Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi."

Transkriptio

1 Sivu 1/5 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE HANKE Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat lisäävät yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi. Tavoitteena on kehittää yhteistyömuotoja, joiden myötä opetukseen, ohjattuun harjoitteluun, kokeilu-, kehittämis- ja tutkimustoimintaan sekä täydennyskoulutukseen liittyvää asiantuntijuutta, osaamista ja materiaaleja jaetaan. enorssi-portaalia kehitetään yhteistyössä ohjatun harjoittelun tukikohdaksi. Portaali palvelee sekä opettajaopiskelijoita että harjoittelun ohjaajia ym. opettajankouluttajia. Samalla portaalin sisältö on kaikkien suomalaisten opettajien käytössä. 2. HANKKEEN TOIMINTA-ALUEET, TAVOITTEET JA SISÄLLÖT Lukuvuosi on ohjauksen teemavuosi. Lukuvuoden aikana mm. toteutetaan ohjaajakouluttajakoulutus, järjestetään ohjaussymposium ja julkaistaan ohjauksen käsikirja. 1 OHJATTU HARJOITTELU 1.1 Ohjaajakoulutus Ohjaajakouluttajakoulutuksen toteuttaminen (rahoitus saatu 2007). Valtakunnallisen ohjausymposiumin järjestäminen. 1.2 Harjoittelun ohjauksen perusteiden ja teoriataustan yhtenäistäminen 1.3 Harjoittelun ohjauksen 1.4 Ohjatun harjoittelun palautejärjestelmän 1.5 Lisätään opettajaopiskelijoille mahdollisuuksia osallistua verkkoopetuksen suunnitteluun ja toteutukseen Julkaistaan yhteinen harjoittelua ohjaava asiakirja. Kehitetään ja laajennetaan edelleen ohjaajan työkalupakkia ohjaajien, ohjaajakouluttajien sekä opettajaopiskelijoiden työvälineeksi sekä materiaalipankiksi. Kehitetään edelleen yhteistä palautelomaketta ja toimintamalleja sen käytössä. Julkaistaan raportti edellisen lukuvuoden opiskelijapalautteesta. Suunnitellaan ja järjestetään lukio-opetukseen useita verkko-opetuskursseja. 2 HYVINVOIVA KOULU 2.1 Työhyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden Pohditaan ja ideoidaan yksiköiden TYHY-toimintaa ja keinoja yhteisöllisyyden ja jaksamisen edistämiseksi. 2.2 Oppilaskuntatoiminnan Kehitetään ja yhtenäistetään oppilaskuntien toimintaa

2 Sivu 2/5 ja osallistumisen edistäminen 2.3 Yrittäjyyskasvatuksen 2.4 Maahanmuuttajan ja erilaisen oppijan tukeminen kansalais- ja demokratiakasvatuksen tavoitteiden suuntaan. Vakiinnutetaan yrittäjyyskasvatus jokaisen yksikön sisällöksi ja toimintatavaksi. Tuotetaan yrittäjyyskasvatukseen liittyvää materiaalia erityisesti harjoittelun ohjauksen tueksi. Edistetään kaikille yhteisen koulun kehittymistä. Jaetaan asiantuntijuutta ja tuotetaan tukimateriaalia erilaisen oppijan ja erilaisen kulttuuritaustan omaavien oppilaiden kohtaamiseen. Kehitetään lukion erityisopetusta. 2.5 Oppilashuollon Tuotetaan ja kootaan tietoa peruskoulun oppilashuoltoon ja lukion opiskelijahuoltoon liittyvistä ajankohtaisista asioista opettajien, harjoittelijoiden ja oppilashuoltohenkilöstön käyttöön. 2.6 Terveyden edistäminen Harjoittelukoulut osallistuvat Stakesin terveyden edistämisen vertaistietojärjestelmän kehittämishankkeeseen (TedBM hanke). Hankkeessa kehitetään kunnille yhtenäistä ja suunnitelmallista terveyden edistämisen vertailutietojärjestelmää. 3 SISÄLLÖNTUOTANTO 3.1 Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön 3.2 Opetusmateriaalien tuottaminen 3.3 Monipuolisten työskentelytapojen edistäminen 3.4 UNESCOn tavoitteiden edistäminen 3.5 Opetussuunnitelmien 3.6 Alueellisen täydennyskoulutuksen tarjoaminen 3.7 Koulutuspalveluiden tarjoaminen Kokeillaan ja sovelletaan jatkuvasti kehittyvää teknologiaa kouluympäristössä, ohjatussa harjoittelussa ja opetuksessa (laitteet, ohjelmistot ja palvelut). Osallistutaan ajankohtaisiin tutkimushankkeisiin. Tuotetaan harjoittelijoille ja opettajille monipuolista opetus- ja tukimateriaalia: tietoa, kuvia, ideoita. Tuotetaan ja kootaan tietoa erilaisista työtavoista ja menetelmistä ohjatun harjoittelun ja opetuksen tueksi. Tuotetaan ja kootaan harjoittelijoille ja opettajille materiaaleja, ideoita ja kokemuksia UNESCO-toiminnan tavoitteiden edistämiseksi. Luodaan aineryhmille mahdollisuuksia verkostoitua ja kehittää oman aineensa opetussuunnitelmaa ja sen tulkintaa. Tuotetaan yhteistä materiaalia harjoittelijoiden ja opettajien käyttöön. Toimitaan alueellisina täydennyskoulutus- ja resurssikeskuksina. Kehitetään edelleen toimintamallia, joka mahdollistaa erikseen sovittavien koulutuspalveluiden markkinoinnin ja toteuttamisen. Kouluttajina toimivat yksiköiden eri kehittämisalueiden asiantuntijat.

3 Sivu 3/5 TOIMINTASUUNNITELMA Tavoitteiden pohjalta järjestetään toimintaa lukuvuonna seuraavasti: Johtoryhmä Vastaa yhteistyöverkoston toiminnasta asetettujen tavoitteiden ja ohjaavien asiakirjojen suuntaisesti. Vastaa hankkeen taloudesta. Kehittää yhteistyötä: OKL:t, OM, OPH, SOOL ym. Projektivastaava koordinoi kaikkea käytännön toimintaa, valmistelee seminaarit, kokoukset, asiakirjat ym, ylläpitää ja kehittää portaalia, tiedottaa Seminaarit: työseminaari Turussa Ohjaussymposium ja arviointiseminaari Tampereella. Portaalin Teema: Ohjatun harjoittelun tukikohta. Opettajankouluttajien kiinnostuksen herättäminen. Harjoittelukoulujen kehittämistoiminta näkyväksi. Sisällön laajentaminen. Palvelujen. Työryhmät ja niiden keskeiset tavoitteet: Tarkemmat suunnitelmat löytyvät enorssi-portaalista: Yhdyshenkilöt harjoittelukouluilla Tiedonkulku täsmällistä ja oikein kohdentuvaa (opettajat, opiskelijat, johtoryhmä). Portaalin koulukohtaisten tietojen päivittäminen. Henkilökohtaiset palaverit, rekrytointi projekteihin, seminaarijärjestelyt jne. Yhdyshenkilöt OKL:ssa Tiedonkulku täsmällistä ja oikein kohdentuvaa (henkilöstö, opiskelijat, johto). Henkilökohtaiset palaverit, rekrytointi projekteihin, seminaarijärjestelyt jne. Kokeilu-, kehittämis- ja tutkimusyhteistyö Kokeilu-, kehittämis- ja tutkimustoiminnan esiin nostaminen ja markkinointi. Yksiköiden verkostuminen ja yhteistyöhankkeet. Osallistava koulu Yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen lisääminen. Oppilaskuntatoiminnan. Hyvien käytänteiden jakaminen. Yrittäjyyskasvatus Yrittäjyyskasvatuksen juurruttaminen ja vakiinnuttaminen harjoittelukouluissa ja opettajankoulutuksessa. Yrittäjyyskasvatuksen opetussuunnitelmien ja toteuttaminen. Yrittäjyyskasvatukseen liittyvän materiaalin tuottaminen portaaliin niin ohjatun harjoittelun kuin perusopetuksen tueksi. Ohjaajakoulutus Ohjaajakouluttajakoulutuksen jatkaminen Ohjaajan työkalupakin : ohjausmateriaalin kerääminen ja tuottaminen.

4 Sivu 4/5 UNESCO Kulttuuriperinnön opetuksen. Ohjatun harjoittelun liittäminen UNESCO-koulun tavoitteisiin. Materiaalin tuottaminen portaaliin. Kielten opetuksen Kielten opettajien verkostuminen. Materiaalin toimittaminen ja julkaiseminen portaalissa. Verkko-opetus Verkko-opetuksen toteuttaminen. Yhteistyön laajentaminen OKL:n suuntaan. Helppojen yhteistyömallien. Ohjatun harjoittelun liittäminen verkko-opetuksen suunniteluun ja toteutukseen. TYHY Koulujen TYHY-ryhmien edustajien verkostuminen. Materiaalin toimittaminen portaaliin. Erilaisen oppijan tuki Maahanmuuttajaopetuksen. Lukion erityisopetuksen. Oppilashuollon materiaalin kokoaminen. Ohjatun harjoittelun. Yhteisen materiaalin toimittaminen portaaliin. Ohjatun harjoittelun palautejärjestelmä Valtakunnallisen palautejärjestelmän edellisen lukuvuoden kokemusten perusteella. Kyselyn laajentaminen koskemaan kaikkia opintonsa päättäviä opettajaopiskelijoita. Tulosten tulkinta ja julkaisu.

5 Sivu 5/5 TALOUSSUUNNITELMA Lukuvuosi Budjetti Opetusministeriöltä Yhteistyöverkosto Ohjaajakoulutus Taloussuunnitelma Käytössä yhteensä Yhteistyöverkosto: Budjetti Vuosiviikkotuntikohdennukset lv TEHTÄVÄ TOIMIJA YKSIKKÖ KORVAUS vvh Projektivastaava Markus Leppiniemi Jyväskylä 5 Osallistava koulu Jaakko Väisänen Joensuu 0.5 Osallistava koulu Merja Kuosmanen Savonlinna 0.25 Osallistava koulu Sanna Hämäläinen Savonlinna 0.25 Erilaisen oppijan tuki Annele Laaksonen Turku 1 Ohjaajakoulutus Pasi Kurttila Oulu 3 Ohjaajakoulutus Markku Lang Oulu 0.5 Unesco-toiminta Raija Kärkkäinen Oulu 0.5 Verkko-opetus Petri Vuorinen Turku 1 TYHY-toiminta Ilpo Ollikainen Jyväskylä 0,5 Yrittäjyyskasvatus Pentti Mankinen Kajaani 2 Kielet Mari Kalaja Jyväskylä 0,5 OKL -koordinaattori Juha Turpeinen Kajaanin OKL 1 Työkorvaukset Ohjaajakoulutus Muut kulut Seminaarit 8000 Matkustus ja päivärahat 3000 Luentopalkkiot 2000 Sijaiskulut 3000 Materiaali, ATK -laitteet ja palvelut 3000 Hallinto 1000 Muut kulut 2000 Yhteensä Hämeenlinnassa Vesa Toivonen, johtava rehtori enorssin pj.

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2009 2010 24.09.2009 1. HANKE Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2010-2011 22.9.2010 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi.

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS)

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA (TTS) 2011-2012 1.11.2011 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut, opettajankouluttajat ja opettajaopiskelijat jatkavat yhteistyötään erityisesti ohjatun harjoittelun kehittämiseksi

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2012-2013 Ver. 10.10.2012 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä )

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä ) Sivu 1/6 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2006 2007 (Hyväksytty enorssin johtoryhmässä 14.09.2006) 1. HANKE: enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto Harjoittelukoulujen yhteiskunnallinen

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2013-2014 Ver. 19.12.2013 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014 enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2014-2015 Ver. 29.9.2014 Mikko Ripatti Mikko Horila Jani Kiviharju Hannu Juuso Marjut Kleemola Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS)

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2017-2018 2.10.2017 Tapio Heino Sampo Forsström Mikko Horila Ari Myllyviita Hannu Juuso Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) Ver enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2016-2017 Ver. 1.10.2016 Tapio Heino Mikko Horila Marita Hokkanen Ari Myllyviita Hannu Juuso Juha Turpeinen Marita Kontoniemi Petteri Mulari 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS)

enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) enorssin toiminta- ja taloussuunnitelma (TTS) 2018-2019 8.10.2018 Heikki Ervast Sampo Forsström Mikko Horila Jani Kiviharju Olli-Pekka Salo Hannu Juuso Juha-Matti Turpeinen Jannika Sarimo 1. TOIMINTA Harjoittelukoulut,

Lisätiedot

enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille

enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille enorssi - harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto - opettajilta, opettajille Mitä yliopistojen harjoittelukoulut ovat? Norssit ovat yliopistojen harjoittelukouluja. Yliopistolain perusteella erityistehtäväksi

Lisätiedot

enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk

enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk Johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj) Mikko Horila (sihteeri) Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Marita Kontoniemi

Lisätiedot

Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA JA TAVOITTEET VS. TOTEUTUS

Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA JA TAVOITTEET VS. TOTEUTUS Ohjaajakoulutus ENORSSI-SEMINAARI ROVANIEMI VS. SAVONLINNA 7.-8.9.2017 JA 18.-20.4.2018 TAVOITTEET VS. TOTEUTUS Lukuvuosi 2017-2018 Toiminnan tavoite 1. Ohjaajakoulutusten suunnittelu ja toteuttaminen

Lisätiedot

OPS-työryhmä. enorssin kevätseminaari Savonlinna. enorssi/ops-ryhmä

OPS-työryhmä. enorssin kevätseminaari Savonlinna. enorssi/ops-ryhmä OPS-työryhmä enorssin kevätseminaari 18. 20.4.2018 Savonlinna Osallistujat Rantala Seppo - Joensuun normaalikoulu Kukkonen Merja - Joensuun normaalikoulu Rintala, Arja - Joensuun normaalikoulu Savolainen

Lisätiedot

enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti mitä - missä milloin

enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti mitä - missä milloin enorssi harjoittelukoulujen verkostoyhteistyöhanke Pentti Mankinen mitä - missä milloin Esimerkkejä asioista, joita on vastustettu raivokkaasti kehruukone rokotus sähkö radio puhelin tietokone bioteknologia

Lisätiedot

enorssi johtoryhmän kokous klo ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk

enorssi johtoryhmän kokous klo ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk enorssi johtoryhmän kokous 22.3.2012 klo 9.00 10.05 ACP: https://connect.uta.fi/hokl_hnk Johtoryhmä: Mikko Ripatti (pj) Mikko Horila (sihteeri) Jani Kiviharju Pasi Kurttila Marjut Kleemola Marita Kontoniemi

Lisätiedot

Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011

Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011 Osallistujat, enorssi seminaari 28. 29.04.2011, Helsinki ver. 21.4.2011 1. Ilpo Ollikainen Jyväskylän normaalikoulu TVT kehittäminen ja verkko opetus 2. Minna Myrsky Nyberg Turun normaalikoulu Ohjaajakoulutus

Lisätiedot

LUOVUUDEN MONET KASVOT

LUOVUUDEN MONET KASVOT LUOVUUDEN MONET KASVOT SYYSSEMINAARI 28.-30.8.2019 JOENSUU TYÖRYHMÄ TYÖ- JA KOULUTUSSEMINAARI Osallistujat 28.8.2019 1. Ervast Anne anne.ervast@ulapland.fi Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2. Haring Minna

Lisätiedot

Toimintakertomus, lukuvuosi Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava

Toimintakertomus, lukuvuosi Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja. Mikko Horila enorssin projektivastaava Toimintakertomus, lukuvuosi 2010 2011 Mikko Ripatti, enorssin johtoryhmän puheenjohtaja Mikko Horila enorssin projektivastaava kesäkuu 2011 Sisällysluettelo 1. ENORSSI... 2 1.1 Lukuvuoden 2010 2011 painopistealueet...

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖLLE enorssi-hankkeen raportti toimintavuodelta JOHDANTO

OPETUSMINISTERIÖLLE enorssi-hankkeen raportti toimintavuodelta JOHDANTO OPETUSMINISTERIÖLLE 30.01.2005 enorssi-hankkeen raportti toimintavuodelta 2004 1. JOHDANTO Harjoittelukoulujen yhteistyöverkosto enorssi on toiminut hanke-esityksen tavoitteiden suuntaisesti. Harjoittelukoulut

Lisätiedot

Erilaisen oppijan tuki Arviointiseminaari Hki / Tallinna (Ko. työryhmä aloitti toimintansa )

Erilaisen oppijan tuki Arviointiseminaari Hki / Tallinna (Ko. työryhmä aloitti toimintansa ) Erilaisen oppijan tuki Arviointiseminaari Hki / Tallinna 24.-25.04.2008 (Ko. työryhmä aloitti toimintansa 31.8.2006) Tavoitteet Erityisopetuksen kehittäminen perusopetuksessa (opetusharjoittelun näkökulma),

Lisätiedot

Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI

Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI Ops-kehittäminen ENORSSI ROVANIEMI 7. 8.9.2017 Mukana Huurinainen-Kosunen Anja HY:n Viikin normaalikoulu Ilomäki-Keisala Ulla- HY:n Viikin normaalikoulu Kukkonen Merja Joensuun normaalikoulu Rantala Seppo

Lisätiedot

MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa Osallistujat:

MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa Osallistujat: MUISTIO: Arviointiseminaari Turussa 02.-03.05.2005 Osallistujat: 1. Mikko Horila HML 2. Tuomo Tammi HML 3. Olli Määttä HKI 4. Pasi Kurttila Oulu 5. Anne Heikkilä ROV 6. Päivi Okkonen-Sotka Viikki 7. Aarno

Lisätiedot

enorssin kevätseminaari Savonlinnassa Tutkoke-työryhmän muistio

enorssin kevätseminaari Savonlinnassa Tutkoke-työryhmän muistio enorssin kevätseminaari Savonlinnassa 25. 27.4. 2018 Tutkoke-työryhmän muistio Läsnä Sanna Isopahkala (pj.) (Tampere) Marko van den Berg (pj.) (Helsinki, Normaalilyseo) Sanna Patrikainen (Helsinki, Viikki)

Lisätiedot

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi Rahoittaja: #OPEKE OPEKE AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi 27.9.2017 Mikä OPEKE on? Valtakunnallinen kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan

Lisätiedot

valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II

valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II ti 22.3.2005 klo 14.00-16.00 ke 23.3.2005 klo 14.15-16.15 Työseminaarin

Lisätiedot

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla MIKÄ ON? OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus on enorssin ja kaikkien harjoittelukoulujen yhteisesti toteuttama koulutuskokonaisuus, jossa harjoittelukouluverkosto toimii paikallisen

Lisätiedot

Urheilun valtakunnallinen kehittämistehtävä

Urheilun valtakunnallinen kehittämistehtävä Urheilun valtakunnallinen kehittämistehtävä Annettu tehtävä Valtakunnallinen kehittämistehtävä voi valtioneuvoston asetuksen 486/2017 mukaan sisältää: velvoitteen kehittää ja levittää valtakunnallisesti

Lisätiedot

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne )

Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne ) Rauman enorssi-seminaariin ilmoittautuneet (tilanne 15.4.2015) 1 Marko van den Berg Helsingin normaalilyseo 2 Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo 3 Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo 4 Veli-Pekka

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ulla Ilomäki-Keisala ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 MIKÄ ON? OPStuki

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä

enorssin syysseminaari Joensuussa Didaktiikka, OPS ja TVT koulun keskiössä Osallistujaluettelo yksiköittäin (ver. 18.4.2014) 1. Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo yläkoulu ja lukio 2. Tuula Koskimies-Sirén Helsingin normaalilyseo lukio 3. Tiia Karpin Helsingin normaalilyseo

Lisätiedot

OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA OHJAAJAKOULUTUS

OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA OHJAAJAKOULUTUS OHJAAJAKOULUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINTA 2016-2017 OHJAAJAKOULUTUS 1. Toiminnan tavoitteet: TAVOITTEET Suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia ohjauskoulutuksia koulukohtaisesti. Tavoitteena on kouluttaa jokainen

Lisätiedot

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso OPS- uudistus Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso - oph - oph: n kanssa yhteistyössä ohjausryhmä - norssien koordinaattorit - kouluttajien koulutus ( 4 moduulia) b) alueellinen taso - kouluttajat

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta. OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely

EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta. OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely EN ESPAÑOL! - PROJEKTIESITTELY esimerkki espanjan opetuksen kehittämihankkeesta OPH:N Kansainvälistämisprojektin esittely EN ESPAÑOL! projekti 2009-2010 Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta peruskoulujen

Lisätiedot

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Hyvinvointiareena 18.9.2019 Ylilääkäri Eija Puhalainen Rehtori Antti Lautala 20.9.2019 Eija Puhalainen ja Antti Lautala 1 Kouvolan Liikkuva koulu

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi OPS-PROSESSI Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 1.9.2011 1 Lukuvuosi 2010-2011 1.9.2011 2 Oppilaan tuen muutokset enorssi -koulutus

Lisätiedot

Itsearviointi ja laadunhallinta

Itsearviointi ja laadunhallinta Itsearviointi ja laadunhallinta Case yliopiston koulu Joensuun normaalikoulu Johtava rehtori, KT UEF Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen itsearviointi- ja laadunhallintakäytänteet Kuopio 7.2.2017 Koulun

Lisätiedot

LUMA SUOMI -kehittämisohjelma LUMA FINLAND -utvecklingsprogram LUMA FINLAND development programme Eheyttävä luonnontieteiden opetus

LUMA SUOMI -kehittämisohjelma LUMA FINLAND -utvecklingsprogram LUMA FINLAND development programme Eheyttävä luonnontieteiden opetus Eheyttävä luonnontieteiden opetus Itä-Suomen yliopisto Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto Anu Hartikainen-Ahia, Ilpo Jäppinen, Tuula Keinonen, Sirpa Kärkkäinen ja Kari Sormunen 1.

Lisätiedot

OPS2016. enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu

OPS2016. enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu OPS2016 enorssin pre- ja kevätseminaari 27-29.4.2016 Viikin normaalikoulu Osallistujat 1. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu 2. Satu Kumpulainen Lapin yliopiston harjoittelukoulu 3. Jaana Kuokkanen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

Yhteinen lapsi yhteiset käytännöt

Yhteinen lapsi yhteiset käytännöt Yhteinen lapsi yhteiset käytännöt Oppilashuollon kehittäminen Järvenpäässä Hanna Saarinen ja Marja Yliniemi 29.4.2010 Hanna Saarinen, Marja Yliniemi 1 Järvenpää pähkinänkuoressa sijaitsee keskisellä Uudellamaalla

Lisätiedot

Monikulttuuristen lasten hyvinvointi opetuksen näkökulmasta. Monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunta

Monikulttuuristen lasten hyvinvointi opetuksen näkökulmasta. Monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunta Monikulttuuristen lasten hyvinvointi opetuksen näkökulmasta Monikulttuurisuusasioiden neuvottelukunta 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 syksy syksy syksy 2015 2016 2017

Lisätiedot

kouluyhteisössä Jyväskylä 4-5.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla

kouluyhteisössä Jyväskylä 4-5.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä Jyväskylä 4-5.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Mukana olevat kunnat v. 2008-09 *Espoo Hamina *Helsinki Hämeenlinna Iisalmi

Lisätiedot

OPS-TYÖ LUKUVUONNA

OPS-TYÖ LUKUVUONNA TIINA VÄLIKANGAS OPS-TYÖ LUKUVUONNA 2016-2017 Tiina Välikangas LÄHTÖTILANNE Opetussuunnitelman toteutumista tulee seurata ja sen jalkauttamista tukea. HAASTEET OPS-prosessissa havaittu, että toimintakulttuurissa

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Jyväskylä

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Jyväskylä Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 6.3.2017, Jyväskylä #uusiperuskoulu UUSI PERUSKOULU 1. Peruskoulufoorumilta visio suomalaiselle peruskoululle 2. Opettajien osaamisen kehittäminen läpi uran 3. Kokeilu-, kehittämis-

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN / TOIMINTASUUNNITELMA:

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN / TOIMINTASUUNNITELMA: OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: Pälkäneen kunta Perusopetuksen luokat 6-9, Pälkäneen lukio Koordinaattori: Jussi Vilanen-Arkimies Opetuksen järjestäjän (koulu/ kunta/seutu)

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi

Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoulun OPS 2016-prosessi Ops- koordinaattori Merja Kuosmanen TIEKARTTA 10.10.2014 Savonlinnan normaalikoulun ops- työ OPS2016-PROSESSI LUKUVUOSI 2013-2014 Opetushenkilöstö Opettajaopiskelijat

Lisätiedot

Suunnitelma Vertaistuen toteuttamisesta Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa ja esiopetuksessa

Suunnitelma Vertaistuen toteuttamisesta Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa ja esiopetuksessa Suunnitelma Vertaistuen toteuttamisesta Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa ja esiopetuksessa Nykytila opettajien ICT-ohjauksessa Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa on perustettu 40 opettajan vertaistukiverkosto.

Lisätiedot

LAPINYLIOPISTON HARJOITTELUKOULUN JA KASVATUS TIETEIDEN TIEDEKUNNAN YHTEINEN TUTKOKE STRATEGIA

LAPINYLIOPISTON HARJOITTELUKOULUN JA KASVATUS TIETEIDEN TIEDEKUNNAN YHTEINEN TUTKOKE STRATEGIA LAPINYLIOPISTON HARJOITTELUKOULUN JA KASVATUS TIETEIDEN TIEDEKUNNAN YHTEINEN TUTKOKE STRATEGIA Lapin yliopiston harjoittelukoulun ja kasvatustieteiden tiedekunnan yhteinen tutkimus, kehittämis ja kokeilutoiminnan

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Kajaani

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Kajaani Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 17.5.2017, Kajaani #uusiperuskoulu Teemakohtaiset alaryhmät - ryhmien työskentelyn tulokset - Oppijalähtöisyys ja uusi opetussuunnitelma Oppijan potentiaali opetuksen lähtökohtana

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN KOKKOLASSA 2007-2008

MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN KOKKOLASSA 2007-2008 MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN KOKKOLASSA 2007-2008 ( 2007 Ohjausryhmä (syyskuussa - 9 henkilöä (sivistystoimi, perusturva), sivistysjohtajan valtuuttama - yhteyshenkilö koordinoi - kokoontuu 1/kk

Lisätiedot

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia Turun normaalikoulu 08.03.2016 Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan strategia 2016-2020 1 Toiminnan perusta Turun normaalikoulu (TNK) on Turun yliopiston koulu ja kasvatustieteiden tiedekunnan laitos,

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue. Lappeenrannan työpajan keskustelun teemoja

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue. Lappeenrannan työpajan keskustelun teemoja Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue Lappeenrannan työpajan keskustelun teemoja Tulevaisuuden osaamistarpeet ja osaamisen vahvistaminen Taitojen ja ominaisuuksien kehittäminen:

Lisätiedot

Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014. Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto

Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014. Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto Opettajan vastuu ja velvollisuudet 16.4.2014 Markku Pyysiäinen Helsingin normaalilyseo Helsingin yliopisto Opetushallinto - Eduskunta: lait (mm. oppiaineluettelo) - OKM: asetukset ja määrärahat - OPH:

Lisätiedot

Lohjan OPS2016- prosessi

Lohjan OPS2016- prosessi Lohjan OPS2016- prosessi Lukuvuosi 2012-2013 lokakuu Sivistysjohtaja asettaa opetussuunnitelman ohjausryhmän, ohjausryhmä aloittaa työnsä Sivistysjohtaja, ohjausryhmän jäsenet Sähköinen Google Drive alusta

Lisätiedot

S2-opetus aikuisten perusopetuksessa - aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöönottoa tukeva koulutus 15.5.

S2-opetus aikuisten perusopetuksessa - aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöönottoa tukeva koulutus 15.5. S2-opetus aikuisten perusopetuksessa - aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöönottoa tukeva koulutus 15.5.2017 Katri Kuukka Tiina Muukka Satu Lahtonen Keskeistä lukutaitovaiheessa

Lisätiedot

V E RY I M P O RTA N T P E R S O N S

V E RY I M P O RTA N T P E R S O N S V E RY I M P O RTA N T P E R S O N S = O P P I L A AT, J OT K A O P P I M I S E N S A J A KO U L U N K Ä Y N T I N S Ä T U E K S I TA RV I T S E VAT VA AT I VA A E R I T Y I S T Ä T U K E A. Terhi Ojala,

Lisätiedot

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien Kouluviihtyvyyttä lisäävien oppilasprojektien toteuttaminen Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen vahvistaminen Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(7) HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Harjoittelukoulujen hallinnollinen asema...

Lisätiedot

yhteyshenkilö ihmeidentekijä?

yhteyshenkilö ihmeidentekijä? eedu 2004/NRO6 VirtuaaliAMK-yhteyshenkil yhteyshenkilö ihmeidentekijä? - Ketä AMKista tarvitaan - tytti.thuren thuren@tamk.fi 1 AMKin toimijat - Opiskelija Läsnäolevana tutkinto-opiskelijana AMKissa (perus-

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

Avaussananat 3.11.2008. Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä. Osaamisen ja sivistyksen asialla

Avaussananat 3.11.2008. Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä. Osaamisen ja sivistyksen asialla Avaussananat 3.11.2008 Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä Osaamisen ja sivistyksen asialla PERUSOPETUKSESSA TAPAHTUU Hallitusohjelma voimavaroja suunnataan erityisesti perusopetuksen

Lisätiedot

OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla

OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla OPS 2016-prosessi Savonlinnan normaalikoululla http://www.oph.fi/ops2016 OPS 2016 avoin, demokraattinen prosessi PROSESSI ALKAA OPS-TYÖRYHMÄ Koordinaattori: Merja Kuosmanen Jäsenet: Pirkko Valkonen, Marjo-

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

Ohjaus ja konsultaatio osana osaamisen kehittämistä

Ohjaus ja konsultaatio osana osaamisen kehittämistä Ohjaus ja konsultaatio osana osaamisen kehittämistä Turun perusopetus Tuija Vänni erityisopettaja OPS 2016 koordinaattori 1 Turun perusopetus lv. 2013-2014 Oppilaita n. 12 600 josta n. 10% tehostetun tuen

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Arjen arkki/ Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus

Arjen arkki/ Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Arjen arkki/ Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Tavoitealueet, IJKK 1. Malli oppilaitosten ja kuntien yhteistyöstä opiskelijahuollon järjestämisessä 2. Oppilaitos hyvinvoivana oppimisympäristönä,

Lisätiedot

Vertaisauditointi Vantaan perusopetuksessa. Merja Kuokka, perusopetuksen aluepäällikkö

Vertaisauditointi Vantaan perusopetuksessa. Merja Kuokka, perusopetuksen aluepäällikkö Vertaisauditointi Vantaan perusopetuksessa Merja Kuokka, perusopetuksen aluepäällikkö 9.11.2017 Mikä vertaisauditointi ja miksi? Auditointiprosessi Mitä opimme, mitä voisitte oppia meiltä? MK 9.11.2017

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Oppilaan ohjauksen hankkeen koordinaattoritapaaminen 19.8.2009 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa

Lisätiedot

Laatu perusopetuksessa 3.5.2012

Laatu perusopetuksessa 3.5.2012 Laatu perusopetuksessa 3.5.2012 Laatuprosessin eteneminen Tampereella Perusopetuksen arviointisuunnitelma (2009) Teemat: Oppilaiden turvallisuus ja hyvinvointi 2009-2010 Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

OpenDigi toimijat. Taustalla SA:n PREP21-hanke 5 opettajankoulutusyliopistoa

OpenDigi toimijat. Taustalla SA:n PREP21-hanke 5 opettajankoulutusyliopistoa OpenDigi 18.12.2017 OpenDigi toimijat Taustalla SA:n PREP21-hanke 5 opettajankoulutusyliopistoa - Oulun yliopisto (koordinaatori) - Jyväskylän yliopisto - Itä-Suomen yliopisto - Turun yliopisto - Lapin

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia työkappale 20.5.2011 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa... 1 2 KPEDUn tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Virtuaaliluokkahankkeen kokous

Virtuaaliluokkahankkeen kokous Virtuaaliluokkahankkeen kokous 8.10.2009 ISOverstaan virtuaaliluokka hanke (lukiot) Prosessin painopistealueet kussakin hankkeessa 1.1.2008-20 pilottilukiota - Mediapalvelimen pystyttäminen ja testaaminen

Lisätiedot

Projektipäällikkö Olli Vesterinen

Projektipäällikkö Olli Vesterinen Projektipäällikkö Olli Vesterinen OSAAMISEN JA KOULUTUKSEN KÄRKIHANKE 1 Uusi peruskoulu -ohjelma on osa Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 24.3.2017, Vaasa Projektipäällikkö Tiina Silander #uusiperuskoulu UUSI PERUSKOULU 1. Peruskoulufoorumilta visio suomalaiselle peruskoululle 2. Opettajien osaamisen kehittäminen

Lisätiedot

Koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäväkokonaisuudet 10.12.2007 Tytti Tenhula

Koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäväkokonaisuudet 10.12.2007 Tytti Tenhula Koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäväkokonaisuudet 10.12.2007 Tytti Tenhula Tehtäväkokonaisuus KOULUTUS Apukysymyksiä Koulutuksen markkinointi Mm. www-sivut, esitteet,

Lisätiedot

ITK-konferenssi Kirsi Salmela ja Juha Kallanranta, Kopiosto ry

ITK-konferenssi Kirsi Salmela ja Juha Kallanranta, Kopiosto ry Opettaja ja tekijänoikeudet - Opettajan kolme roolia ITK-konferenssi 7.4.2017 Kirsi Salmela ja Juha Kallanranta, Kopiosto ry TEKIJÄNOIKEUKSIA! MIKSI? Digiloikka Digitaalitekniikka Laitteet, internet, some,

Lisätiedot

Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen hankkeen tulokset. Raimo Salo, Oulun kaupungin opetustoimi

Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen hankkeen tulokset. Raimo Salo, Oulun kaupungin opetustoimi Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen hankkeen tulokset Raimo Salo, Oulun kaupungin opetustoimi Romanioppilaan perusopetuksen tukeminen Elokuu 2008 joulukuu 2011 Opetushallituksen rahoitus Oulun kaupungin

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla

Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen tuen keskus - 2008 Kehittämisohjelma prosessina kunnan tasolla Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 MAAHANMUUTTAJIEN

Lisätiedot

Ajankohtaista. koulutuksesta. varhaiskasvatuksesta ja. Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8.

Ajankohtaista. koulutuksesta. varhaiskasvatuksesta ja. Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8. Ajankohtaista varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8.2017 Varhaiskasvatus 24/08/2017 Opetushallitus 2 Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet 24.3.2010 Pasi Kankare Opetushallituksen valtionavustusten tavoitteet Koulutuspoliittiset tavoitteet Hallitusohjelma Kesu Keskeiset

Lisätiedot

Peruskoulun uudistamisen kärkihanke

Peruskoulun uudistamisen kärkihanke Peruskoulun uudistamisen kärkihanke 20.4.2017 #uusiperuskoulu #opettajankoulutusfoorumi UUSI PERUSKOULU 1. Peruskoulufoorumilta visio suomalaiselle peruskoululle 2. Opettajien osaamisen kehittäminen läpi

Lisätiedot

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2013

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2013 Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2013 HY:n Viikin normaalikoulu 21.10.2013 Reijo Honkanen, rehtori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Tervetuloa Viikin norssiin Viikin normaalikoulussa

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA:

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: Pälkäneen kunta Perusopetuksen luokat 6-9, Pälkäneen lukio Koordinaattori: Jussi Vilanen-Arkimies Opetuksen järjestäjän (koulu/ kunta/seutu)

Lisätiedot

Avaus. Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Avaus. Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Avaus Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2010 Romanilasten esiopetuksessa otetaan huomioon romanikulttuurista johtuvat erityistarpeet

Lisätiedot

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Kemian opetuksen päivät 2009 KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Koordinaattori Maria Vänskä Yhteistyöhanke, jonka toimintaa tukevat kemian alan yritykset, kemian laitos, opetushallinto

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3 3. Opiskelu... 5 3. Valmennus... 7 4. Tukipalvelut... 7 5. Hallinto ja talous.. 8 6. Tiedottaminen.. 8 2 1.

Lisätiedot