2 Toimialan käyttöönottosuunnitelman väliraporttiin antamien kommenttien läpikäynti. (Alla merkitty kursivoidulla väliraportin kommentit.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 Toimialan käyttöönottosuunnitelman väliraporttiin antamien kommenttien läpikäynti. (Alla merkitty kursivoidulla väliraportin kommentit."

Transkriptio

1 Pöytäkirja 1 (7) Käyttöönottotyöryhmän Skype-kokous Aika klo Paikka Skype Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen Fingrid Oyj (siht.) Johanna Piispa Vantaan Energia Sähköverkot Oy (klo12.00 asti) Jari Arve Satapirkan Sähkö Oy (klo asti) Juha Leinonen Pöyry Management Consulting Oy Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Riina Heinimäki Energiateollisuus ry Janne Piispanen Helen Oy Greetta Arha Elenia Oy Asialista 1 Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen klo Kokouksen alussa sovittiin, että 24.1 järjestettävään käyttöönottotyöryhmän webinaariin pyydetään toimialalta kysymyksiä 17.1 mennessä. Vuoden vaihteessa julkaistavaan käyttöönottosuunnitelman versioon 1.0 toimialan kommentit sovittiin pyydettäviksi tammikuun 2018 loppuun mennessä. Puheenjohtaja pyysi Leinosta kertomaan ryhmäläisille kuulumisia Adaton IT-seminaarista. Leinonen kertoi, että paneelikeskustelussa esiin nousi samoja teemoja datahubin käyttöönottoon liittyen kuin mitä työryhmä kysyi käyttöönottosuunnitelman väliraportin konsultaatiokysymyksissä toimialalta. Datahubin käyttöönotto ei kuitenkaan ollut aiheena vielä kovin tuttu osallistujien keskuudessa ja näin ollen oli hyvä viedä viestiä seminaarin kautta toimialalle, että käyttöönottosuunnitelman versio 1.0 tullaan julkaisemaan loppuvuodesta. Datahubin käyttöönotto big bang menettelyllä herätti seminaarissa keskustelua sekä se, voidaanko osa tiedoista toimittaa datahubiin jo ennen käyttöönottoa. Kiinnostusta herätti myös missä vaiheessa järjestelmätoimittajat pääsevät mukaan käyttöönottotyöhön. Seminaarin pohjalta järjestelmätoimittajien omien näkemysten mukaan datahubiin valmistautumisen tilanne on hyvällä tasolla, järjestelmätoimittajat myös uskovat hyvällä etukäteissuunnittelulla resurssien riittävyyteen. 2 Toimialan käyttöönottosuunnitelman väliraporttiin antamien kommenttien läpikäynti Viime kokouksessa aikatauluun varattu aika väliraportin kommenttien läpikäynnille ei riittänyt kaikkien kommenttien tai konsultaatiokysymysten vastausten osalta, läpikäyntiin siis loppuun kommentit ja vastaukset. (Alla merkitty kursivoidulla väliraportin kommentit.)

2 Pöytäkirja 2 (7) "Sähkönmyyjien tulee hoitaa määräaikaisten sopimusten jatkot ja päättämiset hyvissä ajoin ennen jäädytysjaksoa. Hallinnollisen taakan minimoimiseksi suositellaan, että määräaikaisia sopimuksia päätetään mahdollisimman vähän ydinjäädytysjaksolla." Jokaisen yhtiön omiin suunnitelmiin kuuluvat tällaiset asiat, eivät tänne. Kappale on myös tarkoitukseltaan jokseenkin epäselvä. Käytännössä voi olla haastavaa mallata määräaikaisen sopimuksen päättymispäivää käyttöönottoon sopivaksi, kun sopimukset solmitaan yleensä tasan vuodeksi tai kahdeksi? Toki jatkotarjoukset voidaan laittaa hyvissä ajoin ja harkita jatkosopimusta tekemättömien asiakkaiden siirtämistä toist.voim. oleville hinnoille viiveellä vasta käyttöönoton jälkeen, tämä on totta. Päivitetty ja muotoiltu selkeämmäksi käyttöönottosuunnitelman versioon 1.0 "Se mikä on linjattu myyjänvaihdosta, koskee soveltuvin osin myös olemassa olevaa pientuotannon ostosopimusta. " Seuraavaan versioon olisi avattava mitä nämä soveltuvat osat ovat, jotta jokainen yhtiö niitä samoin tavoin soveltaa ja tulkintaeroilta vältytään. OK, päivitetty versioon 1.0. "Muuttoprosessin voi käynnistää sanomalla vielä kaksi arkipäivää ennen ydinjäädytysjakson alkua." Mikäli prosessin käynnistys tehdään tässä vaiheessa, myyjältä voisi edellyttää sanoman perillemeno APERAK-kuittauksin. OK, päivitetty versioon 1.0 "Mikäli muuttoa ei ole saatu päätökseen (Z04[1] lähetetty) ennen ydinjäädytysjaksoa, hoidetaan kaikki muuttoihin liittyvä tiedonvaihto loppuun sähköpostilla." Mitä tarkoittaa kaikki? Lähetetäänkö esim. lukemia? Tarkennettu versioon 1.0 "Markkinaosapuolet kirjaavat muuttoprosessiin liittyvät tiedot omiin järjestelmiin, joista tiedot siirretään takautuvasti datahubiin joko tuotantokonversioiden yhteydessä tai tuotantokonversioiden jälkeen muuttuneiden tietojen osalta muutoshetken jälkeen." Jakeluverkonhaltijan pitää jollakin tavalla hallita käyttöönoton jälkeinen hetki ettei sähköt mene tarpeettomasti poikki. Edellisen asiakkaan myyjältä voi tulla ilmoitus ulosmuutosta, jolloin JVH:n järjestelmissä lähtee katkaisuprosessi käyntiin. Uuden asiakkaan myyjä ilmoittaa sisäänmuutosta vasta myöhemmin. Sama asia tietysti datahubissa, että myyjien ilmoitukset käsitellään oikeassa järjestyksessä. Muutot tehdään osapuolien järjestelmiin, eli jo tapahtuneet tiedot vain päivitetään datahubiin. Näin ollen muuttojen ei nähty aiheuttavan käyttöönoton yhteydessä tarpeettomia katkoja.

3 Pöytäkirja 3 (7) Jakeluverkonhaltija vastaa siitä, että asiakkaalla on sisäänmuuttopäivänä sähköt. Päivitetty versioon 1.0 "Sähkönmyyjän tulee varmistaa jakeluverkonhaltijalta ydinjäädytysjaksolla käyttöpaikan kytkentätila jokaisessa sisäänmuutossa eikä pelkästään pikamuutoissa. Jakeluverkonhaltijan on varauduttava riittävin resurssein puhelinpalvelun tarjoamiseen muuttotilanteissa. " Tästä olisi hyvä tehdä havainnolliset kuvat, missä tilanteissa soitto on tarpeen, ja milloin asia hoituu bufferin kautta. Vaatii myös myyjiltä extra-resurssia. OK, päivitetty versioon 1.0 "Sisäänmuuton peruutukset tai muuttopäivän muutokset hoidetaan tapauskohtaisesti sähköpostilla ja puhelimitse." Yhden kanavan olisi riitettävä. / Mitä tämä yksiselitteisesti tarkoittaa? Ei kuitenkaan aina? Tarkennettu ja päivitetty versioon 1.0 "Kuluttaja-asiakkaiden perintäkatkoja ei sallita ydinjäädytysjaksolla." Miten kontrolloidaan? onko verkon vastuulla vai myyjän? entä jos joku myyjä kuitenkin lähettää katkoa ydinjäädytykselle, onko verkon tehtävä hylätä ne? Mallisähköposteihin tehdään linjaus, miten verkko vastaa sähköpostitse, jos katkoa ei voida tehdä. "Muiden kuin kuluttaja-asiakkaiden sähköntoimituksen katkaisu on mahdollista myös jäädytysjaksolla. Katkaisupyyntö on mahdollista tehdä sanomalla, mikäli pyyntö lähetetään viimeistään ydinjäädytysjaksoa edeltävänä päivänä ja katkaisupäivään on vähintään 7 vuorokautta. " Ehdotus: ei katkota ketään. Hankaloittaa prosesseja turhaan, oletettavasti näitä ei kovin monta tule jäädytysjaksolle. Suosituksena OK, mutta isot asiakkaat on voitava katkoa. "Ydinjäädytysjakson aikaiset muutokset tallennetaan markkinaosapuolten järjestelmiin. Niistä ilmoitetaan toisille markkinaosapuolille vain niissä tapauksissa, joissa toisen osapuolen on välttämätöntä saada tieto muutoksesta jo ydinjäädytysjakson aikana." Tällaiset tapaukset pitää yksilöidä (+ malliviesti) Käyttöönottotyöryhmä tulee tekemään malliviestit esimerkkeineen myöhemmässä vaiheessa. "GSRN-tunnusten käyttöönotto on suunniteltu tehtäväksi datahubin käyttöönoton yhteydessä. GSRN-tunnusta ei tulla lisäämään olemassa oleviin sanomamäärittelyihin, sillä se vaatisi merkittäviä muutoksia nykyiseen, datahubin käyttöönoton jälkeen poistuvaan tiedonvaihtoon."

4 Pöytäkirja 4 (7) Tämä asia ei kuulu käyttöönottosuunnitelmaan. Onko tästä ajatuksesta kommunikoitu tietojärjestelmätoimittajille muutoin kuin tässä suunnitelmassa? (Olisi viitteitä siitä, että näin ei ole). Tämän suunnitelman sisällä kappaleessa 8.2. on ristiriidassa olevaa asiaa tämän kanssa. OK, asiaa on tarkennettu versioon 1.0 "Käyttöpaikkakohtaisten tuntiaikasarjojen lähetys sähkönmyyjille ja kolmansille osapuolille lopetetaan 7 päivää (5 arkipäivää) ennen muutoshetkeä." Onko tämä tarpeellista? Miksi ei jatketa jäädytyshetkeen saakka? / Miksi lopetetaan näin aikaisin? Hidastaa laskujen saantia. Tehdään toimialalle konsultaatiokysymys asiasta käyttöönottosuunnitelman version 1.0 julkaisun yhteydessä. "Käyttöpaikkakohtaisten tuntiaikasarjojen lähetys sähkönmyyjille ja kolmansille osapuolille lopetetaan 7 päivää (5 arkipäivää) ennen muutoshetkeä." Äkkiseltään miettien ei tuntuisi järkevältä luopua MSCONS-sanomien lähettämisestä myyjille 7 vuorokautta ennen muutosajanhetkeä. Miten käyttöönottosuunnitelmassa on huomioitu tasevirheiden korjaus, jos aikasarjoja ei saa lähettää eteenpäin? Jotta taseet saadaan korjattua tällä mallilla joutunee myös verkko laittamaan omat aikasarja importit kiinni vastaavaksi ajaksi. Muuten tietoja ei saada mukaan tasevirheiden korjausaineistoon edit: esettille menikin tiedot normaalisti, Myyjät eivät pysty tarkastamaan taseita tässä kohtaa viimeisille päiville, jos heille ei lähetä dataa. Verkon tulee importata kokoajan ja lähettää taseiseisiin Tehdään toimialalle konsultaatiokysymys käyttöönottosuunnitelman version 1.0 julkaisun yhteydessä: Voidaanko jatkaa jäädytyshetkeen saakka käyttöpaikkakohtaisten tuntiaikasarjojen lähetystä. Koska historiatietoa ei siirretä datahubiin kaikista käyttöpaikoista kuuden vuoden ajanjaksolta, tulee jakeluverkonhaltijoiden varmistaa enintään kuuden vuoden siirtymäaikana muutoshetkeä edeltävien historiatietojen tallennus omissa järjestelmissään." Pitääkö kaikkien myyjien tehdä alkulataus puutuvalta ajalta, vai toimittaako datahub mittaustiedot myyjille? / Millä prosessilla näitä siirtämättömiä tietoja kysellään jatkossa s-postit yhtiöiden välillä? Fingrid tarkastaa, tulee tarkentumaan käyttöönottosuunnitelman versioon 1.0. "Käyttöönottotyöryhmä näkee hyötyjä, että kuormituskäyrä 9 -kohteiden osalta voitaisiin luopua verkon laskutuslukemien välittämisestä PRODAT-sanomilla (Z11 [5] ja Z11[6]) hyvissä ajoin ennen käyttöönottoa. Tämä edellyttäisi muutoksia osaan nykyisin käytössä oleviin laskutusjärjestelmiin. Käyttöönottotyöryhmä näkee, että tätä tulee selvittää ennen lopullista linjausta."

5 Pöytäkirja 5 (7) Ehdotus: luovutaan kaikista käyttötietojen lähetyksestä. lähetetään edelleen kytkentä- katkaisu yms. muutokset, mutta käyttöinä ja lukemina -1 koska niitäkään ei käytetä mihinkään jos laskutus kokonaan tuntisarjasta. Pelkästään Z11[5]ja [6] sanomista luopumisesta ei saavuteta muuta hyötyä kuin sanomamäärien väheneminen. Ehdotus ajankohdaksi: 2018/lokakuu Liittyy nykyisen sanomaliikenteen muutoksiin. Käsitellään Fingridin tiedonvaihdon kehitysryhmässä sen jälkeen kun kysymykseen: Voidaanko kuormituskäyrä 9 -kohteiden osalta käyttöjen toimitus (PRO- DAT Z11[5] ja Z11[6])-sanomat) lopettaa jo hyvissä ajoin ennen datahubin käyttöönottoa? on saatu alalta laajemmin kommentit ja tehty päätös saatujen kommenttejen perusteella. "Käyttöönottotyöryhmä näkee hyötyjä, että kuormituskäyrä 9 -kohteiden osalta voitaisiin luopua verkon laskutuslukemien välittämisestä PRODAT-sanomilla (Z11 [5] ja Z11[6]) hyvissä ajoin ennen käyttöönottoa. Tämä edellyttäisi muutoksia osaan nykyisin käytössä oleviin laskutusjärjestelmiin. Käyttöönottotyöryhmä näkee, että tätä tulee selvittää ennen lopullista linjausta." Laskutusjärjestelmän muutos tuntiaikasarjasta laskuttamiseen on tehtävä joka tapauksessa ja voitaneen ottaa käyttöön jo ennen datahubin käyttöönottoa. Myös ei-tuntimitattujen kohteiden tuntiaikasarjan muodostus on oltava toiminnassa ennen h-hetkeä, joten laskutuslukemien välittämisestä voidaan luopua jo aiemmin. OK, Päivitetty. Seuraavaan tietokonversiokyselyyn on tulossa kysymys tästä. Olisiko ideaa, että taseikkuna olisi tavallista pidempi alussa, jotta tasetietojen oikeellisuus saataisiin varmistettua? Ei ole käyttöönottotyöryhmän linjattavissa. Koska kyse on yhteispohjoismaisesta taseselvityksestä, taseikkunan pidentämistä ei pidetä käytännössä mahdollisena. "Jakeluverkonhaltijat vastaavat jakeluverkon taseselvityksestä muutoshetkeen asti toimitetuista sähköntoimituksista." Miten jatkuu esett lähetykset? Tarvitaan varmaan rinnakkaistaseselvitysjakso jonkun aikaa. OK, ei vaadi muutoksia versioon 1.0. "Taseselvitysvastuu on muutoshetken jälkeen tapahtuvista sähköntoimituksista datahubilla." Sovittava esettin kanssa siirtymäaika. OK, ei vaadi muutoksia versioon 1.0. "Datahubiin ei tulla siirtämään taseselvitykseen ja tasevirheiden korjaamiseen liittyvää historiatietoa jo kiinni menneiden taseiden osalta."

6 Pöytäkirja 6 (7) Tämä aiheuttaa sen, että JVH:t joutuvat ylläpitämään taseselvitysjärjestelmiään kolme vuotta datahubin käyttöönoton jälkeen, jotta historiatiedon ja niiden mahdollisten muutosten valossa voidaan suorittaa tasevirhekorjausajot. Tämän linjauksen perusteella JVH:t jäävät ilman Datahubin mukanaan tuomia kustannushyötyjä järjestelmämielessä. Historiatieto sulkeutuneiden taseiden osalta tullaan siirtämään datahubiin. Päivitetään versioon 1.0 Relevantti vaiheistus. Tarkistuspisteitä, ja niihin liittyviä selkeitä kriteereitä oltava riittävästi, jotta voidaan arvioida toimijoiden valmiutta ja puuttua ongelmiin ajoissa. Kenellä / Millä taholla on mandaatti tehdä päätökset vaiheesta toiseen siirtyessä. Esim. tapaukset joissa kaikki markkinaosapuolet eivät ole pystyneet seuraamaan aikataulua. OK. Tullaan tarkentamaan myöhempiin versioihin. "Estetään sähkönmyyntisopimusten teko online-palvelussa siten, että alle 7 päivää ennen jäädytysjakson alkua tehdyissä myyjänvaihdoissa asiakkaan valitsema toimituksen aloitushetki on ydinjäädytysjaksolla tai alle 14 vuorokautta datahubin käyttöönotosta." Etukäteen määritettävä päivä, jolloin hubi otetaan käyttöön, ja estettävä sopimusten tekeminen 14 päivää sen jälkeen? Esim. hubi go-live päivä suunnitellaan , asiakas saisi tehdä uuden myyntisopimuksen alkaen Entä jos go-live viivästyy pari päivää vaikkapa konversioiden hitauden tai muun ennakoimattoman syyn vuoksi? Miksi? eikö hubiin voisi tuoda myös takautuvaa tietoa tai ainakin löysemmällä pvm-rajalla go-liven jälkeen? OK, datahubilla tulee olemaan etukäteen määritelty käyttöönottoajankohta. Ei vaadi muutoksia. Selkeät vastuuhenkilöt datahubin käyttöönottoon liittyvillä toimijoilla, velvoite olla toimintavalmiudessa käyttöönoton aikana-> War-room. Riittävät resurssit varallaoloon. Etukäteen testaus siitä, että kommunikointikanavat toimivat varmasti ja että ovat varmasti käytettävissä joka ikisellä toimijalla. Tarkistetaan, että löytyy markkinaosapuolten tehtävälistoista. Nouseeko riskeissä riittävästi esille se, että usealla toimijalla voi olla uuden järjestelmän (esim. asiakastietojärjestelmän) käyttöönotto lähellä datahubin käyttöönottoa? Huomioitu, ei vaadi muutoksia. Riskienhallintaan liittyen kysymys: kuinka näitä riskejä arvioidaan ja kuinka tiheästi datahub-projektissa? Ketkä riskejä arvioivat? Nythän esimerkiksi datahub-projekti on jo omalta osaltaan myöhässä, eli riski on konkretisoitunut. Päivitetty versioon 1.0. Käyttöönottotyöryhmä tarkastelee riskejä vähintään puolivuosittain. Loput väliraportin kommentit liittyivät yksittäisiin pieniin korjauksiin, muotoiluihin, kirjoitusvirheisiin tai muihin yksityiskohtaisempiin viilauksiin eikä kommentteja näiden osalta kir-

7 Pöytäkirja 7 (7) jattu erikseen pöytäkirjaan. Tarvittavat päivitykset tehtiin suoraan käyttöönottosuunnitelmaan. Myös konsultaatiokysymyksiin tulleet vastaukset käytiin läpi, niissä ei noussut enää esille uusia näkökulmia tai ehdotuksia ja pääosin tarvittavat muutokset olivat jo päivitetty käyttöönottosuunnitelmaan tai huomioitu seuraavissa konsultaatiokysymyksissä / tulevassa tietokonversio kyselyssä. Väliraporttiin saatiin myös kysymyksiä, jotka eivät varsinaisesti liittyneet käyttöönottosuunnitelmaan. Kysymykset koostetaan omaksi dokumentikseen vastauksineen ja julkaistaan EDIELfi-portaalissa. Väliraportin kommenttien perusteella puskuri-termi jäi epäselväksi. Tätä selkeytetään käyttöönottosuunnitelman versioon 1.0 sekä huomioidaan myös seuraavassa käyttöönottotyöryhmän webinaarissa (24.1). Lisäksi esille nousi huomio, että muistetaan korostaa kaikissa viestintäkanavissa, että jäädytysjaksolla asiakaspalvelun pitää toimia eikä palvelun laatu saa huonontua. Huolehditaan myös, että yhtiöiden johtajataso pysyy mukana projektin etenemisestä. Hyödynnetään esim. tilaisuuksia, joissa johtajia paikalla mm. Fingrid Current viestinnässä. 3 Työpajan päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Seuraava kokous on Duetto Businessparkissa (klo ). Vuoden 2018 ensimmäinen kokous sovittiin pidettäväksi (klo ). Jakelu Datahub käyttöönottotyöryhmä

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma Datahub webinaarit 2017 Datahub käyttöönottosuunnitelma 24.10.2017 Asiantuntijat: Minna Arffman / Fingrid Oyj minna.arffman@fingrid.fi Johanna Piispa / Vantaan Energia Sähköverkot Oy johanna.piispa@vantaanenergia.fi

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmä Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Datahub seurantaryhmä Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Datahub seurantaryhmä 4.4.2017 Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen" Toiminnalliset ja tekniset määrittelyt Tietojärjestelmähankinnan

Lisätiedot

Yhteiskokous

Yhteiskokous Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä / Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmä Yhteiskokous 20.5.2019 Agenda 09:00 14:15 / Aamupäivä Läkkisepäntie

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset kuulumiset. Pöytäkirja 1 (5)

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset kuulumiset. Pöytäkirja 1 (5) Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 22.8.2017 Aika Paikka 22.8.2017 klo.9-15 Triotto, Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. Pikkarala Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy

SPS Energiapalvelut Oy (klo13.00 asti) Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 18.1.2018 Aika 18.1.2018 klo 9.00 14.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset asiat. Pöytäkirja 1 (6) Julkinen

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. 1.1 Ajankohtaiset asiat. Pöytäkirja 1 (6) Julkinen Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 15.4.2019 Aika 15.4.2019 klo 9.00 15.00 Paikka Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki Duetto Business Park nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Julkinen. Datahub / Korpelainen Kerttu 27.3.

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Julkinen. Datahub / Korpelainen Kerttu 27.3. Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 27.3.2019 Aika 27.3.2019 klo 9.00 12.30 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki nh. Isoniemi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen (siht.) Teemu Hiekka

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma

Datahub webinaarit Datahub käyttöönottosuunnitelma Datahub webinaarit 2018 Datahub käyttöönottosuunnitelma 24.1.2018 Asiantuntijat: Minna Arffman / Fingrid Datahub Oy minna.arffman@fingrid.fi Jari Arve / Satapirkan Sähkö Oy jari.arve@spsoy.fi Greetta Arha

Lisätiedot

Datahub webinaarit Katkaisu- ja kytkentäprosessit

Datahub webinaarit Katkaisu- ja kytkentäprosessit Datahub webinaarit 2017 Katkaisu- ja kytkentäprosessit Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous

Käyttöönottotyöryhmän kokous Käyttöönottotyöryhmän kokous 20.11.2017 Käyttöönottosuunnitelman luonnosta päivitettiin kokouksessa alle listatun mukaisesti: Vaiheistus on selkeästi jaettava ja sen on perustuttava tarkistuspisteisiin

Lisätiedot

Datahub webinaarit Taseselvitys ja tasevirheiden käsittely

Datahub webinaarit Taseselvitys ja tasevirheiden käsittely Datahub webinaarit 2017 Taseselvitys ja tasevirheiden käsittely Kouluttaja esa.pietarinen@fingrid.fi p. 030 395 5277 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Datahub seurantaryhmän kokous 4.4.2017 Julkaistavia uusia dokumentteja Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa versio 1.2 prosessidokumentti Datahub-tapahtumat versio 1.1 tekninen

Lisätiedot

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista

Datahub webinaarit Yleistä datahubista ja dokumenteista Datahub webinaarit 2017 Yleistä datahubista ja dokumenteista 10.2.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Datahub / Korpelainen Kerttu klo.

Käyttöönottotyöryhmän kokous Asialista. 1 Kokouksen avaus. Pöytäkirja 1 (5) Datahub / Korpelainen Kerttu klo. Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 16.6.2017 Aika Paikka 16.6.2017 klo.9-15 Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki 2 krs. nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.)

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub - projektista

Käyttöönottotyöryhmä Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub - projektista Käyttöönottotyöryhmä 4.9.2018 Minna Arffman Ajankohtaista asiaa datahub - projektista Projektin aikataulu ja vaiheet, CGI Toimitusprojekti alkaa välittömästi syyskuussa 2018 Valmistuminen 04/2021 Käyttöönoton

Lisätiedot

Datahub webinaarit Sopimusmuutokset ja sopimusten päättämiset

Datahub webinaarit Sopimusmuutokset ja sopimusten päättämiset Datahub webinaarit 2017 Sopimusmuutokset ja sopimusten päättämiset Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2

Lisätiedot

SÄHKÖNMYYNTISOPIMUKSEN PERUUTTAMINEN ENNEN TOIMITUKSEN ALKUA

SÄHKÖNMYYNTISOPIMUKSEN PERUUTTAMINEN ENNEN TOIMITUKSEN ALKUA SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO OHJE 1 (8) Markus Piispanen SÄHKÖNMYYNTISOPIMUKSEN PERUUTTAMINEN ENNEN TOIMITUKSEN ALKUA Tässä ohjeessa esitetty menettelytapa otetaan käyttöön 16.1.2012, jota ennen kaikki peruutukset

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjät Marjut Puukangas Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Kyselyt webinaarin aikana Webinaaritallenne

Lisätiedot

Datahub webinaarit Webinaarien aikana tulleet kysymykset

Datahub webinaarit Webinaarien aikana tulleet kysymykset Datahub webinaarit 2017 Webinaarien aikana tulleet kysymykset 31.5.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Datahub-projekti. Käyttöönottotyöryhmä

Datahub-projekti. Käyttöönottotyöryhmä Datahub-projekti Käyttöönottotyöryhmä 7.5.2019 Agenda, 09:00 15:00 Työpajan avaus 15.4. kokouksen pöytäkirja Ajankohtaiset asiat Työpajan tavoitteet Kuulumisia tietokonversioista / Lauri Jännes Käyttöönottosuunnitelman

Lisätiedot

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj

Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista. Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj Datahub selvitys päähavainnot nykytilasta, otteita tulevasta väliraportista Sähkömarkkinapäivä 7.4.2014 Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj 2 Fingridin datahub selvitys Vaihe 1. valmis 04/2014

Lisätiedot

Jaakko Koskela-Koivisto Elenia Oy Janne Piispanen Helen Oy (asialistakohdat 2-7)

Jaakko Koskela-Koivisto Elenia Oy Janne Piispanen Helen Oy (asialistakohdat 2-7) Pöytäkirja 1 (5) Käyttöönottotyöryhmän kokous 11.6.2019 Aika 11.6.2019 klo 9.30 14.30 Paikka Clarion Hotel Helsinki, Tyynenmerenkatu 2, 00220 Helsinki nh. Ulappa Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous Pöytäkirja 1 (8) Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmien yhteiskokous Aika Paikka 28.11.2017 klo.10.00-13.30 Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki Duetto Business Park, nh. Kuolajärvi Paikalla Anna-Kaisa

Lisätiedot

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman

Prosessityöryhmät. Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityöryhmät Datahub projekti seurantaryhmän kokous 10.11.2015 Minna Arffman Prosessityössä määritellään liiketoimintaprosessit Ensimmäiseksi kuvataan nykyiset prosessit ja varmistetaan niiden syvä

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä

Käyttöönottotyöryhmä Käyttöönottotyöryhmä Työpajan II tavoitteet Työsuunnitelman laatiminen loppuvuodelle Käyttöönottosuunnitelman sisällysluettelo sekä laajuus ja rajaukset Tehtävien priorisointi Tehtävien aikataulutus ja

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjänä Marjut Puukangas Avustamassa Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Kyselyt webinaarin

Lisätiedot

Datahub webinaarit Mittaustietojen hallinta datahubissa

Datahub webinaarit Mittaustietojen hallinta datahubissa Datahub webinaarit 2017 Mittaustietojen hallinta datahubissa 26.4.2017 Kouluttaja esa.pietarinen@fingrid.fi p. 030 395 5277 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238

Lisätiedot

Datahub ajankohtaiswebinaari Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat

Datahub ajankohtaiswebinaari Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat Datahub ajankohtaiswebinaari 15.6.2018 Suunnitelmat liittyen datahubin käyttöönottoon ja Fingrid Datahub Oy:n ajankohtaiset asiat Esiintyjänä Pasi Lintunen Avustamassa Kerttu Korpelainen Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Fingrid Oyj. Aperak -tutkimus 1/2015

Fingrid Oyj. Aperak -tutkimus 1/2015 Fingrid Oyj Aperak -tutkimus 1/215 Aineiston rakenne, N=51 Vastaa kyselyyn N=51 Sähkön myyjänä 13 25 Jakeluverkonhaltijana 23 45 Sekä sähkön myyjän että jakeluverkonhaltijan näkökulmasta 15 29 Tulokset

Lisätiedot

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015

Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 Kick-Off sähkönmyyjien prosessityöryhmä 27.5.2015 2 Tervetuloa kick-off kokoukseen! Esittelykierros Kilpailulainsäädännön noudattaminen Prosessityöryhmät Ryhmän tavoitteet / nykyprosessit Ryhmän tavoitteet

Lisätiedot

Datahub webinaarit Sopimusten ilmoitus

Datahub webinaarit Sopimusten ilmoitus Datahub webinaarit 2017 Sopimusten ilmoitus 29.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin eteneminen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015

Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Ajankohtaiskatsaus 17.11.2015 Uusi sähkönmyyjiä 3 Uusia sähkönmyyjiä Lumo Energia Oy / LUMO Werel Oy (Pamrek) / PAM Statkraft Energi AS / STAK Nammo Vihtavuori Oy / NAM 2.12.2015 Minna Arffman Fingridin

Lisätiedot

Käytiin lyhyt esittelykierros osallistujien kesken.

Käytiin lyhyt esittelykierros osallistujien kesken. Pöytäkirja 1 (8) Käyttöönottotyöryhmän kick off -kokous 12.4.2017 Aika Paikka 12.4.2017 klo.9-15 Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. sauna Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Käyttöönottotyöryhmä Muutokset / tarkennukset datahubprosesseihin

Käyttöönottotyöryhmä Muutokset / tarkennukset datahubprosesseihin Käyttöönottotyöryhmä 31.10.2018 Muutokset / tarkennukset datahubprosesseihin Dokumentaatio versio 1.6 Uudet dokumentit julkaistu 1.10.2018 Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Lisätiedot

Datahub-webinaarit Tuote- ja laskurivitietojen ylläpito ja osapuolitietojen ylläpito sekä valtuutukset datahubissa

Datahub-webinaarit Tuote- ja laskurivitietojen ylläpito ja osapuolitietojen ylläpito sekä valtuutukset datahubissa Datahub-webinaarit 2017 Tuote- ja laskurivitietojen ylläpito ja osapuolitietojen ylläpito sekä valtuutukset datahubissa 17.5.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu

Lisätiedot

Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous

Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous 28.3.2018 Tiedonvaihdon kehitysryhmän & datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous Agenda 28.3.2018 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen Esittäytymiset Datahub-projektin kuulumiset / Arffman Tietokonversion

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 4.6.2018 Agenda 4.6.2018 9.00 Kokouksen avaus 9.05 Edellisen kokouksen muistio 9.20 Projektin tilannekatsaus Marjut - yleistä projektista 9.30 Titta-palvelun ajankohtaiset

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2019

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2019 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 5.4.2019 MUISTIO 1(6) Kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2019 Aika: Torstaina 4.4.2019 klo 9.30-14.00 Paikka: Energiateollisuus ry:n toimisto,

Lisätiedot

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho

Tiedonvaihto ja datahub. Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihto ja datahub Markkinatoimikunnan kokous 8.10.2014 Pasi Aho Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihtopalvelut Tiedonvaihdon palvelusopimukset Käyttöpaikkarekisteri Testaus- ja sertifiointipalvelu Neuvonta-

Lisätiedot

Markkinatoimikunnan kokous Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub -projektista

Markkinatoimikunnan kokous Minna Arffman. Ajankohtaista asiaa datahub -projektista Markkinatoimikunnan kokous 17.9.2019 Minna Arffman Ajankohtaista asiaa datahub -projektista Minna Arffman Fingrid Datahub Oy palvelupäällikkö minna.arffman@fingrid.fi +358 40 648 3015 Datahub järjestelmätoteutus

Lisätiedot

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho

Datahub projektin yleiskatsaus. Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Datahub projektin yleiskatsaus Seurataryhmän kokous 01/2015 10.11.2015 Pasi Aho Sähkömarkkinoiden tiedonvaihto on yksi palveluistamme Kulutuksen ja tuotannon liittäminen kantaverkkoon Käyttövarma sähkönsiirto

Lisätiedot

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset

Tietokonversio ja alan valmistautuminen. Datahub projektin ajankohtaiset Tietokonversio ja alan valmistautuminen Datahub projektin ajankohtaiset Datahub -projekti Datahub hankinta käynnissä Tietokonversiopalvelun hankinta käynnissä Prosessidokumentaatioon tulossa päivityksiä

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy

SPS Energiapalvelut Oy Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Pöytäkirja 1 (7) Käyttöönottotyöryhmän kokous 15.5.2018 Aika 15.5.2018 klo 9.00 15.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2017

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2017 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 25.9.2017 KOKOUSMUISTIO 1(6) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2017 Aika Maanantai 18.9.2017 9.00-13.52 Paikka Energiateollisuus ry, Fredrikinkatu 51-53

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous Käyttöönottosuunnitelmien tilannekatsaus

Seurantaryhmän kokous Käyttöönottosuunnitelmien tilannekatsaus Seurantaryhmän kokous 27.9.2018 Käyttöönottosuunnitelmien tilannekatsaus Agenda Sähkömarkkinalain muutosesityksen velvoitteet suunnitelmien osalta Suunnitelmien päivitysten tilannekatsaus 2 Datahubin käyttöönotto

Lisätiedot

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä

Datahub-projekti. Prosessityöryhmä Datahub-projekti Prosessityöryhmä 5.4.2019 Agenda 8:30 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistio 8:45 Lyhyt katsaus projektiin 9:15 Osoiterakenne eri käyttötarpeisiin 9:45 Peruutustapahtumien tarkennusta

Lisätiedot

Jukka Ruusunen Neuvottelukunnan kokous Ajankohtauskatsaus Fingridin toimintaan

Jukka Ruusunen Neuvottelukunnan kokous Ajankohtauskatsaus Fingridin toimintaan Jukka Ruusunen Neuvottelukunnan kokous 6.6.2019 Ajankohtauskatsaus Fingridin toimintaan Puhtaan energian paketti vahvistaa eurooppalaisten sähkömarkkinoiden toimintaa Markkinoiden integroitumista helpotetaan

Lisätiedot

Tiedonvaihdon kehitysryhmän ja datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous

Tiedonvaihdon kehitysryhmän ja datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous Pöytäkirja 1 (7) Tiedonvaihdon kehitysryhmän ja datahub käyttöönottotyöryhmän yhteiskokous 28.3.2018 Aika 28.3.2018 klo 9.00 15.00 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki nh. Kopula Läsnä Minna Arffman

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy Janne Piispanen Helen Oy (Skype)

SPS Energiapalvelut Oy Janne Piispanen Helen Oy (Skype) Pöytäkirja 1 (6) Käyttöönottotyöryhmän kokous 11.2.2019 Aika 11.2.2019 klo 9.00 14.30 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Tietokonversio. Datahub seurantaryhmän kokous

Tietokonversio. Datahub seurantaryhmän kokous 10.04.2018 Tietokonversio Datahub seurantaryhmän kokous Agenda Tietokonversioprojektin tilanne Aikataulu Titan toteutus Kehityshankkeet Pilottiprojekti Toimialakyselyn tulokset Etunimi 2 Sukunimi 18.4.2018

Lisätiedot

Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta

Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta MARKKINAT VERKOT JÄSENTIEDOTE20161129 1(2) Riina Heinimäki 29.11.2016 Hyvät sähköverkko- ja sähkökauppajohtajat Datahub-webinaarissa kuultiin tärkeää tietoa alan valmistautumisesta Energiateollisuus ry

Lisätiedot

Seurantaryhmän kokous nro 4

Seurantaryhmän kokous nro 4 Seurantaryhmän kokous nro 4 Kokouksen esityslista 1. Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyntä 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Projektin tilannekatsaus 4. Muut asiat 5. Seuraava kokous 2 Projektin

Lisätiedot

Työpaja IV. Käyttöönottotyöryhmä

Työpaja IV. Käyttöönottotyöryhmä Työpaja IV Käyttöönottotyöryhmä 22.8.2017 Agenda, 09:00 15:00 (Aikataulu viitteellinen) Työpajan avaus (09:00 09:15) Ajankohtaiset kuulumiset Päivän tavoitteet Edellisen työpajan tulosten dokumentoinnin

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 8/2015

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 8/2015 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 18.12.2015 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 8/2015 Aika Maanantaina 14.12.2015

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2017

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2017 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 29.3.2017 KOKOUSMUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 2/2017 Aika Tiistai 28.3.2017 klo 09.00 13.00 Paikka Energiateollisuus ry, Fredrikinkatu

Lisätiedot

Prosessityöryhmän Skype-kokous

Prosessityöryhmän Skype-kokous Pöytäkirja 1 (5) Prosessityöryhmän Skype-kokous 14.6.2019 Aika 14.6.2019 klo 12.00 13.35 Paikka Skype-palaveri Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja Teemu Hellas Arttu Laine Keravan Energia Oy Emma

Lisätiedot

Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä

Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä Kysely APERAK -kuittaussanomien käytöstä Fingrid toteutti tammikuussa 2015 kyselyn APERAK-kuittaussanomien käytöstä ja kuittaussanomiin liittyvien ohjeiden kehitystarpeista. Samassa kyselyssä selvitettiin

Lisätiedot

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017

Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017 Sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 2/2017 Aika 21.9.2017 klo 9.00 12.15 Paikka Läkkisepäntie 21, 00620 Helsinki 6 krs. nh. sauna Läsnä Minna Arffman Fingrid Oyj (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokous 30.1.2017 Aika 30.1.2017 9.00-15.00 Paikka Läsnä Pois Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Vesä Mäkilä Jari Nykänen Saku Ruottinen Jari Rusanen Raimo Toivanen Tomi

Lisätiedot

2011 EDI-päivien ryhmätyötehtävien oikeat vastaukset

2011 EDI-päivien ryhmätyötehtävien oikeat vastaukset EDI-päivien ryhmätyökysymysten oikeat vastaukset 13.6.2011 Kehitysryhmä 2011 EDI-päivien ryhmätyötehtävien oikeat vastaukset 1. Pientuotanto käyttöpaikoissa, joissa on myös kulutusta a) Miten erotat pientuotannon

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2017

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2017 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 6.2.2017 KOKOUSMUISTIO 1(7) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2017 Aika Tiistai 31.1.2017 klo 09.00 14.00 Paikka Energiateollisuus ry, Fredrikinkatu

Lisätiedot

Kooste tilaisuuksista. Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas

Kooste tilaisuuksista. Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas Kooste tilaisuuksista Datahub-liiketoimintaprosessien perehdytystilaisuudet Vantaa, Oulu ja Jyväskylä Marjut Puukangas Perehdytystilaisuudet 12.1.2016 Vantaalla, n.120 osallistujaa 14.1.2016 Oulussa, n.

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä saatiin datahub-liiketoimintaprosessien

Lisätiedot

Marjut Puukangas Fingrid Datahub Oy (kohta 5.4) Tuomas Lahti esett (kohta 3) Riina Heinimäki Energiateollisuus ry

Marjut Puukangas Fingrid Datahub Oy (kohta 5.4) Tuomas Lahti esett (kohta 3) Riina Heinimäki Energiateollisuus ry Pöytäkirja 1 (7) Energiateollisuus ry:n vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmän ja Fingrid Oyj:n sähkömarkkinoiden tiedonvaihdon kehitysryhmän yhteiskokous Aika klo 9.00 14.30 Paikka Läkkisepäntie

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen

Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Kysymyksiä ja vastauksia Datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyen Tähän dokumenttiin on kerätty datahub-liiketoimintaprosesseihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Tässä dokumentissa on seuraavien

Lisätiedot

Fingrid Datahub Oy. Datahub ajankohtaiswebinaari

Fingrid Datahub Oy. Datahub ajankohtaiswebinaari Fingrid Datahub Oy Datahub ajankohtaiswebinaari Esiintyjät: Lauri Jännes Fredrik Södö Kerttu Korpelainen 2 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin tallenne

Lisätiedot

1.1 Working Group on Data Format & Procedures - Final Report

1.1 Working Group on Data Format & Procedures - Final Report Pöytäkirja 1 (7) Käyttöönottotyöryhmän kokous 28.2.2019 Aika 28.2.2019 klo 9.00 15.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Caruna ja datahub projekti

Caruna ja datahub projekti Caruna ja datahub projekti Sisältö Taustaa Projektin aikataulu ja organisaatio Tietokonversiot Tiedonlaatu työt GS1 koodi Järjestelmäkehitys Prosessikehitys Taustaa Carunassa seurattu alan kehitystä Tanskan

Lisätiedot

Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle

Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle Sähkönmyyjäportaali- käyttäjälle 2 (8) Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Yleiskuvaus... 3 1.2. Kirjautuminen portaaliin... 3 2. Toiminnallisuudet... 3 2.1. Käyttöpaikkahaku ja käyttöpaikan perustiedot... 3

Lisätiedot

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio

Statuspalaveri. Datahubin tietokonversio Statuspalaveri Datahubin tietokonversio Agenda Titan tilanne (Solteq) Käyttöönottosuunnitelmat Konversiotyön eteneminen Muut asiat Etunimi 2 Sukunimi Statuspalaverit tallennetaan, tallenteet Youtubessa:

Lisätiedot

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012

Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta. Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 Markkinoiden tiedonvaihto murroksessa - ajatuksia tulevasta Pasi Aho, tasepalvelupäällikkö Sähkömarkkinapäivä 12.4.2012 2 Mitä on markkinoiden tiedonvaihto? Tietosisältöjä: siirtokapasiteetteja, säätösähkötarjouksia,

Lisätiedot

Datahub webinaarit Asiakastietojen ylläpito

Datahub webinaarit Asiakastietojen ylläpito Datahub webinaarit 2017 Asiakastietojen ylläpito 15.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin

Lisätiedot

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta

Datahub hankkeen tilannekatsaus. Neuvottelukunta Datahub hankkeen tilannekatsaus Neuvottelukunta 21.10.2015 Prosessityö Nykyprosessit kuvattiin yhteismitallisesti sekä varmistettiin niiden ymmärtäminen/valmis Työ jatkuu tarvittavien prosessien määrittelemisellä

Lisätiedot

Webinaari Tietokonversio 1. vaihe

Webinaari Tietokonversio 1. vaihe Webinaari 18.12.2018 Tietokonversio 1. vaihe Esiintyjät Henri Nieminen Lauri Jännes 2 14.12.2018 Webinaarin eteneminen Mahdollisuus esittää kysymyksiä koko webinaarin ajan Webinaarin tallenne ja esitysmateriaali

Lisätiedot

SPS Energiapalvelut Oy Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy

SPS Energiapalvelut Oy Janne Piispanen Helen Oy. Poissa Jimmy Forsman Pöyry Management Consulting Oy Pöytäkirja 1 (8) Käyttöönottotyöryhmän kokous 4.9.2018 Aika 4.9.2018 klo 9.00 15.20 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Nuojua Läsnä Minna Arffman (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous Pöytäkirja 1 (6) Datahub seurantaryhmän kokous Aika Paikka Läsnä Poissa 4.4.2017 klo Fingrid, Läkkisepäntie 21, Helsinki Timo Liiri Riina Heinimäki Maria Kähkönen Pasi Kuokkanen Ville Sihvola Jari Pirkola

Lisätiedot

Testaus- ja sertifiointisuunnitelma

Testaus- ja sertifiointisuunnitelma 2 (13) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 4 2 Markkinaosapuolten testauksen suunnittelu... 5 3 Testaus ja sertifiointi... 6 3.1 Datahub-järjestelmän testaus... 6 3.2 Sidosryhmätestaus... 6 3.3 Tuotantokäytön

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous Pasi Aho. Datahub hankkeen tilannekatsaus

Prosessityöryhmän kokous Pasi Aho. Datahub hankkeen tilannekatsaus Prosessityöryhmän kokous 11.9.2017 Pasi Aho Datahub hankkeen tilannekatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2017 Tietokonversiopalvelun hankinta ja käyttöönotto Tietokonversiotyön käynnistäminen pilottiyritysten

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2019

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2019 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 12.2.2019 MUISTIO 1(6) Kehitysryhmä Luonnos Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2019 Aika: Torstaina 7.2.2019 klo 9.30-14.00 Paikka: Energiateollisuus

Lisätiedot

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen

Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Askelmerkit sähkömarkkinamurrokseen Puhtaan, säätämättömän ja hajautetun tuotannon lisääntyminen yhä enemmän markkinaehtoisesti Säätökelpoisen fossiilisen lauhdetuotannon vähentyminen Joustavuuden ja säätömahdollisuuksien

Lisätiedot

Datahub webinaarit Käyttöpaikkatietojen ylläpito

Datahub webinaarit Käyttöpaikkatietojen ylläpito Datahub webinaarit 2017 Käyttöpaikkatietojen ylläpito 22.3.2017 Kouluttaja marjut.puukangas@fingrid.fi p. 030 395 5292 Avustamassa Kerttu Korpelainen kerttu.korpelainen@fingrid.fi p. 030 395 5238 2 Webinaarin

Lisätiedot

Adaton webinaari Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi

Adaton webinaari Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi Adaton webinaari 23.11.2016 Ajankohtaista datahubista - vinkkejä muutokseen valmistautumiseksi Datahub projektin ajankohtaista Pasi Aho 2 Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia 6. webinaarista

Kysymyksiä ja vastauksia 6. webinaarista 1 (6) Kysymyksiä ja vastauksia 6. webinaarista 1 Voiko mittausaikasarjan yksikköä muuttaa? Aikasarjan yksikkö tullaan tallentamaan datahubiin jollain tietyllä yksiköllä. Tällä ei kuitenkaan oikeastaan

Lisätiedot

Uusi sopimus siis alkaa torstaina 24.6. eli +15vrk. Tämä näkyy sopimuksen aloituspäivämääränä Z03[1]-sanomassa.

Uusi sopimus siis alkaa torstaina 24.6. eli +15vrk. Tämä näkyy sopimuksen aloituspäivämääränä Z03[1]-sanomassa. 8.6.2010 1(7) EDI -käyttäjäpäivät, ryhmätyöt 9.-10.6.2010 Haikon kartano, Porvoo 1. Myyjä hoitaa asiakkaan muuton asiakkaan puolesta ja ilmoittaa siitä normaalisti verkonhaltijalle sanomitse. Miten verkonhaltijan

Lisätiedot

Projektin tilanne ja alan valmistautuminen. Tietokonversio

Projektin tilanne ja alan valmistautuminen. Tietokonversio Projektin tilanne ja alan valmistautuminen Tietokonversio Palvelun toteutusprojekti Palvelun toteutusprojektin aikataulu Palvelu avataan pilottiryhmälle Palvelu avataan koko toimialalle M1 M2 M3 M4 Palvelun

Lisätiedot

Fingrid Datahub Oy. Käyttöönottotyöryhmä

Fingrid Datahub Oy. Käyttöönottotyöryhmä Fingrid Datahub Oy Käyttöönottotyöryhmä Agenda, 09:00 15:00 Työpajan avaus 11.6. kokouksen pöytäkirja Ajankohtaiset asiat Ajankohtaisia asioita datahub projektista ja muista työryhmistä Marjut Puukangas

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (8) Prosessityöryhmän kokous 8.11.2018 Aika 8.11.2018 klo 9.00 15.00 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2012

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2012 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 19.6.2012 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 4/2012 Aika Tiistaina 8.5.2012 klo

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2018

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2018 MARKKINAT VERKOT Riina Heinimäki 19.9.2018 MUISTIO 1(6) Kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 5/2018 Aika: tiistaina 18.9.2018 klo 9.00 14.00 Paikka: Energiateollisuus ry:n toimisto,

Lisätiedot

Datahub seurantaryhmän kokous

Datahub seurantaryhmän kokous 2.11.2016 Minna Arffman Datahub seurantaryhmän kokous Prosessi-dokumentaatio versio 1.1 Julkaistut dokumentit Uudet dokumentit julkaistu 6.10.2016 Sähkön vähittäismarkkinoiden liiketoimintaprosessit datahubissa

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (10) Prosessityöryhmän kokous 3.12.2018 Aika 3.12.2018 klo 8.30 14.30 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Kerttu Korpelainen

Lisätiedot

Muuttotilanteita koskevat ET:n linjaukset

Muuttotilanteita koskevat ET:n linjaukset SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Heinimäki, Piispanen 14.3.2013 MUISTIO 1(5) Muuttotilanteita koskevat ET:n linjaukset Tähän ohjeeseen on kerätty yhteen Energiateollisuus ry:n ohjeet asiakkaan muuttoprosessin hoitamiseksi.

Lisätiedot

Tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous

Tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous 17.9.2018 Tiedonvaihdon kehitysryhmän kokous Agenda 17.9.2018 Kokouksen avaus ja järjestäytyminen Datahub-projektin ajankohtaiset Tietokonversiotyön eteneminen & toimialakyselyn tulokset Tiedonvaihtopalveluissa

Lisätiedot

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus

Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, Pasi Aho. Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Yhteiskokous FG tiedonvaihdon kehitysryhmä + ETn menettelytapojen kehitysryhmä, 30.11.2016 Pasi Aho Datahub projektin ajankohtaiskatsaus Keskeiset tehtävät vuonna 2016 Prosessityön tulosten "julkinen kuuleminen"

Lisätiedot

Testaus- ja sertifiointisuunnitelma

Testaus- ja sertifiointisuunnitelma 2 (15) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 4 2 Markkinaosapuolten testauksen suunnittelu... 5 3 Testaus ja sertifiointi... 7 3.1 Järjestelmien testaus... 7 3.2 Sidosryhmätestaus... 8 3.3 Tuotantokäytön varmistaminen...

Lisätiedot

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista

Datahub webinaarit Datahub ajankohtaista Datahub webinaarit 10.10.2018 Datahub ajankohtaista Esiintyjät Kerttu Korpelainen Lauri Jännes 10.10.2018 Agenda 10.10.2018 Projektin ajankohtaiskatsaus Uuden Tietokonversiosuunnitelman esittely 10.10.2018

Lisätiedot

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa

Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Liite 8 1 (5) Myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektissa Tässä dokumentissa on kuvattu sähkön myyntiyhtiön tehtävälistat datahubin tietokonversioprojektin vaiheissa 1 3. Datahubin käyttöönoton

Lisätiedot

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2016

Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2016 SÄHKÖKAUPPA SÄHKÖVERKKO Markus Piispanen 12.2.2016 MUISTIO 1(5) Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä Vähittäismarkkinoiden menettelytapojen kehitysryhmä 1/2016 Aika Maanantaina 1.2.2016

Lisätiedot

Prosessityöryhmän kokous

Prosessityöryhmän kokous Pöytäkirja 1 (7) Prosessityöryhmän kokous 5.4.2019 Aika 5.4.2019 klo 8.30 14.30 Paikka Duetto Business Park, Läkkisepäntie 23, 00620 Helsinki nh. Kuolajärvi Läsnä Marjut Puukangas (pj.) Emmi Kaivosoja

Lisätiedot