ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI"

Transkriptio

1 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT VALTUUSTO VAIKUTTAJANA Miten arvioitte omia, valtuustoryhmänne ja koko valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätöksenteossa kuluneella valtuustokaudella? Arvioikaa seuraavien tahojen vaikuttavuutta kaupungin päätöksenteossa Millaisina pidätte valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia seuraavien tehtäväkokonaisuuksien osalta? Miten yhdistymissopimuksessa asetetut tavoitteet ovat mielestänne toteutuneet? VALTUUSTO PÄÄTÖKSENTEKIJÄNÄ Minkälaiseksi arvioitte edellytyksenne hoitaa luottamustehtäviänne seuraavien asioiden suhteen? Miten yhteistyö arvionne mukaan sujuu Rovaniemen kaupungin eri toimijoiden välillä? Miten luonnehtisitte valtuuston valmistelu ja päätöksentekoilmapiiriä kaupungissa nykyisellä valtuustokaudella Miten arvioitte seuraavien viranhaltijavalmisteluun liittyvien seikkojen toteutuneen Rovaniemen kaupungissa? Miten merkittävinä pidätte seuraavia Rovaniemen kaupunginvaltuuston päätöksenteossa käytössä olevia työ ja toimintatapoja? Mitä uusia valtuustotyöskentelyyn liittyviä toimintatapoja Rovaniemen kaupungissa voitaisiin ottaa käyttöön? Mitä olette seuraavista valtuuston toimintakulttuuriin liittyvistä asioista Rovaniemellä? Miten olette valtuutettuna kokenut ne kaupungin päätöksenteossa? Yhdistymissopimuksen mukaan uuden Rovaniemen kaupungin valtuuston koko on 75 valtuutettua valtuustokausilla Arvioikaa valtuuston koon merkitystä päätöksentekoon VALTUUSTO KUNTALAISTEN EDUSTAJANA Miten Rovaniemen kaupunginvaltuusto on mielestänne huolehtinut Kuntalain 27 :n mukaisesta velvoitteestaan asukkaiden vaikutus ja osallistumismahdollisuuksien luomisessa? AVOIMET VASTAUKSET Missä tehtävissä Rovaniemen kaupunginvaltuusto tällä ensimmäisellä valtuustokaudella onnistui mielestänne hyvin? Missä tehtävässä Rovaniemen kaupunginvaltuusto on tällä valtuustokaudella epäonnistunut? Rovaniemen kaupungissa käytössä oleva sopimusohjausjärjestelmä on määritelty ja kuvattu valtuuston hyväksymän hallinto ja johtosäännön 2 :ssä. Kaupunkistrategian mukaan lautakuntajärjestelmän kokonaisuudistus toteutetaan vuoteen 2013 mennessä Mitä tärkeinä pitämiänne asioita valtuustokaudella on vielä kesken ja mihin tulisi vielä erityisesti paneutua? Muita näkemyksiä, palautetta tai mielipiteitä valtuutetun työn näkökulmasta... 31

3 2 1. JOHDANTO Kuntalain 1 :n mukaan kunnan asukkaiden vaaleilla valitsema kunnanvaltuusto käyttää kunnassa ylintä päätösvaltaa. Valtuusto vastaa kunnan strategisesta päätöksenteosta, koko kuntakonsernin tavoitteiden asettamisesta, toiminnan ja talouden tasapinosta sekä arvioinnin ja seurannan järjestämisestä. Arvioinnista on muodostunut oleellinen osa kunnan johtamisjärjestelmää sekä sen toiminnan ja palvelujen kehittämistä. Suomen Kuntaliitto on vuonna 2000 antanut ensimmäisen suosituksen ja yleiskirjeen valtuustotason arvioinnista. Kuntaliitto on saattanut em. suosituksen ajan tasalle uudella vuonna 2006 julkaisemallaan suosituksellaan. Suosituksessa esitetään, että kunnanvaltuusto hyväksyy valtuustokauden kattavan kuvauksen arviointijärjestelmäksi osana kunnan strategiaa. Kuvauksessa selvitetään eri toimijoiden roolit arviointitiedon tuottajana, käyttäjänä ja päätöksentekijänä. Suosituksen mukaan kunnan arviointijärjestelmä kattaa valtuuston ja lautakuntien arvioinnin, toimintayksiköissä toteutetun arvioinnin, tilintarkastuksen, sisäisen valvonnan sekä mahdollisen controller toiminnon. Yksi osa valtuuston suorittamaa arviointia on valtuuston itsearviointi. Kuntaliitto suosittaa, että valtuustokauden viimeisenä vuonna valtuusto suorittaa itsearvioinnin. Valtuutetut voivat arvioida valtuuston toimintaa, saavutettuja tuloksia, käytettyjä työskentelytapoja sekä toiminnan kehittämistarpeita. Uuden Rovaniemen kaupunginvaltuuston ensimmäisen valtuustokauden itsearviointi toteutettiin kyselytutkimuksella lokakuussa Valtuuston toinen itsearviointi toteutettiin kyselytutkimuksella joulukuussa Kaikille varsinaisille valtuutetuille jaettiin kyselylomake valtuuston selostustilaisuudessa joulukuussa. Valtuutettuja pyydettiin vastaamaan po. kyselyyn henkilökohtaisesti mennessä.

4 3 Kyselytutkimuksella selvitettiin valtuutettujen henkilökohtaista arviointia kuluvan valtuustokauden kahden ensimmäisen vuoden työskentelystä seuraavista kolmesta eri näkökulmasta: valtuusto vaikuttajana valtuusto päätöksentekijänä valtuusto kuntalaisten edustajana.

5 4 2. VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT Kyselylomake jaettiin 75 valtuutetulle. Kyselyyn vastasi 42 valtuutettua eli vastausprosentti oli 56 %. Vastaajista 37 % oli naisia ja 63 % miehiä. Taulukko 1. Vastaajien ikäjakauma Lkm % Alle 30 v v v v Yli 60 v Yhteensä Yli 60 vuotiaat vastasivat kyselyyn nuorempiaan innokkaammin. Yksi vastaajista ei ilmoittanut taustatietojaan. Taulukko 2. Toimiminen luottamustehtävissä Lkm % 1 4 v v v v Yli 16 v Yhteensä Kyselyyn vastasivat innokkaimmin sekä ne, jotka olivat vasta aloittaneet valtuustotyönsä että ne, joilla oli takanaan jo useita valtuustokausia. Kyselyn tulokset aihealueittain esitetään seuraavissa luvuissa 3 6.

6 5 3. VALTUUSTO VAIKUTTAJANA Valtuutettujen näkemyksiä luottamushenkilöiden ja eri toimielinten vaikuttamismahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta kartoitettiin neljän erillisen kysymyssarjan avulla. Edellisten lisäksi kysyttiin valtuutettujen mielipidettä yhdistymissopimuksessa asetettujen tavoitteiden toteutumisesta Miten arvioitte omia, valtuustoryhmänne ja koko valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätöksenteossa kuluneella valtuustokaudella? Taulukko 3. Valtuutetun, valtuustoryhmän ja koko valtuuston vaikuttamismahdollisuudet Vastaajista vajaat 70 % arvio koko valtuuston vaikutusmahdollisuudet joko erittäin tai melko hyviksi ja hieman yli 70 % vastaajista arvioi oman valtuustoryhmänsä vaikuttamismahdollisuudet joko erittäin tai melko hyviksi. Omat vaikuttamismahdollisuutensa vastaajat kokivat hieman koko valtuuston / valtuustoryhmän vaikuttamismahdollisuuksia pienemmiksi. Naiset arvioivat omat vaikuttamismahdollisuutensa hieman pienemmäksi kuin miehet; naisista kukaan ei arvioinut niitä erittäin hyviksi ja vastaavasti miehistä 15 % arvioi ne erittäin hyviksi. Vastaavasti 13 % naisista näki, että koko valtuustolla on erittäin hyvät vaikuttamismahdollisuudet kun taas miehistä 11 % oli samaa.

7 6 Pitkään valtuustossa olleet (yli 16 vuotta) arvioivat omat vaikuttamismahdollisuutensa selvästi paremmaksi kuin vähän aikaa valtuustossa olleet. Koko valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia arvioitaessa vastaajan valtuustossaoloaika ei juuri vaikuttanut Arvioikaa seuraavien tahojen vaikuttavuutta kaupungin päätöksenteossa Taulukko 4. Eri tahojen vaikuttavuus päätöksenteossa Kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen vaikuttavuus oli vastaajien mielestä selvästi suurin; kaikkien vastaajien mielestä kaupunginjohtajan vaikuttavuus päätöksenteossa on joko erittäin hyvä tai melko hyvä. Kaupunginhallituksen jäsenistä 67 % piti omaa vaikuttavuuttaan erittäin hyvänä. Lauta tai johtokunnassa toimivista 46 % pitää kaupunginhallituksen vaikuttavuutta erittäin hyvänä. Noin 60 % vastaajista piti kaupunginjohtajan vaikuttavuutta erittäin hyvänä.

8 7 Toimielimistä johtokunnilla nähtiin olevan vähiten vaikuttavuutta. Kaupungin asukkaiden vaikuttavuutta pidettiin kaikkein heikoimpana; reilut 75 % vastaajista piti sitä melko tai erittäin huonona. Puolet vastaajista piti yritysten ja elinkeinoelämän vaikuttavuutta joko erittäin hyvänä tai melko hyvänä. 3.3 Millaisina pidätte valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia seuraavien tehtäväkokonaisuuksien osalta? Taulukko 5. Valtuuston vaikuttamismahdollisuudet eri tehtäväalueilla (strateginen ohjaus ja rakenteet) Vastaajien mielestä valtuustolla oli vaikuttamismahdollisuuksia eniten päätettäessä niin kaupungin visiosta ja strategiasta kuin arvoista. Noin 60 % vastaajista näki, että valtuustolla on joko erittäin hyvät tai melko hyvät mahdollisuudet vaikuttaa toiminnallisten

9 8 että taloudellisten tavoitteiden asettamiseen, luottamushenkilöorganisaation rakenteeseen, talouden ohjaukseen ja palveluverkosta päättämiseen. Vain noin 35 % vastaajista oli sitä, että valtuustolla on melko tai erittäin hyvät vaikutusmahdollisuudet kaupungin omistajapolitiikassa ja konserniohjauksessa. Nuoret ja naiset pitivät valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin talouden ohjauksessa selvästi parempina kuin muut vastaajaryhmät. Nuoret pitivät myös valtuuston vaikutusmahdollisuuksia luottamushenkilörakenteiden ja hallintorakenteiden kehittämisessä parempina kuin muut vastaajaryhmät. Vain vajaat 20 % vastaajista näki, että valtuustolla on vaikutusmahdollisuuksia kaupungin henkilöstöpolitiikan tehtäväalueella. Mies ja naisvastaajien mielipiteet asiassa eivät juuri poikenneet toisistaan.

10 9 Taulukko 6. Valtuuston vaikuttamismahdollisuudet eri tehtäväalueilla (palvelut) Valtuustolla on vastaajien mielestä selvästi eniten vaikutusvaltaa kaavoituksessa. Vastausten mukaan muita tehtäväalueita vähemmän valtuustolla on vaikutusvaltaa erikoissairaanhoidossa, joukkoliikenteessä ja työllisyyspolitiikassa.

11 10 Tarkasteltaessa vaikutusvaltaan liittyviä eri tehtäväalueita koskevia vastauksia voidaan havaita, että miesten ja naisten vastaukset poikkeavat vain jonkin verran toisistaan. Perusterveydenhuollossa, päivähoidossa, sosiaalihuollossa, asumisessa, kunnallistekniikassa ja kirjastotoimessa naisvastaajat näkivät miesvastaajia harvemmin, että valtuustolla on po. tehtäväalueilla erittäin hyvät tai hyvät vaikutusmahdollisuudet. Vastaavasti rakentamisessa, energiahuollossa, ympäristötoimessa ja työllisyyspolitiikassa naisvastaajat näkivät miesvastaajia useammin, että valtuustolla on po. tehtäväalueilla erittäin hyvät tai hyvät vaikutusmahdollisuudet. Tarkasteltaessa vaikutusvaltaan liittyviä vastauksia ikäryhmittäin, voidaan havaita, että nuorten vastaajien mielestä erityisesti joukkoliikenteessä valtuuston vaikutusmahdollisuudet ovat melko tai erittäin huonot. YHTEENVETO / VALTUUSTO VAIKUTTAJANA koko valtuustolla ja valtuustoryhmillä on vastaajien mielestä erityisesti vaikutusvaltaa päätettäessä kaupungin visiosta, strategiasta ja luottamushenkilörakenteista sekä päätettäessä toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista tehtäväalueittaisen tarkastelun mukaan valtuustolla on vaikutusvaltaa päätettäessä kaavoituksesta, rakentamisesta sekä kirjasto, kulttuuri, sosiaali, liikunta ja nuorisotoimesta vähiten valtuustolla on vaikutusvaltaa päätettäessä joukkoliikenteestä, erikoissairaanhoidosta ja työllisyyspolitiikasta muiden toimielimien osalta kaupunginhallituksen vaikutusvalta on suurin kaupungin asukkaiden vaikutusmahdollisuudet ovat huonot

12 Miten yhdistymissopimuksessa asetetut tavoitteet ovat mielestänne toteutuneet? Taulukko 7. Yhdistymissopimuksessa asetettujen tavoitteiden toteutuminen

13 12 Vastaajien mielestä erityisesti elinkeinoelämän toimintamahdollisuudet ovat parantuneet yhdistymisen myötä. Noin 90 % vastaajista näkee, että yhdistynyt Rovaniemi on aikaisempaa houkuttelevampi asuinalue ja noin 80 % näkee, että yhdistymisellä on ollut myönteisiä vaikutuksia kaupungin talouteen. Liki 80 % vastaajista näkee, että hallinnon päällekkäisyydet eivät ole yhdistymisen myötä vähentyneet. Lähes 80 % vastaajista on niin ikään jokseenkin tai täysin eri väittämistä, joiden mukaan kaupungin sosiaali ja terveyspalvelujen toimivuus ja taloudellisuus olisi parantunut. Myös väittämästä, jonka mukaan joukkoliikenteen toimivuus on parantunut, noin 80 % vastaajista oli jokseenkin tai täysin eri. Vastaajien sukupuolella ei näyttänyt olevan juurikaan vaikutusta arvioitaessa yhdistymisen vaikutuksia, mutta nuoret näkivät erityisesti kylien elinkelpoisuuteen, elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksiin ja työllisyyden kehittymiseen liittyvien tavoitteiden toteutuneen erittäin tai melko hyvin useammin kuin muut vastaajaryhmät.

14 13 4. VALTUUSTO PÄÄTÖKSENTEKIJÄNÄ 4.1 Minkälaiseksi arvioitte edellytyksenne hoitaa luottamustehtäviänne seuraavien asioiden suhteen? Taulukko 9. Valtuutettujen edellytykset hoitaa luottamustehtäviään Keskimäärin vastaajat kokivat, että heidän mahdollisuutensa hoitaa luottamustehtäviään olivat erittäin tai melko hyvät. Reilut 90 % vastaajista koki, että heidän tiedolliset ja taidolliset valmiutensa valtuutetun / luottamushenkilön työhön ovat erittäin tai melko hyvät. Lähes 80 % vastaajista oli myös sitä, että heillä on hyvät tai erittäin hyvät mahdollisuudet käyttää aikaansa valtuutetun tehtävään. Noin 70 % vastaajista koki, että heidän tiedonsaantinsa valmisteltavista asioista on erittäin tai melko hyvä ja että heillä on erittäin tai melko hyvä kuntalaisten mielipiteen tuntemus.

15 14 60 % vastaajista piti luottamushenkilöpalkkioita niin ikään erittäin tai melko hyvinä. Vajaa puolet vastaajista piti kaupungin tukea valtuustoryhmien toiminnalle hyvänä. 4.2 Miten yhteistyö arvionne mukaan sujuu Rovaniemen kaupungin eri toimijoiden välillä? Taulukko 10. Yhteistyö eri toimijoiden välillä Parhaiten vastaajien mielestä yhteistyö sujuu valtuustoryhmien sisällä. Vastaajista noin 70 % näkee, että yhteistyö myös valtuustoryhmien välillä ja valtuustoryhmien puheenjohtajien välillä sujuu melko tai erittäin hyvin.

16 15 Kaikkein heikoimmin yhteistyö vastaajien mielestä sujuu lautakuntien ja johtokuntien välillä. Yhteistyökysymyksissä ei sukupuoli eikä ikä näyttänyt vaikuttavan merkittävästi vastaajien mielipiteisiin. 4.3 Miten luonnehtisitte valtuuston valmistelu ja päätöksentekoilmapiiriä kaupungissa nykyisellä valtuustokaudella. Taulukko 11. Valtuuston valmistelu ja päätöksentekoilmapiiri Noin puolet vastaajista näki, että päätöksentekoilmapiiri on ollut keskustelua sallivaa ja konsensushenkistä ja yksituumaisuuteen pyrkivää.

17 16 Se on ollut enemmän yksittäispäätöksentekoa kuin ennakoivaa, enemmän sisäpiirimäistä kuin avointa, mutta niin faktoihin kuin mielikuviinkin perustuvaa. Päätöksenteko on ollut keskustelua sallivaa, puuroutuvaa ja hivenen enemmän yksilölliset näkemykset sallivaa kuin ryhmäkuriin perustuvaa. Naiset pitivät päätöksentekoa jonkin verran enemmän ryhmäkuria korostavampana, puoluesidonnaisempana, nurkkakuntaisempana ja ristiriitaisempana kuin miehet.

18 Miten arvioitte seuraavien viranhaltijavalmisteluun liittyvien seikkojen toteutuneen Rovaniemen kaupungissa? Taulukko 12. Viranhaltijavalmistelun laatu Noin 80 % vastaajista on täysin tai jokseenkin samaa, että asioiden esittely on ollut yleensä moitteetonta. Noin 75 % on täysin tai jokseenkin samaa siitä, että päätösehdotukset ovat olleet selkeitä. Noin 75 % vastaajista on saanut viranhaltijoilta

19 18 tarvittaessa lisätietoja päätöksenteon tueksi ja vain joka toinen vastaajista on sitä, että viranhaltijat ovat yleensä helposti tavoitettavissa. Miehet ovat kokeneet naisia useammin, että asioiden valmistelu on avointa ja läpinäkyvää. Noin 70 % vastaajista on sitä, että ratkaisuvaihtoehtoja ei ole ollut riittävästi. Noin 50 % vastaajista kokee, että asiat eivät tule käsittelyyn oikea aikaisesti eikä käsittelyyn ole varattu riittävästi aikaa. Reilut 50 % vastaajista on myös sitä, että kuntalaisia ei ole kuultu eikä heillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon valmisteluvaiheen aikana. 4.5 Miten merkittävinä pidätte seuraavia Rovaniemen kaupunginvaltuuston päätöksenteossa käytössä olevia työ ja toimintatapoja? Taulukko 13. Valtuuston työ ja toimintatavat

20 19 Lähes 90 % vastaajista piti valtuuston selostustilaisuuksia ja oman valtuustoryhmän palavereita joko erittäin tai melko merkittävinä. Noin 70 % vastaajista piti kaupunginhallituksen ja ryhmien puheenjohtajien välisiä iltakouluja erittäin tai melko merkittävinä. Naiset pitivät erityisesti valtuustoryhmien välisiä neuvotteluja, valtuustoryhmien puheenjohtajien palavereita sekä kaupunginhallituksen ja ryhmien puheenjohtajien välisiä iltakouluja jonkin verran tärkeimpinä työmuotoina kuin miehet. 4.6 Mitä uusia valtuustotyöskentelyyn liittyviä toimintatapoja Rovaniemen kaupungissa voitaisiin ottaa käyttöön? Taulukko 14. Valtuuston uudet toimintatavat Vastaajat olivat pääsääntöisesti erittäin myönteisiä valtuuston mahdollisia uusia toimintatapoja kohtaan. Noin 80 % vastaajista lisäisi viranhaltijoiden kuulemista valtuusto

21 20 ryhmissä, aloittaisi lautakuntien ja kaupunginhallituksen teematapaamiset, käynnistäisi luottamushenkilöiden säännöllisen koulutuksen sekä ottaisi käyttöön asukasfoorumit / asukasillat / valtuutettujen ja kuntalaisten säännölliset tapaamiset. Nelisenkymmentä prosenttia vastaajista tekisi tutustumismatkoja, pitäisi iltakouluja ja antaisi nykyistä enemmän kaupungin tukea valtuustoryhmien toiminnalle. 4.7 Mitä olette seuraavista valtuuston toimintakulttuuriin liittyvistä asioista Rovaniemellä? Miten olette valtuutettuna kokenut ne kaupungin päätöksenteossa? Taulukko 15. Syntyneen toimintakulttuurin vaikutus päätöksentekoon Vastaajista noin 70 % arvioi, että valtuustossa tehdyt linjaukset perustuvat yhteisesti hyväksyttyihin arvoihin. Vajaa puolet vastaajista näki, että kunnan strategia ohjaa hyvin päätöksentekoa, yhteiset pelisäännöt ovat olemassa ja niitä noudatetaan ja että päätöksiin sitoudutaan myös äänestyksen jälkeen. Noin puolet vastaajista oli sitä, että tiedonkulku ei ole hyvää ja avointa.

22 Yhdistymissopimuksen mukaan uuden Rovaniemen kaupungin valtuuston koko on 75 valtuutettua valtuustokausilla Arvioikaa valtuuston koon merkitystä päätöksentekoon. Taulukko 16. Valtuuston koon merkitys päätöksenteossa Reilut 50 % vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa siitä, että valtuusto on huomioinut päätöksenteossaan tasapuolisesti kaupungin maantieteelliset osa alueet. Noin 50 % vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa myös siitä, että suuri valtuusto on tuonut yhdistymisvaiheessa päätöksentekoon lisää tarvittavaa asiantuntemusta ja että valtuuston kokoukset ovat sujuneet joustavasti valtuuston suuresta koosta huolimatta. Naiset kokivat miehiä useammin, että valtuuston kokoukset eivät ole sujuneet joustavasti.

23 22 YHTEENVETO / VALTUUSTO PÄÄTÖKSENTEKIJÄNÄ valtuutettujen edellytykset hoitaa luottamustehtäviään ovat hyvät yhteistyö valtuustoryhmien sisällä ja välillä toimii hyvin yhteistyö kunnan johdon (kv, kh, kj) ja kuntalaisten välillä toimii huonosti päätöksentekoilmapiiri on ollut sisäpiirimäistä, puuroutuvaa ja ristiriitaista asioiden esittely ja päätösehdotukset ovat olleet selkeitä, mutta ratkaisuvaihtoehtoja on ollut selkeästi liian vähän käsittelyyn on varattu liian vähän aikaa ja asiat eivät ole aina tulleet käsittelyyn oikea aikaisesti tiedonkulku ei aina ole ollut hyvää ja avointa valtuuston uusia toimintatapoja tulisi valmistella ja ottaa käyttöön valtuuston kokoukset eivät ole aina sujuneet joustavasti

24 23 5. VALTUUSTO KUNTALAISTEN EDUSTAJANA 5.1 Miten Rovaniemen kaupunginvaltuusto on mielestänne huolehtinut Kuntalain 27 :n mukaisesta velvoitteestaan asukkaiden vaikutus ja osallistumismahdollisuuksien luomisessa? Taulukko 17. Velvoite luoda asukkaille vaikutus ja osallistumismahdollisuuksia

25 24 Noin 70 % vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa, että kaupungin www sivut palvelevat kaupunkilaisia hyvin. Lähes 80 % vastaajista oli myös sitä, että toimielinten pöytäkirjat löytyvät netistä helposti. Noin 60 % vastasi, että on täysin tai jokseenkin samaa väittämästä, että hän on valtuutettuna saanut riittävästi tietoa asukkaiden mielipiteistä ennen päätöksentekoa. Lähes 60 % oli sitä, että suunnitteilla olevista asioista ei ole tiedotettu vaikuttamismahdollisuuksien kannalta riittävän ajoissa. Myöskään kaupunkilaisten palautetta ei kerätä riittävästi eikä kaupunkilaisten oma aloitteisuutta asioiden hoidossa, valmistelussa ja suunnittelussa ole tuettu riittävästi. Kehitettäviä asioita ovat vastaajien mukaan mm. kaupungin osa alueittainen hallinto ja kuulemistilaisuudet. Noin 60 % vastaajista selvittäisi kuntalaisten mielipiteitä myös kansanäänestyksellä. Kansanäänestys voitaisiin järjestää vastausten mukaan esimerkiksi seuraavista asioista: pormestarin / kaupunginjohtajan valinta (3 mainintaa) yleiskaavasta / maakuntakaavasta Valionrannan tontin käytöstä torin paikasta kaivoshankkeista, uraanikaivoksesta (2 mainintaa) koulupalvelujen järjestäminen, esim. koulujen lakkauttamisesta Mustikkamaan voimalaitoksen rakentamisesta YHTEENVETO / VALTUUSTO KUNTALAISTEN EDUSTAJANA kaupungin www sivut palvelevat hyvin ja toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat löytyvät netisä helposti valtuutetut ovat mielestään saaneet hyvin tietoa asukkaiden mielipiteistä ennen päätöksentekoa suunnitteilla olevista asioista ei ole kerrottu asukkaille riittävän ajoissa kuulemistilaisuuksia voitaisiin järjestää nykyistä useammin ja kaupunkilaisten palautettava voitaisiin kerätä nykyistä enemmän

26 25 6. AVOIMET VASTAUKSET 6.1. Missä tehtävissä Rovaniemen kaupunginvaltuusto tällä ensimmäisellä valtuustokaudella onnistui mielestänne hyvin? Avoimissa vastauksissa annettiin hyvin monenlaista palautetta siitä, missä tehtävissä valtuusto ensimmäisellä kaudella onnistui hyvin. Seuraavassa on esitetty kooste avoimista vastauksista aihealueittain. Talousasiat ja kaupunkistrategia Kyselyyn osallistuneista 15 näki, että kaupunginvaltuusto on onnistunut talousasioissa, kuten talousarvion laadinnassa, talouden tasapainottamisessa ja talouskurin pidossa. Nähtiin, että kaupunkistrategia on ohjannut toimintaa ja ulkoinen tarkastajan kautta on saatu lisää tietoa talousasioista. Yhdessä kommentissa todettiin, että valtuuston on onnistunut vesittämään kaikenlaiset säästötoimet talouden parantamiseksi. Kaavoitus ja maankäyttö Kaavoitus oli talousasioitten lisäksi toinen merkittävä asia, jonka toteutuksessa valtuusto on onnistunut hyvin (14 vastaajaa). Esimerkkinä onnistuneesta kaavasta mainittiin Kiela. Todettiin, että kaavoituksella on luotu selkeitä linjoja kaupunkialueen kehittämiseksi. Elinkeinoelämä ja kaupungin vetovoimaisuus Kolmantena onnistumisen alueena nähtiin toimenpiteet elinkeinoelämän kehittämisessä ja suhteissa. Myös kunnan imagon parantamisessa on vastaajien näkemyksen mukaan onnistuttua ja Rovaniemen houkuttavuus asumisympäristönä lisääntynyt. Onnistumisena nähtiin myös se, että työllisyyteen on lisätty rahaa. Palvelut / palvelujen kehittäminen (11 mainintaa) Vastaajista neljä näki, että valtuusto on onnistunut peruspalvelujen järjestämisessä, turvaamisessa ja kehittämisessä. Erikseen mainittiin erikoissairaanhoito, kotihoidon kuntalisäkokeilu ja päivähoitopalvelut. Myös investointien ja erityisesti liikuntainvestointien osalta valtuusto on onnistunut hyvin. Kokouskäytännöt ja yhteistyö (7 mainintaa) Useampi vastaaja näki, että yhteistyö ryhmien välillä on parantunut ja erityisesti mainittiin hyvänä esimerkkinä kaupunginhallituksen ja ryhmien puheenjohtajien väliset iltakoulut. Myös valtuustoinfot koettiin hyvinä ja todettiin, että kokousajoista on ilmoitettu hyvissä ajoin etukäteen ja niistä on myös pidetty kiinni. Kokousten vetämistä pidettiin jämäkkänä.

27 Missä tehtävässä Rovaniemen kaupunginvaltuusto on tällä valtuustokaudella epäonnistunut? Hallinnon ja talouden ohjaus (28 mainintaa) Eniten vastaajien mielestä valtuusto on epäonnistunut hallinnon kehittämisessä ja talouden tasapainottamisessa ja ohjauksessa. Talousarviot eivät ole aina olleet realistisia. Investointien vaikutusta käyttötalouteen ei ole osattu arvioida riittävästi ja rakenteellisia muutoksia ei ole tehty. Asioihin ei ole reagoitu riittävän nopeasti. Myös konserniohjauksessa todettiin olevan puutteita. Todettiin, että keskenään ristiriitaiset strategiat eivät toimi eivätkä strategiassa mainitut elävät kylät ole toteutuneet. Yhdistymistä ei ole kyetty viemään loppuun saakka; esimerkkinä hallinnon ja toiminnan päällekkäisyydet. Epäonnistuttu on myös sopimusohjausjärjestelmässä. Hallinto ja johtosäännön uudistaminen ei ole edennyt eikä lautakuntien ja johtokuntien yhteistyö ei toimi. Samoja edustajia on valittu moniin eri lautakuntiin ja luottamuselimiin. Palvelujen tuottamisessa yhtiöt eivät ole ainoa ratkaisu; muitakin malleja on olemassa. Yksityistä palvelutuotantoa suositaan liikaa. Palvelujen järjestäminen ja kehittäminen (12 mainintaa) Vastaajien mielestä erityisesti terveydenhuollon, päivähoidon, sosiaalipalveluiden ja lapsiperheiden palveluiden järjestämisessä on osin epäonnistuttu. Terveydenhuollon palvelut ovat mutkistuneet, lastensuojelutyö ja lasten ja nuorten terveyspalvelujen saatavuus ei ole ollut riittävää. Köyhyys on lisääntynyt. Joukkoliikennepalvelut ovat kehittymättömiä. Alueelliset palvelut (6 mainintaa) Palvelukyläalueiden palveluverkko on jäänyt rakentamatta ja palvelukyläalueiden rakennuspaikat ovat jääneet hoitamatta. Palvelukyliä ei ole vahvistettu. Sinetän liikuntahallin investointipäätös nähtiin virheellisenä ja vaaleihin liittyvänä; toisaalta po. hallin rakentamispäätöstä ja toteutusta pidettiin ristiriitaisena. Kaavoitus ja maankäyttö (3 mainintaa) Valtuusto ei saanut käsitellä mm. Rovaniemen maakuntakaavan uudistamista; kaupunginhallitus antanut lausunnon ja poistanut mm Ounasvaaran länsilaidan rakennuskäytöstä. Nähtiin, että väestömäärä on osayleiskaavassa alimitoitettu.

28 27 Kokouskulttuuri (11 mainintaa) Vastaajien mielestä valtuuston kokoukset ovat usein liian pitkiä, valtuutettujen puheenvuorot ovat joskus liikaa mediaa kosiskelevaa populismia ja asia unohtuu muutamilla liian usein. Valtuuston puheenjohtajan pitäisi pitää tiukempaa kuria. Kissaa ei uskalleta / haluta nostaa pöydälle. Asioista ei käydä riittävästi keskustelua vaan ne on ennalta päätetty. Joskus jo tehtyjä päätöksiä on pyörretty. Kyselytunnit eivät ole toteutuneet toivotulla tavalla. Elinkeinopolitiikka, työllisyys ja kaupungin vetovoimaisuus (4 mainintaa) Vastaajien mielestä myös elinkeinopolitiikan tehostamisessa, matkailupolitiikassa ja työllisyydenhoidossa on myös osin epäonnistuttu. Henkilöstöasiat (3 mainintaa) Henkilöstön asiantuntemusta ei ole käytetty riittävästi hyväksi. Henkilöstön hyvinvointiin ja sairastavuuteen ei ole puututtu Rovaniemen kaupungissa käytössä oleva sopimusohjausjärjestelmä on määritelty ja kuvattu valtuuston hyväksymän hallinto ja johtosäännön 2 :ssä. Kaupunkistrategian mukaan lautakuntajärjestelmän kokonaisuudistus toteutetaan vuoteen 2013 mennessä. Miten mielestäsi sopimusohjausjärjestelmää tulisi kehittää? Järjestelmän kehittämisehdotukset (20 mainintaa) Vastaajien mukaan sopimusohjausjärjestelmää tulisi kehittää ja yksinkertaistaa. Johtokuntien ja lautakuntien sekä viranhaltijoiden roolia tulisi selkiyttää ja yhteistyökäytäntöjä lisätä ja kehittää. Johtokuntien jäsenten tulisi olla asiantuntijoita. Tilaajan ja tuottajan neuvottelu tulee saada säännöllisiksi ja neuvotteluista / sopimusmuutoksista tulisi antaa informaatiota myös hallitukselle ja valtuustolle. Päällekkäisyyksiä ja turhaa byrokratiaa tulisi purkaa, toiminnasta tulee tehdä suoraviivaisempaa ja dynaamisempaa. Tuotteistusta tulee kehittää ja toisaalta tulee arvioida mitä kaikkea tuotteistetaan. Järjestelmä tulisi lopettaa kokonaan / osittain (13 mainintaa) Vastaajista seitsemän oli sitä, että järjestelmä tulisi lopettaa kokonaan ja kuusi vastaajista oli sitä, että se olisi lopetettava niiden toimintojen osalta, joihin se ei sovellu (ohjataan sitä mitä voi ja kannattaa ohjata).

29 28 Todettiin myös, että sopimusohjausjärjestelmä on kallis ja byrokraattinen ja että palvelut tulisi järjestää selvästi pienemmällä toimisto, johto ja päällikkömäärällä, ei tarvitse erikseen tilaajaa ja tuottaja organisaatioita, koska omalla tuotannolla kuitenkin tehdään kaikki mitä ehditään ja loput ostetaan ulkoa, näinhän ulkopuolisen palvelun hintoja pystytään vertailemaan. Johtokuntien asema (5 mainintaa) Vastaajista neljä oli sitä, että johtokunnat voisi lakkauttaa. Miten mielestäsi lautakuntaorganisaatiota tulisi kehittää? Elämänkulkumalli (13 mainintaa) Vastaajista 13 otti kantaa elämänkulkumallin / elinkaarimallin / väestöperusteisen lautakuntamallin puolesta. Parissa vastuksessa todettiin, että ei elinkaarimallia ja pohdittiin, että tuoko malli lisäarvoa. Todettiin myös, että mallin ulkopuolelle voitaisiin jättää mm. tekninen lautakunta ja ympäristölautakunta. Jäsenet asiantuntijoita / valtuuston jäseniä (3 mainintaa) Todettiin, että olisi hyvä, jos lautakunnan jäsenillä olisi yhteys valtuustoon. On ongelmallista, että lautakunnat toimivat valtuustosta itsenäisinä / irrallisina. jos lautakuntiin valittaisiin vain valtuutettuja; politiikoista tulisi ammattimaisempia. Johtokuntiin tulisi saada ao. alan asiantuntijoita. Muut kehittämisehdotukset (22 mainintaa) Esitettiin, että lautakunnat laitetaan kokonaisremonttiin. Tulisi tutustua erilaisiin malleihin sekä käydä paikanpäällä seuraamassa erilaisten lautakuntien työskentelyä. Lautakuntien määrää tulisi vähentää ja mm. maaseutulautakunta voitaisiin lakkauttaa ja nuoriso ja liikuntalautakunta yhdistää. Lautakuntien jäsenmäärää tulisi pienentää. Lautakunnille tulisi saada selkeät palvelukokonaisuudet, jotka eivät kuitenkaan saa olla liian isoja, jotta ne ovat lautakunnan jäsenten hallittavissa. Lautakuntien ja johtokuntien roolia ja yhteistyötä tulee kehittää. Myös lautakuntien välistä yhteistoimintaa ja yhteisiä keskusteluja tulee lisätä. Toimintaa tulee kehittää niin, että tuloksellisuus kasvaa. Lautakuntien roolia tulee vahvistaa ja lautakunnille tulee antaa todellista päätösvaltaa. Lautakunnilla tulee olla selkeä yhteys palvelujen käyttäjiin. Kaksi vastaajista näki, että nykyistä mallia ei ole tarvetta muuttaa.

30 29 Alueellisuus (2 mainintaa) Esitettiin alueellisia lautakuntia haja asutusalueille (3 kpl) ja muut lautakunnat voitaisiin säilyttää entisellään erityislautakuntina. Esitettiin myös uutena lautakuntana maaseutuväen lautakuntaa hoitamaan maaseutukylien asukkaiden asioita; samalla nykyinen aluelautakunta tulisi lakkauttaa Mitä tärkeinä pitämiänne asioita valtuustokaudella on vielä kesken ja mihin tulisi vielä erityisesti paneutua? Palvelujen kehittäminen (52 mainintaa) Vastaajien mukaan erityisesti palvelujen kehittäminen on vielä pahasti kesken. Erityisesti nostettiin esille terveydenhuollon, lasten päivähoidon, koulupalvelujen, ikäihmisten palvelujen ja lasten ja nuorten koulupsykologien ja kouluterveydenhuollon palvelujen kehittäminen. Edelleen nostettiin esille erityisryhmien asumispalvelut, mielenterveys ja päihdepalvelut, varhaiskasvatus, varhainen puuttuminen sekä nuorten ongelmat. Kotihoidon kuntalisästä päättäminen todettiin vielä myös olevan kesken. Palveluhankintastrategia tulisi uudistaa ja edelleen tulisi laatia lapsipoliittinen ohjelma. Omaa tuotantoa tulisi kriittisesti arvioida, kehittää ja tehostaa, mutta myös laajentaa mm. maaseutualuille. Palveluverkkoja ja rakenteita tulee kriittisesti arvioida. Joukkoliikenteen kehittäminen on niin ikään kesken. Palveluja tulisi tarkastella eri alueilla kokonaisvaltaisesti, esimerkkinä Pöykkölän alueen kaavoitus ja palvelut. Romotken ja Napapiirin veden toimintaa tulisi tarkastella. Kaavoitus, maankäyttö ja palvelukylät (15 mainintaa) Vastauksissa todettiin, että maankäytön ja kaavoituksen merkittäviä hankkeita on vielä kesken; mm. keskustan osayleiskaava. Todettiin, että on saatava aikaan onnistuneita kaavoitusratkaisuja keskustan alueen läheisyyteen, jotta kaupungin vetovoima edelleen lisääntyy. Kylpylähotellihanke tulisi toteuttaa; venäläiset valuvat ohi. Kerroskorkeuteen tulisi edelleen paneutua. Edelleen todettiin, että palvelukylärakenteen käytännön toteuttaminen ja rakennuspaikkojen tarjonta palvelukyliin on vielä puutteellista. Palvelut ja kaavoitus tulee saada synkronoitua.

31 30 Talouden ja strategiatyön kehittäminen (18 mainintaa) Talouden pitkän aikavälin tasapainottaminen on vielä kesken. Taloudenpito on saatava vakaammalle / järkipohjalle ja talouden kannalta merkittävät rakennemuutokset on pystyttävä tekemään. Tuottavuusohjelma on pantava täytäntöön. Talouden tavoitteet on saavutettava ilman veronkorotuksia. Toimintamenojen kasvua on hillittävä ja palvelujen kustannukset on saatava lähemmäs vertailukuntien lukuja. Taloutta on arvioita pitkällä tähtäimellä, taloutta on ennakoitava ja velkoja on maksettava. Talousarvioiden tulee olla realistisia. Strategiatyö tulee oikeasti käynnistää ja strategian eri osa alueet tulee päivittää. Hallinnon ja organisaation kehittäminen (27mainintaa) Luottamushenkilöorganisaation kehittäminen ja hallintosäännön uudistaminen ovat edelleen kesken, kuten myös päätöksentekomenetelmien kehittäminen ja demokratian lisääminen. Sopimusohjausta tulee selkiyttää. Hallintosäännön uudistamiseen ja organisaation kehittämiseen / uudistamiseen / sopimusohjausjärjestelmän kehittämiseen tulee paneutua. Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden koulutusta (mm. johtamiskoulutusta) on lisättävä. Valtuuston päätösvaltaa ja demokratiaa on lisättävä. Valtuustotyö on saatava lähemmäs substanssia. Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia tulee parantaa ja tiedonkulku on saatava avoimeksi. Myös kuntien yhdistäminen on osittain kesken. Elinkeinojen ja työllisyyden kehittäminen (15 mainintaa) Vastausten mukaan myös elinkeinopolitiikka ja elinkeinoelämän tehostaminen ovat kesken. Matkailupolitiikkaa on kehitettävä, kaupungin imagoa ja brändi kuvaa on selkiytettävä ja alueen siisteyskulttuuria on parannettava. Sosiaalista työllistämistä tulee tehostaa Romotken ym. toimijoiden kanssa, henkilöstöyrityksiä ja kolmatta sektoria tulee tukea. Nuorisotyöttömyyteen olisi paneuduttava. Henkilöstöasiat (12 mainintaa) Vastausten mukaan henkilöstöstrategian laadinta on edelleen kesken. Henkilöstöpolitiikkaa tulee kehittää; henkilöstön osaamista tulee palkita, henkilöstön motivointia ja työhyvinvointia tulee kehittää ja samasta työstä tulee maksaa samaa palkkaa. On laadittava henkilöstömitoitus (liikaa väkeä). Hallinnosta on siirrettävä väkeä tuotantoon.

32 31 Muita keskeneräisiä asioita Kesken ovat myös Mustikkamaan biovoimalaitoksen rakentaminen, Ounasvaaran kehittäminen ja kestävän kehityksen ohjelman laatiminen. Myös tulvasuojeluun on paneuduttava. Ilmastokysymykset ja ympäristönäkökulma olisi tuotava koko kaupunkikonserniin. Pitäisi myös avoimesti keskustella esim. kaupungin maahanmuutto ja nk. pakolaispolitiikasta Muita näkemyksiä, palautetta tai mielipiteitä valtuutetun työn näkökulmasta Kyläpolitikointi, klikkiytyminen On surullista havaita, että näinkin suuressa kaupungissa päätöksenteko on puhtaasti kyläpolitikointia. Ongelmana ovat vahvat kyläpäälliköt, vahva Ayluottamustoimenhaltijoiden joukko kaupungin valtuustossa, kaupunginhallituksessa, lautakunnissa, ts. kaksilla rattailla ratsastaminen olisi saatava kuriin ennen kuin Rovaniemellä voidaan aidosti päättää asioista asukkaiden / veronmaksajien tahtomalla tavalla. Turhauttavaa Kymmenkunta vastaajaa totesi, että valtuutetun työ on osin turhauttavaa, asiat junnaat vuosia, päätöksenteko on sisäpiirimäistä ja vanhanaikaista ( Kekkosen aikaista ). Turhauttavaa kokoustamista; liian suuri valtuusto, useita asioita tuodaan vain tiedoksi, ei käydä keskusteluja eri vaihtoehtojen välillä, pikkupiiri sopii asioita eikä muuta kantaansa vaikka olisi väärässä, käytännön tapoja tehdä merkittäviä asiakirjoja (esim. kaupunkistrategia, elinkeinopoliittinen ohjelma; ei perustavan laatuista pohjatyötä). Todettiin myös, että valtuusto etääntymässä arjesta ja että vanhat asiat vaikuttavat päätöksentekoon (sotakirveitä ei ole haudattu). Useat asiat ovat huonosti valmisteltuja. Valtuustotyöskentely on mennyt liian ryhmänvetäjä keskeiseksi. On aika turhauttavaa, ei todellista ohjausvaltaa, viranhaltijat ja kh vetävät välistä. Turhauttavaksi koettiin myös se, että työpaikoilla työilmapiiri huono, yhteistyö työnantajan ja henkilöstön välillä puutteellista / näennäistä ja että esimiehillä ei ole henkilöstön johtamistaitoja ollenkaan.

33 32 Myönteistä Myönteistä on, että myös nuorempia valtuutettuja on mukana ja pikku hiljaa heitäkin kuunnellaan, jopa mielipiteitä arvostetaan. Ensimmäiset kaksi vuotta ovat olleet sisäänajoa, aika ajoin on miettinyt, miten pitkään tätä oikein jaksaa, kun arkityö on vaativaa. Myönteisenä asiana todettiin, että valtuustokaudella on harjoitettu vastuullisempaa politiikkaa talouden osalta, ryhmien yhteistyö on parantunut, hallituksen iltakoulumenettely on hyvä ja että toimintatapaa voisi soveltaa esim. perusturva ja koulutuslautakuntaan. Kaikella tavalla myönteinen kokemus, demokratia ja kansanvalta toimii. Kehittämisehdotukset Jokainen valtuutettu tarvitsee nettiyhteyden kaupungin toimesta. On järjestettävä koulutusta hallintoon liittyvissä uudistuksissa. Voitaisiin järjestää matkailupoliittinen seminaari, johan kutsutaan myös lähiystävyyskaupunkien edustajat. Virkamiesten ja valtuutettujen yhteistyötä on lisättävä; virkamiehet voisivat käydä enemmän ryhmissä selostamassa asioita. Kuluva valtuustokausi on ollut mielenkiintoinen ja suhteellisen sopuisa puolueiden kesken. Kaikilla on pyrkimys yhteiseen päämäärään kuntalaisten ja kaupungin parhaaksi. Valitettavasti raskas klikkiytyminen pitkine perinteineen painaa vielä päätöksenteossa. Oman edun tavoittelu on selvästi läpinäkyvää ja valitettavasti eduskuntavaalien läheisyys tuo ikävän vivahteen yksittäisten valtuutettujen ja puolueiden toimintaan. tiedottaminen toimielimiä koskevista koulutuksista tulisi tapahtua mahdollisimman ajoissa, jotta myös työssäkäyvillä valtuutetuilla olisi helpompi osallistua. Lautakuntakäsittelyssä olisi hyvä olla enemmän päätösvaihtoehtoja. Palvelujen saaminen selkeämmäksi, jonkun pitäisi aina tietää asioista. Valtuuston kokouksien kuri ja järjestys tulee saada paremmaksi puheenvuorot ryhmäpainotteisiksi. Päätösten taustatietojen saatavuutta on parannettava ja perusteluja olisi saatava aikaisemmin ennen valtuuston kokousta (to ma lyhyt aika perehtyä ja hankkia lisäselvitystä). Kaupunginhallituksen työ pitäisi olla pitkäjänteisempää ja suunnitellumpaa; nyt tuntuu, että hallitus juoksee tapahtumien perässä eikä edellä (esim. tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen suosituksiin vastaaminen 3 kk myöhässä valtuuston päättämästä ajasta). Strategia ja rahanjakolinjausten lisäksi olisi hyvä, että valtuusto voisi nykyistä enemmän päättää myös substanssitason asioista, jollin päätöksenteon vastuu ei

34 33 katoa kulisseihin (esim. toimipisteverkosta päättäminen; koulut, kirjastot, päiväkodit). Rinnalla tulisi kulkea myös eri verkostovaihtoehtojen todellinen hinta. Avoimuutta ja rakentavaa viestintää odottaisi enemmän valtuutetuilta (kuntalaisten edustajia) sekä hyvät käytöstavat Koulutus Koulutusta esitettiin seuraavista aiheista: EU ja kunnat Kuntalaki, muuttuvat muut lait päätöksentekoprosessi ja kokouskäytännöt kuntakonsernin ohjaus kilpailutus sopimusohjaus prosessiohjaus Kysely Kyselystä voisi tehdä lyhyemmän ja selkeämmän.

35 Liite 1. Kyselylomake 34

36 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Valtuutetun henkilökohtainen arviointi kuluvan valtuustokauden vuosista Kyselylomake lähetetään kaikille Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsenille Täytetty lomake palautetaan kaupunginsihteerille oheisessa palautuskuoressa mennessä. Kyselyn tulokset raportoidaan niin, että yksittäinen valtuutettu ei ole niistä tunnistettavissa. I VASTAAJAN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne 1 Nainen 2 Mies 2. Ikänne 1 Alle 30 v v v v. 5 Yli 60 v 3. Kuinka monta vuotta olette ollut valtuutettuna: vuotta 4. Valtuutetun tehtävän lisäksi toimin 1 Kaupunginhallituksessa 2 Lautakunnassa / johtokunnassa

37 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI II VALTUUSTO VAIKUTTAJANA 5. Miten arvioitte omia, valtuustoryhmänne ja koko valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätöksenteossa kuluneella valtuustokaudella? 1 Omat vaikuttamismahdollisuuteni Erittäin hyvät 1 Melko hyvät 2 En osaa sanoa 3 Melko huonot 4 Erittäin huonot 5 2 Valtuustoryhmäni vaikuttamismahdollisuudet 3 Koko valtuuston vaikuttamismahdollisuudet 6. Arvioikaa seuraavien tahojen vaikuttavuutta kaupungin päätöksenteossa: 1 Kaupunginhallitus Erittäin hyvät 1 Melko hyvät 2 En osaa sanoa 3 Melko huonot 4 Erittäin huonot 5 2 Lautakunnat 3 Johtokunnat 4. Tarkastuslautakunta 5. Kaupunginjohtaja 6. Muut viran ja toimenhaltijat 7 Kaupungin asukkaat 8 Yritykset ja elinkeinoelämä 9 Valtio ja sen eri virastot ja laitokset 7. Millaisina pidätte valtuuston vaikuttamismahdollisuuksia seuraavien tehtäväkokonaisuuksien osalta? 1 Kaupungin kokonaisohjaus Erittäin hyvät 1 Melko hyvät 2 En osaa sanoa 3 Melko huonot 4 Erittäin huonot 5 2 Kaupungin visio ja strategia 3 Kaupungin arvot 4 Kaupungin omistajapolitiikka ja konserniohjaus 5 Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja niiden arviointi 6 Kaupungin talouden ohjaus 7 Luottamushenkilörakenteista / organisaatiosta päättäminen

38 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Hallinnon rakenteiden määrittely ja niistä Erittäin hyvät 1 Melko hyvät 2 En osaa sanoa 3 Melko huonot 4 Erittäin huonot 5 päättäminen 9 Palveluverkosta päättäminen 10 Elinkeinopolitiikan kehittäminen 11 Kaupungin henkilöstöpolitiikka 12 Lasten päivähoito 13 Ikäihmisten palvelut 14 Sosiaalipalvelut 15 Perusterveydenhuolto 16 Erikoissairaanhoito 17 Kaavoitus 18 Asuntopolitiikka 19 Rakentaminen 20 Energiahuolto 21 Joukkoliikenne 22 Kunnallistekniikka 23 Ympäristönsuojelu 24 Työllisyyspolitiikka 25 Opetustoimi 26 Kulttuuritoimi 27 Kirjastotoimi 28 Nuorisotoimi 29 Liikuntatoimi 30 Kuntakuvan rakentaminen 31 Kuntalaisten osallisuuden edistäminen 32 Muu, mikä 8. Miten yhdistymissopimuksessa asetetut tavoitteet ovat mielestänne toteutuneet? Väittämä 1 Hallinnon päällekkäisyydet ovat vähentyneet Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 2 Luottamushenkilöhallinnon ja demokratian merkitys on kasvanut

39 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Väittämä 3 Kaupungin palveluiden järjestämiskyky on Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 parantunut sopimusohjausjärjestelmän ansiosta 4 Sosiaali ja terveyspalvelujen toimivuus on parantunut koko uuden kaupungin alueella 5 Sosiaali ja terveyspalvelujen tuottamisen taloudellisuus on parantunut 6 Joukkoliikennepalvelut toimivat paremmin 7 Rovaniemen kylien elinkelpoisuus on vahvistunut 8 Vapaa aikatoimen palvelut ovat säilyneet 9 Koulupalveluiden toimivuus on parantunut koko uuden kaupungin alueella 10 Koulupalvelujen tuottamisen taloudellisuus on parantunut 11 Elinkeinoelämän toimintamahdollisuudet ovat parantuneet yhdistymisen myötä 12 Yhdistyminen on lisännyt työpaikkoja ja parantanut työllisyyttä 13 Yhdistymisellä on ollut myönteisiä vaikutuksia kaupungin talouteen 14 Yhdistynyt Rovaniemi on houkuttelevampi asuinalue 15 Yhdistyminen on lisännyt verkostoitumista muiden alue ja osaamiskeskusten kanssa 16 Yhdistyminen on lisännyt yhteistyötä muiden Lapin kuntien kanssa III VALTUUSTO PÄÄTÖKSENTEKIJÄNÄ 9. Minkälaiseksi arvioitte edellytyksenne hoitaa luottamustehtäviänne seuraavien asioiden suhteen? 1 Ajankäyttö valtuutetun / luottamushenkilön Erittäin hyvät 1 Melko hyvät 2 En osaa sanoa 3 Melko huonot 4 Erittäin huonot 5 työhön 2 Tiedonsaanti valmisteltavista asioista 3 Luottamushenkilöpalkkiot 4 Tiedolliset ja taidolliset valmiudet valtuutetun /luottamushenkilön työhön

40 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Kaupungin tuki valtuustoryhmien toiminnalle Erittäin hyvät 1 Melko hyvät 2 En osaa sanoa 3 Melko huonot 4 Erittäin huonot 5 (Kuntalaki 15 b ) 6 Kuntalaisten mielipiteen tuntemus 10. Miten yhteistyö arvionne mukaan sujuu Rovaniemen kaupungissa eri toimijoiden välillä? Yhteistyö toimii Erittäin hyvin 1 Melko hyvin 2 En osaa sanoa 3 Melko huonosti 4 Erittäin huonosti 5 1 Valtuustoryhmän sisällä 2 Valtuustoryhmien välillä 3 Valtuustoryhmien puheenjohtajien välillä 4 Johtavien luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden välillä 5 Kaupunginhallituksen ja lautakuntien välillä 6 Lautakuntien ja johtokuntien välillä 7 Kunnan johdon (kv, kh, kj) ja yritysten välillä 8 Kunnan johdon (kv, kh, kj) ja järjestöjen välillä 9 Kunnan johdon (kv, kh, kj) ja tiedotusvälineiden välillä 10 Kunnan johdon (kv, kh, kj) ja kuntalaisten välillä 11. Miten luonnehtisitte valtuuston valmistelu ja päätöksentekoilmapiiriä kaupungissa nykyisellä valtuustokaudella. Arvioikaa ilmapiiriä seuraavilla ulottuvuuksilla. Valtuuston päätöksenteko on 1 Ennakoivaa, strategiaan pohjautuvaa Yksittäispäätöksentekoa 2 Avointa Sisäpiirimäistä 3 Faktoihin perustuvaa Mielikuviin perustuvaa 4 Keskustelua sallivaa Keskustelua tukahduttavaa 5 Tehokasta Puuroutuvaa 6 Yksilölliset näkemykset sallivaa Ryhmäkuria korostavaa 7 Valtuustoryhmiä kokoavaa Valtuustoryhmiä hajottavaa 8 Kaupungin etua ajavaa Puoluesidonnasta 9 Kaupungin kokonaisetua ajavaa Nurkkakuntamaista 10 Konsensushenkistä / yksituumaisuuteen Ristiriitaista pyrkivää

41 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Miten arvioitte seuraavien viranhaltijavalmisteluun liittyvien seikkojen toteutuneen Rovaniemen kaupungissa? Väittämä 1 Asioiden esittelyt ovat yleensä moitteettomia Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 2 Esittelytekstit ovat huolellisesti valmisteluja 3 Asioiden valmistelu on avointa ja läpinäkyvää 4 Taustatietoja asioille on saatavissa tarpeeksi 5 Esittelyteksteistä selviää, mistä tiedot ovat peräisin 6 Asiat tulevat käsittelyyn oikea aikaisesti 7 Käsittelyaikaa on varattu riittävästi 8 Päätösehdotukset ovat selkeitä 9 Ratkaisu vaihtoehtoja on riittävästi 10 Viranhaltijat ovat yleensä helposti tavoitettavissa 10 Viranhaltijoilta saa tarvittaessa lisätietoja päätöksenteon tueksi 11 Kuntalaisia on kuultu ja heillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa asioihin valmisteluvaiheen aikana 12 Elinkeinoelämää on kuultu ja sen tarpeet on huomioitu asioiden valmisteluvaiheen aikana 13 Järjestöjä on kuultu ja niillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa valmisteluvaiheen aikana 13. Miten merkittävinä pidätte seuraavia Rovaniemen kaupunginvaltuuston päätöksenteossa käytössä olevia työ ja toimintatapoja. Toimintatapa 1 Valtuuston selostustilaisuudet / infotilaisuudet Erittäin merkittävä 1 Melko merkittävä 2 En osaa sanoa 3 Ei kovin merkittävä 4 Ei lainkaan merkittävä 5 ennen valtuuston kokousta 2 Oman valtuustoryhmän palaverit 3 Valtuustoryhmien väliset neuvottelut 4 Valtuustoryhmien puheenjohtajien palaverit 5 Valtuustoseminaarit

42 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Toimintatapa 6 Kaupunginhallituksen ja ryhmien puheenjohta Erittäin merkittävä 1 Melko merkittävä 2 En osaa sanoa 3 Ei kovin merkittävä 4 Ei lainkaan merkittävä 5 jien iltakoulut 7 Kyselytunnit 14. Mitä uusi valtuustotyöskentelyyn liittyviä toimintatapoja Rovaniemen kaupungissa voitaisiin mielestänne ottaa käyttöön? Toimintatapa 1 Viranhaltijoiden kuuleminen valtuustoryhmissä Pitäisi ottaa käyttöön 1 En osaa sanoa 2 Ei ole tarvetta ottaa käyttöön 3 2 Lautakuntien ja kaupunginhallituksen teematapaamiset 3 Tutustumismatkat 4 Lähetekeskustelut 5 Valtuuston iltakoulut 6 Kaupungin nykyistä suurempi tuki valtuustoryhmien toiminnalle (esim. toimistopaveluja) 7 Asukasfoorumit/asukasillat/valtuutettujen ja kuntalaisten säännölliset tapaamiset 8 Luottamushenkilöiden säännöllinen koulutus Jokin muu toimintatapa, mikä Mistä aiheesta luottamushenkilöille tulisi järjestää koulutusta 15. Mitä olette seuraavista valtuuston toimintakulttuuriin liittyvistä asioista Rovaniemellä? Miten olette valtuutettuna kokenut ne kaupungin päätöksenteossa? Väittämä 1 Tehdyt linjaukset perustuvat yhteisesti hyväk Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 syttyihin arvoihin 2 Kaupunkistrategia ohjaa hyvin päätöksentekoa 3 Päätöksiin sitoudutaan myös äänestyksen jälkeen 4 Yhteiset pelisäännöt ovat olemassa ja niitä noudatetaan

43 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Väittämä 6 Tiedonkulku on hyvää ja avointa Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 7 Keskushallinto (kv, kh, kj) ohjaa sopivasti lautakuntia ja niiden viranhaltijoita Minkälaisilla konkreettisilla toimenpiteillä mielestänne päätöksentekoprosessin sujuvuutta voitaisiin muutoin parantaa? 16. Yhdistymissopimuksen mukaan uuden Rovaniemen kaupungin valtuuston koko on 75 valtuutettua valtuustokausilla Arvioikaa valtuuston koon merkitystä päätöksentekoon. Väittämä 1 Suuri valtuusto on tuonut yhdistymisvaihees Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 sa päätöksentekoon lisää tarvittavaa asiantuntemusta 2 Valtuusto on huomioinut päätöksenteossaan tasapuolisesti kaupungin maantieteelliset osaalueet 3 Valtuuston kokoukset ovat sujuneet joustavasti valtuustoon suuresta koosta huolimatta III VALTUUSTO KUNTALAISTEN EDUSTAJANA Valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. 17. Miten Rovaniemen kaupunginvaltuusto on mielestänne huolehtinut Kuntalain 27 :n mukaisesta velvoitteestaan asukkaiden vaikutus ja osallistumismahdollisuuksien luomisessa. Väittämä 1 Rovaniemen kaupungin toimielimiin on valittu Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 riittävästi palvelujen käyttäjien edustajia 2 Kaupungin maantieteellisiä osa alueita koskevaa hallintoa tulee lisätä ja kehittää 3 Kaupungin www sivut palvelevat kaupunkilaisia hyvin

44 ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI Väittämä 4 Toimielinten pöytäkirjat löytyvät netistä helposti Täysin samaa 1 Jokseenkin samaa 2 En osaa sanoa 3 Jokseenkin eri 4 Täysin eri meiltä 5 5 Suunnitteilla olevista asioista tiedotetaan vaikutusmahdollisuuksien kannalta riittävän ajoissa 6 Kuulemistilaisuuksia on järjestetty riittävästi eri puolilla kaupunkia 7 Olen valtuutettuna saanut tietoa asukkaiden mielipiteistä ennen päätöksentekoa 8 Asukkaiden oma aloitteisuutta asioiden hoidossa, valmistelussa ja suunnittelussa on tuettu riittävästi 9 Kaupunkilaisten palautetta palveluista kerätään liian vähän 10 Kuntalaisten mielipiteitä voitaisiin selvittää myös kansanäänestyksellä Mainitse esimerkki minkälaisesta asiasta tulisi järjestää kansanäänestys AVOIMET KYSYMYKSET: 18. Missä tehtävissä Rovaniemen kaupunginvaltuusto on tällä valtuustokaudella onnistunut mielestänne hyvin? Missä tehtävissä Rovaniemen kaupunginvaltuusto tällä on valtuustokaudella epäonnistunut? Rovaniemen kaupungissa käytössä oleva sopimusohjausjärjestelmä on määritelty ja kuvattu valtuuston hyväksymän hallinto ja johtosäännön 2 :ssä. Kaupunkistrategian mukaan lautakuntajärjestelmän kokonaisuudistus toteutetaan vuoteen 2013 mennessä. Miten mielestäsi sopimusohjausjärjestelmää tulisi kehittää?

Valtuustotyön arviointi valtuustokaudella Valtuutetun henkilökohtainen arviointi

Valtuustotyön arviointi valtuustokaudella Valtuutetun henkilökohtainen arviointi Liite 1 Suomen Kuntaliiton yleiskirjeeseen 9/80/2012 Valtuustotyön arviointi valtuustokaudella 2009 2012 Valtuutetun henkilökohtainen arviointi Valtuustotyön edellytykset ja yhteistyön toimivuus 1 Miten

Lisätiedot

Siikajoki: Valtuustotyön arviointi kaudella Vastausprosentti: 59% (16/ 27)

Siikajoki: Valtuustotyön arviointi kaudella Vastausprosentti: 59% (16/ 27) Siikajoki: Valtuustotyön arviointi kaudella 2009-2012 Vastausprosentti: 59% (16/ 27) Miten arvioit valtuustotyön edellytyksiäsi seuraavien asioiden osalta? N=16 (%) Huono Ei huono eikä hyvä Hyvä 1) Valmisteltavina

Lisätiedot

Pienet kunnat: Valtuustotyön arviointi kaudella Vastausprosentti: 35% (103/ 296)

Pienet kunnat: Valtuustotyön arviointi kaudella Vastausprosentti: 35% (103/ 296) Pienet kunnat: Valtuustotyön arviointi kaudella 2009-2012 Vastausprosentti: 35% (103/ 296) Miten arvioit valtuustotyön edellytyksiäsi seuraavien asioiden osalta? N=102 (%) Huono Ei huono eikä hyvä Hyvä

Lisätiedot

Osa A. Valtuustotyön arviointi

Osa A. Valtuustotyön arviointi Osa A. Valtuustotyön arviointi Mitä olet valtuuston toimintakulttuurista? 1=Toimii 5=Toimii huonosti hyvin Strategia ohjaa päätöksentekoa... 1 2 3 4 5 Yhteiset pelisäännöt ovat olemassa ja niistä pidetään

Lisätiedot

Lapuan kaupunginvaltuuston itsearviointi 2019

Lapuan kaupunginvaltuuston itsearviointi 2019 Lapuan kaupunginvaltuuston itsearviointi 2019 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tulokset... 4 2.1 Valtuustotyön arviointi... 4 2.2 Strategian arviointi... 9 2.3 Valtuuston onnistuminen... 11 1 Johdanto

Lisätiedot

Lapuan kaupunginhallituksen itsearviointi 2018

Lapuan kaupunginhallituksen itsearviointi 2018 Lapuan kaupunginhallituksen itsearviointi 2018 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Tulokset... 3 2.1 Kaupunginhallituksen onnistuminen tehtävässään... 3 2.2 Päätöksentekoprosessi... 2.3 Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

Valtuuston itsearviointi Valtuuston itsearviointi Valtuusto, Varavaltuutetut. Valtuusto, Varavaltuutetut

Valtuuston itsearviointi Valtuuston itsearviointi Valtuusto, Varavaltuutetut. Valtuusto, Varavaltuutetut Valtuuston itsearviointi 2016 Valtuusto, Varavaltuutetut Valtuuston itsearviointi 2015 Valtuusto, Varavaltuutetut B. VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET JA VALTUUSTOTYÖN EDELLYTYKSET 1. Omat vaikutusmahdollisuudet

Lisätiedot

Valtuuston itsearviointi 2014 Valtuusto VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET JA VALTUUSTOTYÖN EDELLYTYKSET. Valtuuston itsearviointi 2013 Valtuusto

Valtuuston itsearviointi 2014 Valtuusto VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET JA VALTUUSTOTYÖN EDELLYTYKSET. Valtuuston itsearviointi 2013 Valtuusto n itsearviointi 2014 VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET JA VALTUUSTOTYÖ EDELLYTYKSET 1. Omat vaikutusmahdollisuudet 2. ryhmäni vaikutusmahdollisuudet 3. Koko valtuuston vaikutusmahdollisuudet 4. Asukkaiden ja palveluiden

Lisätiedot

Valtuustokauden itsearviointi

Valtuustokauden itsearviointi Valtuustokauden 2009-2012 itsearviointi Markus Laine & Tanja Lahti Kaupunkitutkimuksen osasto Helsingin kaupungin tietokeskus markus.r.laine@hel.fi & tanja.lahti@hel.fi Tänään: nostoja tuloksista 2 Itsearvioinnin

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen itsearviointi 2015 RTF Report - luotu :45 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet

Kaupunginhallituksen itsearviointi 2015 RTF Report - luotu :45 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Kaupunginhallituksen itsearviointi 2015 RTF Report - luotu 30.06.2016 15:45 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Hallitus 19 8 5 Yhteensä 19 8 5 Vastausprosentti 42.1 Lopettaneet 26.3 Kesken jättäneet

Lisätiedot

Valtuustotyön arviointi valtuustokaudella

Valtuustotyön arviointi valtuustokaudella Valtuustotyön arviointi valtuustokaudella 2013-2017 Arviointi asteikolla 1-5 (1 = erittäin huono... 5 = erittäin hyvä) 1. Miten arvioit valtuustotyön edellytyksiäsi seuraavien asioiden osalta - Valmisteltavina

Lisätiedot

Valtuustötyön arviointi valtuustokaudella

Valtuustötyön arviointi valtuustokaudella Valtuustötyön arviointi valtuustokaudella 2013-2017 Arviointi asteikolla 1-5 (1 = erittäin huono... 5 = erittäin hyvä) 1. Miten arvioit valtuustotyön edellytyksiäsi seuraavien asioiden osalta? Valmisteltavina

Lisätiedot

Maakuntahallituksen työn arviointilomake

Maakuntahallituksen työn arviointilomake Mh 10.11.2008, Liite nro: 1 Maakuntahallituksen työn arviointilomake Henkilökohtainen arviointi hallitustyöskentelystä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Ympyröikää mielestänne sopivin vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin hallituksen työn arviointi valtuustokaudella

Sairaanhoitopiirin hallituksen työn arviointi valtuustokaudella Sairaanhoitopiirin hallituksen työn arviointi valtuustokaudella 2009 2012 Miten arvioit hallitustyön edellytyksiä hallituksessa yleisesti seuraavien asioiden osalta? Arvioi edellytyksiä asteikolla 1 5

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI VALTUUSTOKAUDELTA

ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI VALTUUSTOKAUDELTA ROVANIEMEN KAUPUNGINVALTUUSTON ITSEARVIOINTI VALTUUSTOKAUDELTA 2013-2017 Päivämäärä 10.5.2017 Toimielimet: Kaupunginhallitus 15.5.2017 Kaupunginvaltuusto 29.5.2017 2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. VASTAAJIEN

Lisätiedot

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä 11.4.2017 klo 18.00 Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Kuntastrategia on kunnan toiminnan punainen lanka, tie kohti haluttua tulevaisuutta Uuden kuntalain

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala Kaupunginhallitus 341 19.12.2016 Kaupunginhallitus 50 20.02.2017 Kaupunginhallitus 70 06.03.2017 Kaupunginvaltuusto 13 13.03.2017 Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio 1.6.2017 alkaen Kh 19.12.2016

Lisätiedot

Hallituksen itsearvointikysely 2016

Hallituksen itsearvointikysely 2016 Hallituksen itsearvointikysely 2016 Raportti tulostettu 8.8.2016 Vastausprosentti 71,4% (10/14) Ei sisällä avoimia vastauksia 1.1-1.3 Miten yhtymähallitus on onnistunut tehtävässään 1.1 Hallinto ja hallinnon

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN NEUVOSTON JÄSENEN HENKILÖKOHTAINEN ARVIOINTI KULUNEESTA KAUDESTA

IKÄIHMISTEN NEUVOSTON JÄSENEN HENKILÖKOHTAINEN ARVIOINTI KULUNEESTA KAUDESTA IKÄIHMISTEN NEUVOSTON JÄSENEN HENKILÖKOHTAINEN ARVIOINTI KULUNEESTA KAUDESTA 2011-2012 Marraskuu 2012 Tiivistelmä arvioinnista Vastausprosentti jäi alhaiseksi, mutta vastaajat edustivat kuitenkin kaikkia

Lisätiedot

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Valtuustoseminaari 15.9.2014 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen SIIRTYMINEN SOVELLETUSTA TILAAJA- TUOTTAJAMALLISTA TULOSOHJAUKSEEN Mitä mukaan vanhasta, miten muutoksen teemme, millaisella organisaatiolla

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen itsearviointi 2014 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Ei sähköpostia, kysely paperilla 1 0 0 Hallitus 19 14 8 Yhteensä 20 14 8

Kaupunginhallituksen itsearviointi 2014 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Ei sähköpostia, kysely paperilla 1 0 0 Hallitus 19 14 8 Yhteensä 20 14 8 Kaupunginhallituksen itsearviointi 2014 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Ei sähköpostia, kysely paperilla 1 0 0 Hallitus 19 14 8 Yhteensä 20 14 8 Vastausprosentti 70 Lopettaneet 40 Kesken jättäneet

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Poliittisten johtamis- ja päätöksentekojärjestelmien uudistaminen ARTTU2 -kunnissa. va kehittämispäällikkö Jarkko Majava

Poliittisten johtamis- ja päätöksentekojärjestelmien uudistaminen ARTTU2 -kunnissa. va kehittämispäällikkö Jarkko Majava Poliittisten johtamis- ja päätöksentekojärjestelmien uudistaminen ARTTU2 -kunnissa va kehittämispäällikkö Jarkko Majava Tausta Pohjautuu 40 ARTTU2-kunnalle tehtyyn kyselyyn Kuntien poliittisten johtamis-

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

Kunnanhallituksen työn arviointi valtuustokaudella Sivu! 1 /! 7

Kunnanhallituksen työn arviointi valtuustokaudella Sivu! 1 /! 7 Kunnanhallituksen työn arviointi valtuustokaudella 2013-2016 Sivu! 1 /! 7 Kyselyn tulokset. 1. Miten arvioit hallitustyön edellytyksiä hallituksessa yleisesti ja omassa työssäsi seuraavien asioiden osalta?

Lisätiedot

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Strategiapäällikkö Marko Karvinen 2.5.2017 asukasilta 1 Kaupunkistrategia Helsingissä Uusi kuntalaki määrää kuntastrategiasta Johtamisjärjestelmän uudistamisessa

Lisätiedot

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 LOIMAAN JUTTU 2020 + Strategian uudistaminen / päivitys 2017- Kh 14.8.2017 oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 Strategia-uudistaminen/päivitys 2017- Uusi valtuustokausi 1.6.2017 2020 Sote-uudistus

Lisätiedot

Maakuntahallituksen työn arviointilomake

Maakuntahallituksen työn arviointilomake 1 Maakuntahallituksen työn arviointilomake Henkilökohtainen arviointi hallitustyöskentelystä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Yhteenvetoraportti N=20 Julkaistu: 17.11.2008 1. Miten arvioitte yleisesti

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen johtokunnan itsearviointi

Pelastuslaitoksen johtokunnan itsearviointi Pelastuslaitoksen johtokunnan itsearviointi Pvm. Espoon kaupunginhallitus hyväksyi 14.12.2010 kokouksessaan Hyvä hallintotapa -asiakirjan suosituksena Espoon kaupungin päätöksentekoprosessissa ja kokousmenettelyssä

Lisätiedot

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokouskäytännöistä 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokousmenettelyt Tavoitteena yhdenmukaiset menettelyt toimielimissä Käsitellään toimielimen ensimmäisessä kokouksessa Päätetään

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGINHALLITUKSEN ITSEARVIOINTI

ROVANIEMEN KAUPUNGINHALLITUKSEN ITSEARVIOINTI ROVANIEMEN KAUPUNGINHALLITUKSEN ITSEARVIOINTI 2015-2017 Päivämäärä 4.6.2017 Kaupunginhallitus 5.6.2017 1 SISÄLTÖ 1 Johdanto... 3 2 Vastaukset johtopäätöksineen 2.1 Kaupunginhallituksen onnistuminen tehtävässään.

Lisätiedot

kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018.

kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2017 1 (5) 769 V 13.9.2017, Helsingin kaupunkistrategia 2017-2021 HEL 2017-009006 T 00 01 01 Päätös Käsittely esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Varkauden seudun kuntarakenneselvitys

Varkauden seudun kuntarakenneselvitys Varkauden seudun kuntarakenneselvitys Demokratiatyöryhmän pohdintoja ja linjauksia 13.8.2014 9.10.2014 Page 1 Uudistuksen tavoitteita Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen Poliittisen johtamisen

Lisätiedot

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle?

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari, 2.5.2017, Tampere-talo 1 Osana kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaaria

Lisätiedot

Toiminnan arviointi: omistajaohjaus

Toiminnan arviointi: omistajaohjaus 20.2.2017 Toiminnan arviointi: omistajaohjaus Oulunkaaren ja kuntien, kuntien johtoryhmät Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen toteutuminen Toiminnan kehitys uusi rooli Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden perehdytys 2013

Luottamushenkilöiden perehdytys 2013 Luottamushenkilöiden perehdytys 2013 Kaupunginhallituksen toimiala Kaupunginjohtaja Juha Majalahti Hallinto- ja talousjohtaja Annu Kalliaisenaho Hallintopäällikkö Jarkko Luukkonen Kehittämispäällikkö Satu

Lisätiedot

Hallituksen työskentelyn arviointi

Hallituksen työskentelyn arviointi Miten arvioit yleisesti kaupunginhallituksen työn ja oman työsi onnistumista ja edellytyksiä seuraavien asioiden suhteen? A. Kaupunginhallituksessa yleisesti 1=Erittäin huono 5=Erittäin hyvä Koko hallituksen

Lisätiedot

23.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI

23.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI 23.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI Turun kaupungin tarkastuslautakunta 9.2.2012 TALOUSARVION TAVOITTEET JA TALOUSARVIOPROSESSI SISÄLLYSLUETTELO 1 Taustaa... 2 2 Tavoitteiden sisältö

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 7/2015 1 (5) 5 Lausunto pormestarin ja alueellisten toimielinten suoria vaaleja koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta HEL 2015-005013 T 03 00 00 Esitysehdotus esittää

Lisätiedot

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Jarkko Majava FCG Koulutus Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 Uusi kuntalaki on tullut voimaan 1.5.2015 Suuri osa lain säännöksistä

Lisätiedot

Alustavia tuloksia 17.12.2010 Siv Sandberg & Mattias Karlsson Åbo Akademi

Alustavia tuloksia 17.12.2010 Siv Sandberg & Mattias Karlsson Åbo Akademi Alustavia tuloksia 17.12.2010 Siv Sandberg & Mattias Karlsson Åbo Akademi Luottamushenkilö- ja viranhaltijakysely VILU 2010 Kyselyn avulla haetaan tietoja (Paras-) päätöksenteosta ja sen reunaehdoista

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 UUSI JYVÄSKYLÄ 2009 ASUKKAITA 130 000 MAAPINTA-ALA 106 km2 1172 km2 UURAINEN LAUKAA HANKASALMI

Lisätiedot

Poliittisen päätöksentekojärjestelmän uudistaminen Kaupunginjohtajan esitys. Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustossa

Poliittisen päätöksentekojärjestelmän uudistaminen Kaupunginjohtajan esitys. Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustossa Poliittisen päätöksentekojärjestelmän uudistaminen Kaupunginjohtajan esitys Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustossa 3.10.2016 Luottamushenkilöorganisaation uudistaminen vuonna 2017 Luottamushenkilöorganisaation/toimielinrakenteen

Lisätiedot

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 22.5.2015 Revisioneuvos Keijo Lappalainen sisältöä käsitteistöä taustaa vastuita

Lisätiedot

Kysely kaupungin viestinnästä 2013 Kaupunkikohtainen raportti: Loviisa. FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty

Kysely kaupungin viestinnästä 2013 Kaupunkikohtainen raportti: Loviisa. FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty Kysely kaupungin viestinnästä Kaupunkikohtainen raportti: Loviisa FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty 11.12. Kaupunkeja tutkimuksessa: Loviisan kokonaisotanta: Vastausprosentti:

Lisätiedot

Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2018

Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2018 Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 18 Taustaa Kysely toteutettiin maalis-huhtikuussa 18 Kysely lähetettiin kirjaamojen kautta kuntien verkkoviestinnästä vastaaville Vastaajia 170,

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Organisaatiotoimikunta 30.08.2010 Muutosjohtaja Risto Kortelainen

Lisätiedot

LUONNOS Helsingin kaupunginvaltuuston 2009-2012 itsearvioinnin tulokset

LUONNOS Helsingin kaupunginvaltuuston 2009-2012 itsearvioinnin tulokset Helsingin kaupungin tietokeskus 5.11.2012 Tanja Lahti ja Markus Laine LUONNOS Helsingin kaupunginvaltuuston 2009-2012 itsearvioinnin tulokset Helsingin kaupunginvaltuuston itsearviointi 2009-2012 2(47)

Lisätiedot

Kysely kaupungin viestinnästä 2015 Kaupunkikohtainen raportti: Raisio. FCG Finnish Consulting Group Oy / Sari Koski Marraskuu 2015

Kysely kaupungin viestinnästä 2015 Kaupunkikohtainen raportti: Raisio. FCG Finnish Consulting Group Oy / Sari Koski Marraskuu 2015 Kysely kaupungin viestinnästä 2015 Kaupunkikohtainen raportti: Raisio FCG Finnish Consulting Group Oy / Sari Koski Marraskuu 2015 Kaupunkeja tutkimuksessa: Raision otos: Raision vastausprosentti: 6 500

Lisätiedot

Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017)

Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017) Osallisuus ja vaikuttaminen kuntalaissa alkaen (2017) 2018-2021 sääntöjen tarkoituspykälässä 1 valtuuston vastuu ov-keinoista 22 -aloiteoikeus 23 -kansanäänestysaloite 24-25 - vaikuttamiselimet (vanhusneuvosto)

Lisätiedot

Kysely kaupungin viestinnästä 2015 Kaupunkikohtainen raportti: Kaarina. FCG Finnish Consulting Group Oy / Sari Koski Marraskuu 2015

Kysely kaupungin viestinnästä 2015 Kaupunkikohtainen raportti: Kaarina. FCG Finnish Consulting Group Oy / Sari Koski Marraskuu 2015 Kysely kaupungin viestinnästä 015 Kaupunkikohtainen raportti: Kaarina FCG Finnish Consulting Group Oy / Sari Koski Marraskuu 015 Kaupunkeja tutkimuksessa: Kaarinan otos: Kaarinan vastausprosentti: 6 400

Lisätiedot

Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2017

Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2017 Kuntien verkkoviestintä ja sosiaalisen median käyttö kysely 2017 Taustaa Kysely toteutettiin huhti-toukokuussa 2017 (11.4.-12.5.) Kysely lähetettiin kirjaamojen kautta kuntien verkkoviestinnästä vastaaville

Lisätiedot

JOHTAMISJÄRJESTELMÄTOIMIKUNNAN LOPPURAPORTTI Pormestarimalli

JOHTAMISJÄRJESTELMÄTOIMIKUNNAN LOPPURAPORTTI Pormestarimalli JOHTAMISJÄRJESTELMÄTOIMIKUNNAN LOPPURAPORTTI 3.12.2018 Pormestarimalli 1. Taustaa Kaupunginhallitus päätti 27.11.2017 346 asettaa kaupungin johtamisjärjestelmätoimikunnan, jonka tehtävänä on arvioida kaupungin

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Hallintosääntö Hangon kaupunki / Kvo-asia

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut Kaupunginhallitus 16.5.2016 Liite 1 185 Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut 16.5. 2016 Mikkelin poliittis-hallinnollinen rakenneluonnos Konsernijaosto (5) Elinvoimajaosto (ryhmien & KH pj:t) Valtuusto

Lisätiedot

Tampereen strategia Valmistelutilanne

Tampereen strategia Valmistelutilanne Tampereen strategia Valmistelutilanne Strategiajohtaja Reija Linnamaa Tampereen kaupunginhallituksen kehittämiskokous 21.8.2017 Pormestariohjelma ja strategia Pormestariohjelma poliittisen johtamisen väline;

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84 EURAN KUNTASTRATEGIA 2020 voimaan 1.9.2016 Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto 4.12.2017/84 Kuntastrategia Kuntalaki (410/2015) 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin organisaatio- ja päätöksentekorakenne

Kemijärven kaupungin organisaatio- ja päätöksentekorakenne Kaupunginhallitus 195 08.06.2015 Kaupunginvaltuusto 59 15.06.2015 Kaupunginhallitus 278 07.09.2015 Kaupunginvaltuusto 81 21.09.2015 Kaupunginhallitus 232 06.06.2016 Kemijärven kaupungin organisaatio- ja

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Kysely kaupungin viestinnästä 2013 Kaupunkikohtainen raportti: Jyväskylä. FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty 11.12.

Kysely kaupungin viestinnästä 2013 Kaupunkikohtainen raportti: Jyväskylä. FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty 11.12. Kysely kaupungin viestinnästä 013 Kaupunkikohtainen raportti: Jyväskylä FCG Finnish Consulting Group Oy / Tuomas Jalava Päivitetty 11.1.013 Kaupunkeja tutkimuksessa: Jyväskylän kokonaisotanta: Vastausprosentti:

Lisätiedot

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen Kunnanhallitus 194 31.10.2016 Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen 497/00.01.01/2016 Kunnanhallitus 31.10.2016

Lisätiedot

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Kyselyn tuloksia käytetään lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun koostamiseen. Kyselyn tuloksissa on yhdistetty alkuperäiset viisiluokkaiset

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6591/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6591/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat 55 21.11.2016 40 Asianro 6591/00.00.01.00/2016 Jäsenten valinta kunnallisiin luottamustoimiin Päätöshistoria Kaupunginhallitus,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 6591/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 6591/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 55 Asianro 6591/00.00.01.00/2016 Jäsenten valinta kunnallisiin luottamustoimiin Yleistä Valtioneuvosto on tehnyt 16. kesäkuuta 2016 päätöksen Kuopion ja Juankosken

Lisätiedot

Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - luottamushenkilöorganisaatio valtuustoryhmien vastaukset kyselyyn kesäkuussa 2011

Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - luottamushenkilöorganisaatio valtuustoryhmien vastaukset kyselyyn kesäkuussa 2011 Jyväskylän uuden sukupolven palvelu- ja organisaatiouudistus 2013: - luottamushenkilöorganisaatio valtuustoryhmien vastaukset kyselyyn kesäkuussa 2011 Valtuustoseminaari 22.8.2011 Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 37 23.05.2017 Tekninen

Lisätiedot

Väestö Pinta ala as. 12. suurin kaupunki. maa 8017 km2 vesi 415 km2 suurin kaupunki

Väestö Pinta ala as. 12. suurin kaupunki. maa 8017 km2 vesi 415 km2 suurin kaupunki Väestö 31.12.2007 58.825 as. 12. suurin kaupunki Pinta ala maa 8017 km2 vesi 415 km2 suurin kaupunki VISIO Lapin pääkaupunki ROVANIEMI kansainvälinen osaamisen ja kulttuurin keskus Strategiset päämäärät

Lisätiedot

Kuntalaiskyselyn tulokset. Taustatiedot: Vastauksia 178 N 55% M 45% Kaupunginkanslia / Suunnittelu ja rahoitusryhmä

Kuntalaiskyselyn tulokset. Taustatiedot: Vastauksia 178 N 55% M 45% Kaupunginkanslia / Suunnittelu ja rahoitusryhmä Kuntalaiskyselyn tulokset Taustatiedot: Vastauksia 178 N 55% M 45% Taustatiedot: ammatti 3 % 8 % 8 % 3 % 1 % 16 % 25 % 36 % Koululainen Kunnan tai valtion työntekijä Yrittäjä Työtön Opiskelija Töissä yksityisellä

Lisätiedot

LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS

LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS 21.11.2013 Lapin pääkaupunki ja Joulupukin virallinen kotikaupunki 21.11.2013 Matkailufaktoja

Lisätiedot

KUNTALAKI - toimielimet ja johtaminen. Arto Sulonen

KUNTALAKI - toimielimet ja johtaminen. Arto Sulonen KUNTALAKI - toimielimet ja johtaminen Arto Sulonen Uudistuksen organisointi Parlamentaarinen seurantaryhmä, pj. hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen Työvaliokunta, pj. ylijohtaja Päivi Laajala,

Lisätiedot

Tietoa Manner-Suomen kuntien lautakunnista

Tietoa Manner-Suomen kuntien lautakunnista Tietoa Manner-Suomen kuntien lautakunnista 2009 2012 Kunnan toimielimiä ovat valtuuston lisäksi kunnanhallitus, lautakunnat ja johtokunnat, niiden jaostot sekä toimikunnat. Lautakunnat ovat kunnanhallituksen

Lisätiedot

Hollola Näpäytä solua ja valitse kunta alasvetovalikosta

Hollola Näpäytä solua ja valitse kunta alasvetovalikosta KUNTALAISTUTKIMUS 2015 Suomen Kuntaliitto Marianne Pekola-Sjöblom Yleisiä näkemyksiä, päätöksentekoa ja osallistumista koskevat kysymykset 2015 Kyselylomakkeen kysymykset: 13-17, 24-, -,, 37 Näpäytä solua

Lisätiedot

Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki. Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, valtiovarainministeriö

Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki. Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, valtiovarainministeriö Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, valtiovarainministeriö Kuntalain uudistamisen tavoitteet TALOUDEN KESTÄVYYS Kunnan toiminnan taloudellisen kestävyyden turvaaminen

Lisätiedot

Uuden sukupolven organisaatio

Uuden sukupolven organisaatio Uuden sukupolven organisaatio Kaupunkiorganisaation palvelujen järjestämistason perusrakenne ja luottamushenkilöorganisaation toimielinrakenne Kuntalaisfoorumi Uuden sukupolven organisaatio 4.10.2010 Veijo

Lisätiedot

Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan?

Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? 21.5.2013 Puoluerahoituksen kehittämistä koskeva kyselytulokset Tietoa kyselystä Kuntaliitto

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

REA-Puntari Uudistusten reaaliaikainen arviointitutkimus (REA) Tiedotteen liiteaineisto Siv Sandberg, Åbo Akademi

REA-Puntari Uudistusten reaaliaikainen arviointitutkimus (REA) Tiedotteen liiteaineisto Siv Sandberg, Åbo Akademi Uudistusten reaaliaikainen arviointitutkimus (REA) REA-Puntari 2017 Tiedotteen liiteaineisto 31.10.2017 Siv Sandberg, Åbo Akademi REA-puntari 2017 Kohdejoukko: 40 ARTTU2-kunnan luottamushenkilöjohto (valtuuston

Lisätiedot

Alueellisen osallistumisen ja demokratian vaihtoehdot Esitys Mikkelin, Suomenniemen ja Ristiinan valtuustojen yhteisseminaarissa 1.2.

Alueellisen osallistumisen ja demokratian vaihtoehdot Esitys Mikkelin, Suomenniemen ja Ristiinan valtuustojen yhteisseminaarissa 1.2. Alueellisen osallistumisen ja demokratian vaihtoehdot Esitys Mikkelin, Suomenniemen ja Ristiinan valtuustojen yhteisseminaarissa 1.2.2012 Sisältö Kuntalaisten osallisuus: lähidemokratia ja kuntapalvelut

Lisätiedot

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle Kaupunginhallitus 11 09.01.2017 Kaupunginvaltuusto 10 18.01.2017 Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle 1.1. - 31.5.2017 3/00.01.01/2017, 4/00.01.01/2017, 5/00.01.01/2017,

Lisätiedot

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle Kaupunginhallitus 11 09.01.2017 Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle 1.1. - 31.5.2017 3/00.01.01/2017, 4/00.01.01/2017, 5/00.01.01/2017, 6/00.01.01/2017 KH 28.11.2016

Lisätiedot

Valtuuston työskentelyn arviointi

Valtuuston työskentelyn arviointi Valtuuston työskentelyn arviointi Suomussalmen kunta 24.4.217 JP HM Sivu 1 Toteutus Toteutettiin anonyymina Webropol-kyselynä maaliskuussahuhtikuun taitteessa 217. Vastauksia 2 kpl, vastausprosentti oli

Lisätiedot

kysely ja haastattelut, kevät 2014

kysely ja haastattelut, kevät 2014 kysely ja haastattelut, kevät 2014 Päätöksen äärellä - Avaimet käteen -seminaari, Kaupunkiverstas 25.3.2014 Minna Tarkka, Saija Salonen, Emmi Vainio, Stadi.TV / m-cult Päätöksen äärellä -kehityshanke Päätöksen

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Sähköinen hyvinvointikertomus johtamisen välineenä

Sähköinen hyvinvointikertomus johtamisen välineenä Sähköinen hyvinvointikertomus johtamisen välineenä Kuntamarkkinat 2014 Sanna Salmela ja Suvi Helanen PPSHP/ TerPS2 hanke www.hyvinvointikertomus.fi Kuntalaki 1 ja Kuntalakiluonnos 1 Kunta pyrkii edistämään

Lisätiedot

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 Yhteenveto: Kouvola 22.11.2010 Sari Koski KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 KYSELY KAUPUNGIN VIESTINNÄSTÄ Kyselytutkimukseen osallistuivat seuraavat kaupungit:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3220/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3220/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (1) 178 Asianro 3220/00.00.01.00/2014 Maaninka-neuvottelukunnan jäsenet Kuopion ja Maaningan yhdistymishallitus 5.5.2014 11: Maaningan kunnanvaltuusto päätös 14.4.2014

Lisätiedot

VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET JA VALTUUSTOTYÖN EDELLYTYKSET Näkemys valtuustovuoden 2014 vaikutusmahdollisuuksista

VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET JA VALTUUSTOTYÖN EDELLYTYKSET Näkemys valtuustovuoden 2014 vaikutusmahdollisuuksista Valtuuston itsearviointiraportti 2014 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Valtuusto 27 13 13 Varavaltuutetut 8 7 6 Yhteensä 35 20 19 Vastausprosentti 57.1 Lopettaneet 54.3 Kesken jättäneet 2.9 Eivät osallistuneet

Lisätiedot

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2. Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.2017 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT ,

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT , KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI 2017-2025 / VALT.SEMINAARIT 24.8.17, 5.9.17 MISSIO (MIKÄ ON KUNNAN TEHTÄVÄ? MIKSI OLEMME TÄÄLLÄ?) Kuntalaki 410/2015 Kuntalain mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja

Lisätiedot

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010

KISA Kysely kaupungin viestinnästä 2010 KISA Kysely kaupungin viestinnästä 21 Yhteenveto: Nokia 221121 Sari Koski KISA Kysely kaupungin viestinnästä 21 KYSELY KAUPUNGIN VIESTINNÄSTÄ Kyselytutkimukseen osallistuivat seuraavat kaupungit: Espoo,

Lisätiedot

Keravan vanhusneuvosto

Keravan vanhusneuvosto Keravan vanhusneuvosto Iiris Laukkanen 14.12.2018 Vanhusneuvoston tehtävät ja toiminta Kuntalaki 27 Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on

Lisätiedot

VALTUUSTOKAUDEN TYÖN ARVIOINTI

VALTUUSTOKAUDEN TYÖN ARVIOINTI VALTUUSTOKAUDEN 2013-2017 TYÖN ARVIOINTI Kehittämis- ja talousosasto Kehittämispalvelut 3/2017 Valtuuston rooli kaupungin strategisena johtajana on sen tärkein tehtävä. Tätä korostaa myös valtuustokauden

Lisätiedot

Porin seudun kuntarakenneselvitys

Porin seudun kuntarakenneselvitys Porin seudun kuntarakenneselvitys Poliittinen johtaminen Ohjausryhmän 13.12.2013 Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen FCG Konsultointi Oy 18.12.2013 Page 1 Uuden kuntalain tuki demokratialle 1. Säilyttämällä

Lisätiedot