Toiminta ja talous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toiminta ja talous"

Transkriptio

1 Toiminta ja talous PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT II Osavuosikatsaus Shp:n johtoryhmä

2 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT TOIMINNAN MUUTOKSET TOIMINNAN TAVOITTEET PALVELUJEN VOLYYMIN TAVOITTEITA LÄHETTEET HOITOPALVELUT TULOT JÄSENKUNNILTA TALOUS ALIJÄÄMÄN KATTAMISSUUNNITELMA SAIRAANHOITOTOIMINNAN TULOSLASKELMA TOIMIALUEIDEN SUUNNITELEMAT OPERATIIVINEN TOIMIALUE KONSERVATIIVINEN TOIMIALUE PSYKIATRIAN TOIMIALUE PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE LÄÄKINNÄLLISTEN PALVELUJEN TOIMIALUE TUKIPALVELUJEN TOIMIALUE KESKUSHALLINTO HOITOPALVELUJEN MYYNTITULOT JÄSENKUNNITTAIN OPERATIIVINEN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN KONSERVATIIVINEN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN PSYKIATRIAN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE: ERIKOISSAIRAANHOIDON PALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE: PERUSTERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYKSEN PALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE: ENSIHOIDON PALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN... 24

3 3 1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT Talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat muodostavat: Sairaanhoitopiirin strategiat, jotka valtuusto hyväksyi kesäkuussa 2015 Uusi sairaala hankkeen ja siihen liittyen toimintatapojen muutoksen suunnittelua ohjaavat periaatteet: o Potilas ensin o Terveellinen, turvallinen ja hyvä työympäristö työntekijöille o Tehokas ja edistyksellinen ICT o Hyvä logistiikka o Integroitu palvelujärjestelmä (perusterveydenhuolto - erikoissairaanhoito ja osin sosiaalitoimi) o Ennalta ehkäisy ja terveyden edistäminen o Vaikuttavuus ja kustannustehokkuus o Johtaminen tulee prosesseja Terveydenhuoltolain määräykset hoidon saatavuudesta Suunnittelun lähtökohdat eivät myöskään oleellisesti poikkea valtuuston joulukuussa 2014 hyväksymästä suunnitelmasta. Sairaanhoitopiirin johtajan kiteytys suunnitelman lähtökohdista on edelleen saman sisältöinen: Talouden kurimus ei hellitä Talousarviovalmistelussa on jouduttu karsimaan vastuualueiden esittämiä suunnitelmia. Tarpeiden ja mahdollisuuksien kuilu kasvaa. Tavoitteena on ollut, että vältetään mahdollisimman paljon sellaisia toiminnallisia muutoksia, joilla olisi kielteisiä vaikutuksia suoraan potilaan hoitoon. Kun sellaisia tehdään niukkuuden jatkuessa, ensisijaisena periaatteena pidetään toiminnallisen kehittämisen lähtökohtaa, kuin mekaanista palvelujen karsintaa. Muutoksissa, joilla on henkilöstövaikutuksia otetaan huomioon uuden sairaalan henkilöstösuunnitelman mukaiset painotukset. Uuden sairaalan suunnittelu ja rakentaminen Ensi vuoden aikana siirrytään jo uuden sairaalan rakentamisvaiheeseen. Toiminnan suunnittelussa tullaan hyvin intensiiviseen vaiheeseen. Yhtenä olennaisena kokonaisuutena ICT järjestelmien suunnittelu etenee, ja siinä otetaan huomioon valtakunnallisesti etenevä yhteistyö tietojärjestelmien kehittämisessä. Valmistautuminen SOTE-uudistukseen Hallitusohjelman ja Pöystin raportin mukaisesti Sote-uudistus etenee palvelurakenteen ja rahoitusmallin uudistamisen osalta. Uudistukseen liittyy myös merkittäviä sairaanhoitopiirin toimintaan ja omaisuusjärjestelyihin liittyviä yksityiskohtia, joiden valmistelu on käynnistettävä valtakunnallisten päätösten jälkeen yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Uusia alueellisia toimintamalleja kehitetään sekä Uusi sairaala hankeen piirissä ja SOTE 2020 hankkeessa. Sairaanhoitopiiri on aktiivisesti mukana ja pilotointien jälkeen monia uusia toimintatapoja (esim. kuntoutusketjut, palveluohjaus, etäpoliklinikat) voidaan ottaa käyttöön nopeastikin.

4 4 2 TOIMINNAN MUUTOKSET Tavoitteena on vakiinnuttaa hoitopalvelujen tuotannon rakenne ja määrä viime vuosien aikana toteutettujen muutosten mukaisesti uuden sairaalan toiminnan alkuun saakka. Vuonna 2016 toteutetaan seuraavat muutokset: - Avohoitoa kehitetään edelleen ja vastaavasti vuodeosastohoidon tarvetta vähennetään ja hoitoaikoja lyhennetään. - Jokilaakson sairaalasta ostettujen palvelujen kotiutus omaksi toiminnaksi toteutetaan vuonna 2016 täysimääräisesti. - Päivystystoiminnan järjestämisessä otetaan huomioon päivystysasetuksen edellyttämät toiminnan muutokset. - Paljon palveluja käyttävien potilaiden hoidon suunnitteluun ja toteutukseen pyritään löytämään uusia toimintatapoja. - Kotisairaalatoiminta käynnistetään yhdessä Jyväskylän yhteistoimintaalueen kanssa. Kotisairaalatoimintaa liittyy läheisesti palliatiivisen poliklinikan ja saattohoidon toiminta. - Liikelaitos Caterinan ja Kylän Kattauksen toiminnot sekä Kahvio Paussin (Keski-Suomen sairaalakahviot Oy) kahvilatoiminnot yhdistetään vuonna Organisaatiojärjestelyistä huolimatta ruokapalvelut tuotetaan sairaanhoitopiirin yksiköille entiseen tapaan. Toimialueittain esitetyissä suunnitelmissa (luku 7) on tarkempia kuvauksia toimintojen muutoksista. 3 TOIMINNAN TAVOITTEET Toiminnan tavoitteiden lähtökohtana on sairaanhoitopiirin strategia, sen mukaiset arvot ja tavoitteet. Sairaanhoitopiirin perustehtävä: - tarjotaan kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin perustavaa, luotettavaa, turvallista ja vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi. Lähtökohtana on sairaala, jossa annamme potilaiden tarvitseman tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen kokonaisvaltaisesti ja tehokkaasti. Tavoitteet: tutkimus, hoito ja kuntoutus lähtevät potilaan tarpeista. potilasta tuetaan olemaan aktiivinen oman sairautensa hoidossa. potilaan terveyttä ja hyvinvointia edistetään yhteistyössä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa. Sairaanhoitopiirin strategia on ollut toimialueiden ja vastuualueiden suunnittelun lähtökohtana, niitä kuvataan tarkemmin toimialueiden suunnitelmissa (luku 7). Strategiaa on myös tehty tunnetuksi koko henkilöstölle ja sitä on käsitelty työyksiköissä, jotta se on jokapäiväisen toiminnan perustana.

5 5 4 PALVELUJEN VOLYYMIN TAVOITTEITA 4.1 Lähetteet Seuraavassa kaaviossa esitetään lähetteiden määrä ja sen muutos viime vuosilta: Lähetemäärä on kuluvan vuoden aikana ollut selvästi aikaisempaa suurempi, mutta ensi vuodelle vastuualueiden tavoitteissa ei ole merkittävää muutosta, poikkeuksena tästä kuitenkin on Operatiivinen toimialue, jonka erikoisaloilla lähetemäärissä on kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Vertailutietona esitettävä Tot 12 kk tarkoittaa viimeisten 12 kuukauden (elokuu 2014-heinäkuu 2015) toteumatietoa.vuoden 2016 tavoitetta verrataan tähän toteumaan. Seuraavassa kuviossa esitetään lähetteiden määrä terveyskeskuksittain, tavoitetieto perustuu vastuualueiden esityksiin: Toteuma 2014 Tot 12 kk Tae 2016 Muutos toteumasta Lähetteet yhteensä ,4 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,5 % Keski-Suomen Seututerveyskeskus ,6 % Saarikka ,8 % Kinnulan terveyskeskus ,0 % Pihtiputaan terveyskeskus ,0 % Viitasaaren terveyskeskus ,7 % Äänekosken terveyskeskus ,5 %

6 6 4.2 Hoitopalvelut Hoitopalvelujen tuotteiden määrätietoja Seuraavassa kuviossa esitetään hoitopalvelujen tuotemäärien aikasarjaa. Erikoissairaanhoidon hoitopalvelutuloista noin 77 % saadaan drg-tuotteilla, tuotteiden määrä on suunnitelmaesityksen mukaan 1,2 % suurempi kuin vuonna 2014, mutta viimeisten 12 kuukauden tasolla. Suurimmat muutokset on sisätautien ja kirurgian vastuualueilla. Tasoryhmittäisten hoitopäivien tulojen osuus on noin 8 %, hoitopäivien määrän muutos on -10 % vuoteen 2014 verrattuna ja - 5 % viimeisten 12 kuukauden toteumaan. Vuodeosastohoito on tuotteistettu hoitopäivinä psykiatriassa (80 % tasoryhmittäisistä hoitopäivistä) ja kuntoutustoiminnassa. Lisäksi hengityshalvauspotilaiden hoito laskutetaan hoitopäivinä. Tasoryhmittäisten avohoitokäyntien tulojen osuus on myös noin 8 %. Psykiatrissa ja lasten vastuualueella käyntien määrätavoite on toteumaa suurempi, mutta perusterveydenhuollon päivystyksen käyntimäärä on esityksen mukaan toteumaa pienempi. Psykiatrian palveluasumisen tulojen osuus on noin 3 %, muutos toteumaan on esityksen mukaan vajaa 2 %.

7 7 Avohoitokäyntien määrä Avohoidon suoritetietona oleva käyntien määrä poikkeaa hoitopalvelujen laskutuksen perusteena olevista tasoryhmittäisistä avohoitokäynneistä. Toiminnan muutosten myötä käyntimäärä on viime vuosina kasvanut vuosittain: Hoitopäivien määrä Avohoitopainotteisuuden seurauksena vuodeosastohoito on vähentynyt, vuodeosastoja on viime vuosina lakkautettu operatiivisella, konservatiivisella ja psykiatrian toimialueilla. Monilla vastuualueilla on tavoitteena edelleen lyhentää hoitoaikoja. Leikkausten profiilissa muutoksia Leikkausten määrän muutosta merkittävämpää on leikkausten profiilin muutos: Yhä enemmän tehdään mini-invasiivisia leikkauksia, jotka ovat pitkäkestoisia ja joissa käytetään nykyaikaista laiteteknologiaa sekä kertakäyttöisiä leikkaustarvikkeita. Vastaavasti pienempiä toimenpiteitä on siirretty tehtäväksi polikliinisesti ja osa aikaisempien vuosien suuren volyymin toimenpiteistä, kuten polvinivelen artroskopiat, ovat vähentyneet lähes kokonaan.

8 8 5 TULOT JÄSENKUNNILTA Sairaanhoitotoiminnan hoitopalvelujen myyntitulot jäsenkunnille ovat + 0,5 % vuoden 2015 muutettua talousarviota suuremmat ja suunnitelman mukaan muutos vuoden 2014 toteumasta on 1,9 %, muutos renkaittain: Seuraavassa kuviossa esitetään tulojen muutos vuoteen 2014 verrattuna renkaittain ja toimialueittain. Tietoihin sisältyvät oma toiminta, hoito muissa sairaaloissa, ensihoitopalvelut ja erityisvelvoitteet. Vuoden 2014 toteumassa on huomioitu myös kalliiden hoitojen tasaus. Seututerveyskeskuksen tuottamat palvelut eivät sisälly laskelmiin euroa Toteuma 2014 Talousarvio 2015 Talousarvio 2016 Muutos vuoden 2014 toteumasta Muutos vuoden 2015 talousarviosta Jäsenkunnat yhteensä ,9 % ,5 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,2 % ,8 % Seututerveyskeskus ,2 % ,0 % Pohjoinen Keski-Suomi ,6 % ,3 % Muut asiakkaat ,7 % 546 4,6 % Asiakkaat yhteensä ,4 % ,6 % Talousarviossa kuntakohtaiset hoitopalvelujen myyntitulot lasketaan tuotekohtaisesti 12 kuukauden toteumatietojen perusteella. Luvissa 8 esitetään tiedot kunnittain ja toimialueittain.

9 9 6 TALOUS 6.1 Alijäämän kattamissuunnitelma Vuoden 2014 tilinpäätöksessä sairaanhoitopiirin kumulatiivinen alijäämä oli 15,8 milj. euroa. Suunnitteluohjeen mukaisesti taloussuunnitelmaan sisältyy alijäämän kattaminen suunnitelmakauden aikana vuosittain 3 miljoonan euron tulostavoitteella. Vuoden 2016 tulostavoite 3 m sisältyy hoitopalvelujen hintoihin, ja osaltaan vaikuttaa hintojen vertailukelpoisuutta kuluvaan vuoteen, sillä vuoden 2015 hoitopalvelujen hintoihin sisältyy yhden miljoonan euron tulostavoite, sillä potilasvakuutuksen aiheuttama alijäämä rahoitetaan erityisvelvoitemaksulla. Seuraavassa esitetään sairaanhoitopiirin tuloksen kehityksen kuvaaja. Viime vuosiin saakka tulospoikkeamat ovat olleet pieniä vuoden 2009 tilinpäätöstä lukuun ottamatta.

10 Sairaanhoitotoiminnan tuloslaskelma Sairaanhoitopiirin hallitus antoi toukokuussa suunnitteluohjeen, jonka mukaan jäsenkunnilta arvioitujen hoitopalvelujen tulojen muutos voi olla enintään + 0,5 % vuoden 2015 muutettuun talousarvioon verrattuna. Sairaanhoitotoiminnan talousarvio on valmisteltu tämän ohjeen mukaisesti, seuraavassa esitetään tuloslaskelma talousarviovalmistelun nykyisestä vaiheesta: TP 2014 TA 2015 TAE 2016 Muutos euroa Kv Palvelusuunnitelma TA 2015 TP 2014 Toimintatulot 2015/06 Hoitopalvelujen myyntitulot ,1 % 1,4 % Erikoissairaanhoidon palvelut ,2 % 1,4 % Erikoissairaanhoito, oma toiminta ,8 % 2,8 % Hoito muissa sairaaloissa ,7 % -7,5 % Perusterveydenhuollon hoitopalvelut ,0 % -3,3 % Sosiaalitoimen palvelut ,3 % 3,7 % Erityisvelvoitemaksu jäsenkunnilta ,1 % 135,7 % Muiden palvelujen myynti ,9 % -1,8 % - siitä ensihoito jäsenkunnille ,2 % 13,9 % Potilasmaksut ,7 % -0,7 % Muut ,0 % 9,9 % Toimintatulot yhteensä ,8 % 1,7 % Tulot jäsenkunnilta ,5 % 1,9 % Toimintamenot Henkilöstömenot ,3 % 1,0 % Asiakaspalvelujen ostot ,7 % -8,0 % Muiden palvelujen ostot ,0 % -6,8 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat ,6 % 1,1 % Muut ,3 % -7,8 % Toimintamenot yhteensä ,8 % -1,7 % Rahoitusmenot (netto) % 85 % Vuosikate % 114 % Poistot ja arvonalentumiset ,8 % -4,4 % Tilikauden tulos

11 11 7 TOIMIALUEIDEN SUUNNITELEMAT 7.1 Operatiivinen toimialue Operatiivinen toimialue koostuu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin leikkaustoimintaa tekevistä (kirurgia, naistentaudit ja synnytykset, hammas-, suu- ja leukakirurgia, silmätaudit, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, anestesia - ja leikkaushoito) vastuualueista ja tuottaa näiden sisältämien erikoisalojen erikoissairaanhoitolain ja valtakunnallisesti sovitun hoidonporrastuksen mukaisia palveluita ensisijaisesti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuin myös erikoisalojen välisenä yhteistyönä sekä potilaan vapaan valinnan myötä oman sairaanhoitopiirin ulkopuoliselle väestölle. Toiminta pohjautuu Keski- Suomen sairaanhoitopiirin strategia arvoihin, missioon ja tavoitteisiin. Toimialue tuottaa Keski-Suomen väestölle ja muille palvelun piiriin tuleville vaikuttavan oikeaaikaisen hoidon yhteistyössä muiden toimialueiden sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa THL:n hoitotakuun asettamien kriteereiden mukaisesti. Toimialueen potilasturvallisuussuunnitelman mukaisesti kehitetään ja vakiinnutetaan potilasvahinko-, vaara- ja haittatapahtumien minimointiin tähtääviä toimintamalleja vaikuttavan, turvallisen ja oikea-aikaisen hoidon takaamiseksi. Toimialueen yhteisten pääprosessien (leikkaushoito, vuodeosastohoito ja kotiutus) edelleen kehittäminen ja varautuminen uuden sairaalan 2020 toimintaan jatkuvat. Erityisenä tavoitteena on saada elektiivisten leikkaustoimenpiteiden odotusaika lyhenemään alle 2 kk sekä jonottoman toimintamallin toteutuminen koko toimialueella. Talouden suunnittelussa haastetta aiheuttavat toiminnan muutokset, hoidon tarpeen lisääntyminen, tarvikemenojen kasvun sekä volyymin että tiettyjen erikoistarvikkeiden korkeiden hintojen vuoksi. Keskeistä vuodelle 2016 on Jokilaakson ostojen kotiuttaminen, sekä vielä muutamilla erikoisaloilla vaivaavan erikoislääkärivajeen ratkaiseminen. Myönteisenä asiana nähdään mahdollisuus lisätä erikoisosaamista tarjoavien erikoisalojen tarjontaa sairaanhoitopiirin ulkopuolelle, minkä osuus nykyiselläänkin on jo huomattava ja mikä osaltaan antaa mahdollisuuden käyttää rakenteellisia resursseja tehokkaasti kuin myös kasvattaa toimialueen vetovoimaa työnantajana. Yhteenveto hoitopalvelujen tuloista: 1000 euroa Toteuma 2014 Talousarvio 2015 Talousarvio 2016 Muutos tot 2014 Muutos ta 2015 Jäsenkunnat yhteensä ,0 % 1,1 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,7 % 2,7 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,6 % -2,8 % Pohjoinen Keski-Suomi ,0 % 0,5 % Muut asiakkaat ,0 % 9,6 % Asiakkaat yhteensä ,6 % 1,6 %

12 Konservatiivinen toimialue Toimialueen tavoitteena on antaa tutkittuun tietoon perustuvaa, korkeatasoista ja hyvään hoitokäytäntöön perustuvaa hoitoa väestölleen. Hoitotakuussa pysytään, ja lisääntyneiden lähetteiden käsittely tapahtuu nopeasti ja konsultaatioluonteisesti. Toiminnan kehittämisen tavoitteina ovat edelleen sujuvat hoitoketjut ja prosessit ja päivystystoiminnan sujuminen. Toiminnan tehostamiseen tähtääviä suunnitelmia on tehty, ja tätä jatketaan vastuualueilla. Palliatiivinen poliklinikka on aloittanut toimintansa. Päiväsairaalatoimintaa kehitetään ja laajennetaan, ja uusia potilasryhmiä sinne suunnitellaan niin, että sairaanhoitajien koulutus ja perehdytys uusien potilasryhmien hoitoon turvataan. Kotisairaalatoiminnan aloituksesta odotetaan päätöstä. Näiden toiminnallisten muutosten tarkoituksena on vähentää vuodeosastohoidon tarvetta. Lähetteiden määrä on lisääntynyt kaikilla vastuualueilla, joka vaatii entistä parempaa hoidonporrastusta. Ensikäyntien määrä on suunnitellusti lisääntynyt kaikilla vastuualueilla. Hoitopalveluita tuotetaan suunnilleen aiemman vuoden tasolla. Ulkopuolisiin ostoihin vaikuttaminen on haasteellista: iso osa ostoista on sellaista, joka on valtakunnallisesti sovittu keskitettäväksi yliopistosairaaloihin, kuten pikkukeskosten hoito, lasten syövät tai elinsiirrot. Omana toimintana suunnitellaan kuitenkin käynnistettäväksi kalliiden sydänläppien asentamista, jolla toiminnalla on tarkoitus vähentää ostopalvelua yliopistosairaaloista. Yhteenveto hoitopalvelujen tuloista: 1000 euroa Toteuma 2014 Talousarvio 2015 Talousarvio 2016 Muutos tot 2014 Muutos ta 2015 Jäsenkunnat yhteensä ,9 % 1,2 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,0 % 4,2 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,5 % 0,1 % Pohjoinen Keski-Suomi ,3 % -5,5 % Muut asiakkaat ,2 % -2,9 % Asiakkaat yhteensä ,6 % 1,0 %

13 Psykiatrian toimialue Psykiatria jakautuu polikliinisen psykiatrian, sairaalapsykiatrian ja nuorisopsykiatrian vastuualueisiin. Mittava virkalääkärivaje (15-20 lääkärivakanssia täyttämättä eli n %) leimaa toimintaa ja taloutta sekä heikentää päivystysasetuksen ja erikoislääkärijohtoisen toiminnan toteutumista Juurikkaniemen sairaalassa. Juurikkaniemen toimintaedellytysten tarkastelu jatkuu tiiviinä, mikä vaikuttaa realistiseen toiminnan ja talouden suunnitteluun. Nuorisopsykiatria ja sairaalapsykiatria tuottavat maakunnan erikoissairaanhoidon osastohoitopalvelut ja yleissairaalapsykiatrian konsultaatiot. Psykiatrinen akuuttityöryhmä palvelee päivystysalueella koko maakuntaa. Kuntia palvellaan polikliinisin palveluin sopimuksen mukaisesti valtakunnallisia hoitosuosituksia hyödyntäen. Päivystyksen, akuuttitoiminnan, liikkuvan työn, toiminnallisten ja kuntouttavien työmuotojen sekä ryhmähoitojen kehittäminen jatkuu tavoitteena potilaan oikea-aikainen ja tavoitteellinen, vaikuttava avohoitopainotteinen hoito. Hoitoprosesseja terävöitetään. Hoidon tavoitteena on hyvä vaikuttava määräaikainen hoito, varomerkkien tunnistaminen ja oireenhallinta sekä työ- ja toimintakyvyn kohentuminen/palautuminen. Potilastyytyväisyyskyselyjä ja hoitopalautteita hyödynnetään palveluntarjonnassa ja sen kehittämisessä. Sairaalahoidon tarpeen arvioita ja sisäisiä virka-ajan psykiatrisia konsultaatioita kehitetään yhdessä psykiatrian akuuttityöryhmän ja yleissairaalapsykiatrian kanssa. Psykiatrisen avo-osaston ja yleissairaalapsykiatrian osaston työnjakoa selkiytetään tavoitteena suunnata toimintaa kohti uutta sairaalaa. Osastojen alhainen kuormitusaste mahdollistaa sairaansijojen vähentämisen, mutta tilakysymykset rajoittavat suunnitelmaa. Uutena hoitomuotona otetaan käyttöön transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS). Nuorisopsykiatrialla avohoitokäynnit ovat lisääntyneet ja suunnitteilla on puhelinvastaanottotoiminnan ja lääkehoidon seurantakäyntien kehittäminen. Tavoitteena on yhteistyön lisääminen eri yksiköiden työntekijöiden välillä ja hoitoprosessien selkiyttämien. Asiakaspalvelujen ostot erityisesti THL:n määräämien potilaiden osalta ovat olleet kasvussa viime vuosina ja tämä tuo taloudellisia haasteita. Yhteenveto hoitopalvelujen tuloista: 1000 euroa Toteuma 2014 Talousarvio 2015 Talousarvio 2016 Muutos tot 2014 Muutos ta 2015 Jäsenkunnat yhteensä ,4 % -2,3 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,5 % 1,7 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,3 % -5,9 % Pohjoinen Keski-Suomi ,8 % -23,7 % Muut asiakkaat ,6 % 25,4 % Asiakkaat yhteensä ,2 % -2,1 %

14 Päivystyksen toimialue Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien erikoissairaanhoidon päivystys toteutetaan sairaanhoitopiirin yhteispäivystyksessä. Perusterveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys on keskitetty suurelta osin keskussairaalan päivystykseen, joten se on sairaanhoitopiirin ainoa 24/7 toimiva päivystysyksikkö. Päivystyksessä hoidetaan päivystysasetuksen mukaisesti kiireellisen hoidon tarpeessa olevia potilaita. Ensihoitopalvelujen toteutumista seurataan säännöllisesti koko sairaanhoitopiirin alueella ja tarvittaessa tehdään muutoksia sairaankuljetusyksiköiden sijoitteluun ja valmiusaikoihin. Maakunnallinen yhteistyö perusterveydenhuollon kanssa jatkuu tiiviinä. Erityistä huomiota kiinnitetään asiakaspalvelun ja päivystyspotilaan koko hoitoketjun laadun kehittämiseen. Tiedottamista väestölle lisätään edelleen, ja alueen asukkaita kehotetaan ottamaan aina ensin yhteyttä päivystyksen puhelinneuvontaan kaikissa muissa kuin hätätilanteissa. Päivystyksen lähipalveluita tuotetaan edelleen omissa terveyskeskuksissa virka-aikana ja osa-aikaisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Tavoitteena on vähentää yhteispäivystyksen epätarkoituksenmukaista käyttöä ja kokonaiskäyntien määrää. Toimintaprosesseja mitataan sekä tehokkuuden että laadun näkökulmasta omalla seurannalla ja osallistumalla kansalliseen vertaisarviointiin. Päivystyksessä on otettu käyttöön uusi ohje päivystyksellisen hoidon tarpeen arvioinnista. Sen avulla potilaat pyritään ohjaamaan entistä paremmin suoraan tarkoituksenmukaiseen hoitoryhmään, mikä parantaa potilasturvallisuutta ja sujuvoittaa päivystyspotilaan hoidon kokonaisuutta. Kotisairaalatoiminta käynnistyy yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa edellyttäen, että Jyväskylän kaupunki osoittaa toimintaan sen edellyttämät resurssit samassa suhteessa kuin sairaanhoitopiiri on tehnyt. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on akuuttilääketieteen uuden erikoisalan valtakunnallisesti merkittävä koulutusyksikkö. Akuuttilääkäritoiminnalla ja päivystysosaamisen vahvistamisella tuetaan sairaanhoitopiirin strategian mukaista nopean ja oikea-aikaisen hoitoon pääsyn edistämistä sekä tuottavuuden, vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden parantamista. Tällä hetkellä akuuttilääkärit tekevät 25 % yhteispäivystyksen päivystysvuoroista, mutta tavoitteena on lisätä tätä osuutta 50 %:iin, mikä edellyttää akuuttilääkäreiden määrän lisäystä 10:stä 20:een. Vastaavasti ulkopuolisten päivystäjien osuus vähenee. Yhteenveto hoitopalvelujen tuloista: 1000 euroa Toteuma 2014 Talousarvio 2015 Talousarvio 2016 Muutos tot 2014 Muutos ta 2015 Jäsenkunnat yhteensä ,9 % 7,4 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,4 % 9,3 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,7 % 3,8 % Pohjoinen Keski-Suomi ,5 % 4,6 % Muut asiakkaat ,1 % 7,9 % Asiakkaat yhteensä ,0 % 7,5 %

15 Lääkinnällisten palvelujen toimialue Toimialueella tuotetaan palveluja sekä sisäisille (erikoissairaanhoito, shp:n liikelaitokset) että ulkoisille (terveydenhuollon kuntayhtymät, tk:t, kunnat) asiakkaille. Sairaala-apteekki tarjoaa lääkehuollon palveluja. Osastonsihteeripalveluiden vastuualue tuottaa kliinisten erikoisalojen tarvitsemat osastonsihteeripalvelut keskitetysti. Puhtauspalvelujen vastuualue tuottaa laitoshygienia-, ruokahuolto- ja muita palveluja. Diagnostisten palveluiden vastuualueella kuvantamisen yksikkö tuottaa itse tai järjestää sairaanhoitopiirin kuvantamistutkimukset. Patologian yksikkö tuottaa histologisia ja sytologisia tutkimuksia, lääketieteellisiä ruumiinavauksia sekä kohdunkaulan syöpää ehkäisevää seulontaa. Sairaalafysiologian yksikkö tuottaa elimistön toimintatutkimuksia koko maakunnan alueelle. Uuden sairaalan suunnittelu näkyy vahvasti toimialueella. Uudessa sairaalassa on tarkoitus lisätä sairaala-apteekin lääkehuollon automaatiota. Tätä automaatiota otetaan käyttöön ja kilpailutetaan jo vuodesta 2016 lähtien. Osastonsihteeripalvelujen kehittyminen kohti uutta sairaalaa on vahvasti sidoksissa prosessien sujuvoitumiseen yksiköissä, tietojärjestelmien kehittymiseen ja käyttöönottoon sekä sähköisen asioinnin lisääntymiseen. Puhtauspalvelujen painopisteenä on palvelutuotannon valmistaminen uuteen sairaalaan ja organisaation rakenteellinen muutos vastaamaan palvelutarvetta. Diagnostisilla palveluilla toiminnan määrän odotetaan kasvavan matkalla uuteen sairaalaan ja se haastaa mm. henkilöstö- ja laiteresurssoinnin. Myös uusia toimintoja aloitetaan, kuten soluviljelylaboratoriotoiminta patologian yksikössä. Sairaanhoitopiirin strategian toteuttaminen ja muut suunnitellut muutokset Potilasturvallisuus on sairaala-apteekin kaiken toiminnan lähtökohta. Potilasturvallisuus on myös muiden vastuualueiden keskeinen toiminnan lähtökohta. Osastonsihteerien palvelualueella korostetaan potilaslähtöistä työskentelyä. Tämä tarkoittaa mm. laadukasta asiakaspalvelua niin puhelimessa kuin kasvokkain, asiakkaiden ohjaamista sähköiseen asiointiin, saneluiden purkua säädettyjen aikarajojen sisällä. Puhtauspalveluissa otetaan käyttöön asiakastapaamiset, joiden tavoitteena on mm. arvioida nykyistä palvelua ja toimintamalleja ja kehittää uuden sairaalan mukaisia toimintamalleja. Diagnostisissa palveluissa tavoitteena on tehdä kaikki pyydetyt tutkimukset kiireellisyyden mukaan hoitotakuun puitteissa. Lisäksi varmistetaan, että tutkimusohjeet niin potilaille kuin lähettävillekin yksiköille ovat selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. 7.6 Tukipalvelujen toimialue Tukipalveluiden toimialueen tehtävänä on laadukkaiden, sujuvien ja kustannustehokkaiden talouden, henkilöstöratkaisujen, teknisen huollon sekä materiaalitoimen palveluiden tuottaminen ydintoiminnan tarpeisiin sekä näiden toimintojen jatkuva kehittäminen yhdessä organisaation kanssa. Tulevina vuosina toimintaympäristö muuttuu monella tavoin. Toimintaan vaikuttavat erityisesti valmisteilla oleva sote-uudistus sekä uuden sairaalan suunnittelu, johon osallistuminen näkyy kaikkien vastuualueiden tehtävissä. Vuosien keskeinen tavoite onkin tukipalvelujen kehittyminen strategisten tavoitteiden ja kehityssuuntien mukaisesti siten, että palvelut kehittyvät perustoiminnan muuttuvia tarpeita vastaavasti. Toiminnan kehittämisessä pääpaino on uuteen sairaalaan valmistautumisessa. Tukipalvelujen kehittämistyötä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti tehdään useilla osa-alueilla. Tavoitteena on tukea tehokkaiden ja taloudellisten toimintamallien kehittämistä ja talouden tavoitteiden saavuttamista. Talouden ohjeistuksen selkeyttä ja oikea-aikaisuutta parannetaan, talouden prosessien sujuvuutta ja automatisointia lisätään, vastuualueen johtajille tarjottavaa tukea ja potilaskohtaisen kustannuslaskentatiedon (TERE ja KPP) hyödyntämistä kehitetään. Sähköinen asiointi etenee ja tietojärjestelmät palvelevat toimintaa ja johtamista. Johtamistyön kehittämisessä keskitytään prosessiorganisaation tarpeisiin ja strategisen johtamisen ja keskustelukulttuurin vahvistamiseen. Palkkausjärjestelmää kehitetään tavoitteena uuden sairaalan toimintamallien tukeminen, läpinäkyvyys, oikeudenmukaisuus ja aktiivisuus. Työhyvinvoinnin kehittämiseen etsitään uusia keinoja ja niitä päivitetään työelämän laadun toimenpideohjelmaan, jota

16 16 toteutetaan ja seurataan ohjelmallisesti. Työnantajamarkkinointia ja työpaikkailmoittelua uudistetaan sekä sijaisrekrytoinnin toimintamallia kehitetään. Sisäilmaongelmien takia tilojen kunnostaminen keskussairaalassa kapselointimenetelmällä jatkuu. Väistöyksikkö on välttämätön kosteusvauriotöitä tehtäessä, jotta rakenteisiin puuttuvia korjauksia voidaan toteuttaa. Uuden sairaalan lähestyessä investoinnit nykyisissä sairaaloissa, erityisesti keskussairaalassa minimoidaan. Alueella pysäköinti muuttuu haastavammaksi uuden sairaalan töiden edetessä purkutöiden ja perustustöiden takia. Materiaalitoimen osastopalvelun laajentamiselle on ollut edelleen kysyntää. Keskitettyä tarvikehankintamallia on laajennettu suunnitelmien mukaisesti ja kehitetty palvelua yhdessä toimittajan kanssa. Kilpailutusten tehostaminen sekä sopimusten hallinta ja kehittäminen on osa materiaalitoimen jatkuvaa kehitysprosessia. Sairaalan sisäisten kuljetusten yhtenäistämisellä tehostetaan resurssien käyttöä ja parannetaan asiakkaille tuotettavan palvelun laatua. Toimialue toimii tiiviissä yhteistyössä uusi sairaala-hankkeen kanssa. Hankkeeseen liittyvää talouden seurantaa, tiedon tuottamista ja laskelmia jalostetaan projektin edetessä. Tukipalvelujen vastuualueet osallistuvat osaltaan aktiivisesti uuden sairaalan toimintamallien suunnitteluun kunkin vaiheen mukaisesti. Uuden sairaalan rahoitusmallia toteutetaan laaditun suunnitelman mukaisesti ja sairaanhoitopiirin lainasalkkua ja maksuvalmiutta hoidetaan uusittujen varainhallinnan ohjeiden ja korkosuojauspolitiikan mukaisesti. Uusi sairaala toimintamallityötä ja strategian toiminnallistamista mittaava henkilöstökysely toteutetaan. Raportoinnin, valmennuksen ja viestinnän selkein keinoin viemme eteenpäin henkilöstökustannusten alentamisen kokonaisohjelmaa. Raportoinnilla ja vastuualueiden, toimialueiden ja liikelaitosten johdon kanssa kehitettävällä yhteistyöllä ohjataan organisaatiota entistä paremmin tunnistamaan toimintatapojen vaikutuksia talouteen ja sen myötä pyritään vaikuttamaan koko organisaation kustannustietoisuuteen ja talouden tavoitteiden saavuttamiseen. 7.7 Keskushallinto Keskushalllinto vastaa sairaanhoitopiirin luottamushenkilöhallinnosta ja sairaanhoitopiirin strategisesta johtamisesta. Keskushallintoon kuuluvat myös perusterveydenhuollon yksikkö, ja omina vastuualueinaan Koulutus ja tutkimus sekä Tietohallinto. Strategian tavoitteiden mukaisesti valmistaudutaan toimintaympäristön muutokseen ja Uuden sairaalan suunnitteluun ja käyttöönottoon. Ensi vuonna on tarkoitus myös valmistella uusi maakunnallinen Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelma.. Nykyinen Järjestämissuunnitelma kattaa vuodet Lähivuosien strategisilla hankkeilla tuetaan sairaanhoitopiirin strategian tavoitteita, kansallisia lainsäädännön tavoitteita sekä vaikuttavuus- ja tuottavuustavoitteita. Keskeistä sairaanhoitopiirin uutta strategiaa toteuttavia hankkeita vuonna 2016 ja lähivuosina ovat Sote-hanke, monikanavarahoitukseen liittyvä selvitystyö, Uusi sairaala hanke ja siihen liittyvät erityisprojektit, ICT-hanke ja sairaanhoitopiirin ja alueen yliopiston, korkeakoulun ja muiden sote-toimijoiden yhteistyön verkoston rakentaminen sekä tutkimus ja koulutusyhteistyön tiivistäminen. Tutkimus- ja kehittämisrahaa varataan vuoden 2016 budjettiin yhteensä 0,5 miljoonaa euroa. Merkittäviin hankkeisiin haetaan ulkopuolista rahoitusta. Toimintaa ohjaa myös maakunnallinen sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelma ( ) sekä terveyden edistämisen toimintaohjelma ( ). Toiminnassa painottuvat vahvasti asiakkaan osallisuuden vahvistaminen sekä kannustaminen omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Koulutuksen ja tutkimuksen vastuualueen ydintehtävä on tukea shp:n strategisia tavoitteita moniammatillisen ja monitieteisen toimintamallin avulla. Tässä henkilöstön osaamisen kehittämisessä on yhä vahvemmin mukana maakunnallisia kumppaneita Campus Futura Innovation - konseptin kautta (koulutus- ja tutkimusorganisaatiot, yritystoimijat, maakuntaliitto). Campus FI

17 17 mahdollistaa sekä maakunnallisen terveyden edistämisen vahvistamisen että tähän tarvittavan hanke- ja muun lisärahoituksen kokoamisen. Vastuualueen oma kehittyminen, kuten palvelujen monipuolinen tuotteistaminen, tukee mainittuja päämääriä. Potilaiden ja työelämässä toimivien asiantuntijoiden kanssa toteutettu osaamisen kehittäminen vahvistuu ja monipuolistuu: mm vuoropuhelua kehitetään (ICT, kokemusasiantuntijoiden käyttö). Asiakasverkostoihimme liittyvät entistä kiinteämmin maakunnan terveyden- ja sosiaalihuollon tuottamiseen ja kehittämiseen liittyvät toimijat. Tieteellisessä tutkimustyössä jatketaan tiivistä yhteistyötä tutkijoiden sekä ulkopuolisen kaupallisen ja muun rahoituksen myöntävien tahojen kanssa. Luomme shp:ssä edellytykset kansainvälisen tason tutkimus- ja kehittämistoimintaan vahvistamalla sekä hyödyntämällä verkostojamme innovatiivisemmin. Tämä luo olosuhteet tiedon hyödyntämiselle henkilöstön taitotason ja osaamisen varmistamisessa sekä madaltaa terveyden innovaatioiden kehittämistä ja käyttöönottamista. Tutkijalähtöinen ja toimeksiantoihin perustuva, ulkopuolisella rahoituksella tuettu kliinistieteellinen tutkimus on keskeinen osa toimintaa. Tietohallinto tukee sairaanhoitopiirin ydintehtävien toteuttamista hyödyntäen tarkoituksenmukaisella tavalla tieto- ja viestintätekniikkaa. Sairaanhoitopiirin strategisiin tavoitteisiin sisältyy keskeisesti tietojärjestelmien kehittämishankkeita ja tietohallintostrategia liittyy näin kiinteästi sairaanhoitopiirin strategiaan. Tietohallinnon toimintaympäristöön vaikuttaa nykyisen toimintakentän lisäksi kaksi merkittävää tekijää: Uuden sairaalan suunnittelu ja sen osana ict-kokonaisuuden suunnittelu sekä SOTEuudistus. Kansalaisten sähköisen asioinnin ja omahoitojärjestelmien kehittäminen jatkuu. Alueellisena tavoitteena on sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen tietojärjestelmäarkkitehtuuri sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteinen maakunnallinen potilasjärjestelmä. Keski-Suomi on 15 sairaanhoitopiirin joukossa valmistelemassa uuden potilastietojärjestelmän hankintaa.

18 18 8 HOITOPALVELUJEN MYYNTITULOT JÄSENKUNNITTAIN Hoitopalvelujen myyntitulot sisältävät: Erikoissairaanhoidon palvelut, joihin kuuluvat omana toimintana tuotetut palvelut, hoito muissa sairaaloissa, erityisvelvoitteet (potilasvakuutus) sekä uutena toimintana kotisairaalatoiminta. Perusterveydenhuollon päivystyksen palvelut (seututerveyskeskus esittää palveluistaan oman palvelusuunnitelman) Sosiaalitoimen palvelut (palveluasuminen ja kehitysvammahoito) Ensihoitopalvelu Kalliiden hoitojen tasaus sisältyy vain vuoden 2014 toteumatietoihin. Hallituksen hyväksymän suunnitteluohjeen mukaan tasausraja on sama kuin vuonna 2015 eli euroa. Hoitopalvelujen myyntitulot yhteensä renkaittain ja kunnittain: 1000 euroa kk TAE Asiakkaat yhteensä ,4 % Jäsenkunnat yhteensä ,9 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,2 % Hankasalmi ,8 % Jyväskylä ,6 % Muurame ,0 % Uurainen ,7 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,2 % Joutsa ,6 % Keuruu ,4 % Konnevesi ,8 % Laukaa ,6 % Luhanka ,9 % Multia ,4 % Petäjävesi ,8 % Toivakka ,3 % Pohjoinen Keski-Suomi ,6 % Kannonkoski ,0 % Karstula ,1 % Kivijärvi ,3 % Kyyjärvi ,6 % Saarijärvi ,9 % Kinnula ,3 % Pihtipudas ,4 % Viitasaari ,5 % Äänekoski ,2 % Muut asiakkaat ,7 % Kalliiden hoitojen tasaus ja erityisvelvoitteet sisältyvät vain tähän yhteenvetotaulukkoon. Toteuma 12 kk -sarakkeen tiedoissa on viimeisten 12 kuukauden hoitopalvelujen laskutetut tulot.

19 Operatiivinen toimialue: Hoitopalvelujen tulot kunnittain Erikoissairaanhoidon oma toiminta ja ostopalvelut yhteensä Tilinpäätös Toteuma Talousarvio Muutos vuodesta 1000 euroa kk Jäsenkunnat ,0 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,7 % Hankasalmi ,2 % Jyväskylä ,9 % Muurame ,5 % Uurainen ,0 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,6 % Joutsa ,9 % Keuruu ,2 % Konnevesi ,0 % Laukaa ,5 % Luhanka ,0 % Multia ,5 % Petäjävesi ,9 % Toivakka ,5 % Pohjoinen Keski-Suomi ,0 % Kannonkoski ,5 % Karstula ,7 % Kivijärvi ,8 % Kyyjärvi ,8 % Saarijärvi ,4 % Kinnula ,7 % Pihtipudas ,6 % Viitasaari ,0 % Äänekoski ,4 % Muut asiakkaat ,0 %

20 Konservatiivinen toimialue: Hoitopalvelujen tulot kunnittain Erikoissairaanhoidon oma toiminta ja ostopalvelut sekä sosiaalitoimen palvelut yhteensä TP 2014 Toteuma Talousarvio Muutos vuodesta 1000 euroa 12 kk Jäsenkunnat ,9 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,0 % Hankasalmi ,4 % Jyväskylä ,0 % Muurame ,3 % Uurainen ,5 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,5 % Joutsa ,6 % Keuruu ,2 % Konnevesi ,2 % Laukaa ,0 % Luhanka ,0 % Multia ,8 % Petäjävesi ,3 % Toivakka ,7 % Pohjoinen Keski-Suomi ,3 % Kannonkoski ,1 % Karstula ,7 % Kivijärvi ,9 % Kyyjärvi ,3 % Saarijärvi ,9 % Kinnula ,1 % Pihtipudas ,4 % Viitasaari ,4 % Äänekoski ,2 % Muut asiakkaat ,2 %

21 Psykiatrian toimialue: Hoitopalvelujen tulot kunnittain Erikoissairaanhoidon oma toiminta ja ostopalvelut sekä sosiaalitoimen palvelut yhteensä TP 2014 Toteuma Talousarvio Muutos vuodesta 1000 euroa 12 kk Jäsenkunnat ,4 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,5 % Hankasalmi ,4 % Jyväskylä ,6 % Muurame ,2 % Uurainen ,5 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,3 % Joutsa ,0 % Keuruu ,7 % Konnevesi ,5 % Laukaa ,6 % Luhanka ,8 % Multia ,9 % Petäjävesi ,2 % Toivakka ,7 % Pohjoinen Keski-Suomi ,8 % Kannonkoski ,3 % Karstula ,2 % Kivijärvi ,0 % Kyyjärvi ,5 % Saarijärvi ,2 % Kinnula ,3 % Pihtipudas ,4 % Viitasaari ,0 % Äänekoski ,9 % Muut asiakkaat ,6 %

22 Päivystyksen toimialue: Erikoissairaanhoidon palvelujen tulot kunnittain TP 2014 Toteuma Talousarvio Muutos vuodesta 1000 euroa 12 kk Jäsenkunnat ,6 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,7 % Hankasalmi ,9 % Jyväskylä ,9 % Muurame ,8 % Uurainen ,0 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,4 % Joutsa ,4 % Keuruu ,8 % Konnevesi ,3 % Laukaa ,7 % Luhanka ,8 % Multia ,5 % Petäjävesi ,2 % Toivakka ,9 % Pohjoinen Keski-Suomi ,6 % Kannonkoski ,1 % Karstula ,7 % Kivijärvi ,3 % Kyyjärvi ,6 % Saarijärvi ,6 % Kinnula ,0 % Pihtipudas ,8 % Viitasaari ,0 % Äänekoski ,3 % Muut asiakkaat ,0 %

23 Päivystyksen toimialue: Perusterveydenhuollon päivystyksen palvelujen tulot kunnittain Tuloihin ei kuitenkaan sisälly puhelinneuvonnan tulot, ne laskutetaan erillisen sopimuksen mukaisesti. TP 2014 Toteuma Talousarvio Muutos vuodesta 1000 euroa 12 kk Jäsenkunnat ,4 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,3 % Hankasalmi ,5 % Jyväskylä ,6 % Muurame ,8 % Uurainen ,7 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,0 % Joutsa ,4 % Keuruu ,9 % Konnevesi ,8 % Laukaa ,3 % Luhanka ,8 % Multia ,1 % Petäjävesi ,1 % Toivakka ,8 % Pohjoinen Keski-Suomi ,9 % Kannonkoski ,4 % Karstula ,4 % Kivijärvi ,6 % Kyyjärvi ,1 % Saarijärvi ,0 % Kinnula ,8 % Pihtipudas ,3 % Viitasaari ,0 % Äänekoski ,3 % Muut asiakkaat ,7 %

24 Päivystyksen toimialue: Ensihoidon palvelujen tulot kunnittain TP 2014 Talousarvio Talousarvio Muutos vuodesta 1000 euroa Jäsenkunnat ,9 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,4 % Hankasalmi ,5 % Jyväskylä ,7 % Muurame ,8 % Uurainen ,1 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,9 % Joutsa ,3 % Keuruu ,7 % Konnevesi ,5 % Laukaa ,6 % Luhanka ,4 % Multia ,9 % Petäjävesi ,8 % Toivakka ,1 % Pohjoinen Keski-Suomi ,4 % Kannonkoski ,7 % Karstula ,0 % Kivijärvi ,1 % Kyyjärvi ,2 % Saarijärvi ,9 % Kinnula ,9 % Pihtipudas ,0 % Viitasaari ,3 % Äänekoski ,6 %

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIIVISTÄ TIETOA KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkuntiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

KSSHP TASKUTIETOA 2017

KSSHP TASKUTIETOA 2017 KSSHP TASKUTIETOA 2017 KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkun tiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon palveluja, perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon

Lisätiedot

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Hoitopalvelujen myyntitulot eli laskutus kunnilta sisältävät: Erikoissairaanhoidon palvelut, joihin kuuluvat omana toimintana tuotetut palvelut ja hoito muissa

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Kuluva vuosi Talousarvio Sopimusohjausneuvottelut Talousjohtaja Aija Suntioinen

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Kuluva vuosi Talousarvio Sopimusohjausneuvottelut Talousjohtaja Aija Suntioinen Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Kuluva vuosi Talousarvio 2016 Sopimusohjausneuvottelut 23.-24.9.2015 Kuluvan vuoden PALVELUJEN KÄYTTÖ, KUSTANNUKSET JA ENNUSTE Palvelujen käyttö 1-8/2015 (Kaikki asiakkaat

Lisätiedot

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Talousosasto Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Ennuste jäsenkunnittain laaditaan kuukausittain ja julkaistaan sairaanhoitopiirin www-sivuilla. Ennusteen julkaisemisen ajankohta on noin 20. päivä.

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit 2015-2017 Sopimusohjausneuvottelu 23.9.2014 Seututerveyskeskus ja Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen Taustaa ja ohje

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI www.ksshp.fi KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkun tiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Talousosasto Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Toteumatiedot vuodelta 2017 eivät ole vielä valmiit, joulukuun laskutuksesta esitetään vielä ennustetieto joka voi kuntakohtaisesti vielä muuttua.

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit 2015-2017 Sopimusohjausneuvottelu 24.9.2014 Jyväskylän yhteistoiminta-alue Talousjohtaja Aija Suntioinen Taustaa ja ohje suunnittelulle

Lisätiedot

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä 13.4.2016 Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Maan viidenneksi suurin

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2019-2021 Sopimusohjausneuvottelut 18.-19.9.2018 Seututerveyskeskus 19.9.2018 Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Keskeistä Palvelutuotannon näkymä 2018, 2019 Talouden

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2018-2020 Sopimusohjausneuvottelut 19.9.2017 Pohjoinen Keski-Suomi 20.9.2017 Jyväskylän yhteistoiminta-alue ja Muurame 20.9.2017 Keski-Suomen Seututerveyskeskus Talousjohtaja

Lisätiedot

ALUEELLISESTI YHTENÄINEN TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURI PALVELUIDEN JA RAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN TUKENA

ALUEELLISESTI YHTENÄINEN TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURI PALVELUIDEN JA RAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN TUKENA ALUEELLISESTI YHTENÄINEN TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURI PALVELUIDEN JA RAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN TUKENA Tietohallintojohtaja Martti Pysäys Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Tapas-seminaari 19.4.2011 KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT

PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT 2017 2019 2.9.2016 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 TOIMINNAN MUUTOKSET... 3 3 TOIMINNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys Sopimusohjauksen kehysseminaari 25.4.2017 KATSAUS TOIMINNAN JA TALOUDEN KEHITYKSEEN Toiminnan kehitys Volyymin kasvu jatkunut pidemmän aikaa

Lisätiedot

ALUETILASTO 2007 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA

ALUETILASTO 2007 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Sairaanhoitopiirin toimisto 2008 www.ksshp.fi ALUETILASTO 2007 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA 2002-2007 Tietosisällöstä

Lisätiedot

ALUETILASTO 2011 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA SEKÄ VÄESTÖRAKENTEESTA

ALUETILASTO 2011 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA SEKÄ VÄESTÖRAKENTEESTA www.ksshp.fi ALUETILASTO 2011 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA 2006-2011 SEKÄ VÄESTÖRAKENTEESTA Nettokustannukset Väestörakenne vuonna 2011 Väestöennusteet

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI www.ksshp.fi KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkuntiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen ja eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. TALOUSARVION MUUTOS kaupunginjohtaja Ilkka Salminen. Jämsä elämäsi tarina

JÄMSÄN KAUPUNKI. TALOUSARVION MUUTOS kaupunginjohtaja Ilkka Salminen. Jämsä elämäsi tarina JÄMSÄN KAUPUNKI TALOUSARVION MUUTOS 19.4.2017 kaupunginjohtaja Ilkka Salminen Jämsä elämäsi tarina 1 Tilaisuuden ohjelma Avaus Yleiskatsaus kaupunginjohtaja Ilkka Salminen kaupunginjohtaja talousjohtaja

Lisätiedot

Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5

Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5 Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5 Kokous 8.4.2015 Työryhmä Raija Kolehmainen, Matti Mäkinen, Reijo Räsänen, Marja Heikkilä

Lisätiedot

ALUETILASTO 2010 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA SEKÄ SAIRASTAVUUDESTA 2010

ALUETILASTO 2010 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA SEKÄ SAIRASTAVUUDESTA 2010 www.ksshp.fi ALUETILASTO 2010 KUNNITTAISIA TIETOJA KESKI-SUOMEN ERIKOISSAIRAANHOIDOSTA JA PERUSTERVEYDENHUOLLOSTA VUOSINA 2005-2010 SEKÄ SAIRASTAVUUDESTA 2010 Nettokustannukset sivut 9-53 Kansantauti-

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 2018 sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.2015 Strategia Strategia (kreik. στρατός sotaväki ) tarkoittaa

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys Sopimusohjauksen kehysseminaari 29.4.2015 Näkökulmat Katsaus talouden kehitykseen viime vuosina Toiminnan ja talouden kehys ja kehykseen

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. TALOUSARVION MUUTOS talousjohtaja Ari Luostarinen. Jämsä elämäsi tarina

JÄMSÄN KAUPUNKI. TALOUSARVION MUUTOS talousjohtaja Ari Luostarinen. Jämsä elämäsi tarina JÄMSÄN KAUPUNKI TALOUSARVION MUUTOS 9.4.2017 talousjohtaja Ari Luostarinen Jämsä elämäsi tarina 1 TULOSLASKELMAN TUNNUSLUVUT Tavoitetaso Tuloslaskelman tunnusluvut 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Lisätiedot

Sote-uudistus ja Keski-Suomen kuntien talous

Sote-uudistus ja Keski-Suomen kuntien talous Sote-uudistus ja Keski-Suomen kuntien talous 27.1.2015 Ari Hirvensalo Talousjohtaja 27.1.2015 2 27.1.2015 3 27.1.2015 7 Reunaehtoja: Sote-laki hyväksytään maaliskuussa SHP:n toiminta lakkaa 31.12.2016

Lisätiedot

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Huhtikuu 4/2017 Osavuosikatsaus I Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto

Lisätiedot

Sopimusohjauksen kehysseminaari Jyte

Sopimusohjauksen kehysseminaari Jyte Sopimusohjauksen kehysseminaari Jyte 25.4.2017 Budjetoinnin taustatiedot Kustannuslaskennan ja hinnoittelun taustat Päivystysvelvollisuus puhututtaa Kotisairaala Ajankohtaista 05.05.2017 2 Palvelujen laskutus

Lisätiedot

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto 942 538 965 729 1 908 267 63,3 % 716 038 784 229 1 500 267 49,8 % 226 500 181 500 408 000 13,5 % 492 298 468 783 961 081 31,9 % 253 750 188 750 442 500 14,7 % 7 000 5 000 12 000 0,4 % 24 278 20 763 45

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & Sopimusohjausneuvottelu Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & Sopimusohjausneuvottelu Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017 Sopimusohjausneuvottelu 20.9.2016 Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Näkökulmia Mitä tapahtuu palvelutuotannossa? Entä taloudessa?

Lisätiedot

KYS organisaatio uudistui Miten tämä vaikuttaa potilaaseen? Kirsi Leivonen palvelualueylihoitaja Kliiniset hoitopalvelut

KYS organisaatio uudistui Miten tämä vaikuttaa potilaaseen? Kirsi Leivonen palvelualueylihoitaja Kliiniset hoitopalvelut KYS organisaatio uudistui Miten tämä vaikuttaa potilaaseen? Kirsi Leivonen palvelualueylihoitaja Kliiniset hoitopalvelut Miksi sairaalan pitää uudistua? toimintaympäristö muuttuu nopeasti väestö ikääntyy

Lisätiedot

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMIALUE

OPERATIIVINEN TOIMIALUE KIRURGIA Operatiivinen osasto 22-08.01.2017 Sulku 03.07-13.08.2017 Operatiivinen osasto 21 Operatiivinen osasto 15 Kirurgian poliklinikka Preoperatiivinen yksikkö NAISTENTAUDIT JA SYNNYTYKSET Naistentautien

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMIALUE Toimipisteet Kevät 2014 Kesä 2014 Syksy ja joulu 2014

OPERATIIVINEN TOIMIALUE Toimipisteet Kevät 2014 Kesä 2014 Syksy ja joulu 2014 OPERATIIVINEN TOIMIALUE KIRURGIA Osasto 22 Osasto 20 Osasto 21 Sulku 30.06-03.08.14 (korvaava osasto entinen os 26) Osasto 15 Kirurgian poliklinikka Preoperatiivinen yksikkö NAISTENTAUDIT JA SYNNYTYKSET

Lisätiedot

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus 1 Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus Sairaaloiden työnjakoa, sosiaalipäivystystä ja yhteispäivystyspalveluja uudistetaan osana sote-uudistusta. Ihmisille tarjotaan jatkossakin palveluita monin

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Katsaus SOTE-valmisteluun Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Keski-Suomen sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän valmistelu kuntien yhteistyönä Kuntien päätöksenteko

Lisätiedot

Jyväskylän yhteistoiminta alueen ja Keski Suomen seututerveyskeskuksen aikuispsykiatrian avohoidon toimintamalli 2011

Jyväskylän yhteistoiminta alueen ja Keski Suomen seututerveyskeskuksen aikuispsykiatrian avohoidon toimintamalli 2011 1 Keski Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylän terveydenhuollon yhteistoimintaalueen, Keski Suomen seututerveyskeskuksen ja Keski Suomen sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian avohoidon yhdistämistä valmisteleva

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016 TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017 Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017 Sopimusohjausneuvottelut 21.9.2016 Jyväskylän yhteistoiminta-alue Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Näkökulmia Mitä tapahtuu palvelutuotannossa? Entä

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 10.2.2011 Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Terveydenhuoltolain 34 Samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien on laadittava terveydenhuollon

Lisätiedot

Päihdehoitajatoiminta perusterveydenhuollossa Keski- Suomessa

Päihdehoitajatoiminta perusterveydenhuollossa Keski- Suomessa Päihdehoitajatoiminta perusterveydenhuollossa Keski- Suomessa 6.10.2016 Yhteistyön kokonaisuus peruspalveluissa Laukaa, Keuruu, Saarikka, Äänekoski ja ympäristö Marja-Leena Peura, p. 050 3153355 alueena

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuudet 2018 Sairaala Novan tilanne

Sopimusohjauksen aluetilaisuudet 2018 Sairaala Novan tilanne Sopimusohjauksen aluetilaisuudet 2018 Sairaala Novan tilanne, Sairaanhoitopiirin johtaja KSSHP Ajankohtaista KSSHP:ssä Uuden organisaatiomallin ja johtamisjärjestelmän sisäänajo 1.9. alkaen Palvelujohtajat

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018. Talousarvio 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018. Talousarvio 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 Talousarvio 2016 Yhtymävaltuusto 24.-25.11.2015 JOHTAJAYLILÄÄKÄRI JUKKA MATTILA LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI Painopistealueet vuonna 2016 1.Palvelujen ja päivystysvalmiuden

Lisätiedot

KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset. Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP

KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset. Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP Sopimusohjauksen kehysseminaari 29.4.2015 Lastenpsykiatria Vuodeosastohoito siirtynyt

Lisätiedot

Tilinpäätös Jaakko Kiiskilä kunnanjohtaja. Lasse Leppä talousjohtaja

Tilinpäätös Jaakko Kiiskilä kunnanjohtaja. Lasse Leppä talousjohtaja Tilinpäätös 2016 Jaakko Kiiskilä kunnanjohtaja Lasse Leppä talousjohtaja Kasvu ja kehityspanostukset ovat vaikuttaneet myönteisesti elinkeinoelämän arvioon kunnan toiminnasta! Esimerkiksi esityksen nimi,

Lisätiedot

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin Valtuustoseminaari 13. 14.6.2018 Talousjohtaja Elisa Kusmin MÄÄRÄTAVOITTEET Avohoito Tilinpäätös 2017 TA 2017 TA muutos Muutettu TA 2017 TP 2017 Ero Toteuma% kuntalask.käynnit, omat * 223 815-6 526 217

Lisätiedot

Toiminta ja talous

Toiminta ja talous Toiminta ja talous 1.1. 31.8.2012 Toiminta ja talous 1.1.-31.8.2016 Hoitoprosessi/ Tuotantoprosessi Työpanos Tarvikkeet Laitteet... Hoidetut potilaat Muut palvelut Kulut Myyntituotot Pääomasijoitukset

Lisätiedot

Elokuu. Osavuosikatsaus II. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Elokuu. Osavuosikatsaus II. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Elokuu Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

SOTE-tuotantohanke ja miten se vaikuttaa strategian jatkovalmisteluun

SOTE-tuotantohanke ja miten se vaikuttaa strategian jatkovalmisteluun SOTE-tuotantohanke ja miten se vaikuttaa strategian jatkovalmisteluun Risto Miettunen Hallituksen seminaari 26.-27.2.2015 15.2.2015 1 15.2.2015 2 15.2.2015 3 15.2.2015 4 15.2.2015 5 Where s the beef? 15.2.2015

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma Talousarvio 2019

Toiminta- ja taloussuunnitelma Talousarvio 2019 Toiminta- ja taloussuunnitelma 2019-2021 Talousarvio 2019 Yhtymävaltuusto 28.-29.11.2018 JOHTAJAYLILÄÄKÄRI JUKKA MATTILA LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TOIMINTA-AJATUS Sairaanhoitopiirin toiminnan tarkoituksena

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen ja vastaukseen VM:lle syksyllä 2012

Jyväskylän kaupungin lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen ja vastaukseen VM:lle syksyllä 2012 Jyväskylän kaupungin lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen ja vastaukseen VM:lle syksyllä 2012 Keski-Suomen liiton tilaisuus 27.9.2012 Jyväskylän kaupunki Kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen

Lisätiedot

Kuntaneuvottelut syksy 2014

Kuntaneuvottelut syksy 2014 Kuntaneuvottelut syksy 2014 10.11.2014 klo 09.00-12.00 Loimaan alueen kunnat Loimaa, Oripää, Lieto, Koski Tl, Marttila, Tarvasjoki, Pöytyä, Aura, Punkalaidun 10.11.2014 klo 13.00-16.00 Uudenkaupungin alueen

Lisätiedot

PSYKIATRIA ÄÄNEKOSKIESH2014

PSYKIATRIA ÄÄNEKOSKIESH2014 PSYKIATRIA ÄÄNEKOSKIESH2014 PSYKIATRIANOSUUS KOKONAISLASKUTUKSESTA F00-F99PSYKIATRIA PSYKIATRIANPOTILAIDENOSUUS POTILASPOPULAATIOSTA SUKUPUOLI IKÄ 0to105 1,39% 18,42% 3,47% 17,79% Hankasalmi Joutsa Jyväskylä

Lisätiedot

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys osana kokonaisuutta Lääketieteen

Lisätiedot

Kuntien nettokustannukset vuonna 2014 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella: erikseen

Kuntien nettokustannukset vuonna 2014 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella: erikseen Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Kuntien nettokustannukset vuonna 2014 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella: erikseen 1. sosiaalitoimi: 351,1 M, ei sisällä lasten päivähoitoa 2. perusterveydenhuolto:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi 2017-2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Lapin sairaanhoitopiirissä Arviointiin ovat osallistuneet sosiaali-

Lisätiedot

Prevalenssitutkimukset keskussairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla

Prevalenssitutkimukset keskussairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla Prevalenssitutkimukset keskussairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla 42. Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät 16.-17.3.2016 Vantaa Maire Matsinen Hygieniahoitaja Keski-Suomen keskussairaala

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013

KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013 KÄYTTÖSUUNNITELMAT vuodelle 2013 Hallitus 11.1.2013 Sivut Käyttösuunnitelmat 1-5 Suoritteet 6-8 ERIKOISSAIRAANHOIDON VASTUUALUE Keskussairaalan käyttösuunnitelma 2013 10/2012 ENNUSTE 2012 enn121-ta13 Myyntituotot

Lisätiedot

Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä - APTJ. Infotilaisuus Keski-Suomen kuntapäättäjät

Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä - APTJ. Infotilaisuus Keski-Suomen kuntapäättäjät Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä - APTJ Infotilaisuus Keski-Suomen kuntapäättäjät 11.12.2018 SOS ESH PTH Mikä APTJ? APTJ = Asiakas- ja PotilasTietoJärjestelmä Tavoitteena täyttää SOS, PTH ja ESH-

Lisätiedot

KOHTI PAREMPAA KUNTOUTUMISTA!

KOHTI PAREMPAA KUNTOUTUMISTA! KOHTI PAREMPAA KUNTOUTUMISTA! Moniammatillinen näkökulma kuntoutussuunnitelmassa Terveyssosiaalityön palvelut lakkautettu - Äänekoskelta - Äänekoski, Suolahti, Sumiainen - Jämsästä - Jämsä, Jämsänkoski,

Lisätiedot

Huhtikuu. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Huhtikuu. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Huhtikuu Osavuosikatsaus I Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys

Lisätiedot

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys Sairaalapäivät 2010 23.-24.11.2010, Finlandia-talo, Helsinki toimialueen johtaja Jorma Teittinen Päivystyksen toimialue Keski-Suomen sairaanhoitopiiri KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Avausseminaari 22.2.2017 9-16 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Terveydenhuollon tilaverkosta ja vuoden 2012 taloudesta JYVÄSKYLÄ. JJ Koski

Terveydenhuollon tilaverkosta ja vuoden 2012 taloudesta JYVÄSKYLÄ. JJ Koski Terveydenhuollon tilaverkosta ja vuoden 2012 taloudesta JYVÄSKYLÄ JJ Koski SEUTUTERVEYSKESKUS JA JYVÄSKYLÄN YHTEISTOIMINTA-ALUE KONNEVESI MULTIA UURAINEN KEURUU LAUKAA HANKASALMI PETÄJÄVESI JYVÄSKYLÄ MUURAME

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys vuonna Kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen

Sairaanhoitopiirin toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys vuonna Kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen Sairaanhoitopiirin toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys vuonna 2019 Kehysseminaari 2.5.2018 Talousjohtaja Aija Suntioinen Tiedosta arviointiin, Asiantuntija-arvio, kevät 2018

Lisätiedot

Keski-Suomen väestön hyvinvoinnin ja terveyden nykytila

Keski-Suomen väestön hyvinvoinnin ja terveyden nykytila Keski-Suomen väestön hyvinvoinnin ja terveyden nykytila Liiteosa II Keski-Suomen Sote - aineistoa, syksy 2017 Markku Harvisalo, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri KESKI-SUOMEN SOTE AINEISTOA, SYKSY 2017 15.9.2017

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Ajatuksia sopimusohjauksen kehittämiseksi Keski- Suomessa. Asko Rytkönen kehittämispäällikkö Ksshp Kuntien kuulemistilaisuus

Ajatuksia sopimusohjauksen kehittämiseksi Keski- Suomessa. Asko Rytkönen kehittämispäällikkö Ksshp Kuntien kuulemistilaisuus Ajatuksia sopimusohjauksen kehittämiseksi Keski- Suomessa Asko Rytkönen kehittämispäällikkö Ksshp Kuntien kuulemistilaisuus 10.01.2014 Sopimusohjauksen käsite Suomessa Sopimusohjauksen toteuttamisesta

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN APisto 2

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN APisto 2 1.3.2017 APisto 1 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2017 2019 JA TALOUSARVIO 2017 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN 2022 1.3.2017 APisto 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2018 2020 JA TALOUSARVIO 2018 SEKÄ INVESTOINNIT

Lisätiedot

Kukoistava kotihoito -hanke. Työryhmät 1 ja 2: Työpajapäivä 5 Keuruulla, Hotelli Keurusselässä Pilotointi ja juurruttaminen

Kukoistava kotihoito -hanke. Työryhmät 1 ja 2: Työpajapäivä 5 Keuruulla, Hotelli Keurusselässä Pilotointi ja juurruttaminen Kukoistava kotihoito -hanke Työryhmät 1 ja 2: Työpajapäivä 5 Keuruulla, Hotelli Keurusselässä Pilotointi ja juurruttaminen Kehittämistyö Keski-Suomessa Keski-Suomessa on pitkät perinteet tehdä yhteistyötä

Lisätiedot

Toiminta ja talous

Toiminta ja talous Toiminta ja talous 1.1. 31.8.2012 Toiminta ja talous 1.1.-31.8.2017 Hoitoprosessi/ Tuotantoprosessi Työpanos Tarvikkeet Laitteet... Hoidetut potilaat Muut palvelut Kulut Myyntituotot Pääomasijoitukset

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Valtionvarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto

Valtionvarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto Valtionvarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto 5.11.2015 Kuntien kustannusten karsiminen tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä; mitä vähennetään ja mihin vähennykset kohdistuvat? Vaikutukset kuntatalouteen?

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon talouden näkymiä

Erikoissairaanhoidon talouden näkymiä Erikoissairaanhoidon talouden näkymiä Eduskunnan kunta- ja terveysjaosto Johtaja Juha Kinnunen Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 20.10.2016 Tarkastelukulma Ensisijaisesti erikoissairaanhoito ja siihen liittyvä

Lisätiedot

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun.

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun. Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun http://www.ks2019.fi/ Yhteistyöalue Yhteistyöalueeseen kuuluvien maakuntien välinen yhteistyösopimus, (16 ) Yhteistyösopimuksen

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-alan kehittäminen yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-uudistus tulee ja muuttaa rakenteita Järjestämisvastuu Järjestämisvastuu t ja tuotantovastuu

Lisätiedot

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivät Kuntatalo Toinen linja 14 Helsinki 14.2.2017 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 14.2.2017 1 Kansanterveystyö

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KEHITTÄMINEN KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ - TIETOHALLINNON ROOLI. Tietohallintojohtaja Martti Pysäys

TIETOJÄRJESTELMIEN KEHITTÄMINEN KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ - TIETOHALLINNON ROOLI. Tietohallintojohtaja Martti Pysäys TIETOJÄRJESTELMIEN KEHITTÄMINEN KESKI-SUOMEN SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ - TIETOHALLINNON ROOLI Tietohallintojohtaja Martti Pysäys TIETOHALLINNON ALUEELLINEN YHTEISTYÖ Alueellinen tietohallintostrategia

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain muutokset

Terveydenhuoltolain muutokset Terveydenhuoltolain muutokset Sote- ja aluehallintouudistus sekä varautuminen STM:n valmiusseminaari Haikon kartano Haikkoontie 114, Porvoo 26. - 27.5.2016 Timo Keistinen lääkintöneuvos STM 30.5.2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS Heinolan kaupunki. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

PALVELUSOPIMUS Heinolan kaupunki. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä PALVELUSOPIMUS 2016 Hyväksytty Heinolan sosiaali- ja terveyslautakunnassa / 201 ja ympäristö- ja rakennuslautakunnassa / 201 Hyväksytty n hallituksessa / 201, PUITESOPIMUS 2016 SOPIJAOSAPUOLET Tilaaja

Lisätiedot

Kunnan terveyspalvelujen suunnittelu - indikaattorit. Terveyskäyttäytyminen (12 kpl) Sairastavuus (17 kpl) Palvelujen käyttö (13 kpl) Väestö (14 kpl)

Kunnan terveyspalvelujen suunnittelu - indikaattorit. Terveyskäyttäytyminen (12 kpl) Sairastavuus (17 kpl) Palvelujen käyttö (13 kpl) Väestö (14 kpl) Kunnan terveyspalvelujen suunnittelu - indikaattorit Terveyskäyttäytyminen (12 kpl) Sairastavuus (17 kpl) Palvelujen käyttö (13 kpl) Väestö (14 kpl) Lähde: THL/Sotkanet v. 2013 Koonnut Hanketyöntekijä

Lisätiedot

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin Valtuustoseminaari 12. 13.6.2019 Talousjohtaja Elisa Kusmin TA 2018 TA muutos Muutettu TA 2018 TP 2018 Ero Toteuma% MÄÄRÄTAVOITTEET Avohoito kuntalask.käynnit, omat * 236 507 13 640 250 147 276 584 26

Lisätiedot

maatilojen suorat tuet

maatilojen suorat tuet TOIMEKSIANTO Johtoryhmän evästykset Maakuntapalveluista laaditaan ehdotus 9.6. mennessä Hankitaan asiantuntijapalveluna tukea maakuntakonsernin suunnitteluun ja tiedolla johtamisen - tiekartan hahmotteluun

Lisätiedot