MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO"

Transkriptio

1 MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA Hyväksytty

2 SISÄLLYSLUETTELO MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO, 120 OV... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 6 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 6 OPINNÄYTE... 6 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN... 6 OPISKELUJEN JAKSOTUS JA ETENEMINEN... 6 TUTKINNON OSAT JA OPINTOJAKSOT Matkailualan asiakaspalvelu... 8 Matkailuala tutuksi Kestävät elämäntavat kestävä tulevaisuus Palvelua matkailualalla Työssä matkailualalla Minä oppijana Matkailupalvelujen toteuttaminen Matkailuelämysten toteuttaminen Matkailuyrityksen liiketoiminta Minustakin yrittäjä Työnhakuvalmennus Työskentely matkailuyrityksessä Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta Toimistopalvelut Kulttuuri- ja kohdetuntemus Työnhakuvalmennus Minustakin yrittäjä Matkailupalvelujen myynti- ja neuvontatyö Majoituspalvelut Työskentely majoituspalveluissa Matkailupalvelujen markkinointiviestintä Markkinointiviestinnän toimenpiteet Markkinointiviestintää matkailuyrityksessä Matkailupalvelujen tuotteistaminen Matkailuelämyksestä tuotteeksi Tuotteistamista matkailuyrityksessä Matkailu- ja matkatoimistopalvelut Matkailutuotteen suunnittelu ja toteutus Työskentely matkailu- tai matkatoimistopalveluissa Matkatoimiston varausjärjestelmien käyttö Varausjärjestelmän käyttäminen matkatoimistossa Opastuspalvelut Työskentely opastustehtävissä Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut Työskentely retki-, erä- ja luontoruokailupalveluissa Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, äidinkieli Opiskelu- ja vuorovaikutustaidot Puheviestintä Kirjallinen viestintä Ammattikieli ja kulttuuri Ilmaisutaito Tukea, apua ja ohjausta opinnäytetyöhön tai äidinkielen tehtäviin Ammattitaitoa täyd. tutkinnon osat, äidinkieli, suomi toisena kielenä Kielentuntemus ja opiskelutaidot Puheviestintä ja vuorovaikutustaidot Kirjallinen viestintä (149)

3 Kieli ja kulttuuri Sujuva suomi Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, ruotsi Toinen kotimainen kieli, ruotsi Tunne Pohjolasi Ruotsin kielen perusteet Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, englanti Viestintä ja vuorovaikutus Ammatillinen englanti Brush Up Brush Up Checking the Entries Finns and EU Media English Working Abroad Talking Heads Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, matematiikka Peruslaskutoimitukset Yhtälöt ja geometria Ammatti- ja tilastomatematiikka Rahoitusmatematiikka Jatko-opintoihin valmentavaa matematiikkaa Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, fysiikka ja kemia Fysiikka Kemia Ympäristökemia Energiantuotanto ja ympäristö Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, liikunta Liikunta Liikunta ja toimintakyky Liikunta ja virkistys Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, terveystieto Terveystieto Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, taide ja kulttuuri Taide ja kulttuuri Piirustus ja maalaus Video ja animaatio Taide ja kulttuuri työhyvinvoinnin välineenä Työpaikan ja/tai messuosaston visuaalinen ilme Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, ympäristötieto Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, ympäristötieto Materiaalivirtojen hallinta Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, ympäristötieto Kulttuuriympäristö Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, tieto- ja viestintätekniikka Tietotekniikan perusteet A Tieto -ja viestintätekniikka Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, etiikka Hyvä elämä Etiikan perusteet Etiikka ja maailmankatsomukset Työelämän eettisiä kysymyksiä Eettinen vastuu yhteisestä maailmasta Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat kulttuurien tuntemus Kulttuurien tuntemuksen perusteita Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, psykologia Minä ja muut miten tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa? (149)

4 Mielen hyvinvointi Itsetuntemus avain ihmistuntemukseen Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat, valinnaiset tutkinnon osat, yritystoiminta Yritystoiminnan suunnittelu Yrittäjyysleiri AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖSUUNNITELMA ARVIOINTI JA PALAUTESUUNNITELMA MALLI (149)

5 Tutkinnon rakenne opetussuunnitelmaperusteisessa MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO, 120 ov TUTKINNON RAKENNE Linkki Opetushallituksen hyväksymiin tutkinnon perusteisiin: 4. AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 90 ov 4.1 Pakolliset tutkinnon osat Matkailualan asiakaspalvelu 20 ov - Matkailuala tutuksi 5 ov - Kestävät elämäntavat kestävä tulevaisuus 1 ov - Palvelua matkailualalla 8 ov - Työssä matkailualalla 5 ov - Minä oppijana 1 ov 4.2 Matkailupalvelujen koulutusohjelman (matkailupalvelujen tuottaja) tutkinnon osat Matkailupalvelujen toteuttaminen 30 ov - Matkailuelämysten toteuttaminen 14 ov - Matkailuyrityksen liiketoiminta 5 ov - Minustakin yrittäjä 2 ov - Työnhakuvalmennus 1 ov - Työskentely matkailuyrityksessä 8 ov 4.3 Matkailupalvelujen myynnin ja tietopalvelujen koulutusohjelman (matkailuvirkailija) tutkinnon osat Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta 30 ov - Toimistopalvelut 9 ov - Kulttuuri- ja kohdetuntemus 10 ov - Työnhakuvalmennus 1 ov - Minustakin yrittäjä 2 ov - Matkailupalvelujen myynti- ja neuvontatyö 8 ov 4.4 Koulutusohjelmien ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat 30(40) ov Vuosittain valittavat ammatilliset valinnaiset tutkinnon osat määritellään opintojen jaksotussuunnitelmassa Majoituspalvelut 10 ov Matkailupalvelujen markkinointiviestintä 10 ov Matkailupalvelujen tuotteistaminen 10 ov Matkailu- ja matkatoimistopalvelut 10 ov Matkatoimiston varausjärjestelmien käyttö 10 ov Opastuspalvelut 10 ov Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut 10 ov 5 (149)

6 5. Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 ov 5.1 Pakolliset tutkinnon osat 16 ov Äidinkieli 4 ov Ruotsi 1 ov Englanti 2 ov Matematiikka 3 ov Fysiikka ja kemia 2 ov Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto 1 ov Liikunta 1 ov Terveystieto 1 ov Taide- ja kulttuuri 1 ov 5.2 Valinnaiset tutkinnon osat 4 ov Ammattitaitoa täydentävien pakollisten tutkinnon osien valinnaiset lisäosat (ks. kohdat ) 0 4 ov Ympäristötieto 0 4 ov Tieto- ja viestintätekniikka 0 4 ov Etiikka 0 4 ov Kulttuurien tuntemus 0 4 ov Psykologia 0 4 ov Yritystoiminta 0 4 ov Valinnaisten tutkinnon osien (4 ov) tarjonta määritellään vuosittain. Opiskelija valitsee valinnaisia tutkinnon osia 4 opintoviikkoa. 6. Vapaasti valittavat tutkinnon osat ammatillisessa perus 10 ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat (10 ov) määritellään vuosittain. Vapaasti valittavat tutkinnon osat voivat olla oman koulutusalan tai muiden alojen ammatillisia opintoja, jatkoopintoihin tai ylioppilastutkinnon suorittamiseen valmentavia opintoja, työkokemusta tai ohjattuja harrastuksia, jotka tukevat koulutuksen yleisiä ja ammatillisia tavoitteita ja tukevat opiskelijan persoonallisuuden kasvua. TYÖSSÄOPPIMINEN Opintoihin sisältyy työssäoppimista vähintään 20 ov. Työssäoppiminen tapahtuu pääsääntöisesti alan yrityksissä ja organisaatioissa. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Ammattiosaamisen näytöt toteutetaan pääsääntöisesti työssäoppimispaikalla tai projekteissa. Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelman on hyväksynyt alan toimielin. OPINNÄYTE Opiskelija tekee hyväksytysti suoritetun opinnäytetyön, jonka laajuus on 2 opintoviikkoa. Tavoitteena on, että opinnäytetyö tehdään työelämälähtöisenä ja se voi liittyä opiskelijan työssäoppimispaikkaan. Opinnäytetyön tulee kuvata opiskelijan ammatillista kasvua ja kehitystä. Opinnäyte ohjeistetaan koulutusohjelmakohtaisesti. ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN Arviointiaineisto säilytetään oppilaitoksen arkistointiohjeen mukaisesti. OPISKELUJEN JAKSOTUS JA ETENEMINEN Opintojen jaksotussuunnitelma laaditaan vuosittain. Jaksotussuunnitelman tekemisessä huomioidaan lukioiden jaksotus, alan yritysten tarjoamat mahdollisuudet suorittaa työssäoppiminen sekä yhteistyö oppilaitoksen muiden koulutusalojen ja muiden koulutuksen järjestäjien kanssa. 6 (149)

7 Tutkinnon yhteinen ammatillinen tutkinnon osa ja osa ammattitaitoa täydentävistä tutkinnon osista on suoritettu ennen kuin opiskelija aloittaa koulutusohjelmakohtaisten ja valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien opiskelun. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) tai henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelmassa huomioidaan myös opiskelijan mahdollisuudet suorittaa useampi kuin yksi tutkinto. Tutkinnon osiin sisältyy opintojen ohjausta vähintään 1,5 opintoviikkoa. TUTKINNON OSAT JA OPINTOJAKSOT t ja niihin kuuluvat opintojaksot on jäljempänä kuvattu tutkinnon osittain tutkinnon rakenteen mukaisessa järjestyksessä. 7 (149)

8 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Matkailualan perustutkinto Matkailualan asiakaspalvelu 20 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin Opiskelija valmistautuu matkailuympäristössä ja -tehtävissä tapahtuviin asiakaspalvelutilanteisiin ottaa vastaan asiakkaita ja selvittää asiakkaiden tarpeita ja toiveita palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita matkailuyrityksen liikeideaa tai toimintatapaa noudattaen hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään päättää asiakaspalvelutilanteen ja tekee jälkitoimia tekee yhteistyötä matkailualan yritysten tai organisaatioiden kanssa. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa koostuu neljästä opintojaksosta: Matkailuala tutuksi, Palvelua matkailualalla, Työssä matkailualalla ja Minä oppijana. Opetus toteutetaan monipuolisissa oppimis- ja toimintaympäristöissä, joissa tiedolliset ja toiminnalliet oppimisprosessit mahdollistuvat: luokkaopetuksena, tutustumisina (opintoretkinä) maakunnan yrityksiin, organisaatioihin ja niiden tuottamiin palveluihin. n yhteisenä teemana on matkailuyritysten liikeideat. Oppimismenetelmät ovat joustavia, yksilölle ja ryhmälle soveltuvia: luentoja, sekä toiminnallisia että kirjallisia tehtäviä, demonstraatioita, yhteistoiminnallista oppimista, havannointia ja analyysejä sekä yhdessä toteutettuja palvelutehtäviä. Työssäoppiminen tapahtuu alan yrityksissä ja organisaatioissa. Arviointi n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä ja muusta arvioinnista. Arviointi suoritetaan tutkinnon perusteissa määriteltyjen kohteiden ja kriteereiden perusteella. n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämistarpeet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. 8 (149)

9 n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin. t arvioidaan ja arviointi kirjataan tutkinnon osan arviointipöytäkirjaan arviointi- ja palautesuunnitelman mukaisesti. t arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla asiakaspalvelutilanteissa (opastuksissa, elämys- ja luontoretkillä, kulttuuritapahtumissa ja -opastuksissa, majoitus- ja ravitsemispalveluissa, hyvinvointi- ja liikuntapalveluissa, myynti- tai neuvontapalveluissa) yrityksen liikeidean tai toimintatavan mukaan ja tekemällä yhteistyötä matkailualan palvelutuottajien, yritysten tai sidosryhmien kanssa. Hän osoittaa kielitaitonsa asiakaspalvelutilanteessa tms. jonkin edellä olevassa taulukossa kuvatun arvioinnin kohteen mukaisesti. Opiskelija toimii matkailuyrityksessä tai -organisaatiossa, kuten matkailu- tai matkatoimistossa, ohjelmapalveluyrityksessä (esimerkiksi luonto-, seikkailu-, kulttuuriohjelmissa), majoitusalan yrityksessä, ravintolassa, leirintäalueella, maaseutumatkailuyrityksessä, matkailuneuvonnassa tai muussa vastaavassa organisaatiossa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä. Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä, joka tapahtuu oppilaitoksen ylläpitämässä opetushotellissa ja -ravintolassa, ulkopuolisessa yrityksessä tai organisaatiossa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastatteluilla tai tehtävillä. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvosanasta päätetään yhteisessä arviointikeskustelussa. Muu arviointi Arviointi toteutetaan Matkailualan asiakaspalvelu - tutkinnon osan arviointisuunnitelman mukaisesti. Liitännät muihin tutkinnon osiin Matkailun asiakaspalvelu 20 ov tulee olla suoritettu ennen siirtymistä koulutusohjelmaopintoihin. 9 (149)

10 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailualan asiakaspalvelu, 20 ov Matkailuala tutuksi 5 ov Opiskelija on perehtynyt Suomen ja alueen matkailupalveluihin ja niiden toimintoihin, niin että hän osaa suorittaa hänelle osoitetut perustehtävät hyvän asiakaspalvelun edellyttämällä tavalla. Hän osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa työssään ja osaa tehdä yhteistyötä matkailualan yritysten tai organisaatioiden kanssa. Työtehtävän hallinta edellyttää opiskelijalta tietotekniikan käyttöä tietolähteenä, tiedontuottamisen ja viestinnän välineenä. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Tutustumisia (opintoretkiä) alan yrityksiin on sisältyvä yhteinen Matkailualan toimintaympäristö oppimistehtävä Projekti ja/tai työssäoppiminen matkailualan yrityksessä vähintään viiden viikon ajan. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. on sisältyy seuraavia jakson osia: Matkailuelinkeino Suomessa (EA1), Matkailualan viestintää sekä Kestävät elämäntavat ja kestävä tulevaisuus. lla käytettävät opiskelumateriaalit esim. oppikirjat ja monisteet esitellään opintojakson alkaessa. Arviointi toteutetaan Matkailualan asiakaspalvelu- tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelija suorittaa EA1 tasoa vastaavan ensiapukurssi. 10 (149)

11 n osan toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa / jakson osa Matkailualan asiakaspalvelu, 20 ov Kestävät elämäntavat kestävä tulevaisuus 1 ov ssa käsitellään maailmanlaajuisten, paikallisten ja alueellisten ympäristöongelmien syntyä ja niiden ratkaisukeinoja sekä kestävän kehityksen periaatteita. Opiskelija: arvostaa luonnon monimuotoisuutta ja ymmärtää kestävän kehityksen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ulottuvuuden sekä motivoituu toimimaan niiden puolesta työssä ja vapaa-ajalla tuntee yleisimmät ympäristöongelmat: - tietää, miten otsonikato muodostuu mihin se vaikuttaa - tuntee kasvihuoneilmiön syntytavan ja sen aiheuttamat uhkat maapallolla - osaa selittää energian tuoton, maatalouden, teollisuuden, kaupungistumisen, liikenteen ja turismin merkityksen ympäristöongelmien aiheuttajina - osaa selittää, mitä elinympäristön (maaperä, vesi, ilma) happamoituminen ja rehevöityminen tarkoittavat tuntee aineen ja energian kierron ymmärtää luonnonvarojen rajallisuuden ja kestävän elämäntavan merkityksen: kuluttaminen-säästäminen, kierrätys, ympäristömerkit, ekologinen jalanjälki ja selkäreppu Verkko-opetus tai lähiopetus. Verkkokurssin opiskelumateriaali on osoitteessa: Materiaali on hyödynnettävissä sekä verkko- että lähiopetuksessa. Arviointi s-merkinnällä (suoritettu) tai sk-merkinnällä (suoritus kesken). 11 (149)

12 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailualan asiakaspalvelu, 20 ov Palvelua matkailualalla 8 ov n suorittanut opiskelija pystyy osoittamaan ammattitaitonsa toimimalla asiakaspalvelutilanteissa matkailualan perustehtävissä yrityksen tai organisaation liikeidean mukaisesti. Opiskelija on perehtynyt majoitus- ja ravitsemiselinkeinon palveluihin ja niiden toimintoihin, niin että hän osaa suorittaa hänelle osoitetut perustehtävät hyvän asiakaspalvelun edellyttämällä tavalla. Työtehtävän hallinta edellyttää opiskelijalta perehtymistä ruokatuotannon perusteisiin ja erityisruokavalioihin. Opiskelija osaa anniskelu- ja tarjoilutoimintojen perusteet ja hän osaa myös toimia majoitus- ja puhtaanapidon tehtävissä. Työtehtävän hallinta edellyttää opiskelijalta englannin ja ruotsin alakohtaisen palvelusanaston hallintaa. Opiskelija aloittaa venäjän kielen opinnot. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Opetuskeittiössä työskentely Yritysvierailut Käytännön työtehtävien harjoitteita an sisältyvä Matkailun toimintaympäristö oppimistehtävä Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. on sisältyy seuraavia jakson osia: Ruokapalvelut matkailualalla, Asiakaspalvelua ravintolassa ja hotellissa, Customer service, Kundservice ja Venäjäosaaminen. lla käytettävät opiskelumateriaalit esim. oppikirjat ja monisteet esitellään opintojakson alkaessa. Arviointi toteutetaan Matkailualan asiakaspalvelu- tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelijalla tulee olla palvelutoimintoihin ja keittiötyöskentelyyn tarvittavat asianmukaiset työvaatteet (ohjeistus kutsukirjeessä) sekä voimassa oleva salmonella-todistus. n aikana suoritetaan hygieniapassi sekä tarjotaan mahdollisuus alkoholipassin suorittamiseen. 12 (149)

13 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailun asiakaspalvelu Työssä matkailualalla 5 ov Opiskelija osaa valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin, ottaa vastaan ja palvella asiakkaita sekä päättää asiakaspalvelutilanteen. Hän palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita yrityksen liikeideaa ja toimintatapaa noudattaen. Opiskelija osallistuu matkailualan projektin toteuttamiseen ja/tai työssäoppimiseen matkailualan yrityksessä. toteutetaan työssäoppimalla ja osallistumalla matkailualan projektin tekemiseen. Oppimispäiväkirjan täyttäminen, itsearvioinnin tekeminen, ammattiosaamisen näyttömateriaaliin tutustuminen ja näyttösuunnitelman tekeminen ja hyväksyttäminen työpaikkaohjaajalla. Arviointi toteutetaan Matkailun asiakaspalvelu -tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelija suorittaa ammattiosaamisen näytön työssäoppimisen ja projektin aikana. 13 (149)

14 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailualan asiakaspalvelu, 20 ov Minä oppijana 1 ov Opiskelija ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja ymmärtää oman toiminnan merkityksen oppimisprosessissa. Hän tunnistaa oman oppimistyylinsä ja ammatillisen kasvun vaiheen sekä pystyy asettamaan opiskelulleen tavoitteita. Nämä mahdollisuuksien mukaan dokumentoidaan PLE:llä. Opiskelija löytää itselleen sopivia oppimis- ja opiskelutaitoja. Hän oppii ottamaan vastaan ja antamaan palautetta sekä arvioimaan itseään (Oppimispäiväkirja PLE:ssä). Opiskelija tutustuu ryhmän muihin opiskelijoihin (PLE:t esitellään ryhmässä) ja oppii toimimaan vastuullisesti työryhmän jäsenenä. Oppimiseen liittyvät perusasiat: motivaatio, muisti, oppimistaidot, erilaiset oppimistyylit, oman oppimistyylin tunnistaminen Opiskelutekniikat Itsetuntemus, omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen sekä tavoitteiden asettaminen omalle kehittymiselle (dokumentoituu PLE:ssä) Itsearviointitaidot, palautteen antaminen ja vastaanottaminen (dokumentoituu PLE:ssä). Vastuullinen ja itseohjautuva opiskeluote Ammatillisen kasvun käsite Ryhmässä toimiminen ja ryhmän toimintaan liittyvät lainalaisuudet Yksilö-, pari ja ryhmätyöskentelytaidot Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely, PLE:n rakentaminen alkaa mahdollisuuksien mukaan. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. Ajankohtainen kirjallisuus, verkko-oppimisympäristössä oleva aineisto, Internetistä haettava tieto. Opiskelija: itsearviointi Opettaja: jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana, kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät, (PLE:n sisältö). n erityispiirteet Äidinkielen, tietotekniikan ja ammatillisten opintokokonaisuuksien opinnot kytkeytyvät opintojaksossa opiskeltaviin asioihin. Sisältöalueiden integroinnin osalta tehdään yhteistyötä ko. opettajien kanssa. 14 (149)

15 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Matkailualan perustutkinto Matkailupalvelujen toteuttaminen 30 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin: Opiskelija valmistautuu matkailupalvelujen toteuttamiseen vastaa omalta osaltaan asiakkaiden ohjaamisesta, opastamisesta, ohjelmallisesta toiminnasta ja turvallisuudesta hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa käyttää tilanteen mukaisesti tarvittavia varusteita ja välineitä hoitaa, huoltaa ja ylläpitää varusteita, koneita, välineitä ja tapahtumapisteitä varmistaa asiakastyytyväisyyden arvioi omaa työtä ja toimintaansa. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa koostuu seuraavista opintojaksoista: Matkailuelämysten toteuttaminen, Matkailuyrityksen liiketoiminta, Työnhakuvalmennus, Minustakin yrittäjä ja Työskentely matkailuyrityksessä. Opetus toteutetaan monipuolisissa oppimis- ja toimintaympäristöissä, joissa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat: tutustumalla kesä- ja talviaktiviteetteihin, kulttuuri- sekä terveysmatkailutarjontaan sekä niiden opastamiseen ja ohjaamiseen käytännön harjoitteiden ja lajikurssien kautta. n yhteisenä teemana on "ohjaa ja opasta". Oppimismenetelmät ovat joustavia, yksilölle ja ryhmälle soveltuvia: luentoja, sekä toiminnallisia että kirjallisia tehtäviä, demonstraatioita, yhteistoiminnallista oppimista, havainnointia, analyysejä ja käytännön harjoituksia / projekteja sekä vierailevia luennoitsijoita alan yrityksistä ja organisaatioista. Opiskeluun kuuluu osallistuminen tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen. n aikana tehdään yksi ulkomaan opintomatka, jonka sisällön toteuttamisesta, opastamisesta ja ohjaamisesta vastaa opiskelija. Työssäoppiminen toteutetaan alan yrityksissä ja organisaatioissa. Arviointi n arviointi suoritetaan tutkinnon perusteissa määriteltyjen kohteiden ja kriteereiden perusteella. n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämistarpeet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin. t arvioidaan ja arviointi kirjataan tutkinnon osan arviointipöytäkirjaan arviointi- ja palautesuunnitelman mukaisesti. t arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. 15 (149)

16 Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä työryhmän jäsenenä matkailutapahtumassa valitsemassaan yrityksessä tai organisaatiossa. Hän osoittaa kielitaitonsa asiakaspalvelutilanteessa tms. jonkin edellä olevassa taulukossa kuvatun arvioinnin kohteen mukaisesti. Opiskelija tai tutkinnon suorittaja toimii avustajana matkailupalveluissa valitsemassaan tai hänelle osoitetussa matkailuympäristössä ja -tehtävissä, kuten erä-, luonto- ja kulttuuriopastuksissa, elämys- ja luontoretkillä, teema- ja huvipuistoissa, tapahtumissa ja festivaaleissa, kulttuuritapahtumissa ja -opastuksissa, ruokapalveluissa, hyvinvointi- ja liikuntapalveluissa tai seikkailuissa. Näyttöpaikassa tulee olla matkailupalveluun liittyvät ja tarvittavat koneet, laitteet sekä välineet, varusteet tai eläimet joko työskentely- tai yhteistyöyrityksessä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä. Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä alan yrityksessä tai organisaatiossa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastatteluilla tai tehtävillä. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvosanasta päätetään yhteisessä arviointikeskustelussa. Muu arviointi Opiskelija suorittaa ensiapukurssin tasolle EA2, järjestyksenvalvojakurssin sekä tulityökortin tutkinnon osan toteutuksen aikana. Liitännät muihin tutkinnon osiin - 16 (149)

17 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen toteuttaminen Matkailuelämysten toteuttaminen 14 ov n suorittanut opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toteuttamalla elämyksellisen ohjelmapalvelutuotteen matkailuyrityksessä tai -organisaatiossa sen liikeidean mukaisesti. Opiskelija on perehtynyt matkailualueisiin ja -kohteisiin sekä niiden kulttuureihin kotimaassa ja ulkomailla. Opiskelija tutustuu kesä- ja talviaktiviteetteihin sekä kulttuuri- että terveysmatkailutarjontaan (mm. kiipeily, melonta, mönkijät, moottorikelkat, uinninvalvonta, hiihto, laskettelu, lautailu, lumikenkäily, retkiluistelu, museot, teatterit, kylpylät). Hän osaa ohjata ja opastaa niistä keskeisimpiä ja toimia kestävän matkailun toimintaperiaatteiden mukaisesti. Opiskelija perehtyy elämyksellisen eräruoan tuottamiseen ja suorittaa tulityökortin. Opiskelija hahmottaa tapahtuman järjestämisen kokonaisprosessin ja hän on mukana tapahtuman käytännön järjestämisessä sekä hän toimii alan työlainsäädännön säännöksiä ja ohjeita noudattaen. Opiskelija käyttää ja soveltaa työtehtävissä tarvittavia työvälineohjelmia ja verkkoviestinnän mahdollisuuksia. Opiskelija hallitsee tasoa EA2 vastaavat ensiaputaidot sekä järjestyksenvalvojalta vaadittavat taidot sekä suorittaa tulityökortin. Tutustumisia (opintoretkiä) alan yrityksiin ja organisaatioihin on sisältyvä ohjaamis- ja opastamistehtävä Opintomatkan suunnittelu ulkomaille tai kotimaahan(osittain omakustanteinen) Kesä- ja talviaktiviteettien peruskursseja (osittain omakustanteisia) Osallistuminen tapahtuman tuottamiseen Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Eräruokailuun ja / tai cateringtoimintaan liittyvä projekti Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. on sisältyy seuraavia jakson osia: Matkailun ohjelmapalvelut, Viestintää matkailualalla, Näin toteutetaan tapahtuma ja Matkailun maailma sekä EA2, Järjestyksenvalvojan kurssi ja tulityökortti. lla käytettävät opiskelumateriaalit esim. oppikirjat ja monisteet esitellään opintojakson alkaessa. Arviointi toteutetaan Matkailupalvelujen toteuttaminen - tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelija suorittaa EA2 ensiapukurssin, järjestyksenvalvojakurssin, tulityökortin. Mahdollisuus suorittaa lajikursseja (osittain omakustanteisia). 17 (149)

18 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen toteuttaminen Matkailuyrityksen liiketoiminta 5 ov n suorittanut opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla kannattavasti sekä myynti- ja markkinointihenkisesti tuottaessaan matkailuelämyksiä. Opiskelijalta vaaditaan ruotsin ja englannin kielen alakohtaisen sanaston hallintaa. Opiskelija jatkaa venäjän tai saksan kielen opiskeluja. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Käytännön harjoitteita. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. on sisältyy seuraavia jakson osia: Matkailun lainsäädäntö, Kustannustietoinen toiminta, Palvelua venäjän kielellä, Program och aktiviteter, Travel services in English. Venäjän tai saksan kielen opintoja toteutetaan ryhmäkohtaisesti. lla käytettävät opiskelumateriaalit esim. oppikirjat ja monisteet esitellään opintojakson alkaessa. Arviointi toteutetaan Matkailupalvelujen toteuttaminen -tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet - 18 (149)

19 n osan toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen toteuttaminen Minustakin yrittäjä 2 ov Opiskelija osaa yrittäjyysopinnot suoritettuaan arvioida sen hetkisiä yrittäjävalmiuksiaan ja osaa hakeutua valinnaisiin yrittäjyyttä tukeviin opintoihin. Yrittäjyysopinnot edistävät valmistuneen opiskelijan työllistymistä ja mahdollisuuksia ryhtyä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ja omatoimisuuden ymmärtämistä yrittäjyydessä. Opiskelija tutustuu oman alansa erilaisiin yrityksiin ja saa käytännön tuntuman henkilöihin, jotka ovat valinneet yrittäjyyden urakseen. Samalla opiskelija perehtyy oman toimialansa yrittäjien toimintatapoihin. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäiset tehtävät ja harjoitustyöt. Yrittäjien vierailut oppilaitoksella yhteistyössä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa. Omakohtaiset kokemukset yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta kuullun ja nähdyn perusteella Oman yritysidean kehittäminen. Tutustuminen erilaisiin omaan ammattialan yrittäjiin ja yrityksiin sekä muihin toimijoihin (esim. Uusyrityskeskus). Oman yritysidean kehittäminen, joka perustuu omaan osaamiseen. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. Ilmoitetaan opiskelun alkaessa alakohtaisesti Opiskelija; itsearviointi Opettaja; jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana (ohjaava arviointi), kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät hyväksytysti suoritettuna. Opinintojakson erityispiirteet suoritetaan yhdessä valinnaisessa ammatillisessa tutkinnon osassa. 19 (149)

20 n osan toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen toteuttaminen Työnhakuvalmennus 1 ov Opiskelija osaa hakeutua aktiivisesti työmarkkinoille. Opiskelija osaa hakea työtä, toimia työnhakutilanteessa ja laatia työpaikanhakuun liittyvät asiakirjat. Hän osaa esitellä osaamisensa työnantajille (Opiskelijan PLE), jolloin hän arvostaa ammattiaan ja ammattitaitoaan. Opiskelija osaa tehdä osaltaan työsopimuksen. Oma osaaminen, vahvuudet ja itsetuntemus Työnhakeminen, työnhakustrategiat ja kanavat Erilaiset työpaikkahakemukset ja asiakirjat Työhaastattelu Työsopimuksen solmiminen edellä mainitut mahdollisuuksien mukaan dokumentoituina PLE:ssä Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus ja ohjaus; luennot, parityöskentely, itsenäiset tehtävät / (opiskelijan PLE), vierailijat työelämästä/yritysvierailu. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan opiskelijan PLE verkko-oppimisympäristöä. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. Ajankohtainen kirjallisuus, verkko-oppimisympäristössä oleva aineisto, Internetistä haettava tieto. Opiskelija: itsearviointi Opettaja: jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana, (opiskelijan PLE). n erityispiirteet Äidinkielen, tietotekniikan ja ammatillisten opintokokonaisuuksien opinnot kytkeytyvät opintojaksossa opiskeltaviin asioihin. Sisältöalueiden integroinnin osalta tehdään yhteistyötä ko. opettajien kanssa. 20 (149)

21 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen toteuttaminen Työskentely matkailuyrityksessä 8 ov Opiskelija osaa valmistautua matkailupalvelujen toteuttamiseen. Hän osaa ohjata ja opastaa asiakkaita sekä omalta osaltaan hän vastaa turvallisuudesta. Hän osaa käyttää kielitaitoaan ja matkailuyrityksen varusteita ja välineitä. Hän osaa varmistaa asiakastyytyväisyyden ja osaa arvioida omaa työtään ja toimintaa. toteutetaan työssäoppimalla matkailualan yrityksessä. Oppimispäiväkirjan täyttäminen, itsearvioinnin tekeminen, ammattiosaamisen näyttömateriaaliin tutustuminen ja näyttösuunnitelman tekeminen ja hyväksyttäminen työpaikkaohjaajalla. Arviointi toteutetaan Matkailupalvelujen toteuttaminen -tutkinnon osan arviointisuunnitelmien mukaisesti. n erityispiirteet - 21 (149)

22 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Matkailualan perustutkinto Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta 30 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin: Opiskelija esittelee, suosittelee ja neuvoo matkailupalvelujen suunnittelussa, valintojen tekemisessä ja ostamisessa myy ja tekee varauksia hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa hankkii asiakkaan tarvitsemaa tietoa matkailuyrityksessä tai -organisaatiossa olevia tietojärjestelmiä hyödyntäen tekee yhteistyötä matkailupalvelujen tuottajien kanssa sopii maksutavoista ja tarvittaessa ottaa vastaan maksun eri maksutavoilla varmistaa asiakastyytyväisyyden osallistuu tarvittavien neuvonta- tai informaatiomateriaalien tekemiseen arvioi omaa työtä ja toimintaansa. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa koostuu seuraavista opintojaksoista: Toimistopalvelut, Kulttuuri- ja kohdetuntemus, Työnhakuvalmennus, Minustakin yrittäjä ja Matkailupalvelujen myynti- ja neuvontatyö. Opiskelu toteutetaan perehtymällä matkailuvirkailijan keskeisiin työtehtäviin ja niiden toimintaympäristöihin kuten alan yrityksiin, organisaatioihin sekä muihin vastaaviin toimipaikkoihin, joissa tiedolliset ja taidolliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Opetusmenetelminä käytetään yksilöille ja ryhmille soveltuvia joustavia ja monipuolisia menetelmiä laaja-alaisen ammattitaidon hankkimiseksi. Harjoittelemme toimistotyöskentelyä luokkaopetuksen, tehtävien, esitysten ja erilaisten työprojektien muodossa. on kuuluu vähintään viikon mittainen opintomatka ulkomaille. Arviointi n arviointi suoritetaan tutkinnon perusteissa määriteltyjen kohteiden ja kriteereiden perusteella. n opettajat tekevät yhdessä arviointi- ja palautesuunnitelman, joka annetaan opiskelijoille ennen tutkinnon osan suorituksen aloittamista. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja. Oppimisen edistymistä arvioidaan arviointisuunnitelman mukaisesti koko opintojakson ajan tehtävien, kokeiden, yhdessä toteutettujen aktiviteettien sekä työssäoppimisen avulla. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämistarpeet. Palaute on suullista ja / tai kirjallista, yksilö ja / tai ryhmäpalautetta. n opintojen päätyttyä opettajat tekevät yhdessä tutkinnon osan arvioinnin. t arvioidaan ja arviointi kirjataan tutkinnon osan arviointipöytäkirjaan arviointi- ja palautesuunnitelman mukaisesti. t arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. 22 (149)

23 Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla myynti- ja neuvontatehtävissä palvellen eri kieli- ja kulttuuritaustaisia asiakkaita myynti- ja neuvontapalveluja tarjoavassa yrityksessä tai organisaatiossa tai muussa vastaavassa paikassa. Hän osoittaa kielitaitonsa asiakaspalvelutilanteessa tms. jonkin edellä olevassa taulukossa kuvatun arvioinnin kohteen mukaisesti. Opiskelija tekee työryhmän jäsenenä myös neuvonta- tai informaatiomateriaaleja ja toimii yhteistyössä liikenneyhtiöiden, majoitus- ja ravitsemisyritysten tai muiden toimijoiden kanssa. Näyttöpaikassa tulee olla tiedon hankintaan ja viestintään tarvittavat välineet. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä. Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Muu arviointi - Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä alan yrityksessä tai organisaatiossa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastatteluilla tai tehtävillä. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvosanasta päätetään yhteisessä arviointikeskustelussa. Liitännät muihin tutkinnon osiin - 23 (149)

24 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta Toimistopalvelut 9 ov n suorittanut opiskelija omaa hyvät vuorovaikutustaidot. Hän on palveluhenkinen sekä ottaa työssään huomioon eettiset näkökulmat. Opiskelija toimii työssään kustannustietoisesti sekä myynti- ja markkinointihenkisesti neuvoessaan, myydessään, tuottaessaan neuvontamateriaalia ja laatiessaan matkakokonaisuuksia asiakkailleen sähköisiä apuvälineitä hyödyntäen. Hän etsii tietoa käyttäen erilaisia matkailun tietolähteitä. Opiskelija perehtyy erilaisten matkailutapahtumien järjestämiseen. Hän osaa toimia ryhmän jäsenenä suunniteltessa ja toteutettaessa erilaisia matkailutapahtumia. Hän osaa laatia tapahtumiin liittyviä asiakaslähtöisiä opastuskierroksia. Hän tuntee erilaiset maksuvälineet ja niiden käytön. Opiskelija perehtyy työlainsäädäntöön. Opiskelija neuvoo asiakasta kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä ja toimii itse kestävän kehityksen mukaisesti. Tutustumisia (opintoretkiä) alan yrityksiin, organisaatioihin ja tapahtumiin Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Matkailutapahtumiin tutustuminen ja osallistuminen Opintomatkan suunnittelu ulkomaille tai kotimaahan (osittain omakustanteinen) Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. on sisältyy seuraavia jakson osia: Toimistotyöskentely ja neuvonta, Viestintä matkailualalla sekä Kustannustietoinen toiminta. lla käytettävät opiskelumateriaalit esim. oppikirjat ja monisteet esitellään opintojakson alkaessa. Arviointi toteutetaan Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta- tutkinnon osan arviointisuunnitelman mukaisesti. n erityispiirteet - 24 (149)

25 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta Kulttuuri- ja kohdetuntemus 10 ov Opiskelija perehtyy matkailualueisiin ja -kohteisiin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän tulkitsee ja välittää tietoa keskeisten matkailumaiden ominaispiirteistä. Hän osoittaa ammattitaitonsa palvellessaan asiakaslähtöisesti eri kieli- ja kulttuuritaustaisia asiakkaita myynti- ja neuvontapalveluja tarjoavassa matkailuyrityksessä, organisaatiossa tai vastaavissa toimipaikoissa. Hän tuntee tuotteet ja osaa arvioida niiden laatua sekä vastaanottaa asiakaspalautetta. Hän tuntee eri liikennevälineiden tarjonnan ja arvioi niiden keskinäistä edullisuutta ja sopivuutta tapauskohtaisesti. Hän osaa tietotekniikkaa apuna käyttäen hakea tietoa matkareiteistä ja matkailupalveluista eri matkailukohteissa. Matkailupalvelujen myynti- ja neuvonta edellyttää opiskelijalta ruotsin ja englannin kielen alakohtaisen sanaston hallintaa. Opiskelija jatkaa venäjän tai saksan kielen opiskeluja. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopiskelu; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Vierailevat luennoitsijat, kohdekäynnit, tehtävien tekeminen. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. sisältää seuraavia jakson osia: Matkailun maailma, Liikennepalvelut ja reitit, Palvelua venäjän kielellä, Program och aktiviteter, Travel services in English. Venäjän tai saksan kielen opintoja toteutetaan ryhmäkohtaisesti. lla käytettävä opiskelumateriaali esitellään opintojakson alkaessa. Arviointi toteutetaan Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta- tutkinnon osan arviointisuunnitelman mukaisesti. n erityispiirteet - 25 (149)

26 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta Työnhakuvalmennus 1 ov Opiskelija osaa hakeutua aktiivisesti työmarkkinoille. Opiskelija osaa hakea työtä, toimia työnhakutilanteessa ja laatia työpaikanhakuun liittyvät asiakirjat. Hän osaa esitellä osaamisensa työnantajille (Opiskelijan PLE), jolloin hän arvostaa ammattiaan ja ammattitaitoaan. Opiskelija osaa tehdä osaltaan työsopimuksen. Oma osaaminen, vahvuudet ja itsetuntemus Työnhakeminen, työnhakustrategiat ja kanavat Erilaiset työpaikkahakemukset ja asiakirjat Työhaastattelu Työsopimuksen solmiminen edellä mainitut mahdollisuuksien mukaan dokumentoituina PLE:ssä Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus ja ohjaus; luennot, parityöskentely, itsenäiset tehtävät / (opiskelijan PLE), vierailijat työelämästä/yritysvierailu. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan opiskelijan PLE verkko-oppimisympäristöä. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. Ajankohtainen kirjallisuus, verkko-oppimisympäristössä oleva aineisto, Internetistä haettava tieto. Opiskelija: itsearviointi Opettaja: jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana, (opiskelijan PLE). n erityispiirteet Äidinkielen, tietotekniikan ja ammatillisten opintokokonaisuuksien opinnot kytkeytyvät opintojaksossa opiskeltaviin asioihin. Sisältöalueiden integroinnin osalta tehdään yhteistyötä ko. opettajien kanssa. 26 (149)

27 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta Minustakin yrittäjä 2 ov Opiskelija osaa yrittäjyysopinnot suoritettuaan arvioida sen hetkisiä yrittäjävalmiuksiaan ja osaa hakeutua valinnaisiin yrittäjyyttä tukeviin opintoihin. Yrittäjyysopinnot edistävät valmistuneen opiskelijan työllistymistä ja mahdollisuuksia ryhtyä itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ja omatoimisuuden ymmärtämistä yrittäjyydessä. Opiskelija tutustuu oman alansa erilaisiin yrityksiin ja saa käytännön tuntuman henkilöihin, jotka ovat valinneet yrittäjyyden urakseen. Samalla opiskelija perehtyy oman toimialansa yrittäjien toimintatapoihin. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäiset tehtävät ja harjoitustyöt. Yrittäjien vierailut oppilaitoksella yhteistyössä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa. Omakohtaiset kokemukset yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta kuullun ja nähdyn perusteella Oman yritysidean kehittäminen. Tutustuminen erilaisiin omaan ammattialan yrittäjiin ja yrityksiin sekä muihin toimijoihin (esim. Uusyrityskeskus). Oman yritysidean kehittäminen, joka perustuu omaan osaamiseen. Opettajat suunnittelevat opintojakson toteutuksen ja tekevät arviointi- ja palautesuunnitelman ennen opintojakson alkua. Ilmoitetaan opiskelun alkaessa alakohtaisesti Opiskelija; itsearviointi Opettaja; jatkuva palaute ja arviointi työskentelyn aikana (ohjaava arviointi), kirjalliset ja suulliset harjoitustehtävät hyväksytysti suoritettuna. Opinintojakson erityispiirteet suoritetaan yhdessä valinnaisessa ammatillisessa tutkinnon osassa. 27 (149)

28 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta Matkailupalvelujen myynti- ja neuvontatyö 8 ov Opiskelija esittelee, suosittelee ja neuvoo asiakkaita matkailupalvelujen suunnittelussa ja valintojen tekemisessä. Hän myy ja tekee varauksia sekä hyödyntää kielitaitoa asiakaspalvelussa. Hän tekee yhteistyötä, osallistuu neuvonta- ja informaatiomateriaalien tekemiseen. Hän palvele asiakkaita ja varmistaa asiakastyytyväisyyden. toteutetaan työssäoppimalla matkailualan yrityksessä. Oppimispäiväkirjan täyttäminen, itsearvioinnin tekeminen, ammattiosaamisen näyttömateriaaliin tutustuminen ja näyttösuunnitelman tekeminen sekä hyväksyttäminen työpaikkaohjaajalla ja ohjaavalla opettajalla. Arviointi toteutetaan Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta- tutkinnon osan arviointisuunnitelman mukaisesti. n erityispiirteet Opiskelija tekee ammattiosaamisen näytön opintojakson aikana. 28 (149)

29 n toteutussuunnitelma opetussuunnitelmaperusteisessa Tutkinto Matkailualan perustutkinto Majoituspalvelut 10 ov Ammattitaitovaatimukset Linkki tutkinnon perusteisiin: Opiskelija: kunnostaa ja huoltaa majoitus- tai muita asiakastiloja hoitaa varausjärjestelyjä, vastaanottaa ja majoittaa asiakkaita valmistaa aamiaisia, laittaa niitä tarjolle tai pakkaa ja kuljettaa niitä asiakkaille perii maksuja tai välittää tietoja laskutusta varten. ja oppimisympäristöt Tämä tutkinnon osa koostuu opintojaksosta Työskentely majoituspalveluissa. Opetus toteutetaan työssäoppien työelämässä, jossa tiedolliset ja toiminnalliset oppimisprosessit mahdollistuvat. Työssäoppiminen suoritetaan majoituspalveluja tarjoavassa yrityksessä tai organisaatiossa kuten leirintäalue, mökkikylä, maaseutumatkailuyritys. Arviointi n arviointi muodostuu ammattiosaamisen näytöstä. Opiskelijan oppimista arvioidaan motivoivien ja aktivoivien menetelmien avulla ja samalla tuetaan ja kehitetään opiskelijan itsearviointitaitoja.. Opiskelijaa ohjataan itsearviointiin ja vertaisarviointiin ja hänelle annetaan palautetta oppimisesta. Palautteella tuetaan ja ohjataan opiskelijaa hyviin suorituksiin tuomalla esille opiskelijan vahvuudet ja kehittämistarpeet. Työssäoppimisjakso arvioidaan S (suoritettu) tai SK (suoritus kesken) opiskelijan opintokorttiin. Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Linkki tutkinnon perusteet/arviointi: Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa leirintäalueilla, loma- ja mökkikylissä, maaseutumatkailuyrityksissä, aamiaismajoitusyrityksissä tai muissa vastaavissa pienimuotoisissa matkailijoita majoittavissa yrityksissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia Ammattiosaamisen näyttö Opiskelija ohjataan ammattiosaamisen näyttöön kun hänellä on riittävät valmiudet suoriutua näytöstä. Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään työprosessin hallinta kokonaan, työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan, työn perustana olevan tiedon hallinta kokonaan, elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Ammattiosaamisen näytön arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Ammattiosaamisen näyttö toteutetaan työssäoppimisen yhteydessä alan yrityksessä tai organisaatiossa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että ammatti- 29 (149)

30 Muu arviointi - taidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointitilanteeseen osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli ammattitaitoa ei voida osoittaa ammattiosaamisen näytössä, sitä voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. haastatteluilla tai tehtävillä. Mikäli osaamista arvioivia opettajia on useita, arvosanasta päätetään yhteisessä arviointikeskustelussa. Liitännät muihin tutkinnon osiin Opiskelijalla tulee olla kaikille pakollinen tutkinnon osa suoritettuna ennen opintojakson alkua. 30 (149)

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULU- TUSOHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUS- OHJELMA / OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA

Lisätiedot

Matkailualan perustutkinto

Matkailualan perustutkinto Matkailualan perustutkinto Sisällys Johdanto... 3 2.1 Pakollinen tutkinnon osa... 4 2.1.1 Matkailualan asiakaspalvelu, 30 osp... 4 2.2 Matkailupalvelujen osaamisalan, matkailupalvelujen tuottaja, pakollinen

Lisätiedot

MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLINEN TUTKINNON OSA 4.1.1 Matkailualan asiakaspalvelu Ammattitaitovaatimukset w valmistautuu

Lisätiedot

MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON, AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON, AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4 MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON, AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI sa, myynti- tai neuvontapalveluissa) yrityksen liikeidean tai toimintatavan mukaan ja tekemällä yhteistyötä

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityöpalvelujen koulutusohjelma, kodinhuoltaja Puhdistuspalvelujen koulutusohjelma, toimitilahuoltaja SISÄLLYSLUETTELO KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO...

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Matkailualan perustutkinto, matkailupalvelujen tuottaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Matkailualan perustutkinto, matkailupalvelujen tuottaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Matkailualan perustutkinto, matkailupalvelujen tuottaja Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Valinnainen tutkinnon osa Majoituspalvelut (15 osp) Ammatillisen

Lisätiedot

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Sisältö HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO... 6 TUTKINNON RAKENNE... 6 TYÖSSÄOPPIMINEN... 8 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 9 OPINNÄYTE...

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

4.3 MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA TAI OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA 4.3.1 Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta

4.3 MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA TAI OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA 4.3.1 Matkailupalvelujen myynti ja neuvonta 4 MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON, AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.3 MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA TAI OSAAMISALA, MATKAILUVIRKAILIJA 4.3.1

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Matkailutapahtumien näyttö toteutetaan osallistumalla matkailutapahtuman toimintaan omalla työosuudellaan. Tutkinnon osan tavoitteisiin on osallistua 7 matkailutapahtuman

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 21/10/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto. Luontoalan koulutusohjelma luonto-ohjaaja

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto. Luontoalan koulutusohjelma luonto-ohjaaja Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto Luontoalan koulutusohjelma luonto-ohjaaja Hyväksytty 17.2.2012 SISÄLLYSLUETTELO LUONTO- JA YMPÄRISTÖALAN PERUSTUTKINTO, 120 OV... 4 TUTKINNON RAKENNE... 4 TYÖSSÄOPPIMINEN...

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin:

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin: Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla alan yrityksen ohjelmapalveluissa lyhytkestoisen

Lisätiedot

Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja

Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja 1.8.2015 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi 18.11.2014 Osaamisperusteisuuden vahvistaminen Opetus- ja oppiainekeskeisestä ajattelusta opiskelijan oppimiseen

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma Korukivi-jalometalliala Hyväksytty 31.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO,

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Pankki- ja rahoituspalvelut 10 osp Opinnon tavoitteet: Opiskelija tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä sekä kartoittaa asiakkaiden

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12

MÄÄRÄYS. Voimassaoloaika: Säännökset, joihin. L 631/98, 13 2 mom A 811/98, 10, 12 MÄÄRÄYS 9.10.2008 Dnro /011/2008 Voimassaoloaika: 1.8.2008 alkaen toistaiseksi Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjätt Alan tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Vakuutus- ja eläkepalvelut 15 osp Opinnon tavoitteet: Opiskelija tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä sekä kartoittaa asiakkaiden

Lisätiedot

OPINTOJEN SUUNNITTELU

OPINTOJEN SUUNNITTELU OPINTOJEN SUUNNITTELU Sisältö HOPS... 3 HENKILÖKOHTAISTAMINEN... 6 OPINTOJEN OPPIMISSUUNNITELMA... 10 OHJEITA VERKKO-OPPIJALLE... 11 TUTKINNON OSAT... 12 HOPS MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO Matkailupalvelujen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA MATKAILU-, RAVITSEMIS- JA TALOUSALA Matkailupalvelujen tuottaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Matkailualan perustutkinnon tutkintokohtainen

Lisätiedot

4.4.5 Matkailu- ja matkatoimistopalvelut

4.4.5 Matkailu- ja matkatoimistopalvelut 4 MATKAILUALAN PERUSTUTKINNON, AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI Ammattitaidon osoittamistavat osoittaa ammattitaitonsa tuotteistamalla valitsemalleen kohderyhmälle myyntikelpoisen

Lisätiedot

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Itsenäinen elämä Työ Ammatillinen koulutus VALMENTAVA I 20-40 (80) ov - ammatilliseen peruskoulutukseen tai työelämään valmentavat perusopinnot koulutusalakohta

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Matkailualan perustutkinto 2015 Matkailupalvelujen osaamisala, matkailupalvelujen tuottaja

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Matkailualan perustutkinto 2015 Matkailupalvelujen osaamisala, matkailupalvelujen tuottaja Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Matkailualan perustutkinto 2015 Matkailupalvelujen osaamisala, matkailupalvelujen tuottaja Matkailupalvelujen myynnin ja tietopalvelujen osaamisala, matkailuvirkailija

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (ammatillinen peruskoulutus) - Apteekkialan koulutusohjelma, lääketeknikko - Lääkealan koulutusohjelma, farmanomi

LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (ammatillinen peruskoulutus) - Apteekkialan koulutusohjelma, lääketeknikko - Lääkealan koulutusohjelma, farmanomi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (ammatillinen peruskoulutus) - Apteekkialan koulutusohjelma, lääketeknikko - Lääkealan koulutusohjelma, farmanomi Hyväksytty 26.9.2011 SISÄLLYSLUETTELO LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO,

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

Elintarvikealan perustutkinto Elintarviketeknologian koulutusohjelma, elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinto Elintarviketeknologian koulutusohjelma, elintarvikkeiden valmistaja Elintarvikealan perustutkinto Elintarviketeknologian koulutusohjelma, elintarvikkeiden valmistaja ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO, ELINTARVIKKEIDEN VALMISTAJA... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN...

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

4.4.10 Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut

4.4.10 Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut 4.4.10 Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut Ammattitaitovaatimukset valmistautuu ruokailupalvelutilanteisiin ja tekee esivalmisteluja valmistaa toimintaympäristöön ja vuodenaikoihin sopivia aterioita

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKE- TALOUDEN JA HALLINNON ALA Merkonomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Liiketalouden perustutkinnon tutkintokohtainen

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet 15 Opetussuunnitelma Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin urheiluopisto Tanssijantyö musiikkiteatterissa - josta Näyttö- 5 työssäopp. jaos 24.2.2015

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja. ammatillinen peruskoulutus

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja. ammatillinen peruskoulutus Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja ammatillinen peruskoulutus Hyväksytty 13.1.2012 SISÄLLYSLUETTELO HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA, 120 OV... 4 TUTKINNON RAKENNE... 4 TYÖSSÄOPPIMINEN...

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto

osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien (aik. yhteiset opinnot) uusi muoto Tiedotustilaisuus koulutuksen järjestäjille Susanna Tauriainen Tiedotustilaisuus 15.9.2008 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Pintakäsittelyalan perustutkinto

Pintakäsittelyalan perustutkinto Pintakäsittelyalan perustutkinto Hyväksytty 31.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO, 120 OV... 5 TUTKINNON RAKENNE... 5 TYÖSSÄOPPIMINEN... 7 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 7 OPINNÄYTE...

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA. Turvallisuusalan perustutkinto Turvallisuusvalvoja

VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA. Turvallisuusalan perustutkinto Turvallisuusvalvoja VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Turvallisuusvalvoja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 86/011/2014

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1)

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1) AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN MUODOSTUMINEN JA OPINTOJEN VALINNAISUUS 29.9.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma Vaatetusala Hyväksytty 31.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO, ARTESAANI

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Vakuutus- ja eläkepalvelut tutkinnon osa (VAEL) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Vakuutus- ja eläkepalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VAKUUTUS- JA ELÄKEPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VAKUUTUS- JA ELÄKEPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VAKUUTUS- JA ELÄKEPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Vakuutus- ja eläkepalvelut Ammattitaitovaatimukset o tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

NÄYTÖT: LUONTOMATKAILUN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA

NÄYTÖT: LUONTOMATKAILUN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA NÄYTÖT: LUONTOMATKAILUN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJA 1 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Ammattiosaamisen näytöistä on säädetty laissa ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta 601/2005

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Finanssipalvelut tutkinnon osa (FIPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015 Tutkinto: Tutkinnon osan nimi ja laajuus: AUDIOVISUALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO AUDIOVISUAALISEN TUONTANNON TOTEUTTAMINEN 45 osp pakollinen tutkinnon osa 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Pankki- ja rahoituspalvelut tutkinnon osa (PARA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Pankki- ja rahoituspalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 Tutkinnon osa: ksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaidon osoittamistavat: työprosessin työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinnasta opiskelijan ohjaamisen, oppimisen

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: Opiskelija tuottaa verkkopalvelujen sisältöä verkkopalvelusovellukseen. Hän osallistuu

Lisätiedot

4.2.2 Vastaanoton asiakaspalvelu (20ov) 1 Ammattitaitovaatimukset

4.2.2 Vastaanoton asiakaspalvelu (20ov) 1 Ammattitaitovaatimukset 4.2.2 Vastaanoton asiakaspalvelu (20ov) 1 Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja työskentelee majoitusliikkeessä vastaanoton työtehtävissä yhteistyössä toimipaikan muiden työntekijöiden

Lisätiedot

asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma

asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma Opetussuunnitelma 3.0 /30.5.2014 1 (10) LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 1 Opintopolku asiakaspalvelun ja myynnin työtehtäviin asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma 1. vuosi 2. vuosi 3. vuosi

Lisätiedot

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet:

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu tuote- tai asiakasvastuualueen toimenpide-

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Hyväksytty 31.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO MUOVI- JA KUMITEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, 120 OV... 4 TUTKINNON RAKENNE... 4 TYÖSSÄOPPIMINEN... 5 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 5

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA Ammatillinen peruskoulutus 21.3.2013 Arvioinnin opas, sisältö Luvut A ja B samansisältöisiä: Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset o valmistautuu finanssipalveluihin o hoitaa finanssipalvelun o

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki pe 31.10.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Tutkintojen muodostuminen PkL 12 b ja uusi

Lisätiedot