Datahub seurantaryhmän kokous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Datahub seurantaryhmän kokous"

Transkriptio

1 Pöytäkirja 1 (6) Datahub seurantaryhmän kokous Aika Paikka Läsnä Poissa klo Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Timo Liiri Riina Heinimäki Maria Kähkönen Pasi Kuokkanen Ville Sihvola Jari Pirkola (skype) Pasi Aho pj Marjut Puukangas siht Lauri Jännes Minnakaisa Ahonen Jaakko Yliaho Arto Rajala Olli Puranen Suvi Lehtinen Toivo Hurme Fortum Markets Oy Energiateollisuus ry Pohjois-Karjalan Sähkönsiirto Oy Suomen ElFi Oy Elenia Oy Oulun Energia Oy Fingrid Oyj Fingrid Oyj Fingrid Oyj esett Oy Vaasan Sähköverkko Oy Työ- ja elinkeinoministeriö Energiamyynti Suomi Oy Energiavirasto Paikallisvoima ry 1 Kokouksen avaus Pasi avasi kokouksen Edellisen kokouksen pöytäkirja Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja. 3 Tietokonversiokyselyt / Lauri Jännes Lauri Jännes oli paikalla kertomassa tietokonversion seurantakyselyistä Liitteen 2 "Tietokonversion kyselyt" mukaisesti. Toimialan valmistautumisen seuraamiseksi toteutetaan kolme kyselyä joiden avulla pyritään aktivoimaan toimialan yhtiöitä datahubin käyttöönottoon sekä tietokonversioon. Kaksi kolmesta kyselystä on jo julkaistu. Ensimmäisen määräaika oli Tässä kysyttiin yleisesti yhtiöiden resursoinnista ja valmistautumisesta sekä omasta työpanoksesta tietokonversiossa. Tämän tarkoitus oli myös aktivoida yhtiöitä käynnistämään valmistautumisen datahubin käyttöönottoon. Kyselyn vastaustilanne on tällä hetkellä seuraava: myyjistä on edelleen 10 yhtiötä vastaamatta, verkoista 7 vastaamatta. Näitä yhtiöitä kontaktoidaan vielä. Kyselyn vastausten perusteella suuri osa yhtiöistä on jo käynnistänyt projekteja ja aloittaneet valmistautumisen, mutta edelleen on niitäkin, jotka eivät ole vielä lähteneet millään lailla valmistautumaan.

2 Pöytäkirja 2 (6) Toisella kyselyllä kartoitetaan miten hyvin yhtiöiden nykyiset tietojärjestelmät ovat yhteensopivia datahubin tietomallin eli datastandardin kanssa. Kartoitus tehtiin datastandardin tietokenttä tasolla. Tämän kyselyn määräaika oli Vastaustilanne tällä hetkellä: 67% myyjistä vastannut ja verkoista 70 %. Vastausprosentti kyselyyn 99% eli ne jotka ovat vastanneet ovat myös vastanneet kaikkiin kyselyn kysymyksiin. Datanlaadussa ja yhteensopivuudessa datastandardiin on suuria eroja. Selkeästi eniten puutteita on 3. kriittisyysluokan tiedoissa. 1. luokka on kriittiset tiedot datahubin toimivuuden kannalta ja 2. luokka kriittiset tiedot markkinaprosessien toimivuuden kannalta ja 3. luokka ei niin kriittinen tieto kummankaan kannalta (esim. asiakkaan keskimmäinen nimi). 3. kysely tulee selvittämään miten tietokonversio toteutetaan yhtiöissä; aikataulu ja projektisuunnitelma ym. Kyselyä ei vielä ole viimeistelty. Kyselyä saatetaan siirtää kesälomien yli, johtuen aiempien kyselyiden vielä heikosta vastausprosentista. Projekti on saanut kyselyiden avulla hyödyllistä tietoa siitä missä toimialan yhtiöissä mennään tietokonversion osalta. Tulokset ovat ennakoidun mukaisia. Toisen kyselyn vastausten perusteella voidaan todeta, että kriittiset tiedot ovat hyvin hoidossa. Kyselyt nähdään hyvänä myös toimialalla. Nämä ovat hyvä tarkistus yhtiöille itselle omien järjestelmien tilasta. Keskusteltiin siitä, kuinka toimitaan niiden yhtiöiden kanssa, jotka eivät ole vielä tehneet mitään valmistautumisen suhteen. Todettiin, että projektissa voidaan vain kannustaa ja neuvoa ja auttaa toimialaa. Todettiin, että markkinoista reilusti 95 % käyttöpaikoista on varmasti mukana. Kyselyiden tuloksista viestitään, kunhan vastauksia saadaan tarpeeksi. 4 Prosessidokumentaatio versio 1.2 / Marjut Puukangas Marjut kävi läpi prosessidokumentaation seuraavien versioiden muutoksia yleisesti sekä muutostarpeiden käsittelyprosessia. Prosessidokumentaation seuraava versio pitää sisällään useita yksittäisiä täsmennyksiä ja tarkennuksia. Isoimpina muutoksina voidaan mainita asiakkaan kirjautuminen datahubin käyttöliittymään Suomi.fi palveluportaalin kautta. Liitteessä 3 "Päivitetyt dokumentit ja GS1" on kuvattu tarkemmin. Tekninen dokumentti Datahub-tapahtumat on myös tarkastettu vastaamaan prosessidokumenttia. Datastandardiin on korjattu pieniä virheitä. 5 GS1 tunnusten käyttöönoton ohjeistus / Marjut Puukangas GS1-tunnusten käyttöönoton ohjeistus on ollut toimialan kommentoitavana maaliskuussa. Tähän tuli todella vähän kommentteja, enimmäkseen tietokonversioon ja tunnusten jakeluun tietokonversion iteraatiossa 3. Keskusteltiin siitä, että muutos on todella iso ja voi epäonnistuessaan aiheuttaa paljon ongelmia. Tämän vuoksi olisi hyvä projektissa miettiä, kuinka voitaisiin seurata verkkoyhtiöiden tilannetta muutoksen eteenpäin viemistä. Muutos tulee vaikuttamaan

3 Pöytäkirja 3 (6) myös loppuasiakkaisiin ja toimialan yhtiöiden ja heidän asiakkaiden väliseen kommunikointiin on ET:n kehitysryhmässä valmisteltu ohjeistusta toimialalle. Keskusteltiin myös siitä, että muutosta tulisi viestiä vahvasti myös Fingridin suunnalta. 6 ssett ajankohtaista / Minnakaisa Ahonen Minnakaisa kävi kertomassa esettin ja NBS:n tilanteesta. Hänen esityksensä liitteessä 4 "esett ja NBS_ ". Parhaillaan on menossa NBS:n käyttöönotto, harmonisointia on tehty Pohjoismaissa mutta työ jatkuu edelleen. Helmikuun alussa markkinarakenteita on lähdetty rakentamaan järjestelmään markkinatoimijoiden kanssa. Ne ovat nyt kohtuullisella tasolla Tämän hetken tilanne käyttöönotossa ja testauksessa: - Suuri osa pystyy lähettämään jo tietoa, joitain murheita vielä on, mutta isoin massa kunnossa - Sanomaliikenteen kuntoon saattaminen toimialalla ollut aktiivista. - Tuotantodatan lähettäminen varjoselvitystä varten käynnissä, markkinatoimijat voi verrata omiin ja esett TSO:den tietoihin. - Asiat alkanut sujumaan, järjestelmät toimii ja ymmärrys asian ympärillä syventynyt paljon. - Käyttöönottosuunnitelmaa ollaan noudatettu hyvin jo ennen ennekuin oli pakollista. - Nyt asetusten mukainen pakollinen varjoselvitys käynnissä, kaikki haasteet löytyy ja päästään käyttöönottoon sujuvasti. Kaikki ei lähetä vielä tietoja. Nyt pitäisi pystyä lähtemään taseiden laskentaan kun pitäisi saada kaikki tieto. Laskennat toimii mutta tietojen raportoinneissa vielä joitain puutteita. - Kesäaikaan siirto on aiheuttanut haasteita kun ollaan kolmessa aikavyöhykkeessä. - Suomessa osuusvoimalaitosten osalta vielä joitain epäselvyyksiä, joitain teollisuusverkkoja joille ei löydy mittausvastuullista. Näiden osalta verkkoyhtiöt ovat käyneet neuvotteluja näistä - Suomessa ja Norjassa osallistuminen varjoselvitykseen määritelty asetuksissa pakolliseksi Markkinatoimijoille on järjestetty adhoc Parallel Settlement skype-klinikkoja, joissa on vastattu alalta tulleisiin kysymyksiin. Kaikkia ei voida järjestää kaikilla kielillä, joten nämä on järjestetty englanniksi. Jos kysymyksiä tulee paikallisella kielellä, vastataan sillä ja jälkikäteen käännetään englanniksi. On myös lähetetty infokirjeitä muistuttamaan toimijoita tarvittavista toimista. Pääkielenä viestinnässä on englanti. Aktiivisuusluvut - miten markkinatoimijat ovat lähettäneet sanomia. Suomessa n. 80% jvh:sta aktiivisia, Ruotsissa n. 85% ja Norjassa n. 95%, luvut maaliskuun lopulta. Tasevastaavat Suomessa n. 70% ja Norjassa n. 65%.

4 Pöytäkirja 4 (6) Asiakasportaalin osalta aktiivisuus jvh:t n. 70% tasevastaavat 60-80% sähkönmyyjät 40-50% kaikki maat kuvaa vain tätä parallel settlement jaksoa. Palvelutoimittajien käyttö taseselvityksessä voi vääristää kuvaa. Palvelukonsepti - esett:llä n. 8 hlöä töissä, lisäksi kantaverkkoyhiöistä 2-3 henkilöä auttamassa siirtymävaiheen yli. Asiakaskomitea - käyttöönoton jälkeen, joka maasta 2 varsinaista jäsentä ja 2 varajäsentä lisäksi kantaverkkoyhtiön ja regulaattorin edustaja. ET nimennyt edustajat ryhmään. Lisätietoja ja materiaaleja löytyy esett.com sivuilta. NBS:n käyttöönotto vappuna Ajankohtaista / Pasi Aho Pasi kävi läpi ajankohtaisia asioita liitteen 1 " _ajankohtaista seurantaryhmä" mukaisesti. Hankinnat ovat lähteneet liikkeelle ja ovat tällä hetkellä projektin työllistävin ja isoin asia johon keskitytään. Datahub projekti muutti vuoden vaihteessa uusiin tiloihin naapuritaloon. Kokonaisaikatauluun liittyen on tullut kyselyitä. Projekti etenee alunperin määritellyllä aikataululla. Aikatauluun vaikuttavia tekijöitä ovat tietokonversion eteneminen, niin projektin kuin toimialan kautta sekä datahub järjestelmän hankinta. Ennen ensi syksyä ei aikataulua ole tarkoitus tarkastella. Datahub viestintä on siirretty EDIELfi portaaliin, jonne julkaistaan kaikki projektissa tuotettu ohjeistus ja muu materiaali. Portaalin kautta voidaan interaktiivisemmin viestiä muutoinkin uutisvirran ja blogien kautta. 7.1 Kulut vuosilta Pasi kävi läpi kustannusjakaumaa vuosilta 2015 ja Kustannukset ovat suurimmalta osin henkilötyötä. Konsulttiapua on jonkin verran tarvittu prosessityössä, tietokonversiossa sekä hankinnassa. 7.2 Keskeiset tehtävät 2017 Kaksi julkista hankintaa on tällä hetkellä menossa: datahub sekä tietokonversiopalvelu. Konversiopalvelun hankinta saadaan päätökseen ennen kesälomia. Datahub hankinnan hankintailmoitus lähti loppuvuodesta 2016, alustava tarjouspyyntö tarjoajille on lähetetty. Tietokonversio - kyselyt joilla selvitetään toimialan valmistautumista, tietokonversiotyöryhmän kanssa on kokoonnuttu aktiivisesti. Mielellään kuullaan millä lailla toimialalla asia etenee. 7.3 Lainsäädäntö TEM:stä Arto Rajala julkaisi blogin viime viikolla siitä kuinka lainsäädäntötyö tulee viimein käynnistymään. Maakaasulaki on ollut jarruna tähän asti, uusi lakiehdotus on tarkoitus saada eduskunnan syysistuntokaudelle käsittelyyn.

5 Pöytäkirja 5 (6) 7.4 Hankinnat Lainsäädännön valmistuminen vaikuttaa toimialan sitoutumiseen. Datahub- järjestelmän sekä tietokonversiopalvelun hankinnat menossa parhaillaan. 7.5 Käyttöönottosuunnittelutyöryhmä 7.6 Webinaarit Datahubin käyttöönotto vaatii toimialalta ja datahub-projektilta tarkkaa suunnittelua, valmisteluja, liiketoimintaprosessien vaatiman työn tarkastelua uudesta näkökulmasta, tiivistä yhteistyötä ja viestintää. Tämän valmisteluun on perustettu oma työryhmä, johon pyydettiin ET:tä nimeämään neljä jäsentä. Lisäksi työryhmään pyydettiin ET:ltä Riina Heinimäki. Työryhmää vetää Fingridiltä Minna Arffman. Työryhmän kick-off kokous pidetään ja se hyödyntää tarvittaessa myös muita datahub-projektin työryhmiä. Käyttöönoton suunnittelussa lähdetään liikkeelle markkinanäkökulmasta, eli siitä mitä muutos tarkoittaa markkinaosapuolille. Suunnitelmaa tehdään meidän sekä toimialan näkökulmasta, mutta toimijoiden on mietittävä omat käyttöönottosuunnitelmansa. Marjut kävi läpi datahub-prosessien kevään webinaareja ja palautetta niistä. Palautteiden mukaan nämä on todella hyvin otettu vastaan ja jatkossa tullaan hyödyntämään webinaareja tietokonversion sekä käyttöönottosuunnitelman läpikäyntiin. 8 Palautekeskustelu ryhmän toiminnasta / Pasi Aho Projektissa toivotaan palautetta siitä mikä ryhmässä toimii ja mitä tulisi kehittää. FG:lle on tärkeää käydä keskustelua sidosryhmien kanssa. On nähty ikävänä, että kokouksissa ei aina ole läheskään kaikki paikalla. Paikalla olleiden jäsenten mukaan on tärkeää, että ryhmässä on mukana viranomaisia ja myös asiakkaan näkökulma Kuokkasen Pasin ja Suomen ElFi Oy:n ollessa mukana. Tuleva muutos on iso ja toimialan aktiivisuus on tärkeää. Tällä hetkellä kun hankinnat ovat menossa, niin ehkä vaikuttaa osallistujien aktiivisuuteen. Hienoa nähdä, että datahub alkaa kiinnostaa yleisesti muutenkin. Fortumilla datahubin tulosta viestitään ja tiedotetaan aktiivisesti. Ryhmän jäsenten tulisi kaikkien ymmärtää olla aktiivisia omissa organisaatioissaan. EV:n rooli kaiken kaikkiaan huolettaa. Käyttöpaikkatunnuksen muutos on myös todella iso muutos, ja pohdittiin ymmärtääkö kaikki muutoksen merkityksen. Seurantaryhmän toiminta nähtiin tärkeänä ja koettiin että ryhmän käsiteltäväksi tuodut asiat on hyvin valmisteltu ryhmään. Esitysten taso on oikea, hyvin on typistetty asiat, mutta osattu nostaa esiin tärkeät asiat. Ryhmän rooli enemmän hallinnollinen ja seuraava, sidosryhmäkeskustelulla on iso rooli joten kaikkien läsnäolo olisi suotavaa. Toivottiin, että tietokonversio tulee jatkossa nostaa isompaan kuvaan.

6 Pöytäkirja 6 (6) 9 Muita asioita Kustannusjakorakenteesta on toivottu toimialalta keskustelua. 10 Seuraava kokous Seuraava kokous klo Marjut Puukangas Liitteet Jakelu Tiedoksi Liite _ajankohtaista seurantaryhmä Liite 2 Tietokonversion kyselyt Liite 3 Päivitetyt dokumentit ja GS1 Liite 4 esett ja NBS_ Osallistujat Poissaolijat

Verkkotoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub projekti, missä mennään?

Verkkotoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub projekti, missä mennään? Verkkotoimikunnan kokous Pasi Aho Datahub projekti, missä mennään? Katsauksen sisältö Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Keskeiset tehtävät vuonna 2017 Rakennusaikataulu Toimialayhteistyö Tietokonversio Menestystekijät

Lisätiedot

Adaton webinaari Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi

Adaton webinaari Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi Adaton webinaari 23.11.2016 Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi Datahub projektin ajankohtaista Pasi Aho 2 Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen

Lisätiedot

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Datahub projektin yleiskatsaus Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto on yksi palveluistamme Kulutuksen ja tuotannon liittäminen kantaverkkoon Käyttövarma sähkönsiirto

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (5) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 2.11.2016 klo 12.00-15.15 Paikka Läsnä Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Timo Liiri Riina Heinimäki Maria Kähkönen Suvi Lehtinen Arto Rajala Olli Puranen

Lisätiedot

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta Datahub hankkeen tilannekatsaus Neuvottelukunta 21.10.2015 Prosessityö Nykyprosessit kuvattiin yhteismitallisesti sekä varmistettiin niiden ymmärtäminen/valmis Työ jatkuu tarvittavien prosessien määrittelemisellä

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Datahub seurantaryhmän kokous 4.4.2017 Julkaistavia uusia dokumentteja Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa versio 1.2 prosessidokumentti Datahub-tapahtumat versio 1.1 tekninen

Lisätiedot

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, 30.11.2016 Pasi Aho Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen"

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (5) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 10.11.2015 klo 12.00-14:45 Paikka Läsnä, Läkkisepäntie 21, Helsinki Arto Rajala Suvi Lehtinen Markus Piispanen Pasi Kuokkanen Timo Liiri Jari Pirkola

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmä Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Datahub seurantaryhmä Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Datahub seurantaryhmä 4.4.2017 Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen" Toiminnalliset ja tekniset määrittelyt Tietojärjestelmähankinnan

Lisätiedot

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset Tietokonversio ja alan valmistautuminen Datahub projektin ajankohtaiset Datahub -projekti Datahub hankinta käynnissä Tietokonversiopalvelun hankinta käynnissä Prosessidokumentaatioon tulossa päivityksiä

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub - projektista

Käyttöönottotyöryhmä Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub - projektista Käyttöönottotyöryhmä 4.9.2018 Minna Arffman Ajankohtaista asiaa datahub - projektista Projektin aikataulu ja vaiheet, CGI Toimitusprojekti alkaa välittömästi syyskuussa 2018 Valmistuminen 04/2021 Käyttöönoton

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous nro 4

Seurantaryhmän kokous nro 4 Seurantaryhmän kokous nro 4 Kokouksen esityslista 1. Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyntä 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Projektin tilannekatsaus 4. Muut asiat 5. Seuraava kokous 2 Projektin

Lisätiedot

Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta

Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta MARKKINAT VERKOT JÄSENTIEDOTE20161129 1(2) Riina Heinimäki 29.11.2016 Hyvät sähköverkko- ja sähkökauppajohtajat Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta Energiateollisuus ry

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (6) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 11.5.2016 klo 12.00 - Paikka Läsnä Fingrid Oyj, Läkkisepäntie 21, Helsinki Toivo Hurme Suvi Lehtinen Markus Piispanen Timo Liiri Maria Kähkönen Ville

Lisätiedot

Käytiin lyhyt esittelykierros osallistujien kesken.

Käytiin lyhyt esittelykierros osallistujien kesken. Pöytäkirja 1 (8) Käyttöönottotyöryhmän kick off -kokous 12.4.2017 Aika Paikka 12.4.2017 klo.9-15 Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. sauna Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Yhteiskokous

Yhteiskokous Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä / Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä Yhteiskokous 20.5.2019 Agenda 09:00 14:15 / Aamupäivä Läkkisepäntie

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (6) Datahub seurantaryhmän kokous Aika Paikka Läsnä Poissa 19.9.2017 klo Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Timo Liiri Riina Heinimäki Maria Kähkönen Ville Sihvola Tiina Lyyra Jaakko Yliaho

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjät Marjut Puukangas Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Kyselyt webinaarin aikana Webinaaritallenne

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjänä Marjut Puukangas Avustamassa Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Kyselyt webinaarin

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista 1

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista 1 Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista 1 Esiintyjien esittely Pasi Aho Marjut Puukangas Kerttu Korpelainen Webinaarin eteneminen Kyselyt webinaarin aikana Mahdollisuus esittää kysymyksiä Webinaaritallenne

Lisätiedot

Datahub ajankohtaiswebinaari Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat

Datahub ajankohtaiswebinaari Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat Datahub ajankohtaiswebinaari 15.6.2018 Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat Esiintyjänä Pasi Lintunen Avustamassa Kerttu Korpelainen Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Webinaari Tietokonversio 1. vaihe

Webinaari Tietokonversio 1. vaihe Webinaari 18.12.2018 Tietokonversio 1. vaihe Esiintyjät Henri Nieminen Lauri Jännes 2 14.12.2018 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin tallenne ja esitysmateriaali

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 4.6.2018 Agenda 4.6.2018 9.00 Kokouksen avaus 9.05 Edellisen kokouksen muistio 9.20 Projektin tilannekatsaus Marjut - yleistä projektista 9.30 Titta-palvelun ajankohtaiset

Lisätiedot

Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous

Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous 28.3.2018 Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous Agenda 28.3.2018 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen Esittäytymiset Datahub-projektin kuulumiset / Arffman Tietokonversion

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (6) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 18.2.2016 klo 12.00-14:45 Paikka Läsnä Poissa, Läkkisepäntie 21, Helsinki Suvi Lehtinen Markus Piispanen Timo Liiri Jari Pirkola Ville Sihvola Maria

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokous 30.1.2017 Aika 30.1.2017 9.00-15.00 Paikka Läsnä Pois Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Vesä Mäkilä Jari Nykänen Saku Ruottinen Jari Rusanen Raimo Toivanen Tomi

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (8) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 10.4.2018 klo 12.00-15.00 Paikka toimitilat, Läkkisepäntie 23, Helsinki Läsnä Timo Liiri Riina Heinimäki Maria Kähkönen Tiina Lyyra Jaakko Yliaho Suvi

Lisätiedot

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Puhtaan, säätämättömän ja hajautetun tuotannon lisääntyminen yhä enemmän markkinaehtoisesti Säätökelpoisen fossiilisen lauhdetuotannon vähentyminen Joustavuuden ja säätömahdollisuuksien

Lisätiedot

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj 2 Fingridin datahub selvitys Vaihe 1. valmis 04/2014

Lisätiedot

Prosessityöryhmän Skype-kokous

Prosessityöryhmän Skype-kokous Pöytäkirja 1 (5) Prosessityöryhmän Skype-kokous 14.6.2019 Aika 14.6.2019 klo 12.00 13.35 Paikka Skype-palaveri Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja Teemu Hellas Arttu Laine Keravan Energia Oy Emma

Lisätiedot

Reima Päivinen Käyttötoimikunta Ajankohtaiset asiat

Reima Päivinen Käyttötoimikunta Ajankohtaiset asiat Reima Päivinen Käyttötoimikunta 11. 3.2019 Ajankohtaiset asiat Ajankohtaista Kansallinen riskiarvio: "suuri sähköhäiriö" todennäköisin Datahub-projektin tilannekatsaus Sähkömarkkinalain muutokset tulivat

Lisätiedot

Jukka Ruusunen Neuvottelukunta Ajankohtaista

Jukka Ruusunen Neuvottelukunta Ajankohtaista Neuvottelukunta 13. 2.2019 Ajankohtaista 28.1.2019 tunti 8-9 talven huippukulutustilanne 6 MW Kulutus 14 542 MWh/h Tuotanto 10 978 MWh/h Rajasiirrot* 3 564 MWh/h Lämpötila** - 18,2 C 865 MW *ei sisällä

Lisätiedot

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 2 Tervetuloa kick-off kokoukseen! Esittelykierros Kilpailulainsäädännön noudattaminen Prosessityöryhmät Ryhmän tavoitteet / nykyprosessit Ryhmän tavoitteet

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä Datahub projektin tilannekatsaus

Käyttöönottotyöryhmä Datahub projektin tilannekatsaus Käyttöönottotyöryhmä 12.4.2017 Datahub projektin tilannekatsaus Vuosi 2016 Tammikuu Prosessi-, datastandardi-sekä tekninen dokumentaatio toimialalle kuultavaksi 3 alueellista koulutustilaisuutta, osallistujia

Lisätiedot

Jukka Ruusunen Neuvottelukunnan kokous Ajankohtauskatsaus Fingridin toimintaan

Jukka Ruusunen Neuvottelukunnan kokous Ajankohtauskatsaus Fingridin toimintaan Jukka Ruusunen Neuvottelukunnan kokous 6.6.2019 Ajankohtauskatsaus Fingridin toimintaan Puhtaan energian paketti vahvistaa eurooppalaisten sähkömarkkinoiden toimintaa Markkinoiden integroitumista helpotetaan

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 13.2.2019 Agenda 13.2.2019 8:30 Kokouksen avaus ja jäsenten esittely 8:45 Kilpailulainsäädännön noudattaminen 8:50 Edellisen kokouksen muistio 9:00 Lyhyt katsaus projektiin

Lisätiedot

Neuvottelukunnan kokous Pasi Aho. Datahub-projektin tilannekatsaus

Neuvottelukunnan kokous Pasi Aho. Datahub-projektin tilannekatsaus Neuvottelukunnan kokous 24.9.2018 Datahub-projektin tilannekatsaus Datahub projektin keskeiset tehtävät vuonna 2018 Titan avaaminen koko toimialalle ja palvelun jatkokehitys. Tietokonversio etenee suunnitelman

Lisätiedot

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihto ja datahub Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihdon palvelusopimukset Käyttöpaikkarekisteri Testaus- ja sertifiointipalvelu Neuvonta-

Lisätiedot

Kokonaan uudistettu suunnitelma. Tietokonversiosuunnitelma

Kokonaan uudistettu suunnitelma. Tietokonversiosuunnitelma Kokonaan uudistettu suunnitelma Tietokonversiosuunnitelma Keskeisiä muutoksia suunnitelmassa Täysin uusi dokumentti Uusi paremmin työtä ohjaava lähestymistapa Sisältö päivitetty vastaamaan nykyistä toteutusta

Lisätiedot

Datahub-projekti. Käyttöönottotyöryhmä

Datahub-projekti. Käyttöönottotyöryhmä Datahub-projekti Käyttöönottotyöryhmä 7.5.2019 Agenda, 09:00 15:00 Työpajan avaus 15.4. kokouksen pöytäkirja Ajankohtaiset asiat Työpajan tavoitteet Kuulumisia tietokonversioista / Lauri Jännes Käyttöönottosuunnitelman

Lisätiedot

Jukka Ruusunen Neuvottelukunta Katsaus Fingridin ajankohtaisiin asioihin

Jukka Ruusunen Neuvottelukunta Katsaus Fingridin ajankohtaisiin asioihin Jukka Ruusunen Neuvottelukunta 11.9.2017 Katsaus Fingridin ajankohtaisiin asioihin Pohjoismainen tasehallintamalli Irtiotto pohjoismaisessa tasehallinnassa Svenska kraftnät (Svk) ja Statnett (SN) julkistivat

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (8) Datahub seurantaryhmän kokous Aika 27.9.2018 klo 12.00-15.00 Paikka toimitilat, Läkkisepäntie 23, Helsinki Läsnä Timo Liiri Riina Heinimäki Maria Kähkönen Tiina Lyyra Jaakko Yliaho Olli

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (10) Prosessityöryhmän kokous 28.4.2017 Aika 28.4.2017 Paikka Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Nh. Sauna Läsnä Esa Kaario Ville Kauppinen Arttu Lahtinen Tiina Leppälahti Tomi Mäkelä Vesa

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset kuulumiset. Pöytäkirja 1 (5)

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset kuulumiset. Pöytäkirja 1 (5) Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 22.8.2017 Aika Paikka 22.8.2017 klo.9-15 Triotto, Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. Pikkarala Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Tietokonversio. Datahub seurantaryhmän kokous

Tietokonversio. Datahub seurantaryhmän kokous 10.04.2018 Tietokonversio Datahub seurantaryhmän kokous Agenda Tietokonversioprojektin tilanne Aikataulu Titan toteutus Kehityshankkeet Pilottiprojekti Toimialakyselyn tulokset Etunimi 2 Sukunimi 18.4.2018

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 10.10.2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjät Kerttu Korpelainen Lauri Jännes 10.10.2018 Agenda 10.10.2018 Projektin ajankohtaiskatsaus Uuden Tietokonversiosuunnitelman esittely 10.10.2018

Lisätiedot

Kooste tilaisuuksista. Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas

Kooste tilaisuuksista. Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas Kooste tilaisuuksista Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas Perehdytystilaisuudet 12.1.2016 Vantaalla, n.120 osallistujaa 14.1.2016 Oulussa, n.

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset asiat. Pöytäkirja 1 (6) Julkinen

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset asiat. Pöytäkirja 1 (6) Julkinen Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 15.4.2019 Aika 15.4.2019 klo 9.00 15.00 Paikka Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki Duetto Business Park nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Jakeluverkkojen ja teknologiatoimittajien työpaja varttitaseen vaikutuksista ja toteutuksesta Tulokset ja toimenpiteet

Jakeluverkkojen ja teknologiatoimittajien työpaja varttitaseen vaikutuksista ja toteutuksesta Tulokset ja toimenpiteet Varttitaseen referenssiryhmä 12.2.2019 Maria Joki-Pesola Jakeluverkkojen ja teknologiatoimittajien työpaja varttitaseen vaikutuksista ja toteutuksesta 28.1.2019 Tulokset ja toimenpiteet Työpajan tavoitteena

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous Käyttöönottosuunnitelmien tilannekatsaus

Seurantaryhmän kokous Käyttöönottosuunnitelmien tilannekatsaus Seurantaryhmän kokous 27.9.2018 Käyttöönottosuunnitelmien tilannekatsaus Agenda Sähkömarkkinalain muutosesityksen velvoitteet suunnitelmien osalta Suunnitelmien päivitysten tilannekatsaus 2 Datahubin käyttöönotto

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017 Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017 Aika 21.9.2017 klo 9.00 12.15 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. sauna Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2017

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2017 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 29.3.2017 KOKOUSMUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2017 Aika Tiistai 28.3.2017 klo 09.00 13.00 Paikka Energiateollisuus ry, Fredrikinkatu

Lisätiedot

Datahub projekti Tietokonversiotyö, seurantaryhmä

Datahub projekti Tietokonversiotyö, seurantaryhmä Datahub projekti Tietokonversiotyö, seurantaryhmä 18.2.2016 Tietokonversion suunnittelutyö aloitettu Valittu kumppani on Modultek Oy Erikoistunut tiedonlaatu- ja tietokonversiotyöhön, n. 25 henkilöä Tässä

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokoukset ja skype kokous

Prosessityöryhmän kokoukset ja skype kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokoukset 1.11.2016 ja skype kokous 16.11.2016 Aika 1.11.2016 9.00-14.45 Paikka Läsnä Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Vesä Mäkilä Jari Nykänen Saku Ruottinen Jari

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous Pasi Aho. Datahub-projektin tilannekatsaus

Seurantaryhmän kokous Pasi Aho. Datahub-projektin tilannekatsaus Seurantaryhmän kokous 27.9.2018 Datahub-projektin tilannekatsaus Datahub projektin keskeiset tehtävät vuonna 2018 Titan avaaminen koko toimialalle ja palvelun jatkokehitys. Tietokonversio etenee suunnitelman

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen

Ajankohtaiskatsaus. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen Ajankohtaiskatsaus Markkinatoimikunta 20.5.2014 Juha Kekkonen Markkinaintegraatio etenee Intraday-hanke Päivänsisäisten markkinoiden integraatiohankkeen ensimmäinen vaihe valmistunut Seuraavassa vaiheessa

Lisätiedot

Neuvottelukunnan kokous Asta Sihvonen-Punkka, johtaja, Fingrid Oyj. Sähkömarkkinoiden korjaustarpeet

Neuvottelukunnan kokous Asta Sihvonen-Punkka, johtaja, Fingrid Oyj. Sähkömarkkinoiden korjaustarpeet Neuvottelukunnan kokous 12.12.2016 Asta Sihvonen-Punkka, johtaja, Fingrid Oyj Sähkömarkkinoiden korjaustarpeet Sähkömarkkinat ovat rikki mitä voimme tehdä? Keskustelupaperin palautetta Uusiutuvan tuet

Lisätiedot

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista Datahub webinaarit 2017 Yleistä datahubista ja dokumenteista 10.2.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityöryhmät Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityössä määritellään liiketoimintaprosessit Ensimmäiseksi kuvataan nykyiset prosessit ja varmistetaan niiden syvä

Lisätiedot

Marjut Puukangas Fingrid Datahub Oy (kohta 5.4) Tuomas Lahti esett (kohta 3) Riina Heinimäki Energiateollisuus ry

Marjut Puukangas Fingrid Datahub Oy (kohta 5.4) Tuomas Lahti esett (kohta 3) Riina Heinimäki Energiateollisuus ry Pöytäkirja 1 (7) Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmän ja Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän yhteiskokous Aika klo 9.00 14.30 Paikka Läkkisepäntie

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous 2/2019, Karri Mäkelä. Pohjoismainen tasehallintahanke päivitetty roadmap

Markkinatoimikunnan kokous 2/2019, Karri Mäkelä. Pohjoismainen tasehallintahanke päivitetty roadmap Markkinatoimikunnan kokous 2/2019, Karri Mäkelä Pohjoismainen tasehallintahanke päivitetty roadmap Kunnianhimoisesti kohti uutta tasehallintaa ja varttia Nykyisten manuaalisten toimintojen sijaan tarvitaan

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub -projektista

Markkinatoimikunnan kokous Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub -projektista Markkinatoimikunnan kokous 17.9.2019 Minna Arffman Ajankohtaista asiaa datahub -projektista Minna Arffman Fingrid Datahub Oy palvelupäällikkö minna.arffman@fingrid.fi +358 40 648 3015 Datahub järjestelmätoteutus

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä

Käyttöönottotyöryhmä Käyttöönottotyöryhmä Työpajan II tavoitteet Työsuunnitelman laatiminen loppuvuodelle Käyttöönottosuunnitelman sisällysluettelo sekä laajuus ja rajaukset Tehtävien priorisointi Tehtävien aikataulutus ja

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä 1/2017

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä 1/2017 Pöytäkirja 1 (7) Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä 1/2017 Aika Paikka 14.3.2017 klo.9-12 Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6krs. nh. sauna Paikalla Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub tilannekatsaus

Markkinatoimikunnan kokous Pasi Aho. Datahub tilannekatsaus Markkinatoimikunnan kokous 22.3.2019 Pasi Aho Datahub tilannekatsaus Tietojärjestelmäprojektin yleistilanne Tietojärjestelmäprojekti on ollut CGI:n kanssa käynnissä n. 6 kk Datahub-järjestelmän yleissuunnittelu,

Lisätiedot

Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin. NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj

Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin. NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj Handbookin muutoksia ja tarkennuksia malliin NBS Infopäivä 21.11.2014 Pasi Lintunen / Fingrid Oyj Esityksen sisältö 1. Handbookin (HB) muutoksia ja tarkennuksia malliin 2. Markkinatoimijoiden esittämiä

Lisätiedot

Jaakko Koskela-Koivisto Elenia Oy Janne Piispanen Helen Oy (asialistakohdat 2-7)

Jaakko Koskela-Koivisto Elenia Oy Janne Piispanen Helen Oy (asialistakohdat 2-7) Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 11.6.2019 Aika 11.6.2019 klo 9.30 14.30 Paikka Clarion Hotel Helsinki, Tyynenmerenkatu 2, 00220 Helsinki nh. Ulappa Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 18.1.2018 Aika 18.1.2018 klo 9.00 14.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Verkkosääntöfoorumi Maria Joki-Pesola. Varttitase-hankkeen kuulumisia

Verkkosääntöfoorumi Maria Joki-Pesola. Varttitase-hankkeen kuulumisia Verkkosääntöfoorumi 24.5.2018 Maria Joki-Pesola Varttitase-hankkeen kuulumisia Sähköjärjestelmä on muutoksessa...... ja siksi tarvitaan muutoksia sähkömarkkinoilla Yhteisellä lainsäädännöllä Eurooppaa

Lisätiedot

Neuvottelukunnan kokous Jukka Ruusunen. Ajankohtaiskatsaus Fingridin toimintaan

Neuvottelukunnan kokous Jukka Ruusunen. Ajankohtaiskatsaus Fingridin toimintaan Neuvottelukunnan kokous Ajankohtaiskatsaus Fingridin toimintaan Kantaverkon kehittyminen Ruotsin kolmas vaihtosähköyhteys (RAC3): Hankkeen suunnitteluun haetaan rahallista tukea EU:n Connecting Europe

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous Asta Sihvonen-Punkka. Ajankohtaiskatsaus

Markkinatoimikunnan kokous Asta Sihvonen-Punkka. Ajankohtaiskatsaus Markkinatoimikunnan kokous 4.10.2016 Asta Sihvonen-Punkka Ajankohtaiskatsaus Pohjoismaisten TSO:iden Challenges -raportti Pohjoismaisten TSO:iden Challenges raportti markkinoiden haasteista julkaistiin

Lisätiedot

Datahub webinaari Datahubin ajankohtaisia asioita

Datahub webinaari Datahubin ajankohtaisia asioita Datahub webinaari Datahubin ajankohtaisia asioita Esiintyjät: Pasi Lintunen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin tallenne ja esitysmateriaali tullaan

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Muistio Aika Keskiviikko klo Fingrid Oyj, Läkkisepäntie 21, Helsinki. osallistujalista viimeisellä sivulla

Muistio Aika Keskiviikko klo Fingrid Oyj, Läkkisepäntie 21, Helsinki. osallistujalista viimeisellä sivulla Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmän ja Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän yhteiskokous Aika Keskiviikko klo 9.00 15.00 Paikka Fingrid Oyj,

Lisätiedot

Datahub Seurantaryhmä. Datahub Tietokonversio

Datahub Seurantaryhmä. Datahub Tietokonversio Datahub Seurantaryhmä Datahub Tietokonversio Esityksen sisältö 1. Tietokonversiokonsepti Tietokonversioprosessi Tietokonversion osapuolet ja vastuut Tietokonversiojärjestelmä 2. Tietokonversioprojekti

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous 2.11.2016 Minna Arffman Datahub seurantaryhmän kokous Prosessi-dokumentaatio versio 1.1 Julkaistut dokumentit Uudet dokumentit julkaistu 6.10.2016 Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous 1/2019, Mikko Heikkilä, Maria Joki-Pesola. Pohjoismainen tasehallintahanke ja varttitase

Markkinatoimikunnan kokous 1/2019, Mikko Heikkilä, Maria Joki-Pesola. Pohjoismainen tasehallintahanke ja varttitase Markkinatoimikunnan kokous 1/2019, 22.3.2019 Mikko Heikkilä, Maria Joki-Pesola Pohjoismainen tasehallintahanke ja varttitase Varttitase ja tasehallintahanke ovat keskenään sidonnaisia Varttitaseen käyttöönotto

Lisätiedot

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Liite 8 1 (5) Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Tässä dokumentissa on kuvattu sähkön myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektin vaiheissa 1 3. Datahubin käyttöönoton

Lisätiedot

Smarter-seminaari Maria Joki-Pesola. Varttitasehanke etenee yhdessä Pohjoismaisen tasehallintahankkeen kanssa

Smarter-seminaari Maria Joki-Pesola. Varttitasehanke etenee yhdessä Pohjoismaisen tasehallintahankkeen kanssa Smarter-seminaari 28.3.2019 Maria Joki-Pesola Varttitasehanke etenee yhdessä Pohjoismaisen tasehallintahankkeen kanssa Sähkömarkkinat ovat murroksessa Varttitase Datahub 1 tase ja 1 hinta Vartin päivänsisäinen-

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous Pasi Aho. Datahub hankkeen tilannekatsaus

Prosessityöryhmän kokous Pasi Aho. Datahub hankkeen tilannekatsaus Prosessityöryhmän kokous 11.9.2017 Pasi Aho Datahub hankkeen tilannekatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2017 Tietokonversiopalvelun hankinta ja käyttöönotto Tietokonversiotyön käynnistäminen pilottiyritysten

Lisätiedot

Varttitaseen referenssiryhmän kokous Maria Joki-Pesola. Varttitaseen toteutussuunitelma

Varttitaseen referenssiryhmän kokous Maria Joki-Pesola. Varttitaseen toteutussuunitelma Varttitaseen referenssiryhmän kokous 12.2.2019 Maria Joki-Pesola Varttitaseen toteutussuunitelma VARTTITASEEN TOTEUTUKSEN VAIHEET 1/2019-8/2022 2/2019 Julkaistaan päivitetty dokumentti: Sähkön vähittäismarkkinoiden

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous Pöytäkirja 1 (8) Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous Aika Paikka 28.11.2017 klo.10.00-13.30 Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki Duetto Business Park, nh. Kuolajärvi Paikalla Anna-Kaisa

Lisätiedot

Teknisen valvonnan ajankohtaiset asiat. Energiaviraston ajankohtaispäivä

Teknisen valvonnan ajankohtaiset asiat. Energiaviraston ajankohtaispäivä Teknisen valvonnan ajankohtaiset asiat Energiaviraston ajankohtaispäivä 17.6.2016 Agenda Verkkoluvat NBS & Datahub 3. valvontajaksojen rakennetiedot sekä toimitusvarmuuskannustimen alaskirjaukset VATI

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Muistio 1 (10) Prosessityöryhmän kokous 27.11.2017 Aika 27.11.2017 klo. 9.00-14.00 Paikka Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Nh. Kopula Läsnä Tiina Leppälahti Helen Sähköverkko Oy Tomi Mäkelä Elenia Oy

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Julkinen. Datahub / Korpelainen Kerttu 27.3.

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Julkinen. Datahub / Korpelainen Kerttu 27.3. Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 27.3.2019 Aika 27.3.2019 klo 9.00 12.30 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki nh. Isoniemi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen (siht.) Teemu Hiekka

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 31.8.2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjät Pasi Aho Lauri Jännes Avustamassa Kerttu Korpelainen 2 6.9.2018 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous Pasi Aho. Projektin ajankohtaiskatsaus

Prosessityöryhmän kokous Pasi Aho. Projektin ajankohtaiskatsaus Prosessityöryhmän kokous Projektin ajankohtaiskatsaus Datahub projektin keskeiset tehtävät vuonna 2018 Titan avaaminen koko toimialalle ja palvelun jatkokehitys. Tietokonversio etenee suunnitelman mukaisesti.

Lisätiedot

Yritysesittely ja katsaus NBS projektiin. Anna Kirkland-Kaukinen, Pasi Lintunen, Jonni Laine, Paula Berg, Niko Jauhiainen

Yritysesittely ja katsaus NBS projektiin. Anna Kirkland-Kaukinen, Pasi Lintunen, Jonni Laine, Paula Berg, Niko Jauhiainen Yritysesittely ja katsaus NBS projektiin Anna Kirkland-Kaukinen, Pasi Lintunen, Jonni Laine, Paula Berg, Niko Jauhiainen esett Oy esett Oy toimii operatiivisena taseselvitysyhtiönä tarjoten taseselvitys

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Tietokonversion tavoitteet 2019 Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu Statuspalaverit viikoittain Titan kehitystyöt I Vaihe (95% /

Lisätiedot

Datahub webinaari Markkinaosapuolten käyttöönottosuunnitelmien ohjeistaminen ja seurantatyökalun esittely

Datahub webinaari Markkinaosapuolten käyttöönottosuunnitelmien ohjeistaminen ja seurantatyökalun esittely Datahub webinaari 7.2.2019 Markkinaosapuolten käyttöönottosuunnitelmien ohjeistaminen ja seurantatyökalun esittely Esiintyjät: Teemu Hiekka Pasi Lintunen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinakehityksestä. Markkinatoimikunta Juha Kekkonen

Ajankohtaista markkinakehityksestä. Markkinatoimikunta Juha Kekkonen Ajankohtaista markkinakehityksestä Markkinatoimikunta 6.10.2015 Juha Kekkonen Eurooppalaiset intraday-markkinat (XBID) Eurooppalaisten intraday-markkinoiden yhdistämishanke XBID-järjestelmä on kehitysvaiheessa

Lisätiedot

Varttitase - skenaariotyöpajan tulokset

Varttitase - skenaariotyöpajan tulokset 14.5.2019 - skenaariotyöpajan tulokset Työpajan tavoitteena tunnistaa sidonnaisuudet ja vaikutukset Suomen näkökulmasta en käyttöönotto siirtyy alkuperäisestä 12/2020 ja uutta aikataulua selvitetään pohjoismaisella

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma Datahub webinaarit 2017 Datahub käyttöönottosuunnitelma 24.10.2017 Asiantuntijat: Minna Arffman / Fingrid Oyj minna.arffman@fingrid.fi Johanna Piispa / Vantaan Energia Sähköverkot Oy johanna.piispa@vantaanenergia.fi

Lisätiedot

Varttitase ja tasehallinta - sidosryhmäyhteistyö pohjoismaisen tiekartan määrittelyssä

Varttitase ja tasehallinta - sidosryhmäyhteistyö pohjoismaisen tiekartan määrittelyssä projektipäällikkö, varttitase Sähkömarkkinoiden tiedonvaihtopäivät Varttitase ja tasehallinta - sidosryhmäyhteistyö pohjoismaisen tiekartan määrittelyssä Mikä on pohjoismainen tasehallintahanke? Varttitaseen

Lisätiedot

Ohje tietokonversiotyöhön valmistautumiseksi

Ohje tietokonversiotyöhön valmistautumiseksi 2 (8) Sisällysluettelo 1 Miksi tietokonversio ja tietojen siivous?... 4 2 Tietokonversiotyön aikataulu ja seuranta... 4 3 Valmistaudu tietokonversiotyöhön... 4 3.1 Kartoita yhtiösi resurssit ja varmista

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2017

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2017 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 25.9.2017 KOKOUSMUISTIO 1(6) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2017 Aika Maanantai 18.9.2017 9.00-13.52 Paikka Energiateollisuus ry, Fredrikinkatu 51-53

Lisätiedot

Markkinasääntöjen valmistelun organisaatio, tavoitteet, prosessi ja projektisuunnitelma. Ville Rahkonen

Markkinasääntöjen valmistelun organisaatio, tavoitteet, prosessi ja projektisuunnitelma. Ville Rahkonen Markkinasääntöjen valmistelun organisaatio, tavoitteet, prosessi ja projektisuunnitelma Ville Rahkonen 15/05/2017 2 VALMISTELUN YLEISET TAVOITTEET Markkinamalli ja ovat suomalaisen kansallisen markkinan

Lisätiedot

Nordic Balance Settlement projektin (NBS) tilannekatsaus. Tasevastaavapäivä Pasi Lintunen

Nordic Balance Settlement projektin (NBS) tilannekatsaus. Tasevastaavapäivä Pasi Lintunen Nordic Balance Settlement projektin (NBS) tilannekatsaus Tasevastaavapäivä 3.11.2011 Pasi Lintunen 2 Vuoden 2010 lopulla tasevastaavapäivillä... Selvitettiin taustatekijöitä ja syitä projektin käynnistämiselle.

Lisätiedot