2.1.4 TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2.1.4 TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA"

Transkriptio

1 2.1.4 TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja TALOUDELLINEN TULOS ) 2) TA + Talousarvio TA muutos Muutos Toteuma Tot-% Poikkeama Tot Muutos-% 13/14 Toimintatulot , ,7 Toimintamenot , ,8 Toimintakate , ,0 Suunnitelmapoistot , ,8 Henkilöstö Työpanos laskennallisina virkoina, htv 319,1 319,1 328,0 8,9 326,4 0,5 TOIMINTA-AJATUS Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävänä on yhdessä muiden hallintokuntien kanssa kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen ja väestöryhmien välisten terveyserojen kaventaminen. Tehtävä toteutetaan suunnitelmallisella vaikuttamisella hyvinvoinnin ja terveyden taustoihin, kuten elintapoihin, elinoloihin ja ympäristöön sekä palvelujen toimivuuteen ja saatavuuteen. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vaikuttavia ja kustannustehokkaita. Palvelut järjestetään asiakaslähtöisesti asiakkaan valinnanvapautta ja osallisuutta lisäten yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa teknologian ja sähköisen asioinnin mahdollisuuksia hyödyntäen. TAVOITTEET JA SEURANTA ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Vuodelle 2014 asetetut sitovat tavoitteet toteutuivat yhtä tavoitetta ja yhtä osatavoitetta lukuun ottamatta. Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa perhehoidon kehittämisen osalta valmistui opas Sipoon kunnan perhehoitajille tarjoamasta tuesta ja avusta. Kehittämistyöryhmän neljästä vuosittaisesta kokouksesta ehdittiin vuoden 2014 puolella pitää vain yksi. OLENNAISET TAPAHTUMAT TOIMINNASSA JA TALOUDESSA TILIKAUDEN AIKANA Sosiaali- ja terveysosaston toimintakatteeseen ennustettiin osavuosikatsauksen perusteella kohdistuvan 0,9 milj. euron ylitysuhka. Suurimmat ylitysuhkat kohdistuivat toimeentulotukeen, työmarkkinatukeen ja erikoissairaanhoitoon. Toimeentulotukikustannukset lisääntyivät työllisyystilanteen huononemisen myötä noin 18 %. Samaan aikaan työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannukset nousivat edellisvuoteen verrattuna noin 26 %. Valtuusto päätti joulukuussa sosiaali- ja terveystoimen talousarvion tarkistamisesta 0,8 milj. eurolla. Vuoden aikana talousarvioon tehtiin tekninen korjaus, jossa Sosiaali- ja terveysosastolle hyvitettiin 0,2 milj. euroa sisäisiä siivouskuluja.

2 Erikoissairaanhoitoon varattiin talousarviossa 0,8 milj. euroa HUS:n esittämää palvelusuunnitelmaa vähemmän, ts. 18 milj. euroa. Kunnan lopulliseksi maksuosuudeksi tuli 18,650 milj. euroa. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakatteen toteuma oli 0,487 milj. euroa eli talousarviototeumaksi tuli 99 %. Toteuma on seurausta mm. määrätietoisesta rakennemuutosten johtamisesta, prosessien kehittämisestä, toimintatapojen muutoksista ja motivoituneen henkilöstön sitoutumisesta tilanteessa, jossa asiakasmäärät ovat lisääntyneet ja resurssit ovat niukentuneet. Osaston toimintayksiköt ottivat Operaatio Kattilankannen ja mm. talousarvioon vuoden aikana kohdistuneen ylitysuhan tosissaan. Kattilankannen säästöt toteutuivat osittain jopa arvioitua paremmin. TULOSYKSIKKÖ: HALLINTO JA TALOUS VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja TALOUDELLINEN TULOS ) 2) TA + Talousarvio TA muutos Muutos Toteuma Tot-% Poikkeama Tot Muutos-% 13/14 Toimintatulot ,4 Toimintamenot , ,7 Toimintakate , ,0 Suunnitelmapoistot Henkilöstö Työpanos laskennallisina virkoina, htv 9,4 9,4 9,9 0,5 10,1-1,7 TOIMINTA-AJATUS Yksikön tehtävänä on kehittää sosiaali- ja terveyspalveluita vastaamaan kuntalaisten muuttuvia tarpeita, johtaa toimintaa ennakoivasti tietoon perustuen ja huolehtia palveluiden kustannustehokkuudesta. TAVOITTEET JA SEURANTA ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Valtuuston päätöksen mukaisesti kunta vastaanotti kesäkuussa 23 iranilaista kiintiöpakolaista. Uusien kuntalaisten kotouttamistyötä on tehty kunnan Kotouttamisohjelman mukaisesti monialaisena yhteistyönä mm. kunnan eri toimialojen, TE-toimiston ja kolmannen sektorin kanssa. Kotouttamistyön monialaisesta koordinoinnista on vastannut määräaikainen maahanmuuttokoordinaattori ja alkuvaiheen ohjausta on tehostettu osa-aikaisen pakolaisohjaajan avulla.

3 Sitovat tavoitteet vuodeksi 2014 Sitova tavoite Toimenpide Mittari Asiakaslähtöisyyden vahvistaminen Kuntalaiset ja asiakkaat otetaan enenevässä määrin mukaan kehittämään ja arvioimaan palveluja. Toimivat asiakas- ja omaisraadit (kpl) sekä kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen (kertoja/v) Sosiaali- ja terveysosastolla toimi vuoden aikana 13 asiakas- ja omaisraatia sekä Toimintakeskus Risteyksen asiakastiimi. Kokemusasiantuntijoita hyödynnettiin 38 kertaa toiminnan kehittämisessä ja arvioinnissa. Palveluiden kustannustehokkuuden varmistaminen Osallistutaan keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannusten vertailuun Kustannusten pysyminen viime vuosien maltillisella tasolla Kuntaliiton Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset vuonna raportissa Sipoon sosiaali- ja terveystoimen ikävakioidut kokonaiskustannukset (sis. varhaiskasvatuksen) olivat 19 vertailukunnan kuudenneksi pienimmät. Ilman varhaiskasvatusta ikävakioidut sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannukset olivat kolmanneksi pienimmät. Tunnusluvut TP 2013 TA 2014 TP 2014 Ikävakioidut sosiaali- ja terveystoimen toimintakulut, euroa/asukas Huom. Vuoden 2014 ikävakioidut toimintakulut ovat saatavilla Kuntaliiton julkaisusta kesäkuussa ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ Suunnitellaan ja toteutetaan Operaatio Induktiolieden hankkeet ja Operaatio Kattilankannen vielä kesken olevat toimenpiteet saatetaan loppuun. Yhdessä muiden hallintokuntien kanssa vastataan huonon työllisyystilanteen tuomiin haasteisiin. Seurataan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen etenemistä ja osallistutaan aktiivisesti palveluiden toteutuksen suunnitteluun.

4 TULOSYKSIKKÖ: LASTEN JA NUORTEN KASVUN JA KEHITYKSEN TUKEMINEN SEKÄ LAPSIPERHEIDEN TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN VASTUUHENKILÖ: Palvelujohtaja TALOUDELLINEN TULOS ) 2) TA + Talousarvio TA muutos Muutos Toteuma Tot-% Poikkeama Tot Muutos-% 13/14 Toimintatulot , ,3 Toimintamenot , ,9 Toimintakate , ,4 Suunnitelmapoistot Henkilöstö Työpanos laskennallisina virkoina, htv 34,0 34,0 34,3 0,3 34,4-0,3 TOIMINTA-AJATUS Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toiminta-ajatuksena on pyrkiä edistämään kunnan lasten, nuorten ja lapsiperheiden terveyttä ja hyvinvointia tarjoten oikea-aikaisia ja vaikuttavia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja painottaen ennaltaehkäisyä ja varhaista tukea. TAVOITTEET JA SEURANTA ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen (LNP) siirtyminen Nikkilän uuden sosiaali- ja terveysaseman tiloihin lisäsi yhteistyötä sekä LNP:n sisällä että työikäisten palveluiden kanssa ja mahdollisti mm. moniammatillisten asiakasprosessien kehittämisen. Lastensuojelussa vastaanotettiin vuonna 2014 lastensuojeluilmoituksia 514 kpl. Edelliseen vuoteen verrattuna ilmoitusten määrä kasvoi 26 %, (v kpl). Uusia lastensuojeluasiakkaita vastaanotettiin 161. Lapsia ja nuoria oli sijoitettuna kodin ulkopuoliseen hoitoon eripituisia jaksoja 46 henkilöä, joista 25 perhehoitoon. Perhehoito ensisijaisena sijoitusvaihtoehtona lisääntyi vuoden aikana 108 %:lla (v lasta, v lasta). Toisaalta 25 kodin ulkopuoliseen hoitoon sijoitettua lasta ja nuorta muutti takaisin kotiin tai itsenäiseen asumiseen. Asiakasmäärän kasvusta huolimatta palvelurakennemuutos ja mm. Operaatio Kattilankansi vaikuttivat talousennusteeseen positiivisesti ja tulosyksikkö alitti sille varatut määrärahat. Perhetyössä asiakkuudet ovat olleet vaativia ja edellyttäneet entistä erikoistuneempaa osaamista. Kuluvana vuonna perhetyön resursseja on tarvittu niin ikään pakolaisten vastaanottamiseen ja tukemiseen. Perhetyössä panostettiin entistä enemmän ennalta ehkäisevään työskentelyyn (esim. yöhoitokokeilu) ja järjestöyhteistyötä lisättiin. Terveysneuvonnassa etsittiin uusia toimintatapoja, joista esimerkkinä kouluterveydenhoidon kesäpäivystys. Kesäpäivystyksen tavoite oli lisätä matalan kynnyksen ja oikea-aikaisen auttamisen palveluja ja ennaltaehkäistä enemmän hoitoa vaativien tarpeiden syntymistä. Vastasyntyneiden määrä väheni 43:lla edellisvuoteen verrattuna, jolloin syntyvyys oli poikkeuksellisen suurta. Suuri syntyvyys vuonna 2013 vaikuttaa neuvolakäyntien määrään tulevina vuosina. Vuoden 2014 aikana syntyi 193 lasta.

5 Kuntaan on perustettu oma kriisiryhmä. Kriisiryhmä on antanut akuuttia kriisiapua traumaattisissa kriisitilanteissa, kuten äkillisissä kuolemantapauksissa ja muissa onnettomuuksissa. Sitovat tavoitteet vuodeksi 2014 Sitova tavoite Toimenpide Mittari Asiakasohjauksen tarkentaminen perhepalvelukeskuksessa Perhepalvelukeskuksen prosessit kuvataan. Prosessikuvaukset ja asiakkuuden kriteerit selkiytyvät ja asiakasohjaus toimii paremmin ja oikeudenmukaisemmin. Palveluiden prosessikuvauksia on selkeytetty kaikilla lasten, nuorten ja perheiden palveluiden vastuualueilla ja lisäksi kriisityön ja psykososiaalisten palveluiden osalta yhteistyössä työikäisten palveluiden kanssa. Selkeiden prosessikuvausten johdosta asiakasohjaus toimii tarkoituksenmukaisemmin ja oikeudenmukaisemmin. Asiakaslähtöisyyden lisääminen Perhepalvelukeskuksen työskentelyssä siirrytään asteittain pidennettyyn aukioloon. Perhepalvelukeskus on yhtenä päivänä viikosta avoinna klo 18:aan saakka. Perhepalvelukeskuksen nimestä on luovuttu uuden sosiaali- ja terveysaseman käyttöönoton myötä. Palvelua on saatavilla vähintään yhtenä päivänä viikossa klo 18:aan saakka. Tarvittaessa palveluita on järjestetty illalla jopa klo 21:een asti ja aamulla klo 6:sta alkaen. Kouluterveydenhoidon kehittäminen Kouluterveydenhoitajien kesäpäivystys otetaan vaiheittain käyttöön. Päivystys toteutuu. Kouluterveydenhuollon kesäpäivystys otettiin käyttöön Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla. Päivystystä järjestettiin myös koulujen syys- ja joululomalla. Perhehoidon kehittäminen Perhehoidon kehittämistyöryhmä perustetaan. Perhehoitoperheiden avunsaanti turvataan myös virka-ajan ulkopuolella. Työryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Perhehoitajille kootaan opas Sipoon kunnan tarjoamasta tuesta ja avusta. Perhehoitajille on koottu opas tarjolla olevista sosiaali- ja

6 terveydenhuollon palveluista. Perhehoitajista koostuva kehittämistyöryhmä on perustettu ja sitä tullaan vielä laajentamaan. Ryhmä kokoontui kerran vuoden 2014 aikana. Esikoululaisten koulutarkastusten kehittäminen Koulutarkastukset siirretään vaiheittain neuvolasta kouluterveydenhoitoon. Tehtyjen terveystarkastusten määrä Esikoululaisten koulutarkastusten siirtyminen neuvolasta kouluterveydenhoitoon on käynnistynyt, mutta tarkastuksia on tehty vasta joitakin yksittäisiä. Koko ikäryhmän tarkastukset tehdään keväällä 2015 kouluun ilmoittautuneille. Vuonna 2009 syntyneitä lapsia on 15 koulussa yhteensä noin 250. Tunnusluvut TP 2013 TA 2014 TP 2014 Lastensuojelun ikävakioidut kustannukset, euroa/asukas Kodin ulkopuolelle sijoitetut 0 17-vuotiaat, % vastaavanikäisestä väestöstä 0,76 0,63 0,98 ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ Epävakaa taloudellinen tilanne heijastuu perheiden hyvinvointiin ja lastensuojelullisten toimenpiteiden tarpeen kasvun ennustetaan jatkuvan. Lastensuojelutyössä painopiste on perheiden sosiaaliohjauksessa, johon on varattu lisäresursseja. Ennalta ehkäisevän toiminnan vahvistamiseksi pyritään ylläpitämään uutta palvelurakennetta, jossa ostopalveluiden määrää on vähennetty. Lastensuojelun kustannukset näkyvät kuitenkin laajemmalti kuin pelkästään lastensuojelun toimialueella. Esimerkiksi lastensuojelun asiakkaiden päihdekatkaisuhoidot ja kuntoutukset sekä lasten ja nuorten psykiatriset tutkimukset ja hoidot näkyvät päihdehuollon ja erikoissairaanhoidon kustannuksissa. Valmisteilla oleva uusi perhehoitolaki rajoittaa voimaan tullessaan sijoitettujen lasten määrän neljään/perhehoitoperhe, mikä heikentää kriisiperhepaikkojen saatavuutta. Sipoo pyrkii yhteistyössä muiden kuntien kanssa kehittämään perhehoitoa ja lisäämään perhehoitosijoitusten määrä omana työnä. Sipoo sitoutuu järjestämään perhehoidosta kiinnostuneille perheille alkuvalmennusta ja valmennetut perheet ovat myös yhteistyökuntien käytössä. Uuden sosiaalihuoltolain voimaantulo velvoittaa kuntia tarjoamaan entistä enemmän ennalta ehkäiseviä palveluja lapsiperheiden tueksi ja tämän ennustetaan kasvattavan perhetyön asiakkaiden määrää. Uusi turvakotilainsäädäntö kansalaisten turvakotipalveluista rajoittaa kunnan mahdollisuuksia vaikuttaa turvakotisijoituksien kestoon, koska asiakkaan turvakotiasumisen keston ja tarpeen arviointi on siirretty pois kunnalta turvakodin henkilökunnalle. Korvaukseksi kunta voi vuoden 2015 osalta periä joitain turvakotisijoituskustannuksia takaisin valtiolta.

7 TULOSYKSIKKÖ: TYÖIKÄISEN VÄESTÖN TOIMINTAEDELLYTYSTEN VAHVISTAMINEN SEKÄ HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN VASTUUHENKILÖ: Johtava lääkäri TALOUDELLINEN TULOS ) 2) TA + Talousarvio TA muutos Muutos Toteuma Tot-% Poikkeama Tot Muutos-% 13/14 Toimintatulot , ,5 Toimintamenot , ,4 Toimintakate , ,4 Suunnitelmapoistot ,2 Henkilöstö Työpanos laskennallisina virkoina, htv 113,0 113,0 115,6 102,3 2,6 112,4 2,8 Erikoissairaanhoito Toimintatulot 1 1 Toimintamenot , ,1 Toimintakate , ,1 TOIMINTA-AJATUS Työikäisten palveluiden toiminta-ajatuksena on edistää aikuisten, työiässä olevien kuntalaisten, hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä ennaltaehkäistä sairauksia ja syrjäytymistä. Kuntalaisten omat voimavarat aktivoidaan osallistamalla potilaat oman terveytensä hoitoon ja tukemalla kuntalaisia ja heidän perheitään oman elämänsä hallinnassa. Palveluissa painotetaan moniammatillista työotetta ja ennaltaehkäisyä. Palvelut tuotetaan asiakaslähtöisesti, joustavasti ja vaikuttavasti. TAVOITTEET JA SEURANTA ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Vuoden vaihteessa käyttöönotettu uusi sosiaali- ja terveysasema Nikkilässä todettiin varsin toimivaksi taloksi, joistakin alkuvaiheen teknisistä ongelmista huolimatta. Uudessa yhteisessä talossa moniammatillinen yhteistyö lisääntyi vuoden aikana juuri toivotulla tavalla. Vuoden 2014 alussa astui voimaan perusterveydenhuollon valinnanvapaus, jonka myötä runsaat 500 ulkopaikkakuntalaista siirsi hoitovastuunsa Sipoon kunnalle. Kun samanaikaisesti vain alle 30 sipoolaista siirsi hoitonsa muualle, tarkoitti tämä hoidettavan väestön kasvua. Tällä oli varmasti omalta osaltaan vaikutusta kiireettömän hoidon jonojen kasvuun vuoden 2014 aikana. Muita jonoihin vaikuttavia tekijöitä olivat mm. neuvola-asetuksen noudattamiseksi tehty lääkäriresurssin siirto kouluterveydenhuoltoon, akuutti- ja kuntoutusosaston toiminnan tehostumisen vaatima lisääntynyt lääkärintarve, tiukentuneet sijaismääräykset ja luopuminen paikallisen jononpurkusopimuksen käytöstä. Suun terveydenhuollon puolella uuden potilastietojärjestelmän käyttöönotto hidasti toimintaa syksyllä 2014, mikä sekin pidensi jonoja. Taloustilanne osoittautui vuonna 2014 haastavaksi työikäisten palveluiden osalta, pääosin erikoissairaanhoidon kustannusten ja kunnan työllisyystilanteen huononemisen takia. Erikoissairaanhoidon kustannusten talousarvioylitykseen osasyynä oli että Sipoon talousarviossa oli tietoisesti budjetoitu erikoissairaanhoidon kustannuksia alhaisemmiksi, kuin mitä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) oli palvelusuunnitelmassaan ehdottanut. Koko maan työllisyystilanteen huonontuessa myös työttömien sipoolaisten määrä kasvoi. Tästä syystä toimeentulotuen kustannukset nousivat noin 18 %:lla ja työmarkkinatuen kuntaosuuden

8 kustannukset noin 26 %:lla verrattuna edelliseen vuoteen. Lisääntynyt työttömyys ja taloudellinen epävarmuus vaikuttaa lisänneen myös muiden kunnallisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden kysyntää. Monen yksikön kohdalla kustannuksia nosti myös hoitotarvikkeiden ja palveluiden yksikköhintojen korotukset vuoden aikana. Asiakkaiden ottaminen mukaan suunnitteluun ja kehittämiseen oli tärkeä tavoite vuodelle 2014 ja siinä onnituttiin hyvin. Asiakasraateja perustettiin useampaan yksikköön ja asiakkaita oli mukana kokemusasiantuntijoina monessa työryhmässä ja palaverissa. Sitovat tavoitteet vuodeksi 2014 Sitova tavoite Toimenpide Mittari Moniammatillisen työotteen vahvistaminen ja työnjaon kehittäminen avosairaanhoidon vastaanotoilla ja suun terveydenhuollossa Työparityöskentelyä vahvistetaan ja eri ammattiryhmien osaamista hyödynnetään paremmin. Hoitoprosesseja kehitetään. Hoitohenkilökunnan käyntien lisääntyminen suhteessa lääkäreiden/hammaslääkä reiden käynteihin. Saatavuuden pysyminen hyvällä tasolla. Hoitohenkilökunnan toteuttamien vastaanottokäyntien määrä kasvoi selvästi sekä suun terveydenhuollon että avosairaanhoidon puolella, verrattuna vuoteen Hoitohenkilökunnan käyntimäärät nousivat sekä absoluuttisesti että suhteessa hammaslääkäreiden ja lääkäreiden käyntimääriin. Suun terveydenhuollossa hoitohenkilökunnan käyntien osuus kaikista käynneistä nousi 24 %:sta 30 %:iin (nousu runsaat 600 käyntiä) ja avosairaanhoidossa hoitajakäyntien osuus nousi 35 %:sta 38 %:iin (nousu runsaat 800 käyntiä). Vuoden lopussa kiireettömän hoidon jonot lääkärille ja hammaslääkärille venyivät johtuen mm. tilapäisestä henkilökuntavajeesta, mutta palvelujen saatavuus pysyi silti hyvällä tasolla. Asiakkaan aseman vahvistaminen ja asiakkaiden ottaminen mukaan toiminnan suunnitteluun Kutsutaan asiakkaita mukaan kehittämään sekä terveyspalveluiden että sosiaalityön toimintaa. Tämä toteutetaan osin perustamalla asiakasraateja, mutta myös kutsumalla yksittäisiä asiakkaita kokemusasiantuntijoiksi toimintoja kehittäviin työryhmiin. Asiakasraateja on perustettu vähintään kahden eri toimintakokonaisuuden arvioimiseksi ja kehittämiseksi. Kokemusasiantuntijoita on osallistunut vähintään viiteen kehittämistilaisuuteen tai työryhmään. Asiakasraadit perustettiin vuoden 2014 aikana avosairaanhoitoon, aikuissosiaalityöhön ja kuntoutusyksikköön. Kokouksissaan raadit pääsivät osallistumaan kyseisten yksiköiden kehittämiseen. Asiakkaita oli vuoden 2014 aikana myös mukana

9 kokemusasiantuntijoina mm. Green Care projektiryhmässä, edunvalvontaprojektin useammassa ryhmässä, nuorisotakuutyöryhmässä, avosairaanhoidon päivystyspalaverissa ja pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusten suunnittelussa. Tunnusluvut TP 2013 TA 2014 TP 2014 Perusterveydenhuollon ikävakioidut toimintakulut, /asukas Erikoissairaanhoidon ikävakioidut toimintakulut, /asukas Toimeentuloturvan ja työllistämisen ikävakioidut toimintakulut, /asukas T3, vapaa kiireetön aika lääkärille, vrk T3, vapaa kiireetön aika hammaslääkärille, vrk Toimeentulotukea saaneet henkilöt vuoden aikana, % asukkaista 2,23 3,6 2,61 ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ Työikäisten palveluiden kehittämistä jatketaan, tavoitteena mahdollisimman tehokkaat, asiakaslähtöiset ja asiakasta voimaannuttavat prosessit, joissa hukkatyö on minimoitu. Palveluissa käytetään keinoina mm. moniammatillista yhteistyötä, tarkoituksenmukaista työnjakoa ja uusia sähköisiä ratkaisuja. Vähitellen venyneitä ajanvarausjonoja pyritään lyhentämään prosesseja kehittämällä, koska tämänhetkinen henkilöstömäärä ja taloustilanne eivät mahdollista jonojen nopeaa lyhentämistä muilla keinoin. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi ja työllistymisen tukeminen ovat jatkossa keskeisiä tavoitteita, joihin tarvitaan apua myös kunnan muilta osastoilta. Näin voidaan parantaa monen sipoolaisen elämäntilannetta ja samalla vähentää sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuvaa painetta. Yhteistyötä naapurikuntien kanssa kehitetään, tulevaa SOTE-uudistusta ennakoiden. Esimerkkinä tästä on ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen perustaminen Porvoon sairaalan tiloihin vuoden 2015 alussa. TULOSYKSIKKÖ: IKÄIHMISTEN HYVINVOINNIN JA ELÄMÄNLAADUN EDISTÄMINEN VASTUUHENKILÖ: Ikääntyneiden palvelujohtaja TALOUDELLINEN TULOS ) 2) TA + Talousarvio TA muutos Muutos Toteuma Tot-% Poikkeama Tot Muutos-% 13/14 Toimintatulot , ,7 Toimintamenot , ,4 Toimintakate , ,8 Suunnitelmapoistot ,9 Henkilöstö Työpanos laskennallisina virkoina, htv 128,7 128,7 131,8 102,4 3,1 131,6 0,1

10 TOIMINTA-AJATUS Neuvoa, tarjota ja tuottaa ikääntyneiden ja vammaisten kuntalaisten yksilöllisiin tarpeisiin monipuolisia ja vaikuttavia palveluita hyvän ja oman näköisen elämän tueksi. Palveluiden toimintaperiaatteina ovat ikäihmisen osallisuus häntä itseään koskevissa asioissa sekä omien voimavarojen hyödyntäminen. TAVOITTEET JA SEURANTA ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Vammaispalveluissa talousarvio ylittyi reilut euroa pääosin uusien asiakkuuksien johdosta. Kotihoidossa ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä (Sateenkaari, Suvirinne, Suvituuli ja Suvikuja) vuosikate 2014 oli yhteensä noin euroa pienempi kuin vuonna 2013 siitä huolimatta että käyntejä kertyi noin 6800 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kotihoito siirtyi keväällä 2014 aikaperusteiseen laskutukseen ja pitkäaikaishoidonyksikkö Suvirinne muutettiin keväällä tehostetun palveluasumisen yksiköksi ja nämä muutokset selittävät tuloksesta yhteensä Erinomainen tulos näissä yksiköissä on saatu aikaan hyvällä johtamisella sekä määrätietoisella omien toimintatapojen ja rakenteiden tarkastelulla. Kokonaisuudessaan ikääntyneiden (sis. vammaispalvelut) palveluiden vuosikate 2014 oli noin euroa pienempi kuin vuonna Kattilankansitoimenpiteet (esim. omaishoidontuen alimmantuen lopettaminen, kuljetustuen muuttaminen tulosidonnaiseksi sekä Elsie - ruokasalitoiminnan lopettaminen) toivat säästöä noin euroa. ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Sitovat tavoitteet vuodeksi 2014 Sitova tavoite Toimenpide Mittari Yhteisen asiakas- ja omaisraadin perustaminen jokaiseen yksikköön Kootaan raadit ja ne kokoontuvat vähintään neljä kertaa vuodessa. Asukas- ja omaisraadit ovat kokoontuneet neljä kertaa vuodessa. Raadit on koottu ja ne ovat kokoontuneet neljä kertaa vuodessa. Pitkäaikaisyksikössä omaisraadit toteutuivat omaisteniltojen muodossa. Lisäksi Sateenkaaressa jokaisen omaisen kanssa on käyty erillinen keskustelu hoidollisista asioista. Ympärivuorokautisessa hoidossa asukasraateja pidetään päivittäisen hoitotyön lomassa. Asukkaat ovat mm. saaneet vaikuttaa toiveruokaviikon ruokalistaan, tulevien retkien kohteisiin sekä osastolla tapahtuvaan toimintaan. Kotihoito järjesti omais- ja asiakastapaamisia Etelä- että Pohjois- Sipoossa yhteensä 8 kertaa. Hoitohenkilökunnan kokonaisvaltaisen yhdessäolon ja Järjestetään päivittäin yhteiset iltapäiväkahvit asukkaiden kanssa. Asukkaiden ja henkilökunnan yhteisistä iltapäiväkahveista on tullut osa toimintakulttuuria.

11 osallistumisen lisääminen asukkaiden arjessa ja elämässä Asukkaat ovat mukana arjen toiminnassa yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Toimintatavan muutos varmistetaan tekemällä asukkaille ja omaisille kysely yksiköittäin neljä kertaa vuodessa. Päivittäiset, yhteiset kahvihetket ovat vakiintuneet osaksi toimintakulttuuria kaikissa yksiköissä. Asukas on mukana oman hoito- ja toimintasuunnitelmansa laadinnassa, suunnitelmaan kirjataan asukkaan kyky ja halu osallistua yksikön arjen toimintoihin. Toimintatapa on varmistettu keräämällä palautetta omaisilta ja asukkailta suullisesti neljä kertaa vuodessa. Järjestöjen, päiväkeskuksen, Elsie-kahvilan ja Risteyksen välisen yhteistyön vahvistaminen Kartoitetaan mahdolliset uudet toimijat ja luodaan yhdessä heidän kanssaan uusia toimintamalleja (mm. kylätalkkari). Ikäihmisten päivätoimintaan on syntynyt uusia toimintatapoja ja -ryhmiä: ryhmien määrä ja kävijämäärät ryhmissä, kylätalkkaritoiminta on käynnistynyt jossain muodossa. Sipoon Palveluasumisen tuki ry on aloittanut kahvilatoiminnan Elsien tiloissa kahdesti viikossa. MLL siirsi lapsi-vanhempi kahvilansa Elsien tiloihin. Päiväkeskuksessa on aloittanut erilaisia ryhmiä mm. kuntosaliohjausryhmät. Omaishoitajien tukemiseksi omaishoidon koordinaattori on järjestänyt virkistysiltapäiviä säännöllisesti yhteistyössä Sipoon seurakuntien kanssa. Risteyksen kanssa suunniteltu Kylätalkkaritoiminta ei ole vielä käynnistynyt, koska siihen ei ole ollut osoittaa tehtävään sopivaa henkilöä. Tätä on tilannekohtaisesti paikattu yhteistyössä Risteyksen ja Sipoon työttömien kanssa. Green Care -ideologian vahvistamien jokaisessa asumisyksikössä Järjestetään eläin- ja luontoelämyksiä asiakkaille vähintään kerran kuukaudessa. Asukkaille on järjestetty jokaisessa yksikössä eläin- ja luontoelämyksiä kerran kuukaudessa. Halikoirat ovat vierailleet yksiköissä useamman kerran kuussa, samoin erään yksikön työntekijän ja yhden vapaaehtoisen koirat ovat olleet säännöllisesti mukana yksiköissä asukkaiden ilona. Kesäkanat hauskuttivat asukkaita kesällä. Asukkaat istuttivat kesäkukkia ja tomaatteja, joiden kasvua seurattiin aktiivisesti. Asukkaiden ulkoilua lisättiin ja kesällä toteutettiin suunnitellut kesäretket mm. Porvoon jokirantaan ja Korkeasaareen.

12 Myös päiväkeskuksessa vieraili säännöllisesti muutama vapaaehtoinen, jolla on kissoja tai koiria. Seniorikeskuksen uuden pihan avajaiset järjestettiin elokuun lopussa. Tunnusluvut TP 2013 TA 2014 TP 2014 Vanhuspalveluiden ikävakioidut toimintakulut, /asukas Vammaisten ikävakioidut toimintakulut, /asukas Kotona asuvat 75 vuotta täyttäneet, % 91,6 92,3 ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ Kotihoidossa siirrytään vuonna 2015 mobiilikirjaukseen asiakkaan kotona ja valmistellaan toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoa. Henkilökunnan kuntoutusosaamista vahvistetaan edelleen kotihoidossa. Tavoitteena on pystyä hoitamaan entistä laadukkaammin yhä useampi ikäihminen omassa kodissaan. Pelkkä kotihoidon panos ei siihen riitä vaan tarvitaan entistä tiiviimpää yhteistyötä omaisten kanssa sekä lisää vapaaehtoisia myös kotona asuvien tueksi. Ikääntyneiden palvelut käynnistää yhdessä Sipoon seurakuntien kanssa valtakunnallisen internetpohjaisen Suurella Sydämellä vapaaehtoisen auttamisen verkkopalvelun. Ympärivuorokautisessa hoidossa panostetaan yhä enemmän seniorikeskuksen asukkaiden pihan käyttöön, Green Care ideologiaan ( eläinvierailut, kasvimaan hoito ym.) ja kulttuuritoiminnan edelleen kehittämiseen jokaisessa yksikössä. Varaudutaan todennäköisesti vuoden 2016 alusta voimaan astuvan vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhdistymisen kunnalle tuomiin uusiin haasteisiin. Mm. vammaisen oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu uudessa laissa. TULOSYKSIKKÖ: RUOKAPALVELUT VASTUUHENKILÖ: Ruokapalvelupäällikkö TALOUDELLINEN TULOS ) 2) TA + Talousarvio TA muutos Muutos Toteuma Tot-% Poikkeama Tot Muutos-% 13/14 Toimintatulot , ,3 Toimintamenot , ,4 Toimintakate ,4 Suunnitelmapoistot Lask.erät ,3 Henkilöstö Työpanos laskennallisina virkoina, htv 34,0 34,0 36,4 2,4 37,8-3,8 TOIMINTA-AJATUS Ruokapalvelujen tehtävänä on tukea eri hallintokuntien ydintehtävän onnistumista tuottamalla ruokapalveluita Sivistysosastolle sekä Sosiaali- ja terveysosastolle. Tavoitteena ja lähtökohtana on tuottaa laadukkaita ateriapalveluita kaikille asiakasryhmille. Ruokapalvelut palvelee

13 asiakkaita kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Ruoan tulee olla maukasta ja laadukasta. Ruokapalvelut edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia noudattamalla eri asiakasryhmien ravintosuosituksia ja ohjaamalla terveellisten valintojen tekemiseen arjessa. TAVOITTEET JA SEURANTA ANALYYSI TAVOITTEIDEN JA TUNNUSLUKUJEN TOTEUTUMASTA Palkka- ja elintarvikekustannukset laskivat vuoteen 2013 verrattuna Operaatio Kattilankannen säästötoimenpiteiden johdosta. Myös suoritteiden eli tilattujen ja valmistettujen aterioiden määrät laskivat päiväkodeissa ja sosiaali- ja terveystoimen yksiköissä. Ostopalvelu aterioiden hinta nousi 5 % kilpailuttamisen jälkeen. Sitovat tavoitteet vuodeksi 2014 Sitova tavoite Toimenpide Mittari Oppilaiden ohjaaminen terveellisten ruokavalintojen tekemiseen kouluruokailussa Henkilökunnalle tehdyn osaamiskartoituksen perusteella laaditaan jokaiselle Ruokapalveluiden työntekijälle yksilöllinen koulutussuunnitelma. Koulutuskokonaisuuden ensimmäisenä tavoitteena on ravitsemuspassin suorittaminen. Jokainen työntekijä on suorittanut ravitsemuspassin. Jokainen työntekijä on suorittanut ravitsemuspassin Ruokaraatien perustaminen jokaisen koulun keskuskeittiön yhteyteen Raadin jäsenet valitaan yhteistyössä koulutoimen kanssa. Raadit on perustettu ja ne kokoontuvat säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Raadit on perustettu ja ne ovat kokoontuneet säännöllisesti. ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ Elintarvikkeiden hankinnoissa suositaan myös tulevaisuudessa lähi - ja luomuruokaa niiden saatavuuden ja hinnan mukaan. Tavoitteena on, että asiakkaat saavat mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävää ruokaa. Elintarvikekustannuksista ei enää jatkossa ole mahdollista säästää sen näkymättä asiakkaan lautasella. Ruoanvalmistus on keskitetty viiteen valmistuskeittiöön elämänkaarimallin mukaisesti. Sipoon kunnan keittiötoiminnan järjestämisvaihtoehtoja tutkitaan kevään 2015 aikana. Ruokapalvelun tavoitteena on siirtyä yhä suurempiin valmistusyksiköihin, jolloin säästöjä saadaan lähinnä henkilöstökuluista.

14

SIPOON KUNTA. Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Talousarvio 2014 Taloussuunnitelma 2014 2016

SIPOON KUNTA. Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Talousarvio 2014 Taloussuunnitelma 2014 2016 SIPOON KUNTA Sosiaali- ja terveysvaliokunta Talousarvio 2014 Taloussuunnitelma 2014 2016 KÄYTTÖTALOUSOSA TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Osavuosikatsaus. Tammi-huhtikuu 2017

Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Osavuosikatsaus. Tammi-huhtikuu 2017 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Osavuosikatsaus Tammi-huhtikuu 2017 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja 1 000 TP2016 TA 2017

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Osavuosikatsaus. Tammi-elokuu 2017

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Osavuosikatsaus. Tammi-elokuu 2017 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Osavuosikatsaus Tammi-elokuu 2017 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja 1 000 TP2016 TA 2017

Lisätiedot

Vairinen-Salmela, Johanna, j. 7 Paasonen, Jaana, vj. - Sosiaali- ja terveyslautakunta. TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Toiminta-ajatus

Vairinen-Salmela, Johanna, j. 7 Paasonen, Jaana, vj. - Sosiaali- ja terveyslautakunta. TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Toiminta-ajatus TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Vastuuhenkilö Sosiaali- ja terveyslautakunta Hallinto Pentti Taimen Toiminta-ajatus Sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtävänä on vastata tarpeellisten sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä

Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä Oulun Mielenterveys- ja päihdepalvelut muutosten pyörteissä Johtamisen tiekartta hanke Loppuseminaari 29.9.2014 Sirkku Pikkujämsä Terveysjohtaja, Oulun kaupunki Oulun kaupungin tavoitteet mielenterveys-

Lisätiedot

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen.

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen. Sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen mittarit YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä Lastensuojelun asiakkaana

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tilinpäätös 2013 Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen Tilikauden tulos 2013 Tilinpäätös on 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen sen jälkeen, kun on huomioitu kunnille palautettava maksuosuus 3,4 miljoonaa euroa

Lisätiedot

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 1 Sivistysvaliokunna osavuosikatsaus Sivistysosaston osavuosikatsaus on osa koko kunnan kahdeksan kuukauden talous ja toimintaraportointia,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallista kehittämisohjelmaa toteuttavat hankkeet, joille myönnetään vuosille 2008-2010 valtionavustus

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallista kehittämisohjelmaa toteuttavat hankkeet, joille myönnetään vuosille 2008-2010 valtionavustus 31.10.2008 Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallista kehittämisohjelmaa toteuttavat hankkeet, joille myönnetään vuosille 2008-2010 valtionavustus I Lasten, nuorten ja perheiden palvelut REMONTTI- lasten,

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Esimerkkinä Keuruu Merja Pihlajasaari 12.5.2016 Merja Pihlajasaari Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa perhe-, sukulais-, pari- ja seurustelusuhteissa

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Hyvinvointitoimiala Palvelualue: Vanhus- ja vammaispalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivisessa sopimuksessa määritellään palvelualueen tavoitteet palveluiden järjestämiseen,

Lisätiedot

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016. Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016. Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016 Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Yleistä: Oulun kaupungissa on tällä hetkellä noin 250 lastensuojelun, 13 ikäihmisten ja 3 kehitysvammaisten ja vammaisten

Lisätiedot

Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan

Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan Tukevasti kotona - myös muistisairaana Yhteinen vastuu ikääntyneistä Tulit juuri oikeaan paikkaan Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri, EMBA osastopäällikkö sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut 21.9.2015

Lisätiedot

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Avopalvelujen vahvistaminen Kehittämishanke: Avopalvelujen vahvistaminen mielenterveystyö ja vastaanottotoiminta Tuotantopuolen

Lisätiedot

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikääntyvien varhainen tuki Vanhuspalvelulaki: Hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

Toimintakate ,4. TA 2014 TP 2014 Jäljellä Tot. % Toimintakate ,5

Toimintakate ,4. TA 2014 TP 2014 Jäljellä Tot. % Toimintakate ,5 Sos.- ja terv.lautakunta 12 23.02.2016 Sosiaali- ja terveysosaston talousarvion toteutuma 438/04/041/2014 STL 12 1.TOIMINTAKATTEEN SITOVUUS VALTUUSTOON NÄHDEN Tulosalue Hallinto ja projektit Työllisyyden

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2012 1 (5) Terveyslautakunta Tja/6 11.09.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2012 1 (5) Terveyslautakunta Tja/6 11.09.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2012 1 (5) 224 Toiminnan laatu Helsingin terveyskeskuksessa vuonna 2011 HEL 2012-001668 T 00 01 02 Päätös Käsittely päätti merkitä tiedoksi Toiminnan laatu Helsingin terveyskeskuksessa

Lisätiedot

TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO. VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja

TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO. VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävänä on yhdessä muiden hallintokuntien

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysvaliokunta TALOUSARVIO 2016

Sosiaali ja terveysvaliokunta TALOUSARVIO 2016 Sosiaali ja terveysvaliokunta TALOUSARVIO 2016 Taloussuunnitelma 2016-2018 5.4 TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2015 PERUSTURVALAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2015 PERUSTURVALAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Keskeisenä toiminta-ajatuksena on turvata kuntalaisille laadukkaat, oikea-aikaiset, oikein mitoitetut ka kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. TEHTÄVÄN KUVAUS Päijät-Hämeen sosiaali-

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Vanhustyö 2015 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Lähde: Laatusuositus 2013 2 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi Seitsemän teema-aluetta ikäystävällisen Suomen rakentamiseksi

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous 15.12.2018 Perusturvan talous menolajeittain TP 2017 TOT 10 / 2017 TA 2018 TOT 10 / 2018 Tot-%

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Tampere-talo 4.5.2015 Kari Hakari johtaja tilaajaryhmä

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON KUSTANNUKSET 2014 Tilastotiedote 11/ 2015

TERVEYDENHUOLLON KUSTANNUKSET 2014 Tilastotiedote 11/ 2015 TERVEYDENHUOLLON KUSTANNUKSET 2014 Tilastotiedote 11/ 2015 Kuntaliitto on julkaissut suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannusvertailun 2014 kesäkuussa 2015. Julkaisun mukaan n terveydenhuollon ikävakioidut

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä. Sirkka Karhula Selvityshenkilö 23.5.

Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä. Sirkka Karhula Selvityshenkilö 23.5. Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä Sirkka Karhula Selvityshenkilö Toimintakyky ja arjensujuvuuspalvelukokonaisuuden asiakkaat Vanhukset Vammaiset

Lisätiedot

TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO. VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja

TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO. VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävänä on yhdessä muiden hallintokuntien

Lisätiedot

Liite 1 Kaupunginhallitus 3.11.2014. Ulvila MERIKARVIA PORI LAVIA ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Liite 1 Kaupunginhallitus 3.11.2014. Ulvila MERIKARVIA PORI LAVIA ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS Kaupunginhallitus 3.11.214 MERIKARVIA PORI LAVIA ULVILA KUNTAKORTTI 215 Kaupunginhallitus 3.11.214 Väestöennuste 212-24 Vuosi 212 22 225 23 235 24 9 8-6 199 1 176 136 113 117 7-14 136 1329 1336 1315 1278

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma. Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari

Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma. Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari 26.8.2018 Sosiaali- ja terveyspalvelut 2019 Vahva pohja - Rakenteelliset muutokset hyvässä vauhdissa

Lisätiedot

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1 Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja 1 30.9.2010 Miksi tarvittiin palvelurakenteen keventäminen? Kaupunginhallitus päätti v. 2007, että kaikkien hoidon

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke

Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke ( Diasarja apuvälinehankkeen tämän hetkisestä tilanteesta on tarkoitettu yhteiseen käyttöön esim. yhteistoimintamenettelyyn liittyvää henkilöstön informointia

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Selvitys 1 (5) Sosiaali- ja terveyskeskus Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana Toiminnan taustaa ja käsitteen määrittelyä: Mielenterveyskuntoutuja tarkoittaa

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Tuula Kärkkäinen sh yamk Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen

Lisätiedot

Tilinpäätös 2007 / määrärahaylitykset Kv 17.3.2008 14, liite 8 Kh 3.3.2007 62, liite 3 Käyttötalous

Tilinpäätös 2007 / määrärahaylitykset Kv 17.3.2008 14, liite 8 Kh 3.3.2007 62, liite 3 Käyttötalous / määrärahaylitykset Kv 17.3.2008 14, liite 8 Kh 3.3. 62, liite 3 Käyttötalous Tulosalue HENKILÖSTÖ- HALLINTO -1 050 333 110 000-940 333-1 369 682 142 595-1 227 087-319 350 32 595-286 755 Toimintakulut

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2011 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2011 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä ja tuottaa ruokapalvelut. Sosiaalityön tehtävänä

Lisätiedot

Tämän hetkisen arvion mukaan talousarvio on ylittymässä noin 1 058 300, josta erikoissairaanhoidon osuus on 670 000.

Tämän hetkisen arvion mukaan talousarvio on ylittymässä noin 1 058 300, josta erikoissairaanhoidon osuus on 670 000. 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA Yleistä perusturvan taloudesta ajalta 1-4/2016: Perusturvan toimintakulut 1-4/2016 ovat 8 193 995 (käyttö 102,6%) ja toimintakulujen ylitys 208 325. Ylitystä selittää suurimmaksi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/40 29.4.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/40 29.4.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) historia Opetuslautakunta 26.03.2013 40 Opetuslautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle: Perusopetuslain ja opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO. VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja. Taloudellinen tulos

Sosiaali- ja terveysvaliokunta VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO. VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja. Taloudellinen tulos Sosiaali- ja terveysvaliokunta VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja Taloudellinen tulos 1 000 1) 2) TA TA + Talousarvio muutos Muutos Toteuma 2015 2015 2015

Lisätiedot

Tammi-elokuun tulos 2017

Tammi-elokuun tulos 2017 Tammi-elokuun tulos Eksote Elokuun tulos ja ennuste EKSOTE Tammi-elokuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 293,5 293,5 0,0 440,2 440,2 0,0 Nettotoimintamenot

Lisätiedot

1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta

1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Liikuntalautakunta Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta muutosten jälk. TOT2015 TOT-% TOT2014 TP2014 Toimintatuotot 745150 745150 288515 38,7 284441 845490

Lisätiedot

Tammi-heinäkuun tulos 2017

Tammi-heinäkuun tulos 2017 Tammi-heinäkuun tulos Eksote Heinäkuun tulos ja ennuste EKSOTE Tammi-heinäkuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 256,8 256,8 0,0 440,2 440,2 0,0 Nettotoimintamenot

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

Erikoissairaanhoito - Specialiserad sjukvård Palvelujen ostot - Köp av tjänster 7 704 7 051 5 545 79 % -4,2 7890

Erikoissairaanhoito - Specialiserad sjukvård Palvelujen ostot - Köp av tjänster 7 704 7 051 5 545 79 % -4,2 7890 SOSIAALI JA TERVEYSTOIMI TP TA Toteutuma Toteutuma Muutos % Ennuste SOCIAL OCH HÄLSOVÅRD Bokslut Budget Utfall Utfall Förändring % Prognos (1000 ) 2013 2014 1-4 2014 % 1-4/13-14 2014 Myyntituotot- Försäljningsinkomster

Lisätiedot

Palvelutuotannon raportointi, tammi-maaliskuu 2012

Palvelutuotannon raportointi, tammi-maaliskuu 2012 Oulunkaaren kuntayhtymä Palvelutuotannon raportointi, tammi-maaliskuu 2012 Utajärven kunta Hyvinvointia ihmistä lähellä Sisältö 1 Järjestämissopimusten toimeenpano palvelualoittain... 3 1.1 Perhepalvelut...

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Sosiaalihuolto ja sen kehittäminen Lahti 2.5.2016

Kommenttipuheenvuoro. Sosiaalihuolto ja sen kehittäminen Lahti 2.5.2016 Kommenttipuheenvuoro Sosiaalihuolto ja sen kehittäminen Lahti 2.5.2016 "sote-uudistuksessa on kyse siitä kuinka nopeasti sinne omalle terveyskeskuslääkärille pääsee... Vaiko jostain muustakin? Sosiaalihuolto

Lisätiedot

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 1(7) Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 IISALMEN KAUPUNGIN SOSIAALIPALVELUKESKUS STRATEGIA Sosiaalipalvelukeskuksen ammattitaitoinen ja kehittämishaluinen henkilöstö tuottaa laadukkaita sosiaalipalveluja asukkaille.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (5) 64 Terveyskeskuksen tilinpäätös 2012 HEL 2013-002843 T 02 06 01 00 Päätös päätti merkitä tiedoksi terveyskeskuksen vuoden 2012 tilinpäätöksen. Lisätiedot virastopäällikkö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos 17.09.2014 Sivu 1 / 1 3684/05.17.00/2014 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos Valmistelijat / lisätiedot: Marja Dahl, puh. 050 306 2416 Mari Ahlström,

Lisätiedot

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 Sara Haimi-Liikkanen Kehittämiskoordinaattori Etelä-Kymenlaakson toiminnallinen osakokonaisuus Asiakaspalaute osallistava haastattelu Vanhuspalvelulaissa (2013)

Lisätiedot

Perusturvan toimiala

Perusturvan toimiala Perusturvan toimiala perehdytystilaisuus 14082017 Ulla Kuittu toimialajohtaja http://www.jyvaskyla.fi/info/talous/ta- 2017/final/kayttotalous/perusturva Toimialan vahva tukipalvelu konsernista Talouspäällikkö

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma Sisällysluettelo Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma 3 Kuntaliiton työllisyyspoliittiset linjaukset 4 1) Työnjaon selkeyttäminen 4 2) Aktivointitoiminnan

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 1.1.2014 Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki Väestö 34.570 Henkilöstö

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Anja Noro, THT, dosentti Projektipäällikkö, STM Länsi-Pohjan ja Lapin kuntien sosiaali- ja terveysjohdon ja sairaanhoitopiirien seminaari, 26.5.2016 Helsinki Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan

Lisätiedot

Perusturvan palveluverkkoselvitys 2016

Perusturvan palveluverkkoselvitys 2016 Perusturvan palveluverkkoselvitys 2016 Perusturvalautakunnan 28.1.2016 päätös Perusturvan palvelut Suurin osa perusturvan toimialan eli sosiaali- ja terveyden huollon palveluista ovat lakisääteisiä. Palvelut

Lisätiedot

I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 1 Johtosäännön soveltaminen... 3 2 Toiminta-ajatus... 3

I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 1 Johtosäännön soveltaminen... 3 2 Toiminta-ajatus... 3 VIRTAIN KAUPUNKI PERUSTURVALAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 2 I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 1 Johtosäännön soveltaminen... 3 2 Toiminta-ajatus... 3 II luku PERUSTURVALAUTAKUNTA 3 3 Tehtäväalueet... 3 4 Perusturvalautakunnan

Lisätiedot

Tammi-toukokuun tulos 2017

Tammi-toukokuun tulos 2017 Tammi-toukokuun tulos 2017 Eksote Toukokuun tulos ja ennuste 2017 EKSOTE 2017 Tammi-toukokuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 183,4 183,4 0,0 440,2

Lisätiedot

KYHALL Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen perussopimuksen 5 :n mukaan jäsenkuntien valtuustot hyväksyvät Selänteen tilinpäätöksen.

KYHALL Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen perussopimuksen 5 :n mukaan jäsenkuntien valtuustot hyväksyvät Selänteen tilinpäätöksen. Kuntayhtymähallitus 17 28.02.2013 Tarkastuslautakunta 28 16.05.2013 Tarkastuslautakunta 35 28.05.2013 Tilinpäätös vuodelta 2012 23/02.02.02/2013 KYHALL 28.02.2013 17 Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen perussopimuksen

Lisätiedot

Sipoon kunta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Osavuosikatsaus tammi elokuu 2013

Sipoon kunta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Osavuosikatsaus tammi elokuu 2013 Sipoon kunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Osavuosikatsaus tammi elokuu 2013 TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallinto-osasto KAUHAVAN TILINPÄÄTÖS SELVÄSTI YLIJÄÄMÄINEN TIEDOTE 24.3.2016

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallinto-osasto KAUHAVAN TILINPÄÄTÖS SELVÄSTI YLIJÄÄMÄINEN TIEDOTE 24.3.2016 1 KAUHAVAN TILINPÄÄTÖS SELVÄSTI YLIJÄÄMÄINEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2015 oli tarkistusten jälkeen lähes 0,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2016 esiteltävä vuoden

Lisätiedot

Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari Toimintamalli Päijät-Hämeessä PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari Toimintamalli Päijät-Hämeessä PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Ikäihmiset mukana muutoksessa seminaari 9.5.2019 Toimintamalli Päijät-Hämeessä Ikääntyminen on koko yhteiskunnan asia Ikääntynyt on aikuinen ihminen elämänsä loppuun saakka Ikääntyneet ovat voimavara Palvelurakenneuudistukset,

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 7.2.218] KUUKAUSIRAPORTTI JOULUKUU 217 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Joulukuu 217 JOULUKUU PÄHKINÄNKUORESSA Joulukuun 217 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuminen Helsingissä. Juha Jolkkonen Toimialajohtaja Sosiaali- ja terveystoimiala Muistiseminaari 21.9.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuminen Helsingissä. Juha Jolkkonen Toimialajohtaja Sosiaali- ja terveystoimiala Muistiseminaari 21.9. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuminen Helsingissä Juha Jolkkonen Toimialajohtaja Sosiaali- ja terveystoimiala Muistiseminaari 21.9.2018 Maailman toimivin kaupunki Toimivuus rakentuu tasa-arvolle,

Lisätiedot

KEITELEEN KUNTA ESITYSLISTA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2014 45

KEITELEEN KUNTA ESITYSLISTA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2014 45 KEITELEEN KUNTA ESITYSLISTA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2014 45 KOKOUSAIKA Tiistai 27.05.2014 kello 17.00 KOKOUSPAIKKA Kunnanvirasto, Äyräpääntie 2, 72600 Keitele SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien käyttökustannukset 1) tehtävittäin 1997-2013, mrd.

Kuntien ja kuntayhtymien käyttökustannukset 1) tehtävittäin 1997-2013, mrd. Kuntien ja kuntayhtymien käyttökustannukset 1) tehtävittäin 1997-2013, mrd. 50 45 40 35 Käyttökustannukset yht. Sosiaali- ja terveystoimi 2) Opetus- ja kulttuuritoimi 2) Muut tehtävät 30 25 20 15 10 5

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston sekä sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(8)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston sekä sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(8) johtosääntö 1(8) SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JA JAOSTON SEKÄ SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 103 ja tulee voimaan 1.1.2013 Muutos KV 10.12.2012

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus Talouden seurantaraportti 1.1.-30.9.2018 Kaupunginhallitus 12.11.2018 1 Tilinpäätösennuste Toiminnantuotot ylittävät budjetoidun noin 5,4 m Maanmyyntitulot +2,0 m Elokaaren myyntivoitto +1,5 m Tuleva lastensuojelun

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA. Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja

KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA. Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja KANSALLINEN OMAISHOIDON KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA 21.8.2014 1 Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja - Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Scandic Park, 29.-30.1.2015 Kirsi Varhila, STM

Lisätiedot

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu)

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu) 1 Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit 9.3.2016 v. 7 (Esimiesasemassa olevat numeroitu) Viranhaltija Roolit Vastuut 1) Asiakkuuspäällikkö Kaisu Korpela Strateginen johtaminen - Erityisasumisen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hoitoketju/palveluverkkotyö Pirkanmaalla Hoitoketjuja on tehty Pirkanmaalla vuodesta 2005 alkaen. Terveysportissa

Lisätiedot

KASVATUSKUMPPANUUSAJATTELUN VAHVISTAMINEN TEEMAVERSTAS 24.8.2009 KLO 13 15 JÄRVENPÄÄSSÄ

KASVATUSKUMPPANUUSAJATTELUN VAHVISTAMINEN TEEMAVERSTAS 24.8.2009 KLO 13 15 JÄRVENPÄÄSSÄ MONIAMMATILLISEN KASVATUSKUMPPANUUSAJATTELUN VAHVISTAMINEN TEEMAVERSTAS 24.8.2009 KLO 13 15 JÄRVENPÄÄSSÄ Keski-Uusimaa Hiiden alue Karkkila Nummi-Pusula Vihti Hyvinkää Mäntsälä Nurmijärvi Järvenpää Pornainen

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos VUOSI TIETOLÄHDE KYSYMYS Vastausvai htoehto 1 Vastausvaiht oehto 2 Vastausva ihtoehto 3 PERUSTERVEYDENHUOLTO

Lisätiedot

Määrämuotoisen kirjaamisen toteutus tietojärjestelmään - case Apotti

Määrämuotoisen kirjaamisen toteutus tietojärjestelmään - case Apotti Määrämuotoisen kirjaamisen toteutus tietojärjestelmään - case Apotti Sosiaalialan tiedonhallinnan Kansa-koulun koulutus Haartman-instituutin luentosali 2, Meilahti, Helsinki 22.1.2016 Veli-Pekka Lehtonen,

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 20.10.2015

VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 20.10.2015 VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 20.10.2015 Terveydenhoitajan näkökulma sosiaalihuoltolakiin JOENSUUSTA Perustettu vuonna 1848, 284 asukasta Asukkaita 1.1.2015 75 041 Syntyvyys v 2014 768 lasta Asukastiheys

Lisätiedot

Mahdolliset linkit valtioneuvoston strategioihin ja muuhun selvitys- ja tutkimustoimintaan:

Mahdolliset linkit valtioneuvoston strategioihin ja muuhun selvitys- ja tutkimustoimintaan: 3.3.1 Miten eri maissa lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut tuotetaan eri hallintokuntien kuten sosiaali-, terveys- ja koulutoimen yhteistyöllä? Koko: 100 000 Aikajänne: 3/2016

Lisätiedot

Tammi-elokuun tulos 2018

Tammi-elokuun tulos 2018 Tammi-elokuun tulos Eksote Tammi-elokuun tulos ja ennuste 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0-8,0-10,0-12,0-14,0-16,0 BUDJETTIERO, MILJ. EUR Nettotoimintamenot Jäsenkuntatuotot Yli-/alijäämä, kumul. toteuma - 0,0

Lisätiedot