Onko Suomessa, enää, sosiaaliturvaa? TILAISUUSMUISTIO MAALISKUU 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Onko Suomessa, enää, sosiaaliturvaa? TILAISUUSMUISTIO MAALISKUU 2016"

Transkriptio

1 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 1 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? TILAISUUSMUISTIO MAALISKUU 2016 Phjamuistiinpant kirjittanut Outi Alank-Kahiludn eduskunta-avustaja Sili Takkula ja editinut Tuula Paasivirta Kuka kuuntelee köyhää? -verkststa. Tilaisuus pidettiin keskiviikkna 2.3. kl Eduskunnan kansalaisinfssa Arkadiankatu 3. Tilaisuuden puheenjhtajina timivat Tiina Saarela ja Anna-Maria Isla Kuka kuuntelee köyhää? -verkststa. Tilaisuuden järjestäjinä timivat Vihreiden eduskuntaryhmä ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkst, jka n avin ja puluepliittisesti & usknnllisesti situtumatn yhden asian liike, jnka tavite n herättää keskustelua köyhyydestä ja vähentää sitä Sumessa. Tiina Saarela krsti avauspuheenvurssaan, että kaikki vivat tulla mukaan verkstn timintaan, sillä kyseessä n verkst, ei yhdistys. Tilaisuuksia järjestetään 4-5 kertaa vudessa. Verkst antaa lausuntja ja n yhteistyössä päättäjien kanssa Avaus ja tervetula Kansanedustaja Outi Alank-Kahilut, Vihreät Hän n Ssiaali ja -terveysvalikunnan (StV) jäsen ja Eduskunnan köyhyysryhmän puheenjhtaja. Köyhyysryhmä tekee yhteistyötä EAPN-Finin (Sumen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkst), SOSTE:n (Ssiaali- ja Terveys ry) ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkstn kanssa. Köyhyysryhmän timinta: Viime vunna pidettiin tilaisuus eläkkeensaajan asumistuesta, aikuisssiaalityöstä, timeentultuen kehittämisestä, timeentultuen Kela-siirrsta ym. Pyritään kasvattamaan kansanedustajan tietisuutta siitä, mitä köyhyys nykypäivän Sumessa n, millaisia seurauksia sillä n ja miten sitä visi vähentää. Vidaan hyvin kysyä tämän päivän tilaisuuden kysymys: Onk Sumessa ssiaaliturvan tas riittävä? On tärkeää humiida, että Sumi n aika hiljattain saanut Eurpan neuvstlta humautuksen siitä, että meillä n liian alhainen ssiaaliturvatas. THL tekee kerran vaalikaudessa pulueettman arvin siitä, mikä n perusturvan tas Sumessa, ja sen jälkeen asia päätetään pliittisesti. Viime vaalikaudella päätettiin nstaa timeentultuen, asumistuen ja perusturvan tasa pitkästä aikaa nin 100 eurlla.

2 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 2 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Eri maiden järjestelmiä n vaikea verrata yksi yhteen. Meillä ei välttämättä le tieta siitä, kuinka mni ihminen putaa khtuullisen ssiaaliturvan tai köyhyysrajan alapulelle. Outi Alank-Kahilut jatkaa edelleen tteamalla: Kun hallitus tteuttaa erilaisia säästölakeja, se ei tee kknaisarviintia siitä, kuinka paljn ihmisiä tipahtaa niiden seurauksena köyhyysrajan alapulelle. Vidaan kysyä, nk ssiaaliturvaa kskevassa lainsäädännössä puutteita. Outi Alank-Kahiludn mukaan tähän n helpp vastata: n. Outin mukaan meillä Sumessa työelämä n muuttunut niin, että kaikki työtä tekevät eivät le yhtä hyvässä asemassa ssiaaliturvan saamisessa: itsensä työllistäjät, freelancerit, yrittäjän perheenjäsenet. Näiden ryhmien vi lla erityisen vaikea päästä työttömyysturvan piiriin. Vuden 2016 alusta vimaan tullut työttömyysturvalainsäädäntö: kaikki itsensä työllistäjät määriteltiin yrittäjiksi. Edellä mainittu tarkittaa, että kun hakee työttömyysturvaa, n velvllinen tdistamaan, että ei le päätiminen yrittäjä. Tässä asiassa ngelma n llut j pitkään. Nyt se ratkaistiin määrittelemällä kaikki itsensä työllistäjät yrittäjiksi. Yritys tavittelee vitta, siihen itsensä työllistäjät eivät useinkaan pysty. Outi Alank-Kahilut haluaakin kysyä, kuka kantaa vastuun ja riskin sumalaisessa hyvinvintiyhteiskunnassa vunna 2016? Hänen mukaansa vastuu sysätään kansalaiselle man elämänsä yrittäjänä. Tämä sama kysymys kskee nykyään myös piskelijita: Js piskelija ei le hakenut pintlainaa, hän ei le ikeutettu timeentultukeen. Yhden ihmisryhmän pitäisi elää velaksi. Outi Alank-Kahilut jatkaa edelleen kysymällä, saak kansalainen hänelle kuuluvan ssiaaliturvan. Tämän tulisi kattaa erilaiset palvelut.

3 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 3 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Tukevatk palvelut sitä, että kansalainen saa itselleen laissa määritellyn ssiaaliturvan? Outi tteaa, että Sumessa ei le tutkittu asumistuen alikäyttöä. Asumisen hinta n nussut viime vusina ja vi lla, että haja-asutusalueilla, kun ihmiset asuvat vanhissa maktitalissa, lämmityskustannukset vivat nusta aika suuriksi. Asumisen hinta n Sumessa tisiksi merkittävin köyhyyttä aiheuttava tekijä, työttömyys n merkittävin köyhyyden aiheuttaja. Outi Alank-Kahilut jatkaa, että timeentultuen Kela-siirt herättää hulta. Hänen mukaansa köyhyystutkijat ja asiantuntijat vat lleet tämän siirrn pulella, kska se vähentää niiden henkilöiden määrää, jtka vat ikeutettuja timeentultukeen, mutta eivät saa sitä hakea. Tämän mallin mukaan ennaltaehkäisevä ja harkinnanvarainen tuki jää kuntiin. Hän kysyykin, kuinka mni saa hakea sitä ja kuinka hyvin Kela siitä tiedttaa. Kun hallitus perui eläkkeensaajien asumistuen rmuttamisen, se haki krvaavia tulja Kelan etuuskäsittelijöiden määrästä. Kun tämä laki säädettiin eduskunnassa, StV lausui, että sitä n seurattava hulellisesti. Juuri tänä keväänä n menssa kiinnstava ajankhtainen keskustelu, jka kskee köyhyyden ja perustuln välistä suhdetta. Hallitus n päättämässä siitä, millaista perustulmallia Sumessa ryhdytään kkeilemaan. Klme mallia n tarkitus saada esiteltäväksi maaliskuun lppuun mennessä. Lisäksi tehdään täydentäviä laskelmia. Syksyllä hallitus päättää, mikä malli valitaan kkeilun phjaksi. Outi Alank-Kahiludn mukaan ei tule valita perustula, jnka tas lisi alhaisempi kuin nykyinen perusturva. Perustuln pulesta argumentidaan sillä, että se pistaisi perusturvan aukkja K-talk Kun ssiaaliturva vutaa ja mitä lisi tehtävä Vetäjät: Tiina Saarela ja Anna-Maria Isla Keskustelemassa elkuvahjaaja Maria Lappalainen, tutkija Elina Nykyri, FM, eläkeläinen Kati Peltla, evp. jhtava ssiaalityöntekijä Jarl Spf, freelancemuusikk Sanna Tuhkunen.

4 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 4 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Anna-Maria Isla: Keskustelussa n tarkitus lähestyä ssiaaliturvan aukkpaikkja, puutteita ja riittämättömyyttä erilaisista näkökulmista. Kudtaan panelistien keskustelu yhteen yleisön kysymysten ja puheenvurjen kanssa. Tiina Saarela: Tässä keskustelussa ei vain esitetä epäkhtia, vaan tudaan myös ratkaisuehdtuksia. Tivtaan lyhyitä ja napakita puheenvurja. Panelistit esittelivät itsensä ja man henkilökhtaisen suhteensa ssiaaliturvaan ja sen riittävyyteen. Kysyttiin myös sitä, mitä n kkemusasiantuntijuus ja mitä sillä tarkitetaan. Jkainen, jlla n makhtaisia kkemuksia, n man asiansa asiantuntija. Sanna Tuhkunen n freelancemuusikk ja siis uuden lain myötä yrittäjä. Viesti taiteen tekijöiltä ja itsensä työllistäjiltä: Mikäli teemme man alamme työtä, päädymme ssiaaliturvan ulkpulelle. "Oma suhteeni ssiaaliturvaan n se, että san vutta len kesälmalla, festareilla työllistyy talktyönä eli jutuu hakemaan työttömyysturvaa. Mikäli teen laskutustyötä, judun yrittäjäksi. Itsensä markkininti kert päätimisesta yrittäjyydestä uuden lain mukaan." Jarl Spf käyttää nimeä Jalle. Hän n eläkkeellä jhtavan ssiaalityöntekijän työstä. Hän kert tehneensä kk työuransa sen piirissä. "Täällä len mukana vapaaehtisphjalta, jakamassa itselleni kertynyttä kkemusta. Timin tällä hetkellä ssiaalityön kehittämishankkeissa ja ammatillisessa edunvalvnnassa, muuten len ssiaalitimistn veteraani." Maria Lappalainen n SET:n eli Sumen Elkuva- ja mediatyöntekijat ry:n hallituksen jäsen. Liittn kuuluu AV-alan työntekijöitä ja sen jäsenistä 80 % n itsensä työllistäjiä, suurin sa työsuhteessa timivia freelancereita. Työsuhde kerryttää ansisidnnaista, eläketurvaa jne., eli he vat alan hyväsaisia, mutta heilläkään ei le työterveyshulta, ei lmaltapaluurahja jne. AV-alalla ei le vakituisia työpaikkja juuri lainkaan, jpa työsuhteiset tekevät silpputyötä. Keskimääräinen työttömyysaika vudessa n nin 6 kk, ja se n kasvanut parissa vudessa kuukaudella. Ollaan viikk töissä ympärivurkautisesti, ja työttömyysjaks saattaa mennä siihen, että tipuu edellisestä työjakssta. Ilman ansisidnnaista työttömyysturvaa tätä alaa ei lisi. Jussi-palkituilla alansa huipuilla ansit lähentelevät sumalaista keskitasa, mutta eläketurvaa ei kerry samalla tavalla. "Alalla työskentelevistä siis sa tekee työsuhteista silpputyötä, mutta sa n minun kaltaisiani: välillä apurahalla, välillä työsuhteessa, välillä työkrvauksella tai palkkiperustalla. Meiltä vie työttömyysturvan se, js meidät määritellään päätimiseksi yrittäjiksi." Tivttiin, että uusi laki parantaisi tilannetta, mutta se ei parantanut mitään.

5 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 5 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Kati Peltla n llut eläkkeellä 11 vutta ja sitä ennen ssiaalikeskuksen jhtajana Keskisessä suurpiirissä Helsingissä. "Vunna -96 jäin vurtteluvapaalle, kun ssiaalitimistn tuli valtava määrä ihmisiä jättityöttömyyden seurauksena. Ttesin, että tilanne li järjetön ja sen tistuminen pitää estää. Tein vurtteluvapaalla hyvinvintivaltin peruskrjausmallin, jka n taas täysin ajankhtainen." Elina Nykyri, FM, tutkija, tilasttieteilijä, n llut perustamassa harvinaisten sairauksien verksta. "Ain puhua vammaisten ja työkyvyttömyyseläkeläisten asemasta. Is ngelma: palveluja ja etuja ei tulla mistään tarjamaan, ne pitää itse selvittää ja etuuksia saattaa jutua hakemaan tsi usein. Is ngelma n vammaisilla suuret asumiskulut. Palveluasuntjen tas vaihtelee paljn, ja tavallisessa asunnssakin n ngelma, kun tarvitaan esteetön asunt. Ne, jtka eivät le kskaan lleet työelämässä, eivät vi maa tilannettaan kskaan parantaa milla tulillaan." Tiina: Kysymyksiä Outille? Anne M (yleisöstä): Puhuitte etuuksista. Kyseessä n vastineet verille. Sanat n ymmärrettävä sisältöineen, kun säädetään lakeja. Outi A-K: Aiheellinen humautus. Sanilla vaikutetaan siihen, millaista ajattelua halutaan viedä läpi. Sumalaiseen hyvinvintiyhteiskuntaan kuuluu ajatus, että ihminen vi elämänkaarensa eri vaiheissa lla vurllaan maksajana ja vurllaan saajana. Tärkeä humautus n, että ssiaaliturvaan kuuluvat paitsi ns. etuudet, myös palvelut, että ihmiset saavat hakea heille kuuluvia etuuksia. Jalle S: Outi ti esiin hyvin tähän liittyviä pintteja. Js siirrytään perustuln, mille taslle se rakentuu? Tuleek perustul säilymään nykyisen perusturvan taslla? Millä tavalla ssiaalipalvelut tullaan järjestämään sen heen? Nykyinen timeentultukilaki turvaa varsin hyvin ihmisen ikeudet tarpeenmukaiseen ja lsuhteet humin ttavaan tukeen. Millä tavalla eriarvistuminen lisääntyy? Jaetaank ihmiset kategriihin sen mukaan, millaista perustula hän saa? Maahanmuuttajat, työstä kieltäytyvät jne.? Kati P: Perustulsta n esitetty erilaisia malleja, vihreillä ja vasemmistlla saman tyyppiset. Perustul pitää maksaa kaikille aikuisille, paitsi eläkeläisille, ja se krvaa timeentultuen perussan ja ssiaalivakuutuksen peruspäivärahat. Ilman muuta ssiaalivakuutusta ei kuitenkaan tulla timeen. Ehdtan yhtä ssiaalivakuutuslakia, jssa perustuln lisäksi syyperustaisia lisäsia, myös ansiturva mukana lisäsina. Näin päästäisiin hyvin yksinkertaiseen ssiaalivakuutukseen. Jtta perustul saadaan timimaan, pitää lla vain yksi prgressiivinen tulver.

6 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 6 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Elina N: Perustulsta: varsinkin sellaiset vammaiset, jilla ei le työkkemusta, ssiaaliturvan tas n tsi pieni. Sairauskulut kasaantuvat alkuvudelle: lääkekulukatt, matkakulukatt, hitkatt. Ei le niin yksinkertaista, että nykysysteemin timeentultuki tulisi vastaan. Osa kunnista antaa maksusitumuksen, sa ei. Anna-Maria: Mikä lisi ratkaisu tähän? Elina: Js timeentultuki tulee Kelalle, se pystyy näkemään tämän ja pienitulisille visi antaa vapautuksen katista, tai että Kela tai kunnat myöntäisivät maksusitumuksia. Sanna T: Itsensä työllistäjien kannalta perustul lisi ihanteellinen. Nykytilanne, jssa taistellaan 300 eurn sujasan kanssa. Esimerkki: myyty valkuva, jka n tettu v. 2014, unhtui maksaa, tämän seurauksena kuvan myyjästä tuli yrittäjä. Js saat työttömyysturvaa, let täysin TEtimistn virkailijan vallan alla. Perustul pistaisi tämän ngelman. Olemme hyvä esimerkki siitä, että ennenkään ssiaaliturva ei le meitä hyödyttänyt. Vasta 2005 alki eläke kertyä alle 4 kk työsuhteista. Muusikilla ei le tällaisia työsuhteita. Tiina: Ratkaisuehdtus eläkkeen kertymiseen? Sanna: Js teet palkkikeikkaa, se kerryttää yrittäjäeläkettä. Pitääkö yhden ihmisen kerryttää sekä palkansaajan että yrittäjän eläketurvaa? Ehdtan, että kaikki kerryttäisi palkansaajan eläketurvaa. Anna-Maria: Raha n tärkeä, mutta myös ennakitavuus. Irene R (yleisöstä): Tilanne, jka n tuttu mnessa perheessä: 2 lasta, tinen asuu etävanhemmalla, tinen minun lunani, lapset eriarvisessa asemassa jhtuen minun elämäntilanteestani. Millin tetaan hyvätuliset vanhemmat humin niin, että tasataan lasten elintas samaksi? Tinen elää rutiköyhänä, tinen varakkaana. Tivn, että Outi ttaisi tämän agendalle. Kustannuksia vidaan tasata myös etävanhemman pussista. Mikä n keskitul? Jidenkin mielestä se n 3000 e, minusta se n 1200 e. Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva (yleisöstä): Näkisin, että keskustalla n samankaltaisia ajatuksia perustulsta kuin vihreillä ja vasemmistlla. Jkaiselle pitää turvata riittävä timeentul, mutta sen n ltava myös kannustava. Itsensä työllistävien työttömyysturvasta: itsekin len pienyrittäjä. Sumessa suurempi suus pienyrittäjistä elää köyhyysrajan alapulella kuin palkansaajista. Ongelmat vat lleet j aikaisemmin, ja räikeitä ikeusmurhia TE-timistn tulkinnista. Nyt käytäntö n yhtenäistetty. Outi: On tullut mnia hyviä kysymyksiä ja humiita. Perustul auttaisi freelancereitten asiaa, kska se pistaisi kknaan tulttmat jakst. Itse lisään tähän kuitenkin sen, että n tärkeää, että

7 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 7 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst kaikki työ kerryttää ansiturvaa. Nykyään silpputyön tekijä vi jäädä ansisidnnaisen ulkpulelle. Tämä kskee niin vanhempain- ja sairauspäivärahja kuin eläkettä. Vunna 2006 säädettiin laki apurahansaajien eläketurvasta, mutta alle 4 kk apurahajakst eivät näitä kerrytä. Mnilla yksin- tai pienyrittäjillä n se epäkhta, että itsemaksettu eläke vi jäädä pienemmälle taslle kuin takuueläke. Ei pysty parantamaan asemaansa, tult jäävät alle takuueläkkeen. Olen itse tukenut lämpimästi Akavan esittämää ajatusta yhdistelmäturvasta: Vaikka ihminen lisi välillä freelancerina, itsensä työllistäjänä tai yrittäjänä, ansiturva seuraisi perässä. Santaan, että uusi työttömyysturvalaki ei muuttanut mitään, kyllä se muutti: Tilanteet, jssa henkilö jää ilman työttömyysturvaa yrittäjästatuksen takia. Olen saanut paljn kansalaispstia, jissa ihmiset kertvat, millä kriteereillä työttömyysturvasta n päätetty, ja ne vat lleet täysin satunnaisia. Jalle: Tarveharkintaista turvaa ja siihen liittyvää ssiaalityötä ei saa unhtaa. Uskn, että se kasvaa, kska ei löydy sellaista järjestelmää, jka kattaisi kaikki lsuhteet ja ihmisten elämäntilanteet. Tunnistan hyvin yrittäjien ja itsensä työllistäjien ngelmat. Kannatan lämpimästi uudistuksia. Perusturvan tas ei varmaan tule lemaan kvin is. Timeentultuen piirissä n paljn ihmisryhmiä, jtka tarvitsevat muutakin kuin vain taludellista tukea. Ludaank Kelauudistuksella kahden luukun väki: tiset saavat Kelasta ja tiset jutuvat hakemaan ssiaalitimiststa? Maria L: Keskitul n välillä, siis keskipalkka. Freelancereilla ei näitä etuuksia le. Haluan humauttaa, että raha ei le aina mitä tarvitaan, vaan palvelut vat tdella tärkeä sa kknaisuutta. Terveydenhult n jakautunut työterveyshultn ja julkiseen terveydenhultn. Freelancerit eivät saa nauttia työterveydenhullsta. Sitten päivähit: Kun subjektiivinen päivähit-ikeus lakkautettiin, freelancer jutuu jka kerta hakemaan uudestaan päivähit-ikeutta, kun saa työkeikan. Kun puhutaan paljn luvasta taludesta ja siitä, kuinka innvaatiita tarvitaan, niin n ristiriitaista, että luvien aljen julkinen tuki n niin pientä, verrattuna esim. tellisuuden tukiin. AV-alalla itsensä työllistäjät ja pienyrittäjät luvat prjektit, jihin työpaikkja syntyy. Olen itse käytännössä lunut melkein jkaisen työpaikan, jka minulla n llut. Anne M (yleisöstä): Tsiasiita perustuln ei le kskaan llut. Sumen valtin päätehtävä n turvata jkaisen ihmisen ikeudet ja velvllisuudet tasapulisesti, jllin kukaan ei näe nälkää. Esimerkiksi 61 miljnaa säästöjä vammaisilta. Elina N: Miltään ihmisryhmältä ei säästetä niin paljn kuin vammaisilta. Vammaisia n 5 % sumalaisista. Tki säästetään myös vanhuksilta, esim. matkakulujen nusu. Eduskunnan pitäisi kääntää tämä esitys nurin. Takuueläke n 780 e/kk, tällaisilta ihmisiltä tetaan pis palveluita.

8 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 8 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst Anna-Maria: Jtkut takuueläkeläiset kkevat, että sillä pystyy elämään. Sairaudet kuitenkin lisäävät kuluja myös näillä henkilöillä. Kati P: Ssiaaliturvassa pitäisi pistaa kaikki ikärajat. Js ihminen tarvitsee vammaisuutensa takia erilaisia tukimutja, ne pitää hänelle järjestää li vanha tai nuri. Helpp tapa järjestää tukipalveluita lisi ste-alueiden kautta. Samin lääkkeiden sairausvakuutuskrvaukset pitäisi liittää ste-systeemiin. Onk ihmisellä ikeus kartuttaa ansityöstään ssiaalivakuutusetuja? Ehdtukseni: pistetaan ssiaalivakuutukselta pelkkään ansityöhön perustuva rahitus. Nyt ne rahitetaan ansityöstä, jten ansityöllä n erillinen rangaistusver, mistä seuraa se, että työnantajat pyrkivät pääsemään työvimasta ern. Ssiaalivakuutus pitää rahittaa arvnlisäverlla, jka khdistuu samalla tavin työpalkkihin kuin muuhun tutannn arvn. Kun tutant kasvaa, rahitus kasvaa, ja kun se pienenee, pitää karsia. Ihmisen maksamat ansitulvert lisivat mittapuuna sille, paljnk saa ansisidnnaista etuutta. Etätyön asema työlainsäädännössä: etätyöläinen vi pudta palkansaajan työttömyysturvan ulkpulelle. Sanna: Osa meidän työstä, palkkatyö, kerryttää etuuksia, ansisidnnaista, eläkettä, äitiys- ja sairauspäivärahaa, mutta laskutuksella ja laskutussuuskunnan kautta tehtävä työ ei kerrytä. Sumen eniten laskutuksella teettävää työtä teettävät kunnat, valti, sairaalat, jne. Tämä jhtuu kilpailulainsäädännöstä. Yhä enenevässä määrin ihmiset jutuvat kaiken palkkatyön kautta kertyvän ssiaaliturvan ulkpulelle. Elina: Vammaisia n mnenlaisia, sa syntymästä, sa nnettmuuden kautta tai myöhemmin ilmaantuvan sairauden takia vammaisiksi tulleita. Onk takuueläke riittävä? Sairauskulut ja asumiskulut jhtavat siihen, että takuueläke ei riitä. Palvelutalt ttavat hirveät hitmaksut vukran lisäksi. Eläkeläisen asumistuki ei ta humin vammaisuutta, mnet vammaiset saattavat tarvita ismman tai esteettömän asunnn. Js n kaksi pienitulista ja työkyvyttömyyseläkeläistä, vi käydä niin, että menettää eläkkeensaajan asumistukea. Kaikki vammaiset eivät pysty perustamaan perhettä, tämä n is yhdenvertaisuuskysymys. Kati: Nyt kannattaisi kaikkien ruveta vaatimaan yksinkertaista, läpinäkyvää järjestelmää. Osallistun Sitran yhteen kehittämishankkeeseen, ehdtan henkilökhtaista kansalaistiliä, jnka kautta liikkuisi kaikki raha kansalaisen ja valtin välillä, sinne palkkatult ja ssiaalivakuutusrahat. Tulvertus lisi kknaisvaltainen, lisättäisiin prgressiita siten, että suuria maisuustulja vertettaisiin selvästi enemmän kuin nykyään. Palvelujen parantamiseen liittyy rahitus: Ihmisten henkilökhtaisista tulista kannettavat vert käytettäisiin rahittamaan julkiset palvelut. Maria: Haluaisin palata tähän kysymykseen luvasta taludesta.

9 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 9 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst On vahink, että emme näe julkisten palvelujen kivijalkaa kilpailukykyä edistävänä asiana. Js ajatellaan huipputyövimaa, jka vi vapaasti valita mihin asettuu, he tulevat Sumeen, täällä n ilmainen kulujärjestelmä, tistaiseksi vielä hyvä terveydenhult. AV-alalla n mahdllisuudet nusta kansainväliseksi alaksi, mutta se vaatii sitä, että alaan investidaan julkisia varja. Itse lin 2013 timeentultuen asiakas, sain 4000 e pulen vuden työhön. Kun keikkatöitä ei sitten llutkaan, juduin timeentultuen asiakkaaksi, hämmennyin hirveästä byrkratiasta. Minulla li apuraha päällä, tein kk ajan töitä, mutta aika mnta päivää kuukaudesta meni byrkraattisten asiiden selvittämiseen. Miten paljn aikaa, energiaa ja henkilökhtaisia vimavarja tuhlaantuu tällaiseen? Ilkka P (yleisöstä): Tapaan palvelukeskusten asiakaspalvelussa paljn kkemusasiantuntijita. Kuka kuuntelee köyhää? Ei ainakaan hallitus. Tarvitaan uudet vaalit. Tiina: Yhdessä Kuka kuuntelee köyhää? -tilaisuudessa yleisökmmentti: Sumessa ei tehdä enää ssiaaliplitiikkaa, ei enää asuntplitiikkaa, kulutusplitiikkaa, pelkästään talusplitiikkaa. Mitä muita pliittisia tavitteita n kuin taluspliittisia tavitteita? Jalle: Tämä kert mnimutkaisesta tilanteesta. Mnta seikkaa pitäisi ttaa humin. On tärkeää, että maassa säilyisi ammattitaitinen ssiaalityö. Js asiakasmäärä n liian is, ei päästä yksilökhtaiseen työhön. Kaiken järjen mukaan tarvitaan yksinkertainen perusturvajärjestelmä, jka kattaa suurimman san asiakasmäärästä, jka nyt valuu ssiaalitimistn. Perustulmalleissa ei humiida ssiaalityön suutta. Jssain mallissa lisäsa kytketään työllisyyspakkn. Anna-Maria: Jaan hulesi, mutta näitä ei pidä nähdä tisiaan pissulkevina. Sanna: Minulla n yksinkertainen idea. Fiksu lainsäätäjä lisi laajentanut työttömän työnhakijan käsitettä. Js tarvitset työttömyysturvaa, vit sitä hakea, jtta visi vapauttaa TE-timistt alkuperäiseen tehtäväänsä. Järjestelmä: Mikäli et pysty ttamaan vastaan tarjttua työtä, menettäisit ikeuden työttömyysturvaan. Sen sijaan, että rangaistaan ihmisiä siitä, että he tekevät työtä, käytettäisiin resurssi siihen, mihin se ikeasti tarvitaan. Outi: Kiits hyvästä keskustelusta. Kaikkein selkein asia hallituksen esitysten suhteen n, että vaikutusarviinteja ei tehdä, ei myöskään eri esitysten kknaisvaikutusta. Taluden arviintineuvst humautti hallitukselle tästä. Talusplitiikkaa tehdään ikään kuin muuta plitiikkaa ei tarvittaisi. Meillä n talus lemassa sitä varten, että meillä lisi hyvinvintia, sivistystä, ylipistja jne. Eivät ylipistt le lemassa talutta varten. Tämä n suurin muuts sumalaisessa ajattelussa. Olen hulestunut myös siitä, mitä mieltä sumalaiset vat. Viime syksyn kyselyn mukaan valtasa n sitä mieltä, että köyhyys n ihmisen ma vika. Mistä se jhtuu? Oletan, että siitä, kun rakenteet heikkenevät ja ihminen jutuu lemaan hulissaan siitä, miten

10 Onk Sumessa, enää, ssiaaliturvaa? -tilaisuuden muisti maaliskuu 2016 sivu 10 / 10 Kuka kuuntelee köyhää? -verkst itse pärjää, niin asenteet muita khtaan kvenevat. Muutama vusi sitten, kun julkaistiin tutkimus rukajnjen asiakkaista, kävi ilmi, että jnttajat ajattelivat, etteivät muut jnttajat le yhtä paljn avun tarpeessa kuin he itse. Lääke- ja matkakrvausten yksi yhteinen kulukatt n yksi tapa parantaa pienitulisten asiaa. Tiina: Perustul puhutti paljn, siinä tärkeä pitää mukana tarveharkinta. Itsensä työllistäjien työttömyysturva tulisi saattaa kuntn. Vammaisten ja vanhusten eriarvisuus suhteessa terveisiin: pistettava ikärajat vammaispalveluista. (Nyt llaan laittamassa niitä.) Kiits yleisölle ja panelisteille hyvästä keskustelusta. Yritetään me nstaa näitä keskusteluja niin, että puhutaan jstain muustakin kuin talusplitiikasta Lppukeskustelu Päätös, lppusanat

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa.

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa. FINLAND_Decisin_Making_March_3_4cuntry_study(1) Tämä kysely n sa neljän maan vertailututkimusta, jssa tutkitaan päätöksenteka lastensujelussa Nrjassa, Sumessa, Englannissa ja Yhdysvallissa. Samat kysymykset

Lisätiedot

TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA

TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA Palveludirektiivin tarkituksena n tuda kuluttajille enemmän valinnanvaraa, enemmän vastinetta rahille ja paremmat mahdllisuudet käyttää palveluja eri pulilta

Lisätiedot

Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja

Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja 1 Akaa: Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen työpaja muisti aika 23.11.2015 kl 13-16: kahvit nin kl 14.15-14.30 paikka valtuustsali sallistujat lapsiperhepalveluissa timivat Aiemmin n lähetetty (ja löytyvät

Lisätiedot

Spectrum kokous 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki

Spectrum kokous 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki Spectrum kkus 11-12.2.2013, Sturenkatu 2a, Helsinki Yleiset ajatukset ja ideat Miksi maanne n valinnut kääntää tietyn san Spectrumia? Sumi Kääntää Appendix 1 - Tämä n sitä, mitä Sumen muset tarvitsevat

Lisätiedot

Tee taulukko avioliiton, avoliiton ja rekisteröidyn parisuhteen eroista

Tee taulukko avioliiton, avoliiton ja rekisteröidyn parisuhteen eroista Tee taulukk aviliitn, avliitn ja rekisteröidyn parisuhteen erista Avliitt Aviliitt Rekisteröity parisuhde Lisäksi tee tehtävät 2 ja 4 s. 42 Avliitt Aviliitt Rekisteröity parisuhde Avliittn ei kuulu juridisia

Lisätiedot

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018

Yhteistyösopimus Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka tutkimus- ja yhteistyöohjelman toteuttamisesta vuosina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka -tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta vusina 2015 2018 Yhteistyöspimus Kaupunkitutkimus ja metrpliplitiikka tutkimus- ja yhteistyöhjelman tteuttamisesta

Lisätiedot

Etelä-Savon alueen arvio kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksistä 2013: kolmas sektori Etelä-Savossa vuosina 2009-2013

Etelä-Savon alueen arvio kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksistä 2013: kolmas sektori Etelä-Savossa vuosina 2009-2013 7.2.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Kirsi Kaunisharju Sähköp. kirsi.kaunisharju@minedu.fi Arvi kulttuurin ja luvan taluden timintaedellytyksistä 2013, hjeistus 7.11.2013 Etelä-Savn alueen arvi kulttuurin

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus, Peltotuki 2016.1

Ajankohtaiskatsaus, Peltotuki 2016.1 Ajankhtaiskatsaus, Pelttuki 2016.1 Sftsal Oy huhtikuu 2016 Seuraa Pelttuen alkuruudun Tiedtteet-timinta ja sivustn www.sftsal.fi ajankhtaistiedtteita! Lyhyesti Muista palauttaa 5 vuden viljelysuunnitelma

Lisätiedot

Meikäläiset. Me Itse ry. Me Itse ry:n jäsentiedote 2. 2015. Me vaikutamme yhdessä, sillä se kannattaa! Liike itsenäisen elämän puolesta

Meikäläiset. Me Itse ry. Me Itse ry:n jäsentiedote 2. 2015. Me vaikutamme yhdessä, sillä se kannattaa! Liike itsenäisen elämän puolesta Meikäläiset Me Itse ry:n jäsentiedte 2. 2015 Kuvaaja Laura Vesa Me vaikutamme yhdessä, sillä se kannattaa! Me Itse ry Liike itsenäisen elämän pulesta Raha-autmaattiyhdistys tukee timintaamme Sisältö Vaikuttaminen

Lisätiedot

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje Esittelijä Nurttila Annika Sivu/sivut 1 / 6 Maahantujat: mavalvntasuunnitelman ja sen tteutumisen tarkastuslmakkeen käyttöhje Tarkastuksen tavitteena n selvittää, nk maahantujalla mavalvntasuunnitelmassaan

Lisätiedot

TULOSKORTTI TULOSKORTTI TOTEUTUS. Kirjasto updated yhteiskehittäminen. KIRJASTO UPDATED yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria hanke 1) LÄHTÖKOHTA

TULOSKORTTI TULOSKORTTI TOTEUTUS. Kirjasto updated yhteiskehittäminen. KIRJASTO UPDATED yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria hanke 1) LÄHTÖKOHTA TULOSKORTTI Kirjast updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjast & Dems Helsinki 9.2.2016 TULOSKORTTI KIRJASTO UPDATED yhteiskehittäminen Kirjast treenaa nuria hanke TOTEUTUS 1) LÄHTÖKOHTA Nurten

Lisätiedot

Valtuutettu Antero Aulakosken valtuustoaloite Fennovoiman hankkeeseen valmistautumisesta

Valtuutettu Antero Aulakosken valtuustoaloite Fennovoiman hankkeeseen valmistautumisesta Valtuutettu Anter Aulaksken valtuustalite Fennviman hankkeeseen valmistautumisesta Valtuustalite Valtuutettu Anter Aulaksken valtuustkysymys 31.8.2015/Selntek Fennviman hankkeesta ja siihen valmistautumisesta:

Lisätiedot

Tervetuloa Liikkujan polku verkoston kolmanteen verkostotapaamiseen! #liikkujanpolku

Tervetuloa Liikkujan polku verkoston kolmanteen verkostotapaamiseen! #liikkujanpolku Tervetula Liikkujan plku verkstn klmanteen verksttapaamiseen! #liikkujanplku Meitä n paljn, vanhja tuttuja ja aivan uusia kasvja. Olette kaikki yhtä lämpimästi tervetulleita! http://www.sprt.fi/verkstt/liikkujan-plku-verkst

Lisätiedot

MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013

MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013 1 (25) MAKSETUISTA ELÄKKEISTÄ ELÄKESELVITTELYÄ VARTEN ETK:LLE ANNETTAVAN ELÄKEMENOTIEDOSTON SEKÄ PERINTÄTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE VUODELLE 2013 Sisällysluettel OSA I: ELÄKEMENOTIEDOSTON TÄYTTÖOHJE... 3 YLEISTÄ...

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

Tervetuloa Liikkujan polku verkoston toiseen verkostoseminaariin! #liikkujanpolku

Tervetuloa Liikkujan polku verkoston toiseen verkostoseminaariin! #liikkujanpolku Tervetula Liikkujan plku verkstn tiseen verkstseminaariin! #liikkujanplku Liikkujan plku -verkst Tässä ja nyt jälleen huikea prukka kasassa! #liikkujanplku Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt?

Lisätiedot

VIHI-Forssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen (2012-2013) Poistotekstiilit 2012, Workshop -ryhmät 1-4

VIHI-Forssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innovaatioiden kehittäminen (2012-2013) Poistotekstiilit 2012, Workshop -ryhmät 1-4 VIHI-Frssan seudun yritysten vihreän kilpailukyvyn ja innvaatiiden kehittäminen (2012-2013) Pisttekstiilit 2012, Wrkshp -ryhmät 1-4 HAMK Frssa 24.5.2012 1. Suljetun tekstiilimateriaalin kierrn kehittäminen

Lisätiedot

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI Tampellan esplanadi 6, 33100 Tampere, puh. 010 841 1880, fax 010 841 1888, www.pallliitt.fi/tampere Jaettu vastuu auttaa yhteisöä kehittymään Ihmisyhteisöt rakentuvat

Lisätiedot

Suomi 100 -tukiohjelma

Suomi 100 -tukiohjelma Sumi 100 -tukihjelma 1. Tavitteet Sumen valtillisen itsenäisyyden satavutisjuhlavutta vietetään vunna 2017. Valtineuvstn kanslian asettama Sumi 100 -hanke vastaa juhlavuden hjelman rakentamisesta. Ohjelman

Lisätiedot

Liikkujan polku mitä, miksi ja miten? #LiikkujanPolku

Liikkujan polku mitä, miksi ja miten? #LiikkujanPolku Liikkujan plku mitä, miksi ja miten? #LiikkujanPlku Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat

Lisätiedot

7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ

7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ 39 7. KRIISIT JA SELVIYTYMINEN URHEILIJAN ELÄMÄSSÄ Elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita ja tapahtumia, tisinaan aivan yllättäenkin ja arvaamattmasti ja ne vievät elämän hetkeksi hämmennyksen ja

Lisätiedot

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008

HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 1(5) HAKUOHJE LIIKUNNALLISEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN KEHITTÄMISAVUSTUKSIA VARTEN LUKUVUODELLE 2007-2008 YLEISTÄ Liikunnallisen iltapäivätiminnan kehittämishankkeiden tukemiseen liittyviä valtinavustuksia jaettaessa

Lisätiedot

Liikkujan polku -verkosto

Liikkujan polku -verkosto Liikkujan plku -verkst Oletk kskaan miettinyt? Sinä teet, minä teen Visik tekemisiä yhdistää ja saada ismpia tulksia aikaiseksi? Khderyhmä tiedssa, kanavat kunnssa Keneltä löytyisi sisältöjä? Yksinäistä

Lisätiedot

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011.

20.6.2011. Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus HILMA- palvelussa 10.5.2011. SUOJAVAATEPALVELUHANKINTA Peruspalvelukeskus Oiva liikelaits kuuluu Hlllan kunnan rganisaatin ja tuttaa ssiaali- ja perusterveydenhullnpalvelut yhteistiminta-alueen kuntien (Asikkala, Hllla, Hämeenkski,

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely

Lausuntopyyntökysely SOSIAALI-JA 1 0 TERVEYSMINISTERIÖ Lausuntpyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylmakkeessa vi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kyselyssä n mahdllista edetä vastaamatta

Lisätiedot

Kysely yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä Pohjois-Pohjanmaan korkeakouluopiskelijoille

Kysely yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä Pohjois-Pohjanmaan korkeakouluopiskelijoille Kysely yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä Phjis-Phjanmaan krkeakulupiskelijille Syyskuu 2014 Yhteiskunnallinen yrittäjyys Oulun seudulla -prjekti Tarve ja timintatapa Tarve kyselylle syntyi Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Aktia-konsernin palkka- ja palkkioselvitys

Aktia-konsernin palkka- ja palkkioselvitys Aktia-knsernin palkka- ja palkkiselvitys Tämä selvitys nudattaa hallinnintikdin (1.10.2010) susitusta 47, jnka mukaan Aktian tulee selvittää Aktia Pankki Oyj:n (Aktia) timitusjhtajalle, muulle knserninjhdlle,

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Kangasalan varhaiskasvatus tarjaa lapsen ja perheen tarvitsemat varhaiskasvatuspalvelut perheen tilanteen ja tarpeen mukaisesti; kkpäivähita, sapäivähita, perhepäivähita,

Lisätiedot

Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia Mediatalon neuvotteluhuone, Urheilukatu 6, Tornio

Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia Mediatalon neuvotteluhuone, Urheilukatu 6, Tornio POHJOISEN KULTTUURI-INSTITUUTTI Jhtryhmä 5/2013 PÖYTÄKIRJA Aika 16.10.2013 kl 10.00 12.33 Paikka Kemi-Trninlaaksn kulutuskuntayhtymä Lappia Mediataln neuvtteluhune, Urheilukatu 6, Trni Osallistujat VARSINAINEN

Lisätiedot

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12

TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 TUKEA LAJILIITTOJEN LASTEN JA NUORTEN URHEILUN KEHITTÄMISTYÖHÖN 2011 12 Lajiliittjen n mahdllista hakea tukea lasten ja nurten urheilun (6-19v) kehittämistyöhön. Nuri Sumi tukee lajiliittjen kehittämistimia

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

ICOM CECA & UMAC Annual Conference 2014 Squaring the Circle? Research, Museum, Public Alexandria, 9-14 October

ICOM CECA & UMAC Annual Conference 2014 Squaring the Circle? Research, Museum, Public Alexandria, 9-14 October ICOM CECA & UMAC Annual Cnference 2014 Squaring the Circle? Research, Museum, Public Alexandria, 9-14 Octber Matkaraprtti Mari Jalkanen Tampereen musepalvelut, kulttuurikasvatusyksikkö TAITE Osallistuin

Lisätiedot

Geometrinen piirtäminen

Geometrinen piirtäminen Gemetrinen piirtäminen Nimet: Piirtäkää gemetrisesti nelikulmi, jnka kaikki sivut vat yhtä pitkät. Valmistautukaa selittämään muille, miksi piirtämistapa timii. Opettajalle Ehdtus tunnin rakenteesta: Alustusvaihe

Lisätiedot

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU PÖYTÄKIRJA VIESTINNÄN KESKUSLIITTO SUOMEN JOURNALISTILIITTO KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 3.6.2016 Paikka Eteläranta 10, Helsinki Läsnä Elina Nissi edustaen VKL:a Ltta

Lisätiedot

Asiakastiedote hinnaston ja tietojärjestelmän uudistumisesta sekä uudistuksien vaikutuksista

Asiakastiedote hinnaston ja tietojärjestelmän uudistumisesta sekä uudistuksien vaikutuksista Asiakastiedte hinnastn ja tietjärjestelmän uudistumisesta sekä uudistuksien vaikutuksista 1.Hinnastn uudistamisen yleiset periaatteet 2.1.9.2015 vimaan tulevat harjittelumaksut ja etuhinnittelu 3.Hinnastn

Lisätiedot

Lausunto sähköisen median viestintäpoliittisesta ohjelmasta

Lausunto sähköisen median viestintäpoliittisesta ohjelmasta Helsinki 17.10.2012 Eduskunnan liikenne- ja viestintävalikunnalle Viite: VNS 4/2012 vp Lausunt sähköisen median viestintäpliittisesta hjelmasta Viestinnän Keskusliitt kiittää mahdllisuudesta antaa lausunt

Lisätiedot

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016

1. Yleistä. Tavoitteet vuodelle 2016 Timintasuunnitelma 2016 1. Yleistä JyväsRiihi ry n vunna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivi alueen timijita maehtiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön. Timinnan

Lisätiedot

PARTION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

PARTION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 3.12.2018 / Saara Nykänen & Rbert Sundman, lunns 16.12.2018 / Snja Miettinen, lunns päivitetty esitykseksi hallituksen päätöksen mukaisesti 26.1.2019 / Partineuvstn järjestäytymiskkuksen käsittely PARTION

Lisätiedot

KOKO-RUSSIA TIEDOTTAA Nro 5/2010 1/5

KOKO-RUSSIA TIEDOTTAA Nro 5/2010 1/5 KOKO-RUSSIA TIEDOTTAA Nr 5/2010 KOKO-RUSSIA MUKANA TAPAHTUMISSA KOKO-RUSSIA li mukana Sumi-päivillä Rstv na Dnussa, Etelä-Venäjällä, 17. 19.5. KOKO-RUSSIA verkst kartittaa Venäjän ptentiaalisia yhteistyöalueita.

Lisätiedot

Ruokajätteen. vähentäminen. Tiina Toivonen. Ekokokkikurssi 21.11.2015

Ruokajätteen. vähentäminen. Tiina Toivonen. Ekokokkikurssi 21.11.2015 Rukajätteen vähentäminen Tiina Tivnen Ekkkkikurssi 21.11.2015 Ravinnepankki rukahävikin ravinteet hyötykäyttöön hanke Tteutusaika: 2015-2016 Tavitteet: rukahävikin vähentäminen ja hyödyntäminen ravinteiden

Lisätiedot

Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista.

Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA II MAANANTAI 13.2.2012 Kulutustilaisuudessa tehtiin klme ryhmätyötä. Seuraavassa n knti ryhmätöiden tulksista. Alussa phdittiin mitä tulee mieleen kestävästä kuluttamisesta.

Lisätiedot

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT FC HONKA AKATEMIAN ARVOT JOHDANTO... 3 FC HONKA AKATEMIAN ARVOT... 4 YHTEISÖLLISYYS & YKSILÖ... 5 MEIDÄN SEURA, TOIMIMME YHDESSÄ, VOITAMME YHDESSÄ... 5 YKSILÖN KEHITYS JA YKSILÖN ONNISTUMISET PARANTAVAT

Lisätiedot

Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto (Nuorisotutkimusseura ry.), puheenjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu, sihteeri

Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto (Nuorisotutkimusseura ry.), puheenjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu, sihteeri 1 Nuristyön kehittämisverkst MUISTIO 4/2010 Kkus: Krdinaatiryhmän kkus Aika: ti 30.11.2010 kl 13.00 15.55 Paikka: Läsnä: DIAK (etelä), Järvenpää Päivi Harinen, Itä-Sumen ylipist (YUNET) Elna Hirvnen, Tampereen

Lisätiedot

Ajankohtaista europarlamentista. Bioenergiapäivät 29.11.2013 Eija-Riitta Korhola, MEP

Ajankohtaista europarlamentista. Bioenergiapäivät 29.11.2013 Eija-Riitta Korhola, MEP Ajankhtaista eurparlamentista Bienergiapäivät 29.11.2013 Eija-Riitta Krhla, MEP Sisältöä Bienergian kestävyyskriteereistä EU:n energia- ja ilmastplitiikka 2030 mututumassa EU:n päästökaupan ajankhtaiset

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

Strategisen tutkimuksen neuvoston alustavat, julkista kuulemista varten tuotetut teema-aloitteet (2014)

Strategisen tutkimuksen neuvoston alustavat, julkista kuulemista varten tuotetut teema-aloitteet (2014) 1 (5) Strategisen tutkimuksen neuvstn alustavat, julkista kuulemista varten tutetut teema-alitteet (2014) Jhdant Maailmassa tapahtuu rajuja mullistuksia, jtka vaikuttavat Sumeen, sumalaisiin ja Sumessa

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

Urheillen terveyttä seurassa -tapaaminen 10.9.2015. Liikkujan polku -verkosto

Urheillen terveyttä seurassa -tapaaminen 10.9.2015. Liikkujan polku -verkosto Urheillen terveyttä seurassa -tapaaminen 10.9.2015 Liikkujan plku -verkst Tapaamisen tavitteet kirkastaa yhteistä Urheillen terveyttä seurassa viestiä ja viestintää saada tukea man piltin/hankkeen käytäntöön

Lisätiedot

D 107-N. Toimikuntien esittely: IR- ja ystävyystyöryhmä. IR- ja 107-L,111-OS ja 306-A2 piirien ystävyystyöryhmän toimintasuunnitelma

D 107-N. Toimikuntien esittely: IR- ja ystävyystyöryhmä. IR- ja 107-L,111-OS ja 306-A2 piirien ystävyystyöryhmän toimintasuunnitelma D 107-N Timikuntien esittely: IR- ja ystävyystyöryhmä IR- ja 107-L,111-OS ja 306-A2 piirien ystävyystyöryhmän timintasuunnitelma Mikä n työryhmän päämäärä? Työryhmän timinta alitettiin vunna 2006, jllin

Lisätiedot

Fysiikan labra Powerlandissa

Fysiikan labra Powerlandissa Fysiikan labra Pwerlandissa Bumper Cars Bumper Cars n suuri autrata jka spii niin vanhille kuin nurillekin kuljettajille. Autt vat varustetut turvavöin ja autja vi ajaa yksin tai pareittain. Lievemmät

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2014

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2014 Henkilöstöraprtti 2014 1 Raahen seudun hyvinvintikuntayhtymä HENKILÖSTÖRAPORTTI 2014 Yhteistyötimikunta 17.03.2015 Yhtymähallitus 25.03.2015 Pyhäjen kunnanvaltuust Raahen kaupunginvaltuust Siikajen kunnanvaltuust

Lisätiedot

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 1(15) Perheneuvontatyön johtokunta Kokous 20.10.2014

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 1(15) Perheneuvontatyön johtokunta Kokous 20.10.2014 TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2014 1(15) Aika 20.10.2014 kl 17:15-18:36 Paikka Perheasiain neuvttelukeskus Osallistujat Jäsenet Käpylä, Tarja puheenjhtaja Andreassn, Kari Hankela, Jussi

Lisätiedot

Kuntien vammaisneuvostojen työpaja

Kuntien vammaisneuvostojen työpaja Kuntien vammaisneuvstjen työpaja 31.10.2018 Yhteenvet: 1. Maakunnan vammaisneuvstn asettaminen Mitä näkökulmia maakunnan vammaisneuvstn kknpanssa tulisi humiida? (esim. eri vammaisryhmien sallisuus, kielijakauma,

Lisätiedot

Sisäkorvaistutteen saaneiden lasten kuntoutuksen ja tulkkauspalvelujen tarkoituksenmukaisuus ja tulevaisuuden tarve. 2. vaiheen haastattelututkimus.

Sisäkorvaistutteen saaneiden lasten kuntoutuksen ja tulkkauspalvelujen tarkoituksenmukaisuus ja tulevaisuuden tarve. 2. vaiheen haastattelututkimus. Sisäkrvaistutteen saaneiden lasten kuntutuksen ja tulkkauspalvelujen tarkituksenmukaisuus ja tulevaisuuden tarve. 2. vaiheen haastattelututkimus. ---------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 Kaupunkiseutua (kk rakennemallin aluetta) kskevat yleistavitteet Aluerakenteella vastataan glbalisaatin mukanaan tumiin haasteisiin ja tetaan humin maakunnan asema Itämeren alueella

Lisätiedot

Henkilöstöpalveluiden tiedote 5/2011

Henkilöstöpalveluiden tiedote 5/2011 Lutu 29.12.2011 13:26:00 29.12.2010 Henkilöstöpalveluiden tiedte 5/2011 KEVÄÄN REKRYTOINTIEN AIKATAULUT Kevään 2012 keskitetyt rekrytinnit tteutetaan seuraavan aikataulun mukaan: Tammikuussa täyttölupa-anmusten

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 7 27.01.2016. 7 Asianro 201/10.00.02.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 7 27.01.2016. 7 Asianro 201/10.00.02.01/2016 Kupin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 7 Asianr 201/10.00.02.01/2016 Puijnlaaksn etelärinteen tnttien luvutusehdt Kiinteistöjhtaja Jari Kyllönen Maamaisuuden hallintapalvelujen tukipalvelut Tekninen lautakunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/7 28.04.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 7 Perhekeskuspiltin valmistelutilanne HEL 2015-004845 T 06 00 00 Päätösehdtus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedksi perhekeskuspiltin valmistelun tilanteen.

Lisätiedot

Meikäläiset. Me Itse ry:n Jäsentiedote 2 / 2014

Meikäläiset. Me Itse ry:n Jäsentiedote 2 / 2014 Meikäläiset Me Itse ry:n Jäsentiedte 2 / 2014 Kuva JT / Leija Sami Helle Helsingistä, Eira Lakka Jensuusta ja vammaistutkimuksen prfessri Sim Vehmas tapasivat Me Itse -päivillä Jyväskylässä. Me Itse ry

Lisätiedot

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu

Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu Tulityöt: järjestäminen ja suunnittelu 2012 Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus

Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus DM 450969 02-2009 Cpyright Tekes Tekes teknlgian ja innvaatiiden kehittämiskeskus Innvaatitiminnan edistämisen edelläkävijä Tekes verkstja innvaatiille Palvelut Asiakkaat Resurssit rahitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 74. 74 Vuoden 2015 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2017, sosiaali- ja terveystoimi (Kh/Kv)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 74. 74 Vuoden 2015 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2017, sosiaali- ja terveystoimi (Kh/Kv) 24.09.2014 Sivu 1 / 1 1775/02.02.00/2014 74 Vuden 2015 talusarvi ja talussuunnitelma vusille 2015-2017, ssiaali- ja terveystimi (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedt: Aulis Majuri, puh. 09 816 23000 Maija

Lisätiedot

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua.

Muistilistan tarkoitus: Valvotaan lain toteutumista sekä tavoitteiden, toimenpiteiden ja koulun tasa-arvotyön seurantamenettelyn laatua. Muistilista tasa-arvtyön laadunvalvntaan Muistilistan tarkitus: Valvtaan lain tteutumista sekä tavitteiden, timenpiteiden ja kulun tasa-arvtyön seurantamenettelyn laatua. Jhdant: Muistilistat timivat usein

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntpyyntö 18.05.2018 OKM/93/040/2017 Kuntien kulttuuritiminnasta annetun lain uudistaminen Jhdant Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausunta liitteenä levasta muistista

Lisätiedot

Pihlajalinna julkistaa suunnitellun listautumisantinsa merkintähinnan alustavan hintavälin

Pihlajalinna julkistaa suunnitellun listautumisantinsa merkintähinnan alustavan hintavälin PIHLAJALINNA OY YHTIÖTIEDOTE 22.5.2015, KLO 13.30 EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, SUORAAN TAI VÄLILLISESTI, YHDYSVALLOISSA AUSTRALIASSA, KANADASSA, HONGKONGISSA, JAPANISSA, SINGAPORESSA, ETELÄ-

Lisätiedot

me-talo konsepti. Kohti myönteistä tulevaisuutta.

me-talo konsepti. Kohti myönteistä tulevaisuutta. me-tal knsepti. Khti myönteistä tulevaisuutta. 2 visi. 2050 Sumessa ei le yhtään syrjäytynyttä lasta eikä nurta painpistealueet. maahanmuuttajanuret mielenterveyden tuki ja palvelut kulutus työllistyminen

Lisätiedot

Kehittämistehtävän aihe PaKaste - työskentelyjakso 2011

Kehittämistehtävän aihe PaKaste - työskentelyjakso 2011 Kehittämistehtävän aihe PaKaste - työskentelyjaks 2011 Tekijät : Anja Akujärvi Päivämäärä: 7.9.2011 Sisällysluettel 1. Jhdant 2. Inarin kunnan työskentelyjaksn aihe / sisältö 3. Tavite 4. Tteutus 5. Tulkset

Lisätiedot

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen 2012 Vaaratilanteet - ilmittaminen ja hyödyntäminen Tilastllisesti yhtä vakavaa tapaturmaa khden sattuu samankaltaisessa työssä: 1 10 30 600 Vakava tapaturma Lievä tapaturma Materiaalivahink Vaaratilanne

Lisätiedot

KOMPASSI - tueksi imetystä pohtiville vanhemmille

KOMPASSI - tueksi imetystä pohtiville vanhemmille KOMPASSI - tueksi imetystä phtiville vanhemmille VAUVAMYÖNTEISYYSKOULUTTAJAT RY 18.10.2016 Kansalliset imetyspäivät 18.10.2016 Th- imetyskuluttaja Mari Khnen Klö-th- imetyskuluttaja Minna Rantanen Prjektin

Lisätiedot

Metsokankaan koulun vanhempaintoimikunta. 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Puheenjohtaja Kaisa Kaitera aloitti kokouksen kello 18:01.

Metsokankaan koulun vanhempaintoimikunta. 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Puheenjohtaja Kaisa Kaitera aloitti kokouksen kello 18:01. Metskankaan kulun vanhempaintimikunta KOKOUSMUISTIO Aika: 28.1.2015 kl 18:00 20:19 Paikka: Metskankaan kulu, pettajanhune Lupp 1. KOKOUKSEN AVAAMINEN Puheenjhtaja Kaisa Kaitera alitti kkuksen kell 18:01.

Lisätiedot

Tuloste: Omistajien yhteystietoja

Tuloste: Omistajien yhteystietoja Määrittely (kierrs 1) 1(5) KIOStp/mä-prjekti Versi 0.1 Tulste: Omistajien yhteystietja 1 Yleiskuvaus Tute, jlla luetellaan annettujen kiinteistöjen tai määräaljen mistajien nimet ja sitteet. Tutteen saa

Lisätiedot

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018 Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset 2018 Perustiedt: Hakuaika: 31.10.2017 päätös pyritään tekemään maaliskuun alkuun mennessä Haun tarkituksena n tukea Muutsta liikkeellä linjausten,

Lisätiedot

Flash ActionScript osa 2

Flash ActionScript osa 2 Liiketalus syksy 2012 Flash ActinScript sa 2 Scripti-kieli Skriptikieli n tarkitettu skriptien eli kmentsarjjen tekemiseen. lyhyitä hjeita, siitä kuinka svelluksen tulisi timia Skripteillä autmatisidaan

Lisätiedot

Parasta Lapsille ry Rekrytointi- ja perehdytyskansio

Parasta Lapsille ry Rekrytointi- ja perehdytyskansio Rekrytinti- ja perehdytyskansi Kansi n tarkitettu apuvälineeksi erilaisiin tilaisuuksiin, jissa järjestöämme ja timintaamme tehdään tutuksi uusille ihmisille. Ajatuksena n, että jkainen hyödyntää sitä

Lisätiedot

1. Johdanto. Jorma Koskinen Puheenjohtaja

1. Johdanto. Jorma Koskinen Puheenjohtaja 1. Jhdant Tämä n Lautamaan kyläyhdistyksen ensimmäinen kylän kehittämissuunnitelma, jnka tarkituksena n timia kaupunkisuunnitelun apuna sana yhdyskuntasuunnitelua. Lähtökhtana kyläsuunnittelussa vat lleet

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2014 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/6

Fy06 Koe 20.5.2014 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/6 Fy06 Ke 0.5.04 Kupin Lysen luki (KK) /6 6p/tehtävä.. Kaksi varattua palla rikkuu lankjen varassa lähellä tisiaan. Pallt vetävät tisiaan puleensa 0,66 N vimalla. Pienemmän palln varaus n kaksinkertainen

Lisätiedot

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA 1 (6) Vivi 1110/230/2013 DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA [Liikesalaisuudet merkitty hakasulkein]

Lisätiedot

Päivittyvä päivittäisyhteys: Palvelun sisältö on helmi, mutta suureen julkiseen tukeen ja joustamaton liikennöintisopimus estäneet helmen

Päivittyvä päivittäisyhteys: Palvelun sisältö on helmi, mutta suureen julkiseen tukeen ja joustamaton liikennöintisopimus estäneet helmen Päivittyvä päivittäisyhteys: Palvelun sisältö n helmi, mutta suureen julkiseen tukeen ja justamatn liikennöintispimus estäneet helmen kirkastumista. Päivitetään enemmän yrittäjävetiseksi ja enemmän Phjis-Karjalan

Lisätiedot

Johdanto laadullistamismoduuliin. 1. koulutuspäivä

Johdanto laadullistamismoduuliin. 1. koulutuspäivä Jhdant laadullistamismduuliin 1. kulutuspäivä Päivän agenda Tervetula, alitussanat Miksi täällä llaan? Miten ensimmäinen päivä menee: Esitesti Sumen maahanmuuttjärjestelmä Sumen työmarkkinat Sumen VTO-markkinat

Lisätiedot

82136257 Parikkalan kunta. Kolmikannan Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.5.2013. 1. Osayleiskaava-alue

82136257 Parikkalan kunta. Kolmikannan Koirniemen osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.5.2013. 1. Osayleiskaava-alue 82136257 Parikkalan kunta Klmikannan Kirniemen sayleiskaava Osallistumis- ja arviintisuunnitelma 22.5.2013 Osallistumis- ja arviintisuunnitelma n lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun kaupungin tukipalveluiden yhteistyöryhmän loppuraportti

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun kaupungin tukipalveluiden yhteistyöryhmän loppuraportti Phjis-Phjanmaan sairaanhitpiirin ja Oulun kaupungin tukipalveluiden yhteistyöryhmän lppuraprtti 7.1.2010 Sisällysluettel 2(7) 1. Työryhmän timeksiant... 3 2. Yhteistyömahdllisuudet... 4 2.1. Tila-asiat

Lisätiedot

Yhtiöistä - 11 on varmasti ara-rajoitusten alaisia, - kaksi todennäköisesti ara-rajoitusten alaisia ja - kolme vapaata ara-arajoituksista.

Yhtiöistä - 11 on varmasti ara-rajoitusten alaisia, - kaksi todennäköisesti ara-rajoitusten alaisia ja - kolme vapaata ara-arajoituksista. 1 LUONNOS 10.6.2008 YHTEENVETOA ASUNTOTOIMINNASTA KY:n lakatessa KY:llä levien asuntjen/talyhtiöiden siirtämistä kskevia vaihtehtja vat lähinnä: - asuntjen siirtäminen KY säätiöön suraan säätiön alaisuuteen

Lisätiedot

Ylälinjasi johtaja on:

Ylälinjasi johtaja on: Tärkeää tieta sinulle jka let PM:n Teampartner Me pyrimme ylläpitämään krkeaa palvelutasa, jtta vimme pitää tästä kiinni n tärkeää, että hyödynnät seuraavaa infrmatita. Lue tämä tarkasti ja käy nämä asiat

Lisätiedot

Yritysten yleisimmät kysymykset ja vastaukset Team Finlandista

Yritysten yleisimmät kysymykset ja vastaukset Team Finlandista Yritysten yleisimmät kysymykset ja vastaukset Team Finlandista 3.9.2014 Elinkeinelämän keskusliitt Sisällys 1 Mikä n Team Finland?... 1 2 Mitä Team Finlandissa n saatu aikaan? Miten muuts näkyy yrityksille?...

Lisätiedot

Hyvinvointitieto hyvinvointijohtamisen työkaluna. Matti Vähäkuopus Oulun kaupunki matti.vahakuopus@ouka.fi 0505687731

Hyvinvointitieto hyvinvointijohtamisen työkaluna. Matti Vähäkuopus Oulun kaupunki matti.vahakuopus@ouka.fi 0505687731 Hyvinvintitiet hyvinvintijhtamisen työkaluna Matti Vähäkupus Oulun kaupunki matti.vahakupus@uka.fi 0505687731 Kertmus etenee vudesta ja valtuustkaudesta tiseen Hyvinvinnin rakenteet Oulun kaupunki Kaupungin

Lisätiedot

Yhteenveto Päivä liitossa päivästä

Yhteenveto Päivä liitossa päivästä Päivä liitssa päivä järjestettiin 2.10.2014 Val-talssa Helsingin Pasilassa. Päivään sallistui pääkaupunkiseudun urheiluseurjen päätimisia timihenkilöitä sekä yleisurheilukuluhjaaja. Tähän yhteenvetn n

Lisätiedot

Taloussuunnittelu ja seuranta suhteessa lapsi- ja nuorisopolitiikan tietotarpeisiin Armi Tauriainen Talousarviopäällikkö

Taloussuunnittelu ja seuranta suhteessa lapsi- ja nuorisopolitiikan tietotarpeisiin Armi Tauriainen Talousarviopäällikkö H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, YLI- II Talussuunnittelu ja seuranta suhteessa lapsi- ja nurisplitiikan tiettarpeisiin Armi Tauriainen Talusarvipäällikkö 17.11.2010 2

Lisätiedot

KTJkii-aineistoluovutuksen tietosisältö

KTJkii-aineistoluovutuksen tietosisältö KTJkii-aineistluvutuksen tietsisältö 2008-02-12 Versi 1.05 2009-02-10 Versi 1.06 2010-02-16 Versi 1.07 2011-02-14 Versi 1.08 2012-02-13 Versi 1.09 2013-02-25 Versi 1.10 2014-02-10 Versi 1.11 Yleistä Ominaisuustietjen

Lisätiedot

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa Basware Knsernitilinpäätös Frum Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa 16.5.2013 Samuli Perälä, KHT Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa Arvpaperimarkkinalain muuts Mitä tieta tilinpäätöksessä n annettava

Lisätiedot

Windows Nordicin maksunpalautus loppukäyttäjille ("Kampanja") Microsoftin kampanjaehdot

Windows Nordicin maksunpalautus loppukäyttäjille (Kampanja) Microsoftin kampanjaehdot Windws Nrdicin maksunpalautus lppukäyttäjille ("Kampanja") Micrsftin kampanjaehdt Kampanjaehdt Kelpuutettavat laitteet Windws kannettava tietkne, jssa n ait Micrsft Windws 10 Hme tai Windws 10 S käyttöjärjestelmä,

Lisätiedot

Liikunta- ja ympäristölautakunnan päätös 3.2.2016 3 on kumottava

Liikunta- ja ympäristölautakunnan päätös 3.2.2016 3 on kumottava Heinlan kaupunki liikunta- ja kulttuurilautakunta Oikaisuvaatimus Liikunta- ja ympäristölautakunnan päätös 3.2.2016 3 pöytäkirja asetettu yleisesti nähtäville 10.2.2016 Vaatimus: Liikunta- ja ympäristölautakunnan

Lisätiedot

Lausuntopyyntö: Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille

Lausuntopyyntö: Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille LAUSUNTO Helsinki, 15.10.2019 EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Viite: VNS 2/2019 Asia: Lausuntpyyntö: Valtineuvstn selntek julkisen taluden suunnitelmasta vusille 2020 2023 SOSTE Sumen ssiaali

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Livensa 300 mikrogrammaa/24 tuntia depotlaastari Testosteroni

PAKKAUSSELOSTE. Livensa 300 mikrogrammaa/24 tuntia depotlaastari Testosteroni PAKKAUSSELOSTE Livensa 300 mikrgrammaa/24 tuntia deptlaastari Teststerni Lue tämä pakkausselste hulellisesti, ennen kuin alitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausselste. Vit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 8/2012 1 (6)

Ohje viranomaisille 8/2012 1 (6) Ohje viranmaisille 8/2012 1 (6) Dnr 7845/06.10.06.00/2012 Jakelussa mainituille Tupakkalaki ulkalueilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa Taustaa Tämä hje n päivitys Ssiaali- ja terveysalan lupa- ja

Lisätiedot

Omaishoitajienkuntoutuskurssit

Omaishoitajienkuntoutuskurssit Terveyssast Kuntutusryhmä Omaishitajienkuntutuskurssit Omaishitajien kuntutuskurssit, Omaishitajien kuntutuskurssit Tiedtustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? 29.8.2012 Kelan Käpylän

Lisätiedot

Kelan järjestelmä muodostaa erän apteekin yhden vuorokauden aikana lähettämistä ostoista.

Kelan järjestelmä muodostaa erän apteekin yhden vuorokauden aikana lähettämistä ostoista. 11 Tilitysmenettely Kelalta tai työpaikkakassalta tilitettävä kustannus syntyy sillin, kun lääkkeet luvutetaan asiakkaalle sairausvakuutuslain mukaisella krvauksella vähennettyyn hintaan. Kun lääkkeet

Lisätiedot

Aineistoa hankitaan laajasti ja monipuolisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Suosituksena on hankkia 300-400 kirjaa/1000 asukasta.

Aineistoa hankitaan laajasti ja monipuolisesti asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Suosituksena on hankkia 300-400 kirjaa/1000 asukasta. Liite 1: Rvaniemen kaupunginkirjastn kkelmahjeet Kkelmahjeet Kirjast n lemassa asiakkaita varten ja sen aineistn tulee heijastaa heidän tarpeitaan ja tiveitaan. Kirjastlla n myös vanhat sivistykselliset

Lisätiedot

Tilannekatsaus: Rovaniemi Toimiva kotihoito Lappiin -hanke

Tilannekatsaus: Rovaniemi Toimiva kotihoito Lappiin -hanke Tilannekatsaus: Rvaniemi Timiva ktihit Lappiin -hanke 1.11.2017 Teknlgiahjaaja Nina Viiri AC kuvapääte 4/5 kuvapäätettä asiakkailla, yksi siirtymässä juuri uudelle asiakkaalle Lisäksi virtuaalikuntutusryhmän

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet,

Digitaaliset palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet, 1(7) Digitaaliset palvelut ja vaikuttamismahdllisuudet, 31.5.2016 Suunnittelu ja päätöksentek Ryhmä 1 Ossi Ah Helena Alatarvas Ask Alppi Henry Haglund Eila Henrikssn Maisa Hietikk Sirpa Sulku pj Anja Nr,

Lisätiedot

pienempää, joten vektoreiden välinen kulma voidaan aina rajoittaa välille o. Erikoisesti on

pienempää, joten vektoreiden välinen kulma voidaan aina rajoittaa välille o. Erikoisesti on 5 Pistetul ja sen svellutuksia Kun kahdella vektrilla, a ja b n hteinen alkupiste, niiden määräämät pulisurat jakavat tasn kahteen saan, kahteen kulmaan, jtka vat tistensa eksplementtikulmia, siis kulmia,

Lisätiedot