ATOMIC ROCKETS - AVARUUSFYSIIKAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ SF-KIRJOITTAJILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ATOMIC ROCKETS - AVARUUSFYSIIKAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ SF-KIRJOITTAJILLE"

Transkriptio

1 ATOMIC ROCKETS - AVARUUSFYSIIKAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ SF-KIRJOITTAJILLE Antti Eronen (taustatukena Tero Niemi)

2 PROFIILI: ANTTI ERONEN DREAMLAND AAVEKOMPPANIA (2008) TALVI (2011) OPERAATIO: HARMAGEDDON (2013)

3 PROFIILI: ATOMIC ROCKETS Kokoaja ja ylläpitäjä: Winchell D. Chung Jr., ALIAS Nyrath the Nearly Wise Atomic Rockets on SF-kirjoittajien epävirallinen raamattu, joka pitää sisällään suunnilleen kaiken, mitä aloitteleva atomiraketööri voisi koskaan kuvitella tarvitsevansa. Tämä luento on omalta osaltaan kunnianosoitus ja kiitos tuolle mahtavalle nettisivustolle!

4 PROFIILI: TÄMÄ LUENTO 1) Rakettisuunnittelun perusteet 2) Taustatyön merkityksestä 3) Yleisiä väärinkäsityksiä ja jänniä tarinoita

5

6 AVARUUDESSA LIIKKUMINEN Raketin toiminta perustuu Newtonin 3. lakiin: To every action there is always an equal and opposite reaction. Raketti kasvattaa liike-energiaansa suihkuttamalla reaktiomassaa ulos moottoreistaan tuon reaktiomassan suihkunopeus määrittää aluksen delta-v:n ja työntövoima sen kiihtyvyyden. Kuva:

7 AVARUUDESSA LIIKKUMINEN HUOM! Raketin polttoaine ja reaktiomassa ovat eri asioita! Aluksen moottorijärjestelmä käyttää polttoainetta energian tuottamiseen Syntyneellä energialla pusketaan reaktiomassaa ulos raketin suuttimista Yleensä suurin osa raketin kokonaismassasta on nimenomaan reaktiomassaa! Kuva:

8 Keskeisiä käsitteitä ja termejä: Delta-v nopeuden muutos, nopeudenmuutoskapasiteetti Määrittää raketin toimintasäteen Massasuhde (mass ratio) täysimassa vs. kuivamassa Kuinka suuri osa raketin kokonaispainosta koostuu reaktiomassasta Työntövoima (thrust) raketin kiihtyvyys Määrittää, pystyykö raketti nousemaan ylös kiertoradalle Saa asiat liikkumaan nopeammin!

9 DELTA-V eli nopeuden muutos. Avaruudessa matkustamisen kannalta lähellä ja kaukana ovat tyhjiä käsitteitä; lähellä oleviin paikkoihin pääsemiseen (esim. Maasta ylös kiertoradalle) voi kulua enemmän energiaa kuin kaukana oleviin (esim. Maan kiertoradalta Marsin kiertoradalle)! Ainoastaan matkaan vaadittava kokonais-delta-v ratkaisee. Matkoja ja etäisyyksiä ei lasketa kilometreinä, vaan kilometreinä sekunnissa (km/s)!

10 DELTA-V eli nopeuden muutos. Delta-v kuvaa raketin kykyä muuttaa nopeuttaan moottoripolttojensa avulla. Se on käytännössä kaiken raketin käytössä olevan liike-energian kokonaissumma.

11 DELTA-V eli nopeuden muutos. Jokaisella matkalla on tietty hinta, joka raketin on kyettävä maksamaan käytettävissä olevasta delta-v -kokonaiskapasiteetistaan Jos maksua ei pysty suorittamaan, matka on mahdoton. Vaadittua suurempi delta-v -kapasiteetti lyhentää matka-aikaa (moottoripoltot ovat pidempiä ja/tai tehokkaampia)

12 DELTA-V eli nopeuden muutos. Esimerkkejä delta-v -vaatimuksista:

13 DELTA-V eli nopeuden muutos. On tärkeätä huomata, että avaruusalusten delta-v kuvaa nimenomaan nopeuden muutoksen maksimikapasiteettia; tämä on eri asia kuin raketin kulloinenkin kiihtyvyys: Delta-v kertoo, kuinka kauas voidaan matkustaa Kiihtyvyys kertoo, kuinka nopeasti päästään perille

14 DELTA-V eli nopeuden muutos. Raketin käytössä oleva delta-v riippuu reaktiomassan suihkunopeudesta (exhaust velocity) sekä raketin massasuhteesta (mass ratio)

15 DELTA-V eli nopeuden muutos. Tsiolkovskyn rakettiyhtälö: delta-v = suihkunopeus * ln[massasuhde]

16 DELTA-V eli nopeuden muutos. Tsiolkovskyn yhtälöstä voidaan johtaa, että hyvällä avaruusraketilla on 1) Korkea reaktiomassan suihkunopeus (exhaust velocity) 2) Pieni massasuhde (mass ratio) HUOM! Työntövoimalla (thrust) ei siis ole mitään merkitystä raketin delta-v:tä laskettaessa!

17 DELTA-V eli nopeuden muutos. Yhtälössä on huomionarvoista myös se, että jos raketin suihkunopeus on liian pieni suhteessa tehtävän delta-v -vaatimuksiin, aluksen massasuhdetta joudutaan kasvattamaan! Tavoitteena on: moottoreiden suihkunopeus > vaadittava delta-v

18 MASSASUHDE (mass ratio) eli kuinka suuri prosenttiosuus raketin kokonaismassasta koostuu reaktiomassasta. Korkea massasuhde tarkoittaa, että raketti hukkaa energiaa vielä toistaiseksi käyttämättömän reaktiomassan liikutteluun! Taloudellisesti järkevän rahtialuksen massasuhde ei saisi ylittää 4:ää. Massasuhde 15 on aivan toteuttamiskelpoisuuden rajoilla, 20 mitä luultavimmin jo mahdoton.

19 MASSASUHDE (mass ratio) eli kuinka suuri prosenttiosuus raketin kokonaismassasta koostuu reaktiomassasta. Vaiheistamisella on mahdollista saada aikaan tilanne, jossa raketin kokonaismassasuhde on yli 15, mutta yksittäisten moottorivaiheiden alle tuon kriittisen arvon! HUOM! no self respecting Rocketeer wants to ride a disintegrating totem pole if they can possible avoid it. Atomic Rockets

20 MASSASUHDE (mass ratio) eli kuinka suuri prosenttiosuus raketin kokonaismassasta koostuu reaktiomassasta. Mitä pienempi raketin massasuhde on, sitä suurempi osa aluksesta koostuu jostakin hyödyllisestä, kuten: Runko Miehistö Rahti Moottorijärjestelmät

21 Kuva:

22

23

24 TYÖNTÖVOIMA (thrust) Suihkunopeudesta johdettava delta-v määrittää aluksen liike-energian, mutta Newtoneina (N) mitattava työntövoima aluksen kiihtyvyyden. Moottori on käytännössä aina suunniteltu antamaan joko paljon suihkunopeutta tai raakaa työntövoimaa, ei molempia yhtä aikaa! Sama moottori toimii siis harvemmin tehokkaasti sekä lentoonlähdössä että avaruudessa! Hillittömän pitkiin moottoripolttoihin ja valtaviin delta-v -lukemiin yltävä alus saattaa edelleenkin kiihtyä todella, todella hitaasti

25 TYÖNTÖVOIMA (thrust) Lentoonlähtö planeetan pinnalta edellyttää, että raketilla on tarpeeksi kiihtyvyyttä suhteessa omaan painoonsa sekä vallitsevaan painovoimavakioon jos moottori ei tuota tarpeeksi Newtoneita, laukaisualustalta ylös nouseminen ei yksinkertaisesti onnistu! Puhutaan ns. thrust-to-weight ratiosta, jonka tulisi olla yli 1 (Maassa, muualla voi selvitä vähemmälläkin ) kiihtyvyys = työntövoima / massa

26 Yhteenvetoa ja muistisääntöjä: Suihkunopeus (exhaust velocity/specific impulse) delta-v Määrittää raketin toimintasäteen Massasuhde raketin toteuttamiskelpoisuus Pieni massasuhde tarkoittaa taloudellisesti järkevää rakettia ja isoja hyötykuormia Työntövoima kiihtyvyys Määrittää, pystyykö raketti nousemaan ylös kiertoradalle Saa asiat liikkumaan nopeammin!

27 ENNEN SEURAAVAA OSIOTA: VASTAUS SIIHEN, MIKSI PLANEETTOJENVÄLISET AVARUUSLENTOKONEET EIVÄT TOIMI

28 KYSYMYKSIÄ TÄSSÄ VAIHEESSA?

29 Mitä kaikkea muuta Atomic Rockets -sivustolta löytyy: Moottorityypit Avaruusalusten kansisuunnittelu Asejärjestelmät ja avaruussodankäynti Avaruuspuvut Jne. Jne.

30 TAUSTATYÖN MERKITYKSESTÄ - ELI SIITÄ, MITEN FYSIIKAN LAIT AINA PILAAVAT KAIKKI HIENOT IDEAMME

31 TAUSTATYÖN MERKITYKSESTÄ - ELI SIITÄ, MITEN FYSIIKAN LAIT AINA PILAAVAT KAIKKI HIENOT IDEAMME Ken Burnside: Teoksen sisältöä voidaan arvioida sen mukaan, missä suhteessa se sisältää seuraavia kolmea elementtiä: UNOBTANIUM teknologia, jota voitaisiin pitää toteuttamiskelpoisena joskus tulevaisuudessa / joka voisi olla sellaista ainakin teoriatasolla HANDWAVIUM älkää kiinnittäkö huomiota siihen, miten tämä toimii TECHNOBABBLE invertoin takionisäteen polariteetin, jottet kiinnittäisi huomiota siihen, miten tämä toimii Hollywood-scifi koostuu lähes yksinomaan handwaviumista ja technobabblesta. Kova SF rakentuu unobtaniumille, jota on paikattu minimimäärällä kahta muuta.

32 TAUSTATYÖN MERKITYKSESTÄ - ELI SIITÄ, MITEN FYSIIKAN LAIT AINA PILAAVAT KAIKKI HIENOT IDEAMME Johanna Sinisalo, Finncon 2012: Jos lukija löytää teoksestasi yhdenkin asiavirheen, hän alkaa välittömästi epäillä kaiken kirjoittamasi todenmukaisuutta! Puhtaasti kiinnostavuuden takia SF:ssä sallitaan tiettyjä myönnytyksiä (esim. valoa nopeampi matkustaminen), mutta tämä EI OLE pätevä tekosyy lakaista maton alle kaikkia muitakin tunnettuja fysiikan lakeja! Mark Temple: Ultimately, the goal in writing good fiction isn t accuracy, it s believability.

33 TAUSTATYÖN MERKITYKSESTÄ - ELI SIITÄ, MITEN FYSIIKAN LAIT AINA PILAAVAT KAIKKI HIENOT IDEAMME Fysiikan lakeja taivuteltaessa on hyvä aina ottaa huomioon myös ns. sivulliset uhrit : Tehokas moottorijärjestelmä on aina myös massatuhoase Termodynamiikan 2. lain rikkominen johtaa ikiliikkujien syntymiseen Halpa ja puhdas energiantuotanto voi tehdä toisille planeetoille matkustamisesta täysin turhaa

34 YLEISIÄ VÄÄRINKÄSITYKSIÄ - JA JÄNNIÄ TARINOITA Raketeilla on siivet! Ilman isoja, painavia ja kömpelöitä jäähdyttimiä atomiraketti sulattaa itsensä olemattomiin. Alaspäin määritellään moottoreiden polttosuunnan perusteella! Raketit muistuttavat pohjaratkaisuiltaan pilvenpiirtäjiä. Kuvat:

35 YLEISIÄ VÄÄRINKÄSITYKSIÄ - JA JÄNNIÄ TARINOITA Raketit eivät ole laivoja! Avaruus on kolmiulotteinen. Komentosiltaa EI kannata sijoittaa rungon päälle. Raketit eivät ole lentokoneita! Avaruudessa ei ole kaartotaisteluita. Käyttökelpoiset asejärjestelmät ampuvat etäisyyksille, joilla kohdetta ei edes erota paljaalla silmällä. Kuvat:

36 YLEISIÄ VÄÄRINKÄSITYKSIÄ - JA JÄNNIÄ TARINOITA Avaruudessa ei ole ääntä! Tyhjiössä kukaan ei kuule huutoasi. Avaruudessa ei ole näkymättömyyttä! Lämpösäteilyn perusteella naapuriplaneetta ei tiedä vain rakettisi sijaintia, vaan myös sen kurssin, nopeuden sekä suorituskyvyn. Kuvat:

37 PLANEETAN PINNALTA KIERTORADALLE - ELI MIHIN PUOLET DELTA-VEESTÄNI JUURI KATOSI? Kuva:

38 KIERTORADALLA PYSYMINEN - ELI MITEN PUDOTA ILMAN, ETTÄ OSUU MAAHAN Kuva:

39 KIERTORADALTA TOISELLE - HITAASTI HOHMANNILLA TAI KALLIISTI BRACHISTOCHRONELLA Kuva:

40 PLANEETTOJENVÄLINEN MATKUSTUS - ELI MIKSI AUTOPILOTTIA TULISI AINA VARTIOIDA VIHAINEN KOIRA

41 LASKEUTUMINEN - ELI KUINKA PÄÄSTÄ POIS AVARUUDESTA

42 ATOMIC ROCKETS - AVARUUSFYSIIKAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ SF-KIRJOITTAJILLE Antti Eronen (taustatukena Tero Niemi) ATOMIC ROCKETS:

AVARUUSSODANKÄYNTI - DEFINITIIVINEN VERSIO. Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi ROPECON 2015

AVARUUSSODANKÄYNTI - DEFINITIIVINEN VERSIO. Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi ROPECON 2015 AVARUUSSODANKÄYNTI - DEFINITIIVINEN VERSIO Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi ROPECON 2015 PROFIILI: ANTTI ERONEN DREAMLAND AAVEKOMPPANIA (2008) TALVI (2011) OPERAATIO:

Lisätiedot

AVARUUSSODANKÄYNTI. Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi

AVARUUSSODANKÄYNTI. Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi AVARUUSSODANKÄYNTI Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi PROFIILI: ANTTI ERONEN DREAMLAND AAVEKOMPPANIA (2008) TALVI (2011) OPERAATIO: HARMAGEDDON (2013) PROFIILI: ATOMIC

Lisätiedot

Avaruuslentojen fysiikkaa (AstroKosmoTaikonautiikka)

Avaruuslentojen fysiikkaa (AstroKosmoTaikonautiikka) Avaruuslentojen fysiikkaa (AstroKosmoTaikonautiikka) Astronautti Kosmonautti Taikonautti = länsimainen avaruuslentäjä = venäläinen avaruuslentäjä = kiinalainen avaruuslentäjä Juhani Kaukoranta Raahen lukio

Lisätiedot

Juoksumatkoista ja maantiereittien mitoista pjh 7.7.2015, v1.0: Ensimmäinen julkaistu versio. Tekstin selkeys kaipaa hiomista.

Juoksumatkoista ja maantiereittien mitoista pjh 7.7.2015, v1.0: Ensimmäinen julkaistu versio. Tekstin selkeys kaipaa hiomista. Juoksumatkoista ja maantiereittien mitoista pjh 7.7.2015, v1.0: Ensimmäinen julkaistu versio. Tekstin selkeys kaipaa hiomista. Osa 1: Juoksijan kulkema matka Johdanto "Paljonko juoksit?" on yksi tyypillinen

Lisätiedot

TUTKIMUS LIIKENNEKÄYTTÄYTYMISESTÄ JA -TURVALLISUUDESTA

TUTKIMUS LIIKENNEKÄYTTÄYTYMISESTÄ JA -TURVALLISUUDESTA Juha-Pekka Sopanen TUTKIMUS LIIKENNEKÄYTTÄYTYMISESTÄ JA -TURVALLISUUDESTA Opinnäytetyö Auto- ja kuljetustekniikka Toukokuu 2012 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä Tekijä(t) Juha-Pekka Sopanen Koulutusohjelma

Lisätiedot

Posiplan-vaihteen suunnittelijan opas

Posiplan-vaihteen suunnittelijan opas Posiplan-vaihteen suunnittelijan opas Vaihde pieni, välitys suuri Sisältö Vaihde pieni, välitys suuri...3 Mitä tämä opas sisältää?...3 Kenelle tämä opas on tarkoitettu?...3 Millaisiin sovelluksiin Posiplan

Lisätiedot

NetFonet syksyllä 2005

NetFonet syksyllä 2005 NetFonet syksyllä 2005 - varma tapa hävitä rahaa! Tässä on vastaus erääseen Suomi24-palstalla esitettyyn viestiin. (21.11.2005) Viestin kirjoittajan kommentit ovat lainausmerkkien sisällä ja kursivoituina.

Lisätiedot

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 Kerttu Pollari-Malmi c Kerttu Pollari-Malmi Sisältö 1 Tietokoneista ja ohjelmista 1 1.1 Lyhyesti tietokoneen rakenteesta....................

Lisätiedot

Mikko Tuuliranta. Kannen kuva istokphoto@12539341

Mikko Tuuliranta. Kannen kuva istokphoto@12539341 Kannen kuva istokphoto@12539341 Mikko Tuuliranta 2 Sisällysluettelo LUKIJALLE 3 LUKU 1 Mitä ihminen tietää maailmankaikkeuden synnystä ja iästä? 5 LUKU 2 Geologiset aikakaudet Koska ja miten ajatus vuosimiljoonista

Lisätiedot

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö 5. Ensimmäisen asteen ytälö 5. Ensimmäisen asteen yhtälö Aloitetaan antamalla nimi yhtälön osille. Nyt annettavat nimet eivät riipu yhtälön tyypistä tai asteesta. Tarkastellaan seuraavaa yhtälöä. Emme

Lisätiedot

singularity sääntökirja Ensimmäinen painos

singularity sääntökirja Ensimmäinen painos singularity sääntökirja Ensimmäinen painos Sisällysluettelo Hahmonluonti 4 Ominaisuudet 4 Taidot 5 Tuli ja lähitaistelusäännöt 12 Taistelu 12 Tulitaistelu 13 Lähitaistelu 16 Kulkuneuvot 17 Panssarikulkuneuvot

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

TEKOÄLY PELIOHJELMOINNISSA Case: Stratogear

TEKOÄLY PELIOHJELMOINNISSA Case: Stratogear Aku Tanttu TEKOÄLY PELIOHJELMOINNISSA Case: Stratogear Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Marraskuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 3.12.2013 Tekijä(t) Aku Tanttu Nimeke Koulutusohjelma

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. Sisällysluettelo

Sisällysluettelo 1. Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Korkeimman Mestari Ching Hain lyhyt elämäkerta... 9 Tuonpuoleisen maailman mysteeri... 12 Korkeimman Mestari Ching Hain luento 26. kesäkuuta, 1992, Yhdistyneissä

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

Verkkopalvelun ostajan miniopas

Verkkopalvelun ostajan miniopas ! Saatteeksi 4 Verkkopalvelun uudistuksen ABC 5 Kultainen kysymys! 5! Ketterästi vai vesiputousmallilla?! 6! Älä unohda hakukoneita!! 8! Hinnoittelumallit 11 Kiinteä hinta! 11! Sprinttiperusteinen hinta!

Lisätiedot

Vapaa matikka. Määritelmä sanalle rekursio: ks. rekursio. Polynomifunktiot (MAA2)

Vapaa matikka. Määritelmä sanalle rekursio: ks. rekursio. Polynomifunktiot (MAA2) Vapaa matikka Polynomifunktiot (MAA2) Määritelmä sanalle rekursio: ks. rekursio. Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY 4.0 -lisenssillä. Versio 0.90 (22.9.2014) LISENSSI Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia

AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 8 lk. Osio : Suoria ja verrannollisuuksia Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY 3.0 -lisenssillä. Osio : Suoria ja verrannollisuuksia. Suoran piirtäminen...

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

Katariina Välikangas. liisa Välikangas Liisa Välikangas on innovaatiojohtamisen professori Aalto-yliopistossa. Välikangas

Katariina Välikangas. liisa Välikangas Liisa Välikangas on innovaatiojohtamisen professori Aalto-yliopistossa. Välikangas Katariina Välikangas Katariina Välikangas on hallintotieteiden lisensiaatti ja toimii tutkijana ja nä Suomen Kunta- kehittäjäliitossa sekä LifeWell sa. Työvapaalla hän asiantuntijapalveluis- on Hämeenlinnan

Lisätiedot

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper

Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin. perusteet. White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet White paper Vaikuttavan sähköpostimarkkinoinnin perusteet Sähköpostimarkkinoinnin maailma pursuaa tärkeitä neuvoja niin toimitettavuudesta kuin mobiilioptimoinnistakin,

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT 7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT Ota oppia, Vältä karikot ja Menesty. YRITTÄJÄ.NET ESIPUHE ESIPUHE YRITTÄJÄ.net SISÄLLYSLUETTELO Aluksi haluamme kertoa hyvin lyhyesti tämän ilmaisen oppaan 1. taustalla

Lisätiedot

nopeusvektoria säädettäessä. kuvaruudulla olevien kappaleiden

nopeusvektoria säädettäessä. kuvaruudulla olevien kappaleiden 1 2 Ohjelman perusidea on varsin yksinkertainen. Kyseessä on tietokonepeli, jossa pelaaja pyrkii lähettämään kuvaruudulle ilmestyviä planeettoja radoilleen siten, että ne eivät törmäile virtuaalisessa

Lisätiedot

TKT-2540 Paikannuksen menetelmät. Jussi Collin Helena Leppäkoski Martti Kirkko-Jaakkola

TKT-2540 Paikannuksen menetelmät. Jussi Collin Helena Leppäkoski Martti Kirkko-Jaakkola TKT-2540 Paikannuksen menetelmät Jussi Collin Helena Leppäkoski Martti Kirkko-Jaakkola 2010 Esipuhe Tämä moniste on jatkoa kurssin MAT-45800 Paikannuksen matematiikka (http://math.tut. fi/courses/mat-45800/)

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! on norjalaisten aktiivimotoristien ja ajokouluttajien Leif Klyven, Henry Enoksenin ja Gunnar Kubberoedin kirjoittama

Lisätiedot