Mittarit ja tavoitetasot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mittarit ja tavoitetasot"

Transkriptio

1 1 (27) Perusturvalautakunta / LIITE 20 SOSIAALIPALVELUT Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin ja sosiaalisen toimintakyvyn edistäminen Kohdennetut ja yksilölliset sosiaalipalvelut Työ- ja toimintakyvyn kartoitukset yhteistyössä terveydenhuollon kanssa: Työ- ja toimintakyvyn arviointeja tehdään 20:lle yhteiskuntatakuun piirissä olevalle asiakkaalle. sj, jh,stt Työ- ja toimintakyvyn kartoituksia jatkettiin edelleen yhteistyössä terveydenhuollon kanssa tavoitteena saada asiakkaat ensisijaisten etuuksien piiriin. Arviointeja on tehty 48 asiakkaalle ajalla Asiakkaan osallistaminen päätöksentekoon Säännöllisesti kokoontuvat moniammatilliset asiakastiimit Moniammatillista yhteistyötä tehtiin tarvittaessa aikuissosiaalityössä, lastensuojelussa ja vammaispalvelussa eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Varsinaisia moniammatillisia asiantuntijaryhmiä ei nimetty vuoden 2010 aikana. Sosiaalityön tulosyksikön palvelukyky Päätöksenteon viivytyksettömyys Sosiaalitakuu palveluille: 1) Asiakas saa ajan sosiaalityöntekijän vastaanotolle kiireellisessä tapauksessa samana päivänä ja muussa tilanteessa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä, kun hän on sitä pyytänyt. sj, stt Sosiaalitakuu toteutui kriisitilanteissa, toimeentulotuen hakemusten ja lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä. Vammaispalveluiden kohdalla palvelutarpeen kartoitukset, palvelusuunnitelmien laatimiset ja päätöksenteko eivät toteutuneet määräajassa. Vammaispalveluiden hakemusruuhka purettiin ajalla lisäresurssoinnin avulla. Hakemukset saatiin lain edellyttämälle tasolle joulukuun loppupuolella ) Toimeentulotukihakemukset käsitellään ja päätökset tehdään kiireellisessä tapauksessa samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Muussa tilanteessa toimeentulotukea koskeva päätös

2 2 (27) tehdään viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen jättämisestä. 3) Vammaisten henkilöiden palvelutarve selvitetään heti kiireellisessä tapauksessa. Muussa tilanteessa palvelutarpeen selvittäminen aloitetaan viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä yhteydenotosta. Palvelusuunnitelmaa ja palveluja koskevat päätökset tehdään viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakemuksen tekemisestä. 4) Lastensuojelun tarpeen selvityksen aloittamisesta päätetään 7 vuorokauden kuluessa lsilmoituksen saapumisesta. Selvitys on tehtävä viimeistään 3 kuukauden kuluessa ilmoituksesta. Asiakaslähtöisyys Asiakastyytyväisyys Laadukkaat hoito- ja palvelusuunnitelmat; tehdään yksilöllisesti varsinaisen alkuarvioinnin jälkeen aikuissosiaalityön (= kuntouttava työtoiminta, päihdehuolto, toimeentulotuki), vammaispalvelun ja lastensuojelun asiakkaille sekä päivä- ja työtoiminnan asiakkaille. sj, stt Sosiaalityön eri osa-alueilla hoito- ja palvelusuunnitelmien tarkistamista jatkettiin edelleen vastaamaan asiakkaiden palvelutarpeita. Aikuissosiaalityössä toteutettiin yksilöllinen alkuarviointi asiakkaille. Kehitysvammahuollossa erityishuoltoohjelmia vahvistettiin 20 asiakkaalle. Asiakaspalautejärjestelmän käyttöönotto ei toteutunut vuoden 2010 aikana. Asiakaspalautteet palvelujen kehittämisen välineenä.

3 3 (27) Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Tiedottaminen Aktiivinen, avoin ja monikanavainen tiedottaminen sj, stt Tiedottaminen toteutui pääasiassa Internetin ja Tilitorin välityksellä. Muutoksista ilmoitettiin myös Rantapohjassa. Sosiaalipalvelujen nettisivut päivitettiin vastaamaan muuttunutta organisaatiota ja lainsäädännössä tapahtuneita muutoksia. Yhteisöllisyys ja moniarvoisuus Ennaltaehkäisevä työ ja sosiaalisiin ongelmiin puuttuminen Työllistäminen Toimiva päihdetyö ja alkoholiohjelmaan osallistuminen Yhteistyö asuntotoimen kanssa Arjen tukeminen sj, jl, kp, Työllistämismäärärahoilla on työllistetty 73 pitkäaikaistyötöntä kunnan eri yksikköihin. Kuntouttavassa työtoiminnassa on ollut 44 asiakasta, joista 15 on ollut kolmannen sektorin tarjoamissa työpisteissä. Monipalvelukeskus Tsemppi työllisti 43 vajaakuntoista asiakasta. Helmikuussa 2010 uutena toimintana aloitettiin Tsempissä mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta. Alkoholiohjelman kumppanuussopimukseen perustuen kunnan päihdestrategia suunniteltiin päivitettäväksi vuoden 2011 aikana. Sosiaalitoimen ja asuntotoimen yhteistyökokoukset toteutuivat alkuvuodesta kuukausittain, mutta syksyllä tilanne muuttui työntekijävaihdosten myötä siten, että kokouksia ei juurikaan ollut. Osallistuttiin Tukeva-hankkeen pilotointiin keväällä Pilotoitiin perhepalveluopas, vertaistukiryhmä murrosikäisten vanhemmille ja ns. kävelevä kirjasto yhteistyössä nuorisotoimen kanssa.

4 4 (27) Henkilöstö ja johtaminen Johtamisen laatu Johtamisosaaminen Palvelurakenteen muutos sj, tulosyksiköt/ em:t Resurssien käyttö ja työn organisointi Selkeät tehtäväkuvaukset ja järkevä työnjako eri ammattiryhmien kesken. Tarkistus vuoden 2010 aikana seuraavien osalta: - sosiaalityöntekijät/toimistosihteerit - sosiaalityöntekijät/ohjaajat - päivä- ja työtoiminnanohjaajat/ pajaohjaajat/avohuollonohjaaja - hoitajien tehtäväkuvaukset Onni- ja Ilonakodissa - perhetyöntekijöiden tehtäväkuvausten tarkistaminen Vammaispalvelussa jatkettiin palvelurakenteen muutosta. Vuoden 2010 aikana laitosasumista vähennettiin. Asiakkaat asuvat joko avohuollon yksiköissä tai omissa kodeissaan. Yöhoito ostettiin Onni- ja Ilonakotiin yksityiseltä palvelujentuottajalta asti, jonka jälkeen palkattiin vuoden loppuun yksi ylimääräinen hoitaja, jolla varmistettiin henkilöstön riittävyys ja hoidon turvallisuus. Helmikuussa 2010 käynnistettiin uutena toimintana Tsempissä mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta. Ryhmätoimintaan otettiin elokuussa lisää uusia asiakkaita. Päivähoidon ja sosiaalipalvelujen tulosalueella toteutettiin syksyllä 2010 henkilöstösiirto, joka mahdollisti aikuissosiaalityön uudelleenorganisoinnin. Tehtäväkuvauksia tarkistettiin vastaamaan muuttunutta tilannetta. Sosiaalityössä työnjakoa täsmennettiin sosiaalityöntekijöiden ja toimistotyöntekijöiden kesken. Työtoiminnassa ohjaajien tehtäviä selkiytettiin työtoiminnan ja ryhmätoiminnan osalta.

5 5 (27) Muutoksen johtaminen Säännölliset kokoukset; sitouttaminen kokousaikatauluun ja yhteiseen kehittämiseen sj, tulosyksiköt/ em:t Henkilöstö osallistui aktiivisesti ja sitoutuneesti tulosyksiköiden kokouksiin ja yhteiseen kehittämiseen. Tulosalueen tulosyksiköiden päiväja työtoiminnan sekä erityisryhmien asumispalvelujen muutosprosessit on viety loppuun mennessä. Päivä- ja työtoimintaan sekä erityisryhmien asumispalveluiden muutokseen liittyvät järjestelyt suoritettiin mennessä. Tiedottamisen tehostaminen tulosalueen eri yksiköiden välillä vuoden 2010 aikana Tiedottaminen toteutui kuukausittain tulosyksiköiden yhteisissä kokouksissa. Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito Ammattitaidon kehittäminen Jokainen osallistuu täydennyskoulutukseen vähintään 3 päivänä vuoden 2010 aikana. Kannustetaan omaehtoiseen kouluttautumiseen. Sosiaalipalvelujen henkilöstö osallistui täydennyskoulutuksiin vuoden 2010 aikana. Kehityskeskustelut ja osaamiskartoitukset: Osaamiskartoitusten perusteella koulutus- ja kehittymissuunnitelmat ammattitaidon ylläpitämiseksi > itsearviointi. Sosiaalityössä kehityskeskustelut käytiin touko- ja kesäkuussa Erityisryhmien asumispalvelujen tulosyksikössä yhteistyökeskustelut on käyty touko- ja kesäkuussa Päivä- ja työtoiminnan tulosyksikössä kehityskeskustelut käytiin syksyllä Työnohjaus järjestetään henkilöstölle pääsääntöisesti ryhmätyönohjauksena. Työnohjaus on toteutunut ryhmätyönohjauksena kevään ja kesän 2010 aikana. Yhteinen henkilöstön kehittämispäivä järjestetään 1 x vuodessa. Sosiaalipalvelujen yhteinen kehittämispäivä on toteutunut Hyvinvoiva henkilöstö Työhyvinvointi Tyhyindeksi paranee. Sairauspoissaolot vähenevät. Työyhteisökysely toteutettiin keväällä ja sosiaalipalvelujen osalta työyhteisön toimivuusindeksi oli 31,0 eli normaali.

6 Työturvallisuus Rakenteet ja palveluprosessit Säännölliset työturvallisuuteen liittyvät harjoitukset ja hälytinjärjestelmien testaukset 6 (27) Erityisryhmien asumispalveluissa sairauspäiväolot ovat pysyneet täsmälleen samalla tasolla kuin 2009, mutta omailmoituksiin perustuvat sairauslomat ovat kaksinkertaistuneet. Sosiaalitoimistossa hälytinjärjestelmiä uusittiin ja testattiin. Onni- ja Ilonakodille laadittiin ohjeistus asukkaiden yöhoitoa varten. Vaikuttava palvelujärjestelmä Sosiaalityön prosessi Alkuarviointi: Otetaan käyttöön tutkittuun tietoon perustuvat lomakkeet palvelutarpeen alkuarviointia varten vuoden 2010 aikana. sj, stt Alkuarviointilomake on otettu käyttöön aikuissosiaalityössä. Vammaispalvelujen lomakkeet uusittiin syyskuussa Yhteistyö ja tavoitettavuus Määritellyt toiminta- ja yhteistyöprosessit: Nimetään moniammatilliset tiimit sosiaalityön, erityisryhmien asumispalvelujen sekä päivä- ja työtoiminnan asiakkuuksissa. Selkiytetään tiimien perustehtävät ja tavoitteet asiakastyössä. Tiimit sopivat työn seurannasta ja arvioinnista sisäisesti sopimiensa kriteereiden perusteella. Suunnitelmallisen yhteistyön lisääminen eri vastuualueiden ja kolmannen sektorin kanssa. sj, jl, tulosyksiköiden em:t Toiminta- ja yhteistyökäytäntöjen selkiyttäminen jatkui prosessinomaisesti: pienaspa, Te-toimisto, mielenterveysneuvola, perheneuvola, Oys/lastenpsykiatria. Pitkäaikaistyöttömien työttömyyden katkaisemiseksi käynnistettiin yhteistyö kunnan eri vastuualueiden kanssa. Vastuualueille on saatu uusia kuntouttavan työtoiminnan työpaikkoja. Vastuualueiden henkilöstö on saanut Tutor-koulutusta, joka antaa valmiuksia kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden ohjaukseen. Lautakunta hyväksyi kunnan ja kolmannen sektorin välisen yhteistoimintasopimuksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä. Kolmannelle sektorille työllistettiin 15 henkilöä.

7 7 (27) Selkeät toimintamallit, ohjeet ja laatukriteerit Kirjallisten toimintamallien ja ohjeiden päivittäminen ja laatukriteereiden valmistelun käynnistäminen vuoden 2010 aikana Sosiaalipalveluiden ml. sosiaalipäivystys ohjeiden ja toimintamallien päivityksiä tehtiin. Työpajojen laatukäsikirja ja päihdetoimintamalli valmistuivat. Talous Kustannustehokas rakenne Palvelujen järjestämis- ja tuottamistapa Uudet kumppanuudet: Haetaan uusia kumppanuuksia yksityisiltä palvelujentuottajilta ja kolmannelta sektorilta täydentämään kunnallista palvelutuotantoa. Keväällä 2010 lisättiin määräaikaisesti yksityisten palvelujentuottajien palveluiden käyttöä. Yöhoito Revonkodeille ostettiin yksityiseltä palvelujen tuottajalta 3:ksi kuukaudeksi. Vireä kolmas sektori -hanke on aktiivisesti järjestänyt koulutusta ja tiedottanut työllistämistoimenpiteisiin liittyvistä mahdollisuuksista. Vammaispalveluun ostettiin yksityiseltä palveluntuottajalta lisäresurssia ajalle Kunnan ja yksityisten palvelujentuottajien yhteistoiminnan kehittäminen erityisryhmien asumisvalmennuksen osalta. Erityisryhmien asumisvalmennukseen liittyvä yhteistoiminta ja kehittäminen ei ole toteutunut vuoden 2010 aikana. Onni- ja Ilonakodin toiminnan uudistaminen vuoden 2010 aikana vastaamaan toimintaympäristön muutosta avohuoltopainotteisuudesta ja asumisvalmennuksesta Asumisvalmennus ei toteutunut. Kustannustehokkuus - /asiakas - /päivä Talouden ja toiminnan arviointi toteutui välitilinpäätöksen yhteydessä toukokuussa ja syyskuussa 2010.

8 8 (27) - /yksikkö: Talouden ja toiminnan jatkuva sisäinen tarkkailu ja säännöllinen raportointi kustannuskehityksestä vähintään 3 kertaa vuodessa perusturvalautakunnalle Työllisyys Työttömyyden katkaisu Kuntouttava työtoiminta: Vähintään 70 pitkäaikaisasiakkaan työttömyyden katkaisu yhteistyössä kunnan eri vastuualueiden kanssa vuoden 2010 aikana Tavoite toteutui 73 asiakkaan kohdalla. Nuorten työpajat / yksilö-, ryhmä- ja työvalmennus: Vähintään 45 nuoren työttömyyden katkaisu työpajoilla vuoden 2010 aikana Työpajoille työllistettiin 57 nuorta.

9 9 (27) KOTIHOITO- JA VANHUSPALVELUT Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Ikäihmisten asuinolosuhteet Seurataan vanhusten asuntojen korjaus-/muutostöiden määrää/vuosi. vtj, em:t Korjaus-/muutostyöavustuksia on myönnetty viidelle kotitaloudelle. Ennaltaehkäisevä työ Hyvinvointia tukevat kotikäynnit 80 vuotta täyttäville Muistineuvolatoiminta Hyvinvointia tukevat kotikäynnit on tehty 37 (edellisenä vuonna 42) henkilölle. Muistineuvolatoiminta toimi aktiivisesti, ja muistitestejä on tehty 181 (vastaava luku viime vuonna oli 169). Muistitestauslomakkeet on laitettu navigaattoriin. Muistilääkkeitä on aloitettu 22 uudelle asiakkaalle. Kuntoutusta edistävä toimina Kuntoutusta edistävien toimenpiteiden kirjaaminen hoito- ja palvelusuunnitelmiin. VoiTas-testien tekeminen ainakin kerran vuodessa palvelujen piirissä oleville. VoiTasryhmien järjestäminen yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Asiakkaiden viikko-ohjelmiin on laitettu kuntoutusta edistäviä toimenpiteitä. VoiTas-ryhmiä on järjestetty Revontalolla, Kiiminkijoen opistolla ja Jatulissa. Ryhmiä oli yhteensä 9, joihin osallistui 186 henkilöä. VoiTas-testit on tehty kotihoidon asiakkaille ja asumispalveluissa on keskitetty tekeminen niihin yksiköihin, joissa se on voitu toteuttaa. Asumispalveluissa on fysioterapeutin kanssa aloitettu yhteistyö kuntoutussuunnitelmien tekemiseksi, jonka tavoitteena on kaatumisen ehkäisy ja tasapainon ja lihasvoiman säilyminen. Kaatumisilmoituksia vuoden aikana yhteensä 83. Asiakaslähtöisyys Palveluiden saatavuus Asiakkaat palvelujen piiriin lainsäädännön mukaisessa määräajassa vtj, em:t On pääasiassa toteutunut. Palvelujen kattavuus - 92 % yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan (738) - 14 % yli 75-vuotiaista on 90,8 % yli 75-vuotiaista asui omassa kodissaan (728). 11,3 % yli 75-vuotiaista on ollut säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä (91).

10 10 (27) säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä (112) - omaishoidon tuen piirissä on 6 % yli 75-vuotiaista (48) Omaishoitajien vapaat toteutuvat lain mukaisesti. - tehostetuissa palveluasunnoissa asuu 5 % yli 75-vuotiaista (40) Vuorohoito- ja lomapaikat Hannankodilla. Päivätoimintaryhmien jatkaminen 3 x/viikko Omaishoidon tuen piirissä on ollut 11 % yli 75-vuotiaista (88). Tehostetuissa palveluasunnoissa asui 5,4 % 75-vuotiaista (43). Vuorohoito- ja lomapaikkapäiviä on kertynyt yhteensä 3945 päivää (11-12 asiakasta/pv). Päivätoimintaryhmät ovat toimineet 3 x /viikko. Osallistuminen ja vaikuttaminen Asiakaskyselyt Asiakaspalautteiden hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä Asiakastyytyväisyys vtj, em:t Asiakaskyselyt on tehty. Kotihoidossa kyselyn keskiarvo oli 3,70 (asteikolla 1-5). Asumispalveluissa kyselyjen keskiarvo oli 3,81. Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset on käyty läpi yksiköissä ja päätetty parannustoimenpiteistä. Vanhusasiain neuvosto Vanhusasiain neuvoston toiminnan hyödyntäminen vanhuspalvelujen kehittämisessä Vanhusasiain neuvoston kokouksia on ollut yhteensä 6. Vanhusasiain neuvoston aloitteen perusteella kuntaan on suunnitteilla vanhusten toimintapuisto. Toimintapuistohanketta varten perustettiin työryhmä, joka kokoontui neljä kertaa. Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Tiedottaminen Kunnan internet-sivujen säännöllinen päivittämien vtj, em:t Kunnan vanhustyötä koskevat internet-sivut on päivitetty. Toiminnan muutoksista ja ajankohtaisista asioista tiedotetaan Tilitorissa. Tilitorissa on ilmoitettu VoiTas-ryhmistä sekä vanhustenviikon ohjelmasta.

11 Kehitysmyönteisyys Hyvien käytäntöjen kokeilu ja käyttöönotto 11 (27) Vieritestausten laadunohjausjärjestelmä on käynnistetty yhdessä PPSHP:n kanssa (INR- ja verensokerimittaukset). Yhteistyö oppilaitosten kanssa on tehty asumispalveluyksiköissä esim. ikkunamaalaus. HaiPro-ohjelman käyttöönoton suunnittelu on toteutettu. On oltu mukana kotihoidon seudullisessa soten sähköinen teknologiahankkeessa. Kotihoidon yöhoitokokeilu on suunniteltu yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa. Henkilöstö ja johtaminen Hyvinvoiva henkilöstö Henkilöstön ammattipätevyys ja määrä Virat ja toimet on täytetty ammattitaitoisilla työntekijöillä. Henkilöstömäärä on mitoitukseltaan vähintään keskivertomitoituksessa valtakunnallisten suositusten mukaan. vtj, em:t Asumispalveluissa henkilöstömäärä on ollut keskivertomitoituksen mukainen. Työhyvinvointi Sijaisten saatavuuden turvaaminen Sairauspoissaolot laskevat. Tyhyindeksi paranee. Sijaisrekrytointiohjelma on otettu käyttöön huhtikuussa. Kotihoidossa sairauspoissaoloja oli yhteensä 2159, joka on 573 päivää enempi kuin edellisenä vuonna. Vastaavasti sairauslomat ovat asumispalveluissa vähentyneet 1120 pv:stä 1052 pv:ään. Työyhteisön toimivuusindeksi on noussut edellisestä mittauksesta 30:stä 34,3:een ja yksilövoimavaraindeksi 33,7:stä 36,2:een ja työyhteisöindeksi 63,7:stä 70,5:een. Työturvallisuus Huomioidaan kalustehankinnoissa, tilasuunnittelussa ja työmenetelmien kehittämisessä. Kotihoito on muuttanut uusiin tiloihin vuoden loppupuolella (entiset keskusvaraston tilat).

12 12 (27) Hyödynnetään työterveyshuollon asiantuntemusta. Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito Ammattitaidon kehittäminen Kehittämiskeskusteluissa osaamiskartoitus Koulutussuunnitelman tekeminen ja seuranta koulutuskorteilla vtj, em:t Kehityskeskusteluissa on kartoitettu osaamista, jonka mukaan on toteutettu koulutusta. Koulutus painottui vuonna 2010 agressiivisen asiakkaan käytöshäiriöiden haasteisiin sekä ensiaputaitojen päivitykseen. Kotihoidossa kouluasteiset hoitajat on koulutettu INR- ja suoniverinäytteiden ottamiseen. Lääkehoitokoulutuksen loppuun vieminen toteutettiin asumispalveluissa. Vanhusten ravitsemustilaan kiinnitettiin erityinen huomio ja otettiin käyttöön MNA -arviointimittari. Tulosalueella koulutuksiin osallistuttiin keskimäärin 3,5 pv/työntekijä. Hyvä johtaminen Toimiva johtamisjärjestelmä Organisaatiomuutoksen toimeenpano ja esimiesten työnkuvien selkeyttäminen Organisaatiomuutos on toteutettu vuoden 2010 alussa ja työnkuvia on selkiytetty. Kehityskeskustelut Kehityskeskustelut on käyty lähes 100 %:sesti. Rakenteet ja palveluprosessit Toimivat palveluprosessit Asiakkuuskriteerit Toimitaan asetettujen kriteerien mukaisesti. Tarkistetaan omaishoidon tuen myöntämiskriteereitä. vtj, em:t On toimittu asetettujen kriteerien mukaisesti. Omaishoidon tuen myöntämiskriteerit on tarkistettu vuoden 2010 alusta lukien. Monipuoliset palvelujen tuottamistavat Palvelusetelin käyttöönotto kotihoidossa Ei ole vielä otettu käyttöön. On osallistuttu Oulun kotihoidon palvelusetelityöryhmään, joka on valmistellut palvelusetelin käyttöön ottoa.

13 13 (27) Koneellinen lääkkeenjako käynnistetään sekä kotihoidossa että palveluasunnoissa. Minimobiilit otetaan käyttöön kotihoidossa. Kotihoidossa on siirretty 61 asiakasta koneelliseen lääkkeenjakoon. Asumispalveluissa koneelliseen lääkkeenjakoon ollaan siirtymässä asteittain. Minimobiilit on otettu käyttöön kotihoidossa. Tehostettu kotihoito toteutetaan. Syöpäpotilaiden oireenmukaisia kotisairaanhoidon käyntejä on tilastoitu 245. Iv-hoitoja on tehty 27 kertaa. Tiimityöskentelyn kehittäminen Tiimityöskentelystä järjestettyyn koulutukseen osallistui 63 työntekijää. Työntekijöiden välistä työnjakoa on kehitetty kotihoidossa. RAI-arviointijärjestelmän palautteet hyödynnetään toimintaan. Rai-arviointiin on ilmoitettu asumispalveluiden toimintatietoja kevään ja syksyn aikana ja kustannussekä henkilöstötiedot on toimitettu kesäkuun alkuun mennessä. Toimivat tarkoituksenmukaiset verkostot Jäsentynyt ja tavoitteellinen verkostoyhteistyö Osallistutaan seutukuntayhteistyöhön ja tiivistetään yhteistyötä kunnan muiden hallintokuntien sekä yksityisten ja kolmannen sektorin kanssa. vtj, em:t Yhteistyötä on tehty järjestöjen kanssa mm. vanhusten toimintapuistohankkeen yhteydessä. Uuden Oulun suunnitteluun on osallistuttu. On myös osallistuttu hyvinvointikertomushankkeeseen (TERPS), jossa yksi painopistealue vanhusten kotona asuminen.

14 14 (27) Talous vtj, em:t Tasapainoinen ja kestävä talous Talouden hallinta Kuukausittainen seuranta, välitön puuttuminen poikkeamiin Talousarvion toteumaa on käyty läpi jokaisessa kotihoito- ja vanhuspalveluiden esimiesten yhteisessä kokouksessa. Hoitotarvikejakelun kriteerien toteutumista tehostettu vaippojen käytön osalta. Kotihoidon asiakkaiden hoitosuunnitelmiin on kirjattu vaippojen käyttö sekä vaippavastaavat on nimetty joka tiimiin. Kustannusteh okas rakenne Palvelujen järjestämis- ja tuottamistapa Valmistellaan vanhuspalveluiden tarvesuunnitelma vuoden 2010 aikana. vtj, em:t Ei ole vielä tehty. Tehty selvitystä vanhuspalveluiden tarpeesta v:een 2030 saakka monikuntaliitosselvityksen yhteydessä. Lisätään muutoksilla vuonna 2010 palveluasunnot Kultasimppuun 2-3 lisäasuntoa ja muutetaan Leppäkodin ryhmäasunnot tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Alku vuonna helmi-maaliskuun vaihteessa remontoitiin palveluasunnot Kultasimppuun 2 lisäasuntoa ja muutettiin vuoden alusta Leppäkodin ryhmäasunnot tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Joustava resurssien ohjaaminen yksiköiden välillä Työntekijöiden vaihtoa on ollut yksiköiden välillä.

15 15 (27) TERVEYSPALVELUT Asiakas ja kuntalainen Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Väestön tukeminen omatoimiseen vastuunkantoon hyvinvoinnistaan Hyvinvointistrategian laatiminen Terveyden edistämisen näkökulma soveltuvasti jokaisessa asiakaskontaktissa Syrjäytymisen ehkäisy Monimuotoinen tiedottaminen artikkelein, tietoiskuin ja teemapäivin väestölle ja eri potilasryhmille, vuonna 2010 erityiskohderyhmänä nuoret ja pitkäaikaistyöttömät TUKEVA-hankkeeseen osallistuminen (mm. hyvinvointiarvio) Moniammatillisten arvioinnit ja hoitosuunnitelmat paljon palveluita tarvitseville Hyvinvointistrategian aktiivinen valmistelu Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusten juurruttaminen Aktiivisesti osallistuttu valtakunnallisiin ja alueellisiin hankkeisiin. Terveempi Pohjois-Suomi hankkeessa on valmistunut Haukiputaan kunnan hyvinvointistrategia, jonka kunnanvaltuusto hyväksyi joulukuussa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä käynnistettiin ja toiminta vakiintui. TUKEVA -hankkeeseen (lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi) osallistuttiin aktiivisesti ja päätettiin käynnistää raskauden ajan tuen polun -mallin juurruttaminen. Asiakkaille pidettiin teemapäiviä (diabetes, ravitsemus, luomien tarkistus, järjestöpäivä). Pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden terveys- ja toimintakykytarkastukset vakiintuivat. Masennustalkoot -koulutus toteutui laajalle henkilökunnalle. Terveyshyödyn näkökulmasta vaikutettu poikkihallinnollisesti päätökseen, jonka johdosta välipala-/karkkiautomaatit on poistettu kouluista. Syrjäytymisvaarassa olevien henkilöiden moniammatillinen arviointi ja aktiivinen puuttuminen Asiakaslähtöiset terveyspalvelut Perusterveydenhuollon palvelujen saatavuus Palveluiden monimuotoisuus Puhelinneuvonnan vaikuttavuuden lisääminen Mittareiden kehittäminen hoidon tarpeen arvioinnin onnistumisesta Hoitotakuun määräajoissa on pysytty. Kiireetön lääkärin vastaanoton odotusaika on vaihdellut vuoden aikana 4-6 viikossa. Suun terveydenhuollon kiireettömään aikaan on ollut 4-6 kk jonotus. Hoitotakuun haasteet osin hankaloittavat suun terveydenhuollon jatkohoidon toteuttamista. Vuodeosastolle on pystytty ottamaan jatkohoitoon erikoissairaanhoidosta

16 16 (27) Asiakkaat palveluiden piiriin säädöstenmukaisissa määräajoissa Kohdennetut ja yksilölliset palvelut välittömästi. Ennalta ehkäisevää työtä ei ole pystytty toteuttamaan suositusten mukaisesti. Mielenterveyspalvelut (sekä ennalta ehkäisy että korjaava) oli vaikea saada toteutettua erityisosaajien rekrytointiongelmien vuoksi. Yhteydensaantia ja puhelinpalvelua parannettiin lisäresursseilla. Ajoittain on edelleen vaikea saada välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen. Asiakaspalvelun parantamiseksi kokeiltiin ns. jonokirjaa, jonka käyttö vastaanotolla vakiinnutettiin hyvien kokemusten perusteella. Systemaattisia mittareita hoidon tarpeen arviota varten ei ole. Tietojärjestelmien (mm. Terveysportti) hyödyntämistä hoidon tarpeen arvioinnissa kehitettiin koulutuksella. Osallistuminen ja vaikuttaminen Jatkuva asiakaspalaute Palveluiden kehittäminen kyselyjen tulosten ja jatkuvan palautteen avulla Asiakastyytyväisyys Jatkuva asiakaspalaute oli käytössä. Sähköinen palaute kunnan nettisivujen kautta lisääntyi. Palautteisiin vastattiin henkilökohtaisesti. Palautteet käsiteltiin yksiköissä ja niihin reagoitiin toiminnallisesti asiasisällön perusteella (mm. vuodeosaston ruokahuollon selvittäminen). Suun terveydenhuollossa toteutettiin asiakastyytyväisyyskysely hyvin tuloksin. Kouluterveyskysely toteutettiin yhdessä sivistystoimen kanssa.

17 17 (27) Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Tiedottaminen Kehitysmyönteisyys Aktiivinen ja oikea-aikainen tiedottaminen Innovatiivinen ja ennakkoluuloton ote Tilitorilehteä, Rantapohjaa ja terveysaseman ilmoitustauluja sekä nopeiten reagoivana kunnan internetsivuja hyödynnettiin tiedottamisessa aktviisesti. Lisäksi vierailtiin eri järjestöjen kokouksissa palveluista informoiden. Seurataan aktiivisesti valtakunnallisia ja seudullisia uusia malleja Hanketyön kautta (mm. Terps, TUKEVA, KYTKE) oltiin mukana valtakunnallisissa ja seudullisissa uusien toimintamallien kehittämisessä ja juurruttamisessa. Kokeillaan ja laajennetaan tai hylätään uusia menetelmiä Seutuyhteistyöhön osallistuttiin aktiivisesti. Yhteisöllisyys ja moniarvoisuus Syrjäytymisen ja sen seurannaisilmiöiden estäminen Päihdetyön tehostaminen Arjen tukeminen Pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden toimintakykyja terveystarkastukset vakiintuivat. Päihdetyön ja perheiden tukemisen resurssit osoittautuivat riittämättömäksi. Neuvolan perhetyömalli vakiintui. Resurssoinnin lisääminen ja toiminnan monimuotoistaminen suunniteltiin.

18 18 (27) Henkilöstö ja johtaminen Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen Ammatillisuus ja oman työn kehittäminen Jokainen työntekijä käy koulutuksessa vähintään 3 pv vuodessa Tehdään koulutussuunnitelma työyksiköittäin ja yksilöittäin. Koulutuspalautteen ja -arvion systemaattinen käyttöönotto Uusien työmenetelmien kehittäminen Henkilöstöä on ohjattu tarkoituksenmukaisiin valtakunnallisiin, seudullisiin ja paikallisiin koulutuksiin. Osallistuminen on ollut aktiivista. Tavoite koulutuspäivien määrästä on toteutunut tulosalueella. Sisäisenä koulutuksena on järjestetty elvytyskoulutus ja aggressiivisen asiakkaan kohtaamiskoulutus koko henkilöstölle. Systemaattista koulutussuunnitelmaa tulosalueella ei ole tehty. Koulutuspalaute ja koulutuskortti on käytössä yksiköissä. Henkilöstön hyvinvointi Henkilöstön ammattipätevyys ja määrä Työhyvinvointi Työturvallisuus Osaamisen ja ideoiden jakaminen Viroissa ja toimissa ammattitaitoiset työntekijät Henkilöstön riittävyyden varmistaminen työmenetelmien kehittämisellä ja työpanoksen kohdentamisella TYHY-indeksi nousee Sairauspoissaolot kääntyvät laskuun Asianmukaiset, ergonomiset ja turvalliset työtilat Käynnistetään terveyskeskuksen tilojen uudistamissuunnitelmat Virkoihin ja toimiin on saatu hyvin hakijoita, paitsi psykologeja. Lyhytaikaisiin sijaisuuksiin (mm. sairaanhoitajat) ei aina löydy tekijää. Taloudellisista säästöpaineista johtuen on vuodeosastolla annettu ohjeet ns. minimimiehityksestä sekä sijaiskäytännöistä. Keväällä tehtyä TYHY-arviointia on analysoitu yksiköissä. Terveyspalveluiden tulokset sekä työyhteisön toimivuudessa että yksilövoimavaraindeksissä olivat huonontuneet. Korjaavia toimenpiteitä tehtiin (mm. esimiestyö, tiedottaminen). Terveyskeskuksen tila- ja remonttisuunnitelma on laadittu. Rakennuksen kuntokartoitus tehdään alkusyksyn aikana. Paloturvallisuusharjoitus on suunnitelmissa syksyllä vuodeosastolla. Turvallisuusohjeiden jatkuva kertaaminen työyksiköissä

19 19 (27) Hyvä johtaminen Selkeä johtamisjärjestelmä Organisaatiomuutoksen toimeenpano Esimiesten työnkuvien selkeyttäminen, lähiesimiestoiminnan kehittäminen Säännölliset kehityskeskustelut Terveyspalveluiden hallinnollinen organisaatiomuutos toteutui. Monikuntaliitosselvitys ja Uuteen Ouluun valmistautuminen toivat haastetta esimiestyöhön lähi- ja ylemmällä tasolla. Kehityskeskustelut toteutuvat tulosalueella ympärivuotisesti. Terveyspalvelut: Rakenteet ja palveluprosessit: Taulukko 1 Vuodeosastotoiminnan kehittäminen Vuodeosastojen yhdistyminen hallinnollisesti ja toiminnallisesti Osaston toiminnan sopeuttaminen tarpeita vastaavaksi Vuodeosastot ovat yhdistyneet. Toiminta toteutuu kahdessa tiimissä (pitkäaikaispotilaat ja akuuttipotilaat). Tiloja on remontoitu toiminnan tarpeiden mukaan. Henkilöstön työkierto ja osaamisen täydentäminen on käynnissä. Psykogeriatrisen yksikön perustaminen Tilat haastavasti käyttäytyvien potilaiden hoitoa varten ovat valmiit. Yksikköön ei ole ollut osoittaa lisähenkilöstöä resurssien puitteissa. Yksikkö on hyvin muunneltavissa myös Uuden Oulun tarpeisiin. Toimivat ja tarkoituksenmukaiset palveluprosessit Työnjaon kehittäminen Paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluprosessin kehittäminen Terveyskeskusavustajien osaamisen hyödyntäminen uusien toimintamallien avulla Suuhygienistien tehtävien vakiinnuttaminen edelleen Moniammatilliset ja monitoimijaiset tavoitteet, yhteiset hoito- ja palvelusuunnitelmat Vastaanoton vastaava lääkäri - osastonhoitaja toiminta on vahvistunut. Suuhygienistien tehtäväkuva ja hammashoitajan ennaltaehkäisevien suun terveystarkastusten toimintamalli vakiintunut. Hoitohenkilökunnan erityisosaamista on lisätty. Uniapnea-, COPD-, tekonivel-, AVH-potilaiden hoitopolkuja käyty läpi. Mielenterveyskeskuksen ja vastaanoton lääkäreiden välinen yhteistyö on tiivistynyt toimivaksi.

20 20 (27) Yhteistyö sosiaalityön, päihdetyön, perhetyön ja terveydenhuollon välillä on kehittynyt monen asiakasryhmän prosessissa (pitkäaikaistyöttömät, lasten ja nuorten mielenterveysongelmat, ennalta ehkäisevä perhetyö). Toimiva verkostotyö Yhteisten toimintamallien ja prosessien kuvaaminen ja kattava käyttöönotto Aktiivinen yhteistyö poikkihallinnollisesti sekä kolmannen sektorin ja yksityissektorin toimijoiden kanssa Tiivistä yhteistyötä poikkihallinnollisesti on tehty mm. psykologi-, perhetyö-, lastenpsykiatriasioiden tiimoilta. Haasteita edelleen riittää. Yhteistyötä on tehty potilasjärjestöjen ja seurakunnan kanssa. Järjestöiltapäivä terveyskeskuksessa toteutui marraskuussa. Paikalla oli 17 järjestöä esittelemässä toimintaansa. Tiivistä yhteistyötä järjestöjen kanssa käynnisteltiin. HYRRÄ-hankkeessa tehty aktiivisesti yhteistyötä asevelvollisuusikäisten liikuntaharrastusten lisäämiseksi. Uuden Oulun kuntien kesken käynnistyi yhteistyö, jossa mm. oleelliset palveluprosessit kuvataan. Tiedon hallinta Tietojärjestelmien tarkoituksenmukaisuus ja hyödynnettävyys Tietoturva Kirjaamisen ja raportoinnin kehittäminen Seudullisten suuntausten seuraaminen, yhteensopivuuden varmistaminen tietohallinnossa Hyvien käytäntöjen käyttöönotto (esim. omahoito, sähköinen asiointi) Tehdään terveyspalveluiden tietoturvasuunnitelma Käyntisyiden tilastointi aloitettiin vastaanotolla ja mielenterveyskeskuksessa marraskuussa Tietotyöryhmän säännöllinen toiminta vakiintui. Vastuut tietojärjestelmistä, tietoturvasta jne. ovat selkeytyneet. Tietojärjestelmien yhteensovittaminen Uuden Oulun mallien mukaisesti on käynnistynyt. Tiivistä yhteistyötä tietojärjestelmien kehittämiseksi ja yhteensovittamiseksi tehdään seudun muiden kuntien ja sairaanhoitopiirin kanssa (mm. KanTa-hanke). Tietoturvaan ja salassapitoon on kouluttauduttu (johtava lääkäri, tietosuojavastaava).

21 21 (27) Talous Tasapainoinen ja kestävä talous Talouden hallinta Kustannustehokkuus Talouden seuranta ja reagointi sekä esimiesten että henkilöstön kesken Erikoissairaanhoidon kustannusten aktiivinen ja reagoiva seuranta Oikean hoidonporrastuksen ylläpito Toimintatuottojen lisäämisen mahdollisuuden selvittäminen Ostopalveluiden kilpailutus omana kuntana tai yhdessä muiden kuntien kanssa Erityispalveluiden seudullisen järjestämismahdollisuuden selvittäminen (lääkehuolto, apuvälinepalvelut, välinehuolto, röntgen) Taloutta on seurattu aktiivisesti. Henkilöstö eri yksiköissä on saanut tietoa talouden toteumasta ympäri vuoden. Kustannustietoisuus ja sitoutuminen taloudelliseen toimintatapaan on henkilöstössä varsin hyvää esimiesten kokemuksen mukaan. Mm. ostopalveluiden hinnat ja kriteerit kerrataan säännöllisesti ja informoidaan uusille työntekijöille. Palveluiden myynti (esim. vuodeosastohoidon myynti ulkokuntalaisille) on toteutunut suunnitellusti, osin ylittynytkin. Lääketieteellisissä tukipalveluissa perusturvalautakunta/kunnanhallitus päätyi seudullisiin ratkaisuihin, jotka katsottiin kokonaisedullisimmiksi (mm. radiologia ja apuvälinekeskus). Erikoissairaanhoidon kustannuksista ja käytöstä on tiedotettu aktiivisesti perusturvalautakuntaa ja kunnanhallitusta pitkin vuotta. Erityisesti psykiatrian kasvaneiden kustannusten vuoksi käynnistettiin toiminnallisten muutosten suunnittelu (mm. perhepalvelukeskus, lisääntyvät konsultaatiopalvelut perustasolle). PPSHP:n omistajaohjauksen kehittämiseksi on työskennelty aktiivisesti. Tarkoituksenmukaiset investoinnit Tarve- ja hankesuunnitelmat Tehdään terveyskeskuksen tilojen uudistamissuunnitelma vuonna 2010 Terveyskeskuksen remontointi suunniteltiin ja toteutui jo osin vuonna 2010 (vuodeosasto, kotihoito). Neuvoloiden, vastaanoton ja fysioterapian remontti on käynnistynyt. Tilat palvelevat tarkoituksenmukaisesti myös Uutta Oulua. Terveyskeskuskiinteistön kuntokartoitus valmistui syksyllä 2010.

22 22 (27) Hyvinvoinnin palvelukeskuksen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi ehdotettiin resurssit tuleville vuosille. Varsinainen suunnittelu tehdään Uuden Oulun palveluverkon näkökulmasta tarkoituksenmukaiseksi. PÄIVÄHOITOPALVELUT Asiakas ja kuntalainen Perheen osallisuus varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatussuunnitelma (Vasu) Käynnistetään vuorovaikutteinen luentosarja vanhemmille ja kasvattajille Lapsen vasu laaditaan jokaiselle lapselle phj, pho:t Perheneuvoja, sosiaalipsykologi FM, VM Saara Kinnunen päivähoidossa olevien lasten perheille suunnatussa vanhempainillassa aiheena Anna mun olla lapsi. Paikalla oli arviolta noin 200 henkilöä. Henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma on tehty jokaiselle päivähoidossa olevalle lapselle. Sähköisen asioinnin tehostaminen Sähköinen päivähoitohakemus on käytössä. phj, hall.p. pho:t Syyskuun alussa otettiin käyttöön sähköinen hakeminen päivähoitoon. Tämän jälkeen noin 81 % hakemuksista on tullut sähköisessä muodossa. Sähköpostia käytetään vanhempien ja päivähoidon välisessä vuorovaikutuksessa. Sähköposti on osa vanhempien kanssa käytävää vuorovaikutusta ja se on käytössä muutamassa päiväkodissa. Monimuotoinen päivähoito TAK (Tutki, Arvioi, Kehitä) -palautejärjestelmä Vaihtoehtoiset päivähoitopalvelut Asiakaspalautetta hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Yksityinen päivähoito ja avoin päiväkotitoiminta ovat perheille vaihtoehtoisia päivähoitomuotoja phj, pho:t TAK-arviointikysely tehtiin alueen 6 päiväkodissa ja esiopetuksessa. Vanhemmilta on saatua palautetta/ toiveita käytetään mm. yksikkökohtaisen vasun työstämisessä. phj, pho:t Yksityisen päivähoidon kuntalisät ovat seudullisella tasolla. Kiviniemessä aloitti 1.8. uusi kolme ryhmäinen päiväkoti Linnunrata. Päiväkoti Wilhelmiinalle valmistui uudet tilat elokuun alussa.

23 23 (27) Avointen päiväkotien toiminta jatkuu Kellossa ja Kirkonkylällä. Kirkonkylän avoimessa päiväkodissa oli perheryhmään osallistuneita perheitä vuoden aikana 30 ja Kellon avoimessa päiväkodissa 60 perhettä. Kirkonkylällä Esikko (ensisynnyttäjät)-ryhmän toiminta jatkui ja siihen osallistui vuoden aikana 10 eri perhettä. Vetovoimaisuus ja elinvoima Riittävät, turvalliset ja toimivat päivähoitotilat Tarveselvitys Pienistä, epätaloudellisista ja turvattomista yksiköistä luopuminen phj, Aseman tuvan (Torvelantie 10) ja Martintuvan (ns. hall.pääll., Vönsterin tila Martinniemessä) päiväkotiryhmien pho:t toiminnat siirtyivät 1.8. alkaen Martinniemen päiväkotiin laajennusosan valmistuttua kesäkuussa. Tiloiltaan epäkäytännöllisen ja sijainniltaan heikko ryhmäperhepäiväkoti Kaverikammarin toiminta päättyi Huvipolun päiväkodin ja ryhmäperhepäiväkodin toiminta loppui kiinteistössä ilmenneiden kosteusvaurioiden vuoksi Kasvavan päivähoitotarpeen vuoksi loppuvuodesta on jouduttu suunnittelemaan lisätilojen vuokraamista Haukiputaan Kehitykseltä. Alustavan suunnitelman mukaan tilat valmistuvat päivähoidon käyttöön helmikuun aikana. Uudet päivähoitoyksiköt ovat toiminnallisesti monipuolisia ja tarjoavat turvallisen varhaiskasvatusympäristön. Martinniemen päiväkodin laajennuksen tilat ovat suunniteltu mahdollistamaan pienryhmätoiminta ja vastaamaan lasten toiminnalliseen tarpeeseen.

24 24 (27) Henkilöstö ja johtaminen Varhaiskasvattajan ammatillisuus Koulutussuunnitelma Keskitytään vasun mukaisesti henkilökunnan ammatillisen tietoisuuden lisäämiseen ja lapsen sekä perheen kohtaamiseen. Sisäistä koulutusta järjestetään henkilökunnan osaamista hyödyntäen. Vastuu- taho phj, pho:t Vasun käyttöön ottoon liittyen järjestettiin kaksi koulutustilaisuutta Lapselle hyvä päivä/ Petteri Mikkola ja henkilöstölle, osallistujia oli 170/tilaisuus. Koulutusten sisältö rakennettiin tukemaan yksikköjen vasujen valmistumisprosessia. Alueilla on pidetty vasuun liittyviä henkilöstön työkokouksia ja tehty aiheeseen liittyviä välitehtäviä. Sosiaalipsykologi FM, VM Saara Kinnunen piti iltapäiväluennon aiheesta Anna mun olla lapsi. Päivähoidon henkilökunnasta noin 40 osallistui Oulun kaupungin teatterin tiloissa pidetyille Varhaiskasvatusmessuille. Päivähoidonohjaajat osallistuivat Työterveyslaitoksen järjestämään Henkinen hyvinvointi työssä -koulutukseen. Varhaiskasvatuksen erityisopettajat ovat järjestäneet iltapäiväkoulutusta henkilöstölle. Puheterapeutit pitivät Kuvat käyttöön päivähoidossa -koulutusiltapäivän ja ADHD-liiton aluesihteeri perehdytyksen lapsen ADHD -oireyhtymään. Jälkimmäinen koulutus oli suunnattu avustajille. Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö Hyvä johtaminen Päivähoidon johtamisen strategiset linjataan uuden organisaatiomallin näkökulmasta. phj, pho:t Päivähoidon esimiesten kehittämispäivät pidettiin KT Tuulikki Vennisen johdolla. Päivien aikana työstettiin mm. varhaiskasvatussuunnitelmaa johtamisen näkökulmasta. Kehityskeskustelut tukevat työhyvinvointia ja ovat johtamisen ja suunnittelun väline. phj, pho:t Kehityskeskustelujen antia hyödynnetään henkilöstön jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemisessa sekä pedagogisessa ohjauksessa.

25 Työergonomia Työergonomia huomioidaan kalustehankinnoissa, tilojen suunnittelussa ja työmenetelmien kehittämisessä. Työterveyshuollon asiantuntemusta hyödynnetään. 25 (27) Koko perusturvapalvelujen tasolla alkuvuodesta aloitettu ns. henkilöstö-sas -toiminta jatkui. Neljä työntekijää siirtyi tulosalueelta toiselle työkokeiluun. Tulokset olivat hyvät ja kolme heistä jatkoi kokeilun jälkeen vakinaisessa työsuhteessaan. Yhden osalta työkokeilut vielä jatkuvat. Yksi henkilö oli kolmen kuukauden työkokeilussa päivähoidon hallinnossa ja hänen osaltaan työsuunnittelua jatketaan. phj, pho:t Martinniemen laajennuksen kalustehankinnoissa on pyritty huomioimaan sekä lasten että aikuisten tarpeet ergonomian kannalta. Muualle uusia kalustehankintoja on tehty hyvin niukasti. Työterveyshuolto on ollut mukana useissa henkilöstöön liittyvissä palavereissa sekä konsultoinut työpaikkakäynneillä. Rakenteet ja palveluprosessit Monimuotoine Todentuva n ja turvallinen varhaiskasvatussuun varhaiskasvat nitelma us Päivähoitoyksiköiden varhaiskasvatussuunnitelmat ovat valmiit ja ohjaavat kasvatustyötä. pho:t Yksiköiden vasujen koostaminen on aloitettu ja yksiköt työstävät niitä omissa aikatauluissaan. Yksikkökohtainen aikataulutus ja työstämistapa ovat osoittautuneet tärkeäksi vaikka yksiköiden vasuja ei saatu valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Henkilökunnan toiminta on ammatillista, tasa-arvoista ja yksilöä kunnioittavaa. Lapsiryhmien muodostamisessa ja toiminnassa kokeillaan uusia malleja. phj, pho:t Tiimikeskusteluissa ja koulutuksissa on noussut esille erityisesti kasvattajien tietoinen oman toiminnan, sen perusteiden, arvojen ja työtapojen reflektointi kunnan Varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti.

26 26 (27) Turvalliset ja toimivat päivähoitotilat ulkona ja sisällä Lapsiryhmien muodostamisessa ja toiminnassa kokeillaan uusia malleja. Tilat ja kalusteet ovat kunnossa. Pelastussuunnitelmat ja turvallisuusohjeet on päivitetty. Pienryhmätoimintaa on lisätty eri yksiköissä ja ryhmissä. phj, pho:t Palvelupyyntöjärjestelmä on tehostanut tilojen ja kalusteiden kunnossapitoa. Huvipolun päiväkodin kuntokartoituksessa ilmenneet kosteusvauriot johtivat päiväkodin ja ryhmäperhepäiväkodin toiminnan lopettamiseen kiinteistössä. Suunnitelmat ja ohjeet ovat ajantasaiset. Työsuojelupiirin tarkastuksia on pidetty alueilla 3 ja 6. Yksityinen päivähoito Yhteistyötä ja valvontaa tehostetaan; yhteistyökäyntejä päiväkoteihin ja perhepäivähoitajien luo lisätään. Lautakunnalle raportoidaan yksityisen päivähoidon toiminnasta vuosittain. phj, pho:t Yksityisen perhepäivähoidon ja päiväkotien toiminnat ovat eriytetty kahden ohjaajan ohjaukseen tavoitteena tiivistää yhteistyötä molempien hoitomuotojen edustajien kanssa. Lautakunnalle on raportoitu yksityisessä päivähoidossa olevien lasten määrät ja toiminnan laajuus. Talous phj, pho:t Esiopetuspaikka on järjestetty lakisääteisessä ajassa. Päivähoitopaikkaa ei pystytty kevään aikana tarjoamaan kaikille hakijoille velvoiteaikaan, perheitä ohjattiin yksityiseen päivähoitoon ja neuvoteltiin tilapäisistä hoitopaikkaratkaisuista. Elokuussa alkavalle toimintakaudelle kaikki tarvitsevat mahtuivat kunnalliseen päivähoitoon. Päivähoitopalvelujen riittävyys Päivähoitopaikka järjestetään lakisääteisessä ajassa. Esiopetus järjestetään kaikille ilmoittautuneille. Päivähoito- ja esiopetuspaikka järjestyy päivähoitolain/perusopetuslain mukaisesti.

27 27 (27) Yksityinen päivähoito on perheille todellinen vaihtoehto riittävän kuntalisän avulla. Yksityisen päivähoidon hoitopaikat ovat tehokkaassa käytössä. Päiväkotien toiminta-aikoja täsmennetään vastaamaan työelämän tarpeita. Päivähoitoyksiköiden aukioloaikoja ei ole muutettu, vanhempien tarpeiden (mm. pitkä työmatka) mukaan aukiolossa on kuitenkin joustettu. Jatkettua aukioloa tarjotaan edelleen Kiviniemen ja vuorohoitoa Suo-Ukon ja Suovillan ryhmäperhepäiväkodeissa. Kustannustehokkuus Menojen ja tulojen keskinäinen tasapainottaminen Päivähoidon menot suhteutetaan annettuun talousarvioon huomioiden päivähoitolaki ja -asetus. phj, pho:t Yksityisen päivähoidon tuki pysyi arvioidussa raamissa (toteuma % 94,5, ,91 ). Kotihoidon tuen piirissä olevien lasten määrä oli ennakoitua suurempi ja näkyy arvioitua isompana toteutumana (toteutuma 113,3 %, ylitys ,91 ). Kokonaisuudessaan lasten määrän kasvu kotihoidossa vaihteli suuresti eri kuukausien välillä. Eniten lapsia oli heinäkuussa 732 ja vähiten syyskuussa 596. Yksityisessä hoidossa lasten määrä kasvoi tammikuun 276 lapsesta joulukuun 322 lapseen. Päivähoitolaki ja turvallisuusnäkökohdat huomioidaan sijaisten rekrytoinnissa Lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt on pyritty järjestämään sisäisin siirroin ja työvuorojärjestelyillä, kuitenkin pienissä yksiköissä poissaolo edellyttää aina sijaista. Etenkään lyhyisiin poissaoloihin ei ole aina saatu kelpoisuusehdot täyttävää sijaista. Käyttö- ja täyttöaste Käyttöastetta seurataan kuukausittain phj, pho:t Koko päivähoidon käyttöaste oli kevätkaudella (1-5/10) 87 %, kesäkaudella (6-8/10) 75 %, syyskaudella (9-12/10) 80 %.

Mittarit ja tavoitetasot. vaj, tuj:t

Mittarit ja tavoitetasot. vaj, tuj:t 1 (29) PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 25.5.2010/LIITE PERUSTURVA: Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Asiakaslähtöinen palvelukyky vaj, tuj:t Hyvinvointistrategian laatiminen Palveluiden

Lisätiedot

Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009. Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen

Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009. Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009 Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen PERUSTURVAPALVELUT TUKIRYHMÄ SOSIAALITYÖ- JA VAMMAISPAL- VELUT KOTI- JA LAITOS- HOITO TERVEYDEN- JA SAIRAANHOITO

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE. Mittarit ja tavoitetasot

PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE. Mittarit ja tavoitetasot 1 (27) PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE PERUSTURVA Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Kriittiset menestystekijät Hyvinvointistrategian laatiminen Mittarit ja tavoitetasot

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Ryhmän nimi: Sosiaali- ja terveyskeskus TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN 25.4.2016 1. Sujuvat arjen palvelut Kuntalaiset saavat lain edellyttämät sotepalvelut Palvelut

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin organisaatio

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2.6 Sosiaalilautakunta 1 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; Sosiaalitoimen hallinto, Sosiaalityö, Vanhustyö/kotipalvelu sekä Vammais. Sitovuustasoihin

Lisätiedot

Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen

Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen Järjestämissopimusten toteutuminen strategisten painopisteiden näkökulmasta Sähköiset palvelut ja etäasiointi Perhepalvelut: Omahoitopalvelut,

Lisätiedot

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4.

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4. Hallintopalvelukeskuksen toiminnallisten tavoitteiden toteuma 1.1. 31.7.2015 Hallintolautakunta (=valtuustoon nähden sitovia) Sitovat tavoitteet Mittarit/Tunnusl uvut Mittarin tulos/ 7/2015 Henkilöstön

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Tulos / Mittari / arviointikriteeri Seuranta 31.10. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus paranee vähintään 1,8 % Kotihoidon asiakaspalvelutunnin

Lisätiedot

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen Eija Peltonen 1 Vastaanoton menetystekijät 6. Maaliskuuta 2006 Hyvät vuorovaikutustaidot Ammattitaito Väestövastuu

Lisätiedot

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET 21.4. 2015 Peruspalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluihin ohjautuminen Erityishuolto-ohjelman piirissä olevan lapsen

Lisätiedot

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Palvelualuetyöryhmän yhteenveto ja ehdotukset Riitta Heinonen, Liisa Hynninen, Ritva Mutanen, Maisa Rantanen, Kirsi

Lisätiedot

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena 1 STLTK 26.02.2015 Liite 3 A JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2016 2017 kunnanvaltuuston 16.12.2014 päätöksen mukaisena SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN OSUUS 2 Toiminnan

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 1 STLTK 28.10.2015 Liite 3 A TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 TOIMIELIN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena on tuottaa palveluita, 1. joilla

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Perhepalvelut: seudullinen katsaus Toimii hyvin, tavoitteisiin päästy Toimeentulotuen Kela-siirtoon valmistauduttu

Lisätiedot

Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1-8/2009. Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö. sj, tulosalueen työntekijät,

Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1-8/2009. Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö. sj, tulosalueen työntekijät, 1 (17) Perusturvalautakunta 22.9.2009 / LIITE SOSIAALITYÖ JA VAMMAISPALVELUT: Vaikuttavuus ja palvelukyky: Taulukko 1 Hyvinvoinnin edistäminen Asiakassuunnitelmat Kuntoutussuunnitelmat Aktivointisuunnitelmat

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN /

TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN / Ryhmän nimi: Sosiaali- ja terveyskeskus TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN 25.4.2016 / 27.2.2017 1. Sujuvat arjen palvelut Kuntalaiset saavat lain edellyttämät sotepalvelut

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko 10.11.2017 1 Haastatteluiden yhteenveto / Hanko: Monitoimijaisuuden toteutuminen tällä hetkellä Olemassa olevat rakenteet ja käytänteet Hangossa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

TÄYDENNYSKOULUTUKSELLA / OSAAMISEN KEHITTÄMISELLÄ HALTUUN. Kehittämiskonsultti Mia Koskinen Sosv/Hake/Kehi/Koulutusyksikkö

TÄYDENNYSKOULUTUKSELLA / OSAAMISEN KEHITTÄMISELLÄ HALTUUN. Kehittämiskonsultti Mia Koskinen Sosv/Hake/Kehi/Koulutusyksikkö TÄYDENNYSKOULUTUKSELLA / OSAAMISEN KEHITTÄMISELLÄ HALTUUN Kehittämiskonsultti Mia Koskinen Sosv/Hake/Kehi/Koulutusyksikkö LUONNOS Vavan osaamisen kehittämisen ja täydennyskoulutuksen suunnittelun vuosiprosessi

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT 2019 Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT S i v u 1 SOSIAALITOIMEN YLEISET TAVOITTEET VUODELLE 2019 Sosiaalilautakunnan tehtävänä on järjestää lakisääteiset sosiaalipalvelut ja kehittää

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 Organisoitumisen lähtökohdat Organisaation on vastattava n perussopimuksen ja perustamissuunnitelman tavoitteita

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

Hallinto ja tukipalvelut : Vaikuttavuus ja palvelukyky : Kriittinen menestystekijä Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Hallinto ja tukipalvelut : Vaikuttavuus ja palvelukyky : Kriittinen menestystekijä Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Hallinto ja tukipalvelut : Vaikuttavuus ja palvelukyky : Seutuyhteistyö Valmistuvat selvitykset ja toimenpiteet PARAS-hanke - puitelain seudullisten tavoitteiden edistäminen (lukion ja toisen asteen hanke,

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA ASUKASFOORUMI 15.3.2011 Minna-Maria Behm, Teija Malinen, Erja Inkiläinen & Eeva-Liisa Saarinen Vanhusten palvelut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa Vanhusten

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

Soten kehittämistoiminta ja hankkeet

Soten kehittämistoiminta ja hankkeet Soten kehittämistoiminta ja hankkeet Alueellinen ja valtakunnallinen kehittämistoiminta ja hankkeet Oulunkaaren kehittämistoiminta Perustuu Oulunkaaren strategiaan, palvelujen järjestämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006 Varhaiskasvatuksen strategia Opla 48 10.05.2006 Visio 2013 Lohjan varhaiskasvatus tarjoaa 2800 lapselle perheen tarpeisiin vastaavat alueelliset ja laadukkaat peruspalvelut. Palvelutoimintaa toteuttaa

Lisätiedot

Palvelusetelin kehittäminen Jyväskylässä

Palvelusetelin kehittäminen Jyväskylässä Palvelusetelin kehittäminen Jyväskylässä 30.11.2010 Riitta Pylvänen Projektipäällikkö, Astu hanke (Asiakas-tuottajamalli) riitta.pylvanen@jykes.fi Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö, Jykes Oy Palvelusetelin

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22. Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22. Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1 (28) Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22 PERUSTURVAPALVELUT Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Hyvinvoinnin edistäminen Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 28.3.218] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 218 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Helmikuu 218 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 218 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Yhteistyöryhmä

Yhteistyöryhmä Yhteistyöryhmä 17.11.201 1. Perusterveydenhuolto 2. Aikuissosiaalipalvelut 3. Palveluasuminen 4. Kotihoito. Hyvinvointineuvola & kouluasiat 6. Muut asiat Happy or not Pyhtää elokuu ja lokakuu 201 Potilasjono

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 6.4.215] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Helmikuu 216 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 7.2.218] KUUKAUSIRAPORTTI JOULUKUU 217 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Joulukuu 217 JOULUKUU PÄHKINÄNKUORESSA Joulukuun 217 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-alan kehittäminen yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-uudistus tulee ja muuttaa rakenteita Järjestämisvastuu Järjestämisvastuu t ja tuotantovastuu

Lisätiedot

Päämäärä: Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta.

Päämäärä: Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta. Espoo 24-09-2014 Resurssit ja johtaminen Päämäärä: Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta. Valtuustokauden tavoitteet:

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

Ikäihminen toimijana hanke

Ikäihminen toimijana hanke Ikäihminen toimijana hanke Väliarviointi 4/2014 Johtoryhmä 28.4.2014 LAPPI: väliarviointi 4/2014 Hanketyönä on kunnissa kirjattu vanhussuunnitelma (5 ) ikääntyneen väestön tukemiseksi. Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016 31.05.2017 Sivu 1 / 1 307/2016 00.01.01 15 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Elina Yli-Koski, puh. 046 877 1962 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Joensuu 12.1.2012 Kumppanuudella tuloksiin Pekka Utriainen Uudet askeleet Kunnan järjestämisvastuulla

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote tehdään NYT Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-uudistus Pohjois-Karjalassa Siun sote yhdistää Pohjois-Karjalan kaikkien 14 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016 TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

PUOLANGAN KUNNAN HYVINVOINTIKERTOMUS 2017

PUOLANGAN KUNNAN HYVINVOINTIKERTOMUS 2017 Sivu 1 / 5 PUOLANGAN KUNNAN HYVINVOINTIKERTOMUS 2017 Vuonna 2017 kunta järjesti kuntalaisille peruspalvelut, huolehti infrastruktuurista ja kehitti kunnan elinvoimaisuutta asetettujen tavoitteiden mukaisesti

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa.

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa. Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu ; tavoitteet ja Kulttuurin ja liikunnan edelläkävijyys Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa. (8/2010)

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus 24.3.2017 1 Ikäneuvon neuvonnan ja asiakasohjauksen rautalankamalli Asiakas tai omainen visualisoituna Maakunnallinen neuvontanumero neuvonnalle, ohjaukselle ja alustavalle

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri 2.6.2014 1 Mitä Turun PTH tekee huolehtii noin 180 000

Lisätiedot

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut: kiireetön ja puolikiireellinen hoito

Lisätiedot

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014 Aila Halonen Vastuutyöntekijä toimintamallin kehittäminen Vanhuspalvelulain 17 :n mukaisesti kunnan on nimettävä 1.1.2015

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Toimintakulut 2011/ Toimintatuotot 2011/

Toimintakulut 2011/ Toimintatuotot 2011/ Osavuosikatsaus tammi-marraskuu 211 Mb 211 Ennuste Liikevaihto 79 224 752 73 135 176 92,3 8 862 68 72 719 384 89,9 1, 43 321 768 39 264 98 9,6 1, Liikeylijäämä / -alijäämä 1 597 226 ####### Sisäiset kulut

Lisätiedot

Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta

Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi 2014-2016 Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta WEBROPOL -KYSELY Kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2014-15

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2014-15 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2014-15 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? Oletko kiinnostunut suorittamaan sosiaalialan käytäntötutkimus- tai harjoittelujakson

Lisätiedot

Koske Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Äänekosken palveluohjausmalli Auli Savolainen ja Päivi Pulli

Koske Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Äänekosken palveluohjausmalli Auli Savolainen ja Päivi Pulli Koske Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Äänekosken palveluohjausmalli Auli Savolainen ja Päivi Pulli 12.9.2008 Taustalla uusi Äänekoski 1.1.2007 Rakennettu uutta kuntaa/perusturvaa; Suolahti, Sumiainen

Lisätiedot

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II Painopistealueittain teksti hankehakemuksesta KONKREETTISET TOIMENPITEET Etelä-Savo Keski-Suomi Ehkäisevän työn kehittäminen Sijaishuollon kehittäminen 1. ei toteudu 2. toteutunut 3. toteutunut hyvin 1.

Lisätiedot

Miten väestön terveyseroja voidaan kaventaa palvelujen kohdentamisen näkökulmasta? Esimerkkejä keinoista vaikuttaa terveyseroihin

Miten väestön terveyseroja voidaan kaventaa palvelujen kohdentamisen näkökulmasta? Esimerkkejä keinoista vaikuttaa terveyseroihin Miten väestön terveyseroja voidaan kaventaa palvelujen kohdentamisen näkökulmasta? Esimerkkejä keinoista vaikuttaa terveyseroihin Sosiaali- ja terveystoimen johtaja Maria Närhinen, Mikkelin kaupunki 30.10.2008

Lisätiedot

Liite 4 / johtokunta 17.11.2014 SEUDULLINEN SAS -TOIMINTA HOIDON JA HOIVAN PALVELUISSA 1.1.2015 ALKAEN

Liite 4 / johtokunta 17.11.2014 SEUDULLINEN SAS -TOIMINTA HOIDON JA HOIVAN PALVELUISSA 1.1.2015 ALKAEN Liite 4 / johtokunta 17.11.2014 SEUDULLINEN SAS -TOIMINTA HOIDON JA HOIVAN PALVELUISSA 1.1.2015 ALKAEN Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. SAS työryhmän tehtävät... 1 3. Asumispalvelun hakeminen, asiakkaan

Lisätiedot

16.10.2013 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2013-14

16.10.2013 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2013-14 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2013-14 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? Oletko kiinnostunut suorittamaan sosiaalialan käytäntötutkimus- tai harjoittelujakson

Lisätiedot

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne 25.04.2016 Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän 20.1.2015 linjausten mukaisesti TYÖRYHMÄTYÖSKENTELYN TAVOITEET Tavoitteena on nykyisen

Lisätiedot

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste

Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Asiakasohjaus Siiri -yhden luukun palvelupiste Sosiaalityö Lähtötilanne Omaishoidon tuki T3 Veteraanipalvelut PTH Sairaala Klinikat Kotihoidon alue 1 SKY Kotihoidon alue 3 SAS Kotihoidon alue 4 Vammaispalvelut

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Kulttuuripalvelut; tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Kulttuuripalvelut; tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu ; tavoitteet ja Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Kulttuurin ja liikunnan edelläkävijyys Kulttuuri- ja museotoimen investointisuunnitelman

Lisätiedot

Vaikuttavuus 1. Palvelujen saatavuus ja hyvä laatu 2. Päivähoidon ydinprosessit

Vaikuttavuus 1. Palvelujen saatavuus ja hyvä laatu 2. Päivähoidon ydinprosessit Päivähoidon tehtäväalueen strategia KRIITTISET MENESTYSTEKIJÄT VUODELLE 2005 Vaikuttavuus 1. Palvelujen saatavuus ja hyvä laatu 2. Päivähoidon ydinprosessit Uudistuminen 3. Palvelujärjestelmien uudistaminen

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Vanhuspalvelulaki voimaan 1.7.2013 Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Palvelujohtaja Pirkko Soidinmäki Lain tavoitteet Ikääntynyt väestö ( =vanhuuseläkeikäiset) - tuetaan hyvinvointia,

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI

2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI 2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Talousarvion toteutuminen... 3 2.1 Nuva-kuntayhtymä... 3 2.2 Sosiaali ja terveyspalvelujen talouden toteutuminen 1.1. 30.6.2016... 6 3. Toiminnan

Lisätiedot

Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015

Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015 Perusturvalautakunta 24 20.02.2014 Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015 Ptltk 24 Talouspäällikkö Anna-Liisa Vesa on laatinut seuraavansisältöisen Lumijoen kunnan talouden

Lisätiedot