HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU YKSI TAPA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU YKSI TAPA"

Transkriptio

1 1 HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU YKSI TAPA Henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatiminen on pakollista yhteistoimintalain soveltamisen piirissä olevissa yrityksissä, siis yrityksissä, joissa on vähintään 20 työntekijää. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaan voidaan yhdistää myös yhdenvertaisuuslain edellyttämä yhdenvertaisuussuunnitelma, joka on pakollinen kaikille työnantajille, joiden palveluksessa on vähintään 30 työntekijää. Suunnitelma on yhdenvertaisuuslaissa työnantajalle asetetun yhdenvertaisuuden toteutumisen arvioinnin ja työolojen kehittämisvelvoitteen ilmenemä. Yhdenvertaisuussuunnitelma voidaan henkilöstö- ja koulutussuunnitelman sijasta ottaa myös osaksi muuta yrityksen suunnitelmaa tasaarvosuunnitelmaa. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi yrityksen koko huomioon ottaen ainakin: 1) yrityksen henkilöstön rakenne ja määrä mukaan lukien toteutuneiden määräaikaisten työsopimusten määrä sekä arvio näiden kehittymisestä; 2) periaatteet erilaisten työsuhdemuotojen käytöstä; 3) yleiset periaatteet, joilla pyritään ylläpitämään - työkyvyttömyysuhan alaisten ja ikääntyneiden työntekijöiden työkykyä sekä - työttömyysuhan alaisten työntekijöiden työmarkkinakelpoisuutta; 4) arvio koko henkilöstön ammatillisesta osaamisesta sekä ammatillisen osaamisen vaatimuksissa tapahtuvista muutoksista ja näiden syistä sekä tähän arvioon perustuva vuosittainen suunnitelma henkilöstöryhmittäin tai muutoin tarkoituksenmukaisella tavalla ryhmiteltynä; sekä 5) 1-4 kohdassa tarkoitettujen suunnitelmien toteuttaminen ja seurantamenettelyt. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmassa tulee lisäksi kiinnittää huomiota: 1) ikääntyvien työntekijöiden erityistarpeisiin; 2) keinoihin ja mahdollisuuksiin, joilla työntekijät voisivat tasapainottaa työtä ja perheelämää; 3) osatyökykyisten työllistämisen periaatteisiin; sekä 4) joustaviin työaikajärjestelyihin.

2 2 Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma yksi tapa Seuraavassa esitellään yksi tapa toteuttaa henkilöstö- ja koulutussuunnitelma kuvitteellisessa autoalan yrityksessä qi. Itse suunnitelmatekstien lisäksi on joitakin kommentteja ja ohjeita, jotka on kirjoitettu kursiivilla niiden erottamiseksi varsinaisesta suunnitelmatekstistä. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma qi Oy qi Oy harjoittaa liiketoimintaa aloilla. Tässä kerrotaan yrityksen liiketoiminnan perusteista. Yrityksellä on toimipaikat Tässä luetellaan yrityksen toimipaikat, joita koskevia henkilöstö- ja koulutussuunnitelman sisältöjä mahdollisesti käsitellään suunnitelman eri kohdissa, jos yritys päättää toteuttaa suunnitelman toimipaikkatasoisena. Yrityksen henkilöstörakenne Yrityksen työsuhteessa olevan henkilöstön kokonaismäärä on x henkilöä. Muutos edelliseen vuoteen verrattuna on X %. Tässä kerrotaan, kuinka paljon prosentteina koko yrityksen koko henkilöstömäärä on muuttunut vuoden kuluessa. Seuraavassa kohdassa tehdään tarkempi jaottelu yrityksen määrittämällä jaottelulla. Yrityksen henkilöstö koostuu työsuhteessa olevasta henkilöstöstä seuraavasti: Koko yritys: Henkilöstöryhmä Työntekijät Toimihenkilöt Toistaiseksi voimassa Määräaikaiset Muutos ed. vuoteen (%) Kuluvan vuoden muutos (%) (arvio) Suunnitelmasta tulee ilmetä yrityksen henkilöstön rakenne ja määrä. Erityistä huomiota kiinnitetään määräaikaisten työsopimusten käyttöön tarkastelemalla toteutuneiden määräaikaisten työsopimusten määrää sekä arviota siinä tapahuvasta muutoksesta seuraavan vuoden aikana.

3 3 Lisäksi jaottelu tulee tehdä henkilöstöryhmittäin. Yllä on käytetty henkilöstön jaottelussa karkeaa jaottelua. Aivan yhtä hyvin voidaan käyttää hienojakoisempaa jaottelua, jossa toimihenkilöt on jaoteltu alaryhmiin esimerkiksi tekniset toimihenkilöt, konttoritoimihenkilöt, varaosa-, varasto- ja palveluhenkilöstö. Myös työntekijät voidaan jakaa pienempiin ryhmiin kuten yleiskorjaamo, vauriokorjaamo ja maalaamo. Tältä osin suunnitelma voidaan toteuttaa paitsi yrityksen kokonaisuuden pohjalta myös sen lisänä toimipaikkakohtaisin tarkasteluin. Silloin on hyvä käyttää samaa henkilöstöjaottelua kuin yrityskohtaisessa tarkastelussa. Toimipaikoittain henkilöstö jakaantuu: Toimipaikka X: (jos tehdään toimipaikkakohtainenkin katsaus) Henkilöstöryhmä Työntekijät Toimihenkilöt Toistaiseksi voimassa Muutos ed. vuoteen (%) Määräaikaiset Muutos ed. vuoteen (%) Työaikamuodoittain henkilöstö yrityksessä jakaantuu seuraavasti: Henkilöstöryhmä Kokoaikatyössä Osa-aikatyössä Muu Työntekijät Toimihenkilöt Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa laadittaessa tulee kiinnittää huomiota mm. joustaviin työaikajärjestelyihin. Sen pohjana toimii suunnitelmassa tehty tarkastelu erilaisten työaikamuotojen käytöstä. Perusjakona tarkastelussa voidaan käyttää jakoa kokoaikatyöhön (säännöllinen työaika 7,5 tai 8 tuntia päivässä), osa-aikatyöhön (säännöllinen työaika pienempi, vaihtelevat työviikot ym.) sekä muihin (epäsäännöllinen työskentely, tarvittaessa työhön kutsuttavat ym.). Eri työsuhdemuotojen käytön periaatteet Yrityksen liiketoiminta perustuu ensisijaisesti toistaiseksi voimassa oleville, kokoaikaisille työsuhteille. Määräaikaisia työsopimuksia tehdään liiketoiminnan edellyttäessä ja samaan aikaan työsopimuslain edellytysten täyttyessä. Tällaisia ovat tyypillisesti erilaiset perhevapaa- ja vuosilomasijaisuudet, projektityöt ja muut sellaiset työt, jotka ovat luonteeltaan määräaikaisia. Vuokratyöntekijöitä käytetään tavanomaisesti töissä, joihin ei ole saatavilla omaa riittävän ammattitaidon omaavaa henkilöstöä ja jotka ovat luonteeltaan tavallisesti lyhytaikaisia. Osa-aikatyötä käytetään liiketoiminnan vaatiessa ja siihen liittyen tarvittavien joustojen aikaan saamiseksi sekä erikseen määriteltävien periaatteiden mukaisesti työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi.

4 4 Tässä käsitellään eri työsuhdemuotojen käyttöä yrityksen liiketoiminnassa koskevat periaatteet. Työsuhdemuotoja ovat paitsi työsuhteen kestoon perustuvat (toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen) myös eri työaikamuotoihin perustuvat (kokoaikainen, osa-aikainen ym.). Arvio henkilöstön ammatillisesta osaamisesta Henkilöstön ammatillisen osaamisen tilaa on tässä arvioitu yrityksen nykyisen liiketoiminnan osaamisvaatimuksia vasten. Tämä arvio perustuu sekä kehityskeskusteluissa tapahtuneeseen tarkasteluun että työnantajan yleisen arvioon, jossa on vaikuttamassa ollut myös asiakastyytyväisyyskyselyistä ja asiakaspalautteista saadut tiedot. Jäljempänä on tarkasteltu, miten osaamistarpeet saattavat muuttua tulevaisuudessa. Koko henkilöstön ammatillinen osaaminen vastaa pääosin hyvin yrityksen nykyisiä tarpeita ja liiketoiminnan vaatimuksia. Ammatillista osaamista ylläpidetään ja kehitetään jatkuvalla koulutuksella, joka merkittävässä määrin perustuu jälleenmyyjäsopimuksen sisältämiin koulutussitoumuksiin. Näiden sitoumusten mukaisella koulutuksella korjaamotyöntekijöiden, teknisten toimihenkilöiden ja automyyjien ammatillinen osaaminen vastaa hyvin nykyisiä osaamistarpeita Toimistohenkilöstön sekä varaosa-, varasto- ja palvelutyöntekijöiden ammatillinen osaaminen on hyvällä tasolla ja vastaa kokonaisuutena ottaen nykyisiä osaamistarpeita. Tässä esitetään henkilöstön nykyisen osaamisen tilaa koskevan kartoituksen tulokset sekä havaittuja kehitystarpeita koskevat arviot. Arviolla ennakoidaan osaamisvaatimuksissa tapahtuvia muutoksia ja niiden syitä. Tällöin perustaa luovat yrityksen toiminnassa ennakoitavat muutokset ja niiden vaikutukset henkilöstön ammatillisen osaamisen eli tarvittavien tietojen ja taitojen tarpeisiin. Arvion tekemisessä huomioitavaa ainakin: - Mitä osaamista tarvitaan yrityksen tavoitteiden saavuttamiseksi - Mistä osaamisesta jatkossa tulee huolehtia - Miten säilytetään nykyinen osaaminen ja mitä uutta osaamista tullaan tarvitsemaan - Mitkä tekijät arvion mukaan vaikuttavat osaamistarpeiden muutokseen - Mitkä ovat mahdollisesti vaadittavat osaamistasovaatimukset, olemassa olevat tasot ja vaatimusten vaikutukset

5 5 Koulutussuunnitelma Korjaamotyöntekijöille suunnitellaan järjestettäväksi maahantuojien koulutustarjonnan sisältämää ammatillista osaamista ylläpitävää ja kehittävää koulutusta. Teknisille toimihenkilöille ja varaosahenkilöstölle suunnitellaan asiakaspalvelukoulutusta. Hallinnon henkilöstölle suunnitellaan uuden henkilöstöhallintojärjestelmän käyttöön ottamiseen liittyvää koulutusta. Osaamisarvion pohjalta laaditaan koko henkilöstöä koskeva suunnitelma osaamisen kehittämiseksi. Suunnitelmassa määritetään - lähtökohtaisesti yhden vuoden suunniteltu ammatillinen ja mahdollinen muu työnantajan järjestämä tai tukema koulutus - mutta myös mahdollisesti määriteltyjen pitkän ajan liiketoimintatavoitteiden pohjalta pitemmän ajan koulutustavoitteita. Koulutustarpeita määritettäessä hyvänä apuna ovat kehityskeskusteluissa käsitellyt yksilölliset koulutustarpeet. Määritetään myös ammatillisten tutkintojen (ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot) suorittamisen periaatteet ja tarpeet. Koulutussuunnitelman toteutumisen seuranta on edellytys koulutusvähennyksen saamiselle. Seurannan tarkoitus on saada kuva annetusta koulutuksesta ja se muodostaa pohjaa myös seuraavan vuoden koulutussuunnitelmalle. Koulutussuunnitelman seurantaan liittyy koulutusvähennyksen saamisen edellytyksenä oleva selvitys, jota käsitellään tämän ohjeen aivan lopussa. Työttömyysuhan alaisten työmarkkinakelpoisuuden ylläpitäminen Yrityksen näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ei ole odotettavissa työvoiman käytön vähentämistä. Tästä seuraa, että tämän koulutussuunnitelman mukaisesta ammatillisen osaamisen ylläpitämisestä ja kehittämisestä saadaan riittävästi osaamista koko henkilöstön työmarkkinakelpoisuuden ylläpitämiseksi. Todetaan, onko yrityksessä nähtävissä, että on tai tulee olemaan työttömyysuhan alaisia. Siis käytännössä arvioidaan yrityksen työllistämismahdollisuudet. tämä kohta on mahdollinen, jos yrityksessä on jo suunnitteilla tai on alkamassa suunnittelu, joka sisältää työvoiman käytön vähentämiseen tähtääviä tai sellaiseen mahdollisesti johtavia toimenpiteitä. Tässä yhteydessä on hyvä huomata myös uudelleen sijoittamista koskevat valmennusmahdollisuudet.

6 6 Jos henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa laadittaessa ei ole käynnistymässä työvoiman käytön vähentämiseen liittyviä yhteistoimintamenettelyjä, on tässä kohdassa hyvä pitäytyä hyvin yleisluontoisissa määrittelyissä. Siis vain periaatteita niitä tilanteita varten, jos jouduttaisiin vähentämään työvoiman käyttöä. Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen Työn tuottavuus ja työntekijän hyvinvointi ovat kaksi toisiinsa kiinteästi vaikuttavaa tekijää. Työelämän ja työntekijän oman elämän yhteensovittaminen onkin keskeinen tekijä molempien osien tasapainossa. Työaikajärjestelyillä, kuten joustavat työajat, liitettynä työaikapankkiin, voidaan vaikuttaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden tyytyväisyyteen. Työntekijän jaksamista voidaan edistä myös mahdollisuudella käyttää erilaisia lainsäädännössä olevia vapaita. Tämä koskee niin perheellisiä kuin perheettömiäkin työntekijöitä. Työntekijöiden tasapuoline kohtelu on työnantajankin kannalta tärkeää, olipa kysymys työn johtamisesta tai työssä jaksamisen eri keinoista. Kohta liittyy läheisesti seuraavaan kohtaan eli joustaviin työaikajärjestelyihin, joissa toki on kysymys myös yrityksen tarpeesta järjestää työajat liiketoiminnan kannalta parhaalla tavalla. Yhdistämällä nämä kaksi kohtaa voidaan ehkä hyvinkin löytää molemmat tarpeet huomioiva toimintapolitiikka. Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa ainakin seuraavaan kannattaa kiinnittää huomiota - perhevapaiden käytön vaikutukset ja mahdollisuudet - palveluaikojen toteuttamiseen asiakaskäyttäytyminen huomioon ottavaksi ja sen vaikutukset esim. osa-aikatyön käytön mahdollisuuksiin - työnantajalla mahdollisesti olevat palvelut kuten lastenhoitopalvelu lapsen sairastuessa - vuorotteluvapaa - etätyö Joustavat työaikajärjestely Käytössä olevista joustavista työajoista merkittävin on provisiopalkkaisten automyyjien keskimääräisen työajan järjestelmä. Myös muiden henkilöstöryhmien kohdalla selvitetään tarpeen mukaan erilaisten työaikamuotojen käyttöä. Työaikajoustoja saadaan ainakin seuraavilla keinoilla: - osa-aikatyö - liukuva työaika - työaikapankki - työaikojen porrastaminen - vuorotyö - etätyö

7 7 Koulutuksen seuranta Osatyökykyisten työllistäminen Otettava osaksi suunnitelmaa, jos yrityksessä työskentelee useita osatyökykyisiä työntekijöitä. Ei siis edellytetä varautumista siihen, miten toimitaan, jos yritys päättää ryhtyä palkkaamaan osatyökykyisiä. Jos arvioidaan, että työhön olisi palaamassa työkyvyttömyyden johdosta poissa olevia, jotka olisivat osatyökykyisiä, olisi tässä hyvä keskustella niistä periaatteista, joilla työhön paluu voi tapahtua ja miten se vaikuttaa koulutussuunnitelmaan. Työnantaja seuraa koulutussuunnitelman mukaisten koulutusten toteutumista. Seurannan perustan muodostavat esimiesten ilmoitukset, joista ilmenee kunkin koulutuksen nimi ja aihe, siihen osallistuneiden työntekijöiden nimet, koulutuksen ajankohta ja koulutuksen järjestäjä. Lisäksi yksilötasolla suunniteltujen koulutusten toteutumista seurataan kehityskeskusteluissa. Koulutuksesta annettava työntekijäkohtainen selvitys Seurantaan liittyy osana verottajan vaatima työntekijäkohtainen kirjallinen selvitys. Tämä selvitys ei ole osa koulutussuunnitelmaa, vaan verottajan verovähennyksen saamisen edellytyksenä oleva verottajalle toimitettava selvitys. Tässä selvityksessä tulee antaa erikseen jokaisesta ammatilliseen koulutukseen osallistuneesta työntekijästä ja suoritetusta koulutuksesta tiedot - mihin koulutussuunnitelman kohtaan kukin annettu koulutus sisältyy, - annetun koulutuksen perustiedot koulutuksen sisällöstä, - kunkin koulutuksen kesto tunnin tarkkuudella, - lyhyemmissä jaksoissa annetuista koulutuksista on seurattava kokonaisten kuuden tunnin koulutuspäivien kertymistä. Esimerkki: Työntekijän nimi Koulutuksen nimi Koulutuksen kesto Koulutuksen sisältö Koulutussuunnitelman kohta

8 8 Yhdenvertaisuuden edistäminen arviointi ja kehittäminen Yrityksessämme perusarvona on kaikkien työntekijöiden samanarvoinen ja syrjimätön kohtelu työntekijöinä. Tämä merkitsee, että ketään ei aseteta toista huonompaan asemaan henkilöön liittyvien tekijöiden kuten ikä, sukupuoli, etninen alkuperä ym. perusteella. Samanarvoinen kohtelu ei kuitenkaan tarkoita, etteikö samaan aikaan otettaisi huomioon työntekijöiden henkilökohtaisia ominaisuuksia ja työsuorituksen laatua ja määrää esimerkiksi työehtosopimusten palkkausjärjestelmiä sovellettaessa. Yrityksessämme on arvioitu yhdenvertaisuuden toteutumista seuraavilla alueilla: - johtaminen, - rekrytointi, - perehdyttäminen, - koulutus, - uralla eteneminen ja tehtäväjärjestely, - palkkaus, - tasa-arvoinen kohtelu, - tiedottaminen ja viestintä. Lähtökohtana arvioinnissa on ollut, että yrityksessämme tavoitteena on kaikkien työntekijöiden samanarvoinen kohtelu riippumatta heidän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Arvioinnissa on tehty kunkin edellä olevan asiakohdan osalta seuraavia havaintoja: Johtaminen Rektyrointi Perehdyttäminen Koulutus Uralla eteneminen Palkkaus Tasa-arvoinen kohtelu Tiedottaminen Suoritetun arvioinnin tuloksien perusteella on päädytty seuraaviin kehittämistoimiin: Esimerkki: Johtamisen alueella lisätään esimiesten osaamista erilaisten työntekijöiden johtamisessa ja kulttuurien kohtaamisessa. Henkilöstölle kerrotaan yrityksen johtamisperiaatteista ja heidän mahdollisuuksistaan vaikuttaa omaan työhönsä. Rekrytoinnin osalta lisätään henkilöstösuunnitelmaan selkeästi näkyviin, mitkä ovat yrityksemme yleiset rekrytointiperiaatteet painottaen kunkin tehtävän erityisvaatimusten merkitystä. Koulutuksen alueella tuodaan aikaisempaa selkeämmin esille ammatilliseen koulutukseen pääsyn edellytykset ja mahdollisuudet. nämä kirjataan koulutussuunnitelmaan.

9 Tasa-arvoisen kohtelun alueella painotetaan esimiesten vastuuta häirinnän estämisessä ja nollatoleranssin toteuttamisessa. Toisaalta henkilöstölle annetaan tietoa häirinnän ilmenemisestä ja vaikutuksista terveyteen ja tuottavuuteen. 9

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi kunnan koko huomioon ottaen ainakin:

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi kunnan koko huomioon ottaen ainakin: JOROISTEN KUNTA HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 214 1. Johdanto Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa määrää, että kunnassa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä vuosittain

Lisätiedot

Askolan kunnan henkilöstö-ja koulutussuunnitelma 2017

Askolan kunnan henkilöstö-ja koulutussuunnitelma 2017 Askolan kunnan henkilöstö-ja koulutussuunnitelma 2017 Yhteistyötoimikunta 30.1.2017 Kunnanhallitus1.2.2017 Sisällysluettelo 1 Yleistä 2 Perusteet henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseen 3 Koulutuskorvauksen

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Velvoite henkilöstö- ja koulutussuunnitelman Taustalla: laatimiseen valtion virastoissa Ammatillisen osaamisen kehittämisen lakipaketti (HE 99/2013) Laki taloudellisesti

Lisätiedot

Liittojen yhteinen ohjeistus osaamisen kehittämistä koskevien määräysten soveltamiseksi

Liittojen yhteinen ohjeistus osaamisen kehittämistä koskevien määräysten soveltamiseksi Liittojen yhteinen ohjeistus osaamisen kehittämistä koskevien määräysten soveltamiseksi 1 Taloudellisesti tuettu osaamisen kehittäminen Tarkoituksena on edistää suunnitelmallista työntekijöiden ammatillisen

Lisätiedot

taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä

taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä EDUSKUNNAN VASTAUS 192/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Koulutussuunnitelmalla veroetua yrityksen kehittämistoimintaan. Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen 5.5.2014

Koulutussuunnitelmalla veroetua yrityksen kehittämistoimintaan. Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen 5.5.2014 Koulutussuunnitelmalla veroetua yrityksen kehittämistoimintaan Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen 5.5.2014 Yleistä - Laki osaamisen kehittämisestä Työmarkkinajärjestöt sopivat maaliskuussa 2013 osaamisen

Lisätiedot

7.3.2013 1 (5) OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TOIMINTAMALLI. 1 Suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi yrityksissä. 1.1 Yt-lain piiriin kuuluvat yritykset

7.3.2013 1 (5) OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TOIMINTAMALLI. 1 Suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi yrityksissä. 1.1 Yt-lain piiriin kuuluvat yritykset 7.3.2013 1 (5) OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TOIMINTAMALLI 1 Suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi yrityksissä 1.1 Yt-lain piiriin kuuluvat yritykset Yt-laissa olevan koulutussuunnitelman perussisältöä selkeytetään.

Lisätiedot

Henkilöstö strategisena voimavarana: henkilöstösuunnitelma toiminnan tuloksellisuuden tukena

Henkilöstö strategisena voimavarana: henkilöstösuunnitelma toiminnan tuloksellisuuden tukena Henkilöstö strategisena voimavarana: henkilöstösuunnitelma toiminnan tuloksellisuuden tukena Kirteko-verkostotapaaminen Oili Marttila Kirkon työmarkkinaosasto 11/2016 Henkilöstösuunnitelma -Yksi vai useampia

Lisätiedot

Osaamisen kehittämisen toimintamalli

Osaamisen kehittämisen toimintamalli 1(9) Osaamisen kehittämisen toimintamalli Tiivistelmä Uusi, osaamisen kehittämisen liittyvä taloudellinen kannuste on käytössä vuoden 2014 alusta alkaen. Koulutukseen liittyvän tuen saaminen edellyttää

Lisätiedot

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2015

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta annettuun lakiin on tullut muutos 1.1.2014. Lakiin on lisätty 4a pykälä, jonka mukaan

Lisätiedot

OSAAMINEN TYÖPAIKAN MENESTYSTEKIJÄNÄ SAANA SIEKKINEN 20.1.2015

OSAAMINEN TYÖPAIKAN MENESTYSTEKIJÄNÄ SAANA SIEKKINEN 20.1.2015 OSAAMINEN TYÖPAIKAN MENESTYSTEKIJÄNÄ SAANA SIEKKINEN 20.1.2015 1 Työpaikan laatu on yhteydessä lähes kaikkiin työelämän ilmiöihin ja aina niin, että laadukkailla työpaikoilla asiat ovat muita paremmin.

Lisätiedot

OSAAMISEN KEHITTÄMINEN JA UUSI LAINSÄÄDÄNTÖ

OSAAMISEN KEHITTÄMINEN JA UUSI LAINSÄÄDÄNTÖ OSAAMISEN KEHITTÄMINEN JA UUSI LAINSÄÄDÄNTÖ KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ MARKKU LILJESTRÖM 5.11.2013 Oma valinta tähän 1 KOULUTUS KASAANTUU JA ERIYTYY Koulutuspolkua ennustaa sukupuoli, vanhempien koulutustausta,

Lisätiedot

Osaamisen kehittämisen toimintamalli. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Osaamisen kehittämisen toimintamalli. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Osaamisen kehittämisen toimintamalli Miksi koulutuskysymys on tullut tärkeäksi? Eriarvoisuus koulutusmahdollisuuksissa ja koulutusasioiden jääminen syrjään Koulutus pidentää työuria (Pekka Myrskylä) Perusasteen

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yhtymähallitus 21.6.2016 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Henkilöstösuunnittelulle asetetut tavoitteet... 2 3 Nykyinen henkilöstömäärä... 2 4 Henkilöstön ikärakenne... 2 5

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen malli henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen malli henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseksi Akava Elinkeinoelämän keskusliitto Kirkon työmarkkinalaitos Kunnallinen työmarkkinalaitos Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö Toimihenkilökeskusjärjestö STTK Valtion työmarkkinalaitos Työmarkkinakeskusjärjestöjen

Lisätiedot

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi

KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN. Sari Anetjärvi KIRKON HENKILÖSTÖN AMMATILLISEN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN Sari Anetjärvi Kirkon henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämissopimus Kirkon henkilöstön kehittämissopimuksen tilalle on tullut voimaan Kirkon

Lisätiedot

Ammatillisen osaamisen kehittäminen. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yt-ryhmä Kunnanhallitus

Ammatillisen osaamisen kehittäminen. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yt-ryhmä Kunnanhallitus kehittäminen Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2017 Yt-ryhmä 7.12.2016 30 Kunnanhallitus 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Henkilöstösuunnitelma... 4 Henkilöstörakenne... 4 Osa-aikaiset työntekijät...

Lisätiedot

Ammatillisen osaamisen kehittäminen. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yt-ryhmä Kunnanhallitus

Ammatillisen osaamisen kehittäminen. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yt-ryhmä Kunnanhallitus kehittäminen Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2018 Yt-ryhmä 1.12.2017 20 Kunnanhallitus 16.1.2018 7 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Henkilöstösuunnitelma... 4 Henkilöstörakenne... 4 Osa-aikaiset työntekijät...

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖSUUNNITELMA 2013

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖSUUNNITELMA 2013 SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖSUUNNITELMA 2013 Valmistelija: Henkilöstöpäällikkö Hyväksyjä: Kuntayhtymän johtaja Hall 20.11.2012 Valt 28.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 1 1. Strategiset tavoitteet

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen malli henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseksi. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen malli henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseksi. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Akava Elinkeinoelämän keskusliitto Kirkon työmarkkinalaitos Kunnallinen työmarkkinalaitos Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö Toimihenkilökeskusjärjestö STTK Valtion työmarkkinalaitos Työmarkkinakeskusjärjestöjen

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto OHJE VM/2875/ /2015 Valtion työmarkkinalaitos

VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto OHJE VM/2875/ /2015 Valtion työmarkkinalaitos VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 21.12.2015 Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto OHJE VM/2875/00.00.00/2015 Valtion työmarkkinalaitos Sisältöalue Ammatillinen osaaminen Taloudellinen tuki Koulutuskorvaus

Lisätiedot

Yhteistoimintamenettely

Yhteistoimintamenettely Yhteistoimintamenettely Yrityksen suunnitelmat, periaatteet ja tavoitteet Hotelli Cumulus Mikkeli 12.-13.2.2011 Tuula Sillanpää TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto Henkilöstösuunnitelma ja koulutustavoitteet

Lisätiedot

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2018

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2018 Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2018 Yhteistoimintaelin 30.10.2017 Kaupunginhallitus 20.11.2017 Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta annettuun lakiin on 1.1.2014

Lisätiedot

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUS- SUUNNITELMA 2017

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUS- SUUNNITELMA 2017 Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUS- SUUNNITELMA 2017 Yhteistoimintaelin 2.2.2017 Kaupunginhallitus 13.2.2017 Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta annettuun lakiin on tullut

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2018

HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2018 Rovaniemen kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2018 Yhteistyötoimikunta: 28.11.2017 Kaupunginhallitus: Sisällysluettelo 1. Rovaniemen kaupungin henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2018...3 2. Henkilöstön

Lisätiedot

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KOULUTUSSUUNNITELMA 2014

SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KOULUTUSSUUNNITELMA 2014 SASTAMALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KOULUTUSSUUNNITELMA 2014 Kunnille ja kuntayhtymille on tullut vuoden 2014 alusta alkaen velvoite koulutussuunnitelman laadinnasta. Koulutussuunnitelmaa säätelevien lakien

Lisätiedot

Ohjeita henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseen

Ohjeita henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseen 1 (10) Ohjeita henkilöstö ja koulutussuunnitelman laatimiseen Työntekijöiden osaamisen kehittämistä koskevat uudet lait, laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä ja laki koulutuksen

Lisätiedot

LItt-k LUUMÄKI. Yt-toimikunta 26.11.2014 5. Kunnanhallitus 8.12.2014

LItt-k LUUMÄKI. Yt-toimikunta 26.11.2014 5. Kunnanhallitus 8.12.2014 LItt-k SD 1 LUUMÄKI Luumäen kunnan henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2015 Yt-toimikunta 26.11.2014 5 Kunnanhallitus 8.12.2014 2 1 Yleistä Luumäen kunnassa on YT-toimikunnan 4.10.2013 tekeman päätöksen

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yhteistoimintatoimikunta / 5

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yhteistoimintatoimikunta / 5 Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2017 Yhteistoimintatoimikunta 27.1.2017 / 5 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Henkilöstösuunnitelma... 3 2.1 Henkilöstörakenne... 3 2.2 Määräaikaiset työntekijät...

Lisätiedot

Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014. Käsitelty Johtoryhmässä 22.8.2014 Hyväksytty YT-toimikunnassa 27.8.2014

Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014. Käsitelty Johtoryhmässä 22.8.2014 Hyväksytty YT-toimikunnassa 27.8.2014 Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014 Käsitelty Johtoryhmässä 22.8.2014 Hyväksytty YT-toimikunnassa 27.8.2014 Tiedoksi kunnanhallitukselle 15.9.2014 Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2014 1 (4) Toivakan

Lisätiedot

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E S S I Seuranta Käynnistys Selvitys Suunnittelu Toteutus ao/amää/kalvot2004/tasa-arvolaki 2005 uusi 1 1. Tasa-arvosuunnitelman laatiminen

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI. Henkilöstö-, koulutus- ja tasa-arvosuunnitelma. 1. Johdanto

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI. Henkilöstö-, koulutus- ja tasa-arvosuunnitelma. 1. Johdanto 1 PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI Henkilöstö-, koulutus- ja tasa-arvosuunnitelma 1. Johdanto Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa koskevat lakimuutokset ((Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta

Lisätiedot

Markus Äimälä Mika Kärkkäinen Yhteistoimintalaki Talentum Helsinki 2015

Markus Äimälä Mika Kärkkäinen Yhteistoimintalaki Talentum Helsinki 2015 Yhteistoimintalaki Markus Äimälä Mika Kärkkäinen Yhteistoimintalaki Talentum Helsinki 2015 3., uudistettu painos 2015 Markus Äimälä, Mika Kärkkäinen ja Talentum Media Oy Taitto: Marja-Leena Saari ISBN

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNNAN HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA

PÖYTYÄN KUNNAN HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA Pöytyän kunnan henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2018 2 PÖYTYÄN KUNNAN HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 3 1. Tausta Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa koskevat lakimuutokset tulivat voimaan 1.1.2014.

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 15.4.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 Tuottavuutta ja hyvinvointia kannustavalla johtamisella Tuulikki Petäjäniemi Hyvä johtaminen on tuotannon johtamista sekä ihmisten osaamisen ja työyhteisöjen luotsaamista.

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma vuodelle 2018

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma vuodelle 2018 Henkilöstö- ja suunnitelma vuodelle 2018 1. Toteutuneiden määräaikaisten työ- ja virkasuhteiden määrä sekä arvio näiden kehittymisestä. Henkilöstömäärä 31.12.2015 yhteensä 870, joista määräaikaisia työsopimuksia

Lisätiedot

Logistiikka-alojen palkkakysely 2013 Huolinta

Logistiikka-alojen palkkakysely 2013 Huolinta Logistiikka-alojen palkkakysely 2013 Sukupuoli 10 8 79% 6 4 2 21% nainen mies Ikä 18 vuotta tai alle 19-26 3% 27-36 37-46 47-56 25% 28% 29% 57-62 16% 63 vuotta tai yli 2 4 6 8 10 Asuinpaikkakuntasi postinumeroalue

Lisätiedot

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2016

Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 Orimattilan kaupunki HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta annettuun lakiin on tullut muutos 1.1.2014. Lakiin on lisätty 4a pykälä, jonka mukaan

Lisätiedot

Logistiikka-alojen palkkakysely 2013 Kuljetus

Logistiikka-alojen palkkakysely 2013 Kuljetus Logistiikka-alojen palkkakysely 2013 Sukupuoli 10 8 6 65 % 35 % 2 nainen mies Ikä 18 vuotta tai alle 19-26 4 % 27-36 37-46 47-56 57-62 22 % 27 % 29 % 17 % 63 vuotta tai yli 1 % 2 6 8 10 Asuinpaikkakuntasi

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009. Yliasiamiespäivä 16.10.2007

Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009. Yliasiamiespäivä 16.10.2007 Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009 Yliasiamiespäivä 16.10.2007 Tasa-arvosuunnitelman rakenne Tasa-arvotilanteen nykytila Henkilöstön rakenne Palkkakartoitus Työn ja perheen yhteensovittaminen Koulutus ja itsensä

Lisätiedot

Koulutuskorvaus ohje työnantajille

Koulutuskorvaus ohje työnantajille Koulutuskorvaus 1 (5) Ohjeita työnantajille 1.1.2014 alkaen Koulutuskorvaus ohje työnantajille Koulutuskorvaukseen oikeutetut työnantajat Koulutuskorvauksen saamisen edellytykset Koulutuskorvaus on taloudellinen

Lisätiedot

Opetushallitus 2018 Alustavat tietosisällöt varhaiskasvatuksen henkilöstöstä 1/7

Opetushallitus 2018 Alustavat tietosisällöt varhaiskasvatuksen henkilöstöstä 1/7 Opetushallitus 2018 Alustavat tietosisällöt varhaiskasvatuksen henkilöstöstä 1/7 Tähän tiedostoon on koottu taulukkomuodossa Vardaan tallennettavat varhaiskasvatuksen henkilöstöä koskevat tietosisällöt

Lisätiedot

Henkilöstöjohtaja Leena Kaunisto

Henkilöstöjohtaja Leena Kaunisto 16.5.2017 Henkilöstöjohtaja Leena Kaunisto Suunnitelmasta tiedottaminen Suunnitelman toteuttaminen edellyttää sekä johdon että henkilöstön sitoutumista tasaarvo- ja yhdenvertaisuus-työhön. Työyksiköitä

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Elinkeinoelämän järjestöt yhteistyössä ammatillisen koulutuksen uudistumisen tukena #UUSIAMIS on tervetullut

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

Joutsan kunnan henkilöstösuunnitelma v. 2015-2017

Joutsan kunnan henkilöstösuunnitelma v. 2015-2017 Joutsan kunnan henkilöstösuunnitelma v. 2015-2017 16.6.2015 JOHDANTO Henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimisesta kunnissa säädetään yhteistoimintalaissa (449/2007). Vuoden 2014 alusta alkaen voimaantulleen

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 5/ (11) Henkilöstöjaosto Vuoden 2018 henkilöstön koulutussuunnitelma ja koulutuskorvaus

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 5/ (11) Henkilöstöjaosto Vuoden 2018 henkilöstön koulutussuunnitelma ja koulutuskorvaus Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 5/2017 1 (11) Aika 13.12.2017, klo 17:03-18:20 Paikka Kokoustila Hermanni Käsitellyt asiat 26 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 27 Pöytäkirjan tarkastus 28 Henkilöstöjaoston

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Poliisin työikäohjelma

Poliisin työikäohjelma Poliisin työikäohjelma Työelämän risteyksissä 30.1.2018 Poliisin työikäohjelman projektiryhmä 1 Toimintaympäristö muuttuu jatkuvaa muutosta hallittava tehtäviä on uudelleen organisoitava ja priorisoitava

Lisätiedot

Paikallinen sopiminen työaika-asioissa

Paikallinen sopiminen työaika-asioissa TIEDOTE 3.5.2007 Paikallinen sopiminen työaika-asioissa Turun yliopiston työoikeuden tutkimusryhmän kyselytutkimuksen osatuloksia Työaika joustaa työpaikoilla Yksityisen sektorin työpaikoilla on käytössä

Lisätiedot

KOULUTUSSUUNNITELMA 2014

KOULUTUSSUUNNITELMA 2014 KOULUTUSSUUNNITELMA 2014 Johtoryhmä 7.3.2014 HEKE-tiimi 20.3.2014 YT-ryhmä 27.3.2014 Hallitus 8.4.2014 1. LAKISÄÄTEINEN KOULUTUSSUUNNITELMA JA KOULUTUSKORVAUS Kuntaorganisaatiossa on laadittava yhteistoimintamenettelyssä

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2014-2015

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2014-2015 Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2014-2015 Yhteistyötoimikunta 12.11.2014 Maakuntahallitus 15.12.2014 2 1 Johdanto Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa koskevat lakimuutokset ovat tulleet voimaan 1.1.2014.

Lisätiedot

JUANKOSKEN KAUPUNKI. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2015

JUANKOSKEN KAUPUNKI. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2015 JUANKOSKEN KAUPUNKI Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2015 Vuoden 2014 alusta tuli voimaan Laki taloudellisesta tuesta ammatillisen osaamisen kehittämisestä sekä muutos Lakiin työnantajan ja henkilöstön

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 99/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Yhteistoiminta Helsingin yliopistossa

Yhteistoiminta Helsingin yliopistossa Yhteistoiminta Helsingin yliopistossa 13.2.2012 Henkilöstö- ja lakiasiat Jaana Sirkiä 13.2.2012 1 Helsingin yliopiston yhteistoimintasopimus Yhteistoiminnan tavoitteena on edistää ja tiivistää työnantajan

Lisätiedot

Yt-ryhmä 24.3.2015 Kunnanhallitus 30.3.2015

Yt-ryhmä 24.3.2015 Kunnanhallitus 30.3.2015 Yt-ryhmä 24.3.2015 Kunnanhallitus 30.3.2015 NOUSIAISTEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Osaamisen kehittämisen toimintamalli ja koulutussuunnitelma 2015 1. Osaamisen Nousiaisten kunnan strategiassa 2021

Lisätiedot

Henkilöstö ja koulutussuunnitelmat 2014

Henkilöstö ja koulutussuunnitelmat 2014 Henkilöstö ja koulutussuunnitelmat 2014 Osaamisen kehittämistä koskevien uusien lakiesitysten mukaisesti vuoden 2014 alusta lukien työnantaja voisi saada taloudellista tukea työntekijöidensä koulutukseen.

Lisätiedot

Työmarkkinat/Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Mika Kärkkäinen EK:N OHJE OSAAMISEN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMISEKSI

Työmarkkinat/Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Mika Kärkkäinen EK:N OHJE OSAAMISEN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMISEKSI Työmarkkinat/Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka OHJE 1 (12) EK:N OHJE OSAAMISEN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN SOVELTAMISEKSI I Johdanto: uudistusten tausta ja pääasiallinen sisältö Työmarkkinajärjestöt

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA KUNNANHALLITUKSEN ESITYSLISTAN 14.11.2016 liite nro 5 HEINÄVEDEN KUNTA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2018 Yhteistyötoimikunta / 2016 Kunnanhallitus / 2016 Valtuusto / 2016 1. JOHDANTO 1.1.

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Yt-neuvottelukunta 26.1.2015 Kh 2.2.2015

MYNÄMÄEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Yt-neuvottelukunta 26.1.2015 Kh 2.2.2015 MYNÄMÄEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA 2015 Yt-neuvottelukunta 26.1.2015 Kh 2.2.2015 Arvio koko henkilöstön ammatillisesta osaamisesta (työntekijä tarkoittaa työsopimussuhteisia ja virkasuhteisia) Mynämäen

Lisätiedot

10 askelta onnistumiseen

10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Mirja Hannula, EK @mirjahannula 9.11.2018 Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

YSTEAn hed-päivät 21.11.2015

YSTEAn hed-päivät 21.11.2015 TOIMIHENKILÖLIITTO ERTO YSTEAn hed-päivät 21.11.2015 Lakimies Kaisu Ahtola Käsiteltävät aiheet Kolmen päivän koulutusoikeus ja koulutussopimus Ajankohtaista Palkankorotukset sosiaalialan järjestöissä Pakkolait

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Ylimääräinen koulutusvähennys

Ylimääräinen koulutusvähennys 1.1.2014 alkaen Ylimääräinen koulutusvähennys 1.1.2014 alkaen työnantaja voi saada työntekijän kouluttamisesta ylimääräisen laskennallisen verovähennyksen tavallisten palkka- ja koulutuskustannusmenojen

Lisätiedot

#uusiamis #10askeltaonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia

#uusiamis #10askeltaonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia #uusiamis #10taonnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen yrityksille Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 8/ ( 13) Henkilöstöjaosto Kirkkonummen kunnan moniammatillisten sisäilmatyöryhmien toimintaohje

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 8/ ( 13) Henkilöstöjaosto Kirkkonummen kunnan moniammatillisten sisäilmatyöryhmien toimintaohje Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 8/2018 1 ( 13) Aika 12.12.2018, klo 17:07-18:12 Paikka Kirkkonummen kunnantalo, kokoushuone Herman Käsitellyt asiat 54 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 55 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Kannuksen kaupungin henkilöstöpoliittinen ohjelma vuosille 2015-2020

Kannuksen kaupungin henkilöstöpoliittinen ohjelma vuosille 2015-2020 Kannuksen kaupungin henkilöstöpoliittinen ohjelma vuosille 2015-2020 Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 Voimaan 1.1.2015 Henkilöstöpoliittinen ohjelma 2015 2020 1 Sisällysluettelo 1 Mikä on henkilöstöpoliittinen

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2014, Raision kaupunki

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2014, Raision kaupunki Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2014, Raision kaupunki Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakiesityksiä (Laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä, Laki työnantajan ja

Lisätiedot

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2016

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2016 Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma 2016 Yhteistyötoimikunta Maakuntahallitus 2 1 Johdanto Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa koskevat lakimuutokset ovat tulleet voimaan 1.1.2014. Uudet säännökset liittyvät

Lisätiedot

SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016. 1. Tausta

SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016. 1. Tausta SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016 1. Tausta SASKin historian ensimmäinen henkilöstöstrategia oli laadittu vuosiksi 2009 2011. Henkilöstöön liittyviä asioita oli linjattu aikaisemminkin erilaisissa dokumenteissa

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

Perhemyönteiset käytännöt kuntatyöpaikoilla 2016 kyselyn tulokset

Perhemyönteiset käytännöt kuntatyöpaikoilla 2016 kyselyn tulokset Hyvinvointia työstä Perhemyönteiset käytännöt kuntatyöpaikoilla 2016 kyselyn tulokset Salla Toppinen-Tanner Nina Olin Marjukka Laine 8.11.2016 Työterveyslaitos www.ttl.fi 2 Kyselyn toteutus Nettikysely

Lisätiedot

Yhteistoiminnasta AKOL aktiiviristeily

Yhteistoiminnasta AKOL aktiiviristeily Yhteistoiminnasta AKOL aktiiviristeily Petra Kirkko-Jaakkola OAJ OAJ:n syysvaltuuston ponsi 2018 Tämän ponnen hyväksyessään OAJ huolehtii, että jäsenten tietoisuus yhteistoimintalaista ja työsuojelun yhteistoimintalaista

Lisätiedot

17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1

17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1 17.11.2014 www.tyojaperhe.fi 1 TYÖN JA PERHEEN YHTEENSOVITTAMISEN VERKKOAIVORIIHI Esitys on osa Työterveyslaitoksen koordinoimaa Sosiaali- ja terveysministeriön Työ ja perhe-elämä -ohjelmaa. Marja Etunimi

Lisätiedot

Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2015. Käsitelty Johtoryhmässä 15.1.2015 Hyväksytty YT-toimikunnassa 22.1.2015

Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2015. Käsitelty Johtoryhmässä 15.1.2015 Hyväksytty YT-toimikunnassa 22.1.2015 Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2015 Käsitelty Johtoryhmässä 15.1.2015 Hyväksytty YT-toimikunnassa 22.1.2015 Tiedoksi kunnanhallitukselle 2.2.2015 Toivakan kunnan koulutussuunnitelma 2015 1 (5) Toivakan

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki 2013

Savonlinnan kaupunki 2013 Savonlinnan kaupunki 2013 Kuntasi työhyvinvointisyke Yleistä kyselystä Savonlinnan kaupungin työhyvinvointikyselyssä kartoitettiin organisaation palveluksessa olevien työntekijöiden työhyvinvointi ja siinä

Lisätiedot

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista.

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista. ALAVIESKAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Tavoitteet Kunnanvaltuusto 26.9.2006 19 Tavoitteena on tasa-arvoinen, yhteistyökykyinen ja kehittyvä sekä hyvää tulosta tekevä työyhteisö, jossa tasa-arvo on osa

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittäminen TUTKE 2

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittäminen TUTKE 2 Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittäminen TUTKE 2 TUTKE2-hanke Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 16.2.2012 ohjausryhmän työryhmän Ohjausryhmän tehtävänä on ohjata, linjata, tukea ja

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta?

Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta? Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta? Mitä työhyvinvointi tuottaa? Jari Honkanen Vastaava työterveyslääkäri Mehiläinen Kuopio 1 9.10.2014 TYHY tapahtuma Työhyvinvoinnin merkitys liiketoiminnan

Lisätiedot

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS (2012) OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja valtion alue ja paikallishallinnon palveluihin ja toimintoihin

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen. ja koulutussuunnitelma

Osaamisen kehittäminen. ja koulutussuunnitelma ytr 11.2.2014 khhj 26.2.2014 Osaamisen kehittäminen ja koulutussuunnitelma www.nurmijarvi 1. Osaamisen kehittäminen 3 2. Henkilöstösuunnitelma 4 2.1. Toteutuneet määräaikaiset työ- ja virkasuhteet sekä

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN KUNTA. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma

SONKAJÄRVEN KUNTA. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma SONKAJÄRVEN KUNTA Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma Yhteistyöryhmä 24.11.2014 Kunnanhallitus..2014 1. Ammatillisen osaamisen kehittäminen 2. Henkilöstö Laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen

Lisätiedot

Yt-ryhmä 26.5.2014 Kunnanhallitus 2.6.2014 NOUSIAISTEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA

Yt-ryhmä 26.5.2014 Kunnanhallitus 2.6.2014 NOUSIAISTEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA Yt-ryhmä 26.5.2014 Kunnanhallitus 2.6.2014 NOUSIAISTEN KUNNAN KOULUTUSSUUNNITELMA Osaamisen kehittämisen toimintamalli ja koulutussuunnitelma 2014 1. Osaamisen Nousiaisten kunnan strategiassa 2021 osaamisen

Lisätiedot

Työvalmennuksen koulutuksen kehittäminen

Työvalmennuksen koulutuksen kehittäminen Työvalmennuksen koulutuksen kehittäminen Riitta Karhapää, Vates- säätiö ja Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen ja ammatillisten koulutusten kehittämistä.

Lisätiedot

TOB työolobarometrin väittämät (timantin ulottuvuuksittain)

TOB työolobarometrin väittämät (timantin ulottuvuuksittain) 20.7.2011 TOB työolobarometrin väittämät (timantin ulottuvuuksittain) (1) Työn kehittävyys Minulla on mahdollisuus ajatella ja toimia itsenäisesti työssäni Minulla on mahdollisuus kehittää itselleni ominaisia

Lisätiedot

Tasa-arvon toteutumista edistetään seuraavilla menettelytavoilla:

Tasa-arvon toteutumista edistetään seuraavilla menettelytavoilla: 1 (5) TASA-ARVO VALMET AUTOMOTIVE OY:SSÄ Tasa-arvosuunnitelman tarkoitus Tasa-arvosuunnitelman tarkoituksena on antaa suuntaa käytännön toiminnalle siten, että yksilön arvostaminen ja tasa-arvoisuus niin

Lisätiedot

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Parantaa työttömän työnhakijan ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa ja näin edistää hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille TE-toimisto arvioi,

Lisätiedot

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC Tämän ohjeistuksen tarkoitus on toimia muistilistana työnantajan edustajille ja luottamusmiehille toimenpiteistä, joita sosiaalialan järjestöjen

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen edistää työssä jatkamista. Tietoisku 10.1.2014

Osaamisen kehittäminen edistää työssä jatkamista. Tietoisku 10.1.2014 Osaamisen kehittäminen edistää työssä jatkamista Tietoisku 10.1.2014 Osaamisen uudistaminen ja työn vaatimukset Koulutuksella ja osaamisella on työkykyä ylläpitävä ja rakentava vaikutus, joka osaltaan

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ LVI-koulutus 2018 -seminaari MS Viking Mariella to 28.9.2017 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Työelämäyhteistyön monet muodot Ammatillisten

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnittelu. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö

Yhdenvertaisuussuunnittelu. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Yhdenvertaisuussuunnittelu Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö YES 7 -koulutus 9.2.2015 Panu Artemjeff 1 Uusi yhdenvertaisuuslaki Kaksi kärkeä: syrjinnän suoja ja yhdenvertaisuuden edistäminen

Lisätiedot