Hakan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma lkv

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hakan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma lkv 2015-2016"

Transkriptio

1 Sivistyslautakunta Hakan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma lkv /34/342/2015 SL 219 Selostus: ESIOPPILAIDEN MÄÄRÄ JA HENKILÖSTÖ Hakan Saukot on kuudentoista lapsen pienennetty esiopetusryhmä. Esiopettajina toimivat lastentarhanopettajat Anniina Anttonen/Hannu Ihala sekä Anna-Riikka Tolvanen. Lastenhoitajana ryhmässä on Niina Myllys sekä henkilökohtaisena avustajana Niina Matikainen. Sopulit-ryhmässä on 10 esioppilasta sekä kahdeksan 5v. lasta. Sopulit ryhmässä esiopettajina toimivat Lto Susanna Mutka ja Satu Suomalainen- Mustonen. Lastenhoitajana toimii Sari Auvinen ja lisäksi ryhmässä työskentelee varhaiskasvatuksen avustaja Sirpa Laakkonen. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Matti Rantala toimii osaltaan ryhmien lasten ja henkilöstön tukena. Toiminta tapahtuu pääasiassa pienryhmissä. Ryhmissä työpareina toimivat lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja/avustaja. KASVATUKSEN JA OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET Terve itsetunto ja turvallinen oppimisympäristö ovat tärkeitä perusteita uuden oppimiselle. Avoin, luotettava, lämmin ja humoristinen ilmapiiri mahdollistavat sen, että lapset ja aikuiset tulevat kuulluiksi sekä pysyvät tasaveroisina. Hyvä yhteishenki toiminnassamme sallii kaikki tunteet. Niiden nimeäminen sanoiksi ja niistä keskusteleminen vahvistavat koko ryhmän ja aikuisten yhteenkuuluvuutta. Käytössämme on 0-toleranssi, joka tarkoittaa jokaisen kehon koskemattomuutta. Jos tätä käytetään väärin, siihen puututaan heti. Sopuleissa toiminta tapahtuu pääsääntöisesti kahdessa ryhmässä, esioppilaat ja ns. minieskarit. Molemmissa ryhmissä on lto ja lh/ avustaja. Myös koko ryhmää jaetaan tarvittaessa pienryhmiksi. Ryhmät eivät ole kiinteät vaan niitä jaetaan tarpeen, toiminnan ja kiinnostuksen mukaan.toiminnan suunnittelussa huomioidaan ryhmän ja yksilön tarpeita ja toiveita sekä oppimisen ja kehityksen kohteita. Vanhempien toiveita kuunnellaan ja voimien ja resurssien mukaan niihin vastataan.

2 Sopuleiden vanhemmilta kysellään lokakuussa kirjallisesti ja nimettömästi ns. liikennevaloilla vanhempien, huolia, ajatuksia ja toiveita esiopetuksesta. Punainen= huoli lapsesta/ esiopetuksesta tms. Vihreä= lapsi tietää ja osaa tai mihin vanhemmat ovat tyytyväisiä esiopetuksessa Keltainen= toiveet, mitä lapselle tulisi tarjota esiopetuksessa Lasten omat toiveet pyritään toteuttamaan niin hyvin kuin mahdollista. Yhtenä konkreettisena muotona Sopuleissa on ns. Peipposperjantai, joka on viikoittaista.päivän toiveista ja suunnittelusta vastaavat ryhmän lapset. Toiveet pyritään saamaan mahdollisimman tarkoiksi, esim. lapset toivovat liikuntaa: aikuinen kyselee missä, millä välineillä jne. Suunnittelu tapahtuu etukäteen joka viikko lasten kanssa perjantaisin ns. Peipposparlamentissa. Toiminta itse tapahtuu sitten seuraavana perjantaina. Aikuiset jakavat lapset toiveiden ja toiminnan mukaan ryhmiin. Etukäteissuunnittelu on tarpeen, koska sillä taataan laadukas ja pitkäjännitteinen pedagoginen kasvatustyö. Toiminnan muokkaaminen hetkessä, muuttuvien tilanteiden ja tarpeiden edessä, ei ole ryhmälle vierasta. Hyvä ja toimiva oppimisympäristö on uusiutuva ja helposti muunneltavissa kulloisenkin tarpeen mukaan. Tiloja ja olemassa olevia resursseja käytetään maksimaallisella tasolla. Päivittäin lounaan jälkeen Sopuleilla on ns. leikkiryhmät, joihin he voivat itse vaikuttaa oman kiinnostuksen ja kaverisuhteiden mukaan. Leikkiryhmistä nähdään konkreettisesti mikä lapsia kiinnostaa. Kiinnostus siirretään taas vastaavasti pedagogiseen suunniteluun. Olennaisena ja luonnollisena osana painopistealuettamme ovat hyvät tavat, kuten kiitos, ole hyvä ja anteeksi. Näitä ja myös terveyteen liittyviä asioita opetellaan normaalissa päivittäisessä arjessa. Liikunta on meidän jokapäiväistä elämäämme. Piha-alueemme mahdollistaa sen, että lapset saavat liikkua ja touhuta vaihtelevassa maastossa päivittäin, sekä lähimetsä ja leikkipuisto ovat meille luonnollisia liikuntapaikkoja. Sopuleissa on käytössä Salaisen maan tarinat. Tärkeimpiä teemoja on Salaisessa maassa ystävyys, itsetunnon kohottaminen ja uuden oppiminen. Tänä syksynä näistä teemoista ystävyys on tärkein. YSTÄVYYS: draaman kautta, pehmoteatterit: erilaisia tunteita, tapoja, ystävän hankkimista. Toisen koskettaminen: satuhieronta, halauspiiri. Kuulluksi tuleminen ja toisen kuunteleminen esim. puheboxi. Toisen huomioiminen: taikapuu, johon ystävät tekevät lehdet. Leipominen: pikkuleivät toisille.

3 UUDEN OPPIMINEN: pienet projektit esim. tutkimuspurkit: mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen. Rakentaminen: ystävyydentalot. Metsäretket: rakentelu, myös leikki ilman leluja luonnossa. ITSETUNTO draaman kautta: pehmoteatteri kts. ystävyys. Käden työt: positiivinen palaute. Koko ryhmän kannattelu: taputtaminen, kehuminen, hyvä me yms. Esiopetusryhmissä on käytössä kaksi isoa ipadia ja kolme pientä, joita käytetään päivittäin. IPadit toimivat oppimisen välineinä ja niillä otetaan kuvia ja videoidaan. Tietotekniikan käyttö esiopetuksessa on asia, jota jatkuvasti opetellaan lisää ja tämän myötä se tulee luontevammaksi myös aikuisille. Ryhmien omat blogit on otettu käyttöön elokuussa -15. Niitä päivitetään jopa päivittäin, kuitenkin useamman kerran viikossa. Mukaan on saatu lähes kaikki vanhemmat ja siksi blogeista on tullut tärkeä yhteistyömuoto päiväkodin ja perheiden välille. Kuvia ja videoita esitetään ipadin avulla vanhemmille esim. hakutilanteissa nonstoppina. Blogi, kuvat ja videot antavat perheille konkreettisen mahdollisuuden keskustella esiopetuksen toiminnasta. Tämä lisää perheiden kiinnostusta vaikuttaa esiopetukseen. Ryhmiemme rikkaus on erilaisuus. Jokainen lapsi kohdataan yksilönä, täydellisenä ja riittävänä juuri sellaisenaan. Erilaiset lapset tuovat ryhmän toimintaan erilaisia toiveita, tarpeita, ja haasteita ja näihin pyrimme parhaamme mukaan vastaamaan, jokaista lasta yksilönä kuunnellen ja kunnioittaen. Lähtökohta kaikelle toiminnalle on luoda ryhmän sisälle hyvä, turvallinen luottamussuhde, jossa niin lapset kun aikuisetkin voivat tuntea olevansa arvokkaita ja hyväksyttyjä omana itsenään. Sosiaalisia taitoja harjoitellaan jatkuvasti, ja kaikessa toiminnassa pyritään huomioimaan sosiaalisen kasvatuksen/ kasvun näkökulma. Ryhmässä on tehty lasten kanssa yhteiset ystävyyssopimukset. Niistä on keskusteltu, piirretty, laulettu, leikitty ja mietitty millainen on hyvä ystävä/ ryhmä. Sopimukset on tehty positiiviseen muotoon ja pyrimmekin kaikessa toiminnassa kieltämisen sijaan kehottamaan ja rauhassa keskustellen ohjaamaan lapsia oman moraalisen ajattelun heräämiseen ja oikeanlaisten toimintamallien oppimiseen. Keskustelemme lasten kanssa sisäisestä viisaudesta/ omastatunnosta. Haluamme, että lapset ymmärtävät, että kaikille sattuu virheitä ja "töllöntyöt" voidaan korjata Me kasvattajat pyrimme rohkaisemaan, tukemaan ja kannustamaan lapsia kaikessa toiminnassa, ja omalla esimerkillämme toivomme lastenkin oppivan samaan. Jokaisessa lapsessa on asioita joista voi kehua, tsempata, tai muulla tavalla nostattaa lapsen itsetuntoa.

4 Ryhmässämme on käytössä kehukukka ja kun jostain asiasta on syytä antaa erityistä positiivista palautetta lisäämme terälehden kukkaan. Kun terälehtiä on riittävästi järjestämme ryhmässä jotain erityismukavaa tekemistä. Nyt odottelemme vohvelikestejä. Lasten jo olemassa olevia ystävyyssuhteita tuetaan ja uusien kavereiden löytymistä rohkaistaan ja autetaan erilaisin keinoin. Viikottain kaksi ryhmän lasta pääsee toimimaan apulaisina Saukko ryhmässä. (Apulaisparit arvotaan, joten tässä lapset saavat mahdollisuuden oppia toimimaan monenlaisten lasten kanssa sen sijaan että apulaispari olisi aina se paras ystävä.) Apulaisten tehtävänä on valita viikon ajaksi lounaan jälkeiset leikit, kertoa päivittäin päivän ruoka, dokumentoida toimintaa ryhmässä kuvaamalla sekä suunnitella perjantain iltapäivän toiminta. Tässä lapset pääsevät osalliseksi päivittäin toiminnan suunnitteluun monella eri tasolla, oppivat ennakoimaan, sekä ottamaan vastuuta toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Lounaan jälkeen Saukko lapset valitsevat leikkinsä leikinvalintataulusta, jonne apulaiset ovat valinneet viikon leikit. Leikit ovat monipuolisia (mm. liikuntaleikit, taiteet, roolileikit, musiikki yms.) ja ne vaihtuvat viikoittain. Kun lapset pääsevät kaverin valinnan sijaan valitsemaan jonkun tietyn leikin, olemme huomanneet että lasten on helpompi tutustua toisiinsa ja kaikki pääsevät leikkiin paremmin mukaan. Oppimisympäristöä muutetaan viikoittain lasten toiveiden ja mielenkiintojen mukaisesti. Pyrimme kuuntelemaan lasten toiveita ja mielenkiinnon kohteita päivittäin ja suunnittelemme sekä järjestämme toimintaa näiden pohjalta. Alkusyksystä teimme lapsille kotona täytettävän haastattelun, jossa kysyimme lasten toiveita. Tästä haastattelusta esiin nousi lasten kiinnostus eläimiä, kasveja sekä puita kohtaan. Kiinnostusten pohjalta suunnittelimme syksyksi luontoprojektin, jossa tutkitaan lapsia kiinnostavia asioita esiopetuksen eri opetuskokonaisuuksia monipuolisesti hyödyntäen sekä lasten erilaiset tarpeet huomioiden. Ryhmässämme on käytössä myös toiveiden taulu, johon lapset voivat vapaasti kirjoittaa tai piirtää toiveitaan itsenäisesti tai aikuisen avustuksella. Kaikkia tauluun laitettuja toiveita pyritään toteuttamaan. Esiopetuksen kielellisiä ja matemaattisia valmiuksia harjoittelemme toiminnallisesti ja pyrimme aina integroimaan ne päivittäisiin toimintoihin sekä lasten kokemusmaailmaan. Erilaiset pienryhmä-, leikki-, retki- ja ryhmätilanteet antavat valmiudet tähän. Toiminnan välineinä käytämme mm. kuvallista materiaalia, luonnonmateriaaleja, oppimisympäristöstä löytyviä arkipäivän asioita sekä hienomotoriikkaa kehittäviä oppimismateriaaleja. Mukana eskarivuodessa kulkevat myös Salaisen maan tarinat, ja Kisu

5 Pikkukuun seikkailut ovatkin tulleet hyvin merkityksellisiksi lapsille. Toiminnassa otamme myös lasten vanhempien toiveet huomioon. Pyrimme luomaan ja ylläpitämään vanhempien kanssa hyvän ja lämpimän vuorovaikutussuhteen sekä kuuntelemaan heidän ajatuksiaan ja toiveitaan esiopetukseen liittyen päivittäisissä kohtaamisissa, esiopetuskeskusteluissa sekä muissa tilanteissa. Alkusyksyn vanhempainillassa annoimme vanhemmille myös mahdollisuuden tuoda toiveitaan esiin kirjallisesti nimettömänä. Esioppilaiden vanhemmille järjestetyssä vanhempainillassa päiväkodin johtaja kertoi esioppilaiden oppilashuollosta. Oppilashuoltotyöryhmään kutsuttiin myös vanhempien edustajia tässä kuitenkaan onnistumatta. Yhteisöllinen oppilashuoltoryöryhmän palaveri pidettiin ja perheitä tiedotetaan sovituista asioista muistiolla. ARVIOINTI JA OPETUSSUUNNITELMAN PÄIVITTÄMINEN Lapsen henkilökohtainen esiopetussuunnitelma laaditaan lapsille, joka käydään yhdessä läpi vanhempien kanssa keskustellen. Keskustelun alussa lapsi on myös mukana. Tätä ennen lapsille on tehty varhaiskasvatuksen erityisopettajan toimesta kontrolloitu piirrostarkkailutehtävä KPT sekä lapsen oma itsearviointi tehtävä (Hakan oma OLAVINLINNA - MALLI) esiopettajan avulla. Itsearviointi tehtävä tehdään keväällä uudestaan. Veo teettää kouluvalmiuksien ryhmäarvioinnin alkuvuodesta. Muita lasten kouluvalmiuksia havainnoidaan ja arvioidaan päivittäin normaalissa arjessa. Näitä havaintoja ja arviointeja hyödynnetään lasten oppimisessa. Alkuvuodesta perheiltä pyydetään kirjallista palautetta syyskauden toiminnasta ja toiveita keväälle. Kasvattajat muistuttavat aika ajoin itselleen, että lapset oppivat kukin eri tavoin ja eri tahtiin. Kiitosta ja kannustusta annamme lapsille päivittäin. Kasvattajat tekevät toiminnan suhteen arviointia jatkuvasti. Viikoittaisissa tiimipalavereissa sekä oman talon suunnittelupäivissä ja /tai illoissa arvioimme myös opetussuunnitelmaa. Kasvattajat asettavat syksyllä tavoitteet tiimityöskentelylle, vuorovaikutukselle, oppimisympäristölle, esiopetuksen toiminalle ja leikille. Arvioimme näiden tavoitteiden saavuttamista vuoden vaihteessa sekä loppu keväällä erillisillä Hakan omilla lomakkeilla. Ryhmissä käyttöönotetuissa blogeissa perheille ei näy ainoastaan mukavat kuvat ja toiminta vaan myös arviointia toiminnasta. Lasten

6 oma arviointi on myös tärkeää! Se tapahtuu arjessa päivittäin aikuisen kysellessä ja laittaessa lapset miettimään omaa ja koko ryhmän toimintaa, onnistumista, mielenkiinnon kohteita ja tunteita. Yhteistoimintasuunnitelma Mertalan koulun kanssa tehty RETKET Päiväkotimme sijaitsee monimuotoisen, vaihtelevan luonnon keskellä ja luonnossa liikkuminen ja retkeily muodostavatkin keskeisen osan Saukkojen pedagogisesta painotuksesta. Molemmat esiopetusyhmät retkeilevät säännöllisesti viikoittain. Saukkojen retkipaikka on noin kilometrin päässä päiväkodilta. Retkipaikka on valittu harkituin perustein. Se on metsän rauhassa, mutta sinne menee hyvin kuljettava reitti. Retkipaikalla maasto on monimuotoinen, vaihteleva, jopa haastava kallioineen ja mäkineen, mutta kuitenkin riittävän turvallinen ja hyvin valvottavissa. Matka on sopivan pitkä, tarpeeksi kaukana jotta lapset oppivat/tottuvat kävelemään pidempiäkin matkoja, mutta kuitenkin niin lähellä että kukaan ei uuvu ja väsy liikaa. Tienylityksiä matkalla tulee muutamia ja ne näemme hyvänä mahdollisuutena harjoitella liikennekasvatusta. Jokaiselle retkelle suunnittelemme toimintaa joka vastaa esiopetuksen tavoitteisiin. Tällä hetkellä meillä on käynnissä laaja-alaiseen oppimiseen pohjaava luontoprojekti, jossa lapset tutustuvat pienissä tutkimusryhmissä Suomen luonnossa oleviin eläimiin, ötököihin, kasveihin, sieniin ja puihin omien tutkimustensa ja mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti. Toimintaa kuvataan ja dokumentoidaan. Päiväkodille omaan ryhmään onkin rakentumassa hieno näyttely näiden pohjalta. Luontoprojekti huipentuu vietettävään ulkoilupäivään, jolloin meidän on tarkoitus viettää koko päivä metsässä telttaillen. Syksyn aikana on luvassa ainakin retki Savonlinnan kaupungin kirjastoon ja STPS:n puolesta jalkapallo opastusta. Kevätkaudella suunnitelmissa ovat luistelut jäähallilla, hiihtokoulu ja uimakoulu, sekä eskareiden juhlaruokailu Ravintola Kansakoululla. HENKILÖSTÖN KOULUTUS Savonlinnan esiopetuksen lastenhoitajat osallistuvat 13/14.10 Tulevaisuuden esiopetus- matkalla muutokseen koulutukseen. Lto Susanna Mutka laajentaa nukketeatteri osaamistaan omaehtoisella koulutuksella teatterialan ammattiopistolla aina nukketeatterikasvattajaksi asti joulukuuhun 2015 asti. Lapsiin suuntautuva ensiapukoulutus järjestetään marraskuussa -15 ja myös lääkehoitokoulutus on suunnitelmissa toteutua osalle henkilöstöä. Alkusammutuskoulutukseen osallistuu koko henkilöstö lokakuussa

7 -15. Lisäksi tulemme osallistumaan mahdollisuuksien ja tarjonnan mukaan erilaisiin koulutuksiin, jotka edistävät ja ylläpitävät ammattitaitoamme esim. Osaava. (Valmistelu: päiväkodinjohtaja Aija Kurola, puh ) Sivistystoimenjohtajan esitys: Sivistyslautakunta hyväksyy Hakan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelman lkv Päätös: Esitys hyväksyttiin. Tiedoksi: Hakan päiväkoti

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖTEHTÄVÄ 3. Oppimiskokonaisuus syksyllä 2015 on YSTÄVYYS. Prosessin eteneminen:

TYÖYHTEISÖTEHTÄVÄ 3. Oppimiskokonaisuus syksyllä 2015 on YSTÄVYYS. Prosessin eteneminen: TYÖYHTEISÖTEHTÄVÄ 3 Oppimiskokonaisuus syksyllä 2015 on YSTÄVYYS Prosessin eteneminen: 1. Ensin pidettiin ryhmässä aikuisten kesken palaveri, jossa mietittiin ryhmän ydin asia. Tärkeimmäksi koettiin -

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 9.12.2014 www.kerava.fi 1 Esiopetuksen velvoittavuus Perusopetuslain (628/1998) 26 a ja 35 mom. 1 mukaan lapsen on koulun aloittamistaan edeltävänä vuonna osallistuttava

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA Esiopetusyksikkö: Kangasniemen pk lukuvuosi 2015-2016 Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Metsäkylän koulu Käsitelty päiväkodissa (pvm) 15.09.2015

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014. Tiina Eränummi, Soraset

ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014. Tiina Eränummi, Soraset ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014 Tiina Eränummi, Soraset YKSIKKÖ Isosuon päiväkoti Nurmijärvellä Klaukkalassa. Muruset : alle 3-vuotiaiden ryhmä Soraset : 3-6-vuotiaiden ryhmä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 1. YKSIKKÖ Tornitien päiväkoti, Tornitie 1, 05200 RAJAMÄKI 2. TOIMINTA-AIKA 11.8 2010 31.5.2011 Päivittäinen toiminta-aika arkisin pääsääntöisesti

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 Pikkuniitun vuoropäiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Päiväkoti / Koulu Pikkuniitun vuoropäiväkoti

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Koulun/päiväkodin nimi: Opettaja: Osoite: Puhelin: lapsen kuva Lapsen nimi: Äidin nimi: Isän nimi: Kotipuhelin: Työpuhelin (äiti): (isä): Minun esikouluni, piirtänyt 2 Esiopetus

Lisätiedot

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Laululinnun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen lapsen ja aikuisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pyrimme avoimeen ja lämpimään yhteistyöhön Muokkaamme leikki- ja oppimistiloja yhdessä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

parasta aikaa päiväkodissa

parasta aikaa päiväkodissa parasta aikaa päiväkodissa Lastentarhanopettajaliitto 2006 varhaiskasvatuksen laadun ydin on vuorovaikutuksessa lapsen kehitystä ja oppimista edistävät lapsen kiinnostus, uteliaisuus ja virittäytyneisyys

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi

Ilo ja oppiminen näkyviksi Ilo ja oppiminen näkyviksi -pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Nyt on pedagogiikan aika! Miten määrittelemme pedagogiikkaa? Mitä se tarkoittaa varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

Anttolan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma lkv 2015 2016

Anttolan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma lkv 2015 2016 Sivistyslautakunta 217 05.11.2015 Anttolan päiväkodin esiopetuksen lukuvuosisuunnitelma lkv 2015 2016 563/34/342/2015 SL 217 Selostus: ESIOPPILAIDEN MÄÄRÄ JA HENKILÖKUNTA Anttolan vuorohoitopäiväkodissa

Lisätiedot

Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Piia Roos (LTO, KT )

Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Piia Roos (LTO, KT ) Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa Piia Roos (LTO, KT ) www.piiaroos.fi Kasvatuksen päämäärä? Kuva: Kristiina Louhi Roos, P. 2015. Lasten kerrontaa päiväkotiarjesta Miten lapset

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

ESIOPETUSTA LÄHILUONNOSSA TAPAUSESIMERKKINÄ HÄMEENLINNA

ESIOPETUSTA LÄHILUONNOSSA TAPAUSESIMERKKINÄ HÄMEENLINNA ESIOPETUSTA LÄHILUONNOSSA TAPAUSESIMERKKINÄ HÄMEENLINNA Mari Parikka-Nihti 26.11.2015 KÄSITTEISTÄ Luonnossa liikkuen Ympäristökasvatusta Kestävän kehityksen näkökulmasta MIKSI? Luonto lähelle ja terveydeksi

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma 2014 2015 hyväksytty:. 2014 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Jere Lindroos Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 16.1.2018 Keravan varhaiskasvatus Mitä esiopetus on? Esiopetusvuosi on tärkeä vaihe lapsen elämässä ennen koulun aloittamista. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013

ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 1 ALHONNIITUN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 2 SISÄLTÖ: 1. Yksikkö 1 2. Toiminta-aika 1 3. Toimintaympäristön kuvaus 1 4. Toiminnan painopistealueet 2 5. Toiminnan yksikkökohtaiset

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

Lapsi, sinä olet tähti!

Lapsi, sinä olet tähti! Lapsi, sinä olet tähti! Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Päälle liimatut menetelmät vs. toimintakulttuurin kriittinen arviointi Mukaillen Fonsen & Parrila 2016 1.

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016

LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 4. TOIMINNAN PAINOPISTEET 5. TOIMINNAN

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Katajanokka-Masto-Suomenlinna. Toimintasuunnitelma

Varhaiskasvatusyksikkö Katajanokka-Masto-Suomenlinna. Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Katajanokka-Masto-Suomenlinna Toimintasuunnitelma 2017-2018 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu juhlitaan kalenterivuoden mukaisia juhlia, jotka tutustuttavat varsinkin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä

Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä Innovatiivinen, joustava ja ammattitaitoinen organisaatio tuottaa palveluja lapsen ja perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Olemme varhaiskasvatuspalvelujen

Lisätiedot

7. Monikulttuuriset lapset

7. Monikulttuuriset lapset ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA lv 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Ei ole lvsuunnitelmassa 1. Käsittelytiedot 2. Esiopetuksen toiminta-ajatus 3. Esiopetuksen opetussuunnitelma 4. Kasvatuksen ja oppimisen

Lisätiedot

Lapsi työskentelee ja oppii

Lapsi työskentelee ja oppii Lapsi työskentelee ja oppii Esiopetukseen ilmoittautuvien lasten vanhemmille suunnattu kysely keväällä 2015 Kyselyn aiheina: Lapsen työskentelytavat, lapsi oppii parhaiten, lastani kiinnostaa, toivoisin,

Lisätiedot

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4

Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / / TiK. Kuva 4 Palvelualueiden palvelulupausten koonnit valmis / 170112 / TiK Kuva 4 MEILLÄ LAPSIA KUULLAAN JA HE SAAVAT IKÄTASONSA MUKAISESTI OLLA OSALLISIA ITSEÄÄN KOSKEVISSA ASIOISSA. 1 Lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 15.1.2019 Keravan varhaiskasvatus Tervetuloa esiopetukseen Hannele Koskinen, varhaiskasvatusjohtaja Videotervehdys eskaripäivästä Savion päiväkoti Oppiminen

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

UPPO-NALLEN PÄIVÄKOTI - TOIMINNAN KUVAUS

UPPO-NALLEN PÄIVÄKOTI - TOIMINNAN KUVAUS UPPO-NALLEN PÄIVÄKOTI - TOIMINNAN KUVAUS Uppo-Nallen päiväkodissa järjestään päivähoitoa n.110 lapselle. Hoito- ja kasvatushenkilöstössä on - erityislastentarhanopettaja - seitsemän lastentarhanopettajaa

Lisätiedot