Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Dialogi 1 Luonto ja ympäristö"

Transkriptio

1 Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä ovat Suomen kolme tavallista puuta? Mitä täytyy tehdä, jos kyykäärme puree? Milloin hirvi on ihmiselle vaarallinen? Mitä tarkoittaa yötön yö? Mitä voi tehdä leirintäalueella? Mitä ruokaa luonnosta voi saada? Kuinka monta kuukautta talvi voi kestää? Milloin voit nähdä revontulet? Milloin päivä on pisin? Millainen puu on eri vuodenaikoina? Milloin kevät yleensä alkaa? Mitä tarkoittaa ruska ja kaamos?

2 Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Olet eksynyt metsässä. Soitat ystävälle. SINÄ: (Tervehdi ja kerro, mikä ongelma sinulla on.) 20 s. SINÄ: (Vastaa kysymykseen) 15 s. SINÄ: (Vastaa kysymykseen) 10 s. SINÄ: (Vastaa kieltävästi ja kerro, mitä vaatteita sinulla on.) 20 s. SINÄ: (Kiitä ja lopeta puhelu.) 10 s. MALLI Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Olet eksynyt metsässä. Soitat ystävälle. YSTÄVÄ: No moi! Mitäs sulle? YSTÄVÄ: Eikä! Missä metsässä sä oot? SINÄ: *** 15 s. YSTÄVÄ: Okei okei, no millä sä menit sinne? YSTÄVÄ: No mut onneks sulla on kännykkä, siitähän voi paikantaa, missä sä oot. Mä soitan nyt hätäkeskukseen, että joku lähtee hakemaan sua. Kai sulla on lämpimästi vaatteita? YSTÄVÄ: Voi ei! No sitten on jo kiire. Mä soitan nyt. Pidä itses lämpimänä ja älä oo huolissas. Joku tulee ihan kohta.

3 Dialogi 2 Luonto ja ympäristö Haluat mennä kalastamaan, mutta sinulla ei ole kalastuslupaa. Soitat ja kysyt asiasta. SINÄ: (Tervehdi ja kerro asiasi.) 20 s. SINÄ: (Vastaa kysymykseen) 15 s. SINÄ: (Kysy hintaa.) 10 s. SINÄ: (Kysy verkkosivun osoitetta.) 20 s. SINÄ: (Kiitä ja lopeta puhelu.) 10 s. MALLI Dialogi 2 Luonto ja ympäristö Haluat mennä kalastamaan, mutta sinulla ei ole kalastuslupaa. Soitat ja kysyt asiasta. VIRKAILIJA: Metsähallitus, miten voin auttaa? VIRKAILIJA: Joo, kyllä. Missä päin aiot kalastaa? SINÄ: *** 15 s. VIRKAILIJA: Ahaa. Luvan hinta riippuu myös siitä, missä tarkoituksessa kalastat ja millä välineellä. VIRKAILIJA: Virkistyskalastuslupa yhteen vesistöön on noin 63 vuosi, mutta sitten tarvitaan viehelupa erikseen, samoin hinta riippuu kalastajan iästä. Tämä on aika monimutkainen prosessi näin puhelimessa, mutta luvat saa kyllä ostettua netistä.

4 VIRKAILIJA: Esimerkiksi kalastusluvat.net on ihan hyvä osoite. Sieltä näkee, mitkä välineet ovat maksullisia. Onkiminen ja talvella pilkkiminen eivät vaadi lupaa. Tilannetehtävät 1. Löydät sohvan, jääkaapin ja paljon roskapusseja metsästä. Soitat kaatopaikalle ja kerrot tilanteesta. 2. Olet järven rannalla ja siellä on sorsia. Mummo syöttää sorsille suklaata. Mitä sanot mummolle? 3. Olet kaupassa ja haluat ostaa hyvät kengät metsään kävelyä varten. 4. Olet kävelyllä. Näet, että joku heittää käytetyn jääkaapin metsään. Mitä sanot? 5. Olet muuttamassa uuteen kotiin. Haluat lahjoittaa jonkin vanhan tavarasi (keksi itse, minkä) ystävällesi. Mitä sanot? 6. Etsit uutta asuntoa. Välittäjä kysyy, mikä on sinulle tärkeää asuinympäristössä. Mitä sanot? 7. Ulkomailla asuva ystäväsi kysyy sinulta, millainen on Suomen luonto. Mitä sanot? 8. Näet kadulla miehen, joka potkii koiraa. Mitä sanot?

5 Kertomistehtävät A. Kerro, mitä luonto ja asuinympäristö sinulle merkitsevät. Millaisessa paikassa asut? Millaiset mahdollisuudet siellä on liikkua luonnossa? Mitä luonto ja luonnon läheisyys sinulle merkitsevät? Millaisesta luonnosta/ympäristöstä pidät eniten? B. Kerro luonnonsuojelusta. Mitä ajattelet luonnon suojelemisesta? Millä tavalla voimme suojella luontoa? Toimitko itse ympäristöystävällisesti? Miten ja missä asioissa? C. Minun maisemani Ihmisellä voi olla maisema, joka on tärkeä. Yhdelle se voi olla järven ranta, toiselle tärkeä on metsä, kolmannelle miljoonakaupunki. Kuvaile maisemaa, joka on sinulle tärkeä. Miksi se on sinulle tärkeä?

6 MIELIPIDE A. Pyörä vai auto? Käytätkö itse enemmän pyörää vai autoa? Miksi? Kumpi on mielestäsi parempi? Miksi? Missä tilanteessa? Mitä hyviä puolia autossa/pyörässä on? Mitä huonoja puolia autossa/pyörässä on? Miksi ihmisten pitäisi käyttää enemmän autoa/pyörää? B. Ihmiset ostavat liikaa turhaa tavaraa. Ihmisillä on usein paljon tavaroita. Mikä on turhaa ja mikä on tarpeellista? Onko sinulla turhaa tavaraa? Mitä? Miksi ihmiset ostavat turhia tavaroita? C. Julkisen liikenteen pitäisi olla ilmaista. Mitä mieltä olet julkisen liikenteen (juna, bussi, metro, raitiovaunu) hinnoista Suomessa? Mitä hyötyä olisi siitä, että julkinen liikenne olisi halpaa?