LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA

2 TERVETULOA ESKARIIN! Päiväkotimme sijaitsee Siilinlahden tuntumassa, Leppäkaarteen asuinalueella. Toimintakauden päiväkodissamme toimii seuraavat lapsiryhmät: Leppäkaarteentiellä ovat - alatalossa Mansikat, Mustikat ja Pörriäiset esiopetusryhmät - ylätalossa Tiitiäiset, alle kolmivuotiaiden ryhmä Päiväkoti Pilvilinnassa, Isoharjantie 3 on 3 5 vuotiaiden Piiperoiset- ryhmä. Menninkäiset sisarusryhmä toimii Kotipolku 5. Leppäkaarteen erityisryhmä on suljettu Ryhmien yhteystiedot: Mansikat - esiopetusryhmä puh Menninkäiset sisarusryhmä puh Mustikat esiopetusryhmä puh Pörriäiset - esiopetusryhmä puh Tiitiäiset alle 3 v. puh Piiperoiset 4 5 v. (Päiväkoti Pilvilinna) puh Ryhmäsähköpostiosoite: leppakaarteenpk. ryhmän nimi@siilinjarvi.fi Henkilökunnan nimet ja ammattinimikkeet ovat esillä ryhmien ilmoitustauluilla.

3 Esiopetusaikamme maanantaista perjantaihin klo loma-ajat noudattavat koulujen loma-aikoja. Esiopetuksen lisäksi tarjoamme päivähoitoa huoltajien työn tai opiskelun perusteella. Lisää infoa löytyy / päivähoito ja esiopetus, lisätietoa saa myös päiväkodilta. Arvomme Välittäminen lapsen tarpeista huolehtiminen lapsen ja perheen lämminhenkinen kohtaaminen Turvallisuus lapsen on hyvä olla luotettavan aikuisten hoidossa yhdessä sovitut rajat ja rutiinit luovat turvallisuuden tunnetta jokainen lapsi kokee olevansa oman ryhmänsä arvostettu ja hyväksytty jäsen PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS Arvoja toteutamme toiminta-ajatuksessamme seuraavasti. Meistä päiväkotimme on kuin pieni kylä, jossa eri ryhmät muodostavat yhteisön ja ryhmien jäsenet ovat kylämme asukkaat. Kyläyhteisössämme opetellaan toimimaan monenlaisten ja ikäisten kyläläisten kanssa ja harjoitellaan heidän kanssaan monenlaisia perustaitoja. Meille on tärkeää, että meidän kylällä, opitaan yhdessä, harjoitellaan yhdessä toimimisen taitoja ja koetaan oppimisen iloa. Ajattelemme, että porukalla pärjätään parhaiten. Vanhemmatkin kuuluvat kyläläisiin, jotta voimme yhdessä kehittää, arvioida ja luoda yhteistä hyvinvointia ja yhdessä tekemisen kulttuuria. Toivomme, että kyläläisillämme olisi tahto tehdä yhteistyötä yhteisten tavoitteiden mukaan. Kylämme ei ole täydellinen tai valmis. Aina riittää työtä ja touhua: asioita, joihin pitää puuttua ja joita pitää kehittää. Oppiminen on yhteinen juttumme. Kylässämme saa olla eri mieltä, erilainen ja omanlainen. Yhdessä pärjätään ja palaveerataan yhteisistä asioista. Aikuisten toiminta on lapsille malli yhteisten asioiden hoitamisesta. Pulmatilanteissa käytämme ratkaisukeskeisiä ajatusmalleja ja asenteita. Myönteisyys ei ole vaikeuksien kieltämistä, vaan tapaa kääntää ne oppimishaasteiksi.

4 Kasvattajatiimit huolehtivat oman ammattitaitonsa ylläpitämisestä ja kouluttautumisesta. Kyläämme johdetaan yhteisten pelinsääntöjen mukaan ammattimaisilla esimiestaidoilla. Myös esimiesten pitää pysyä tiedoissaan ja taidoissaan esimerkillisinä. Tavoitteenamme on, että kylämme elää tätä päivää lapsen ja perheen tarpeet huomioiden laadukkaan esiopetuksen keinoin. Verkostoituminen on meillä yhteistyöväline. Kun lapset lähtevät meiltä maailmalle, kuten on tapana sanoa, kun on aika kohdata uusia haasteita, toivomme, että he pärjäisivät omina itsenään, olisivat yhteistyötaitoisia toimijoita ja valmiita kohtaamaan turvallisin mielin tulevat haasteensa. ESIOPETUKSEN TOIMINTA-AJATUS Kaikki toiminta esikoulussa on suunnitelmallista esiopetusta. Esiopetuksella on tärkeä tehtävä oppimisen tukemisessa ja mahdollisten oppimiseen liittyvien vaikeuksien ennaltaehkäisemisessä. luodaan lapselle mahdollisuudet edetä oppimisessaan oman kehitystasonsa ja edellytystensä mukaisesti. Esiopetus tukee vanhempia heidän kasvatustyössään kasvatuskumppanuuden keinoin. Yhteistyössä luomme perustan lapsen oppimiselle ja kehitykselle. ESIOPETUKSEN TEHTÄVÄ ON myönteisten oppimiskokemusten saaminen oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisy ja niiden varhainen tunnistaminen. lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen seuranta ja arviointi terveen itsetunnon kehittäminen yhteistyötaitojen harjoitteleminen oppimisedellytysten vahvistaminen Esiopetuksen tavoitteena on tukea yksilöllisyyttä aktiivista oppimista sosiaalista vuorovaikutusta oppimaan oppimisen taitoja

5 Oppimisympäristö: Oppimisympäristö kuvastaa sitä, mitä pidetään tärkeänä ja mitä lapsen halutaan tekevän. Meille on tärkeää toiminnallinen oppimisympäristö, joka tukee monipuolisesti lapsen oppimaan oppimisen taitoja. Koko lapsen eskaripäivän arki muodostaa oppimisympäristön, joka sisältää fyysisten tilojen lisäksi sosiaaliset vuorovaikutussuhteet. Vuorovaikutussuhteet muodostavat pohjan kielen kehitykselle ja sitä kautta myös oppimiselle Esikoulussamme esiopetustilat muuntuvat helposti lasten työpajoiksi mahdollistaen pienryhmätoiminnan pajatyöskentely tukee työskentelyrauhan harjoittelemista ja antaa aikuiselle mahdollisuuden lasten yksilölliseen huomioimiseen. Pajoissa touhutessaan lapsi oppii myös työskentelemään ja leikkimään kaikkia lasten kanssa. opetusmateriaalit ja välineet ovat ryhmätiloissa lasten saatavilla herättämässä mielenkiintoa oppimista ja toimimista toisten lasten kanssa. (Esillä olevat materiaalit ja välineet vaihtuvat teemojen mukaan.) on liikuntaan erinomaiset puitteet: päiväkodin iso, maastoltaan vaihteleva piha tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin leikkeihin ja tukee lasten omaehtoista liikkumista. on retkeily- ja luontoleikkikohteet kävelymatkan päässä: ympärillämme on monimuotoinen luonto: metsää ja järven ranta. osallistutaan Liikkuva koulu - hankkeeseen. Tavoitteenamme on liikuttaa lapsia päivittäin niin sisä- kuin ulkotiloissa. Esiopetuksen työtapoja ovat mm. leikki liikunta yksilö- ja ryhmätyöskentely (pajatyöskentely) projektit ESIOPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖALUEET Sisältö-alueet löytyvät Siilinjärven kunnan esiopetussuunnitelmasta, joka on tarkoitettu ohjeeksi ja työvälineeksi. Esiopetusharjoituskirja Esiopetussuunnitelman tavoitteet eivät sisällä lapselle koulumaista oppikirjatyöskentelyä tai säännöllisiä kotitehtäviä, läksyjä. Työkirjan käytöstä esiopettajat päättävät ryhmissä toimikausittain.

6 ESKARILAISEN LEIKKI Ennen kouluikää lapset luovat keskinäiset suhteensa leikkitaitojen perusteella. Leikkitaitojen opettelu on eskarilaiselle myös oppimaan oppimisen taitojen harjoittelua: leikki edistää luovan ajattelun kehittymistä roolileikeissä lapset luovat suunnitelman ja toteuttavat sen yhteistoiminnassa leikkikavereiden kanssa lapsi leikkii mielellään myös sääntö- ja kuvitteluleikkejä lapsi ilmentää leikissä asioita, joita hän ei vielä ymmärrä Lapsen leikin kautta aikuinen saa arvokasta tietoa lapsen kehitystasosta havainnoimalla leikkiä vaikuttaa siihen, miten lapsi leikkii ja kuinka lapsen leikit kehittyvät ohjaaja, tukee lapsen toimintaa ja auttaa lasta luomaan leikkikaverisuhteita leikkii mallina, jos lapsen leikkimisen taidot tarvitsevat tukea luo sisä- ja ulkoleikkiin innostavia leikkipaikkoja lasten kanssa tukee pitkäjännitteisen leikin syntymistä Leikkirauha tarkoittaa keskittymistä ja innostumista sen hetkiseen leikkitoimintaan leikkimistä samasta leikkiaiheesta kiinnostuneiden leikkikavereitten kanssa aikaa rakentaa leikkipaikka tarvittavine välineineen aikaa leikkimiseen ja valitun leikkiaiheen edelleen kehittämiseen mahdollisuutta jatkaa samaa leikkiä tarvittavan pitkään aikuisen ohjaustukea leikin kehittämisen vaatimilla ohjausmenetelmillä OPPILASHUOLTO Yhteistyö vanhempien kanssa Lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehditaan yhdessä huoltajien kanssa. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja heillä on ensisijainen vastuu lapsen kasvatuksesta ja hyvinvoinnista. Lapsen osallistuminen esiopetukseen on myös huoltajien vastuulla. Eskarivuosi on henkilökunnan ja vanhempien yhteistyövuosi, jossa yhteinen tavoite on turvata lapselle hyvä koulun aloitus. Vanhemmilta toivomme toimintaamme kehittäviä ideoita ja arviointia. vanhemmilla on mahdollisuus perustaa eskarivuodeksi oma vanhempainryhmä, joka voi ideoida yhteisiä tapahtumia perheille. Ryhmä voi kokoontua päiväkodilla.

7 Yhteisiä tapahtumia: - ennen eskarin alkua vanhempainilta - eskarilaisille tutustumispäivä - ryhmissä järjestetään niin ryhmäkohtaisia kuin ryhmien yhteisiä perheiltoja, jolloin vanhemmilla on mahdollisuus tutustua toisiinsa ja lapsensa kavereihin. Iltojen sisällöt ovat toiminnallisia, joihin on helppo osallistua yhdessä niin lasten kuin aikuistenkin Eskari- iässä on hyvin tavallista, että lasten taitoja kartoitetaan monella tavalla ja hyvin yksilöllisesti. Varhaiskasvatuksessa laadittu lapsen oma varhaiskasvatussuunnitelma siirtää oleellista tietoa lapsen kasvusta, kehityksestä ja oppimisesta esiopettajalle. Esiopetusryhmien muodostettaessa pyrimme huomioidaan etukäteen varhaiskasvatuksessa tiedossa olevat lapsen tuen tarpeet esim. ryhmien koossa tai vaihtoehtoisesti suositellaan huoltajille lapsen esiopetusvuotta erityisryhmässä varhaiserityisopetuksessa. Esiopetushenkilöstöllä on koulutuksensa ja kokemuksensa antama ammatillinen tieto ja taito. Kasvatuskumppanuus periaatteiden mukaan pyritään yhdessä tasavertaisuuteen, luottamukseen, avoimuuteen ja toisen kunnioittamiseen lasten asioiden käsittelyssä. Yhteistyöhön kuuluu myös sopimusten tekeminen kasvatusperiaatteista kotona ja esiopetuksessa. Tavoitteena on lapsen onnistunut koulun aloittaminen. Esiopettajat vastaavat esiopetuksen pedagogiikan toteutumisesta opetussuunnitelman mukaisesti esiopetusryhmissä. He kokoontuvat suunnittelemaan ja arvioimaan toimintaa säännöllisesti ja päivittävät esiopetuksen ohjeistuksia tarvittaessa yhdessä muun esiopetushenkilöstön kanssa. Kiertävä erityislastentarhanopettaja Seija Väätäinen toimii myös esiopetusryhmissä esiopetushenkilökunnan työn tukena. Noudatamme Siilinjärven kunnassa laadittua toimintamallia esiopetuksen oppilashuollolle. Toimintamallit koskevat niin yksittäisen lapsen, perheen kuin koko päiväkotiyhteisön hyvinvoinnista huolehtimista. Esiopetusvuoden alussa lapselle asetetaan kasvua, kehitystä ja oppimista edistävät yksilölliset tavoitteet: Lapsen esiopetussuunnitelma. Tämä yleisen tuen suunnitelma tehdään yhdessä vanhempien kanssa ja sovitaan päivittämisajankohta. Lapsen kehityksen seuranta ja arviointi sekä huoltajien kanssa käydyt keskustelut auttavat löytämään lapsen vahvuudet ja mahdolliset tuen tarpeet. Huolenaiheet otetaan esille tarpeeksi ajoissa ja tarvittavat tukitoimet järjestetään lapsen parhaaksi. Päiväkotimme oppilashuollon vuosikello on kooste oppilashuollon käytännön tukitoimista. Lisää aiheesta voi myös lukea: Siilinjärven kunnan esiopetussuunnitelma, Kasvun ja oppimisen tuki.

8 Esiopetusryhmien henkilöstön yhteistyö on perusta yhteisölliselle oppilashuoltotyölle, joka toteutuu mm. seuraavasti: - viikoittaiset tiimi- ja suunnittelupalaverit - ryhmien opettajien välien yhteistyö/ ryhmien pedagoginen johtaminen - yhteiset tapahtumat ja retket - liikkuva koulu hanke - yhteinen työaikasuunnittelu Yhteistyö vanhempien kanssa Yhteistyö lähikoulun kanssa Esikouluvuoden päätteeksi lapsen oppimisen kannalta oleelliset asiat siirtyvät tulevalle opettajalle - vierailut puolin ja toisin - kummitoiminta - tiedonsiirtopalaverit - oppimisen tuki tiimien kokoontumiset - kouluun lähtevien vanhempainilta Päiväkodin yhteiset työryhmät toimikausittain Arviointi - liikunta/ leikki - turvallisuussuunnitelman päivittäminen - piha- ja sisäsääntöjen päivittäminen - toimintaympäristön arviointi ja pienryhmätoiminnan kehittäminen - lapsen osallisuuden huomiointi ja toimintamallien kehittäminen - lasten itsearvioinnit - palautteet vanhemmilta ja yhteistyömuotojen kehittäminen KOULUUN TUTUSTUMINEN Eskarissa koulun aloittamiseen liittyvistä asioista vanhemmilla on mahdollisuus kysellä erityis- ja luokanopettajalta alkuvuodesta järjestettävässä vanhempainillassa. ( Ajankohta tiedotetaan erikseen.) Kouluun ilmoittaudutaan joko koululla tai sähköisesti kunnan www- sivuilla Siilinlahden koulun alkuopettajat toivovat, että ilmoittautuminen tehtäisiin koululla, paikan päällä. Samalla luodaan pohjaa koulun ja kodin alkavalle yhteistyölle. Kouluun ilmoittautumisajankohta on kunnassamme tammikuussa. Tuleva koulu kutsuu ekaluokkalaisen ja hänen vanhempansa tutustumispäivään, joka aloittaa koulun ja kodin yhteistyön.

9 TIEDOTTAMINEN Esiopetusvuosi sisältää monenlaista tiedotettavaa: jaamme tiedotteita kotiin ilmoitamme yleisiä asioita ryhmien ilmoitustauluilla Maksullisista retkistä ja tapahtumista tiedotamme etukäteen. Retkiin tai tilaisuuksiin tarvittavat matka- tai pääsymaksukustannukset kerätään vanhemmilta. Lapsen osallistuminen on vapaaehtoista. Kuntamme www-sivuilla on päivähoitoon ja esiopetukseen liittyvää ajankohtaista tietoa ja asiakkuuteen liittyviä lomakkeita ja ohjeistuksia. Esiopetuksen työjärjestys ja varhaiskasvatuksen loma-ajat ovat näkyvissä myös www-sivuilla.

10 MAAHANMUUTTAJALAPSET PÄIVÄKODISSAMME Maahanmuuttajalasten määrä vaihtelee toimikausittain. Lapsen esikoulun aloitus voi tapahtua etukäteen suunnitellusti tai yllättäen ennakoimattomasti. Lapsen ja perheen vastaanottavan esikouluryhmän tulee olla varautunut kumpaankin tilanteeseen tukeakseen lasta ja perhettä uudessa elämän tilanteessa. Kotoutuminen Keskeinen asia maahanmuuttajalapsen elämässä on kotoutuminen. Lapsen osallistumisella esiopetukseen on keskeinen merkitys lapsen kotoutumiseen. Tavoitteena on suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutunut kaksikielinen ja kulttuurinen lapsi, joka on ylpeä omasta kulttuuriperinnöstään. Esiopetussuunnitelma on pohjana maahanmuuttajalapsille toteutettavassa hoito-, kasvatus ja opetustoiminnassa. Esiopetuksen tavoitteena on, että lapsi saa riittävästi tukea pystyäkseen osallistumaan esikoulun arkeen tulee ymmärretyksi vuorovaikutustilanteissa (esim. kuvien tuki) saa leikkikavereita hänen omaa äidinkieltään ja perhe- ja kulttuuritaustaansa arvostetaan. Vastuu lapsen oman äidinkielen ja kulttuurin säilyttämisestä on ensisijaisesti perheellä. suomen kielen ja - sanaston hajaannuttaminen sekä puhumaan rohkaiseminen arjessa tutustuu suomalaiseen kulttuuriin. Yhteistyö Kasvatuskumppanuudessa huomioimme perheitten erilaiset kulttuuritaustat ja tutustumme perheen tapaan toimia. Maahanmuuttajavanhemmat kasvattavat lastaan oman kulttuurinsa mallin mukaisesti. Esikoulussa toimimme suomalaisen ja paikallisen kulttuurin mukaisesti. Tärkeää on, että lapsi näiden kulttuurien kohtaamisessa kokee olevansa hyväksytty ja että häneen ja hänen kulttuuriinsa suhtaudutaan arvostavasti.

11 Vuosi mukanaan toi monet hetket iloiset: syksyn, talven, kevään ja kesän leikit parhaat ja muistot suloiset. Tuula Kallioniemi Sanna Metsälä-Kotipelto

LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA 2013 2014 TERVETULOA ESKARIIN LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKOTIIN! Päiväkotimme on noin sadan lapsen ja parinkymmenen työntekijän päiväkotiyhteisö, joka sijaitsee Leppäkaarteen

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015-16

LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015-16 LEPPÄKAARTEEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015-16 KAIKKIEN LEIKKI TÄMÄN PYÖRIVÄN PALLON PINNALLA TÄMÄN YHTEISEN TAIVAAN ALLA ON SYNKKÄÄ KÖRRINMÖRRINKÄISTÄ ON ILOISTA LILLINLIIPUTTAJAA JA NAURAVAA

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA HARJULAN PÄIVÄKOTI 2010-2011 SISÄLLYS 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA-AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 3.1 PSYYKKINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.2 FYYSINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.3 SOSIAALINEN

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016

LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 4. TOIMINNAN PAINOPISTEET 5. TOIMINNAN

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014. Tiina Eränummi, Soraset

ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014. Tiina Eränummi, Soraset ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014 Tiina Eränummi, Soraset YKSIKKÖ Isosuon päiväkoti Nurmijärvellä Klaukkalassa. Muruset : alle 3-vuotiaiden ryhmä Soraset : 3-6-vuotiaiden ryhmä

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

parasta aikaa päiväkodissa

parasta aikaa päiväkodissa parasta aikaa päiväkodissa Lastentarhanopettajaliitto 2006 varhaiskasvatuksen laadun ydin on vuorovaikutuksessa lapsen kehitystä ja oppimista edistävät lapsen kiinnostus, uteliaisuus ja virittäytyneisyys

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 16.1.2018 Keravan varhaiskasvatus Mitä esiopetus on? Esiopetusvuosi on tärkeä vaihe lapsen elämässä ennen koulun aloittamista. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Noona Parkkonen, Soraset Sanna Pippuri, Kiviset

ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Noona Parkkonen, Soraset Sanna Pippuri, Kiviset ISOSUON PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012 Noona Parkkonen, Soraset Sanna Pippuri, Kiviset YKSIKKÖ Isosuon päiväkoti Nurmijärvellä Klaukkalassa. Muruset : alle 3-vuotiaiden ryhmä Soraset

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 1. YKSIKKÖ Tornitien päiväkoti, Tornitie 1, 05200 RAJAMÄKI 2. TOIMINTA-AIKA 11.8 2010 31.5.2011 Päivittäinen toiminta-aika arkisin pääsääntöisesti

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 9.12.2014 www.kerava.fi 1 Esiopetuksen velvoittavuus Perusopetuslain (628/1998) 26 a ja 35 mom. 1 mukaan lapsen on koulun aloittamistaan edeltävänä vuonna osallistuttava

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1 PÄIVÄHOITOTOIMINNAN EHDOTTOMAT KELPOISUUSEHDOT JA LAATUVAATIMUKSET Palveluntuottajan on täytettävä kaikki kohdissa 1-3 laadulle asetetut laatukriteerit. Kelpoisuusehtoihin sisältyvät lainsäädännön vaatimukset

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu:

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu: IISALMEN KAUPUNKI LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

esiopetuksen vuosisuunnitelma

esiopetuksen vuosisuunnitelma 22.3.2016 Heinolan esiopetuksen vuosisuunnitelma [Tiedoston alaotsikko] HEINOLAN KAUPUNKI 1. Yleistä Yksikön perustiedot Johtaja ja varajohtaja Varhaiserityisopettaja Lastentarhanopettajat Päivähoitajat

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Tulevan ekaluokkalaisen vanhemmille! Kirkonkulman koulu Humppila

Tulevan ekaluokkalaisen vanhemmille! Kirkonkulman koulu Humppila Tulevan ekaluokkalaisen vanhemmille! Kirkonkulman koulu Humppila Hyvät vanhemmat! Koulun aloittaminen on samalla iloinen ja jännittävä asia. Tähän lehteen on koottu tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Märynummen varhaiskasvatusyksikön varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma

Märynummen varhaiskasvatusyksikön varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma Joku hajatelma, lausahdus tähän etusivulle. Märynummen varhaiskasvatusyksikön varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma Yhdessä käsikkäin samaan suuntaan matkaamme, elämän pienillä poluilla. Tervetuloa

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003).

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). 1 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa säädetyn

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Ylitilantien päiväkodin. Esiopetuksen toimintasuunnitelma

Ylitilantien päiväkodin. Esiopetuksen toimintasuunnitelma Ylitilantien päiväkodin Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2010-2011 1. YKSIKKÖ Ylitilantien päiväkoti Ylitilantie 5 01800 Klaukkala Puh. 040 317 4447 2. TOIMINTA-AIKA Ajalla 11.8. 2010-31.5.2011 Esiopetusta

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma 2014 2015 hyväksytty:. 2014 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Jere Lindroos Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE. Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti

ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE. Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti ITSEARVIOINTI HENKILÖKUNNALLE Arviointiasteikko: 1 - Ei koskaan 3 - Joskus 5 Johdonmukaisesti 1. Tervehdin lasta henkilökohtaisesti ja positiivisesti nimeltä heidät tavatessani. 1 2 3 4 5 2. Vuorovaikutukseni

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä 1. Lapsi yksilönä ja ryhmässä (keskustellaan mm. alla olevista asioista) - millainen lapsi on luonteeltaan - miten lapsi ilmaisee tunteitaan ja omaa tahtoa - miten ilmaisee suuttumusta / pettymyksiä -

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 o. 040-162 7650 (iltapvryhm) ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Oma kuvani Nimi: Lukuvuosi: Esiopetuspaikka: 2 LAPSEN TIEDOT Lapsen nimi Henkilötunnus Kotiosoite Kotipuhelinnumero Äiti/puoliso Isä/puoliso Puhelinnumero Puhelinnumero

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA Esiopetusyksikkö: Koulukallion pk lukuvuosi 2015-2016 Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Siivikkalan koulu Käsitelty päiväkodissa (pvm) 14.9.2015

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 JANAKKALAN KUNTA Haltian vuoropäiväkoti Työsuunnitelma 2015 2016 hyväksytty:. 2015 Riitta Ranta Päiväkodin johtaja Annikki Pietilä Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan!

Tervetuloa esiopetusiltaan! Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2010-2011 Esiopetuksen hakemusten palautus 19.2. mennessä Tiedot esiopetuspaikasta 31.5. mennessä Esiopetus alkaa 1.9.2010 ja päättyy

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 15.1.2019 Keravan varhaiskasvatus Tervetuloa esiopetukseen Hannele Koskinen, varhaiskasvatusjohtaja Videotervehdys eskaripäivästä Savion päiväkoti Oppiminen

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Koulun/päiväkodin nimi: Opettaja: Osoite: Puhelin: lapsen kuva Lapsen nimi: Äidin nimi: Isän nimi: Kotipuhelin: Työpuhelin (äiti): (isä): Minun esikouluni, piirtänyt 2 Esiopetus

Lisätiedot

7. Monikulttuuriset lapset

7. Monikulttuuriset lapset ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA lv 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Ei ole lvsuunnitelmassa 1. Käsittelytiedot 2. Esiopetuksen toiminta-ajatus 3. Esiopetuksen opetussuunnitelma 4. Kasvatuksen ja oppimisen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot