Perusturvalautakunta / LIITE 22. Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perusturvalautakunta 23.2.2010 / LIITE 22. Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen"

Transkriptio

1 1 (28) Perusturvalautakunta / LIITE 22 PERUSTURVAPALVELUT Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Hyvinvoinnin edistäminen Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Strategian valmistelu Perusturvapalveluiden hyvinvointistrategia laadittu mennessä Ennaltaehkäisevien ja varhaisen puuttumisen periaatteella toimivien palvelujen kehittäminen ja toimeenpano ptj, jl, jh, phj, sj, vtj Hyvinvointistrategian laadintaa ei ole käynnistetty, koska hyvinvointistrategia koko kunnan osalta on päätetty tehdä vuoden 2010 aikana. Terveystiedottamista on tehty aktiivisesti kunnan Internetsivuilla, Tilitorissa ja Rantapohjassa. Erityisesti A(H1N1) -epidemian aikana internet-sivustoja muokattiin tarvittaessa päivittäin. Pääosin palaute tiedottamisesta oli myönteistä. Vammaispalvelun asiakkaille tarkistettiin palvelusuunnitelmia vastaamaan muuttuneita palvelutarpeita. Erityishuollon johtoryhmä valmisteli ja arvioi kehitysvammaisten erityishuolto-ohjelmaan sisällytettävät palvelut vuoden 2009 aikana. Lastensuojelussa asiakassuunnitelmien laadinta ei toteutunut aikataulussa. Aikuissosiaalityössä aktivointisuunnitelmia laadittiin suunnitelmallisesti yhteistyössä TE-toimiston kanssa loppusyksystä Kotihoidossa on tehty 42 (59,2%:lle ikäluokasta) ennaltaehkäisevää kotikäyntiä 80 vuotta täyttäville. Päivähoidossa on varhaiskasvatussuunnitelma uusittu ja otettu käyttöön vuoden 2009 aikana.

2 2 (28) Valmisteltiin yhteistyössä Oulun seudun kuntien ja POSKE:n kanssa yhteistyössä seudullinen lastensuojelusuunnitelma, joka hyväksyttiin perusturvalautakunnassa 10/2009 ja tammikuussa 2010 kunnanhallituksessa ja valtuustossa. Valmisteltiin vuotiaisiin nuoriin kohdistuva "Perheen ja nuoren voimapudashanke" yhdessä opetus- ja nuorisotoimen kanssa. Hankkeen henkilöstömenoihin saadaan :n rahoitus TUKEVA-hankkeesta vuodelle Asiakaspalvelujen hallinta Sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö ja valtakunnalliset suositukset Asiakas saa palvelut säädösten mukaisesti ptj, jl, jh, phj, sj, vtj Nispa-vastaaja-automaatti otettu käyttöön vastaanotolla ja suun terveydenhuollossa. Yhteyden saanti on parantunut ja asiakkaan soittopyyntöön on pystytty vastaamaan saman työpäivän aikana. Perusterveydenhuollon palvelut pystyttiin tuottamaan vakiintuneessa laajuudessa ja lakisääteisesti. Suun terveydenhuollon hoitojono on saatu pidettyä noin 5-6 kuukauden mittaisena purkamalla jonoa järjestelmällisesti. Kiireellinen (1-3 vrk) ja puolikiireellinen (1-3 vk) hoito on pystytty toteuttamaan ajanvarauksen suunnittelun avulla. Edelleen on haasteellista saada toteutettua kiireetön hoito kohtuullisen ajan kuluessa hoitosuunnitelman mukaisesti. Koti- ja laitoshoito: yli 75-vuotiaista 91,7% asui kotona (tavoite 92%), 13,8% on säännöllisen kotihoidon piirissä (tavoite 14%), omaishoidon tuen piirissä on 10,2% (tavoite 6%), tehostetussa palveluasumisessa on 5,2% (tavoite 5%), pitkäaikaisessa

3 3 (28) laitoshoidossa 3,1% (tavoite 3%). Toimeentulotukipäätökset tehtiin syksyllä 2009 viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Hakemusten määrä kasvoi 22,6% enemmän kuin edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Päätöksenteko mahdollistui sosiaalityöntekijöiden ja toimistotyöntekijöiden työnjaon tarkistamisella sekä yhden määräaikaisen toimistotyöntekijän lisäresurssoinnilla. Asiakas sai myös ajan sosiaalityöntekijän vastanotolle viikon kuluttua. Kriisiasiakkaat otettiin vastaan välittömästi samalle päivälle. Virka-ajan ulkopuolinen sosiaalipäivystys toimi koko vuoden. Vammaispalveluissa palvelutarpeen arviointi ja päätöksenteko toteutuivat kuukauden kuluessa. Lastensuojelussa palvelutarpeen arviointeja ei tehty määräaikaan mennessä huolimatta työnjaollisista tarkistuksista. Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi 15 % edelliseen vuoteen verrattuna. Kiireellisiä lasten sijoituksia tehtiin 20, joista 6 tehtiin virka-ajan ulkopuolella sosiaalipäivystyksessä. Alkuvuodesta päivähoitopaikka ei pystytty tarjoamaan velvoiteaikaan ja perheet järjestivät eri tavoin lastensa hoidon odotelleessaan kunnallisen päivähoitopaikan järjestymistä. Loppuvuoden aikana asetuksen mukaisissa ajoissa on pysytty.

4 Prosessit ja rakenteet Toimivat palveluprosessit Toimintamallien arviointi Uusien toimintamallien ptj, jl, jh, phj, Perusturvapalveluiden kokeilu tulosalueilla ja tulosyksiköissä sekä eri yksiköiden välillä sj, vtj organisaatiomuutos on käsitelty ja hyväksytty lautakunnassa 8/2009. Päivähoidossa luovuttiin aluemallista ja päivähoidon tulosyksiköiden määrä lisääntyi kuudesta seitsemään lähtien. Muut perusturvapalvelujen organisaatiomuutokset on toteutettu lähtien. 4 (28) Terveyskeskuksen vastaanotolla otettiin 1.5. käyttöön ei-väestövastuujärjestelmä vastaanotolla siirryttiin tiimityömalliin. Vuodeosasto 1:n ja 2:n yhdistämistoimenpiteitä on jatkettu ja uusi toimintamalli on otettu käyttöön vuoden 2010 alusta. Palveluasunnoissa on vakiinnutettu viime vuonna käyttöönotettu tiimityömalli. Valtuustoaloitteen pohjalta on valmisteltu yhdessä sivistystoimen kanssa raportti päivähoidon mahdollisesta siirtämisestä sivistystoimeen. Raportti annettiin valtuustolle Asiaan palataan koko kunnan organisaatiomallin kehittämisen yhteydessä.

5 5 (28) Työpajojen siirtämisestä perusturvapalveluista sivistyspalveluihin on tehty valtuustoaloite. Raportti asiasta on valmistunut perusturvapalvelujen ja sivistyspalvelujen yhteistyönä ja annetaan lautakunnille syyskuussa 2009, jonka jälkeen asia etenee kunnanhallitukseen ja valtuustoon. Valmisteltiin toimenpiteet kunnan yleisen työllistämisen siirtämiseksi perusturvapalveluista hallintopalveluihin vuoden 2010 alusta. Toimivat ja tarkoituksenmukaiset verkostot Luodaan käytäntö jäsentyneelle verkostotyölle Moniammatilliset toimintapolut ja vastuunjako ovat selkeät ptj, jl, jh, phj, sj, vtj Perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen yhteistyötä tiivistettiin aloittamalla mm. pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukset ja kokonaistilanteen kartoitus. Lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmät (lapset, aikuiset, veteraanit) ovat vakiintuneet. Perhetyö- ja aivoverenkiertohäiriötyöryhmät toimivat suunnitellusti. Erityisryhmien työtoimintaa on kehitetty yhteistyössä mielenterveystyön, sosiaalityön ja työkeskuksen kanssa, tavoitteena on mielenterveysasiakkaiden työtoimintaan painottuvan ryhmätoiminnan käynnistyminen vuoden 2010 alussa.

6 6 (28) Mielenterveyskeskus ja psykiatrian klinikka ovat tehneet yhteistyötä Tervein mielin Pohjois-Suomessa hankkeen avulla. Koti- ja laitoshoito on osallistunut seutukunnalliseen turvapalveluhankkeeseen. Kotihoidossa on käynnissä yhteistyöprojekti seurakunnan kanssa ja muistiverkkotoimintaa tehdään yhteistyössä dementiayhdistyksen kanssa. On toimittu aktiivisesti poikkihallinnollisessa ja seudullisessa TUKEVA -hankkeessa sekä osallistuttu sivistystoimen hallinnoimaan KELPO-hankkeeseen. Yhtenä osahankkeena KELPO-hankkeessa on ollut "Joustava jatkumo varhaiskasvatuksesta perusopetukseen". Yhteistyötä kunnan eri vastuualueiden, työvoimahallinnon ja kolmannen sektorin kanssa on tehty tiiviisti "Vireä 3. sektori" -hankkeessa. Tavoitteena on vahvistaa kolmannen sektorin toimijoita ja edistää niiden mahdollisuutta toimia sekä vaihtoehtoisena palvelujen tuottajana että merkittävänä työllistäjänä.

7 Resurssien hallinta Talouteen sopeutettu palvelurakenne Toimintakate Kustannusvertailu Kustannustehokas toiminta käytettävissä olevin resurssein ptj, jl, jh, phj, sj, vtj, hall.p. 7 (28) Toisen välitilinpäätöksen (1-8/2009) toteuman perusteella talousarvion ylitysarvio oli 1-2% (1 M ). Toimintakulujen osalta olivat ylittymässä asiakaspalvelujen ostot (mm. erikoissairaanhoito, sosiaalityön ostopalvelut) ja avustukset (toimeentulotuki ja päivähoidon tuet). Perusturvalautakunnan päätöksellä tehtiin joitakin sopeuttamistoimenpiteitä mm. päivähoidon lisäpaikat hoidettiin kustannustehokkaasti kunnan nykyisiin tiloihin ja asumispalveluiden hoidonporrastusta (omat/ostopalvelut) tehostettiin, osa avoimeksi tulleista vakansseista jätettiin täyttämättä sekä esitettiin kunnanvaltuustolle :n lisämäärärahaa erikoissairaanhoidon kustannuksiin. Tehtyjen toimenpiteidenkin jälkeen tilinpäätös vuonna 2009 tulee ylittymään n. 3,2% eli 1,6 M. Suurin selittävä tekijä on erikoissairaanhoidon ennakoitua voimakkaammin kasvaneet kustannukset. Riittävä ja motivoitunut ammatillinen henkilökunta Henkilöstön ammattipätevyys ja määrä V irat ja toimet täytetty ammattitaitoisilla työntekijöillä ptj, jl, jh, phj, sj, vtj Avoimiin virkoihin ja toimiin on ollut hakijoita hyvin, samoin pidempiaikaisiin sijaisuuksiin. Lyhytaikaisia kelpoisuusehdot täyttäviä sijaisia on ollut vaikea saada ajoittain erityisesti sairaanhoitajille, lastentarhanopettajille ja sosiaalityöntekijöille. Toteutuneen työpanoksen määrää on seurattu jaksotyöyksiköissä; vuodeosastoilla ja palveluasunnoissa. Pääosin työpanos on toteutunut suunnitellun mukaisena.

8 8 (28) Sosiaalityössä on työntekijöiden vaihtuminen ollut suurta. Kevään ja kesän aikana on siirtynyt kaksi sosiaalityöntekijää toisen työnantajan palvelukseen. Kaksi virkavapaalla ollutta sosiaalityöntekijää (ml. sosiaalijohtaja) on palannut virkavapaalta. Uudessa sosiaaliohjaajan virassa aloitti työntekijä elokuussa, mutta irtisanoutui koeajan kuluessa. Sosiaaliohjaajan virka jäädytettiin ensin vuoden 2009 loppuun ja myöhemmin myös vuodeksi Uudistuminen ja työkyky Työhyvinvointi TYHY-indeksi Työtyytyväisyys vähintään normaalitasossa ptj, jh, jl, phj, sj, vtj Keskitetty TYHY-indeksin mittaus toteutetaan joka toinen vuosi (seuraavan kerran 2010). Syksyllä tulossa esimiesten 360 astetta kyselytutkimus. Poissaolovuorokausi Sairauspoissaolot kääntyvät laskuun Terveyden- ja sairaanhoidon tulosalueella on ovat sairauslomat pysyneet edellisen vuoden tasolla, koti- ja laitoshoidossa sairauslomat ovat kasvaneet, sosiaalityössä ja vammaispalveluissa ja päivähoidossa sairauslomat ovat vähentyneet edelliseen vuoteen verrattuna.

9 9 (28) SOSIAALITYÖ JA VAMMAISPALVELUT Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Hyvinvoinnin edistäminen Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Asiakassuunnitelmat Kuntoutussuunnitelmat Aktivointisuunnitelmat Palvelusuunnitelmat Osallistuminen hyvinvointistrategian valmisteluun Lastensuojelun suunnitelma Nuorisopoliittinen ohjelma Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö Sosiaalipalvelut on osa perusturvapalveluiden hyvinvointistrategiaa. sj, tulosalueen työntekijät, Vammaispalvelun asiakkaille tarkistettiin palvelusuunnitelmia vastaamaan muuttuneita palvelutarpeita. Erityishuollon johtoryhmä valmisteli ja arvioi kehitysvammaisten erityishuolto-ohjelmaan sisällytettävät palvelut vuoden 2009 aikana. Lastensuojelussa asiakassuunnitelmien laadinta ei toteutunut aikataulussa. Aikuissosiaalityössä aktivointisuunnitelmia laadittiin suunnitelmallisesti yhteistyössä TE-toimiston kanssa loppusyksystä Haukiputaan kunnan lastensuojelun suunnitelma teemalla tietoon ja osaamiseen perustuvaa, hyvinvoinnin edellytyksiin vaikuttavaa, ongelmia ehkäisevää ja lasta ja perhettä auttavaa lastensuojelua vuosille valmistui syksyllä Perusturvalautakunta käsitteli suunnitelmaa marraskuussa Asiakaspalvelujen hallinta Toimeentulotuki- ja vammaispalvelupäätökset lain edellyttämää velvoitetta noudattaen Palveluprosessien ja sen siihen käytetyn ajan seuranta ja arviointi Kirjalliset toimeentulotukipäätökset seitsemän arkipäivän sisällä. Sosiaalityöntekijän vastaanotolle viiden päivän sisällä. Lastensuojelulakiin liittyvät velvoitteet / sj, tulosalueen työntekijät Toimeentulotukipäätökset tehtiin syksyllä 2009 viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Hakemusten määrä kasvoi 22,6% enemmän kuin edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Päätöksenteko mahdollistui sosiaalityöntekijöiden ja toimistotyöntekijöiden työnjaon tarkistamisella sekä yhden määräaikaisen toimistotyöntekijän lisäresurssoinnilla.

10 lastensuojeluilmoitus, lastensuojelutarpeen arviointi ja yhteenvedot, kiireellinen sijoitus ja sen jatko määräaikojen puitteissa. 10 (28) Asiakas sai myös ajan sosiaalityöntekijän vastanotolle viikon kuluttua. Kriisiasiakkaat otettiin vastaan välittömästi samalle päivälle. Virka-ajan ulkopuolinen sosiaalipäivystys toimi koko vuoden. Vammaispalveluissa palvelutarpeen arviointi ja päätöksenteko toteutuivat kuukauden kuluessa. Lastensuojelussa palvelutarpeen arviointeja ei tehty määräaikaan mennessä huolimatta työnjaollisista tarkistuksista. Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi 15% edelliseen vuoteen verrattuna. Kiireellisiä lasten sijoituksia tehtiin 20, joista 6 tehtiin virka-ajan ulkopuolella sosiaalipäivystyksessä. Asumispalvelujen arvioinnin kehittäminen asiakassuunnitelmien yhteydessä, Suunnitelmallinen palveluprosessi asumispalvelujen asukkaan ja työntekijän kanssa. Seudullisen kilpailluttamisen tavoitteet ja tulokset hyödynnetään. Asumispalveluiden kehittäminen laadullisesti ja vaikuttavuudellisesti. sj, tulosalueen työntekijät Onni- ja Ilona kodin palvelurakenteen muutos toteutettiin syksyllä 2009 siten, että muodostettiin omat asumispalveluyksiköt vaikeavammaisille asiakkaille ja kehitysvammaisille asiakkaille. Lisäresurssointina ja kokeiluna ostettiin yöhoito yksityiseltä palveluntuottajalta kahdeksi kuukaudeksi. Onni- ja Ilonakodissa oli yksi asumispaikka käytettävissä tilapäishoitoa tarvitseville asiakkaille. Kesä-heinäkuussa 2009 tehtiin tarkastuskäyntejä yksityisiin palvelukoteihin.

11 Prosessit ja rakenteet 11 (28) Toimivat palveluprosessit Verkostoyhteistyö työvoimahallinnon, sosiaalityön kuntouttavan työtoiminnan kesken Aktivointisuunnitelmat Nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja työllistymisen edistäminen suunnitelmallisella aktivoinnilla ja kuntouttavalla työtoiminnalla. Nuorten syrjäytymistä ehkäistiin katkaisemalla jo alkanut työttömyys siten, että nuorten työpajatoimintaan osallistui 44 työtöntä nuorta vuoden 2009 aikana ja heidän lisäkseen pajoille työllistettiin 14 pitkäaikaistyötöntä kotiavustajan tai apuohjaajan tehtäviin. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 35 nuorta. Toimivat ja tarkoituksenmukaiset verkostot Perhetyönohjausryhmän toiminnan tuloksen Päihdesuunnitelmat Yhteistyön toimintamallien kehittäminen Yhdessä sovitut palveluprosessit ja toimintamallit ennaltaehkäisevässä neuvolatyössä ja lastensuojelutyössä. Päihdeasiakkaiden suunnitelmallinen avohuoltotyö ja yhteistyö terveyskeskuslääkäreiden laitoskuntoutusjaksojen yhteydessä Perhetyön ohjausryhmä laati perhetyön arviointilomakkeen, sopimuslomakkeen ja neuvolan perhetyön aloitelomakkeen, jotka otettiin koekäyttöön syksyllä Yhteistyö sosiaalityöntekijöiden ja lääkäreiden kanssa toimi asiakkaan päihdekuntoutusjaksojen arvioinnissa. Päihdehuollon avohoitopalvelut eivät toimineet siinä laajuudessa kuin olisi ollut tarvetta, koska A-klinikkapalveluja ei ollut saatavilla asiakkaille. Uutena toimintamuotona aikuissosiaalityössä käynnistettiin yhteistyössä terveydenhuollon kanssa pitkäaikaisasiakkaiden työ- ja toimintakyvyn arvioinnit. Moniammatillisen Aspan perustehtävää tarkistettiin siten, että sen ensisijaisena tehtävänä oli edistää asiakkaita kuntoutuksen kautta työelämään ja koulutukseen.

12 Perhetyössä vertaisryhmätyyppisen palvelujen kehittäminen eri palvelujen tarvitsijoille Yhteistyömallien kehittäminen Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ja varhainen puuttuminen ennaltaehkäisevänä toimintana yhteistyön kehittämisenä alueen toimijoiden nuorisotyön, seurakunnan, perhetyön ja lastensuojelun kesken. 12 (28) Osallistuttiin seutukunnalliseen Tukevahankkeeseen, jonka tavoitteena on luoda uutta poikkihallinnollista yhteistyön toimintamallia nuoren ja perheen tukemiseksi. Resurssien hallinta Talouteen sopeutettu palvelurakenne Kustannusvertailu Toiminnan vaikuttavuuden ja laadullisuuden arviointi ATK-ohjelmasta saatujen raporttien avulla Kustannustehokasta toimintaa käytettävissä olevin resurssein. Talouden ja toiminnan arviointi ja seuranta oli jatkuvaa. Toimintaa tehostettiin Onni- ja Ilona kodin palvelurakennetta muuttamalla ja ostopalveluja purkamalla sekä kokeilemalla uusia tapoja järjestää asumispalvelujen yöhoito. Työllistämisessä painopiste oli 74 pitkäaikaistyöttömän työllistäminen palkkatuella kunnan eri työyksiköihin. Tavoitteena oli vähentää kunnan osuutta työttömyysajan työmarkkinatuesta Kelalle. Riittävä ja motivoitunut ammatillinen henkilökunta Kehityskeskustelut Kehittämispäivät Kouluttautumiseen mahdollisuus Virat ja toimet täytetty ammattitaitoisilla työntekijöillä Erityisosaamisen huomioiminen Osaamisen päivittäminen koulutuksella Henkilöstön osalta kaksi sosiaalityöntekijän virkaa oli avoinna ja avoimet virat hoidettiin sijaisuuksilla välisellä ajalla. Kehityskeskustelut toteutuivat työtoiminnassa ja osittain sosiaalityössä. Onni- ja Ilonakodilla ei käyty kehittämiskeskusteluja. Henkilöstön kehittämispäivä pidettiin elokuussa 2009.

13 13 (28) Henkilöstö osallistui sosiaalityössä täydennyskoulutukseen ja ylläpiti koulutuskorttiaan vuoden aikana. Sosiaalityön ja vammaispalvelujen henkilöstölle järjestettiin kesäkuussa 2009 yhteistyössä SPR:n kanssa ensiapukoulutus. Uudistuminen ja työkyky Työhyvinvointi TYHY-indeksi Työtyytyväisyys vähintään sj, Työtyytyväisyyskartoitusta ei tehty vuoden normaalitasossa tulosalueen 2009 aikana. Poissaolojen seuranta Sairauspoissaolot vähentyminen työntekijät sj, tulosalueen työntekijät Sairauspoissaolot sosiaalityön ja vammaispalvelujen tulosalueella vähenivät 15,74% edellisen vuoden 2008 tasoon verrattuna. Poissaolot vähenivät kaikilla kolmella tulosyksiköllä, eniten sosiaalityössä 26,6%, Onni- ja Ilonakodissa 13,07% sekä työtoiminnassa 12,04%.

14 14 (28) KOTI- JA LAITOSHOITO Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Ikäihminen asuu turvallisesti kodissaan Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Ikäihmisten asuinolosuhteet Seurataan vanhusten asuntojen korjaus-/ muutostöiden määrää/vuosi. Ennaltaehkäisevä työ Ennaltaehkäisevät kotikäynnit on tehty 80 vuotta täyttäville. vtj, tj vtj, khem Korjausavustuksia on myönnetty 10:lle. Ennaltaehkäiseviä kotikäyntejä on tehty yhteensä 42, joka on 59,1% ko. ikäryhmästä (71). Kuntouttava työote Kuntoutusta edistävien toimenpiteiden kirjaaminen hoito- ja palvelusuunnitelmiin. Voitas-testit ohjauksineen kattavasti käytössä palvelujen piirissä oleville. VoiTas-ryhmiä järjestetään yhteistyössä liikuntatoimen kanssa. Kotihoidossa myös asiakkaan viikko-ohjelmiin on kirjattu kuntoutusta edistävät toimenpiteet. Kotihoidossa on aloittanut kokopäiväinen fysioterapeutti. Kaikille kotihoidon asiakkaille on tehty Voitas-testit ja alhaisen pistemäärän saaneille kaksi kertaa. Voitasryhmiä on järjestetty yhteistyössä liikuntatoimen, Haukiputaan Heiton ja Kiiminkiopiston kanssa. Palvelujen kattavuus ja vaikuttavuus Kotona asuvien ikäihmisten osuus 92 % yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan. 91,7% asuu omassa kodissaan. Kotihoidon kattavuus 14 % yli 75-vuotiaista on säännöllisen kotihoidon palvelujen piirissä. Panostetaan erityisesti tehostettuihin palveluihin. Omaishoidon kattavuus Omaishoidon tuen piirissä 6% yli 75-vuotiaista. Omaishoitajien vapaat toteutuu lain mukaisesti. vtj, khem vtj 13,8 % yli 75-vuotiaista on säännöllisen kotihoidon piirissä. Tehostetun kotihoidon asiakkaita on ollut yhtensä 36, joiden luokse on tehty 1158 kotikäyntiä. Omaishoidon tuen piirissä oli 10,2% yli 75-vuotiaista. Omaishoitajien vapaat on pääasiassa järjestetty Hannankodilla ja lomapäiviä kertyi yhteensä 906.

15 Kattavat tarpeen mukaiset asumispalvelut Tehostetuissa palveluasunnoissa asuu 5% yli 75-vuotiaista. 15 (28) Koivukodin ryhmäasunnot on muutettu tehostetuiksi palveluasunnoiksi alkaen. Tehostettuja palveluasuntoja on yhteensä 52. Tehostetuissa palveluasunnoissa asuu 5,2 % yli 75 -vuotiaista. Palveluasunnoissa asui vuoden aikana yhteensä 168 asukasta ja asumispäiviä kertyi Päivätoiminta Päivätoimintaryhmien jatkaminen 3x/viikko Ryhmät(muisti-, kuntoutus- ja saunaryhmä) on toiminut edelleenkin Revontaloilla kolmena päivänä viikossa. Asiakkaita on ollut 42 ja toimintapäiviä on kertynyt yhteensä 970. Laitoshoitopaikkojen määrä ja rakenne Pitkäaikaisessa laitoshoidossa on 3 % yli 75-vuotiaista. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa oli 3,1 % yli 75-vuotiaista. Pitkäaikaislaitospaikkoja oli käytössä kaikkiaan 30, josta kertyi vuodessa hoitopäivää. Tulosalueen palvelukyky Toteutetaan vuodeosastojen 1 ja 2 hallinnollinen yhdistäminen. Vuorohoitopaikat palveluasunnot Hannankodilla. Päätös osastojen yhdistämisestä on tehty Muutosta on viety läpi yhdessä henkilökunnan kanssa mm. työpaikkakokousten yhteydessä. Vuorohoidossa olevien asumispäiviä kertyi Hannankodilla Hoidettavia Hannankodilla on ollut keskimäärin 11,6/päivä. Asiakastyytyväisyys Palveluiden kehittäminen asiakastyytyväisyyskyselyid en perusteella. Asiakastyytyväisyyskyselyt on tehty ainoastaan päivätoiminnan asiakkaille. Tulosten keskiarvo oli 4,06 asteikolla 1-5. Tulokset on käsitelty yhdessä henkilökunnan kanssa.

16 Prosessit ja rakenteet 16 (28) Palveluketjujen toimivuus Asiakkuuskriteerit Palvelujen piiriin pääseminen Hoito- ja palvelusuunitelmat Toimitaan kriteerien mukaisesti. Yksiköissä asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Tarkistetaan vähintään 1x/vuosi. Kriteerejä on noudatettu ja uusille kotihoidon asiakkaille on tehty palvelusitoumukset. Kotihoidon työnjakoa on kehitetty ja yhtenäistetty työhön tulon ajankohta. Palveluasuntoihin on päässyt noin puolen vuoden aikana tarpeen ilmaannuttua. Hoito- ja palvelusuunnitelmia on päivitetty. Palveluasuntojen toimintamalli Osastojen uusi toimintamalli Laitoshoidon Rai-järjestelmä Palveluasuntojen uuden toimintamallin vakiinnuttaminen. Uuden toimintamallin käyttöön otto. Ensimmäiset mittaukset on tehty sekä palveluasunnoissa että osastolla. em:t em:t Tiimityöskentely on koettu hyväksi toimintamalliksi. Uutta toimintamallia on yhdessä suunniteltu ja henkilöstön työkiertoja osastojen välillä on toteutettu. Rai-mittaukset on tehty kaksi kertaa (maaliskuussa ja syyskuussa). Tuloksia hyödynnetään asiakkaiden hoidossa. Toimivat verkostot Yhteistyöverkosto Osallistutaan seutukuntayhteistyöhön ja tiivistetään yhteistyötä kunnan muiden hallintokuntien sekä yksityisten ja kolmannen sektorin kanssa. sj, em:t Osallistuttu seutukunnalliseen turvapalveluhankkeeseen. Kotihoidossa seurakunnan kanssa on ollut yhteistyöprojekti. Muistiverkkotoimintaa on ollut dementiayhdistyksen kanssa.

17 Resurssien hallinta Kustannustietoisuus Hyväksytyn talousarvion pitävyys Talouden ja toiminnan systemaattinen seuranta ja reagointi. Koko henkilöstön kustannustietoisuuden lisääminen. 17 (28) Taloutta ja toimintalukuja on seurattu esimiesten työkokouksissa säännöllisesti. Talousarviossa palkat ylittyivät 4,4 %:lla lisääntyneiden sairauslomien takia. Riittävä ammattitaitoinen henkilökunta Vakanssien täyttöaste Henkilöstömäärä on mitoitukseltaan vähintään keskivertotasossa valtakunnallisten suositusten mukaan. Sijaisten saatavuuden turvaaminen. Henkilöstömäärä on ollut keskivertotasossa. Henkilöstömitoituksesta on pidetty kolmivuorotyöyksiköissä seurantaa helmimaaliskuussa. On osallistuttu seudulliseen sijaisrekrytointihankkeeseen, joka käynnistyy vanhustyön puolella maalis-huhtikuussa vuonna Oikea henkilöstörakenne Resurssien joustava ohjaaminen yksiköiden välillä. Työnjakomalli on toteutettu kotihoidossa. Lääkehoitokoulutuksen myötä työnjako on ollut mahdollista toteuttaa. Kotihoidossa on jokaisella työntekijällä käytössä kotihoitoefficaan liittyvä ajanvarauskirja. Kotihoidon tiimivastaavien sijainen on määritelty oman tiimin sisältä.

18 Uudistuminen ja työkyky 18 (28) Sitoutuminen yhteisiin päämääriin Kehityskeskustelut Koulutuskortti ITE-arviointi Toteutetaan 1x/vuosi/työntekijä. Kehityskeskusteluissa tarpeen kartoitus ja koulutussuunnitelman tekeminen ja seuranta henkilökohtaisella koulutuskortilla. ITE-arviontijärjestelmä käytössä jokaisessa työyksikössä. Määrärahoissa varaudutaan täydennyskoulutukseen. Kehityskeskustelut kotihoidossa on käyty koko henkilöstön kanssa Palveluasunnoissa ja vuodeosasto 2:lla kehityskeskustelut ovat toteutuneet osittain. Koulutusten seuranta koulutuskorteilla. Rai-koulutus on toteutettu palveluasuntojen ja vuodeosasto 2:n henkilöstölle. Lääkehuollon koulutus on toteutettu lähes kaikille kotihoidon ja palveluasuntojen henkilöstölle ja vuodeosasto 2:n osalta lääkehuollon koulutus aloitettiin ja jatkuu edelleen tänä vuonna. Tarkoituksen on päivittää kaikkien hoitajien lääkeosaaminen. Kotihoidossa koulutuspäiviä kertyi 2,8 pv/työntekijä, palvelusasunnoissa kertyi n. 4 pv/työntekijä sekä vuodeosasto 2:lla 2,7 pv/työntekijä. ITe-arviointi on ollut osittain käytössä. Henkilöstön työhyvinvointi Sairauspoissaolot Varhainen puuttuminen ja sairauslomat eivät nouse vuoden 2008 tasosta. Sairauslomat ovat lisääntyneet edelliseen vuoteen verrattuna koko tulosalueella 2 %:lla (vuonna ja vuonna päivää), mutta palveluasunnoilla sairauslomat ovat vähentyneet. TYHY-indeksi Työtyytyväisyyskyselyt tehdään vuosittain. Osallistutaan aktiivisesti tyhy-toimintaan. Työpaikkaselvitykset yhdessä työterveyshuollon kanssa. Ei ole tehty. Työpaikkaselvityksiä on tehty kotihoidossa, Kultasimpussa ja Hannankodilla.

19 19 (28) TERVEYDEN JA SAIRAANHOITO Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Terveystiedottaminen Monimuotoinen tiedottaminen artikkelein, tietoiskuin ja teemapäivin väestölle ja eri potilasryhmille jl, jh, em:t Terveystiedottamista on aktiivisesti tehty ja kunnan Internetsivuilla, Tilitorissa ja Rantapohjassa. Erityisesti A(H1N1) -epidemian aikana internet-sivustoja muokattiin tarvittaessa päivittäin. Pääosin palaute tiedottamisesta oli myönteistä. Potilasohjauksen mallintaminen eri potilasryhmissä Potilasohjauksen systematisointi jl, jh, em:t Potilasohjausta kehitettiin monissa asiakasryhmissä (perhevalmennus, aivoverenkiertohäiriö, diabetes, pitkäaikaistyöttömät). Mm. erityistiimejä ja ryhmäohjausmallia kehitettiin. Aivoverenkiertohäiriöpotilaan moniammatillinen hoitotiimi on vakiintunut. Erityishoitajien käyttö on aktiivista. Diabetestiimin/-neuvolan kehittäminen aloitettu. Syksyn 2009 aikana kiinnitetään erityistä huomiota syrjäytyneiden ja pitkäaikaistyöttömien terveydentilan ja toimintakyvyn kartoittamiseen (yhteistyössä sosiaalityön ja työhallinnon kanssa). Riittävät perusterveydenhuollon palvelut Yhteydensaanti Välittömän yhteydensaannin parantaminen jl,jh, em:t Nispa-vastaaja-automaatti vakiintui käyttöön vastaanotolla ja suun terveydenhuollossa. Asiakkaan soittopyyntöön vastataan saman päivän aikana. Kokemukset ovat hyvät.

20 Hoidon tarpeen arvioon ja hoitoon pääsyaika Säädöstenmukaisissa määräajoissa pysyminen 20 (28) Hoitotakuun määräajoissa on pysytty. Kiireettömän lääkärin vastaanottoajan saa noin 1 kk kuluttua. Suun terveydenhuolto on pystytty toteuttamaan hoitotakuun ja hoitosuunnitelman puitteissa. Perusterveydenhuollon sopeutuminen muutokseen Terveydenhuoltolaki Seudulliset perusterveydenhuoltoon vaikuttavat ratkaisut Palveluiden, toiminnan ja organisaation sopeuttaminen yhteiskunnassa meneillään oleviin lainsäädännöllisiin ja seudullisiin muutoksiin Aktiivinen ja avoin tiedottaminen sekä ohjaus palveluihin jl, jh, em:t Tulosalueen viranhaltijat ovat osallistuneet aktiivisesti Oulun seudun perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteiskokouksiin (PPSHP:n seminaarit, HYVE-tiimi, johtavien lääkärien, hammaslääkäreiden ja hoitajien kokoukset) sekä seudullisiin ja alueellisiin hankkeisiin (mm. TUKEVA) ja niiden valmisteluun ("KYTKE"). Kahdenvälisiä yhteiskokouksia on pidetty mm. PPSHP:n psykiatrian ja kuntoutuksen tulosyksikköjen kanssa. Tulosalueen palvelukyky Asiakas- ja sidosryhmätyytyväisyyskyselyt Jatkuva asiakaspalaute Kyselyt vuorovuosin asiakkaille ja sidosryhmille. Palveluiden kehittäminen kyselyjen tulosten ja jatkuvan palautteen avulla jl, jh, em:t Sidosryhmäkyselyjä ei pystytty syksyllä tekemään suunnitelmista poiketen mm. sikainfluenssaepidemia syötyjä resursseja. Jatkuvaa potilaspalautetta kerätään sekä postilaatikoihin että sähköisesti. Palaute käsitellään työyksiköissä.

21 Prosessit ja rakenteet 21 (28) Tulosalueen organisaatiorakenteen ajantasaistaminen Organisaatiokaavio jl,jh, em:t Selkeä johtamis- ja vastuujärjestelmä Johto- ja vastuusuhteiden kuvaaminen Organisaation rakenteen päivittäminen ja vastuuhenkilöiden työnjaon selventäminen toukokuun 2009 loppuun mennessä Lähiesimiestoiminnan kehittäminen Tiimivastaavien nimeäminen ja tehtävänkuvan tarkistaminen Perusturvapalveluiden uudesta organisaatiosta päätettiin lautakunnassa elokuussa Muutokset on toteutettu. Lähiesimiestoimintaa on kehitetty. Tiiminvastaavia on nimetty. Vuodeosastojen 1 ja 2 yhdistäminen Vuodeosastojen hallinnollinen yhdistäminen Vuodeosastojen toiminnallinen yhdistäminen Osastojen yhdistyminen yhden esimiehen alle keväällä 2009 Tehdään yhteinen talousarvio ja tuloskortti vuodelle Osastojen toimintamallin kehittäminen esim. tiimimallin pohjalta yhdessä henkilöstön kanssa jl, vtj, jh, vo 1-2 oh:t Osastot yhdistyivät vuodenvaihteessa Kehitystyötä toimintojen yhdistämiseksi tehtiin vuoden aikana paljon mm. yhteiskokouksissa. Psykogeriatrinen yksikkö suunniteltiin. Kuntouttavaan hoitotyöhön panostettiin edelleen. Osastolle on tehty (yhteinen) tuloskortti ja talousarvio vuodelle Tiedon hallinta Tietojärjestelmien optimaalinen hyödyntäminen Ohjeiden ja hoitopolkujen ajantasaistaminen Rakenteisen sairaskertomuksen käyttöönotto ja juurruttaminen Kirjaamisen kehittäminen (sisältö, suunnitelmallisuus) Organisaation sisäisen tiedon ja tiedottamisen muuttaminen sähköiseksi jl, jh, em:t, ATKyhdyshlöt Uusi tietojärjestelmäpäivitys Effica 3.5. sekä RIS2 (radiologinen tietojärjestelmä) otettiin käyttöön kesäkuussa. Kokousmuistiot ovat sähköisessä muodossa koko henkilökunnan nähtävillä. Rakenteisen kertomuksen käyttöönotto on osin vielä kesken

22 Kirjalliset tehtäväkuvaukset 22 (28) tietyissä toiminnoissa. Moniammatillinen verkostotyö Yhteisesti sovitut toimintamallit ja hoitopolut Juurrutetaan kehittyneitä hyviä verkostoja ja yhteistyömalleja ja luodaan uusia em:t Lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmät (lapset, aikuiset, veteraanit) ovat vakiintuneet. Perhetyö- ja aivoverenkiertohäiriötyöryhmä toimivat suunnitellusti. Diabetestiimin toimintaa on aloitettu. Tulosalueella on osallistuttu monihallinnollisiin TUKEVA- ja KELPO-hankkeisiin. Lastensuojelusuunnitelma on tehty poikkihallinnollisesti. Yhteistyö mielenterveystyön, sosiaalityön, työtoiminnan ja yhteistyötahojen kanssa on monipuolistunut (mm. pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukset, kehitysvammaisten erityishuolto). Mielenterveystyön kehittämistä on tehty yhdessä psykiatrian klinikan kanssa (vrt. Tervein mielin Pohjois-Suomessa -hanke).

23 Resurssien hallinta 23 (28) Sitoutuminen kokonaistaloudelliseen toimintamalliin Talousarvion pitävyys Systemaattinen seuranta ja reagointi sekä esimiesten että henkilöstön kesken jl,jh,em:t Taloutta on seurataan säännöllisesti ja aktiivisesti esimieskokouksissa. Tietoa on jaettu myös henkilöstölle työkokouksissa. Erikoissairaanhoidon kustannukset Erikoissairaanhoidon kustannusten kehittyminen Erikoissairaanhoidon kustannusten ajantasainen tarkkailu ja niistä tiedottaminen Tarkoituksenmukaisen hoidonporrastuksen toteutumisen varmistaminen jl,jhl jl,jhl ESH-kustannukset ovat kasvaneet aiempaan tapaan paljon. Huolestuttavasti erityisesti psykiatrian kustannukset ovat kasvaneet, johon on reagoitu aloittamalla kehitystyö mielenterveystyön työtapojen monipuolistamisessa ja uudistamisessa. ESH:n ja muiden ostopalveluiden (erityistutkimukset) kriteereitä kerrataan jatkuvasti. PPSHP:n eri yksiköihin on oltu yhteydessä hoidonporrastuksen tarkentamiseksi (psykiatria, kuntoutus) Aktiivisesti osallistuttu hankkeisiin, joiden avulla hoidonporrastus paranee. Riittävä ja ammattitaitoinen henkilökunta Virkojen ja toimien työpanoksen täyttöaste Työpanosten määrä eri yksiköissä Viroissa ja toimissa on pätevä ja sitoutunut henkilöstö. Sijaisten saatavuuden turvaaminen. Kuvataan tarvittavan työpanoksen määrä eri yksiköissä. jl, jh, em:t Avoimiin virkoihin ja toimiin sekä pitkäaikaisiin sijaisuuksiin on ollut hakijoita kohtalaisen hyvin. Lyhytaikaisiin sairaanhoitajien sijaisuuksiin sekä erityisosaajien sijaisuuksiin (mm. psykologit) on ajoittain vaikea löytää pätevää sijaista.

24 Seurataan toteutunutta työpanosta. 24 (28) Varahenkilöiden käyttö sijaisina tehostui uusien toimintaohjeiden myötä. Toteutuneen työpanoksen määrää on seurattu jaksotyöyksiköissä vuodeosastoilla ja palveluasunnoissa. Pääosin työpanos on myös toteutunut suunnitellun mukaisena. Uudistuminen ja työkyky Ammattitaidon ylläpitäminen Koulutussuunnitelma jl, jh, em:t Koulutuspalaute Koulutuskortti Jokainen työntekijä käy koulutuksessa vähintään 3 pv vuodessa Tehdään koulutussuunnitelma työyksiköittäin ja yksilöittäin. Ulkopuolinen täydennyskoulutus on toteutunut suunnitelman mukaan. Hoitohenkilökunnan lääkehoitokoulutus on toteutettu yhdenmukaisena. Koulutuspalautteen ja -arvio systemaattinen käyttöönotto. Videoesitelmillä on kouluttauduttu lähes viikoittain (354 osallistujaa, 45 koulutustilaisuudessa) Sisäistä koulutusta on järjestetty parin viikon välein koulutustarpeen mukaisesti. Henkilöstön hyvinvointi työssä TYHY-indeksi Palaute opiskelijoilta, sijaisilta ja poislähteviltä työntekijöiltä TYHY-indeksi nousee Työkonferenssien käynnistäminen eri työyksiköissä Lähtöhaastattelulomakkeen käyttöönotto ja kehittäminen sekä palautteeseen reagoiminen jl, jh, em:t Työkonferenssit on pidetty mielenterveyskeskuksessa. Kuntaan saatiin uusi rekrytointiohje. Lähtölomake on otettu käyttöön.

25 25 (28) PÄIVÄHOITO Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittinen menestystekijä Varhaiskasvatussuunni telma Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen Perheiden osallisuus varhaiskasvatuksessa Uusittu lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on käytössä. Laadunarviointi Uutta laadunarviointijärjestelmää käytetään varhaiskasvatussuunnitelman tukena. phj, pho:t phj, pho:t Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on valmis ja käytössä Laadunarviointijärjestelmän (TAK) avulla tehtiin asiakaskyselyt päivähoitoyksiköihin ja niiden tulokset ovat käytössä toiminnan kehittämisessä. Yksityinen päivähoito Yksityisen ja kunnallisen päivähoidon yhteiset käytänteet Kunnan varhaiskasvatussuunnitelma on pohjana yksiköiden varhaiskasvatussuunnitelmille. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on käytössä. phj, pho:t Kunnan varhaiskasvatussuunnitelma (hyv. ltk ) ja lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on jaettu yksityisille päiväkodeille sekä yksityisille perhepäivähoitajille käytettäväksi omien suunnitelmien laatimisessa. Prosessit ja rakenteet Monimuotoinen ja Varhaiskasvatussuunnitelma phj, pho:t turvallinen varhaiskasvatus Yksikkökohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmat tehdään. Yksikkökohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa valmisteli työryhmä, joka sai työnsä päätökseen. Suunnitelma siirtyy yksiköitten käyttöön ja toteutettavaksi vuoden 2010 aikana. Toimivat verkostot Varhaiskuntoutuksen ja perhetyön työryhmiin osallistutaan. phj, pho:t Päivähoidon edustajat ovat osallistuneet perhetyön ohjausryhmän ja seutukunnallisen lastensuojelutyöryhmän toimintaan.

26 26 (28) Varhaiskasvatuksen erityisopettaja on ollut mukana Kelpo-hankkeessa, jossa erityisinä kehittymisteemoina on ollut tehostettu ja erityinen tuki sekä joustavan jatkumon toteutuminen varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Turvalliset ja toimivat päivähoitotilat ulkona ja sisällä Päiväkotien ja pihojen tarkastuksissa ilmenneet epäkohdat korjataan uusien päivähoidon turvallisuusohjeiden mukaisiksi. phj, hall.pääll., pho:t Tarkastuksissa ilmenneet puutteet on lähes kaikilta osin korjattu. Resurssien hallinta Päivähoitopalvelujen phj, pho:t riittävyys Päivähoitopaikka järjestetään lakisääteisessä ajassa. Esiopetus järjestetään kaikille ilmoittautuneille. Päivähoito- ja esiopetuspaikka järjestyy päivähoitolain/perusopetuslain mukaisesti. Alkuvuodesta päivähoitopaikka ei pystytty tarjoamaan velvoiteaikaan ja perheet järjestivät eri tavoin lastensa hoidon odotelleessaan kunnallisen päivähoitopaikan järjestymistä. Esikoululaisten määrä kasvoi 54 lapsella edelliseen vuoteen verrattuna, mikä lisäsi tila- ja henkilöresurssein tarvetta syksyllä. Yksityisen päivähoidon käyttö lisääntyi. Kustannustehokkuus Menojen ja tulojen keskinäinen tasapainottaminen Päivähoidon menot suhteutetaan annettuun talousarvioon huomioiden päivähoitolaki ja -asetus phj, pho:t Avustukset kotitalouksille ylittyi yksityisen päivähoidon lasten määrä kasvun myötä (12/2008 lapsia oli 226, 12/2009 lapsia oli 293). Muutoin päivähoito on pysynyt annetussa kehyksessä; avoimet toimet täytettiin osittain vasta elokuun alusta ja sijaisten palkkaamisessa on käytetty tiukkaa harkintaa.

27 27 (28) Varhaiskasvatuksen erityisopettajan toimi on jätetty täyttämättä. Päivähoitolaki ja turvallisuusnäkökohdat huomioidaan sijaisten rekrytoinnissa. phj, pho:t Lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt on pyritty järjestämään sisäisin siirroin, kuitenkin pienissä yksiköissä ilmennyt sijaistarve edellyttää aina sijaista. Näihin ja pitempiinkään sijaisuuksiin ei kuitenkaan ole aina saatu pätevää sijaista. Käyttö- ja täyttöaste Käyttöastetta seurataan kuukausittain. phj, pho:t Käyttöastetta kuukausittain oli: tammikuu 94 %, helmikuu 88 %, maaliskuu 85 %, huhtikuu 90 %, toukokuu 90 %, kesäkuu 65 %, elokuu 73 %, syyskuu 84 %, lokakuu 86 %, marraskuu 85 % ja joulukuu 87 %. Lasten sairaspoissaolot lisääntyivät syksyllä jonkin verran ja tämä näkyy loppuvuoden käyttöasteessa. Uudistuminen ja työkyky Ammattitaidon ja ammatillisuuden kehittäminen Koulutussuunnitelma phj, pho:t Koulutussuunnitelma päivitetään toiminnassa ilmenneiden tarpeiden ja varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Varhaiskasvatussuunnitelmaan pohjautuen koko päivähoidon kasvatushenkilöstölle oli koulutuspäivä Ensiapukoulutus järjestettiin koko henkilöstölle. Vipinää Varpaisiin -hankkeen myötä kahdeksan (8) henkilöä valmistui Nuoren Suomen Liikuntaleikkikoulun ohjaajaksi. Näiden lisäksi muutamiin yksittäisiin koulutuksiin on osallistuttu.

28 Hyvinvoiva henkilöstö Työolosuhteet Tiimityön kehittäminen varhaiskasvatussuunnitelman suuntaisesti pho:t 28 (28) Tammikuussa 2009 valmistunut Haukiputaan päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma on työnantajan ohjeistus ja työväline varhaiskasvatustyössä. Työergonomia Työergonomia huomioidaan kalustehankinnoissa, tilojen suunnittelussa ja työmenetelmien kehittämisessä. phj, pho:t Martinniemen päiväkodin laajennusosan suunnittelussa huomioitiin jokaisen ryhmän kohdalla muunneltavuus ja monikäyttöisyys. Työfysioterapeutti on käynyt yksiköissä ohjeistamassa oikeita työasentoja ja työvälineiden käyttöä. Toimiva perehdytys Perehdytyskansio muokataan vastaamaan päivähoidon tarpeita. phj, pho:t Perehdytyskansiota ei ole tehty Lyhennykset em(:t) esimies, esimiehet pho(:t) päivähoidonohjaaja(t) hall.p. hallintopäällikkö sj sosiaalijohtaja jh johtava hoitaja stt sosiaalityöntekijä jl johtava lääkäri tae tulosalueen esimiehet jhl johtava hammaslääkäri vtj vanhustyönjohtaja khem kotihoidon esimies lääk. lääkäri oh(:t) osastonhoitaja(t) petu perusturva ptj perusturvajohtaja phj päivähoidonjohtaja

Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1-8/2009. Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö. sj, tulosalueen työntekijät,

Kriteeri, mittari, tapa Tavoitetaso Vastuutaho Toteutuminen 1-8/2009. Suunnitelmallinen ja arvioiva asiakaspalvelutyö. sj, tulosalueen työntekijät, 1 (17) Perusturvalautakunta 22.9.2009 / LIITE SOSIAALITYÖ JA VAMMAISPALVELUT: Vaikuttavuus ja palvelukyky: Taulukko 1 Hyvinvoinnin edistäminen Asiakassuunnitelmat Kuntoutussuunnitelmat Aktivointisuunnitelmat

Lisätiedot

Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009. Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen

Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009. Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen Perusturvapalveluiden organisaation uudistaminen 18.8.2009 Perusturvajohtaja Riitta Pitkänen PERUSTURVAPALVELUT TUKIRYHMÄ SOSIAALITYÖ- JA VAMMAISPAL- VELUT KOTI- JA LAITOS- HOITO TERVEYDEN- JA SAIRAANHOITO

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT

PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT PERUSTURVAN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin organisaatio

Lisätiedot

Tavoitetaso kotihoidon piirissä vähintään 25 % omaishoidon tuen piirissä 4 % ympärivrk hoitopaikkoja riittävästi. suoritetaan vuosittain

Tavoitetaso kotihoidon piirissä vähintään 25 % omaishoidon tuen piirissä 4 % ympärivrk hoitopaikkoja riittävästi. suoritetaan vuosittain 1 Liite 9 TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2007-2008 Vaikuttavuus ja palvelukyky Kriittiset menestystekijät Kriteerit/ Mittarit Palvelujen saatavuus 75 v täyttäneiden palvelujen kattavuus/v Tavoitetaso 2007 2008

Lisätiedot

Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2021

Mittari(t) Nykytaso Tavoitetaso 2021 Toimiala: Hyvät ja toimivat peruspalvelut Kotona asuvien yli 75-vuotiaiden määrä 90% 91% 91,50% 92% 92,50% 93% Laitoshoidossa olevien yli 75-vuotiaiden määrä 2,88% 2,50% 2,50% 2% 2% 1,50% Tehostetussa

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016 TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön SELVITYS TALOUSTOIMIKUNNALLE PERUSTURVAPALVELUT/Eeva-Sirkku Pöyhönen TOTEUTUNEET SÄÄSTÖT 2014 2015 Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti

Lisätiedot

Horisontti: Osavuosikatsaus, tammi-elokuu 2016 Perhepalvelut

Horisontti: Osavuosikatsaus, tammi-elokuu 2016 Perhepalvelut Horisontti: Osavuosikatsaus, Perhepalvelut Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset nuoret (perhehoito, lyhytaikaiset avohuollon sijoitukset, laitoshoito ja ammatilliset perhekodit) Määrä yhteensä (lapset

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Perhepalvelut. Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen

Perhepalvelut. Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen Perhepalvelut Nimike: perhepalvelujen palveluesimies, virka Tehtävät: Perhepalvelujen palveluesimies

Lisätiedot

Talousarvio 2013 (valtuusto) Tilinpäätös 2012

Talousarvio 2013 (valtuusto) Tilinpäätös 2012 Asiakas: Joensuu Palvelu: Vastaanotto Vastuuhenkilö: Johtava ylilääkäri TILAUS -05-05 %:a Vastaanotto Avohoito- / vastaanottoasiakkaat 7 697 8 000 5 877 73 % Vastaanotto / yhteistoiminta-alueen asukas

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen

Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Tulos / Mittari / arviointikriteeri Seuranta 31.10. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus paranee vähintään 1,8 % Kotihoidon asiakaspalvelutunnin

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 1 STLTK 28.10.2015 Liite 3 A TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 TOIMIELIN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena on tuottaa palveluita, 1. joilla

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena 1 STLTK 26.02.2015 Liite 3 A JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2016 2017 kunnanvaltuuston 16.12.2014 päätöksen mukaisena SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN OSUUS 2 Toiminnan

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2.6 Sosiaalilautakunta 1 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; Sosiaalitoimen hallinto, Sosiaalityö, Vanhustyö/kotipalvelu sekä Vammais. Sitovuustasoihin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006

Varhaiskasvatuksen strategia. Opla 48 10.05.2006 Varhaiskasvatuksen strategia Opla 48 10.05.2006 Visio 2013 Lohjan varhaiskasvatus tarjoaa 2800 lapselle perheen tarpeisiin vastaavat alueelliset ja laadukkaat peruspalvelut. Palvelutoimintaa toteuttaa

Lisätiedot

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Tetola 20.01.2009 Terveyden ja

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia Luonnos Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon strategia Ympäristöterveyslautakunta Kokkolan kaupungin strategian rakenne (BSC) Toimivat palvelujen järjestämistavat Strategiset päämäärät Kriittiset

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 7.2.218] KUUKAUSIRAPORTTI JOULUKUU 217 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Joulukuu 217 JOULUKUU PÄHKINÄNKUORESSA Joulukuun 217 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

KÄYTTÖSUUNNITELMAT Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue KÄYTTÖSUUNNITELMAT 2018 Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue Sosiaali- ja terveyslautakunta 20.12.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN PALVELUALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMATAVOITTEET 2018 Terveyden edistäminen

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

1. Toimii kunnan hallintosäännön 10 :n mukaisena tulosalueen vastuuhenkilönä. 2. Käyttää kunnan puhevaltaa tulosalueellensa kuuluvissa asioissa.

1. Toimii kunnan hallintosäännön 10 :n mukaisena tulosalueen vastuuhenkilönä. 2. Käyttää kunnan puhevaltaa tulosalueellensa kuuluvissa asioissa. Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille terveyspalveluiden ja toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueilla (esitetyt muutokset / lisäykset sinisellä fontilla):

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät Si TP15. Si TP14 Horisontti TP 7 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 2014 6 000 4 000 3 000 1 000 809 649 1 654 1 161 537 1 749 3 573 2 692 4 551 4 456 2 920 3 816 594 365 2 128 2 646 TP15 TP14

Lisätiedot

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016

Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Järjestämissopimusten toteutuminen Liikennevaloraportit, osavuosikatsaus 1-4/2016 Perhepalvelut: seudullinen katsaus Toimii hyvin, tavoitteisiin päästy Toimeentulotuen Kela-siirtoon valmistauduttu

Lisätiedot

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski

PROSESSIKUVAUKSET. Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET Palveluvaliokunta 21.4.2015 Pentti Rautakoski PROSESSIKUVAUKSET 21.4. 2015 Peruspalvelut Aikuisten mielenterveyspalveluihin ohjautuminen Erityishuolto-ohjelman piirissä olevan lapsen

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET

TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET TERVEYS JA TOIMINTAKYKY TA 2015 TAVOITTEET JA TOIMENPITEET Valiokuntaesittely Jouko Koskela 27.1.2015 TERVEYS JA TOIMINTAKYKY Palvelujen tehtävänä on kuntalaisten elämänhallinnan edistäminen, terveyden,

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2016 ja TP Simo 1-4/2016. Simo TP 2015 Horisontti 14/2016 7 000 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 14/2016 ja 5 000 4 000 3 000 1 000 809 1 654 205 765 154 363 1 582 121 1 652 3 573 1 649 4 551 841 2 920 242 594

Lisätiedot

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunta Liitteet 24.5.2012 Talousarvion toteumavertailu Hirvensalmi Hirvensalmi Hirvensalmi Talousarvio 2012 (valtuusto) 0 Toteuma 2012-03 TILAUS Aikuispsykososiaaliset

Lisätiedot

Tilinpäätös > Lisää suoritetietoja tarvittaessa saatavilla Anu Vuoriselta )

Tilinpäätös > Lisää suoritetietoja tarvittaessa saatavilla Anu Vuoriselta ) Tilinpäätös 214 --> Lisää suoritetietoja tarvittaessa saatavilla Anu Vuoriselta (anu.vuorinen@oulunkaari.com, 44 365 5473) Perhepalvelut Kuntien väkiluvut 9 61 8 537 3 356 2 945 3 193 Katso myös kuvaajat

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Valtuuston talous- ja strategiaseminaari 4.6.2018 Johtaja Taru Kuosmanen 1 AL 29.5.2018 Tilanteen johdosta tullaan esittämään lisätalousarviota ennustettujen

Lisätiedot

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016

TAVOITE 2016 1 906 308 000 TAVOITE 2015 2 160 502 000. Hoitopäivät Kustannukset. Suunnitelma valmis Toiminnan aloittaminen 12/2015 8/2016 Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Kehitysvammaisten palvelujen organisointi Kärkihanke: Kehitysvammaisten asumispalveluiden avopainotteisuuden edistäminen Tuotantopuolen vastuuhenkilö: Sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI

2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI 2016 PUOLIVUOTISRAPORTTI 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Talousarvion toteutuminen... 3 2.1 Nuva-kuntayhtymä... 3 2.2 Sosiaali ja terveyspalvelujen talouden toteutuminen 1.1. 30.6.2016... 6 3. Toiminnan

Lisätiedot

Johdon ja esimiesten raportointi

Johdon ja esimiesten raportointi Johdon ja esimiesten raportointi Uutta Maiseman korvaavaa raportointijärjestelmää kehitetään parhaillaan. Tiedot täydentyvätj ja tarkentuvat elokuun osavuosikatsaukseen. Perhepalvelut Kodin ulkopuolelle

Lisätiedot

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava

KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa. 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava KOTIKUNTOUTUS EKSOTESSA 2010-2015 Kuntoutus ikääntyneen tukena palvelupolun joka vaiheessa 2.11.2015 Riikka Lehmus, kotikuntoutuksen vastaava Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotikuntoutus (EKSOTE)

Lisätiedot

PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA

PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA PALVELUALUEET KÄYTTÖSUUNNITELMASSA Mustijoen perusturva Perusturvapalvelukeskus Perusturvajohtaja Perusturvan johtoryhmä Kehittämis- ja hallintopalvelut Terveydenhuoltopalvelut PALVELU- ALUEET Lasten,

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja TP Simo Simo TP 2016 Horisontti 7 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 6 5 1 89 4 3 116 328 1 24 1 44 3 463 1 56 4 795 761 2 76 6 48 365 1 92 12 649 472 1 445 Perhehoidon ja lyhytaikaisen avohuollon

Lisätiedot

AKTIVOINTIPROSESSIN KEHITTÄJÄRYHMÄ Aika ma 26.3.2012 klo 13-16 Kokoushuone Arctic Läsnä Koivu Inkeri Kokkolan kaupunki/sosiaali- ja terveystoimi

AKTIVOINTIPROSESSIN KEHITTÄJÄRYHMÄ Aika ma 26.3.2012 klo 13-16 Kokoushuone Arctic Läsnä Koivu Inkeri Kokkolan kaupunki/sosiaali- ja terveystoimi AKTIVOINTIPROSESSIN KEHITTÄJÄRYHMÄ Aika ma 26.3.2012 klo 13-16 Paikka Kokoushuone Arctic Läsnä Koivu Inkeri Kokkolan kaupunki/sosiaali- ja terveystoimi Sykkö Matti Työ- ja elinkeinotoimisto Pihlaja Elina

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena

Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena Monialainen yhteistyö kotona asumisen tukena Anna Haverinen Vanhustyön johtaja, Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut 29.9.2014 Ikäihmisten palvelujen tavoitteita Ikäihmiset ovat tyytyväisiä elämäänsä, kokevat

Lisätiedot

Yhteistyöryhmä

Yhteistyöryhmä Yhteistyöryhmä 17.11.201 1. Perusterveydenhuolto 2. Aikuissosiaalipalvelut 3. Palveluasuminen 4. Kotihoito. Hyvinvointineuvola & kouluasiat 6. Muut asiat Happy or not Pyhtää elokuu ja lokakuu 201 Potilasjono

Lisätiedot

Mittarit ja tavoitetasot. vaj, tuj:t

Mittarit ja tavoitetasot. vaj, tuj:t 1 (29) PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 25.5.2010/LIITE PERUSTURVA: Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Asiakaslähtöinen palvelukyky vaj, tuj:t Hyvinvointistrategian laatiminen Palveluiden

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Pitkäntahtäimen sopeuttamisehdotukset Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Pitkäntahtäimen sopeuttamisehdotukset Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Pitkäntahtäimen sopeuttamisehdotukset Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg Pitkäntähtäimen säästöehdotukset - 10% asiakkaista käyttää 80% kaikista kustannuksista. 5% asiakkaista

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen Ikäpoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen Ikäpoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015 Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen Ikäpoliittinen ohjelma vuosille 2011-2015 Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi Ikääntyminen voimavarana seminaari SYO, Kauhava 3.5.2011 Ikäpoliittinen ohjelma v. 2011-2015 Visio:

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 29.6.216] KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Toukokuu 216 TOUKOKUU PÄHKINÄNKUORESSA Toukokuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut

Lapsiperheiden palvelut Lapsiperheiden palvelut Vaasa ja Pietarsaari Eeva Liukko Erityisasiantuntija Järjestelmät/Reformit Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 15.2.2019 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTAMINEN VUONNA 2015 LAPSIPERHEIDEN

Lisätiedot

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ Tilinpäätös 2013 Tilinpäätös 2013 Tuloslaskelma Ta 2013 Vuoden alusta Tot % Tp 2012 Myyntituotot -135 528 704,00-134 707 632,37 99,4% -130 563 982,39 Maksutuotot -12 762 912,00-12 850 692,15 100,7% -12

Lisätiedot

Perhepalvelut. Katso myös kuvaajat aineiston lopusta

Perhepalvelut. Katso myös kuvaajat aineiston lopusta Osavuosikatsaus 2: tammi-elokuu 2014 Uutta Maiseman korvaavaa raportointijärjestelmää kehitetään parhaillaan. Tiedot täydentyvät ja tarkentuvat tilinpäätöksen yhteydessä. Katso myös kuvaajat aineiston

Lisätiedot

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu)

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu) 1 Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit 9.3.2016 v. 7 (Esimiesasemassa olevat numeroitu) Viranhaltija Roolit Vastuut 1) Asiakkuuspäällikkö Kaisu Korpela Strateginen johtaminen - Erityisasumisen

Lisätiedot

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote tehdään NYT Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-uudistus Pohjois-Karjalassa Siun sote yhdistää Pohjois-Karjalan kaikkien 14 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueella:

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueella: Kirkkonummen kunta Perusturva Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueella: Perusturvan toimiala Voimassaolevien delegointipäätösten

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Mieli 2009 ehdotukset Palvelujohtaja Arja Heikkinen

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Mieli 2009 ehdotukset Palvelujohtaja Arja Heikkinen Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Mieli 2009 ehdotukset Palvelujohtaja Arja Heikkinen I Asiakkaan asemaa vahvistetaan terveysasemilla psykiatrisia hoitajia päihdeongelmaisten hoidon työnjakoa sovittu

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 28.3.218] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 218 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/17 Helmikuu 218 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 218 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Päämäärä: Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta.

Päämäärä: Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta. Espoo 24-09-2014 Resurssit ja johtaminen Päämäärä: Kaupunkikonsernin talous on tasapainossa. Osaava ja uudistuskykyinen henkilöstö kehittää palvelujen laatua ja tuottavuutta. Valtuustokauden tavoitteet:

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52 Voimaan: 1.1.2015 I LUKU SOVELTAMISALA 1 Suonenjoen kaupungin sosiaalihuollon järjestämisessä noudatetaan, mitä on

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Syrjäytymisen kustannukset Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Vantaan kaupunki, perhepalvelut 2 Aikuissosiaalityö: Työttömyysprosentti Vantaalla on 8,9 %, Toimeentulotukea saa vantaalaisista 9,1

Lisätiedot

TAVOITE TOIMENPITEET VASTUUTAHO AIKATAULU. kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät

TAVOITE TOIMENPITEET VASTUUTAHO AIKATAULU. kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät TOIMENPIDE-EHDOTUKSET 1. ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ 1.1 Tehostetaan ennaltaehkäisevää työtä kartoitetaan ennaltaehkäisevä työ kaikki ikäryhmät Aloitetaan työ 2011 ja päivitetään vuosittain Toimenpiteet jaetaan

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille Perusturvalautakunnan tehtäviin liittyvän toimivallan siirrosta tehtyä perusturvalautakunnan tekemää päätökseen 14.2.2013

Lisätiedot

Tämän hetkisen arvion mukaan talousarvio on ylittymässä noin 1 058 300, josta erikoissairaanhoidon osuus on 670 000.

Tämän hetkisen arvion mukaan talousarvio on ylittymässä noin 1 058 300, josta erikoissairaanhoidon osuus on 670 000. 1 PERUSTURVALAUTAKUNTA Yleistä perusturvan taloudesta ajalta 1-4/2016: Perusturvan toimintakulut 1-4/2016 ovat 8 193 995 (käyttö 102,6%) ja toimintakulujen ylitys 208 325. Ylitystä selittää suurimmaksi

Lisätiedot

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut: kiireetön ja puolikiireellinen hoito

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP Horisontti 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 5 000 4 000 3 000 1 000 1 161 649 263 600 518 271 1 749 542 960 2 288 1 384 4 348 960 3 261 120 365 600 2 165 14 TP14 14

Lisätiedot

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen Eija Peltonen 1 Vastaanoton menetystekijät 6. Maaliskuuta 2006 Hyvät vuorovaikutustaidot Ammattitaito Väestövastuu

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 6.4.215] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Helmikuu 216 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Alueellisella yhteistyöllä tukea työkykyyn Verkostoseminaari

Alueellisella yhteistyöllä tukea työkykyyn Verkostoseminaari Alueellisella yhteistyöllä tukea työkykyyn Verkostoseminaari TYÖTERVEYSHUOLLON NÄKÖKULMA TYÖKYVYN TUKEMISESSA Satu Väihkönen Työterveys Wellamo Oy, johtava ylilääkäri Suomen Työterveyslääkärit ry, pj 2013

Lisätiedot

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3

AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 AIKUISTEN SOSIAALIPALVELUT LIITE 3 Kotona tehtävä palvelutarpeen arviointi Kotiin vietävä psykososiaalinen tuki Palvelutarpeen arviointi (muu kuin kotona tehtävä) Aikuissosiaalityö (ennalta ehkäisevä sosiaalityö,

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

Yhteistyössä tasapainoon

Yhteistyössä tasapainoon Yhteistyössä tasapainoon Järvenpään mielenterveys- ja päihdesuunnitelma 2014-2016 08.05.2014 Sisältö mittarit, s.3 yhteistyössä tasapainoon, s.4 tavoitteet ja arvot prosessit laatu- ja kustannustehokkuus

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Hyvinvointitoimiala Palvelualue: Perhe ja sosiaalipalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivisessa sopimuksessa määritellään palvelualueen tavoitteet palveluiden järjestämiseen,

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE. Mittarit ja tavoitetasot

PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE. Mittarit ja tavoitetasot 1 (27) PERUSTURVAPALVELUT Perusturvalautakunta 24.5.2011 / LIITE PERUSTURVA Asiakas ja kuntalainen Hyvinvoinnin edistäminen Kriittiset menestystekijät Hyvinvointistrategian laatiminen Mittarit ja tavoitetasot

Lisätiedot