Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Palvelualoite koekäyttöön Hämeenlinnassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Palvelualoite koekäyttöön Hämeenlinnassa"

Transkriptio

1 Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Palvelualoite koekäyttöön Hämeenlinnassa KV Valtuutettu Sari Rautio jätti valtuustolle, siitä ennen kokousta puheenjohtajalle ilmoitettuaan, seuraavan kirjallisen valtuustoaloitteen, jonka olivat hänen lisäkseen allekirjoittaneet valtuutetut Antti Korpimaa, Terttu Mertanen, Harri Lintumäki, Mauri Iivonen, Pekka Kääriäinen, Jarmo Kulmala, Reijo Saksa, Jarmo Vainio, Juha Tuomi, Vesa Kaloinen, Antti Ahonen, Katriina Laaksonen, Jari Kattainen, Tapio Vekka, Timo Saviniemi ja Juha Kallioinen: Palvelualoitemenettelyssä kunta (tai muu hankintayksikkö) ilmoittaa altistavansa osan omasta palvelutuotannostaan kuntalaisten ja yritysten kehitysideoille ja lupaa järjestää varsinaisen tarjouskilpailun jos aloitteentekijä näyttäisi tekevän kunnan palvelut halvemmalla tai parempilaatuisina. Palvelualoitemenettelyä on käytetty esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa. Hämeenlinnassa tulisi kokeilla palvelualoite-käytäntöä, jossa kunnan ulkopuolinen toimija, esimerkiksi järjestö, säätiö tai yritys, voi esittää haasteen jonkun kaupungin palvelun tai sen osan tuottamisesta paremmin kuin kaupunki itse. Kaupungilla olisi velvoite arvioida haastetta ja vastata siihen. Kaupunki siis arvioi itse onko haaste kaupungille edullisempi tapa järjestää palvelu. Palvelualoitekäytäntö toisi hyvän lisän palvelurakenteiden uudistumiseen, monituottajamallin kehittymiseen ja kaupungin oman palveluntuotannon kehittymiseen. Se myös mahdollistaa edelleen kustannustietoisuuden kasvua. Ensisijaisesti palvelualoitetta voitaisiin käyttää palvelutarpeen kasvaessa. Palvelualoitemenettelyllä saadaan kuntalaisten ja yritysten ideat paremmista tai tehokkaammista palveluista hyödynnettyä. Näin se toimisi myös lähivaikuttamisen välineenä. Me allekirjoittaneet esitämme, että Hämeenlinnan kaupungissa käynnistetään palvelualoitekokeilu. Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. KH Valmistelija: hallintopäällikkö Katri Kaukosalo, p Hämeenlinnan kaupungin hallintosäännön 3. luvun VALTUUSTON TYÖJÄRJESTYS 5 :n mukaan: Kokouksessa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen on valtuustoryhmällä ja valtuutetulla oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kaupungin toimintaa ja hallintoa koskevista asioista. Aloite annetaan puheenjohtajalle. Aloitetta ei heti oteta käsiteltäväksi, vaan se lähetetään kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Aloite on tuotava valtuuston käsittelyyn 6 kuukauden kuluessa sen jättämisestä.

2 Hellsténin ehdotus: Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen kaupunginlakimies Merja Korhosen valmisteltavaksi. Valmistelu tulee suorittaa mennessä. Päätös: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. _ KH Valmistelija: kaupunginlakimies Merja Korhonen, puh Palvelualoitteesta ei ole lainsäädäntöä. Helsingissä lainsäädännöllisenä taustana on pidetty kuntalain 28 :ssä säädetty kuntalaisen aloiteoikeutta. Palvelualoitekäytännöllä tarkoitetaan oikeutta tehdä palvelualoite jonkin kaupungin toiminnon tai palvelun tuottamisesta aloitteentekijän toimesta nykyistä kustannustehokkaammin ja laadukkaammin. Palvelualoitemenettelyn käyttöönotto on kunnissa vapaaehtoista. Palvelualoitemenettelystä ei ole Suomessa kokemuksia. Se on Ruotsissa käytössä noin 40 kunnassa ja yhdessä aluehallintoyksikössä. Suomessa Helsingin kaupunki on päättänyt kokeilla tänä vuonna palvelualoitetta nuorisoasiainkeskuksessa ja rakennusvirastossa. Mikäli palvelualoitemenettely otetaan käyttöön palvelualoitteen tekijä toimittaa aloitteensa ao. lautakunnalle tai liikelaitoksen johtokunnalle, jonka toimialaan toiminto tai palvelu kuuluu. Aloitteen kohde tulisi olla määritelty tarkkaan, aloitteen tulisi sisältää kuvaus resursseista, kustannuksista ja laadun takaamisesta. Aloitteen tulisi myös sisältää kuvaus aloitteentekijän sopivuudesta ja valmiudesta aloitteessa tarkoitettujen toimintojen tai palvelujen tuottamiseen. Lautakunnan tai johtokunnan tehtävänä olisi tutkia aloitteen soveltuvuus ja palvelualoitteen kaikki vaikutukset ao. toiminnolle tai palvelulle ja kaupungille. Lautakunta tai johtokunta tekisi perustellun päätöksen palvelualoitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Mikäli palvelualoite hyväksytään, toiminnon tai palvelun tuottamisesta tulee järjestää hankintalain mukainen tarjouskilpailu. Lähde: Palvelualoitekäytäntö Helsingin kaupungissa Pyydetyt lausunnot Tilaajajohtajilta on pyydetty aloitteen johdosta lausuntoa. VASTAUS LAUSUNTOPYYNTÖÖN ( Korhonen) PALVELUALOITTEESTA Yhteenveto Lausuntopyyntö perustuu Sari Raution ja usean valtuutetun tekemään valtuustoaloitteeseen palvelualoitteen koekäyttöön Hämeenlinnassa. Lausuntoon on koottu tilaajien (Lindberg, Rimpelä, Nurmikari, Harjula), palvelutuotannon (Raukko) ja henkilöstöhallinnon (Hätinen) näkökulmat, jotka on kerätty yhteenvedon perään valottamaan esiin tuotuja näkökulmia.

3 Keskeiset näkökulmat, joihin suhteessa palvelualoitetta tulee arvioida ovat: - palvelualoitteen käsittelyprosessi ja aloitteen arviointi osana päätöksentekoa - johtaako palvelualoite osaoptimointiin ja kermankuorintaan palvelualoite edellyttää hyvät seurantamenetelmät - palvelualoitteen kautta ulkoistettujen kokonaisuuksien ohjaaminen osana palveluprosesseja - palvelualoitteen satunnaisuus vs. suunnitelmallinen ja strateginen monituottajamalliin siirtyminen - oman palvelutuotannon mahdollisuudet joustoihin, jotta kustannuksia ei jää omaan palvelutuotantoon ulkoistustilanteissa - hankintojen kokonaisuuksien valmistelu ei voi olla tempoilevaa - edellyttää oman palvelutuotannon mahdollisuutta osallistua kilpailutuksiin - johtaako liikkeenluovutuksiin, jossa henkilöstöä mukana - menettely on avoin. Ovatko yritykset halukkaita esittelemään innovatiiviset ratkaisunsa kilpailutuksen pohjaksi? - palvelualoite vuoropuhelun muotona - tukipalvelut ja palvelualoite - edellyttäisi tilaajan vahvistamista, sillä aloitteiden käsittely työläämpää kuin suunnitelmallinen hankintastrategia - positiivista se, että uusia (innovatiivisia) ideoita ja tapoja julkisten palveluiden toteuttamiseen - palvelualoitteen positiiviset dynaamiset vaikutukset kaikkiin toimijoihin - riskinä elämänkaarimallin ja palvelukokonaisuuksien pirstoutuminen - voisi kehittää myös sisäistä toimintolaskentaa - missä sektoreilla suurin hyöty pitäisikö rajata? - päätöksenteko-oikeus pitää säilyttää kokonaisarvioinnin pohjalta järjestämisvastuullisella taholla (lautakunta) - henkilöstö palvelualoitteen tekijänä - henkilöstön asema - palvelualoitteen henkilöstövaikutusten arvioinnin määrittely osana prosessia - palvelualoitteen suhde Hämeenlinnan palvelu- ja hankintastrategiaan Hämeenlinnassa palveluhankinnat perustuvat tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun, jotta julkisella rahalla saadaan väestölle palveluista aina eniten vastinetta. Erityisesti palveluhankinnoissa hinta ei ole koskaan ainoa palveluiden hankkimisen kriteeri. Palveluissa kokonaistaloudellisuus koostuu hinnan, palvelun asiakaslaadun ja teknisen laadun sekä vaikuttavuuden kokonaisarviosta. Tulevaisuuden hankinnoissa erityisesti palveluiden laatu ja vaikuttavuus korostuvat. Mikäli palvelualoite otetaan käyttöön, on nämä tekijät huomioitava palvelualoitteen käytännön toteutuksessa. Kokonaisuutena palvelualoitteen käyttöönotossa nähdään monia rajapintoja sekä riskejä ja mahdollisuuksia. Mikäli palvelualoite päätetään ottaa käyttöön, olisi sitä tarkoituksenmukaista ensin kokeilla suunnitelmallisesti pilottihankkeena rajatulla toiminta-alueella. Jos kokemukset ovat myönteisiä, voidaan palvelualoitteen käyttöalaa laajentaa uusille sektoreille.

4 Tilaajien näkökulmat (Markku Nurmikari, TETOLA) Järjestelmä lähtee siitä, että olemassa oleva palvelu korvataan uudella yrittäjällä, joka vakuuttaa tuottavansa palvelun paremmin kuin nykyinen. Uuden palveluntuottajan valinta edellyttää sitä, että palvelun hankkija uskoo uuden yrittäjän lupauksiin ja kilpailuttaa palvelun. Palvelualoitteesta siirtyminen hankintaan edellyttää aina arviointia siitä, onko aloitteessa mainitut hyödyt realisoitavissa. Terveyspalveluiden osalta odotettavissa olisi, että useat yritykset tarjoavat suurten kokonaisuuksien palveluja kuten terveyspalveluiden (osa)ulkoistamista. Näissä tilanteissa olemassa olevat hoitoketjut ja koetellut yhteistyökuviot joudutaan rakentamaan ainakin osittain - uudelleen. Palvelualoite voi tulla varsin rajatulle pienelle sektorille, mikä tekee kokonaisuuksien hallinnan haasteelliseksi ja edellyttää tilaajalta hyviä seurantamenetelmiä. Palvelualoitteita voi kohdistua satunnaisesti mihin toimintaan tahansa. Jos halutaan suunnitelmallisesti käyttää useita (parhaita) tuottajia, voi nykyiselläänkin kilpailuttaa niitä toimintoja, jotka halutaan toteuttaa monituottajamallilla. Keskeinen kysymys ja riski on se, miten estetään kermankuorinta ja osaoptimointi. Nykyisten tuottajien sparrausvaikutus palvelualoitteeseen ilmeisimmin sisältyy. (Leena Harjula, IKLA) Keskeinen kysymys on, miten palvelualoite liitetään palvelu- ja hankintastrategian linjauksiin. Em. strategia on ollut suunnitelmallinen hankintojen peruslinjaus, joka täytynee joka tapauksessa päivittää ensi valtuustokaudella. Palvelualoite on mielenkiintoinen tapa päättää hankinnoista hyvin lyhyellä suunnitteluaikataululla ja saattaa avata hallitsemattoman ulkoistamisen ja tempoilevan palveluntuottamisen. Ikäihmisten lautakunnassa palveluiden tuottamisrakenteen muutosta suunnitellaan pitkäjänteisesti, sillä myös oman palvelutuotannolla on raja, kuinka paljon tuotannontekijät voivat joustaa. Palvelualoitemallin riskinä on, että kaupungin oma tuotanto olisi kaiken aikaa veitsenterällä, milloin joku yritys tekisi aloitteen ja lautakunta päättäisi tarttua siihen ja kilpailuttaa toiminnan. Ruotsissa päätökset oli tehty varsin nopealla aikataululla - parissa kuukaudessa. Omalle palvelutuotannolle täytyy pystyä takaamaan pidempijänteinen toiminta ja sopimukset. Lautakunnan käytännön kokemuksen perusteella uuden hankinnan valmistelu vaatii aikaa - käytännössä liki vuoden, jos tuotteistusta ei ole tehty valmiiksi. Kun hankinta toteutetaan uuden idean pohjalta niin kysymyksessä on todenköisesti aivan uusi toimintamalli, jonka pohjalta hankinnan toteutus lähtee nollapisteestä. Palvelualoitemalli edellyttäisi sitä, että omalla palvelutuotannolla täytyy olla vaihtoehtona osallistua kilpailutuksiin. Myös liikkeenluovutus on otettava vaihtoehdoksi palvelualoitteissa, sillä kaupunki tuskin kykenee yt-menettelyn avulla aina oman henkilöstön uudelleensijoittamiseen.

5 Lisäarvo ja käyttömahdollisuudet Lisäarvoa (ideat ja uudet toimintamallit) voi syntyä erityisesti niillä toimialueilla, joissa ulkopuolisia hankintoja ei ole. Ovatko yritykset valmiita palvelualoitemallin mukaiseen avoimeen menettelyyn, jossa liiketoimintaideat tuodaan julki ja niitä käytetään kilpailutuksen pohjana. Epäilen, että se voi olla vaikeaa ja aloitteita tulee vähän. Jos taas niitä käsitellään liikesalaisuutena, niin voidaanko aloitteen tarkoituksenmukaisuutta arvioida avoimesti? Ikäihmisten palveluissa sekä mielenterveys- ja vammaispalveluissa palvelualoitteiden lisäarvo jääneen vähäiseksi, kun ostoja on niin paljon. Eli näillä alueilla se toimisi lähinnä vuoropuheluna yrittäjien kanssa, jonka pohjalta aina seuraavaa hankintaa voidaan kehittää. Kotihoidossa voisin kuvitella, että aloite voisi tulla jonkun alueen esim. Rengon kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan sekä terveyspalvelujen järjestämisestä. Tukipalveluissa palvelualoite voisi olla kiinnostava ja uusia ideoita saattaisi olla tarjolla. Sielläkin tosin palveluja on jo ulkoistettu ja kysymys olisi tälläkin osa-alueella hankintojen kehittämisestä. Palvelualoite vaatii kaupungissa oman osaajan, niinkuin Ruotsin mallissa oli kuvattu - eli on valjastettava prosessijohtaja, joka neuvoo ja ohjaa aloitteen tekemisessä ja johtaa käsittelyprosessia. Todennäköisesti järjestelmä vaatisi tilaajan vahvistamista. Aloitteen arviointi ja päätöksenteon valmistelu vaikuttaa haastavalta. Kuinka voidaan etukäteen varmistua, että toteutettu palvelu on halvempaa, laadukkaampaa sekä vaikuttavampaa. Miten varmistetaan palveluntuottajan kyvykkyys tuottaa palvelu niinkuin on luvannut. Tämä riski on tosin kaikessa hankinnoissa niin sisäisissä kuin ulkoisissa. Palvelualoitemallissa tulee mielikuva, että ulkoistamispäätös tehdään nopealla aikataululla ja ehkä kevyimmin perustein kuin nykyisessä suunnittelumallissa, jota on kehitetty innovatiivisten hankintojen (palvelulupaukset, vaikuttavuustavoitteet, bonukset ja sanktiot hankinnan elementteinä). Nopeuteen sisältyy sekä riskejä että mahdollisuuksia. Palvelualoitemallin tyyppinen toiminta voisi toteutua jo nykyisessä yhteistyörakenteessa yrittäjien kanssa. Yrittäjillä on tällä hetkelläkin mahdollisuus tehdä ehdotuksia palvelujen uudelleenjärjestelyistä ja joku tuottaja on niitä tehnytkin. Aloitteiden jatkokäsittelylle ei ole Hämeenlinnassa määrämuotoista prosessia. Keskeinen asia on, että palvelualoite velvoittaa ltk:n käsittelemään asian ja tekemään siitä päätöksen. Aloitteiden käsittely ja sen vaatima resurssi on oma kysymyksensä, jos niitä runsaammin rupeaa tulemaan. (Markku Rimpelä, LANULA, ELALA) Palvelualoitemallin vahvuutena on, että menettely alistaa oman palvelutuotannon kriittiseen tarkasteluun puhuttaessa palvelujen hinnasta ja laadusta. Lisäksi palvelualoite voi avata uusia mahdollisia palvelutuotannon malleja ja valituille alueille saadaan näin ulkoisten tuottajien kehittämiä toimintamalleja. Kaupungilla pitää olla aloitteiden arviointi ja rajaamisoikeus kokonaisarvioinnin perusteella.

6 Palvelualoitemallin käyttöönoton uhkina ovat elämänkaarimallin pirstoutuminen, jos kilpailutukseen alistettavat alueet ja toiminnot ovat pieniä. Lisäksi koordinnoinnin, neuvonnan ja ohjauksen tarve lisääntyy. Riskinä on myös se, että palvelualoitteen kautta kilpailutettu toimija ei pysty toimimaan ja järjestämisvastuulla oleva palvelu jää kaupungin syliin. Toteutuuko monituottajuus palvelualoitemallissa strategisen yhtenäisyyden kustannuksella? Keskeisenä kysymyksenä on, voiko kaupungin oma palvelutuotanto osallistua kilpailuun, jolloin saataisiin mitattu oman palvelutuotannon kyky tuottaa palvelut yhtä tehokkaasti kuin haastaja? Jos kaupungin linjaus palvelualoitteeseen on positiivinen, niin etenemistavan suunnittelu on keskeinen tekijä. Olisi viisainta edetä pilottien kautta. Palvelutuotannon näkökulma (Raukko) Mietittävä mitä lisäarvoa palvelualoite tuo nykyiseen monituottajamallin kehittämispolkuun, joka on linjattu palvelu- ja hankintastrategiassa? Palvelualoitemallissa yksityiset palveluntuottajat ovat avoimesti aktiivisia ja tällöin vuoropuhelu yksityisen ja julkisen välillä saa uuden luonteen. Palvelualoitemallin avulla voisi edelleen kehittää kaupungin omien palvelujen tuotteistusta ja kustannuslaskentaa. Jos yksityinen esittää tekevänsä jonkun palvelun halvemmalla, pitää löytyä aukoton tapa laskea vertailuhinnat, joten aloitteilla voisi olla dynaamisia vaikutuksia kaupungin omaan kustannuslaskentaan. Lisäksi palvelualoitteen kautta voisi löytyä sellaisia asioita/palveluja, joiden ulkoistamisen hyötyjä ei ole vielä arvioitu. Miten rajataan? Ruotsin mallissa ulkopuolelle oli jätetty enemmän kuin meillä jo on ulkoistettu (esim. vanhustenpalvelut). Jos palvelualoite otetaan käyttöön, Hämeenlinnassa voisi siis jättää Ruotsia enemmänkin vapautta sille, mihin palvelualoite voidaan kohdistaa. Tällä hetkellä kiinnostavinta olisi kokeilla palvelualoitetta kaupungin yhtiöiden tuottamien tukipalvelujen kilpailuttamisessa. Tämä voisi tuoda tehokkuushyötyjä omalle palvelutuotannolle ja koko kaupungin talouteen. Palvelualoite toisi mahdollisesti esille erilaisia tukipalvelujen tuottajia ja haastaisi poliittista keskustelua kohdistumaan tukipalvelujen hintoihin ja laatuun. Miten varmistetaan laatu/hinta/tasapuolisuus? Jos palvelualoite otetaan käyttöön, ehdoton päätöksenteko-oikeus pitää olla palvelujen järjestämisvastuussa olevalla lautakunnalla ja tukipalvelujen osalta kaupunginhallituksella. Palvelualoitteen käyttöönotto edellyttää tasokkaan valmistelun, vertailukelpoiset laatumäärittelyt sekä vaihtoehtojen kaikkien kustannusten ennakoinnin. Tämä saattaisi edellyttää myös tilaajapuolen vahvistamista, esim. siirtämällä henkilöstöä tuotannosta tilaamiseen. Palveluiden järjestämisroolia on vahvistettava, jos oma tuottaminen vähenee ja hankinta ulkoa lisääntyy. Jos palvelualoitteen kautta päädytään ulkoistamiseen, pitää tehdä normaali hankintamenettely kilpailutuksineen ja varmistaa että kaikilla tarjoajilla olla mahdollisuus osallistua. Aloite ei ole tarjous. Kun ulkoistamisesta päätetään, pitää henkilöstön/muiden kulujen sopeutusaika olla riit-

7 tävä, mikä on ollut tähän astikin käytäntönä. Ei saa syntyä päällekkäisiä kustannuksia. Käyttöönotto? Jos fokus saadaan omien yhtiöiden tuottamiin tukipalveluihin (kiinteistöhuolto, siivous, ateriat, työterveys, vuokratyövoima, talous- ja palkkahallinto), niin palvelualoitteesta voisi syntyä hyötyjä. Jos palvelualoite rajautuu pelkästään omaan palvelutuotantoon, ei aloite tuo paljon lisäarvoa. Ikäihmisten lautakunta sekä Yhdyskuntalautakunta ulkoistavat jo nykyisen palvelu- ja hankintastrategian oloissa. Lasten ja nuorten lautakunta supistaa omien varhaiskasvatuspalvelujen tuotantoa sitä mukaan kun yksityisiä tarjoajia tulee kentälle. Perusopetukseen palvelualoite sopii huonosti ja psykososiaalisten palveluiden volyymit ovat pieniä. Terveyspalvelujen ulkoistamisen hyödyistä ja vaikutuksista on vaikea sanoa, mutta tässä tilanteessa palvelurakennemuutokset ohjaavat kehitystyötä. Henkilöstö palvelualoitteiden tekijänä (Hätinen) Suomalaisessa tausta-aineistossa ei ollut mainintaa henkilöstön roolista. myöskään Ruotsin malleissa eivät painottuneet henkilöstön tekemät aloitteet. Tosiasiallisesti henkilöstön intressi voisi koskea vain ns. välituotepalveluja, jossa hankitaan omaa tuotantoa täydentäviä palveluja. Henkilöstön intressi ei ole tehdä omaa asemaansa heikentäviä palvelualoitteita. Ainostaan vakavassa työvoimapulatilanteessa henkilöstöllä voi olla intressi saada työvoimatäydennystä yksityiseltä sektorilta. Tällainen tilannehan on jo nyt lääkäreiden vuokratyövoiman palkkaamisen yhteydessä. Palvelualoitteiden henkilöstövaikutukset Kuntalaisten ja yritysten palvelualoitteiden toimivuuden arviointiin tulee liittää aina henkilöstövaikutusten arviointi. Lisäksi palvelualoitteiden laadinnan ja käsittelyn pelisääntöihin tulee sisältää tämä osio. Pahin tilanne voisi syntyä tilanteessa jossa palvelualoite johtaa toiminnan ulkoistamiseen ja samalla kunnalle jää henkilöstö käsiin. Irtisanominen kuntasektorilla on monimutkaista, koska työvoiman rekrytointitarve on jatkuvaa huolimatta ulkoistamisesta. Sama tilanne voi syntyä myös jo käytössä olevassa Hämeenlinnan monituottajamallissa, jossa oman palvelutuotannon rinnalle kilpailutetaan ulkoisia palvelutuottajia ellei henkilöstövaikutuksia arvioida. Riskinä on, että ajaudutaan tilanteeseen, jossa käsissä onkin päällekkäiset kustannukset. Johtopäätökset Ratkaisevaa eroa Hämeenlinnan nykyiseen PAHA-strategian mukaiseen monituottajamalliin en näe tässä palvelualoitemallissa olevan. Se voisi kuitenkin tuoda uutta vireyttä kuntalaisten aktivoitumisen muodossa ja ehkä uutta peilipintaa palvelutuotannon arviointiin. Arvion mukaan henkilöstöllä ei ole juurikaan roolia mallissa. Lausunnon koonnut: Jukka Lindberg Tilaajajohtaja Terveyden ja toimintakyvyn sekä

8 Ikäihmisten palvelut Tilaajajohtaja Päivi Salorannan lausunto Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut jakaantuvat kolmeen merkittävään osaan: tilaaminen, viranomaistyö sekä palvelujen tuottaminen. Palvelualoite kohdistuu kunnan palvelujen tuottamiseen, mikä merkitsee yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen osalta lähinnä maan rakentamista ja kunnossapitoa. Viranomaistyötä, maankäytön suunnittelua ja kiinteistötoimen tehtäviä ei ole mahdollista toteuttaa ulkopuolisin voimin. Maanrakennus ja kunnossapito ovat hyvin kilpailutettuja ja käytännössä yritykset voivat osallistua palvelujen tarjoamiseen jo nykyisellään. Toiminta edellyttää myös erityisosaamista ja kalustoa, joka rajaa muut kuin yritykset tarjoamisen ulkopuolelle. Palvelualoitteen tarkoittama toiminta on kuitenkin kannatettavaa, kun on kyse joistain eri toimintojen väliin sijoittuvista isännöttömistä toiminnoista, jotka voivat vaatia eri yksiköiltä lopputulokseen nähden paljon työtä. Näitä ovat esimerkiksi jätehuolto, josta esimerkkinä on nuorten oman yhdistyksen järjestämä keräyspiste, sen organisointi ja valvonta. Helsingin palvelualoitekäytäntö ja KPMG Ruotsin palvelualoitteen kuvaus ovat asiakirjoissa. Pyydetyissä lausunnoissa on viitattu kaupungin palvelu- ja hankintastrategiaan ja toivottu palvelualoitteen linjaamista siellä. Lisäksi on toivottu etenemistä pilottien kautta. Kaupunginhallitus on juuri päättänyt käynnistää kaupungin strategiatyön, Hämeenlinna Sen mukana palveluja hankintastrategia tulee päivitettäväksi. Ennen palvelu- ja hankintastrategiaan tehtäviä linjauksia olisi hyvä toteuttaa pilottipalvelualoitehanke, josta saatavia kokemuksia voitaisiin hyödyntää palvelu- ja hankintastrategiaa päivitettäessä. Tarkoituksenmukaista olisi, että kehitysjohtaja etsii ja esittää pilottipalvelualoitekohdetta. Pilottikohde ei saisi vaarantaa kaupungin henkilöstön asemaa, joten aloituskohde voisi löytyä laajenevan palvelutuotannon taikka päättyvän ostopalvelun piiristä. Isosuon ehdotus: Kaupunginhallitus päättää 1. merkitä saadun palvelualoitemenettelyä koskevan informaation tiedoksi, 2. että kehitysjohtaja esittää pilottipalvelualoitekohdetta, joka toteutetaan siten, että siitä saatavat kokemukset voidaan hyödyntää palvelu- ja hankintastrategian päivittämistyössä, 3. sen lautakunnan tai liikelaitoksen johtokunnan, jonka toimialaan pilottihanke kohdistuu, tulee päättää aloitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, 4. pilottipalvelualoitekohde ei saa vaarantaa kaupungin henkilökunnan asemaa, vaan pilottikohde tulee toteuttaa laajenevan palvelutuotannon tai päättyvän ostopalvelun piiristä ja 5. esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy palvelualoitetta koskevan pilottihankkeen aloittamisen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. Keskustelun kuluessa Sirpa Laakso esitti, että pykälän päätösehdotus muutetaan kuulumaan seuraavasti:

9 Kaupunginhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto päättää 1. merkitä saadun palvelualoitemenettelyä koskevan informaation tiedoksi, 2. käsitellä aloitteen ja mahdollisen pilottikohteen käynnistämisen palvelu- ja hankintastrategian päivittämistyön yhteydessä, 3. hyväksyä edellä esitetyn ja todeta aloitteen loppuun käsitellyksi. Laakson tekemää ehdotusta kannattivat Ritva Oinonen, Anna-Kaisa Häppölä ja Kari Ilkkala. Tapio Vekka kannatti esittelijän pohjaehdotusta. Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, oli päätöksestä äänestettävä. Äänestys suoritettiin seuraavasti: he, jotka kannattivat esittelijän ehdotusta äänestivät jaa ja he, jotka kannattivat Sirpa Laakson kannatettua ehdotusta äänestivät ei. Äänestystapa oli kädennostoäänestys. Äänestyksen tulos oli seuraava: Esittelijän ehdotusta äänestivät Tapio Vekka, Juha Kallioinen, Helena Hirviniemi. Sirpa Laakson kannatettua ehdotusta äänestivät Iisakki Kiemunki, Lulu Riikonen, Ulla Appelroth, Sirpa Laakso, Anna-Kaisa Häppölä, Kari Ilkkala, Ritva Oinonen, Hannu Kärpänen. Puheenjohtaja totesi, että äänestyksen tulos oli: 3 jaa -ääntä ja 8 ei -ääntä. Sirpa Laakson tekemä ehdotus tuli päätökseksi. Päätös: Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että valtuusto päättää 1. merkitä saadun palvelualoitemenettelyä koskevan informaation tiedoksi, 2. käsitellä aloitteen ja mahdollisen pilottikohteen käynnistämisen palvelu- ja hankintastrategian päivittämistyön yhteydessä, 3. hyväksyä edellä esitetyn ja todeta aloitteen loppuun käsitellyksi. Lisätietoja antaa kaupunginlakimies Merja Korhonen, p KV Keskustelun kuluessa valtuutettu Katriina Laaksonen ehdotti, että päätetään asia vt. kaupunginjohtajan alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti ja hyväksytään palvelualoitetta koskevan pilottihankkeen aloittaminen. Valtuutettu Juha Tuomi kannatti valtuutettu Katriina Laaksosen tekemää ehdotusta. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa valtuutettu Katriina Laaksonen oli tehnyt valtuutettu Juha Tuomen kannattamana ehdotuksen, että päätetään asia vt. kaupunginjohtajan alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti ja hyväksytään palvelualoitetta koskevan pilottihankkeen aloittaminen. Asiasta oli äänestettävä. Selonteko myönnettiin oikeaksi.

10 Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen, joka hyväksyttiin: he, jotka kannattavat kaupunginhallituksen päätösehdotusta äänestävät jaa ja he, jotka kannattavat valtuutettu Katriina Laaksosen kannatettua edotusta äänestävät ei. Äänestyksessä, joka toimitettiin äänestyskonetta käyttäen, annettiin 42 jaa -ääntä ja 17 ei -ääntä, 0 tyhjää ja 0 poissa. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen ehdotuksen tulleen päätökseksi. Päätös: Kaupunginvaltuusto päätti 1. merkitä saadun palvelualoitemenettelyä koskevan informaation tiedoksi, 2. käsitellä aloitteen ja mahdollisen pilottikohteen käynnistämisen palvelu- ja hankintastrategian päivittämistyön yhteydessä, 3. hyväksyä edellä esitetyn ja todeta aloitteen loppuun käsitellyksi.

Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite seudullisen palvelusetelin käyttöönotosta

Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite seudullisen palvelusetelin käyttöönotosta Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite seudullisen palvelusetelin käyttöönotosta KV 8.2.2010 26 Valtuutettu Sari Rautio jätti valtuustolle, siitä ennen kokousta

Lisätiedot

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Valtuutettu Lulu Ranteen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite kaupunkikonsernin toimitusjohtajien valintaprosessien laadun selvittämisestä sekä laadukkaan rekrytointimallin laatimisesta

Lisätiedot

30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely

30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely 30 suurimman suomalaisen kunnan hankinnat ja palvelualoitemenettely Tutkimuksen tausta Tutkimuksen tilaaja on Keskuskauppakamari ja Helsingin seudun kauppakamari Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Talous- ja suunnittelukeskus 1(12) 28.11.2012 PALVELUALOITEKÄYTÄNTÖ HELSINGIN KAUPUNGISSA

HELSINGIN KAUPUNKI Talous- ja suunnittelukeskus 1(12) 28.11.2012 PALVELUALOITEKÄYTÄNTÖ HELSINGIN KAUPUNGISSA alous- ja suunnittelukeskus 1(12) PALVELUALOIEKÄYÄNÖ HELSINGIN KAUPUNGISSA alous- ja suunnittelukeskus 2(12) Sisältö sivu 1 austaa 3 2 Määritelmä 4 3 avoitteet 4 4 Palvelualoite Ruotsissa ja Uppsalan malli

Lisätiedot

"Suvauksen käyttöönotto Hämeenlinnassa: Tasa-arvonäkökulma osana valmistelua, päätöksentekoa ja palveluja

Suvauksen käyttöönotto Hämeenlinnassa: Tasa-arvonäkökulma osana valmistelua, päätöksentekoa ja palveluja Valtuutettu Sari Raution ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite Suvauksen käyttöönotosta Hämeenlinnassa; Tasa-arvonäkökulma osana valmistelua, päätöksentekoa ja palveluja KV 5.9.2011

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Anu Frosterus jätti yhdessä muiden Karkkilan vihreät valtuustoryhmän valtuutettujen kanssa seuraavan valtuustoaloitteen:

Anu Frosterus jätti yhdessä muiden Karkkilan vihreät valtuustoryhmän valtuutettujen kanssa seuraavan valtuustoaloitteen: Kaupunginvaltuusto 42 25.05.2015 Kaupunginhallitus 131 01.06.2015 Vapaa-aikalautakunta 72 10.11.2015 Vapaa-aikalautakunta 7 02.02.2016 Kaupunginhallitus 26 15.02.2016 Kaupunginvaltuusto 11 14.03.2016 Vastaus

Lisätiedot

Kansallisen kaupunkipuiston laajennus tukisi myös kaupunkistrategian arvoja.

Kansallisen kaupunkipuiston laajennus tukisi myös kaupunkistrategian arvoja. Valtuutettu Päivi Siepin sekä Lulu Riikosen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite kansallisen kaupunkipuiston laajentamisen selvittämisestä KV 31.1.2011 21 Valtuutettu Päivi Sieppi

Lisätiedot

Raision ja seudullisen kotouttamisohjelman hyväksyminen

Raision ja seudullisen kotouttamisohjelman hyväksyminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 104 13.6.2018 Kaupunginhallitus 236 25.6.2018 Asianro 471/05.11.00/2018 104 Raision ja seudullisen kotouttamisohjelman hyväksyminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3576/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3576/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 1 8.5.2017 65 Asianro 3576/00.01.01/2017 Hallintosäännön uudistaminen Päätöshistoria Kaupunginhallitus 8.5.2017 1 Kaupunginlakimies Vesa Toivanen

Lisätiedot

Ohjelmassa on syytä esitellä näiden palvelujen nykytila, kehittämistavoitteet

Ohjelmassa on syytä esitellä näiden palvelujen nykytila, kehittämistavoitteet Valtuutettu Aarne Kaurasen ja valtuutettu Martti Töttölän sekä usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Liikunta- ja kulttuuripoliittisen ohjelman laatiminen Hämeenlinnaan KV 15.6.2015 100

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 18. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 18. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 5223/2015 14.05.00 18 Espoon vesihuollon toiminta-alueen 2016 hyväksyminen (KH-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Petri Vainio, puh. 050 590 8678 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Iisa Järvinen poistui tämän asian käsittelyn aikana klo

Iisa Järvinen poistui tämän asian käsittelyn aikana klo Tekninen lautakunta 17 16.03.2016 Tekninen lautakunta 26 11.05.2016 Kaupunginhallitus 209 30.05.2016 Tekninen lautakunta 72 02.11.2016 Ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelujen järjestämistavan valinta 455/00.01.02.02/2016

Lisätiedot

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi Varavaltuutettu Antti Ahosen ja kahden muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Lapsiperheissä on tulevaisuus lasten kotihoidontuen Hämeenlinna-lisään on löydyttävä kestävä, pysyvä ratkaisu KV

Lisätiedot

Ohjelmassa on syytä esitellä näiden palvelujen nykytila, kehittämistavoitteet

Ohjelmassa on syytä esitellä näiden palvelujen nykytila, kehittämistavoitteet Valtuutettu Aarne Kaurasen ja valtuutettu Martti Töttölän sekä usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Liikunta- ja kulttuuripoliittisen ohjelman laatiminen Hämeenlinnaan KV 15.6.2015 100

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) 275 Kj / Valtuutettu Mirka Vainikan aloite koskien kilpailutuksen seurannan järjestämisestä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu

Lisätiedot

Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto

Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 105 10.6.2013 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 218 6.11.2013 Kaupunginhallitus 84 29.3.2016 Asianro 677/04.03.01/2013 33 Valtuutettu Mika Koiviston

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin organisaatio- ja päätöksentekorakenne

Kemijärven kaupungin organisaatio- ja päätöksentekorakenne Kaupunginhallitus 195 08.06.2015 Kaupunginvaltuusto 59 15.06.2015 Kaupunginhallitus 278 07.09.2015 Kaupunginvaltuusto 81 21.09.2015 Kaupunginhallitus 232 06.06.2016 Kemijärven kaupungin organisaatio- ja

Lisätiedot

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. - - - -

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. - - - - Valtuutettu Hannu Kärpäsen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite erityisen tarkastuksen suorittamisesta eräissä kaupungin yhtiöissä KV 5.9.2011 15 Valtuutettu Hannu Kärpänen jätti valtuustolle,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2138/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 2138/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 15 22.8.2017 Kaupunginhallitus 110 25.9.2017 35 23.10.2017 57 Asianro 2138/12.00.01.00/2017 Kuopiolainen opetus - lupa innostua /

Lisätiedot

Puheenjohtaja ilmoitti, että allekirjoittaneet valtuutetut olivat ennen kokousta ilmoittaneet haluavansa jättää seuraavan aloitteen:

Puheenjohtaja ilmoitti, että allekirjoittaneet valtuutetut olivat ennen kokousta ilmoittaneet haluavansa jättää seuraavan aloitteen: Kaupunginvaltuusto 21 08.02.2012 Työsuojelutoimikunta 16 31.05.2012 Henkilöstöjaosto 33 14.06.2012 Kaupunginhallitus 192 13.08.2012 Kaupunginvaltuusto 86 12.09.2012 Henkilöstöjaosto 15 18.04.2013 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6246/03.00/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6246/03.00/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 (1) Kaupunginhallitus 315 24.10.2016 24 Asianro 6246/03.00/2016 Lausunto sote- ja maakuntauudistusta koskevaan hallituksen esitysluonnokseen Päätöshistoria Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus

Sosiaali- ja terveyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Paraisten kaupungin hyvinvointikertomus Sosiaali- ja terveyslautakunta 30 09.03.2017 Kaupunginhallitus 93 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 35 09.05.2017 75/00.04.00/2017, 200/05.07/2013 Sosiaali- ja terveyslautakunta 09.03.2017 30 Valmistelija

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 23. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 23. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 27.02.2017 Sivu 1 / 1 607/2017 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 41 13.2.2017 23 Valtuustokauden 2013-2017 poikkihallinnollisten kehitysohjelmien päättyminen ja valtuustokauden 2017-2021 poikkihallinnollisten

Lisätiedot

Seutufoorumi

Seutufoorumi Seutufoorumi 5.3.2014 Hattula, Janakkala, Hämeenlinna Anitta Leinonen, Matti Valtonen, Jukka Lindberg, Markku Nurmikari, Leena Harjula, Tuulikki Forssen, Sirpa Ylikerälä, Liisa Lepola, Jari Pekuri, Antti

Lisätiedot

LAUSUNNON ANTAMINEN HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

LAUSUNNON ANTAMINEN HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI LAUSUNNON ANTAMINEN HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Kh 14 18.1.2016 Pääministeri Juha Sipilän hallitus on linjannut 20.10. ja 7.11.2015 tekemillään

Lisätiedot

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja konserniohjeen tarkistaminen

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja konserniohjeen tarkistaminen Kunnanhallitus 57 09.03.2015 Valtuusto 8 30.03.2015 Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja konserniohjeen tarkistaminen 477/00.01.01/2012 Kunnanhallitus 09.03.2015 57 Valmistelija: vs. hallintojohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 109. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 109. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 10.04.2017 Sivu 1 / 1 5307/2016 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 43 13.2.2017 Valtuusto 28 27.2.2017 109 Valtuustokysymys kaupungin toimintojen ulkoistamisesta, sen laajuudesta, seurannasta,

Lisätiedot

PALVELUALOITE. Hankintafoorumi 10.4.2013. Hankintajohtaja Marjo Laine

PALVELUALOITE. Hankintafoorumi 10.4.2013. Hankintajohtaja Marjo Laine Hankintafoorumi 10.4.2013 Hankintajohtaja Marjo Laine 24.4.2013 Palvelualoite tai palveluhaaste (utmanarrätten) Yrityksille ja järjestöille annettu mahdollisuus tehdä aloite kunnan toimialaan kuuluvan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 8809/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 8809/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2018 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 10 23.1.2018 Kaupunginhallitus 53 12.2.2018 23 Asianro 8809/02.05.00.00/2017 Valtuustoaloite terveyskeskusmaksun poistamiseksi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä (Kh)

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä (Kh) 24.09.2014 Sivu 1 / 1 3447/03.00.00/2014 73 Espoon kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta lainsäädännöstä (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Katri Makkonen, puh. 043 825

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 172. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 172. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.05.2016 Sivu 1 / 1 1979/2016 06.00.00 172 Valtuustokysymys Matinkylän terveyspalvelujen siirrosta Tapiolaan ja Puolarmetsän terveysaseman siirrosta Ison Omenan palvelutorille (Kv-asia)

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kuntastrategian hyväksyminen (kv) 642/ /2015

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kuntastrategian hyväksyminen (kv) 642/ /2015 Kunnanhallitus 225 22.06.2015 Kunnanhallitus 243 10.08.2015 Kuntastrategian 2015-2017 hyväksyminen (kv) 642/00.01.03/2015 Kunnanhallitus 22.06.2015 225 Kirkkonummen kunnan voimassaoleva strategia on vuodelta

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kaupunginhallitus 373 06.10.2014 Kaupunginvaltuusto 92 13.10.2014 Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 518/00.01.00/2013 KHALL 06.10.2014 373 Seutukaupunkiverkoston

Lisätiedot

Hallintosäännön muuttaminen 3 luvun :n 3 kaupunginhallitus, 10 luvun 53 :n viranhaltijoiden erityinen ratkaisuvalta ja keskeiset vastuualueet

Hallintosäännön muuttaminen 3 luvun :n 3 kaupunginhallitus, 10 luvun 53 :n viranhaltijoiden erityinen ratkaisuvalta ja keskeiset vastuualueet Kaupunginhallitus 373 19.09.2016 Kaupunginhallitus 408 11.10.2016 Kaupunginvaltuusto 99 17.10.2016 Hallintosäännön muuttaminen 3 luvun :n 3 kaupunginhallitus, 10 luvun 53 :n viranhaltijoiden erityinen

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi

Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi Perusturvalautakunta 17 02.03.2017 Kunnanhallitus 84 06.03.2017 Kunnanvaltuusto 19 13.03.2017 Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi 129/03.00/2017

Lisätiedot

Elämänkaari-malli ja ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa. 2.4.2008 /suunnittelupäällikkö Päivi Heinonen

Elämänkaari-malli ja ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa. 2.4.2008 /suunnittelupäällikkö Päivi Heinonen Elämänkaari-malli ja ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa 2.4.2008 /suunnittelupäällikkö Päivi Heinonen Uusi Hämeenlinna palvelujen uudistamisen tavoitteita (HML KH 12/2005) 1) Palveluiden tuottavuuden

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin organisaatio- ja päätöksentekorakenne

Kemijärven kaupungin organisaatio- ja päätöksentekorakenne Kaupunginhallitus 195 08.06.2015 Kaupunginvaltuusto 59 15.06.2015 Kaupunginhallitus 278 07.09.2015 Kaupunginvaltuusto 81 21.09.2015 Kaupunginhallitus 232 06.06.2016 Kaupunginvaltuusto 63 13.06.2016 Kemijärven

Lisätiedot

Loviisan kaupungin kyky vastaanottaa kiintiöpakolaisia ja oleskeluluvan saaneita turvapaikan hakijoita

Loviisan kaupungin kyky vastaanottaa kiintiöpakolaisia ja oleskeluluvan saaneita turvapaikan hakijoita Perusturvalautakunta 83 15.09.2015 Kaupunginhallitus 228 05.10.2015 Kaupunginvaltuusto 101 14.10.2015 Loviisan kaupungin kyky vastaanottaa kiintiöpakolaisia ja oleskeluluvan saaneita turvapaikan hakijoita

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin toiminnan organisointi alkaen

Uudenkaupungin kaupungin toiminnan organisointi alkaen Kaupunginhallitus 333 03.10.2016 Kaupunginhallitus 365 24.10.2016 Uudenkaupungin kaupungin toiminnan organisointi 1.6.2017 alkaen 2371/00.01.01/2016 KHALL 03.10.2016 333 Eduskunta hyväksyi uuden kuntalain

Lisätiedot

Lisäksi päätettiin tehdä katselmus kaava-alueelle. Lisätietoja antaa kaavoitusinsinööri Juha Suominen, p.02.4745281

Lisäksi päätettiin tehdä katselmus kaava-alueelle. Lisätietoja antaa kaavoitusinsinööri Juha Suominen, p.02.4745281 Ympäristölautakunta 36 23.04.2013 Ympäristölautakunta 89 24.09.2013 Kaupunginhallitus 370 02.10.2013 Ympäristölautakunta 79 23.09.2014 Kaupunginhallitus 308 01.10.2014 HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, HYVÄKSYMINEN

Lisätiedot

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN MUHOKSEN KUNNASSA ALKAEN

TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN MUHOKSEN KUNNASSA ALKAEN Konsernijaosto 18 28.09.2017 Konsernijaosto 24 18.10.2017 Kunnanhallitus 376 30.10.2017 Valtuusto 88 06.11.2017 TYÖTERVEYSHUOLLON JÄRJESTÄMINEN MUHOKSEN KUNNASSA 1.1.2018 ALKAEN 587/2.23.232/2014, 192/3.32.336/2015

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginhallitus 59 22.02.2016 Kaupunginvaltuusto 21 29.02.2016 Hyvinvointipalveluiden palvelualuejohtajan viran täyttäminen 483/02.022/2015 KH 08.02.2016 51 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 24.04.2017 Sivu 1 / 1 5307/2016 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 43 13.2.2017 Valtuusto 28 27.2.2017 Kaupunginhallitus 109 10.4.2017 62 Valtuustokysymys kaupungin toimintojen ulkoistamisesta, sen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan vuoden 2017 talousarvioehdotuksen valmistelutilanne ja alustava talousarvioehdotus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan vuoden 2017 talousarvioehdotuksen valmistelutilanne ja alustava talousarvioehdotus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 792/02.02.00/2016 157 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan vuoden 2017 talousarvioehdotuksen valmistelutilanne ja alustava talousarvioehdotus Sosiaali- ja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 3997/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2018 1 (1) 67 18.9.2018 75 9.10.2018 80 Asianro 3997/02.02.00/2018 Kasvun ja oppimisen palvelualueen vuoden 2019 talousarvion laadinnan valmistelutilanne historia 18.9.2018

Lisätiedot

Palvelualoitteen menettelyohjeet

Palvelualoitteen menettelyohjeet Palvelualoitteen menettelyohjeet 1.7.2016 31.5.2017 PALVELUALOITTEEN MENETTELYOHJEET 2(6) Mikä on palvelualoite Palvelualoitteella tarkoitetaan kunnan jäsenille tai kaupungin työntekijöille annettua mahdollisuutta

Lisätiedot

Oulun kaupungin Palvelualoitteen menettelyohjeet valtuustokaudelle

Oulun kaupungin Palvelualoitteen menettelyohjeet valtuustokaudelle Oulun kaupungin Palvelualoitteen menettelyohjeet valtuustokaudelle 2017-2021 Mikä on palvelualoite? Palvelualoitekäytännöllä tarkoitetaan kunnan jäsenille annettua mahdollisuutta tehdä palvelualoite kunnan

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin toiminnan organisointi alkaen

Uudenkaupungin kaupungin toiminnan organisointi alkaen Kaupunginhallitus 333 03.10.2016 Kaupunginhallitus 365 24.10.2016 Kaupunginvaltuusto 78 31.10.2016 Uudenkaupungin kaupungin toiminnan organisointi 1.6.2017 alkaen 2371/00.01.01/2016 KHALL 03.10.2016 333

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 289. Kaupunginhallitus 28.09.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 289. Kaupunginhallitus 28.09.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28.09.2015 Sivu 1 / 1 2581/07.02.01/2015 289 Valtuustoaloite Espoon liittymisestä kuntalaisaloite.fi -palveluun (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Mari Immonen, puh. 050 525 2706 etunimi.e.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Osayhteisvaltuusto Asianro 8026/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Osayhteisvaltuusto Asianro 8026/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (7) Kaupunginhallitus 369 28.11.2016 43 Asianro 8026/02.05.01.00/2016 Valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet ja toimintamalli Päätöshistoria Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Valtuutettu Irma Taavelan ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Yksityisestä perinnästä luovuttava / KuntaPro Oy:n selvitys

Valtuutettu Irma Taavelan ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Yksityisestä perinnästä luovuttava / KuntaPro Oy:n selvitys Valtuutettu Irma Taavelan ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Yksityisestä perinnästä luovuttava / KuntaPro Oy:n selvitys KV 4.3.2013 26 Valtuutettu Irma Taavela jätti valtuustolle,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 1233/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 1233/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 187 20.11.2017 71 Asianro 1233/00.01.02.00/2017 Kuopio 2030 - kaupunkistrategian tarkistaminen Päätöshistoria Kaupunginhallitus 20.11.2017 187

Lisätiedot

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta PARGAS STAD PARAISTEN KAUPUNKI UTDRAG UR PROTOKOLL OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallitus 29 27.02.2017 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lisätiedot

Valtuutettu Ismo Soukolan valtuustoaloite maahanmuuton Hämeenlinnan kaupungille aiheuttamien kokonaiskustannusten selvittämisestä

Valtuutettu Ismo Soukolan valtuustoaloite maahanmuuton Hämeenlinnan kaupungille aiheuttamien kokonaiskustannusten selvittämisestä Valtuutettu Ismo Soukolan valtuustoaloite maahanmuuton Hämeenlinnan kaupungille aiheuttamien kokonaiskustannusten selvittämisestä KV 11.10.2010 18 Valtuutettu Ismo Soukola jätti valtuustolle, siitä ennen

Lisätiedot

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall Valtuusto 114 13.06.2016 Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/10.00.02/2015 KH 196 Kunnanhallitus 12.4.2016 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Kokouskutsu 3/ (1) Kaupunginvaltuusto. 12 Asianro 7198/ /2017

Kuopion kaupunki Kokouskutsu 3/ (1) Kaupunginvaltuusto. 12 Asianro 7198/ /2017 Kuopion kaupunki Kokouskutsu 3/2017 1 (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta 22 27.9.2017 Kaupunginhallitus 134 9.10.2017 12 Asianro 7198/02.05.01.00/2017 Yhteistyösopimus Tahkovuoren koulutus- ja valmennuskeskusyhdistys

Lisätiedot

Nyhkälän harjunalueen lähiliikuntapaikan maanrakennustyön urakoitsijan valinta

Nyhkälän harjunalueen lähiliikuntapaikan maanrakennustyön urakoitsijan valinta Tekninen lautakunta 53 01.06.2017 Kaupunginhallitus 154 05.06.2017 Kaupunginvaltuusto 70 19.06.2017 Nyhkälän harjunalueen lähiliikuntapaikan maanrakennustyön urakoitsijan valinta 165/10.03.01/2016 Tekninen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 77. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 77. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.05.2017 Sivu 1 / 1 [Ennakkotieto] 5307/2016 00.01.02.02 Kaupunginhallitus 43 13.2.2017 Valtuusto 28 27.2.2017 Kaupunginhallitus 109 10.4.2017 Valtuusto 62 24.4.2017 77 Valtuustokysymys kaupungin

Lisätiedot

Valtuutettu Ritva Oinosen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite hallintosäännön tarkistamisesta delegointien ja hankintojen osalta

Valtuutettu Ritva Oinosen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite hallintosäännön tarkistamisesta delegointien ja hankintojen osalta Valtuutettu Ritva Oinosen ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite hallintosäännön tarkistamisesta delegointien ja hankintojen osalta KV 9.6.2014 89 Valtuutettu Ritva Oinonen jätti valtuustolle,

Lisätiedot

Tilintarkastuspalvelujen hankinta tilivuosille ja optiona tilivuosille

Tilintarkastuspalvelujen hankinta tilivuosille ja optiona tilivuosille Tilintarkastuspalvelujen hankinta tilivuosille 2018 2021 ja optiona tilivuosille 2022 2023 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/169/02.08.00.02/2018 Kaupunkikonsernin tilintarkastuspalveluiden hankinta vuosille

Lisätiedot

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokouskäytännöistä 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokousmenettelyt Tavoitteena yhdenmukaiset menettelyt toimielimissä Käsitellään toimielimen ensimmäisessä kokouksessa Päätetään

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy Kunnan teknisen toimen palvelut ovat tärkeitä asukkaille Kiristyneessä kuntataloudessa kunnilla on ollut vaikeuksia teknisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2019 1 (5) 38 Matkapalveluiden täydentävän liikennöinnin välitys- ja liikennöintipalvelun hankinnan periaatteet HEL 2019-002145 T 02 08 02 00 Päätös Käsittely päätti A.

Lisätiedot

Liikelaitoksen toimitusjohtajan ratkaisuvalta. Hallintosääntöön on lisätty seuraava uusi säännös:

Liikelaitoksen toimitusjohtajan ratkaisuvalta. Hallintosääntöön on lisätty seuraava uusi säännös: Kaupunginhallitus 75 14.08.2017 Kaupunginvaltuusto 26 21.08.2017 Hallintosäännön täydentäminen ja korjaaminen 621/00.01.01.00/2016 Kaupunginhallitus 14.08.2017 75 Valmistelija: hallintojohtaja Irma Nieminen,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 374. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 374. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 14.12.2015 Sivu 1 / 1 4760/2015 00.04.02.00 Kaupunginhallituksen konsernijaosto 69 7.12.2015 374 Liiketoiminnan siirto Espoo Catering Oy:lle ja apporttisopimuksen hyväksyminen Valmistelijat

Lisätiedot

Valmistelija: tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari, p

Valmistelija: tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari, p Valinnanvapauskokeilun hankesuunnitelman hyväksyminen TETOLA 23.8.2016 50 Valmistelija: tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari, p. 621 2012 SOTE-uudistukseen liittyvä asiakkaan valinnanvapauden lainvalmistelu

Lisätiedot

Valmistelija / lisätietojen antaja: tekninen johtaja Kari Setälä, puh tai sähköposti

Valmistelija / lisätietojen antaja: tekninen johtaja Kari Setälä, puh tai sähköposti Tekninen lautakunta 83 10.09.2013 Kaupunginhallitus 282 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 89 07.10.2013 Tekninen lautakunta 97 30.10.2013 Kaupunginhallitus 338 04.11.2013 Nyhkälän koulun pääpiirustusten hyväksyminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 25/2014 1 (5) 431 Vanhusten päivätoiminnan hankinta HEL 2014-010586 T 02 08 02 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä iäkkäiden päivätoiminnan kilpailutuksen periaatteet ja ehdot.

Lisätiedot

5 Vuoden 2018 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma / Budget 2018 och ekonomiplan

5 Vuoden 2018 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma / Budget 2018 och ekonomiplan Valtuusto 119 13.11.2017 Kunnanhallitus/Kommunstyrel 5 28.11.2017 sen 5 Vuoden 2018 talousarvio ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelma / Budget 2018 och ekonomiplan 2018-2020 322/02.02.00/2017 KH 267 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta

Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Palveluseteli on mahdollisuus palveluiden joustoa, elinkeinojen elinvoimaisuutta, valinnan vapautta Joensuu 12.1.2012 Kumppanuudella tuloksiin Pekka Utriainen Uudet askeleet Kunnan järjestämisvastuulla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2016 1 (5) 5 Hammaslaboratoriopalvelujen kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä hankintavaltuuksista päättäminen HEL 2016-008316 T 02 08 02 00 Päätösehdotus

Lisätiedot

Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja?

Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja? Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja? Kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Kaupunginlakimies Kaisa Heino, Imatran kaupunki Palvelu- ja hankintastrategia Imatran kaupungin strategioista poimittua:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 482/2017 02.08.00 88 Valtuustokysymys koulujen siivoukseen liittyvien ostopalvelujen ongelmista (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Aija Leino, puh. 050 566 7134

Lisätiedot

Valtuustoaloite Hietanen Matti ym. / Koillis-Lapin Sähkön siirtohinnat. Uusi sähkömarkkinalaki astui voimaan Sähkömarkkinalain mukaan:

Valtuustoaloite Hietanen Matti ym. / Koillis-Lapin Sähkön siirtohinnat. Uusi sähkömarkkinalaki astui voimaan Sähkömarkkinalain mukaan: Kaupunginhallitus 144 11.04.2016 Kaupunginvaltuusto 49 30.05.2016 Valtuustoaloite Hietanen Matti ym. / Koillis-Lapin Sähkön siirtohinnat 116/07.073/2016 KH 11.04.2016 144 Valtuustossa 29.2.2016 jätetty

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1. 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1. 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5. Valtuusto 11.06.2012 Sivu 1 / 1 659/10.03.01/2012 Kaupunginhallitus 136 7.5.2012 Valtuusto 71 21.5.2012 92 Valtuustoaloite puistokummitoiminnan käynnistämisestä Espoossa (Pöydälle 21.5.2012) Valmistelijat

Lisätiedot

Valmistelija: hallintopäällikkö Katri Kaukosalo, p. 03 621 2007

Valmistelija: hallintopäällikkö Katri Kaukosalo, p. 03 621 2007 Valtuutettu Marko Palmin ja usean muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite ikäihmisten perhehoidosta / ikäihmisten lautakunnan selvitys KV 4.3.2013 29 KH 18.3.2013 8 Valtuutettu Marko Palm jätti

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta Valmistelija ja esittelijä: kirjasto- ja kulttuuritoimenpäällikkö Jenny Olsson-Korsu, puh

Kulttuurilautakunta Valmistelija ja esittelijä: kirjasto- ja kulttuuritoimenpäällikkö Jenny Olsson-Korsu, puh Kaupunginhallitus 269 02.11.2015 Kulttuurilautakunta 33 17.11.2015 Kulttuuripoliittinen ohjelma 49/12.03.00/2014 KH 269 (Kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.1.2014 15 tehtiin aloite kulttuuripoliittisesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2015 1 (6) 138 Päätös kuntouttavan työtoiminnan hankinnasta HEL 2015-000198 T 02 08 01 00 Päätös päätti tarjouskilpailun perusteella valita seuraavat palveluntarjoajat palvelukokonaisuuksittain

Lisätiedot

Valmistelija: lupa-arkkitehti Arja Sihvola, p , arja.k.sihvola(at)kirkkonummi.fi

Valmistelija: lupa-arkkitehti Arja Sihvola, p , arja.k.sihvola(at)kirkkonummi.fi Rakennus- ja 111 09.06.015 ympäristölautakunta Kunnanhallitus 346 0.11.015 Rakennusjärjestys 5 ja 6 uusiminen ja muuttaminen (kv) 605/00.01.01/01 Rakennus- ja ympäristölautakunta 09.06.015 111 Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Talous- ja suunnittelukeskus 1(12) PALVELUALOITEKÄYTÄNTÖ HELSINGIN KAUPUNGISSA

HELSINGIN KAUPUNKI Talous- ja suunnittelukeskus 1(12) PALVELUALOITEKÄYTÄNTÖ HELSINGIN KAUPUNGISSA 1(12) PALVELUALOITEKÄYTÄNTÖ HELSINGIN KAUPUNGISSA 2(12) Sisällysluettelo Sivu 1 Taustaa 3 2 Määritelmä 3 3 Tavoitteet 3 4 Ruotsin kokemukset 4 4.2 Yleisesti 4 4.3 Uppsalan malli 5 5 Palvelualoitepilotissa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 243. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 243. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto..06 Sivu / /06 00.00.0.00 Kaupunginhallitus 75 5..06 Valtuutetun, kaupunginhallituksen jäsenen, kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston jäsenen ja kaupunginhallituksen tila- ja

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Hallintosääntö Hangon kaupunki / Kvo-asia

Lisätiedot

SEUTUNEUVOTTELUKUNTA Pöytäkirja 8/2014 Kokousaika klo Hämeenlinnan Raatihuone, Valtuustosali

SEUTUNEUVOTTELUKUNTA Pöytäkirja 8/2014 Kokousaika klo Hämeenlinnan Raatihuone, Valtuustosali SEUTUNEUVOTTELUKUNTA Pöytäkirja 8/2014 Kokousaika 12.11.2014 klo 15-17 Kokouspaikka Hämeenlinnan Raatihuone, Valtuustosali Käsiteltävät asiat 1 Kokouksen avaus ja osallistujien toteaminen 2 Talous, hallinto,

Lisätiedot

Savonlinnasali Oy:n hakemus euron omavelkaisen lainan takaukseen

Savonlinnasali Oy:n hakemus euron omavelkaisen lainan takaukseen Kaupunginhallitus 78 02.03.2015 Kaupunginvaltuusto 9 30.03.2015 Kaupunginhallitus 280 08.06.2015 Kaupunginvaltuusto 51 15.06.2015 Savonlinnasali Oy:n hakemus 350 000 euron omavelkaisen lainan takaukseen

Lisätiedot

Yrityspalvelun henkilöiden tehtäväkuvaukset on laadittu kehittämisjohtajan johdolla ja ao. työntekijöiden kanssa.

Yrityspalvelun henkilöiden tehtäväkuvaukset on laadittu kehittämisjohtajan johdolla ja ao. työntekijöiden kanssa. Kaupunginhallitus 462 16.12.2013 Kaupunginhallitus 4 13.01.2014 Kaupunginhallitus 41 10.02.2014 Kaupunginhallitus 56 03.03.2014 Yrityspalvelun henkilöstön palkat 267/14.01.00/2013 Kh 16.12.2013 462 Valmistelija:

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2013 Sivu 93 (97) Kunnanhallitus

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2013 Sivu 93 (97) Kunnanhallitus KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2013 Sivu 93 (97) Kunnanhallitus KOKOUSAIKA Torstai 2.5.2013 kello 20.00-21.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Konneveden

Lisätiedot

bruttosäästönä 1.835.300 euroa veromenetyksenä 441 600 euroa yhteensä 1.393.700 euroa

bruttosäästönä 1.835.300 euroa veromenetyksenä 441 600 euroa yhteensä 1.393.700 euroa Kaupunginhallitus 585 08.12.2014 Kaupunginvaltuusto 122 15.12.2014 Mahdollinen henkilökunnan lomautus ja sen vaikutuksia KH 585 Selostus: Kaupunginhallitus on 2.12.2014 :n 564 kohdalla päättänyt esittää,

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015

MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Kaupunginhallitus 5.10.2015 Liite 1 305 MIKKELIN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ 2015 Yleistä Hankintasääntö on Mikkelin kaupungin yleinen hankintaohje. Hankinnalla tarkoitetaan kaikkea Mikkelin kaupungin varoin

Lisätiedot

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA. Rahoitusta hankintojen kehittämiseen. teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen teknologia-asiantuntija Sini Uuttu 6.10.2009 TAUSTAA Lähivuosina länsimaissa on merkittävä haaste kehittää julkisia palveluja ja

Lisätiedot

19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7)

19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7) Kunnanhallitus 39 06.02.2017 Kunnanvaltuusto 19 20.02.2017 19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7) Khall 06.02.2017 39 Sote-kilpailutukseen asetettu

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite kaupunginvaltuuston kokousten lähettämiseksi netissä

Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite kaupunginvaltuuston kokousten lähettämiseksi netissä Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 188/07.02.01/2014 32 Valtuutettu Saila Rinteen ym. valtuutettujen aloite kaupunginvaltuuston kokousten lähettämiseksi netissä historia Kaupunginvaltuusto 20.1.2014

Lisätiedot

YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET. Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala (puhelin 08 55 870 006):

YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET. Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala (puhelin 08 55 870 006): Tulevaisuus- ja elinkeinojaosto 9 18.03.2014 Tulevaisuus- ja elinkeinojaosto 14 24.04.2014 Kunnanhallitus 216 12.05.2014 Valtuusto 36 26.05.2014 YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET 417/0/09/092/2014

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 104 10.11.2014. 104 Asianro 157/01.00.00/2014. Kaupunginhallitus 27.10.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 104 10.11.2014. 104 Asianro 157/01.00.00/2014. Kaupunginhallitus 27.10. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (1) 104 Asianro 157/01.00.00/2014 Johtosääntö toimivallasta henkilöstöasioissa muuttaminen Kaupunginhallitus 27.10.2014 376: Henkilöstöjohtaja Markku Mattila Työnantajapalvelu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 5900/02.08/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 5900/02.08/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2015 1 (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat 55 16.11.2015 109 Asianro 5900/02.08/2015 Palvelualoitteen kokeilusta päättäminen Päätöshistoria Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat

Lisätiedot

Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite olemassa olevien yhteistyömuotojen syventämisestä

Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite olemassa olevien yhteistyömuotojen syventämisestä Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite olemassa olevien yhteistyömuotojen syventämisestä KV 9.12.2014 155 Valtuutettu Marjatta Rahkio jätti valtuustolle, siitä ennen kokousta puheenjohtajalle ilmoitettuaan,

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 37 23.05.2017 Tekninen

Lisätiedot

Valtuustoaloite liukastumistapaturmien ennaltaehkäisystä - Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

Valtuustoaloite liukastumistapaturmien ennaltaehkäisystä - Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä Dnro HML/1266/00.02.04.05/2017 Valtuustoaloite liukastumistapaturmien ennaltaehkäisystä - Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä KV 6.3.2017 42 Valtuutettu Iisakki Kiemunki jätti valtuustolle Sosialidemokraattisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. Valtuusto 29.04.2013 Sivu 1 / 1. 68 Tilivuosien 2013-2016 julkisen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelun hankinta

Espoon kaupunki Pöytäkirja 68. Valtuusto 29.04.2013 Sivu 1 / 1. 68 Tilivuosien 2013-2016 julkisen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelun hankinta Valtuusto 29.04.2013 Sivu 1 / 1 3921/02.08.00/2012 Tarkastuslautakunta 9 21.3.2013 68 Tilivuosien 2013-2016 julkisen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelun hankinta Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Ala-aho,

Lisätiedot