, Opetushallitus, Helsinki 2 Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan ja halutaan

Lisätiedot

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö teknologia kehittyy, mutta ihmisen älykkään toiminnan

Lisätiedot

Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta. Ahola, Anttonen ja Paavola

Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta. Ahola, Anttonen ja Paavola Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta Ahola, Anttonen ja Paavola Työelämän tulevaisuudesta 2 miljardia katoaa vuoteen 2030 mennessä (tehdastyö, kaivostyö, viljely, koulutus jne.) Suomessa oleva

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto 14.- 15.9.2015 Karkkila Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Koulua ympäröivä maailma muuttuu Teknologia Ilmastonmuutos, luonto

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu

Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu Sivistystoimen johdon foorumi 11.3.2014 Tampere Anneli Rautiainen Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Lisätiedot

Opettajan pedagoginen ajattelu

Opettajan pedagoginen ajattelu Oulun yliopisto / Kasvatustieteiden ja Opettajankoulutuksen yksikkö Sanna Järvelä & etunimi.sukunimi(at)oulu.fi http://oppiohja.wordpress.com/ Oppimisen ohjaaminen, opetuksen suunnittelu ja arviointi Opettajan

Lisätiedot

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK Ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehys Seija Mahlamäki-Kultanen on rakentanut ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehyksen

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

Toimintamallit ja kansalliset suunnitelmat koulun arjeksi ja eloon! ITK-workshop , Aulanko

Toimintamallit ja kansalliset suunnitelmat koulun arjeksi ja eloon! ITK-workshop , Aulanko Toimintamallit ja kansalliset suunnitelmat koulun arjeksi ja eloon! ITK-workshop 21.4.2010, Aulanko 14:00 14:10 Workshopin avaus (Hämeenlinna, Aulanko) professori Marja Kankaanranta, OPTEK-hanke, Jyväskylän

Lisätiedot

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN UUDET ULOTTUVUUDET. Esa Poikela 15.5.2013 ETAPPI 13 Lapin aikuiskoulutusfoorumi

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN UUDET ULOTTUVUUDET. Esa Poikela 15.5.2013 ETAPPI 13 Lapin aikuiskoulutusfoorumi OSAAMISEN KEHITTÄMISEN UUDET ULOTTUVUUDET Esa Poikela 15.5.2013 ETAPPI 13 aikuiskoulutusfoorumi Osaamisen kehittämisen uudet ulottuvuudet A Oppimisen ja osaamisen tuottaminen Maailman hypoteesit Osaamisen

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

KARKKILAN OPETUSTOIMEN TVT-STRATEGIA 2015-2020

KARKKILAN OPETUSTOIMEN TVT-STRATEGIA 2015-2020 KARKKILAN OPETUSTOIMEN TVT-STRATEGIA 2015-2020 Sisällys 1. Opetus muutoksessa.2 2. Visio.2 3. Tavoitteet.2 4. Toteutus 3 5. Kehittämissuunnitelmat 4 1 1. Opetus muutoksessa Oppimisympäristöt ja oppimistavat

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa 3.5.2007 Kirsi Juntti Oulun yliopisto Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Rakenne - Johdanto - Mitä on oppiminen? - Motivaatio - Oppimisen itsesäätely - Scamo/Learning

Lisätiedot

Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta

Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta Heidi Krzywacki, Jari Lavonen, Tiina Korhonen 12.2.2010 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos

Lisätiedot

Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Ammatillinen opettajakorkeakoulu - Ammatillinen opettajakorkeakoulu 2 JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Päivämäärä 762007 Tekijä(t) Merja Hilpinen Julkaisun laji Kehittämishankeraportti Sivumäärä 65 Julkaisun kieli Suomi Luottamuksellisuus

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen ohjaaminen teknologiatuetuissa ympäristöissä

Yhteisöllisen oppimisen ohjaaminen teknologiatuetuissa ympäristöissä Yhteisöllisen oppimisen ohjaaminen teknologiatuetuissa ympäristöissä Tieto-ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnittelu eri koulutusjärjestelmissä Essi Vuopala, yliopisto-opettaja Oppimisen ja koulutusteknologian

Lisätiedot

Avoin toimintakulttuuri. SotePeda 7/24 Hanna Lahtinen

Avoin toimintakulttuuri. SotePeda 7/24 Hanna Lahtinen Avoin toimintakulttuuri SotePeda 7/24 Hanna Lahtinen 6.11.2018 Avoimuus on luonteva osa elämäämme Jaamme vapaaehtoisesti omaa henkilökohtaista elämäämme verkossa mm. somen kautta Osaamme valita, osaamme

Lisätiedot

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Eija Kauppinen 13.4.2016 Perusopetuksen oppimiskäsitys Oppilas on aktiivinen toimija ja oppii asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan muiden kanssa.

Lisätiedot

TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISTA YLIOPISTOSSA TUTKIMUSTULOKSIA JA KEHITTÄMISTARPEITA

TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISTA YLIOPISTOSSA TUTKIMUSTULOKSIA JA KEHITTÄMISTARPEITA TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISTA YLIOPISTOSSA TUTKIMUSTULOKSIA JA KEHITTÄMISTARPEITA Tarja Tuononen ja Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskus (HYPE) Tuononen & Toom 22/03/2018 1 JOHDANTO Erilaisten työelämätaitojen,

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kirjallisuutta monilukutaidolla. FT, yliopistonlehtori Reijo Kupiainen Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Lasten ja nuorten kirjallisuutta monilukutaidolla. FT, yliopistonlehtori Reijo Kupiainen Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Lasten ja nuorten kirjallisuutta monilukutaidolla FT, yliopistonlehtori Reijo Kupiainen Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Hyviä uutisia http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001135082.html

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA KEHITTÄMINEN työvälineinä HOPS ja portfolio. 29.09., 1.10 tai 4.10.2010. Päivän ohjelma

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA KEHITTÄMINEN työvälineinä HOPS ja portfolio. 29.09., 1.10 tai 4.10.2010. Päivän ohjelma OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA KEHITTÄMINEN työvälineinä HOPS ja portfolio 29.09., 1.10 tai 4.10.2010 12.30-13.45 Oma osaaminen Päivän ohjelma 13.45-14.00 Tauko 14.00-15.15 Osaamisen esittäminen ja työnhaun

Lisätiedot

Oppimisympäristöjen merkitys kestävän kehityksen taitojen oppimiselle. Kati Lundgren

Oppimisympäristöjen merkitys kestävän kehityksen taitojen oppimiselle. Kati Lundgren Oppimisympäristöjen merkitys kestävän kehityksen taitojen oppimiselle Kati Lundgren 1 Oppimisympäristön määrittelyä Paikka, tila tai toimintakäytäntö, jonka tarkoitus on edistää oppimista (Manninen & Pesonen

Lisätiedot

MUUTTUVA OPPIMISKÄSITYS JA KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. Hannu Soini Oulun yliopisto,kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö 2004

MUUTTUVA OPPIMISKÄSITYS JA KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN. Hannu Soini Oulun yliopisto,kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö 2004 MUUTTUVA OPPIMISKÄSITYS JA KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN Hannu Soini Oulun yliopisto,kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö 2004 5.5.2004 Hannu Soini, Kasope, 2004 Luennon teemat Muuttuva oppimiskäsitys

Lisätiedot

Työelämän asiantuntijuus ja yliopistopedagogiikka Päivi Tynjälä

Työelämän asiantuntijuus ja yliopistopedagogiikka Päivi Tynjälä Oulun yliopisto 14.5.2008 Työelämän asiantuntijuus ja yliopistopedagogiikka Päivi Tynjälä Sisältörunko 1) Työelämän muutokset ja osaamisvaatimukset 2) Asiantuntijuustutkimuksen näkökulmia 3) Yliopistopedagogiikan

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1

Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Lukutaidon uudet muodot äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan haasteena Asiantuntijanäkökulma mediakasvatukseen, osa 1 Annukka Uusitalo 28.2.2006 Mediakasvatuskeskus Soveltavan kasvatustieteen laitos

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus 10.2.2011. Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen

Työnhakuvalmennus 10.2.2011. Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen Työnhakuvalmennus 10.2.2011 Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen Tunnetko itsesi, hahmotatko osaamisesi? Urasuunnittelun ja työnhaun onnistuminen perustuu hyvään itsetuntemukseen Työnhaku on osaamisesi

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMINEN

TUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMINEN TUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMINEN Sosiaali- ja terveysalan, lääkealan sekä hammastekniikan perustutkintojen kehittämispäivät 29.11.2016 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Opetushallitus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä

Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa Sodankylä Laaja-alainen osaaminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet uusissa opetussuunnitelman perusteissa 5.9.2015 Sodankylä Opetusneuvokset Aija Rinkinen ja Anneli Rautiainen Opetushallitus Mistä tulemme? Minne

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista ja joustavaa oppimista

Henkilökohtaistamista ja joustavaa oppimista Henkilökohtaistamista ja joustavaa oppimista Jonna Kokkonen Laatu- ja kehityspäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto 1 SAMIedun organisaatio Yhteensä noin 5500 Opiskelijaa

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen ja kulttuuritausta

Osaamisen kehittäminen ja kulttuuritausta Osaamisen kehittäminen ja kulttuuritausta Opettamisesta osaamiseen Jaana Holvikivi Monikulttuurisuus Metropoliassa Ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat Maahanmuuttajat (opettajat ja opiskelijat) Vilkas opiskelija-

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 2011 Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulosta) arvioidaan mahdollisimman aidoissa työelämän

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Oppiminen ja osaamisen tuottaminen Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointipalvelujen selvitys,

Lisätiedot

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, 8.3.2012 Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden korkeakoulu, Ruotsi Kurssin esittely Opiskelijapalautteen

Lisätiedot

!" #" $# %&' (' &))*

! # $# %&' (' &))* !"#" $#%&'('&))* +$,-. -./ /0 0$1/ $0$ 2 3 External Environment Mission and Strategy Structure Task Requirements and Individual Skills/Abilities Leadership Management Practices Work Unit Climate Motivation

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen Opetusmenetelmien valinnan perusteita Strateginen rasti 26.1.2012 Markku Ihonen Alustuksen osaamistavoitteita Alustuksen jälkeen osallistuja tunnistaa ja osaa eritellä keskeiset opetusmenetelmien valintaan

Lisätiedot

Poimintoja mietittäväksi. Juha Ristilä

Poimintoja mietittäväksi. Juha Ristilä Poimintoja mietittäväksi Juha Ristilä 16.4.2013 1. poiminta: Y-sukupolvi 2. poiminta: Työelämä odottaa koulutukselta 3. poiminta: Uusi opettaja 4. poiminta: Ammatillisen opettajan osaaminen 5. poiminta:

Lisätiedot

Virtuaaliopetuksen päivät Kommenttipuheenvuoro Leena Mäkelä

Virtuaaliopetuksen päivät Kommenttipuheenvuoro Leena Mäkelä Virtuaaliopetuksen päivät Kommenttipuheenvuoro 2.12.2013 Leena Mäkelä Pirkanmaalle syntyi 1.1.2013 Tredu Tampereen ammattiopisto ja Pirkanmaan koulutuskonserni-kuntayhtymä PIRKO yhdistyivät vuoden alussa

Lisätiedot

Miten oppimista voi tehostaa?

Miten oppimista voi tehostaa? Miten oppimista voi tehostaa?, PsT, erikoistutkija TIEKE Vaikuta ja vaikutu juhlaseminaari 11.11.2014, Helsinki Virpi.Kalakoski@TTL.FI Oppiminen on vaativaa - tänään ja tulevaisuudessa Ihmisen kyky käsitellä

Lisätiedot

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä Yksilöllisen ja joustavan oppimisen tukeminen Sami Pirhonen projektipäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto

Lisätiedot

Sosiaalinen verkosto musiikinopetuksessa

Sosiaalinen verkosto musiikinopetuksessa Sosiaalinen verkosto musiikinopetuksessa Miikka Salavuo Teknodida 2008 Onko oppiminen tuote vai prosessi? Kuka määrittelee mitä opitaan? Mikä on tiedon merkitys ja tietokäsitys? Mikä on yhteisön rooli?

Lisätiedot

Pedagogiset käytännöt ja geneeriset taidot Itsearviointiin perustuvan mittarin kehittäminen

Pedagogiset käytännöt ja geneeriset taidot Itsearviointiin perustuvan mittarin kehittäminen Pedagogiset käytännöt ja geneeriset taidot Itsearviointiin perustuvan mittarin kehittäminen Anne Virtanen & Päivi Tynjälä, Jyväskylän yliopisto PedaForum -päivät 17.-18.8.2016 Jyväskylä Geneeriset taidot

Lisätiedot

OPPIMINEN ja SEN TUKEMINEN Supporting learning for understanding

OPPIMINEN ja SEN TUKEMINEN Supporting learning for understanding OPPIMINEN ja SEN TUKEMINEN Supporting learning for understanding Vetäjät: Jonna Malmberg jonna.malmberg@oulu.fi Tutkimusryhmä: Oppimisen ja Koulutusteknologian Tutkimusyksikkö (LET) LET tutkii (1) Conceptual

Lisätiedot

OPETTAJAN TYÖ MUUTOKSESSA. Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ olli.luukkainen@oaj.fi

OPETTAJAN TYÖ MUUTOKSESSA. Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ olli.luukkainen@oaj.fi OPETTAJAN TYÖ MUUTOKSESSA Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ olli.luukkainen@oaj.fi 1 TULEVAISUUDEN OSAAMINEN Koulutuksen tehtävä on luoda tulevaisuuden valmiuksia ~ Ei riitä,

Lisätiedot

Koulutusta omiin tarpeisiinne

Koulutusta omiin tarpeisiinne KOULUTUSTARJONTA Sisällys Koulutusta omiin tarpeisiinne 3 Tukea kaikissa vaiheissa 4 Pääkäyttäjäkoulutus 5 Pedagoginen peruskoulutus 6 Pedagogiset lisäkoulutukset 7 Esimerkkejä pedagogisten lisäkoulutusten

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät Merja Narvo-Akkola

Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät Merja Narvo-Akkola Sivistystoimen Talouspäälliköiden Kesäpäivät 6.6.2013 Merja Narvo-Akkola Suomi OPH, Hallitus Kunta Sivistys- ja opetustoimi Koulu Rehtori ja opettajat Opetussuunnitelma-uudistus Johtamisen laatukriteerit

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

Opettajankoulutusta tietämysyhteiskunnan globaaliin työelämään

Opettajankoulutusta tietämysyhteiskunnan globaaliin työelämään Opettajankoulutusta tietämysyhteiskunnan globaaliin työelämään Hanna Teräs & Marjatta Myllylä Tampere University of Applied Sciences / School of Vocational Teacher Education Finland Tässä esityksessä puhutaan

Lisätiedot

Ohjaus ja monikulttuurisuus

Ohjaus ja monikulttuurisuus Ohjaus ja monikulttuurisuus ELO-foorumi 25.9.2014 Ohjaus Ohjaus on ihmisen normaaleissa elämäntilanteissa kohtaamien vaikeuksien käsittelyä, jossa yksilöä ei patologisoida eikä tukeuduta autoritaariseen

Lisätiedot

Monilukutaito. Marja Tuomi 23.9.2014

Monilukutaito. Marja Tuomi 23.9.2014 Monilukutaito Marja Tuomi 23.9.2014 l i t e r a c y m u l t i l i t e r a c y luku- ja kirjoitustaito tekstitaidot laaja-alaiset luku- ja kirjoitustaidot monilukutaito Mitä on monilukutaito? tekstien tulkinnan,

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot