ASIAKKUUKSIEN HALLINTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASIAKKUUKSIEN HALLINTA"

Transkriptio

1 ASIAKKUUKSIEN HALLINTA Webinaari torstaina klo Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK

2 WEBINAARIN TAVOITTEET Webinaari on Luonnonvara-alan Lutunen-projektiin kuuluva täsmäisku aloitteleville yrittäjille, joilla ei ole kokemusta liiketoiminnasta. Tarkoitus on antaa herätteitä liiketoiminnan opiskeluun ja antaa joitain vinkkejä kunkin webinaarin aihepiiriin liittyen. Tämän päivän aiheita ovat Asiakkuuksien hallinta. Lähinnä keskityn siis siihen, mutta sivuan myös suhdemarkkinointia ja asiakaslähtöisyyttä, koska ne liittyvät läheisesti asiakkuuksien hallinnan aihepiiriin.

3 Markkinointi on muuttunut. Kaikki kilpailijat osaavat tehdä samat perusasiat oikein Segmentoinnin Tuotteen/palvelun suunnittelun ja toteutuksen Hinnoittelun Saatavuuden ja jakeluteiden järjestämisen Markkinointiviestinnän jne.

4 ASIAKKUUKSIEN MUUTOS Asiakassuhdekin/asiakkuuskin on muuttunut Aikahorisontti on lyhentynyt, nopeus ratkaisee kilpailussa Kannattavuusnäkökulma on nostanut asiakkuuksien hallinnan tärkeäksi Tunnustetaan olemassa olevien asiakkaiden arvo, asiakkaille lasketaan arvoja nykyhetkessä ja myös potentiaalisia arvoja Uusien asiakkaiden hankinta on paljon kalliimpaa kuin vanhojen pitäminen Pyritään pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin Win-win periaate pyritään kumppanuuksiin

5 TEKNOLOGIA TULLUT MARKKINOINTIIN Teknologia tarjoaa nykyään monia mahdollisuuksia Internet, mobiili- ja somemarkkinointi Asiakkaasta kertyvät tiedot big data Kommunikaatio Massaräätälöinti Logistiikka Erilaisia toiminnanohjausjärjestelmiä, joita kehitetään jatkuvasti

6 SEGMENTOINTI MUUTTUNUT Segmentit ovat nykyään pirstoutuneet pieniksi fragmenteiksi Ostajia on vaikea luokitella he säästävät jossain ja tuhlaavat jossain muualla asiakasymmärrys auttaa hahmottamaan asiakkaan tarpeet eri rooleissa ja tilanteissa. Nykyään ei ole enää segmenttejä, joihin markkinointitoimenpiteet kohdistetaan, vaan on yksilöllisiä asiakkaita. Aikaisemmin yksilöllistä palvelua ei pidetty kannattavana. Yrityksiä auttaa massaräätälöinti ja asiakkuuksien hallinta.

7 ASIAKKUUKSIEN HALLINTA Uudessa tilanteessa ja koventuneessa kilpailuympäristössä asiakasymmärrys on menestyksen ehto. Asiakkuuksien hallinta Customer Relationships Management CRM on tärkeä asiakkuuksien hallinnan ohjelma, mutta CRM- teoria on ymmärrettävä, jotta ohjelmaa voi täysipainoisesti hyödyntää. Asiakkaiden ja asiakkuuksien hallinta on koetaan vaikeaksi, mutta se ei ole sen vaikeampaa kuin tuotteidenkaan. Toteutus vaatii oman aikansa ja käyttöönotossa on muistettava valita hallintaa tukevat mittarit ja työkalut.

8 ASIAKKUUKSIEN HALLINTA On myös muistettava, etteivät kaikki yritykset, erityisesti pienet yritykset, tarvitse asiakkuuksien hallintaan ja sen toteuttamiseen kalliita työkaluja. Excel-taulukko voi hyvin riittää mikroyrityksen asiakkuuksien hallintaan. Kun asiakashallinnan perustiedot on hallussa, voi Excelin avulla hyvin hallita omaa asiakasportfoliotaan. Asiakastiedon tehokas hyödyntäminen on kuitenkin olennaista kaikille yrityksille ja lisäksi asiakasymmärrys on ylivoimainen kilpailuetu myös pienille yrityksille. Kaikkien yritysten on tiedettävä, ketkä ovat yrityksen asiakkaita ja mitä he ostavat, mitkä heidän kulutustottumuksensa, jopa asenteensa ja arvonsa ovat, jotta voivat tarjota asiakkailleen parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen ja viestittää tarjoomansa ja tarjoamansa lisäarvon asiakkaille tavoilla ja välineiden kautta, joka tavoittaa asiakkaan ja sen sisältöisenä, että se puhuttelee asiakasta.

9 ASIAKKUUKSIEN HALLINTA - ASIAKASTIEDOSTOT Yrityksellä on oltava tietosysteemit, joilla saadaan tietoa yksittäisistä asiakkaista ja muodostetaan asiakasymmärrystä. Tiedostot Aikaisempi ostohistoria Kunkin asiakkaan erityistoivomukset Näitä tietoja käytetään tuote- ja palvelutarjonnan kehittämisessä ja kun massaräätälöinnin pohjalta luodaan asiakkaalle yksilöllistä tuotetta tai palvelua. Yritys luo uutta arvoa, jollaista kukin asiakas haluaa.

10 ASIAKASUSKOLLISUUS Yrityksen on pystyttävä pitämään asiakkaansa, tunnettava asiakkaansa, hallittava asiakassuhteitaan ja pystyttävä tavoittamaan asiakkaansa kustannustehokkaasti. Osuus asiakkaan sydämestä osuus lompakosta. Asiakas luopuu kilpailuttamisesta Asiakas ostaa enemmän Win-win tavoite puhtaimmillaan Luottamus on erittäin tärkeässä roolissa Kaikessa toiminnassa on säilytettävä johdonmukaisuus Laaja ja avoin tiedonvaihto avoimuusperiaate Edellyttää panostusta yrityksen johdolta

11 Asikkuuksien hallinnan edut Asiakkuuksien lisääntyvä ymmärrys parantaa asiakkuuksien hallintaan liittyvien strategisten analyysien laatua ja sisältöä Asiakaskannattavuus paremmin linkitettävissä markkinoinnin aktiviteetteihin

12 ASIAKASLÄHTÖISYYS Yritys ymmärtää asiakkaan kokonaistarpeen ja -ongelman Asiakas ei osta yksittäistä palvelua, vaan vaatii kokonaisvaltaista tarjoomaa, joka ratkaisee hänen kokonaistarpeensa Tarjooma Tuotteet, palvelut, tiedot ja yrityksen tapa toimia Yrityksen on syytä myydä sitä, mitä asiakas todellisuudessa ostaa, eikä pelkästään sitä, mitä itse tuottaa

13 ASIAKASSUHDEMARKKINOINTI Markkinointimalli, jossa markkinointi eriytetään yksilöllisesti sekä asiakassuhteen ja uskollisuusvaiheen että asiakastyytyväisyystilanteen mukaisesti Pyrkimyksenä asiakassuhteen säilyttäminen, asiakasuskollisuuden syventäminen sekä kannattavan liiketaloudellisen tuloksen aikaansaaminen Asiakkuuksien hallintaa sovelletaan asiakassuhdemarkkinoinnissa

14 ASIAKKAAT JA ASIAKASPORTFOLIOT Kaikki asiakkaat eivät ole yritykselle saman arvoisia. Asiakkaat ryhmitellään tärkeysjärjestykseen asiakkuuksien arvon mukaan. Parhaat asiakkaat saavat parasta palvelua aikaa, joka on rahaa. Vähemmän kannattaville voidaan luoda erittäin hyvä asiakaskokemus joko enemmän riisuttuna palveluna tai esim. digitaalisen asiakaskokemuksen avulla. Parhaat asiakkaat kannattaa saada mukaan tuote- ja palvelusuunnitteluun. Asiakkailta tulevat parhaat ideat ja samalla asiakas tuntee saavansa lisäarvoa asiakassuhteestaan yrityksen kanssa.

15 ASIAKKAAT JA ASIAKASPORTFOLIOT Näin pyritään luomaan asiakkaalle uutta arvoa uusia tuotteita tai palveluja ennen kuin hän itse osaa niitä pyytää. Asiakkaat ovat erilaisia. Yksittäinen asiakas huomioidaan joka näkökulmasta. Eri kuluttajaryhmillä voi olla hyvinkin erilaisia ostotapoja ja asenteita sekä arvostuksia, jotka liittyvät ostamiseen.

16 ASIAKKUUKSIEN KANNATTAVUUS Asiakaskohtainen kannattavuus laskentaan seuraavasti: Asiakkuuden tuotot./. Suorat kustannukset = Myyntikate./. Myynnin kustannukset./. Markkinoinnin kustannukset./. Asiakaspalvelun kustannukset = Asiakkuuden kate

17 1. Asiakaskohtaamisen tasolla ASIAKKUUDEN ARVO Tarjooman ominaisuudet millainen tuote/palvelu on ja siihen liittyvä tieto ja yrityksen tapa toimia. Vaihdannan välitön arvo mitä lisäarvoa tarjooma antaa asiakkaalle. Esim. luonnonyrteistä valmistetut lisäravinteet tai tyrnimarja- tai karpalomarmelaadit antavat asiakkaalle hänen arvomaailmaansa vastaavan asiakaskokemuksen ja tunteen terveellisistä elintavoista. Tai lumikenkäsafarilla keskelle metsää, jossa pysähdytään ja syödään lounaaksi loimulohta ja jälkiruoaksi leipäjuustoa ja lakkoja/hilloja asiakas saa rentoutuneen olotilan ja kokemus elähdyttää ja voimaannuttaa pitkäksi aikaa. -- > Asiakaskohtaaminen ja asiakaskokemus on suunniteltava järjestelmällisesti ja huolellisesti.

18 ASIAKKUUDEN ARVO 2. Asiakkuustasolla Ostotapahtuman jälkeen Asiakkaat kiinnostuneita yrityksen kyvystä tuottaa arvoa Jotta lisätään asiakkaan kokemaa arvoa, on tarjoomaa ja/tai asiakaskokemusta kyettävä uudistamaan. 3. Kokonaisuuden tasolla Asiakas haluaa saada käsityksen siitä, miten hyvin asiakkuus tukee hänen päämääräänsä, joka voi olla esim. terveiden elämäntapojen vaaliminen tai kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen elämässään.

19 ASIAKKUUKSIEN ARVO Arvioinnin ulottuvuuksia ovat esim. Asiakkuuden lujuus/uskollisuus Asiakkuuden kannattavuus -- > Jokaisesta asiakkaasta voidaan laatia oma asiakkuussuunnitelma Asiakkaalle on kyettävä ilmaisemaan se arvo, jonka asiakas saa asiakkuudestaan. Yrityksen kannalta rahallinen arvo kertoo parhaiten, onko uhraus tasapainossa asiakkuuden vaatiman ajallisen ja rahallisen investoinnin kanssa.

20 ASIAKKAIDEN RYHMITTELY JA SYITÄ KANNATTAMATTOMUUDELLE Yleensä on eniten kohtuullisesti tai vaatimattomasti tuottavia asiakkuuksia ja vähiten hyvin tuottavia. 80/20-periaate Kannattamattomuuden syitä: Volyymi Vaikkei volyymi olekaan ainut kannattavuuden mittari, enemmän ostavat asiakkaat ovat kannattavuuden kannalta kiinnostavimpia. Työ Jos asiakkuuksiin uhrataan liikaa työtä, tulee niistä helposti kannattamattomia. Supistettava toimintoja, joista ei saa korvausta.

21 ASIAKKAIDEN RYHMITTELU Asiakkaita voidaan ryhmitellä asiakkuuden arvon mukaisesti esim. seuraavasti. Ensin nimetään avainasiakkaat, tai jos yritys on hyvin pieni ja aloittava yritys, voidaan nimetä kaikki asiakkaat ja arvioida heidät. Myyntivolyymi 30 % painoarvo, joka pisteytetään asteikolla 1-5 kertolaskua varten Kannattavuus 20 % Asiakkuuden lujuus/uskollisuus 20 % Tuleva potentiaali 10 % Referenssiarvo 10 % Oppimisarvo 10 % Lisäksi on aina hyvä pyytää testaajilta myös kehitysehdotuksia, eli mitä he muuttaisivat tuotteen maussa, ulkonäössä tai esillepanossa.

22 ASIAKKUUDEN ARVO Pisteytyksen ja arvioinnin perusteella arvokkaimmiksi todettuja asiakkaita kohdellaan tämän jälkeen avainasiakkaina. Nykyisen myyntivolyymin ja kannattavuuden painoarvon nostaminen paljastaa nykyiset avainasiakkaat. Tulevaisuuden asiakkaat selviävät, jos tulevalle potentiaalille annetaan painoa. On muistettava, että kannattavuus on yrityksen olemassaolon elinehto.

23 Asiakkuuskohtaamisen hallinta Asiakkuustiimi on tärkeässä asemassa. Tai jos on pieni yritys, se henkilö, joka kohtaa asiakkaan joko kasvotusten tai digitaalisesti. Jokaisessa tapauksessa keskeinen työkalu on asiakkuussuunnitelma. Se kertoo mitä ja miten yritys haluaisi tehdä asiakkaan kanssa. - Esim. matkailuyrityksessä voi olla asiakkuussuunnitelmassa kuvattu tarkkaan, miten asiakaskohtaaminen ja asiakkaan kokema elämys etenee hänen saapuessaan vaikkapa lappilaiselle luontosafarille. Onpa kysymyksessä luontosafari tai villiyrttikurssi, asiakkuus-/asiakaskohtaaminen on totuuden hetki, johon pitää valmistautua ja laatia ohjekirja käsikirjoitus etukäteen. Massaräätälöinti, jonka pohjalta voidaan räätälöidä yksittäiset palvelut aina senhetkisen asiakkaan toiveiden mukaisiksi, helpottaa tätä työtä huomattavasti.

24 LOPUKSI Asiakkuuksien hallinnan keskeinen tavoite on parantaa asiakkuuksien kannattavuutta. Yrityksen tulisi tietää asiakaskannattavuuteensa vaikuttavat tekijät. Kun asiakkuuksien kannattavuutta mitataan, voidaan kohdistaa enemmän voimavaroja asiakkaisiin, jotka ostavat säännöllisesti ja suosivat yritystä ostopaikkana/toimittajana aina, kun se on mahdollista. On muistettava kuitenkin, että yrityksen on aina ansaittava asiakkaiden tyytyväisyys ja lojaalisuus.

25 LÄHTEET Gordon I: Relationship Marketing Hellman K: Asiakastavoitteet ja strategiat Mäntyneva M: Asiakkuudenhallinta Selin E & Selin J: Kaikki on kiinni asiakkaasta. Avaimia asiakasrajapintojen hallintaan Storbacka K Sivula P Kaario K: Arvoa strategisista asiakkuuksista Storbacka K & Lehtinen J.R: Asiakkuuden ehdoilla vai asiakkaiden armoilla

26 Kiitos!

27 LUTUNEN TÄSMÄTIETOA LAPIN LUONNONTUOTTEISTA

ASIAKASLUPAUS JA ASIAKASKOKEMUS Webinaari torstaina klo Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK

ASIAKASLUPAUS JA ASIAKASKOKEMUS Webinaari torstaina klo Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK ASIAKASLUPAUS JA ASIAKASKOKEMUS Webinaari torstaina 12.4.2017 klo 17.15 17.45 Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK WEBINAARIN TAVOITTEET Webinaari on Luonnonvara-alan Lutunen-projektiin kuuluva täsmäisku

Lisätiedot

ASIAKASLÄHTÖISYYS JA KOHDERYHMÄAJATTELU

ASIAKASLÄHTÖISYYS JA KOHDERYHMÄAJATTELU ASIAKASLÄHTÖISYYS JA KOHDERYHMÄAJATTELU Webinaari keskiviikkona 8.11.2017 klo 17.15 17.45 Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK MARKKINOINNIN PÄÄTEHTÄVÄT Asiakkaiden tarpeiden selvittäminen Kilpailukykyisen

Lisätiedot

TUOTTEEN JA PALVELUN LAATU

TUOTTEEN JA PALVELUN LAATU TUOTTEEN JA PALVELUN LAATU Webinaari torstaina 26.4.2018 klo 17.15 17.45 Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK WEBINAARIN TAVOITTEET Webinaari on Luonnonvara-alan Lutunen-projektiin kuuluva täsmäisku aloitteleville

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012 www.matkailukonsultit.fi Suomen Matkailukonsultit Oy Mäntyharjunkatu 4, 70820 Kuopio puh. 050-9178 688 info@matkailukonsultit.fi www.matkailukonsultit.fi Jouni Ortju

Lisätiedot

Avoimen B2B-verkkokaupan haasteet eivät ole todellisia. Webinaari Juho Putkonen & Jarkko Anttiroiko

Avoimen B2B-verkkokaupan haasteet eivät ole todellisia. Webinaari Juho Putkonen & Jarkko Anttiroiko Avoimen B2B-verkkokaupan haasteet eivät ole todellisia Webinaari 24.5.2017 Juho Putkonen & Jarkko Anttiroiko 1 Keitä me olemme? Juho Putkonen @juhoputkonen linkedin.com/in/juhoputkonen Jarkko Anttiroiko

Lisätiedot

Tervetuloa Näin tehostat asiakastyöskentelyä digitaalisesti -aamiaistilaisuuteen. Inspiratio JM emotion Element - Wellnator

Tervetuloa Näin tehostat asiakastyöskentelyä digitaalisesti -aamiaistilaisuuteen. Inspiratio JM emotion Element - Wellnator Tervetuloa Näin tehostat asiakastyöskentelyä digitaalisesti -aamiaistilaisuuteen Inspiratio JM emotion Element - Wellnator Ohjelma 8.00 Aamukahvi 8.15 Tervetuloa, Annele Bergman, Inspiratio 8.30 estrategia,

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

Asiakkaiden tunnistaminen ja liidipoten1aalin kasva3aminen Marko Viljanen

Asiakkaiden tunnistaminen ja liidipoten1aalin kasva3aminen Marko Viljanen marko.viljanen@jm.eto.fi gsm 041-5340051 Asiakkaiden tunnistaminen ja liidipoten1aalin kasva3aminen Marko Viljanen Customer Experience Design 21.10.2014 Tunnistaminen, avaaminen ja kehittäminen Haluamme

Lisätiedot

SUOMEN PARAS ASIAKKUUSINDEKSI MITEN SE SAAVUTETAAN? DATA JA TIETO PÄÄOMAKSI PAULIINA HANHINEN, S-PANKKI

SUOMEN PARAS ASIAKKUUSINDEKSI MITEN SE SAAVUTETAAN? DATA JA TIETO PÄÄOMAKSI PAULIINA HANHINEN, S-PANKKI SUOMEN PARAS ASIAKKUUSINDEKSI MITEN SE SAAVUTETAAN? DATA JA TIETO PÄÄOMAKSI PAULIINA HANHINEN, S-PANKKI TYÖHISTORIANI Tutkija Consumer Insight Manager Research Insight Manager Insight Manager Luvut: 31.12.2016

Lisätiedot

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen Heli Leskinen, lehtori, TAMK heli.leskinen@tamk.fi Agenda Mitä on liiketoimintaosaaminen? Miten sote-uudistus haastaa liiketoimintaosaamista?

Lisätiedot

Hotellin asiakasliikenne ja kannattavuus

Hotellin asiakasliikenne ja kannattavuus Mirja Rautiainen - Mika Siiskonen Hotellin asiakasliikenne ja kannattavuus HARJOITUSTEHTÄVIÄ LUKU 8: ASIAKKUUS http://webd.savonia.fi/home/sasiimi/julkaisut KYSYMYKSIÄ KIRJASTA 1. Mitä tarkoittaa asiakkuusajattelussa

Lisätiedot

# D I G I T I E

# D I G I T I E A S I A K A S S U H T E I D E N Y L L Ä P I T O 1 2. 4. 2 0 1 9 # D I G I T I E S Ä H K Ö I N E N L I I K E T O I M I N T A S U O M I O Y K I R S I M I K K O L A Klo 9 9:45 Asiakassuhteiden ja asiakastiedon

Lisätiedot

Markkinoinnin punainen lanka: tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Jussi Junikka ja Nina Lehtomäki

Markkinoinnin punainen lanka: tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Jussi Junikka ja Nina Lehtomäki Markkinoinnin punainen lanka: tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Jussi Junikka ja Nina Lehtomäki 20.10.2017 Markkinoinnin punainen lanka 20.10. Tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Markkinoinnin

Lisätiedot

Asiakastieto vai asiakkaan tieto? Asiakastiedon uhat ja mahdollisuudet

Asiakastieto vai asiakkaan tieto? Asiakastiedon uhat ja mahdollisuudet Asiakastieto vai asiakkaan tieto? Asiakastiedon uhat ja mahdollisuudet Hannu Saarijärvi KTT, markkinoinnin professori (ma) Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto Email: hannu.saarijarvi@uta.fi Palvelujen

Lisätiedot

Markkinoinnin perusteet, verkkokurssi Juho-Petteri Huhtala Markkinoinnin laitos

Markkinoinnin perusteet, verkkokurssi Juho-Petteri Huhtala Markkinoinnin laitos Markkinoinnin perusteet, verkkokurssi 13.06.2017 Juho-Petteri Huhtala Markkinoinnin laitos Osaamistavoitteet Kurssi tarjoaa yleiskuvan markkinoinnista. Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää markkinasuuntautuneen

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma Liite 1 Viestintäsuunnitelma 2014-2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelman tehtävänä on antaa suunta viestinnän toimenpiteille vuosille 2014 2016. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma 2010-2012 Hämeen Matkailu Oy Kehittämiskeskus Oy Häme Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Janakkalan kunta 13.10.2010 Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Projektin

Lisätiedot

Miten kasvatan myyntiä verkossa ja kivijalassa?

Miten kasvatan myyntiä verkossa ja kivijalassa? Miten kasvatan myyntiä verkossa ja kivijalassa? Kohti Kesää -tietopäivä 10.5.2016 Patrik Cederberg, Myynti- ja markkinointijohtaja, Nethit Oy 27.5.2016 1 Me = & Toimituksia vuodesta 1991 liikevaihto 5,3

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUS

PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUS LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUS Erkki Viero PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUKSEN TAVOITTEET Asiakaspalvelun ja markkinoinnin merkityksen

Lisätiedot

Matkailuliiketoiminnan kokonaiskuva haltuun seitsemällä kysymyksellä

Matkailuliiketoiminnan kokonaiskuva haltuun seitsemällä kysymyksellä Matkailuliiketoiminnan kokonaiskuva haltuun seitsemällä kysymyksellä Suosittelumarkkinoinnin ja jakamistalouden mahdollisuudet matkailuyrityksille 9.10. Hintsan Vintti, Raisio Juho Pesonen, tutkimuspäällikkö,

Lisätiedot

Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa?

Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa? YHTEENVETO 25.4.2017 Feelback Oy Pieni Robertinkatu 9, 00130 HELSINKI Y-tunnus 1702297-8 www.feelback.com Miten asiakaspolku näkyy asiakaskokemuksen seurannassa? Tausta!! - Asiakaspolku - Tutkimuksen toteuttaminen

Lisätiedot

Sähköisen markkinoinnin viisi kultaista sääntöä eurooppalaisten operaattoreiden silmin

Sähköisen markkinoinnin viisi kultaista sääntöä eurooppalaisten operaattoreiden silmin Sähköisen markkinoinnin viisi kultaista sääntöä eurooppalaisten operaattoreiden silmin 26.10.2011 Otto Söderlund Partner Magenta Advisory on suomalainen sähköisen liiketoiminnan asiantuntija jolla on vahva

Lisätiedot

Verkkokauppaalustojen oppimäärä. LADEC Verkkokaupan ABC Jussi Kujansuu / Head of ecommerce / Solita

Verkkokauppaalustojen oppimäärä. LADEC Verkkokaupan ABC Jussi Kujansuu / Head of ecommerce / Solita Verkkokauppaalustojen lyhyt oppimäärä LADEC Verkkokaupan ABC 1.2.2019 Jussi Kujansuu / Head of ecommerce / Solita Olemme muutosvoima, joka luo uusia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja 94

Lisätiedot

Asiakasymmärryksellä tehoa tekemiseen. Suvi #tuloslove

Asiakasymmärryksellä tehoa tekemiseen. Suvi #tuloslove Asiakasymmärryksellä tehoa tekemiseen Suvi Johansson @SuviJohansson #tuloslove 18.10.2017 Suvi Johansson Digitulkki, kasvuvauhdittaja, digitaalisen asiakaskokemuksen lähettiläs @SuviJohansson suvi.johansson@tulos.fi

Lisätiedot

KYSYNNÄN KARTOITTAMINEN

KYSYNNÄN KARTOITTAMINEN KYSYNNÄN KARTOITTAMINEN Webinaari tiistaina 21.11.2017 klo 17.15 17.45 Outi Kivirinta, lehtori Lapin AMK KYSYNNÄN KARTOITTAMINEN Tämän webinaarin on tarkoitus olla tietoisku, jossa keskitytään kysyntään

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op OPINTO-OPAS 2009 2010 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op 2 (5) Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta - erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Puhuttelevat sisällöt asiakasymmärryksen avulla. Suvi #tuloslove

Puhuttelevat sisällöt asiakasymmärryksen avulla. Suvi #tuloslove Puhuttelevat sisällöt asiakasymmärryksen avulla Suvi Johansson @SuviJohansson #tuloslove 04.12.2017 Suvi Johansson Digitulkki, kasvuvauhdittaja, digitaalisen asiakaskokemuksen lähettiläs @SuviJohansson

Lisätiedot

DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi. Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli

DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi. Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli 29.3.2017 Klo 12-16 Outi Kinnunen, Laurea Jaakko Porokuokka, Laurea Jyrki Koskinen, COSS cc

Lisätiedot

5. Harjoitus Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen. TU-A1100 Tuotantotalous 1

5. Harjoitus Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen. TU-A1100 Tuotantotalous 1 5. Harjoitus Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen TU-A1100 Tuotantotalous 1 Harjoitusty ö Harjoitusten sisältö Myynti ja markkinointi Markkinoinnin suunnittelun työkalut Asiakaslaatu ja asiakassuhteet

Lisätiedot

Ylivoimainen asiakaskokemus. Kari Korkiakoski Futurelab Finland

Ylivoimainen asiakaskokemus. Kari Korkiakoski Futurelab Finland Ylivoimainen asiakaskokemus Kari Korkiakoski Futurelab Finland Futurelab Finland on asiakaskokemuksen strategisen kehittämisen konsulttitoimisto Futurelabin missio on auttaa suomalaisia yrityksiä menestymään

Lisätiedot

YellowTab on uudenlainen, asiakkaan ehdoilla tuotettu yritysten oma media.

YellowTab on uudenlainen, asiakkaan ehdoilla tuotettu yritysten oma media. YellowTab yrityksesi oma media YellowTab on uudenlainen, asiakkaan ehdoilla tuotettu yritysten oma media. YellowTab parantaa asiakasviihtyvyyttä ja asiakaskokemusta mielenkiintoisen, räätälöidyn, sisällön

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN Linnoitustie 4 Violin-talo 5 krs., FI-02600 Espoo www.triplewin.fi will invest into customer experience leadership Miten rakennetaan asiakaskokemuksen johtamiseen toimiva

Lisätiedot

Asiakkuudenhallinta proaktiivisten ja ennaltaehkäisevien hyvinvointipalveluiden tukena , Jani Valu

Asiakkuudenhallinta proaktiivisten ja ennaltaehkäisevien hyvinvointipalveluiden tukena , Jani Valu Asiakkuudenhallinta proaktiivisten ja ennaltaehkäisevien hyvinvointipalveluiden tukena 18.1.2018, Jani Valu Tiedon hallinta Palveluiden hallinta Asiakas keskiössä Asiakkuuden hallinta Suunnitelmat Asiakkaan

Lisätiedot

Myynnin ja markkinoinnin rajapinnan haasteet kansainvälistä kauppaa tekevässä yrityksessä. 5.11.2013 Tommi Lindbom, toimitusjohtaja Junttan Oy

Myynnin ja markkinoinnin rajapinnan haasteet kansainvälistä kauppaa tekevässä yrityksessä. 5.11.2013 Tommi Lindbom, toimitusjohtaja Junttan Oy Myynnin ja markkinoinnin rajapinnan haasteet kansainvälistä kauppaa tekevässä yrityksessä 5.11.2013 Tommi Lindbom, toimitusjohtaja Junttan Oy 1 Junttan Oy lyhyesti Kuopiolainen yritys, perustettu 1976

Lisätiedot

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy 1 . KAIKKI MUUTTUU Ansaintalogiikka on muuttumassa tavaroiden saatavuuden

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

ARVOTIETO Oy. Asiakasdatasta lisäarvoa. Marko J. Kivelä www.arvotieto.fi

ARVOTIETO Oy. Asiakasdatasta lisäarvoa. Marko J. Kivelä www.arvotieto.fi ARVOTIETO Oy Asiakasdatasta lisäarvoa Marko J. Kivelä www.arvotieto.fi Strategiatyön ja Informaatiotyön inspiroiva symbioosi. Miksi Business Intelligence strategia ja mitä se sisältää? BUSINESS INTELLIGENCE

Lisätiedot

Vahvuudet: Mitä on tiiminne osaaminen suhteessa valitsemaanne yritykseen perusteluineen

Vahvuudet: Mitä on tiiminne osaaminen suhteessa valitsemaanne yritykseen perusteluineen KILPAILUTEHTÄVÄ: YRITTÄJYYS A1: Case yritys Joukkue valitsee case yrityksen annetuista oikeista yrityksistä saamansa pohjatiedon perusteella. Joukkue perustelee valintansa joukkueensa vahvuuksilla/osaamisella

Lisätiedot

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin.

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Ajatuksia hinnoittelusta Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Hinnoittelu Yritystoiminnan tavoitteena on aina kannattava liiketoiminta ja asiakastyytyväisyys. Hinta

Lisätiedot

markkinointistrategia

markkinointistrategia Menestyksen markkinointistrategia kaava - Selkeät tavoitteet + Markkinointistrategia + Markkinointisuunnitelma + Tehokas toiminta = Menestys 1. markkinat Käytä alkuun aikaa kaivaaksesi tietoa olemassa

Lisätiedot

Kuka minä olen? Puh Työhistoria:

Kuka minä olen? Puh Työhistoria: Tiistai 23.1.2018 Asiakasprojektit: Helsingin yliopisto, Palmenia ja Itä-Suomen yliopisto, Aducate: tuotteistaminen Rastor Oy; (yrittäjätutkinnot) tuotteistaminen, myynti, markkinointi Ylä-Savon ammattiopisto;

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

HALLITUN KASVUN SALAISUUS. JOUKO HAVUNEN Vaasa

HALLITUN KASVUN SALAISUUS. JOUKO HAVUNEN Vaasa HALLITUN KASVUN SALAISUUS JOUKO HAVUNEN Vaasa 8.5.2018 KASVUYRITYSTUTKIMUKSEN UUDET NÄKÖKULMAT NYT EI SAA ENÄÄ PUHUA YRITYKSISTÄ, JOTKA TOIMIVAT KASVAVILLA TAI TAANTUVILLA ALOILLA. PITÄÄ PUHUA YRITYKSISTÄ,

Lisätiedot

Markkinointi automaation fiksusta hyödyntämisestä yrityksen kilpailukeino. Hanna Vesenterä Marketing Director

Markkinointi automaation fiksusta hyödyntämisestä yrityksen kilpailukeino. Hanna Vesenterä Marketing Director Markkinointi automaation fiksusta hyödyntämisestä yrityksen kilpailukeino Hanna Vesenterä Marketing Director Markkinoinnin automaatiolla lisää myyntiä sekä prosessit ja asiakaskokemus paremmaksi Modernin

Lisätiedot

DMP OSANA ASIAKASPOLUN HALLINTAA

DMP OSANA ASIAKASPOLUN HALLINTAA DMP OSANA ASIAKASPOLUN HALLINTAA JOKAISESTA ASIAKASKOHTAAMISESTA JÄÄ JÄLKI Miksi emme hyödynnä sitä? ANTTI KALLIO CHIEF BUSINESS OFFICER DATA & TECHNOLOGY Exponential growth comes from tech HEINI NUUTINEN

Lisätiedot

Kohti teollisuuden älykästä palveluliiketoimintaa

Kohti teollisuuden älykästä palveluliiketoimintaa Kohti teollisuuden älykästä palveluliiketoimintaa Miia Martinsuo Tampereen teknillinen yliopisto, Teollisuustalouden laitos 1.9.2015 Puh. 040-8490895 e-mail miia.martinsuo@tut.fi Sisältö Alykäs teollinen

Lisätiedot

Eeva-Liisa Lehtonen TUOTTEISTAMINEN OSANA NON-PROFIT -PALVELUJEN KEHITTÄMISTÄ HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULUN KIRJASTO

Eeva-Liisa Lehtonen TUOTTEISTAMINEN OSANA NON-PROFIT -PALVELUJEN KEHITTÄMISTÄ HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULUN KIRJASTO Eeva-Liisa Lehtonen TUOTTEISTAMINEN OSANA NON-PROFIT -PALVELUJEN KEHITTÄMISTÄ HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULUN KIRJASTO KIRJASTOPALVELUJEN TUOTTEISTAMISSEMINAARI 19.5.2009 Tuotteistaminen Myös ei-kaupallisissa

Lisätiedot

Pikaopas kohti parempaa asiakkuudenhallintaa

Pikaopas kohti parempaa asiakkuudenhallintaa Pikaopas kohti parempaa asiakkuudenhallintaa CRM yksi tärkeimpiä työvälineitäsi Asiakkuudenhallinnan järjestelmä on yksi tärkeimmistä kasvavan yrityksen työvälineistä. Lyhenne CRM tulee sanoista Customer

Lisätiedot

KUUSI POINTTIA BRÄNDIN ERILAISTAMISESTA

KUUSI POINTTIA BRÄNDIN ERILAISTAMISESTA KUUSI POINTTIA BRÄNDIN ERILAISTAMISESTA Markkinan polarisoituminen on uhka yleisbrändeille + Markkinoilla on menossa kehitys, jossa pärjäävät sekä lisäarvolla erottuvat ykkösbrändit että edullisella hinnalla

Lisätiedot

UUDET BUSINESS-MALLIT JA ASIAKKUUDEN ELINIKÄINEN ARVO

UUDET BUSINESS-MALLIT JA ASIAKKUUDEN ELINIKÄINEN ARVO UUDET BUSINESS-MALLIT JA ASIAKKUUDEN ELINIKÄINEN ARVO Linnoitustie 4 Violin-talo 5 krs., FI-02600 Espoo www.triplewin.fi Miksi asiakaskokemus? Uskomme, että tulevaisuudessa parhaiten menestyvät organisaatiot

Lisätiedot

Future Smart City. Tulevaisuuden kunta ekosysteemin ja alustatalouden keskiössä. Juha Ruokari. Huhtikuu 2018

Future Smart City. Tulevaisuuden kunta ekosysteemin ja alustatalouden keskiössä. Juha Ruokari. Huhtikuu 2018 Future Smart City Tulevaisuuden kunta ekosysteemin ja alustatalouden keskiössä Juha Ruokari Huhtikuu 2018 Tulevaisuuden älykäs kunta ja sen mahdollistajat UUDET PALVELUT Hyvinvointi, elinvoima, kilpailukyky

Lisätiedot

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle KASVOT LUOMULLE 1. Perustiedot (lyhyesti ja ytimekkäästi) Mitä yritys myy? Mikä on pääkohderyhmä? Kenelle myydään? Miten

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn kesäkuussa 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 34 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille!

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn kesäkuussa 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 34 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kesä 2014 ASIAKASTYYTYVÄISYYS Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn kesäkuussa 2014. Vastauksia kertyi yhteensä 34 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kokosimme tähän dokumenttiin yhteenvedon tutkimuksen

Lisätiedot

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 28.10.2018 Kuvan kaupunkilaisprofiilit 2 Kaupunkilaisprofiilit ja työkirja= jokapäiväisen työn apu digi.hel.fi/kaupunkilaisprofiilit

Lisätiedot

Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria. Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold

Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria. Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold Työnantajakuvan haasteet muutoksessa Tilanne Asiakkaat Uusi suunta, Vanhasta luopuminen

Lisätiedot

Markkinointiautomaation haltuunotto toi lisää liidejä CASE DNA BUSINESS

Markkinointiautomaation haltuunotto toi lisää liidejä CASE DNA BUSINESS Markkinointiautomaation haltuunotto toi lisää liidejä CASE DNA BUSINESS + Toimiala: viestintä- ja asiakasverkkopalveluiden tarjoaminen Yritys: DNA "Markkinointiviestien tarkan kohdennuksen ansiosta voimme

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

5. Harjoitus Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen. TU-A1100 Tuotantotalous 1

5. Harjoitus Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen. TU-A1100 Tuotantotalous 1 5. Harjoitus Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen TU-A1100 Tuotantotalous 1 Harjoitusty ö Harjoitusten sisältö 6. Analyysit ja tulevaisuus 5. Myynti, markkinointi ja asiakkaan kohtaaminen 4.

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Markkinoinnin perusteet 23A Kohdemarkkinointi

Markkinoinnin perusteet 23A Kohdemarkkinointi Markkinoinnin perusteet 23A00110 29.9.2015 Kohdemarkkinointi Sonja Lätti, KTM Emma Mäenpää, KTM Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Kohdemarkkinoinnin perusajatus Usein vaikeaa tai

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

Hotellin asiakasliikenne ja kannattavuus

Hotellin asiakasliikenne ja kannattavuus Mirja Rautiainen - Mika Siiskonen Hotellin asiakasliikenne ja kannattavuus HARJOITUSTEHTÄVIÄ LUKU 8: ASIAKKUUS http://charles.savonia.fi/~mas/julkaisut 1. Mitä tarkoittaa asiakkuusajattelussa yhteistyökumppanuus?

Lisätiedot

Asiakaslähtöinen yrittäjyys

Asiakaslähtöinen yrittäjyys Asiakaslähtöinen yrittäjyys Lämpöyrittäjäpäivät 2012 Joensuu Kimmo Tolvanen 2012 Liiketoimintayksiköt Sähkökauppa Verkkopalvelu Sähköntuotanto PKS-konserni lukuina Liikevaihto 124 milj. Investoinnit 15,1

Lisätiedot

ASIAKASSUHTEIDEN KEHITTÄMINEN

ASIAKASSUHTEIDEN KEHITTÄMINEN ASIAKASSUHTEIDEN KEHITTÄMINEN Case: Kaupunkilehti Uusi Lahti LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden ala Liiketalouden koulutusohjelma Markkinointi Opinnäytetyö Kevät 2013 Marika Lundgren Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kuva median murroksesta: mistä kasvu ja työpaikat?

Kuva median murroksesta: mistä kasvu ja työpaikat? Kuva median murroksesta: mistä kasvu ja työpaikat? @timoargillander Cable Days 18.11.2014 Teollisuuspolitiikka? Elinkeinopolitiikka? 2 1 Tapahtunut: Internet Globalisaatio Kehittyy: Teknologia Robotisaatio

Lisätiedot

Yhteenveto 8.9., 22.9. ja 6.10. seminaareista

Yhteenveto 8.9., 22.9. ja 6.10. seminaareista Yhteenveto 8.9., 22.9. ja 6.10. seminaareista Yritykset ja kaupunki luovat Salon kasvun Hannu Salminen, Salon kaupunki Salon elinkeinopoliittisen ohjelman keskeiset tavoitteet: - Kaupungin vetovoimaisuudesta

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

A n ttoni Ke r k ko n e n Ke s k i s u o m a l a i n e n O y j

A n ttoni Ke r k ko n e n Ke s k i s u o m a l a i n e n O y j Monikanavainen markkinointi A n ttoni Ke r k ko n e n Ke s k i s u o m a l a i n e n O y j Markkinoinnin karkkikauppa Mikä minun yritykselle sopii parhaiten Potentiaalisten asiakkaiden määrä Konversiohinta

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto TEM/EIO nostaa keskusteluun yrityksille tärkeitä pullonkauloja ja luo edellytyksiä toimivalle toimintaympäristölle jossa yritykset voivat uudistua ja kasvaa. Tunnistamme

Lisätiedot

Taloustutka. Suomen helppokäyttöisin yritystietopalvelu

Taloustutka. Suomen helppokäyttöisin yritystietopalvelu Taloustutka Suomen helppokäyttöisin yritystietopalvelu TALOUSOHJATTUA MYYNTIÄ Verkkopalvelumme avulla muodostat parhaat liidilistat, näet asiakkaiden luottoluokitukset, tarkistat asiakkaan maksukyvyn ja

Lisätiedot

Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen. Demos Helsinki Satu Korhonen

Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen. Demos Helsinki Satu Korhonen Katse asiakaskokemuksen tulevaisuuteen Demos Helsinki Satu Korhonen satu.korhonen@demoshelsinki.fi Twitter @satu_koo Demos Helsinki on riippumaton yhdistysmuotoinen ajatushautomo. Tavoitteenamme on kestävämpi

Lisätiedot

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Kysymyssetti on tarkoitettu yrityksen asiakaskeskeisten käytäntöjen tarkasteluun. Tiimit

Lisätiedot

Mikä on paras hinta? Hinnoittele oikein. Tommi Tervanen, Kotipizza Group

Mikä on paras hinta? Hinnoittele oikein. Tommi Tervanen, Kotipizza Group Mikä on paras hinta? Hinnoittele oikein Tommi Tervanen, Kotipizza Group v VAIN 54 % YRITTÄJISTÄ OSAA HINNOITELLA TUOTTEEN TAI PALVELUN OIKEIN. LÄHDE: Y-STUDION HALLITSE TALOUTTASI -TESTI Hinnoittelun perusteet

Lisätiedot

6Aika Avoin Osallisuus ja Asiakkuus - JUHTA kesäseminaari / Turku -

6Aika Avoin Osallisuus ja Asiakkuus - JUHTA kesäseminaari / Turku - 6Aika Avoin Osallisuus ja Asiakkuus - JUHTA kesäseminaari 9.6.2017 / Turku - Eero Rostiala Projektipäällikkö 6Aika - Avoin Osallisuus ja Asiakkuus (AOA) Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihanke toteuttaa

Lisätiedot

Web Data Collector TIETO LISÄÄ TULOSTA.

Web Data Collector TIETO LISÄÄ TULOSTA. . Hei Sinä! Meiltä löytyy lähes kaikkea. Toivottavasti sinulla on kärsivällisyyttä etsiä, mikä sopii sinulle parhaiten. Tällaista on usein asiakaspalvelu verkkokaupoissa. Yksi suurimmista eroista kivijalkakaupan

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala Markkinointi-instituutti Pirjo Hallipelto pirjo.hallipelto@markinst.fi p. 040 7321 784 Faunatar Johanna Valo Liiketalouden perustutkinto,

Lisätiedot

kriittistä hetkeä ratkaisevat kenttähuoltokäynnin asiakaskokemuksen

kriittistä hetkeä ratkaisevat kenttähuoltokäynnin asiakaskokemuksen 4 kriittistä hetkeä ratkaisevat kenttähuoltokäynnin asiakaskokemuksen INTRO Huoltoteknikon asiakaskäynti ei ole pelkkää pakollisen työn suorittamista: kenttähuolloissa teknikko näyttäytyy asiakkaalle myös

Lisätiedot

Voimakkaasti kasvava markkinoinnin edelläkävijä TOIMITUSJOHTAJA JYRKI VAITTINEN NASDAQ, 18/03/2019

Voimakkaasti kasvava markkinoinnin edelläkävijä TOIMITUSJOHTAJA JYRKI VAITTINEN NASDAQ, 18/03/2019 Voimakkaasti kasvava markkinoinnin edelläkävijä TOIMITUSJOHTAJA JYRKI VAITTINEN NASDAQ, 18/03/2019 2 Tavoitteellista markkinointia asiakkaan strategian toteuttamiseen Strategian ydin MARKKINOINTI PALVELUNA

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-3/2014 30.4.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja SERVICE & SOFTWARE

Osavuosikatsaus 1-3/2014 30.4.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja SERVICE & SOFTWARE Osavuosikatsaus 1-3/2014 30.4.2014 Juha Varelius, toimitusjohtaja Katsauskauden pääkohdat Katsauskauden 1-3/2014 pääkohdat Digia-konserni 1-3/2014 1-3/2013 Muutos % Liikevaihto 23 958 23 513 1,9 % Liikevoitto

Lisätiedot

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille!

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kevät 2013 ASIAKASTYYTYVÄISYYS Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kokosimme tähän dokumenttiin yhteenvedon

Lisätiedot

ASIAKKUUKSIEN JOHTAMINEN OSANA LIIKETOIMINNAN UUDISTUMISKYKYÄ webinaari 19.5.2014

ASIAKKUUKSIEN JOHTAMINEN OSANA LIIKETOIMINNAN UUDISTUMISKYKYÄ webinaari 19.5.2014 ASIAKKUUKSIEN JOHTAMINEN OSANA LIIKETOIMINNAN UUDISTUMISKYKYÄ webinaari 19.5.2014 TERVETULOA WEBINAARIIN! o Toteutus Etelä-Savon ammattiopisto Mikkeli, Askel hanke (Asiakkuuksien kehittäminen ja liiketoimintaosaaminen)

Lisätiedot

Hyvät eväät ETEENPÄIN

Hyvät eväät ETEENPÄIN Hyvät eväät ETEENPÄIN YRITYKSILLE SIIVET Yritysten kehittämispalvelut kaikissa ELY-keskuksissa UUSI PALVELUKOKONAISUUS pk-yrityksille Olipa yrityksesi minkä tahansa haasteen tai muutoksen edessä, saat

Lisätiedot

SOPIMUSASIAKKUUDEN ARVON KEHITTÄMINEN

SOPIMUSASIAKKUUDEN ARVON KEHITTÄMINEN SOPIMUSASIAKKUUDEN ARVON KEHITTÄMINEN Case: Yritys X LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden ala Liiketalouden koulutusohjelma Johtaminen ja viestintä Opinnäytetyö Kevät 2014 Jenni Tukiainen Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

S Ä H K Ö I N E N L I I K E T O I M I N T A S U O M I O Y

S Ä H K Ö I N E N L I I K E T O I M I N T A S U O M I O Y D I G I T A L I S A A T I O N H Y Ö D Y N T Ä M I S E N N Y K Y T I L A N N E J A V A I K U T U S M E N E S T Y M I S E E N M A A S E U D U N M A T K A I L U Y R I T Y K S I S S Ä S Ä H K Ö I N E N L I

Lisätiedot

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta Pekka Kimpimäki @PKimpimaki Pekka Kimpimäki, @PKimpimaki DI, KTM Softa/ICT/digi hankkeiden johtamista +20 vuotta

Lisätiedot

Asiakkuuksien hallinnan kehittäminen ilman CRM - järjestelmää.

Asiakkuuksien hallinnan kehittäminen ilman CRM - järjestelmää. Asiakkuuksien hallinnan kehittäminen ilman CRM - järjestelmää. Ylijärvi, Andreas 2013 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Asiakkuuksien hallinnan kehittäminen ilman CRM -järjestelmää. Ylijärvi,

Lisätiedot

Asiakaskokemus ja kestävä liiketoiminta - case Ideapark. 12.11.2013 Design for Life Marketta Niemelä

Asiakaskokemus ja kestävä liiketoiminta - case Ideapark. 12.11.2013 Design for Life Marketta Niemelä Asiakaskokemus ja kestävä liiketoiminta - case Ideapark 12.11.2013 Design for Life Marketta Niemelä 2 Asiakaskohtaaminen ja kokemuksellisuus kilpailuetuna Asiakassuhteen kehittäminen: pitkäaikainen ja

Lisätiedot

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala VIDEO Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala 2.10.2018 Kuvan kaupunkilaisprofiilit 2 Mitä motivaatioperustaisella profiloinnilla tarkoitetaan? Moni organisaatio tuskailee kohderyhmien

Lisätiedot

LEAN Prosessijannujen rakkauden kohde, kapitalistin työkalu vai kukkahattujen yhteisöllisyys?

LEAN Prosessijannujen rakkauden kohde, kapitalistin työkalu vai kukkahattujen yhteisöllisyys? LEAN Prosessijannujen rakkauden kohde, kapitalistin työkalu vai kukkahattujen yhteisöllisyys? Tero Reunanen Koulutus- ja tutkimusvastaava Tuotantotalous Liiketoimintaosaaminen ja Prosessien Johtaminen

Lisätiedot

Big Datan hyödyntäminen yritysten markkinoinnin ja myynnin tehostamisessa: mitä ennakoiva analytiikka mahdollistaa. CEO, Teemu Neiglick.

Big Datan hyödyntäminen yritysten markkinoinnin ja myynnin tehostamisessa: mitä ennakoiva analytiikka mahdollistaa. CEO, Teemu Neiglick. Big Datan hyödyntäminen yritysten markkinoinnin ja myynnin tehostamisessa: mitä ennakoiva analytiikka mahdollistaa CEO, Teemu Neiglick. Omnicom MediaGroup Finland: ToinenPHD, OMD Finland & Ainoa Resolution

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI

LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI LIIKETOIMINNAN KUNTOTESTI Suomen Liiketoimintapalvelu Oy on kehittänyt kyselyn nimeltä Liiketoiminnan kuntotesti. Kuntotestikyselyyn on vastannut lukuisia yrityksiä (N=45) syksyn 2017 aikana. Tämä raportti

Lisätiedot

Ostoprosessi eri roolien silmin

Ostoprosessi eri roolien silmin Ostoprosessi eri roolien silmin Mika Mäki Senior SEM/SEO Analyst Verkkoliiketoiminnan kehittäminen Sisällön kehittäminen Käytettävyyden kehittäminen Liidigenerointi Verkkoliiketoiminnan mittaristot Digimarkkinointi

Lisätiedot

Tiedon avulla kohti parempia asiakkuuksia

Tiedon avulla kohti parempia asiakkuuksia Hanna Kolari Tiedon avulla kohti parempia asiakkuuksia Metropolia Ammattikorkeakoulu Tradenomi (AMK) Liiketalouden koulutusohjelma Opinnäytetyö Toukokuu 2014 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika Hanna

Lisätiedot

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013

PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen. Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Aki Parviainen 7.10.2013 PK.NET Verkosta vauhtia bisnekseen Rahoitusta kasvuhaluisille pk-yrityksille liiketoiminnan uudistamiseen uusimman tietotekniikan ja internetin

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU HINNOITTELU Hinta on keskeinen kilpailukeino. sen muutoksiin asiakkaat ja kilpailijat reagoivat herkästi. toimii tuotteen arvon mittarina. vaikuttaa yrityksen imagoon. on tuotteen/palvelun arvo rahana

Lisätiedot