Viiden kerran kerhosuunnitelma LUMA-kerho-ohjaajakurssille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viiden kerran kerhosuunnitelma LUMA-kerho-ohjaajakurssille"

Transkriptio

1 Eveliina Seppälä eveliina.seppala [at] gmail.com Viiden kerran kerhosuunnitelma LUMA-kerho-ohjaajakurssille Suunnitellun kerhokokonaisuuden laajuus on 5*2 tuntia, ja aihepiirinä toimii matematiikka. Suunniteltua runkoa voi toki joustavasti muokata joko lyhemmäksi tai pidemmäksi käytettävissä olevan ajan mukaan. Kerho on suunnattu luokkalaisille, ja tarkoitettu toteutettavaksi koulupäivän jälkeen koulun tiloissa. Kerhon tavoitteena on tarjota oppilaille mielekästä tekemistä koulun jälkeen sekä herättää kiinnostusta matematiikan ja ongelmanratkaisun maailmaan. Yksi tavoitteista on myös saada oppilaat ymmärtämään, mihin kaikkeen matematiikkaa tarvitaan. Kerhon tehtävät ja aktiviteetit pyritään pitämään sellaisina, että niitä voi vaivattomasti joko helpottaa tai tehdä haasteellisemmaksi. Ryhmäkoko tulisi pitää noin 15 oppilaassa. Suunnitelman toteuttamiseen vaaditut materiaalit ja tarvikkeet on listattu alla: tietokoneita (min. 7 kpl) + internetyhteys tulostin taskulaskimia (min. 7 kpl). erivärisiä kartonkipohjia (A2-kokoa) kyniä ja tusseja paperiliimaa harppeja (min. 7kpl) viivoittimia mittanauha lankakerä erikokoisia mukeja sinitarraa puutikkuja desimitta ohjaajan etukäteen valmistelemat ja tulostamat tehtäväpaperit suttupaperia, joille oppilaat voivat itse laskea/kirjoittaa tehtäviä. Alla on kuvattu jokaiselle viiden kerran tarkka suunnitelma:

2 1. Kerhon aloitus, tutustuminen, motivointi, säännöt Ensimmäisen kerran tarvikkeet: lankakerä, paperia ja tusseja nimilappuja varten, A2-kokoisia kartonkipohjia, tietokoneita internetyhteydellä, tulostin. Ensimmäinen kerhokerta sisältää tutustumista, kerhon sääntöjen määrittelyn sekä aiheeseen motivointia. Tällä kerhokerralla leikitään muutamaa sopiva tutustumisleikkiä sekä työstetään yhdessä säännöt, kuinka kerhossa käyttäydytään, jotta kaikilla olisi mahdollisimman kivaa. Aiheeseen motivointi sisältää oppilaiden omaa pohdintaa siitä, mitä matematiikka on, ja miksi matematiikka on kivaa ja tarpeellista. Oppilaiden tullessa luokkaan, ohjaaja esittelee itsensä ja kertoo pääpiirteittäin kerholle suunnitellun rungon. Tämän jälkeen ohjaaja pyytää lapsia kertomaan omat nimensä. Nimien muistamisen helpottamiseksi esittelyn jälkeen leikitään lankakeräleikki, jossa oppilaat istuvat maassa, ja heittävät lankakerää toisilleen. Lankakerän saadessaan tulee sanoa oma nimi ja luokka-aste. Kun kerä on käynyt kaikkien luona, verkkoa lähdetään kerimään takaisin niin, että oppilaan, jolla lankakerä sillä hetkellä on, tulee sanoa sen henkilön nimi, jolta lankakerän sai, ja heittää kerä takaisin hänelle. Nimileikin jälkeen askarrellaan kaikille vielä nimilaput, jonka voi laittaa pulpetin/pöydän päälle. (Varataan alun esittelylle sekä leikille aikaa n. 25 minuuttia) Leikitään vielä yksi tutustumisleikki, jossa jaetaan oppilaat 3-4 hengen ryhmiin. Ryhmille jaetaan haastattelupohja, jossa on seuraavat kysymykset: nimi, luokka, harrastukset, kivointa matematiikassa. Oppilaat haastattelevat toisiaan ryhmässä ja sopivat, kuka esittelee kenetkin ryhmäläisen muille. Lopuksi käydään kaikki ryhmät läpi, ja jokainen oppilas esittelee jonkun toisen oppilaan. (n. 15 min.) Seuraavaksi tehdään yhdessä tiedonhakutehtävä Googlen kuvahaun avulla. Oppilaat etsivät matematiikkaan liittyvän kuvan, ja kirjoittavat ylös, miksi kyseinen kuva kuvaa heidän mielestään matematiikkaa. Kuva tulostetaan paperille. Oppilaiden tulee myös miettiä, miksi ja mihin matematiikkaa tarvitaan. Kerholaisten tulostamat kuvat kootaan yhdessä matematiikkaa kuvaavien sanojen ja lauseiden kanssa A2- kokoiselle pahville, josta koostetaan yhdessä matematiikka juliste. Julisteen vasemmalle puolelle tulee otsikon mitä matematiikka on? alle oppilaiden tulostamat kuvat ja selitykset kuville. Julisteen oikealle puolelle tulee otsikko mihin matematiikkaa tarvitaan?, jonka alle kerätään oppilaiden mietintöjä. Julistetta voi jatkaa kaikkien kerhokertojen ajan, jos oppilaille tulee myöhemmin mieleen vastauksia julisteen kysymyksiin. (Varataan tiedonhakuun, purkuun ja julisteen askarteluun aikaa n. 35min.) Lopuksi pohditaan vielä oppilaiden kanssa läpi, millaiset säännöt kerholla pitäisi olla ja koostetaan yhteiset säännöt, jotka kirjataan ylös. ( varataan tälle aikaa n.15 min.)

3 Lopuksi pyydetään oppilaita vielä itsenäisenä työnä kirjoittamaan, mitä toivoo tältä kerholta. Ohjaaja pohtii näiden palautteiden pohjalta tulevia kerhokertoja. (Varataan tälle aikaa 5min.) Sisältöä voi muokata lyhemmäksi jättämällä pois jommankumman tutustumisleikeistä sekä toteuttamalla sääntöjen muodostamisen siten, että ohjaaja pyytää oppilaita miettimään kotona kolmea sääntöä kerhon säännöksi, ja kirjoittaa ne paperille ja tuoda seuraavalle kerhokerralle, jolloin koostetaan yhdessä tuoduista säännöistä kerholle säännöt. Jos taas aikaa jää, voisi lopussa teettää oppilailla esimerkiksi muutaman sanallisen päässälaskutehtävän. 2. Toinen kerhokerta, luvut, lukujonot ja lukujen järjestys Toisen kerran tarvikkeet: paperille tulostettu dominopeli, laskimia. Toinen kerhokerta käsittelee aihetta luvut, lukujonot ja lukujen järjestys. Mietitään millaisia lukuja on, ja pohditaan tarkemmin murto- ja desimaalilukuja. Mietitään sellaisia pulmia kuten, mikä luku on pienempi/suurempi, kuin joku toinen luku ja miten eri luvut järjestäytyvät suuremmasta pienempään/pienemmästä suurempaan. Kerhokerta aloitetaan kertomalla päivän aihe. Kerrataan myös nopeasti taululla, millaisia lukuja on (luonnolliset, negatiiviset, murtoluvut, desimaaliluvut) ja miten luvut sijoittuvat lukusuoralla. Mietitään myös, miksi erilaisia lukuja tarvitaan, eli miksi maailmassa ei pärjää pelkkien kokonaislukujen kanssa. Esimerkkeinä voi miettiä, että kun mitataan jotakin, usein mittaustulos ei ole kokonaisluku. (kertaukseen varataan aikaa max. 15 min) Alun kertauksen jälkeen pelataan Milla Ristiluoman laatimalla murtolukudomino peliä, joka suoritetaan yksilötehtävänä. Peliohjeet ja tulostettava materiaali löytyy: Pelin avulla kerrataan ja opetellaan murtolukuja.

4 Pelin jälkeen mietitään, millaisia eri esimerkkejä elävästä elämästä tulee murtolukujen tarpeesta. Esim. pizzan jakaminen, jäätelön jakaminen, näytetään seuraava sarjakuva: (aikaa kuluu yhteensä n. 15 min) Seuraavaksi mietitään desimaalilukujen ja murtolukujen suhdetta. Oppilaat saavat luvun (murtoluku tai desimaaliluku) ja oppilaiden tulee löytää itselleen kolmen hengen ryhmä, jossa kaikilla on eri tavalla esitetty sama luku. Eli esimerkiksi luvut 0.5, 1/2 ja 5/10 muodostavat ryhmän ja luvut 2/10, 1/5 ja 0,2 muodostavat ryhmän. Jos tehtävä vaikuttaa liian hankalalta, niin otetaan mukaan vain murtolukuja, joiden nimittäjä on 10. (Varataan tähän aikaa 15 min) Seuraavaksi seuraa leikki, jossa jokainen oppilas saa oman luvun, ja kerholaisten täytyy järjestäytyä järjestykseen suurimmasta pienimpään tai pienimmästä suurimpaan. Leikki alkaa helposti, jolloin luvut ovat luonnollisia lukuja. Leikki vaikeutuu, kun oppilaille annetaan myös negatiivisia kokonaislukuja, desimaalilukuja sekä murtolukuja. (Varataan leikkiin aikaa 30 minuuttia, jos oppilaat tykkäävät leikistä, voidaan sitä jatkaa pidempään, jos taas eivät, lopetetaan aikaisemmin) Tehdään seuraavaksi itsenäisiä tehtäviä, jotka ohjaaja on tulostanut valmiiksi oppilaille. Tehtävät ovat mikä luku puuttuu tyylisiä tehtäviä, joissa on kirjoitettu valmiiksi lukuja jonoon, ja oppilaan tehtävänä on päätellä oikea luku. Tehtäväpaperiin tulee tehdä kolmen eri vaikeusasteen tehtäviä, joista oppilaat saavat valita itselleen mieluisimman tason. (10 min) Loppuaika tutkitaan pareittain laskimen avulla erilaisia tehtäviä: 1 Muunnetaan murtolukuja desimaaleiksi: Minkälaisia päätelmiä voidaan tehdä? (esimerkiksi; jos nimittäjä on suurempi kuin osoittaja, on tulos suurempi kuin yksi, ja toisin päin. Jos nimittäjä ja osoittaja ovat samat, on tulos yksi) 2 Tutkitaan, mitä tapahtuu murtoluvulle 1/x:lle, kun x:ää kasvatetaan. Oppilaat voivat tutkia tätä laskimen kanssa. Mietitään, mitä matematiikassa tarkoittaa ääretön, ja löydetään tulos, että jos x:ää kasvattaa äärettömän suureksi luku 1/x voidaan arvioida nollaksi. Jos ohjaaja kokee, että

5 muuttujan x käsite on vielä ohjattavalle ryhmälle hankala eikä helposti selitettävissä, ei välttämättä kannata esitellä muuttujaa, vaan pyytää oppilaita kirjoittamaan ykkösen alle aina vain suuremman mielivaltaisen luvun. 3 Tutkitaan myös, mitä laskin antaa, kun koetetaan laskea x/0. (varataan tätä varten 20 minuuttia) Jos aikaa jää, lopuksi voidaan ottaa vielä jokin leikki. Halutessaan kerhokertaa voi lyhentää jättämällä osan tehtävistä/leikeistä pois. 3. Lauseke Kolmannen kerran tarvikkeet: tietokoneet, joilla voidaan tehdä taulukkolaskentaa, ohjaajan valmistelemia tehtäviä Kolmas kerhokerta käsittelee lauseketta. Mietitään mitä tarkoittaa lauseke ja millaisia erilaisia jäseniä lausekkeessa on (luvut ja merkit). Tämä kerho kerta sisältää siis paljon yhteen, vähennys sekä kertolaskuja sekä sulkujen käyttöä. Myös tämä kerta sisältää lausekkeisiin liittyviä leikkejä sekä ryhmä- ja yksilötehtäviä. Alkuun käydään nopeasti läpi kerran ohjelma ja muistutellaan mieliin, mikä oikein on lauseke. Ohjaaja kirjoittaa taululle muutaman esimerkin lausekkeesta ja pyydetään oppilaita viittaamalla kertomaan, mitä mahdollisia lausekkeen jäseniä on (plus, miinus, yhtä suuri, sulut, luvut yms.) (10min) Kertauksen jälkeen leikitään lämmittelyksi leikkiä, jossa oppilaat jaetaan kahteen ryhmään, joista toinen vuorollaan esittää pantomiimina jonkun lausekkeen, ja toisen ryhmän pitää kirjoittaa esitetty lauseke taululle. (Varataan tähän aikaa n. 20 min) Seuraavaksi oppilaiden tehtävänä on keksiä pareittain sanallinen laskutehtävä. Jokaisen parin laskutehtävä lasketaan yhdessä taululle, kun pari sanelee tehtävän. Ideana on, että ymmärretään, miten suullinen tehtävä voidaan kirjoittaa lausekkeeksi, ja että lausekkeella pystytään kuvaamaan jotain tiettyä tilannetta. (Varataan tähän aikaa n. 20 min) Kolmantena tehtävänä pohditaan, miksi lausekkeen laskujärjestyksellä on merkitystä. Ohjaaja on valmistellut tehtäviä, jotka oppilaiden tulee laskea sekä väärin että oikein, jolloin huomataan, että järjestyksellä on väliä, sillä eri järjestyksessä laskettaessa tulokset ovat erit. Ohjaajan valmistelemien tehtävien tulee olla sellaisia, että kun niitä ajatellaan reaalimaailmassa tapahtuviksi, voidaan helposti nähdä, miksi oikea järjestys on oikea. Esimerkki tehtävästä: Maria antaa kolme kertaa peräkkäin Teemulle viisi omenaa. Tämän jälkeen Maria antaa vielä kaksi kertaa peräkkäin Teemulle kaksi omenaa. Montako omenaa Teemulla on lopuksi? Laskutoimitus on 3*5 + 2*2, ja väärin laskettuna lasketaan ensin

6 yhteenlasku: 3*7*2 = 23, oikein laskettuna: 19. Ja lopuksi vielä demonstroidaan laskutoimitus esimerkiksi kynillä/jollain mitä luokasta löytyy. Tämän jälkeen mietitään vielä, miten ja miksi sulkeet vaikuttavat lausekkeeseen ja keksitään sanallisia tehtäviä, joissa käytetään sulkeita. (Varataan aikaa n. 20 min) Seuraavaksi käydään läpi pareittain iän laskentaan liittyvä ihmettelytehtävä (haastava): Ohjaaja lukee yksityiskohtaisesti ohjeet, ja jokainen oppilas suorittaa laskutehtävän itsenäisesti. Seuraavaksi aletaan pureutumaan siihen, miksi tästä saadaan aina oikea vastaus. Ohjaaja lukee tehtävän uudestaan, ja pyytää oppilaita kirjoittamaan sanelustaan lausekkeen laskematta välituloksia. Tämän jälkeen ohjaaja käy taululla läpi, miksi lauseke antaa aina oikean iän. Ohjeet iän laskemiseen: 1. Kerro ikäsi ensimmäinen numero viidellä 2. Lisää tuloon 3 3. Kaksinkertaista saamasi summa 4. Lisää ikäsi toinen numero edellisen kohdan vastaukseen 5. Vähennä saamastasi luvusta 6 (Tämä ihmettelytehtävä on lainattu sivustolta varataan suorittamiseen aikaa n. 20 min) Lopuksi, jos aikaa jää, tutustutaan taulukkolaskentaan. Lasketaan helppoja lausekkeita Excellin tai jonkin ilmaisen taulukkolaskentaohjelman avulla. 4. Geometria, muodot ja mittaaminen Neljännen kerhokerran tarvikkeet: erikokoisia mukeja, desimitta, puutikkuja, sinitarraa, harppeja, lankakerä, viivoittimia, rullamittoja Neljäs kerhokerta käsittelee geometriaa ja mittaamista. Aloitetaan nopeasti kertaamalla käsitteet pituus, pinta-ala sekä tilavuus. Tehdään pinta-alan ja tilavuuden arviointitehtävät. Pinta-alan arviointitehtävässä on ohjaajan valmiiksi piirtämiä kuvioita: ympyrä, kolmioita sekä erilaisia suorakulmioita. Tarkoituksena on pyrkiä arvioimaan, mikä pinta-aloista on suurin. Tämän jälkeen mitataan ja ohjaajan avustuksella lasketaan suurin pinta-ala. Tilavuuden arviointiin käytetään sivustolta: löytyvää arviointitehtävää. Tehdään vielä yksi arviointitehtävä. Oppilaat jaetaan pareiksi, ja toinen astuu viisi askelta. Toinen pareista mittaa toiselta oppilaalta askeleen mitan. Tämän jälkeen oppilas kävelee käytävällä matkan, ja laskee askeleensa. Lasketaan arvio askelien määrän avulla matkan pituudesta. Lopuksi vielä mitataan matka

7 rullamitalla ja verrataan askelmitalla saatuun tulokseen. Tehtävien jälkeen pohditaan yhdessä oppilaiden kanssa, miksi arviointi on hyödyllistä. (Yhteensä kaikkiin kolmeen arviointitehtävään 50 min) Seuraavaksi rakennellaan erilaisia kaksi- ja kolmiulotteisia muotoja puutikkujen ja sinitarran avulla. Rakennettavia muotoja ovat mm. erilaiset suorakulmiot sekä monitahokkaat. Rakentelun jälkeen mietitään vielä, mikä on tahko, mikä on särmä ja mikä on kärki. (Rakenteluun varataan aikaa 30 minuuttia.) Seuraavaksi mietitään lukua Pii. Tehdään seuraava koejärjestely: Oppilaille jaetaan erikokoisia narunpätkiä. Tarkoituksena on, että oppilaat pareittain harppia/muottia apunaan käyttäen muodostavat narusta ympyrän. Tämän jälkeen viivoittimella mitataan ympyrän halkaisija d, jonka jälkeen naru otetaan pois ympyrämuodosta. Mitataan vielä narun pituus l. Seuraavaksi suoritetaan laskutehtävä d/l. Kysytään kaikilta ryhmiltä vastaukset, ja huomataan, että vaikka narut ovat olleet eripituisia, suhdeluku on likimain sama. Ohjaaja kertoo, että tuo likimain saatu luku on lähellä piitä ja kerrotaan hieman lisää piistä ja miten esimerkiksi piin avulla voidaan laskea ympyrän pinta-ala ja pituus. Tämän jälkeen voidaan koettaa vielä toistaa piin laskeminen, ja nähdä päästäänkö tarkemmilla mittaustuloksilla lähemmäksi pii:n arvoa. (20min) Opetellaan koordinaatistoa pelaamalla laivanupotusta koordinaattien avulla. (15 min) 5. Tilastot Viidennen kerhokerran tarvikkeet: A3-kokoisia pahveja Tällä kerralla on tarkoitus jokaisen oppilaan tehdä itse tilastollinen tutkimus. Ohjaaja käy ensin oppilaiden läpi miten histogrammi (pylväsdiagrammi) muodostuu. Tämän jälkeen tutkitaan muutamia helppoja esimerkkejä ja kysytään oppilailta tulkintoja pylväsdiagrammeista. Teetetään myös muutama helppo kirjallinen tehtävä, joissa tulkitaan pylväsdiagrammeja. Tämän jälkeen oppilaat saavat itse keksiä tutkimuksen aiheen, sekä haastattelukysymyksen, johon on viisi vastausvaihtoehtoa (ohjaaja antaa alkuun muutaman esimerkin: Tutkimusongelma Oppilaiden lempihedelmät haastattelukysymys: Mikä on lempihedelmäsi ja vastausvaihtoehdot: appelsiini, banaani, omena, päärynä persikka ) Ohjaaja voi myös auttaa tutkimuksen asettelussa ja antaa vinkkejä. Tämän jälkeen oppilaat tekevät haastattelutaulukon, jonka kanssa he käyvät haastattelemassa jokaista oppilasta, ja merkitsevät haastateltavien vastaukset omaan taulukkoonsa. Tämän jälkeen oppilaat saavat aloittaa A3 -posterin tekemisen omasta tutkimuksestaan. Jokaiselle jaetaan pahvit, jonka otsikoksi kirjoitetaan tutkimuksen aihe. Posteriin taiteillaan pylväsdiagrammi haastattelun tuloksista siten, että noin puolet posterin tilasta käytetään. Tämän jälkeen oppilaat saavat itsenäisesti pohtia, mitä diagrammista voisi tulkita. Mikä on suosituin vastaus, mikä vähiten suosittu ja kuinka suuria eroja vastauksissa on.

8 Tämän jälkeen lähdetään tutkimaan, miten samat tulokset voisi esittää prosentteina. Ohjaaja käy läpi prosentin periaatteen, jonka jälkeen oppilaat saavat omasta haastatteluaineistostaan laskea vastausten prosenttimäärät. Tämän jälkeen tutkitaan piirakkadiagrammia ja käydään yhdessä oppilaiden kanssa läpi muutama esimerkki, jonka jälkeen oppilaat saavat piirtää posteriin vielä piirakkadiagrammin, jossa vastaukset esitetään prosentteina. Kun posterit ovat valmiita, jokainen saa esitellä oman posterinsa muulle luokalle. (Tutkimukseen on laskettu menevän lähes koko kaksi tuntia) Lopussa kiitetään kurssista ja kerätään palaute.

Omaperäinen lasku. : 2 on sama kuin :. Mari, Kim ja Jaana ovat ehdottaneet kolmea omaperäistä tapaa laskea : 2.

Omaperäinen lasku. : 2 on sama kuin :. Mari, Kim ja Jaana ovat ehdottaneet kolmea omaperäistä tapaa laskea : 2. Omaperäinen lasku Nimet: Mari, Kim ja Jaana ovat ehdottaneet kolmea omaperäistä tapaa laskea : 2. Mitkä ehdotetuista laskutavoista ovat toimivia? Selittäkää, miksi laskutapa on toimiva tai miksei se ole.

Lisätiedot

niin järjestys on tämä: ensin kerto- ja jakolaskut vasemmalta oikealle, sen jälkeen plus- ja miinuslaskut vasemmalta oikealle.

niin järjestys on tämä: ensin kerto- ja jakolaskut vasemmalta oikealle, sen jälkeen plus- ja miinuslaskut vasemmalta oikealle. Alkeistason matikkaa Plus-, miinus-, kerto- ja jakolaskujen laskujärjestys Esim. jos pitää laskea tällainen lasku:? niin järjestys on tämä: ensin kerto- ja jakolaskut vasemmalta oikealle, sen jälkeen plus-

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Matematiikka vuosiluokat 7 9

Matematiikka vuosiluokat 7 9 Matematiikka vuosiluokat 7 9 Matematiikan opetuksen ydintehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuus hankkia sellaiset matemaattiset taidot, jotka antavat valmiuksia selviytyä jokapäiväisissä toiminnoissa

Lisätiedot

Oppilas vahvistaa opittuja taitojaan, kiinnostuu oppimaan uutta ja saa tukea myönteisen minäkuvan kasvuun matematiikan oppijana.

Oppilas vahvistaa opittuja taitojaan, kiinnostuu oppimaan uutta ja saa tukea myönteisen minäkuvan kasvuun matematiikan oppijana. Tavoitteet S L 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Merkitys, arvot ja asenteet T1 pitää yllä oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä tukea myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta L1, L3, L5

Lisätiedot

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu)

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) Vinkki! MAPPAsta www.mappa.fi löytyy haulla matematiikkaa ulkona valmiita tuntisuunnitelmia

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Koostanut Essi Rasimus ja Elina Viro Opettajalle Trestima Oy Puuston mittauksia Kohderyhmä: 9-luokka Esitiedot: ympyrä, ympyrän piiri, halkaisija ja pinta-ala, lieriön tilavuus, yhdenmuotoisuus, yksikkömuunnokset

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

A. Desimaalilukuja kymmenjärjestelmän avulla

A. Desimaalilukuja kymmenjärjestelmän avulla 1(8) Kymmenjärjestelmä desimaalilukujen ja mittayksiköiden muunnosten pohjana A. Miten saadaan desimaalilukuihin ymmärrystä 10-järjestelmän avulla? B. Miten saadaan mittayksiköiden muunnoksiin ymmärrystä

Lisätiedot

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 MFKA-Kustannus Oy Rautatieläisenkatu 6, 0020 HELSINKI, puh. (09) 102 378 http://www.mfka.fi Peruskoulun

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Prosenttikäsite-pelin ohje

Prosenttikäsite-pelin ohje 1(5) Prosenttikäsite-pelin ohje Yksi neljäsosa kakkua Tässä pelissä opitaan yhdistämään * murtoluvun kuva ja sanallinen kuvaus sekä murtolukumerkintä * murto- ja desimaali- sekä %-luvun merkinnät. 0,25

Lisätiedot

Matematiikka 5. luokka

Matematiikka 5. luokka Matematiikka 5. luokka Hyvä osaaminen 6. luokan päättyessä on lihavoitu. Vuosiluokan hyvä osaaminen on alleviivattu. T2 Ohjata oppilasta havaitsemaan yhteyksiä oppimiensa asioiden välillä Harjoittelen

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja?

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja? Nimi Koulutus Ryhmä Jokaisessa tehtävässä on vain yksi vastausvaihtoehto oikein. Laske tehtävät ilman laskinta.. Missä pisteessä suora y = 3x 6 leikkaa x-akselin? A. 3 D. B. E. en tiedä C. 6. Mitkä luvuista,,,

Lisätiedot

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT 1. ENSIMMÄINEN TUNTI: tiistai 19.9. klo 11.00 11.45 Kaikille 9.luokkalaisille yhtä aikaa luokassa X! n. klo 11.00, n. 15 20 min LÄMMITTELY/VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN MINDMAP

Lisätiedot

Neure - tehtäväluettelo 1 / 5 14.12.2005, 17:05

Neure - tehtäväluettelo 1 / 5 14.12.2005, 17:05 Neure - tehtäväluettelo 1 / 5 14.12.2005, 17:05 Matematiikka Huom! Mikäli tehtävällä ei vielä ole molempia teknisiä koodeja, tarkoittaa se sitä, että tehtävä ei ole vielä valmis jaettavaksi käyttöön, vaan

Lisätiedot

Avaruuslävistäjää etsimässä

Avaruuslävistäjää etsimässä Avaruuslävistäjää etsimässä Avainsanat: avaruusgeometria, mittaaminen Luokkataso: 6.-9. lk, lukio Välineet: lankaa, särmiön muotoisia kartonkisia pakkauksia(esim. maitotölkki tms.), sakset, piirtokolmio,

Lisätiedot

1 lk Tavoitteet. 2 lk Tavoitteet

1 lk Tavoitteet. 2 lk Tavoitteet MATEMATIIKKA Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien oppimiseen.

Lisätiedot

LUKUJONOT. 1) Jatka lukujonoja. 0, 1, 2,,,, 6, 8, 10,,,, 8, 12, 16,,,, 18, 15, 12,,,, 30, 25, 20,,,, 2) Täydennä lukujonoihin puuttuvat luvut.

LUKUJONOT. 1) Jatka lukujonoja. 0, 1, 2,,,, 6, 8, 10,,,, 8, 12, 16,,,, 18, 15, 12,,,, 30, 25, 20,,,, 2) Täydennä lukujonoihin puuttuvat luvut. LUKUJONOT 2 1) Jatka lukujonoja. 0, 1, 2,,,, 6, 8, 10,,,, 8, 12, 16,,,, 18, 15, 12,,,, 30, 25, 20,,,, 2) Täydennä lukujonoihin puuttuvat luvut. 2, 4,, 8,, 12,,, 7,, 3, 1 3) Keksi oma lukujono ja kerro

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

Kenguru 2019 Student lukio

Kenguru 2019 Student lukio sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Koodi (ope täyttää): Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE - kykenee keskittymään matematiikan opiskeluun - kykenee kertomaan suullisesti matemaattisesta ajattelustaan

Lisätiedot

MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty )

MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty ) MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty 16.12.2015) Merkitys, arvot ja asenteet T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Lisätiedot

KESKEISET SISÄLLÖT Keskeiset sisällöt voivat vaihdella eri vuositasoilla opetusjärjestelyjen mukaan.

KESKEISET SISÄLLÖT Keskeiset sisällöt voivat vaihdella eri vuositasoilla opetusjärjestelyjen mukaan. VUOSILUOKAT 6 9 Vuosiluokkien 6 9 matematiikan opetuksen ydintehtävänä on syventää matemaattisten käsitteiden ymmärtämistä ja tarjota riittävät perusvalmiudet. Perusvalmiuksiin kuuluvat arkipäivän matemaattisten

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

TEHTÄVÄVINKKEJÄ MATEMATIKKAAN

TEHTÄVÄVINKKEJÄ MATEMATIKKAAN Viinikankatu 49a, 33800 TAMPERE Puh (03) 380 5300, Fax (03) 380 5353 E-mail: myynti@tevella.fi, www.tevella.fi TEHTÄVÄVINKKEJÄ MATEMATIKKAAN I LOOGISET PALAT 1) Laita kaikki LOOGISET PALAT eteesi työpöydälle.

Lisätiedot

1 Aritmeettiset ja geometriset jonot

1 Aritmeettiset ja geometriset jonot 1 Aritmeettiset ja geometriset jonot Johdatus Johdatteleva esimerkki 1 Kasvutulille talletetaan vuoden jokaisen kuukauden alussa tammikuusta alkaen 100 euroa. Tilin nettokorkokanta on 6%. Korko lisätään

Lisätiedot

Kenguru Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 6

Kenguru Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 6 Kenguru Student (lukion 2. ja 3. vuosi) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

1. Lasketaan käyttäen kymmenjärjestelmävälineitä

1. Lasketaan käyttäen kymmenjärjestelmävälineitä Turun MATIKKAKAHVILA 22.09.2016 Teija Laine 1. OTTEITA UUDESTA OPETUSSUUNNITELMASTA: "Vuosiluokkien 3 6 matematiikan opetuksessa tarjotaan kokemuksia, joita oppilaat hyödyntävät matemaattisten käsitteiden

Lisätiedot

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa 9. Vektorit 9.1 Skalaarit ja vektorit Skalaari on koon tai määrän mitta. Tyypillinen esimerkki skalaarista on massa. Lukumäärä on toinen hyvä esimerkki skalaarista. Vektorilla on taas suuruus ja suunta.

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut:

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: 1 Funktio 1.1 Piirretään koordinaatistoakselit ja sijoitetaan pisteet: 1 1. a) Funktioiden nollakohdat löydetään etsimällä kuvaajien ja - akselin leikkauspisteitä.

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 4 Jatkuvuus Jatkuvan funktion määritelmä Tarkastellaan funktiota f x) jossakin tietyssä pisteessä x 0. Tämä funktio on tässä pisteessä joko jatkuva tai epäjatkuva. Jatkuvuuden

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Kerta 2. Kerta 2 Kerta 3 Kerta 4 Kerta 5. 1. Toteuta Pythonilla seuraava ohjelma:

Kerta 2. Kerta 2 Kerta 3 Kerta 4 Kerta 5. 1. Toteuta Pythonilla seuraava ohjelma: Kerta 2 Kerta 3 Kerta 4 Kerta 5 Kerta 2 1. Toteuta Pythonilla seuraava ohjelma: 2. Tulosta Pythonilla seuraavat luvut allekkain a. 0 10 (eli, näyttää tältä: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 b. 0 100 c. 50 100 3.

Lisätiedot

KORJAUSMATIIKKA 3, MATERIAALI

KORJAUSMATIIKKA 3, MATERIAALI 1 SISÄLTÖ KORJAUSMATIIKKA, MATERIAALI 1) Potenssi ) Juuri ) Polynomit 4) Ensimmäisen asteen yleinen yhtälön ratkaisu 5) Yhtälöt ongelmaratkaisuissa (tehtävissä esitellään myös. asteen yhtälön ratkaisu)

Lisätiedot

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut:

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: MAB - Harjoitustehtävien ratkaisut: Funktio. Piirretään koordinaatistoakselit ja sijoitetaan pisteet:. a) Funktioiden nollakohdat löydetään etsimällä kuvaajien ja - akselin leikkauspisteitä. Funktiolla

Lisätiedot

Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet yläkouluikäisten valmistavassa opetuksessa

Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet yläkouluikäisten valmistavassa opetuksessa Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet yläkouluikäisten valmistavassa opetuksessa Olemme valinneet opetussuunnitelman perusteiden 2014 tavoitteiden, sisältöjen ja hyvän osaamisen kuvausten pohjalta

Lisätiedot

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi.

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi. Sokeripalanäyttelyn voi pitää eri oppiaineissa, esimerkiksi kuvaamataidossa, äidinkielessä, terveystiedossa, kotitaloudessa ja matematiikassa. Suosituksena on yksi luokka kerrallaan. Tuntisuunnitelma on

Lisätiedot

7 Matematiikka. 3. luokka

7 Matematiikka. 3. luokka 7 Matematiikka Matematiikka on tapa hahmottaa ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Lapsi löytää ja omaksuu leikin, toiminnan sekä keskustelujen avulla matemaattisia käsitteitä, termejä, symboleja ja periaatteita.

Lisätiedot

Aiemmin opittu. Jakson tavoitteet. Ajankäyttö. Tutustu kirjaan!

Aiemmin opittu. Jakson tavoitteet. Ajankäyttö. Tutustu kirjaan! Aiemmin opittu Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan seuraavat lukuihin ja laskutoimituksiin liittyvät sisällöt on käsitelty vuosiluokilla 3 5: kymmenjärjestelmä-käsitteen varmentaminen, tutustuminen

Lisätiedot

Desimaaliluvut, mitä ne oikeastaan ovat?

Desimaaliluvut, mitä ne oikeastaan ovat? Desimaaliluvut, mitä ne oikeastaan ovat? Matti Lehtinen Desimaaliluvut ovat niin jokapäiväisiä ja niillä laskemiseen niin totuttu, ettei yleensä tule miettineeksi, mitä ne oikeastaan ovat. Joskus kauan

Lisätiedot

Python-ohjelmointi Harjoitus 5

Python-ohjelmointi Harjoitus 5 Python-ohjelmointi Harjoitus 5 TAVOITTEET Kerrataan silmukkarakenteen käyttäminen. Kerrataan jos-ehtorakenteen käyttäminen. Opitaan if else- ja if elif else-ehtorakenteet. Matematiikan sisällöt Tehtävät

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

kymmenjärjestelmä-käsitteen varmentaminen, tutustuminen 60-järjestelmään kellonaikojen avulla

kymmenjärjestelmä-käsitteen varmentaminen, tutustuminen 60-järjestelmään kellonaikojen avulla 7.6.1 MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 3 5 Vuosiluokkien 3 5 matematiikan opetuksen ydintehtävinä ovat matemaattisen ajattelun kehittäminen, matemaattisten ajattelumallien oppimisen pohjustaminen, lukukäsitteen

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

MAY1 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 12.4.2016 Julkaiseminen sallittu vain koulun suljetussa verkossa.

MAY1 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 12.4.2016 Julkaiseminen sallittu vain koulun suljetussa verkossa. KERTAUS Lukujono KERTAUSTEHTÄVIÄ K1. Ratkaisussa annetaan esimerkit mahdollisista säännöistä. a) Jatketaan lukujonoa: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, Rekursiivinen sääntö on, että lukujonon ensimmäinen jäsen

Lisätiedot

Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet

Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet Tukimateriaalia eriyttämiseen: Mihin kannattaa keskittyä silloin, kun oppilaalla on vaikeuksia perusasioiden oppimisessa luokilla 1 2, 3 4 ja 5 6 sekä 7 9 Olemme

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CSE-A1111 21.9.2015 CSE-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 21.9.2015 1 / 25 Mahdollisuus antaa luentopalautetta Goblinissa vasemmassa reunassa olevassa valikossa on valinta Luentopalaute.

Lisätiedot

Merkitse kertolasku 3 3 3 3 potenssin avulla ja laske sen arvo.

Merkitse kertolasku 3 3 3 3 potenssin avulla ja laske sen arvo. 13 Luvun potenssi Kertolasku, jonka kaikki tekijät ovat samoja, voidaan merkitä lyhyemmin potenssin avulla. Potenssimerkinnässä eksponentti ilmaisee, kuinka monta kertaa kantaluku esiintyy tulossa. Potenssin

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä MATEMATIIKKA JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Merkitys, arvot ja asenteet Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

4 LUKUJONOT JA SUMMAT

4 LUKUJONOT JA SUMMAT Huippu Kertaus Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 0.7.08 4 LUKUJONOT JA SUMMAT ALOITA PERUSTEISTA 45A. Määritetään lukujonon (a n ) kolme ensimmäistä jäsentä ja sadas jäsen a 00 sijoittamalla

Lisätiedot

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

Luku 1 Johdatus yhtälöihin

Luku 1 Johdatus yhtälöihin Luku 1 Johdatus yhtälöihin 1.1 Mikä on yhtälö? Tunnin rakenne: - Yhtälön rakenne ja tunnistaminen (tehtävä 1) ja yhtälön ja lausekkeen vertailua (n. 10min) - Yhtälö väitteenä Jokeri 3 (n. 30 min) - Tunnin

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela

Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela Olipa kerran köyhä maanviljelijä Kimmo Koskinen, Rolf Malmelin, Ulla Laitinen ja Anni Salmela 1 1 Johdanto Tässä raportissa esittelemme ratkaisukeinon ongelmalle, joka on suunnattu 7 12-vuotiaille oppilaille

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE kykenee keskittymään matematiikan opiskeluun kykenee kertomaan suullisesti matemaattisesta ajattelustaan

Lisätiedot

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla 1. Tehtävänanto Pohdi kuinka opettaisit yläasteen oppilaille murtolukujen peruslaskutoimitukset { +, -, *, / } Cuisenairen lukusauvoja apuna

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 27.1.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 27.1.2010 1 / 37 If-käsky toistokäskyn sisällä def main(): HELLERAJA = 25.0 print "Anna lampotiloja, lopeta -300:lla."

Lisätiedot

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia.

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia. Tero Suokas OuLUMA, sivu 1 Platonin kappaleet Avainsanat: geometria, matematiikan historia Luokkataso: 6-9, lukio Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia Tavoitteet: Tehtävässä tutustutaan matematiikan

Lisätiedot

7.lk matematiikka. Murtoluvut. Hatanpään koulu Syksy 2017 Janne Koponen

7.lk matematiikka. Murtoluvut. Hatanpään koulu Syksy 2017 Janne Koponen 7.lk matematiikka Hatanpään koulu Syksy 017 Janne Koponen Tässä monisteessa teoriaosuudet ovat kuvakaappauksia tekemistäni kurssin powerpoint-dioista. Diat löytyvät koulun kotisivuilta osoitteesta: http://koulut.tampere.fi/hatanpaa/matikka/monisteita/

Lisätiedot

Negatiiviset luvut ja laskutoimitukset

Negatiiviset luvut ja laskutoimitukset 7.lk matematiikka Negatiiviset luvut ja laskutoimitukset Hatanpään koulu Syksy 2017 Janne Koponen Negatiiviset luvut ja laskutoimitukset 2 Negatiiviset luvut ja laskutoimitukset Sisällys 1. Negatiiviset

Lisätiedot

7.lk matematiikka. Murtoluvut. Hatanpään koulu Syksy 2017 Janne Koponen

7.lk matematiikka. Murtoluvut. Hatanpään koulu Syksy 2017 Janne Koponen 7.lk matematiikka Hatanpään koulu Syksy 017 Janne Koponen Tässä monisteessa teoriaosuudet ovat kuvakaappauksia tekemistäni kurssin powerpoint-dioista. Diat löytyvät koulun kotisivuilta osoitteesta: http://koulut.tampere.fi/hatanpaa/matikka/monisteita/

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

S5-S9 L1, L2, L4, L5, L6, L7 havaintojensa pohjalta kannustaa oppilasta esittämään ratkaisujaan ja päätelmiään muille

S5-S9 L1, L2, L4, L5, L6, L7 havaintojensa pohjalta kannustaa oppilasta esittämään ratkaisujaan ja päätelmiään muille MATEMATIIKKA Oppiaineen tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaan loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim.

Injektio. Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Injektio Funktiota sanotaan injektioksi, mikäli lähtöjoukon eri alkiot kuvautuvat maalijoukon eri alkioille. Esim. Funktio f on siis injektio mikäli ehdosta f (x 1 ) = f (x 2 ) seuraa, että x 1 = x 2.

Lisätiedot

Lukujono eteenpain 1-50 Puuttuvan luvun taydentaminen, 1-50 1. LukiMat/Arviointi/Laskemisen taidot

Lukujono eteenpain 1-50 Puuttuvan luvun taydentaminen, 1-50 1. LukiMat/Arviointi/Laskemisen taidot NEUREN TEHTAVAKUVAUKSET kaikki vuosiluokat Arviointi TAITO TEHTAVA TAVOITE LK. TEHTAVAN SIJAINTI LASKEMISEN TAIDOT Lukujonon luetteleminen Lukujonotaitojen arviointi1-50 Puuttuvan luvun taydentaminen on,

Lisätiedot

Aloitustunti MAA22 Starttikurssi pitkän matematiikan opiskeluun

Aloitustunti MAA22 Starttikurssi pitkän matematiikan opiskeluun Aloitustunti MAA22 Starttikurssi pitkän matematiikan opiskeluun 13. elokuuta 2015 Miksi matikkaa Erityisen tärkeää teknillisillä ja luonnontieteellisillä aloilla Ohjelmointi ja tietojenkäsittelytiede Lääketieteellinen

Lisätiedot

PERUSKOULUSTA PITKÄLLE

PERUSKOULUSTA PITKÄLLE Raimo Seppänen Tytti Kiiski PERUSKOULUSTA PITKÄLLE KERTAUSTA JA TÄYDENNYSTÄ LUKION PITKÄLLE MATEMATIIKALLE JA MATEMATIIKKAA VAATIVAAN AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN MFKA-KUSTANNUS OY HELSINKI 2007 SISÄLLYS

Lisätiedot

Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk

Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk Koulu: Oppilas: ÄIDINKIELI Lukeminen 20. Luet kokonaisia kirjoja. 19. Osaat tehdä johtopäätöksiä lukemastasi. 18. Löydät lukemastasi tarvittavia tietoja. 17.

Lisätiedot

Kenguru 2016 Student lukiosarja

Kenguru 2016 Student lukiosarja sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Metropolia ammattikorkeakoulu 05.02.2015 TI00AA43-3004: Ohjelmointi Kotitehtävät 3

Metropolia ammattikorkeakoulu 05.02.2015 TI00AA43-3004: Ohjelmointi Kotitehtävät 3 : http://users.metropolia.fi/~pasitr/2014-2015/ti00aa43-3004/kt/03/ratkaisut/ Tehtävä 1. (1 piste) Tee ohjelma K03T01.cpp, jossa ohjelmalle syötetään kokonaisluku. Jos kokonaisluku on positiivinen, niin

Lisätiedot

TEHTÄVIEN KUVAUKSET. 4. luokan opintopolku (Tuhattaituri-kirjasarja) VILLETEAM@UTU.FI WWW.VILLETEAM.FI

TEHTÄVIEN KUVAUKSET. 4. luokan opintopolku (Tuhattaituri-kirjasarja) VILLETEAM@UTU.FI WWW.VILLETEAM.FI TEHTÄVIEN KUVAUKSET 4. luokan opintopolku (Tuhattaituri-kirjasarja) VILLETEAM@UTU.FI WWW.VILLETEAM.FI -TEKSTI- ESSI TAMMINEN -TAITTO- TOMMY JOHANSSON 2015 VILLE TEAM Esipuhe Tämä kirja on kokonaiskatsaus

Lisätiedot

Kenguru 2012 Student sivu 1 / 8 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2012 Student sivu 1 / 8 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2012 Student sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

1 Rationaalifunktio , a) Sijoitetaan nopeus 50 km/h vaihtoaikaa kuvaavan funktion lausekkeeseen.

1 Rationaalifunktio , a) Sijoitetaan nopeus 50 km/h vaihtoaikaa kuvaavan funktion lausekkeeseen. Juuri 6 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.7.06 Rationaalifunktio. a) Sijoitetaan nopeus 50 km/h vaihtoaikaa kuvaavan funktion lausekkeeseen. f (50) 50 8 50 4 8 50 500 400 4 400

Lisätiedot

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset

007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset 007(40) lupa kasvattaa kyselyn tulokset Siltamäki Suutarila-Töyrynummi-alueella toteutettiin loka-marraskuussa 2007 kysely pohjaksi alueen lapsille ja nuorille laadittaville yhteisille pelisäännöille.

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja tai perusteluja näkyviin, ellei muuta ole mainittu.

Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja tai perusteluja näkyviin, ellei muuta ole mainittu. Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu perjantaina 6..009 OSA Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 0 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja tai perusteluja näkyviin, ellei muuta

Lisätiedot

2.2 Neliöjuuri ja sitä koskevat laskusäännöt

2.2 Neliöjuuri ja sitä koskevat laskusäännöt . Neliöjuuri ja sitä koskevat laskusäännöt MÄÄRITELMÄ 3: Lukua b sanotaan luvun a neliöjuureksi, merkitään a b, jos b täyttää kaksi ehtoa: 1o b > 0 o b a Esim.1 Määritä a) 64 b) 0 c) 36 a) Luvun 64 neliöjuuri

Lisätiedot

Diagrammeja ja tunnuslukuja luokkani oppilaista

Diagrammeja ja tunnuslukuja luokkani oppilaista Diagrammeja ja tunnuslukuja luokkani oppilaista Aihepiiri Tilastollisiin tunnuslukuihin tutustuminen Luokka-aste Kesto Tarvittavat materiaalit / välineet Lyhyt kuvaus tehtävästä Yläaste 9. luokka 30 min

Lisätiedot

Talven kasvit. LUMASUOMI Koulutuksesta kouluun hanke. AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014)

Talven kasvit. LUMASUOMI Koulutuksesta kouluun hanke. AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014) Talven kasvit AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014) IKÄLUOKKA: esiopetusikäiset, sopii myös 1. vuosiluokalle TAVOITTEET: Opetuskokonaisuuden käsitteellisiin tavoitteisiin kuuluu metrin käsitteeseen

Lisätiedot

75059 Suuri lajittelusarja

75059 Suuri lajittelusarja 75059 Suuri lajittelusarja Peliohjeet Tämä sarjan sisältö: 632 kpl lajitteluesineitä 3 kpl onnenpyörää 6 kpl lajittelukulhoa 1 kpl muovinen lajittelualusta 1 kpl numeromerkitty arpakuutio Lajittelusarja

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 1.2.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 1.2.2010 1 / 47 Sijoituksen arvokehitys, koodi def main(): print "Ohjelma laskee sijoituksen arvon kehittymisen."

Lisätiedot

Geogebra -koulutus. Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen

Geogebra -koulutus. Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen Geogebra -koulutus Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen Geogebra Ilmainen dynaaminen matematiikkaohjelmisto osoitteessa http://www.geogebra.org Geogebra-sovellusversion voi asentaa tietokoneilla ja

Lisätiedot

1. Kymmenjärjestelmä ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua

1. Kymmenjärjestelmä ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua . Kymmenjärjestelmä ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua. Jatka. + 00 000 0 0 0 0 0 0 0 000 + 0 000 0 0 0 0 0 0 0 + 0,0,,,,,,0 0,,,,,,, + 0,,,0,,0,,00. Merkitse laskutapa ja laske. a), +, + 0,,

Lisätiedot

A. Mikä on 10-järjestelmä eli 10-kertaisia lukuja ja niiden 10:s osia

A. Mikä on 10-järjestelmä eli 10-kertaisia lukuja ja niiden 10:s osia 1(10) A. Mikä on 10-järjestelmä eli 10-kertaisia lukuja ja niiden 10:s osia Ensimmäinen oppilas rakentaa luvun 1 paikka-alustalle ja toinen oppilas piirtää sen olevalle paikka-alustalle. Toinen oppilas

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Trestima Oy Puuston mittauksia Projektissa tutustutaan puuston mittaukseen sekä yritykseen Trestima Oy. Opettaja jakaa luokan 3 hengen ryhmiin. Projektista arvioidaan ryhmätyöskentely, projektiin osallistuminen

Lisätiedot

KYMPPI-kartoitus. www.opperi.fi

KYMPPI-kartoitus. www.opperi.fi KYMPPI-kartoitus KYMPPI-kartoitus sisältää luonnollisten lukujen ja desimaalilukujen käsitteisiin liittyviä tehtäviä, laskutoimituksia sekä mittayksiköiden muunnoksia. Nämä ovat 10-järjestelmän hallinnan

Lisätiedot

Yhtälönratkaisu oppilaan materiaali

Yhtälönratkaisu oppilaan materiaali Yhtälönratkaisu oppilaan materiaali Nimi: Luokka: 1 1. Tosia ja epätosia väitteitä Alkupalat Kirjoita taulukkoon T, jos väite on tosi ja E, jos väite on epätosi. Väite 5 > 3 16 < 8 19 = 26 9 < 28 64 =

Lisätiedot