Suomen kielen kognitiivista kielioppia: johdantoluento. Tuomas Huumo Tarton yliopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen kielen kognitiivista kielioppia: johdantoluento. Tuomas Huumo Tarton yliopisto thuumo@utu.fi"

Transkriptio

1 Suomen kielen kognitiivista kielioppia: johdantoluento Tuomas Huumo Tarton yliopisto

2 Kurssin yleinen rakenne: Johdantoluento 1( 2): kognitiivisen kielitieteen kielikäsitys ja eräitä keskeisimpiä tutkimusaloja Luento 2: Piilosilla partitiivin kanssa Luento 3: Fiktiivinen liike aistihavainnon ilmauksissa Luento 4: Suomen grammien semantiikkaa

3 Kurssin tavoitteet: Tietää, mitä ovat kognitiivinen kielitiede ja kognitiivinen kielioppi, Tuntea kognitiivisen kielitieteen kielinäkemys ja keskeiset peruskäsitteet, Tietää eräitä kognitiivisen kielitieteen sovelluksia suomen kielen tutkimuksessa, Innostua itse käyttämään kognitiivista lähestymistapaa omissa opinnäytetöissä!

4 Mitä kognitiivinen kielitiede ja kognitiivinen kielioppi ovat? Ryhdytään selvittämään asiaa käytännön esimerkin avulla

5 Onko suomalainen rakkaus puutteellista? Suomalaiset ovat kummallisia ihmisiä. Heidän rakkautensakin on jotenkin puutteellista, kun sitä ilmaistaan vain partitiiviobjektilla: Minä rakastan sinua, siis rakastan sinua vain osittain. (Suomalaisiin ja suomeen pettynyt [entinen] suomenoppija sanomalehtihaastattelussa).

6 Kommentin tausta-ajatus: eri kielten rakenne voi heijastaa erilaista maailmankuvaa, jossa rakkaus käsitetään eri tavoin (ilmeisesti joissain kielissä täydelliseksi, toisissa epätäydelliseksi). Tällainen kielen maailmankuva ( rakkaus suomen kielen kuvaamana ) taas edustaisi sen puhujien maailmankuvaa ( suomalaisten rakkaus ). Ns. Sapirin ja Whorfin hypoteesi: puhumamme kieli määrää (enemmän tai vähemmän) sitä, miten hahmotamme maailman.

7 Sapirin ja Whorfin hypoteesin ns. vahva versio ( olemme äidinkielemme vankeja ) on ollut kielitieteessä tapana torjua. Sen sijaan heikompi versio, jonka mukaan kieli jossain määrin vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisiin ilmiöihin puhujan on kiinnitettävä maailmassa huomiota, on saanut varovaista tukea. Roman Jakobson: kielet eivät eroa siinä, mitä niillä pystyy ilmaisemaan, vaan siinä, mitä niillä täytyy ilmaista. (Kuka keksii esimerkin?)

8 Esimerkiksi puheena olevan henkilön sukupuoli on joissain kielissä välttämättä ilmaistava, joissain ei. Yksi kieli voi kategorisoida tietyn merkitysalueen tarkemmin kuin toinen kieli ja koodata sen kielioppiinsa. Kielioppiin koodattuja seikkoja on pakko ilmaista kyseistä kieliopillista rakennetta käytettäessä.

9 Palataan rakkausteemaan Suomalaisen rakkauden epätäydellisyyden perusteluna oli rakastaa-verbin saama partitiiviobjekti. Voiko tällä verbillä olla joskus totaaliobjekti? Mitä objektin partitiivisija ilmaisee? Miten muut tuntemasi kielet ilmaisevat samaa asiaa (vai ilmaisevatko)?

10 Suomen partitiiviobjekti voi (yksinkertaistaen) ilmaista kolmea seikkaa: 1) Objektin tarkoittamaa epämääräistä tai avointa määrää (erikoistapauksena osa jostakin ): Löysin komerosta hiekkaa. 2) Lauseen rajaamatonta aspektia: tilanne ei johda lopputulokseen: Katselin televisiota; Luin kirjaa. (Vrt:?Katselin television; Luin kirjan) 3) Kieltoa : En huomannut sinua (vrt:?huomasin sinua) Useampaa näistä seikoista yhdessä: En katsellut hiekkaa.

11 Pettynyt suomenoppija oli tulkinnut lauseen Minä rakastan sinua partitiiviobjektin liittyvän lähinnä tehtävään 1 ( rakastan sinua osittain ), kun se oikeastaan liittyy tehtävään 2 ( rakastan sinua ajassa rajaamattomalla tavalla ). Voisimme siis sapir-whorfilaisittain vastata, että suomalainen rakkaus ei ole vajavaista vaan ikuista

12 Kognitiivinen kielitiede Kognitiivinen kielitiede syntyi 1970-luvulla ja levisi 1980-luvulla vaihtoehtona vallitsevalle formalismille (generatiivinen kielitiede). Keskeisiä ajatuksia mm.: - kielen rakenteen merkityslähtöisyys, - kielikyvyn näkeminen osana ihmisen yleisiä kognitiivisia kykyjä (ei erillisenä moduulina ), - ihmisen maailmasta tekemien tulkintojen eli käsitteistysten vaikutus kielen käytössä ja rakenteessa, -kielellinen relativismi.

13 Kielellinen relativismi: eri kielet käsitteistävät asiantiloja (osittain) eri tavoin ja kiinnittävät huomiota eri seikkoihin. Esimerkki: spatiaalisten suhteiden ilmaisemisessa eri kielet käyttävät vaihtelevassa määrin relatiivista, luontaista ja absoluuttista viittauskehystä (Levinson 2003, suomesta Ojutkangas 2005). Kognitiivisen kieliopin termein tällaisissa ilmauksissa kuvataan muuttujan suhdetta kiintopisteeseen. Yksinkertaistaen: muuttuja on se, jonka sijaintia kuvataan, kiintopiste on se, mihin sijainti suhteutetaan. Pohditaan, mikä lauseessa Kirja on pöydällä on muuttuja ja mikä kiintopiste.

14 - Relatiivisessa viittauskehyksessä on mukana suhde valittuun (puhujan) näkökulmaan, esim. Polkypyörä on puun edessä puhujan puoleisella puolella. - Luontaisessa viittauskehyksessä viittauskehys on kiintopistekeskeinen: Pallo on polkupyörän edessä kanoniseen kulkusuuntaan nähden. - Absoluuttinen viittauskehys perustuu ympäristön tarjoamiin kiinnekohtiin, esim. maan vetovoimaan, maantieteellisiin käsitteisiin, ilmansuuntiin. Esim. Vantaa on Helsingistä pohjoiseen päin; Talo on joen puolella tietä.

15 - Suomessa voidaan käyttää kaikkia viittauskehystyyppejä, mutta niiden käyttöalueissa on eroja. - Hallitsevin on relatiivinen. - Esim. pienikokoisten esineiden sijaintisuhteita olisi yleensä outoa ilmaista absoluuttisella viittauskehyksellä:?haarukka on lautasen pohjoispuolella. - On kuitenkin kieliä (mm. Australiassa puhuttava guugu yimithirr), joissa absoluuttinen systeemi hallitsee ja sitä käytetään myös tällaisissa tapauksissa.

16 Suomessa entiteeteille ei myöskään projisoida etu- ja takapuolta yhtä produktiivisesti kuin eräissä muissa kielissä. Esim. puun luontainen etupuoli voi eräissä kielissä olla se puoli, jolla kasvaa eniten oksia tai puun suurin oksa, tai se puoli, jonne puu on kallellaan. Tästä syystä luontaisen viitekehyksen käyttö suomessa on rajoittuneempaa. Millaisilla olioilla suomessa on luontainen etu- ja takaosa?

17 Eri viittauskehyksiä käyttävät kielet pystyvät ilmaisemaan samanlaisia kielenulkoisia sijaintisuhteita, mutta tekevät sen eri tavalla. Yhdentyyppistä viittauskehystä käyttävän kielen on sisällytettävä ilmaukseen sellaista tietoa, jota toista viittauskehystä käyttävä kieli ei tarvitse (vrt. Jakobson: on pakko ilmaista ). Kognitiivinen kielitiede puhuu käsitteistyksestä keskeisenä osana kielellisen ilmauksen merkitystä. Käsitteistys on tilanteesta tehty tulkinta, joka toimii kielentämisessä semanttisena perustana.

18 Voi pohtia, millaista tietoa välittyy ja millaista jää välittymättä, kun yhtä viittauskehystä käyttävä ilmaus käännetään toiseen. Luontainen => relatiivinen? Luontainen => absoluuttinen? Relatiivinen => luontainen? Relatiivinen=> absoluuttinen? Absoluuttinen => luontainen? Absoluuttinen => relatiivinen?

19 Vaikuttaako hallitsevan viittauskehyksen tyyppi kielen puhujien ajatteluun? Millaista tietoa puhujalla on oltava, jotta voi puhua kieltä, joka käyttää tiettyä viittauskehystä? Erityisesti absoluuttinen viittauskehys edellyttää sitä, että puhuja pysyttäytyy selvillä kuvattavan tilanteen sijainnista suhteessa maantieteellisiin kiintopisteisiin.

20 Absoluuttista viittauskehystä laajasti käyttävän kielen puhujan on oltava jatkuvasti selvillä ilmansuunnista tai tiettyjen maantieteellisten kiintopisteiden suunnista voidakseen ylipäätään puhua sijaintisuhteista. Kieli vaatii puhujaa kiinnittämään huomiota tiettyihin seikkoihin, joihin toisenlaisen kielen puhujan ei tarvitse kiinnittää samassa määrin huomiota. Ainakin tällä tavoin kieli siis vaikuttaa ajatteluun.

21 Levinson (2006) testasi eri kielten puhujien suuntavaistoa ja totesi, että absoluuttista viittauskehystä käyttävän guugu yimithirrin puhujat ovat keskimäärin paremmin selvillä ilmansuunnista kuin relatiivista viittauskehystä käyttävän englannin puhujat. Puhujia kuljetettiin ympäriinsä viidakossa / Lontoon lähiöissä ja kysyttiin sitten, missä päin koti on. G. y:n puhujien tulokset olivat merkitsevästi oikeampia kuin englannin puhjien.

22 Ajatteleeko suomen puhuja suomalaisesti? Jos kieli ainakin jossain määrin vaikuttaa puhujiensa ajatteluun, niin mihin erityisiin asioihin juuri suomen kielen voisi ajatella puhujansa kiinnittävän huomiota? Oletko vieraita kieliä puhuessasi huomannut eroja suomeen nähden? Entä kiinnittääkö suomi mielestäsi huomiota johonkin sellaiseen seikkaan, johon tietty vieras kieli ei kiinnitä huomiota?

23 Ajaako suomen kieli ajattelemaan suomalaisesti? kysyi Pentti Leino (1981) Leino tarkasteli suomen kielioppia koskevaa hypoteesia, jonka mukaan suomi (kuten monet muutkin uralilaiset kielet) kiinnittäisi erityisesti huomiota tapahtumien ja tilanteiden seurauksiin. Mihin tällainen hypoteesi voi perustua?

24 Erityispiirre näkyisi mm. paikallissijojen käytössä silloin, kun käytetään ns. muutossijaa, vaikka tilanteessa ei esiinny mitään varsinaista siirtymää: löytää jostakin, jättää ~ unohtaa johonkin. Perinteinen selitys tulosijalle (esim. Juoksija väsyi tielle): tilanteen vaikutuksesta lokaliteetissa on jotakin, jota siellä ei ennen ollut siksi muutossija.

25 Samantapaista tapahtuman seurauksen tai lopputuloksen korostamista Leino näkee suomen objektin sijaoppositiossa, jossa totaaliobjektin on katsottu ilmaisevan resultatiivisuutta, ratkaisevaa muutosta objektin tarkoitteen olotilassa. Leino jättää kuitenkin auki sen, missä määrin nämä suomen kielen erikoisuudet heijastavat jonkinlaista ajattelutavan eroa (suomen vs. indouerooppalaisten kielten puhujien) maailmankuvissa. Tämä vaatisikin epäilemättä puhujien psykologista testaamista.

26 Kyse ei ole siitä, ettei samaa eroa voitaisi ilmaista myös muissa kielissä, vaan siitä, että suomen puhujan on aina lausetta muodostaessaan valittava tiettyjen vaihtoehtojen välillä: onko jollain tapahtumalla lopputulos vai ei. Vrt. absoluuttista viittauskehystä käyttävän kielen puhujaa koskevaan vaatimukseen olla jatkuvasti selvillä ilmansuunnista.

27 Suomalaisen on esimerkiksi valittava, maalasiko hän taloa vai talon (vrt. I painted my house), ja puukottiko joku uhriaan vai uhrinsa (stabbed the victim). Edelleen suomalaisen on valittava:

28 Näin ilmoituksen lehdessä. Näin ilmoituksen lehdestä.

29 Pelaaja huomattiin jäällä vasta toisessa erässä. Pelaaja huomattiin jäältä vasta toisessa erässä. (Viinamäki, Anna 2006: Huomata-verbin ja sen kanssa esiintyvien paikallissijailmausten kognitiivista tarkastelua. Pro gradu tutkielma. Suomen kieli, Turun yliopisto).

30 - Samamerkityksisyydestään huolimatta kahden eri kielen ilmaukset voivat rakentaa kuvaamansa merkityksen erilaisten mielikuvien kautta. - Kieli on myös vahvasti sidoksissa maailmankuvaan ja kulttuuriin: kielen avulla tuotetaan kulttuuria, ja kulttuuriset kategoriat näkyvät kielessä jopa kieliopin tasolla (Lakoff 1987: dyirbalin kielen nominien klassifikaattorisysteemi, jossa naiset, tuli ja vaaralliset asiat muodostavat yhden kategorian).

31 Leksikaalisella tasolla sanasto heijastaa kulttuuria ja sen muutosta, esim. historialliset sanastokerrostumat tuovat viestin menneistä kulttuureista, lainasanat kertovat kulttuurisesta vuorovaikutuksesta. Kieli- ja kulttuurikohtaiset sanat, joita on vaikea kääntää toiseen kieleen tai kaikkiin kieliin (sisu? vahingonilo?). Viron suhtlema, suvaline, tubli, avaldus hankalia suomentaa. Sanasto, joka kuvaa puhujayhteisön elinympäristöä tai esim. elinkeinoja. Esim. suomen sanaston muutos yhteiskunnan murroksessa (kaupungistuminen).

32 Kielen käytön ja kieliopin välillä liikkuvat esim. vakiintuneet metaforat (aika on rahaa, teoriat ovat rakennuksia, ajatukset ovat ruokaa). Kieliopillisempia keinoja ovat vakiintuneet konstruktiot, kieliopilliset rakenteet, jotka määräävät sen, miten ilmaistava sisältö on rakennettava ja esitettävä (esim. omistusrakenne eri kielissä). Näkökulman valinta: esim. subjekti on vakiintunut tapa koodata tilanteen lähtöpiste, se tilanteen osallistuja, jonka näkökulmasta tilannetta tarkastellaan.

33 Metafora Yksi keskeinen kognitiivisen kielitieteen tutkimussuunta liittyy metaforien tutkimukseen ( alkuräjähdyksenä Lakoff ja Johnson 1980) Kielisysteemi nähdään läpeensä metaforisena: laajat käsitemetaforat motivoivat konkreettisia metaforisia kielenilmauksia. Metaforassa erotetaan lähdealue ja kohdealue: lähdealueen termein puhutaan kohdealueesta.

34 Esim. Lakoff (1987) tarkastelee vihaa ilmaisevia metaforia, jotka usein liittyvät kuumuuteen: Hän kiehui raivosta ~ kihisi kiukusta~ oli niin vihainen, että savu nousi hänen korvistaan ~ poltti päreensä. Metaforassa henkilö esitetään jonkinlaisena säiliönä, jonka sisällä on esim. kuumaa nestettä tai höyryä, joka pyrkii ulos. (Mielenkiintoista,että myös rakkauden metaforat liittyvät usein lämpöön, vastakohtana kylmyys).

35 Muita vakiintuneita käsitemetaforia mm. aika on rahaa, teoriat ovat rakennuksia, ajatukset ovat ruokaa, väittely on sotaa Esim. lauseessa Vastaväittäjä ampui alas kaikki väittelijän argumentit, puhutaan väittelystä (kohdealue) sodan (lähdelaue) termein.

36 Metaforat ovat myös suosittuja gradunaiheita. Esim. Jenni Hurme (TY, 2001): Suosikki-lehden musiikkiarvostelujen metaforissa toistuu ruokametafora jossa muusikko on kokki, musiikki on ruokaa ja musiikin kuuntelija on ruokailija. ---mutta laulu ei aina aivan kanna koko asteikkoa ja hutusta muodostuu sekametelisoppa. Viulu, pystybasso ja huuliharppu ovat kivoja mausteita. ---kaloritonta teknoa. HURME, JENNI 2001: Maistuu hieman hitiltäkin. Systemaattiset musiikkiviitteiset metaforailmaukset Suosikin musiikkiarvosteluissa luvulla. Pro gradu -tutkielma.turku: Turun yliopiston suomen kielen laitos

37 Käsitteistys: tulkinta kuvattavasta asiaintilasta Kognitiivisen kielitieteen keskeisiin ajatuksiin kuuluu, että kielellinen ilmaus ei heijasta kuvattavaa asiaintilaa suoraan sellaisena kuin se on kielenulkoisessa todellisuudessa, vaan aina jonkin käsitteistyksen kautta.

38 Käsitteistys voi olla yksittäisen puhujan tekemä valinta, mutta se voi olla myös konventionaalistunut osaksi tietyn kielen ilmaussysteemiä, jolloin puhujalla ei välttämättä ole vapautta valita, käyttääkö sitä vai ei. Samaa tarkoitetta tai tilannetta esimerkiksi voidaan kuvata eri tarkkuusastetta edustavilla ilmauksilla, eri näkökulmista ja eri tavalla tilanteen osallistujia valikoiden. Tarkkuusaste: olio, eläin, koira, suomenpystykorva, Musti Näkökulma: Eräs 40-vuotias nainen ~ Katja ~ sisareni ~ ympäristöministeriön tiedottaja ~ filosofian tohtori.

39 Saman kielenulkoisen tilanteen kuvaaminen eri näkökulmista: Pekka rikkoi leikkiauton vasaralla, Vasara murskasi leikkiauton, Leikkiauto meni rikki, Pekka riehui vasaran kanssa Käsitteistys poikkeaa joskus huomattavasti kielenulkoisen tilanteen omasta luonteesta; tunnettu esimerkki on ns. fiktiivinen liike, jossa staattiseen kielenulkoiseen tilanteeseen viitataan perusmerkitykseltään muutoksellisilla kielenaineksilla.

40 Leonard Talmy (2000): Cognitive bias towards dynamism. Tunnetuin esimerkki staattisen tilanteen dynaamisesta käsitteistyksestä on fiktiivinen liike (= subjektiivinen, virtuaalinen liike): Tie menee Oulusta Kemiin.

41 Kognitiivinen kielitiede erottaa monenlaisia fiktiivisen liikkeen tyyppejä, mm. seuraavat: erilaisten fiktiivisten signaalien suunta (Esim. Näen ikkunastani merelle), potentiaaliset liikeradat (Nuoli osoittaa kaupunkiin), pitkänomaisen olion sijaitseminen (Voimalinja menee Eurajoelta Helsinkiin), paikkaan siirtymisenä esitetty oleminen (Nuo palmut ovat ryhmittyneet keitaan ympärille), yksilöiden välisten erojen esittäminen muutoksena (Puut pienenevät pohjoiseen mentäessä).

42 Yhteinen piirre näille ilmauksille on Talmyn mukaan skannaus (scanning). Tilannetta skannataan eli tarkastellaan vaiheittain suuntaisesti ja dynaamisesti, usein pistemäisestä ja liikkuvasta näkökulmasta, eikä staattisesti ja holistisesti etäältä.

43 Talmyn minimipari: 1) There are some houses in the valley. 2) There is a house every now and then through the valley. Lauseessa 1 on synoptinen, staattinen etäperspektiivi, ja siinä laaksoa katsellaan etäältä niin, että kokonaisuus on kerralla näköpiirissä. Lauseessa 2 taas on sekventiaalinen, dynaaminen lähiperspektiivi ja siinä tilannetta skannataan läpi vaiheittain, taloja vähitellen huomaillen.

44 Toinen fiktiivisen liikkeen tyyppi on aistihavaintoverbin yhteydessä esiintyvä suuntasija: Hän katseli minua nojatuolistaan; Kuuntelin uutiset radiosta; Näin ikkunastani merelle; Maistoin keitosta valkosipulin. Aistimistilanteessa kumpikaan osallistuja (havaitsija tai havaittava) ei välttämättä liiku, mutta silti niiden välistä aistihavaintosuhdetta voidaan ilmaista suuntasijalla. Mikä siis motivoi sijan ja suunnan? Milloin erosija, milloin tulosija, milloin olosija?

45 Aistihavaintoverbin yhteydessä paikallissijailmaus voi kuvata havaitsijan tai havaittavan paikkaa (tai näyttämöä, johon molemmat ovat sijoittuneet). Sekä havaitsijan että havaittavan paikkaa voidaan kuvata monenlaisilla sijoilla, mutta niiden käyttöehdot vaihtelevat. Suuntaisuus voidaan esittää havaitsijasta havaittavaan päin tai havaittavasta havaitsijaan päin.

46 Havaitsija => havaittava suuntaa ilmentää a) havaitsijan paikan ilmaiseminen erosijalla (Torni näkyy täältä) ja b) (usein implisiittien) havaittavan paikan ilmaiseminen tulosijalla (Näen merelle). Havaittava => havaitsija suuntaa ilmentää a) havaitsijan paikan ilmaiseminen tulosijalla (Torni näkyy tänne) ja b) havaittavan paikan ilmaiseminen erosijalla (Näin kasvoiltasi hämmennyksen).

47 Dynaamiseen käsitteistykseen liittyy sekin kielenilmiö, että keskenään verrattavien yksilöiden ero tietyn ominaisuuden suhteen esitetään usein ikään kuin yhden ja saman yksilön kokemana muutoksena: Puut lyhenevät, kun ajat pohjoiseen päin. Firman kesätyöntekijät ovat vuosi vuodelta nuorempia. Maisema muuttuu yhä kuivemmaksi, kun jatkamme Yabellon kautta Konsoon. Ollinkangas, Riikka 2005: Farkut kapenee punteista ja vyötärö nousee ylemmäs. Subjektin roolitulkinta suomen kielessä. Pro gradu. Suomen kieli, Turun yliopisto.

48 Lopuksi Kognitiivinen kielitiede tarjoaa joustavia, ihmislähtöisiä näkökulmia kieleen. Kognitiivinen kielitiede on tällä hetkellä yksi eniten käytetyistä metodeista suomen kieliopin tutkimuksessa. Kognitiivinen kielitiede tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia ja näkökulmia suomen kielen opinnäytteen tekijälle.

49 Epätäydellisyyden monet kasvot piilosilla partitiivin kanssa Tuomas Huumo Tarton yliopisto

50 1. Partitiivi ja epätäydellisyys Suomen objektisääntöjen mukaan partitiiviobjektia käytetään kolmessa tapauksessa: Kun lause on sisällöltään kielteinen Kun lauseen aspekti on rajaamaton Kun objektin tarkoite on avokvantifioitu Kaikissa tapauksissa on kysymys tilanteen jonkinlaisesta epätäydellisyydestä.

51 Monien kielioppiesitysten mukaan partitiivin ehdot ovat keskenään hierarkkisessa suhteessa siten, että kielto on niistä vahvin, aspekti toiseksi vahvin ja kvantiteetti heikoin (mm. Vilkuna 2000, ISK 2004, Chesterman 1991). Totaaliobjektin käyttölupa heltiää vasta kun on vältetty kaikki partitiiviansat (lause ei ole kielteinen, aspekti ei ole rajattu, objektin kvantiteetti ei ole avoin).

52 Objektin sijanvaihtelun prototyyppinä voinee pitää teelistä, vaiheittain kohti päätepistettään etenevää tilannetta. Objektin tarkoite voi olla tilanteessa kokonaisuutena mukana alusta loppuun, jolloin teelisyys johtuu tilanteen omasta luonteesta (Vein kirjeen postiin) tai osallistua siihen inkrementaalisesti eli vaiheittain, jolloin tilanne päättyy, kun toiminta on kohdannut koko tarkoitetta (Luin kirjan).

53 T=R T=R LM T=R LM LM TR TR TR T Kuvio 1. Tyyppi Vein kirjeen postiin. T = termination, R = result. Jos T = R saavutetaan, käytä totaaliobjektia. Jos ei, käytä partitiivia.

54 T=R T=R T=R LM LM LM TR TR TR Kuvio 2. Tyyppi Luin kirjan. Jos T = R saavutetaan (kun verbin ilmaisema tapahtuminen on kohdannut koko objektin tarkoitetta), käytä totaaliobjektia. Jos ei, käytä partitiivia.

55 2. Monenko partitiivin taakse totaaliobjekti on kätketty? 1. Onko lause sisällöltään kielteinen? On => käytä partitiivia, Ei => etene kohtaan Onko lauseen aspekti rajaamaton? On => käytä partitiivia, Ei => etene kohtaan Onko objekti tarkoitteeltaan avokvantifioitu? On => käytä partitiivia, Ei => käytä totaaliobjektia

56 3. Lisää ansoja! Kartta on epätarkka eikä mainitse kaikia ansoja, jotka partitiivilabyrintin sokkeloissa vaanivat. Miksi lauseissa Vilkaisin häntä tai Potkaisin palloa on partitiiviobjekti? Ne ovat myöntölauseita, niiden aspekti on rajattu, objektin kvantiteetti on sulkeinen. Miksi lauseissa Tiedän asian, Tunnen hänet ja Pidän oven kiinni on totaaliobjekti? Ne ovat aspektiltaan rajaamattomia lauseita, ja niiden objektin kvantiteetti on sulkeinen.

57 Rajaamaton aspekti kattaa hyvin erilaisia asioita: Progressiivinen aspekti; käynnissä oleva tilanne, jonka oma luonne voi olla teelinen (Vein kirjettä postiin kun alkoi sataa) tai ateelinen (Katselin pihalla kuuta). Luonteeltaan teelinen tilanne keskeytyy ennen kuin päätepiste on saavutettu (Luin kirjaa ja nukahdin). Luonteeltaan ateelinen tilanne keskeytyy (Katselin kuuta ja menin sisään). Irresultatiivinen tilanne etenee päätepisteeseensä (Tönäisin tungoksessa vahingossa jotakuta).

58 Etenkin irresultatiivisuuden tapauksessa puhe rajaamattomuudesta on harhaanjohtavaa, sillä tilanne on edennyt siihen päätepisteeseen, joka sillä on. Irresultatiivisuudessa kysymys on päätepisteeseensä edenneen tilanteen lopputuloksen arvioinnista: tapahtuuko olennainen muutos vai ei? Useiden punktuaalisten irresultatiiviverbien yhteydessä partitiiviobjekti ymmärretään aina lopputuloksen luonnetta kuvaavaksi: Tönäisin häntä, Vilkaisin taulua, Potkaisin palloa.

59 R LM LM T R T TR TR Kuvio 3. Tyyppi Tapoin kärpäsen. Jos vain T muttei R:ää saavutetaan, käytä partitiivia. Jos sekä T että R saavutetaan, käytä totaaliobjektia.

60 Toisinaan partitiivi voi saada punktuaalisen verbin yhteydessä myös prospektiivisen merkityksen: tilanne etenee kohti (projisoitua) resultatiivista huipentumaansa, esim. Ostan täällä juuri Pekalta autoa, Tapoin juuri kärpästä kun puhelin soi. Esimerkiksi ampua-verbi sallii partitiiviobjektille sekä prospektiivisen että irresultatiivisen tulkinnan: Metsästäjä ampui lintua ( oli ampumaisillaan vs. ampui muttei tappanut ).

61 Toisinaan irresultatiivinen partitiiviobjekti ilmaisee tilanteen lopputuloksen käsitteistämistä skalaariseksi, kun vastaava totaaliobjekti ilmaisee lopputuloksen absoluuttista käsitteistystä (Leino 1991): Lyhensin lahjetta ( tein lahkeesta jonkin verran lyhyemmän ) vs. Lyhensin lahkeen ( tein lahkeesta lyhyen ); Suurensin valokuvaa ~ valokuvan, Lämmitin huonetta ~ huoneen.

62 4. Piilosleikin säännöt: mitä partitiivi kätkee? Monifunktioinen partitiivi paitsi paljastaa jotakin myös kätkee monenlaisia seikkoja. Ilmaistessaan hierarkiassa ylempää funktiota partitiivi tekee lauseesta usein monitulkintaisen alempien funktioiden suhteen (elleivät muut seikat eliminoi tiettyjä tulkintamahdollisuuksia).

63 Esim. progressiivisuus kätkee helposti objektin tarkoitteen kvantiteetin. Progressiivisesti tulkittu Söin rypäleitä ( olin juuri syömässä ) ei kerro, onko rypäleiden kokonaismäärä avoin vai sulkeinen. Vasta kun progressiivisesta tulkinnasta luovutaan, partitiivi vapautuu ilmaisemaan avokvantifikaatiota: Söin rypäleitä ja menin ulos. Ääritapaus on Terho Itkosen (1976) esimerkki En tervannut suksia.

64 Kiellon partitiivi kätkee tässä sekä aspektin että kvantiteetin: olisiko myöntölauseessa progressiivinen aspekti, olisiko objektin tarkoitteen kvantiteetti avoin? Asia saadaan vielä mutkikkaammaksi, jos lauseeseen otetaan verbi, joka vaihtelee resultatiivisuuden suhteen: En lyhentänyt lahkeita.

65 Progressiiviset tulkinnat: 1) En ollut parhaillani resultatiivisesti lyhentämässä epämääräistä lahkeiden paljoutta. 2) En ollut parhaillani irresultatiivisesti lyhentämässä epämääräistä lahkeiden paljoutta. 3) En ollut parhaillani resultatiivisesti lyhentämässä määräistä lahkeiden paljoutta, joka koostuu yksien housujen kahdesta lahkeesta.

66 4) En ollut parhaillani irresultatiivisesti lyhentämässä määräistä lahkeiden paljoutta, joka koostuu yksien housujen kahdesta lahkeesta. 5) En ollut parhaillani resultatiivisesti lyhentämässä määräistä lahkeiden paljoutta, joka koostuu useiden housujen lahkeista. 6) En ollut parhaillani irresultatiivisesti lyhentämässä määräistä lahkeiden paljoutta, joka koostuu useiden housujen lahkeista.

67 Päättyneen tilanteen tulkinnat: 7) En suorittanut loppuun lahkeiden epämääräisen paljouden resultatiivista lyhentämistä. 8) En suorittanut loppuun lahkeiden epämääräisen paljouden irresultatiivista lyhentämistä. 9) En suorittanut loppuun lahkeiden määräisen, yksien housujen kahdesta lahkeesta koostuvan paljouden resultatiivista lyhentämistä.

68 10) En suorittanut loppuun lahkeiden määräisen, yksien housujen kahdesta lahkeesta koostuvan paljouden irresultatiivista lyhentämistä. 11) En suorittanut loppuun lahkeiden määräisen, useiden housujen lahkeista koostuvan paljouden resultatiivista lyhentämistä. 12) En suorittanut loppuun lahkeiden määräisen, useiden housujen lahkeista koostuvan paljouden irresultatiivista lyhentämistä.

69 5. Uusi yritys Lauseessa Lyhensitkö lahkeita? partitiivi voi ilmaista a) epäilystä (kielteisyyttä, vrt. Ostitko sitä autoa?), b) progressiivisuutta ( olitko juuri lyhentämässä? ), c) keskeneräisyyttä ( lyhensitkö osan jostain lahkeiden paljoudesta ) d) avokvantiteettia ( lyhensitkö epämääräisen määrän lahkeita? ) tai e) irresultatiivisuutta ( lyhensitkö lahkeita irresultatiivisessa mielessä? ).

70 6. OSMAn paljastukset: Lyhensin lahkeita tunnin. [PROG] Lyhensin lahkeita 10 kappaletta. [KVANT] Lyhensin lahkeita 5 senttiä. [IRRES] Korkeampaa funktiota edustava partitiivi kätkee kaiken hierarkkisesti alemman informaation (ellei leksikaalinen semantiikka tai konteksti paljasta sitä).

71 Siis: Mitä ilmaisee ja mitä kätkee partitiivi lauseessa Lyhensitkö lahkeita? KIELTO PROG KVANT IRRES +??? PAR - +?? PAR - - +? PAR PAR TOT

72 7. Partitiivi venyy ja paukkuu Kaiken tämän lisäksi partitiivi voidaan ymmärtää myös jatkuvasti vallitsevaa irresultatiivisuutta tai jatkuvasti avointa kvantiteettia ilmaisevaksi. Tällöin partitiivin oppositio totaaliobjektiin nähden ei perustu siihen, saavuttaako tilanne lopulta päätepisteensä vai ei, vaan tilanteen jatkuvana vallitsevaan täydellisyyteen / epätäydellisyyteen joko kvantiteetin tai resultatiivisuuden suhteen.

73 Esim. Hammastahna estää reikiintymistä vs. Hammastahna estää reikiintymisen. Opposition perustana ei ole tilanteen lopussa saavutettava täyttyminen tai sen täyttymättömuus (kuten esim. tyypissä Rakensin taloa ~ talon) vaan jatkuvasti vallitseva täydellisyys vs. epätäydellisyys. Totaaliobjekti takaa ettei reikiä synny tilanteen missään vaiheessa, partitiivi ei. Partitiivi kertoo vain sen, että tahna toimii reikiintymistä vastaan.

74 R LM TR Kuvio 4. Tyyppi Hammastahna estää reikiintymisen. Jos LM jatkuvasti saavuttaa R:n (ja pysyy R:ssä) TR:n toiminnan ansiosta ja huolimatta Mahdollisten vastavoimien vaikutuksesta, käytä totaaliobjektia. Jos tällaista jatkuvaa resultatiivisuutta ei saavuteta, käytä partitiivia.

75 Kvantiteetin suhteen samanlainen jatkuvasti vallitseva oppositio esiintyy lauseissa Olen jo pitkään ostanut sähköä tältä yhtiöltä ~ Olen jo pitkään ostanut sähkön tältä yhtiöltä. Totaaliobjekti kertoo, että jatkuvasti kaikki käytetty sähkö on ostettu kyseiseltä yhteiöltä (muualta ei ole ostettu), partitiivi vain sen, että sähköä on ylipäätään ostettu, mutta sitä on voitu ostaa muualtakin.

76 R Tot TR Kuvio 5. Tyyppi Olen jo pitkään ostanut sähkön tältä yhtiöltä. Jos jatkuvasti kaikki LM-aines saavuttaa R:n TR:n toiminnan vaikutuksesta, käytä totaaliobjektia. (Tot = totaalinen kvantiteetti). Jos totaalisuuden merkitys puuttuu, käytä partitiivia.

77 8. Loppuihmetelmiä Miten tämän kaiken voisi kiteyttää yksinkertaiseksi ja toimivaksi säännöksi esim. S2-opetusta varten? Vaikka tulkintoja on paljon, konteksti ja käyttötilanne kuitenkin yleensä kertovat, mitä on tarkoitettu. Kielenkäyttäjä ei varmasti käy läpi mielessään kaikkia tulkintamahdollisuuksia.

78 Jotkin erikoistulkinnat ovat luontevampia kuin toiset. Puhuja saattaa lisätä lauseeseen muita elementtejä, jotka tarkentavat partitiivin tulkintaa. Esim. olla tekemässä progressiivirakenne Erilaiset adverbiaalit: esim. osmat (esimerkit edellä), hetkellisyyttä ilmaiseva juuri tai käynnissä olemista ilmaiseva parhaillaan.

79 Miten suomen kieli käsitteistää aistihavainnon? Kognitiivinen näkökulma Tuomas Huumo Tarton yliopisto

80 Fiktiivinen liike Staattisen tilanteen dynaaminen käsitteistäminen: ihmisen kognitiivinen taipumus dynaamiseen käsitteistykseen (Talmy 2000) Merkitykseltään dynaamisten (muutosta ilmaisevien) kielenainesten käyttö kuvattaessa staattista tilannetta, jossa muutosta ei esiinny.

81 Esim. liikeverbit ja muunlaiset muutosta ilmaisevat verbit, suuntaiset paikanilmaukset (paikallissijat ja adpositiot). Tunnetuin esimerkki pitkänomaisen olion staattisen sijainnin kuvaaminen suuntaisesti: Ykköstie menee Helsingistä Turkuun, Tuo sähkölinja tulee Venäjältä, Antarktiksen niemimaa kurottaa mantereen luoteisosasta kohti pohjoista.

82 Suuntaisuus on tällöin käsitteistäjän valitsemaa ja sitä voidaan vaihtaa ilman, että itse kielenulkoinen tarkoitetilanne muuttuisi. Aidon (faktiivisen) liikkeen ilmauksissa suunnan vaihtaminen edellyttää myös tarkoitetilanteen vaihtumista: Tie menee Turusta Helsinkiin. Tie menee Helsingistä Turkuun. Bussi menee Turusta Helsinkiin. Bussi menee Helsingistä Turkuun.

83 Aistihavainto ja fiktiivisyys Talmy (2000) tarkastelee myös aistihavaintoja kuvaavia lauseita, joissa havaitsijan tai havaittavan paikkaa ilmaistaan suuntaisella elementillä vaikka tilanteessa kumpikaan ei liikkuisi. Ainakin näköhavainnossa fiktiivinen dynaamisuus on mukana: The enemy can see us from where they re positioned. I can smell him all the way from where I m standing.

84 Aistihavainto voidaan käsitteistää kahdessa suunnassa:

85 Havaintoon liittyvä fiktiivinen liike voi suuntautua joko havaitsijasta havaittavaan päin tai havaittavasta havaitsijaan päin. Fiktiiviseksi liikkujaksi voidaan ajatella havaitsijan lähettämä fiktiivinen aistihavaintosignaali, joka etenee havaitsijasta havaittavaan kohteeseen päin, tai jonkinlainen havainnon sisältö, joka etenee havaittavasta havaitsijaan päin.

86 Seuraavaksi tarkastellaan suomen aistihavaintoverbejä siltä kannalta, millaista fiktiivistä liikettä ne pystyvät ilmaisemaan. Tarkastelun pääkohteina etäaistit näkö, kuulo ja haju, jotka sallivat havaitsijan ja havaittavan välille suhteellisen suuren etäisyyden (ja siten näiden sijainnin eri lokaatioissa). Lähiaistit tunto ja maku edellyttävät suoraa kontaktia, joten niiden yhteydessä suuntaisuus ei ole yhtä vahvasti esillä.

87 Suomen aistihavaintoverbien perussysteemi Suomen perusaistihavaintoverbien kesken vallitsee melko selvä kolmijako, jossa kutakin aistialuetta varten on kolme verbiä: kaksi transitiivista ja yksi intransitiivinen. Transitiiviset verbit jakautuvat edelleen agentiivisiin havainnointiverbeihin ja epäagentiivisiin havaintoverbeihin. Transitiiviset aistihavaintoverbit koodaavat havaitsijaa subjektilla ja havaittavaa objektilla.

88 Intransitiiviset havaittavuusverbit taas ilmaisevat yleistä aistilla havaittavuutta ja koodaavat havainnon kohteen subjektilla; havaitsija on implisiittinen ja geneerinen ja jää argumenttirakenteen ulkopuolelle.

89 TRANSITIIVISET AG EI-AG INTRANSIT. Näkö katsoa nähdä näkyä Kuulo kuunnella kuulla kuulua Haju haistella haistaa haista Maku maistella maistaa maistua Tunto tunnustella tuntea tuntua

90 Lisäksi aistihavaintoja ilmaisevat muutkin verbit; etenkin agentiivista näköhavainnointia koodaavat monenlaiset deskriptiiviverbit (tuijottaa, töllöttää, mulkoilla ) Kaikilta osin jako ei ole täysin symmetrinen: havaintoverbit maistaa ja haistaa voivat saada myös agentiivisen tulkinnan, joka riippuu mm. objektin sijasta: Haistoin ruusun (epäag.) vs. Haistoin ruusua (ag.)

91 Aistihavaintotilanteen osallistujat Aistihavainnossa on mukana kaksi osallistujaa: havaitsija ja havaittava. Havaitsijan on oltava elollinen, aistimukseen kykenevä olento. Havainnon kohteen luonne voi vaihdella suuresti: konkreettinen olio (Näin koiran, Kuulin roska-auton), säteily tai signaali (Näin valoa, Kuulin murinaa) abstrakti tajunnansisältö (Näin uutiset, Kuulin suruviestin), kokonainen tilanne (Näin koirien tappelun, Kuulin heidän riitansa).

92 Monilla aistialueilla on myös erityinen, merkitykseltään skemaattinen subatantiivi, joka kuvaa periaatteessa mitä hyvänsä kyseisen aistialueen signaalia: ääni, haju, maku. Näkö- tai tuntoaistimusta varten tällaista substantiivia ei ole. Voidaan myös kysyä, onko aistihavaintoon liittyvä liike ylipäänsä fiktiivistä: valo, ääniaallot, kaasujen liike ilmassa?

93 Talmy pitää ainakin näköhavaintoon liittyvää suuntaisuutta fiktiivisenä siitä huolimatta, että fysikaalisessa mielessä siihen voi liittyä valon liikettä: ihminen ei kuitenkaan pysty havaitsemaan tätä liikettä, joten havainnon ja (aina kansanihmisen maailmankuvaa heijastavan) kielen kannalta tilanne on staattinen. Sen sijaan äänen tai kaasun liike voidaan havaita, mm. kaikuilmiöt, ajan kuluminen erilaisten hajujen levitessä.

94 Sitä vastoin havaitsijasta havaittavaan päin kulkevaksi ajateltu signaali lienee aina fiktiivinen. Seuraavaksi tarkastellaan aistihavaintojen suuntaisuutta suomessa kunkin verbin kannalta erikseen havaitsijan ja havaittavan paikkaa kuvaavissa paikanilmauksissa.

95 Näköhavainnon ilmaukset: nähdä Nähdä-verbin yhteydessä havaitsijan paikkaa kuvattaneen yleensä erosijalla, joskin tulosijakin on mahdollinen: Näen paraatin parvekkeeltani ~ parvekkeelleni. Näen Liisan hyvin täältä ~ tänne.

96 Erosija on selvästi neutraali tapa kuvata havaitsijan paikkaa, tulosijaan liittyy implikaatioita näköväylän esteettömyydestä tai havainnon onnistumisesta etäisyydestä huolimatta: Näin tahran yli kymmenen metrin päähän. Näin tappelun yli kilometrin päästä ~ päähän.

97 Havaittavan paikkaa taas kuvaa luontevimmin staattinen olosija (ei implikoi fiktiivistä liikettä): Näin linnun puussa. Näin pihalla tappelun. Tämä aiheuttaa joskus epäselvyyttä, sillä olosijaisen ilmauksen voidaan ymmärtää kuvaavan myös näyttämöä, jossa molemmat osallistujat sijaitsevat. Mikäli havainnon kohteena on signaali tai tajunnansisältö, sen paikkaa voidaan ilmaista luontevammin myös erosijalla:

98 Esim. Näin mereltä laivan valot; Näin televisiosta uutiset. Seuraavalla minimiparilla merkitysero selkiintyy edelleen: Näin numerosi luettelossa näin, että se on luettelossa eikä esim. salainen ~ Näin numerosi luettelosta sain tiedon numerostasi ; Näin televisiossa Krissen henkilön ~ Näin televisiosta Krissen ohjelman. Erosijan käyttöön liittyy siis implikaatio tajunnansisällön liikkeestä.

99 Myös edellä havaitsijan paikkaa kuvaavan tulosijan yhteydessä havaittu implikaatio havainnon onnistumisesta tai havaintoväylän esteettömyydestä liittyy joskus myös havaittavan paikkaa kuvaaviin erisijailmauksiin: Näin hänet verhon takana huomasin, että hän sijaitsee kyseisessä paikassa ~ Näin hänet verhon takaa pystyin näkemään verhosta huolimatta.

100 Jos havainnon kohdetta ei mainita (lauseessa ei ole objektia), voidaan havainnon yleistä suuntaa kuvata tulosijalla: Näen ikkunastani järvelle. Yhteenveto: suunta havaitsijasta havaittavaan päin on neutraali valinta silloin, kun havainto kohdituu konkreettiseen kohteeseen. Suunta havaittavasta havaitsijaan päin implikoi esim. havaintoväylän esteettömyyttä tai havaintoon liittyvää tajunnansisällön liikettä.

101 Näköhavainnon ilmaukset: katsoa Agentiivinen katsoa-verbi edellyttää havaitsijan paikkaa kuvattaessa yleensä erosijaa: Katsoin paraatia parvekkeeltani ~?parvekkeelleni. Verbin agentiivisuus tuntuu suosivan käsitteistystä, jossa havaitsija lähettää liikkeelle fiktiivisen aistihavaintosignaalin.

102 Jos katsominen ymmärretään pikemminkin havaitsijan sisäiseksi toiminnaksi kuin vuorovaikutukseksi, voidaan käyttää myös staattista olosijaa: Isä katsoi sohvalla ~ sohvalta televisiota. vs. Isä katsoi sohvalta vihaisesti huoneeseen astunutta imurikauppiasta.

103 Havaittavan paikkaa voidaan kuvata olosijailmauksella, mutta se ymmärretään helposti joko näyttämöilmaukseksi tai objekti-np:n osaksi: Katsoin lapsia leikkikentällä (vrt. Näin lapsia leikkikentällä). Ero: katsominen on näköaistin kohdentamista olioon, jonka läsnäolosta havaitsija jo on tietoinen, näkeminen taas voi olla uuden tarkoitteen havaitsemista: näin että leikkikentällä oli lapsia.

104 Kun havainnon kohteena on tajunnansisältö, sen paikkaa kuvataan luontevimmin erosijalla samaan tapaan kuin edellä nähdä-verbin yhteydessä: Katsoin televisiosta uutiset ~ Krissen. Katsoin numerosi puhelinluettelosta. Huom. Objektin sija ilmaisee myös, että tilanne johtaa lopputulokseen: partitiivin sijasta totaaliobjekti. Tällainen katsominen siis ei ole aspektityypiltään aktiviteetti vaan teko.

105 Jos havaittavaa ei ole spesifioitu ja objekti puuttuu, voidaan havainnon suuntaa ilmaista tulosijalla samaan tapaan kuin edellä nähdä-verbin yhteydessä: Katsoin järvelle. Myös erosija on objektittomassa rakenteessa mahdollinen, jos ilmaistaan etsimistä : Katsoitko jo komerosta?

106 Näköhavainnon ilmaukset: näkyä Vaikka näkyä-verbi ei koodaakaan havaitsijaa argumentikseen ja havaitsija ymmärretään geneeriseksi, voidaan havaitsijan paikkaa silti ilmaista paikanilmauksilla: Laiva näkyi rannalta ~ rannalle. Paraati näkyy parvekkeeltani ~ parvekkeelleni.

107 Tällöin nähdä-verbin yhteydessä havaittu erosijan tuntomerkittömyys tulosijaan nähden katoaa. Havaittavan sijaintia voidaan nytkin ilmaista niin olo- kuin erosijalla: Patsas näkyy kukkulalla ~ kukkulalta. Jos havaittava on tajunnansisältö, erosija on nytkin luontevin vaihtoehto: Taulukosta näkyvät kaikkien junien lähtöajat.

108 Näköhavainnon ilmaukset: yhteenvetoa Agentiivisuus (katsoa) suosii vahvasti suuntaisuutta havaitsija => havaittava. Havaitsijan agentiivinen rooli siis heijastuu myös fiktiivisen liikkeen suunnassa. Suunta havaittava => havaitsija on ensisijaisin havaittavuusverbin näkyä yhteydessä: havaitsijan geneerisyys ja koodaamatta jättäminen heikentävät sen asemaa fiktiivisen energiavirran lähteenä.

109 Havaintoon liittyvä tajunnansisällön liike (informaation saaminen tms.) suosii suuntaisuutta havaittava => havaitsija kaikkien näköverbien yhteydessä. Havaittava => havaitsija on luonteva myös silloin, kun korostetaan näköväylän esteettömyyttä, osallistujien välistä etäisyyttä tai havaitsijan kykyä tehdä näköhavainto.

110 Kuulo- ja hajuhavainnon ilmaukset: kuulla ja haistaa Kaksi muuta etäaistimustyyppiä rinnakkain käsiteltävinä. Kuulo- ja hajuaistimuksiin liittyy näköaistimuksia vahvemmin signaalien liike: havainnon kohteena voidaan yleensä esittää joko konkreettinen olio tai sen lähettämä signaali: Kuulin traktorin ~ traktorin mörinän; Haistoin roskapöntön ~ roskapöntön hajun.

111 Epäagentiiviset transitiiviset havaintoverbit kuulla ja haistaa sallivat yleensä havaitsijan paikan ilmaisemisen joko tulo- tai erosijalla, joiden välillä ei tuntuisi olevan tuntomerkkisyyseroa. Tämä ei riipu myöskään siitä, onko havainnon kohteena konkreettinen olio vai sen lähettämä signaali: Kuulin naapureiden riidan makuuhuoneestani ~ makuuhuoneeseeni; Haistoin seinän takana mätänevän hiirenraadon vuoteestani ~ vuoteeseeni. Erona on kuitenkin se, että erosija on usein kaksitulkintainen, sillä sen voitaisiin ymmärtää ilmaisevan myös havaittavan paikkaa:

112 Kuulen radion huoneestani (onko huoneessa puhuja vai radio?) vs. Kuulen radion huoneeseeni. Havaittavan paikkaa ilmaistaankin näiden verbien yhteydessä luontevimmin erosijalla: Kuulin pihalta lasten ääniä; Haistoin komerosta mädäntyneen kalan. Olosija hahmottuisi helposti näyttämöksi: Kuulin pihalla lasten ääniä (olin itsekin pihalla).

113 Jos havainto ymmärretään eksistentiaalisesti kohteen olemassaolon huomaamiseksi, olosija on luonteva myös siinä tulkinnassa, että se ilmaisee pelkän kohteen sijaintia: Haistoin komerossa hiirenraadon että komerossa oli hiirenraato ; Kuulin hänen äänessään nasaalisuutta. Elatiivi voidaan tällöin joskus ymmärtää myös väylämäisessä merkityksessä (vrt. Varas tuli ikkunasta): Kuulin sävellyksessä ~ sävellyksestä säveltäjän ahdistuksen.

114 Tässä: sävellyksessä ahdistus oli osa sävellystä, sävellyksestä sävellyksen läpi kuuluu säveltäjän ahdistus. Erosijalla on toisinaan myös samantapaista aistihavainnon onnistumisen tai aistimiskyvyn implikaatiota kuin edellä nähdä-verbin yhteydessä: Huumekoira haistoi matkalaukusta heroiinin pystyi haistamaan.

115 Kuulo- ja hajuhavainnon ilmaukset: kuunnella ja haistella Agentiiviset verbit kuunnella ja haistella suosivat katsoa-verbin tavoin erosijaa havaitsijan paikan koodauksessa, mutta myös olosija on usein mahdollinen: Pormestari kuunteli puhujaa aitiostaan ~ aitiossaan. Pikkulapsi haisteli epäluuloisena ruokia syöttötuolistaan ~ syöttötuolissaan.

116 Ainakin kuunnella-verbin yhteydessä jopa tulosija on joskus mahdollinen: Urheilija kuunteli tulokset takahuoneeseen (esimerkki Krista Ojutkankaalta). Havaittavan paikkaa ilmaistaan näiden verbien yhteydessä vahvasti erosijalla riippumatta siitä, onko havaittava konkreettinen olio vai tajunnansisältö: Huumekoira haisteli laukusta heroiinia, Isä haisteli pojan hengityksestä tupakkaa, Kuuntelin radiosta Hannu Taanilaa, Kuuntelin välikatosta hiirten rapinaa.

117 Kuulo- ja hajuhavainnon ilmaukset: kuulua ja haista Intransitiiviset havaittavuusverbit kuulua ja haista muistuttavat merkitykseltään näkyä-verbiä ja jättävät havaitsijan geneeriseksi. Niiden yhteydessä implisiittiseksi jäävän havaitsijan paikkaa ilmaistaan lähinnä tulosijalla, koska erosija hahmotetaan vieläkin vahvemmin havaittavan kohteen ilmaukseksi kuin edellä kuulla ja haistaa-verbien yhteydessä.

118 Radio kuuluu huoneeseeni. Liikenne kuuluu makuuhuoneeseen. Roskapönttö haisee olohuoneeseen (asti). Esim. Radio kuuluu huoneestani ymmärrettäisiin niin, että radio sijaitsee huoneessa. Havaittavan paikan ilmauksena siis erosija on näiden verbien yhteydessä ensisijainen; lisäksi voidaan käyttää olosijaa, jolloin tulkintana kuitenkin usein on näyttämö ( haju / ääni on havaittavissa paikassa X ).

119 Esim. Hiirenraato haisi komerosta ~ komerossa. Musiikki kuului olohuoneesta ~ olohuoneessa. Rekat kuuluvat valtatieltä asti.

120 Kuulo- ja hajuhavainnon ilmaukset: yhteenvetoa Kuulo- ja hajuhavaintoon liittyy näköhavaintoa selvemmin signaalin (ääni, haju) liike havaittavasta havaitsijaan päin. Tämä vaikuttaa siten, että suuntaisuus havaittava => havaitsija on näitä aistimuksia kuvaavien verbien yhteydessä monella tapaa vahvempi kuin näköhavaintoilmauksissa.

121 Verbien väliset erot ovat kuitenkin samantapaiset kuin näköaistimsuten ilmauksissa: agentiiviset havainnointiverbit suosivat suuntaisuutta havaitsija => havaittava vahvemmin kuin muut. Havaintoverbit ja etenkin havaittavuusverbit taas suosivat suuntaisuutta havaittava => havaitsija. Kuulo- ja hajuaistimusten yhteydessä tilanne käsitteistetään siis eri tavalla kuin näköaistimusten yhteydessä: ärsykesignaalin asema on vahvempi.

122 Kuulo- ja hajuaistimuksiin liittyvät signaalit myös hahmotetaan helpommin niin, että ne täyttävät jonkin tilan tai väylän kokonaisuudessaan eivätkä liiku tilan läpi yhtä sukkelasti kuin näköhavaintosignaalit. Tästä syystä esimerkeissä on usein tarpeen käyttää terminatiivisia asti- tai saakka partikkeleja, jotka korostavat väylällä sijaitsevan ilmiön jatkumoluonnetta (Päiviö 2007), ts. sitä, että haju- tai ääni-ilmiön aistittavuus täyttää koko väylän ja ulottuu ilmaistuun lokaliteettiin saakka.

123 Päätelmiä Suomen aistihavaintoilmaukset sisältävät runsaasti fiktiivistä liikettä. Liikkeen suuntaa määrääviä tekijöitä ovat mm. havaitsijan agentiivisuus sekä se, liittyykö havaintoon tajunnansisällön liikettä. Kuulo- ja hajuaistimusten ilmaukset suosivat näköaistimusten ilmauksia vahvemmin suuntaisuutta havaittava => havaitsija.

124

125 Grammit suomen kieliopissa Suomen monifunktioisista kieliopillisista sanoista Tuomas Huumo Tarton yliopisto

126 1. Grammien keskeiset tehtävät ja asema suomen kieliopissa Grammit ovat funktioltaan vaihtelevia kieliopillisia sanoja, joiden tehtävä on ilmaista erilaisia (perustapauksessa spatiaalisia) suhteita (Svorou 1993: 31, 2002: 124). Grammien tehtävät vaihtelevat tiiviisti verbiin liittyvän partikkelin, itsenäisen partikkelin, adverbin ja NP-seuralaisen kera esiintyvän adposition välillä:

127 1) Verbipartikkelina: Annoin hänet ilmi, Kävin kirjan läpi. 2) Itsenäisenä adverbina: En päässyt läpi; Onko radio päällä? 3) Adpositiona: Juoksin pensasaidan läpi; Radio on pöydän päällä.

128 Verbipartikkeli, adverbi, partikkeli, adpositio? ISK:n määritelmien mukaan Verbipartikkeleiksi kutsutaan verbin kanssa idiomaattisen predikaatin muodostavia partikkeleita, esim. ottaa vastaan, antaa ilmi, käydä läpi. Adverbi on sanaluokkanimitys taipumattomille tai vajaasti taipuville sanoille, jotka ilmaisevat tilanteen erilaisia puitteita ja suhteita kuten aikaa (eilen, myöhemmin, kauan, usein, kahdesti), paikkaa (lähellä, kauas, eteenpäin), tilaa (hämillään, puuduksissa), tapaa (nopeasti, hyvin) tai määrää (vähän, liikaa, täynnä). Adverbi muodostaa lauseessa adverbilausekkeen.

129 Partikkeli on sanaluokkanimitys taipumattomille sanoille, jotka eivät saa määritteitä eivätkä itse toimi määritteinä, esim. jopa, ihan, no, joo, eiku. Partikkelit esiintyvät tyypillisesti lauseessa tai muussa lausumassa liitynnäisinä tai muodostavat yksinään koko lausuman.

130 Adpositio on yhteinen sanaluokkanimitys postpositioille ja prepositioille. Adpositiot ovat taipumattomia tai vajaasti taipuvia sanoja, jotka ilmaisevat olion tai asian suhdetta johonkin toiseen olioon tai asiaan ja joilla on määräsijainen täydennys, esim. Vierailin ystävän luona (postpositiolla genetiivisijainen täydennys), Hän saapui ennen keskiyötä (prepositiolla partitiivisijainen täydennys).

131 Käytännössä kategorioiden raja on häilyvä, ja monia sanoja käytetään useammassa kuin yhdessä mainituista tehtävistä. Esim. adverbin ja adposition keskeinen ero on täydennyksen mukanaolo (adpositio) tai sen puuttuminen (adverbi).

132 Rajatapauksena ovat täydennysmäiset seuralaiset, usein paikallissijaiset, joiden suhde grammiin voidaan hahmottaa kiinteämmäksi tai väljemmäksi: esim. Pääsin metsän läpi ~ metsästä läpi ~ tentistä läpi. Joillain grammeilla pakollinen on juuri muussa kuin kieliopillisessa sijassa oleva seuralainen: johonkin~jostakin asti.

133 ISK:n esimerkki: Adpositio Hän oli lähellä voittoa. Saavuin ennen muita. Adverbi Hän oli lähellä. Ennen oli kaikki toisin.

134 Entä missä kulkee verbipartikkelin ja vapaan adverbin raja (onko sitä)? Merkityksen leksikaalistuneisuus (ei osien summa): pitää yllä ( pitää + yllä?) Mahdollisuus vaihteluun prefiksiverbin kanssa: katsoa ylen ~ ylenkatsoa (vs.adverbitapaus päästä läpi ~ *läpipäästä).

135 Grammit suomen kielen tutkimuksessa Vanhastaan olleet tutkimuksessa kaksinkertaisesti periferiassa : Syntaktisessa mielessä grammien muodostamat rakenteet ovat adverbiaaleja Adverbiaaleihin kohdistuva kiinnostus on ollut fennistiikassa vähäisempää ja hajanaisempaa kuin lauseen ydinargumentteihin (subjekti, objekti) kohdistuva.

136 Morfologiselta kannalta grammien muodostamat rakenteet ovat analyyttisia, mutta suomi on haluttu nähdä ennen kaikkea synteettisenä kielenä. Niinpä esim. spatiaalisten suhteiden pääilmaisukeinoksi on katsottu paikallissijat, joiden runsaudesta suomi on laajalti tunnettu. Jopa oikeakielisyyskannanotoissa analyyttista (grammin varaan rakentuvaa) rakennetta on usein pidetty ei-suositeltavana, vieraan kielen vaikutuksena, ja tilalle on suositeltu synteettisiä paikallissijailmauksia (esim. kautta-sanan vieroksunta).

137 Grammien järjestelmä suomen kieliopissa Juuri spatiaaliset suhteet kuuluvat niihin, jotka lapsi omaksuu ensimmäisten joukossa. Perusmerkitykseltään spatiaaliset ilmaukset leviävät tyypillisesti myös muihin, abstraktimpiin merkitystehtäviin. Suomessa grammien järjestelmä muodostaa paikallissijojen ohella toisen keskeisen tavan kuvata spatiaalisia suhteita => sen huomiotta jättäminen tutkimuksessa antaisi kiistatta vajavaisen ja vääristyneen kuvan systeemistä.

138 Viime aikoina (1990-l. alkaen) kognitiivisen kielitieteen ja kieliopillistumistutkimuksen nousu fennistiikassa Johtanut kasvavan mielenkiinnon kohdistumiseen grammeihin. Grammeja on tarkasteltu ennen kaikkea suhteita ilmaisevina elementteinä: tilanteen yhden osallistujan (muuttuja) positio suhteutetaan toiseen (kiintopiste).

139 Kognitiivisen kieliopin (Langacker 1987, 1991, 2008) ajattelussa grammit kuvaavat atemporaalista relaatiota, joka voi olla yksinkertainen (staattisen sijainnin ilmauksissa) tai kompleksinen (sijainnin muutosta kuvattaessa). Tässä suhteessa grammit ovat samanlaisia kuin paikallissijat.

140 Adpositiona toimivan grammin kiintopistettä ilmaisee sen täydennys, ja kiintopiste määrää, millaiseen ulottuvuuteen kuvattu suhde sijoittuu. Muuttujaa koskeva hahmotus vaihtelee vapaammin: muuttuja voi olla tietyn yksittäisen NP:n tarkoite tai laajempi tilannekokonaisuus. Muuttujaa koskeva tulkinta noudattelee pääpiirteittäin Siron (1964) tunnettua suhdesääntöä.

141 Esim: Kirjat pöydän alla olivat pölyisiä. Näin kissan pöydän alla. Kissa söi hiirtä pöydän alla. Ensimmäisessä adpositiorakenne on osa subjekti-np:tä, toisessa määrittää objektin tarkoitteen sijaintia, kolmannessa ilmaisee kokonaistilanteen näyttämön.

142 Itsenäisenä adverbina (vailla NPseuralaista) toimiva grammi saattaa implikoida kiintopisteen, joka voi olla esimerkiksi deiktinen keskus: Kauppa on lähellä ( lähellä puhepaikkaa tai muuten määräytyvää deiktistä keskusta ), Vauva istui takana. Subjektiivisuus: käsitteistäjän implisiittisen näkökulman mukaan tuominen tilanteen kuvaukseen. Näin toimivat etenkin ne grammit, joiden käyttö keskittyy adposition tehtävään.

143 Ensisijaisesti verbin määritteenä (verbipartikkelina) toimivat grammit implikoivat yleensä kiintopisteen, johon verbin ilmaisema prosessi suhteutuu. Tällaisilla grammeilla on usein (laajassa mielessä) aspektuaalisia tehtäviä: täsmentävät verbin kuvaaman prosessin vaihetta, esim. ilmaisevat sen loppuun saattamista: Luin kirjan läpi; Maksa pois nuo velkasi.

144 Grammien ja paikallissijojen työnjaosta Suomessa grammien ja paikallissijojen systeemit täydentävät toisiaan spatiaalisten ja muiden suhteiden ilmauksissa. Yleissääntö: paikallissijat ilmaisevat ns. topologisia suhteita (Levinson, Ojutkangas), grammit taas sijaintia akseleilla.

145 Akselit suhteuttavat muuttujan sijaintia suhteessa kiintopisteeseen erilaisiin koordinaattisysteemeihin, jotka perustuvat osin kiintopisteenä toimivan entiteetin omiin ominaisuuksiin, osin sen ulkoisiin seikkoihin kuten käsitteistäjän näkökulmaan tai ulkopuolisiin maantieteellisiin suuntiin. Topologiset suhteet eivät perustu akseleihin ja ovat riippumattomia kiintopisteen koosta ja muodosta; topologisia suhteita ovat mm. kontakti, sisältyminen ja läheisyys.

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla:

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Objekti Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Minä näen sinut. Verbiin liittyvistä nominaalilausekkeista (NP)

Lisätiedot

8.2.2013. Mikä paikallissijoissa kiinnostaa kognitivistia? Suomen kieliopin kysymyksiä 2. osa: suomen paikallissijat suhteiden ilmaisijoina

8.2.2013. Mikä paikallissijoissa kiinnostaa kognitivistia? Suomen kieliopin kysymyksiä 2. osa: suomen paikallissijat suhteiden ilmaisijoina Mikä paikallissijoissa kiinnostaa kognitivistia? Suomen kieliopin kysymyksiä 2. osa: suomen paikallissijat suhteiden ilmaisijoina Tuomas Huumo thuumo@utu.fi Etenkin alkuvaiheen kognitiivisessa kielitieteessä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

Verbin valenssi määrää, minkälaisia argumentteja ja komplementteja verbi odottaa saavansa millaisissa lauseissa verbi voi esiintyä.

Verbin valenssi määrää, minkälaisia argumentteja ja komplementteja verbi odottaa saavansa millaisissa lauseissa verbi voi esiintyä. Valenssista Valenssi saksalaisessa ja venäläisessä kieliopintutkimuksessa käytetty nimitys, joka tavallisesti tarkoittaa verbin ominaisuutta: sitä, kuinka monta ja millaisia nomineja obligatorisesti ja

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

5. Paikallissijat/obliikvisijat

5. Paikallissijat/obliikvisijat 5. Paikallissijat/obliikvisijat 5/1 1. Paikallissijat tai obliikvisijat erottuvat nom-part-gen -ryhmän päätteistä siinä, että jälkimmäiset osoittavat ensisijaisesti olion, edelliset sijat taas ei-ajallisen

Lisätiedot

luonnonilmiölauseessa paikan tai ajan ilmaus täyttää subjektin paikan: tunnekausatiivilauseissa subjektin paikan perii partitiivimuotoinen kokija:

luonnonilmiölauseessa paikan tai ajan ilmaus täyttää subjektin paikan: tunnekausatiivilauseissa subjektin paikan perii partitiivimuotoinen kokija: Sanajärjestys ja subjektin paikka subjektittomat lauseet jättävät subjektin normaalin, finiittiverbiä edeltävän paikan tyhjäksi ellipsi- ja pronominin poisjättötapauksissa paikka jää tyhjäksi: Ø Lähdemme

Lisätiedot

ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA. Muutama havainto

ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA. Muutama havainto ISO SUOMEN KIELIOPPI S2- OPETUKSESSA Muutama havainto Maisa Martin Alumnipäivä 26.9.2009 KOLME ASIAA Uusia termejä S2-alan näkökulmasta ja muutenkin Hyödyllisiä erotteluja Ope, mitä eroa on Mikä on tavallista?

Lisätiedot

Suomen kieliopin kysymyksiä: Grammien dynaaminen viittauskehys ja temporaalisten suhteiden ilmaiseminen

Suomen kieliopin kysymyksiä: Grammien dynaaminen viittauskehys ja temporaalisten suhteiden ilmaiseminen Suomen kieliopin kysymyksiä: Grammien dynaaminen viittauskehys ja temporaalisten suhteiden ilmaiseminen Tuomas Huumo Tarton yliopisto ja Turun yliopisto thuumo@utu.fi Mikä on dynaaminen viittauskehys?

Lisätiedot

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta/valintakoe 19.5.2017 Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma/suomen kieli ja kulttuuri MALLIKAAVAKE KOKELAAN NIMI Meikäläinen, Maija KOKELAAN TUNNISTE

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 4: Luovuus, assosiationismi. Luovuus ja assosiationismi. Kielen luovuus. Descartes ja dualismi

Kieli merkitys ja logiikka. 4: Luovuus, assosiationismi. Luovuus ja assosiationismi. Kielen luovuus. Descartes ja dualismi Luovuus ja assosiationismi Kieli merkitys ja logiikka 4: Luovuus, assosiationismi Käsittelemme ensin assosiationismin kokonaan, sen jälkeen siirrymme kombinatoriseen luovuuteen ja konstituenttimalleihin

Lisätiedot

11. 1. Olemassaoloverbit ja Jonkun esineen (ei eläin tai ihminen) olemassaolosta tai sijainnista puhuttaessa käytetään

11. 1. Olemassaoloverbit ja Jonkun esineen (ei eläin tai ihminen) olemassaolosta tai sijainnista puhuttaessa käytetään 13 Luku 11 Kielioppia 11. 1. Olemassaoloverbit ja Jonkun esineen (ei eläin tai ihminen) olemassaolosta tai sijainnista puhuttaessa käytetään verbiä sanakirjamuoto ;. 1. (Jossain tilassa) on kukkia. 2.

Lisätiedot

Syntaksissa tarkastelun perusyksikkö on lause. Syntaksi tutkii siis lauseiden rakennetta.

Syntaksissa tarkastelun perusyksikkö on lause. Syntaksi tutkii siis lauseiden rakennetta. Syksyn kertausta Syntaksissa tarkastelun perusyksikkö on lause. Syntaksi tutkii siis lauseiden rakennetta. Kieliopillisuus, hyvämuotoisuus ym. kieliopillisiset ja epäkieliopilliset lauseet hyvämuotoiset

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

subjektin ellipsi: kahdesta samasta subjektista jälkimmäistä ei toisteta

subjektin ellipsi: kahdesta samasta subjektista jälkimmäistä ei toisteta Subjekti Kun subjektia ei olekaan Pronominin poisjättö lauseessa ei ole ilmisubjektia, mutta verbin ykkösargumentti on silti yksitulkintainen voidaan ajatella, että subjektina oleva pronomini on jätetty

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Sijoista ja kieliopillisista funktioista

Sijoista ja kieliopillisista funktioista Sijoista ja kieliopillisista funktioista Sijajärjestelmästä Suomessa 15 sijaa kieliopilliset ja muut, semanttiset, obliikvisijat tjs. kieliopilliset sijat : nominatiivi (pallo, hattu) genetiivi (pallon,

Lisätiedot

Tieteenfilosofia 2/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia

Tieteenfilosofia 2/4. Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia Tieteenfilosofia 2/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1 Viisauden sanoja Aristoteleelta Aristoteles (De int. 1.): Ääneen puhutut sanat ovat sielullisten vaikutusten symboleja

Lisätiedot

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010 Esiintyminen N-piirin JOVA-koulutus 2010 Klubikokous Esiinnyt klubisi kokouksessa Kuulijoita 10-50 Sinulla on aikaa 3-5 minuuttia Ei videotykkiä Esityksesi kokouksen lopulla Innostat klubiasi uuteen tapahtumaan

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

LAUSEEN RAJATUN JA RAJAAMATTOMAN ASPEKTIN MÄÄRÄYTYMINEN: KIELEN KÄYTÖN NÄKÖKULMA

LAUSEEN RAJATUN JA RAJAAMATTOMAN ASPEKTIN MÄÄRÄYTYMINEN: KIELEN KÄYTÖN NÄKÖKULMA LAUSEEN RAJATUN JA RAJAAMATTOMAN ASPEKTIN MÄÄRÄYTYMINEN: KIELEN KÄYTÖN NÄKÖKULMA Pro gradu -tutkielma Suomen kieli Turun yliopisto 12. toukokuuta 2010 Salla Nurminen SISÄLLYS 1. Johdanto... 2 1.1. Tutkimuksen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit.

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit. ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa Aistit. Aistien maailma Ympäristön havainnointi tapahtuu aistien välityksellä. Tarkkailemme aistien avulla jatkuvasti enemmän tai vähemmän tietoisesti

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Kielellisten merkitysten tilastollinen ja psykologinen luonne: Kognitiivisia ja filosofisia näkökulmia. Timo Honkela.

Kielellisten merkitysten tilastollinen ja psykologinen luonne: Kognitiivisia ja filosofisia näkökulmia. Timo Honkela. Kielellisten merkitysten tilastollinen ja psykologinen luonne: Kognitiivisia ja filosofisia näkökulmia Timo Honkela timo.honkela@helsinki.fi Helsingin yliopisto 29.3.2017 Merkityksen teoriasta Minkälaisista

Lisätiedot

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi 1. Milloin lapsenne otti ensiaskeleensa? 2. Minkä ikäisenä lapsenne sanoi ensisanansa? Esimerkkejä ensisanoista (käännöksineen):

Lisätiedot

Yhdyssana suomen kielessä ja puheessa

Yhdyssana suomen kielessä ja puheessa Yhdyssana suomen kielessä ja puheessa Tommi Nieminen Jyväskylän yliopisto Anna Lantee Tampereen yliopisto 37. Kielitieteen päivät Helsingissä 20. 22.5.2010 Yhdyssanan ortografian historia yhdyssanan käsite

Lisätiedot

Verbittömät tapahtumanilmaukset

Verbittömät tapahtumanilmaukset lektiot Verbittömät tapahtumanilmaukset Suunnannäyttäjinä lähde- ja kohde-konstruktio Katja Västi Väitöksenalkajaisesitelmä Oulun yliopistossa 8. joulukuuta 2012 Suomen kielen ensimmäisen vuoden opintoihin

Lisätiedot

Onko jäädä-verbin paikallissijamääritteen tulosijalla semanttista motivaatiota?

Onko jäädä-verbin paikallissijamääritteen tulosijalla semanttista motivaatiota? TUOMAS HUUMO Onko jäädä-verbin paikallissijamääritteen tulosijalla semanttista motivaatiota? uomen paikallissijojen käytön erikoisuuksiin kuuluu, että monissa sellaisissa merkitykseltään ilmeisen staattisissa

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Learner Language, Learner Corpora 5-6.10.2012 Oulu

Learner Language, Learner Corpora 5-6.10.2012 Oulu Learner Language, Learner Corpora 5-6.10.2012 Oulu Paikallissijojen funktioista ruotsinkielisten alkeistason suomenoppijoiden kirjallisissa tuotoksissa Tuija Määttä Umeå universitet, Institutionen för

Lisätiedot

Käyttöliittymä. Ihmisen ja tuotteen välinen rajapinta. ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin

Käyttöliittymä. Ihmisen ja tuotteen välinen rajapinta. ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin Käyttöliittymä Ihmisen ja tuotteen välinen rajapinta ei rajoitu pelkästään tietokoneisiin Tasot: 1. Teknis-fysiologis-ergonimen 2. Käsitteellis-havainnoillinen 3. Toiminnallis-kontekstuaalinen, käyttötilanne

Lisätiedot

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne 7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha tunne Pitäisikö

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN VALINTAKOE 20.5.2013 klo 9-12 salissa L4 Oulun yliopisto. Suomen kielen valintakoe jakaantuu kahteen osioon:

SUOMEN KIELEN VALINTAKOE 20.5.2013 klo 9-12 salissa L4 Oulun yliopisto. Suomen kielen valintakoe jakaantuu kahteen osioon: SUOMEN KIELEN VALINTAKOE 20.5.2013 klo 9-12 salissa L4 Oulun yliopisto Suomen kielen valintakoe jakaantuu kahteen osioon: 1. Essee, jonka pohjana on teos Kielemme kohtalo. 2. Tehtävät, joiden pohjana on

Lisätiedot

2. Olio-ohjelmoinnin perusteita 2.1

2. Olio-ohjelmoinnin perusteita 2.1 2. Olio-ohjelmoinnin perusteita 2.1 Sisällys Esitellään peruskäsitteitä yleisellä tasolla: Luokat ja oliot. Käsitteet, luokat ja oliot. Attribuutit, olion tila ja identiteetti. Metodit ja viestit. Olioperustainen

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Lausekkeiden rakenteesta (osa 2) & omistusliitteistä

Lausekkeiden rakenteesta (osa 2) & omistusliitteistä Lausekkeiden rakenteesta (osa 2) & omistusliitteistä Adjektiivi- ja adverbilausekkeet AP ja AdvP: paljon yhteistä monet AP:t voi jopa suoraan muuttaa AdvP:ksi -sti-johtimella: Ihan mahdottoman kaunis Ihan

Lisätiedot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Totuudesta väitellään Perinteinen käsitys Tutkimuksella tavoitellaan a. On kuitenkin erilaisia käsityksiä. Klassinen tiedon määritelmä esitetään Platonin

Lisätiedot

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E Kant Arvostelmia Informaatioajan Filosofian kurssin essee Otto Opiskelija 65041E David Humen radikaalit näkemykset kausaaliudesta ja siitä johdetut ajatukset metafysiikan olemuksesta (tai pikemminkin olemattomuudesta)

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki?

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Tommi Nieminen 40. Kielitieteen päivät, Tampere 2. 4.5.2013 Empiria (kielitieteessä)? lähtökohtaisesti hankala sana niin käsitteellisesti kuin käytöltään

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA SUOMEN KIELEN AISTIHAVAINTOVERBEIHIN

NÄKÖKULMIA SUOMEN KIELEN AISTIHAVAINTOVERBEIHIN Emakeele Seltsi aastaraamat 52 (2006), 69 86 NÄKÖKULMIA SUOMEN KIELEN AISTIHAVAINTOVERBEIHIN TUOMAS HUUMO Tiivistelmä. Artikkeli käsittelee suomen kielen aistihavaintoverbejä kognitiivisen kielitieteen

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

2. Olio-ohjelmoinnin perusteita 2.1

2. Olio-ohjelmoinnin perusteita 2.1 2. Olio-ohjelmoinnin perusteita 2.1 Sisällys Luokat ja oliot. Käsitteet, luokat ja oliot. Attribuutit, olion tila ja identiteetti. Metodit ja viestit. 2.2 Luokat ja oliot Olio-ohjelmoinnin keskeisimpiä

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Vaatiiko subjektius subjektin? Sosiaalinen konstruktionismi kielentutkimuksessa ja kielenhuollossa

Vaatiiko subjektius subjektin? Sosiaalinen konstruktionismi kielentutkimuksessa ja kielenhuollossa Vaatiiko subjektius subjektin? Sosiaalinen konstruktionismi kielentutkimuksessa ja kielenhuollossa Ulla Tiililä Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ulla.tiilila@kotus.fi Kielitieteen päivät Helsingissä

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja!

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! 41. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 10.-11.4.2013 Aikuiskouluttaja Raine Manninen www.rainemanninen.fi Uskotko itsesi kehittämiseen, vai kuluuko aikasi itsesi

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka

Kieli merkitys ja logiikka Luento 8 Kieli merkitys ja logiikka Luento 8: Merkitys ja logiikka Luku 10: Luennon 7 kertaus: propositiologiikka predikaattilogiikka Kvanttorit ja looginen muoto Määritelmät, analyyttisyys ja synteettisyys

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

lauseiden rakenne: suomessa vapaa sanajärjestys substantiivilausekkeen osien järjestys on kuitenkin yleensä täysin kiinteä ja määrätty

lauseiden rakenne: suomessa vapaa sanajärjestys substantiivilausekkeen osien järjestys on kuitenkin yleensä täysin kiinteä ja määrätty Lausekkeiden rakenteesta (osa 1) Konstituenttirakenne ja lausekkeet lauseiden rakenne: suomessa vapaa sanajärjestys substantiivilausekkeen osien järjestys on kuitenkin yleensä täysin kiinteä ja määrätty

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Paikallissijakyselyyn vastattiin innokkaasti

Paikallissijakyselyyn vastattiin innokkaasti Paikallissijakyselyyn vastattiin innokkaasti 1 Kielitoimiston kysely suomen kielen paikallissijojen käytöstä saavutti suuren suosion netinkäyttäjien keskuudessa. Kyselyssä sai valita lauseisiin sopivia

Lisätiedot

TAITAVA KIEKON KANSSA

TAITAVA KIEKON KANSSA TAITAVA KIEKON KANSSA kanssa-grammin polysemiaa Suomen kielen Pro gradu -tutkielma Oulun yliopisto elokuu 2015 Johanna Meriläinen SISÄLLYS 1. JOHDANTO 1 1.1. Tutkimuksen tavoite ja tutkimuskysymykset 1

Lisätiedot

Kääntämisen sisäkkäiset etenevät ympyrät

Kääntämisen sisäkkäiset etenevät ympyrät Kääntämisen sisäkkäiset etenevät ympyrät Tommi Nieminen tommi.nieminen@uef.fi Itä-Suomen yliopisto KäTu XIII Kääntämisen ja tulkkauksen yhteisöt... Helsinki Sisäkkäiset etenevät ympyrät Kuvio jota kukaan

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

FI3 Tiedon ja todellisuuden filosofia LOGIIKKA. 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan:

FI3 Tiedon ja todellisuuden filosofia LOGIIKKA. 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan: LOGIIKKA 1 Mitä logiikka on? päättelyn tiede o oppi muodollisesti pätevästä päättelystä 1.1 Logiikan ymmärtämiseksi on tärkeää osata erottaa muoto ja sisältö toisistaan: sisältö, merkitys: onko jokin premissi

Lisätiedot

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois.

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. 1. Suodattaminen Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. Esim. Kiinnitän huomiota hikoiluuni ja jännittämiseeni, mutta en mieti lainkaan, onko minua kohtaan

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Tanssitaan ja liikutaan (DM1) Liikutaan kuten (karhu, nukahtava kissa, puun lehti, puu myrskyssä).

Musiikkipäiväkirjani: Tanssitaan ja liikutaan (DM1) Liikutaan kuten (karhu, nukahtava kissa, puun lehti, puu myrskyssä). Musiikkipäiväkirjani: Tanssitaan ja liikutaan (DM1) Liikutaan kuten (karhu, nukahtava kissa, puun lehti, puu myrskyssä). Musiikkipäiväkirjani: Tanssitaan ja liikutaan (DM1) Liikutaan kuten (karhu, nukahtava

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

Kvantiteetti ja aika I

Kvantiteetti ja aika I TUOMAS HUUMO Kvantiteetti ja aika I Nominaalisen aspektin näkökulma suomen objektin ja subjektin sijamerkintään okonaisten lauseiden tehtävä on kuvata tilanteita, joilla on jonkinlainen ajallinen kesto

Lisätiedot

Systemointiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Systemointiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Systemointiosamäärä SQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1.

Lisätiedot

Dialoginen ohjaus ja sen työvälineet

Dialoginen ohjaus ja sen työvälineet Johdatus dialogiseen hahmotustapaan Toimijuuden tuki hanke 15.5.2014-12.2. 2015 Mikael Leiman, Emeritusprofessori Laudito Oy Dialoginen ohjaus ja sen työvälineet Ohjauksen perusedellytykset Kannattelevan

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Tavoitteet Kohderyhmät Käyttö Suomen kielen Osaamispyörän tavoitteena on tehdä näkyväksi maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden suomen kielen osaamista. Osaamispyörä

Lisätiedot

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä

Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Miina ja Ville etiikkaa etsimässä Elämänkatsomustieto Satu Honkala, Antti Tukonen ja Ritva Tuominen Sisällys Opettajalle...4 Oppilaalle...5 Työtavoista...6 Elämänkatsomustieto oppiaineena...6 1. HYVÄ ELÄMÄ...8

Lisätiedot

Kielten oppiminen ja muuttuva maailma

Kielten oppiminen ja muuttuva maailma Kielten oppiminen ja muuttuva maailma Tarja Nikula (Soveltavan kielentutkimuksen keskus) Anne Pitkänen-Huhta (Kielten laitos) Peppi Taalas (Kielikeskus) Esityksen rakenne Muuttuvan maailman seuraamuksia

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot