TIIVISTELMÄ SEMINAARIN ANNISTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIIVISTELMÄ SEMINAARIN ANNISTA"

Transkriptio

1 TIIVISTELMÄ SEMINAARIN ANNISTA

2 ENSIMMÄINEN ERÄ Kolme joukkuetta, kolme kysymystä #vapaaottelu

3 TIIMI 1: NIKOLAS ELOMAA SAK:n edunvalvontajohtaja Eläkejärjestelmän peruspilarina on ennakoitavuus, jonka ansiosta pystymme takaamaan eläkejärjestelmän olemassaolon epävarmoista tulevaisuuden kuvista huolimatta. FATBARDHE HETEMAJ kaupunginvaltuutettu Nuoria tulee kuunnella ja antaa heille oikeasti mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. LAURI KORKEAOJA erityisavustaja, VNK:n omistajaohjausosasto Talousjärjestelmä on oppinut ottamaan lainaa lapsilta. Ikäluokkien kokoerot aiheuttavat nousun eläkemaksuihin, ja suurempien ikäluokkien hoivamenot tekevät talouden näkymät synkiksi. Näihin uhkiin olisi voitu varautua.

4 TIIMI 2: Niku Määttänen tutkimusohjaaja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA Maksut ja etuudet pitäisi lopulta saada tasapainoon, että järjestelmän rahoitus ei nojaisi hamassa tulevaisuudessa tehtäviin työeläkemaksun korotuksiin. Maria Ritola tutkija Demos Helsinki Entä jos eläkejärjestelmän kehittämisen lähtökohdaksi otettaisiin läpinäkyvyys? Veli-Matti Ritakallio professori Turun yliopisto Pay-as-you-go-järjestelmässä väestön väheneminen on ongelmallista. Meillä näin tulee ennusteiden mukaan käymään lähivuosikymmeninä. Haitallisimpien seurausten eliminoimiseksi tarvitaan tuloksellista väestö-, talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

5 TIIMI 3: Hanna-Mari Manninen puheenjohtaja Allianssi "Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus edellyttää nopeita eläkeratkaisuja. Niitä ei pidä erottaa yhteiskunnan muista suurista haasteista, jotka tulevat nuoren ja pienen ikäluokan kannettaviksi." Jari Hanska päätoimittaja Voima Kaikilla pitäisi olla tasavertainen mahdollisuus saada tietoa eläkejärjestelmästä. Rakentavaa ja kriittistä keskustelua on muuten vaikeaa käydä. Marina Lampinen puheenjohtaja Suomen ylioppilaskuntien liitto Kestävyysvajeen ratkaiseminen on kaikkien sukupolvien yhteinen asia. Vaatimus sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta ei ole kohtuuton.

6 Kolme kysymystä sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta: 1. Mikä on tärkein kriteeri sukupolvien väliselle oikeudenmukaisuudelle työeläkejärjestelmässä? 2. Mikä on tästä näkökulmasta käsin työeläkejärjestelmän suurin ratkaisua vaativa asia? 3. Mikä olisi siihen a) realistinen ratkaisu b) idealistinen ihanneratkaisu?

7 RATKAISUEHDOTUS, TIIMI ELOMAA 1. KRITEERI? Sukupolvineutraali ja yhdenvertainen järjestelmä 2. RATKAISTAVA ASIA? Rahoituksen oikeudenmukaisuus, eli tulevien polvien maksupaine Työeläkejärjestelmän suhde työelämän muutoksiin (mm. opiskelu, perheodotukset, työttömyys)

8 RATKAISUEHDOTUS, TIIMI ELOMAA 3. RATKAISU? Realistinen: Työeläkemaksun nostaminen nyt, kun suuret ikäluokat vielä töissä kasvattamassa rahasäkkiä + eläkeiän alarajan nosto (äänin 2-1). Jos nostetaan, niin elinaikakerroin ja eläkeiän nosto yhdessä epäoikeudenmukaisia nuoria ikäluokkia kohtaan. Idealistinen: Työura ja työelämä vakiintuneemmaksi, työssäjaksaminen (myös huomioon erilaiset työntekijät/työntekijäryhmät), kuntoutus ja joustot eri elämäntilanteissa työuran aikana. Korkeaoja: Ei ole mitään syytä, miksei kaikki mitä eläkejärjestelmään liittyy, olisi avointa. Hetemaj: Tärkeintä keskivaiheen työura ja siinä jaksaminen, monissa työpaikoissa näihin asioihin ei aidosti puututa. Opiskelujen ja jatko-opintoihin pääsyn nopeuttamista tarvitaan.

9 RATKAISUEHDOTUS, TIIMI MÄÄTTÄNEN 1. KRITEERI? Työeläkkeiden maksujen ja etuuksien suhde elinkaarinäkökulmasta: paljonko sukupolveni on maksanut ja paljonko tulee saamaan koko elinkaarensa aikana. Jos tämä suhde muuttuu systemaattisesti ja merkittävästi, meillä on ongelma. Lisäksi etuuksia ja maksuja koskevat säännöt pitäisi olla ennakoitavissa. 2. RATKAISTAVA ASIA? Eläkejärjestelmää on rukattu keskimäärin joka toinen vuosi. Ennakoitavuutta puuttuu. Jo nyt nähdään, että 2005 eläkeuudistus ei riittänyt. Vahinko on jo tapahtunut: maksut nousevat, mutta etuudet eivät paitsi eläkkeelläoloaika, mutta se ei kompensoi nuorempien sukupolvien isoja maksuja.

10 3. RATKAISU? RATKAISUEHDOTUS, TIIMI MÄÄTTÄNEN Idealistinen ratkaisu, josta on tehtävä realistinen. Siis eläkeuudistus, jossa päästään pois järjestelmän ominaisuudesta, jossa rahoitus nojaa tuleviin maksunkorotuksiin. Jos tulevaisuudessa pitää korottaa, niin miksei koroteta saman tien? Täsmennys: on eri asia nostetaanko maksua vai lasketaanko etuuksia. Eläkemaksua eläkeläisille emme sentään ehdota. Määttänen: Seuraavaan uudistukseen myös etuuksien leikkaaminen eli nostetaan vanhuseläkeikää, mikä pidentäisi työuria, vanhuuseläkeikä voitaisiin indeksoida eliniän pituuteen. Ajateltava myös koko julkisen talouden rahoitusta. Ritakallio: Nykyjärjestelmässä ei kohtuutonta epäoikeudenmukaisuutta sukupolvien välillä. Sukupolvien sisäistä eriarvoisuutta pitää katsoa; kaikki nykynuoret eivät pääse järjestelmän piiriin. Järjestelmä toimii vähän rumasti, mutta tuottaa erinomaisia tuloksia; ydinasia on kunnossa. Myös väestöpolitiikka vaikuttaa. Ritola: Ennakoitavuuden ja vakauden vaatimus kasvaa kun isoja mullistuksia järjestelmän ulkopuolelta todennäköisesti tulossa, esim. väestömäärä, globaalit finanssimarkkinat vaikuttaa. Nyt vain kourallinen ihmisiä ymmärtää kokonaiskuvan: siksi tiedon avaaminen on tärkeää.

11 1. KRITEERI? RATKAISUEHDOTUS, TIIMI MANNINEN Kokemus oikeudenmukaisuudesta. Saanko rahani takaisin, mikä tuotto-panos-suhde. 2. RATKAISTAVA ASIA? 1. Ongelman väärä paloittelu Irrotetaan työeläkejärjestelmä yhteiskunnan muista isoista kysymyksistä, kuten julkisen talouden vajeesta ja esim. ilmastonmuutoksesta. Toiseksi elementit keskustelussa liian erillään: etuudet, eläkemaksut ja sijoitustuotot. 2. Ratkaisujen pallottelu Kukaan ei ota vastuuta, puuttuu poliittista rohkeutta, työmarkkinajärjestöiltä tahtotilaa, nuorilta paikka vaikuttaa. Siirretään huomiselle ongelmanratkaisua. 3. Tietovaje Toimimme osin väärällä tiedolla: epäonnistunut elinajanodotearvio, sijoitustuotoista ylipositiivinen prosenttiluku. Lisäksi kaikilla ei ole samoja tietoja: tietoa ei jaeta eikä päätöksentekoa avata. Tarvitaan kokonaisia vastauksia.

12 3. RATKAISU? Ei realistinen eikä idealistinen ratkaisu, vaan toiminnallinen ratkaisu: Perustetaan Nuoret eläkkeenmaksajat ry, tavoitteena olla neuvottelupöydissä heti, koska olemme isoimmat maksajat. NE ry:n linjaukset: 1) Eläkkeellejäämisen alaikäraja 68 ikävuoteen heti. Ei kattoa työntekoiällle. 2) Eläkemaksut korotettava heti, nostot automaattiseksi 3) Sijoitustoiminta julkisemmaksi: yksi iso tase, jossa sijoitustuotot ovat osa läpinäkyvää kokonaisuutta 4) Työurat on pakko sitoa tähän ratkaisuun: eläkesijoitukset voisi sitoa vielä paremmin työhyvinvointiin ja sen edistämiseen 5) Huomio myös siihen, mitä tapahtuu ennen työuria ja työurien jälkeen 6) Ikärasismin loputtava kaikilta osin RATKAISUEHDOTUS, TIIMI MANNINEN

13 Taneli Heikka: Toimittajan näkökulma viime aikojen eläkekeskusteluun

14 Perinteinen eläkepolitiikka - Hallitus ja työmarkkinajärjestöt kirjoittavat eläkelainsäädännön - Etujärjestöjen vahva rooli - Kolmikanta, tupot - Luottamus ja hyvät tulokset

15 Uusia kriittisiä ääniä: Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus epäselvä ( Saanko koskaan sitä mikä on luvattu?) Rajallinen osallisuus ja valinnanvapaus ( miten voin oikeasti vaikuttaa omiin eläkkeisiini? ) Päätöksenteon ja sijoituspolitiikan läpinäkyvyys

16 Professoreiden plussat ja miinukset + Vakaa järjestelmä + Ei paniikkia muutoksiin, koska niitä on tehty pitkin matkaa - Korkeat hallintokulut - Suomi-painotteiset sijoitukset - Eläkeikää voisi nostaa ja joustavoittaa 1969?

17 Viisi eläkejärjestelmään vaikuttavaa voimaa

18 Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus - Hyvinvointilupaukset on petetty - Eläkejärjestelmää kritisoitiin vähän niin kauan kun maksajien määrä kasvoi - Nyt maksajat vähenevät ja kriittiset äänet lisääntyvät

19 Sukupolvet, osa II Uudet omaisuusarvot ja talouskasvun hiipuminen? - Ekologinen pääoma - Jakamalla lisääntyvä pääoma (tieto) - Mielekkyyspääoma

20 Outolat tulevat: uusi sukupolvi ei aina jaa eläkejärjestelmän kehittäjien arvoja Valtion puuttuminen eläkejärjestelmään tulisi lakkauttaa. Nuorille täytyy antaa mahdollisuus jättäytyä pois kestämättömästä eläkejärjestelmästä. (Uusi Suomi ) Aleksi Tolvanen (Tekniikan ylioppilas, Kok)

21 Toimintatapoja pidetään vanhanaikaisina Teksti

22 Avointa keskustelua kaivataan Moni ikäiseni nelikymppinen suhtautuu skeptisesti järjestelmän kykyyn synnyttää meille eläkkeet. Näitä epäilyksiä ei hälvennä taipumus viedä eläkekeskustelu kabinetteihin, kun yhteiskunta muutoin pyrkii avautumaan (Matias Möttölä KL )

23 Mitä näiden muutosten takana on? VIESTINTÄ: Äänet, jotka aiemmin oli mahdollista leimata marginaalisiksi, voivat nyt olla mielipidejohtajia ja kerätä seuraajia ja kriittistä massaa VARALLISUUSTASO: Suurella osalla suomalaisista on ensimmäisen kerran mahdollisuus valita rahalleen sijoituskohteita ARVOT: Pelkkä hyvä lopputulos ei riitä, vaan myös prosessilta halutaan laatua ja läpinäkyvyyttä

24 TOINEN ERÄ E-TALK vapaa keskustelu

25 Pakollisen sosiaalivakuutuksen oikeutus? Ritakallio: Nykyjärjestelmässä eläkeläisten väliset tuloerot pienemmät, kaikki järjestelmän piirissä. Kv-vertailussa suomalainen malli pärjää. Kohtuullista, että kaikki osallistuvat talkoisiin jatkossakin. Korkeaoja: Millä tavalla lisäeläkkeiden tulo pakollisen järjestelmän rinnalle olisi ongelma? Eläkekatto-leikkuri olisi ihan ok. Elomaa: Järjestelmän synnyn taustalla pieni kansakunta, joka kaivannut yhdenvertaisia kompromissiratkaisuja pääomien jakamiseen. Tarve ei hävinnyt mihinkään, mutta ei tarkoita etteikö pitäisi jatkuvasti päivittää. Tyylipisteet paremmaksi ja läpinäkyvyys huomioon. Allianssin edustaja tervetuloa taustakeskusteluun.

26 Pakollisen sosiaalivakuutuksen oikeutus? Lampinen: Järjestelmän täytyy kyetä kestämään kyseenalaistamista ja keskusteluun pitää osallistaa uudet nuoret vastuunkantajat. Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus perustaltaan jo väestötieteellinen kysymys. Manninen: Korjataan se mikä on korjattavissa ja rakennetaan sen jälkeen uusi malli. Määttänen: Hyvä puoli pakollisuus, mutta pakollinen järjestelmä aina myös jäykkä. Kyse valtavista sukupolvien välisistä tulonsiirroista, ja siksi pitäisi saada vahvemmin parlamentaarisen päätöksenteon piiriin. Vaikkakin järjestelmä tehnyt hyviä päätöksiä. Parlamentarismissa toki myös populismin vaara, mutta siitä huolimatta. Elomaa: Täysin verovaroin ylläpidetyissä järjestelmissä muissa maissa eläkevaroja on käytetty valtion velkojen maksuun. Se ei ole tarkoituksenmukaista. En haluaisi eläkevarojani puolueiden haltuun,

27 Avoimuutta! Mutta mihin? Hetemaj: Eriävä mielipide tiedon puutteeseen. Koin kognitiivisen ylikuormituksen tähän tilaisuuteen valmistautuessani. Tietoa on paljon saatavilla, mutta tämä on vaikea asia hahmottaa! Ritola: Miten pystytään takaamaan järjestelmän toimintakyky tulevaisuudessa? Avoimeen keskusteluun tarvitaan pohjaksi avointa tietoa, tilastot julki ja esim. avoimena datana hyödynnettäväksi. Päätöksentekojärjestelmässä valuvikoja, joihin pystytään avoimuudella vaikuttamaan. Hanska: Avoimuutta päätöksentekoon. Kun rahaa kerätään työeläkemaksuina, ovat veroluonteisia maksuja ja toimitaan julkisina instituutioina. Kun raha siirtyy sisään, toiminta muuttuu yksityiseksi. STM:lle tiukempi kontrolli. Tietoa ei saa kun perustellaan kilpailulla. Jos järjestelmä olisi julkinen, lain mukaan saisin kaikki tiedot kun niitä pyydän.

28 Avoimuutta! Mutta mihin? Elomaa: Järjestelmä vaikea ymmärtää ja vaikea selostaa ymmärrettävästi. Järjestelmässä kollektiivinen riskinjako, parempi kuin yksi toimija ja keskittynyt riski. Hanska: Päätöksenteko ollut onnetonta maksujen osalta! Elomaa: Keskustelua koko ajan käydään neuvottelupöydässä, näistä asioista juuri neuvotellaan. Manninen: Nuoret valmiita keskusteluun, on jo valmisteltu eläkekantoja ja valmiudet olemassa. On työmarkkinajärjestöjen oma etu, että systeemiä avataan vapaaehtoisesti ja ajoissa.

29 Avoimuutta! Mutta mihin? Korkeaoja: Avoin data ei tuota ymmärrystä järjestelmästä mutta tuottaa mahdollisuuden ymmärtää. Eläkejärjestelmän ongelmista pitäisi pystyä käsittelemään muiden isojen yhteiskunnallisten ongelmien kanssa yhtä aikaa. Lampinen: Oikeutus perustuu oikeudenmukaisuuden kokemukseen. Pitää aktiivisesti viestiä myös niille, jotka eivät itse ole kiinnostuneita selvittämään asioita jotta ymmärrys lisääntyy. Eri ryhmille viestittävä eri tavalla. Määttänen: Eduskunta voisi ottaa vahvemman roolin isoista linjoista päätettäessä. Yksityiskohtaiset kysymykset, kuten työeläkevarojen yksittäiset sijoittamiskohteet, ei pidä olla poliittisen napin alla. Ritola: Kiinnostavaa on saada tietoa, ketkä päättää, mitä, missä ja milloin päättää. Miten keskustelu avataan ihmisille ja tuodaan useampiin pöytiin järjestöistä ja niiden takahuoneista?

30 Tulevaisuus ja talouskasvu? Hanska: Eurooppa vaipumassa pitkään taantumakauteen. Läntiset taloudet erittäin pitkään heikon tuoton piirissä. Mihin tällaisessa tilanteessa rahat kannattaa panna kiinni? Suomalaisten työntekijöiden työhyvinvointiin panostaminen tuottaisi pidempiä työuria. Määttänen: Lähivuodet näyttää synkältä, mutta tässä perspektiivi on kymmeniä vuosia. Järjestelmä pitäisi olla sellainen, ettei tarvitse reagoida millään tavalla vaikka tulisi useampi matalan tuoton vuosi. 3,5 % tuottoihin ei voi tuudittautua. Pitää miettiä mitä tehdä, jos käy huonommin. Päätöksenteko olisi nyt helpompaa kuin myöhemmin. Ritakallio: Mieluummin annan sijoitusammattilaisten päättää eläkevarojen sijoittamisesta kuin itse päättäisin, vrt. Ruotsin malli. Elomaa: Työhyvinvoinnissa ensisijainen asia ei ole kustantaa työhyvinvointia eläkevaroilla vaan pitää hoitaa työelämän pelisäännöillä. Muistettava, että sijoitusskenaarioita tehdään vuosikymmeniä eteenpäin. Myös suomalaista työtä tuettava. Sijoittamisessa pitkän aikavälin keskitie tuottaa eniten vakautta.

31 Loppusanat Suvi-Anne Siimes, Telan toimitusjohtaja Oikeudenmukaisuuden käsite on problemaattinen, mutta kokemusta työeläkejärjestelmän oikeudenmukaisuudesta olisi ainakin saatava edistettyä. Keskustelua tarvitaan ja siinä on tärkeää kuulla, tulla kuulluksi ja yrittää ymmärtää myös erilaisia näkökulmia. Kiitos!

32

HYVINVOINTIVALTION RAHOITUS

HYVINVOINTIVALTION RAHOITUS HYVINVOINTIVALTION RAHOITUS Riittävätkö rahat, kuka maksaa? Sixten Korkman Jukka Lassila Niku Määttänen Tarmo Valkonen Julkaisija: Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA Kustantaja: Taloustieto Oy Kannen valokuva:

Lisätiedot

Eläkeuudistus 2017 mikä muuttui ja miten nuorille käy? Telan työeläkekoulu nuorille

Eläkeuudistus 2017 mikä muuttui ja miten nuorille käy? Telan työeläkekoulu nuorille Eläkeuudistus 2017 mikä muuttui ja miten nuorille käy? Telan työeläkekoulu nuorille 7.3.2017 Janne Pelkonen Erityisasiantuntija Twitter: @JiiPelkonen Peruskallio pysyy, eläkeuudistus ei ole uusi maailmanjärjestys

Lisätiedot

Eläkekysymysten asiantuntijaryhmä 2012-2013. Info 31.10.2013 Jukka Pekkarinen

Eläkekysymysten asiantuntijaryhmä 2012-2013. Info 31.10.2013 Jukka Pekkarinen Eläkekysymysten asiantuntijaryhmä 2012-2013 Info 31.10.2013 Jukka Pekkarinen Työn taustaa Toimeksiannon pohjana vuoden 2012 työurasopimus Vuoden 2005 uudistuksen arviointi Sopeutuminen elinajanodotteen

Lisätiedot

Case 1: Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja työeläkeindeksit. Janne Pelkonen erityisasiantuntija Työeläkevakuuttajat Tela

Case 1: Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja työeläkeindeksit. Janne Pelkonen erityisasiantuntija Työeläkevakuuttajat Tela Case 1: Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja työeläkeindeksit Janne Pelkonen erityisasiantuntija Työeläkevakuuttajat Tela Twitter: @Jiipelkonen Miten eri ikäluokkien välinen oikeudenmukaisuuden tavoite

Lisätiedot

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ELÄVÄNÄ ELÄKKEELLE -KAMPANJAAN LIITTYEN

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ELÄVÄNÄ ELÄKKEELLE -KAMPANJAAN LIITTYEN KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA ELÄVÄNÄ ELÄKKEELLE -KAMPANJAAN LIITTYEN MISSÄ IÄSSÄ SUOMESSA JÄÄDÄÄN ELÄKKEELLE? Ne, joilla on töitä ja jotka jaksavat, jäävät suoraan vanhuuseläkkeelle keskimäärin vähän yli 64-

Lisätiedot

Eläkeuudistus 2017. Pääkohdat. Eläketurvakeskus 12/2014

Eläkeuudistus 2017. Pääkohdat. Eläketurvakeskus 12/2014 Eläkeuudistus 2017 Pääkohdat Eläketurvakeskus 12/2014 Mihin eläkeuudistuksella pyritään? Riittävät eläkkeet: eläkkeiden taso uhkaa heikentyä voimakkaan elinaikakertoimen takia, jos työurat eivät pitene

Lisätiedot

Eläkeuudistus 2017. Taustaa ja tuloksia Antti Tanskanen 11.12.2014

Eläkeuudistus 2017. Taustaa ja tuloksia Antti Tanskanen 11.12.2014 Eläkeuudistus 2017 Taustaa ja tuloksia Antti Tanskanen 11.12.2014 Miksi eläkeuudistus? Elinikä kasvaa - Arvioita nopeammin - Aktuaarin vastuu? Kestävyysvaje vaatii toimia - Uudistus pienentää kestävyysvajetta

Lisätiedot

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus onko nuoren eläke-euro 70 senttiä? Nuorten työeläkekoulu

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus onko nuoren eläke-euro 70 senttiä? Nuorten työeläkekoulu Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus onko nuoren eläke-euro 70 senttiä? Nuorten työeläkekoulu 5.6.2018 Janne Pelkonen erityisasiantuntija Twitter: @Jiipelkonen 2 Sukupolvien välinen ketju näyttää kiristyvän,

Lisätiedot

Eläkepolitiikka tulevaisuudessa

Eläkepolitiikka tulevaisuudessa Eläkepolitiikka tulevaisuudessa Työeläkekoulu 2019 Tuuli Glantz, SAK Sinikka Näätsaari, SAK Katri Ojala, Akava Katarina Murto, STTK Samppa Koskela, STTK Eläkeneuvottelut Suomessa Työmarkkinaosapuolten

Lisätiedot

Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet. Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola

Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet. Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola Sisältö Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet Työeläkevakuuttaminen Miksi eläkeuudistus 2017 tehtiin? Työeläkkeen laskemisen

Lisätiedot

Eläkejärjestelmä ja indeksit Työeläkekoulu Nikolas Elomaa edunvalvontajohtaja

Eläkejärjestelmä ja indeksit Työeläkekoulu Nikolas Elomaa edunvalvontajohtaja Eläkejärjestelmä ja indeksit Työeläkekoulu 24.11.2016 Nikolas Elomaa edunvalvontajohtaja Twitter: @nikolaselomaa Sisällys Mistä lakialoitteessa on kyse? Indeksimuutoksen voittajat ja häviäjät Kuinka paljon

Lisätiedot

Mitä mieltä suomalaiset ovat työeläkejärjestelmän perusperiaatteista? Toukokuu 2017

Mitä mieltä suomalaiset ovat työeläkejärjestelmän perusperiaatteista? Toukokuu 2017 Mitä mieltä suomalaiset ovat työeläkejärjestelmän perusperiaatteista? Toukokuu 2017 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n

Lisätiedot

Mitä eläkeuudistuksesta seuraa? Työeläkepäivä 13.11.2014 Jukka Rantala

Mitä eläkeuudistuksesta seuraa? Työeläkepäivä 13.11.2014 Jukka Rantala Mitä eläkeuudistuksesta seuraa? Työeläkepäivä 13.11.2014 Jukka Rantala Eläkeratkaisu: 65-vuotiaana eläkkeelle pääsevä mies ei halua isänsä kohtaloa, joka kuoli puoli vuotta ennen odotettua eläkeratkaisua.

Lisätiedot

Eläkkeet ja kansantalous. Keva-päivä 26.5.2011. Seppo Honkapohja Suomen Pankki*

Eläkkeet ja kansantalous. Keva-päivä 26.5.2011. Seppo Honkapohja Suomen Pankki* Eläkkeet ja kansantalous Keva-päivä 26.5.2011 Seppo Honkapohja Suomen Pankki* *Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä vastaa SP:n kantaa. 1 I. Eläkejärjestelmät: kansantaloudellisia peruskysymyksiä

Lisätiedot

Eläkerahastot Pertti Honkanen 25.4.2010

Eläkerahastot Pertti Honkanen 25.4.2010 Eläkerahastot Pertti Honkanen 25.4.2010 1 Työeläkerahastot 31.12.2009 Yhteensä 124,9 mrd. Yhtiöt 78,9 mrd. Kassat ja säätiöt 6,6 mrd. MEK ja MELA 0,8 mrd. Julkinen sektori 39,4 mrd. Lähde: TELA Rahastot

Lisätiedot

TELA, Helsinki

TELA, Helsinki Nuoret ja työelämän sekä työeläkkeen tulevaisuus 12.9.2017 TELA, Helsinki Kuka olen ja mistä tulen? : Vastaa Keskustanuorten politiikan valmistelutyöstä ja tiedonhankinnasta Poliittisten sisältöjen valmistelu

Lisätiedot

ELÄKEUUDISTUS 2017 26.9.2014

ELÄKEUUDISTUS 2017 26.9.2014 ELÄKEUUDISTUS 2017 Miksi työeläkeuudistus tarvitaan? Väestö ikääntyy nopeasti ja elinajanodote on kasvanut odotettua enemmän: yhä useampi on eläkkeellä yhä pitempään. Tulevaisuudessa nykyistä pienempi

Lisätiedot

Työeläkevakuutus tulevaisuuden politiikan näkökulmasta

Työeläkevakuutus tulevaisuuden politiikan näkökulmasta Työeläkevakuutus tulevaisuuden politiikan näkökulmasta Telan hallinnon koulutus 11.5.2017 Mikkel Näkkäläjärvi Demarinuorten puheenjohtaja Kuka Mikkel? Johtamisen opiskelija Lapin yliopistosta, kotoisin

Lisätiedot

www.tela.fi/elakejarjestelma 1 Työeläkekoulu 2017 Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Illan ohjelma 17.00 Kahvi/tee/sämpylä 17.30-18.00 Suomen työeläkejärjestelmän perusperiaatteet

Lisätiedot

Työeläkekoulu Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat

Työeläkekoulu Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Työeläkekoulu 2018 Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Illan ohjelma 17.00 Kahvi/tee/sämpylä 17.30-18.00 SAK:n Akavan ja STTK:n videoterveiset Suomen työeläkejärjestelmän perusperiaatteet

Lisätiedot

Agronomiliiton Seniorit. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry Timo Kokko

Agronomiliiton Seniorit. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry Timo Kokko Agronomiliiton Seniorit Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry Timo Kokko Tietoa eläkkeistä Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry Timo Kokko Kaikki työ- ja kansaneläkkeen saajat 31.12.2011 Eläkkeensaajien kokonaiseläkejakauma

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Eläkeuudistuksen periaatteet Työuraeläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Lisätietoa osoitteesta

Esityksen sisältö. Eläkeuudistuksen periaatteet Työuraeläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Lisätietoa osoitteesta Esityksen sisältö Eläkeuudistuksen periaatteet Työuraeläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Lisätietoa osoitteesta etera.fi/elakeuudistus etera.fi/pages/elakelaskuri-2017.aspx etera.fi/omaelake Työeläke

Lisätiedot

Työurien pidentämiselle ei ole vaihtoehtoa. Kokonaisarvio ajankohtaisesta tilanteesta. Lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen

Työurien pidentämiselle ei ole vaihtoehtoa. Kokonaisarvio ajankohtaisesta tilanteesta. Lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen Työurien pidentämiselle ei ole vaihtoehtoa. Kokonaisarvio ajankohtaisesta tilanteesta Lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen Viimeaikaiset työuria pidentävät ratkaisut 1. Vuoden 2005 työeläkeuudistus Eläkeansainnan

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille?

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Maailman Alzheimer -päivän muistiseminaari 20.9.2013 Seminaarin teema: Välitä Timo Järvensivu, KTT, tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu KESTÄVÄ

Lisätiedot

Miksi pidempiä työuria?

Miksi pidempiä työuria? Miksi pidempiä työuria? Työeläkepäivä 20.10.2010 Jukka Rantala Eläketurvakeskus Eläketurvakeskus KOULUTTAA 2 Pääasiallinen sisältö Onko työurien pidentäminen tärkeää? Kuinka pitkiä työuria suomalaiset

Lisätiedot

OMISTAJAOHJAUKSEN PERIAATTEET. Päivitetty

OMISTAJAOHJAUKSEN PERIAATTEET. Päivitetty OMISTAJAOHJAUKSEN PERIAATTEET Päivitetty 29.12.2016 ILMARINEN OMISTAJANA Olemme omistajana pitkäjänteinen, avoin ja aktiivinen: Tavoitteenamme on valita sijoituskohteet, joiden arvonkehitys pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus vuonna 2016

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus vuonna 2016 Kutsu 1 (5) Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus vuonna 2016 järjestää koulutusohjelman, jonka tarkoituksena on perehdyttää työeläkevakuuttajien hallinoissa toimivat jäsenet työeläkejärjestelmään ja

Lisätiedot

Eläkejärjestelmän luonne ja luottamus päätöksentekoon

Eläkejärjestelmän luonne ja luottamus päätöksentekoon Eläkejärjestelmän luonne ja luottamus päätöksentekoon Ville-Pekka Sorsa SoGE, University of Oxford Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos, Helsingin yliopisto Esitelmä Työeläkepäivällä 2010 Helsingin

Lisätiedot

TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017?

TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017? TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017? 1 TYÖELÄKEVAKUUTTAMISEN PERUSIDEA EI MUUTU Edelleenkin työeläkettä karttuu tehdystä työstä. Jokainen ansaittu euro kasvattaa tulevan eläkkeesi määrää.

Lisätiedot

Julkisen talouden näkymät Eläketurva. Finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo Työeläkepäivät, Eläketurvakeskus 17.11.2009

Julkisen talouden näkymät Eläketurva. Finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo Työeläkepäivät, Eläketurvakeskus 17.11.2009 Julkisen talouden näkymät Eläketurva Finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo Työeläkepäivät, Eläketurvakeskus 17.11.2009 Julkisen talouden tasapaino pitkällä aikavälillä Julkinen talous ei saa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Eläkeuudistuksen tavoitteet pidentää työuria ja myöhentää eläkkeelle siirtymistä työskentely tavoite-eläkeikään asti kannattaa turvata riittävät

Lisätiedot

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014 Niin sanottu kestävyysvaje Olli Savela, yliaktuaari 26.4.214 1 Mikä kestävyysvaje on? Kestävyysvaje kertoo, paljonko julkista taloutta olisi tasapainotettava keskipitkällä aikavälillä, jotta velkaantuminen

Lisätiedot

Mistä luottamus syntyy ja mihin se kaatuu?

Mistä luottamus syntyy ja mihin se kaatuu? Mistä luottamus syntyy ja mihin se kaatuu? Jyri Liukko, VTT, erikoistutkija jyri.liukko@etk.fi @JyriLiukko Tela 2.11.2015 Luottamus eläketurvaan ETK:n Luottamus-tutkimukset 2011 ja 2014 Luottamus heikentynyt

Lisätiedot

Eläkkeiden rahoitus työeläkejärjestelmän kestävyys. Mauri Kotamäki / ekonomisti

Eläkkeiden rahoitus työeläkejärjestelmän kestävyys. Mauri Kotamäki / ekonomisti Eläkkeiden rahoitus työeläkejärjestelmän kestävyys Mauri Kotamäki / 15.5.2018 ekonomisti Twitter: @Mau_And Sisällys Miksi eläkejärjestelmän taloudellinen kestävyys on olennaista? Kaksi tapaa mitata taloudellista

Lisätiedot

Eläkkeiden rahoitus työeläkejärjestelmän kestävyys. Mauri Kotamäki / johtava ekonomisti

Eläkkeiden rahoitus työeläkejärjestelmän kestävyys. Mauri Kotamäki / johtava ekonomisti Eläkkeiden rahoitus työeläkejärjestelmän kestävyys Mauri Kotamäki / 18.9.2018 johtava ekonomisti Twitter: @Mau_And Sisällys Miksi eläkejärjestelmän taloudellinen kestävyys on olennaista? Kaksi tapaa mitata

Lisätiedot

ONKO SUOMEN KORKEAKOULUVISIOSSA TYYLIÄ?

ONKO SUOMEN KORKEAKOULUVISIOSSA TYYLIÄ? ONKO SUOMEN KORKEAKOULUVISIOSSA TYYLIÄ? Tyyli-hankkeen päätösseminaari 21.11.2017 Suvi Eriksson @SuviEriksson #korkeakouluvisio Miksi Korkeakouluvisiota pitää miettiä? Asemamme maailman koulutetuimpana

Lisätiedot

OMISTAJA- OHJAUKSEN PERIAATTEET

OMISTAJA- OHJAUKSEN PERIAATTEET OMISTAJA- OHJAUKSEN PERIAATTEET 17.12.2015 ILMARINEN OMISTAJANA Olemme omistajana pitkäjänteinen, avoin ja aktiivinen: Tavoitteenamme on valita sijoituskohteet, joiden arvonkehitys pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Eläkejärjestelmän automaattiset vakautusmekanismit - teoriaa ja kokemuksia elinaikakertoimista ja jarruista. Sanna Tenhunen / Risto Vaittinen

Eläkejärjestelmän automaattiset vakautusmekanismit - teoriaa ja kokemuksia elinaikakertoimista ja jarruista. Sanna Tenhunen / Risto Vaittinen Eläkejärjestelmän automaattiset vakautusmekanismit - teoriaa ja kokemuksia elinaikakertoimista ja jarruista Sanna Tenhunen / Risto Vaittinen Eläketurvakeskus KOULUTTAA Työikäisen (20-64) väestön suhde

Lisätiedot

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Twitter: @MinnaLehmuskero Yleistä rahoituksesta Eläkkeet voidaan rahoittaa Jakojärjestelmällä Rahastoivalla

Lisätiedot

MILLAINEN SOSIAALITURVA JA SEN RAHOITUS? Sinikka Näätsaari 6.6.2015

MILLAINEN SOSIAALITURVA JA SEN RAHOITUS? Sinikka Näätsaari 6.6.2015 MILLAINEN SOSIAALITURVA JA SEN RAHOITUS? Sinikka Näätsaari 6.6.2015 1 TIIVISTYS: TYÖHÖN PERUSTUVA MALLI Työ mahdollistaa hyvän sosiaaliturvan ja julkiset palvelut = hyvinvointiyhteiskunnan Pohjoismainen

Lisätiedot

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus

Pekka Lund 24.2.2015. Ikääntyneiden peliriippuvuus Ikääntyneiden peliriippuvuus Ketä sinä ajattelet, kun alamme puhua ikäihmisten peliongelmista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Milloin pelaaminen on ongelmallista? Pelaamista ei tule ylipatologisoida:

Lisätiedot

Sijoitusrahasto, sijoitusten käyttöpolitiikka ja sijoitusten raportointi tilinpäätöksessä. Marianna Bom Aalto-yliopisto

Sijoitusrahasto, sijoitusten käyttöpolitiikka ja sijoitusten raportointi tilinpäätöksessä. Marianna Bom Aalto-yliopisto Sijoitusrahasto, sijoitusten käyttöpolitiikka ja sijoitusten raportointi tilinpäätöksessä Marianna Bom Aalto-yliopisto 4.6.2018 Sisältö Yliopistojen talouden julkisuuskuva? Miten parantaa yliopistojen

Lisätiedot

Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen, tänään, huomenna

Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen, tänään, huomenna Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen, tänään, huomenna Henkilöstöjohdon seminaari 27.3.2012 Varatoimitusjohtaja Eija Lehto-Kannisto Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen Perspektiivinä viimeiset noin 10

Lisätiedot

Suomalaisen työpolitiikan linja

Suomalaisen työpolitiikan linja Suomalaisen työpolitiikan linja - Työmarkkinoiden muutostilanne ja haasteet - Suomalaisen työpolitiikan kokonaisuus ja tavoitteet - Suomen työmarkkinareformin lähtökohtia - Hallituksen periaatepäätös Työministeri

Lisätiedot

Maailma muuttuu niin myös työeläke. Työeläkepäivä 14.11.2012 Jukka Rantala

Maailma muuttuu niin myös työeläke. Työeläkepäivä 14.11.2012 Jukka Rantala Maailma muuttuu niin myös työeläke Työeläkepäivä 14.11.2012 Jukka Rantala Sisällys Historiaa Nykytilanne Tulevaisuus Eläketurvakeskus 2 Alkuvaihe Kansaneläkelaki 1938 ja sen uudistus 1956 Yksilölliset

Lisätiedot

Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi

Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi Sosiaali- ja terveysvaliokunta 16.2.2017 Heli Backman Johtaja Sosiaali- ja terveysministeriö Työeläke perustuu työskentelyajan ansioihin

Lisätiedot

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus 1.6.2017 Kutsu Syksy 2017 Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus Työeläkevakuuttajat Tela järjestää koulutusohjelman, jonka tarkoituksena on perehdyttää työeläkevakuuttajien hallinnossa toimivat jäsenet

Lisätiedot

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus Kurkistus harmaantuvan Suomen tulevaisuuteen? Nuorten työeläkekoulu

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus Kurkistus harmaantuvan Suomen tulevaisuuteen? Nuorten työeläkekoulu Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus Kurkistus harmaantuvan Suomen tulevaisuuteen? Nuorten työeläkekoulu 6.6.2019 Janne Pelkonen erityisasiantuntija Twitter: @Jiipelkonen Mitä on sukupolvipolitiikka?

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon kansallinen seuranta. Sami Pirkkala

Kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon kansallinen seuranta. Sami Pirkkala Kestävän kehityksen ja Agenda 2030:n toimeenpanon kansallinen seuranta Sami Pirkkala Agenda2030:n toimeenpanon seurantaa ja arviointia tehdään kolmella tasolla KANSALLINEN ALUEELLINEN GLOBAALI Kuva: Creative

Lisätiedot

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK-2015 strategian ydin Missio, visio ja arvot Missio = Perustehtävä, olemassaolon

Lisätiedot

Työstä työeläkettä! DIA 1. Suomalainen sosiaalivakuutus. Opettajan tietopaketti. Sosiaalivakuutus

Työstä työeläkettä! DIA 1. Suomalainen sosiaalivakuutus. Opettajan tietopaketti. Sosiaalivakuutus Työstä työeläkettä! Opettajan tietopaketti DIA 1. Suomalainen sosiaalivakuutus Suomalainen sosiaaliturva muodostuu sosiaalivakuutuksesta, yleisistä terveys- ja sosiaalipalveluista sekä sosiaalihuollosta.

Lisätiedot

Työkyvyttömyyden hinta ja sen estämiskeinot strategisella tasolla

Työkyvyttömyyden hinta ja sen estämiskeinot strategisella tasolla Lapin liitto ja Suomen Kuntaliitto Kuntapäivä, Pyhätunturi 24.9.2013 Työkyvyttömyyden hinta ja sen estämiskeinot strategisella tasolla Pekka Alanen Keva Keva Tänään työssä hyvän huomisen puolesta KuEL

Lisätiedot

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Seija Lehtonen Matemaatikko

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Seija Lehtonen Matemaatikko Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla Seija Lehtonen Matemaatikko Twitter: @Seija_Lehtonen Tavoitteet Miten järjestelmä toimii? Miten eläkkeet rahoitetaan? Maksutaso Miten maksut määrätään? 2

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 2/2015 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Suomea koskevassa ennusteessa on oletettu, että hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Näkökulma: Tuleeko suomalaisista eläkeläisistä köyhiä tulevaisuuden Euroopassa?

Näkökulma: Tuleeko suomalaisista eläkeläisistä köyhiä tulevaisuuden Euroopassa? Näkökulma: Tuleeko suomalaisista eläkeläisistä köyhiä tulevaisuuden Euroopassa? Telan asiantuntijaseminaari 12.2.2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, SOSTE 1 (13) Esityksen sisällys 1. Suomalainen eläkeläisköyhyys

Lisätiedot

Kriittiset kohdat valinnanvapauden toteuttamisessa

Kriittiset kohdat valinnanvapauden toteuttamisessa Kriittiset kohdat valinnanvapauden toteuttamisessa Markku Pekurinen haastaa tutkijat Science slam tyyliin Pia Maria Jonsson, Timo T. Seppälä, Anne Whellams, Liina-Kaisa Tynkkynen, Timo Sinervo, Ilmo Keskimäki

Lisätiedot

Kriisin uhkien vähentäminen rahoitusmarkkinasäätelyn avulla

Kriisin uhkien vähentäminen rahoitusmarkkinasäätelyn avulla Kriisin uhkien vähentäminen rahoitusmarkkinasäätelyn avulla Tieteiden yö Rahamuseo 10.1.2013 Esa Jokivuolle Suomen Pankki Sisältö Rahoituskriisit - uhka vai mahdollisuus? Miksi rahoitusjärjestelmä joutuu

Lisätiedot

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta 7.11.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra TYÖN JA

Lisätiedot

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus Kutsu Kevät 2017 Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus Työeläkevakuuttajat Tela järjestää koulutusohjelman, jonka tarkoituksena on perehdyttää työeläkevakuuttajien hallinnossa toimivat jäsenet työeläkejärjestelmään

Lisätiedot

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Twitter: @MinnaLehmuskero Yleistä rahoituksesta Eläkkeet voidaan rahoittaa Jakojärjestelmällä Rahastoivalla

Lisätiedot

Sosiaaliturva ja elämänvaiheet. Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi

Sosiaaliturva ja elämänvaiheet. Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi Sosiaaliturva ja elämänvaiheet Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi Jotkut epäilevät, etteivät

Lisätiedot

Eläketurvakeskus Muistio 1 (7)

Eläketurvakeskus Muistio 1 (7) Eläketurvakeskus Muistio 1 (7) Työeläkkeiden indeksointi ansiotason kasvun perusteella Tässä muistiossa esitetään Eläketurvakeskuksen päivitetty arvio kansalaisaloitteen mukaisen indeksimuutoksen kustannusvaikutuksista.

Lisätiedot

Työurien pidentäminen ja työssä jatkamisen haasteet

Työurien pidentäminen ja työssä jatkamisen haasteet Työurien pidentäminen ja työssä jatkamisen haasteet Pauli Forma Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari Pohjoisen Forum 23.-24.1.2014 Tutkimus- ja kehittämisjohtaja Keva Työurien pidentäminen Keskustelua työurien

Lisätiedot

TYÖURAN PIDENTÄMISEN KEINOPAKKI

TYÖURAN PIDENTÄMISEN KEINOPAKKI TYÖURAN PIDENTÄMISEN KEINOPAKKI Työeläkepäivä 09 17.11.2009 Johtaja Jukka Ahtela, EK Makropohdintaa Katse taloustaantuman yli mistä kasvun lähteet? Talouskasvu = työ x tuottavuus Tuottavuus: teknologia,

Lisätiedot

KATSE TULEVAISUUDESSA

KATSE TULEVAISUUDESSA NUORISOBAROMETRI 2016 KATSE TULEVAISUUDESSA Luottamus tulevaisuuteen on elämän mielekkyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Ilman myönteisiä tulevaisuuden näkymiä nykyisyyskin näyttää synkältä. Nuoret suhtautuvat

Lisätiedot

Kansalaisaloitteen otsikko

Kansalaisaloitteen otsikko Kansalaisaloitteen otsikko Työeläkeindeksin palauttaminen palkkatasoindeksiksi Aloitteen päiväys 24.9.2015 Aloitteen muoto Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä Oikeusministeriön asianumero OM 174/52/2015

Lisätiedot

Tiedote 1 (2) 16.4.2012 ALUEELLISET TYÖURASOPIMUS SEMINAARIT KÄYNNISTYVÄT ENSI VIIKOLLA

Tiedote 1 (2) 16.4.2012 ALUEELLISET TYÖURASOPIMUS SEMINAARIT KÄYNNISTYVÄT ENSI VIIKOLLA Tiedote 1 (2) 16.4.2012 ALUEELLISET TYÖURASOPIMUS SEMINAARIT KÄYNNISTYVÄT ENSI VIIKOLLA Työeläkevakuuttajat TELA ry järjestää yhdessä Akavan, SAK:n ja STTK:n kanssa kevään aikana kuusi alueellista seminaaria,

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

Vihreiden nuorten eläkepamfletti 2017 KORJATAAN ELÄKEJÄRJESTELMÄ!

Vihreiden nuorten eläkepamfletti 2017 KORJATAAN ELÄKEJÄRJESTELMÄ! Vihreiden nuorten eläkepamfletti 2017 KORJATAAN ELÄKEJÄRJESTELMÄ! mitkä eläkkeet? Eläkkeet ovat olennainen osa hyvinvointivaltion sosiaaliturvaa, joka kuuluu jokaiselle ja jonka tulee taata riittävä toimeentulo

Lisätiedot

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA 2017-2021 Työeläke on keskeinen osa hyvinvointia ja siihen luotetaan. Se on rahoituksellisesti kestävä, edistää talouden vakautta ja on tehokkaasti järjestetty. on lakisääteinen

Lisätiedot

Nousevatko kunta-alan eläkemaksut pilviin? Pitkän aikavälin eläkelaskelman 2019 kertomaa. Heikki Tikanmäki Tampere

Nousevatko kunta-alan eläkemaksut pilviin? Pitkän aikavälin eläkelaskelman 2019 kertomaa. Heikki Tikanmäki Tampere Nousevatko kunta-alan eläkemaksut pilviin? Pitkän aikavälin eläkelaskelman 2019 kertomaa Heikki Tikanmäki 16.5. Tampere Vastaus peruslaskelman mukaan: Eivät nouse 2 Maksu on kestävällä tasolla Pitkällä

Lisätiedot

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus vuonna 2016

Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus vuonna 2016 Kutsu 1 (6) Työeläkevakuuttajien hallinnon koulutus vuonna 2016 Työeläkevakuuttajat Tela järjestää koulutusohjelman, jonka tarkoituksena on perehdyttää työeläkevakuuttajien hallinoissa toimiville jäsenille

Lisätiedot

Mitä voi tulevaisuudelta odottaa, kun väestö vanhenee? Jukka Pekkarinen Ylijohtaja Valtiovarainministeriö

Mitä voi tulevaisuudelta odottaa, kun väestö vanhenee? Jukka Pekkarinen Ylijohtaja Valtiovarainministeriö Mitä voi tulevaisuudelta odottaa, kun väestö vanhenee? Jukka Pekkarinen Ylijohtaja Valtiovarainministeriö Työeläkepäivä 15.11.2011 Tulevaisuudessa... väestöllinen kehitys on epäsuotuisampi ja o huoltosuhde

Lisätiedot

KATSE TULEVAISUUDESSA

KATSE TULEVAISUUDESSA NUORISOBAROMETRI 2016 KATSE TULEVAISUUDESSA Luottamus tulevaisuuteen on elämän mielekkyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Ilman myönteisiä tulevaisuuden näkymiä nykyisyyskin näyttää synkältä. Nuoret suhtautuvat

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 1 MITÄ HYVINVOINTI ON? Perustarpeet: ravinto, asunto Terveys: toimintakyky, mahdollisuus hyvään hoitoon

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa: Jaettu ymmärrys työn murroksesta 3.10.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra

Lisätiedot

Lähivuosien keskeinen haaste

Lähivuosien keskeinen haaste Dialoogiteema: Paraneeko vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työhön pääsy? Miten työelämä 2020 hankkeessa mahdollistetaan nyt työelämän ulkopuolella olevien työhön pääsy? VATES-PÄIVÄT 9.4.2014 Margita Klemetti

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta? Havaintoja kuntauudistusten valmisteluprosessien arvioinnista ARTTU2-tutkimusohjelmassa

Tulevaisuuden kunta? Havaintoja kuntauudistusten valmisteluprosessien arvioinnista ARTTU2-tutkimusohjelmassa Tulevaisuuden kunta? Havaintoja kuntauudistusten valmisteluprosessien arvioinnista ARTTU2-tutkimusohjelmassa Kuntatalous ja -johtaminen murroksessa -aluetilaisuus Kuntalaki -kiertue 27.1.2015 Rovaniemi

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Ty T öurasopimus 2012 22.3.2012

Ty T öurasopimus 2012 22.3.2012 Työurasopimus 2012 22.3.2012 Tö Työurasopimus miksi? i? Työmarkkinajärjestöt sitoutuivat vuonna 2009 ja uudestaan hallitusohjelmassa pidentämään työuria Tämä sopimus osaltaan lunastaa tätä lupausta Sopimus

Lisätiedot

Mediallistumisen vaikutukset johtajuuteen, maineeseen ja asiantuntijuuteen

Mediallistumisen vaikutukset johtajuuteen, maineeseen ja asiantuntijuuteen Mediallistumisen vaikutukset johtajuuteen, maineeseen ja asiantuntijuuteen #Otehanke 16.10.2017 Jukka Saksi jukka.saksi@johtajaonmedia.fi www.johtajaonmedia.fi AUTTAMINEN Agenda 16.10.2017: Esittäytyminen

Lisätiedot

Lausunto eduskunnan tarkastusvaliokunnalle: EVM, ERVV, 2014. Professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopisto, EuroThinkTank 17.9.

Lausunto eduskunnan tarkastusvaliokunnalle: EVM, ERVV, 2014. Professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopisto, EuroThinkTank 17.9. Lausunto eduskunnan tarkastusvaliokunnalle: EVM, ERVV, 2014 Professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopisto, EuroThinkTank 17.9.2015 Kun euroa ajatellaan, on ajateltava suuria Tarkastusvaliokunta (TrVM

Lisätiedot

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen ELÄKETURVA NYT JA VUONNA 2017 Haaga-Helia Mika Mononen 7.9.2016 TEHTÄVÄMME: ELÄKETURVA Työeläke on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvaa ja työn tuottamaa hyvinvointia. Huolehdimme, että asiakasyritystemme

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuuleminen (KAA 4/2016 vp) Mikko Kautto, johtaja

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuuleminen (KAA 4/2016 vp) Mikko Kautto, johtaja Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuuleminen (KAA 4/2016 vp) Mikko Kautto, johtaja Taustaa indeksimuutosaloitteelle Kansalaisaloitteessa ehdotetaan paluuta yli 40 vuotta sitten käytössä olleeseen indeksointitapaan.

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien välillä Eläkettä karttuu 1,5 %/v työansioista

Lisätiedot

Miten kuuluu ihmisen ääni yhteiskunnan muutoksessa?

Miten kuuluu ihmisen ääni yhteiskunnan muutoksessa? Miten kuuluu ihmisen ääni yhteiskunnan muutoksessa? Keski Suomen järjestöjen maakuntafoorumi Jyväskylä 26.10.2015 Ritva Pihlaja, erityisasiantuntija Elämme isojen ja hämmentävien muutosten aikaa 1 Monet

Lisätiedot

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Seija Lehtonen Matemaatikko

Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla. Seija Lehtonen Matemaatikko Eläkkeiden rahoitus yksityis- ja julkisaloilla Seija Lehtonen Matemaatikko Twitter: @Seija_Lehtonen 16.5.2019 Tavoitteet Miten järjestelmä toimii? Miten eläkkeet rahoitetaan? Maksutaso Miten maksut määrätään?

Lisätiedot

Ikääntymispolii-set näköalat. Eläkeläiset ry valtuusto 27.5.2014 Kalevi Kivistö

Ikääntymispolii-set näköalat. Eläkeläiset ry valtuusto 27.5.2014 Kalevi Kivistö Ikääntymispolii-set näköalat Eläkeläiset ry valtuusto 27.5.2014 Kalevi Kivistö Teemat Eläkeasiat Hoiva- asiat Tapahtumat - eurovaalit 5/2014 - eduskuntavaalit 4/2015 - edustajakokous ja kesäpäivät 2015

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

Maahanmuuttajien saaminen työhön

Maahanmuuttajien saaminen työhön Maahanmuuttajien saaminen työhön Maahanmuuttajien kotoutumisessa kielitaito ja jo olemassa olevan osaamisen tunnistaminen ovat merkittävässä roolissa oikeiden koulutuspolkujen löytämiseksi ja maahanmuuttajien

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

2,6 Kestävä kansakunta Elinvoimainen 200-vuotias Suomi

2,6 Kestävä kansakunta Elinvoimainen 200-vuotias Suomi Juhani Pekkola Filosofian tohtori, Sosiologian Dosentti Koordinoiva tutkimusjohtaja Kyamk / Sote TKI-päivät 15.-16.2.2012 PKAMK, Joensuu 2,6 Kestävä kansakunta Elinvoimainen 200-vuotias Suomi 2,6 = Kansalaisten

Lisätiedot

Opiskelijat järjestöjä auttamaan ja oppimaan.

Opiskelijat järjestöjä auttamaan ja oppimaan. Opiskelijat järjestöjä auttamaan ja oppimaan. Opiskelijat järjestöjä auttamaan ja oppimaan - Vapaaehtoistyö hoitotyön opetussuunnitelmassa. Satakunnan ammattikorkeakoulun toteutus Tapio Myllymaa Lähtökohtia

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot