Annettu julkipanon jälkeen Rakennus- ja ympäristölautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Annettu julkipanon jälkeen Rakennus- ja ympäristölautakunta 30.12.2013"

Transkriptio

1 SAVONLINNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Rakennus- ja ympäristölautakunta ASIA: Ympäristölupa eläinsuojan toiminnalle VIREILLETULO: HAKIJA: Timo Silvaniemi Silvaniementie Savonlinna KIINTEISTÖ: Moinniemen kylän Moinsalmen tila, RN:o 1:142 osoite: Silvaniementie 82 LAITOS JA SEN TOIMINTA: Lupatarve syntyy toiminnassa olevan lypsykarjatilan tuotannon laajentamisesta, jossa yhteydessä peruskorjataan nykyinen eläinsuoja ja rakennetaan uusi eläinsuoja. Tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto. Maitoa tilalla tuotetaan vuodessa noin litraa. Tilan talouskeskus eläinsuojineen ja talousrakennuksineen sijoittuu Etelä-Savon maakuntakaavassa ja Moinsalmen osayleiskaavassa osoitetulle maatilojen talouskeskusten A-1 - alueelle ja muut rakennukset ja rakennelmat - ja metsätalousvaltaiselle alueelle M, jolla ei ole erityisiä kohteita. Valtaosa laitumista ja viljelypelloista sijoittuu osayleiskaavan mukaiselle M -alueelle. Eläinsuoja, lantavarastot tai peltoalueet eivät sijoitu luokitelluille pohjavesialueille eikä niillä sijaitse luonnonsuojelullisesti merkittäviä kohteita. Rakennettavaa eläinsuojaa lähin vakituisessa asuinkäytössä oleva asuinrakennus sijaitsee noin 200 m etäisyydellä ja lomaasuntokiinteistö noin 300 m etäisyydellä. Eläinsuojan, lietesäiliöiden ja lannanlevityspeltojen vaikutusalueella sijaitsee noin 10 asuin- tai vapaa-ajankiinteistöä. Nykyinen eläinsuoja on parsinavetta, jossa on tilat 25 lypsylehmälle, 13 hieholle ja karsinat 15 vasikalle (alle 12 kuukauden ikäisiä). Peruskorjattavaan eläinsuojaan tulee parsipaikat 35 lypsylehmälle ja 10 alle kuuden kuukauden ikäiselle vasikalle, joista lehmät ovat lietelantajärjestelmässä ja vasikat kuivikelantajärjestelmässä. Rakennettavaan hiehokasvattamopihattoon tulee paikat seitsemälle ummessa oleville lypsylehmälle, 24 hieholle sekä 12 lehmävasikalle (6-12 kuukauden ikäisiä) ja neljälle alle kuuden kuukauden ikäiselle vasikalle.

2 Pihaton, kuten myös peruskorjattavaan eläinsuojaan rakennettavan vasikkalan, lannankäsittely tapahtuu vinokuivikepohjalla kuivikelantajärjestelmässä. Kuivikkeena käytetään pääosin olkea ja loput turvetta. Vasikkalan kuivitettava ala on 33,7 m ² ja hiehopihaton kuivitettava ala 162,5 m ². Kuivikepohja tyhjennetään viisi kertaa vuodessa. Kuivikelanta ja kuivikepohja siirretään uuteen hiehokasvattamon yhteyteen rakennettavaan lantalaan. Kuivikelannan varastointitilavuutta tulee olemaan 667 m ³. Tilalla on olemassa olevaa lietelannan varastokapasiteettia 150 m ³ katetussa lietesäiliössä ja 570 m ³ avosäiliössä. Kapasiteettia lisätään 440 m ³ uudella kattamattomalla etäsäiliöllä. Kokonaiskapasiteetti tulee olemaan yhteensä 1160 m ³. Betonisten säiliöiden mitoituksessa on huomioitu pesuvesien ja sadannan aiheuttama tilan tarve. Lietekuilujen tilavuus lisääntyy 5 m³ muutostöiden yhteydessä ollen jatkossa 50 m ³. Kuiluista lietelanta siirretään pumppaamalla säiliöihin. Tilalla tuotetaan kaikki karjan tarvitsema säilörehu. Säilörehua varten rakennetaan yksi laakasiilo lisää, jonka jälkeen siiloihin varastoidaan rehua 330 tonnia. Lisäksi esikuivattua pyöröpaalattua säilörehua varastoidaan 635 tonnia vuodessa. Siilojen puristeneste johdetaan lietesäiliöihin. Pilaantunut rehujäte (6 tonnia vuodessa) pannaan kuivalannan joukkoon ja levitetään lannoituksen yhteydessä peltoon. Maitohuoneen jätevesiä syntyy vuodessa 80 m ³ ja eläinsuojan muita pesuvesiä 20 m ³. Eläinsuojan pesuvedet johdetaan lietesäiliöön. Navetassa ei synny käymäläjätevesiä. Kaikki lypsylehmät, hiehot ja isoimmat vasikat laiduntavat viisi kuukautta vuodessa. Peltolaidunalaa on käytettävissä10 ha ja luonnonlaitumia noin 8 ha. Tuorerehua tarjotaan tarvittaessa siirrettävistä ruokintahäkeistä. Lisäksi laitumilla on kaksi siirrettävää juoma-allasta, joihin vesi otetaan järvestä pumppaamalla. Osa laitumista rajautuu vesistöön. Lannan levitykseen käytettävä peltopinta-ala on yhteensä 49,02 ha, josta omaa peltoa on 35,34 ha ja vuokrapeltoa 3,68 ha. Lannan levityssopimuksia on noin 10,0 ha alalle. Lantamäärästä 60 % levitetään keväällä ja 20 % kesällä (säilörehunurmille) sekä 20 % syksyllä. Liete levitetään imupainevaunulla mahdollisimman tarkasti. Kuivikelanta mullataan välittömästi levityksen jälkeen. Lannan levityspellot eivät sijaitse pohjavesialueilla. Tilalla tulevan karjamäärän lannanlevitykseen tarvittava peltoala on 43,2 ha. Ekokem hakee eläinsuojan toiminnasta syntyvät pyöröpaalimuovijätteet (3 tonnia vuodessa) ja jäteöljyt (100 litraa vuodessa) suoraan tilalta. Kuolleet naudat (0,6 tonnia vuodessa) toi- 2

3 mitetaan raatokeräilyn kautta Honkajoki Oy:lle hävitettäväksi. Kuolleina syntyneet vasikat haudataan eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Romuakut ja loisteputket (20 kpl vuodessa) toimitetaan itse vaarallisten jätteiden keräykseen Nousialan jäteasemalle. Kierrätyskelpoinen jäte (metalli, paperi ja pahvi) toimitetaan keräyspisteisiin ja talousjäte jätteenkuljetusyrityksen kautta Nousialan jäteasemalle. Tilalla on kaksi laponestolaitteella ja ylitäytönestolla varustettua maanpäällistä polttoainesäiliötä. Pienemmän säiliön tilavuus on 1700 litraa ja suuremman 4000 litraa. Säiliöt on tarkastettu viimeksi vuonna Lisäksi lukittavassa autotallissa säilytetään muita öljytuotteita 50 litraa. Rehun säilöntäaineita varastoidaan noin 900 litraa konehallissa. Suursäkeissä toimitettavat lannoitteet (15 tonnia) varastoidaan pressuilla peitettyinä ulkona kuormalavoilla. Karjasuojassa käytettävät pesu- ja puhdistusaineet sekä lääkkeet säilytetään karjakeittiössä niille varatuissa kaapeissa ja kasvisuojeluaineet lukitussa tilassa ulkovarastossa. Tilan toiminnasta aiheutuva muu kuin oma päivittäinen henkilöliikenne muodostuu maitoauton käynneistä joka toinen päivä, välitysvasikoiden noudoista noin kerran kuukaudessa, teurasauton käynnistä noin 10 kertaa vuodessa ja jätteenkuljetusauton käynneistä joka kolmas viikko. Peltotöiden ja sadonkorjuun aikana tilalla on päivittäistä liikennöintiä traktoreilla ja työkoneilla. Tila on varautunut mahdollisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin mm. traktorikäyttöisellä generaattorilla sekä lantavarastojen täyttymiseen lannanluovutussopimuksella viljatilan kanssa ja lietelannan noutosopimuksella jätehuoltoyrityksen kanssa. Hakija on tietoinen toimintaan liittyvistä riskeistä mm. lannan ja polttoaineiden varastoinnissa ja käsittelyssä. Tila on liittynyt ympäristötukijärjestelmään vuonna Kasvintuotanto ja kotieläintalous hoidetaan ympäristötukiehtojen mukaisesti. Tilalle on laadittu perinnebiotooppien sekä luonnon ja maiseman monimuotoisuuden hoitosuunnitelmat. 3 ASIAN KÄSITTELY: Kuuleminen: Muistutukset: Hakemuksesta kuulutettiin Savonlinnan kaupungin virallisella ilmoitustaululla Rajanaapureille annettiin tieto hakemuksen vireille tulosta postitse. Muistutusten jättämistä varten varattiin aikaa kuulutuksen päättymiseen saakka. Muistutuksia ei jätetty kuulutusaikana.

4 Lausunnot: Hakemuksesta pyydettiin lausunto Savonlinnan kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta (Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollolta), Savonlinnan kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta ja Etelä-Savon ELYkeskukselta. 4 Terveydensuojeluviranomaisen lausunnossa on todettu mm. seuraavaa: Ympäristöluvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta, asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa. Toiminnan terveydelliset edellytykset ovat, ettei toiminnan melu, päästöt ilmaan, veteen tai maaperään taikka jätteet tai muu syy aiheuta toiminnan vaikutuspiirissä oleville terveyshaittaa. Toiminnan vedenhankinta, viemäröinti ja liikennejärjestelyt on suunniteltava ja toteutettava siten, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa. Eläinsuojassa kertyvä lanta ja virtsa sekä muut jätteet on niin sijoitettava ja hoidettava, ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa ympäristölle eikä talousvedelle. Lannan käsittely, varastointi ja levitys on suoritettava niin, että noudatetaan kotieläintalouden ympäristönsuojelun ohjeita ja nitraattidirektiivin määräyksiä (mm. lannanlevityksen hajuhaittojen minimoimiseksi). Lannoitettaessa vesistöjen läheisyydessä tulee huolehtia vaatimusten mukaisista suojavyöhykkeistä. Lupaviranomaisen tulee varmistua, että liikalannoitusta vältetään ja lannoitus on mitoituksen mukaista kaikilla käytettävillä peltoaloilla. Lisäksi lannoitettaessa ja kasvinsuojeluaineita käytettäessä tulee erityisesti huomioida suojaetäisyydet kaikkien talousvesikaivojen osalta (ml. vuokrapeltojen talousvesikaivot). Jos toiminta on luokitellulla pohjavesialueella, lupaviranomaisen tulisi rajoittaa lannanlevitystä sekä eläinten laiduntamista näillä alueilla. Laiduntaminen tulee toteuttaa niin, että pintavesien pilaantumisvaara on mahdollisimman vähäinen. Eläinten pääsy vesirajaan tulisi estää. Eläintenpidossa tulee huolehtia hajuhaittojen leviämisen estämisestä ympäristöön huomioiden erityisesti lähimmät häiriintyvät kohteet. Niissä tapauksissa, jolloin eläimissä on havaittu esiintyvän sellaisia sairauksia, jotka saattavat levitä lannan ja jätteiden välityksellä, on luvan saajan käsiteltävä lanta ja muu jäte siten, ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa ympäristölle eikä talousvedelle sekä huolehdittava, ettei sellainen sairaus leviä.

5 Maataloudessa käytettävien kemikaalien säilytyksessä ja käsittelyssä on noudatettava huolellisuutta ja varovaisuutta terveys- ja ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi. Ympäristöluvan muut terveydelliset edellytykset tulevat täytetyiksi ympäristöluvan ympäristönsuojelullisten säädöksien täyttyessä. Rakennusvalvontaviranomaisen lausunnossa on todettu mm. seuraavaa: Todetaan, että tila sijoittuu vahvistetun maakuntakaavan mukaiselle maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle sekä vahvistetussa Moinsalmen osayleiskaavassa tilan talouskeskus ja eläinsuoja maatilojen talouskeskusten alueelle A-1 ja muut rakennukset ja rakennelmat maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle M, joten toiminta on yleiskaavan mukaista. Vanha eläinsuoja on kerrosalaltaan 527 m ² ja sen yhteydessä on kaksi lietesäiliötä tilavuudeltaan 570 m ³ ja 150 m ³. Alkuperäistä rakennusvuotta ei ole tiedossa, mutta sen peruskorjaus ja laajennus on vuodelta Hakijalla on vireillä rakennuslupahakemus uudelle eläinsuojarakennukselle 298 m ² ja vanhan eläinsuojan laajennukselle 35 m ² ja toimenpidelupa lantalalle 185 m ², virtsasäiliölle 440 m ³ ja laakasiilolle 77 m ². Lupien myöntämiselle ei ole rakennuslainsäädännöllistä estettä. Rakennusvalvonta ilmoittaa lausuntonaan, että rakennusvalvonta puoltaa ympäristöluvan myöntämistä. Etelä-Savon ympäristökeskuksen lausunnossa on todettu mm. seuraavaa: Hakemuksessa esitetty eläinmäärä on sellainen, että ympäristöluvan hakeminen on perusteltua. Hakemus on pantu vireille oikeassa viranomaisessa. Asiakirjoista ei käy esille sellaista erityistä, jonka takia olisi ympäristönsuojelulain mukaan välttämätöntä pyytää keskuksemme lausuntoa. Toteamme, että hakemuksen käsittelyssä voidaan käyttää normaaleja mitoitusparametrejä lantalan ja levityspeltojen kapasiteetin laskennassa. Hakijan kuuleminen ennen päätöksen tekoa: Hakijalle annettiin mahdollisuus esittää vastineensa lausunnoissa esitetyistä seikoista. Vastinetta ei esitetty. 5

6 6 Tarkastuskäynnit: Ympäristöpäällikkö ja ympäristösuunnittelija tekivät tilalle tarkastuskäynnin Käynnillä tuli esille mm. seuraavaa: Uudelle pihatolle on myönnetty rakennuslupa ja parsinavetan saneeraukselle toimenpidelupa. Nykyinen eläinsuoja on peräsin luvulta. Uusi lietesäiliö sijoitetaan tilan pohjoisosaan suopellolle (RN:o 1:142/3). Sijoituspaikan lähistöllä ei ole asutusta. Lähin vakituisesti asuttu kiinteistö sijaitsee noin 150 m etäisyydellä rakennettavasta eläinsuojasta ja lantavarastosta. Vesistöön etäisyyttä rakennettavasta eläinsuojasta tulee vähintään 200 m. Rantapellolle jätetään noin 20 m lannoittamaton suojavyöhyke vesistöön nähden. Laiduntava karja pääsee vesistöön. Tilan kaikki käyttövesi (juomavesi mukaan lukien) otetaan järvestä. Veden laatua tarkkaillaan kerran vuodessa. Vaaralliset jätteet varastoidaan tilassa, jossa on tiivis betonilattia ja jonkinlainen kynnys. Tila on liittynyt ympäristötukijärjestelmään sopimuskaudeksi RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN RATKAISU JA PERUSTELUT: Päätös: Lautakunta myöntää Timo Silvaniemelle ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 11 a kohdan tarkoittaman ympäristöluvan eläinsuojan toimintaan Moinniemen kylän Moinsalmen tilalla RN:o 1:142 osoitteessa Silvaniementie 82. Toiminnan laajennuksen jälkeen eläinyksikköjen määrä tulee olemaan 358,8. Ellei lupamääräyksistä muuta ilmene, toiminnassa on noudatettava vireille tullutta lupahakemusta. Jos ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla annetaan myönnettävän luvan määräyksiä ankarampia tai luvasta poikkeavia säännöksiä, on niitä luvan estämättä noudatettava. Lupamääräykset: 1. Eläinsuojan sekä lanta- ja rehuvarastojen pohja- ja kuilurakenteiden tulee olla vesitiiviitä ja estää lannan sekä niistä aiheutuvien valumien joutuminen ympäristöön tai pinta- ja pohjavesiin. Rakenteiden kuivatusvesien salaojissa tulee olla tarkastuskaivot tai muu vastaava rakenne vuotojen havaitsemiseksi.

7 7 Eläinsuojan toiminnan vaatimat rakenteet ja laitteet tulee pitää asianmukaisessa kunnossa niin, ettei lannan sekoituksen, tyhjennysten ja siirtojen aikana pääse tapahtumaan säiliöiden rikkoontumisia eikä vuotoja. Muutoinkin eläinsuojan pitoon liittyvistä toiminnoista mukaan lukien laitumet ja jaloittelu- / ulkotarhat sekä lannan levitykseen käytettävät ja torjunta-aineilla käsiteltävät pellot ei saa aiheutua pilaantumisvaaraa pinta- ja pohjavesille, maaperälle tai muulle ympäristölle eikä lähikiinteistöille kohtuutonta haittaa hajuista, haittaeläimistä, melusta, liikenteestä yms. häiriötekijöistä. Tarvittaessa luvan saajan on ryhdyttävä välittömästi asianmukaisiin toimenpiteisiin em. vaaran tai haitan vähentämiseksi. 2. Tilalla on oltava käytettävissä varastotilavuutta kulloisenkin eläinmäärän 12 kuukauden aikana tuottaman lantamäärän ja säiliöihin johdettavien jätevesien varastointiin. Lietesäiliöt on täytettävä altapäin ja tarvittaessa katettava. Lantavarastojen tulisi olla katettuja esimerkiksi kelluvalla katteella hajuhaittojen vähentämiseksi. Luvan saajan tulee huomioida, että lantaloille ollaan valmistelemassa säädöstä, joka tekisi niiden kattamisen pakolliseksi. Lantavarastot tulee tyhjentää perusteellisesti vuosittain, ettei niiden tehollinen tilavuus pääse pienenemään mitoituksen mukaisesta tilavuudesta. Lantavarastojen kunto on tarkastettava tyhjennyksen yhteydessä ja havaitut viat korjattava viipymättä. Lantavarastojen ympäristön tulee olla tiivis ja kovapintainen siten, että sinne valunut tai tippunut lanta voidaan kerätä talteen. Lantavarastot on tyhjennettävä ja lanta kuljetettava levityspelloille niin, ettei lantaa pääse ympäristöön. Tarvittaessa varastojen ympäristö ja siirtotiet on siistittävä. Luvan saajan on huolehdittava siitä, ettei sade-, sulamis-, pesu- tai juottovesiä tarpeettomasti pääse lantavarastoihin pitämällä mm. eläinsuojan pesu- ja juottolaitteet asianmukaisessa kunnossa. Eläinsuojan pesemiseen tulisi käyttää korkeapainepesuria tai muuta vastaavaa menetelmää, jotta syntyvien jätevesien määrä jäisi pieneksi. Eläinsuojan pesuvesien ja saniteettitilojen jätevesien käsittelyssä on noudatettava jätevesien käsittelystä annettuja yleisiä ohjeita ja määräyksiä. Kun säilörehua valmistetaan myös muilla tavoin kuin pyöröpaaleissa, kuten kiinteässä rehuvarastossa, tulee rehunvalmistuksessa suosia esikuivattua rehua puristenesteen määrän vähentämiseksi. Säilörehun puristenesteet on kerättävä talteen ja

8 johdettava tiiviiseen säiliöön. Puristenesteiden käsittelyssä ja levittämisessä on noudatettava lantaa koskevia määräyksiä Tilalla kuolleet eläimet - lukuun ottamatta kuolleena syntyneitä vasikoita - on varastoitava suojatussa säilytyspaikassa tiiviillä alustalla peitettynä ja toimitettava asianomaiset luvat omaavan eläinjätteen käsittelylaitokseen. Kuolleena syntyneitä vasikat saadaan haudata kaupungin eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Mahdollisesti tilalla teurastettavan eläimen ruhonosat, vuodat, nahat, sorkat, sarvet, veri, suolet tai vastaavat tuotteet tulee käsitellä maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisesti. Haittaeläimiä, kuten rottia ja hiiriä, tulee tarvittaessa torjua rehuhygieniaan, yleiseen viihtyvyyteen sekä eläinsuojan rakenteisiin aiheutuvien haittojen torjumiseksi. 4. Lannan levitys peltoon on tehtävä suunnitelmallisesti. Lannoitus suositellaan tehtäväksi viljavuustutkimukseen sekä lannan sisältämiin ravinnemääriin perustuen. Viljavuustutkimus on tehtävä nurmilla ja erikoiskasveilla viiden vuoden sekä viljoilla ja öljykasveilla seitsemän vuoden välein. Lantaanalyysi on tehtävä vähintään viiden vuoden välein tai useammin, mikäli lannan koostumus tai käsittelytapa muuttuu. Lannan käytössä on huomioitava nitraattidirektiivin määräykset käytön enimmäismääristä. Luvan saajalla tulee olla aina käytettävissä lannan levitykseen vähintään ympäristöministeriön kotieläintalouden ympäristönsuojeluohjeen mukainen peltopinta-ala kulloinkin eläinsuojassa olevien eläinten tuottaman lannan hyödyntämiseen. Lannan levityksen ajankohtaa valittaessa on otettava huomioon ammoniakin haihtumisen ja naapureille aiheutuvan hajuhaitan vähentämismahdollisuudet, kuten että levitys tehdään viileässä, kosteassa ja tyynessä säässä. Levitystä ei tulisi tehdä viikonloppuisin eikä juhlapyhinä. Lannan levityksessä tulee noudattaa maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta annetun Valtioneuvoston asetusta (931/2000). Lantaa voidaan levittää syksyllä enintään asti ja aloittaa levitys keväällä aikaisintaan 1.4., jos maa on sula ja kuiva niin, että valumia vesistöön ei tapahdu eikä pohjamaan tiivistymisvaaraa ole. Muussa tapauksessa lantaa ei saa levittää vuosittain välisenä aikana. Lantaa ei saa levittää routaantuneeseen tai lumipeitteiseen maahan eikä veden kyllästämään maahan.

9 9 Lanta tulee levittää ensisijaisesti keväällä ennen pellon muokkausta ja siten, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle ja ympäristölle. Syyslevitystä tulee välttää, ellei kyseessä ole syysvilja- tai nurmikasvuston perustaminen. Syksyllä levitetty orgaaninen lannoite on aina välittömästi ja viimeistään vuorokauden kuluessa mullattava tai kynnettävä peltoon. Lannan levitystä ei suositella tehtäväksi 10 m lähemmäksi valtaojia ja vesistöjä. Levitys on kokonaan kielletty 5 m lähempänä vesistöjä ja valtaojia. Pintalevitys on kielletty seuraavan 5 m leveydellä, jos pellon kaltevuus ylittää 2 %. Lannan levitys pellolla, jonka keskimääräinen kaltevuus ylittää 10 %, on aina kielletty. Lannan levitykseen käytettävillä pelloilla on jätettävä peltojen lähistöllä sijaitsevien talousveden hankintaan käytettävien kaivojen ja muiden herkkien kohteiden suuntaan riittävät suojaetäisyydet, joille lantaa ei levitetä. Suojakaistojen leveys riippuu maaston pinnanmuodoista, maalajista ja pohjaveden pinnankorkeudesta. Talousvesikaivojen osalta suojaetäisyysvaatimus on vähintään m. Naudan lannan enimmäiskäyttömäärä syksyllä on 20 t/ha. Lantaa saadaan levittää pellolle lannoitteeksi määrä, joka vastaa enintään 170 kg/ha/v typpeä, ottaen kuitenkin huomioon, mitä Vna 931/2000:n 6 :ssä asiasta on säädetty. Mikäli lantaa luovutetaan tilan ulkopuolelle peltoon levitettäväksi, luvan saajan on annettava lantaa koskevat tiedot sen vastaanottajille. Muilla kuin luvan saajan omistamilla kiinteistöillä syntyvien eläinsuojien, lantaloiden ja asumajätevesien umpi- ja sakokaivojen tyhjennysjätteiden (jätevesien ja jätevesilietteiden) vastaanotto, varastointi, käsittely ja levittäminen peltoon on kielletty. 5. Laidunta tulee hoitaa niin, ettei siihen tule nurmesta vapaita paikkoja. Laiduntavat eläimet eivät saa aiheuttaa vesistön samentumista tai hygieniahaittaa vesistölle. Eläinten pääsy vesirajaan tulisi estää. 6. Eläinten valkuaisruokinta tulee optimoida niin, että lantaan joutuvien typpiyhdisteiden määrä on mahdollisimman vähäinen. Eläinsuojan sisätilojen siisteydellä ja sisäilman viileydellä tulee pitää hajujen muodostuminen ja muiden ilmapäästöjen määrä mahdollisimman vähäisenä. 7. Rehut, polttonesteet, kemikaalit ja jätteet on varastoitava ja käsiteltävä tilalla niin, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa, epäsiisteyttä, roskaantumista, kohtuutonta hajuhaittaa tai maaperän, pinta- ja pohjavesien pilaantumisvaaraa eikä muutakaan

10 haittaa ympäristölle. Polttonestesäiliöiden alustan ja polttonesteen tankkauspaikan on oltava tiivis ja kynnyksellinen siten, että vuodot säiliöistä tai tankkauksessa voidaan kerätä talteen. Polttonestesäiliöissä tulee olla ylitäytönesto. Tankkauspaikan läheisyydessä tulee olla purua, turvetta tai muuta vastaavaa imeytysainetta polttoainevuotojen varalle. Kemikaalit on varastoitava tiiviillä ja kynnyksellisellä alustalla suljetuissa, tarkoitukseen soveltuvissa ja sisältömerkinnöillä varustetuissa astioissa. Muutoinkin varastoinnissa on noudatettava, mitä palavan nesteen, öljyn ja myrkyllisten aineiden säiliöistä on erikseen säädetty tai määrätty. 10 Toiminnan vaatimien koneiden ja kuljetuskaluston huolto- ja korjaustoiminta on - pakottavaa tarvetta lukuun ottamatta - kielletty kiinteistöllä, jota lupahakemus koskee, muualla kuin tätä tarkoitusta varten rakennetuissa tiloissa, jotka on varustettu öljyn- ja hiekanerotuskaivoilla tai tila on viemäröimätön sekä varustettu kiinteällä, ehjällä ja kynnyksellisellä lattialla, josta mahdolliset nestevalumat on imeytettävissä puruun, turpeeseen tai muuhun vastaavaan imeytysaineeseen. Öljyn- ja hiekanerotuskaivot on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa ja tyhjennysjäte toimitettava paikkaan, jolla on voimassa oleva kyseisen jätteen vastaanottoon tarvittava ympäristölupa. Imeytyksessä käytettyä ainetta ei saa polttaa eikä haudata maahan vaan se on toimitettava vaarallisena jätteenä hävitettäväksi paikkaan, jolla on voimassa oleva kyseisen jätteen vastaanottoon tarvittava ympäristölupa. 8. Lupahakemuksen tarkoittamassa toiminnassa sekä eläinsuojan kiinteistöllä syntyvistä vaarallisista jätteistä on pidettävä kirjaa, josta käy ilmi jätteiden määrä ja laatu sekä toimituspaikka. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä ympäristölupaviranomaiselle. Vaaralliset jätteet kuten jäteöljyt, öljynsuodattimet, elohopeaa sisältävät lamput, paristot, romuakut, lääke-, maali- ja liuotinjätteet sekä torjunta- ja kasvinsuojeluainejätteet on pidettävä toisistaan erillään ja varastoitava jätelajeittain asianmukaisesti katetussa ja lukitussa tilassa tiiviillä alustalla, josta mahdollisessa vahinkotilanteessa nestemäiset vaaralliset jätteet on kerättävissä talteen siten, ettei niistä aiheudu maaperän taikka pinta- tai pohjavesien pilaantumisen vaaraa. Keräyspisteen käyttöä koskevat ohjeet on oltava työntekijöiden nähtävissä. Vaarallisia jätteitä sisältävät jäteastiat on varustettava astian sisällöstä kertovalla merkinnällä. Vaaralliset jätteet on toimitettava vähintään kerran vuodessa käsiteltäväksi laitoksille, joilla on voimassa oleva kyseisten vaarallisten jätteiden käsittelyyn tarvittava ympäristölupa.

11 Toiminnassa syntyvät ja hyötykäyttöön soveltuvat jätteet kuten paperi-, pahvi-, kartonki-, lasi-, metalli- ja puhdas puujäte on toimitettava hyötykäyttöön niille tarkoitettuihin keräyspaikkoihin, ellei niitä voida hyödyntää omassa toiminnassa (esimerkiksi puujäte energiantuotannossa tai biojätteiden kompostoinnissa). Kaikki muu biojäte, mikä ei mene eläinten ruuaksi, on kompostoitava. Muovijätteet on toimitettava hyötykäyttöön niiden muovijakeiden osalta, joille hyötykäyttö on järjestetty. Jätteiden avopoltto ja maahan hautaaminen on kielletty. Kyseiset jätelajit on varastoitava erikseen lajiteltuina asianmukaisesti niille varattuihin paikkoihin. Toiminnoissa syntyvien jätteiden keräilyssä ja käsittelyssä on muiltakin osin noudatettava jätelain säädöksiä sekä Savonlinnan seudun kuntien yleisten jätehuoltomääräysten määräyksiä. 9. Toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä toimialansa parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymisestä ja varauduttava tilan oloihin soveltuvan tällaisen tekniikan ja ympäristön kannalta parhaiden käytäntöjen käyttöönottoon. 10. Poikkeuksellisissa tilanteissa on luvan saajan ryhdyttävä välittömästi tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin vahingollisten vaikutusten torjumiseksi. Tilanteista, jotka saattavat aiheuttaa ympäristöhaittaa, on ilmoitettava välittömästi Savonlinnan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä tarvittaessa terveydensuojelu- ja pelastusviranomaisille. 11. Luvan saajan on pidettävä kirjaa eläinsuojan toiminnasta. Kirjanpidon tulee sisältää ainakin seuraavat asiat: eläinmäärät lannanlevityspeltojen, vuokrasopimusten ja lannan luovutusja vastaanottosopimusten ja levitysalojen muutokset toteutuneet lantamäärät ja lannan varastointitilavuuden riittävyys mahdollisuuksien mukaan lannan levityssuunnitelma jätteet, niiden määrät, toimituspaikat ja käsittelytavat enintään viisi vuotta vanhat analyysitulokset (kokonaistyppi, liukoinen typpi ja liukoinen fosfori) lietteestä ja lannasta eläinsuojan ja lantavarastojen rakenteiden tarkkailu eläinsuojan sekä lanta- ja rehuvarastojen salaojavesien aistinvarainen tarkkailu vuosittain toiminnassa havaitut häiriötilanteet tai muut poikkeukselliset tilanteet. Jätetiedot, eläinmäärä, kuolleiden eläinten määrä, syntyneen lannan määrä ja lannanlevitysala on ilmoitettava vuosiraportissa helmikuun loppuun mennessä Savonlinnan kaupungin 11

12 ympäristönsuojeluviranomaiselle. Muut kirjanpitotiedot tulee olla valvovien ympäristöviranomaisten tarkastettavissa tilalla. 12. Luvan saaja on velvollinen esittämään ympäristölupaviranomaiselle uuden ympäristölupahakemuksen, mikäli toiminnassa tapahtuu olennainen muutos. Luvan saajan tulee mennessä tehdä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi. Toiminnan valvonnan ja päästöjen lisääntymisen kannalta olennaisista muutoksista tulee tehdä ilmoitus hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä. Toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava Savonlinnan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ratkaisun perustelut: Luvan myöntämisen edellytykset Hakemuksen mukaisesta eläinsuojasta, lannan käsittelystä ja käytöstä peltojen lannoitukseen sekä niihin liittyvistä toiminnoista saattaa aiheutua haittaa ympäristölle, terveydelle ja viihtyisyydelle (lähinnä hajuhaittaa sekä maaperän ja vesien pilaantumisvaaraa). Ympäristölupa tulee myöntää, jos toiminta täyttää ympäristönsuojelulain, jätelain ja niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Luvan myöntämisen edellytyksenä ei ole, että toiminta olisi täysin haitatonta. Ympäristöluvan myöntämisen ympäristönsuojelulain 42 :ssä tarkoitettu este voidaan poistaa asettamalla lupamääräyksiä siten, että asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella, eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Luparatkaisun perusteena on, että toiminta on järjestävissä siten, ettei siitä aiheudu em. haitallisia vaikutuksia, kun toimitaan lupapäätöksen mukaisesti. Lupamääräyksissä on otettu huomioon nitraattiasetuksen määräysten noudattaminen. Luvan myöntämisen yleiset perustelut Toimintaa ei ole sijoitettu yleiskaavan vastaisesti vaan eläinsuoja sijoittuu maatalousvaltaiselle alueelle. Tilan ympäristössä on pääasiassa peltoa ja karjatalouden harjoittaminen voidaan katsoa alueelle tavanomaiseksi toiminnaksi. Rakennettavan lietesäiliön lähistöllä ei ole asutusta. Tilan eläinsuojista on matkaa lähimpään vakituisesti asuttuun asuinrakennukseen noin 200 m ja loma-asuntokiinteistöön noin 300 m. Etäisyydet ovat riittävät, kun kyseessä on lypsykarja- ja hiehokasvattamorakennuksista. 12

13 Toiminnan vaikutusalueella ei ole asutuksen lisäksi muita häiriintyviä kohteita. 13 Lupapäätöksessä edellytetään, että toiminnassa käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa sekä mahdollisimman hyvää terveys- ja ympäristöhaitan torjuntamenetelmää. Ympäristölupa on myönnetty hakemuksen mukaiselle eläinmäärälle. Eläinyksikkömäärän laskemisessa on käytetty ympäristöministeriön Kotieläintalouden ympäristönsuojeluohjeen ( ) eläinyksikkökertoimia. Kertoimet perustuvat eläinten lannan keskimääräiseen ravinnesisältöön ja ne ovat seuraavat: lypsylehmä 6,8, hieho 2 ja alle vuoden ikäinen vasikka 1,4 ja alle puolivuotias vasikka 0,6. Melu- ja hajuhaittaa voi aiheutua lannan käsittelystä ja liikenteestä lannan levityksen yhteydessä. Tämä haitta kestää muutamia päiviä vuodessa. Lannan käsittelyn ajankohtaa valitessa on mahdollista ottaa huomioon mm. tuulensuunta, jolla naapureille aiheutuvaa haittaa voidaan vähentää. Luvan saajalla on hakemuksen mukaan käytettävissä 1160 m³ lietelannan varastointitilavuutta. Eläinmäärän perusteella laskettuna lietelantaa syntyy vuosittain 840 m³. Lisäksi varastotilavuutta tarvitaan eläinsuojien pesuvesien 80 m ³ ja puristenesteen varastointiin 49,5 m 3 (tuorerehusta muodostuu puristenestettä 0,15 m³ / rehutonni) sekä avoimissa lietesäiliöissä (vanha 570 m 3, rakennettava 440 m 3 ) säiliöiden halkaisijoista laskettuna sadevesitilavuutta yhteensä 102,5 m³ (mitoitus 300 mm vuodessa). Näistä laskettuna lietelannalle jää varastotilavuudesta 928 m³. Lannan varastointitilavuudet ovat riittävät 12 kuukauden aikana syntyvän lannan, pesuvesien, puristenesteiden ja sadevesien varastointiin, kun otetaan huomioon viiden kuukauden laidunkauden aikana laitumelle jäävän lannan määrä. Lannan hyödyntämiseen tarvittava peltoala on laskettu siten, että käytettävissä on vähintään yksi peltohehtaari 1,3 lypsylehmää; 3,5 hiehoa; 4,5 nuorta alle vuoden ikäistä ja 11 alle kuuden kuukauden ikäistä vasikkaa kohden. Vaatimus perustuu karjanlannan keskimääräiseen fosforisisältöön sekä peltoviljelykasvien keskimääräiseen hehtaarikohtaiseen fosforilannoitustarpeeseen ympäristöministeriön kotieläintalouden ympäristönsuojelusta antaman ohjeen mukaisesti. Tilalla on käytettävissä lannan levitykseen omaa tai vuokrattua peltoa ja sopimuspeltoa 49,02 hehtaaria. Hakemuksen mukaisen eläinmäärän tuottaman lantamäärän hyödyntämiseen tarvitaan peltopinta-alaa vähintään 43,2 hehtaaria. Raadot toimitetaan eläinjätteenkäsittelylaitokseen ja kuljetusta odottavien raatojen säilytyksestä on annettu määräys. Polttoainesäiliön alustalta ja tankkauspaikalta on edellytetty tiiviitä rakenteita. Lupamääräyksellä velvoitetaan luvan saaja ottamaan käyttöön toimialan parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa tilal-

14 Lupamääräysten perustelut: 14 le soveltuvassa laajuudessa. Edellä olevan perusteella eläinsuojan toiminta täyttää luvan myöntämisedellytykset, kun toiminta järjestetään esitetyn hakemuksen ja tämän päätöksen määräysten mukaisesti. 1. Rakenteiden tiiviydellä estetään valumista johtuvaa ympäristön pilaantumista. Asianmukaiset salaojitukset ja tarkastuskaivot mahdollistavat vuotojen tarkkailun ja havaitsemisen. Tarvittaessa välittömästi asianmukaisiin toimenpiteisiin ryhtymällä vähennetään ympäristön pilaantumisvaaraa tai kohtuutonta haittaa eläinsuojan pitoon liittyvistä toiminnoista. 2. Lantavarastojen vuosittaisella perusteellisella tyhjentämisellä varmistetaan varastojen hyötytilavuuden säilyminen suunnitelman mukaisena. Samalla varastojen rakenteet voidaan tarkastaa vaurioiden havaitsemiseksi ja vauriot korjata. Lantavarastoihin johdettavien ja pääsevien vesien määrä tulee pitää sellaisena, että varastotilavuus riittää 12 kuukauden ajaksi. Huolellisella toiminnalla lantavarastojen tyhjennyksessä ja lannan kuljetuksessa sekä lantavarastojen mahdollisella katteella ehkäistään ympäristön asukkaille tai muille asianosaisille aiheutuva terveyshaitta ja kohtuuton viihtyvyyshaitta. Maitohuoneen pesuvedet ovat jätevesiä, joiden asianmukaisesta käsittelystä on huolehdittava. Puristenesteen ympäristökuormitus on suuri. Niiden määrän vähentämiseen ja asianmukaiseen käsittelyyn on kiinnitettävä huomiota. 3. Kuolleiden eläinten sallitusta hävittämisestä säädetyn maaja metsätalousministeriön asetuksen mukaan Etelä-Savo kuuluu nautaeläinten keräilyalueeseen, jolla nautaeläinten raatojen hautaaminen on kiellettyä. Ainoastaan kuolleina syntyneitä eläimiä ja vähäinen määrä teurasjätteitä voidaan haudata kaupungin eläinlääkärin ohjeita noudattaen. Haittaeläimiä, kuten rottia ja hiiriä, tulee tarvittaessa torjua rehuhygieniaan, yleiseen viihtyisyyteen sekä eläinsuojan rakenteisiin aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. 4. Lannan hyödyntämisellä lannoitteena pelloilla tarkoitetaan lannan käyttöä siten, että ei tapahdu ylilannoitusta eikä aiheudu siitä tai virheelliseen ajankohtaan suoritetusta levityksestä johtuvaa ravinteiden huuhtoutumisriskiä. Lannan käsittelyn ajankohtaa valitessa on mahdollista ottaa huomioon mm. tuulensuunta sekä viikonloput ja juhlapyhät, jolla naapureille aiheutuvaa haittaa voidaan vähentää. Talousvesikaivojen ympärille jätettävä suojavyöhyke ehkäisee veden pilaantumista ja siitä aiheutuvaa terveyshaittaa. Vesistöjen ja ojien varren suojavyöhykkeillä ehkäistään ravinteista johtuvaa vesistön pilaantumista. Lannan levitysajankohtia, levityspeltoja., levitysmääriä ja suojavyöhykkeitä koskevat vaatimukset perustuvat nitraattiasetukseen. Lannan vastaanottajan on oltava tietoinen lannan

15 koostumuksesta. Hygieniariskin takia on asetettu kielto jätevesien ja jätevesilietteiden vastaanotolle luvan saajan omistaman kiinteistön ulkopuolelta sekä niiden varastoinnille, käsittelylle ja levittämiselle peltoon. 5. Laiduntavien eläinten määrä ei saa ylittää laitumen maaperän ja kasvillisuuden kestävyyttä. Nurmesta vapailta paikoilta voi kulkeutua vesistöön kiintoainetta ja sen mukana ravinteita, joka saattaa aiheuttaa vesistön pilaantumista tai terveyshaittaa. Koska tilalla käytettävä juomavesi ja eläinsuojan käyttövesi otetaan järvestä, eläinten pääsy vesirajaan tulisi estää hygieniasyistä. 6. Tutkimusten mukaan eläinsuojien aiheuttamiin hajuhaittoihin vaikuttaa olennaisesti mm. rehujen valkuaispitoisuus, joten ruokinnan optimoinnilla voidaan jossain määrin alentaa lietteeseen ja lantaan joutuvien typpiyhdisteiden määrää ja siten alentaa mm. haihtumiselle alttiina olevien ammoniakkiyhdisteiden määrää. Lannan sisältämien hajuhaittoja aiheuttavien kaasujen sekä kasvihuonekaasujen muodostumista ja haihtumista voidaan vähentää myös pitämällä eläinsuoja puhtaana ja viileänä. 7. Polttoainesäiliöiden alustan ja tankkauspaikan tiiviysvaatimuksella, polttoöljysäiliöiden varustevaatimuksella, kemikaalien huolellisen varastoinnin vaatimuksella sekä koneiden ja kuljetuskaluston huolto- ja korjaustoiminnan tiloja, varustusta ja erotuskaivojen tyhjennystä koskevilla vaatimuksilla ehkäistään maaperän ja pohjaveden pilaantumista. 8. Vaarallisten jätteiden huolellinen lajittelu, merkitseminen ja varastoiminen tiloissa, joissa vahinkotilanteessa nestemäiset jätteet on kerättävissä talteen, sekä kirjanpito ja toimittaminen asianmukaiseen käsittelyyn vähentävät niiden aiheuttamia ympäristöön ja terveyteen kohdistuvia riskejä. Maatalousmuovit ovat hyötykäyttökelpoista jätettä, joka on toimitettava ensisijaisesti hyötykäyttöön. Jätteiden avopoltto on kielletty, koska hallitsemattomassa poltossa syntyy haitallisia savukaasuja. Jätehuollon järjestämistä koskevat vaatimukset perustuvat jätelain perusteella annettuihin säädöksiin sekä Savonlinnan seudun kuntien yleisiin jätehuoltomääräyksiin. 9. Luvan saajan on oltava riittävästi selvillä aiheuttamiensa haitallisten ympäristövaikutusten vähentämismahdollisuuksista ja seurattava parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymistä toimialallaan. Lannankäsittelymenetelmät kehittyvät ja niiden käyttöönotto voi tulla tilalla ajankohtaiseksi myöhemmin. Ympäristön kannalta parhaat käytännöt vähentävät toiminnassa syntyvien kasvihuonekaasujen (hiilidioksidi, metaani ja dityppioksidi) määrää. Ympäristön kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa ovat mm. multaavan lannanlevittimen käyttö, säilörehun tekeminen esikuivattuna ja valkuaisrehujen käytön optimointi kotieläinten ruokinnassa. 15

16 10. Luvan saajan on oltava riittävästi selvillä toimintansa riskeistä, niiden ympäristövaikutuksista ja haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista. Ilmoitus tulee tehdä ainakin seuraavissa tilanteissa: tulipalo, öljyvuoto maaperään, epidemia tai muu vastaava tapahtuma, jossa kuolee paljon eläimiä. 11. Kirjanpito- ja raportointivelvoite on annettu ympäristönsuojeluviranomaisen tiedon saannin turvaamiseksi ja valvonnan järjestämiseksi. Toiminnasta saamiensa tietojen perusteella viranomainen voi seurata laitoksen toiminnan lainmukaisuutta ja luvassa annettujen määräysten noudattamista. Lannan vastaanottosopimuksien kirjaamisella ja raportoimisella varmistetaan, että myös lannan vastaanottosopimuksen tehneet käsittelevät ja levittävät lantaa voimassa olevien säännösten mukaisesti. 12. Ilmoituksella varmistetaan tiedonkulku valvontaviranomaiselle toiminnassa tapahtuvista muutoksista kuten laajentamisesta tai tuotantosuunnan muuttamisesta. Luvan saajan on ilmoitettava myös muista valvonnan kannalta olennaisista muutoksista, kuten suunnitelmista muuttaa lannan varastointitapaa. Ilmoituksen perusteella viranomainen tarkastelee muutoksen vaikutuksia nykyisessä luvassa annettuihin määräyksiin ja arvioi, onko lupaa tarpeen muuttaa. Toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävä tai muu toiminnan olennainen muuttaminen edellyttää uuden luvan hakemista. Toiminnan lopettaminen tilalla edellyttää mm. sitä, että toimintaan liittyneet ympäristöriskit ja varastoidut jätteet on poistettu. Lupamääräyksellä varmistetaan tiedonkulku viranomaiselle myös mainituissa tilanteissa. Toiminnasta aiheutuvaa ympäristön pilaantumisvaaraa, haittaa hajusta ja melusta sekä haittaa tai vaaraa yleiselle terveydelle pienennetään lupamääräyksillä 1 9. Mahdollisesta pilaantumisesta aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi annetaan lupamääräykset 7 ja 10. Ympäristön roskaantumisen ehkäisemiseksi sekä jätehuollon asianmukaiseksi järjestämiseksi annetaan lupamääräykset 2, 7 ja 8. Valvonnan mahdollistamiseksi annetaan lupamääräykset Toiminnan mahdollisen muuttumisen johdosta annetaan lupamääräys 12. Terveydensuojeluviranomaisen lausunnossa esitetyt seikat on soveltuvin osin otettu huomioon lupamääräyksissä

17 Lupamaksu: Lautakunta perii hyväksymänsä ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 :n maksutaulukon Eläinsuojat ja kalankasvatus -kohdan nojalla lupamaksuna 772,45 euroa. 17 Päätöksen voimassaoloaika: Sovelletut oikeusohjeet: Hakemuksen vireilletulokuulutuksesta ja lupapäätöksen julkipanokuulutuksesta ei aiheudu perittäviä kuluja (julkaistu Savonlinnan kaupungin virallisella ilmoitustaululla). Tämä päätös on voimassa, kunnes ympäristölupaviranomainen tekee asiassa uuden päätöksen. Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 28, 41-43, 45, 46, 55, 56, 76, 81, 83, 90, 96, 97 ja 105 Ympäristönsuojeluasetus (169/2000, muutos 1792/2009) 1, 4, 7, 19 ja 30 Jätelaki (646/2011) 8, 12, 13, 15, 72 ja 118 Jäteasetus (179/2012) 11 ja 20 Valtioneuvoston asetus maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta (931/2000) Valtioneuvoston päätös puhdistamolietteen käytöstä maaviljelyksessä (Vnp 282/1994) Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläinjätteen käsittelystä (850/2005) Savonlinnan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset ( ) 5-7 Savonlinnan seudun kuntien yleiset jätehuoltomääräykset ( ) 5, 6, 8-10 ja 22 Toimenpiteet: Tiedoksi: Teknisen toimialan hallintopalvelut / laskutus Rakennusvalvontaviranomainen Savonlinnan terveydensuojeluviranomainen Etelä-Savon ELY-keskus MUUTOKSENHAKU: Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeudelle. Valitusosoitus on liitteenä. Tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

18 Allekirjoitus: Viran puolesta 18 Matti Rautiainen, ympäristöpäällikkö

ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU

ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU LUPAMÄÄRÄYKSET Aluehallintovirasto myöntää Kalle Makkoselle ympäristöluvan Savonlinnan kaupungin Vihtarin kylässä Lapinaho-tilalla (740 578-8-103) sijaitsevan eläinsuojan

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 83 21.05.2014. Ympäristölupa eläinsuojan toiminnalle, Heikki Turtiainen 235/58/585/2014 RAKYL 83

Rakennus- ja ympäristölautakunta 83 21.05.2014. Ympäristölupa eläinsuojan toiminnalle, Heikki Turtiainen 235/58/585/2014 RAKYL 83 Rakennus- ja ympäristölautakunta 83 21.05.2014 Ympäristölupa eläinsuojan toiminnalle, Heikki Turtiainen 235/58/585/2014 RAKYL 83 Selostus: Heikki Turtiainen on hakenut ympäristölupaa toiminnassa ole val

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2015 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2015 Ympla LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2015 Ympla 29.04.2015 42 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 4.5.2015 ASIA HAKIJA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

1/2018 Lupajaosto Loimijoentie 74. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon toiminnalle

1/2018 Lupajaosto Loimijoentie 74. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon toiminnalle LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1/2018 Lupajaosto 27.02.2018 Loimijoentie 74 Lupajaosto Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 23.2.2018 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus nautakasvattamon

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 21 12.02.2015. 21 Asianro 7127/11.01.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 21 12.02.2015. 21 Asianro 7127/11.01.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 21 Asianro 7127/11.01.00/2014 Päätös ympäristölupahakemuksesta eläinsuojalle, Simo Räty, Kiekkalantie 56, 70870 Hiltulanlahti, Kiekkalanniemi 9:22 Ympäristöjohtaja

Lisätiedot

Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Rakennus- ja ympäristölautakunta 319 17.10.2012 Päätös / Ympäristölupa / Maitofarmi Mamis Ay - Eläinsuoja / Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 575/11/01/00/2010 RYL 319 Asiakirjat Asiakirjat ovat

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 5/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 41801 KORPILAHTI Antopäivä 4.10.2005 ASIA Seppo Nirkkosen ympäristölupahakemus (YSL 35 )

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 105 10.10.2013. 105 Asianro 6169/11.01.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 105 10.10.2013. 105 Asianro 6169/11.01.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (1) 105 Asianro 6169/11.01.00/2013 Päätös ympäristölupahakemuksesta eläinsuojalle/ Hartikainen Antti/Lastukoskentie 99/ Nilsiä, Vuotjärvi, Sikako 81:2 Ympäristöjohtaja

Lisätiedot

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 HAKIJA Haaja-Maito Oy Niemeläntie 338 69100 Kannus KIINTEISTÖ Alavainio 217-403-3-25

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 15.6.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 15.6.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 74/2012/1 Dnro ISAVI/53/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.10.2012 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, Kiuruvesi. Antti Elovaara Lepistönperäntie 321 74700 Kiuruvesi LUVAN

Lisätiedot

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus:

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus: 8/YMPLA 26.02.2014 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y2/2014 Ympla 26.02.2014 32 Ympäristölautakunta Annetaan julkipanon jälkeen Loimijoentie 74 03.03.2014 32440 Alastaro ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Valmistelija: vs. ympäristösihteeri Maria Kukonlehto TOIMINTA JA SEN SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE

Valmistelija: vs. ympäristösihteeri Maria Kukonlehto TOIMINTA JA SEN SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE 111 42 YMPÄRISTÖLUPA / KOHMO VILLE Valmistelija: vs. ympäristösihteeri Maria Kukonlehto ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee olemassa olevaa lihasikalaa.

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 210 lihasian eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 210 lihasian eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 3/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 Antopäivä 4.10.2005 41801 KORPILAHTI ASIA Kari Ilmosen ympäristölupahakemus (YSL 35 ) 500

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 98/2012/1 Dnro ISAVI/80/04.08/2012. Itä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2012. Eläinsuojan ympäristölupa, Savonlinna.

PÄÄTÖS Nro 98/2012/1 Dnro ISAVI/80/04.08/2012. Itä-Suomi. Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2012. Eläinsuojan ympäristölupa, Savonlinna. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 98/2012/1 Dnro ISAVI/80/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2012 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristölupa, Savonlinna. Kalle Makkonen Säimenentie 857 58360 Säimen LUVAN HAKEMISEN

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Vaikutusten arviointi

Vaikutusten arviointi Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (1) 50 Asianro 2213/11.01.00/2017 Ympäristölupapäätös eläinsuojalle, tila Anttila, 297-440-0001-0036-F, Mäentie 40, Vartiala Ympäristöjohtaja Tanja Leppänen Ympäristö-

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 25.6.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 25.6.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2013/1 Dnro ISAVI/59/04.08/2012 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Suonenjoki. Jäntti Kari ja Jäntti Timo Tapiolantie 53 77800 SUONENJOKI

Lisätiedot

Ympäristönsuojelumääräykset 19 / lannoitteiden levittäminen ja perustelut

Ympäristönsuojelumääräykset 19 / lannoitteiden levittäminen ja perustelut Ympäristönsuojelumääräykset 19 / lannoitteiden levittäminen ja perustelut 190/32.320/2015 Ympäristölautakunta 14.04.2015 46 Ympäristönsuojelumääräykset 19, ehdotus Kuopion hallinto-oikeus on päätöksellään

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.03.2015 Sivu 1 / 1 142/11.01.03/2014 25 Nitraattiasetuksen valvonta vuonna 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Armi Tukia, puh. 043 826 5218 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Mikko J. Jaakkola mikko.j.jaakkola@ely-keskus.fi Asetuksen uudistaminen Ympäristöministeriö asetti nitraattiasetuksen uudistamistyöryhmän 28.10.2011. Työryhmän

Lisätiedot

ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus:

ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus: 9/YMPLA 26.02.2014 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y3/2014 Ympla 26.02.2014 33 Ympäristölautakunta Annetaan julkipanon jälkeen Loimijoentie 74 03.03.2014 32440 Alastaro ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen. Mikko J. Jaakkola

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen. Mikko J. Jaakkola Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Mikko J. Jaakkola mikko.j.jaakkola@ely-keskus.fi Asetuksen uudistaminen Ympäristöministeriö asetti nitraattiasetuksen uudistamistyöryhmän 28.10.2011. Työryhmän

Lisätiedot

Lannan käsittely ja varastointi. Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto

Lannan käsittely ja varastointi. Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto Lannan käsittely ja varastointi Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto 19.4.2017 Säädökset Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen

Lisätiedot

UUSI NITRAATTIASETUS. Valtioneuvoston asetus eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta. 1250 / 2015 ( 18.12.

UUSI NITRAATTIASETUS. Valtioneuvoston asetus eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta. 1250 / 2015 ( 18.12. UUSI NITRAATTIASETUS Valtioneuvoston asetus eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta. 1250 / 2015 ( 18.12.2014 ) YTA / MARKKU LAITINEN 1 Asetuksen sisältö Pykäliä 16

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 118/2011/1 Dnro ISAVI/75/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2011. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue

PÄÄTÖS Nro 118/2011/1 Dnro ISAVI/75/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2011. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 118/2011/1 Dnro ISAVI/75/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2011 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Vieremä. HAKIJA Kimmo Huttunen Jäniskoskentie

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 ASIA Eläinsuojan toiminnan olennaista muuttamista koskeva ympäristölupa, Ii LUVAN HAKIJA Koillis-Vasikka Oy Ristipalontie

Lisätiedot

Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki

Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki Valtioneuvoston asetus eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014)

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 14.12.2011 Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 14.12.2011 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 26/2012/1 Dnro ISAVI/108/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.3.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Vieremä. HAKIJA Tiina ja Mika Mehtonen Riuttamäentie 292 74200 VIEREMÄ

Lisätiedot

Ympäristölupa. lupa perustuu ympäristönsuojelulakiin ja - asetukseen lupaviranomaiset

Ympäristölupa. lupa perustuu ympäristönsuojelulakiin ja - asetukseen lupaviranomaiset Ympäristölupa lupa perustuu ympäristönsuojelulakiin ja - asetukseen lupaviranomaiset suuret yksiköt: AVI:lta luvat, ELY valvoo pienet yksiköt: kunta antaa luvan ja valvoo Ympäristönsuojelulaki uudistuu

Lisätiedot

Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 11 a) mukaan vähintään 30 lypsylehmän tai 80 lihanaudan eläinsuojalla on oltava ympäristölupa.

Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 11 a) mukaan vähintään 30 lypsylehmän tai 80 lihanaudan eläinsuojalla on oltava ympäristölupa. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 8/2011/1 Dnro ISAVI/250/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.1.2011 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Juankoski HAKIJA Toivanen Mikko, Toivanen Riitta ja

Lisätiedot

N:o 931/ 2000. Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2000

N:o 931/ 2000. Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2000 N:o 931/ 2000 Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2000 Valtioneuvoston asetus maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on

Lisätiedot

Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg

Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg 13.12.2018 Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien

Lisätiedot

1) poikkeamisesta karjanlannan varastoinnille edellytetystä varastointitilavuudesta (Nitraattiasetuksen (931/2000) 4 :n 2 mom. mukainen ilmoitus)

1) poikkeamisesta karjanlannan varastoinnille edellytetystä varastointitilavuudesta (Nitraattiasetuksen (931/2000) 4 :n 2 mom. mukainen ilmoitus) VALVONTAILMOITUS Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 1) poikkeamisesta karjanlannan varastoinnille edellytetystä varastointitilavuudesta (Nitraattiasetuksen (931/2000) 4 :n 2 mom. mukainen

Lisätiedot

RANTASALMEN KUNTA ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva ja Sulkava) Poikkitie Rantasalmi

RANTASALMEN KUNTA ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva ja Sulkava) Poikkitie Rantasalmi 1 RANTASALMEN KUNTA ympäristölautakunta (Rantasalmi, Juva ja Sulkava) Poikkitie 2 58900 Rantasalmi Päätös 4.10.2016 XX Annettu julkipanon jälkeen XX.XX.2016 YMPÄRISTÖLUVAN TUOTANTOSUUNNAN OSITTAINEN MUUTTAMINEN

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 8 / 2016

MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 8 / 2016 MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 8 / 2016 YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Ympäristönsuojelulain PL 33, 50101 MIKKELI (527/2014) 27 :n mukaisessa lupa-asiassa. Antopäivä 20.6.2016 Päätöksessä on liitteineen 10 sivua. YMPÄRISTÖLUPA

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 69 12.06.2014. 69 Asianro 2333/11.01.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 69 12.06.2014. 69 Asianro 2333/11.01.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (1) 69 Asianro 2333/11.01.00/2014 Päätös ympäristölupahakemuksesta / Maatila Suihkonen Oy / eläinsuoja, Paasvedentie 83, 77600 Suonenjoki, Hulkkolan kylä, Toivala 19:1

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 9/ 2015

MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 9/ 2015 MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 9/ 2015 YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Ympäristönsuojelulain PL 33, 50101 MIKKELI (527/2014) 27 :n mukaisessa lupa-asiassa. YMPÄRISTÖLUPA / NIKULAINEN TERO JA JAANA Antopäivä 07.09.2015 Päätöksessä

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 2.4.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Hakemusta on täydennetty 28.5.2012.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 2.4.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Hakemusta on täydennetty 28.5.2012. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 71/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Vesanto. HAKIJA Aila Riikonen Paanalantie 84 72380 Horontaipale LUVAN HAKEMISEN

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Kiuruvesi

Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Kiuruvesi PÄÄTÖS Nro 92/2012/1 Itä-Suomi Dnro ISAVI/46/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Kiuruvesi HAKIJA Elovasikka Oy Postiosoite: Etelänkyläntie

Lisätiedot

Nitraattiasetus (VNa 1250/2014) ja täydentävät ehdot. MTK Pohjois-Savo Tilanne 13.2.2014

Nitraattiasetus (VNa 1250/2014) ja täydentävät ehdot. MTK Pohjois-Savo Tilanne 13.2.2014 Nitraattiasetus (VNa 1250/2014) ja täydentävät ehdot MTK Pohjois-Savo Tilanne 13.2.2014 Täydentävät ehdot: lakisääteiset hoitovaatimukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013

Lisätiedot

Erkki ja Seija Hietaojan eläinsuojan ympäristölupamääräysten tarkistaminen ja nykyisen toiminnan laajentaminen

Erkki ja Seija Hietaojan eläinsuojan ympäristölupamääräysten tarkistaminen ja nykyisen toiminnan laajentaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 37 24.09.2015 Erkki ja Seija Hietaojan eläinsuojan ympäristölupamääräysten tarkistaminen ja nykyisen toiminnan laajentaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 37 Valmistelija:

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 11 25.01.2017 Ympäristölupahakemus, Kaarlo Peltomaa Rakennus- ja ympäristölautakunta 11 Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee kiinteistölle 608-406-11-5,

Lisätiedot

Karjarakennus sijaitsee Liperin kunnan Komperon kylän tilalla Kallio RN:o 8:30.

Karjarakennus sijaitsee Liperin kunnan Komperon kylän tilalla Kallio RN:o 8:30. LIPERIN KUNTA Ympäristölupapäätös 5 / 2014 Tekninen lautakunta / lupajaos Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2014 ASIA HAKIJA Lypsykarjanavetan laajentaminen Ari Hyttinen Kaarnalammentie 10 a 83400 VIINIJÄRVI

Lisätiedot

Säilörehu korjataan jatkossakin pyöröpaaleihin, vuodessa noin 1000 tonnia, esikuivatusta säilörehusta ei synny puristinnestettä.

Säilörehu korjataan jatkossakin pyöröpaaleihin, vuodessa noin 1000 tonnia, esikuivatusta säilörehusta ei synny puristinnestettä. Ympäristö- ja tekninen lautakunta 88 26.06.2019 Ilmoituspäätös Tuula Pääkkösen eläinsuojan toiminnasta 221/11.03/2019 YMPTEKLT 88 Ympäristötarkastaja Ilmoittaja * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 22 12.02.2015. 22 Asianro 8573/11.01.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 22 12.02.2015. 22 Asianro 8573/11.01.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 22 Asianro 8573/11.01.00/2014 Lausunto aluehallintovirastolle eläinsuojan ympäristölupahakemuksesta, Lohilahti 7:99, Riistavesi Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen Alueellinen

Lisätiedot

Tomi ja Päivi Saineen eläinsuojan ympäristölupamääräysten tarkistaminen ja nykyisen toiminnan laajentaminen

Tomi ja Päivi Saineen eläinsuojan ympäristölupamääräysten tarkistaminen ja nykyisen toiminnan laajentaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 36 24.09.2015 Tomi ja Päivi Saineen eläinsuojan ympäristölupamääräysten tarkistaminen ja nykyisen toiminnan laajentaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 36 Valmistelija:

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristölupahakemus, Maatalousyhtymä V & V Juntunen

Eläinsuojan ympäristölupahakemus, Maatalousyhtymä V & V Juntunen Ympäristölautakunta 43 07.10.2015 Eläinsuojan ympäristölupahakemus, Maatalousyhtymä V & V Juntunen 1708/77.773/2015 YMPLA 43 Luvan hakija Maatalousyhtymä V & V Juntunen Osoite: Kovajärventie 58b, 89660

Lisätiedot

Nitraattiasetus (VNa 1250/2014) ja täydentävät ehdot

Nitraattiasetus (VNa 1250/2014) ja täydentävät ehdot Nitraattiasetus (VNa 1250/2014) ja täydentävät ehdot Airi Kulmala/MTK Tilanne 13.2.2015 Täydentävät ehdot: lakisääteiset hoitovaatimukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 70/2012/1 Dnro ISAVI/40/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2012. Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Kuopio

PÄÄTÖS Nro 70/2012/1 Dnro ISAVI/40/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2012. Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Kuopio Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 70/2012/1 Dnro ISAVI/40/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Kuopio HAKIJA Suvi Vainikainen ja Jarmo Vainikainen Jouhtenisentie 206

Lisätiedot

Lupajaosto Y4/2018 Lupajaosto

Lupajaosto Y4/2018 Lupajaosto LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Y4/2018 Lupajaosto 27.03.2018 27 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 3.4.2018 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan myöntäminen. HAKIJA

Lisätiedot

Ympäristölupa jätteen ammattimaiseen käsittelyyn ja hyödyntämiseen. talousjätevesiä ja lietteitä

Ympäristölupa jätteen ammattimaiseen käsittelyyn ja hyödyntämiseen. talousjätevesiä ja lietteitä SAVONLINNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulautakunta Annettu julkipanon jälkeen 24.8.2004, siirretty 29.4.2014 1 ASIA: Ympäristölupa jätteen ammattimaiseen käsittelyyn ja hyödyntämiseen koskien asuin-

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 72/2013/1 Dnro ISAVI/41/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 9.8.2013 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Leppävirta HAKIJAT Kari Tiitinen ja Henna Tiitinen Tetrisalontie 125 79100 Leppävirta

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / Johan Sundberg 23.9.15 Valtioneuvoston asetus eräiden

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 5.11.2008 LSU 2008 Y 591(113) ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen muutoshakemus,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 87 03.09.2015. 87 Asianro 5672/11.01.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 87 03.09.2015. 87 Asianro 5672/11.01.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (1) 87 Asianro 5672/11.01.00/2015 Lausunto Itä-Suomen aluehallintovirastolle eläinsuojan ympäristölupahakemuksesta, Savon Vasikka Oy, Puutosmäki 7:68, Tammijoentie

Lisätiedot

Karjasuoja sijaitsee Liperin kunnan Ristin kylän tilalla Alanko RN:o 36:0.

Karjasuoja sijaitsee Liperin kunnan Ristin kylän tilalla Alanko RN:o 36:0. LIPERIN KUNTA Ympäristölupapäätös 2 / 2014 Tekninen lautakunta / lupajaos Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2014 ASIA ASIANOSAISET Uuden lypsykarjapihaton rakentaminen Jari ja Tiina Nupponen Neitsytniementie

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 37/2012/1 Dnro ISAVI/13/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.5.2012. Itä-Suomi. Eläinsuojan ympäristölupa, Maaninka.

PÄÄTÖS Nro 37/2012/1 Dnro ISAVI/13/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.5.2012. Itä-Suomi. Eläinsuojan ympäristölupa, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 37/2012/1 Dnro ISAVI/13/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.5.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Maaninka. HAKIJA Paavo ja Minna Lappalainen Patamäentie 785 71775 TUOVILANLAHTI

Lisätiedot

Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Pekka Puputti

Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Pekka Puputti Ympäristölupahakemus / Pekka Puputti Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: ASIA Pekka Puputti hakee ympäristönsuojelulain 27 :n mukaista ympäristölupaa. LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ Pekka

Lisätiedot

Valmistelija: terveystarkastaja Elina Seppälä. Laitos Eläinsuoja Nykyisen toiminnan laajentaminen

Valmistelija: terveystarkastaja Elina Seppälä. Laitos Eläinsuoja Nykyisen toiminnan laajentaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 22 09.10.2014 Timo Mäkelän eläinsuojan ympäristölupa Ympäristö- ja terveyslautakunta 22 Valmistelija: terveystarkastaja Elina Seppälä Hakija Timo Mäkelä Löytöperäntie 121

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 37/2011/1 Dnro ISAVI/1/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.3.2011 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Joroinen HAKIJA Keijo Suvinen ja Petra Suvinen Häkkiläntie

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 4649/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 4649/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 85 Asianro 4649/11.01.00/2016 Päätös ympäristölupahakemuksesta / Rouhiala, 297-511-4-61, Nilsiä Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelujen

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Kiuruvesi

Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Kiuruvesi Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 7/2012/1 Dnro ISAVI/19/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Kiuruvesi HAKIJA Eija ja Timo Kärkkäinen Porttiniementie

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta 1250/2014

Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta 1250/2014 Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta 1250/2014 Kotieläintukikoulutukset 29.1.2015, 6.2.2015 ja 10.2.2015 Mikko Jaakkola Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Hevosenlannan säilytys, luovutus ja vastaanotto sekä talleja koskeva luvitus

Hevosenlannan säilytys, luovutus ja vastaanotto sekä talleja koskeva luvitus Hevosenlannan säilytys, luovutus ja vastaanotto sekä talleja koskeva luvitus HELMET Pirtti Biobisnestä Pirkanmaalle hevosenlannasta 3.10.2017 Sari Sassi, ympäristötarkastaja, Lempäälän kunta Hevostalleja

Lisätiedot

Täydentävät ehdot: lakisääteiset hoitovaatimukset

Täydentävät ehdot: lakisääteiset hoitovaatimukset Täydentävät ehdot: lakisääteiset hoitovaatimukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 liitteessä II säädettyjen täydentävien ehtojen lakisääteinen hoitovaatimus 1 Vain osa NiA:sta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 14.7.2014 Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 14.7.2014 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 85/2014/1 Itä-Suomi Dnro ISAVI/2667/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2014 ASIA HAKIJAT Eläinsuojan ympäristöluvan muutos, Kuopio Mikko Kuokkanen, Pekka Kuokkanen ja Marja Kuokkanen

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 106/2011/1 Dnro ISAVI/66/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2011 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Rantasalmi HAKIJA Maatalousyhtymä Viljakainen Anna-Liisa

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Viljelijöille vaikeat asiat ympäristöluvissa. Airi Kulmala/MTK Stop turhalle byrokratialle 4.9.2014 Seinäjoki

Viljelijöille vaikeat asiat ympäristöluvissa. Airi Kulmala/MTK Stop turhalle byrokratialle 4.9.2014 Seinäjoki Viljelijöille vaikeat asiat ympäristöluvissa Airi Kulmala/MTK Stop turhalle byrokratialle 4.9.2014 Seinäjoki Eläinsuojien ympäristöluvat - taustaa Vuonna 2013 noin 20 000 tilalla kotieläimiä, eläinsuojan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / VEIKKO JA TANJA VIKMAN, NAUTAKASVATTAMO, KOKKONEVA 313:0 JA KOKKO 17:11 (MÄÄRÄALA)

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / VEIKKO JA TANJA VIKMAN, NAUTAKASVATTAMO, KOKKONEVA 313:0 JA KOKKO 17:11 (MÄÄRÄALA) Ympäristölautakunta 35 28.10.2014 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / VEIKKO JA TANJA VIKMAN, NAUTAKASVATTAMO, KOKKONEVA 313:0 JA KOKKO 17:11 (MÄÄRÄALA) Ymp 35 Valmistelija vs. rakennustarkastaja Jyri Harju, puh 040

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 16.5.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille 16.5.2012 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 78/2012/1 Dnro ISAVI/43/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2012 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Sonkajärvi. HAKIJA Heiskanen Jari ja Heiskanen Anna-Mari Vänninmäentie 498

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS MARKUS KIVELÄ OY, VASIKKAKASVATTAMO, ALATALO RN:O 13:44

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS MARKUS KIVELÄ OY, VASIKKAKASVATTAMO, ALATALO RN:O 13:44 Ympäristölautakunta 3 27.01.2015 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS MARKUS KIVELÄ OY, VASIKKAKASVATTAMO, ALATALO RN:O 13:44 Ymp 3 Valmistelija rakennustarkastaja Jyri Harju, puh 040 848 8243 Markus Kivelä Oy hakee ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

TEIJO TERÄNEN; YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / ELÄINSUOJAN LAAJENNUS; TAKAMETSÄNTIE 480, ASKOLA. Takametsäntie 480 2082430-6 07680 JUORNAANKYLÄ

TEIJO TERÄNEN; YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / ELÄINSUOJAN LAAJENNUS; TAKAMETSÄNTIE 480, ASKOLA. Takametsäntie 480 2082430-6 07680 JUORNAANKYLÄ 1 Askolan kunta Rakennus- ja ympäristölautakunta Askolantie 28 07500 Askola ASIA TEIJO TERÄNEN; YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / ELÄINSUOJAN LAAJENNUS; TAKAMETSÄNTIE 480, ASKOLA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS (14 sivua) Annetaan

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta / Jukka ja Elina Vellingin eläinsuoja, Villinpolku 12 b, Orimattila

ASIA Päätös ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta / Jukka ja Elina Vellingin eläinsuoja, Villinpolku 12 b, Orimattila ORIMATTILAN KAUPUNKI Ympäristölupapäätös Ympäristölautakunta Antopäivä 18.8.2015 Dnro 90/2015 Ympltk 12.8.2015 93, LIITE 1 ASIA Päätös ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta / Jukka ja Elina Vellingin

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 1 / 2016

MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 1 / 2016 MIKKELIN KAUPUNKI PÄÄTÖS 1 / 2016 YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Ympäristönsuojelulain PL 33, 50101 MIKKELI (527/2014) 27 :n mukaisessa lupa-asiassa. YMPÄRISTÖLUPA / KUUSENHAKO JARKKO JA KAISU Antopäivä 4.2.2016

Lisätiedot

Uusi nitraattiasetus Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (luonnos)

Uusi nitraattiasetus Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (luonnos) Uusi nitraattiasetus Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (luonnos) Jaana Rintala, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus RAKI-hankkeen päätösseminaari

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 26.8.2015 ( 40) Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen xx.x.2015

Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 26.8.2015 ( 40) Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen xx.x.2015 Liite 1 sivu 1 LAPINLAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Kokouspäivämäärä 26.8.2015 ( 40) ASEMATIE 4 Päätös annettu julkipanon 73100 LAPINLAHTI jälkeen xx.x.2015 1. ASIA Ympäristölupamääräysten

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. lannan varastoinnista lantapatterissa. lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle

Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. lannan varastoinnista lantapatterissa. lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle ILMOITUS Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle lannan varastoinnista lantapatterissa lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle lannan luovuttamisesta ympäristöluvan saaneelle hyödyntäjälle

Lisätiedot

Päätös ympäristölupamääräysten tarkistamisesta / Tähtinen Sari ja Mika

Päätös ympäristölupamääräysten tarkistamisesta / Tähtinen Sari ja Mika 1 Ympäristön- ja rakennusvalvontapalvelut 10 / 2015 Myn 19/2015 Annettu julkipanon jälkeen 23.11.2015 Päätös ympäristölupamääräysten tarkistamisesta / Tähtinen Sari ja Mika Asia Olemassa olevan maidontuotantotilan

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toiminnalla on Sotkamon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen myöntämä ympäristölupa.

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toiminnalla on Sotkamon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen myöntämä ympäristölupa. Ympäristö- ja tekninen lautakunta 115 06.06.2013 Ympäristölupapäätös, Ahti Hyvönen 98/11.01/2013 YMPTEKLT 115 Valmistelija, ympäristötarkastaja puh. 044-750 2179 ASIA Eläinsuojan ympäristöluvan muutos

Lisätiedot

LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Tuomo Hautala, LAITOKSEN TOIMINTA JA SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE

LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ. Yhteyshenkilö Tuomo Hautala, LAITOKSEN TOIMINTA JA SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristölupahakemus / Tuomo Hautala Ympäristöinsinööri tekee asiassa seuraavan päätöksen: ASIA Tuomo Hautala hakee ympäristönsuojelulain 27 :n mukaista ympäristölupaa. LUVAN HAKIJA JA YHTEYSHENKILÖ Tuomo

Lisätiedot

Tila on liittynyt maatalouden ympäristötukijärjestelmään.

Tila on liittynyt maatalouden ympäristötukijärjestelmään. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2005 Dnro 1101Y0517 131 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Leevi Nikun eläinsuojan nykyistä toimintaa Haapaveden

Lisätiedot

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta 97 36 Päätös ympäristöluvan raukeamisesta Ritva Haarala, Pöytyä Asia Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän ympäristöjaoston Ritva Haaralalle 6.9.2006 myöntämän broilerikasvattamon ympäristöluvan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPJAOST 19.04.2016 16 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen ympäristölupa eläinsuojalle Sastamalan kaupungissa

YMPJAOST 19.04.2016 16 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen ympäristölupa eläinsuojalle Sastamalan kaupungissa Ympäristöjaosto 16 19.04.2016 Ympäristöluvan myöntäminen Pauli Krapin eläinsuojalle 152/11.01.00/2016 YMPJAOST 19.04.2016 16 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen ympäristölupa eläinsuojalle Sastamalan

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Puheenjohtaja Pöytäkirjanpitäjä

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Puheenjohtaja Pöytäkirjanpitäjä KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Tekninen lautakunta 1/2009 1 Kokousaika Keskiviikko 07.01.2009 klo 18.30 19.25 Kokouspaikka Kunnanviraston valtuustosali Saapuvilla olleet jäsenet (merkintä, kuka toimi

Lisätiedot

Uusi nitraattiasetus -luonnos Valtioneuvoston asetus eräiden maa-ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Uusi nitraattiasetus -luonnos Valtioneuvoston asetus eräiden maa-ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Uusi nitraattiasetus -luonnos Valtioneuvoston asetus eräiden maa-ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Anne Polso / Elina Venetjoki Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 7.5.2014 Kokkola

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille 29.3.2011 Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille 29.3.2011 Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 65/2011/1 Dnro ISAVI/31/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2011 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Lapinlahti HAKIJA Tatu Weman Tölväntie 459 71910 Alapitkä

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ympäristölupahakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 84/2011/1 Dnro ISAVI/46/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2011 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, Maaninka. HAKIJA Pasi Bolodin Ahvensaarentie 114 A 71745

Lisätiedot

5.2 Toimintaa koskevat luvat ja alueen kaavoitustilanne sekä muut maankäyttörajoitukset

5.2 Toimintaa koskevat luvat ja alueen kaavoitustilanne sekä muut maankäyttörajoitukset YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro PSA-2006-Y-306-113 Annettu julkipanon jälkeen 13.4.2006 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS LASSE-PEKKA JA PÄIVI LAPPALAISEN ELÄINSUOJALLE 1 ASIA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS NIKO, LEA JA ESA AUVISEN ELÄINSUOJILLE

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS NIKO, LEA JA ESA AUVISEN ELÄINSUOJILLE YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro PSA-2007-Y-18-113 Annettu julkipanon jälkeen 23.5.2007 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS NIKO, LEA JA ESA AUVISEN ELÄINSUOJILLE 1 ASIA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupa Kiuruveden

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / MÄKELÄ JARKKO JA ELSE, LYPSYKARJAPIHATTO, LEHTOLA 24:84

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / MÄKELÄ JARKKO JA ELSE, LYPSYKARJAPIHATTO, LEHTOLA 24:84 Ympäristölautakunta 33 14.07.2015 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS / MÄKELÄ JARKKO JA ELSE, LYPSYKARJAPIHATTO, LEHTOLA 24:84 Ymp 33 Valmistelija rakennustarkastaja Jyri Harju, puh. 040 848 8243 tai jyri.harju@perho.com.

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE K A A K K O I S S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S PL 1023, Kauppamiehenkatu 4 45100 KOUVOLA Puhelin 020 490105 Telefax 020 4904300 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(10) Nro A1027 Dnro KAS 2007 Y 244 113 Annettu

Lisätiedot

Ympäristö- ja tekninen lautakunta 94 08.06.2016. Eläinsuojan ympäristölupa, Pasi Korhonen

Ympäristö- ja tekninen lautakunta 94 08.06.2016. Eläinsuojan ympäristölupa, Pasi Korhonen Ympäristö- ja tekninen lautakunta 94 08.06.2016 Eläinsuojan ympäristölupa, Pasi Korhonen YMPTEKLT 94 86/11 01 00/2016 Ympäristötarkastaja ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, naudanlihantuotanto HAKIJA Pasi

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski. Hakija Maatalousyhtymä Isotalo Tapio ja Tero Synderkerintie 10 29900 Merikarvia

Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski. Hakija Maatalousyhtymä Isotalo Tapio ja Tero Synderkerintie 10 29900 Merikarvia Ympäristö- ja terveyslautakunta 17 19.05.2016 Maatalousyhtymä Isotalo Tapio ja Tero Ympäristö- ja terveyslautakunta 19.05.2016 17 Valmistelija: ympäristötarkastaja Jaana Jyräkoski Hakija Maatalousyhtymä

Lisätiedot