SEL:N TOIMINTAOHJELMA EDUSTAJAKOKOUKSEN JULKILAUSUMAT. Kunnon työehdot maistuvat paremmalta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SEL:N TOIMINTAOHJELMA 2012 2017 + EDUSTAJAKOKOUKSEN JULKILAUSUMAT. Kunnon työehdot maistuvat paremmalta"

Transkriptio

1 SEL:N TOIMINTAOHJELMA EDUSTAJAKOKOUKSEN JULKILAUSUMAT Kunnon työehdot maistuvat paremmalta Hyväksytty SEL:n XIX edustajakokouksessa Hämeenlinnassa

2 02 SISÄLLYS 03 TÄMÄ ON SEL 04 TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA ELINKEINOPOLITIIKKA YHTEISKUNNALLINEN TOIMINTA JÄSENTOIMINTA 14 EDUNVALVONTA JA TYÖ EHTOSOPIMUSTOIMINTA 18 JULKILAUSUMAT

3 TÄMÄ ON SEL 03 Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry edustaa leipomo-, lihanjalostus-, maidonjalostus- ja teollisuus- sekä virvoitusjuoma- että panimoalan työntekijöitä. SEL neuvottelee jäsenistölleen hyvän elämän turvaavat, yleissitovat työehtosopimukset ja huolehtii niiden noudattamisesta työpaikoilla. SEL huolehtii, että elintarvikealan työntekijät tekevät töitä kunnon työehdoilla. SEL huolehtii, että elintarvikealan työntekijät tekevät töitä kunnon työehdoilla. SEL kouluttaa ja tukee luottamushenkilöitä, jotka muodostavat kattavan verkoston alan työpaikoille. Jokainen SEL:n jäsen on oikeutettu saamaan liitolta tukea ja apua työelämässä. SEL on rohkea tekijä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja toiminnassa. Liiton työtä ohjaavat pyrkimys tasa-arvoiseen ja oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. SEL on yhteistyökykyinen ja avoin kansalaisjärjestö, jonka jäsenistö osallistuu aktiivisesti liiton toimintaan.

4 04 TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA ELINKEINOPOLITIIKKA ruoka jakaa ja yhdistää Ruoka puhuttaa ja koskettaa päivittäin yli seitsemää miljardia ihmistä. Ruokapulaa ei ole pystytty ratkaisemaan ja alkutuotannon tehostamisesta huolimatta yhä useampi maailman ihmisistä näkee nälkää. Samanaikaisesti maailman varakkain osa väestöstä on kiinnostuneempi kuin koskaan ruuan puhtaudesta, terveellisyydestä ja alkuperästä. Tehotuotannon kritiikin ja luomutuotannon kasvu kulkevat rinnakkain keskustelussa kestävästä kehityksestä. Suomi ei voi kilpailla alkutuotannon määrällä vaan laadulla. Suomalainen elintarviketeollisuus löytää vahvan aseman kansainvälisillä markkinoilla tarjoamalla niille pitkälle jalostettuja ja innovatiivisia elintarvikkeita. Elintarviketeollisuuden on osattava hyödyntää Suomen mainetta puhtaan luonnon ja korkean teknologian maana. Kotimaisilla markkinoilla ulkomailta tuotetut elintarvikkeet lisäävät kilpailua, jossa pärjätään vahvistamalla ruokamerkkien kotimaisuusastetta, korostamalla alkuperän merkitystä ja huolehtimalla elintarviketuotantomme korkeasta laadusta. Koveneva kilpailu niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla vaatii elintarviketeollisuudelta lisäpanostuksia tutkimus- ja kehitystyöhön. Verotusratkaisuilla ei saa heikentää kotimaisen elintarviketuotannon asemaa suhteessa tuontielintarvikkeisiin. Ruuan arvonlisäveroa ei saa nostaa. Se vähentää kotimaista ky Elintarviketeollisuuden on osattava hyödyntää Suomen mainetta puhtaan luonnon ja korkean teknologian maana. Liitolla on oltava vahva elinkeinopoliittinen rooli. Liitto vaikuttaa siihen, että koko suomalaisen elintarvikeketjun toimintaedellytykset turvataan sekä Suomen valtion että EU:n päätöksenteossa, ja niiden harjoittamassa tukipolitiikassa.

5 TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA ELINKEINOPOLITIIKKA 05 syntää ja vaikuttaa alan työpaikkoihin. Sen sijaan ruuan arvonlisäveron laskeminen nykyisestä olisi perusteltua kotimaisen kysynnän ja työpaikkojen turvaamiseksi. Alkoholin verotusta ei saa korottaa, sillä se lisää tuontia ulkomailta. Kansainvälinen kehitys näkyy myös kotimaisilla markkinoilla. Suomalaisissa kuluttajissa on kasvamassa kaksi ääripäätä. Toisaalla on kuluttajaryhmä, joka on valmis maksamaan yhä enemmän ruuasta, joka täyttää kuluttajan korkeat vaatimukset eettisyydestä ja terveellisyydestä. Toisaalla ovat kuluttajat, joiden toimeentulomahdollisuudet ovat heikentyneet ja vaatimuksista ruualle ollaan valmiita tinkimään, jos ruokaa saadaan halvalla. Ruuan arvonlisäveron laskeminen olisi perusteltua kotimaisen kysynnän ja työpaikkojen turvaamiseksi. Elintarviketeollisuus tulee tuottamaan ruokaa yhä enemmän selkeästi jakaantuneille kuluttajaryhmille. Samalla ruokatottumusten eriytyminen lisää myös järkyttävästi terveyseroja kahden eri kuluttajaryhmän välillä. Osa elintarviketeollisuudesta keskittyy tuottamaan suuria määriä kohtuuhintaista ruokaa keskittämällä toimintaansa yhä suurempiin tuotantoyksiköihin. Toiminnan keskittäminen tarkoittaa tuotantoyksiköiden vähennyksiä ja työpaikkojen siirtymistä Suomen sisällä. Elintarviketeollisuus siirtää tulevaisuudessa tuotantoaan edelleen ulkomaille uusien kuluttajaryhmien lähelle, mikä vähentää jonkin verran työpaikkoja Suomessa. Samanaikaisesti Suomeen nousee kuitenkin pieniä ja keskisuuria elintarvikeyrityksiä, joiden merkitys paikallisina työllistäjinä on suuri. Ruuantekijöiden määrä ei tule tulevaisuudessa enää merkittävissä määrin vähenemään, mutta uudet työpaikat sijaitsevat aiempaa pienemmissä yrityksissä eri puolilla Suomea.

6 06 YHTEISKUNNALLINEN TOIMINTA liitto vaikuttaa kaikkialla yhteiskunnassa SEL on vahva ja itsenäinen ammattiliitto. SEL on vahva ja itsenäinen ammattiliitto. Liitto on valmis tekemään yhteistyötä niiden tahojen kanssa, jotka jakavat liiton tavoitteet ja arvot. Ammattiyhdistysliike on yksi vanhimmista yhä toimivista kansanliikkeistä, jonka saavutuksista liikkeen nykyisten jäsenten on syytä tuntea ylpeyttä. Ammattiliitot ovat Suomessa osallistuneet aktiivisesti yhteiskunnan epäkohtien korjaamiseen ja hyvinvointivaltion rakentamiseen. Nopea reagointi paikallisiin ja alueellisiin sekä kansallisiin kysymyksiin on yhä osa SEL:n toimintaa. SEL on vahva jäsenistönsä edunvalvoja ja toimii myös aktiivisesti parantaakseen palkansaajien elämänlaatua ja tulevaisuuden elinehtoja. SEL puolustaa suomalaista hyvinvointivaltiota ja sen saavutuksia. SEL on mukana kehittämässä Suomea tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi yhteisöksi, jossa jokaisella yhteisön jäsenellä on hyvä elää riippumatta iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan, vakaumuksestaan, terveydentilastaan, vammaisuudestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan. SEL:n kansainvälisessä toiminnassa solidaarisuus, kestävä kehitys ja oikeudenmukaisuus ovat keskeisiä toimintaperiaatteita. SEL etsii niin Suomesta kuin ulkomailta aktiivisesti yhteistyökumppaneita, jotka jakavat liiton tavoitteet.

7 YHTEISKUNNALLINEN TOIMINTA 07 yhteistyökumppanit muuttuvassa järjestelmässä Työmarkkinajärjestelmän liittorakenteissa eletään muutosten vuosia. Ammattiliittojen ja niiden keskusjärjestöjen fuusioita tullaan näkemään tulevalla edustajakokouskaudella. Elintarvikealan työnantajajärjestö on jo jakaantunut maidonjalostusalalla, ja hajaantuminen voi jatkua myös tulevina vuosina. SEL tulee säilymään yhtenäisenä ja itsenäisenä liittona. Elintarviketeollisuus poikkeaa muista teollisuuden aloista merkittävästi, joka näkyy myös pohjoismaisissa liittorakenteissa. Pohjoismaisissa liittofuusioissa elintarviketyöntekijöitä edustavat teollisuusliitot ovat säilyttäneet itsenäisyytensä. Elintarviketeollisuus tarvitsee rinnalleen toimivaa kotimaista maataloustuotantoa ja maatalous tarvitsee säilyäkseen jalostavaa kotimaista teollisuutta. Työmarkkinajärjestelmässä SEL:n yhteistyökumppanit löytyvät niin toisista teollisuusliitoista kuin toimihenkilöjärjestöistä. Yhteistyötä kehitetään ja vahvistetaan Teollisuuden Palkansaajissa (TP) ja SEL on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenliitto. Elintarviketeollisuus tarvitsee rinnalleen toimivaa kotimaista maataloustuotantoa ja maatalous tarvitsee säilyäkseen jalostavaa kotimaista teollisuutta. SEL tekee yhteistyötä tuottajajärjestöjen kanssa varmistaakseen kotimaisen ruuantuotannon jatkossakin. SEL:n tavoitteena on, ettei yksikään elintarvikeketjun osa olisi määräävässä asemassa jaettaessa elintarvikeketjun voittoja.

8 08 YHTEISKUNNALLINEN TOIMINTA sel:n kansainvälinen työ Kansainvälisen toiminnan painopisteet ovat lähialueilla ja Itämeren ympäristössä. SEL:n kansainvälistä yhteistyötä ohjaavat tasa-arvon ja solidaarisuuden ihanteet. Korkea järjestäytymisaste ja voimakkaat ammattiliitot ovat osaltaan mahdollistaneet pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja sopimusyhteiskunnan mallin. Kansainväliset pääomavirtojen liikkeet ja työvoiman siirtyminen maasta toiseen kasvattavat kansainvälisen yhteistyön merkitystä. SEL toimii yhteistyössä pohjoismaisten ammattiliittojen kanssa ehkäistäkseen yhteiskunnallista syrjäytymistä ja eriarvoistumista niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Liitto toimii aktiivisesti EFFAT:ssa ja IUF:ssa sekä tukee kansainvälisiä tuki- ja solidaarisuushankkeita. Kansainvälisen toiminnan painopisteet ovat lähialueilla ja Itämeren ympäristössä. SEL tukee kansallisten neuvottelujärjestelmien kehittymistä ja liittorakenteiden vahvistumista.

9 09

10 10 JÄSENTOIMINTA sel:n jäsenet tasa-arvoiseen asemaan SEL etsii uusia tapoja aktivoida jäsenistöään ja uusia toimintamuotoja yhdessä liiton aktiivien kanssa. SEL:n edustajat työpaikoilla ja ammattiosastoissa sekä liiton työntekijät toimivat aktiivisesti varmistaakseen, että jokaisella elintarvikealan työntekijällä on tietoa alan ammattiliitosta, mahdollisuus liittyä sen jäseneksi sekä saada liitolta apua työelämän ongelmatilanteissa. Ay-liikkeen on pysyttävä mukana ajanvirrassa ja sen on päivitettävä toimintamallejaan. SEL etsii uusia tapoja aktivoida jäsenistöään ja uusia toimintamuotoja yhdessä liiton aktiivien kanssa. Ammattiosastojen ja aktiivien verkostoitumista vahvistetaan. Elintarviketeollisuudessa jatkuva rakennemuutos vaikuttaa SEL:n toimintaan alan yksiköiden jakaantuessa suuriin, keskisuuriin ja pieniin yksiköihin. Yhä useampi luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu toimii pienellä työpaikalla. Kasvava joukko liiton jäseniä ei saa turvakseen työpaikkansa luottamushenkilöitä työskennellessään pienessä yrityksessä kenties ainoana työntekijänä. Elintarvikealan uudet työpaikat syntyvät yhä useammin yrityksiin, joissa ei usein ole järjestäytymisen kulttuuria. Liittyminen liittoon ei ole enää itsestäänselvyys. SEL kerää tietoa alalle syntyvistä uusista yrityksistä ja niiden työllistämisvaikutuksista sekä työsuhteen muodoista. Elintarvikealalla työskentelee yhä enemmän epätyypillisissä työsuhteissa olevia työntekijöitä, joista osa on vuokratyöntekijöitä tai palkkalistoilla alihankintaa tarjoavassa yrityksessä. Liitolle asettaa uusia vaatimuksia myös ulkomaisten ja maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden lisääntyminen elintarvikealalla.

11 JÄSENTOIMINTA 11 toimintaa jäsenistölle Liitto huolehtii jäsentensä eduista tasapuolisesti riippumatta esimerkiksi jäsenen työsuhteen muodosta, työpaikan sijainnista tai työpaikan koosta. Pystyäkseen täyttämään tämän vaatimuksen liitolla on tulevaisuudessakin vahva alueorganisaatio ja toimintakykyiset ammattiosastot sekä vahva luottamusmiesverkosto. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tueksi on tarjolla koulutusta, joka päivittyy alan muutosten mukana. Liitto huolehtii jäsentensä eduista tasapuolisesti riippumatta työsuhteen muodosta, työpaikan sijainnista tai työpaikan koosta. SEL tulee seuraavalla edustajakokouskaudella luomaan erilaisia toimintatapoja alan arvostuksen lisäämiseksi ja vahvemman ammatti-identiteetin kasvattamiseksi. Alueellisten toimijoiden tulee huolehtia, että jokaisella elintarviketyöntekijällä on tietoa ammattiliitostaan ja mahdollisuus liittyä SEL:n jäseneksi. Alueille kehitetään toimintamalli, jonka avulla ammattiosastot ja liiton aktiivit pystyvät toimimaan myös työpaikoilla, joilla ei ole luottamusmiesorganisaatiota. Työtehtävät ja -vaiheet ovat pirstaloituneet fyysisesti erilleen, jolloin työntekijöiden yhteiset hetket työpaikalla ovat vähentyneet. Yhteishengen rakentaminen työpaikoilla on niin työntekijöiden kuin työnantajankin etu. Työhuonekuntien toimintaedellytyksiä on parannettava ja paikalliset kehittämiskohteet tai epäkohdat on nostettava esille työpaikkakohtaisesti. Liiton jäsentoiminnassa huomioidaan jäsenistön erilaiset elämäntilanteet ja etsitään toimintamahdollisuuksia jokaiselle jäsenelle opiskelijasta eläkeläiseen. Toiminnan kautta liiton edunvalvonta saa arvokasta tietoa työntekijöiden

12 12 JÄSENTOIMINTA SEL kehittää liiton omaa koulutusta ja etsii uusia yhteistyökumppaneita koulutuksen järjestämisessä. toiveista ja työpaikkojen epäkohdista. Ammattiosastojen ja työhuonekuntien toimintaan ja toiminnan järjestämiseen on voitava osallistua myös pienellä panostuksella ilman virallista asemaa liiton organisaatiossa. Työttömien aktivoimiseksi liitto panostaa heille suunnattuun toimintaan keskushallinnon, aluejärjestöjen ja ammattiosastojen taholta. koulutustoiminta Pystyäkseen turvaamaan jäsenistölleen parhaan mahdollisen paikallisen edunvalvonnan ja avun SEL kouluttaa luottamushenkilöitään työpaikoilla ja ammattiosastoissa. Työnantajien on kunnioitettava koulutussopimusta, joka takaa ammattiliittojen jäsenistölle mahdollisuuden osallistua ay-koulutuksiin sopimuksen edellyttämällä tavalla. SEL:n koulutustoiminnan perustana on Kiljavan opiston tarjonta. SEL kehittää liiton omaa koulutusta ja etsii uusia yhteistyökumppaneita koulutuksen järjestämisessä. SEL:n koulutustoiminnassa etsitään mahdollisuuksia myös paikallisesti järjestettävään koulutustoimintaan ja verkkoopintoihin. SEL varmistaa elintarvikealan tutkintojen laatua elintarvikealan tutkintotoimikunnissa yhdessä työnantajan, alan oppilaitosten ja Opetushallituksen kanssa.

13 JÄSENTOIMINTA 13 nuoret ja opiskelijat Elintarvikealalla työskentelee paljon nuoria ja liiton on otettava heidät erityisesti huomioon suunniteltaessa toimintaa. Liiton nuoret osallistuvat nuorisotoiminnan suunnitteluun. Liiton toimintaan houkutellaan nuoria kehittämällä nuorisotoimintaa ja vahvistamalla nuoriso-organisaatiota, jotta nuortenkin tietämys liitosta ja omista oikeuksista lisääntyy. Elintarvikealalla työskentelee paljon nuoria ja heidät on otettava erityisesti huomioon suunniteltaessa toimintaa. Opiskeluaikainen jäsenyys korostuu elintarvikealan opiskelijoiden keskuudessa, kun opiskelijat valmistuttuaan työllistyvät entistä useammin pieniin työpaikkoihin, joissa ei välttämättä ole valmista luottamusmiesorganisaatiota. SEL esittelee liiton toimintaa ammatillisissa oppilaitoksissa entistä kattavammin. Yhteistyötä Hämeenlinnan meijerialan oppilaitoksen kanssa tiivistetään. Liiton tavoitteena on esitellä ay-liikkeen toimintaa ja saavutuksia ammatillisissa oppilaitoksissa osana kansalaistaitoja ja yleissivistystä.

14 14 EDUNVALVONTA JA TYÖEHTOSOPIMUSTOIMINTA tasapuolinen neuvottelija Tes-neuvotteluiden onnistumisen takaa neuvottelutavoitteisiin sitoutunut jäsenistö, joka osallistuu alusta asti tavoitteiden asettamiseen ja osallistuu aktiivisesti neuvotteluprosessiin. Ammattiliiton keskeisin tehtävä on neuvotella jäsenistölleen yleissitova työehtosopimus ja huolehtia, että sitä myös työpaikoilla noudatetaan. Työehtosopimusneuvotteluiden onnistumisen takaa neuvottelutavoitteisiin sitoutunut jäsenistö, joka osallistuu alusta asti tavoitteiden asettamiseen ja osallistuu aktiivisesti neuvotteluprosessiin. Sopimuksen noudattamista valvoo yhdessä jäsenistön kanssa liiton luottamushenkilöstö työpaikoilla ja ammattiosastoissa. SEL pyrkii neuvottelemaan kaikille elintarviketeollisuuden viidelle sopimusalalle työehtosopimukset samanaikaisesti. Jos työnantajapuoli jakaantuu yhä useampaan eri järjestöön, se tullee vaikuttamaan myös tulevaisuuden sopimustoimintaan. Elintarvikealalla neuvotellaan työehtosopimukset liittokohtaisesti. Sopimusalat asettavat yhdessä tavoitteet työehtosopimusneuvotteluihin huomioiden jokaisen sopimusalan alakohtaiset vaatimukset ja tarpeet. Neuvottelutulos hylätään tai hyväksytään viiden sopimusalan kesken. Kaikki sopimusalat päättävät yhdessä työtaistelutoimenpiteistä. Onnistunut sopimustoiminta vaatii lainsäädännön muutosten seuraamista ja niiden viemistä alan työehtosopimuksiin. Vaikuttaminen lainsäädäntöön on osa SEL:n edunvalvontaa. SEL seuraa aktiivisesti sopimustoiminnan kehittymistä myös muilla aloilla ja tekee yhteistyötä muiden työntekijäjärjestöjen kanssa.

15 EDUNVALVONTA JA TYÖEHTOSOPIMUSTOIMINTA 15 laadulliset kysymykset esiin SEL:n tavoitteena on säilyttää elintarvikealan työntekijöiden työsuhteet pääasiassa kokoaikaisina ja toistaiseksi voimassaolevina. Tästä huolimatta SEL huolehtii myös sopimustoiminnassaan alalla toimivien määräaikaisten, osa-aikaisten ja vuokratyöntekijöiden oikeuksien toteutumisesta. Työnantajien pyrkimys jakaa työntekijät kahteen eri työntekijäryhmään on torjuttava. Erityistä huomiota kiinnitetään työolosuhteisiin ja työturvallisuuteen sekä työaikoihin. SEL kiinnittää sopimustoiminnassa huomiota palkankorotusten lisäksi myös vahvasti laadullisiin kysymyksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään työolosuhteisiin ja työturvallisuuteen sekä työaikoihin. Työehtosopimuksissa pyritään ratkaisemaan tasapuolisesti niin suurten kuin pienten ja keskisuurten työpaikkojen ongelmia. Elintarvikealalla työskennellään yhä useammin vuorotyössä, joka vaikeuttaa tavallista arkea ja perhe-elämää. Työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhönsä ja työaikaansa lisäävät merkittävästi työviihtyvyyttä ja työhyvinvointia. Työehtosopimuksissa on huomioitava työntekijöiden erilaisten elämäntilanteiden aiheuttamat erityisvaatimukset. konserniyhteistyö ylittää rajat Elintarviketeollisuuden kansainvälistyessä on SEL:n kehitettävä yhä kansainvälisten elintarvikekonserneiden yksiköiden välistä sisäistä yhteistyötä. Elintarvikealalla kehitetään edelleen yritysneuvostojen toimintaa ja ne ovat osa liiton edunvalvontatoimintaa. Liitto kouluttaa ja tukee EWC-edustajia tehtävässään. Edustajien oikeuksia pyritään vahvistamaan muun muassa lainsäädäntöteitse.

16 16 EDUNVALVONTA JA TYÖEHTOSOPIMUSTOIMINTA Kouluttautumalla työntekijä saa mahdollisuuden kehittyä työssään ja tehdä työskentelystään mielekkäämpää. koulutus kannattaa työntekijälle ja työnantajalle Elintarviketeollisuus tulee kilpailemaan pätevästä ja sitoutuneesta työvoimasta. Alan houkuttelevuutta voidaan parantaa lisäämällä elintarvikealan koulutusta ja yrityskohtaista koulutusta. Teollisuuden aloista elintarvikealalla on yhä vähiten työntekijöille suunnattua koulutusta. Ammattitutkinnon tulee näkyä työntekijän työtehtävissä ja palkkauksessa. Kouluttautumalla työntekijä saa mahdollisuuden kehittyä työssään ja tehdä työskentelystään mielekkäämpää. Koulutus helpottaa siirtymistä uusiin työtehtäviin ja tukee tarvittaessa uuden työpaikan löytymistä.

17 17

18 18 JULKILAUSUMAT On työntekijöiden ja työnantajien yhteinen etu, että kuuma- ja kylmätyötä ja sen aiheuttamia haittoja saadaan vähennettyä. hyvä työympäristö on työntekijän perusoikeus Jokaisen työntekijän oikeus on työskennellä hyvässä työympäristössä. Hyvä työympäristö varmistaa työntekijän sekä fyysisen että henkisen terveyden ja hyvinvoinnin. Hyvä työympäristö takaa turvalliset työskentelyolosuhteet, joiden ansiosta työskentely on sujuvaa ja työntekijä voi hallita työnsä. Hyvin järjestetty ja mitoitettu työ on mielekästä ja sopivan haastavaa. Valitettavasti tämän päivän työelämän todellisuutta on kiristynyt työtahti, jossa työntekijältä vaaditaan yhä enemmän. Työtehtäviä järjestellään uudelleen, mikä tarkoittaa usein sitä, että sijaisia tai eläkkeelle jäävien tilalle uusia ei palkata. Työjärjestelyissä tulee huomioida kemialliset, biologiset ja fysikaaliset tekijät sekä fyysiset kuormitustekijät, jotka voivat heikentää työhyvinvointia. SEL tulee kiinnittämään tulevalla kokouskaudella erityistä huomiota työolosuhteisiin ja työturvallisuuteen sekä työaikoihin. Elintarvikealalla tehdään paljon kylmä- ja kuumatyötä. Kuumat ja kylmät työolosuhteet altistavat tuki- ja liikuntaelin- sekä sydän- ja verisuonisairauksille. Työntekijän terveys joutuu koetukselle ja sairauspoissaolot lisääntyvät. Siksi on työntekijöiden ja työnantajien yhteinen etu, että kuumaja kylmätyötä ja sen aiheuttamia haittoja saadaan vähennettyä. Keinoja ovat esimerkiksi altistusaikojen lyhentäminen, taukojen lisääminen, työvaatteiden ja henkilönsuojainten parantaminen sekä kylmän ja kuuman eristäminen työntekijästä. Haittojen vähentämisestä tarvitaan työnantajia sitovia kirjauksia lakiin ja työehtosopimuksiin.

19 JULKILAUSUMAT 19 Elintarvikealalla työskennellään yhä useammin vuorotyössä, joka vaikeuttaa arkea ja perhe-elämää. Työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhönsä ja työaikaansa lisäävät merkittävästi työviihtyvyyttä ja työhyvinvointia. Työehtosopimuksissa on huomioitava työntekijöiden erilaisten elämäntilanteiden aiheuttamat erityisvaatimukset. Työhyvinvointia parannetaan huomioimalla paitsi erilaiset elämäntilanteet myös iän tuomat erityishaasteet työelämässä. Hyvin toteutettu ikäohjelma lisää ikääntyvien työntekijöiden jaksamista ja edistää työntekijöiden kykyä työskennellä varsinaiseen eläkeikään saakka. SEL edistää työehtosopimuksiin kirjatun ikäohjelman toteutumista elintarvikealan yrityksissä. Työnantajan on huolehdittava työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista työntekijän työuran alusta alkaen. Ikääntyneille työntekijöille kohdistettu ikäohjelma ei kuitenkaan yksin riitä, työnantajan on huolehdittava työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista työntekijän työuran alusta alkaen. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n 19. edustajakokous Hämeenlinnassa

20 20

21 JULKILAUSUMAT 21 lainsäädännön turvattava työntekijöiden tasavertaiset oikeudet Epätyypillisten työsuhteiden määrä on lisääntynyt. Määräaikaisten ja osa-aikaisten työsuhteiden sekä vuokratyön lisäksi kasvava joukko on itsensä työllistäjät, joista moni on niin sanottu pakkoyrittäjä. Itsensä työllistäjät jäävät yrittäjien ja palkansaajien väliselle harmaalle alueelle. Heistä osa toimii olosuhteiden pakosta yrittäjinä saamatta työstään yritystoiminnalle tyypillistä kannattavaa tuottoa. Suurin osa ihmisistä haluaisi mieluiten tehdä kokoaikaista palkkatyötä toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Epätyypillisten työsuhteiden lisääntyminen on luonut työmarkkinoille kahden kastin työntekijöitä, joiden oikeudet poikkeavat toisistaan huolestuttavasti. Erityisen heikossa asemassa ovat usein nuoret ja maahanmuuttajat. Ammattiliiton tehtävä on huolehtia jokaisen jäsenen oikeuksista riippumatta hänen sukupuolestaan, taustastaan tai työsuhteensa muodosta. Liiton on huolehdittava myös muiden kuin suomea äidinkielenään puhuvien jäsenten palvelusta resurssiensa rajoissa. Epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleviä työntekijöitä ja itsensä työllistäjiä tulee kohdella yhdenvertaisesti työelämässä ja suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä. Tähän tavoitteeseen päästään muuttamalla sosiaaliturvajärjestelmää ja työelämää koskevaa lainsäädäntöä. Ammattiliittojen tulee vaatia lainsäädäntöön muutoksia, jotka takaavat työntekijöille tasavertaiset oikeudet ja turvaavat riittävän toimeentulon. Riippumatta työsuhteen laadusta työntekijällä pitää olla oikeus muun muassa riit Ammattiliiton tehtävä on huolehtia jokaisen jäsenen oikeuksista riippumatta hänen sukupuolestaan, taustastaan tai työsuhteensa muodosta.

22 22 JULKILAUSUMAT Työnantajien olisi syytä ymmärtää, että paras tapa varmistaa työntekijöiden riittävyys tulevaisuudessakin, on tarjota työpaikkoja kunnon työehdoilla. tävään sosiaaliturvaan työttömyyden tai sairauden aikana, oikeus palkalliseen lomaan ja työterveyshuoltoon. Elintarvikealankin työnantajat ovat huolissaan työvoiman saannista tulevaisuudessa, ja elintarvikealaa markkinoidaan ammatinvalintaikäisille nuorille. Työnantajien olisi syytä ymmärtää, että ylivoimaisesti paras tapa varmistaa työntekijöiden riittävyys tulevaisuudessakin, on tarjota työpaikkoja kunnon työehdoilla. Tämä tarkoittaa kokoaikatyötä toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa palkalla, joka riittää elämiseen. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n 19. edustajakokous Hämeenlinnassa työnantajat murtavat toimillaan sopimusyhteiskuntaa SEL tuomitsee jyrkästi työnantajien pyrkimykset heikentää suomalaista sopimusyhteiskuntaa. Työnantajapuolella etsitään uusia tapoja hyökätä ammattiliittojen jäsenistöä ja sen perusoikeuksia vastaan. Näihin perusoikeuksiin kuuluu myös lakko-oikeus. Tuorein esimerkki työnantajien tavasta kärjistää ja kiristää neuvottelutilanteita ylilyövillä toimenpiteillä on Finnairin tekniikan lakon keskeyttäminen käräjäoikeuden turvaamistoimipäätöksellä. SEL ei hyväksy Finnairin toimia työntekijöiden lakko-oikeuden estämiseksi. Erityisen törkeää on, että valtion omistama yhtiö pyrkii estämään työntekijöidensä perusoikeuksien toteutumisen.

23 JULKILAUSUMAT 23 Finnairin työntekijöiden oli keskeytettävä lakkonsa suhteettoman suuren uhkasakon uhalla. Käräjäoikeus ei edes kuullut työntekijäpuolta ennen päätöstään. Oikeuden toimintatapa on Euroopan ihmisoikeussopimuksien ja oikeusjärjestelmän vastainen. Suomalaisen oikeusjärjestelmän tilasta on syytä olla huolissaan, kun työmarkkinajärjestelmän kiistakysymyksiä ratkotaan käräjäoikeudessa ja ratkaisut ovat rajuudellaan yleisen oikeustajun vastaisia. Jos työnantajapuoli ei kunnioita työntekijöiden perusoikeuksia, se uhkaa koko sopimusjärjestelmän säilymistä. Elintarviketyöläiset joutuivat työnantajien kiristyneiden toimien kohteeksi vuoden 2010 työehtosopimusneuvotteluiden aikana. Tuolloin elintarvikealan yrityksissä esimerkiksi estettiin järjestäytyneiden työntekijöiden työnteko rajaamalla ainoastaan SEL:n jäsenet työsulkuun. Oulun käräjäoikeus antoi huhtikuussa tuomion, jonka mukaan työnantajalla oli oikeus kohdistaa työsulku koskemaan vain ammattiliiton jäseniä. SEL:n mielestä työsulun kohdistaminen vain liiton jäseniin rikkoo yhdenvertaisuuslakia, jonka mukaan työntekijää ei saa syrjiä ammatillisen järjestäytymisen perusteella. Tuomio ei myöskään ota huomioon työsopimuslain tasapuolisen kohtelun vaatimusta. SEL on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu sopimusosapuolien keskinäiseen luottamukseen ja kunnioitukseen. Jos työnantajapuoli ei kunnioita työntekijöiden perusoikeuksia, se uhkaa koko sopimusjärjestelmän säilymistä. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n 19. edustajakokous Hämeenlinnassa

24 Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL PL 213, Helsinki p

Yhteistyöllä vahva liitto

Yhteistyöllä vahva liitto Yhteistyöllä vahva liitto Vaaliohjelma 2012 Yhteistyöllä vahva liitto Metallin yhteistyön vaaliliiton toiminnan perustana ovat työväenliikkeen keskeiset arvot: vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja suvaitsevaisuus.

Lisätiedot

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä

TYÖEHTOSOPIMUS INFO. Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä TYÖEHTOSOPIMUS INFO Materiaali on tarkoitettu työuransa alussa oleville työntekijöille taustatiedoksi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmästä SISÄLTÖ: Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut

Lisätiedot

15.9.2007 1(8) Kotimainen ruoka - kotimaista työtä

15.9.2007 1(8) Kotimainen ruoka - kotimaista työtä 15.9.2007 1(8) Kotimainen ruoka - kotimaista työtä Kohti tulevaisuutta 15.9.2007 2(8) Suomalaista elintarvikealaa ravisteli 1990-luvulla poikkeuksellisen raju rakennemuutos. Syvä taloudellinen lama, Suomen

Lisätiedot

Kauppa vetovoimaisena työnantajana

Kauppa vetovoimaisena työnantajana Kauppa vetovoimaisena työnantajana Puheenjohtaja Ann Selin Vähittäiskaupan ennakointiseminaari 10.3.2015 PAM lukuina Jäseniä 232 381 (31.12.2014) Naisia n. 80 % jäsenistä Nuoria, alle 31-vuotiaita 30 %

Lisätiedot

Liiton strategia Karoliina Öystilä

Liiton strategia Karoliina Öystilä Liiton strategia 2017-2027 15.10.2016 Karoliina Öystilä Liitto-kokonaisuus Jäseniä 34 000 Ammattiosastoja 69 Aluejärjestöjä 7 Liiton toiminnan kulmakivet SEL Työehtosopimukset Järjestäytyminen Alan työpaikat

Lisätiedot

Työmarkkinoiden pelikenttä

Työmarkkinoiden pelikenttä Työmarkkinoiden pelikenttä Luennon sisältö Työmarkkinajärjestöt Palkansaajien keskusjärjestöt Työnantajien keskusjärjestöt Ammattiliitto Luottamusmiesjärjestelmä Paikallinen toiminta Toimihenkilökeskusjärjestö

Lisätiedot

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL. Hyväksytty SEL:n 20. edustajakokouksessa Jyväskylässä STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO)

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL. Hyväksytty SEL:n 20. edustajakokouksessa Jyväskylässä STRATEGIA PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL Hyväksytty SEL:n 20. edustajakokouksessa Jyväskylässä 20.5.2017 STRATEGIA 2017-2027 PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) SEL on elintarvikealan työntekijöiden ammattiliitto, joka

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

Itsenäinen ja vahva elintarviketyöläisten

Itsenäinen ja vahva elintarviketyöläisten extra Itsenäinen ja vahva SEL toimii yhteistyössä elintarviketyöläisten parhaaksi Työelämän kurjistumiselle stoppi Kokopäivätyötä vakituisissa työsuhteissa Työ on elämää varten, eikä toisinpäin Työstä

Lisätiedot

AMMATTILIITTO PRON LUOTTAMUSHENKILÖKOULUTUKSET 2019

AMMATTILIITTO PRON LUOTTAMUSHENKILÖKOULUTUKSET 2019 AMMATTILIITTO PRON LUOTTAMUSHENKILÖKOULUTUKSET 2019 Koulutusohjelma on suunniteltu niin, että tietyn nimiset koulutukset ovat sisällöllisesti samanlaisia ja siten toisilleen vaihtoehtoisia. Luottamushenkilöiden

Lisätiedot

Koulutus on tarkoitettu henkilöstönedustajalle (lm ja tsv) ja varahenkilölle.

Koulutus on tarkoitettu henkilöstönedustajalle (lm ja tsv) ja varahenkilölle. AMMATTILIITTO PRON KOULUTUKSET 2018 LUOTTAMUSHENKILÖKOULUTUS Koulutus on tarkoitettu henkilöstönedustajalle (lm ja tsv) ja varahenkilölle. Työsuojeluinfo Kohderyhmä: uudet työsuojeluvaltuutetut ja varavaltuutetut

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

TOIMINTA- JA EDUNVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015

TOIMINTA- JA EDUNVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 TOIMINTA- JA EDUNVALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Turun Seudun Sähkötyöntekijöiden ammattiosasto on perustettu 1956. Osastoon kuuluu tällä hetkellä yli 2000 jäsentä. Ammattiosasto on ns. sekaosasto. Osastoon

Lisätiedot

Tavoitteet

Tavoitteet Tavoitteet 2018-2023 TERVETULOA UUDISTAJIEN JOUKKOON Teollisuusdemarit tarjoaa Teollisuusliiton jäsenille väylän parantaa työ- ja palkkaehtojaan ja laajemmin yhteiskunnallista asemaansa. Innostamme ihmisiä

Lisätiedot

Akava ry. Yleisesitys

Akava ry. Yleisesitys Akava ry Yleisesitys Menestystä ja turvaa yhdessä Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö. Akavaan kuuluu 35 jäsenjärjestöä, joissa on lähes 600 000 jäsentä. Jäsenyys akavalaisessa jäsenjärjestössä

Lisätiedot

ONKO LAADUKASTA TEHOKKUUTTA?

ONKO LAADUKASTA TEHOKKUUTTA? ONKO LAADUKASTA TEHOKKUUTTA? Työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa laatuun ja tehokkuuteen Menetelmä- ja aikastandardien merkitys Jaana Ylitalo jaana.ylitalo@pam.fi 26.10.2011 1 PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO

Lisätiedot

SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI

SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI SAK:N NÄKEMYKSET HYVÄSTÄ TYÖSTÄ JA UUSI HYVÄN TYÖN MITTARI LÄHTÖKOHDAT SAK:n tavoitteena on hyvinvointia rakentava työelämä SAK:n edustajakokous 2011: Työelämän ihmisoikeudet toteutuvat silloin, kun tärkeäksi

Lisätiedot

Työehtosopimus eli TES

Työehtosopimus eli TES TYÖEHTOSOPIMUS Luennon sisältö Mikä on työehtosopimus Työehtosopimuksen sitovuus Työehtosopimusneuvottelut Työehtosopimus vs. työsopimus vs. työlainsäädäntö Työehtosopimus ja paikallinen sopiminen Työehtosopimus

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan

Lisätiedot

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja aloille opiskelevien ammattiliitto. Me teemme lähihoitajille

Lisätiedot

Löydä oma ammattiliittosi. www.liitot.fi

Löydä oma ammattiliittosi. www.liitot.fi Löydä oma ammattiliittosi www.liitot.fi Miksi juuri sinun kannattaa liittyä ammattiliittoon? Ammattiliiton toiminnan ydin on työpaikoilla, jossa ammattiliittojen ja työnantajien yhdessä sopimia työehtoja

Lisätiedot

50+ TYÖELÄMÄSSÄ Kokemus Esiin 50+ -Seminaari

50+ TYÖELÄMÄSSÄ Kokemus Esiin 50+ -Seminaari 50+ TYÖELÄMÄSSÄ Kokemus Esiin 50+ -Seminaari 22.4.2015 Vantaa Kirsi Rasinaho koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija SAK ry 22.4.2015 SAK 1 IKÄÄNTYNEIDEN JAKSAMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA 22.4.2015

Lisätiedot

PROFESSORILIITON STRATEGIA VUOTEEN 2022

PROFESSORILIITON STRATEGIA VUOTEEN 2022 HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 25.11.2016 TIEDOSSA TULEVAISUUS www.professoriliitto.fi Professoriliiton tehtävät Professoriliiton sääntöjen mukaan liitto toimii yliopistolain tarkoittamien yliopistojen, Maanpuolustuskorkeakoulun

Lisätiedot

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Krista Pahkin Organisatoriset innovaatiot ja johtaminen -tiimi ELDERS -projektin aineisto 1. Kirjallisuuskatsaus 2. HYVIS -aineiston

Lisätiedot

PAIKALLINEN SOPIMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA. SAK:n luottamushenkilöpaneeli, huhtikuu 2018 N=993

PAIKALLINEN SOPIMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA. SAK:n luottamushenkilöpaneeli, huhtikuu 2018 N=993 PAIKALLINEN SOPIMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:n luottamushenkilöpaneeli, huhtikuu 2018 N=993 Yhteenvetoa Paikallinen sopiminen on lisääntynyt SAK:laisilla työpaikoilla. 64 prosenttia luottamushenkilöistä

Lisätiedot

Valoisamman tulevaisuuden tekijät

Valoisamman tulevaisuuden tekijät Valoisamman tulevaisuuden tekijät Luonnon-, ympäristö- metsätieteilijöiden liitto Loimu on edunvalvonta-, vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka toimii luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisen korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

Ulkomaisen työvoiman käyttö. Tommi Lantto PSAVI

Ulkomaisen työvoiman käyttö. Tommi Lantto PSAVI Ulkomaisen työvoiman käyttö Tommi Lantto PSAVI Työsuhteen ehdot kaikille samat Suomalaisen työnantajan palveluksessa oleville työntekijöille työsuhteen ehdot ovat samat kansalaisuudesta riippumatta palkka

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan toisen

Lisätiedot

SEL:n edustajakokouksen linjaus

SEL:n edustajakokouksen linjaus SEL:n edustajakokouksen linjaus Toiminnan strategiset painopistealueet: Järjestäytymisasteen nostaminen elintarvikealan työpaikoilla Järjestäytymisasteen muutosta Mikko Siljander, ay-lopputyö 2017 Kampanjoita

Lisätiedot

Kansalaistutkimus viikkotyöajoista STTK

Kansalaistutkimus viikkotyöajoista STTK Kansalaistutkimus viikkotyöajoista STTK Kaikki vastaajat, n=1177 Ikäryhmät Alle 35-vuotiaat, n=211 35-50 vuotiaat, n=427 51-65-vuotiaat, n=414 Sukupuoli Naiset, n=746 Miehet, n=422 Ammattiasema Työntekijä,

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan

Lisätiedot

Terveydeksi-hanke

Terveydeksi-hanke Terveydeksi-hanke 1.8.2016-31.7.2019 Hanketoteuttajat ja rahoitus Työttömien Keskusjärjestö ry päätoteuttaja Osatoteuttaja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Sosiaali- ja terveysministeriöltä kolmivuotinen Euroopan

Lisätiedot

Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 2020

Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 2020 Visio: Suomessa Euroopan paras työelämä vuonna 22 Tilanne 217 neljän mittarin pohjalta Erno Mähönen Suomen työelämä Euroopan paras 22 Visio saavutetaan, kun työpaikat uudistavat ja kehittävät toimintaansa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Perusasiat kuntoon lähivuosien keskeisiä asioita ja näkökulmia työpaikoilla

Perusasiat kuntoon lähivuosien keskeisiä asioita ja näkökulmia työpaikoilla Perusasiat kuntoon lähivuosien keskeisiä asioita ja näkökulmia työpaikoilla Puheenvuoron lähtökohtana on työsuojeluviranomaisen tilannearvio ja painotukset 3.5.2013 1 Työsuojeluviranomaisen toiminnan lähtökohdat

Lisätiedot

Teollisuusliiton opiskelijajäseneksi

Teollisuusliiton opiskelijajäseneksi Teollisuusliiton opiskelijajäseneksi www.operaatiovakiduuni.fi www.taisteluamisopetuksesta.fi 14.9.2016 Jussi-Pekka Ahonen 1 Teollisuusliitto Metalliliitosta tuli Teollisuusliitto vuonna 2017 Perustettu

Lisätiedot

Toiminnan arvoperiaatteet

Toiminnan arvoperiaatteet Sivu 1/5 1 Yleistä Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen arvoperustana on luovuttamaton yleismaailmallinen ihmisarvo ja kaiken elämän arvokkuus itsessään. Yhdistys sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen,

Lisätiedot

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon!

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Terveydenhoitaja huolehtii suomalaisten terveydestä, Tehy hoitajien eduista Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö valvoo koulutetun hoitohenkilöstön

Lisätiedot

Suomen työelämän kehittäminen Miten voidaan hyödyntää liikunnan mahdollisuuksia?

Suomen työelämän kehittäminen Miten voidaan hyödyntää liikunnan mahdollisuuksia? Suomen työelämän kehittäminen Miten voidaan hyödyntää liikunnan mahdollisuuksia? Työministeri Lauri Ihalainen Arvokas työelämä -seminaari 10.6.2013 Vierumäki Työelämän ja työhyvinvoinnin kehittäminen Suomen

Lisätiedot

Raportointi: Vuoden 2015 tulokset

Raportointi: Vuoden 2015 tulokset Posti-ja logistiikka-alan unioni PAU ry JÄSENTUTKIMUS 2015/Yhteenvetoraportti 13.4.2015 Raportointi: Vuoden 2015 tulokset Jäsentutkimus Tutkimusprosessi ja rakenne Jäsentyytyväisyystutkimuksessa vastaajaa

Lisätiedot

www.palvelutyonantajat.fi/ Edunvalvonta Sopimustoiminta Keskusjärjestösopimukset

www.palvelutyonantajat.fi/ Edunvalvonta Sopimustoiminta Keskusjärjestösopimukset Keskusjärjestösopimus Sopimus ammattiyhdistysjäsenmaksujen perinnästä Keskusjärjestösopimuksen nimi ruotsiksi Keskusjärjestösopimuksen työnantajapuolen nimi Palvelutyönantajat ry Työnantajajärjestön nimi

Lisätiedot

Kansainvälisten asiain valiokunta

Kansainvälisten asiain valiokunta Mietintö 1 (5) Kansainvälisten asiain valiokunta Rauhantyö, kansainvälinen solidaarisuus ja ay-oikeudet Esitykset 4.1.1 4.1.14 Liitto vaikuttaa asevarustelukehitykseen ja rauhantyöhön kansainvälisissä

Lisätiedot

Sairaankuljettajia koskevan työehtosopimuksen jäsenkirje 6/2011

Sairaankuljettajia koskevan työehtosopimuksen jäsenkirje 6/2011 Sairaankuljettajia koskevan työehtosopimuksen jäsenkirje 6/2011 Sisältö 1. Uusi työehtosopimus - Palkankorotukset 1.4.2012 - Palkankorotukset 1.5.2013 2. Muuta ajankohtaista - Ensihoidon muutokset - Järjestäytymisessä

Lisätiedot

Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus 12 Luku 5

Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus 12 Luku 5 AMMATTILIITTO PRO ry Koulutuskalenteri 2016 Sivu 1 (5) AY- JA TYÖSUOJELUVALTUUTETTUJEN KOULUTUS 2016 Viestintäalan toimihenkilöt ja tekniset toimihenkilöt Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus

Lisätiedot

Toimihenkilöbarometri 2013

Toimihenkilöbarometri 2013 Toimihenkilöbarometri 2013 Seppo Nevalainen 2 7. 11. 2 0 1 3 Vastanneet jäsenliitoittain Yhteensä N = 1288 Miehet N = 307 Naiset N = 979 Naisten osuus, % Vastausprosentti Painokerroin Ammattiliitto PRO

Lisätiedot

KOTOUTTAMISTYÖN PERIAATTEET

KOTOUTTAMISTYÖN PERIAATTEET KOTOUTTAMISLAKI KOTOUTTAMISTYÖN PERIAATTEET mahdollisuus päästä yhteiskunnan jäseneksi oikeus kaikkiin peruspalveluihin, kuten terveydenhoito, koulutus, eläke, työttömyysturva, työllistyminen KOTOUTTAMISTYÖN

Lisätiedot

10 hyvää syytä. Järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu

10 hyvää syytä. Järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu 10 hyvää syytä Järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu 10 hyvää syytä, miksi järjestäytynyt työntekijä on työnantajan etu Yhteiset pelisäänöt 1. Tehokas yhteistyö henkilöstön kanssa Luottamusmies

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

Ulos pätkävankilasta

Ulos pätkävankilasta Ulos pätkävankilasta työntekijä tulisi toimeen yhdellä työsuhteella ja siitä saatavalla palkalla. epäreiluja työn teettämisen tapoja ei paikattaisi verovaroin. Osa-aikaisen palkka jää pieneksi. Esimerkiksi

Lisätiedot

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY. SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu Ylemmät yhdessä enemmän

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY. SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu Ylemmät yhdessä enemmän YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu 2010 Ylemmät yhdessä enemmän Sisällysluettelo I Työelämän muutosturvallisuuden ja työssä jaksamisen vahvistaminen... 3 1.1 Koko

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa

Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Asumiseen perustuva sosiaaliturva kansainvälisissä tilanteissa Lainsäädäntöhanke Suomen asumiseen perustuvan sosiaaliturvan tarkoituksenmukaisesta kohdentumisesta rajat ylittävissä tilanteissa Julkaisija

Lisätiedot

Yksi univormu, monta erilaista suomalaista.

Yksi univormu, monta erilaista suomalaista. Yksi univormu, monta erilaista suomalaista. Tarvitsemme toisiamme. www.mil.fi Itsenäisyyttä puolustaen, tasa-arvoisesti toimien. Puolustusvoimien tehtävänä on paitsi maamme alueiden valvonta ja alueellisen

Lisätiedot

Palvelualojen ammattiliiton strategia vuoteen 2015

Palvelualojen ammattiliiton strategia vuoteen 2015 Palvelualojen ammattiliiton strategia vuoteen 2015 Strategiatyön eteneminen Strategiaperusta 2015 Toimintaympäristön (työelämän) muutosvoimat Globalisaatio (Globaali) taloustaantuma /lama Ikääntyminen

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

SYRJIMÄTÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ

SYRJIMÄTÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ metalliliiton Tavoiteohjelma KOULUTUSAINEISTO SYRJIMÄTÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Metalliliiton tavoiteohjelma Syrjimätön toimintaympäristö Tavoiteohjelma määrittää Metallityöväen Liiton tasa-arvo- ja yhden vertaisuustyön

Lisätiedot

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on Suomen monipuolisin eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on Suomen monipuolisin eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto. on Suomen monipuolisin eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto. JHL on vahva valtakunnallinen ja alueellinen vaikuttaja, joka palvelee kaikkiaan 11 paikkakunnalla Suomessa. Keskustoimisto

Lisätiedot

TÄRKEIMMÄT PERUSTEET LIITTYÄ SUOMEN ELINTARVIKETYÖLÄISTEN LIITTOON

TÄRKEIMMÄT PERUSTEET LIITTYÄ SUOMEN ELINTARVIKETYÖLÄISTEN LIITTOON TÄRKEIMMÄT PERUSTEET LIITTYÄ SUOMEN ELINTARVIKETYÖLÄISTEN LIITTOON LÄHTÖKOHDAT Selvittää jäseneksi liittyneiden ajatuksia ammattiliittoon liittymisestä, mitkä ovat tärkeimmät syyt, jotka ovat merkinneet

Lisätiedot

Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin:

Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin: Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin: Sinä olet jäsen ammattiosastossa eli Jyväskylän Kirjatyöntekijäin Yhdistyksessä (JKY) JKY ja noin 300 muuta ammattiosastoa ovat

Lisätiedot

Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävistä ja vastuista & työnantajana toimimisesta Salibandyliitto

Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävistä ja vastuista & työnantajana toimimisesta Salibandyliitto Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävistä ja vastuista & työnantajana toimimisesta Salibandyliitto 10.11.2017 Hyvä hallinto on yhdistyksen organisaation hallintojärjestelmä Järjestelmällä yhdistystä johdetaan

Lisätiedot

Espoo-tarina ja maahanmuuttajat - muutamia poimintoja kaupungin strategiasta

Espoo-tarina ja maahanmuuttajat - muutamia poimintoja kaupungin strategiasta Espoo-tarina ja maahanmuuttajat - muutamia poimintoja kaupungin strategiasta Teemu Haapalehto Maahanmuutto- ja monikulttuurisuusasioiden päällikkö Monikulttuuriasiain neuvottelukunta 9.10.2013 Espoon visio

Lisätiedot

Suomi. »» Asukasmäärä: 5,47 milj.»» Viralliset kielet: suomi ja ruotsi»» BKT: 256,8 miljardia USD (2013) Suomalainen neuvottelujärjestelmä

Suomi. »» Asukasmäärä: 5,47 milj.»» Viralliset kielet: suomi ja ruotsi»» BKT: 256,8 miljardia USD (2013) Suomalainen neuvottelujärjestelmä Suomi»» Valtiomuoto: tasavalta»» Itsenäistyi: 6.12.1917»» Presidentti: Sauli Niinistö»» Pääkaupunki: Helsinki»» Pinta-ala: 338 424 km², josta sisävesiä 10,2 %»» Asukasmäärä: 5,47 milj.»» Viralliset kielet:

Lisätiedot

Nuoret työntekijät Asenteet ja motivaatio. Kaupan päivä 2014 KESKO

Nuoret työntekijät Asenteet ja motivaatio. Kaupan päivä 2014 KESKO Nuoret työntekijät Asenteet ja motivaatio Kaupan päivä 2014 KESKO Puheenjohtaja Ann Selin 20.1.2014 PAM lukuina Jäseniä 230 000 Ammattiosastoja 182 Luottamushenkilöitä noin 5 000 42 työehtosopimusta ja

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015

Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015 14.11.2014 Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015 Yksityinen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2015 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Teknologiatellisuuden työkaarimalli

Teknologiatellisuuden työkaarimalli Toimenpiteillä kohti pidempiä työuria Teknologiatellisuuden työkaarimalli Parempi työ seminaari 7.4.2014 Metallityöväen Liitto 1 Teknologiateollisuuden työehtosopimus 2011-2013 Ikääntyneet työntekijät

Lisätiedot

Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet

Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet Maistraatinportti 2 puh. 020 7489 400 00240 Helsinki www.akava.fi/opiskelijat Sisällys 1. Sosiaaliturvajärjestelmän on oltava yhtenäinen

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Mitä on suvaaminen?, ylitarkastaja Tasa-arvoyksikkö 1 Esityksen rakenne Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki Peruskäsitteitä Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisesta

Lisätiedot

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuus ja työsuojelu Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuuslaki Työturvallisuuslaki (738/2002) koskee kirkkoa ja seurakuntia. Lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSKYSELY

YHDENVERTAISUUSKYSELY YHDENVERTAISUUSKYSELY Hyvä oikeusministeriöläinen, Tervetuloa vastaamaan ministeriön yhdenvertaisuuskyselyyn! Vastaukset annetaan ja niitä käsitellään anonyymisti. Vastaamalla olet mukana kehittämässä

Lisätiedot

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers Tiedettä elämää varten Tieteentekijöiden liiton jäsenyys on tärkeä osoitus oman ammatillisen identiteetin

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

UUDEN TYÖN MARKKINA Ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen

UUDEN TYÖN MARKKINA Ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen UUDEN TYÖN MARKKINA Ehdotus edistyksellisemmän työn markkinan luomiseksi Suomeen Timo Lindholm / Sitra 22.8.2017 Lähtökohdat - Globaalit ilmiöt muokkaavat työelämää hävittävät ja luovat töitä. - Työn murroksen

Lisätiedot

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista.

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista. ALAVIESKAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Tavoitteet Kunnanvaltuusto 26.9.2006 19 Tavoitteena on tasa-arvoinen, yhteistyökykyinen ja kehittyvä sekä hyvää tulosta tekevä työyhteisö, jossa tasa-arvo on osa

Lisätiedot

Huomisen pöytää kattamassa. Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan

Huomisen pöytää kattamassa. Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan Huomisen pöytää kattamassa Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2019 2023 Elintarviketeollisuus kokoaan merkittävämpi tekijä Työllistää 38 000 suomalaista, välillinen vaikutus työllisyyteen

Lisätiedot

Työelämä Toimintaympäristön seuranta. Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi

Työelämä Toimintaympäristön seuranta. Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi Työelämä 2020 Toimintaympäristön seuranta 2012 2017 Maija Lyly-Yrjänäinen, Päivi Järviniemi Työelämän toimintaympäristön kehitys hankkeen painopisteiden mukaan Kehittämistoimet työpaikalla Vaikutusmahdollisuudet

Lisätiedot

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Miksi savuton työpaikka? Kustannussäästöt Päivittäin tupakoiva aiheuttaa työnantajalle maltillisen arvion mukaan vuodessa keskimäärin 1 060 1 300 euron kustannukset

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus Sisällys Yhdenvertaisuussuunnitelma... 1 1 Johdanto... 1 2 Sisältö ja tavoitteet... 1 3 Positiivinen erityiskohtelu...

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Työmarkkinatutkimus 1/2014 Lehdistöaamiainen, Ravintola Loiste,

Työmarkkinatutkimus 1/2014 Lehdistöaamiainen, Ravintola Loiste, Työmarkkinatutkimus 1/2014 Lehdistöaamiainen, Ravintola Loiste, 8.4.2014 Pro on Yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista: suurin yksityisen sektorin toimihenkilöliitto ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n

Lisätiedot

Jäsenmaksu on 1,4 % veronalaisesta palkasta ja sen voi vähentää verotuksessa.

Jäsenmaksu on 1,4 % veronalaisesta palkasta ja sen voi vähentää verotuksessa. Liittymällä Sähköliiton jäseneksi olet hyvässä seurassa. Meitä sähköliittolaisia on noin 36 000 ajamassa parempia työehtoja kaikille. Meitä on niin rakennustyömailla, voimalaitoksissa ja tehtaissa kuin

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-toimistot tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät?

Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät? Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät? Työpaikalla hässäkkä päällä? Turku 6.2.2018 Tarkastaja Ulla Riikonen Tarkastaja Ulla Riikonen LSAVI työsuojelun vastuualue, puh: 029 501 8174 6.2.2018

Lisätiedot

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri 1 Yritysten määrän kehitys 1990-2013 290 000 282635 270 000 266062 263 001263759 266909 262548 250 000 252 815 230 000 210 000 209151 207493 203542 205468

Lisätiedot

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers Tiedettä elämää varten Tieteentekijöiden liiton jäsenyys on tärkeä osoitus oman ammatillisen identiteetin

Lisätiedot

Työelämän kehittäminen sopimuksissa ja hallitusohjelmassa. Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen HR-verkoston ideatyöpaja 1.

Työelämän kehittäminen sopimuksissa ja hallitusohjelmassa. Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen HR-verkoston ideatyöpaja 1. Työelämän kehittäminen sopimuksissa ja hallitusohjelmassa Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen HR-verkoston ideatyöpaja 1. KT:n HR-verkoston tausta Henkilöstöjohtamisen (HR-verkosto) verkosto työnantajien

Lisätiedot

Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry ammattiosasto

Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry ammattiosasto Oulun Elintarviketyöntekijät 004 ry ammattiosasto Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Sisällys: s.1. Sisällysluettelo s.2. Yleistä s.3. Kokous- ja järjestötoiminta s.4. Tiedotustoiminta s.5. Koulutustoiminta

Lisätiedot

Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö

Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt 400 20 54 Jäsenyrityksiä 116 000 Luottamushenkilöt yli 4 000 Jäseniä kuntien

Lisätiedot

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 2019

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 2019 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 2019 1 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Työmarkkinajärjestö, joka vastaa opetusalan edunvalvonnasta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Ainoa ammattijärjestö, joka neuvottelee

Lisätiedot

EK:n työelämälinjaukset: talouskasvua ja tuottavaa työtä

EK:n työelämälinjaukset: talouskasvua ja tuottavaa työtä EK:n työelämälinjaukset: talouskasvua ja tuottavaa työtä Hyvä työ Vasemmistoliiton työelämäseminaari Helsinki 24.2.2011 Työmarkkinajärjestöjen esitykset tulevalle eduskunnalle Johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen,

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Askolan kunta

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Askolan kunta TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Askolan kunta 2016-2018 Yhteistyötoimikunta 25.10.2016 Henkilöstöjaosto 31.10.2016 Kunnanhallitus 2.11.2016 Kunnanvaltuusto 16.11.2016 Sisällys 1. JOHDANTO... 3

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-palvelut tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK /14/2018 Luottamuksellinen 1

Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK /14/2018 Luottamuksellinen 1 Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK 2018 3/14/2018 Luottamuksellinen 1 Taustaa selvityksestä Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen18 29

Lisätiedot

Kun nuori tulee töihin

Kun nuori tulee töihin Kun nuori tulee töihin Tämän oppaan tarkoituksena on toimia käsikirjana pk-yrityksen työllistäessä nuoren henkilön. Mukaan on koottu muistilista työnantajalle perehdytyksen tueksi. Vastaavasti mukana on

Lisätiedot

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen

Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen Helsingin hengessä - sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen 1 Tarve yhteiselle toimintaohjeelle Kaupungin työyhteisöt ovat hyvin toimivia. Kaikilla työpaikoilla esiintyy kuitenkin näkemyseroja ja ristiriitoja.

Lisätiedot