OHJE HOITOYKSIKÖLLE: HELIKOPTERIVERET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJE HOITOYKSIKÖLLE: HELIKOPTERIVERET"

Transkriptio

1 Sivu 1(8) Laatijat: Katja Salmela, Susanne Ångerman-Haasmaa Tarkastajat: Jouni Nurmi, Ulla Peltola Hyväksyjät: Lotta Joutsi-Korhonen, Markku Kuisma Tämä ohje koskee Lääkärihelikopterin hätäverensiirtoja (HYKS Akuutti, HYKS Ensihoito, Lääkärihelikopteri FinnHEMS 10). Lääkärihelikopterin tukikohdassa (Vesikuja 9, Vantaa) ylläpidetään hätäverivarastoa: kahta O RhD neg punasoluvalmistetta säilytetään kuljetuslaukussa, jossa on kylmäelementti (Credo S EMT Box 2L; kuva 1). Punasolut pysyvät käyttökelpoisina ( C) ainakin 30 tuntia; laukku pidetään mukana lääkärihelikopterissa tai maayksikössä. Laukkuun vaihdetaan kylmennetty kylmäelementti päivittäin. Käyttämättömät punasolut vaihdetaan tuoreisiin 3 viikon välein Peijaksen verikeskuksessa. Lääkärihelikopterin lääkäri tekee päätöksen hätäverensiirrosta; sopivuustutkimusnäytteet otetaan ennen verensiirtoa, jos mahdollista. Siirrettyjen hätäverien sopivuustutkimukset tehdään sen sairaalan verikeskuksessa, johon potilas viedään (useimmiten Töölöön tai Meilahteen). Kuva 1. Kuljetuslaukku (jonka kansitaskussa pidetään kuittauspäivyriä) ja musta laatikko = kylmäelementti. Kuva 2. Mustaan laatikkoon mahtuu kaksi identtistä sisältöpussia. Kuvassa 2a näkyy yksi sisältöpussi päältä: sisältöpussin sisällä on erillinen huslab-teippipussi, jossa on Libero-dataloggeri lämpötilan seuraamista varten ja yksi punasoluvalmiste. Kuvassa 2b on sisältöpussi alta: kuvassa näkyy näyteputkipussi täytettävine näytetarroineen ja taiteltu paperinippu. Kuvassa 2c näkyy paperinippu ennen taittelua: vaaleanpunainen lähetyslista, kaksi letkunpätkää ja tippalomake. Teippipussin saa helposti auki repimällä sen rei itystä pitkin. Sisältöpussi ja näyteputkipussi ovat litran minigrip-pusseja, joita voidaan käyttää hätäverensiirron jälkeen palautuspusseina verikeskukseen. 2a. 2b. 2c.

2 Sivu 2(8) 1. HELIKOPTERIVERIEN HAKU PEIJAKSEN SAIRAALAN VERIKESKUKSESTA (= PeiVK) 1.1 PeiVK: puh. arkisin klo 7 20: tai puh. päivystysaikana: Vakiohaku: Klo kuittauspäivyriin merkittynä päivänä, pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Vakiohaku on pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 10 12, kun edellisestä vakio- tai päivystyshausta on vähintään 3 mutta alle 4 viikkoa (eli päivää). Jos keskiviikko ei ole arkipäivä, haku voidaan sopia toiselle päivälle, johon on vähintään 3 mutta alle 4 viikkoa. Kun olet lähdössä: soita PeiVK:seen ja varmista että punasolut ovat valmiina. Ota palautettava laukku mukaan. Huomioi, että laukussa on vielä käyttökelpoisia punasoluja. Mene PeiVK:seen. Palauta vanha laukku. Saat uuden laukun, jossa on uudet punasolut ja kansitaskussa uusi kuittauspäivyri, johon on merkitty seuraavan vakiohaun pvm. 1.3 Päivystyshaku: Uudet helikopteriveret haetaan päivystyksenä esim. seuraavissa tapauksissa: - Mahdollisimman pian sen jälkeen, kun toinen tai molemmat punasoluvalmisteet on käytetty, mieluiten paluumatkalla tukikohtaan. - Kun todetaan/epäillään, että punasolut eivät ole käyttökelpoisia, esim. jos Liberossa on RUKSI. Soita PeiVK:seen ja sovi päivystyshaun ajankohdasta (ja tapaamispaikasta päivystysaikana). - Soita mahdollisimman pian, jotta PeiVK:lla olisi mahdollisimman paljon aikaa (mm. tilata tuoreet punasolut Veripalvelusta, mihin kuluu noin 45 min): kerro, milloin veriä tultaisiin hakemaan. PeiVK pyrkii saamaan veret valmiiksi tunnissa, viimeistään 2 tunnissa. Ota palautettava laukku mukaan. Huomioi, että laukussa voi olla vielä käyttökelpoisia punasoluja. Mene PeiVK:seen. Palauta vanha laukku. Saat uuden laukun, jossa on uudet punasolut ja kansitaskussa uusi kuittauspäivyri, johon on merkitty seuraavan vakiohaun pvm. 1.4 Merkitse seuraavan vakiohaun päivämäärä tukikohdassa yläkerran valkoiselle taululle.

3 Sivu 3(8) 2. MUSTAN LAATIKON PÄIVITTÄINEN VAIHTO 2.1 Vaihda kuljetuslaukkuun lämmenneen mustan laatikon tilalle kylmennetty musta laatikko joka päivä klo 8 14, mieluiten klo 8 9. (Jos uudet punasolut on juuri samana päivänä haettu PeiVK:sta klo 8 14, laatikkoa ei tarvitse vaihtaa). Tarkista, että kuittauspäivyriin merkitystä edellisestä vaihdosta (tai valmistelusta, jos edellinen vaihto oli ns. viivästetty vaihto) on kulunut alle 30 tuntia (tai siitä, kun Laukku annettu hakijalle, jos kyseessä on ensimmäinen vaihto). 2.2 Pakastimessa pidetään pääsääntöisesti kahta mustaa laatikkoa kansineen. Ota pakastimesta musta laatikko ja kansi, jotka ovat olleet pakkasessa ( C) vähintään 12 tuntia: tarkista aika laatikossa olevasta lapusta. Varmista lisäksi laatikkoa ravistelemalla, että sen seinämät eivät hölsky. Aseta musta laatikko ja kansi vierekkäin metalliritilälle huoneenlämpöön (kuva 3). Anna lämmetä min. Laita ajastin hälyttämään. Jos laatikon/kannen pinnalle tiivistyy runsaasti vettä, kuivaa paperilla. Kuva 3. Huoneenlämmössä lämpenemässä oleva musta laatikko ja sen kansi. 2.3 Käynnistä Testo-lämpömittari (nappi edessä ylhäällä). Poista mittauspään kumitulppa. Mittaa lämpötila mustan laatikon sisältä pohjan nurkista (kuva 4). Odota, että lukema ei enää muutu. Optimaalinen lämpötila on C, mutta myös lämpötila C on ok eli laatikko on käyttökelpoinen (ei liian kylmä eikä liian lämmin), myös siinä tapauksessa, että laatikko oli huoneenlämmössä noin min (eli hieman yli 30 min). Jos lämpötila on alle +0.5 C, anna lämmetä 1-2 min ja mittaa uudelleen; toista tarvittaessa. Siirry vaiheeseen 2.4 heti. Kuva 4. Mustan laatikon lämpötilan mittaaminen. Mittaa lämpötila 3-4 eri nurkasta.

4 Sivu 4(8) 2.4 Avaa kuljetuslaukku ja musta laatikko, siirrä lämmennyt kansi selvästi syrjään, ota sisältöpussit ulos, tarkista että Liberoiden näytöllä on Transit ja PUKKI (kuva 5), laita sisältöpussit kylmennettyyn mustaan laatikkoon (jonka lämpötilan olet juuri tarkistanut kohdan 2.3 mukaan) päällekkäin ja Liberot ylöspäin. Nosta lämmennyt musta laatikko ulos ja aseta tilalle kylmennetty musta laatikko sisältöpusseineen (kuva 6). Sulje kylmennetty musta kansi, valkoinen eristekansi, tarranauha ja ruskea kangaskansi. Kuittaa Liberoiden tarkistus ja laatikon vaihto kirjoittamalla kuittauspäivyriin pvm, klo ja nimesi. Säilytä kuittauspäivyriä kuljetuslaukun kansitaskussa. Kuva 5. Molemmissa Liberoissa lukee Transit (eli ne ovat päällä). Jos Liberossa on PUKKI, lämpötila on pysynyt sallituissa rajoissa. Jos Liberossa on RUKSI, lämpötilaraja on rikkoutunut eli lämpötila ollut alle 1.5 C tai yli 6.5 C vähintään 10 minuutin ajan. PUKKI RUKSI Kuva 6. Avoin kuljetuslaukku: päällimmäinen sisältöpussi näkyy 2.5 Laita lämmenneen mustan laatikon sisälle sen kansi vinoittain pystyyn. Kirjoita pvm ja kellonaika lapulle, laita lappu laatikkoon ja laatikko pakastimeen ( C). 2.6 Punasolut säilyvät kuljetuslaukussa käyttökelpoisina ( C) ainakin 30 tuntia. Laukku pidetään huoneenlämmössä tai kulkuvälineessä. Lyhytaikainen säilytys huoneenlämpöä kylmemmässä tai lämpimämmässä on mahdollista: punasolujen käyttökelpoisuus arvioidaan Liberon perusteella. Jos epäilet, että lämpötilaraja on rikkoutunut, voit katsoa, onko Liberossa PUKKI vai RUKSI (kuva 5); laukun voi siis avata, mutta korkeintaan ihan hetkellisesti.

5 Sivu 5(8) 2.7 Viivästetty vaihto: Voit toimia myös seuraavasti, esimerkiksi jos vanha laukku sisältöpusseineen otetaan mukaan tehtävälle, kun mustan laatikon lämmitys on kesken: Valmistele uusi laukku: - Lämmitä musta laatikko kohdan 2.3 mukaan (älä siirry vaiheeseen 2.4). - Laita musta laatikko suljettuine kansineen ylimääräiseen kuljetuslaukkuun ja sulje se. - Kirjoita lapulle pvm, klo ja nimesi; laita lappu kuljetuslaukun kansitaskuun. - Laita uusi laukku jääkaappiin ( C) odottamaan vanhan laukun paluuta. Pakkaa uusi laukku: Kun vanha laukku tuodaan takaisin, - tarkista Testo-mittarilla, ettei uuden laukun mustan laatikon pohjan lämpötila ole alle 0.5 C - siirrä sisältöpussit vanhasta laukusta uuteen laukkuun; tarkista samalla että Liberoiden näytöllä on Transit ja PUKKI - Kuittaa kuittauspäivyri; kirjoita Klo-ruutuun laukun valmistelun kellonaika (jonka näet uuden laukun kansitaskussa olevasta lapusta, jonka voit heittää pois) ja pakkaamisen kellonaika sulkuihin: punasolujen säilyvyys lasketaan laukun valmistelun kellonajasta. 3. HÄTÄVERENSIIRTO 3.1 Hoitava lääkäri tekee päätöksen hätäverensiirrosta. Siihen liittyy hemolyysiriski, koska muutamalla prosentilla potilaista on punasoluvasta-aineita, jotka voivat hemolysoida hätäveret. 3.2 Ota sisältöpussi laukusta. Sulje musta laatikko ja laukku, jotta toinen punasoluvalmiste säilyy käyttökelpoisena! 3.3 Avaa teippipussi repimällä. Tarkista, että Liberossa on Transit ja PUKKI. Laita Libero laukun kansitaskuun. 3.4 Ota verinäytteet ehdottomasti ennen verensiirron aloitusta, jos mahdollista. Täyttäkää kaksi tarraa. Näytteenottaja ja tunnistaja kuittaavat näytteenoton ja potilaan tunnistuksen kirjoittamalla nimensä muodossa Etunimi Sukunimi molempiin tarroihin. Liimaa tarrat putkiin näytteenoton jälkeen. Jos näytteiden potilastiedoissa on pienikin virheen vaara, hylkää näytteet. (Jos tiedot ovat puutteelliset, verikeskus ei välttämättä voi käyttää näytteitä, mikä voi vaikeuttaa verien saamista, jos potilas tarvitsee sairaalassa runsaasti verta.) 3.5 Tarkista, että punasolut ovat O RhD neg valmiste on ehjä ja siisti, etiketti on tiukasti paikoillaan, valmisteen väri on normaali (poikkeava väri voi johtua hemolyysistä) eikä siinä ole muutakaan poikkeavaa (esim. hyytymiä tai kaasua). valmisteen käyttöaika on voimassa: katso etiketin Käyt. ennen aika. 3.6 Noudata verensiirron toteutuksessa ao. ja erillistä FH10 Punasoluohjetta. Verensiirto tulee saada päätökseen kuuden tunnin sisällä siitä, kun punasolut on otettu kuljetuslaukusta. Punasoluvalmisteen lämpötilan huomattavaa nousua yli 37 C:n tulee varoa hemolyysin vuoksi. 3.7 Dokumentoi verensiirto: merkitse potilaan nimi ja hetu tippalomakkeeseen. Liimaa verensiirron alussa punasoluvalmisteen etiketin siirtotarra tippalomakkeelle; kirjoita nimesi tarraan ja sen kohdalle tippalomakkeelle pvm. 3.8 Toimi toisen punasoluyksikön kohdalla samoin. Jos annat molemmat punasoluyksiköt samalle potilaalle, liimaa toisen yksikön siirtotarra toiselle tippalomakkeelle, johon on myös merkittävä potilaan nimi ja hetu. 3.9 Soita PeiVK:seen ja sovi uusien helikopteriverien päivystyshausta.

6 Sivu 6(8) 3.10 Pakkaa yhteen minigrip-palautuspussiin yhden potilaan tarroitetut näyteputket ja paperinippu (tai 2 paperinippua, jos sama potilas saa molemmat punasoluvalmisteet) tyhjät 1-2 punasolupussia, jos sait verensiirron päätökseen (voit käyttää ylimääräistä minigrip-pussia suojaamaan mm. papereita tahriintumiselta) 3.11 Huolehdi, että sen sairaalan verikeskus, johon potilas tuodaan, saa palautuspussin (tai kaksi eri palautuspussia, jos verensiirron saaneita potilaita on kaksi). Meilahden sairaala (kuva 7): - Vie palautuspussi(t) vihreään lukittuun postilaatikkoon, joka on päivystyspoliklinikan ja leikkausosaston välisessä aulassa ja soita Meilahden verikeskukseen. Muut sairaalat: Anna pussit laboratorion näytteenottajalle: sano (käske), että ne pitää toimittaa verikeskukseen mahdollisimman pian. Vainajat: Jos punasoluja saanut potilas menehtyy ennen sairaalaan viemistä, vie palautuspussi Peijaksen verikeskukseen samalla, kun haet uudet helikopteriveret. Verikeskus tekee hätäverille sopivuustutkimukset, huolehtii verien jäljitettävyydestä ja voi käyttää ottamiasi näytteitä myös lisäverien sopivuustutkimuksissa. Kuva 7. Meilahden sairaala: Vie palautuspussi(t) päivystyspoliklinikan ja leikkausosaston välisessä aulassa olevaan postilaatikkoon ja soita Meilahden verikeskukseen tai : KERRO, ETTÄ HE- LIKOPTERIVERI-POSTILAATIKOSSA ON PALAUTUSPUSSI, JOKA PITÄÄ HAKEA. (Verikeskus käy hakemassa pussin.) 3.12 Jos verensiirto on käynnissä sairaalaan tultaessa, sairaalan hoitoyksikkö säilyttää tippuvan punasoluvalmisteen jäänteen normaaliin tapaan (Verensiirtoketju-sivut OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERENSIIRTO) Jos et tiedä potilaan hetua, odota sairaalassa, että potilaalle annetaan (väliaikainen) nimi ja hetu, ja merkitse ne näyteputkien tarroihin ja tippalomakkeelle. Huom! Sinun vastuullasi on tunnistaa potilas ja dokumentoida hänelle annettu verensiirto Vaikka Liberon näytöllä on RUKSI, on vielä mahdollista, että punasolut ovat käyttökelpoisia:

7 Sivu 7(8) RUKSI tulee siinä vaiheessa, kun lämpötila on ollut yli 6.5 C yli 10 minuuttia. Punasolujen siirrolle on kuitenkin aikaa 6 tuntia sen jälkeen, kun lämpötila on ylittänyt 10 C (sallitun kuljetuslämpötilan yläraja). Voit tarkistaa asian Liberon raportista: - Sammuta Libero: paina STOP tiukasti ja yhtäjaksoisesti kunnes näytölle ilmaantuu Arrived. - Liitä Libero tietokoneen USB-porttiin; odota, että LIBERO tulee näkyviin tietokoneen hakemistoon, klikkaa sitä ja klikkaa pdf-raportti auki. - Tarkista käyttökelpoisuus raportin lämpötilakuvaajasta (kuva 8.) Kuva 8. Esimerkki Liberon raportista. Lämpötila on ollut ensin alle 6.5 C yli 13 tuntia noin klo 7.45 lämpötila on ylittänyt 10 C. Tämän jälkeen on 6 tuntia aikaa siirtää punasolut, olettaen että ne ovat muutoinkin käyttökelpoiset.

8 Sivu 8(8) 4. YLLÄPITO-OHJEITA Kuljetuslaukkuja on hankittu yhteensä kuusi. Laukut omistaa Lääkärihelikopteri, ei HUSLAB. - Kierrossa pidetään viittä mustaa laatikkoa: - Yksi musta laatikko on Lääkärihelikopterilla käytössä. - Kaksi mustaa laatikkoa on Lääkärihelikopterin tukikohdassa pakastimessa. - Kaksi mustaa laatikkoa on PeiVK:ssa pakastimessa. - Kierrossa pidetään vain kahta-kolmea ruskeaa kuljetuslaukkua ja valkoista eristelaatikkoa. Kun laukku/eriste kuluu/hajoaa, otetaan käyttöön uusi. - PeiVK varastoi yhtä laukkua ja eristelaatikkoa, Lääkärihelikopteri muita (siten että kuudes laukku mustine laatikkoineen voi olla myös K. Salmelalla). Libero-dataloggereita on ostettu kuusi. Ne omistaa Lääkärihelikopteri, ei HUSLAB. Niiden patteri kestää 410 päivää. Lääkärihelikopteri ostaa uudet Liberot, kun patterin käyttöaikaa on jäljellä noin 50 päivää, ja lähettää ne Meilahden verikeskukseen konfiguroitaviksi (K. Salmelalle). Jäljellä oleva käyttöaika näkyy Liberon näytöllä, esim.: Bat End 310 d Testo 905-T2 -lämpömittarit kalibroidaan 3 vuoden välein. Lääkärihelikopteri pyytää kalibroinnin PeiVK:lta, joka puolestaan pyytää kalibroinnin kaikille mittareille HUS Kuvantaminen Lääkintätekniikalta (joka alihankkii kalibroinnin MIKESiltä). Kalibrointitodistukset tarkistaa PeiVK (Testo 905-T2 lämpömittarin mittaustarkkuuden tulee olla ±0.5 C), ja ne arkistoidaan PeiVK:ssa HELIKOPTERIVERET-kansiossa. (Sekä Lääkärihelikopterilla että PeiVK:lla on varamittarit, joten mittareita on yhteensä neljä.).

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN OSASTOLLE KIRURGISESSA SAIRAALASSA

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN OSASTOLLE KIRURGISESSA SAIRAALASSA ; OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN Sivu 1(4) Laatijat: N.Mehrabipour, T.Palukka, S. Takala, P. Arovaara Tarkastajat: P.Aronta, N.Kalliomäki 31.1.2019 J. Helander, E.Maung, S.Ahola

Lisätiedot

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN OSASTOLLE KIRURGISESSA SAIRAALASSA

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN OSASTOLLE KIRURGISESSA SAIRAALASSA Verikeskusprosessi ; Meilahden verikeskus OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN Sivu 1(4) Laatija: K. Salmela, S. Takala, I. Rokka, P. Arovaara Tarkastaja: V. Sirén, H. Koivula-Tynnilä,

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 4/2008 1(6) Kliininen kemia/tk

LABORATORIOTIEDOTE 4/2008 1(6) Kliininen kemia/tk 1(6) VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN MUIHIN SOTE:N HOITOYKSIKÖIHIN KUIN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN VERIRYHMÄ JA SEULONTA -KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN 11.2.2008 ALKAEN Soten hoitoyksiköitä

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012 1 (6) TAYS:N VERIKESKUS HOITAA YLÄ-PIRKANMAAN TERVEYDENHUOLTOALUEEN VERITILAUKSET 18.6.2012 ALKAEN Mäntän verikeskuksen toiminta siirtyy TAYS:n verikeskuksen hoidettavaksi 18.6.2012. Samalla myös Ylä-Pirkanmaan

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 23/2008. Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk (5) Jakelussa mainitut

LABORATORIOTIEDOTE 23/2008. Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk (5) Jakelussa mainitut Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk 26.5.2008 1 (5) Jakelussa mainitut MUUTOKSIA VERITILAUS- JA VERENSIIRTOKÄYTÄNNÖISSÄ 28.5.2008 ALKAEN Verikeskuksen uusi palvelunumero p. (03) 311 76550 Verikeskuksen

Lisätiedot

VERENSIIRRON TURVALLINEN TOTEUTTAMINEN VUODEOSASTOLLA TURVALLINEN VERENSIIRTO

VERENSIIRRON TURVALLINEN TOTEUTTAMINEN VUODEOSASTOLLA TURVALLINEN VERENSIIRTO VERENSIIRRON TURVALLINEN TOTEUTTAMINEN VUODEOSASTOLLA TURVALLINEN VERENSIIRTO 15.3. 2018 Verensiirtotoimintamme turvallisuus Yksikön toimintakulttuuri ja hoidon laadulliset tavoitteet; miten toimintamme

Lisätiedot

Verensiirron toteutus sairaalassa: verikeskus. Sisko Takala

Verensiirron toteutus sairaalassa: verikeskus. Sisko Takala Verensiirron toteutus sairaalassa: verikeskus Sisko Takala 15.3.2018 - Sairaalan verikeskus on osa potilaan verensiirtoketjua - Ketju alkaa Veripalvelusta verenluovutuksesta (Veripalvelun prosessit) päättyen

Lisätiedot

OHJE HOITOYKSIKÖLLE JA VERIKESKUKSELLE: PUNASOLUVALMISTEIDEN SÄILYTYS HOITOYKSIKÖSSÄ

OHJE HOITOYKSIKÖLLE JA VERIKESKUKSELLE: PUNASOLUVALMISTEIDEN SÄILYTYS HOITOYKSIKÖSSÄ Sivu 1(13) Laatija: K. Salmela Tarkastaja: S. Takala, I. Rokka, L. Joutsi-Korhonen 3.11.14 Hyväksyjä: M. Raitakari 3.11.2014 Tässä ohjeessa on esitetty toimintamalli sekä hoitoyksikölle että verikeskukselle

Lisätiedot

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERENSIIRTO

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERENSIIRTO Sivu 1(11) Laatija: K. Salmela Tarkastaja: S. Siitonen 23.12.2016 Hyväksyjä: L. Joutsi-Korhonen 23.12.2016 Tämä ohje on laadittu HUSLABin verikeskusten asiakkaille ja on tarkoitettu niille hoitoyksikön

Lisätiedot

VERENSIIRTOKÄYTÄNNÖT UUDISTUVAT HUSISSA: Pia Aronta, Nessa Mehrabipour, Liisa Mäki, Ulla Peltola, Katja Salmela HUSLAB, Verikeskukset,

VERENSIIRTOKÄYTÄNNÖT UUDISTUVAT HUSISSA: Pia Aronta, Nessa Mehrabipour, Liisa Mäki, Ulla Peltola, Katja Salmela HUSLAB, Verikeskukset, VERENSIIRTOKÄYTÄNNÖT UUDISTUVAT HUSISSA: Pia Aronta, Nessa Mehrabipour, Liisa Mäki, Ulla Peltola, Katja Salmela HUSLAB, Verikeskukset, 21.11.2018 Näiden luentodiojen lisäksi Verensiirtoketju-sivulle kootaan

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 80b/2016

LABORATORIOTIEDOTE 80b/2016 1 (4) Jakelussa mainitut KESKI-SUOMI, TERVEYSKESKUKSET (PL. KYLLÖ): VERIKESKUKSEN TILAUSJÄRJESTELMÄ JA VERENSIIRRON SOPIVUUSTUTKIMUKSET VAIHTUVAT 1.11.2016 Veritilaukset ja verensiirtotietojen kirjaaminen

Lisätiedot

Kliininen kemia/tk VEREN SOPIVUUSKOKEISTA LUOPUMINEN KIRURGIAN VASTUUALUEELLA

Kliininen kemia/tk VEREN SOPIVUUSKOKEISTA LUOPUMINEN KIRURGIAN VASTUUALUEELLA LABORATORIOTIEDOTE 4/2007 1 (5) Jakelussa mainitut VEREN SOPIVUUSKOKEISTA LUOPUMINEN KIRURGIAN VASTUUALUEELLA 1.2.2007 TAYS:ssa siirrytään vaiheittain veriryhmä ja seulonta käytäntöön, jossa sopivuuskokeita

Lisätiedot

Tämä ohje koskee aikuisten ja lasten maksan-, haiman-, sydämen-, keuhkon- ja ohutsuolensiirtoja.

Tämä ohje koskee aikuisten ja lasten maksan-, haiman-, sydämen-, keuhkon- ja ohutsuolensiirtoja. HUSLAB Kliininen kemia ja hematologia Verikeskusprosessi; Meilahden verikeskus HUS:n Elinsiirtokoordinaattorit ja Elinsiirtoyksiköt OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERENSIIRTOON VARAUTUMINEN ELINSIIRROSSA PALVELUTUOTANTO,

Lisätiedot

Veriryhmä- ja sopivuusnäytteiden ottaminen

Veriryhmä- ja sopivuusnäytteiden ottaminen PREANALYTIIKKA Verinäytteenotto Veriryhmä- ja sopivuusnäytteiden ottaminen Sivu: 1(6) Versio: 17.5.2018 Laatijat: K. Salmela, M. Nikiforow, U. Peltola Tarkastajat: S. Takala 8.5.18, E. Alppiranta 8.5.18,

Lisätiedot

VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN

VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN 1(6) VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN VERIRYHMÄ JA SEULONTA -KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN 11.2.2008 ALKAEN Soten hoitoyksiköitä lukuun ottamatta Finn-Medi

Lisätiedot

Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen

Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen PREANALYTIIKKA Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen Sivu: 1(6) Versio: 19.12.2013 Laatijat: K. Salmela, M. Nikiforow, P. Pohja-Nylander, U. Peltola Tarkastajat: S. Takala, R.-M. Romppanen, M.

Lisätiedot

Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen

Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen PREANALYTIIKKA Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen Sivu: 1(6) Versio: 19.12.13 Laatijat: K. Salmela, M. Nikiforow, P. Pohja-Nylander, U. Peltola Tarkastajat: S. Takala, R.-M. Romppanen, M. Salminen,

Lisätiedot

Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei?

Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei? Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei? Turvallinen verensiirto 15.3.2018 Susanna Sainio, SPR Veripalvelu 1 1 1 1 1 Ensisijaisesti potilaan ABO- ja RhDveriryhmän mukaisia valmisteita - minimoidaan

Lisätiedot

Kliininen kemia/tk 26.4.2011 1 (5) VERIKESKUKSEN TOIMINTA MUUTTUU VALKEAKOSKEN ALUESAIRAALASSA 2.5.2011 ALKAEN

Kliininen kemia/tk 26.4.2011 1 (5) VERIKESKUKSEN TOIMINTA MUUTTUU VALKEAKOSKEN ALUESAIRAALASSA 2.5.2011 ALKAEN Kliininen kemia/tk 26.4.2011 1 (5) Jakelussa mainitut VERIKESKUKSEN TOIMINTA MUUTTUU VALKEAKOSKEN ALUESAIRAALASSA 2.5.2011 ALKAEN Valkeakosken aluesairaala siirtyy käyttämään veriryhmä ja seulonta käytäntöä,

Lisätiedot

VERIKESKUKSEN TOIMINNAN SOPEUTTAMINEN 20.11.2007 ALKAEN TYÖTAISTELUN AIKANA

VERIKESKUKSEN TOIMINNAN SOPEUTTAMINEN 20.11.2007 ALKAEN TYÖTAISTELUN AIKANA 1(7) Jakelussa mainitut VERIKESKUKSEN TOIMINNAN SOPEUTTAMINEN 20.11.2007 ALKAEN TYÖTAISTELUN AIKANA VERIRYHMÄ JA SEULONTA KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN PYSYVÄSTI TAYS:n verikeskuksen toiminta supistuu TEHY:n

Lisätiedot

RhD-negatiivisten äitien raskaudenaikaisen anti-d-suojausohjelman laajeneminen sekä synnyttäjän verensiirtoon varautuminen ja immunisaatiotutkimukset

RhD-negatiivisten äitien raskaudenaikaisen anti-d-suojausohjelman laajeneminen sekä synnyttäjän verensiirtoon varautuminen ja immunisaatiotutkimukset HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI 142014 RhD-negatiivisten äitien raskaudenaikaisen anti-d-suojausohjelman laajeneminen sekä synnyttäjän verensiirtoon varautuminen ja immunisaatiotutkimukset Asia

Lisätiedot

Fabryn taudin seuranta Ohjeet vasta-ainenäytteen (IgG antibody) käsittelyyn ja lähettämiseen

Fabryn taudin seuranta Ohjeet vasta-ainenäytteen (IgG antibody) käsittelyyn ja lähettämiseen Fabryn taudin seuranta Ohjeet vasta-ainenäytteen (IgG antibody) käsittelyyn ja lähettämiseen GZFI.FABR.17.12.0334a Testin ottaminen ja lähetys testauslaboratorioon 1. Tilaa näytelaatikot Sanofi Genzymen

Lisätiedot

Taulukko 1. Verensiirtojen yhteydessä ilmenneet haittatapahtumat vuosina Reaktio

Taulukko 1. Verensiirtojen yhteydessä ilmenneet haittatapahtumat vuosina Reaktio Taulukko 1. Verensiirtojen yhteydessä ilmenneet haittatapahtumat vuosina 2013 2017 Reaktio 2013 2014 2015 2016 2017 Akuutti hemolyyttinen reaktio (AHTR) 5 1 4 5 3 Viivästynyt hemolyyttinen reaktio (DHTR)

Lisätiedot

Positiivisesta seulonnasta sopivien verien löytymiseen

Positiivisesta seulonnasta sopivien verien löytymiseen Positiivisesta seulonnasta sopivien verien löytymiseen Anu Korhonen, FM, SPR Veripalvelu Laboratoriolääketiede 2014 ja näyttely 1 1 1 1 1 Veren sopivuustutkimukset Ennen verensiirtoa punasoluvalmisteiden

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

VEREN SOPIVUUSTUTKIMUKSET

VEREN SOPIVUUSTUTKIMUKSET VEREN SOPIVUUSTUTKIMUKSET - miksi veret viipyvät? Anu Korhonen 15.3.2018 Veriryhmä punasolun pintarakenne periytyvä löydetty siihen tarttuvan vasta-aineen perusteella veriryhmäjärjestelmät 36 järjestelmää,

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella AO06 Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua

Lisätiedot

PATOLOGIAN PYYNNÖN TEKO EFFICASSA

PATOLOGIAN PYYNNÖN TEKO EFFICASSA Patologian yksikkö 24.9.2014 1 (7) PATOLOGIAN PYYNNÖN TEKO EFFICASSA 1. Kirjaudu potilaan Kertomukseen 2. Hae lomakelaatikosta patologian alta tai kertomuspuusta PATOLOGIA kansiosta WPAT-P. pyytäväksi

Lisätiedot

OYS:N KLIINISEN KEMIAN JA HEMATOLOGIAN LABORATORION YLEISOHJEET

OYS:N KLIINISEN KEMIAN JA HEMATOLOGIAN LABORATORION YLEISOHJEET OYS:N KLIINISEN KEMIAN JA HEMATOLOGIAN LABORATORION YLEISOHJEET Sivu 1/ 5 TUTKIMUSTEN TILAAMINEN Laboratoriotutkimukset tilataan ensisijaisesti atk-järjestelmään käyttäen tietojärjestelmässä mainittuja

Lisätiedot

Veriturvaraportti 2018 VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 2018

Veriturvaraportti 2018 VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 2018 VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 28 Verivalmisteiden, erityisesti punasoluvalmisteiden käyttö on vähentynyt viimeisen vuoden aikana 2%, mikä näkyy myös Veriturvatoimistoon raportoitujen haittojen

Lisätiedot

Raskaana olevien ja vastasyntyneiden verensiirto ja seulonta käytäntö. Uusi Verensiirto-opas

Raskaana olevien ja vastasyntyneiden verensiirto ja seulonta käytäntö. Uusi Verensiirto-opas Raskaana olevien ja vastasyntyneiden verensiirto ja seulonta käytäntö Uusi Verensiirto-opas Tomi Koski 11.5.2017 1 Raskaana olevien veriryhmä ja seulonta käytäntö 2 periaatteellista estettä ei ole raskauden

Lisätiedot

Vertti. Verituotteiden tilaus. Versio 2.1

Vertti. Verituotteiden tilaus. Versio 2.1 Vertti Verituotteiden tilaus Versio 2.1 Mylab Oy Hatanpään valtatie 26, 33100 Tampere puhelin (03) 316 5165, telekopio (03) 316 5166 Tulostettu: 11.1.2010 10:17 Versio Päivämäärä Tekijä Lisätietoja 0.1

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella

VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Sivu 1 / 5 VOC-näytteen ottaminen FLEC-laitteella Valmistelut Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet näytteenottoa varten: FLEC-kupu 1 puhaltava pumppu (violetti väri) 2 imevää pumppua (sininen

Lisätiedot

KOULUTTAA. Vakuumiverinäytteenotto suonesta turvamekanismilla varustetulla neulalla

KOULUTTAA. Vakuumiverinäytteenotto suonesta turvamekanismilla varustetulla neulalla KOULUTTAA Vakuumiverinäytteenotto suonesta turvamekanismilla varustetulla neulalla Luennon sisältö Muistin virkistämiseksi Potilaan tunnistus Näytteenotto ja näytteen käsittely näytteenoton jälkeen Huomioitavaa

Lisätiedot

kokoaminen 1. Ota ASPER ajanottolaitteisto 1- kentän laatikosta ja siirrä kisakentälle 2. Kokoa yleisönäyttö sopivaa paikkaan ja vedä sille sähkö

kokoaminen 1. Ota ASPER ajanottolaitteisto 1- kentän laatikosta ja siirrä kisakentälle 2. Kokoa yleisönäyttö sopivaa paikkaan ja vedä sille sähkö pikaopas ASPER ajanoton kokoaminen 1. Ota ASPER ajanottolaitteisto 1- kentän laatikosta ja siirrä kisakentälle 2. Kokoa yleisönäyttö sopivaa paikkaan ja vedä sille sähkö Sähköjenkytkentästä oma kohta.

Lisätiedot

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI.

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. Sisällys 1. Perusvalaistus ja valkokangas... 1 2. Tietokone, dokumenttikamera, kevyt äänentoisto, netti

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Labquality-päivät Anri Tienhaara TYKSLAB. Verensiirtojen ongelmatilanteita verikeskuksessa esimerkkien valossa..

Labquality-päivät Anri Tienhaara TYKSLAB. Verensiirtojen ongelmatilanteita verikeskuksessa esimerkkien valossa.. Labquality-päivät 7.2.2008 Anri Tienhaara TYKSLAB Verensiirtojen ongelmatilanteita verikeskuksessa esimerkkien valossa.. Verensiirtohoito.. Punaisen Ristin Veripalvelu verivalmisteet laboratoriopalvelut

Lisätiedot

Verensiirron turvallisuus. Verivalmisteiden tilaus. Veriryhmä- ja sopivuustutkimusnäytteet VERENSIIRTOTOIMINNAN YLEISOHJEET

Verensiirron turvallisuus. Verivalmisteiden tilaus. Veriryhmä- ja sopivuustutkimusnäytteet VERENSIIRTOTOIMINNAN YLEISOHJEET Käyttöönottopäivä: 12.01.2007 1 (8) VERENSIIRTOTOIMINNAN YLEISOHJEET Tässä esitettyjen ohjeiden tarkoituksena on potilasturvallisuuden takaaminen verensiirron yhteydessä ja virhemahdollisuuksien minimoiminen

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

Käyttöohje Kopiointioikeus: Delivet Oy/Jammaa.com Kypäräkamera DV20. Sisällysluettelo

Käyttöohje Kopiointioikeus: Delivet Oy/Jammaa.com Kypäräkamera DV20. Sisällysluettelo Käyttöohje Kopiointioikeus: Delivet Oy/Jammaa.com Kypäräkamera DV20 Sisällysluettelo Huomautuksia 1 Rakenne. 2 Ominaisuudet. 3 Tekniset tiedot... 4 Pikaopas. 5 Ongelmanratkaisu.. 6 Huomautuksia: 1. Älä

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.

KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN ALOITUSSIVU. OMAT ASETUKSET Salasanan vaihto. VITANet KÄYTTÄJÄOPAS. Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita. KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN Avaa VITANet osoitteessa https://vitanet.vita.fi Kirjaudu sisään saamillasi käyttäjäkohtaisilla tunnuksilla. Käyttäjätunnus: xxxxxxx Salasana: xxxxxxxx Asiakas: esim. VITALA

Lisätiedot

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis Toshiba B-SA4T opas Etupaneeli ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE FEED:llä saa yhden tyhjän tarran tai viimeksi tulostuneen tarran uudelleen (asetettava huoltomenusta) Kuva muovikuorisen

Lisätiedot

Mitä teen, kun verensiirrolla on kiire?

Mitä teen, kun verensiirrolla on kiire? Mitä teen, kun verensiirrolla on kiire? Laboratoriolääketiede ja näyttely 2014 10.10.2014 Inna Sareneva FM 1 1 1 1 1 Veriryhmät veriryhmät ovat punasolun pinta-antigeeneja veriryhmät määritellään antigeenien

Lisätiedot

VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA)

VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA) Sivu 1 (5) VOC NÄYTTEENOTTO FLEC LAITTEELLA (sovellettu NT BUILD 484 STANDARDISTA) HUOMIOT Laitteen tiiveyttä voi parantaa asettamalla FLEC:n päälle painoja. Jos epäilet, että mitatun pinnan emissio on

Lisätiedot

Näytteenotto B -AsylKar tutkimukseen (B -AsylKar 10317) Major Version 4 effective on Näytteenottokortin täyttäminen

Näytteenotto B -AsylKar tutkimukseen (B -AsylKar 10317) Major Version 4 effective on Näytteenottokortin täyttäminen Luokka Laatuj. Työohjeet Versio/pvm Laatijat Kaila Kaisi; Moilanen Helena; Bäckström Liisa; Myllynen Päivi; Nagy Irina Vastuuhenkilö Nagy Irina Hyväksyjä Kuopus Sirpa Tämä ohje koskee Oulu 1/5 (B -AsylKar

Lisätiedot

Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei?

Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei? Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei? Turvallinen verensiirto 15.3.2016 Susanna Sainio, SPR Veripalvelu 1 1 1 1 1 Ensisijaisesti potilaan ABO- ja RhD-veriryhmän mukaisia valmisteita 2 222 2 2 Entä

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Lomaketta käytetään myös lähetteenä verensiirron haittavaikutusten tutkimukseen. Potilaan nimi Hetu Veriryhmä RhD

Lomaketta käytetään myös lähetteenä verensiirron haittavaikutusten tutkimukseen. Potilaan nimi Hetu Veriryhmä RhD 788 N:o 258 1. ILMOITUS VERIVALMISTEEN SIIRRON AIHEUTTAMASTA VAKAVASTA HAITTA- VAIKUTUKSESTA JA VÄÄRÄN VERIVALMISTEEN SIIRROSTA (terveydenhuollon toimintayksikkö) Lomaketta käytetään myös lähetteenä verensiirron

Lisätiedot

Mitä kalibrointitodistus kertoo?

Mitä kalibrointitodistus kertoo? Mitä kalibrointitodistus kertoo? Luotettavuutta päästökauppaan liittyviin mittauksiin MIKES 21.9.2006 Martti Heinonen Tavoite Laitteen kalibroinnista hyödytään vain jos sen tuloksia käytetään hyväksi.

Lisätiedot

SIMULAATION HALLINTA ALOITA painike käynnistää simuloinnin. Lämpötilakuvaajasta voi seurata mäskäyksen edistymistä.

SIMULAATION HALLINTA ALOITA painike käynnistää simuloinnin. Lämpötilakuvaajasta voi seurata mäskäyksen edistymistä. 1/12 SIMULAATION HALLINTA ALOITA painike käynnistää simuloinnin. Lämpötilakuvaajasta voi seurata mäskäyksen edistymistä. HUD Simulointinopeuden säätö, ajan ja lämpötilan näyttö sekä KESKEYTÄ -painike.

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

- TYÖTÄ JA YHTEISTYÖTÄ

- TYÖTÄ JA YHTEISTYÖTÄ KIIRE JA HÄTÄ VERIKESKUSTYÖSSÄ - TYÖTÄ JA YHTEISTYÖTÄ Labquality Days 2016 11.2.2016 Susanna Sainio, LT, Dos. luovutetun veren kuljetus Veripalveluun verenluovutus, terveen verenluovuttajan valinta Turvallinen

Lisätiedot

GlucoNavii DMS ohjelma

GlucoNavii DMS ohjelma GlucoNavii DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta www.ekoweb.fi => Tuki Vieritä sivua hieman alaspäin kunnes näet alla olevan kuvan. Tiedosto on exe-päätteinen, joten virustorjuntaohjelmistosi

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN Ajastin 1533 FIN 1 Kellonaika tai jäljellä oleva lämmitysaika 2 Tuuletuksen merkki 3 Ajan siirto eteen (kellonajan näyttö) 4 Ohjelmointi 5 Muistipaikan tunnus 6 Manuaalikäynnistys 7 Kellonajan asetuksen/kyselyn

Lisätiedot

GroupWise WebAccessin perusliittymä

GroupWise WebAccessin perusliittymä GroupWise WebAccessin perusliittymän pikakäynnistysopas 8 Novell GroupWise WebAccessin perusliittymä PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com novdocx (fi) 10 July 2008 GroupWise WebAccessin perusliittymän käyttäminen

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 stop BREWING heißes wasser B-2264 empty low temperature empty Käyttöohje Cafitesse 400 - LED-merkkivalot LED (vihreä) LED (keltainen) LED (punainen) LED (punainen) stop BREWING

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄKOULUTUS HARJOITUKSET IMS 2010

KÄYTTÄJÄKOULUTUS HARJOITUKSET IMS 2010 KÄYTTÄJÄKOULUTUS HARJOITUKSET IMS 2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLLÄPITO... 4 1.1 Luo uusi käyttäjäryhmä... 4 1.2 Lisää uusi käyttäjä... 5 1.3 Lisää käyttäjiä ryhmään... 6 1.4 Anna käyttäjäryhmälle oikeuksia...

Lisätiedot

MITÄ SITTEN, KUN MAAILMASSA ON VAIN YKSI AINOA SOPIVA VERENLUOVUTTAJA

MITÄ SITTEN, KUN MAAILMASSA ON VAIN YKSI AINOA SOPIVA VERENLUOVUTTAJA MITÄ SITTEN, KUN MAAILMASSA ON VAIN YKSI AINOA SOPIVA VERENLUOVUTTAJA Verikeskuspäivä 12.5.2017 Susanna Sainio www.veripalvelu.fi M.O -57 sektiosynnytys -85, ps siirto 18.8.2016 OYS olkavarren trauma,

Lisätiedot

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Uuden ateriapäivän lisääminen Siirry ateriapäiväkirjaan päävalikon Ateriapäiväkirja -painikkeesta. 1. Klikkaa kalenterista päivämäärää, jolle

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

KTX-3 -lämmityselementti

KTX-3 -lämmityselementti sivu 1/5 KTX-3 -lämmityselementti Tekniset tiedot: Liitäntä: AC 230V, 50Hz Teho: 300 W Lämpötila: 30 60 C Suojausluokka: luokka 1 (suojamaadoitettu) IP -luokka: S-malli IP x4 (kiinteällä liitännällä) U-malli

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake N:o 815 4651 2. ILMOITUS VERIVALMISTEEN LAATUA JA TURVALLISUUTTA UHANNEESTA VAKAVASTA VAARATILANTEESTA (terveydenhuollon toimintayksikkö ja veripalvelulaitos) Vaaratilanneilmoituksen tunniste Ilmoittava

Lisätiedot

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa Uusi BIO-SET-yhdistäjä Potilaille, jotka käyttävät AVONEX ia (beeta-1a-interferoni) BIO-SET is a Trademark of BIODOME beeta-1a-interferoni

Lisätiedot

Tampereen kaupungin sähköiset palvelut Sosiaali- ja terveydenhuollossa Mukanettiläisten koulutus

Tampereen kaupungin sähköiset palvelut Sosiaali- ja terveydenhuollossa Mukanettiläisten koulutus Tampereen kaupungin sähköiset palvelut Sosiaali- ja terveydenhuollossa Mukanettiläisten koulutus 1 Sähköisten palveluiden käytön aloittaminen 1. Mene www.tampere.fi -sivulle 2. Klikkaa Sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

PIKAOHJE DATAMAX EX2

PIKAOHJE DATAMAX EX2 PIKAOHJE DATAMAX EX2 Tulostusmateriaalin asettaminen Uuden rullan asettaminen paikoilleen 1. Vedä vihreät rullapidikkeet sivuille kunnes ne lukittuvat paikoilleen. 2. Aseta rulla paikoilleen. Tarvittaessa

Lisätiedot

Ennen verensiirtoa tehtävät tutkimukset miksi veret viipyvät?

Ennen verensiirtoa tehtävät tutkimukset miksi veret viipyvät? Ennen verensiirtoa tehtävät tutkimukset miksi veret viipyvät? 16.3.2016 Anu Korhonen www.veripalvelu.fi Veriryhmät punasolun pintarakenne periytyvä löydetty siihen tarttuvan vasta-aineen perusteella veriryhmäjärjestelmät

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

VERENSIIRTOPOTILAAN HOITO. Perehdytysopas

VERENSIIRTOPOTILAAN HOITO. Perehdytysopas VERENSIIRTOPOTILAAN HOITO Perehdytysopas SATAKUNNAN SAIRAANHOITOPIIRI Laatijat: sh Katja Lehtoranta ja sh Heidi Pohjonen Päivitetty 14.08.2013 Tekstisisällön on lukenut ja kommentoinut: Hematologi Seppo

Lisätiedot

Verikeskustoiminta vastuuhoitajan silmin

Verikeskustoiminta vastuuhoitajan silmin Verikeskustoiminta vastuuhoitajan silmin Labquality Days 5.2.2015 Johanna Salminen Tiiminvetäjä/Verikeskuksen vastuuhoitaja VSSHP Tyks-Sapa liikelaitos, Tykslab, Päivystys-ja automaatiolaboratorio Päivystys-

Lisätiedot

E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO KASSAKAAPIN INSTRUCTIONS

E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO KASSAKAAPIN INSTRUCTIONS KASO KASSAKAAPIN E1-100 SARJA K-03 KÄYTTÖOHJEET KASO E1-100 SAFE SERIES K-03 INSTRUCTIONS Kaso Oy Lyhtytie 2, PO Box 27, FI-00751 Helsinki, Finland telephone +358 10 271 3700, fax +358 9 386 0021 sales@kaso.fi,

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje Uuden version asennusvaiheet: 1. Asenna tietokanta (SQL Server 2005 Express-versio) Katso erillinen asennusohje: SQL Server 2005 Express

Lisätiedot

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE Sivu 1 1. KUN TYÖVUORO ALKAA / OHJELMAN KÄYNNISTYS 1. Ohjelmat käynnistyvät klikkaamalla Start = Käynnistysvalikko 2. Käynnistä birssi.net klikkaamalla sen käynnistyskuvaketta

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Pure kuulokojeista sivu 3 Pure kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Tilanneohjelmat ja kuulokojeen virtakytkin sivu 5

Lisätiedot

Sisällysluettelo. SokoPro. SokoPro. Esittely...3 Luo uusi päivä...3 Työmaan tiedot...4 Valokuvat, liitteet ja kuittaukset...5 Raportti...

Sisällysluettelo. SokoPro. SokoPro. Esittely...3 Luo uusi päivä...3 Työmaan tiedot...4 Valokuvat, liitteet ja kuittaukset...5 Raportti... Työmaapäiväkirja Sisällysluettelo SokoPro Esittely...3 Luo uusi päivä...3 Työmaan tiedot...4 Valokuvat, liitteet ja kuittaukset...5 Raportti...6 SokoPro SokoPro Helpdesk Arkisin 9.00-16.00 Puhelin 0200

Lisätiedot

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue Tulospalvelun käyttö Ringette/Länsi-Suomen alue 1 Tulospalvelun käyttö E-, D- ja Harraste-sarjoissa Tulospalvelu https://ringette.torneopal.fi/ Joukkueenjohtajat lisäävät pelaajat joukkueeseen tulospalvelussa

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

PIKAOHJE D-LINE / D-SAT Näyttötaulut

PIKAOHJE D-LINE / D-SAT Näyttötaulut v.181012 PIKAOHJE D-LINE / D-SAT Näyttötaulut URHEILUN AJANOTON EDELLÄKÄVIJÄ Sisällysluettelo 1.1 Näytön asetusten vaihto ja esimerkki kellonajan vaihdosta... 1 1.2 Tehdasasetukset... 2 1.3 Tärkeimmät

Lisätiedot

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F 1(6) Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F Tässä on sinulle ohjeet siitä milloin pitäisi epäillä vatsakalvontulehdusta ja miten silloin on meneteltävä: Potilaan huomioitava oireet: 1. Vatsakipu

Lisätiedot

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet 1 Lämpötilamittarit Fortum Fiksu -järjestelmään kytkettävä paristokäyttöinen lämpötilamittari mittaa lämpötilaa ja lähettää tiedot langattomasti

Lisätiedot

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa:

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa: Potilasopas Tämän oppaan omistaa: Icare HOME (Malli: TA022) POTILASOPAS TA022-035 FI-3.1 3 Johdanto Tämä opas sisältää Icare HOME -tonometrin käyttöohjeet. Lue ohjeet huolellisesti, ennen kuin alat käyttää

Lisätiedot

MRSA-näytteenotto. Infektioyksikkö Ohje päivitetty

MRSA-näytteenotto. Infektioyksikkö Ohje päivitetty MRSA-näytteenotto Infektioyksikkö Ohje päivitetty 15.5.2018 Nenä-, nielu- ja esimerkiksi haavan MRSA-näytteet laitetaan samaan näyteputkeen 2 15.5.2018 MRSA-näytteenottoputket Kaikkien kolmen MRSAseulontaan

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 Yleistä

Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 Yleistä Telestart T91 Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 FI Yleistä Hyvä Webasto-asiakkaamme! Olemme iloisia, että valintanne on kohdistunut tähän Webasto-tuotteeseen. Oletamme, että laitteen asentanut palvelupiste

Lisätiedot

JÄRJESTÖJUHTA MESSUOSASTON KOKOAMISOHJEET

JÄRJESTÖJUHTA MESSUOSASTON KOKOAMISOHJEET 1 JÄRJESTÖJUHTA MESSUOSASTON KOKOAMISOHJEET PERÄKÄRRY ON MTK KESKI-SUOMEN YHDISTYSTEN VARATTAVISSA MAKSUTTA. PERÄKÄRRYN SISÄLLÖSTÄ ON LUETTELO SEURAAVALLA SIVULLA. MYÖS OHJEET PERÄKÄRRYN ERI KOMPONENTTIEN

Lisätiedot

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri 18.08.2010 OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Jeeves eattest ostolaskujen kierrätys Tarkastettavista/hyväksyttävistä ostolaskuista

Lisätiedot