KehitysPlus menetelmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KehitysPlus menetelmä"

Transkriptio

1 KehitysPlus menetelmä Organisaation kehitystoiminnan arviointi Työkirja ryhmäarviointeihin Taru Hakanen, VTT Liiketoiminta ja teknologian johtaminen Timo Liukko, Ibaco Solutions Oy

2 JOHDANTO MENETELMÄN KÄYTTÖÖN KehitysPlus on yksinkertainen ja tehokas menetelmä henkilöstön näkemysten kartoittamiseksi ja henkilöstön saamiseksi mukaan kehittämiseen. Menetelmän avulla käydään läpi tuloksellisen kehitystoiminnan elementtejä ja lisätään eri henkilöstöryhmien välistä vuorovaikutusta. Menetelmällä kartoitetaan yhdessä henkilöstön kanssa pienryhmissä näkemyksiä organisaation nykytilasta, tavoitetilasta, kehitysmahdollisuuksista, kehitystoiminnan organisoinnista ja sisällöstä sekä tarvittavista resursseista ja osaamisesta. Eri pienryhmien näkemyksistä kootaan yhteenvetona henkilöstön kokonaisnäkemys. Menetelmän avulla saadaan yleiskuva organisaation kehitystoimintaan liittyvistä vahvuuksista ja kehitystarpeista. Kartoituksen tuloksena määritetään jatkotoimenpiteet ja suunnitellaan niiden käytännön toteutus. KehitysPlus menetelmä kytkeytyy vahvasti kehityssyklin alkuvaiheisiin, kuten oheisessa kuvassa esitetään. VAKIINNUTTAMINEN Kehitysedellytysten luominen ja toimenpiteet Tavoitteiden ja tulosten kommunikointi Muutoksen ohjaus ja arviointi Jatkuva kehittäminen TAVOITTEET Muutoksen tarpeen luominen ja tavoitekuva KehitysPlus TOTEUT US Ryhmien perustaminen ja työskentely SUUNNITTELU Toteutussuunnitelmat, työskentelytavat ja ohjaus Kuva. KehitysPlus menetelmä kehityssyklissä. Menetelmän hyötyjä yrityksille ja muille organisaatioille ovat seuraavat: auttaa parantamaan kehitystoiminnan edellytyksiä tuottaa kattavan yleiskuvan organisaation kehittämisen halusta, mahdollisuuksista ja valmiuksista saadaan henkilöstö mukaan kehittämään kokoaa yhteen näkemyksiä ja konkreettisia kehittämisideoita

3 nopea ja yksinkertainen toteuttaa tuottaa selkeät tulokset henkilöstölle ja johdolle. toimii lähtökohtana jatkotoimenpiteille. Menetelmä on suunniteltu erityisesti pk yritysten kehitystoimintaan, mutta muutkin yritykset ja organisaatiot voivat käyttää sitä kehitystoiminnan tukena. Menetelmän soveltamisessa kannattaa käyttää lähestymistavan tuntevaa asiantuntijaa, joka suunnittelee prosessin yhdessä yrityksen kanssa, ohjaa työkokouksia ja laatii yhteenvetoraportin. Menetelmän mukainen arviointiprosessi on mahdollista toteuttaa myös ilman ulkopuolista asiantuntijaa, yrityksen sisältä tulevan henkilön ohjaamana. Ryhmäarviointien ohjaajan tai vastuuhenkilön tehtävät ovat: esitietojen kerääminen ja valmistelukysymysten valinta suunnittelukokouksen järjestäminen ryhmäarviointitilaisuuksien etenemisen ohjaus työkirjan tehtävien mukaisesti yhteenvedon tekeminen yhteenvedon ja sen pohjalta sovittavien jatkokehitystoimien esittely henkilöstölle jatkotoimenpiteiden tarkempi suunnittelu ja organisointi henkilöstön kanssa. Tähän työkirjaan on koottu menetelmän käyttöön liittyvä keskeinen aineisto ohjeineen ja lomakkeineen. Lisäksi menetelmään ja sen periaatteita esittelevään aineistoon sekä kehitystoiminnan pikatestiin voi tutustua www osoitteessa Sieltä saa myös tietoa menetelmän tuntevista asiantuntijoista ja esimerkkejä organisaatioista, jotka ovat soveltaneet KehitysPlusmenetelmää kehitystoiminnassaan.

4 ARVIOINNIN TOTEUTUS KehitysPlus arviointiprosessin päävaiheet ja niiden toteutus ovat seuraavat: Vaihe 1. Arvioinnin suunnittelu Arvioinnin suunnitteluvaiheessa pidettävässä kokouksessa johdon ja henkilöstön edustajat tarkentavat yhdessä vastuuhenkilöt, tavoitteet, tarkastelujen kohteet, avainkysymykset, esittelymateriaalin, osallistuvat henkilöstöryhmät sekä raportoinnin ja seurannan. Suunnittelukokoukseen varataan aikaa noin tunti. Vaihe 2. Ryhmäarviointi Tilaisuuden aluksi käydään läpi yrityskohtaisesti valittavat, jäljempänä työkirjassa esitettävät arvioinnin valmistelukysymykset. Valmistelukysymyksillä hankitaan taustatietoa yrityksestä, orientoidaan osallistujia tilaisuuden aihepiiriin ja avataan keskustelua. Ryhmäarvioinnissa käsitellään seitsemän kehitystoimintaa kuvaavaa avainkohtaa: 1. Visio ja tavoitteet 2. Kasvu ja kehittymismahdollisuudet 3. Kasvu ja kehityshakuisuus 4. Kehityssuunnitelmat 5. Kehitystyön resurssit ja osaaminen 6. Kehitystyön organisointi ja ohjaus 7. Kehitystoiminnan edellytykset ja tuki. Avainkohdat sisältävät väittämiä, joita arvioidaan ensin yksinään ja sitten ryhmässä keskustellen. Jokaisessa avainkohdassa kukin osallistuja merkitsee plussan kahdesta kolmeen kohtaan, joiden kokee toteutuvan hyvin organisaatiossaan. Samoin merkitään miinuksella 2 3 kohtaa, joissa koetaan olevan eniten kehittämistarpeita. Yksittäiset arviot kootaan ryhmäkeskustelussa kokonaisarvioksi yrityksen tilanteesta ja kehitystarpeista. Tulokset siirretään kustakin arvioitavasta avainkohdasta yhteenvetolomakkeeseen. Jos ryhmiä on useita, yhteenvetotaulukkoon voidaan koota kaikkien ryhmien tulokset. Suositeltava ryhmien koko on noin 4 7 henkilöä. Useimmiten on eduksi, että eri henkilöstöryhmien tai osastojen edustajia sekoitetaan eri ryhmiin, jolloin jokaiseen ryhmään saadaan paljon erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä. Ryhmätapaamisiin kannattaa varata aikaa 1,5 3 tuntia ryhmää kohti.

5 Vaihe 3. Yhteenveto ja raportointi Liitteenä olevien lomakkeiden avulla tulokset on mahdollista dokumentoida keskeisiltä osin jo työkokousten aikana. Lisäksi on suositeltavaa koota tulokset raportiksi, jossa esitellään ryhmäarviointien yhteenveto ja sen pohjalta sovittavat jatkotoimenpiteet. Yhteenveto ja jatkosuunnitelmat olisi hyvä viestiä koko henkilöstölle ja johdolle. Tulosten perusteella organisoidaan esiin tulleet kehitysajatukset konkreettisiksi jatkotoimenpiteiksi, joille on määritetty tavoitteet, resurssit, vastuuhenkilöt, osallistuva organisaatio, toteutustapa, aikataulu ja seuranta. Vaihe 4. Toimenpiteiden totutus ja seuranta Arvioinnin tuottamia jatkotoimenpiteitä toteutetaan ja seurataan yrityksessä henkilöstön ja johdon yhdessä sopimalla tavalla. KehitysPlus voi toimia esimerkiksi pohjana pidemmälle kehityshankkeelle, jossa toimenpiteitä viedään käytännössä eteenpäin.

6 RYHMÄARVIOINNIN ESI JA TAUSTATIEDOT Seuraavat tiedot kootaan suunnittelukokouksessa ennen varsinaisia ryhmäarviointeja. 1. Yrityksen perustiedot Yrityksen nimi: Yhteyshenkilö: Yhteystiedot: Toimiala: Henkilöstön määrä: 2. Ryhmäarviointien suunnittelu Suunnittelukokouksen ajankohta: Suunnittelukokouksen osallistujat: Ryhmäarviointien tavoite: Kohteena koko yritys/tulosyksikkö/osasto: Projektivastaava / ryhmäarviointien ohjaaja: Ulkopuolinen asiantuntija (tarvittaessa):

7 Ryhmäarviointien ryhmäjako ja aikataulu Ryhmä 1, osallistujat: Arviointitapaamisen ajankohta: Ryhmä 2, osallistujat: Arviointitapaamisen ajankohta: Ryhmä 3, osallistujat: Arviointitapaamisen ajankohta: Yhteenvedon esittely ja jatkotoimenpiteistä sopiminen henkilöstön kanssa (tilaisuudet ja aikataulu): Muuta huomioon otettavaa:

8 3. Arvioinnin valmistelukysymykset Seuraavasta kysymyslistasta valitaan yrityskohtaisesti tyypillisesti yhteensä noin 3 5 kysymystä, joilla aloitetaan ryhmäkohtaiset arviointitilaisuudet. Kysymyksillä on tarkoitus valmistautua ja orientoitua ryhmäarviointien aiheisiin ennen varsinaisia arviointikohtia. Kysymykset annetaan ryhmän pohdittavaksi ja keskusteltavaksi ja niistä voidaan koostaa ryhmäkohtainen yhteenveto. Tavoitteet ja odotukset: Mitkä ovat mielestäsi tavoitteet ja omat odotuksesi ryhmäarvioinnille? Tausta ja nykytila: Miten kiteyttäisit yrityksen strategian ja tavoitteet? Ovatko ne ajan tasalla ja riittävän selkeät? Miten laadulliset ja määrälliset kehitystavoitteet on saavutettu viimeisen kolmen vuoden aikana? Minkälaiset kehitysprojektit tai toimenpiteet ovat onnistuneet hyvin viimeisen kolmen vuoden aikana, ja minkälaisissa asioissa on ollut selkeitä haasteita? Miten tiiviisti henkilöstö osallistuu yrityksen kehittämiseen? Hyviä esimerkkejä? Kehityskohteita?

9 Miten henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan kehittämään? Hyviä esimerkkejä? Kehityskohteita? Muuta, mitä? Tulevaisuus: Millainen on visio yrityksen toiminnasta 3 5 vuoden päästä? Miten asiakkaat ja markkinat ovat muuttumassa? Mitkä ovat yrityksen vahvuudet, joilla pärjätään tulevaisuudessa? Mitkä ovat yrityksen pullonkaulat ja heikkoudet? Yrityksen keskeiset kehityskohteet, lyhyellä ja pidemmällä 3 5 vuoden tähtäimellä?

10 Mitkä ovat osallistujien omat odotukset toiminnan kehittämiselle? Neuvot ja evästykset johdolle, miten parantaa tuloksellista kehitystoimintaa? Muuta, mitä?

11 RYHMÄARVIOINTILOMAKKEET Seuraavilla sivuilla on seitsemän ryhmäarviointilomaketta, joiden avulla arvioidaan oman yrityksen kehitystoimintaa. Kussakin avainkohdassa on väittämiä, joita arvioidaan ensin yksin ja sitten ryhmässä keskustellen. Ryhmän yhteinen kokonaisarvio ja kommentit kustakin kohdasta kootaan lopussa olevaan yhteenvetotaulukkoon.

12 1. VISIO JA TAVOITTEET Onko meillä selkeä suunta, johon haluamme mennä? +/ Väittämät 1.1 Meillä on kiinnostava visio, jota tavoittelemme pitkällä aikavälillä. 1.2 Visiomme ja tavoitteemme ovat selkeitä ja ymmärrettäviä. 1.3 Olemme keskustelleet tavoitteista yhdessä. 1.4 Tavoitteet eivät tunnu muuttuvan jatkuvasti. 1.5 Tavoitteet vaikuttavat mahdollisilta saavuttaa. 1.6 Tiedämme, mitä tavoitteet tarkoittavat oman ja tiimin toiminnan kannalta. 1.7 Käytännön toimintamme vastaa tavoitteita. 1.8 Seuraamme tavoitteiden onnistumista. Tehtävä 1.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 1.2 Miten asioita voisi kehittää?

13 2. KASVU JA KEHITTYMISMAHDOLLISUUDET Olemmeko parempia kuin muut? Onko meidän mahdollista menestyä markkinoilla? +/ Väittämät 2.1 Tunnemme markkinat, joilla toimimme. 2.2 Markkinoillamme on mahdollista kasvaa. 2.3 Tiedämme asiakkaidemme tarpeet ja odotukset. 2.4 Tiedämme vahvuutemme ja heikkoutemme kilpailijoihin nähden. 2.5 Olemme uskottava toimija. 2.6 Tuotteissamme ja palveluissamme on hyviä kehitysmahdollisuuksia. 2.7 Meidän on mahdollista kehittää toimintaamme vielä monella tapaa. 2.8 Meillä on hyviä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tehty yhteistyö parantaa mahdollisuuksiamme kehittyä. Tehtävä 2.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 2.2 Miten asioita voisi kehittää?

14 3. KASVU JA KEHITYSHAKUISUUS Onko meillä kaikki hyvin, koska näin on aina ennenkin tehty? +/ Väittämät 3.1 Kasvu on yksi tärkeä tavoitteemme. 3.2 Meille on selvää, mistä pyrimme hakemaan kasvua ja miten. 3.3 Etsimme uusia liiketoimintamahdollisuuksia. 3.4 Haluamme jotain parempaa kuin nykyinen toiminta. 3.5 Haemme aktiivisesti kehityskohteita. 3.6 Olemme halukkaita kokeilemaan uusia tapoja tehdä asioita. 3.7 Hyväksymme kehityksen ja muutokset toiminnassamme. 3.8 Koemme, että kehittämisestä on yrityksellemme käytännön hyötyä. Tehtävä 3.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 3.2 Miten asioita voisi kehittää?

15 4. KEHITYSSUUNNITELMAT Pitäisikö ensin miettiä hetki ja sitten vasta tehdä? +/ Väittämät 4.1 Kehitystoimintamme on suunnitelmallista. 4.2 Suunnitelmat tukevat yrityksemme tavoitteita. 4.3 Teemme tai teetämme tarvittaessa tarkempia analyysejä kehitystyön kohdentamiseksi. 4.4 Keskitymme valikoituihin hankkeisiin. 4.5 Kehitysprojektimme ovat selkeitä kokonaisuuksia. 4.6 Teemme kirjallisia kehitys /projektisuunnitelmia. 4.7 Suunnitelmissamme on selkeät osatehtävät, vastuut ja aikataulut. 4.8 Suunnitelmamme ovat realistisia (tavoitteet, aikataulut, resurssit jne.). Tehtävä 4.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 4.2 Miten asioita voisi kehittää?

16 5. KEHITYSTYÖN RESURSSIT JA OSAAMINEN Onko meillä aikaa ja osaamista kehittää? +/ Väittämät 5.1 Meillä on projekti ja tiimityöosaamista. 5.2 Meillä on riittävät resurssit kehittämiseen. 5.3 Meillä on mahdollisuus irrottautua päivittäistehtävistä kehitystyöhön. 5.4 Hyödynnämme kehitystyössä henkilöstön erilaisia osaamisia. 5.5 Kehitystyössä on mukana henkilöitä, jotka tuntevat laajemmin yrityksen toiminnan. 5.6 Toteutamme kehitysprojekteja tuloksellisena tiimityönä. 5.7 Meidän on mahdollista osallistua koulutuksiin tarvittaessa. 5.8 Hankimme tarvittaessa yrityksen ulkopuolista tukea kehittämiseen. Tehtävä 5.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 5.2 Miten asioita voisi kehittää?

17 6. KEHITYSTYÖN ORGANISOINTI JA OHJAUS Kuka tätä laivaa ohjaa ja keiden pitäisi olla mukana? +/ Väittämät 6.1 Kehitysprojekteilla on vastuuhenkilö, joka vastaa projektin läpiviennistä. 6.2 Kokoamme kokoonpanoiltaan sopivia kehitysryhmiä viemään eri kehitystyötä eteenpäin. 6.3 Hyödynnämme kehitystyössä sopivia menetelmiä ja työkaluja (esim. projektinhallinta). 6.4 Etenemme kehitystyössä systemaattisesti vaiheesta toiseen. 6.5 Seuraamme kehityshankkeiden etenemistä (esim. katselmukset) ja reagoimme poikkeamiin. 6.6 Vedämme kehitysprojektien tulokset yhteen. 6.7 Pyrimme oppimaan projektien kokemuksista ja tuloksista. 6.8 Levitämme parhaat kehitysideat ja käytännöt laajasti työpaikallamme. Tehtävä 6.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 6.2 Miten asioita voisi kehittää?

18 7. KEHITYSTOIMINNAN EDELLYTYKSET JA TUKI Onko meillä kehitysmyönteinen henki? +/ Väittämät 7.1 Esimiestemme asenne ja toiminta edistävät kehitysmyönteisyyttä. 7.2 Meillä on positiivinen asenne muutoksia ja uutta kohtaan. 7.3 Haluamme osallistua kehittämiseen ja päästä vaikuttamaan meitä koskeviin asioihin. 7.4 Meillä on mahdollista tuoda esiin kehitysideoita ja kyseenalaistaa nykyisiä toimintatapoja. 7.5 Jalostamme hyviä kehitysideoita yhdessä eteenpäin. 7.6 Jaamme vastuuta kehittämisestä organisaatiossa. 7.7 Edistämme eri henkilöstöryhmien välistä vuorovaikutusta kehitystyössä. 7.8 Olemme valmiit tekemään töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Tehtävä 7.1 Merkitse listaan (+) kahdesta kolmeen kohtaa, jotka toteutuvat hyvin yrityksessä. Merkitse listaan ( ) kahdesta kolmeen kohtaa, joissa on parannettavaa. Arvioi edellä olevan pohjalta, miten väittämät kokonaisuudessaan kuvaavat yritystä (ympyröi sopiva vaihtoehto): 1. eivät kuvaa, paljon parannettavaa 2. kuvaavat vain vähän, melko paljon parannettavaa 3. kuvaavat jonkin verran, jonkin verran parannettavaa 4. kuvaavat hyvin, vain hieman parannettavaa Tehtävä 7.2 Miten asioita voisi kehittää?

19 YHTEENVETO ARVIOINNIN TULOKSISTA Taulukkoon kootaan ryhmien antamat kokonaisarviot asteikolla 1 4, keskustelussa esiin tulleet keskeiset kommentit ja kehitysehdotukset. Kehitystoiminnan alueet Ryhmä 1 Ryhmä 2 Ryhmä 3 Keskiarvo Kommentit ja kehitysehdotukset 1. Visiot ja tavoitteet 2. Kasvu ja kehittymismahdollisuudet 3. Kasvu ja kehityshakuisuus 4. Kehityssuunnitelmat 5. Kehitystoiminnan resurssit ja osaaminen 6. Kehitystoiminnan organisointi ja ohjaus 7. Kehitystoiminnan edellytykset ja tuki Keskiarvo

20 YHTEENVETORAPORTTI Seuraaviin taulukoihin kootaan koko arvioinnin yksittäisistä kohdista ne, jotka ovat saaneet yhteensä eniten plussia (vahvuudet) tai miinuksia (heikkoudet). TOP 10 VAHVUUDET Kehitystoiminnan alue/ otsikko Plussia/ kpl

21 BOT 10 HEIKKOUDET Kehitystoiminnan alue/ otsikko Miinuksia/ kpl

22 JATKOTOIMENPITEET Seuraavaan taulukkoon kootaan toteutettavat toimenpiteet, kirjataan vastuuhenkilöt ja aikataulu. Toimenpide Vastuuhenkilö(t) Aikataulu

ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424. Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko. Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa

ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424. Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko. Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424 Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa VTT TIEDOTTEITA RESEARCH NOTES 2424 Kohti yritysten vuorovaikutteista

Lisätiedot

TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT

TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT Tavoitteet Työpaikalla tapahtuvan oppimisen laatukriteerit on suunniteltu työpaikan ja oppilaitoksen yhteiseksi kehittämisen työkaluksi. Niiden avulla työpaikkaohjaaja

Lisätiedot

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI Esittelyaineisto Boardmanin BOARD MAPPING HALLITUSARVIOINTI Board Mapping -hallitusarviointi auttaa hallitusta arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään sitä

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Arvioida ryhmän suoriutumista sairaanhoitopiirin strategisilla alueilla. Sopia kehittämistarpeista ja niiden toteuttamisesta

Arvioida ryhmän suoriutumista sairaanhoitopiirin strategisilla alueilla. Sopia kehittämistarpeista ja niiden toteuttamisesta Ryhmäkehityskeskustelu: materiaali ja lomakkeet esimiehelle Perustiedot keskustelusta Ryhmäkehityskeskustelu käydään pääosin sillä joukolla, joka on osallistunut yksilökehityskeskusteluihin. Henkilön,

Lisätiedot

Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU

Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU Åbo Akademi KEHITYSKESKUSTELU Tämä lomake on kehityskeskustelua varten laadittu mallilomake, jota voidaan käyttää keskustelun sisällön jäsentämiseen ja joka auttaa keskittymään olennaisiin kysymyksiin.

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet

Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet Tavoitteet Tämä diaesitys kannustaa jäsentämään suunnitelmia toteuttamiskelpoisiksi. Välineiden käytön tavoitteena on luoda yhteinen näkemys etenemisestä

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Tämän mittarin avulla johtoryhmä voi seurata ja kehittää suunnitelmallisesti työskentelyään. Täydellisyyttä tai ehdottomia totuuksia ei etsitä, koska sellaisia

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaihemalli Pirkko Mäkinen 11.12.2017 Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaiheet 5. Arviointi 4. Toteutus 1. Päätös kehittämisestä 2. Analysointi 3. Suunnittelu

Lisätiedot

TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004.

TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004. TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004. Teknologinen muutos -verkkojakson tarkoituksena on kartoittaa ajatuksia korkeakoulujen tulevaisuuden toimintakentästä ja

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

Miksi 1080 kannattaa tehdä?

Miksi 1080 kannattaa tehdä? Liiketoiminta 1080 Miksi 1080 kannattaa tehdä? Kirkastettu kokonaiskuva yrityksen tavoitteista, strategiasta & ohjausjärjestelmästä Selkeä näkemys yrityksen strategiaohjauksen kehitysalueista Erottuva,

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

UUSIX. Työkaluja INWORK hankkeesta

UUSIX. Työkaluja INWORK hankkeesta UUSIX Työkaluja INWORK hankkeesta Anna-Maija Nisula Tutkijatohtori, projekti päällikkö Lappeenrannan yliopiston kauppakorkeakoulu Technology Business Research Center (TBRC) anna-maija.nisula@lut.fi INWORK

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Työssäoppimisen (TOP) palaute 2014-2015

Työssäoppimisen (TOP) palaute 2014-2015 Työssäoppimisen (TOP) palaute 2014-2015 TOP palaute Työssäoppimisesta palautetta antoi yhteensä 431 opiskelijaa ja 16 työpaikkaohjaajaa Kokonaisarvio työssäoppimisesta asteikolla 1-5: opiskelijat 4,19

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

Liiketoiminnan johtaminen

Liiketoiminnan johtaminen MaitoManageri johtaminen ja johtajuus-kysely Liiketoiminnan johtaminen 1. Osaan määrittää yrityksellemme tulevaisuuden vision (tavoitetilan) 2. Viestin siten, että kaikki tilalla työskentelevät ovat tietoisia

Lisätiedot

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Maine tulee nostaa hallituksen ja johdon agendalle Hallituksen ja johdon tärkein tehtävä on yrityksen

Lisätiedot

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill Niemi, Petri. 2006. Kehittämishankkeen toteuttaminen peruskoulussa toimintatutkimuksellisen kehittämishankkeen kuvaus ja arviointi. Turun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan lisensiaatintutkimus.

Lisätiedot

Maailma muu(uu meidän on muute(ava toimintatapojamme

Maailma muu(uu meidän on muute(ava toimintatapojamme Maailma muu(uu meidän on muute(ava toimintatapojamme Kanna(ava liiketoiminta vaa5i johtamista mitä se on? (Risto Harisalo) Management asioiden johtamista Suunnittelua Organisointia ja roolitusta Ohjausta

Lisätiedot

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 Työpaja: Eri-ikäisten johtaminen ja työkaarityökalu mitä uutta? Työpajan tavoitteet:

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

A R V O K A S Y R I T Y S

A R V O K A S Y R I T Y S ARVOKAS YRITYS ARVOKAS YRITYS Hyvän yrityksen on oltava tänään arvokkaampi kuin eilen. Hyvä yritys koostuu osista, jotka päivä toisensa jälkeen toimivat tehokkaammin, tuottavammin ja kasvaen. Niistä muodostuu

Lisätiedot

Liiketoiminnan pelikenttiä on erilaisia,

Liiketoiminnan pelikenttiä on erilaisia, YRITYKSEN Srateal Oy, Niilo Kurikka niilo.kurikka@strateal.com PELIKENTTÄ, TILANNE, TAVOITTEET JA KEHITTÄMINEN PELIKENTTÄ: Yritysten menestyminen on haasteellisempaa kansainvälistymisen ja entistä nopeampien

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

Yrityksen ja työterveyshuollon yhteistyö. Elon työhyvinvointipalvelut 1

Yrityksen ja työterveyshuollon yhteistyö. Elon työhyvinvointipalvelut 1 Yrityksen ja työterveyshuollon yhteistyö Elon työhyvinvointipalvelut 1 Työterveyshuollon tavoitteet edistää työntekijöiden työ- ja toimintakykyä ennaltaehkäistä sairauksia tukea työympäristön ja työyhteisön

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Poista hukka! Lopeta sähläys! LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Webinaari - Keskiviikko 14.2 klo 09:00-10:00 - Webinaari Webinaarin sisältö klo 09:00-10:00 Avaus ja puhujien / KULMIAN esittely Osallistujien

Lisätiedot

FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak

FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Mitkä tekijät selittävät sosiaalisen yrityksen perustamista ja tukevat sen menestymisen mahdollisuuksia? alustavia tuloksia FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Näkökulma Miten sosiaalinen yritys

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Tuija Nikkari 2012 VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Raportointikoulutus 23.8.12 Raportoinnin tarkoitus Raportoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa projektin etenemisestä ja tuloksista rahoittajalle, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE Aikuisten ohjaus ja neuvontatyö, 30 op ERKKERI on aikuisten ohjaus- ja neuvontatyötä tekevän henkilöstön ohjausosaamista sekä moniammatillista verkostotyötä

Lisätiedot

TeamCHAMPION TeamCHAMPION wiki.tut.fi/champion

TeamCHAMPION TeamCHAMPION wiki.tut.fi/champion 1 TYÖPAJAN ASKELEET 2 Valmistautuminen Alustus Tiimitilanteet Tiimiroolit Tulokset Analysointi Toimenpiteet Yhteenveto VALMISTAUTUMINEN 3 Työpajan luonti Fasilitoija luo tiimiroolityökaluun uuden työpajan.

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Tutkimukseen, tuotteen, palvelun, osaamisen ja/tai menetelmän kehittämiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen

Lisätiedot

SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE. Projektisuunnitelma

SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE. Projektisuunnitelma SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE Projektisuunnitelma 30.1.2017 SISÄLTÖ Projektin tavoitteet Projektin lopputuotteet Projektin vaiheistus Projektin onnistumiseen vaikuttavat tekijät Seurojen tarpeiden

Lisätiedot

Yhteistyöllä osaamista

Yhteistyöllä osaamista Yhteistyöllä osaamista Opas työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun Yhteistyöllä osaamista Opas työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun Työpaikalla tapahtuva oppiminen* on osa työyhteisöjen

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTUTKIMUKSEN TULOSTEN JALOSTAMINEN Henkilöstöjohtaja Kirsi Matero, Lassila & Tikanoja Oyj Back-to-Basics, Katajanokka 7.5.

HENKILÖSTÖTUTKIMUKSEN TULOSTEN JALOSTAMINEN Henkilöstöjohtaja Kirsi Matero, Lassila & Tikanoja Oyj Back-to-Basics, Katajanokka 7.5. HENKILÖSTÖTUTKIMUKSEN TULOSTEN JALOSTAMINEN Henkilöstöjohtaja Kirsi Matero, Lassila & Tikanoja Oyj Back-to-Basics, Katajanokka 7.5.2014 Lassila & Tikanoja Oyj 1 TÄNÄÄN KÄYMME LÄPI 1. Taustaa henkilöstökyselylle

Lisätiedot

Työnhakuvalmennus 10.2.2011. Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen

Työnhakuvalmennus 10.2.2011. Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen Työnhakuvalmennus 10.2.2011 Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoittaminen Tunnetko itsesi, hahmotatko osaamisesi? Urasuunnittelun ja työnhaun onnistuminen perustuu hyvään itsetuntemukseen Työnhaku on osaamisesi

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ 10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ Ideoi, inspiroidu, innovoi pienessä tai suuressa ryhmässä AE Partners Oy MIKÄ ON IDEA WALL? Idea Wall on verkkopalvelu, jossa osallistujat jakavat avoimesti ja anonyymisti ideoita

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Projektin suunnittelu 71A00300

Projektin suunnittelu 71A00300 Projektin suunnittelu 71A00300 Tiimijako Projektisuunnitelma 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Projektitiimi Projektin tausta Projektin tavoitteet Tiimin roolit Sisäinen viestintä Riskianalyysi Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA

RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017. Raisio KASVUN PAIKKA RAISION KAUPUNGIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2014 2017 Raisio KASVUN PAIKKA TULEVIEN VUOSIEN HENKILÖSTÖHALLINNOLLISIA HAASTEITA Niukat taloudelliset resurssit Henkilöstön eläköityminen Henkilöstön saatavuus ja

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

6Aika-strategian EAKR-haku. Infotilaisuus Helsingissä

6Aika-strategian EAKR-haku. Infotilaisuus Helsingissä 6Aika-strategian EAKR-haku Infotilaisuus Helsingissä 13.8.2018 Ohjelma 13.00 Iltapäiväkahvit 13.30 Avaus ja päivän ohjelma 13.35 Haun aihealueet ja vinkkejä hankevalmisteluun Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen,

Lisätiedot

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen KPMG Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen Riskienhallinta on keskeinen osa muutoshallintaa Henkilöstöriskien tunnistaminen ja merkitys muutoksen johtamisessa ADVISORY SERVICES Muutoksen

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi.

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi. TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Sähköisen liiketoiminnan mahdollisuudet: Sisäiset ja ulkoiset prosessit Toiminnan tehostaminen, reaaliaikaisuus Toiminnan raportointi ja seuranta,

Lisätiedot

Arviointi ja palaute käytännössä

Arviointi ja palaute käytännössä Arviointi ja palaute käytännössä Merja Ellilä Arvioinnista Oppimista ohjaavan arvioinnin merkitys ohjattavan oppimisen tukemista ja suuntaamista tietojen, taitojen ja asenteiden arvioimista ohjattavan

Lisätiedot

Ohjelmajohtamisen kehittäminen

Ohjelmajohtamisen kehittäminen Ohjelmajohtamisen kehittäminen Valtuuston strategiaseminaari, Hotelli Korpilampi Ohjelmajohtaja Päivi Hoverfält Mitä on ohjelmajohtaminen? Ohjelmajohtaminen on tapa organisoida ja johtaa merkittäviä muutoksia

Lisätiedot

IT-projektitoiminnan riskien hallinta globaalissa ympäristössä. Projektiriskien valvonta ja ohjaus parhaat käytännöt

IT-projektitoiminnan riskien hallinta globaalissa ympäristössä. Projektiriskien valvonta ja ohjaus parhaat käytännöt IT-projektitoiminnan riskien hallinta globaalissa ympäristössä Projektiriskien valvonta ja ohjaus parhaat käytännöt Teppo Kuisma Ixonos Teknologiakonsultointi Oy Liiketoimintatarpeista toimivaksi järjestelmäksi

Lisätiedot

Yritys AB Oy Verkostokäsikirja (7) VERKOSTOKÄSIKIRJA

Yritys AB Oy Verkostokäsikirja (7) VERKOSTOKÄSIKIRJA Yritys AB Oy Verkostokäsikirja 01.01.2012 1(7) VERKOSTOKÄSIKIRJA Yritys AB Oy Verkostokäsikirja 01.01.2012 2(7) 1 VERKOSTON TARKOITUS JA TEHTÄVÄT... 3 2 VERKOSTOKUMPPANIT... 3 3 YRITYS AB OY JA VERKOSTOKUMPPANIN

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ. Helena Rautiainen

HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ. Helena Rautiainen HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ Helena Rautiainen 26.8.2014 1 OPETTAJATUUTORITOIMINTA Opettajatuutorit ovat ammattikorkeakoulun opintojen ohjauksessa erittäin keskeisiä toimijoita.

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Selvitys Paikkatietopoliittista selontekoa varten - yritykset

Selvitys Paikkatietopoliittista selontekoa varten - yritykset Selvitys Paikkatietopoliittista selontekoa varten - yritykset Tarkennettu toimintasuunnitelma 18.1.2017 Sito Parhaan ympäristön tekijät Sisältö Taustaa Tehtävän kuvaus Tavoitteet Tarkastelukulma Työn aikataulu

Lisätiedot

Arkkitehtuuri muutosagenttina

Arkkitehtuuri muutosagenttina Arkkitehtuuri muutosagenttina Smarter Processes, Development & Integration Hannu Salminen CTO OP-Pohjola 2013 IBM Corporation Taustaa Nykyinen IT-arkkitehtuuri ja liiketoimintatarpeet eivät kohtaa OP-Pohjolan

Lisätiedot

www.hankintatoimi.fi 21.06.2010 Juha-Pekka Anttila VTT

www.hankintatoimi.fi 21.06.2010 Juha-Pekka Anttila VTT www.hankintatoimi.fi 21.06.2010 Juha-Pekka Anttila VTT Hankintatoimen kehittäminen teknologiateollisuudessa - VTT mukana kehitystyössä VTT:n Liiketoiminta ja teknologian johtaminen -osaamiskeskuksen toteuttamissa

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

Mitä on RAY:n seuranta?

Mitä on RAY:n seuranta? Mitä on RAY:n seuranta? Tulokset näkyviin järjestöjen eduksi Janne Jalava seurantapäällikkö, dosentti RAY/avustusosasto 1 Myös seurannan lähtökohta löytyy laista 21 Rahapeliyhteisön valvontatehtävä Rahapeliyhteisön

Lisätiedot

Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset

Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset Ammattitaitoa yhdessä -kysely Keskeiset tulokset Kyselyn tausta ja toteutus Ammatillisen koulutuksen uudistus lisää työpaikalla tapahtuvaa opiskelua. Kyselyllä kartoitettiin opiskelijoiden ohjauksen nykytilaa

Lisätiedot

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua Sara Lukkarinen, Motiva Oy Alustuksen sisältö Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat eli SUMPit, mistä kyse? Mitä

Lisätiedot

Market Expander & QUUM analyysi

Market Expander & QUUM analyysi Market Expander & QUUM analyysi KANSAINVÄLISTYMISEN KEHITYSTASOT Integroitua kansainvälistä liiketoimintaa Resurssien sitoutuminen, tuotteen sopeuttaminen, kulut, KV liiketoiminnan osaaminen Systemaattista

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Henkilöstöstrategia 2014-2018

Henkilöstöstrategia 2014-2018 Henkilöstöstrategia 2014-2018 Liite 2: Tausta-aineisto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisältö 1. Perustehtävämme ja arvoperustamme 3 2. Henkilöstövisiomme 2018 ja strategiset tavoitteemme 4 3.

Lisätiedot

MYYNNIN JA MARKKINOINNIN KOULUTUSOHJELMA

MYYNNIN JA MARKKINOINNIN KOULUTUSOHJELMA MYYNNIN JA MARKKINOINNIN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelma, jonka keskiössä ovat yrityksellesi ajankohtaiset asiat. Myyntikoulutuksessamme keskitytään asiakaslähtöisempien myynti- ja markkinointitoimenpiteiden

Lisätiedot

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA PROJEKTITOIMINNAN ONGELMIA Kaikkea mahdollista nimitetään projekteiksi Projekti annetaan henkilöille muiden töiden ohella Ei osata käyttää

Lisätiedot

Lapsiystävällinen kunta Sanna Koskinen

Lapsiystävällinen kunta Sanna Koskinen Lapsiystävällinen kunta 26.2.2018 Sanna Koskinen Esityksen sisältö 1. Lapsiystävällinen kunta -mallin taustat 2. Mallin tavoitteet ja toiminta 3. Mallin vaikutuksia 1. Lapsiystävällinen kunta - mallin

Lisätiedot

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta.

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta. Seuratoiminnan Tulevaisuus Miten meidän urheiluseuramme menestyy muuttuvassa maailmassa? 1 Kokoa tiimi omasta seurasta. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. 2

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen

Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen Jarna Savolainen Kehittämispäällikkö, TTK Tukea toimialojen kehittämiseen aamuseminaari 1.11.2017 klo 8:30-11:00 Työturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

Aalto-yliopisto. Henkilöstökysely

Aalto-yliopisto. Henkilöstökysely Aalto-yliopisto Henkilöstökysely 2.-15.5.2011 Henkilöstökyselyn yhteenveto Pääviestit Aalto-yliopiston tulokset ovat suurelta osin linjassa muiden yliopistojen vastaavien tulosten keskiarvon kanssa. Useimmilla

Lisätiedot

VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSTEN TURVALLISUUS ON ONNISTUMISEN SIVUTUOTE

VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSTEN TURVALLISUUS ON ONNISTUMISEN SIVUTUOTE VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUSTEN TURVALLISUUS ON ONNISTUMISEN SIVUTUOTE 1 Case: Vantaan Energia Case: Vantaan Energia Oy Turvallisuushavainnot 2013 CASE: Vantaan energia Oy Kehitysprojektit 2013-14 Turvallisuustilastojen

Lisätiedot

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys)

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) YHTEINEN KEITTIÖ HANKKEEN OSAPROJEKTI: KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) PROJEKTISUUNNITELMA 1. PROJEKTIN TAUSTATIEDOT... 3 2. YHTEINEN KEITTIÖ-HANKE

Lisätiedot

Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutusohjelma, 30 op

Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutusohjelma, 30 op Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutusohjelma, 30 op Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia www.helsinki.fi/yliopisto 7.6.2011 1 Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutusohjelman toteuttajat Koulutuksen

Lisätiedot

Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä

Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä Periaatteet ja käytännöt Elinkeinoelämän kanssa verkottunut julkinen tutkimus Sisältö Tekesin rahoittaman tutkimusprojektin roolit ja tehtävät

Lisätiedot

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS (2012) OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja valtion alue ja paikallishallinnon palveluihin ja toimintoihin

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten?

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Muutosjohtaminen - muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu, työhyvinvointi 1 Maailma muuttuu meidänkin

Lisätiedot

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4.

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4. Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma 2017-2020 Hyväksytty Yhteistyöryhmä 6.3.2017 Kunnanhallitus 13.3.2017 Valtuusto 3.4.2017 4.4.2017 1 TYÖHYVINVOINNIN VISIO Työhyvinvointi on MEIDÄN

Lisätiedot

Itsearviointimateriaali

Itsearviointimateriaali 03/2010 Työrauha tavaksi Itsearviointimateriaali Työrauha tavaksi julkaisun pohjalta laadittu itsearviointimateriaali tarjoaa mahdollisuuden kehittää niin kouluyhteisön kuin yksittäisen opettajan työrauhaa

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

LAATUOHJELMA. yhteiset kriteerit. luonnos

LAATUOHJELMA. yhteiset kriteerit. luonnos LAATUOHJELMA yhteiset kriteerit luonnos 28.11.2016 SEURATOIMINNAN LUPAUS - MENESTYSSUUNNITELMASTA Huolehdimme siitä, että seurat näkevät toimintaympäristön muutokset ja elävät ajassa. Seurat ovat innostavia

Lisätiedot

SISÄISEN PALVELUN MITTARI, lomake A

SISÄISEN PALVELUN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 SISÄISEN PALVELUN MITTARI, lomake A Yritysten ja organisaatioiden toiminnat muodostavat prosessin, joka tuottaa ulkoisille tai sisäisillä asiakkaille tavaraa / palvelua siihen aikaan,

Lisätiedot

Uusi strategia tarvitsee uudistetun johtamisjärjestelmän

Uusi strategia tarvitsee uudistetun johtamisjärjestelmän Uusi strategia tarvitsee uudistetun johtamisjärjestelmän Talent Vectia johtamisjärjestelmäselvitys 13.06.2013 Arto Smolander & Sonja Tanskanen Yritysten näkemys johtamisjärjestelmänsä toimivuudesta Talent

Lisätiedot

Oppimisen arviointia käytännön työtehtävissä oppimisen arviointi itsearvioinnin kehittäjänä. 4.5.2012 M-L Haapa-alho / NAO

Oppimisen arviointia käytännön työtehtävissä oppimisen arviointi itsearvioinnin kehittäjänä. 4.5.2012 M-L Haapa-alho / NAO Oppimisen arviointia käytännön työtehtävissä oppimisen arviointi itsearvioinnin kehittäjänä TEKNINEN TOTEUTUS: Oppimisen arviointi Jokaisen tutkinnon osan alussa selvitetään OPPIJOILLE ammattitaito-vaatimukset,

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Reflektoiva oppiminen harjoittelussa Insinööritieteiden korkeakoulu

Reflektoiva oppiminen harjoittelussa Insinööritieteiden korkeakoulu Reflektoiva oppiminen harjoittelussa 17.9.2015 Insinööritieteiden korkeakoulu Psykologi, uraohjaaja Seija Leppänen Reflektointiprosessi aloittaa oppimisen 1. Orientoituminen ja suunnittelu: millainen tehtävä

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyystutkimukset

Asiakastyytyväisyystutkimukset Asiakastyytyväisyystutkimukset Liiton asiakastyytyväisyystutkimukset muodostavat kiinteän osan, jonka tavoitteena on tuottaa jäsenyrityksille oman toiminnan onnistumisen arviointiin ja kehittämiseen liittyvää

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI. Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti

KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI. Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti 1 KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti 2 Tuotetaan käytännöstä tietoa yhdessä Käytännön kuvaamisen tarkoituksena on

Lisätiedot