Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto"

Transkriptio

1 Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityöpalvelujen koulutusohjelma, kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen koulutusohjelma, toimitilahuoltaja

2 SISÄLLYSLUETTELO KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 7 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 7 OPINNÄYTE... 7 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN... 7 OPISKELUJEN JAKSOTUS JA ETENEMINEN... 7 TUTKINNON OSAT JA OPINTOJAKSOT Ateria- ja kahvituspalvelut... 8 Minä oppijana Ateria- ja kahvituspalvelutyö Ateria- ja kahvituspalvelutehtävissä työskentely Ylläpitosiivous Ylläpitosiivoustyö Kestävät elämäntavat kestävä tulevaisuus Siivoustehtävissä työskentely Asiakkaiden avustaminen Erilaisten asiakkaiden avustaminen Työnhakuvalmennus Avustamistilanteessa työskentely Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut Kodin perussiivous ja tekstiilien huolto Kodin perussiivous- ja vaatehuoltopalveluissa toimiminen Minustakin yrittäjä Kotiruokapalvelut Kodin ruokapalvelut Kotiruokapalveluissa työskentely Minustakin yrittäjä Perussiivous Perussiivous erilaisissa asiakaskohteissa Perussiivoustehtävissä toimiminen Työnhakuvalmennus Minustakin yrittäjä Toimitilapalvelut Puhtauspalvelut Puhtauspalvelutehtävissä toimiminen Minustakin yrittäjä Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustaminen Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustamistehtävät Erityisryhmien ohjaaminen ja avustaminen Kerroshoitopalvelut Kerroshoitotehtävät Kerroshoitotehtävissä toimiminen Perhejuhlapalvelut Perhejuhlat Perhejuhlien järjestäminen Pienlemmikkieläinten hoidossa avustaminen Pienlemmikkieläinten hoidossa avustaminen Piha-alueen ja huonekasvien hoito Piha-alueen ja huonekasvien hoitotehtävät Piha-alueen ja huonekasvien hoito asiakaskohteessa Sosiaali- ja terveydenhuollon laitosten puhdistuspalvelut Vuodeosaston puhtauspalvelut Vuodeosaston puhtauspalveluissa toimiminen Vaatteiden ja tekstiilien huolto Vaatteiden ja tekstiilien huoltotehtävät Vaatteiden ja tekstiilien huoltotehtävissä toimiminen (175)

3 4.5.1 Muut valinnaiset tutkinnon osat tai vapaasti valittavat, yrittäjyys Yrittäjyys Muut valinnaiset tutkinnon osat, Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, äidinkieli Opiskelu- ja vuorovaikutustaidot Puheviestintä Kirjallinen viestintä Ammattikieli ja kulttuuri Ilmaisutaito Tukea, apua ja ohjausta opinnäytetyöhön tai äidinkielen tehtäviin Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, äidinkieli, suomi toisena kielenä Kielentuntemus ja opiskelutaidot Puheviestintä ja vuorovaikutustaidot Kirjallinen viestintä Kieli ja kulttuuri Sujuva suomi Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, ruotsi Toinen kotimainen kieli, ruotsi Tunne Pohjolasi Ruotsin kielen perusteet Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, englanti Viestintä ja vuorovaikutus Ammatillinen englanti Brush Up Brush Up Checking the Entries Finns and EU Media English Working Abroad Talking Heads Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, matematiikka Peruslaskutoimitukset Yhtälöt ja geometria Ammatti- ja tilastomatematiikka Rahoitusmatematiikka Jatko-opintoihin valmentavaa matematiikkaa Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, fysiikka ja kemia Fysiikka Kemia Ympäristökemia Energiantuotanto ja ympäristö Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, liikunta Liikunta Liikunta ja toimintakyky Liikunta ja virkistys Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, terveystieto Terveystieto Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, taide ja kulttuuri Taide ja kulttuuri Piirustus ja maalaus Video ja animaatio Taide ja kulttuuri työhyvinvoinnin välineenä Työpaikan ja/tai messuosaston visuaalinen ilme Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat ympäristötieto Materiaalivirtojen hallinta Kulttuuriympäristö (175)

4 5.2.3 Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat tieto- ja viestintätekniikka Tietotekniikan perusteet A Tieto -ja viestintätekniikka Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat etiikka Hyvä elämä Etiikan perusteet Etiikka ja maailmankatsomukset Työelämän eettisiä kysymyksiä Eettinen vastuu yhteisestä maailmasta Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat,kulttuurien tuntemus, Kulttuurien tuntemuksen perusteita Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat psykologia Minä ja muut miten tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa? Mielen hyvinvointi Itsetuntemus avain ihmistuntemukseen Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, yritystoiminta, Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjyysleiri AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖSUUNNITELMA ARVIOINTI JA PALAUTESUUNNITELMA MALLI (175)

5 Tutkinnon rakenne opetussuunnitelmaperusteisessa KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO TUTKINNON RAKENNE Linkki Opetushallituksen hyväksymiin tutkinnon perusteisiin: AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 90 ov Kaikille pakolliset tutkinnon osat Ateria ja kahvituspalvelut 15 ov - Minä oppijana 1 ov - Ateria- ja kahvituspalvelutyö 10 ov - Ateria- ja kahvituspalvelutehtävissä työskentely 4 ov Ylläpitosiivous 15 ov - Ylläpitosiivoustyö 10 ov - Siivoustehtävissä työskentely 4 ov Kotityöpalvelujen koulutusohjelman (kodinhuoltaja) tutkinnon osat (30 ov) Asiakkaiden avustaminen 10 ov - Erilaisten asiakkaiden avustaminen 5 ov - Työnhakuvalmennus 1 ov - Avustamistilanteessa työskentely 4 ov Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut 10 ov - Kodin perussiivous ja tekstiilien huolto 5 ov - Kodin perussiivous- ja vaatehuoltopalveluissa toimiminen 4 ov - Minustakin yrittäjä 1 ov Kotiruokapalvelut 10 ov - Kodin ruokapalvelut 5 ov - Kotiruokapalveluissa työskentely 4 ov - Minustakin yrittäjä 1 ov Puhdistuspalvelujen koulutusohjelman (toimitilahuoltaja) tutkinnon osat (30 ov) Perussiivous 20 ov - Perussiivous erilaisissa asiakaskohteissa 10 ov - Perussiivoustehtävissä toimiminen 8 ov - Työnhakuvalmennus 1 ov - Minustakin yrittäjä 1 ov Toimitilapalvelut 10 ov - Puhtauspalvelut 5 ov - Puhtauspalvelutehtävissä toimiminen 4 ov - Minustakin yrittäjä 1 ov 5 (175)

6 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat 30 ov Vuosittain valittavat valinnaiset tutkinnon osat määritellään opintojen jaksotussuunnitelmassa Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustaminen 10 ov - Asiointipalvelut ja avustamistehtävät 6 ov - Erityisryhmien ohjaaminen ja avustaminen 4 ov Kerroshoitopalvelut 10 ov - Kerroshoitotehtävät 4 ov - Kerroshoitotehtävissä toimiminen 6 ov Perhejuhlapalvelut 10 ov - Perhejuhlat 6 ov - Perhejuhlien järjestäminen 4 ov Pienlemmikkieläinten hoidossa avustaminen 10 ov - Pienlemmikkieläinten hoidossa avustaminen 10 ov Piha-alueen ja huonekasvien hoito 10 ov - Piha-alueen ja huonekasvien hoitotehtävät 6 ov - Piha-alueen ja huonekasvien hoito asiakaskohteessa 4 ov Sosiaali- ja terveydenhuollon laitosten puhdistuspalvelut 10 ov - Vuodeosaston puhtauspalvelut 4 ov - Vuodeosaston puhtauspalveluissa toimiminen 6 ov Vaatteiden ja tekstiilien huolto 10 ov - Vaatteiden ja tekstiilien huoltotehtävät 6 ov - Vaatteiden ja tekstiilien huoltotehtävissä toimiminen 4 ov kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon toisesta koulutusohjelmasta toisesta ammatillisesta perustutkinnosta esim. sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta tai hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta 4.5 Muut valinnaiset tutkinnon osa ammatillisessa perus Yrittäjyys 10 ov Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 2ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat Pakolliset tutkinnon osat Äidinkieli 4 ov Ruotsi 1 ov Englanti 2 ov Matematiikka 3 ov Fysiikka ja kemia 2 ov Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto 1 ov Liikunta 1 ov Terveystieto 1 ov Taide- ja kulttuuri 1 ov Valinnaiset tutkinnon osat 16 ov 4 ov 20 ov Ammattitaitoa täydentävien pakollisten tutkinnon osien valinnaiset lisäosat Ympäristötieto 0-4 ov Tieto- ja viestintätekniikka 0-4ov Etiikka 0-4 ov Kulttuurien tuntemus 0-4 ov Psykologia 0-4 ov Yritystoiminta 0-4 ov 6 (175)

7 Valinnaisten tutkinnon osien (4ov) tarjonta määritellään vuosittain. Opiskelija valitsee valinnaisia tutkinnon osia 4 opintoviikkoa. Vapaasti valittavat tutkinnon osat: 10 ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat (10 ov) määritellään vuosittain. Vapaasti valittavat tutkinnon osat voivat olla oman koulutusalan tai muiden alojen ammatillisia opintoja, jatkoopintoihin tai ylioppilastutkinnon suorittamiseen valmentavia opintoja, työkokemusta tai ohjattuja harrastuksia, jotka tukevat koulutuksen yleisiä ja ammatillisia tavoitteita ja tukevat opiskelijan persoonallisuuden kasvua. TYÖSSÄOPPIMINEN Opintoihin sisältyy työssäoppimista vähintään 20 ov. Työssäoppiminen tapahtuu pääsääntöisesti alan yrityksissä ja organisaatioissa. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Ammattiosaamisen näytöt toteutetaan pääsääntöisesti työssäoppimispaikalla tai projekteissa. Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelman on hyväksynyt alan toimielin. OPINNÄYTE Opiskelija tekee hyväksytysti suoritetun opinnäytetyön, jonka laajuus on 2 opintoviikkoa. Tavoitteena on, että opinnäytetyö tehdään työelämälähtöisenä ja se voi liittyä opiskelijan työssäoppimispaikkaan. Opinnäytetyön tulee kuvata opiskelijan ammatillista kasvua ja kehitystä. Opinnäyte ohjeistetaan koulutusohjelmakohtaisesti. ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN Arviointiaineisto säilytetään oppilaitoksen arkistointiohjeen mukaisesti. OPISKELUJEN JAKSOTUS JA ETENEMINEN Opintojen jaksotussuunnitelma laaditaan vuosittain. Jaksotussuunnitelman tekemisessä huomioidaan lukioiden jaksotus, alan yritysten tarjoamat mahdollisuudet suorittaa työssäoppiminen sekä yhteistyö oppilaitoksen muiden koulutusalojen ja muiden koulutuksen järjestäjien kanssa. Tutkinnon yhteinen ammatillinen tutkinnon osa ja osa ammattitaitoa täydentävistä tutkinnon osista on suoritettu ennen kuin opiskelija aloittaa koulutusohjelmakohtaisten ja valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien opiskelun. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) tai henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelmassa huomioidaan myös opiskelijan mahdollisuudet suorittaa useampi kuin yksi tutkinto. Tutkinnon osiin sisältyy opintojen ohjausta vähintään 1,5 opintoviikkoa. TUTKINNON OSAT JA OPINTOJAKSOT t ja niihin kuuluvat opintojaksot on jäljempänä kuvattu tutkinnon osittain tutkinnon rakenteen mukaisessa järjestyksessä. 7 (175)

8 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Ateria- ja kahvituspalvelut 15 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin Tutkinnon ammattitaitovaatimukset edellyttävät seuraavaa osaamista. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja suunnittelee oman työnsä palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan valmistautuu asiakaskohteen työtehtäviin valmistaa, viimeistelee ja laittaa tarjolle aamu-, väli- ja iltapaloja tai kahvitarjoiluja asiakkaan toiveen, valmiin ruokalistan tai suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti valmistaa asiakkaalle tavallisimpien erityisruokavalioiden (laktoositon, maidoton, keliakia) mukaisia aamu-, väli- ja iltapaloja tai kahvitarjoiluja noudattaa työ- ja asiakasturvallisuutta noudattaa työssään hygienia- ja jätehuolto-ohjeita toimii kestävän toimintatavan mukaan. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa muodostuu kolmesta opintojaksosta, ateria- ja kahvituspalvelutyö, ateria- ja kahvituspalvelutehtävissä työskentely ja minä oppijana. Opetus toteutetaan oppilaitoksen oppimis- ja toimintaympäristöissä sekä työssäoppimispaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Oppimismenetelmät ovat joustavia, yksilölle ja ryhmälle soveltuvia. Työssäoppiminen suoritetaan asiakaskodeissa (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaisissa laitoksissa (hoivakodit, palvelukeskukset) sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa, päiväkodeissa, kouluissa, virastoissa, tuotantolaitoksissa, hyvinvointi- ja matkailukeskuksissa tai hotelleissa. Arviointi Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä, opintojaksojen arvioinnista, oppimisprosessia ohjaavasta arvioinnista ja opiskelijan itsearvioinnista. Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla asiakaskodeissa tai kodinomaisissa laitoksissa, sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa, päiväkodeissa, kouluissa, virastoissa, tuotantolaitoksissa, hyvinvointi- ja matkailukeskuksissa tai hotelleissa työryhmän jäsenenä. Hän valmistaa tai valmistelee työvuorossa valmistettavia tai tarjoiltavia aamu-, väli- ja iltapaloja ja kahvituspalveluja. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. 8 (175)

9 Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä. Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit on määritelty tutkinnon osan ateria- ja kahvituspalvelut valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä, joka tapahtuu oppilaitoksen ylläpitämissä ravintoloissa tai ulkopuolisessa yrityksessä tai organisaatiossa Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja sekä opettaja. Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja -materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastattelut, tehtävät. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvioinnista päätetään arviointikeskustelussa. Muu arviointi n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet. Palaute on suullista ja/ tai kirjallista, yksilö- ja/tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin. Arviointi kirjataan tutkinnon osan arviointipöytäkirjaan arviointisuunnitelman mukaisesti. n opintojaksot arvioidaan (S) suoritettu, SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin Liitännät muihin tutkinnon osiin - 9 (175)

10 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Ateria- ja kahvituspalvelut Minä oppijana 1 ov Opiskelija ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja ymmärtää oman toiminnan merkityksen oppimisprosessissa. Hän tunnistaa oman oppimistyylinsä ja ammatillisen kasvun vaiheen sekä pystyy asettamaan opiskelulleen tavoitteita. Opiskelija löytää itselleen sopivia oppimis- ja opiskelutaitoja. Hän oppii ottamaan vastaan ja antamaan palautetta sekä arvioimaan itseään. Opiskelija tutustuu ryhmän muihin opiskelijoihin ja oppii toimimaan vastuullisesti työryhmän jäsenenä. Oppimiseen liittyvät perusasiat: motivaatio, muisti, oppimistaidot, erilaiset oppimistyylit, oman oppimistyylin tunnistaminen Opiskelutekniikat Itsetuntemus, omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen sekä tavoitteiden asettaminen omalle kehittymiselle Itsearviointitaidot, palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Vastuullinen ja itseohjautuva opiskeluote Ammatillisen kasvun käsite Ryhmässä toimiminen ja ryhmän toimintaan liittyvät lainalaisuudet Yksilö-, pari ja ryhmätyöskentelytaidot Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Ajankohtainen kirjallisuus, Internetistä haettava tieto. Opiskelija: itsearviointi Opettaja: jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana, kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät n erityispiirteet Äidinkielen, tietotekniikan ja ammatillisten opintokokonaisuuksien opinnot kytkeytyvät opintojaksossa opiskeltaviin asioihin. Sisältöalueiden integroinnin osalta tehdään yhteistyötä ko. opettajien kanssa. 10 (175)

11 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Ateria- ja kahvituspalvelut Ateria- ja kahvituspalvelutyö 10 ov Opiskelija valmistaa, viimeistelee ja laittaa tarjolle hygieenisesti aamu-, väli- ja iltapaloja tai kahvitarjoiluja huomioiden ravitsemussuositukset sekä tarvittaessa tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän käsittelee, varastoi ja elintarvikkeita oikein. Hän toimii asiakaslähtöisesti erilaisissa palvelutilanteissa. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely, käytännöntyöskentely. Mahdolliset tutustumiskäynnit sisältää hygieniaosaamisen, ravitsemuksen, työ- ja asiakasturvallisuuden, asiakaspalvelun ja kestävän kehityksen opintoja. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. lla käytettävät opiskelumateriaalit esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Ateria- ja kahvituspalvelut tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet sekä voimassa oleva salmonellatodistus. Suoritetaan hygieniaosaamistodistus. 11 (175)

12 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Ateria- ja kahvituspalvelut Ateria- ja kahvituspalvelutehtävissä työskentely 4 ov Opiskelija valmistaa, viimeistelee ja laittaa tarjolle hygieenisesti aamu-, väli- ja iltapaloja tai kahvitarjoiluja huomioiden ravitsemussuositukset sekä tarvittaessa tavallisimmat erityisruokavaliot. Opiskelija käsittelee, varastoi ja säilyttää elintarvikkeita oikein. Hän toimii asiakaslähtöisesti erilaisissa palvelutilanteissa. Työssäoppimalla työpaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat Ateria- ja kahvituspalvelut -tutkinnon osalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Työpaikkoina ovat esimerkiksi asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaiset laitokset (hoivakodit, palvelukeskukset) sairaalat ja muut hoitolaitokset, päiväkodit, koulut, virastot, tuotantolaitokset, hyvinvointi- ja matkailukeskukset tai hotellit. lla käytettävä työssäoppimismateriaali esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Ateria- ja kahvituspalvelut tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet, voimassa oleva salmonellatodistus sekä hygieniaosaamistodistus 12 (175)

13 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Ylläpitosiivous 15 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin Tutkinnon ammattitaitovaatimukset edellyttävät seuraavaa osaamista. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden mukaan valmistautuu ylläpitosiivoukseen, suunnittelee omaa aikatauluansa ja ottaa huomioon työturvallisuusmääräykset sekä asiakasturvallisuuden tekee ylläpitosiivousta asiakaskohteissa valitsee ja käyttää tarkoituksenmukaisia siivousmenetelmiä ja -aineita valitsee ja käyttää työssä tarvittavia ajanmukaisia siivousvälineitä ja kohteessa olevia koneita puhdistaa ja hoitaa asiakaskohteessa olevia pintamateriaaleja tekee sovitut lopputyöt ja raportoi työnsä tilanteen vaatimalla tavalla noudattaa työssään hygienia- ja jätehuolto-ohjeita toimii kestävän toimintatavan mukaan. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa koostuu kahdesta opintojaksosta, ylläpitosiivoustyö ja siivoustehtävissä työskentely Opetus toteutetaan oppilaitoksen oppimis- ja toimintaympäristöissä sekä työssäoppimispaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Työssäoppiminen suoritetaan asiakaskodeissa (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaisissa laitoksissa (hoivakodit, palvelukeskukset) sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa, päiväkodeissa, kouluissa, virastoissa, tuotantolaitoksissa, hyvinvointi- ja matkailukeskuksissa tai hotelleissa. Arviointi Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä, opintojaksojen arvioinnista, oppimisprosessia ohjaavasta arvioinnista ja opiskelijan itsearvioinnista. Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla työpaikoissa, joissa tehdään ylläpitosiivousta, esimerkiksi asiakaskodeissa, kodinomaisissa laitoksissa, päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa tai muissa hoitolaitoksissa, tuotantolaitoksissa, hyvinvointi- ja matkailukeskuksissa tai hotelleissa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä 13 (175)

14 Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja sekä opettaja. Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja -materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastattelut, tehtävät. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvosanasta päätetään yhteisessä arviointikeskustelussa Muu arviointi n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämisalueet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin. Arviointi kirjataan tutkinnon osan arviointipöytäkirjaan arviointisuunnitelman mukaisesti. t arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. Liitännät muihin tutkinnon osiin - 14 (175)

15 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Ylläpitosiivous Ylläpitosiivoustyö 10 ov n suorittanut opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla työpaikoissa, joissa tehdään ylläpitosiivousta. Opiskelija puhdistaa ja hoitaa erilaisia pintamateriaaleja tarkoituksenmukaisilla siivousvälineillä, - menetelmillä ja aineilla ottaen huomioon lian laadun. Hän työskentelee hygienia- ja jätehuolto-ohjeiden mukaisesti. Opiskelija työskentelee työryhmän jäsenenä tai parin kanssa. Hän toimii asiakaslähtöisesti ja turvallisesti erilaisissa palvelutilanteissa. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely, käytännöntyöskentely. Mahdolliset tutustumiskäynnit sisältää Ea:n, työ- ja asiakasturvallisuutta, asiakaspalvelua ja kestävää kehitystä ja sähköistä viestintää. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. lla käytettävä opiskelumateriaali esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Ylläpitosiivous tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn sopivat asianmukaiset työvaatteet 15 (175)

16 n osan toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa / jakson osa Kestävät elämäntavat kestävä tulevaisuus 1 ov ssa käsitellään maailmanlaajuisten, paikallisten ja alueellisten ympäristöongelmien syntyä ja niiden ratkaisukeinoja sekä kestävän kehityksen periaatteita. Opiskelija: arvostaa luonnon monimuotoisuutta ja ymmärtää kestävän kehityksen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ulottuvuuden sekä motivoituu toimimaan niiden puolesta työssä ja vapaa-ajalla tuntee yleisimmät ympäristöongelmat: - tietää, miten otsonikato muodostuu mihin se vaikuttaa - tuntee kasvihuoneilmiön syntytavan ja sen aiheuttamat uhkat maapallolla - osaa selittää energian tuoton, maatalouden, teollisuuden, kaupungistumisen, liikenteen ja turismin merkityksen ympäristöongelmien aiheuttajina - osaa selittää, mitä elinympäristön (maaperä, vesi, ilma) happamoituminen ja rehevöityminen tarkoittavat tuntee aineen ja energian kierron ymmärtää luonnonvarojen rajallisuuden ja kestävän elämäntavan merkityksen: kuluttaminen-säästäminen, kierrätys, ympäristömerkit, ekologinen jalanjälki ja selkäreppu Verkko-opetus tai lähiopetus. Verkkokurssin opiskelumateriaali on osoitteessa Materiaali on hyödynnettävissä sekä verkko- että lähiopetuksessa. Arviointi toteutetaan Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimimisen- tutkinnon osan arviointija palautesuunnitelmien mukaisesti. 16 (175)

17 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Ylläpitosiivous Siivoustehtävissä työskentely vähintään 4 ov Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla työpaikoissa, joissa tehdään ylläpitosiivousta. Hän puhdistaa ja hoitaa erilaisia pintamateriaaleja tarkoituksenmukaisilla siivousvälineillä, -menetelmillä ja -aineilla ottaen huomioon lian laadun. Hän työskentelee hygienia- ja jätehuolto-ohjeiden mukaisesti. Opiskelija työskentelee työryhmän jäsenenä tai parin kanssa. Hän toimii asiakaslähtöisesti ja turvallisesti erilaisissa palvelutilanteissa. Työssäoppiminen toteutetaan työpaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat Ylläpitosiivoustehtävissä toimiminen -tutkinnon osalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Työpaikkoina ovat esimerkiksi asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaiset laitokset (hoivakodit, palvelukeskukset) sairaalat ja muut hoitolaitokset, päiväkodit, koulut, virastot, tuotantolaitokset, hyvinvointi- ja matkailukeskukset tai hotellit. lla käytettävä työssäoppimismateriaali esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan ylläpitosiivous tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet 17 (175)

18 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Asiakkaiden avustaminen 10 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin Tutkinnon ammattitaitovaatimukset edellyttävät seuraavaa osaamista. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja suunnittelee oman työnsä palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan toimii eri-ikäisten ja toimintakyvyiltään erilaisten asiakkaiden kanssa ja ottaa huomioon heidän avustamiseen liittyvät palvelutarpeensa avustaa asiakasta päivittäisissä toiminnoissa hänen kodissaan suunnittelee ja järjestää kodin tiloissa virikkeellistä toimintaa eri-ikäisille ja toimintakyvyltään erilaisille asiakkaille noudattaa työ- ja asiakasturvallisuutta arvioi omaa toimintaansa. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa muodostuu kolmesta opintojaksosta, erilaisten asiakkaiden avustaminen, työnhakuvalmennus ja avustamistilanteessa työskentely. Opetus toteutetaan oppilaitoksen oppimis- ja toimintaympäristöissä sekä työssäoppimispaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Työssäoppiminen suoritetaan asiakaskodeissa (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaisissa laitoksissa (hoivakodit), palvelukeskuksissa tai päiväkodeissa. Arviointi Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä, opintojaksojen arvioinnista, oppimisprosessia ohjaavasta arvioinnista ja opiskelijan itsearvioinnista. Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla yhdessä avustamistilanteessa ja järjestämällä yhden virikkeellisen toimintatuokion asiakaskohteissa esimerkiksi kodinomaisessa laitoksessa, päiväkodissa tai asiakaskodissa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja sekä opettaja. 18 (175)

19 Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja -materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastattelut, tehtävät. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvioinnista päätetään arviointikeskustelussa Muu arviointi n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämisalueet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin arviointipöytäkirjaan arviointi- ja palautesuunnitelman mukaisesti. arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. Liitännät muihin tutkinnon osiin - 19 (175)

20 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Asiakkaiden avustaminen Erilaisten asiakkaiden avustaminen 5 ov n suorittanut opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla avustamistilanteessa ja järjestämällä virikkeellisen toimintatuokion asiakaskohteissa. Opiskelija avustaa eri-ikäisiä ja toimintakyvyiltään erilaisia asiakkaita heidän päivittäisissä toiminnoissaan. Hän avustaa asiakasta henkilökohtaisen hygienian hoitamisessa, pukeutumisessa ja ruokailussa tarkoituksenmukaisilla menetelmillä asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. Opiskelija hallitsee käytettävien apuvälineiden käytön ja puhdistuksen. Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa asiakkaalle sopivaa virikkeellistä toimintaa huomioiden työ- ja asiakasturvallisuuden. Hän toimii työssään aseptiikkaa noudattaen. Opiskelija noudattaa työhön liittyvät säädöksiä ja määräyksiä. Hän ohjaa asiakkaita tarvittaviin asiantuntijapalveluihin. Hän kirjaa ja raportoi asiakaskäynnistään. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely, harjoitukset Mahdolliset tutustumiskäynnit sisältää työ- ja asiakasturvallisuutta, aseptiikkaa, työhön liittyviä säädöksiä ja määräyksiä sekä sosiaaliturvaa ja sosiaalipalveluja, asiakaspalvelua, kestävää kehitystä Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. lla käytettävä opiskelumateriaali esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Asiakkaiden avustaminen tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet EA1 oltava suoritettu ennen jakson alkua. 20 (175)

21 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Asiakkaiden avustaminen Työnhakuvalmennus 1 ov Opiskelija osaa hakeutua aktiivisesti työmarkkinoille. Opiskelija osaa hakea työtä, toimia työnhakutilanteessa ja laatia työpaikanhakuun liittyvät asiakirjat. Hän osaa esitellä osaamisensa työnantajille, jolloin hän arvostaa ammattiaan ja ammattitaitoaan. Opiskelija osaa tehdä osaltaan työsopimuksen. Oma osaaminen, vahvuudet ja itsetuntemus Työnhakeminen, työnhakustrategiat ja -kanavat Erilaiset työpaikkahakemukset ja asiakirjat Työhaastattelu Työsopimuksen solmiminen Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäiset tehtävät, vierailijat työelämästä/yritysvierailu. Ajankohtainen kirjallisuus, Internetistä haettava tieto. Opiskelija: itsearviointi Opettaja: jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana, kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät n erityispiirteet Äidinkielen, tietotekniikan ja ammatillisten opintokokonaisuuksien opinnot kytkeytyvät opintojaksossa opiskeltaviin asioihin. Sisältöalueiden integroinnin osalta tehdään yhteistyötä ko. opettajien kanssa. 21 (175)

22 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Asiakkaiden avustaminen Avustamistilanteessa työskentely vähintään 4 ov Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla avustamistilanteessa ja järjestämällä virikkeellisen toimintatuokion asiakaskohteessa. Hän avustaa eri-ikäisiä ja toimintakyvyiltään erilaisia asiakkaita heidän päivittäisissä toiminnoissaan (henkilökohtaisen hygienian hoitamisessa, pukeutumisessa ja ruokailussa) tarkoituksenmukaisilla menetelmillä asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. Opiskelija hallitsee käytettävien apuvälineiden käytön ja puhdistuksen. Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa asiakkaalle sopivaa virikkeellistä toimintaa huomioiden työ- ja asiakasturvallisuuden. Hän toimii työssään aseptiikkaa noudattaen. Opiskelija noudattaa työhön liittyvät säädöksiä ja määräyksiä. Hän ohjaa asiakkaita tarvittaviin asiantuntijapalveluihin. Hän kirjaa ja raportoi asiakaskäynnistään. Työssäoppiminen toteutetaan työpaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat Asiakkaiden avustaminen -tutkinnon osalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Työpaikkoina ovat esimerkiksi asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaiset laitokset (hoivakodit, palvelukeskukset) sairaalat ja muut hoitolaitokset, päiväkodit, koulut, virastot, tuotantolaitokset, hyvinvointi- ja matkailukeskukset tai hotellit. lla käytettävä työssäoppimismateriaali esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Asiakkaiden avustaminen -tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet sekä voimassa oleva salmonellatodistus 22 (175)

23 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut 10 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin Tutkinnon ammattitaitovaatimukset edellyttävät seuraavaa osaamista. Opiskelija toteuttaa palvelua sovitun toimintatavan mukaan ja toimii erilaisissa kodinhuollon asiakaspalvelutehtävissä suunnittelee omaa työtään asiakaskohteen ja palvelusopimuksen mukaan tekee kodin perussiivoustehtäviä sopimuksen mukaan tekee kodin tekstiili-, vaate- ja vuodehuoltoa sopimuksen mukaan käyttää työssään tarkoituksenmukaisia puhdistusaineita, -välineitä, -menetelmiä ja koneita puhdistaa ja huoltaa käyttämänsä välineet, laitteet ja koneet noudattaa työ- ja asiakasturvallisuutta arvioi omaa toimintaansa. ja oppimisympäristöt muodostuu kolmesta opintojaksosta, kodin perussiivous ja tekstiilien huolto, kodin perussiivous ja vaatehuoltopalveluissa toimiminen ja minustakin yrittäjä. Opetus toteutetaan oppilaitoksen oppimis- ja toimintaympäristöissä sekä työssäoppimispaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Työssäoppiminen suoritetaan asiakaskodeissa (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaisissa laitoksissa (hoivakodit) tai päiväkodeissa. Arviointi Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä, opintojakson arvioinnista, oppimisprosessia ohjaavasta arvioinnista ja opiskelijan itsearvioinnista. Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla kodin perussiivous- ja tekstiilien huoltotehtävissä asiakaskodeissa, kodinomaisissa laitoksissa tai päiväkodeissa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja kriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja sekä opettaja. 23 (175)

24 Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja -materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastattelut, tehtävät. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvioinnista päätetään arviointikeskustelussa. Muu arviointi n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämisalueet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin arviointipöytäkirjaan arviointi- ja palautesuunnitelman mukaisesti. arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. Liitännät muihin tutkinnon osiin - 24 (175)

25 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut Kodin perussiivous ja tekstiilien huolto 5 ov n suorittanut opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla kodin perussiivousja tekstiilien huoltotehtävissä. Opiskelija tekee kodin tekstiili-, vaate- ja vuodehuoltoa. Hän esikäsittelee, pesee, kuivattaa ja jälkikäsittelee vaatteita ja kodin tekstiilejä. Opiskelija puhdistaa katto-, pysty-, kaluste-, tekstiili- ja lattiapintoja sekä hoitaa ja suojaa niitä. Hän käyttää työssään tarkoituksenmukaisia puhdistusaineita, -välineitä, -menetelmiä ja koneita sekä huoltaa ja puhdistaa käyttämänsä välineet, laitteet ja koneet. Työskentelyssään hän kunnioittaa asiakkaan toiveita. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely, käytännöntyöskentely. Mahdolliset tutustumiskäynnit Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. lla käytettävät opiskelumateriaalit esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet. 25 (175)

26 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut Kodin perussiivous- ja vaatehuoltopalveluissa toimiminen vähintään 4 ov Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla työpaikoissa, joissa tehdään perussiivousta ja tekstiilien huoltoa. Hän esikäsittelee, pesee, kuivattaa ja jälkikäsittelee vaatteita ja kodin tekstiilejä. Opiskelija puhdistaa katto-, pysty-, kaluste-, tekstiili- ja lattiapintoja sekä hoitaa ja suojaa niitä. Hän käyttää työssään tarkoituksenmukaisia puhdistusaineita, -välineitä, -menetelmiä ja koneita sekä huoltaa ja puhdistaa käyttämänsä välineet, laitteet ja koneet. Työskentelyssään hän kunnioittaa asiakkaan toiveita. Työssäoppiminen toteutetaan työpaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat Kodin perussiivous- ja vaatehuoltopalvelut -tutkinnon osalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Työpaikkoina ovat esimerkiksi asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaiset laitokset (hoivakodit, palvelukeskukset) tai päiväkodit. lla käytettävä työssäoppimismateriaali esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Kodin perussiivous- ja vaatehuoltopalvelut -tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet sekä voimassa oleva salmonellatodistus 26 (175)

27 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Kodin perussiivous ja vaatehuoltopalvelut Minustakin yrittäjä 1 ov Opiskelija osaa yrittäjyysopinnot suoritettuaan arvioida sen hetkisiä yrittäjävalmiuksiaan ja osaa hakeutua valinnaisiin yrittäjyyttä tukeviin opintoihin. Yrittäjyysopinnot edistävät valmistuneen opiskelijan työllistymistä ja mahdollisuuksia ryhtyä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ja omatoimisuuden ymmärtämistä yrittäjyydessä. Opiskelija tutustuu oman alansa erilaisiin yrityksiin ja saa käytännön tuntuman henkilöihin, jotka ovat valinneet yrittäjyyden urakseen. Samalla opiskelija perehtyy oman toimialansa yrittäjien toimintatapoihin. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäiset tehtävät ja harjoitustyöt. Yrittäjien vierailut oppilaitoksella yhteistyössä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa. Omakohtaiset kokemukset yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta kuullun ja nähdyn perusteella Oman yritysidean kehittäminen. Tutustuminen erilaisiin omaan ammattialan yrittäjiin ja yrityksiin sekä muihin toimijoihin (esim. Uusyrityskeskus). Oman yritysidean kehittäminen, joka perustuu omaan osaamiseen. Ilmoitetaan opiskelun alkaessa alakohtaisesti Opiskelija; itsearviointi Opettaja; jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana (ohjaava arviointi), kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät hyväksytysti suoritettuna. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet sekä voimassa oleva salmonellatodistus 27 (175)

28 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotiruokapalvelut 10 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin Tutkinnon ammattitaitovaatimukset edellyttävät seuraavaa osaamista. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja toteuttaa asiakaskodeissa sovitun toimintatavan mukaan ateriapalveluja ja toimii erilaisissa kotiruokapalvelutilanteissa suunnittelee omaa työtään asiakkaan tarpeen ja palvelusopimuksen mukaan suunnittelee ja valmistaa kotiruokaa asiakkaiden toiveiden mukaan ottaa suunnittelussa ja ruoanvalmistuksessa huomioon suomalaiset ravitsemussuositukset ja eri-ikäisten asiakkaiden tarpeet valmistaa kotiruokaa yleisimpien erityisruokavalioiden mukaan laittaa ruoan esille asiakkaiden toiveen ja tarpeen mukaan siivoaa työympäristön asiakkaan keittiöstä noudattaa työ- ja asiakasturvallisuutta noudattaa hygienia- ja jätehuolto-ohjeita arvioi omaa työtä ja toimintaansa. ja oppimisympäristöt muodostuu kolmesta opintojaksosta, kodin ruokapalvelut, kotiruokapalveluissa työskentely ja minustakin yrittäjä Opetus toteutetaan oppilaitoksen oppimis- ja toimintaympäristöissä sekä työssäoppimispaikoissa, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Työssäoppiminen suoritetaan asiakaskodeissa (yksityiskodit, palveluasunnot), kodinomaisissa laitoksissa (hoivakodit) tai päiväkodeissa. Arviointi Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä, opintojakson arvioinnista, oppimisprosessia ohjaavasta arvioinnista ja opiskelijan itsearvioinnista. Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla kotiruoanvalmistustehtävissä asiakaskohteiden kotikeittiöissä esimerkiksi yksityiskodeissa tai kodinomaisissa laitoksissa ja päiväkodeissa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arvioinnin kriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan 28 (175)

29 ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja sekä opettaja. Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja -materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastattelut, tehtävät. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvioinnista päätetään arviointikeskustelussa. Muu arviointi n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämisalueet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin. t arvioidaan ja arviointi kirjataan tutkinnon osan arviointipöytäkirjaan arviointi- ja palautesuunnitelman mukaisesti. arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. Liitännät muihin tutkinnon osiin - 29 (175)

30 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Kotiruokapalvelut Kodin ruokapalvelut 5 ov n suorittanut opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla kotiruoanvalmistustehtävissä. Opiskelija suunnittelee, valmistaa ja laittaa esille kotiruokaa eri-ikäisille asiakkaille suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan huomioiden asiakkaiden toiveet. Hän valmistaa yleisimpiä erityisruokavalioita. Opiskelija tunnistaa, osaa valita, käyttää ja säilyttää tavallisimpia elintarvikkeita taloudellisesti. Hän noudattaa työskentelyssään hygieniavaatimuksia ja kestävää kehitystä. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely, käytännöntyöskentely. Mahdolliset tutustumiskäynnit sisältää hygieniaosaamista, ravitsemusta, erityisruokavalioita, työ- ja asiakasturvallisuutta, asiakaspalvelua ja kestävää kehitystä. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. lla käytettävät opiskelumateriaalit esitellään opintojakson alussa Arviointi toteutetaan Kotiruokapalvelut -tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla käytännön työskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet, voimassa oleva salmonellatodistus sekä hygieniaosaamistodistus 30 (175)

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO TAVOITTEET Kotityö- ja puhdistuspalvelujen tutkinto sisältää siivous-, ateriapalvelu-, tekstiilihuolto- ja asiakaspalvelukoulutusta, hygienia- ja työturvallisuuskoulutusta.

Lisätiedot

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT (135 osp) Kaikille pakollinen tutkinnon osa (45 osp)

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT (135 osp) Kaikille pakollinen tutkinnon osa (45 osp) KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN SISÄLTÖ Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto (180 osp) koostuu ammatillisista tutkinnon osista (135 osp), yhteisistä

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

KEURUUN VANHUSPALVELUT: TARHIALA. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

KEURUUN VANHUSPALVELUT: TARHIALA. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla KEURUUN VANHUSPALVELUT: TARHIALA Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Kotityö- ja puhdistuspalveluiden pt. 2014 Paikka: Työvalmentaja: Hoivaosasto

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja. ammatillinen peruskoulutus

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja. ammatillinen peruskoulutus Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja ammatillinen peruskoulutus Hyväksytty 13.1.2012 SISÄLLYSLUETTELO HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA, 120 OV... 4 TUTKINNON RAKENNE... 4 TYÖSSÄOPPIMINEN...

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Koul Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

Ajankohta Arvioinnin kohteet tutkinnon perusteista

Ajankohta Arvioinnin kohteet tutkinnon perusteista TUTKINNON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA: KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Kotityöpalvelujen osaamisala, kodinhuoltaja Tutkinnon osa Näytön kuvaus ja kesto Näyttö

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja 1.8.2015 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi 18.11.2014 Osaamisperusteisuuden vahvistaminen Opetus- ja oppiainekeskeisestä ajattelusta

Lisätiedot

Ajankohta Arvioinnin kohteet tutkinnon perusteista

Ajankohta Arvioinnin kohteet tutkinnon perusteista TUTKINNON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA: KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Puhdistuspalvelujen osaamisala, toimitilahuoltaja Tutkinnon osa Näytön kuvaus Näyttö

Lisätiedot

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Toimitilahuoltaja, Ylivieskan ammattiopisto

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Toimitilahuoltaja, Ylivieskan ammattiopisto KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Toimitilahuoltaja, Ylivieskan ammattiopisto 2 SISÄLLYS 1. KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO... 4 1.1

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Kotityöpalvelujen koulutusohjelma

Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Kotityöpalvelujen koulutusohjelma Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Kotityöpalvelujen koulutusohjelma KODINHUOLTAJA Salpauksen johtokunnan hyväksymä 10.5.2011 Salpauksen

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2014

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2014 Kotityöpalvelujen osaamisala, kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen osaamisala, toimitilahuoltaja Määräys 51/011/2014

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto

Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto Hyväksytty 2.3.2012 SISÄLLYSLUETTELO VERHOILU- JA SISUSTUSALAN PERUSTUTKINTO, 120 OV... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 7 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT...

Lisätiedot

Matti Meikäläinen 19.8.2015. Opetussuunnitelma. Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 180 osp Kodinhuoltaja ja toimitilahuoltaja

Matti Meikäläinen 19.8.2015. Opetussuunnitelma. Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 180 osp Kodinhuoltaja ja toimitilahuoltaja Matti Meikäläinen 19.8.2015 Opetussuunnitelma Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 180 osp Kodinhuoltaja ja toimitilahuoltaja Hyväksytty johtokunnassa 20.5.2015 Sisällys KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 180 osp

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 180 osp Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 180 osp 1 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 180 OSP Tutkinnon rakenne Pakolliset tutkinnon osat Pikkuateriat 9 osp ATERIA- JA KAHVITUSPALVELUT

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2014

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2014 Kotityöpalvelujen osaamisala, kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen osaamisala, toimitilahuoltaja Lausuntopyyntö 6/421/

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUIDEN PERUSTUTKINTO

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUIDEN PERUSTUTKINTO ÄIJÄLÄN TALO RY. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUIDEN PERUSTUTKINTO Paikka: Äijälän talo ja sen ympäristö Työtoiminnan

Lisätiedot

Ateria- ja kahvituspalvelut 20 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus. Näytön tehtävät: Opiskelija

Ateria- ja kahvituspalvelut 20 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus. Näytön tehtävät: Opiskelija Ateria- ja kahvituspalvelut 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee oman työnsä palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. valmistautuu asiakaskohteen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Koul Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina Johdanto Ammatillisen

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityöpalvelujen osaamisala, kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen osaamisala, toimitilahuoltaja SISÄLLYSLUETTELO TUTKINNON SUORITTAMINEN NÄYTTÖTUTKINTONA...

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1)

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1) AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN MUODOSTUMINEN JA OPINTOJEN VALINNAISUUS 29.9.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

7. Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteutumisesta ja arvioinnista... 102

7. Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteutumisesta ja arvioinnista... 102 2 3 Sisältö Liitteet:... 4 KUVAUS KOULUTUSALASTA... 6 1. TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 8 Kaikille pakolliset tutkinnon osat... 11 Ateria - ja kahvituspalvelut 15 ov... 11 Ylläpitosiivous 15 ov... 17 Valittavat

Lisätiedot

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA Hyväksytty

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA Toimitilahuoltaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon tutkintokohtainen

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Asiakkaiden avustaminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: Opiskelija

Asiakkaiden avustaminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: Opiskelija Asiakkaiden avustaminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: suunnittelee oman työnsä palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. toimii eri-ikäisten ja toimintakyvyltään

Lisätiedot

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot).

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot). Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustaminen 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: suunnittelee työtään asiakaskohteen toiminnan, palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12 MÄÄRÄYS 9.10.2008 Dnro /011/2008 Voimassaoloaika: 1.8.2008 alkaen toistaiseksi Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjätt Alan tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Tiedotustilaisuus koulutuksen järjestäjille Susanna Tauriainen Tiedotustilaisuus 15.9.2008 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUIDEN PERUSTUTKINTO 2014

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUIDEN PERUSTUTKINTO 2014 NUORTEN YSTÄVÄT MAHIS JYVÄSKYLÄ Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUIDEN PERUSTUTKINTO 2014 Paikka: Taitoniekantie

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Kodinhuoltaja, Oulaisten ammattiopisto

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Kodinhuoltaja, Oulaisten ammattiopisto KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Kodinhuoltaja, Oulaisten ammattiopisto 2 3 Sisällys 1. KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO... 4 1.1 NÄYTTÖTUTKINTOON

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Etelä Savon Koulutus Oy Etelä Savon ammattiopisto KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO KOTITYÖPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA KODINHUOLTAJA Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä Savon

Lisätiedot

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN

VAL211 OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä koulutuksen osa Osaamis- n itsetuntemus Hyväksymismerkinnät 1 (6) ryhmä- tai vertaisarviointia. n itsearviointi selvittää fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä edellytyksiään

Lisätiedot

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUS- OHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ

MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ MAATALOUSALAN PERUSTUTKINTO MAATILATALOUDEN OSAAMISALA MAASEUTUYRITTÄJÄ YO pohjainen 6.10.2014 Maatalousalan perustutkinto, Maatilatalouden koulutusohjelma, Maaseutuyrittäjä, 2-vuotinen Laajuus Ohjeellinen

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa.

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Media-assistentti Hyväksytty:9.5.205 2 Sisällys. JOHDANTO... 3 2. AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: A LA CARTE tarjoilu, 20 osp, valinnainen t.o. ARVIOINNIN KESKEISET

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 2010

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 2010 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 2010 KOTITYÖPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA, KODINHUOLTAJA PUHDISTUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA, TOIMITILAHUOLTAJA MÄÄRÄYS 25/011/2010 AMMATILLISEN

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen alalla tuotetaan ateria-, avustamis-, siivous-, tekstiilinhuoltoja muita palveluita.

Lisätiedot

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA

Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Suunnan hakua ja tukea ammatilliseen koulutukseen NUORTEN OHJAAVA KOULUTUS POHJOIS- KARJALAN OPISTO JA AMMATTIOPISTO NIITTYLAHDESSA Kristiina Sallinen VALMA - Ammatilliseen perustutkintoon valmentava koulutus

Lisätiedot

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet:

1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: 1(9) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tuoteneuvonta 15 osp Tavoitteet: Opiskelija suunnittelee ja valmistelee tuoteneuvottelutilanteita. Opiskelija neuvoo asiakkaita tuotteiden

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

Kodin siivous erityistilanteissa 20 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa

Kodin siivous erityistilanteissa 20 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa Kodin siivous erityistilanteissa 20 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija osaa suunnitella kodin siivouksen erityistilanteessa asiakaskohteessa tehdä kodin siivouksen erityistilanteessa asiakaskohteessa

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Kodin perussiivous ja tekstiilihuoltopalvelut 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät:

Kodin perussiivous ja tekstiilihuoltopalvelut 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: perussiivous ja tekstiilihuoltopalvelut 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: Opiskelija toteuttaa palvelua sovitun toimintatavan mukaan ja toimii erilaisissa kodinhuollon

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2015 Kotityöpalvelujen osaamisala, kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen osaamisala, toimitilahuoltaja Hyväksytty

Lisätiedot

Ylläpitosiivous 25 osp

Ylläpitosiivous 25 osp Ylläpitosiivous 25 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden mukaan.

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen alalla tuotetaan ateria-, avustamis-, siivous-, tekstiilinhuoltoja muita palveluita.

Lisätiedot

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Kotityöpalvelujen osaamisala Kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen osaamisala Toimitilahuoltaja

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki pe 31.10.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Tutkintojen muodostuminen PkL 12 b ja uusi

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto 2 3 JOHDANTO... 4 1. KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO... 4 1.1 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 1.2 TUTKINNON TAVOITTEET... 4 1.3 PAIKALLISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014

Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014 Ammatillisten perustutkintojen uudistus Educa-tietoisku 24.1.2014 Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Tutkintojärjestelmän/perusteiden kehittämisen tahtotila

Lisätiedot

Kaks` Kättä työpaja ry

Kaks` Kättä työpaja ry Kaks` Kättä työpaja ry KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO, KODINHUOLTAJA Ammatilliset tutkinnon osat Pakolliset tutkinnon osat Suuntautumisalana puhdistuspalvelu: -Ateria- ja kahvituspalvelut,

Lisätiedot

Oppimisen ja osaamisen arviointi. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Oppimisen ja osaamisen arviointi. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Oppimisen ja osaamisen arviointi Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppimisen (ammatillinen peruskoulutus) arvioinnin periaatteita kolmikantaisuus: työssäoppija, työpaikkaohjaaja

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: Kotityö- ja puhdistuspalveluiden perustutkinto 2014

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: Kotityö- ja puhdistuspalveluiden perustutkinto 2014 KEURUUN VANHAINTUKISÄÄTIÖ Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Kotityö- ja puhdistuspalveluiden perustutkinto 2014 Paikka: Keuruun Vanhaintukisäätiö

Lisätiedot

Kotiruokapalvelut 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: Opiskelija

Kotiruokapalvelut 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: Opiskelija Kotiruokapalvelut 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: toteuttaa asiakaskodeissa sovitun toimintatavan mukaan ateriapalveluja ja toimii erilaisissa kotiruokapalvelutilanteissa

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma

Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä-Savon ammattiopiston johtoryhmän vahvistama 2.5.2011 Osaamisjohtaja Marja Anttalainen Kotityö- ja

Lisätiedot

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Itsenäinen elämä Työ Ammatillinen koulutus VALMENTAVA I 20-40 (80) ov - ammatilliseen peruskoulutukseen tai työelämään valmentavat perusopinnot koulutusalakohta

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen 19.3.2015 Messukeskus Aira Rajamäki, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus Oppimisen

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot