OHJE HOITOYKSIKÖLLE JA VERIKESKUKSELLE: PUNASOLUVALMISTEIDEN SÄILYTYS HOITOYKSIKÖSSÄ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJE HOITOYKSIKÖLLE JA VERIKESKUKSELLE: PUNASOLUVALMISTEIDEN SÄILYTYS HOITOYKSIKÖSSÄ"

Transkriptio

1 Sivu 1(13) Laatija: K. Salmela Tarkastaja: S. Takala, I. Rokka, L. Joutsi-Korhonen Hyväksyjä: M. Raitakari Tässä ohjeessa on esitetty toimintamalli sekä hoitoyksikölle että verikeskukselle - punasoluvalmisteiden säilytyksestä hoitoyksikössä eli verikeskuksen/laboratorion ulkopuolella niissä tapauksissa, joissa verikeskus ottaa hoitoyksiköissä säilytettyjä, käyttökelpoisia punasoluvalmisteita takaisin hoitoyksiköstä verikeskukseen, edelleen käytettäväksi. Hoitoyksikkö ja verikeskus sopivat toimintamallin käyttöönotosta yhdessä ja huolehtivat tarvittavista järjestelyistä tämän ohjeen mukaan. 1. TAUSTAA Punasoluvalmisteet toimitetaan verikeskuksesta hoitoyksikköön pääsääntöisesti vasta juuri ennen verensiirtoa. Hoitoyksikkö noudattaa SPR Veripalvelun ohjeita: - Jos punasoluvalmiste on ollut yli tunnin huoneenlämmössä, sitä ei saa enää palauttaa säilytettäväksi jääkaappiin. - Verensiirto tulee saada päätökseen kuuden tunnin sisällä siitä, kun punasoluvalmiste on otettu jääkaapista huoneenlämpöön. Erikoistapauksissa esimerkiksi leikkaussaleissa hoitoyksikkö voi säilyttää punasoluvalmisteita laboratorion ulkopuolella olevassa ns. lääkejääkaapissa tai ns. verijääkaapissa lyhytaikaisesti (joitakin tunteja) noudattaen Veripalvelun ohjeita: - Punasoluvalmisteiden säilytys on C. - Punasoluvalmisteiden kuljetus on C. - Punasolut jäätyvät ja hemolysoituvat alle -0,5 C:ssa. Huom! Säilytyksestä vastaa kyseinen hoitoyksikkö. Verikeskus voi ottaa hoitoyksikköön luovutettuja, käyttökelpoisia punasoluvalmisteita takaisin edelleen käytettäväksi, 1. jos punasoluvalmisteet ovat olleet hoitoyksikössä alle tunnin ( C:ssa) tai 2. jos punasoluvalmisteet ovat olleet hoitoyksikössä yli tunnin ja hoitoyksikkö on noudattanut säilytyksessä Veripalvelun ym. ohjeita ja punasolut on säilytetty jääkaapissa, jossa on Liberoseuranta ja valmisteiden mukana on täytetty ja allekirjoitettu saatelappu KÄYTTÖKELPOISTEN PUNASOLUVALMISTEIDEN PALAUTUS VERIKESKUKSEEN. Säilytysn rekisteröinnissä käytetään Libero-dataloggeria (kuvassa). Käyttäjä käynnistää rekisteröinnin painamalla TRANSIT-painiketta ja lopettaa sen painamalla ARRIVED-painiketta. Laite antaa ilmoituksen (näytölle ilmaantuu ruksi), jos sallitut rajat ovat rikkoutuneet. Libero voidaan liittää tietokoneen USB-porttiin, jolloin siitä saa tulostettua raportin, josta näkee mm. rekisteröityneen n (ks. liite 1). NÄYTTÖ TRANSIT- PAINIKE USB-LIITIN JA KUMITULPPA ARRIVED- PAINIKE

2 Sivu 2(13) 2. OHJEET VERIKESKUKSILLE/LABORATORIOILLE 2.1. Hoitoyksiköiden jääkaappien Liberoiden ohjelmointi Meilahden verikeskuksessa Ohjelmoinnista huolehtii verikeskuksen vastuuhoitaja tai teknisanalyyttinen vastuuhenkilö. Liberoihin ohjelmoidaan seuraavat tiedot: - Töölön sairaala ja NKL:n leikkausosasto (yläraja on tiukka, koska Töölössä punasoluvalmiste voi olla hoitoyksiköiden jääkaapeissa useita eri kertoja ja NKL:n leikkausosastolla hätäverivalmisteet voivat olla viikkoja): - Otsikoksi kirjoitetaan HUSLAB/VERIKESKUKSET, Punasolujen säilytys: sallittu ,5 oc ja lisäksi tuleva sijaintipaikka (esim. TÖÖ-OLS). - Rekisteröinnin alkaminen: Tunti sen jälkeen, kun on painettu TRANSIT-paniketta (jotta huoneenlämmössäkin ollut Libero ehtii jäähtyä ennen rekisteröinnin alkua). - Rekisteröintitiheys (Log Interval): 2 min (huom. Log Mode: Loop; muistissa on siten aina enintään 22 pv:n tiedot) - Sallittu (Upper and Lower Treshold): ,5 ºC. - Viive rajan rikkoutumisen jälkeen ennen kuin ilmoitus (ruksi) tulee (Alarm Delay): 30 min. - Libero on kertaalleen käynnistettävä ja sammutettava konfiguroinnin jälkeen. - Muut hoitoyksiköt: - Otsikoksi kirjoitetaan HUSLAB/VERIKESKUKSET, Punasolujen lyhyt säilytys: sallittu oc ja lisäksi tuleva sijaintipaikka (esim. MEI-TEHO). - Rekisteröinnin alkaminen: Tunti sen jälkeen, kun on painettu TRANSIT-paniketta (jotta huoneenlämmössäkin ollut Libero ehtii jäähtyä ennen rekisteröinnin alkua). - Rekisteröintitiheys (Log Interval): 2 min (huom. Log Mode: Loop; muistissa on siten aina enintään 22 pv:n tiedot) - Sallittu (Upper and Lower Treshold): ºC. - Viive rajan rikkoutumisen jälkeen ennen kuin ilmoitus (ruksi) tulee (Alarm Delay): 15 min. - Libero on kertaalleen käynnistettävä ja sammutettava konfiguroinnin jälkeen. Liberon taakse merkitään PS:N LYHYT SÄILYTYS ja tuleva sijaintipaikka (esim. TÖÖ-TEHO). Liberoista pidetään kirjaa: listaan kirjoitetaan Liberon ID-numero (näkyy Liberon takana), viimeinen käyttöpäivä ja tuleva sijaintipaikka. Liberoja ei tarvitse kalibroida, sillä niiden mukana tulee kalibrointitodistus (yksi kalibrointi riittää Liberon käyttöajaksi). Liitteessä 1 on esimerkki Liberon raportista, josta näkyvät mm. ohjelmoidut tiedot Kirjanpito Kukin verikeskus pitää kirjaa niistä hoitoyksiköissä sijaitsevista jääkaapeista (ja niissä olevista Liberoista), joissa säilytettyjä punasoluvalmisteita otetaan verikeskukseen takaisin, edelleen käytettäväksi; tiedot kirjataan liitteen 2 taulukkoon Käyttöönotto Tilaa ohjelmoitu Libero Meilahden verikeskuksesta (takana lukee PS:N LYHYT SÄILYTYS). Lämpötilarajoiksi on asetettu ºC (tämä yläraja on hyväksyttävissä lyhyessä säilytyksessä laboratorion ulkopuolella, kun käytössä on usein pieni lääkejääkaappi) tai ,5 ºC (TÖÖLÖ ja NKL-LOS).

3 HUSLAB Sivu 3(13) Kiinnitä Libero jääkaapin sisälle seuraavasti: - Käytä kiinnitykseen erillisiä koukkuja (joita saa Meilahden verikeskuksesta). - Liberon tulee olla koukuissa hieman kallellaan, irti seinästä. - Libero tulee kiinnittää mieluiten jääkaapin sivuseinään, etutakasuunnassa melko keskelle, ylä-alasuunnassa melko alas (ei ainakaan ihan ylös), lähelle säilytettäviä punasoluja. - Älä sijoita Liberoa jääkaapin lämpimimpään paikkaan (yl. ylhäällä ovensuussa) äläkä kylmimpään paikkaan (yl. alhaalla ja/tai kylmän ilman puhaltimen lähellä eli yl. takaseinässä). Huom! Lämpötila voi vaihdella jääkaapin eri osissa useillakin asteilla. Ennen lopullista käyttöönottoa (ja hoitoyksiöiden opastusta) kannattaa tarkistaa esim. viikon välein, yhteensä 1-4 viikon ajan, että pysyy sallituissa rajoissa (huom. keskiarvon tulee olla ºC). Mikäli näin ei ole, asia tulee selvittää (esim. vaihtaa Liberon paikkaa, seurata jääkaapin omaa ja mahdollista ylimääräistä min-max-mittaria, säätää jääkaapin asetusa, varmistaa, että jääkaappi on toimintakunnossa, jne.) Käynnistä rekisteröinti: - Paina TRANSIT-painiketta tiukasti ja yhtäjaksoisesti kunnes teksti Arrived (kuva 1) häviää näytöltä - ja tilalle ilmaantuu teksti Transit ja dely (kuva 2). - dely on näytöllä tunnin (= viive ennen rekisteröinnin alkua), minkä jälkeen se häviää näytöltä, ja tilalle ilmaantuu laitteen mittaama (kuva 3). 1. Kirjaa Liberon käyttöönottopäivämäärä taulukkoon (liite 2). Kirjaa Liberon viimeinen käyttöpäivä taulukkoon (liite 2). - Libero toimii vain niin kauan, kuin sen patteri toimii (pisimmällään runsaat 400 päivää), minkä jälkeen se on vaihdettava uuteen: jäljellä olevien päivien määrä näkyy Liberon näytöltä (kuvan esimerkissä 163 päivää). - Laske taulukkoon kirjattava viimeinen käyttöpäivä jäljellä olevien päivien perusteella. - Ota yhteys Meilahden verikeskukseen 1 kk ennen kuin Libero vanhenee uuden Liberon saamiseksi (tai välittömästi, jos laite menee epäkuntoon) Liberon raportin tulostus ja tarkistus kerran (kahdessa) viikossa Hae Libero kerran viikossa (tai harkinnan mukaan kerran kahdessa viikossa) verikeskukseen raportin tulostamista ja tarkistamista varten. Tarkista samalla, että hoitoyksikkö on täyttänyt seurantalomaketta (ks. kohta 3.2.) ja että saatelappuja KÄYTTÖKELPOISTEN PUNASOLUVALMISTEIDEN PALAUTUS VERIKESKUKSEEN on saatavilla.

4 HUSLAB Sivu 4(13) Lopeta rekisteröinti: paina ARRIVED-paniketta tiukasti ja yhtäjaksoisesti kunnes teksti Transit (kuva 1) katoaa ja näytölle ilmaantuu teksti Arrived (kuva 2). HUOM! JOS TEET VAHINGOSSA JOTAKIN MUUTA, KOKO RAPORTTI TIETOINEEN VOI TUHOUTUA! Katso, onko Liberon näytöllä PUKKI vai RUKSI. PUKKI RUKSI Jos Liberon näytöllä oli PUKKI, on pysynyt sallituissa rajoissa tai ollut niiden ulkopuolella yhtäjaksoisesti alle 15 min tai alle 30 min (TÖÖLÖ ja NKL-LOS). - Poista USB-liittimen kumisuojus ja liitä Libero päällä olevan tietokoneen USB-porttiin. Mene tietokoneen hakemistoon esim. klikkaamalla työpöydän Tietokone-ikonia tai Resurssienhallinnan kautta. Odota, kunnes LIBERO näkyy ulkoisena levyasemana (ks. ao. kuva). Klikkaa sitä, jolloin saat raportin (PDF-tiedosto) näkyviin: klikkaa sitä, jolloin raportti aukeaa.

5 Sivu 5(13) - Tallenna (Save a copy; raporttia ei tarvitse erikseen nimetä) yhteiselle verkkoasemalle: \\husnas2\js\protected\kkem\yhteiset\yhteinen_verikeskus\liberot\hoitoyksiköiden jääkaapit\ - valitse vuosi ja oma verikeskuksesi (ja Liberon sijaintipaikka, jos olet tehnyt sijaintikohtaiset alikansiot). (Meilahden verikeskuksen kliininen vastuuhenkilö poistaa noin yli 5 vuotta vanhat tiedostot.) - Tarkista raportin käyrä ja keski (Average Temperature) (ks. liite 1). Huom. Sallituksi ylärajaksi on Liberoon asetettu +10 C tai + 6,5 C (TÖÖLÖ ja NKL-LOS), mutta raportista on tarkistettava, että käyrän perustaso ja keski ovat alemmat, C. Jos näin ei ole, tulosta raportti ja huolehdi, että asia selvitetään: onko jääkaapin liian korkea/matala, ovatko Libero tai punasolut jääkaapissa liian lämpimässä/kylmässä paikassa jne. (tulostettu raportti selvityksineen arkistoidaan verikeskuksessa toistaiseksi pysyvästi). - Palauta Libero hoitoyksikön jääkaappiin. Käynnistä rekisteröinti: paina TRANSIT-painiketta tiukasti ja yhtäjaksoisesti kunnes näytölle ilmaantuu teksti Transit ja dely (ks. kohta 2.3). - Ympyröi hoitoyksikön seurantakaavakkeen ko. päivän Libero-ruutu tarkistuksen merkiksi. Jos Liberon näytöllä on RUKSI, on ollut sallitun n ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli 15 min tai 30 min (TÖÖLÖ ja NKL-LOS). - Avaa, tallenna ja tulosta Liberon raportti (ks. ohjeet edellä; esim. päivystysaikana raporttitiedostoa ei ole kuitenkaan pakko tallentaa, jos et osaa, kunhan raportti on tulostettu). - Arvioi jääkaapin aktuaalin, hoitoyksikön täyttämän seurantalomakkeen ja Liberon raportin perusteella, kuinka vakavasta poikkeamasta on kyse (punasolujen jäätyminen on vaarallisempaa kuin lievä, lyhytaikainen lämpeneminen yli +10 C ). - Huolehdi mahdollisesti väärin säilytettyjen punasoluvalmisteiden käyttökelpoisuudesta ja turvallisuudesta huomioiden - jääkaapissa olevat punasoluvalmisteet (siirrä ne tarvittaessa toiseen jääkaappiin) - jääkaapissa olleet, verikeskukseen palautetut punasoluvalmisteet ja - jääkaapissa olleet, potilaille siirretyt punasoluvalmisteet. - Selvitä poikkeaman syy mahdollisimman nopeasti. - Palauta Libero mahdollisimman nopeasti hoitoyksikön jääkaappiin. Käynnistä rekisteröinti: paina TRANSIT-painiketta tiukasti ja yhtäjaksoisesti kunnes näytölle ilmaantuu teksti Transit ja dely (ks. kohta 2.3.). Ympyröi hoitoyksikön seurantakaavakkeen ko. päivän Libero-ruutu tarkistuksen merkiksi. - Konsultoi tarvittaessa Meilahden sairaalan verikeskusta (verikeskushoitajaa tai verikeskuslääkäriä) tai oman verikeskuksen kliinistä vastuuhenkilöä. - Käynnistä tarvittavat toimenpiteet vastaavan poikkeaman estämiseksi jatkossa. - Kirjaa poikkeaman käsittely esim. raportin taakse ja tarvittaessa (mm. jos punasolujen säilytys ei ollut ohjeiden mukainen) HUSLABin ohjeistuksen mukaisesti. Arkistoi tulostettu raportti selvityksineen verikeskuksessa toistaiseksi pysyvästi. - Voit myös sopia hoitoyksikön kanssa, että se lähettää Liberon verikeskukseen esim. putkipostilla tms. (välimatka huomioiden). Tällöinkin Libero tulisi sammuttaa (ja käynnistää) jääkaapin vieressä.

6 Sivu 6(13) 2.5. Hoitoyksiköiden opastus Verikeskus sopii yhdessä hoitoyksikön kanssa seurannan järjestämisestä seuraavasti: - Esittele hoitoyksikölle jääkaappiin sijoitettu Libero. - Opasta hoitoyksikköä Liberon tarkistamisessa: onko näytöllä PUKKI vai RUKSI. - Toimita hoitoyksikköön lämpötilojen seurantalomakkeita (tämän ohjeen kaksi viimeistä sivua) ja saatelappuja KÄYTTÖKELPOISTEN PUNASOLUVALMISTEIDEN PALAUTUS VERIKESKUKSEEN (ao. linkistä tai Verensiirtoketju-sivuilta): \\husnas2\lablaatu\laatujarjestelma\kliinisen_kemian_yhteiset_ohjeet\verikeskus\lomakkeita\käyttökelpoisten punasoluvalmisteiden palautus_ pdf - esitäytä seurantalomakkeisiin palautusosoite, Liberon ID-numero ja yhdessä hoitoyksikön kanssa hoitoyksikön ja jääkaapin tiedot - opasta hoitoyksikköä - seurantalomakkeiden täyttämisessä ja palauttamisessa - saatelappujen täyttämisessä ja niiden ja verivalmisteiden palauttamisessa - Tulosta tämä ohje, kirjoita kappaleeseen OHJEET HOITOYKSIKÖLLE kohtaan 3.2. laboratoriosi puhelinnumero ja toimita ohje hoitoyksikköön, - Jos ohjeeseen tulee päivitys, huolehdi, että myös hoitoyksikkö saa päivitetyn ohjeen ja että vanhentunut ohje poistetaan sieltä käytöstä. Varmista, että hoitoyksikkö palauttaa täyttämänsä seurantalomakkeet verikeskukseen puolivuosittain, ja arkistoi ne 5 vuotta Toimenpiteet, kun hoitoyksiköstä otetaan yhteyttä, koska Liberon näytöllä on RUKSI. Etukäteen tulisi miettiä, kuka tulostaa Liberon raportin (hoitoyksikkö vai verikeskus, josta punasoluvalmisteet on toimitettu) ja kuka tulkitsee sen (hoitoyksikkö vai verikeskus, josta punasoluvalmisteet on toimitettu) Ks. ohjeet kohdassa Hoitoyksiköiden palauttamien, käyttökelpoisten punasoluvalmisteiden vastaanottaminen Voit ottaa hoitoyksikköön luovutettuja, käyttökelpoisia punasoluvalmisteita takaisin, edelleen käytettäväksi, - jos punasoluvalmisteet ovat olleet hoitoyksikössä alle tunnin ( C:ssa) tai - jos punasoluvalmisteet ovat olleet hoitoyksikössä yli tunnin ja valmisteiden mukana on allekirjoitettu saatelappu KÄYTTÖKELPOISTEN PUNASOLUVALMISTEIDEN PALAUTUS VERIKESKUKSEEN (eli hoitoyksikkö vakuuttaa noudattaneensa säilytyksessä Veripalvelun ohjeita ja punasolut on säilytetty jääkaapissa, jossa on Libero-seuranta) - merkitse vastaanottamiesi punasoluvalmisteiden yksikkönumerot saatelapun taakse (voit esim. tehdä viivakooditarratulostimella yksikkönumerotarran) ja - arkistoi saatelaput verikeskuksessa toistaiseksi pysyvästi.

7 Sivu 7(13) 3. OHJEET HOITOYKSIKÖLLE Punasoluvalmisteet haetaan/pyydetään hoitoyksikköön pääsääntöisesti vasta juuri ennen verensiirtoa. Erikoistapauksissa hoitoyksikkö voi säilyttää punasoluvalmisteita ns. lääkejääkaapissa tai ns. verijääkaapissa lyhytaikaisesti (joitakin tunteja) noudattaen Veripalvelun ohjeita: - Punasolujen säilytys on C. - Punasolujen kuljetus on C. - Punasolut jäätyvät ja hemolysoituvat alle -0,5 C:ssa. Verikeskus voi ottaa hoitoyksikköön luovutettuja, käyttökelpoisia punasoluvalmisteita takaisin, edelleen käytettäväksi, 1. jos punasoluvalmisteet ovat olleet hoitoyksikössä alle tunnin ( C:ssa) tai 2. jos punasoluvalmisteet ovat olleet hoitoyksikössä yli tunnin ja hoitoyksikkö on noudattanut säilytyksessä Veripalvelun ohjeita ja punasolut on säilytetty jääkaapissa, jossa on Liberoseuranta ja valmisteiden mukana on täytetty ja allekirjoitettu saatelappu KÄYTTÖKELPOISTEN PUNASOLUVALMISTEIDEN PALAUTUS VERIKESKUKSEEN. Tässä ohjeessa on esitetty toimintaohjeet punasoluvalmisteiden säilytyksestä hoitoyksikössä niissä tapauksissa, joissa verikeskus ottaa käyttökelpoisia punasoluvalmisteita hoitoyksiköstä takaisin, edelleen käytettäväksi. Huom. Punasolujen käyttökelpoisuudesta vastaa hoitoyksikkö! 3.1. ominaisuudet Punasoluvalmisteiden säilytykseen käytettävän jääkaapin tulee olla joko ns. lääkejääkaappi tai ns. verijääkaappi (ei siis ns. kotitalousjääkaappi). asetusksi tulee säätää +4,0 C (joka on punasoluvalmisteiden sallitun säilytysn C keskiarvo). Jääkaapissa tulee olla hälytysjärjestelmä, joka hälyttää, jos jääkaapin ylittää tai alittaa käyttäjän asettamat, sallitut rajat, jotka ovat seuraavat: - Ylähälytysrajaksi tulee asettaa enintään +10,0 C. - Alahälytysrajaksi tulee asettaa +2,0 C. Huom! Hälytyksen tulee olla sellainen, että aina kun jääkaapissa säilytetään punasoluvalmisteita, hälytys välittyy hoitoyksikön henkilökunnan jäsenelle: hänen tehtävänään on selvittää, mistä on kyse ja varmistaa, että jääkaapissa säilytetyt punasoluvalmisteet ovat käyttökelpoisia. Jääkaapissa pitää olla Libero-dataloggeri (toimitetaan verikeskuksesta). Liberoihin on ohjelmoitu seuraavat rajat: - Töölön sairaala ja NKL:n leikkausosasto: sallittu +2 6,5 C; hälytys (= RUKSI Liberon näytölle) tulee, kun on ollut sallitun rajan ulkopuolella yli 30 minuuttia. - Muut sairaalat: sallittu C, hälytys (= RUKSI Liberon näytölle) tulee, kun on ollut sallitun rajan ulkopuolella yli 15 minuuttia) Hoitoyksikön vastuulla on huolehtia siitä, että punasoluvalmisteet pysyvät käyttökelpoisina.

8 Sivu 8(13) 3.2. Lämpötilan seuranta kerran päivässä Kirjaa kerran päivässä jääkaapin oman lämpömittarin mittaama ja Libero-dataloggerin näytöllä näkyvä PUKKI tai RUKSI ja kuittauksesi seurantalomakkeelle - pääsääntöisesti aina suunnilleen samaan kellonaikaan, esim. joka aamu. - myös viikonloppuisin ja pyhäpäivinä, jos punasoluja säilytetään jääkaapissa tällöin PUKKI RUKSI Tarkista, onko poikennut sallitusta. - Jos jääkaapin on alle +2,0 C tai jos jääkaapin on yli +10,0 C tai jos Liberon näytöllä on RUKSI (= Lämpötila on rikkonut sallitun rajan), selvitä välittömästi, mistä on kyse ja ovatko jääkaapissa säilytetyt punasoluvalmisteet käyttökelpoisia. Liberosta voi tulostaa raportin, josta näkyy rekisteröitynyt : Ota yhteys verikeskukseen, puh. - Kirjaa esim. seurantalomakkeen kääntöpuolelle, mitä havaitulle poikkeamalle tehtiin Lämpötilan seuranta aina kun otat jääkaapista punasoluja Suositeltavaa on, että aina kun otat jääkaapista punasoluja, tarkistat, onko Liberon näytöllä PUKKI vai RUKSI. Jos Liberon näytöllä oli PUKKI, on pysynyt sallituissa rajoissa. Jos Liberon näytöllä on RUKSI, on rikkonut sallitun rajan. - Jääkaapissa olevia punasoluvalmisteita ei tulisi käyttää, ennen kuin on selvitetty, miten vakavasta poikkeamasta on kyse (tätä voi selvittää raportista, joka voidaan tulostaa Liberosta). - Ota yhteys verikeskukseen.

9 Sivu 9(13) 3.4. Punasoluvalmisteiden palautus verikeskukseen Palauta käyttämättä jääneet punasoluvalmisteet verikeskukseen mahdollisimman pian. Tarkista Libero, kun otat punasolut jääkaapista juuri ennen niiden palauttamista. Selvitä, ovatko punasolut käyttökelpoisia. Jos punasolut ovat käyttökelpoisia, täytä saatelappu KÄYTTÖKELPOISTEN PUNASOLUVALMISTEIDEN PALAUTUS VERIKESKUKSEEN (ks. viereinen kuva). Jos epäilet tai tiedät, että punasolut eivät ole käyttökelpoisia, merkitse tämä selvästi jokaiseen valmisteeseen (esim. tarralla LÄMMENNYT YKSIKKÖ tai VANHENTUNUT YKSIKKÖ tms.) tai informoi verikeskusta muulla tavoin. Suositeltavaa on lisäksi soittaa verikeskukseen.

10 Sivu 10(13) Liite 1. Esimerkki Liberon raportista

11 Sivu 11(13) Liite 2. Hoitoyksiköiden jääkaapit ja niissä olevat Liberot HOITOYKSIKÖIDEN JÄÄKAAPIT JA NIISSÄ OLEVAT LIBEROT Liberon sijainti jääkaapissa Liberon viimeinen käyttöpvm Uuden Liberon tilauspvm Liberon käyttöönottopvm Lääkejääkaappi Verijääkaappi Liberon IDnro tunnusnro Sairaala, osasto, yhdyshenkilö

12 Sivu 12(13) Sairaala: Osasto: Liberon ID-numero: tunnusnumero: tyyppi: Lääkejääkaappi Verijääkaappi V Tammi Helmi Maalis Huhti Kuitaus Liberon raportti on tulostetaan verikeskuksessa säännöllisesti: näiden päivien kohdalle merkitään tähän lomakkeeseen Libero-ruutuun ympyrä tarkistuksen merkiksi. Jos jääkaapin on sallittujen rajojen ( C) ulkopuolella tai Liberon näytöllä on RUKSI, katso ohjeet kohdasta 3. OHJEET HOITOYKSIKÖLLE. Touko Kesä

13 Sivu 13(13) Sairaala: Osasto: Liberon ID-numero: tunnusnumero: tyyppi: Lääkejääkaappi Verijääkaappi V Heinä Elo Syys Loka Marras Kuitaus Liberon raportti on tulostetaan verikeskuksessa säännöllisesti: näiden päivien kohdalle merkitään tähän lomakkeeseen Libero-ruutuun ympyrä tarkistuksen merkiksi. Jos jääkaapin on sallittujen rajojen ( C) ulkopuolella tai Liberon näytöllä on RUKSI, katso ohjeet kohdasta 3. OHJEET HOITOYKSIKÖLLE. Joulu

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012

LABORATORIOTIEDOTE 25/2012 1 (6) TAYS:N VERIKESKUS HOITAA YLÄ-PIRKANMAAN TERVEYDENHUOLTOALUEEN VERITILAUKSET 18.6.2012 ALKAEN Mäntän verikeskuksen toiminta siirtyy TAYS:n verikeskuksen hoidettavaksi 18.6.2012. Samalla myös Ylä-Pirkanmaan

Lisätiedot

Kliininen kemia/tk 26.4.2011 1 (5) VERIKESKUKSEN TOIMINTA MUUTTUU VALKEAKOSKEN ALUESAIRAALASSA 2.5.2011 ALKAEN

Kliininen kemia/tk 26.4.2011 1 (5) VERIKESKUKSEN TOIMINTA MUUTTUU VALKEAKOSKEN ALUESAIRAALASSA 2.5.2011 ALKAEN Kliininen kemia/tk 26.4.2011 1 (5) Jakelussa mainitut VERIKESKUKSEN TOIMINTA MUUTTUU VALKEAKOSKEN ALUESAIRAALASSA 2.5.2011 ALKAEN Valkeakosken aluesairaala siirtyy käyttämään veriryhmä ja seulonta käytäntöä,

Lisätiedot

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN OSASTOLLE KIRURGISESSA SAIRAALASSA

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN OSASTOLLE KIRURGISESSA SAIRAALASSA Verikeskusprosessi ; Meilahden verikeskus OHJE HOITOYKSIKÖLLE: VERIVALMISTEIDEN TILAAMINEN JA SAAMINEN Sivu 1(4) Laatija: K. Salmela, S. Takala, I. Rokka, P. Arovaara Tarkastaja: V. Sirén, H. Koivula-Tynnilä,

Lisätiedot

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: HELIKOPTERIVERET

OHJE HOITOYKSIKÖLLE: HELIKOPTERIVERET Sivu 1(8) Laatijat: Katja Salmela, Susanne Ångerman-Haasmaa Tarkastajat: Jouni Nurmi, Ulla Peltola 21.12.2016 Hyväksyjät: Lotta Joutsi-Korhonen, Markku Kuisma 21.12.2016 Tämä ohje koskee Lääkärihelikopterin

Lisätiedot

Nimike Määrä YksH/EI-ALV Ale% ALV Summa

Nimike Määrä YksH/EI-ALV Ale% ALV Summa , Vuokraerä: Tammi/12 : 30.01.2008 Viivästyskorko: 11.5 % Laskuviite: 4 45523 08012 Yhteensä: 390.40 EUR Pankit: n Joku Vuokralainen 16.01.2008 Tammi/12 4 45523 08012 30.01.2008 EUR 390.40 , Vuokraerä:

Lisätiedot

VERIKESKUKSEN TOIMINNAN SOPEUTTAMINEN 20.11.2007 ALKAEN TYÖTAISTELUN AIKANA

VERIKESKUKSEN TOIMINNAN SOPEUTTAMINEN 20.11.2007 ALKAEN TYÖTAISTELUN AIKANA 1(7) Jakelussa mainitut VERIKESKUKSEN TOIMINNAN SOPEUTTAMINEN 20.11.2007 ALKAEN TYÖTAISTELUN AIKANA VERIRYHMÄ JA SEULONTA KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN PYSYVÄSTI TAYS:n verikeskuksen toiminta supistuu TEHY:n

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 4/2008 1(6) Kliininen kemia/tk

LABORATORIOTIEDOTE 4/2008 1(6) Kliininen kemia/tk 1(6) VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN MUIHIN SOTE:N HOITOYKSIKÖIHIN KUIN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN VERIRYHMÄ JA SEULONTA -KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN 11.2.2008 ALKAEN Soten hoitoyksiköitä

Lisätiedot

Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen

Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen PREANALYTIIKKA Veriryhmä- ja sopivuuskoenäytteiden ottaminen Sivu: 1(6) Versio: 19.12.2013 Laatijat: K. Salmela, M. Nikiforow, P. Pohja-Nylander, U. Peltola Tarkastajat: S. Takala, R.-M. Romppanen, M.

Lisätiedot

Työmaapäiväkirjan käyttöohje

Työmaapäiväkirjan käyttöohje Työmaapäiväkirjan käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat

ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat ZyXEL AMG1312 ja 3G/4G-mokkulat AMG1312-modeemi voi käyttää USB-porttiin liitettyjä 3G/4G-tikkuja nettiyhteyden muodostamiseen ja jakaa tämän yhteyden kaikille kotiverkon käyttäjille. Tämän toiminnan käyttöön

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Vertti. Verituotteiden tilaus. Versio 2.1

Vertti. Verituotteiden tilaus. Versio 2.1 Vertti Verituotteiden tilaus Versio 2.1 Mylab Oy Hatanpään valtatie 26, 33100 Tampere puhelin (03) 316 5165, telekopio (03) 316 5166 Tulostettu: 11.1.2010 10:17 Versio Päivämäärä Tekijä Lisätietoja 0.1

Lisätiedot

VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN

VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN 1(6) VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN VERIRYHMÄ JA SEULONTA -KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN 11.2.2008 ALKAEN Soten hoitoyksiköitä lukuun ottamatta Finn-Medi

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat

ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat ZyXEL VMG1312 ja 3G/4G-mokkulat VMG1312-modeemi voi käyttää USB-porttiin liitettyjä 3G/4G-tikkuja nettiyhteyden muodostamiseen ja jakaa tämän yhteyden kaikille kotiverkon käyttäjille. Tämän toiminnan käyttöön

Lisätiedot

Ajastin tarjoaa erilaisia toimintoja, kuten "Clock Display", "sekuntikello", "lähtölaskenta", "CountUp", "jaksoajastimen ja "Fight Gone Bad" -ajastin.

Ajastin tarjoaa erilaisia toimintoja, kuten Clock Display, sekuntikello, lähtölaskenta, CountUp, jaksoajastimen ja Fight Gone Bad -ajastin. 6-DIGIT CROSSFIT TIMER Ajastin tarjoaa erilaisia toimintoja, kuten "Clock Display", "sekuntikello", "lähtölaskenta", "CountUp", "jaksoajastimen ja "Fight Gone Bad" -ajastin. Lisäksi erityiset CountUp-

Lisätiedot

LABORATORIOTIEDOTE 23/2008. Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk (5) Jakelussa mainitut

LABORATORIOTIEDOTE 23/2008. Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk (5) Jakelussa mainitut Kemian keskitetyt laboratoriopalvelut/tk 26.5.2008 1 (5) Jakelussa mainitut MUUTOKSIA VERITILAUS- JA VERENSIIRTOKÄYTÄNNÖISSÄ 28.5.2008 ALKAEN Verikeskuksen uusi palvelunumero p. (03) 311 76550 Verikeskuksen

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Hoitoilmoituksen tallennusohje

Hoitoilmoituksen tallennusohje Nasevaan voi tallentaa hoitoja yksittäiselle eläimelle tai koota hoidettu eläinryhmä (nupoutus, loishäätö tms.) jolloin sama tieto monistuu kullekin valitulle eläimelle. Lääkkeiden määrät ilmoitetaan aina

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE Sivu 1 1. KUN TYÖVUORO ALKAA / OHJELMAN KÄYNNISTYS 1. Ohjelmat käynnistyvät klikkaamalla Start = Käynnistysvalikko 2. Käynnistä birssi.net klikkaamalla sen käynnistyskuvaketta

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet

KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet KL1500 Ohjelmointi- ja toimintaohjeet KOODIT Perusasiat Lukossa on kolme eri kooditasoa: 1. Pääkäyttäjäkoodi 2. Huoltokoodi 3. Käyttäjäkoodi Lukko toimitetaan kahdella tehdasasetetulla koodilla: Pääkäyttäjäkoodi:

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN Ajastin 1533 FIN 1 Kellonaika tai jäljellä oleva lämmitysaika 2 Tuuletuksen merkki 3 Ajan siirto eteen (kellonajan näyttö) 4 Ohjelmointi 5 Muistipaikan tunnus 6 Manuaalikäynnistys 7 Kellonajan asetuksen/kyselyn

Lisätiedot

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan Sivu:1(12) Työ- ja mittaväline-tietokanta löytyy serveriltä APPL14.DE.ABB.COM/SRV/ABB Tarvitset read-oikeudet tietokannan tarkasteluun ja editor mainusers-oikeudet tietokannan muokkaukseen. Jos tarkoituksenasi

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle 2.1.2014/pn Valitse kohta Opiskelijoiden HOPSit. Tarvittavat oikeudet: - kommentoija tarvitsee WebOodin Opiskelun ohjaaja oikeuden siihen organisaatioon,

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

Suomen Paras Hankkija Käyttöohje hankintayksiköille

Suomen Paras Hankkija Käyttöohje hankintayksiköille 2012 Sivu 1 / 14 Suomen Paras Hankkija Käyttöohje hankintayksiköille Sisältö 1. Käyttöön tarvittavat tiedot... 2 2. SPH -palvelun käyttö... 3 3. Miten palvelua käytetään?... 5 Valmistelut ennen palauteprosessin

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

ENSIN KUITENKIN ALKU UN YKSI T ÄRKEÄ INFO JÄSENYYKSIEN PÄÄTT ÄM ISEST Ä:

ENSIN KUITENKIN ALKU UN YKSI T ÄRKEÄ INFO JÄSENYYKSIEN PÄÄTT ÄM ISEST Ä: 18.12.2014 1 (8) MOIKKA! Tämä on neljäs PäPan tuottama Kuksakirje ja se keskittyy erityisesti tapahtumalaskutukseen. Kirje kannattaakin välittää lippukunnassa taloudenhoitajalle ja jäsenrekisterinhoitajalle.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE CELOTRON GSM LÄMPÖPUMPPUOHJAIN

KÄYTTÖOHJE CELOTRON GSM LÄMPÖPUMPPUOHJAIN KÄYTTÖOHJE CELOTRON GSM LÄMPÖPUMPPUOHJAIN Snro: 7163630 Kiitos tuotteemme hankinnasta. Tämä älykäs gsm toiminen laite ei ainostaan ohjaa lämpöpumppua vaan se myös tarkkailee huonelämpötilaasi ja sähköverkon

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET

DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET DNA MOBIILI TV - YLEISET KÄYTTÖOHJEET Mobiili-tv-palvelua käytetään puhelimen mobiili-tv-sovelluksella. Tässä dokumentissa kuvatut toiminnallisuudet ovat esimerkkejä tiettyjen puhelinmallien toiminnallisuuksista.

Lisätiedot

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Valitaan pankki, jonka tunnuksilla ollaan kirjautumassa. Annetaan pankkiyhteyden vaatimat tunnusluvut.

Lisätiedot

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello PEM1123/ 410993A Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello ABB i-bus KNX SW/S2.5 Viikkokello Sisällysluettelo 1.0 Kuvaus 1.1 Laitteen käyttö...3 1.2 Ominaisuudet...3 1.3 Näppäimet ja osat...4 1.4 Tekniset

Lisätiedot

Kolmosessa Nelosessa Etelä-Länsi liigoissa A- ja B-nuorten Kakkosessa (kirjaudutaan Turun piirin sivuille)

Kolmosessa Nelosessa Etelä-Länsi liigoissa A- ja B-nuorten Kakkosessa (kirjaudutaan Turun piirin sivuille) Resultcoden sähköinen pöytäkirja, ohje erotuomareille ResultCoden sähköistä pöytäkirjaa käytetään Kolmosessa Nelosessa Etelä-Länsi liigoissa A- ja B-nuorten Kakkosessa (kirjaudutaan Turun piirin sivuille)

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET

TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET 1(9) TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET Sensire Raivaajantie 1 FI-80100 Joensuu FINLAND 2(9) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 2 TempNet-olosuhdehälytykset... 3 2.1 Hälytykset-välilehti... 3 2.2 Lisää/Muokkaa hälytystä

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt

Pysäytettyjen töiden tulostus ja poisto Kun tulostuksessa ilmenee asetteluvirheitä Verify print -työt Reserve print -työt Kun työ lähetetään tulostimeen, tulostinajurissa voidaan määrittää, että työ säilytetään muistissa. Kun tämä pidätetty työ halutaan tulostaa, se määritetään tulostettavaksi tulostimen käyttöpaneelin valikoissa.

Lisätiedot

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä

Ilmoitus saapuneesta turvasähköpostiviestistä Tullin turvasähköposti Asiakkaan ohje www.tulli.fi versio 2.2 8.1.2015 Korvaa version 2.1 22.5.2014 Tullin turvasähköposti Tulli lähettää sinulle sähköpostiviestin salattuna silloin, kun viesti tai sen

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

KANSALAISFOORUMIN TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE JA SKAFNET. Ohje tuen hakijalle

KANSALAISFOORUMIN TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE JA SKAFNET. Ohje tuen hakijalle KANSALAISFOORUMIN TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE JA SKAFNET Ohje tuen hakijalle TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE Kansalaisfoorumi tukee taloudellisesti tavoitteellisia ja toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "horsealarm receiver only".

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä horsealarm receiver only. Toimintaperiaate: 1. Kytke virta toistimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "RadioLink only". Kun virta on kytketty toistimeen, laitteen vihreä valo välähtää. 2. Kytke virta vastaanottimeen

Lisätiedot

Sähköisen asiointipalvelun käyttö Vuoden 2017 toiminta-avustushakemuksen täyttäminen

Sähköisen asiointipalvelun käyttö Vuoden 2017 toiminta-avustushakemuksen täyttäminen 1 KÄYTTÖOHJE Sähköisen asiointipalvelun käyttö Vuoden 2017 toiminta-avustushakemuksen täyttäminen. 1. KIRJAUTUMINEN Mene sähköisen asioinnin sivustolle: https://pirkkala.ktasiointi.fi/hta/ Kirjaudu sisään

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 stop BREWING heißes wasser B-2264 empty low temperature empty Käyttöohje Cafitesse 400 - LED-merkkivalot LED (vihreä) LED (keltainen) LED (punainen) LED (punainen) stop BREWING

Lisätiedot

Y-type ohjelma käynnistetään painamalla seuraavaa ikonia työpöydältä: Kirjaudu sisään kirjoittamalla työnumerosi (7XXX) ja salasanasi

Y-type ohjelma käynnistetään painamalla seuraavaa ikonia työpöydältä: Kirjaudu sisään kirjoittamalla työnumerosi (7XXX) ja salasanasi 1 1. Käynnistä ohjelma ja kirjaudu sisään Y-type ohjelma käynnistetään painamalla seuraavaa ikonia työpöydältä: tai käynnistämällä Internet Explorer Kirjaudu sisään kirjoittamalla työnumerosi (7XXX) ja

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Näytteenotto-ohje alkuraskauden seulontanäytteiden (B -VRAb-Gr, S -ÄITSEUL, S -Tr1Seul) ottamiseen

Näytteenotto-ohje alkuraskauden seulontanäytteiden (B -VRAb-Gr, S -ÄITSEUL, S -Tr1Seul) ottamiseen PREANALYTIIKKA Sivu 1(5) Versio:17.10.2013 Laatija: Hannele Kangas, Teija Kaukosalmi-Virtanen Marja-Liisa Kallio-Hägg 17.10.2013 Tarkastaja: Helene Markkanen Anne Lindqvist, Maija Lappalainen, Katja Salmela

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

KL1000 Ohjelmointi-ja toimintaohjeet

KL1000 Ohjelmointi-ja toimintaohjeet KL1000 Ohjelmointi-ja toimintaohjeet YHTEENSOPIVUUS Tämä ohje on pystymalliselle lukolle. Muiden versioiden koodit ovat erilaiset. Valmistuspäivästä 4/2014 alkaen KOODIT Perusasiat Lukossa on kolme eri

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Kauko-ohjaimen käyttöohje. Part No.: R08019034086. OM-GS02-1009(0)-Acson FAN SWING MODE TURBO TIMER OFF CANCEL. Acson A5WM15JR Acson A5WM25JR

Kauko-ohjaimen käyttöohje. Part No.: R08019034086. OM-GS02-1009(0)-Acson FAN SWING MODE TURBO TIMER OFF CANCEL. Acson A5WM15JR Acson A5WM25JR Kauko-ohjaimen käyttöohje Part No.: R08019034086 OM-GS0-1009(0)-Acson Acson A5WM15JR Acson A5WM5JR 1 6 7 9 3 4 5 13 1 11 8 10 Kiinnitys seinään Paristojen asennus (AAA.R03) Paristot 1) Tyyppi AAA R03 )

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Avaa päävalikosta Asiakas kortisto luo Asiakasrekisteri kortti asiakkaalle. Kun luot asiakkaan klikkaa "lisää" valitse Kyllä ja "lisää uusi kortti/rivi?" Täytä asiakkaan tiedot,

Lisätiedot

Oodi ja Laturi Ohje opinnäytteiden kirjaamisesta Oodiin, pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt

Oodi ja Laturi Ohje opinnäytteiden kirjaamisesta Oodiin, pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt Oodi ja Laturi Ohje opinnäytteiden kirjaamisesta Oodiin, pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt 20.10.2015 Kuva: Sanna Waris Laturi Oulun yliopistossa Oulun yliopiston kirjasto ottaa syksyllä 2012 käyttöön

Lisätiedot

Tuo poistetut tiedot takaisin

Tuo poistetut tiedot takaisin PELASTUS VIIME HETKELLÄ: UUSI OHJELMA palauttaa tiedostoja kiintolevyltä cd-levyltä usb-muistilta muistikortilta Tuo poistetut tiedot takaisin TIETOJA VAIKEUSTASO Helppo Keskitaso Vaikea JÄRJESTELMÄ Windows

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

Käyttäjä. Palvelun käyttöohje

Käyttäjä. Palvelun käyttöohje Käyttäjä Palvelun käyttöohje 4.7.2014 Sisällysluettelo Kirjautuminen... 2 Omat toimeksiannot... 3 Poimiminen... 4 Hylkääminen... 4 Peruuttaminen... 5 Käyttäjätilin muokkaus... 6 Sähköposti... 6 Nimi- ja

Lisätiedot

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon

Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Ohjeet Minifactory 3 tulostimen käyttöönottoon Jooseppi Järvinen Turun normaalikoulu 28.8.2014 1 Nämä ohjeet on laadittu Minifactory 3 tulostimen käyttöönottokoulutuksessa ja näiden ohjeiden mukaisesti

Lisätiedot

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

Ulkoiset laitteet Käyttöopas

Ulkoiset laitteet Käyttöopas Ulkoiset laitteet Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

GRIPO S331K Langaton näppäimistö

GRIPO S331K Langaton näppäimistö GRIPO S33K Langaton näppäimistö Asennus- ja käyttöohje Esittely Tämä langaton näppäimistö toimii usean GRIPO hälytysjärjestelmän kanssa (esim. HA5, HA52, H302Y ja H302W). 5 6 7 pois päältä (paitsi silloin

Lisätiedot

KANSALAISFOORUMIN TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE JA SKAFNET. Ohje tuen hakijalle

KANSALAISFOORUMIN TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE JA SKAFNET. Ohje tuen hakijalle KANSALAISFOORUMIN TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE JA SKAFNET Ohje tuen hakijalle TUKI YHTEISÖLLISELLE OPINTORYHMÄLLE Kansalaisfoorumi tukee taloudellisesti tavoitteellisia ja toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

Päivitetty 17.1.2014. JETI pikaohje. Ennakkosuunnitelman luonti

Päivitetty 17.1.2014. JETI pikaohje. Ennakkosuunnitelman luonti Päivitetty 17.1.2014 JETI pikaohje Ennakkosuunnitelman luonti 1/5 Uuden ennakkosuunnitelman luonti Voit luoda uuden ennakkosuunnitelman kahdella tavalla: 1. Joko luomalla uuden ennakkosuunnitelman tyhjältä

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

Mem-O-Matic 6900 laitteiston käyttäjänohje

Mem-O-Matic 6900 laitteiston käyttäjänohje YLEISTÄ...2 KUTSUPANEELIN KÄYNNISTÄMINEN, SAMMUTTAMINEN (Off/On)...2 LYHYT OPASTUS LAITTEISTON KÄYTTÖÖN KUTSUPANEELILTA...2 Sulje kirjoitin (kutsulaitteelta)...3 Avaa kirjoitin (kutsulaitteelta)...3 Hälytyksen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla.

HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla. RAHAN LATAAMINEN COMET-MAKSULAITTEESEEN SATUNNAISKOODEJA KÄYTTÄMÄLLÄ HUOMAUTUS! Älä kytke Cometia USB-kaapelilla tietokoneeseesi, kun lataat satunnaiskoodeilla. Voit käyttää Comet maksulaitteen lataamista

Lisätiedot

A10 GSM vanhusvahti. Asennusohje. Ver 1.1 Päiväys: 2013 05 01 Viimeisin versio tästä ohjeesta löytyy:

A10 GSM vanhusvahti. Asennusohje. Ver 1.1 Päiväys: 2013 05 01 Viimeisin versio tästä ohjeesta löytyy: A10 GSM vanhusvahti Asennusohje Ver 1.1 Päiväys: 2013 05 01 Viimeisin versio tästä ohjeesta löytyy: http://www.microdata.fi/pdf/kingpigeon/kingpigeon_a10_asennusohje.pdf Laitteen maahantuoja: Microdata

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1. 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4. 1.2 Raportin katselu 8. 1.3 Raportin tulostus 10. 1.

1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1. 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4. 1.2 Raportin katselu 8. 1.3 Raportin tulostus 10. 1. Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4 1.2 Raportin katselu 8 1.3 Raportin tulostus 10 1.4 Kommentointi

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma Kuva 1 MrSmart on digitointilaite PC:lle Yleistä MrSmart on sarjaliikenteellä toimiva sarjaliikennedigitoija. Laite mittaa

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

Kauko-ohjauslaite GSM rele 2011 v 24.10.2010

Kauko-ohjauslaite GSM rele 2011 v 24.10.2010 Kauko-ohjauslaite GSM rele 2011 v 24.10.2010 Gsmreleen päätoiminnat Etälaiteiden kauko-ohjaus vanhan GSM-puhelimen avulla Laitteessa on neljä releettä ja kaksi lisäohjausta. Yhteensä kuusi ohjausta. Releiden

Lisätiedot