Alle 1-vuotiaan lapsen ruoka ja ravitsemus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alle 1-vuotiaan lapsen ruoka ja ravitsemus"

Transkriptio

1 Alle 1-vuotiaan lapsen ruoka ja ravitsemus

2 Imetyksestä kohti perheen yhteistä ruokailua 2 Hyvät vanhemmat, Lapsesi hyvinvointi ja hyvä ravitsemus kulkevat käsi kädessä. Riittävä ja lapsesi kehitysvaiheelle sopiva ruoka on yksi edellytys, että lapsesi on tyytyväinen, kasvaa ja kehittyy. Ruokailutilanteisiin liittyvät läheinen yhdessäolo ja fysiologisten tarpeiden tyydyttäminen. On tärkeää oppia tulkitsemaan lapsen tarpeita, kuten nälkää, janoa ja kylläisyyttä ja erottamaan ne muista tarpeista, kuten hellyyden kaipuusta. Kaikki itku ei suinkaan ole nälkää. Lapsesi ruokailun kehittymisen kannalta on tärkeää, että hän oppii vähitellen syömään erilaisia ruokia. Lapsesi kehittyessä kannusta häntä harjaannuttamaan syömistaitojaan. Yksivuotias voi syödä yhdessä muun perheen kanssa pääosin samaa ruokaa. Neuvolan terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa voitte yhdessä miettiä, miten sovellatte ohjeita pienokaisenne ja perheenne ruokailuun Opas on uudistettu THL:n Syödään yhdessä lapsiperheiden ruokasuosituksen (2016) pohjalta. Julkaistu 2017

3 Sisällys 0 1-vuotiaan lapsen ruokavalion pääkohdat... 4 Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa... 5 Vältettävät ruoka-aineet alle 1-vuotiaan ruokavaliossa... 6 Lapsen ohjeellinen ruokavalio ensimmäisen ikävuoden aikana... 7 Ruokailu 0 4 kuukauden iässä... 8 Imetys... 8 Äidinmaidonkorvikkeen käyttö... 9 Tuttipullojen puhtaus Tuttipullosta mukiin Juomat Ruokailu 4 6 kuukauden iässä Kiinteiden ruokien aloitus Peruna-, kasvis-, marja- ja hedelmäsoseet Viljavalmisteet Kala, siipikarja ja muu liha sekä palkokasvit Ruokailu 6 10 kuukauden iässä Ruoan karkeuttaminen Sormiruokailu Ruokailu kuukauden iässä Monipuolista suolatonta ruokaa Maito ja maitovalmisteet Perheen yhteinen ruokarytmi Ruokaohjeita kk Perunasose Kasvissose Lihasose Kalasose Hedelmätuoresose Marjatuoresose Banaani-puolukkasose Soseruokien valmistuksen helpottaminen kk Tuoreraasteet ja -soseet kasviksista Tuorekiisselin perusohje Sormiruokakasvikset kk Maustaminen Aurinkoinen aamupuuro Turvallista ruokaa lapselle Ota yhteyttä!

4 4 0 1-vuotiaan lapsen ruokavalion pääkohdat Opitaan tunnistamaan ja havainnoimaan lapsen nälkää, kylläisyyttä ja tyytyväisyyttä. Syntymän jälkeen aloitetaan lapsentahtinen imetys. Täysimetystä suositellaan 4 6 kuukauden ikään asti. Kiinteitä ruokia annetaan joustavasti maisteluannoksina 4 6 kuukauden iässä. Lapsi tarvitsee kiinteää ruokaa viimeistään kuuden kuukauden iästä lähtien. Osittaista imetystä suositellaan jatkettavan vuoden ikään asti tai pidempään kiinteiden ruokien ohella. Ruokaa karkeutetaan suun hienomotoriikan ja pureskelun kehittämiseksi. Omatoimista syömistä voi harjoitella sormiruokailun avulla. Lähempänä vuoden ikää lapsi totuttelee perheen yhteisiin ruoka-aikoihin. Lapselle annetaan D-vitamiinilisä 10 µg päivittäin 2 viikon iästä 2-vuotiaaksi asti.

5 5 Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa Ruokaryhmä ja aloitusikä Peruna ja kasvikset 4 kk iästä 7kk iästä Marjat ja hedelmät 4 kk iästä Viljavalmisteet 5 kk iästä Kala, liha, kananmuna 5 kk iästä Ruoka-aine tai elintarvike Peruna, porkkana, kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, sipuli, purjosipuli, maissi, ruusukaali, kurkku, palsternakka, bataatti, maa-artisokka, tomaatti, nauris, lanttu Suolattomien kasvispakasteiden hyödyntäminen Herneet, linssit, pavut Mansikka, vadelmat, mustikka, herukat, karviainen, lakka, karpalo, puolukka, ruusunmarja Omena, banaani, luumu, päärynä, ananas, kiivi, persikka, aprikoosi, sitrushedelmät, melonit, mango, avokado Kaura, ruis, ohra, vehnä, spelttivehnä, riisi, tattari, maissi, hirssi, kvinoa Suositaan täysjyväisiä tuotteita Kalat: muikku, seiti, siika, kasvatettu kirjolohi ja Norjan lohi, maksimissaan 1-2 kertaa kuukaudessa haukea tai isoa silakkaa (yli 17 cm) Maustamattomat ja suolattomat tuotteet: broileri, kalkkuna, possu, nauta, lammas, poro, hirvi, muu riista Maito ja maitovalmisteet 10 kk iästä Kananmuna Rasvattomat tai vähärasvaiset: maustamaton viili, jogurtti, piimä ja rahka sekä maito kuumennettuna ruoissa Ravintorasvat 4 kk iästä Rypsi-/rapsiöljy Lähde: Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille, THL 2016 (muokattu)

6 6 Vältettävät ruoka-aineet alle 1-vuotiaan ruokavaliossa Ruoka-aineryhmä Kala Liha, lihavalmisteet, siipikarja, riista Maito ja maitovalmisteet Kasvikset, marjat ja sienet Juomat Muut Ruoka-aine tai elintarvike Raa at, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut tai kylmäsavustetut kalatuotteet Mädit ja niitä sisältävät tuotteet, kuten pateet ja sushi Makkarat, nakit, leikkeleet, raaka liha Maksa, maksaruoat, maksamakkarat ja -pasteijat Raakamaito, pastöroimaton maito Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot Nitraattipitoiset kasvikset: punajuuri, erilaiset lehtisalaatit (myös rucola), kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa (kaikki kurpitsalajit, pois lukien kesäkurpitsa), retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut, juuresmehut Varhaisperunat Ulkomaiset pakastemarjat, joita ei ole keitetty ennen käyttöä 2 minuuttia Korvasieni Raakavilja-/siemenpuurot Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat Kaakao, kaakaojuomat Riisijuoma Mehujuomat ja muut elintarvikkeet, jotka sisältävät bentsoehappoa (E210) tai bentsoaatteja (E211, E212, E213) Yrttiteejuomat Vehnäorasmehut, maitohappokäytetyt mehut Hunaja Kaneli Öljykasvien siemenet, kuten pellavan- ja auringonkukansiemenet Merilevävalmisteet Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet, luontaistuotteet Suola, suolaa sisältävät elintarvikkeet Lähde: Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille, THL 2016 (muokattu), Evira

7 Lapsen ohjeellinen ruokavalio ensimmäisen ikävuoden 7

8 8 Ruokailu 0 4 kuukauden iässä Täysimetys Tarvittaessa lisäksi tai ainoastaan äidinmaidonkorviketta D-vitamiinilisä 10 µg päivittäin 2 viikon iästä alkaen Imetys Äidinmaito on parasta ravintoa lapselle, koska se sisältää kaikki lapsen tarvitsemat ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Täysimetystä suositellaan 4 6 kuukauden ikään asti. Imetyksellä on myös äidin terveydelle positiivisia vaikutuksia. Lasta imetetään lapsentahtisesti. Tällöin maidoneritys mukautuu lapsen tarpeisiin. Lapsi säätelee itse imemistään ravinnontarpeensa mukaisesti. Lapsi syö ensimmäisten kuukausien aikana noin 2 4 tunnin välein. Välillä voi olla tätäkin lyhyempiä tai pidempiä syöttövälejä. Lapsen syömisrytmi ja ruokamäärät vaihtelevat yksilöllisesti. Jos imetys ei jostain syystä onnistu, äidinmaitoa voi lypsää. Äidinmaidossa on paljon lapsen kehitykselle suotuisia ainesosia, joita korvikkeissa ei ole. Lasta voi myös osittaisimettää, jos maidontuotanto ei ole riittävää. Osittaisimetyksellä tarkoitetaan, että imetyksen lisäksi annetaan äidinmaidonkorviketta. Riittävästä maidonsaannista kertovat lapsen vireystaso, säännöllinen ulostaminen, virtsaaminen (noin viisi märkää vaippaa päivässä) ja painonnousu.

9 9 Tukea imetykseen terveydenhoitajan ja kätilön lisäksi saat Lappeenrannan imetyspoliklinikalta imetyspoliklinikan palvelut ovat käytettävissäsi kuuden viikon ajan synnytyksen jälkeen puh , soittoajat ma ke ja pe su klo 16 17, to klo Imetystuki ry o Imetystukiryhmien yhteystiedot Väestöliiton Pullonpyörittäjien opas (toim. Riikka Riihonen) Äidinmaidonkorvikkeen käyttö Äidinmaidonkorvikkeita on saatavilla sekä jauhemaisena että syöttövalmiina nesteenä. Korvikkeet ovat lehmänmaitopohjaisia. Ne jäljittelevät ravintosisällöltään mahdollisimman tarkasti äidinmaitoa ja soveltuvat imeväisikäiselle toisin kuin tavallinen lehmänmaito. Pulloruokinnassakin noudatetaan lapsentahtista syöttämistä. Käytä äidinmaidonkorviketta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Nestemäisen korvikkeen voit kuumentaa kuumassa vedessä kattilassa omassa pakkauksessaan tai mikroaaltouunissa tuttipullossa. Tarkista aina korvikemaidon lämpötila ennen syöttämistä. Keitä jauhemaista korviketta varten kylmää vesijohtovettä haluamasi määrä. Anna veden hiukan jäähtyä. Lisää korvikejauhetta pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita tasaiseksi.

10 Kerralla valmistetaan vain yhden syöttökerran annos. Älä säilytä tai käytä tähteeksi jäänyttä maitoseosta uudestaan. 10 Tuttipullojen puhtaus Puhtaus on tärkeää pulloruokinnassa. Pese tuttipullot ja niiden tutit huolellisesti käsin tai astianpesukoneessa jokaisen syöttökerran jälkeen. Jos peset pullot koneessa, voit vielä huuhdella pullot puhtaalla hanavedellä, jotta pulloihin ei jää pesuainejäämiä. Tuttipullosta mukiin Mukin käytön opettelu aloitetaan 7-9 kk ikäisenä. Lapsi oppii juomaan mukista jo ensimmäisten kuukausien aikana. Tuttipullon, tutin ja nokkamukin pitkäaikaista käyttöä ei suositella. Näiden käyttäminen voi vaikuttaa hampaiston rakenteeseen sekä myöhemmin äänteiden oppimiseen. Juomat Äidinmaidon tai äidinmaidonkorvikkeen nestemäärä riittää normaalioloissa tyydyttämään lapsen nesteentarpeen. Kuumallakaan ilmalla lapselle ei tarvitse antaa lisänestettä, mutta imetyskertoja voi lisätä. Sairaalle, etenkin kuumeiselle lapselle, annetaan aina lisäjuotavaa. Lapselle annettavaa hanavettä ei tarvitse keittää. Kaikenlaisten mehujen käyttö on tarpeetonta alle vuoden ikäisellä. Mehut totuttavat makeaan makuun ja ovat haitallisia kehittyville hampaille.

11 11 Ruokailu 4 6 kuukauden iässä Täysimetys 4-6 kuukauden ikään saakka 4-6 kk iästä alkaen lisäruokia maisteluannoksin (n. 1 tl) imettämisen tai pulloruokinnan jälkeen Lisäruokien maistelu aloitetaan peruna-, kasvis-, marja- ja hedelmäsoseista, 5-6 kk iästä alkaen maisteluun myös viljaa, kalaa ja lihaa Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa -taulukko s. 5 D-vitamiinilisä 10 µg päivittäin Kiinteiden ruokien aloitus Lisäruokien antaminen imetyksen ohella aloitetaan aikaisintaan 4 kuukauden ja viimeistään 6 kuukauden ikäisenä. 4-6 kuukauden iässä lapsi usein vie kädellä kaiken suuhunsa ja on kiinnostunut maistelemaan uusia ruokia. Liian varhainen lisäruoan antaminen häiritsee vielä kehittyvää suolistoa ja hankaloittaa imetystä. Se voi aiheuttaa myös liian aikaisen vieroittumisen äidinmaidosta. Lisäruokien antaminen aloitetaan viimeistään 6 kuukauden iässä, koska pelkkä äidinmaito ei enää riitä kattamaan ravinnontarvetta. Kiinteiden ruokien maistelun viivästyttäminen voi lisätä alttiutta allergioihin ja hankaloittaa makumaailman laajentamista. Maisteluannoksina annetut lisäruoat eivät korvaa äidinmaitoa ja/tai äidinmaidonkorviketta. Maisteluannokset tarjotaan imetyksen jälkeen. Hyvä määrä on lusikankärjellisestä muutamaan teelusikalliseen. Lapsen ruokavaliota laajennetaan totutteluvaiheessa 1-2 uudella ruoka-aineella viikossa. Kun ruoka-aineita kokeillaan yksi

12 kerrallaan, voidaan huomata mahdollinen ruoan sopimattomuus. Samalla lapsi tottuu yksittäisten ruoka-aineiden makuihin. 12 Peruna-, kasvis-, marja- ja hedelmäsoseet Ensimmäiseksi tutustumisruoaksi sopivat peruna- ja kasvissoseet. Vasta näiden jälkeen kannattaa kokeilla luontaisesti makeita marja- ja hedelmäsoseita. Ruoka-ohjeita 4-6 kk ikään s. 18. Viljavalmisteet Noin puolivuotiaan suolisto on riittävän kehittynyt sulattamaan viljaa. Viljavalmisteisiin totuttelu aloitetaan 5-6 kuukauden iässä yleensä kaurasta ja täysjyväriisistä. Sen jälkeen siirrytään käyttämään muita viljoja (Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa -taulukko s. 5). Viljavalmisteista suositellaan ensisijaisesti veteen valmistettuja puuroja, joihin voi lisätä jo kokeiltuja marjoja tai hedelmiä. Puurot sopivat kiinteärakenteisina vellejä paremmin syömisen opetteluun sekä pitävät lapsen kylläisenä pidempään. Vellien antaminen saattaa myös häiritä imetystä. Kala, siipikarja ja muu liha sekä palkokasvit Kalan, vähärasvaisen siipikarjan tai muun lihan antaminen aloitetaan 5-6 kuukauden iässä makuannoksina (pehmeäksi kypsennettynä tai jauhettuna). Alkuun sopiva annos on 1 tl (5 g), myöhemmin 1 1½ rkl (15 25 g) ateriaa kohti. Kalaa suositellaan syömään 2-3 aterialla viikossa kalalajeja vaihdellen.

13 Kasvis- ja vegaaniruokavalioissa proteiinin lähteenä ovat kasvikunnan proteiinit. Palkokasveja, kuten papuja, herneitä ja linssejä, on hyvä tarjota aluksi hyvin liotettuina ja kypsennettyinä 7 kuukauden iästä lähtien. Huom: Maksaa ja maksamakkaraa ei anneta imeväisikäiselle. Lapsen soseissa ei käytetä valmiiksi marinoituja tai suolattuja lihavalmisteita. 13 Ruokailu 6 10 kuukauden iässä Ruokavalion laajentaminen ja makuannoksen koon kasvattaminen Kiinteää lisäruokaa soseaterioina ja osittainen imetys Ruoan karkeuttaminen Omatoimisen ruokailun harjoittelu sormiruokien avulla D-vitamiinilisä 10 µg päivittäin Puolivuotiaan lapsen ruokavaliota laajennetaan edelleen uusilla ruoka-aineilla. 1 2 uuden ruoka-aineen jälkeen edetään ruokaaineryhmästä toiseen (esim. kasviksista hedelmiin, lihaan jne.) ja laajennetaan kunkin ryhmän valikoimaa vasta myöhemmin. Makuannosta suurennetaan vähitellen yksilöllisesti lapsen ruokahalun mukaan. Ruoka tarjotaan lautaselta. Jos lapsi ei hyväksy uutta ruoka-ainetta tai hän saa siitä ilmavaivoja, siirrä kokeilua muutamalla päivällä. Lapsi tarvitsee maistamiskertaa uuden ruoan hyväksymiseen.

14 Puolen vuoden iästä alkaen lapsen ruokailua rytmitetään tarjoamalla sose- tai sormiruokaa perheen pääaterioilla, puuroa aamu- ja ilta-aterialla sekä marja- ja hedelmäruokaa välipalana. Lisäksi lapselle annetaan äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta aterioiden jälkeen. 14 Kun kiinteän ruoan osuus kasvaa, ruokaan lisätään päivittäin pieni määrä (n. 2 tl/vrk) rypsi- tai rapsiöljyä. Ruoan karkeuttaminen Hampaiden puhkeamisen myötä lapselle tarjotaan karkeampaa ruokaa. Ruoan karkeuttaminen tukee esimerkiksi suun motoriikan sekä hampaiden kehitystä. Tarvittaessa ruokaa vielä soseutetaan, mutta siihen jätetään mutusteltavaa. Soseiden rinnalla tarjotaan hienoksi raastettuja kasviksia ja kypsennettyjä kasviksia ns. purupaloina silloin, kun lapsella on muutama hammas. Murustettu jauheliha, esimerkiksi liha-kasvissoseissa, on karkeudeltaan imeväisikäiselle sopivaa. Ruoka-ohjeita 6-10 kk ikään s. 24. Sormiruokailu Sormiruokailun avulla lapsi harjoittelee itsenäistä syömistä. Sormiruokailun voi aloittaa, kun lapsi pystyy istumaan itse tai kevyesti tuettuna, ja osaa tarttua ja viedä käden kohti suuta. Sormiruokailussa lapsen motoriset taidot, kuten pinsettiote, kehittyvät.

15 Tee ruokapaloista aluksi vähintään lapsen nyrkin kokoisia, jotta ne pysyvät kädessä. Ruoan on hyvä olla niin pehmeää, että hampaaton pureskelija pystyy hienontamaan ruokapalansa pelkillä ikenillään. Kun lapsi oppii pinsettiotteen, pienennetään palakokoa. 15 Ohjeita sormiruokailuun: Lasta imetetään tai hänelle annetaan äidinmaidonkorviketta ennen ruokailua. Ruokapalat pilkotaan nyrkkiin sopiviksi paloiksi tai tikuiksi. Sopivia aloitusruokia ovat kypsennetyt ja pilkotut kasvikset (ohjeita s. 25), pehmeät hedelmäpalat, marjat sellaisenaan, keitetty pasta. Ruoasta ei saa irrota palasia tukehtumisvaaran vuoksi. Sitkeitä ja kovia ruokia vältetään, kuten kokoliha, vaaleaa leipä tai pähkinät. Lapsen kakomisrefleksi laukeaa ylempänä kuin aikuisella, joten lapsi yskii ruokaa ulos herkemmin, mikä on normaalia. Tukehtumisvaarassa olevan lapsen ensiapu: lapsi asetetaan vatsalleen polvien päälle pää muuta vartaloa alemmas, tuetaan niskaa ja lyödään lapojen väliin kämmenellä 5 kertaa. (Lue lisää: Lapsi päättää, mitä ruoka-aineita maistaa tai syö. Lapsen annetaan sylkeä ruoka pois, jos hän ei halua sitä. Lapsi saa leikkiä ruoalla. Ruokaa ei laiteta lapsen suuhun. Lasta ei koskaan jätetä yksin syömään! Ruokailu kuukauden iässä Ruokavaliota monipuolistetaan edelleen kokeilemalla uusia ruoka-aineita kustakin ruokaryhmästä Säännölliset ateriat perheen kanssa 3-4 tunnin välein D-vitamiinilisä 10 µg päivittäin

16 16 Monipuolista suolatonta ruokaa Ensimmäisen ikävuoden loppupuolella ruokaa karkeutetaan edelleen. Yleensä lapsen ruokaa ei tarvitse enää soseuttaa. Vähitellen lapsi alkaa syödä samaa ruokaa kuin muu perhe. Ruoanvalmistus helpottuu, kun lapsen ruoka erotetaan perheen ruoasta ennen suolaamista ja voimakasta maustamista. Ruoat valmistetaan keittäen, hauduttaen, uunissa tai mikroaaltouunissa kypsentäen. Rasvainen ja paistettu ruoka eivät huonon sulavuutensa takia sovi lapselle. Ruokaohjeita kk ikään s. 27. Lapsen päivittäisessä syömisessä tulee olla jokainen ruokaaineryhmä edustettuna riittävän energian ja ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Ruoka-aineryhmät: Puuroa ja/tai leipää Perunaa, riisiä tai pastaa Kasviksia tuoreena ja kypsennettynä Marjoja ja/tai hedelmiä Kalaa, siipikarjaa, lihaa ja/tai palkokasveja Hapanmaitovalmisteita ja/tai maitoa kuumennettuna ruoassa Rypsi- tai rapsiöljyä Äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta Suolaa ei lisätä lapsen ruokaan eikä hänen aterioihinsa käytetä suolaa sisältäviä ruoka-aineita. Suola on haitallista lapsen elimistölle.

17 17 Maito ja maitovalmisteet Maitovalmisteisiin totuttelun voi aloittaa 10 kuukauden iässä tarjoamalla lapselle makuannoksina hapanmaitovalmisteita, kuten maustamatonta viiliä, jogurttia tai piimää, tai käyttämällä maitoa ruoanvalmistuksessa kuumennettuna. Alle vuoden ikäiselle ei tarjota lehmänmaitoa juomana, sokeria tai suolaa sisältäviä maitovalmisteita, kuten maustettua jogurttia, viiliä, vanukkaita, jäätelöä ja juustoja. Teollisten lastenruokajogurttien ja -rahkojen maitopohja on valmistettu äidinmaidonkorvikkeen kaltaisesta maidosta. Perheen yhteinen ruokarytmi Lapsi tarvitsee ruokaa säännöllisemmin kuin aikuinen, koska pieneen mahaan mahtuu kerralla vähemmän ruokaa. Lapsille suositellaan aterioiden väliksi noin 3-4 tuntia. Aterioiden välillä tarjotaan vain vettä tarvittaessa. Tällöin lapsen näläntunne kehittyy luonnollisesti. Noin kuukauden iässä lapsi voi vähitellen siirtyä perheen tavanomaiseen ateriarytmiin: Aamupala Lounas Iltapäivän välipala Päivällinen Iltapala Lapsi osaa itse säädellä syödyn ruoan määrää, joten lapsen luontaista kylläisyydensäätelyä ei tule häiritä tuputtamalla ruokaa tai rajoittamalla syömistä. Lasta ei totuteta makeisiin ruokiin eikä häntä suostutella syömään makean avulla. Hammasterveyden edistämiseksi lapselle annetaan hiukan vettä suun huuhtelemiseksi aterioiden päätteeksi.

18 Ruokaohjeita 4-6 kk Perunasose Kasvissose Lihasose Kalasose Hedelmätuoresose Marjatuoresose Banaani-puolukkasose Soseruokien valmistuksen helpottaminen Perunasose 1 pieni jauhoinen peruna esim. Rosamunda tai Van Gogh vettä, äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta Pese peruna huolellisesti harjaamalla. Keitä peruna höyryssä tai niukassa suolattomassa vedessä kypsäksi. Peruna on kypsä, kun haarukka uppoaa siihen helposti. Kuori peruna ja soseuta haarukalla. Ohenna sose lähes vellimäiseksi keitinvedellä, äidinmaidolla tai korvikkeella. Huom. Älä käytä perunasoseeseen vihertyneitä, ruhjoutuneita tai pieniä uusia perunoita! Vinkkejä: Voit ottaa soseeseen tarvittavan perunan perheelle keitetyistä kuoriperunoista. Suurempi määrä perunasosetta syntyy sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Sauvasekoitin tekee soseesta helposti liisterimäistä.

19 19 Kasvissose yhtä tai useampaa kasvista (Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa -taulukko s. 5) vettä 1. Pese kasvikset. Multaisten juuresten pesussa kannattaa käyttää juuresharjaa, muiden kasvisten pesussa puhdas tiskiharja on hyvä apuväline. Kuori juurekset. 2. Paloittele kasvikset reiluiksi paloiksi. Lisää kasvispalat kypsymään valmiiksi kuumennettuun höyrykattilaan tai niukkaan suolattomaan veteen. Kaada kuumaa vettä vedenkeittimestä tai keitä vettä kattilassa vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Veden määrä riippuu kattilan koosta, usein se on noin 1 l vettä / 1 kg kasviksia. 3. Keitä kasvispalat kypsiksi, kypsään kasvispalaan haarukka uppoaa helposti. Vältä ylikypsentämistä, mikä vähentää kasvisten ravintoarvoa ja värikkyyttä. 4. Soseuta kasvikset. Jos kypsennät kasvikset keittämällä vedessä, valuta suurin osa keitinvedestä kuumuutta kestävään astiaan. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tai monitoimikoneella, lisää keitin- tai höyrytysvettä sen verran, että saat sopivan paksuisen soseen. Tarjoa kasvissose perunasoseen ja halutessasi liha- tai kalasoseen kanssa. Vinkki: Jos valmistat kasvissoseet erillisinä soseina, voit sekoittaa niistä vaihtelevia kasvisyhdistelmiä. Lihasose 400 g kokolihaa tai jauhelihaa (Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa -taulukko s. 5) n. 2 dl vettä (pieni pala sipulia)

20 20 Jos käytät kokolihaa, poista mahdolliset kalvot ja luut. Paloittele puhdas liha noin parin sentin kuutioiksi. Laita lihakuutiot tai jauheliha, vesi ja halutessasi sipulin pala kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Valuta osa keitinliemestä erilleen. Soseuta liha sauvasekoittimella tai monitoimikoneella, ohenna sose sopivaksi keitinliemellä. Tarjoa kasvis- ja perunasoseen kanssa. Kalasose 400 g kalafileitä (Sopivia ruokia alle 1-vuotiaan ruokavaliossa -taulukko s. 5) n. 2 dl vettä Poista kalafileistä ruodot ja nahka. Huuhtele fileet siivilässä kylmällä vedellä. Leikkaa kuutioiksi ja tarkista samalla, ettei kalaan ole jäänyt ruotoja. Laita kalapalat ja vesi kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia, kunnes kalapalat ovat kypsiä (kypsä kala muuttuu läpikuultamattomaksi). Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Tarjoa kasvis- ja perunasoseen kanssa. Hedelmätuoresose Hedelmätuoresoseen voit valmistaa mm. banaanista, päärynästä, omenasta tai luumusta. Pese ja kuori hedelmä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella, banaani soseutuu helposti haarukalla. Kovista hedelmistä, kuten omenasta ja päärynästä, saa tuoresosetta raastamalla ne pienireikäisellä raastimella. Soseen voit ohentaa tarvittaessa vedellä. Marjatuoresose Marjatuoresoseen voit valmistaa mm. mustikoista, puna- tai mustaherukoista, puolukoista, vadelmista tai mansikoista. Huuhtele riivityt ja puhdistetut marjat siivilässä. Soseuta marjat sauva- tai

21 21 tehosekoittimella. Pehmeät marjat, kuten vadelma ja mansikka soseutuvat haarukallakin. Marjat ovat luontaisesti usein hedelmiä happamampia. Yhdistämällä makeamman hedelmän marja-annokseen, saa riittävää makeutta ilman lisättyä sokeria. Banaani-puolukkasose ½ kypsä banaani (pese ennen kuorimista ja leikkaamista) 1 dl puolukoita (tuore tai pakaste) Kuori banaani ja laita kapeaan kulhoon. Lisää puolukat ja soseuta sauvasekoittimella. Voit soseuttaa banaani-puolukkaseoksen myös haarukalla, silloin sose jää hieman karkeammaksi. Tarjoa makuannoksena tai puuron kanssa. Soseruokien valmistuksen helpottaminen Sosetta kerralla enemmän Soseiden valmistaminen isommissa erissä säästää aikaa ja rahaa. Voit ottaa juuri valmistamastasi soseesta makuannoksen vauvalle ja pakata hieman jäähtynyt sose kerta-annoksiksi jääpalarasiaan (ohje alla), pieniin pakasterasioihin tai vauvanruokapurkkeihin. Nimeä soseannokset ja jäähdytä nopeasti laittamalla ne kylmään veteen. Siirrä jääkaappiin tai pakasta. Voit säilyttää soseita jääkaapissa pari päivää tai pakastimessa 1-3 kk. Soseiden pakastaminen kuutioiksi Voit pakastaa kaikkia kasvis-, liha- ja kalasoseita. Sellaisenaan perunasose voi vetistyä pakastimessa, mutta kun sen yhdistää

22 22 esimerkiksi johonkin muuhun juuressoseeseen, rakenne säilyy parempana. Nostele jäähtynyt sose jääpalarasiaan, laita rasia muovipussiin tai suojaa kelmulla ja pakasta. Irrota jäätyneet sosekuutiot jääpalarasiasta ja siirrä pakastuspussiin tai rasiaan. Merkitse päälle soseen nimi ja pakastuspäivä. Käytä kasvissosekuutiot viimeistää 3 kk:n ja liha- ja kalasoseet viimeistään 2 kk:n kuluessa. Lapsen ruoka perheen ruoasta Uusia maisteluannoksia voidaan ottaa helposti erilleen perheen tavallisesta arkiruoasta ennen ruokien suolaamista ja maustamista. Kiinteät ruoat voidaan notkistaa löysiksi soseiksi lisäämällä niihin vettä tai äidinmaitoa tai äidinmaidon korviketta. Kun kaikkea ei tarvitse valmistaa lapselle erikseen, tulee helpommin tarjottua lapselle uusia ruoka-aineita monipuolisesti. Pakastekasvisten ja -marjojen hyödyntäminen Pakastekasvikset ja -marjat ovat helppo ja usein edullinen vaihtoehto. Niiden ravintoarvo on hyvä, koska pakastin säilyttää hyvin satokaudella pakastettujen kasvisten ja marjojen ravintoaineet. Kasvikset: Kaikki pakastekasvikset on kuumennettava ennen käyttöä kiehauttamalla ne vesitilkassa kattilassa tai mikroaaltouunissa. Jos esim. herneitä tai maisseja haluaa tarjota kylmänä sormiruoaksi, ne kannattaa jäähdyttää kiehauttamisen jälkeen nopeasti kylmällä vedellä. Marjat: Markkinoilla on sekä kotimaisia että ulkomaisia pakastemarjoja. Kotimaisia voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi tuoresoseeseen, mutta ulkomaisia marjoja on keitettävä 2 minuuttia ennen käyttöä ruokamyrkytysriskin takia.

23 23 Purkkiruoat (teolliset lasten ruoat) Elintarvikelainsäädännössä lastenruoalla tarkoitetaan teollisesti valmistettua lastenruokaa, joka on erityisesti valmistettu täydentämään alle kolmivuotiaiden lasten ruokavaliota ja ravitsemuksellisia tarpeita. Näitä ovat mm. lasten puurot ja vellit, hedelmä- ja marjasoseet, kasvissoseet sekä liha-/kalasoseet. (Lähde: muokattu , luettu ) Valmiit lasten purkkiruoat ovat helppoja ja turvallisia vaihtoehtoja kotiruoalle matkalla, mökillä tai kiireisenä päivänä. Kun lapselle tarjotaan purkkiruokaa, tarjoillaan sekin lautaselta. Ota lämmitystä varten purkista arvioimasi tarvittava määrä. Lämmitä pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät lämmitykseen mikroaaltouunia, sekoita sose hyvin ja tarkista lämpötila ennen tarjoamista. Kertaalleen lämmitettyä ruokaa tai osittain syötyä annosta, oli se sitten lämmitetty tai ei, ei saa tarjota uudelleen ruokamyrkytysriskin takia. Myös kylminä tarjottavat marja- ja hedelmäsoseet tarjoillaan kertaannoksena. Annostele puhtaalla lusikalla sopiva määrä lautaselle. Tähteeksi jäänyttä sosetta ei saa tarjota uudelleen. Purkkiin jäänyt sose säilytetään jääkaapissa. Huomioi säilytykseen liittyvät rajoitukset pakkauksesta.

24 kk Tuoreraasteet ja -soseet kasviksista Tuorekiisselin perusohje Sormiruokakasvikset Tuorepalat sormiruokailuun Sormiruokakasvikset uunissa, keitettynä tai höyrytettynä Tuoreraasteet ja -soseet kasviksista Tuoreraasteen voit valmistaa esimerkiksi pestystä kurkusta, kesäkurpitsasta tai huolellisesti kuoritusta ja pestystä porkkanasta tai palsternakasta. Tomaatista saat tuoresoseen kovertamalla sisustan lusikalla. Vinkki: Voit ottaa lapselle pienen annoksen maisteltavaksi ja säilöä loput pakastimessa käytettäväksi ruoanvalmistuksessa (esim. porkkanaraasteesta aurinkoinen aamupuuro s. 27). Laita raaste pakastepussiin ja taputtele ohueksi tiiviiksi levyksi. Nimeä pakkaus ja laita päivämäärä. Jäähdytä ensin jääkaapissa ja pakasta sitten. Käytä raaste pakastimesta parin kuukauden sisällä. Tuorekiisselin perusohje 2 dl kylmää vettä 1 rkl perunajauhoja 1-2 dl kokonaan tai osittain soseutettuja marjoja tai hedelmää maun voimakkuuden mukaan (n. 1 rkl sokeria) 1. Sekoita kattilassa kylmä vesi ja perunajauhot. 2. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli pulpahtaa, nosta kattila pois levyltä. Anna jäähtyä hieman.

25 25 3. Lisää marja- tai hedelmäsose. 4. Hedelmistä ja monista makeammista marjoista tehtyä kiisseliä voi tarjota lapselle ilman sokerilisää. Happamamman makuisista, kuten puolukoista, tehtyä kiisseliä voi makeuttaa hieman sokerilla. Vinkki: Voit käyttää sekä vuodenajan mukaan joko tuoreita tai pakastettuja marjoja. Pakastemarjat voivat olla hieman kohmeisia, jolloin ne jäähdyttävät lämpimän kiisselin nopeasti kylmäksi. Sormiruokakasvikset Kasviksia kannattaa laittaa tarjolle muutamia erilaisia, joista lapsi voi itse päättää, mitä haluaa maistella. Älä mausta kasviksia suolalla. Aluksi sormikasviksien on hyvä olla lapsen nyrkkiä kookkaampia paloja, koska lapsi tarttuu niihin ottamalla ne nyrkin sisään ja syömällä nyrkin ulkopuolelle jäävää osaa. Kun lapsi alkaa harjoitella sormillaan pinsettiotetta, on hyvä tarjota pienempiä kasvis- ja hedelmäpaloja. Pehmeäkuoriset marjat, kuten mansikka ja vadelma, ovat sellaisenaan sopivia. Tuorepalat sormiruokailuun Esimerkkejä tuoreena ja kypsentämättöminä tarjottavista kasviksista, marjoista ja hedelmistä: kurkku kuori, leikkaa paksuiksi tikuiksi tomaatti paloittele, poista puumainen kanta avokado poista kuori ja kivi, leikkaa paksuiksi viipaleiksi banaani kuori, leikkaa paksuiksi viipaleiksi tai tikuiksi päärynä kuori, poista siemenkota ja leikkaa sopiviksi paloiksi vesi- ja hunajameloni leikkaa hedelmäliha sopiviksi paloiksi kiivi kuori, leikkaa paksuiksi viipaleiksi tai tikuiksi mustikka mansikka poista kanta vadelma

26 26 Pese kaikki kasvikset ja hedelmät, vaikka käyttäisitkin ne kuorittuina. Sormiruokakasvikset uunissa, keitettynä tai höyrytettynä Valitse yhtä tai useampaa kasvista esimerkiksi seuraavista: porkkana peruna bataatti palsternakka parsakaali kukkakaali kuori, leikkaa tikuiksi tai paksuiksi viipaleiksi irrota kukintoja pienen varren kanssa Uunissa: Laita kasvispalat uunivuokaan. Lisää vuoan pohjalle vettä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Kypsennä 175 asteisen uunin alaosassa, kunnes kasvispalat ovat sopivan pehmeitä. Nostele paloja lautaselle, anna jäähtyä sopivan haaleaksi ja tarjoile lapselle. Keitettynä tai höyrytettynä: Lisää kasvispalat kypsymään valmiiksi kuumennettuun höyrykattilaan tai suolattomaan veteen. Kaada kuumaa vettä vedenkeittimestä tai keitä vettä kattilassa vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä napakan pehmeiksi, jotta paloista pystyy ottamaan hyvin kiinni.

27 kk Maustaminen Lapsi siirtyy pikkuhiljaa perheen ruokiin (Ruokailu kuukauden iässä s. 15). Suolaa ei edelleenkään lisätä lapsen ruokaan, mutta muiden mausteiden käyttöä voi aloittaa. Ensimmäisenä lapsi voi tutustua esimerkiksi miedonmakuisiin kuivattuihin yrtteihin, kuten tilliin, persiljaan tai basilikaan. Tuoreyrttejä, kasvatettuja tai villiyrttejä, ei imeväisikäisen lapsen ruokiin suositella lainkaan. Sitten lasta voi totutella pippureihin ym. perheen käyttämiin muihin tavanomaisiin mausteisiin. Aurinkoinen aamupuuro 5 dl vettä 1 ½ dl kaurahiutaleita 1 dl porkkanaraastetta (hienoksi raastettua) 1 prk (125 g) mangososetta 1. Kiehauta vesi. Lisää samalla sekoittaen kaurahiutaleet ja porkkanaraaste. Hauduta kaurahiutalepakkauksen mukaan kypsäksi. 2. Lisää valmiiseen puuroon mangosose.

28 28 Turvallista ruokaa lapselle Kuusi yksinkertaista ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä: 1. Pese kädet huolellisesti ennen ruuanlaittoa ja kaikissa sen eri vaiheissa. Kun olet sairas, pidä taukoa ruoanlaitosta, jos mahdollista. 2. Käytä puhtaita välineitä. Älä käytä samaa leikkuulautaa ja veistä lihan ja kasvisten tai multaisten ja puhtaiden juuresten käsittelyyn. Muista pestä välineet ja myös kätesi huolellisesti siirtyessäsi ruoka-aineesta toiseen. 3. Pese kaikki kasvikset. Keitä ulkomaiset pakastemarjat. Kasvikset ovat yllättävän yleinen syy ruokamyrkytyksiin. Juurekset tulee pestä sekä ennen että jälkeen kuorimisen. Pese erityisesti kuorineen syötävät kasvikset ja hedelmät kuten paprikat, tomaatit ja viinirypäleet huolellisesti. 4. Kypsennä liha kunnolla. Riittämättömästi kypsennetty liha saattaa levittää EHECbakteeria. Sianliha suositellaan kypsentämään kauttaaltaan 70 asteen lämpötilaan, samoin jauheliha (myös naudanlihasta valmistettu jauheliha). Siipikarjan osalta suosituksena on kuumentaminen 75 asteen lämpötilaan, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat. Jos valmistat ruokaa marinoiduista tuotteista, älä lisää kuumentamatonta marinadia lihaan kypsentämisen jälkeen. 5. Tarjoile ruoka heti, kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana. Jäähdytä ylijäänyt ruoka nopeasti pienissä astioissa kylmässä vesihauteessa ja siirrä jääkaappiin.

29 29 6. Säilytä ruoka-aineet oikein ja käytä ajoissa. Erityisen tarkkana täytyy olla herkästi pilaantuvien ruokaaineiden, kuten lihan ja kalan säilytyksessä. Säilytä liha jääkaapin kylmimmässä osassa peitettynä. Tuoreelle kalalle ei usein ole kotijääkaapissa riittävän kylmää paikkaa (0-3 astetta), joten valmista kala mieluiten ostopäivänä tai pakasta. Jos sulatat pakastettua kalaa tai lihaa jääkaapissa, laita pakkaus reunalliseen astiaan. Jos pakkauksessa on merkintä viimeisestä käyttöpäivästä, tuotetta ei saa syödä ko. päivän jälkeen. Lähde: Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon, Evira 2017 (muokattu) Eviran video:

30 11/2017 Ota yhteyttä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) Kotitalous ja ravitsemusneuvonta Armilankatu Lappeenranta Hyvinvointi kuuluu jokaiselle. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

RUOKASEIKKAILU ALKAA! Millainen on alle 1-vuotiaan ruokavalio? Marttaliitto, 2019

RUOKASEIKKAILU ALKAA! Millainen on alle 1-vuotiaan ruokavalio? Marttaliitto, 2019 RUOKASEIKKAILU ALKAA! Millainen on alle 1-vuotiaan ruokavalio? Marttaliitto, 2019 IMEVÄISIKÄISEN LAPSEN RAVINTO Useimmille lapsille äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi puolen vuoden ikään D-vitamiinia

Lisätiedot

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 I NNOSTUTA A N UUDESTA SO R MIRUO KAILU T UTUKSI Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 MITÄ ON SORMIRUOKAILU? Sormiruokailussa lapsen annetaan syödä itse Lapsi pääsee tutustumaan ruokaan kaikin aistein

Lisätiedot

Imeväisiän ruokavalio

Imeväisiän ruokavalio Imeväisiän ruokavalio Perusta terveelliselle ruokavaliolle muodostetaan jo imeväisiässä. Nälän, kylläisyyden ja tyytyväisyyden havainnointi ja tunnistaminen ovat tärkeitä tekijöitä pienen imeväisen ruokailussa.

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

Keitetty Quinoa / Kvinoa

Keitetty Quinoa / Kvinoa Keitetty Quinoa / Kvinoa 1. Huuhtele ja valuta quinoa huolella. 2. Laita quinoa kattilaan ja lisää vettä suhteessa 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa ja anna kypsyä

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

Kohti kotiruokaa. Imeväisen ruokavalio

Kohti kotiruokaa. Imeväisen ruokavalio Ohje 1 (9) Kohti kotiruokaa Koko perheen syödessä yhdessä edistetään kaikkien perheenjäsenten terveyttä. Tarjoamalla erilaisia ruokia kotona lapsen makumaailma rikastuu. Lapsi oppii vanhempien mallista

Lisätiedot

Ruokaseikkailu alkaa! ALLE 1-VUOTIAAN RUOKAILU

Ruokaseikkailu alkaa! ALLE 1-VUOTIAAN RUOKAILU Ruokaseikkailu alkaa! ALLE 1-VUOTIAAN RUOKAILU Kärsivällisyys palkitaan Pienen lapsen ruokahalu vaihtelee. Kun lapsi nukkuu hyvin ja ulkoilee säännöllisesti, ruokakin yleensä maistuu. Uusien ruokien ja

Lisätiedot

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Aamiainen Banaaniletut 8 kananmunaa 4 kypsää banaania ripaus suolaa, kanelia tai kardemummaa halutessa 1 dl kaurahiutaleita paistamiseen 4 tl öljyä 4 porkkanaa tikuiksi

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

VAUVAN RUOKA 6-12 KK

VAUVAN RUOKA 6-12 KK VAUVAN RUOKA 6-12 KK Kiinteää lisäruokaa yksilöllisesti Kuuden kuukauden jälkeen äidinmaito tai äidinmaidonkorvike on edelleen tärkeää ruokaa vauvalle. Imetystä suositellaan jatkettavaksi yhden vuoden

Lisätiedot

3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä.

3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä. Välipalavinkkejä Lue, lataa tai tulosta kaikki välipalavinkit ja -reseptit tästä (pdf) Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä, jotta energiaa riittää tasaisesti koko päiväksi. Sopiva ateriarytmi on yksilöllinen.

Lisätiedot

MITÄ RUOKAA VAUVALLE? Opaslehtinen alle yksivuotiaan ravitsemuksesta

MITÄ RUOKAA VAUVALLE? Opaslehtinen alle yksivuotiaan ravitsemuksesta MITÄ RUOKAA VAUVALLE? Opaslehtinen alle yksivuotiaan ravitsemuksesta 1 Tämä opas on tarkoitettu Teille vanhemmille, joille alle yksivuotiaan ravitsemukseen liittyvät asiat ovat ajankohtaisia. Opaslehtiseen

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro

Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro Tätä tuorepuuron reseptiä voi pitää pohjana & vaihdella hedelmiä. Esim. raasta omenaa & lisää vasta kun puuro on valmis, sekaan voi laittaa myös kanelia. 2-3 annosta: tuorepuuro

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Lahti 21.4.2016/ Arja Lyytikäinen https://www.julkari.fi/handle/10024/129744 Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Hyvinvointioppiminen ja ruoka

Lisätiedot

Soseista sormiruokaan

Soseista sormiruokaan Soseista sormiruokaan Kiinteiden ruokien aloittaminen on yksi kehityksellinen merkkipaalu vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Tästä merkkipaalusta alkaa vaiheittainen vieroittuminen rinnasta tai äidinmaidonkorvikkeesta

Lisätiedot

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl Määrät 10kg / 20kg tavoitteen mukaan. Jos määrää ei ilmoitettu, syö vapaasti. * katso lista vaiheeseen sopivista tuotteista MAANANTAI Aamupala: Kaurapuuro Välipala: 2,5dl tai 1kpl / 3,75dl tai 1,5kpl Lounas:

Lisätiedot

Puuroa ekologisesti, valmistus kotona. Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi

Puuroa ekologisesti, valmistus kotona. Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi Puuroa ekologisesti, valmistus kotona Myllyn Paras - Tekemisen Maku www.myllynparas.fi Perinteinen Kaurapuuro 4:lle kattilassa 1 l vettä, maitoa tai sokeroitua mehua 4-5 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

Lisätiedot

Vinkkejä ja ohjeita sormiruokailuun

Vinkkejä ja ohjeita sormiruokailuun Vinkkejä ja ohjeita sormiruokailuun Mitä sormiruoka on? Sormiruoalla tarkoitetaan vauvan itse, omin sormin, syömää ruokaa. Sormiruoka voi olla keitettyjä, pilkottuja, muusattuja ruoka-aineita tai esimerkiksi

Lisätiedot

Porkkanacocktail. 1 annos. 1 keskikokoinen porkkana karkeasti raastettuna 1ananasviipale karkeasti viipaloituna 1 tl sitruunamehua

Porkkanacocktail. 1 annos. 1 keskikokoinen porkkana karkeasti raastettuna 1ananasviipale karkeasti viipaloituna 1 tl sitruunamehua Porkkanacocktail 1 annos 1 keskikokoinen porkkana karkeasti raastettuna 1ananasviipale karkeasti viipaloituna 1 tl sitruunamehua Aamunavaus 1 annos ½ avokado 3 pientä tomaattia lohkottuna (poista puinen

Lisätiedot

Imeväisikäisen ruokavalio

Imeväisikäisen ruokavalio 2013 Imeväisikäisen ruokavalio www.nurmijarvi.fi 1 Julkaisija: Terveyspalvelut, Äitiys- ja lastenneuvola Nurmijärven kunta 11/2013 Imettäminen Täysimetys 6 kuukauden ikään Äidinmaito on imeväisen lapsen

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa

Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa Salaatinkastikkeita Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa Salaatinkastikkeita Sitruunakastike ½ dl sitruunamehua 1,5 tl dijonin-sinappia ¼

Lisätiedot

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Anna elämän maistua 1 Tarvitset reilusti energiaa ja ravintoaineita Monipuolinen ruokavalio tarjoaa riittävästi energiaa ja ravintoaineita kasvuun ja kehittymiseen, liikunnan

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

1 800 kcal ruokavalio

1 800 kcal ruokavalio 1 800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1 800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Palautetaan oman koulun terveydenhoitajalle. Käytä tätä lomaketta silloin, kun ruokavalioon liittyy monia rajoituksia. Ruokailijan nimi

Lisätiedot

Puolukkaposki, mustikkasuu!

Puolukkaposki, mustikkasuu! Puolukkaposki, mustikkasuu! Marjoista lapselle Pohjoinen luonto on todellinen aarreaitta: metsissä, soilla ja tunturissa kypsyvät marjat sisältävät monipuolisesti vitamiineja, kivennäisja hivenaineita

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle)

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle) Punajuurikeitto (tämä ohje on 4:lle hengelle) 1 l kasvislientä runsas 1/2 l punajuuria (runsas 1/2 l perunoita) 1 palsternakka 1 sipuli (suolaa) 1 tl timjamia Kuori ja paloittele punajuuret, (perunat)

Lisätiedot

Perunasose peruna 1 kpl vettä, äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta

Perunasose peruna 1 kpl vettä, äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta Vauvan ruoka 6-12kk Mukava ruokailuhetki Perheen oma ruokakulttuuri syntyy pikkulapsiaikana. Hyvinvointia ja terveyttä tukeva ruokailu ei ole vain ruuanvalinta ja -valmistuskysymys. Ruokailuun vaikuttaa

Lisätiedot

Korvaa riisi kotimaisella viljalla!

Korvaa riisi kotimaisella viljalla! Korvaa riisi kotimaisella viljalla! UUTUUS! NOPEASTI JA HELPOSTI HERKULLISTA Kahdeksan hyvää reseptiä SUOMALAINEN VILJA ON EKOLOGINEN VALINTA Suomalaiset viljat ovat oikeaa, ekologista lähiruokaa. Riisin

Lisätiedot

NUTRIFIN Total -reseptit

NUTRIFIN Total -reseptit reseptit Kaikki ohjeet ovat 4 6 hengelle. Tuote: Tomaattikeitto Jauhelihakastike 400 g jauhelihaa 1 sipuli 2 valkosipulin kynttä 1 pss proteiinikeitto tomaatti-basilika 400 g tomaattimurskaa Paloittele

Lisätiedot

Pinnalle: persiljaa tai korianteria

Pinnalle: persiljaa tai korianteria Nepalilaisten ateria daalbhat koostuu keitetystä riisistä, linssikastikkeesta ja joko kasvi- tai lihacurrysta. Lisukkeena tarjotaan usein tomaattipikkelsiä (atsaria). Ateriaa voi täydentää kurkkuraidalla.

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ Jokaiseen ohjeeseen on merkattu rinnakkain naisen annos ja miehen annos. Naisen annos on vasemmalla ja sinisellä, miehen oikealla ja vihreällä. Ota tämä huomioon laittaessasi ruokaa.

Lisätiedot

Soseaterioilla kohti säännöllistä ruokailurytmiä

Soseaterioilla kohti säännöllistä ruokailurytmiä Ohje 1 (6) Soseaterioilla kohti säännöllistä ruokailurytmiä Viimeistään kuuden kuukauden iässä on aika aloittaa kiinteiden lisäruokien antaminen energian, proteiinin ja raudan saannin turvaamiseksi. Jos

Lisätiedot

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Kasvikset voi jakaa karkeasti viiteen Värikkäät kasvikset sisältävät puolustuskykyä parantavia aineita. väriryhmään, joilla kullakin on oma tehtävä. Väreillä

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

TIKISreseptit. Varoitus! Saattaa sisältää herkullisia reseptejä

TIKISreseptit. Varoitus! Saattaa sisältää herkullisia reseptejä TIKISreseptit Varoitus! Saattaa sisältää herkullisia reseptejä 1 2 KATKARAPUNUUDELI-WOK neljä annosta 4 kerää täysjyvänuudeleita 200 g pakastekatkarapuja 500 g wok-kasviksia (pakaste sopii myös) 2 rkl

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

VIIKKO 4. MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALIOON!

VIIKKO 4. MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALIOON! 1 VIIKKO 4. MONIPUOLISUUTTA RUOKAVALIOON! Katso sivulta: http://newbeginning.fi/fat-burn-detox-valmennus-ravinto-ja-ruokavalioohjeet-viikko-4/ ohjeita ruokavalion muokkaamiseen. Muista kirjautua valmennussivuille

Lisätiedot

Ruoka-aineiden ph-vertailua

Ruoka-aineiden ph-vertailua Ruoka-aineiden ph-vertailua Pikakäännös, tarkoitettu refluksivaivaisille. Voi kopioida, muokata ja jakaa täysin vapaasti. "Ehkä haitallinen" käännetty merkinnästä PHF eli Potentially hazardous food, "Ei

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Reseptejä. Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola. www.prokala.fi

Reseptejä. Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola. www.prokala.fi Reseptejä Kalaruokahetkiin... Reseptit Michael Björklund ja Markku Luola www.prokala.fi Valkoinen on punaista Resepti: Michael Björklund Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa Tomaatti-äyriäiskastiketta

Lisätiedot

Lihattomat reseptit, viikko 3

Lihattomat reseptit, viikko 3 Lihattomat reseptit, viikko 3 Mausteinen kasvisrisotto...2 Bataattimuusi...3 Soijamuhennos...4 Soijasuikalekastike...5 Kookoksinen tofu kaaliwokki...6 Meksikolainen papukeitto...7 Lämmin lounassalaatti

Lisätiedot

Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut *** Härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset *** Kuningatarsmoothie

Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut *** Härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset *** Kuningatarsmoothie Maailman suurin kynttiläillallinen 2019 finalistimenut saivat molemmat ylistystä tuomareilta, mutta tiukan kisan voitti menu: Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut Härkispihvit sipulirenkailla

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla N E W B R A N D S A M E G R E A T P R O D U C T Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla 10 hengelle Kanttarellikeitto 2 l Kantarelli 4 kpl Salottisipuli 2 kpl Jauhoinen peruna 2 rkl Knorr Valkosipuli

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä AAMIAINEN * ÄLÄ LÄHDE TREENEIHIN ILMAN AAMIAISTA * AAMIAINEN

Lisätiedot

Juurespuuro. 6+ kk. 0,5 l n. 3 dl n. 2 dl n. 0,5 dl. vettä bataattia porkkanaa ohrajahoja

Juurespuuro. 6+ kk. 0,5 l n. 3 dl n. 2 dl n. 0,5 dl. vettä bataattia porkkanaa ohrajahoja Ahdin vauvaruokaa 6+ kk Juurespuuro 0,5 l n. 3 dl n. 2 dl n. vettä bataattia porkkanaa ohrajahoja. Kiehauta vesi ja lisää sekaan kuoritut ja paloitellut juurekset. Keitä pehmeiksi. 2. Ota liemi talteen

Lisätiedot

goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa

goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa Krista Gross Kroppa ja mieli pysyvät virkeänä, kun syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Ihan tavallista kotiruokaa, terveellisiä välipaloja ja tarpeeksi nestettä

Lisätiedot

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä Aamiainen * älä lähde treeneihin ilman aamiaista * aamiainen vaikuttaa koko päivään Jos

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta

tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta Kasvisruokavaliot Kasvisruokavalioissa tulee sekaruokavalion tapaan huolehtia monipuolisista ruokavalinnoista, säännöllisestä ateriarytmistä ja energiantarvetta vastaavasta ruokamäärästä. Kun lapsi tai

Lisätiedot

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka Vihreä Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka pöytä Kaskinauriista karviaiseen Kaskinaurispasta Neljälle 12 kaskinaurista ½ punttia salviaa 100 g voita 1 dl parmesaania raastettuna Kuori nauriit ja kiinnitä

Lisätiedot

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf)

Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Reseptit Lue, lataa tai tulosta kaikki reseptit ja nuorten välipalavinkit tästä! (pdf) Helppo ja nopea kalakeitto 400 g seiti- tai lohikuutioita (pakaste) ruokaöljyä 1 l vettä 750 g peruna- ja kasviskuutioita

Lisätiedot

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija

Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Ateriapalvelut osana ikäihmisten hyvää hoitoa 15.4.2019 Ritva Mikkonen, ravitsemussuunnittelija Suositusten vuosi 2010 Ikääntyneiden ravitsemussuositukset Ravitsemushoitosuositus Ruoan rakennemuutokset

Lisätiedot

11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI

11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI 11 VINKKIÄ: NÄIN PIDÄT HUOLTA RUUISTASI 1. Tarkista jääkaappisi lämpötila! Sen tulisi olla +2 -+6 ºC. Tavallisissa jääkaapeissa kylmin paikka on kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Huomaa, että jääkaapin

Lisätiedot

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä.

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä. RESEPTIT & VINKIT TOFU BOWL 2 ANNOSTA 100 g leveää riisinuudelia ½ rkl seesamiöljyä tilkka soijakastiketta 1 pkt SoFine Tofu Luomu Tomaatti-Basilika (250 g) 3/4 dl vehnäjauhoa tai (gluteenitonta) korppujauhoa

Lisätiedot

1800 kcal ruokavalio

1800 kcal ruokavalio 1800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Huevos rancheros 2 annosta. 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa

Huevos rancheros 2 annosta. 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa Huevos rancheros 2 annosta 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa 1 avokado hieman limetin mehua suolaa 2 tuoretta kananmunaa

Lisätiedot

Imeväisikäisen lapsen ruoka

Imeväisikäisen lapsen ruoka Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2004:17 Social- och hälsovårdsministeriets handböcker 2004:17 Imeväisikäisen lapsen ruoka Kost för spädbarn SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET

Lisätiedot

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänystävällinen, terveellinen ravinto 12.9.2017 Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänliiton ravitsemussuositus Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa

Lisätiedot

Ikäihmisen ravitsemus

Ikäihmisen ravitsemus Ikäihmisen ravitsemus Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans www.ravitsemusbalans.fi Puh. 044 2525 311, nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Mitä muutoksia ikä voi tuoda syömiseen? Nälän

Lisätiedot

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu Mausteinen bataatti-kikhernevuoka (noin 4-6 annosta) Tehdään tuplana! Bataattisose: 800 g bataattia 1-2 rkl margariinia kookosmaitoa suolaa Kikherneseos:

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI

fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI fondi IIVISTE SIMPUKKAFONDI iiviste IMPUKK ONDI Autenttista simpukan makua OSCAR Simpukkafondin maku on mieto, makea ja autenttinen kuin klassinen moules marinières. Helpompaa ja taloudellisempaa Fondia

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

Lapsen syömään oppimisen tukeminen lasten ruokailusuositukset

Lapsen syömään oppimisen tukeminen lasten ruokailusuositukset Lapsen syömään oppimisen tukeminen lasten ruokailusuositukset Arja Lyytikäinen Ravitsemuskoordinaattori/Sapere hankkeen johtaja arja.lyytikainen@ksshp.fi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri/ Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio

09/01/2015. Luennon sisältö. Kehityskolmio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE. Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015. Voimistelijan ruokavalio KUNNON RUOKAA NUORELLE VOIMISTELIJALLE Tapiolan Voimistelijat Tammikuu 2015 Johanna Kleemola Luennon sisältö Voimistelijan ruokavalio Voimistelijan päivän eri ateriat aamupala, lounas/päivällinen, välipalat

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Toteutuuko seuraava? Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu 5(-7) ruokailutapahtumaa:

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

Leikki-ikäisen ruokavalio

Leikki-ikäisen ruokavalio Leikki-ikäisen ruokavalio Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Näin ollen juuri lapsuus on tärkeä ajankohta tehdä terveyttä edistäviä ruokavalintoja.

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot