Mittarit ja tavoitetasot. vaj, tuj:t

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mittarit ja tavoitetasot. vaj, tuj:t"

Transkriptio

1 1 (29) PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta /LIITE PERUSTURVA: Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Asiakaslähtöinen palvelukyky vaj, tuj:t Hyvinvointistrategian laatiminen Palveluiden saatavuus Palveluiden monimuotoisuus Aktiivinen osallistuminen kunnan poikkihallinnollisen hyvinvointiohjelman laatimiseen Asiakkaat palvelujen piiriin lainsäädännön mukaisissa määräajoissa tuj:t Kunta on mukana (kvalt ) Terveempi Pohjois-Suomi (TerPS) -hankkeessa pilottikuntana hyvinvointistrategian laatimisessa osana kuntasuunnitelmaa. Hoitotyön johtaja koordinoi kunnan sisällä ko. hankkeen etenemistä. Hoitotakuun määräajoissa on pysytty. Lääkäreiden vastaanotolla (2 kk) ja suun terveydenhuollossa (6 kk) kiireettömän vastaanoton saantiaika on pitkähkö. Kotihoito- ja vanhuspalveluissa on pysytty määräajoissa. Sosiaalitakuu on toteutunut kriisitilanteissa, toimeentulotuen hakemusten ja lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä. Vammaispalveluiden kohdalla määräajat eivät ole toteutuneet. Esiopetuspaikka on järjestetty lakisääteisessä ajassa. Päivähoitopaikkaa ei ole pystytty tarjoamaan kaikille hakijoille velvoiteaikaan, perheitä on ohjattu yksityiseen päivähoitoon ja neuvoteltu perheiden kanssa tilapäisistä ratkaisuista. Kohdennetut ja yksilölliset palvelut Kotihoito- ja vanhuspalveluissa asiakkaiden viikkoohjelmiin on laitettu kuntoutusta edistäviä toimenpiteitä. Työ- ja toimintakyvyn kartoituksia on tehty sosiaalitoimen ja terveydenhuollon toimesta 25 asiakkaalle. Hoito- ja palvelusuunnitelmia tarkistettiin vastaamaan asiakkaiden palvelutarpeita. Erityishuolto-ohjelmia vahvistettiin seitsemälle (7) asiakkaalle.

2 2 (29) Osallistuminen ja vaikuttaminen Palveluiden kattavuus Jatkuva asiakaspalautejärjes telmä Palvelujen kattavuus säädösten ja lautakunnan määrittelemällä tasolla Asiakaspalautteiden hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä tuj:t Päivähoidossa henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma on tehty jokaiselle päivähoidossa olevalle lapselle. Kotihoito- ja vanhuspalvelut: 91 % yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan (730). 11 % yli 75-vuotiaista on säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä (88). Omaishoidon tuen piirissä 8,9 % yli 75-vuotiaista (71). Tehostetuissa palveluasunnoissa asuu 5,9 % yli 75-vuotiaista (47). Päivähoito: Koko päivähoidon käyttöaste oli tammikuussa 87,5 %, helmikuussa 82,5 %, maaliskuussa 84,9 % ja huhtikuussa 87,8 %. Luvuissa ovat mukana myös avoimet päiväkodit, joiden käyttöasteet eivät näy ohjelmasta (Effica) saatavassa tilastossa. Tämä laskee käyttöastetta jonkin verran. Terveyspalveluissa on käytössä jatkuva asiakaspalaute. Erityisesti sähköinen palaute kunnan nettisivujen kanssa on lisääntynyt. Palautteisiin on pyritty vastaamaan henkilökohtaisesti, mikäli yhteystiedot on jätetty. Palautteet osoitetaan yksiköihin ja niihin reagoidaan mahdollisuuksien mukaan toiminnallisesti. Systemaattinen asiakaskysely on tarkoitus tehdä syksyllä asiakaspalveluyksiköissä. Asiakastyytyväisyys Päivähoidossa TAK-arviointikysely on huhtikuun loppuun mennessä tehty alueen 6 päiväkodeissa ja esiopetuksessa. Vanhemmilta on pyydetty palautetta/toiveita yksikkökohtaisen vasun työstämisessä. Sosiaalipalveluissa ja kotihoito- ja vanhuspalveluissa asiakastyytyväisyyttä ei ole mitattu.

3 3 (29) Sähköisen asioinnin kehittäminen Sähköiset lomakkeet tuj:t, atksuunn. Sähköisen päivähoitohakemuksen käyttöönottoon liittyen on ollut pääkäyttäjille ja päivähoidonohjaajille kolme koulutuspäivää, joiden aikana on suunniteltu ja muokattu tietoja ja tekstejä taustatietoihin. PERUSTURVA: Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Yhteisöllisyys ja moniarvoisuus Tiedottaminen Aktiivinen, avoin ja monikanavainen tiedottaminen Kehitysmyönteisyys Innovatiivinen ja ennakkoluuloton ote Syrjäytymisen ja sen seurannaisilmiöiden estäminen Hyvien käytäntöjen kokeilu ja käyttöönotto Työllistäminen vaj, tuj:t, hall.p Tilitorilehteä, Rantapohjaa ja ilmoitustauluja sekä nopeiten reagoivana kunnan internetsivuja on pyritty hyödyntämään. vaj, tuj:t Osallistutaan erilaisiin kehittämishankkeisiin: HYRRÄ; asevelvollisten ennakkoterveystarkastusten pohjalta yksilöllinen liikuntaohjaus ja -ryhmät, TUKEVA-hankkeessa Perheen voimapudas pilotin toteuttaminen, Etsivän työn hanke työpajoille. KELPO-hankkeessa mukana perusturvapalveluista päivähoito ja terveyspalvelut. Seudullisessa välityömarkkinat hankkeessa kehitetään nuorten välityömarkkinoita. vaj, tuj:t Neuvolassa otettu käyttöön TUKEVA-hankkeen mukainen perheen hyvinvointiarvio äitiysneuvolassa pilottina. KELPO-hankkeessa kehitetty esikoululaisesta koululaiseen tiedonsiirtolomake otetaan käyttöön. sj, keh.p Pitkäaikaistyöttömiä on työllistetty palkkatuella 38 ja kuntouttavan työtoiminnan kautta 25 sekä kolmannelle sektorille 9. Pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden toimintakykyja terveystarkastukset ovat käytössä. Toiminta- ja yhteistyöprosessien selkiyttäminen jatkuu (pienaspa, mtt jne.). Pitkäaikaistyöttömien työttömyyden katkaisemiseksi käynnistettiin yhteistyö kunnan eri vastuualueiden kanssa.

4 4 (29) Päihdetyö sj, jl Alkoholiohjelman kumppanuussopimus on allekirjoitettu kunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön kesken Päihdeasuminen vaj, sj Sosiaalitoimen ja asuntotoimen yhteistyökokoukset toteutuivat kuukausittain. Arjen tukeminen tuj:t Kotihoito hoitaa vanhusasiakkaiden lisäksi myös mielenterveys- ja päihdeasiakkaita. Mielenterveysasiakkaiden päivätoimintaa ostettu yksityisiltä palveluntuottajilta ja aloitettu ryhmä myös Tsempissä. PERUSTURVA: Henkilöstö ja johtaminen Hyvinvoiva henkilöstö Henkilöstön ammattipätevyys ja määrä Virat ja toimet täytetty ammattitaitoisilla työntekijöillä Henkilöstön riittävyys ydintehtäviin työmenetelmien kehittämisellä ja työpanoksen kohdentamisella vaj, tuj:t Virkoihin ja toimiin on saatu hyvin hakijoita. Terveyspalveluissa sairaanhoitajien ja psykologien sijaisuuksien täytössä on ollut ongelmia. Myös päivähoidossa on ollut vaikeuksia erityisesti lyhytaikaisten sijaisten saatavuudessa. Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus on ollut edelleen suurta. Seudullinen sijaisrekrytointiohjelma on otettu käyttöön huhtikuussa kotihoito- ja vanhuspalveluissa. tue:t, tye:t Terveyspalveluissa joustavalla henkilöstön ja osaamisen siirrolla on pyritty ratkaisemaan mm. kuntouttavan hoitotyön ja vastaanoton reseptinkäsittelyn ongelmakohtia. Työhyvinvointi Sairauspoissaolot laskevat Aloitettiin Henkilöstö-SAS -toiminta. Kaksi työntekijää siirretty tulosalueelta toiselle työkokeiluun. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna (895 pv/490 pv) 82,6 %. Kaikissa yksiköissä arviointia ei ole vielä tehty.

5 Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito 5 (29) Työturvallisuus Tyhyindeksi paranee Kunnan koko henkilöstölle kahden vuoden välein toteutettavaa TYHY-arviointia ei ole vielä analysoitu. Ammattitaidon kehittäminen Ammatillisuus ja oman työn kehittäminen Hyvä johtaminen Toimiva johtamisjärjestelmä Huomioidaan kalustehankinnoissa, tilasuunnittelussa ja työmenetelmien kehittämisessä Hyödynnetään työterveyshuollon asiantuntemusta Osaamiskartoitukset vaj, tue:t, tye:t Sosiaalitoimiston tilojen sisäilmaongelmien vuoksi kaksi työntekijää siirretty muihin tiloihin. Käynnistetty toimenpiteet sosiaalitoimiston korvaavien tilojen hankkimiseksi 3-5 vuodeksi. Terveyskeskuksen kuntokartoitus on aloitettu. Sisäilmatutkimus ja kuntokartoitus ovat menossa Huvipolun päiväkodin ja ryhmäperhepäiväkodin tiloissa. Hyödynnetty tarvittaessa. Tehdään kehityskeskustelujen yhteydessä. Kehityskeskusteluja tehdään ympäri vuoden. Koulutussuunnitelmat Terveyspalveluissa sisäinen koulutus on suunniteltu keväälle ja mm. elvytyskoulutus tulee toteutumaan koko henkilöstölle. Koulutuspalaute on käytössä yksiköissä. Koulutuskortit Koulutuksiin on osallistuttu aktiivisesti. Koulutuskorttien yhteenvedot tehdään vuoden lopussa. Jatko- ja täydennyskoulutus Täydennyskoulutuksia on toteutettu sekä sisäisenä että ulkoisena koulutuksena. Uusien työmenetelmien kehittäminen kaikki työntekijät Terveyspalveluissa vastaanoton tiimimalli ja eri työntekijäryhmien rooli kehitteillä. Osastohoito on yhdistynyt ja henkilökunta työskentelee kahdessa tiimissä. Päivähoidossa on aloitettu pienryhmätoiminta hyvällä menestyksellä. Osaamisen ja ideoiden jakaminen Ideoiden ja osaamisen jakamista toteutetaan erilaisissa työryhmissä sekä perehdytyksessä uuden työntekijän kohdalla. Organisaatiomuutoksen toimeenpano vaj, tuj:t uudistettu organisaatiomalli otettu käyttöön.

6 6 (29) Esimiesten työnkuvien selkeyttäminen em:t Vireillä. Kehityskeskustelut Toteutetaan pitkin vuotta. PERUSTURVA: Rakenteet ja palveluprosessit Toimivat palveluprosessit Toimivat ja tarkoituksenmukaiset verkostot Poikkihallinnollinen palveluprosessien kehittäminen Paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden palveluprosessin kehittäminen Monipuoliset palvelujen tuottamistavat Jäsentynyt ja tavoitteellinen verkostoyhteistyö Ydinprosessien mallintaminen vaj, tuj:t Palveluprosessien mallintamista ei ole vielä aloitettu. Osallistuminen uuden prosessiorganisaation kehittämiseen Tavoitteellinen ja suunnitelmallinen moniammatillinen ja monitoimijainen toiminta Palvelusetelin suunnittelu ja käyttöönotto Osallistuminen omaa toimialaa tai palveluja kehittävään yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa tuj:t vaj, tuj:t Prosessiorganisaation suunnittelua ei ole vielä aloitettu. Vammaispalvelussa jatkettiin palvelurakenteen muutosta siten, että valmisteltiin yhteistyössä asiakkaiden muuttoja laitosasumisesta avohuollon asumispalveluihin ja ostopalveluista kunnan omiin asumispalveluihin. Yöhoito ostettiin Onni- ja Ilonakotiin yksityiseltä palvelujentuottajalta asti. Helmikuussa 2010 käynnistettiin uutena toimintana Tsempissä mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta ja sitä on suunniteltu laajennettavaksi mm. liikuntatoimen kanssa. Palvelusetelin kriteerejä on valmisteltu. Käyttösuunnitelmassa vuodelle 2010 ei osoitettu määrärahaa palvelusetelin käyttöönotolle. Terveyspalveluissa perhevalmennuksessa yhteistyötä mm. seurakunnan kanssa. Yhteistyö koulun kanssa, mm. oppilashuoltotyöryhmän kanssa toimii. Suuhygienistien yhteistyö koulujen terveystiedon opettajien kanssa käynnissä. Neuvolan ennaltaehkäisevä perhetyö käynnissä.

7 7 (29) Vastuualueen palvelujen tuottamista tukeva yhteistyö 3. sektorin ja yritysten kanssa Yhteistyötä tehty Sydänpiirin ja Haukiputaan sydänyhdistyksen kanssa diabeetikkojen seulontapäivässä. Syöpäyhdistys yhteistyössä vuodeosaston kanssa. Perusturvapalvelut ovat toimineet aktiivisesti Vireä 3.sektori -hankkeessa. Lautakunta hyväksyi kunnan ja kolmannen sektorin välisen yhteistoimintasopimuksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä. Teknologian hyödyntäminen tuj:t, atksuunn. Vanhusasiain neuvoston aloitteen perusteella kuntaan on suunnitteilla vanhusten toimintapuisto. Yksityisen päivähoidon kuntalisät ovat seudullisella tasolla. Yksityisen päivähoidon käyttö on joulukuun 2009 tasolla (12/ ja 4/ lasta). Terveyspalveluissa tietotyöryhmä on käynnistetty (tietojärjestelmä, tietoturvasuunnitelma aloitettu). Esimiehille ollut kirjaamiskoulutusta. Efficatyöryhmä jakaantui käyttäjille ja toisaalta ylätasolla toimiviin. Seurataan aktiivisesti ja yhdessä ppshp:n aluehankkeen tiimoilta mm. sähköisen reseptin valtakunnallista kehittymistä. Minimobiilit ovat olleet koekäytössä kotihoidossa ja nyt on tehty tilaukset mobiilien hankinnasta.

8 PERUSTURVA: Talous Tasapainoinen ja Talouden hallinta Kuukausittainen seuranta vaj, tuj, kestävä talous hall.p 8 (29) Tulosalueilla taloutta seurataan aktiivisesti kuukausittain sekä esimieskokouksissa että henkilöstön kanssa. Erikoissairaanhoidon kustannuksista tiedotetaan aktiivisesti myös keskushallintoon. Välitön puuttuminen poikkeamiin Ensimmäisen välitilinpäätöksen ennusteen mukaan vastuualueen menot tulevat ylittymään. Erikoissairaanhoidon menojen arvioidaan neljän kuukauden toteuman perusteella ylittyvän jopa 2 M. Neljän kuukauden toteutuman perusteella yksityisen päivähoidon tuen kuntalisä ja kotihoidon tuki ovat ylittymässä. Lasten määrä yksityisessä päivähoidossa on pysynyt viime vuoden lopun tasolla, mutta alle 3-vuotiaiden osuus näyttää ennakoitua suuremmalta. Heistä maksettava kuntalisä on 223 /kk korkeampi kuin yli kolmevuotiailla (523 ja 300 /kk), joka osaltaan selittää kasvaneet kustannukset. Kotihoidon tuen piirissä olevien lasten määrä on niin ikään ennakoitua suurempi ja näkyy arvioitua suurempana toteutumana. Kokonaisuudessa lasten määrän kasvu koti- ja yksityisessä hoidossa on joulukuusta 2009 huhtikuuhun 2010 yhteensä 30 lasta (928 > 958 lasta). Koti- ja vanhuspalvelujen tulosalueella omaishoidon tuki tulee neljän kuukauden toteuman perusteella ylittymään n

9 Palvelutarpeiden mukaiset investoinnit Kustannustehokkuus Tarve- ja hankesuunnitelmat 9 (29) Toimintatuottojen lisääminen Ensimmäisen välitilinpäätöksen ennusteen mukaan vastuualueen tulot tulevat toteutumaan talousarvion mukaisesti. Kustannusvertailu Kustannustietoisuutta pyritään aktiivisesti ylläpitämään mm. ostopalveluiden hintoja ja kriteerejä käydään läpi. Kilpailuttaminen ja hankintayhteistyö Aktiivisesti osallistuttu tukipalveluiden seudullisten/ Investointiohjelman mukaisten hankkeiden toteuttaminen Valmistellaan vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden tarvesuunnitelma vaj, tuj, hall.p alueellisten palveluiden suunnitteluun. Martinniemen päiväkodin rakentaminen aikataulussa. Länsipuolen päiväkodin suunnittelua on jatkettu. Kiviniemen päiväkodin hankesuunnittelutyö on käynnistynyt. Kultasimpun ja vuodeosaston muutostyöt tehty, hammashoidon muutostyöt suunnittelussa. Terveyskeskuksen lyhyen (2-3vuoden) ja pidemmän (3 ) aikavälin tilatarpeiden kartoitus on aloitettu.

10 10 (29) SOSIAALIPALVELUT: Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin ja Kohdennetut ja Työ- ja toimintakyvyn kartoitukset sosiaalisen yksilölliset yhteistyössä terveydenhuollon kanssa: toimintakyvyn sosiaalipalvelut Työ- ja toimintakyvyn arviointeja edistäminen tehdään 20:lle yhteiskuntatakuun Sosiaalityön tulosyksikön palvelukyky Asiakkaan osallistaminen päätöksentekoon Päätöksenteon viivytyksettömyys piirissä olevalle asiakkaalle. Säännöllisesti kokoontuvat moniammatilliset asiakastiimit Sosiaalitakuu palveluille: 1) Asiakas saa ajan sosiaalityöntekijän vastaanotolle kiireellisessä tapauksessa samana päivänä ja muussa tilanteessa viimeistään 7:ntenä arkipäivänä, kun hän on sitä pyytänyt. sj, jh,stt Työ- ja toimintakyvyn kartoituksia on tehty noin 25 asiakkaalle yhteistyössä terveydenhuollon kanssa. Pienaspan toiminta käynnistettiin uudelleen kevään 2010 aikana. sj, stt Lastensuojelussa, aikuissosiaalityössä sekä päivä- ja työtoiminnassa asiakkaan osallistaminen toteutui laadittaessa moniammatillisesti palvelu, kuntoutus ym. asiakassuunnitelmia. Sosiaalitakuu toteutui kriisitilanteissa, toimeentulotuen hakemusten ja lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä. Vammaispalveluiden kohdalla määräajat eivät toteutuneet. 2) Toimeentulotukihakemukset käsitellään ja päätökset tehdään kiireellisessä tapauksessa samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Muussa tilanteessa toimeentulotukea koskeva päätös tehdään viimeistään 7:ntenä arkipäivänä hakemuksen jättämisestä. 3) Vammaisten henkilöiden palvelutarve selvitetään heti kiireellisessä tapauksessa. Muussa tilanteessa palvelutarpeen selvittäminen aloitetaan viimeistään 7:ntenä arkipäivänä yhteydenotosta. Palvelusuunnitelma ja palveluja koskevat päätökset tehdään viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakemuksen tekemisestä.

11 11 (29) Asiakaslähtöisyys 4) Lastensuojelun tarpeen selvityksen aloittamisesta päätetään 7 vrk:n kuluessa ls-ilmoituksen saapumisesta. Selvitys on tehtävä viimeistään 3 kk:n kuluessa ilmoituksesta. Asiakastyytyväisyys Laadukkaat hoito- ja palvelusuunnitelmat; tehdään yksilöllisesti varsinaisen alkuarvioinnin jälkeen aikuissosiaalityön (= kuntouttava työtoiminta, päihdehuolto, toimeentulotuki), vammaispalvelun ja lastensuojelun asiakkaille sekä päivä- ja työtoiminnan asiakkaille. sj, stt Hoito- ja palvelusuunnitelmia tarkistettiin vastaamaan asiakkaiden palvelutarpeita. Erityishuolto-ohjelmia vahvistettiin seitsemälle (7) asiakkaalle. Asiakaspalautejärjestelmä ei ole vielä käytössä. Asiakaspalautteet palvelujen kehittämisen välineenä. SOSIAALIPALVELUT: Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Yhteisöllisyys ja moniarvoisuus Tiedottaminen Ennaltaehkäisevä työ ja sosiaalisiin ongelmiin puuttuminen Aktiivinen, avoin ja monikanavainen tiedottaminen Työllistäminen Toimiva päihdetyö ja alkoholiohjelmaan osallistuminen Yhteistyö asuntotoimen kanssa Arjen tukeminen sj, stt sj, jl, kp, Tiedottaminen toteutui Tilitorin ja Internetin välityksellä. Pitkäaikaistyöttömiä työllistettiin palkkatuella 38 ja kuntouttavan työtoiminnan kautta 25 sekä kolmannelle sektorille 9. Alkoholiohjelman kumppanuussopimus allekirjoitettiin kunnan ja sosiaali- ja terveysministeriön kesken Sosiaalitoimen ja asuntotoimen yhteistyökokoukset toteutuivat kuukausittain.

12 SOSIAALIPALVELUT: Henkilöstö ja johtaminen Johtamisen laatu Johtamisosaaminen Palvelurakenteen muutos sj, tuy:t)/ em:t 12 (29) Vammaispalvelussa jatkettiin palvelurakenteen muutosta siten, että valmisteltiin yhteistyössä asiakkaiden muuttoja laitosasumisesta avohuollon asumispalveluihin ja ostopalveluista kunnan omiin asumispalveluihin. Yöhoito ostettiin Onni- ja Ilonakotiin yksityiseltä palvelujentuottajalta asti. Helmikuussa 2010 käynnistettiin uutena toimintana Tsempissä mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta. Resurssien käyttö ja työn organisointi Tehtäväkuvausten tarkistaminen jatkuu. Muutoksen johtaminen Selkeät tehtäväkuvaukset ja järkevä työnjako eri ammattiryhmien kesken. Tarkistus vuoden 2010 aikana seuraavien osalta: - sosiaalityöntekijät/ toimistosihteerit - sosiaalityöntekijät/ohjaajat - päivä- ja työtoiminnanohjaajat/pajaohjaajat/avohuollonohjaaja - hoitajien tehtäväkuvaukset Onni- ja Ilonakodissa - perhetyöntekijöiden tehtäväkuvausten tarkistaminen Säännölliset kokoukset; sitouttaminen kokousaikatauluun ja yhteiseen kehittämiseen Tulosalueen tulosyksiköiden päivä- ja työtoiminnan sekä erityisryhmien asumispalvelujen muutosprosessit on viety loppuun mennessä. sj, tuy:/ em:t Henkilöstö osallistui aktiivisesti ja sitoutuneesti tulosyksiköiden kokouksiin ja yhteiseen kehittämiseen. Päivä- ja työtoiminnan sekä erityisryhmien asumispalveluiden muutosprosessi jatkuu.

13 13 (29) Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito Ammattitaidon kehittäminen Tiedottamisen tehostaminen tulosalueen eri yksiköiden välillä vuoden 2010 aikana Jokainen osallistuu täydennyskoulutukseen vähintään 3 päivänä vuoden 2010 aikana. Kannustetaan omaehtoiseen kouluttautumiseen. Kehityskeskustelut ja osaamiskartoitukset: Osaamiskartoitusten perusteella koulutus- ja kehittymissuunnitelmat ammattitaidon ylläpitämiseksi > itsearviointi. Työnohjaus järjestetään henkilöstölle pääsääntöisesti ryhmätyönohjauksena. Yhteinen henkilöstön kehittämispäivä järjestetään 1 x vuodessa. Tiedottaminen kuukausittain tulosyksiköiden yhteisissä kokouksissa. Henkilöstö osallistui täydennyskoulutuksiin kevään 2010 aikana. Kehityskeskustelut ovat käynnistyneet. Työnohjaus on toteutunut ryhmätyönohjauksena. Ei ole toteutunut. Hyvinvoiva henkilöstö Työhyvinvointi Työturvallisuus Tyhyindeksi paranee. Sairauspoissaolot vähenevät. Säännölliset työturvallisuuteen liittyvät harjoitukset ja hälytinjärjestelmien testaukset Ei ole mitattu. Hälytinjärjestelmiä on testattu. SOSIAALIPALVELUT: Rakenteet ja palveluprosessit Vaikuttava palvelujärjestelmä Sosiaalityön prosessi Yhteistyö ja tavoitettavuus Alkuarviointi: Otetaan käyttöön tutkittuun tietoon perustuvat lomakkeet palvelutarpeen alkuarviointia varten vuoden 2010 aikana. Määritellyt toiminta- ja yhteistyöprosessit: Nimetään moniammatilliset tiimit sosiaalityön, erityisryhmien asumispalvelujen sekä päivä- ja sj, stt sj, jl, tuy em:t Alkuarviointilomake on otettu käyttöön aikuissosiaalityössä. Toiminta- ja yhteistyöprosessien selkiyttäminen jatkuu (pienaspa, mtt jne.). Pitkäaikaistyöttömien työttömyyden katkaisemiseksi käynnistettiin yhteistyö kunnan

14 14 (29) työtoiminnan asiakkuuksissa. Selkiytetään tiimien perustehtävät ja tavoitteet asiakastyössä. Tiimit sopivat työn seurannasta ja arvioinnista sisäisesti sopimiensa kriteereiden perusteella. Suunnitelmallisen yhteistyön lisääminen eri vastuualueiden ja kolmannen sektorin kanssa. Selkeät toimintamallit, ohjeet ja laatukriteerit Kirjallisten toimintamallien ja ohjeiden päivittäminen ja laatukriteereiden valmistelun käynnistäminen vuoden 2010 aikana eri vastuualueiden kanssa. Lautakunta hyväksyi kunnan ja kolmannen sektorin välisen yhteistoimintasopimuksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä. Sosiaalipalveluiden ml sosiaalipäivystys ohjeiden ja toimintamallien päivitys jatkuu. Työpajojen laatukäsikirja on valmis. SOSIAALIPALVELUT: Talous Kustannustehokas rakenne Palvelujen järjestämis- ja tuottamistapa Uudet kumppanuudet: Haetaan uusia kumppanuuksia yksityisiltä palvelujentuottajilta ja kolmannelta sektorilta täydentämään kunnallista palvelutuotantoa. Kunnan ja yksityisten palvelujentuottajien yhteistoiminnan kehittäminen erityisryhmien asumisvalmennuksen osalta. Onni- ja Ilonakodin toiminnan uudistaminen vuoden 2010 aikana vastaamaan toimintaympäristön muutosta avohuoltopainotteisuudesta ja asumisvalmennuksesta Kustannustehokkuus: - /asiakas, - /päivä, Yhteistyötä lisätty sekä yksityisten palvelujentuottajien (asumispalvelut) että Vireä kolmas sektori -hankkeen (työllistäminen) kanssa. Erityisryhmien asumisvalmennukseen liittyvä yhteistoiminta ja kehittäminen ei ole toteutunut. Muutostyö jatkuu. Talouden ja toiminnan arviointi jatkuu.

15 15 (29) Työllisyys Työttömyyden katkaisu - /yksikkö: Talouden ja toiminnan jatkuva sisäinen tarkkailu ja säännöllinen raportointi kustannuskehityksestä vähintään 3 kertaa vuodessa perusturvalautakunnalle Kuntouttava työtoiminta: Vähintään 70 pitkäaikaisasiakkaan työttömyyden katkaisu yhteistyössä kunnan eri vastuualueiden kanssa vuoden 2010 aikana Nuorten työpajat / yksilö-, ryhmä- ja työvalmennus: Vähintään 45 nuoren työttömyyden katkaisu työpajoilla vuoden 2010 aikana Pitkäaikaistyöttömiä on työllistetty 38. Työpajoille on työllistetty kuntouttavan työtoiminnan kautta 11 nuorta.

16 KOTI- JA VANHUSPALVELUT: Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin Ikäihmisten Seurataan vanhusten asuntojen edistäminen asuinolosuhteet korjaus-/muutostöiden määrää/vuosi. vtj, em:t 16 (29) Tähän mennessä ei ole tehty yhtään korjaus-/ muutostyöpäätöstä. Ennaltaehkäisevä työ Hyvinvointia tukevat kotikäynnit 80 vuotta täyttäville Hyvinvointia tukevat kotikäynnit on aloitettu ja tehty tähän mennessä 11 henkilölle. Asiakaslähtöisyys Kuntoutusta edistävä toimina Palveluiden saatavuus Palvelujen kattavuus Muistineuvolatoiminta Kuntoutusta edistävien toimenpiteiden kirjaaminen hoito- ja palvelusuunnitelmiin. VoiTas-testien tekeminen ainakin kerran vuodessa palvelujen piirissä oleville. VoiTas-ryhmien järjestäminen yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Asiakkaat palvelujen piiriin lainsäädännön mukaisessa määräajassa - 92 % yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan (738) % yli 75-vuotiaista on säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä (112). - omaishoidon tuen piirissä on 6 % yli 75-vuotiaista (48). Omaishoitajien vapaat toteutuvat lain mukaisesti. - tehostetuissa palveluasunnoissa asuu 5 % yli 75-vuotiaista (40). Vuorohoito- ja lomapaikat Hannankodilla Päivätoimintaryhmien jatkaminen 3x/viikko vtj/em:t Muistineuvolatoiminta on alkanut aktiivisesti, ja muistitestejä on jo tehty 67 (vastaava luku viime vuonna oli 15). Muistilääkkeitä on aloitettu 10 asiakkaalle. Asiakkaiden viikko-ohjelmiin on laitettu kuntoutusta edistäviä toimenpiteitä. VoiTas-ryhmiä on järjestetty Revontalolla ja Kiiminkijoen opistolla. Asumispalveluissa VoiTas-testit tehdään toukoelokuun aikana. On pääasiassa toteutunut. 91 % yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan (730). 11 % yli 75-vuotiaista on säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä (88). Omaishoidon tuen piirissä 8,9 % yli 75-vuotiaista (71). Tehostetuissa palveluasunnoissa asuu 5,9 % yli 75-vuotiaista (47). Vuorohoito- ja lomapaikkapäiviä on kertynyt yhteensä 1426 (noin asiakasta/pv). Päivätoimintaryhmät ovat toimineet 3 x/viikko.

17 17 (29) Osallistuminen ja vaikuttaminen Asiakaskyselyt Asiakaspalautteiden hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä vtj/em:t Asiakaskyselyjä ei ole vielä tehty. Vanhusasiain neuvosto Asiakastyytyväisyys Vanhusasiain neuvoston toiminnan hyödyntäminen vanhuspalvelujen kehittämisessä Vanhusasiain neuvoston aloitteen perusteella kuntaan on suunnitteilla vanhusten toimintapuisto. KOTI- JA VANHUSPALVELUT: Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Tiedottaminen Kunnan internet-sivujen säännöllinen päivittämien Toiminnan muutoksista ja ajankohtaisista asioista tiedotetaan Tilitorissa. Kehitysmyönteisyys Hyvien käytäntöjen kokeilu ja käyttöönotto Kunnan vanhustyötä koskevat internet-sivut on päivitetty. Tilitorissa on ilmoitettu ainakin VoiTas-ryhmistä. KOTI- JA VANHUSPALVELUT: Henkilöstö ja johtaminen Hyvinvoiva henkilöstö Henkilöstön ammattipätevyys ja määrä Työhyvinvointi Virat ja toimet on täytetty ammattitaitoisilla työntekijöillä. Henkilöstömäärä on mitoitukseltaan vähintään keskivertomitoituksessa valtakunnallisten suositusten mukaan. Sijaisten saatavuuden turvaaminen Sairauspoissaolot laskevat. Tyhyindeksi paranee. vtj/em:t vtj/em:t Henkilöstömäärä on keskivertomitoituksen mukainen. Sijaisrekrytointiohjelma on otettu käyttöön huhtikuussa. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna (895 pv/490pv) 82,6 %. Tyhyindeksin mittaus meneillään henkilöstöhallinnon toimesta.

18 18 (29) Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito Työturvallisuus Ammattitaidon kehittäminen Hyvä johtaminen Toimiva johtamisjärjestelmä Huomioidaan kalustehankinnoissa, tilasuunnittelussa ja työmenetelmien kehittämisessä. Hyödynnetään työterveyshuollon asiantuntemusta. Kehittämiskeskusteluissa osaamiskartoitus Koulutussuunnitelman tekeminen ja seuranta koulutuskorteilla Organisaatiomuutoksen toimeenpano ja esimiesten työnkuvien selkeyttäminen vtj/em:t On huomioitu (työtuolit) Kehityskeskusteluissa on kartoitettu osaamista. Koulutus painottuu tänä vuonna psykogeriatrisen asiakkaan käytöshäiriöiden haasteisiin sekä ensiaputaitojen päivitykseen. Lääkehoitokoulutuksen loppuunvieminen toteutetaan asumispalveluissa. Organisaatiomuutos toteutui vuoden vaihteessa ja työnkuvia on selkiytetty. Kehityskeskustelut Kehityskeskustelut on aloitettu. KOTI- JA VANHUSPALVELUT: Rakenteet ja palveluprosessit Toimivat palveluprosessit Asiakkuuskriteerit Monipuoliset palvelujen tuottamistavat Toimitaan asetettujen kriteerien mukaisesti. Tarkistetaan omaishoidon tuen myöntämiskriteereitä. Palvelusetelin käyttöönotto kotihoidossa Koneellinen lääkkeenjako käynnistetään sekä kotihoidossa että palveluasunnoissa. Minimobiilit otetaan käyttöön vtj/em:t On toimittu asetettujen kriteerien mukaisesti. Omaishoidon tuen myöntämiskriteerit on tarkistettu vuoden alusta lukien. Ei ole vielä otettu käyttöön. Kotihoidossa on siirretty 40 asiakasta koneelliseen lääkkeenjakoon. Minimobiilit ovat olleet koekäytössä ja nyt on tehty tilaukset mobiilien hankinnasta. kotihoidossa. Tehostettu kotihoito toteutetaan. Syöpäpotilaiden oireenmukaisia kotihoidon käyntejä on tilastoitu 86. Haavanhoitoja on tilastoitu 312.

19 Toimivat tarkoituksenmukaiset verkostot Jäsentynyt ja tavoitteellinen verkostoyhteistyö 19 (29) Tiimityöskentelyn kehittäminen Tiimityöskentelystä järjestettyyn koulutukseen osallistui 63 työntekijää. Työntekijöiden välistä työnjakoa on kehitetty kotihoidossa. RAI-arviointijärjestelmän palautteet hyödynnetään toimintaan. Osallistutaan seutukuntayhteistyöhön ja tiivistetään yhteistyötä kunnan muiden hallintokuntien sekä yksityisten ja kolmannen sektorin kanssa. vtj/em:t Rai-arviointiin on ilmoitettu asumispalveluiden toimintatietoja kevään aikana ja kustannus- sekä henkilöstötietoja toimitetaan kesäkuun alkuun mennessä. Tämän jälkeen saamme tarkempia vertailutietoja toiminnasta. Yhteistyötä on tehty järjestöjen kanssa vanhusten toimintapuistohankkeen yhteydessä. KOTI- JA VANHUSPALVELUT: Talous Tasapainoinen ja kestävä talous vtj/em:t vtj/em:t Kustannustehokas rakenne Talouden hallinta Palvelujen järjestämis- ja tuottamistapa Kuukausittainen seuranta, välitön puuttuminen poikkeamiin Valmistellaan vanhuspalveluiden tarvesuunnitelma vuoden 2010 aikana. Lisätään muutoksilla vuonna 2010 palveluasunnot Kultasimppuun 2-3 lisäasuntoa ja muutetaan Leppäkodin ryhmäasunnot tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Joustava resurssien ohjaaminen yksiköiden välillä Talousarvion toteumaa on käyty läpi jokaisessa kotihoito- ja vanhuspalveluiden esimiesten yhteisessä kokouksessa. Hoitotarvikejakelun kriteerien toteutumista tehostettu vaippojenkäytön osalta. Kotihoidon asiakkaiden hoitosuunnitelmiin on kirjattu vaippojen käyttö sekä vaippavastaavat on nimetty joka tiimiin. Ei ole vielä tehty. Tehty selvitystä vanhuspalveluiden tarpeesta v:een 2030 saakka monikuntaliitosselvityksen yhteydessä. Alku vuonna helmi-maaliskuun vaihteessa remontoitiin palveluasunnot Kultasimppuun 2 lisäasuntoa ja muutettiin vuoden alusta Leppäkodin ryhmäasunnot tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Työntekijöiden vaihtoa on ollut yksiköiden välillä.

20 TERVEYSPALVELUT: Asiakas ja kuntalainen Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Väestön tukeminen omatoimiseen vastuunkantoon hyvinvoinnistaan Hyvinvointistrategia n laatiminen Terveyden edistämisen näkökulma soveltuvasti jokaisessa asiakaskontaktissa Syrjäytymisen ehkäisy Monimuotoinen tiedottaminen artikkelein, tietoiskuin ja teemapäivin väestölle ja eri potilasryhmille, vuonna 2010 erityiskohderyhmänä nuoret ja pitkäaikaistyöttömät TUKEVA-hankkeeseen osallistuminen (mm. hyvinvointiarvio) Moniammatillisten arvioinnit ja hoitosuunnitelmat paljon palveluita tarvitseville Hyvinvointistrategian aktiivinen valmistelu Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusten juurruttaminen 20 (29) Diabetes- ja ravitsemusteemapäivä pidetty huhtikuussa. Pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden terveys- ja toimintakykytarkastuksia tehty yhdessä sosiaalitoimen kanssa. Toimintamalli juurtumassa ja sitä käyty esittelemässä myös seudullisissa tilaisuuksissa. Neuvolassa otettu käyttöön TUKEVA-hankkeen mukainen perheen hyvinvointiarvio äitiysneuvolassa pilottina. Asiakaslähtöiset terveyspalvelut Osallistuminen ja vaikuttaminen Perusterveydenhuoll on palvelujen saatavuus Palveluiden monimuotoisuus Jatkuva asiakaspalaute Syrjäytymisvaarassa olevien henkilöiden moniammatillinen arviointi ja aktiivinen puuttuminen Puhelinneuvonnan vaikuttavuuden lisääminen Mittareiden kehittäminen hoidon tarpeen arvioinnin onnistumisesta Asiakkaat palveluiden piiriin säädöstenmukaisissa määräajoissa Kohdennetut ja yksilölliset palvelut Palveluiden kehittäminen kyselyjen tulosten ja jatkuvan palautteen avulla Asiakastyytyväisyys Puhelinneuvonnalle pyritty järjestämään lisäresursseja mm. vastaanoton reseptitoimintoa tarkoituksenmukaistamalla. Hoitotakuun määräajoissa on pysytty. Lääkäreiden vastaanotolla (2 kk) ja suun terveydenhuollossa (6 kk) kiireettömän vastaanoton saantiaika on pitkähkö. Jatkuva asiakaspalaute on käytössä. Erityisesti sähköinen palaute kunnan nettisivujen kanssa on lisääntynyt. Palautteisiin on pyritty vastaamaan henkilökohtaisesti, mikäli yhteystiedot on jätetty.

21 21 (29) Palautteet osoitetaan yksiköihin ja niihin reagoidaan mahdollisuuksien mukaan toiminnallisesti. Systemaattinen asiakaskysely on tarkoitus tehdä syksyllä asiakaspalveluyksiköissä. TERVEYSPALVELUT: Vetovoimaisuus ja elinvoima Hyvä julkisuuskuva Tiedottaminen Kehitysmyönteisyys Aktiivinen ja oikea-aikainen tiedottaminen Innovatiivinen ja ennakkoluuloton ote Tilitorilehteä, Rantapohjaa ja terveysaseman ilmoitustauluja sekä nopeiten reagoivana kunnan internetsivuja on pyritty hyödyntämään. Yhteisöllisyys ja moniarvoisuus Syrjäytymisen ja sen seurannaisilmiöiden estäminen Seurataan aktiivisesti valtakunnallisia ja seudullisia uusia malleja Kokeillaan ja laajennetaan tai hylätään uusia menetelmiä Päihdetyön tehostaminen Arjen tukeminen Pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytyneiden toimintakyky- ja terveystarkastukset ovat käytössä. TERVEYSPALVELUT: Henkilöstö ja johtaminen Henkilöstön koulutuspääoma ja ammattitaito Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen Ammatillisuus ja oman työn kehittäminen Jokainen työntekijä käy koulutuksessa vähintään 3 pv vuodessa Tehdään koulutussuunnitelma työyksiköittäin ja yksilöittäin. Koulutuspalautteen ja -arvio systemaattinen käyttöönotto. Uusien työmenetelmien kehittäminen Osaamisen ja ideoiden jakaminen Koulutuksiin on osallistuttu aktiivisesti. Sisäinen koulutus on suunniteltu keväälle ja mm. elvytyskoulutus tulee toteutumaan koko henkilöstölle. Koulutuspalaute on käytössä yksiköissä.

22 Henkilöstön hyvinvointi Henkilöstön ammattipätevyys ja määrä Työhyvinvointi Työturvallisuus Hyvä johtaminen Selkeä johtamisjärjestelmä Viroissa ja toimissa ammattitaitoiset työntekijät Henkilöstön riittävyyden varmistaminen työmenetelmien kehittämisellä ja työpanoksen kohdentamisella TYHY-indeksi nousee Sairauspoissaolot kääntyvät laskuun Asianmukaiset, ergonomiset ja turvalliset työtilat Käynnistetään terveyskeskuksen tilojen uudistamissuunnitelmat Turvallisuusohjeiden jatkuva kertaaminen työyksiköissä Organisaatiomuutoksen toimeenpano Esimiesten työnkuvien selkeyttäminen, lähiesimiestoiminnan kehittäminen Säännölliset kehityskeskustelut 22 (29) Virkoihin ja toimiin on saatu hyvin hakijoita. Sairaanhoitajien ja psykologien sijaisuuksien täytössä on ollut ongelmia. Joustavalla henkilöstön ja osaamisen siirrolla on pyritty ratkaisemaan mm. kuntouttavan hoitotyön ja vastaanoton reseptinkäsittelyn ongelmakohtia. Kunnan koko henkilöstölle kahden vuoden välein toteutettavaa TYHY-arviointia ei ole vielä tehty. Vuodeosaston tiloja on remontoitu. Koko terveyskeskuksen tilasuunnitelmia on käynnistetty aktiivisesti. Organisaatiomuutoksen toimeenpano on toteutettu. Delegointipäätösten ja työnkuvien avulla on pyritty selkeyttämään lähiesimiestoimintaa ja osin onnistuttu. Koko perusturvapalveluiden hallinnon järjestäminen ja toisaalta mahdollisen monikuntaliitoksen edellyttämä integrointi ja toimintojen sekä henkilöstön muutosvalmennus tulevat vaatimaan esimiesten työpanosta paljon. TERVEYSPALVELUT: Rakenteet ja palveluprosessit Vuodeosastotoiminnan kehittäminen Vuodeosastojen yhdistyminen hallinnollisesti ja toiminnallisesti Osaston toiminnan sopeuttaminen tarpeita vastaavaksi Psykogeriatrisen yksikön perustaminen Vuodeosastot yhdistyneet hallinnollisesti. Toiminta kahdessa tiimissä. Tiloja remontoitu. Toiminnallisesti henkilöstön osalta päästään eteenpäin toukokuusta alkaen. Tilat on saatu remontoitua valmiiksi huhtikuussa Asiakkaiden sijoittuminen ja toimintamalli vielä suunnitteilla.

23 23 (29) Toimivat ja tarkoituksenmukaiset palveluprosessit Toimiva verkostotyö Tiedon hallinta Työnjaon kehittäminen Paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluprosessin kehittäminen Yhteisten toimintamallien ja prosessien kuvaaminen ja kattava käyttöönotto Tietojärjestelmien tarkoituksenmukaisu us ja hyödynnettävyys Tietoturva Terveyskeskusavustajien osaamisen hyödyntäminen uusien toimintamallien avulla Suuhygienistien tehtävien vakiinnuttaminen edelleen Moniammatilliset ja monitoimijaiset tavoitteet, yhteiset hoito- ja palvelusuunnitelmat Aktiivinen yhteistyö poikkihallinnollisesti sekä kolmannen sektorin ja yksityissektorin toimijoiden kanssa Kirjaamisen ja raportoinnin kehittäminen Seudullisten suuntausten seuraaminen, yhteensopivuuden varmistaminen tietohallinnossa Hyvien käytäntöjen käyttöönotto (esim. omahoito, sähköinen asiointi) Tehdään terveyspalveluiden tietoturvasuunnitelma Vastaanoton tiimimalli ja eri työntekijäryhmien rooli kehitteillä. Sairaanhoitajaresurssia kaivattaisiin lisää. Terveyskeskusavustajien hoitotyön rooli vielä mietityttää. Suuhygienistien tehtäväkuva ja hammashoitajan ennaltaehkäisevien suun terveystarkastusten toimintamalli toteutunut. Eri potilasryhmien (COPD, tekonivel-, AVHpotilaat) hoitopolkuja käyty läpi. Tupakoinnin vieroituspolku suunniteltu. Perhevalmennus toimii, yhteistyötä mm. seurakunnan kanssa. Yhteistyö koulun kanssa, mm. oppilashuoltotyöryhmän kanssa toimii. Suuhygienistien yhteistyö koulujen terveystiedon opettajien kanssa käynnissä. Neuvolan ennaltaehkäisevä perhetyö käynnissä. Yhteistyötä tehty Sydänpiirin ja Haukiputaan sydänyhdistyksen kanssa diabeetikkojen seulontapäivässä. Syöpäyhdistys yhteistyössä vuodeosaston kanssa. Tietotyöryhmä on käynnistetty (tietojärjestelmä, tietoturvasuunnitelma aloitettu). Esimiehille ollut kirjaamiskoulutusta. Effica-työryhmä jakaantui käyttäjille ja toisaalta ylätasolla toimiviin. Seurataan aktiivisesti ja yhdessä ppshp:n aluehankkeen tiimoilta mm. sähköisen reseptin valtakunnallista kehittymistä.

24 24 (29) TERVEYSPALVELUT: Talous Tasapainoinen ja kestävä talous Talouden hallinta Kustannustehokkuus Talouden seuranta ja reagointi sekä esimiesten että henkilöstön kesken Erikoissairaanhoidon kustannusten aktiivinen ja reagoiva seuranta Oikean hoidonporrastuksen ylläpito Toimintatuottojen lisäämisen mahdollisuuden selvittäminen Ostopalveluiden kilpailutus omana kuntana tai yhdessä muiden kuntien kanssa Taloutta seurataan aktiivisesti kuukausittain sekä esimieskokouksissa että henkilöstön kanssa. Kustannustietoisuutta pyritään aktiivisesti ylläpitämään. Mm. ostopalveluiden hintoja ja kriteerejä käydään läpi. Aktiivisesti osallistuttu tukipalveluiden seudullisten/alueellisten palveluiden suunnitteluun. Erikoissairaanhoidon kustannuksista tiedotetaan aktiivisesti myös keskushallintoon. Tarkoituksenmukaiset investoinnit Tarve- ja hankesuunnitelmat Erityispalveluiden seudullisen järjestämismahdollisuuden selvittäminen (lääkehuolto, apuvälinepalvelut, välinehuolto, röntgen) Tehdään terveyskeskuksen tilojen uudistamissuunnitelma vuonna 2010 Tilojen aktiivinen ja tarkoituksenmukainen suunnittelu on käynnistetty. Suunnitelmat vuosien päähän ovat tehtävissä vasta monikuntaliitospäätöksen jälkeen. Akuutisti tarvitaan lisätilaa vastaanotto-, neuvola- ja fysioterapiaasiakastyöhön.

25 25 (29) PÄIVÄHOITOPALVELUT: Asiakas ja kuntalainen Perheen osallisuus varhaiskasvatuksessa Monimuotoinen päivähoito Varhaiskasvatussuu nnitelma (Vasu) Sähköisen asioinnin tehostaminen TAK (Tutki, Arvioi, Kehitä) -palautejärjestelmä Vaihtoehtoiset päivähoitopalvelut Käynnistetään vuorovaikutteinen luentosarja vanhemmille ja kasvattajille Lapsen vasu laaditaan jokaiselle lapselle Sähköinen päivähoitohakemus on käytössä. Sähköpostia käytetään vanhempien ja päivähoidon välisessä vuorovaikutuksessa. Asiakaspalautetta hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Yksityinen päivähoito ja avoin päiväkotitoiminta ovat perheille vaihtoehtoisia päivähoitomuotoja phj phj hall.p phj phj Ei ole aloitettu. Henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma on tehty jokaiselle päivähoidossa olevalle lapselle. Sähköisen päivähoitohakemuksen käyttöönottoon liittyen on ollut pääkäyttäjille ja päivähoidonohjaajille kolme koulutuspäivää, joiden aikana on suunniteltu ja muokattu tietoja ja tekstejä taustatietoihin. Sähköposti on käytössä muutamassa päiväkodissa. TAK-arviointikysely on huhtikuun loppuun mennessä tehty alueen 6 päiväkodeissa ja esiopetuksessa. Vanhemmilta on pyydetty palautetta/toiveita yksikkökohtaisen vasun työstämisessä. Yksityisen päivähoidon kuntalisät ovat seudullisella tasolla. Yksityisen päivähoidon käyttö on joulukuun 2009 tasolla (12/ ja 4/ lasta). Avointen päiväkotien toiminta jatkuu Kellossa ja Kirkonkylällä.

26 26 (29) PÄIVÄHOITOPALVELUT: Vetovoimaisuus ja elinvoima Riittävät, turvalliset ja toimivat päivähoitotilat Tarveselvitys Pienistä, epätaloudellisista ja turvattomista yksiköistä luopuminen Uudet päivähoitoyksiköt ovat toiminnallisesti monipuolisia ja tarjoavat turvallisen varhaiskasvatusympäristön. phj, hall.p Aseman tuvan (Torvelantie 10) ja ns. Vönsterin tilojen vuokrasopimukset päättyvät Martinniemen päiväkodin laajennuksen tilat ovat suunniteltu mahdollistamaan pienryhmätoiminta ja lasten toiminnallinen tarve. PÄIVÄHOITOPALVELUT: Henkilöstö ja johtaminen Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö phj Varhaiskasvattajan ammatillisuus Koulutussuunnitelma Hyvä johtaminen Keskitytään vasun mukaisesti henkilökunnan ammatillisen tietoisuuden lisäämiseen ja lapsen sekä perheen kohtaamiseen. Sisäistä koulutusta järjestetään henkilökunnan osaamista hyödyntäen. Päivähoidon johtamisen strategiset linjataan uuden organisaatiomallin näkökulmasta. phj Vasun käyttöön ottoon liittyen on järjestetty kaksi koulutustilaisuutta ja 18.4.henkilöstölle, osallistujia oli 170/ tilaisuus. Koulutusten sisältö rakennettiin tukemaan yksikköjen vasujen valmistumisprosessia. Alueilla on pidetty vasuun liittyviä henkilöstön työkokouksia ja tehty aiheeseen liittyviä välitehtäviä. Varhaiskasvatuksen erityisopettajat ovat järjestäneet iltapäiväkoulutusta henkilöstölle. Puheterapeutit pitivät Kuvat käyttöön päivähoidossa -koulutusiltapäivän ja ADHD-liiton aluesihteeri perehdytyksen lapsen ADHD-oireyhtymään. Jälkimmäinen koulutus oli suunnattu avustajille. Päivähoidon esimiesten kehittämispäivät pidettiin KT Tuulikki Vennisen johdolla. Päivien aikana työstettiin mm. varhaiskasvatussuunnitelmaa johtamisen näkökulmasta

27 27 (29) Työergonomia Kehityskeskustelut tukevat työhyvinvointia ja ovat johtamisen ja suunnittelun väline. Työergonomia huomioidaan kalustehankinnoissa, tilojen suunnittelussa ja työmenetelmien kehittämisessä. Työterveyshuollon asiantuntemusta hyödynnetään. phj phj Kehityskeskustelujen antia on hyödynnetty henkilöstön jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseen sekä pedagogisen ohjaamisen välineenä. Henkilöstön Sas-työryhmän kautta on kaksi henkilöä siirtynyt työkokeiluun muille tulosalueille. Uusia kalustehankintoja on tehty hyvin niukasti. Työterveyshuollon asiantuntemusta on pyydetty tarvittaessa. PÄIVÄHOITOPALVELUT: Rakenteet ja palveluprosessit Monimuotoinen ja turvallinen varhaiskasvatus Todentuva varhaiskasvatussuu nnitelma Turvalliset ja toimivat päivähoitotilat ulkona ja sisällä Päivähoitoyksiköiden varhaiskasvatussuunnitelmat ovat valmiit ja ohjaavat kasvatustyötä. Henkilökunnan toiminta on ammatillista, tasa-arvoista ja yksilöä kunnioittavaa. Lapsiryhmien muodostamisessa ja toiminnassa kokeillaan uusia malleja. Lapsiryhmien muodostamisessa ja toiminnassa kokeillaan uusia malleja. Tilat ja kalusteet ovat kunnossa. Pelastussuunnitelmat ja turvallisuusohjeet on päivitetty. phj phj Yksiköiden vasujen koostaminen on aloitettu ja yksiköt työstävät sitä omissa aikatauluissaan. Yksikkökohtainen aikataulutus ja työstämistapa ovat osoittautuneet tehokkaaksi. Tiimikeskusteluissa ja koulutuksissa on noussut esille erityisesti kasvattajien tietoinen oman toiminnan, sen perusteiden, arvojen ja työtapojen reflektointi kunnan Varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Pienryhmätoimintaa on aloitettu useissa yksiköissä ja ryhmissä. Palvelupyyntöjärjestelmä on tehostanut tilojen ja kalusteiden kunnossapitoa. Sisäilmatutkimus ja kuntokartoitus ovat menossa Huvipolun päiväkodin ja ryhmäperhepäiväkodin tiloissa. Suunnitelmat ja ohjeet ovat ajantasaiset. Työsuojelupiirin tarkastuksia on pidetty alueilla 3 ja 6.

28 28 (29) Yksityinen päivähoito Yhteistyötä ja valvontaa tehostetaan; yhteistyö-käyntejä päiväkoteihin ja perhepäivähoitajien luo lisätään. Lautakunnalle raportoidaan yksityisen päivähoidon toiminnasta vuosittain. phj Yksityinen perhepäivähoidon ja päiväkotien toiminnat ovat eriytetty kahden ohjaajan ohjaukseen tavoitteena tiivistää yhteistyötä molempien hoitomuotojen edustajien kanssa. Toimintaraporttia ei ole tehty. PÄIVÄHOITOPALVELUT: Talous phj Päivähoitopalvelujen riittävyys Kustannustehokkuus Päivähoitopaikka järjestetään lakisääteisessä ajassa. Esiopetus järjestetään kaikille ilmoittautuneille. Menojen ja tulojen keskinäinen tasapainottaminen Päivähoito- ja esiopetuspaikka järjestyy päivähoitolain/perusopetuslain mukaisesti. Yksityinen päivähoito on perheille todellinen vaihtoehto riittävän kuntalisän avulla. Päiväkotien toiminta-aikoja täsmennetään vastaamaan työelämän tarpeita. Päivähoidon menot suhteutetaan annettuun talousarvioon huomioiden päivähoitolaki ja -asetus. phj Esiopetuspaikka on järjestetty lakisääteisessä ajassa. Päivähoitopaikkaa ei ole pystytty tarjoamaan kaikille hakijoille velvoiteaikaan, perheitä on ohjattu yksityiseen päivähoitoon ja neuvoteltu perheiden kanssa tilapäisistä ratkaisuista. Kaikki yksityiset päivähoitopaikat ovat käytössä. Kuntalisät ovat seudullisella tasolla. Päivähoitoyksiköiden aukioloaikoja ei ole muutettu, vanhempien tarpeiden (mm. pitkä työmatka) mukaan aukiolossa on kuitenkin joustettu. Jatkettua aukioloa on edelleen Kiviniemen ja Huvipolun, vuorohoitoa Suo-Ukon ja Suovillan ryhmäperhepäiväkodeissa. Neljän kuukauden toteutuman perusteella yksityisen päivähoidon tuen kuntalisä ja kotihoidon tuki ovat ylittymässä. Lasten määrä yksityisessä päivähoidossa on pysynyt viime vuoden lopun tasolla, mutta alle 3-vuotiaiden osuus näyttää ennakoitua suuremmalta. Heistä maksettava kuntalisä on 223 /kk korkeampi kuin yli kolmevuotiailla (523 ja 300 /kk), joka osaltaan selittää kasvaneet kustannukset.

29 Päivähoitolaki ja turvallisuusnäkökohdat huomioidaan sijaisten rekrytoinnissa Käyttö- ja täyttöaste Käyttöastetta seurataan kuukausittain phj 29 (29) Kotihoidon tuen piirissä olevien lasten määrä on niin ikään ennakoitua suurempi ja näkyy arvioitua suurempana toteutumana. Kokonaisuudessa lasten määrän kasvu koti- ja yksityisessä hoidossa on joulukuusta 2009 huhtikuuhun 2010 yhteensä 30 lasta (928 > 958 lasta). Lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt on pyritty järjestämään sisäisin siirroin, kuitenkin pienissä yksiköissä poissaolo edellyttää aina sijaista. Etenkään lyhyisiin poissaoloihin ei ole aina saatu kelpoisuusehdot täyttävää sijaista. Uusi rekrytointiohje on jonkin verran vaikeuttanut ja hidastanut rekrytointiprosessia. Koko päivähoidon käyttöaste oli tammikuussa 87,5 %, helmikuussa 82,5 %, maaliskuussa 84,9 % ja huhtikuussa 87,8 %. Luvuissa ovat mukana myös avoimet päiväkodit, joiden käyttöasteet eivät näy ohjelmasta (Effica) saatavassa tilastossa. Tämä laskee käyttöastetta jonkin verran. Lyhennykset: atk-suunn. atk-suunnittelija em(:t) esimies, esimiehet hall.p. hallintopäällikkö jl johtava lääkäri jhl johtava hammaslääkäri khem kotihoidon esimies keh.p kehittämispäällikkö oh(:t) osastonhoitaja(t) phj päivähoidonjohtaja pho(:t) päivähoidonohjaaja(t) sj sosiaalijohtaja stt sosiaalityöntekijä tuj(:t) tulosalueen johtajat tye(:t) tulosyksiköiden esimiehet vaj vastuualueen johtaja vtj vanhustyönjohtaja

Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009. Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen

Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009. Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009 Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen PERUSTURVAPALVELUT TUKIRYHMÄ SOSIAALITYÖ- JA VAMMAISPAL- VELUT KOTI- JA LAITOS- HOITO TERVEYDEN- JA SAIRAANHOITO

Lisätiedot

Mittarit ja tavoitetasot

Mittarit ja tavoitetasot 1 (27) Perusturvalautakunta 22.2.2011 / LIITE 20 SOSIAALIPALVELUT Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin ja sosiaalisen toimintakyvyn edistäminen Kohdennetut ja yksilölliset sosiaalipalvelut Työ- ja toimintakyvyn

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE. Mittarit ja tavoitetasot

PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE. Mittarit ja tavoitetasot 1 (27) PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE PERUSTURVA Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Kriittiset menestystekijät Hyvinvointistrategian laatiminen Mittarit ja tavoitetasot

Lisätiedot

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin organisaatio

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen

Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit 1-4/2015: Järjestämissopimusten toteutuminen Järjestämissopimusten toteutuminen strategisten painopisteiden näkökulmasta Sähköiset palvelut ja etäasiointi Perhepalvelut: Omahoitopalvelut,

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Perhepalvelut: seudullinen katsaus Toimii hyvin, tavoitteisiin päästy Toimeentulotuen Kela-siirtoon valmistauduttu

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006 Varhaiskasvatuksen strategia Opla 48 10.05.2006 Visio 2013 Lohjan varhaiskasvatus tarjoaa 2800 lapselle perheen tarpeisiin vastaavat alueelliset ja laadukkaat peruspalvelut. Palvelutoimintaa toteuttaa

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22. Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22. Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1 (28) Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22 PERUSTURVAPALVELUT Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Hyvinvoinnin edistäminen Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Palvelut järjestetään monimuotoisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Ryhmän nimi: Sosiaali- ja terveyskeskus TOIMINTAA OHJAAVAT TAVOITTEET TOIMENPITEET JA SEURANTA TOTEUTUMINEN 25.4.2016 1. Sujuvat arjen palvelut Kuntalaiset saavat lain edellyttämät sotepalvelut Palvelut

Lisätiedot

Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1-8/2009. Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö. sj, tulosalueen työntekijät,

Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1-8/2009. Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö. sj, tulosalueen työntekijät, 1 (17) Perusturvalautakunta 22.9.2009 / LIITE SOSIAALITYÖ JA VAMMAISPALVELUT: Vaikuttavuus ja palvelukyky: Taulukko 1 Hyvinvoinnin edistäminen Asiakassuunnitelmat Kuntoutussuunnitelmat Aktivointisuunnitelmat

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu Markus Pauni. Strateginen päämäärä. Kaupunkistrategian. Sivistystoimen tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu Markus Pauni. Strateginen päämäärä. Kaupunkistrategian. Sivistystoimen tavoitteet ja hankkeet valtuustokaudelle Elinvoimainen oppiva kaupunkiseutu tavoitteet Kulttuurin liikunnan edelläkävijyys Ohjelma fyysisten olosuhteiden kehittämiseksi nuorisotoimen lautakunnan liikuntalautakunnan toimialalla Järjestö- harrastustoiminnan

Lisätiedot

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2.6 Sosiaalilautakunta 1 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; Sosiaalitoimen hallinto, Sosiaalityö, Vanhustyö/kotipalvelu sekä Vammais. Sitovuustasoihin

Lisätiedot

Ikäihminen toimijana hanke

Ikäihminen toimijana hanke Ikäihminen toimijana hanke Väliarviointi 4/2014 Johtoryhmä 28.4.2014 LAPPI: väliarviointi 4/2014 Hanketyönä on kunnissa kirjattu vanhussuunnitelma (5 ) ikääntyneen väestön tukemiseksi. Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Perhepalvelut. Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen

Perhepalvelut. Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen Perhepalvelut Nimike: perhepalvelujen palveluesimies, virka Tehtävät: Perhepalvelujen palveluesimies

Lisätiedot

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET 21.4. 2015 Peruspalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluihin ohjautuminen Erityishuolto-ohjelman piirissä olevan lapsen

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta

Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi 2014-2016 Webropol -kysely kotihoidon henkilöstölle kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta ja toteutuksesta WEBROPOL -KYSELY Kuntoutumissuunnitelmien laadinnasta

Lisätiedot

Soten kehittämistoiminta ja hankkeet

Soten kehittämistoiminta ja hankkeet Soten kehittämistoiminta ja hankkeet Alueellinen ja valtakunnallinen kehittämistoiminta ja hankkeet Oulunkaaren kehittämistoiminta Perustuu Oulunkaaren strategiaan, palvelujen järjestämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Avopalvelujen vahvistaminen Kehittämishanke: Avopalvelujen vahvistaminen mielenterveystyö ja vastaanottotoiminta Tuotantopuolen

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella

Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja tukemiseksi Sotesin toiminta-alueella Suunnitelma perustuu ns. Vanhuspalvelulain 5 : Kunnan on laadittava suunnitelma ja se on osa kaupungin/kunnan

Lisätiedot

Liite 4 / johtokunta 17.11.2014 SEUDULLINEN SAS -TOIMINTA HOIDON JA HOIVAN PALVELUISSA 1.1.2015 ALKAEN

Liite 4 / johtokunta 17.11.2014 SEUDULLINEN SAS -TOIMINTA HOIDON JA HOIVAN PALVELUISSA 1.1.2015 ALKAEN Liite 4 / johtokunta 17.11.2014 SEUDULLINEN SAS -TOIMINTA HOIDON JA HOIVAN PALVELUISSA 1.1.2015 ALKAEN Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. SAS työryhmän tehtävät... 1 3. Asumispalvelun hakeminen, asiakkaan

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA

VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA VANHUSTEN PALVELUT JOUTSENOSSA ASUKASFOORUMI 15.3.2011 Minna-Maria Behm, Teija Malinen, Erja Inkiläinen & Eeva-Liisa Saarinen Vanhusten palvelut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa Vanhusten

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Tetola 20.01.2009 Terveyden ja

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 1 STLTK 28.10.2015 Liite 3 A TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 TOIMIELIN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena on tuottaa palveluita, 1. joilla

Lisätiedot

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4.

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4. Hallintopalvelukeskuksen toiminnallisten tavoitteiden toteuma 1.1. 31.7.2015 Hallintolautakunta (=valtuustoon nähden sitovia) Sitovat tavoitteet Mittarit/Tunnusl uvut Mittarin tulos/ 7/2015 Henkilöstön

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA

PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA SISÄLLYS 1. Tilannekuva 2 2. Tavoitteet ja toimenpiteet 2 2.1. Pitkän aikavälin tavoitteet 2 2.2. Toiminnalliset tavoitteet 2 3. Palvelulupaukset 3 4. Yksikkökohtainen

Lisätiedot

Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015

Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015 Perusturvalautakunta 24 20.02.2014 Lumijoen kunnan talouden tasapainottamisohjelma vuosille 2014-2015 Ptltk 24 Talouspäällikkö Anna-Liisa Vesa on laatinut seuraavansisältöisen Lumijoen kunnan talouden

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa.

Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu. Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa. Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu ; tavoitteet ja Kulttuurin ja liikunnan edelläkävijyys Liikuntapaikkarakentamisen investointisuunnitelman päivittäminen ja hankkeiden priorisointi lautakunnassa. (8/2010)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016 31.05.2017 Sivu 1 / 1 307/2016 00.01.01 15 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Elina Yli-Koski, puh. 046 877 1962 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Vanhuspalvelulain velvoitteiden toteutuminen Kokkolassa ja Kruunupyyssä. Maija Juola Vanhustenhuollon palvelujohtaja 29.5.2015

Vanhuspalvelulain velvoitteiden toteutuminen Kokkolassa ja Kruunupyyssä. Maija Juola Vanhustenhuollon palvelujohtaja 29.5.2015 Vanhuspalvelulain velvoitteiden toteutuminen Kokkolassa ja Kruunupyyssä Maija Juola Vanhustenhuollon palvelujohtaja 29.5.2015 Menettelytapasäännöksiä Vanhuspalveluissa ei subjektiivisia uusia oikeuksia

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena 1 STLTK 26.02.2015 Liite 3 A JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2016 2017 kunnanvaltuuston 16.12.2014 päätöksen mukaisena SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN OSUUS 2 Toiminnan

Lisätiedot

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA KEHITTÄJÄ- ASIAKAS- REKRYTOINTI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO PÄIHDETIETOA IKÄIHMISILLE - tapahtumat PÄIHDEPALVELU- POLKU

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus 24.3.2017 1 Ikäneuvon neuvonnan ja asiakasohjauksen rautalankamalli Asiakas tai omainen visualisoituna Maakunnallinen neuvontanumero neuvonnalle, ohjaukselle ja alustavalle

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna)

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YKSILÖJAOSTO HYVINVOINTIJAOSTO SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perusturva HALLINTO Perusturva Toimistopalvelut Talousasiat Terveyspalvelujen

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT

Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT 2019 Toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 SOSIAALIPALVELUT S i v u 1 SOSIAALITOIMEN YLEISET TAVOITTEET VUODELLE 2019 Sosiaalilautakunnan tehtävänä on järjestää lakisääteiset sosiaalipalvelut ja kehittää

Lisätiedot

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 09/2010 01/2011 Palvelualuetyöryhmän yhteenveto ja ehdotukset Riitta Heinonen, Liisa Hynninen, Ritva Mutanen, Maisa Rantanen, Kirsi

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016 TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Tulos / Mittari / arviointikriteeri Seuranta 31.10. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus paranee vähintään 1,8 % Kotihoidon asiakaspalvelutunnin

Lisätiedot

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus Yhteistä työtä Laukaan HyPessä yhdistyvät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat palvelut hallintorajat ylittäen Keskeistä hyvinvoinnin

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 6.4.215] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Helmikuu 216 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Toimialan toiminnan kuvaus

Toimialan toiminnan kuvaus Toimialan toiminnan kuvaus Joensuun kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelukeskus vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä Joensuussa sekä yhteistoimintasopimuksiin pohjautuen Kontiolahden ja

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Hallinto ja tukipalvelut : Vaikuttavuus ja palvelukyky : Kriittinen menestystekijä Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Hallinto ja tukipalvelut : Vaikuttavuus ja palvelukyky : Kriittinen menestystekijä Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Hallinto ja tukipalvelut : Vaikuttavuus ja palvelukyky : Seutuyhteistyö Valmistuvat selvitykset ja toimenpiteet PARAS-hanke - puitelain seudullisten tavoitteiden edistäminen (lukion ja toisen asteen hanke,

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia

Lisätiedot

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Vanhuspalvelulaki voimaan 1.7.2013 Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Palvelujohtaja Pirkko Soidinmäki Lain tavoitteet Ikääntynyt väestö ( =vanhuuseläkeikäiset) - tuetaan hyvinvointia,

Lisätiedot

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen Eija Peltonen 1 Vastaanoton menetystekijät 6. Maaliskuuta 2006 Hyvät vuorovaikutustaidot Ammattitaito Väestövastuu

Lisätiedot

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella?

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Maisema-seminaari 23.04.2009 Helsinki Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta Ikäihmisten palvelujen ydinprosessi Tampereen kaupunki

Lisätiedot

Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman,

Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman, Asiakasvastaavana terveyskeskuksessa sairaanhoitaja, asiakasvastaava Tiina Byman, Järvenpään kaupunki radanvarteen rakennettu asukkaita 41 000 kaksi terveysasemaa Asiakasvastaava täydennyskoulutus 30op

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 28.3.218] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 218 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Helmikuu 218 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 218 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko 10.11.2017 1 Haastatteluiden yhteenveto / Hanko: Monitoimijaisuuden toteutuminen tällä hetkellä Olemassa olevat rakenteet ja käytänteet Hangossa

Lisätiedot

VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE

VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE LIITE 3 1(7) VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE Kanta-Kauhavan kotihoito K u n t a y h t y m ä K a k s i n e u v o i n e n I k ä i h m i s t e n p a l v e l u t K o t i h o i t o K a n t a - K a u h a v a 3 /

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Joensuu 12.1.2012 Kumppanuudella tuloksiin Pekka Utriainen Uudet askeleet Kunnan järjestämisvastuulla

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

Miten tukea työurien jatkamista työpaikoilla?

Miten tukea työurien jatkamista työpaikoilla? Miten tukea työurien jatkamista työpaikoilla? Mistä työhyvinvointi koostuu? Työhyvinvointiryhmä tämä ryhmä perustettiin 2009 ryhmään kuuluu 13 kaupungin työntekijää - edustus kaikilta toimialoilta, työterveyshuollosta,

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014 Aila Halonen Vastuutyöntekijä toimintamallin kehittäminen Vanhuspalvelulain 17 :n mukaisesti kunnan on nimettävä 1.1.2015

Lisätiedot

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 1 Kyh 17.5.2011 66 Kyh liite 1 Kyh 22.9.2011 105 Kyh liite 4 TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 2 Sisällysluettelo Asumispalvelut 3 Asumispalveluiden hakeminen 3 Palvelutarpeen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus 1.5.2013 31.10.2015 Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Ohjaamot. II Ohjaamo-päivät , Helsinki Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Ohjaamot. II Ohjaamo-päivät , Helsinki Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) ja Ohjaamot II Ohjaamo-päivät 24.3.2015, Helsinki Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Työllisyydenhoidon kokonaisuus ELINKEINO- POLITIIKKA TYÖPOLITIIKKA

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 25.10.2013

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

16.10.2013 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2013-14

16.10.2013 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2013-14 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2013-14 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? Oletko kiinnostunut suorittamaan sosiaalialan käytäntötutkimus- tai harjoittelujakson

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 Organisoitumisen lähtökohdat Organisaation on vastattava n perussopimuksen ja perustamissuunnitelman tavoitteita

Lisätiedot

PROSESSIKUVAUKSET 29.1.2014

PROSESSIKUVAUKSET 29.1.2014 PROSESSIKUVAUKSET 29.1.2014 PROSESSIEN KUVAAMISEN MERKITYS Kuvaa organisaation toiminnan ja toimintatavat Helpottaa kokonaisuuden hahmottamista Auttaa havaitsemaan prosessien vahvuudet, ongelmakohdat ja

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa

Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa Pitäisi puhua yhteistyöstä SIIS MISTÄ? Perusturvan toimiala, sosiaalipalvelut 3 Sijais- ja jälkihuollon sosiaalityö Avohuollon sosiaalityö

Lisätiedot