Kuntakysely - Lapin kuntien arvioita palvelujen toimivuudesta ja kehittämistarpeista avovastauksien kuntakohtaista yhteenvetoa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntakysely - Lapin kuntien arvioita palvelujen toimivuudesta ja kehittämistarpeista avovastauksien kuntakohtaista yhteenvetoa."

Transkriptio

1 Kuntakysely - Lapin kuntien arvioita palvelujen toimivuudesta ja kehittämistarpeista avovastauksien kuntakohtaista yhteenvetoa Jari Lindh

2 Kehitysvammapalveluiden asiakasmäärät vastaajakunnissa v Ylitornio Tornio Tervola Sodankylä Simo Savukoski Salla Rovaniemi Ranua Posio Kittilä Kemijärvi Kemi Inari Laitoksessa Autet. as Ohjat. as Perhehoid. Palv- ja tukiasum. Työ/toim. Kesk.. Kokonaisuudessaan

3 Inari Toimii hyvin: Moniammatillinen yhteistyö eri viranomaisten kesken ja yhteistyö muiden toimijatahojen kesken. Avohoitoa ja asumispalveluja kehitetty viime vuosina voimakkaasti. Suurin osa palveluista pystytään järjestämään omana tuotantona. Kehittämistarpeita: Pitkien välimatkojen aiheuttamat kuljetuspalvelut sekä työtoiminnan palvelut ja niiden kehittäminen. Erityisosaamiseen liittyvät palvelut. Tarvekartoitus ja suunnitelman laatiminen teknologian käyttöönotosta. Säännönmukainen kehitysvammatyön ja vammaistyön täydennyskoulutus yleensä Odotukset Kolpeneelta: Kolpeneen palvelukeskuksen ky:n tulee keskittyä erityispalvelujen tuottamiseen ja tiivistää yhteistyötä kuntien kanssa Odotukset Vaskilta: Jalkaantua myös kuntiin ja tuoda sitä kautta neuvontaa, ohjausta ja koulutusta sekä uusinta tietoa alalta Yhteistyö: erityisosaamista edellyttävissä palveluissa alan järjestöjen ja Kolpeneen palvelukeskuksen ky:n kanssa Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Asumispalvelusäätiö ASPA:n toteuttama laaja "elämässä mukana"-hanke, joka sisältää mm. päivätyön ja asumista tukevien palveluiden kehittämistä. Hankkeesta ollut erittäin suuri hyöty kunnalle sen kehittäessä erityisryhmien toimintoja.

4 Kemi Toimii hyvin: Kehitysvammapalvelut ovat kattavat eikä jonoja palveluihin ole. Henkilöstörakenne kohtalaisen hyvä ja paikat vakinaisesti täytetty. Vammaispalveluissa kokenut työntekijä. Kehitysvammapalvelut pystytään järjestämään tarvetta vastaavasti. Subjektiivisten oikeuksien piirissä olevat vammaispalvelut järjestetään tarpeen mukaisesti, harkinnanvaraisia vammaispalveluja myönnetään määrärahojen puitteissa ja joudutaan rajaamaan. Kehittämistarpeita: Suunnitelmissa on resurssien siirtäminen avohoidon ohjaukseen, jolloin neuvontaa ja ohjausta saadaan parannettua. Avotyöpaikkoja pitäisi pystyä lisäämään, kehitysvammapalvelujen laadun kehittämishankkeen yhteydessä 4 henkilöä koulutettiin avotyön ohjaajiksi. Valmentavaa koulutusta haettu Kemiin, Torniossa koulutus käynnistynyt 2007 syksyllä. Peruskoulun ja omaisten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja kaikkien asiakkaiden osalta arvioidaan jatkokoulutusmahdollisuudet tarkkaan. Paikallisia palveluja kehitetään ja kehitysvammapalveluihin on nimetty oma lääkäri. Paras-hankkeen yhteydessä selvitellään seudullisa palvelujen järjestämismahdollisuuksia. Kehitysvammaisten palveluihin ei ole jonoja. Palveluohjauksen tarpeeseen vastaaminen. Pienten erityisryhmien palveluiden järjestäminen. Moniammatillisen työn kehittäminen. Asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen ensisijaisesti normaalipalvelujen kautta. Tarvitaan erityisosaamista autismista, haastavasta käyttäytymisestä, käyttäytymishäiriöistä. Moniongelmaiset vammaiset henkilöt. Odotukset Kolpeneelle: Yhteistyömuotojen kehittäminen. Pienten erityisryhmien palvelujen kehittäminen ja järjestäminen Odotukset Vaskille: Kehittämisyksikön tulisi koordinoida ja kehittää koulutusta ja erilaisia hankkeita ja osaamista. Viimeaikaisia kehittämishankkeita:kehitysvammapalvelujen laadun kehittämishanke: Palvelukoti Apilan toimintamalleja saatiin luotua ja kehitettyä ja koultettua työhönvalmennukseen

5 Kemijärvi Toimii hyvin: Hoidon porrastus kehitysvammahuollon sisällä. Myös hoidon porrastus kv-huollon ja muun sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä toimii kohtuullisen hyvin. Kaikki osa-alueet. Palvelujen kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Asumisen palveluja on riittävästi.. Kehittämistarpeita: Haasteena on peruskoulusta valmistuvien kehitysvammaisten jatko- ja valmentava koulutus. Koulutus tulisi saada toimimaan oppilaitoksissa nykyistä kokonaisvaltaisemmin ja joustavammin huomioiden opiskelijoiden yksilölliset tarpeet. Kehitysvammaisten tuettu työllistyminen, jos tarkoittaa työsuhteista ja palkkaperusteista, toteutetaan suojatyönä. Tukihenkilökoulutuksia ja markkinointi- ja tiedotustilaisuuksia on järjestetty, mutta tukihenkilöitä ei ole juurikaan saatavilla. Vammaisten ja vajaakuntoisten työllistymisen ja moniammatillisen yhteistyön kehittäminen Ikääntyvien kehitysvammaisten hoidon järjestäminen. Ns. uudenlaisten kehitysvammaisten (autistit, käytöshäiriöiset jne) päiväpalvelut ja asumispalvelut. Eriytyykö palvelut perinteisistä kvpalveluista. Palvelujen sisällöt. Esim. henkilökohtaisia palveluja ei ole saatavilla. Mielenterveys- ja päihdeongelmaisten asuminen vammaisten, tukea tarvitsevien lisäksi. Henkilöstön erityisosaamisen turvaaminen (jatkokoulutus, työpaikkakoulutus, myös peruskoulutus). Koulutusaiheita mm. työssä jaksaminen, lääkehoito, käytöshäiriöt, tiimi- ja yhteistyötaidot. TILHIN jatkokehittäminen Odotukset Kolpeelta: Kolpene turvaa tarvittavat laitoshoidon palvelut, kuntoutus- ja neuvolapalvelut sekä lääketieteellisen osaamisen. Odotukset Vaskilta: Henkilöstön lisä, jatko- ja työpaikkakoulutus. Turvaa alueen kuntien ja erityishuoltopiirin palvelukokonaisuudet ja rationaalisen hoidon porrastuksen kysyntää vastaavalla tasolla. Ns. uudenlaisten kehitysvammaisten (autistit ym) palvelujen kehittäminen Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Kehitysvammapalveluihin on perustettu uusi asumisyksikkö (Jokirannan ryhmäkoti) ja kotiutettu asukkaita laitoshoidosta avohuollon piiriin. Hoidon porrastusta eri palvelumuotojen välillä ja yhteistyötä muihin sos-ja terv.palveluihin on tehostettu Yhteistyötarve: Tilapäisen hoidon palvelut seutukunnan muiden kuntien kesken. Harvinaisten sairausryhmien palvelut ja muutoinkin harvinaiset palvelutarpeet.

6 Kittilä Toimii hyvin: Asumispalvelut Kehittämistarpeita: Riittävästi henkilökuntaa neuvontaan ja ohjaustyöhän Oma sosiaalityöntekijä vammaispalvelutyöhön Odotukset Vaskilta: Asiantuntijuutta esim. vammaispalvelulain päätöksissä, koordinoimista ja yhdenmukaistamista, kunnissa hyvin kirjavia järjestelemiä. Yhteistyötarve: Seutuyhteistyö lähikuntien kanssa olisi mielekästä vammaispalvelin suhteen, koska pienissä kunnissa vähän asiakkaita.

7 Posio Toimii hyvin: Kunnalla mm. asuntola/ryhmäkoti, toimintakeskus sekä kodinhoidonohjaus. Ostopalveluita ostetaan mm. kuntayhtymältä; laitoshoito, kuntoutusneuvola, kuntoutus- ja tutkimusjakso. Muita ostopalveluita mm. asumispalvelut Kehittämistarpeita: Avosuojatyöpaikkoja tulisi saada lisää ja niiden tulisi olla asiakkaan tarpeita vastaavia. Yhteistyötä eri tahojen kanssa tulisi lisätä juuri avosuojatyöpaikkojen ja tukihenkilötoiminnan parantamiseksi. Ohjatun asumisen piiriin kuuluvia asiakkaita tulisi pystyä huomioimaan enemmän; enemmän mahdollisuuksia ohjata arjen toiminnoissa, jotta taidot säilyvät ja kehittyvät mahdollisesti itsenäisempään suuntaan. Tällä hetkellä resurssit menevät autetun asumisen puolelle; hoitotyöhön. Vaikeavammaisten päivähuollon selkeyttäminen ja toiminnan monipuolistaminen, tilapäishoidon järjestämiseen tulisi tehdä selkeät linjaukset erityisesti kesän ajalle.

8 Ranua Toimii hyvin: Kunta on voinut hyvin vastata asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Määrärahan puutteen vuoksi ei ole tarvinnut tehdä kielteisiä päätöksiä. Moniammatillinen yhteistyö on sujuu hyvin (sos- ja terveystoimi, sivistystoimi) Kehittämistarpeita: organisoimalla tehtävien hoitoa uudelleen (työnjakoa muuttamalla) on tarkoitus saada lisäaikaa ohjaukseen, neuvontaan ja itsenäisen asumisen tukemiseen. Perustetaan moniammatillinen työryhmä kehittämistyön tueksi ja ohjaajaksi. Monipuolisen osaamisen hyödyntäminen ja oikea kohdentaminen. Asumisvalmennuksen kehittäminen, asumisen tukeminen, valmentavan koulutuksen järjestäminen. Moniammatillisen ja hyvin toimivankin yhteistyön selkiyttäminen, työnjaolliset kysymykset varsin nopeasti muuttuvissa olosuhteissa, asenteet vammaisia ja heidän palvelujaan kohtaan. Sosiaalityöntekijät vaihtuneet, osaamista ei kerry, byrokraattinen ote vahva vammaispalvelun sosiaalityön osaamista ja rohkeutta (asioiden tarkastelu sosiaalisesta viitekehyksestä)asettua asikkaan puolelle ja ajaa hänen asioitaan. Sos.työssä toiminta hyvin järjestelmäkeskeistä tällä hetkellä.kehitysvamma/vammaispalvelussa tasokasta asiakaslähtöistä ammatillista osaamista ja palvelutoiminta sujuvaa. Työntekijöillä lain muk. kelpoisuus (ammatill. osaamista lisätty kelpoisuusvaatimuksia nostamalla). Korvaavat kommunikointimenetelmät, autismikoulutusta ja keinoja autistisen hoitotyöhön/päivähoitoon. Kunnassa on paljon vammaisia/kehitysvammaisia, siitä huolimatta kuntalaisten asenteet vammaisuutta kohtaan ovat hyvin kielteisiä, mikä johtunee tiedon puutteesta. Kartoitetaan kehityskeskusteluissa henkilökohtaiset koulutustarpeet - koulutusta on tarjottu toiveiden mukaisesti tähän saakka. Odotukset Kolpeneelta: Olemme olleet ja olemme edelleenkin hyvin tyytyväisiä Kolpeneen palveluihin. Odotukset Vaskilta: Asiantuntijuuden saamista, yhtenäisempiä käytäntöjä kunnissa, asioiden hoito ei pitäisi olla työntekijästä niin paljon riippuvaa kuin asianlaita on nyt. Selkeäpää soveltamisohjeistusta tarvittaisiin siis. Juridiikka hallitsee käytännön ratkaisuja, sosiaalityön osuutta tulisi lisät ts. sosiaalinen viitekehys Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Olemme olleet osallisena Aspa-hankkeen erityisryhmien palvelujen ja asumisen tarpeen kartoituksessa. Tuloksiin ei ole vielä ehditty syvällisemmin paneutua perusturvajohtajan pitkäaikaisen virkavapauden vuoksi. Omin voimin ei ko. kartoitusta olisi voitu tehdä. Yhteistyötarve: Vammaispalvelun sosiaalityön konsultaatiopalveluissa (ostopalveluna esim. Rovaniemi). Kehitysvammahuollossa teemme yhteistyötä Kolpeneen kanssa.

9 Rovaniemi Toimii hyvin: Kokonaisuudessaan toimii hyvin. Kehittämistarpeita: Tarvetta lisäpaikkoja asumispalveluihin sekä lisähenkilöstöä. Kunta ei järjestä itse sopeutumisvalmennusta. Vammaisten lasten ja nuorten tilapäishoidon järjestäminen. Laitosasumisen purkaminen tulevan lainsäädäntöä ajatellen. Vammaisten työtoimintojen järjestäminen tarpeita vastaavasti. Vammaisten henkilöiden päihde- ja mielenterveysongelmien hoitaminen Etätulkkauksen mahdollistaminen. Turvallisuus asumisessa. Sähköinen asiointi. Koulutustarvetta päihde- ja mielenterveysasioissa. Ostopalveluja tullaan lisäämään. Odotukset Kolpeneelta: Pienten erityisryhmien asumispalvelujen järjestäminen. Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Uudistuva työkeskus-hanke. Askel-projekti Päivätoiminnan kehittämishanke. Auttaneet toimintojen muuntamisessa vastaamaan paremmin nykyisiä tarpeita. Yhteistyötarve: Yksityisten palveluntuottajien kanssa.

10 Salla Toimii hyvin: Toimintakeskus, Asumispalvelut Kehittämistarpeita: Tukityötoimintaa lisää Pienet ryhmät kutakin ikäluokkaa, tarve satunnaista. Eri tarveryhmiin kuuluvia ihmisiä on vähän, yksin kappalein; palvelun järjestäminen vaikeaa ja kallistakin Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Mukana Lehmusverkkokoulutuksessa -- tutustuminen muiden kuntien palveluihin ja niitten järjestämiseen. Päivätoiminnan kehittämisen hanke (8 kuntaa mukana)

11 Savukoski Kehittämistarpeita: Pienet asiakasmäärät ja pieni työntekijämäärä vaatii laajoja tehtäväalueita. Tästä johtuen asiantuntemusta ei kerry erityisesti millekään osa-alueelle. Vertaistukiryhmiä ei voi syntyä oman kunnan alueelle. Asukasryhmät, esim. palveluasunnot, ovat sekaryhmiä (kehitysvammaisia, vanhuksia, dementoituneita, liikuntarajoitteisia) pienistä asiakasmääristä johtuen. Laaja-alaisesti kaikessa erityisosaamisen tarvetta. Rahalliset resurssit puutteelliset. Odotukset Kolpeneelta: ErityishuoltoL:n mukaiset palvelut palvelukeskukselta. Yhteistyötarve: Lähikuntien kanssa kehitys- / vammaisten asumiseen liittyvissä asioissa, ehkä.

12 Simo Toimi hyvin: Mikään ei toimi huonosti. Kehittämistarpeita: Resursseja voisi olla enemmän. Olemme toivoneet vammaispalvelun siirtyvän seudulliseksi, jotta lähikunnissa olisi samanlaiset kriteerit palveluissa. Odotamme sosiaali- ja terveyspiiriä.

13 Sodankylä Toimii hyvin: Palvelut nykyiseen kysyntään ja olosuhteisiin nähden hyvin kattavasti. Tuleva Paras-hanke voi tuoda tullessaan rakenteellisia muutoksia tuottamistapoihin. Lähtökohtana on, että kunta ei tule tuottamaan erityisen vaativia palveluja. Kunta keskittyy tuottamaan ja kehittämään ns. peruspalveluja, joilla tuetaan vammaisten ja kehitysvammaisten arkielämää mm. asumista. Kunnassa on mm. toimiva toimintakeskus. Yhteistyö esim. kotihoito, fysioterapia, LKS yms. tahot Asumispalvelut ja päivä- ja avotyötoiminta Tällä hetkellä kehitysvammapalveluita voidaan tarjota aika hyvin. Tilapäishoidon järjestäminen vaatii pidemmän ajan. Kehittämistarpeita: Vammaisten työllistämistä tukevat palvelut. Tuetun työn työpaikkojen löytäminen ja työhönvalmentajan palkkaaminen. Avotyöpaikkojen löytäminen vaikeavammaisille. Ongelmana palvelu- ja kuntoutussuunnitelmien tekeminen ja työvälineeksi ottaminen Kuljetuspalvelujen yhteensovittaminen. Palvelusuunnitelmien tekemisen kehittäminen. Tulkkipalvelu. Puhevammaisten kuvakommunikaation tuottaminen ja käyttäminen. Tulevaisuudessa tarvitsemme lisää autetun ja ohjatun asumisen paikkoja. Sekä asumispaikkojen uudelleen järjestelyjä asukkaiden erityistarpeiden mukaisesti. Esim. iäkkäät, autismi-ja aspergeri, nuoret ym. Odotukset Kolpeneelta: Yhteistyön tiivistäminen. Palveluketjujen tehostaminen tavoitteena palveluprofiilien selkeyttäminen. Mitä kunta - mitä Kolpene tuottaa. Tarvittaisiin kehitysvammaisten käytös- ja mielenterveyshäiriöihin perehtyneen lääkärin konsultaatio- ja vastaanottopalveluita Odotukset Vaskilta: Yhteisten käytäntöjen/verkoston luominen lapin lääniin koskien mm. kehitysvammaisten loma- lyhytaikaisia hoitoja, ja palveluja. Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Vaikeavammaisten asumispalvelukartoitus v , ASPA - päättäjille selkeää, ajantasalla olevaa tietoa Yhteistyötarve: Kehitysvammaisten käytös- ja mielenterveysongelmissa

14 Tervola Toimii hyvin: Palvelut riittävän kattavasti. Ei tarvitse tinkiä lakisääteisistä, subjektiivisistä oikeuksista. Monitaitoinen ja ammattitaitoinen henkilökunta niin vammaispalvelussa kuin kehitysvammahuollossa. Asiakaslähtöisyys ja räätälöidyt palvelut. Kehittämistarpeita: Kehittämistarpeita tulee muun kuin kunnan järjestämien palveluiden kohdalta. Peruskoulun jälkeisiä koulutuspalveluita tulee turvata kehitysvammaisille mahdollisimman lähelle kotikuntaa. Ei ongelmia Diagnostisoitujen vammaisten palvelusuositusten ymmärtämistä arjen toiminnan ja palveluiden kannalta entistä paremmin Soveltava lainsäädäntökoulutus Odotukset Kolpeneelta: Kolpeneen tulisi huomioida kunnat tasavertaisempina neuvottelijoina. Heidän tulee arvostaa kunnan osaamista sekä omaksua tämä arvostus myös asenteisiin ja yhteistyöhön. Kuntaneuvolatoimintaa kaivataan kuntiin. Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Sateenkaarihanke Yhteistyö: Kehitysvammapalveluissa neuvotellaan LPKS:n roolista palveluiden tuottamisen ja järjestämisen suhteen. Yhteistyötarve: Apuvälineasioissa (LPKS, LKS) Konsultoinnissa arjen asiantuntijoiden (pääasiassa alueen sosiaalityöntekijöiden kanssa)

15 Tornio Toimii hyvin: Kehitysvammapalveluja melko hyvin. Myös vammaispalveluja melko hyvin. Me kykenemme järjestämään päivätoimintaa, työtoimintaa kaikille tarvitsijoille ja asumispalveluja kohtuullisesti. Lyhytaikaista lomitusta ei ole kaikille asiakasryhmille riittävästi, eikä riittävän monimuotoisia palveluja. Vammaispalveluiden osalta asunnon muutostyöt, ohjaus ja neuvonta, kuljetuspalvelut. Kehittämistarpeita: Kehitysvammaisten jatkokoulutusta ja valmentavaa koulutusta tulisi saada järjestettyä pysyvästi seutukunnassa. Asumispalveluihin valmistuu uusia tukiasuntoja ja ohjattua asumista sekä käynnistämme asumisvalmennuksen ja lisäämme lyhytaikaisia asumispalveluja maaliskuussa valmistuvien yksiköiden toiminnan myötä. Kuntoutus ohjautuu liiaksi yksille ja samoille kehitysvammaisille niin kunnissa kuin erityishuoltopiirissä. Resursseja tulisi pystyä yhteistuumin jakamaan tasaisemmin eri ikäisille asiakkaille. Kuljetuspalveluita pitäisi vielä ohjeistaa asiakkaille paremmin, koska useat asiakkaat käyttävät matkoja terveydenhuoltotarpeisiin vaikka ne tulevat Kelan kautta Tilapäishoidon tarpeen puuttuminen vaikeavammaisille nuorille. Asumisyksikkö vaikeavammaisille puuttuu kunnasta. Kehitysvammaisten osalta autismi, mielenterveys- ja käytöshäiriö -osaamista. Palvelutarpeen määrittelyä ja soveltuvien palvelu/toimintamuotojen valmentamista. Odotukset Kolpeneelta: Erityisosaamista vaativien asiakkaiden "osaamiskeskus". Odotukset Vaskilta: Uusien toimintatapojen kokeiluyksikkö, palvelujen mallintaminen. Kaiken kaikkiaan palvelujen laatuun /osaamiseen liittyvät erityistehtävät ja kehittäminen. Viimeaikaisia kehittämishankkeita: Esteettömyyskartoitus liikuntarajoitteisille Yhteistyö: Toivottavasti seutukunnan kunnat yhdistyvät tai ainakin tuottaisivat palveluja yhdessä.

16 Ylitornio Toimii hyvin: Kaikki ok. Asumishuolto. Kuntamme terveyskeskus palvelee yllättävän hyvin meitä. Kehittämistarpeita: Lääkinnällisen koulutuksen lisääminen. Ammatillinen osaaminen Lääkintähuolto Perämeren alueelle yhteinen sijaiskoti, omaishoitajille Viimeaikaisia yhteistyöhankkeita: Sateenkaari Yhteistyötarve: Länsipohjan sairaanhoitopiirin kanssa

Vaski Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö. Jari Lindh

Vaski Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö. Jari Lindh Vaski Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö Jari Lindh Vaski - katsaus 29.4.08 Web-kysely Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntiin. Kysytty kuntien arvioita vammaisten ja kehitysvammaisten

Lisätiedot

Jari Lindh. misyksikkö Kolpeneen palvelukeskus. VASKI - Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö

Jari Lindh. misyksikkö Kolpeneen palvelukeskus. VASKI - Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö Kartoitus vammaisten palvelujen nykytilasta ja kehittämistarpeista Pohjois-Suomessa. - Kuntakyselyn alustavia tuloksia vammaisten palvelujen toimivuudesta Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-lla Jari Lindh VASKI

Lisätiedot

Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus. VASKI - Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö

Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus. VASKI - Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikkö VASKI - POHJOIS-SUOMEN SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIK MISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE KOLPENEEN PALVELUKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ, POHJOIS-POHJANMAAN ERITYISHUOLTOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ, KAINUUN MAAKUNTA-KUNTAYHTYMÄ

Lisätiedot

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa

Lisätiedot

LAUSUNTO ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTOJEN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 2016-2018

LAUSUNTO ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTOJEN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 2016-2018 LAUSUNTO ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTOJEN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 216-218 Lausuntopyyntö Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä on perussopimuksensa 13 :n mukaan pyytänyt jäsenkuntien esityksiä

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Sari Hietala Ylihoitaja, PKSSK sosiaalipalvelut 25.11.2013 PKSSK:n toiminta-alue 2 PKSSK sosiaalipalvelut 2013 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpano

Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpano Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpano Asumisen lähipalvelujen kehittämisen teemapäivä Yhteistyöseminaari, Kongressihotelli Linnasmäki Turku 16.11.2012 Jaana Huhta, STM Näkökulmia palvelujen kehittämiseen

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma 2016 Säkylän kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Asumispalveluiden laatusuositus... 2 3. Asumispalveluiden nykytilanne Säkylässä... 2 4. Suunnitelmissa/rakenteilla

Lisätiedot

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä Vammaisten sosiaalityö 1

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä Vammaisten sosiaalityö 1 Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä 4.4.2018 Vammaisten sosiaalityö 1 Tehtävien jako Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee palvelujen kehittämisen suuntaviivat, valmistelee

Lisätiedot

Koske Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Äänekosken palveluohjausmalli Auli Savolainen ja Päivi Pulli

Koske Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Äänekosken palveluohjausmalli Auli Savolainen ja Päivi Pulli Koske Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Äänekosken palveluohjausmalli Auli Savolainen ja Päivi Pulli 12.9.2008 Taustalla uusi Äänekoski 1.1.2007 Rakennettu uutta kuntaa/perusturvaa; Suolahti, Sumiainen

Lisätiedot

Vaski kehittämistä Pohjois-Suomessa (Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa) Jari Lindh

Vaski kehittämistä Pohjois-Suomessa (Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa) Jari Lindh Vaski kehittämistä Pohjois-Suomessa (Lappi, Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa) Jari Lindh Vaski-Pohjois-Suomen vammaispalvelujen kehittämisyksikön valmisteluhanke: Tavoitteet: selvittää vammais- ja kehitysvammatyön

Lisätiedot

Asumista Varsinais-Suomessa, KTO:ssa. Marika Metsähonkala Palvelu- ja kehittämisjohtaja

Asumista Varsinais-Suomessa, KTO:ssa. Marika Metsähonkala Palvelu- ja kehittämisjohtaja Asumista Varsinais-Suomessa, KTO:ssa Marika Metsähonkala Palvelu- ja kehittämisjohtaja Valtioneuvosto teki 2010 ja toisen 2012 periaatepäätöksen kehitysvammaisten asunto-ohjelmaksi, jonka tavoitteena on

Lisätiedot

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin

Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Johanna Lohtander Muutosagentti, I & O- kärkihanke, Maakunta- sote valmistelu Kunnan perusturvalautakunta/ sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava toimielin Lapin maakunnan Ikäihmisten sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Mirja Kangas, palvelualuepäällikkö, aikuisten ja työikäisten palvelut Rovaniemen kaupunki AIKUISTEN JA TYÖIKÄISTEN PALVELUALUE Tehtäväalueen

Lisätiedot

Erityishuoltopiirien palvelu- ja rakennemuutos -elämää murroksissa

Erityishuoltopiirien palvelu- ja rakennemuutos -elämää murroksissa Erityishuoltopiirien palvelu- ja rakennemuutos -elämää murroksissa Kymenlaakson erityishuollon kuntayhtymän jäsenkunnat ja toimipisteiden sijainti Kuusaan kuntoutuskeskus ja palvelukodit Hoitokodit Erityishuollon

Lisätiedot

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019 1 Lapuan kaupunki Lausunto Kaupunginhallitus 3.9.2018 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoontie 47 60280 Seinäjoki kirjaamo@eskoo.fi Viite: Perussopimuksen 13 :n mukaiset esitykset Lapuan kaupungin

Lisätiedot

Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut. Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014

Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut. Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014 Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014 SOSIAALITYÖ neuvonta ;lanteen arvioin; palvelutarpeen kartoitus palvelusuunnitelman tekeminen sopivien

Lisätiedot

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski VAMMAISPALVELULAKI 8 b Päivätoiminta 8 c Henkilökohtainen apu KEHITYSVAMMALAKI 2 : kohta 3) tarpeellinen ohjaus sekä 4) työtoiminnan

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös. asumisen ohjelmasta 2010-2015

Valtioneuvoston periaatepäätös. asumisen ohjelmasta 2010-2015 Valtioneuvoston periaatepäätös kehitysvammaisten asumisen ohjelmasta 2010-2015 Raija Hynynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Tarvitaanko kehitysvammalaitoksia?

Lisätiedot

RAPORTIN NIMI LISÄNIMI

RAPORTIN NIMI LISÄNIMI KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISEN JA SIIHEN LIITTYVIEN PALVELUJEN KARTOITUS ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KY:N ALUEELLA v. 2014 Ulla Yli-Hynnilä Ulla Yli-Hynnilä RAPORTIN NIMI LISÄNIMI KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISEN

Lisätiedot

Vammaisten palvelut. Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016

Vammaisten palvelut. Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016 Vammaisten palvelut Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016 Vammaisten palveluiden ydinprosessit: 1) Asumisen tukeminen 2) Liikkumisen ja osallisuuden tukeminen 3) Kuntoutus Ennaltaehkäisy HTE on kaikkea sote-palvelujen

Lisätiedot

Asumispalvelujen hankinta

Asumispalvelujen hankinta Asumispalvelujen hankinta Vammaispalvelut Kehitysvammapalvelut Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain 2 mukainen Asiakasmäärä n. 70 -> Hankinnan arvo n. 18M Ajalle 1.3.2017-28.2.2021, + 2 v (optio)

Lisätiedot

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678 1 Sosiaalipalvelut Kuntoutus, asuminen ja päivätoiminta Tuulikello Kuntoutusjaksot 375 Osastojakso, jonka aikana asiakkaalle tehdään moniammatillinen kokonaistilanteen arviointi, kuntoutuksen suunnittelu

Lisätiedot

Sodankylän vanhustyö ja POSKE:n seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeeseen osallistuminen (SODEKE aluetiimi)

Sodankylän vanhustyö ja POSKE:n seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeeseen osallistuminen (SODEKE aluetiimi) Sodankylän vanhustyö ja POSKE:n seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeeseen osallistuminen (SODEKE aluetiimi) Seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hankkeen aloitusseminaari Rovaniemellä 24.1.2008

Lisätiedot

Kehas ohjelma toiminnan ja tekojen tukena

Kehas ohjelma toiminnan ja tekojen tukena Kehas ohjelma toiminnan ja tekojen tukena Kuopio 30.8.2013 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Kehitysvammaisten asumisen ohjelma (Kehas ohjelma) 1. Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Kehitysvammapalvelut

Kehitysvammapalvelut Kehitysvammapalvelut Ahokoti Harjukoti Kotikartano Nevakoti Niittykumpu Norola: Toukola ja Jukola Ritoniitty Ritorinne Ohjattu asuminen Aittokoti Peltola Norola: Onnela Tuettu asuminen Ryhmäkotien yhteydessä

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

Suunnitelmien määrä vammaisasiakkaiden määrään suhteutettuna. Myönteisten päätösten määrät suhteessa tehtyjen hakemusten määrään.

Suunnitelmien määrä vammaisasiakkaiden määrään suhteutettuna. Myönteisten päätösten määrät suhteessa tehtyjen hakemusten määrään. Indikaattorin nimi Mitä mittaa Mitta-arvo Kommentit Palvelutarpeen arviointi palvelutarpeen arvioinnissa tehtyjen sunnitelmien suhteessa vammaisasiaakaiden än Suunnitelmien vammaisasiakkaiden än suhteutettuna

Lisätiedot

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT HYVÄN ARJEN TUKENA Rovaniemen kaupungin vammaispalvelut edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Autamme asiakkaitamme ylläpitämään toimintakykyään

Lisätiedot

Sosiaalipalvelut Vuoden 2010 toimintakertomus ja tilinpäätös. 23.6.2011 M.Paavola

Sosiaalipalvelut Vuoden 2010 toimintakertomus ja tilinpäätös. 23.6.2011 M.Paavola Sosiaalipalvelut Vuoden 2010 toimintakertomus ja tilinpäätös Sosiaalipalvelut sairaanhoitopiirin toimialueena 2 toimintavuotta Tyytyväisyyttä mm. koulutustarjonnan ja työhyvinvointia edistävän toiminnan

Lisätiedot

Tietopaketti 9: Vammaispalvelut. Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer)

Tietopaketti 9: Vammaispalvelut. Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer) Tietopaketti 9: Vammaispalvelut Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer) Sisältö Etuuksien saajat Kelan vammaisuuden perusteella maksamat tuet Lapsen

Lisätiedot

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Palveluasumisen järjestäminen kunnissa va. sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Sami Uotinen Asumispalvelujen järjestäminen

Lisätiedot

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1 Marika Silvenius Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 1 Selvityksessä mukana olevat 21 Lapin kuntaa 1. Enontekiö 12. Ranua 2. Inari 13. Rovaniemi 3. Kemi 14. Salla 4. Kemijärvi 15. Savukoski, 5. Keminmaa

Lisätiedot

VIRTA OULU HANKE Työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi. 4.10.2013 Pirjo Nevalainen

VIRTA OULU HANKE Työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi. 4.10.2013 Pirjo Nevalainen VIRTA OULU HANKE Työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi 4.10.2013 Pirjo Nevalainen Lähtökohtia kehittämiselle Yhä enemmän työttömiä asiakkaita ohjautuu kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin erilaisiin

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi maarit.kairala@poskelappi.fi 1 Hankkeen alueiden tavoitteet: LUOVAKE: Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio ROVAKE:

Lisätiedot

I Toimintakyvyn edistäminen ja kuntoutus II Vammaisten palvelut

I Toimintakyvyn edistäminen ja kuntoutus II Vammaisten palvelut I Toimintakyvyn edistäminen ja kuntoutus II Vammaisten palvelut Nykytila analyysien yhteenvetoa ja työryhmien mietteitä jatkostyöskentelyyn Rauni Räty 26.1.2015 Sociopolis työkokous, Kemi Lähteet: Nykytila

Lisätiedot

I Toimintakyvyn edistäminen ja kuntoutus

I Toimintakyvyn edistäminen ja kuntoutus I Toimintakyvyn edistäminen ja kuntoutus Nykytila-analyysien yhteenvetoa ja työryhmien mietteitä jatkostyöskentelyyn Rauni Räty 3.3.2016 Miten Sote etenee-info Lähteet: Nykytila-analyysit ja työryhmien

Lisätiedot

Salon kaupungin vammaistyö Vammaispalvelulain mukaiset palvelut, kehitysvammaisten palvelut sekä alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuki

Salon kaupungin vammaistyö Vammaispalvelulain mukaiset palvelut, kehitysvammaisten palvelut sekä alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuki 1(8) Salon kaupungin vammaistyö Vammaispalvelulain mukaiset palvelut, kehitysvammaisten palvelut sekä alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuki 2(8) Sisällysluettelo Salon kaupungin vammaistyö 1 1. VAMMAISPALVELULAIN

Lisätiedot

K1007 VAIKEAVAMMAISTEN ERITYISPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN

K1007 VAIKEAVAMMAISTEN ERITYISPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN K1007 VAIKEAVAMMAISTEN ERITYISPALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN Vammaistyön alueellinen kehittämispäivä propellipäivä 10.9.2008 Kouvola-talo Kehittämissuunnittelija Tarja Roivainen TAUSTAA Etelä-Karjalan sosiaali-

Lisätiedot

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin!

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! 30.1.2015 Kankaanpään kehitysvammaisten ryhmäkodin harjannostajaiset Hyvä juhlaväki, On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! Tämä hanke on tärkeä monessakin

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 Etunimi Sukunimi Tavoitteet Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat ovat käytössä ja asiakkaiden

Lisätiedot

Vammaispalvelujen asiakasmaksut 2014 / Vertailutaulukko esityksestä

Vammaispalvelujen asiakasmaksut 2014 / Vertailutaulukko esityksestä Vammaispalvelulain palveluasuminen ravintomenoista. Asumisvalmennus, VpL Vuokra ja käyttökustannukset Asuntoon liittyvät keskitetyt hankinnat ja yhteiskäyttö a) Ateriamaksu kun tarjotaan keskitetyt ateriapalvelut

Lisätiedot

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011 KOTIA KOHTI Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla Hanna Sallinen 17.2.2011 Asumispalvelut Vantaalla -Asumispalveluiden toimintayksikkö on osa aikuissosiaalityötä -Asumispalvelujen toimintayksikkö

Lisätiedot

Mirva Vesamäki ja Päivi Pulli 28.9.2007

Mirva Vesamäki ja Päivi Pulli 28.9.2007 Mirva Vesamäki ja Päivi Pulli 28.9.2007 Vammaispalvelutiimi ½ vammaispalveluiden palveluohjaaja, joka toimii myös ½ asuntolan hoitajana, kaksi kehitysvammaisten kuntoutusohjaajaa, toimintakeskuksen johtaja,

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto. Kehas-ohjelman toteutustilanne Ympäristöministeriön katsaus Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Vammaisten ihmisten elämistä ja asumista koskevia periaatteita ja linjauksia

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asuminen Satakunnassa Kuntakysely 2011. Laatupäällikkö Jouko Alinen

Kehitysvammaisten asuminen Satakunnassa Kuntakysely 2011. Laatupäällikkö Jouko Alinen Kehitysvammaisten asuminen Satakunnassa Kuntakysely 2011 Laatupäällikkö Jouko Alinen = Posa Vastaajat 2. Onko kunnassanne / kaupungissanne meneillään olevaa kehitysvammaisten asumiseen liittyvää uudisrakentamista?

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke. Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke. Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala VISIO Lapissa valitsee vahva tahtotila hyvän vanhuuden turvaamiseen. Toiminnassa mukana olevissa asiakaspalveluyksiköissä

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoiminnan uudet aloitteet työllistämisessä. LUONNOS 15.5.2014, Eveliina Pöyhönen

Sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoiminnan uudet aloitteet työllistämisessä. LUONNOS 15.5.2014, Eveliina Pöyhönen Sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoiminnan uudet aloitteet työllistämisessä LUONNOS 15.5.2014, Eveliina Pöyhönen Luonnos uudeksi sosiaalihuoltolaiksi: Parhaillaan lausuntokierroksella 6.6.2014 asti

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto. Kehas-ohjelman toteutustilanne Ympäristöministeriön katsaus Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Vammaisten ihmisten elämistä ja asumista koskevia periaatteita ja linjauksia

Lisätiedot

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti STM:n raportteja ja muistioita 2014:32 Ajankohtaista Savon päivätoiminnassa

Lisätiedot

Vammaispalvelujen kehittäminen Länsi-Pohjassa

Vammaispalvelujen kehittäminen Länsi-Pohjassa Vammaispalvelujen kehittäminen Länsi-Pohjassa ESR- hanke 2010-2012 Kemi-Tornion AMK, Rauni Räty VASPA on Länsi-Pohjan vammaispalvelujen kehittämiseksi käynnistynyt seudullinen hanke. Vastuutahona on Kemi-Tornion

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli ( ) Levi

POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli ( ) Levi POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli (1.3.2009 31.10.2011) Levi 24.3.09 I-VAIHEEN Lapin osuus: perusterveydenhuoltoa, terveyden edistämistä ja sosiaalipalveluita

Lisätiedot

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin?

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Susanna Hintsala, Kehitysvammaliitto Kuntaseminaari Eskoossa 28.10.2016 1 11/8/2016 YK-sopimus ja asuminen 9 art. Varmistetaan vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

Asuntojen hankinta. Vammaispalvelujen neuvottelupäivät 17.1.2013. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.

Asuntojen hankinta. Vammaispalvelujen neuvottelupäivät 17.1.2013. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto. Asuntojen hankinta Vammaispalvelujen neuvottelupäivät 17.1.2013 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Asuntojen hankinnasta Näkökulmia: Kunnat asumisen järjestäjinä: asumisyksiköt,

Lisätiedot

Perusturvakuntayhtymä Akselin toimintaa koskeva selvitystyö

Perusturvakuntayhtymä Akselin toimintaa koskeva selvitystyö Perusturvakuntayhtymä Akselin toimintaa koskeva selvitystyö Raportti 5.6.2014 2.6.2014 Page 1 Perusturvakuntayhtymä Akselin selvitystyön kokonaisuudet Palvelurakenteen ja hallintomallin analyysi nykyinen

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 7.4.2017 1 Toimenpiteet Kotiin vietävien palvelujen kehittäminen Laajan kotikuntoutuksen mallin käyttöön ottaminen ja kehittäminen Yhteinen

Lisätiedot

TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN

TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo on sosiaalihuollon erityispalvelujen asiakaslähtöinen osaaja, tuottaja ja kehittäjä. Eskoo on erikoistunut vammaispalveluihin ja lastensuojeluun.

Lisätiedot

Nuorten asunnottomien tuetut asumispalvelut Espoossa. Anna-Maija Josefsson

Nuorten asunnottomien tuetut asumispalvelut Espoossa. Anna-Maija Josefsson Nuorten asunnottomien tuetut asumispalvelut Espoossa Anna-Maija Josefsson 19.9.2011 Tukiasumisen muotoja Tukiasuminen Tukiasuminen tapahtuu tavallisessa asuntokannassa sijaitsevissa asunnoissa. Asukkaat

Lisätiedot

Erityisryhmien tarpeet asunnottomuuden torjunnassa; mielenterveyskuntoutujien asuminen esimerkkinä

Erityisryhmien tarpeet asunnottomuuden torjunnassa; mielenterveyskuntoutujien asuminen esimerkkinä Erityisryhmien tarpeet asunnottomuuden torjunnassa; mielenterveyskuntoutujien asuminen esimerkkinä 17.10.2012 Tuula Tiainen Rakennetun ympäristön osasto tuula.tiainen@ymparisto.fi Erityisryhmät ja asuminen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Laitoshoidon purku ja itsenäinen asuminen

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Laitoshoidon purku ja itsenäinen asuminen Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Laitoshoidon purku ja itsenäinen asuminen Kuntamarkkinat 11.9.2013 Jaana Viemerö, asiakkuusjohtaja, Järvenpään kaupunki Asukkaita suunnilleen saman verran kuin

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala maarit.kairala@poskelappi.fi 1 HANKETYÖNTEKIJÄT ALUEILLA: perehtyminen, verkostoituminen, tutustumien alueeseen

Lisätiedot

ARJEN KESKIÖSSÄ

ARJEN KESKIÖSSÄ ARJEN KESKIÖSSÄ 2012-2014 Lähiyhteisöjen ja asuntoverkostojen suunnittelu Uudet asumisratkaisut yhteistoiminnallisena kehittämisenä Tulosten ja vaikutusten arviointi 1. Asukkaiden toiveet ja tarpeet: asuminen,

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä. Sirkka Karhula Selvityshenkilö 23.5.

Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä. Sirkka Karhula Selvityshenkilö 23.5. Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä Sirkka Karhula Selvityshenkilö Toimintakyky ja arjensujuvuuspalvelukokonaisuuden asiakkaat Vanhukset Vammaiset

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018

Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018 Sosiaalihuollon asumispalvelut ja suunnittelu kevät 2018 SHL 21 :n mukaista tehostettua asumispalvelua henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautinen palvelusuunnitelman mukaisesti

Lisätiedot

PaKaste2 Lapin osahanke. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö Tiedontuotanto Vanhustyö Terveyden edistäminen

PaKaste2 Lapin osahanke. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö Tiedontuotanto Vanhustyö Terveyden edistäminen PaKaste2 Lapin osahanke Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö Tiedontuotanto Vanhustyö Terveyden edistäminen Pakaste 2 sosiaalityö tilannekatsaus PaKaste 1:n aikana kehitettyjen toimintamallien juurruttaminen

Lisätiedot

VPK POHJOIS-SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE. Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus

VPK POHJOIS-SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE. Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus VPK POHJOIS-SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus VPK - käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyön areenana Vammaispalvelujen

Lisätiedot

ihdetyö Lapissa, selvityksessä esiin nousseita tuloksia ja kehittämisehdotuksia

ihdetyö Lapissa, selvityksessä esiin nousseita tuloksia ja kehittämisehdotuksia Mielenterveys- Ja PäihdetyP ihdetyö Lapissa, selvityksessä esiin nousseita tuloksia ja kehittämisehdotuksia Sirkku Valve, hanketyöntekij ntekijä,, esh Mielenterveys- ja Päihdetyön kehittämishanke sirkku

Lisätiedot

LIPERIN KUNNAN SUUNNITELMA KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISEN JA SIIHEN LIITTYVIEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISEKSI 2013-2020

LIPERIN KUNNAN SUUNNITELMA KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISEN JA SIIHEN LIITTYVIEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISEKSI 2013-2020 1 5.6.2013 LIPERIN KUNNAN SUUNNITELMA KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISEN JA SIIHEN LIITTYVIEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISEKSI 2013-2020 Sosiaali- ja terveysministeriöön 29.9.2010 lähetetyn suunnitelman tarkennus Nykytilanne

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 24.1.2017 Liisa Niiranen 10,1 % 9 % 7,5 % 11,3 % Timo Aro 2016 Lapin väestöennuste Ennuste 2040 Ennuste 2030 Ennuste 2020

Lisätiedot

Eskoon vammaispalvelujen palvelutuotteet

Eskoon vammaispalvelujen palvelutuotteet Eskoon vammaispalvelujen palvelutuotteet Härmän kuntokeskus, 27.05.2015 Marjut Mäki-Torkko, vammaispalvelujen johtaja Laitosasuminen Laitososastoja on kuusi: Kuntokaari, Kuusikoto, Kotopihlaja, Neliapila,

Lisätiedot

Kehitysvammaisen työ- ja asumismahdollisuudet. Vs. johtava sosiaalityöntekijä Anita Lehtonen, Turun kaupungin vammaispalvelut

Kehitysvammaisen työ- ja asumismahdollisuudet. Vs. johtava sosiaalityöntekijä Anita Lehtonen, Turun kaupungin vammaispalvelut Kehitysvammaisen työ- ja asumismahdollisuudet Vs. johtava sosiaalityöntekijä Anita Lehtonen, Turun kaupungin vammaispalvelut 9.11.2018 Vammaispalvelut Peltolantie 3, 20720 Turku Turun Vammaispalvelut Vammaispalvelulain

Lisätiedot

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut Kuntaseminaari 24.5.2017 Eskoon Asiantuntijapalvelut Ulla Yli-Hynnilä Henkilöstö esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen sairaanhoitaja (2) puheterapeutti (2) kuntoutussuunnittelija (1) toimintaterapeutti

Lisätiedot

Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4.

Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4. Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4.2017 VN:n periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen

Lisätiedot

Vammaispalvelujen tilastot vuodelta 2013 lähde SOTKANET Koonnut hanketyöntekijä Tuija Koivisto

Vammaispalvelujen tilastot vuodelta 2013 lähde SOTKANET Koonnut hanketyöntekijä Tuija Koivisto Vammaispalvelujen tilastot vuodelta 2013 lähde SOTKANET Koonnut hanketyöntekijä Tuija Koivisto 1 2 Sisällys 1. Vammaispalveluiden indikaattorit... 3 2. Kelan etuisuudet / 1000 asukasta... 8 3. laitos 2013...

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala 24.1.2008

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala 24.1.2008 Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke Projektipäällikkö / tutkija Maarit Kairala 24.1.2008 maarit.kairala@poskelappi.fi 1 Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö Seudullisuus LUOVAKE

Lisätiedot

Oma Elämäomannäköiset. Äidin puheenvuoro nuorensa itsenäistymisestä

Oma Elämäomannäköiset. Äidin puheenvuoro nuorensa itsenäistymisestä Oma Elämäomannäköiset palvelut Äidin puheenvuoro nuorensa itsenäistymisestä 1 Paula Pakarinen Yhdistystoiminta Suonenjoen Kehitysvammaisten tuki ry Kehitysvammaisten Pohjois-Savon tukipiiri Vaalijalan

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI NIMISTÖT 2014 OSASTOKARTTA = A. 30 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI (Toimiala) 300 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA

JÄMSÄN KAUPUNKI NIMISTÖT 2014 OSASTOKARTTA = A. 30 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI (Toimiala) 300 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 1 30 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI (Toimiala) 300 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 3000 Sosiaali- ja terveystoimen hallinto 30000 Sosiaali- ja terveystoimen hallinto 30 000 Yhteiset talous- ja hallintopalvelut

Lisätiedot

Kehas-katsaus. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Kouvola

Kehas-katsaus. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Kouvola Kehas-katsaus Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Kouvola 8.6.2016 VN:n periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen

Lisätiedot

SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS

SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS Gerontologisen sosiaalityön työkokous 20.5.15 Kehittäjäsosiaalityöntekijä j Tuula Anunti HANKETIETOA Hankekokonaisuuden k k muodostaa yhteinen koordinaatio

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

Johdanto kuntaesimerkkeihin. Arjen keskiössä seminaari Susanna Hintsala

Johdanto kuntaesimerkkeihin. Arjen keskiössä seminaari Susanna Hintsala Johdanto kuntaesimerkkeihin Arjen keskiössä seminaari 6.3.2014 Susanna Hintsala susanna.hintsala@kvl.fi ARJEN KESKIÖSSÄ hankkeen tavoitteet 2012-2014 Lähiyhteisöjen ja asuntoverkostojen suunnittelu Uudet

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Kohti selkeämpää asumispalvelujärjestelmää suunnittelupäällikkö Maritta Närhi 11.10.2011

Kohti selkeämpää asumispalvelujärjestelmää suunnittelupäällikkö Maritta Närhi 11.10.2011 Kohti selkeämpää asumispalvelujärjestelmää suunnittelupäällikkö Maritta Närhi 11.10.2011 T A M P E R E E N K A U P U N K I Ohjaus palvelujen tuottamiseen ja rakentamiseen Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita

Lisätiedot

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Sosiaalityö Lähtötilanne Omaishoidon tuki T3 Veteraanipalvelut PTH Sairaala Klinikat Kotihoidon alue 1 SKY Kotihoidon alue 3 SAS Kotihoidon alue 4 Vammaispalvelut

Lisätiedot

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki 19.2.2016 VN:n periaatepäätös

Lisätiedot

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 1 Kyh 17.5.2011 66 Kyh liite 1 Kyh 22.9.2011 105 Kyh liite 4 TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 2 Sisällysluettelo Asumispalvelut 3 Asumispalveluiden hakeminen 3 Palvelutarpeen

Lisätiedot

Kehittäjäasiakastoiminta

Kehittäjäasiakastoiminta Kehittäjäasiakastoiminta XVI KEHITTÄJÄFOORUMI ROVANIEMI 12. 13.5.2016 Asta Niskala Kehittäjäasiakkuus, mitä se on? Sosiaali ja terveydenhuollon palvelujenkäyttäjien osallistumista palvelujen suunnitteluun

Lisätiedot

TERVETULOA! Tilaisuuden avaus. Apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta Hallintopäällikkö Aija-Marita Näsänen

TERVETULOA! Tilaisuuden avaus. Apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta Hallintopäällikkö Aija-Marita Näsänen TERVETULOA! Tilaisuuden avaus Apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta Hallintopäällikkö Aija-Marita Näsänen Kehitysvammahuollon ja omaishoidontuen esittely sosiaaliohjaajat Minna Sillanpää ja Pia Salovaara

Lisätiedot

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina 2015 LAKI Vammaispalvelulaissa on määritelty ne palvelut ja taloudelliset tukitoimet, joita kunnan sosiaalitoimi järjestää Vammaisille henkilöille. Lain tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea. Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki

Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea. Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki Kommunikaatio-ohjaus osaksi puhevammaisen ihmisen arkea Eija Roisko Kehitysvammaliitto/Tikoteekki 12.5.2017 Kommunikoinnin palvelut nyt Kommunikoinnin peruskartoitus Terveydenhuolto Puheterapia -palvelut

Lisätiedot

Vammaispalvelulaki uudistuu

Vammaispalvelulaki uudistuu 1 Uusi vammaispalvelulaki Selkokielinen teksti, 27.9.2018 Vammaispalvelulaki uudistuu Vammaispalvelulaki muuttuu. Vanha vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään yhdeksi laiksi, joka koskee kaikkia

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelma vuodeksi Tampere-Orivesi. Ikäihmisten palvelulinja. Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelma vuodeksi Tampere-Orivesi. Ikäihmisten palvelulinja. Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelma vuodeksi 2019 Tampere-Orivesi Ikäihmisten palvelulinja Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinja Psykososiaalisen tuen palvelulinja Vastaanottopalvelujen

Lisätiedot