MUUTOKSIA ARVOPAPERIMARKKINALAKIIN MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ - DIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMISEN JOHDOSTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUUTOKSIA ARVOPAPERIMARKKINALAKIIN MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ - DIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMISEN JOHDOSTA"

Transkriptio

1 MUISTIO 1 (8) MUUTOKSIA ARVOPAPERIMARKKINALAKIIN MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ - DIREKTIIVIN VOIMAANSAATTAMISEN JOHDOSTA 1 Taustaa Arvopaperimarkkinalakiin (AML), Rahoitustarkastuksesta annettuun lakiin (Ratalaki) ja eräisiin muihin lakeihin on tehty muutoksia, jotka tulevat voimaan (HE 137/2004). Eräiden säännösten voimaantulolle on säädetty erillinen siirtymäaika. Lain muutokset johtuvat markkinoiden väärinkäyttödirektiivin (Market Abuse Directive, 2003/6/EY 1, jäljempänä "MAD") sekä sen nojalla komission antamien ns. 2-tason direktiivien kansallisesta voimaansaattamisesta. Eräiltä osin direktiivien vaatimukset tullaan saattamaan voimaan Rahoitustarkastuksen (Rata) standardeina, joiden valmistelu on käynnissä. MADin kolme pääasiaa ovat sisäpiirikysymykset (sisäpiirintiedon hallinta ja sen käyttö), kurssin vääristäminen (markkinamanipulaatio) ja listayhtiöiden jatkuva tiedonantovelvollisuus. Lisäksi MADissä säädetään mm. listayhtiön johdon ja sen lähipiirin kauppojen ilmoittamisesta ja julkistamisesta, sijoitussuositusten asianmukaisesta esittämisestä sekä viranomaisten tutkinta- ja sanktiovaltuuksista. Seuraavassa kuvataan MADin voimaansaattamisesta aiheutuvat keskeiset muutokset lainsäädäntöön. Esitys ei ole tyhjentävä. 2 Listayhtiön jatkuva tiedonantovelvollisuus (AML 2:7) Yleistä Listayhtiön jatkuvan tiedonantovelvollisuuden osalta tavoitteena on ollut pitää lain sanamuoto mahdollisimman lähellä nykyistä, vaikka MAD lähteekin hieman toisenlaisesta näkökulmasta. Jatkuvan tiedonantovelvollisuuden keskeinen sääntely säilyy siten nykyisellään. AML 2:7 mukaan listayhtiön on ilman aiheetonta viivytystä julkistettava ja toimitettava pörssille tiedoksi kaikki sellaiset päätöksensä sekä yhtiötä ja sen toimintaa koskevat seikat, jotka ovat omiaan olennaisesti vaikuttamaan arvopaperin arvoon. Taustalla oleva ajatus, joka on myös kirjattu lain perusteluihin, on kuitenkin MADistä johtuen hieman tiukentunut. MAD edellyttää, että yhtiöt julkistavat niitä välittömästi koskevan sisäpiirintiedon mahdollisimman nopeasti. Tämä tarkoittaa, että julkistamisvelvollisuus voi siten syntyä jo esimerkiksi silloin, kun listayhtiön päätös on asiallisesti tehty, vaikka päätöstä ei olisikaan vielä muodollisesti hyväksytty esimerkiksi yhtiön hallituksessa. 1 EUVL L 96, , s. 16.

2 MUISTIO 2 (8) Uutena velvoitteena säädetään, että yhtiöiden on pidettävä julkistamansa tiedot yleisön saatavilla, mikä tarkoittaa käytännössä tietojen pitämistä yhtiön nettisivuilla. Vaatimukselle ei ole säädetty siirtymäaikaa. Tiedon julkistamisen lykkääminen Ratalla ei ole enää jatkossa mahdollisuutta myöntää poikkeuslupaa tiedon julkistamiseen AML 2:7 osalta. Uuden lain mukaan yhtiö voi kuitenkin hyväksyttävästä syystä, suorittamansa ennakkoarvioinnin jälkeen, päättää lykätä tiedon julkistamista, jos seuraavat kolme edellytystä täyttyvät: 1. Ensinnäkin lykkäyspäätökselle on oltava hyväksyttävä syy, kuten käynnissä olevat sopimusneuvottelut (esim. yrityskauppa tai muu yritysjärjestely) tai niihin liittyvät seikat silloin, kun tietojen julkistaminen todennäköisesti vaikuttaisi neuvottelujen tulokseen, 2. Toiseksi on arvioitava sitä, johtaisiko tiedon julkistamatta jättäminen todennäköisesti sijoittajia harhaan. Jos näin on, ei tiedon julkistamista voi lykätä, ja 3. Kolmanneksi yhtiön on pystyttävä varmistamaan tiedon säilymisen luottamuksellisena. Tämä tarkoittaa, että yhtiöllä on oltava riittävän tehokkaat sisäpiirintiedon hallintamenetelmät. Lisäksi tieto on kyettävä julkistamaan välittömästi, jos sen esimerkiksi huomataan tai voidaan olettaa vuotaneen laajemmalle henkilöpiirille kuin on ollut tarkoitus. Jos yhtiö päättää lykätä tiedon julkistamista, sen on ilmoitettava Ratalle ja pörssille päätöksestään ja sen syistä. Ilmoitus ei kuitenkaan vaikuta yhtiön asemaan, vaan yhtiö tekee päätöksensä itsenäisesti ja vastaa siitä. Ratan käsityksen mukaan lykkäyspäätökset jäänevät käytännössä harvinaisiksi mm. siksi, että AML 2:7 edellyttää jatkossakin tiedotusvelvollisuuden alaisilta yhtiön päätöksiltä (esim. yrityskaupat tai muut yritysjärjestelyt) tiettyä valmiusastetta, jolloin lykkäyspäätökseen ei käytännössä useinkaan liene tarvetta. Fair disclosure -sääntö Lakiin tulee myös nimenomainen ns. "Fair disclosure" -sääntö, joka korostaa tiedottamisen samanaikaisuusvaatimusta (AML 2:7,3). Sen mukaan yhtiön on samanaikaisesti julkistettava ja toimitettava pörssille sellainen julkistamaton ja arvopaperin arvoon olennaisesti vaikuttava tieto, jonka yhtiö tai sen lukuun taikka puolesta toimiva ilmaisee toiselle. Tiedon ilmaiseminen voi tapahtua esimerkiksi analyytikko- tai sijoittajatapaamisessa, emission myyntitilaisuudessa tai yhtiökokouksessa. Julkistamisvelvollisuutta ei kuitenkaan synny, jos tiedon saanut henkilö on velvollinen pitämään sen salassa. Tiedon ilmaisemiseen soveltuu myös uutena säännöksenä sisäpiirintiedon ilmaisukielto (AML 5:2,2), joka kieltää sisäpiirintiedon levittämisen ilman asianmukaista syytä (ks. alla kohta 3).

3 MUISTIO 3 (8) Ratan standardit RATA valmistelee parhaillaan listayhtiön jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta koskevaa standardia, jossa tullaan esittämään Ratan näkemyksiä jatkuvan tiedonantovelvollisuuden, kuten tiedon julkistamisen lykkäämisen osalta. 3 Sisäpiirintiedon käyttö ja kurssin vääristäminen (AML 5:1-2 ja 5:12-13) Yleistä Sisäpiirintiedon määritelmään, joka siirtyy rikoslaista AML:ään, tulee vähäisiä muutoksia. Sisäpiirintiedolla tarkoitetaan julkisen kaupankäynnin kohteena olevaan arvopaperiin liittyvää luonteeltaan täsmällistä tietoa, jota ei ole julkistettu tai joka muuten ei ole ollut markkinoilla saatavissa ja joka on omiaan olennaisesti vaikuttamaan sanotun arvopaperin arvoon. Sisäpiirintiedon väärinkäyttöä koskeva soveltamisala laajenee myös hieman. Sisäpiirintieto voi tulevaisuudessa liittyä myös muualla ETA-alueella listattuun arvopaperiin. Samoin sisäpiirintieto voi liittyä arvopaperiin, jonka arvo on riippuvainen mistä tahansa edellä mainitusta arvopaperista. Sisäpiirintiedon käyttöä koskevat säännökset jakautuvat samalla kahteen luokkaan. Nykyisten rikoslain sisäpiirintiedon väärinkäyttöä koskevien rikosoikeudellisten säännösten rinnalla AML:ssa säädetään jatkossa sisäpiirintiedon käyttöä koskevista ns. hallinnollisista säännöksistä. Erona on mm. se, että AML ei edellytä hyötymistarkoitusta sisäpiirintiedon väärinkäytöltä, joten se kieltää sisäpiirintiedon käytön arvopaperikaupassa sen tarkoitusperistä riippumatta. AML:ssa ei myöskään edellytetä teolta tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta, joten tavallinenkin huolimattomuus riittää täyttämään tunnusmerkistön. Samalla sisäpiiritapausten käsittely jakautuu kahteen menettelyyn: jos kyse on rikoslain tunnusmerkistön täyttävästä menettelystä, asia käsitellään rikosprosessissa. Muut tapaukset käsitellään hallinnollisessa prosessissa (ks. alla kohta 6). Sisäpiirintiedon ilmaiseminen kielletyksi Uutena säännöksenä (AML 5:2,2) kielletään, nykyisen sisäpiirintiedon perusteella tapahtuvan neuvonnan lisäksi, pelkkä sisäpiirintiedon asiaton levittäminen. Sisäpiirintietoa ei jatkossa saa ilmaista toiselle, jollei se tapahdu osana tiedon ilmaisevan henkilön työn, ammatin tai tehtävien tavanomaista suorittamista. Mikäli listayhtiötä edustava henkilö ilmaisee sisäpiirintiedon toiselle henkilölle, eikä listayhtiö samalla julkaise tietoa AML 2:7 mukaisesti, tarkoittaa tämä yleensä, että tiedon antamisesta on tehtävä asianmukainen merkintä yhtiön ylläpitämään AML 5:8 mukaiseen yrityskohtaiseen sisäpiirirekisteriin (ks. alla kohta 5).

4 MUISTIO 4 (8) Kurssin vääristäminen Myös kurssin vääristämisen määritelmä muuttuu hieman. Vastaavasti kuin sisäpiirintiedon käytön osalta, lisätään myös kurssin vääristämisen osalta lakiin rikosoikeudellisten säännösten rinnalle ns. hallinnolliset säännökset. Turvasatamat Sisäpiirintiedon käyttöön ja kurssin vääristämiseen liittyen laissa (AML 5:13 ja rikoslain 51:7) viitataan omien osakkeiden hankintaan ja stabilisaatioon liittyviin nimenomaisiin ns. turvasatamiin, jotka on tarkemmin määritelty komission asetuksessa (EY) 2273/ Asetus on suoraan sovellettavaa oikeutta, joten sitä ei ole erikseen implementoitu lainsäädäntöön. Asetuksen mukainen turvasatama kattaa koko ETA-alueella tapahtuvan toiminnan. On syytä huomata, että vaikka omien osakkeiden hankinta tai stabilisaatio tapahtuisikin muulla kuin komission asetuksessa tarkoitetulla tavalla, ei se tarkoita, että menettely olisi sinänsä kiellettyä. Tällaista menettelyä arvioidaan samoin yleisin kriteerein, kuin muitakin arvopaperikauppoja. Esimerkiksi komission asetuksen 3 artiklassa säädetään omien osakkeiden hankinnan nimenomaisista "käyttötarkoituksista", joihin perustuvat hankinnat saavat turvasataman asetuksen nojalla. Hallituksen esityksessä (s ) viitataan tältä osin nimenomaisesti Suomessa yleiseen käytäntöön, jonka mukaan yhtiöt hankkivat omia osakkeitaan käyttääkseen niitä myöhemmin yritysjärjestelyiden vastikkeena. Esityksessä todetaan, että tällaisessa tarkoituksessa tapahtuva omien osakkeiden hankinta on komission asetuksesta riippumatta edelleen mahdollista. Rata katsoo tältä osin, että kun hankinta tapahtuu Suomessa, ei omien osakkeiden hankinnan tarkoituksella ole sinänsä merkitystä menettelyn hyväksyttävyyttä arvioitaessa. Laki mahdollistaa jatkossakin sen, että esim. pörssin itsesääntelyllä voidaan täydentää laissa ja komission asetuksessa olevia säännöksiä esim. omien osakkeiden hankintaan liittyvien menettelytapojen osalta. Ratan tietojen mukaan Helsingin Pörssi valmistelee muutoksia omien osakkeiden hankintaa koskevaan ohjeistukseensa. 4 Julkiset sisäpiirirekisterit (AML 5:3-7) Omistuksen julkisuus MAD edellyttää tiettyjen tahojen ja näiden intressipiirien arvopaperiomistusta koskevien tietojen ilmoittamista viranomaiselle sekä näiden tietojen pitämistä helposti ja nopeasti kaikkien saatavilla. Suomessa tämä tavoite toteutetaan nykyisten AML 5 luvun mukaisten sisäpiirin omistuksia koskevien julkisten sisäpiirirekisterien välityksellä. Erillinen ilmoitusmenettely Ratalle ei näin ollen ole tarpeen. 2 EUVL L 336, , s. 33.

5 MUISTIO 5 (8) MAD:n voimaansaattaminen kuitenkin tiukentaa sääntelyä eräiltä osin, mm. ilmoitusvelvollisten lähipiirin arvopaperiomistusten julkisuus laajenee jonkin verran. Toisaalta listayhtiöiden osalta sääntely kuitenkin supistuu koskemaan ainoastaan suomalaisia yhtiöitä, koska direktiivin mukaan ilmoitusvelvollisuuteen sovelletaan yhtiön rekisteröintimaan säännöksiä. Ilmoitusvelvolliset Ilmoitusvelvollisia ovat edelleen hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenet ja varajäsenet, toimitusjohtaja ja tämän varamies, tilintarkastaja, varatilintarkastaja sekä yhtiön tilintarkastuksesta päävastuussa oleva tilintarkastusyhteisön toimihenkilö. Lisäksi ilmoitusvelvollisiksi tulevat sellaiset yhtiön muuhun ylimpään johtoon kuuluvat henkilöt, jotka saavat säännöllisesti sisäpiirintietoa ja joilla on oikeus tehdä yhtiön tulevaa kehitystä ja liiketoiminnan järjestämistä koskevia päätöksiä. Yhtiön on itse määriteltävä tällaiset henkilöt, joita voivat olla esimerkiksi yhtiön johtoryhmän jäsenet ja keskeisten liiketoimintaalueiden vastuuhenkilöt. Lähipiiri Ilmoitusvelvollisen lähipiirin omistus on myös julkista. Lähipiirin määritelmä laajenee ja siihen kuuluvat jatkossa ilmoitusvelvollisen puoliso, ilmoitusvelvollisen edunvalvonnassa oleva vajaavaltainen sekä ilmoitusvelvollisen muu perheenjäsen, joka on asunut vähintään yhden vuoden samassa taloudessa ilmoitusvelvollisen kanssa (esim. muut kuin edunvalvonnassa olevat lapset sekä lastenlapset ja vanhemmat). Ilmoitusvelvollisen avopuolison omistus ei ole kuitenkaan jatkossakaan julkista. Määräysvaltayhteisöjen ja vaikutusvaltayhteisöjen ilmoittamista koskeva sääntely pysyy pääosin ennallaan. Kuitenkin myös edellisessä kappaleessa tarkoitettujen henkilöiden (ilmoitusvelvollisen puoliso jne.) määräysvalta- ja vaikutusvaltayhteisöt on ilmoitettava vastaavalla tavalla sisäpiirirekisteriin, mikä laajentaa aiempia vaatimuksia. Ilmoitettavat tiedot Perusilmoitus on tehtävä 14 päivän kuluessa tehtävään tulosta ja siinä on ilmoitettava ilmoitusvelvollisen puoliso, ilmoitusvelvollisen edunvalvonnassa olevat vajaavaltaiset ja muut perheenjäsenet, jotka ovat asuneet vähintään yhden vuoden samassa taloudessa ilmoitusvelvollisen kanssa, sekä näiden määräysvaltayhteisöt ja vaikutusvaltayhteisöt. Lisäksi on ilmoitettava ilmoitusvelvollisen omistamat ja em. tahojen (vaikutusvaltayhteisöjä lukuun ottamatta) omistamat arvopaperit. Muutosilmoitusta koskeva sääntely tiukkenee, jolloin arvopaperiomistusten ja perustietojen muutoksia koskeva muutosilmoitus on tehtävä 7 päivän kuluessa (aikaisemmin 14 päivässä). Arvopaperikauppojen osalta muutosilmoitus on tehtävä viimeistään, kun hankinnat ja luovutukset muuttavat omistusta yhteensä vähintään eurolla. Summa lasketaan "yhtiökohtaisesti" eli esimerkiksi osakkeet ja niihin perustuvat johdannaissopi-

6 MUISTIO 6 (8) mukset lasketaan yhteen. Laissa säädetään myös ns. "vuosi-ilmoituksesta", jos kauppojen ja muiden luovutusten yhteismäärä on jäänyt kalenterivuoden aikana alle euron. Edellä kuvatun euron rajan osalta Rata katsoo, että epäselvyyksien välttämiseksi voi käytännössä olla selkeintä, että ilmoitusvelvolliset ohjeistetaan ilmoittamaan jokainen kauppa ja luovutus niiden koosta riippumatta. sisäpiirirekisteri Sisäpiirirekisteri on julkinen ja jokaisella on oikeus vaivattomasti tutustua rekistereihin ja saada niistä otteita ja jäljennöksiä kulujen korvaamista vastaan. Luonnollisen henkilön henkilötunnus ja osoite sekä muun luonnollisen henkilön kuin ilmoitusvelvollisen nimi eivät kuitenkaan ole julkisia. Lisäksi uusi vaatimus on, että listayhtiöille, joiden osake on julkisen kaupankäynnin kohteena, asetetaan velvollisuus pitää rekisteritiedot yleisön nähtävillä internetissä, esimerkiksi omilla kotisivuillaan. Omistusmuutoksia koskevat tiedot on pidettävä nähtävillä 12 kuukauden ajan muutoksesta. Muutoin rekisteriin merkityt tiedot on säilytettävä vähintään viisi vuotta rekisteriin merkitsemisestä. Siirtymäajat Laissa on asetettu kuuden kuukauden siirtymäaika julkisten sisäpirirekisterien saattamiseksi lain vaatimusten mukaisiksi, joten siirtymäaika päättyy Ilmoitusvelvollisten ja listayhtiön on siten huolehdittava siitä, että sisäpiirirekisterit sisältävät viimeistään lainsäädännön edellyttämät uudet tiedot. Laissa on lisäksi asetettu 12 kuukauden siirtymäaika sisäpiirirekisterin tietojen saattamiseen nähtäville internetissä. Listayhtiöiden on siten huolehdittava siitä, että niiden julkista sisäpiirirekisteriä koskevat tiedot on saatettu yleisön saataville internetissä viimeistään Ratan standardit RATA valmistelee muutoksia julkisia sisäpiirirekisterejä koskeviin määräyksiinsä, jolloin mm. sisäpiiri-ilmoituksissa käytettävät lomakkeet uusitaan uuden lain vaatimusten mukaisiksi. 5 Yrityskohtainen sisäpiirirekisteri (AML 5:8-11) Yleistä AML on aiemmin edellyttänyt ainoastaan edellä mainitun julkisen sisäpiirirekisterin pitämistä. MAD:n myötä AML:ssa säädetään listayhtiöille velvollisuus pitää myös ns. yri-

7 MUISTIO 7 (8) tyskohtaista sisäpiirirekisteriä. Yrityskohtainen sisäpiirirekisteri on luonteensa vuoksi yrityksen sisäinen, ei-julkinen rekisteri. Rekisteriä koskeva sääntely vastaa pääosin Helsingin Pörssin sisäpiiriohjeen määräyksiä hankekohtaisesta sisäpiirirekisteristä. AML:n vaatimus koskee kuitenkin kaikkien julkisen kaupankäynnin kohteena olevien arvopaperien liikkeeseenlaskijoita, eli julkisesta sisäpiirirekisteristä poiketen myös esim. julkisen kaupankäynnin kohteena olevien joukkovelkakirjojen ja warranttien liikkeeseenlaskijoita. AML:n mukaan liikkeeseenlaskijan on jatkossa pidettävä yrityskohtaista sisäpiirirekisteriä, johon merkitään: 1) yhtiön palveluksessa olevat henkilöt, jotka asemansa tai tehtäviensä perusteella saavat säännöllisesti sisäpiirintietoa (esimerkiksi yhtiön johtoryhmän jäsenet), 2) muut henkilöt, jotka työ- tai muun sopimuksen perusteella työskentelevät yhtiölle ja jotka saavat sisäpiirintietoa (esimerkiksi ns. hankekohtaiset sisäpiiriläiset, jotka voivat olla myös yhtiön ulkopuolisia asiantuntijoita), ja 3) yhtiön toimielimiin kuuluvat henkilöt, jotka saavat sisäpiirintietoa (esim. toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet) 3) kohdan osalta sääntely on osin päällekkäinen julkista sisäpiirirekisteriä koskevan sääntelyn kanssa. Rata katsoo, että jos henkilö on jo merkitty julkiseen sisäpiirirekisteriin, hänet voidaan jättää merkitsemättä ns. pysyvistä sisäpiiriläisistä pidettävään yrityskohtaiseen sisäpiirirekisteriin. Hänet on kuitenkin tarvittaessa aina merkittävä ns. hankekohtaiseen sisäpiirirekisteriin. Laissa on varsin yksityiskohtaiset säännökset sisäpiirirekisterin sisällöstä ja pitämisestä. Lain mukaan yrityskohtainen sisäpiirirekisteri voidaan myös jakaa osarekistereihin siten, että saman määräajan rekisterissä olevat merkitään samaan osarekisteriin. Tämä mahdollistaa mm. pysyviä sisäpiiriläisiä (yllä kohdat 1 ja 3) koskevan rekisterin erottamisen hankekohtaisista rekistereistä (yllä kohta 2) ja vastaavasti eri hankkeita koskevien hankekohtaisten rekisterien erottamisen toisistaan. Lain mukaan myös listayhtiön puolesta tai lukuun toimivat asiamiehet (esim. asianajotoimistot, tilintarkastustoimistot, emissionjärjestäjät) ovat velvollisia pitämään omaa sisäistä yrityskohtaista sisäpiirirekisteriä, joihin merkitään kyseisen tahon palveluksessa olevat ja mahdolliset muut sisäpiirintietoa saavat henkilöt. Rata katsoo, että listayhtiöiden on tarvittaessa tiedotettava tällaiselle taholle laissa asetetusta uudesta vaatimuksesta. Siirtymäaika Laissa on siirtymäaika, jonka mukaan yhtiöiden on perustettava ja saatettava lain tarkoittamat yrityskohtaiset sisäpiirirekisterit lain vaatimusten mukaisiksi kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta, eli mennessä.

8 MUISTIO 8 (8) Ratan standardit Rata valmistelee sisäpiirirekisterejä koskevaa standardia, jossa on tarkoitus esittää Ratan näkemyksiä yrityskohtaisten sisäpiirirekisterien ylläpidon osalta. 6 Seuraamusjärjestelmä Kuten yllä on kuvattu, eräiltä osin lakiin on lisätty rikosoikeudellisten säännösten rinnalle ns. hallinnolliset säännökset. Hallinnollisessa prosessissa käsitellään menettely, joka ei täytä rikoslain mukaista tunnusmerkistöä. Lainmuutoksen myötä AML 8 luvun rikkomustasoiset seuraamukset poistetaan MAD:n kattamilta osin AML:sta ja niiden sijaan voidaan määrätä jatkossa hallinnollisia seuraamuksia. Hallinnollisia seuraamuksia, joista säädetään Ratalaissa, ovat Ratan määräämän julkisen huomautuksen ja julkinen varoituksen lisäksi jatkossa myös rikemaksu ja seuraamusmaksu. Rikemaksun Rata voi määrätä mm. tilanteessa, jossa sisäpiiriläinen on laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa tai listayhtiö on laiminlyönyt velvollisuutensa pitää sisäpiirirekisteriä. Ratan määräämästä rikemaksusta voi valittaa markkinaoikeuteen. Lisäksi tietyissä vakavissa tapauksissa Rata voi esittää markkinaoikeudelle, että AML 5 luvun sisäpiirintiedon käyttöä tai kurssin vääristämistä tai AML 2 luvun tiedonantovelvollisuutta koskevia säännöksiä laiminlyöneelle tai rikkoneelle määrättäisiin julkisen varoituksen ohella seuraamusmaksu. Seuraamusmaksun suuruus voi olla oikeushenkilön osalta enintään euroa. Rikosoikeudellinen seuraamusjärjestelmä säilyy entisellään.

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE 1 (5) YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN 24.8.2006 VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE 1 LAINSÄÄDÄNTÖ 1.1 Arvopaperimarkkinalaki Tämä ohje korvaa

Lisätiedot

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa 1 (6) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET 1. Taustaa 2. Sisäpiiritietoa koskeva sääntely Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen

Lisätiedot

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa 1 (6) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET 1. Taustaa 2. Sisäpiiritietoa koskeva sääntely Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen

Lisätiedot

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN Directors Institute of Finland Hallitusammattilaiset ry 7.6.2016 DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN OSIO UUDISTUU Sääntelyuudistusten myötä

Lisätiedot

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm]

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm] SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN [pvm] SISÄPIIRINTIEDON VÄÄRINKÄYTTÖ SISÄPIIRILÄISYYS KAUPANKÄYNTI YHTIÖN OSAKKEILLA TIEDOTTAMISVELVOLLISUUS 2 MITÄ ON SISÄPIIRINTIETO? TÄSMÄLLISTÄ Huhut, spekulaatiot, epävarma

Lisätiedot

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pekka Loikkanen KHT Oy 22.2.2006 P C Säädöstausta Arvopaperimarkkinalaki Rikoslaki Valtiovarainministeriön asetukset ja päätökset

Lisätiedot

MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS

MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS YHTIÖN HALLINNON JÄSENEN NÄKÖKULMA Työeläkevakuuttajat TELA 23.8.2016 Lakiasiainjohtaja Leena Siirala Ilmarinen Hallintoelinten roolista TYÖELÄKEYHTIÖN HALLINTOJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Standardi 5.3. Nimi ja nro 2

Standardi 5.3. Nimi ja nro 2 Standardi 5.3 Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (27) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne 5 3 Normiperusta 6 4 Julkinen sisäpiirirekisteri

Lisätiedot

Standardi 5.3. Nimi ja nro 2

Standardi 5.3. Nimi ja nro 2 Standardi 5.3 Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (29) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne 5 3 Normiperusta 6 4 Julkinen sisäpiirirekisteri

Lisätiedot

Osoite ja postinumero, kotipaikka

Osoite ja postinumero, kotipaikka Dnro 4/120/2005 Sivu 1 (5) PERUSILMOITUS MUUTOSILMOITUS (Täytetään vain kohdat 1, 2, 6 sekä muuttuvat kohdat) Rahoitustarkastuksen sisäpiiristandardista 5.3 löytyvät taustaohjeet * -merkittyihin kohtiin.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräys sisäpiirirekistereistä

Määräys sisäpiirirekistereistä Muutokset alleviivattu 1 (5) Rahastoyhtiöille Määräys sisäpiirirekistereistä Rahoitustarkastus antaa sijoitusrahastolain (SRL) 101 :n 1 momentin nojalla määräyksen SRL 100 :ssä tarkoitetusta sisäpiirin

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. JOHDANTO Tämä Caverion Oyj:n sisäpiiriohje koskee kaikkia Caverion Oyj:ssä tai jossakin sen konserniyhtiössä (yhdessä Yhtiö ) työ- tai toimisuhteessa olevia henkilöitä.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardiluonnos 5.3. Nimi ja nro 2

Standardiluonnos 5.3. Nimi ja nro 2 Standardiluonnos 5.3 Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (28) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne 5 3 Normiperusta 6 4 Julkinen sisäpiirirekisteri

Lisätiedot

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä.

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä. 1 (5) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. Tausta ja sääntelypohja 2. Määritelmät Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen lainsäädäntöä,

Lisätiedot

Määräys sisäpiirirekistereistä

Määräys sisäpiirirekistereistä lukien toistaiseksi 1 (6) Arvopaperipörsseille, julkisen kaupankäynnin järjestäjille, optioyhteisöille, arvopaperinvälittäjille, liikkeeseenlaskijoille, arvopaperikeskuksille sekä selvitysosapuolille Määräys

Lisätiedot

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj Sisäpiiriohje 30.10.2013 2 (17) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 3 2 Johdanto... 4 3 Määritelmät... 4 4 Sisäpiirintieto ja kielletty sisäpiirintiedon käyttö... 5 4.1 Sisäpiirintieto... 5 4.2 Sisäpiirintiedon

Lisätiedot

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj Sisäpiiriohje 30.10.2013 2 (17) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 3 2 Johdanto... 4 3 Määritelmät... 4 4 Sisäpiirintieto ja kielletty sisäpiirintiedon käyttö... 5 4.1 Sisäpiirintieto... 5 4.2 Sisäpiirintiedon

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2005 N:o Laki. N:o 297. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2005 N:o Laki. N:o 297. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä toukokuuta 2005 N:o 297 304 SISÄLLYS N:o Sivu 297 Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta... 999 298 Laki sijoitusrahastolain muuttamisesta...

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi. arvopaperimarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä.

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi. arvopaperimarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä. EV 295/1998 vp - HE 254/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoslain täydentämiseksi arvopaperirnarkkinarikoksia koskevilla säännöksillä Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 254/1998

Lisätiedot

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA. SISÄPIIRINTIEDON HALLINTAA KOSKEVA SUOSITUS (10.3.2006, muut. 16.6.2014)

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA. SISÄPIIRINTIEDON HALLINTAA KOSKEVA SUOSITUS (10.3.2006, muut. 16.6.2014) B 18 SISÄPIIRINTIEDON HALLINTAA KOSKEVA SUOSITUS (10.3.2006, muut. 16.6.2014) Suomen Asianajajaliiton hallitus on 16.6.2014 antanut sisäpiirintiedon hallinnasta asianajotoimistoissa seuraavan suosituksen:

Lisätiedot

S t a n d a r d i S i s ä p i i r i - i l m o i t u k s e t j a - r e k i s t e r i t. Määräykset ja ohjeet

S t a n d a r d i S i s ä p i i r i - i l m o i t u k s e t j a - r e k i s t e r i t. Määräykset ja ohjeet S t a n d a r d i 5. 3 S i s ä p i i r i - i l m o i t u k s e t j a - r e k i s t e r i t Määräykset ja ohjeet M i t e n l u e t s t a n d a r d i a Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla)

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa

Lisätiedot

Componentan sisäpiiriohjeet

Componentan sisäpiiriohjeet Voimassa 23.3.2012 alkaen 1 (10) Componentan sisäpiiriohjeet 1. PÄÄPERIAATTEET Listatun yhtiön johdolla ja muilla työntekijöillä saattaa olla hallussaan tietoa, joka vaikuttaa yhtiön liikkeeseen laskemien

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 1 luvun :n 1 momentin 8 kohta, 13 ja 14 luku, 15 luvun :n 2 momentti ja 16 luvun 3,

Lisätiedot

FINNAIR OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 31.12.2005 ALKAEN

FINNAIR OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 31.12.2005 ALKAEN 1 FINNAIR OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 31.12.2005 ALKAEN 1. SOVELTAMISALA JA TARKOITUS Finnair Oyj:n (jäljempänä "Finnair") hallitus on vahvistanut tämän sisäpiiriohjeen. Ohjetta noudatetaan kaikissa niissä Finnair

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta /2014 Laki. työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta /2014 Laki. työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014 1046/2014 Laki työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

OKMETIC OYJ SISÄPIIRISÄÄNNÖT

OKMETIC OYJ SISÄPIIRISÄÄNNÖT OKMETIC OYJ SISÄPIIRISÄÄNNÖT 17.4.2008 2(10) SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 YLEISTÄ... 3 2 SISÄPIIRINTIETOA JA KAUPANKÄYNTIKIELTOA ARVOPAPERIMARKKINOILLA SÄÄNTELEVÄT MÄÄRÄYKSET... 3 3 SISÄPIIRINTIETO...

Lisätiedot

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena RAHOITUSTARKASTUS OHJE 204.2 1(5) Antopäivä: 14.1.1994 Vaihde (90) 18 351 Voimassaoloaika: 14.2.1994 lukien toistaiseksi Sijoitusyhtiöille, joiden Korvaa ohjeen: arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89,

Lisätiedot

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely IR-yhdistyksen peruskurssi 5.6.2015 Markkinavalvoja Sääntelyn tavoite Tiedonantovelvollisuuden sääntelyn tavoitteena on varmistaa, että sijoittajalla on käytössään

Lisätiedot

Määräys sisäpiiri-ilmoituksista

Määräys sisäpiiri-ilmoituksista Muutokset alleviivattu 1 (10) Sijoitusrahastolain 99 :n 1 momentissa tarkoitetuille ilmoitusvelvollisille Määräys sisäpiiri-ilmoituksista Rahoitustarkastus antaa sijoitusrahastolain (SRL) 101 :n nojalla

Lisätiedot

PALAUTE LAUSUNTOPYYNNÖLLÄ 9/2005SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN 1 (10) RAHOITUSTARKASTUS. Dnro 9/121/

PALAUTE LAUSUNTOPYYNNÖLLÄ 9/2005SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN 1 (10) RAHOITUSTARKASTUS. Dnro 9/121/ 1 (10) SAADUISTA LAUSUNNOISTA LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEEN- OMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS JA SISÄPIIRI-ILMOITUKSET JA -REKISTERIT STANDARDILUONNOKSET Rahoitustarkastus järjestää hyvän hallintotavan

Lisätiedot

S t a n d a r d i S i s ä p i i r i - i l m o i t u k s e t j a - r e k i s t e r i t. Määräykset ja ohjeet

S t a n d a r d i S i s ä p i i r i - i l m o i t u k s e t j a - r e k i s t e r i t. Määräykset ja ohjeet S t a n d a r d i 5. 3 S i s ä p i i r i - i l m o i t u k s e t j a - r e k i s t e r i t Määräykset ja ohjeet M i t e n l u e t s t a n d a r d i a Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Markkinaosapuolten ja rahastoyhtiöiden julkinen sisäpiirirekisteri Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 13/2013

Määräykset ja ohjeet 13/2013 Määräykset ja ohjeet 13/2013 Markkinaosapuolten, työeläkevakuutusyhtiöiden ja Dnro FIVA 14/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 Muutospäivä: 1.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

Miten listayhtiön viestintää säännellään?

Miten listayhtiön viestintää säännellään? Miten listayhtiön viestintää säännellään? Markkinavalvoja Minna Toiviainen 26.5.2010 Minna Toiviainen Näkökulmia Tiedonantovelvollisuuden tavoitteena oikeat ja riittävät tiedot perustellun arvion tekemiseksi

Lisätiedot

Standardi 5.3. Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit. Määräykset ja ohjeet

Standardi 5.3. Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit. Määräykset ja ohjeet Standardi 5.3 Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 ASIANAJOTOIMISTO MERILAMPI OY 1 Uusi arvopaperimarkkinalaki 1.1.2013 (40128) 1. ARVOPAPERIMARKKINALAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS Arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksen

Lisätiedot

EFORE OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

EFORE OYJ:N SISÄPIIRIOHJE EFORE OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. MÄÄRITELMÄT 3 3. SISÄPIIRISÄÄNTELY 4 3.1 Miksi sisäpiirisäännöt ovat tärkeitä? 4 3.2 Sisäpiirintiedon väärinkäytön kielto 5 3.3 Julkistamaton

Lisätiedot

NASDAQ OMX HELSINKI 1 (26)

NASDAQ OMX HELSINKI 1 (26) NASDAQ OMX HELSINKI 1 (26) SISÄPIIRIOHJE SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 TARKOITUS... 2 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT... 3 4 KIELLETTY SISÄPIIRINTIEDON KÄYTTÖ... 4 4.1 Sisäpiirintiedon väärinkäytön kielto

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Anu Lassila-Lonka, markkinavalvoja Esityksen sisältö 1 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen 2 Tulosvaroitus vai ennakkotiedot 3 Säänneltyjen

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä. OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista 1 (6) Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty standardin kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa

Lisätiedot

Määräys sisäpiiri-ilmoituksista

Määräys sisäpiiri-ilmoituksista lukien toistaiseksi 1 (13) Arvopaperimarkkinalain 5 luvun 2 :ssä sekä 4a luvun 8 :ssä tarkoitetuille ilmoitusvelvollisille Määräys sisäpiiri-ilmoituksista Rahoitustarkastus antaa arvopaperimarkkinalain

Lisätiedot

INCAP OYJ:N SISÄPIIRIOHJE SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 2 TARKOITUS 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT

INCAP OYJ:N SISÄPIIRIOHJE SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 2 TARKOITUS 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT INCAP OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1 (17) INCAP OYJ:N SISÄPIIRIOHJE SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 2 TARKOITUS 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT 4 KIELLETTY SISÄPIIRINTIEDON KÄYTTÖ 4.1 Sisäpiirintiedon väärinkäytön kielto ja

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Euroopan unionin lainsäädäntö

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Euroopan unionin lainsäädäntö Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 7 luvun, 8 luvun :n 2 ja 3 momentti sekä 5 ja 8, 15 luvun 2 :n 1 ja 5 momentti sekä

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

Laki Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta

Laki Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2005 Laki Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan Rahoitustarkastuksesta 27 päivänä kesäkuuta 2003 annetun

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä. LISTAYHTIÖN OMAT OSAKKEET 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 2 TARKOITUS 3 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT 3

1 JOHDANTO 2 2 TARKOITUS 3 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT 3 ORAVA ASUINKIINTEISTÖRAHASTO OYJ:N (ORAVA ASUNTORAHASTO) SISÄPIIRIOHJE Hyväksytty 4.10.2013 ja päivitetty viimeksi 19.3.2015 Orava Asuntorahaston hallituksen kokouksessa. SISÄLLYS 1 JOHDANTO 2 2 TARKOITUS

Lisätiedot

Tämä Incap Oyj:n sisäpiiriohje astuu voimaan Incapin hallituksen päätöksellä ja korvaa hyväksytyn sisäpiiriohjeen.

Tämä Incap Oyj:n sisäpiiriohje astuu voimaan Incapin hallituksen päätöksellä ja korvaa hyväksytyn sisäpiiriohjeen. INCAP OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1 (2) 17.2.2016 INCAP OYJ:N SISÄPIIRIOHJE Incap Oyj noudattaa Helsingin Pörssin (Nasdaq Helsinki Oy) sisäpiiriohjetta, joka astui voimaan 1.12.2015. Incapin sisäpiiriohje sisältää

Lisätiedot

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka ILKKA-YHTYMÄ OYJ Tiedonantopolitiikka 2 Sisältö Tiedonantopolitiikka... 3 Tiedonantoperiaatteet ja niiden noudattaminen... 3 Viestintäperiaatteet ja -käytännöt... 3 Vastuut ja lausunnonantajat... 4 Taloudellista

Lisätiedot

SISÄPIIRIOHJE PÖRSSIYHTIÖILLE

SISÄPIIRIOHJE PÖRSSIYHTIÖILLE NASDAQ OMX HELSINKI OY 1 (30) SISÄPIIRIOHJE PÖRSSIYHTIÖILLE SISÄLLYS 1 JOHDANTO...2 2 TARKOITUS...3 3 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT...3 4 KIELLETTY SISÄPIIRINTIEDON KÄYTTÖ...5 4.1 Sisäpiirintiedon väärinkäytön

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 13/2013

Määräykset ja ohjeet 13/2013 Määräykset ja ohjeet 13/2013 Markkinaosapuolten, työeläkevakuutusyhtiöiden ja Dnro FIVA 14/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 Muutospäivä: 1.6.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen 20/10/2016 ESMA/2016/1478 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka. Delete Group Oyj. Hyväksynyt Delete Group Oyj hallitus

Tiedonantopolitiikka. Delete Group Oyj. Hyväksynyt Delete Group Oyj hallitus Hyväksynyt 28.2.2018 hallitus Julkaisupvm 28.2.2018 Hyväksynyt: hallitus Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tiedonantovelvollisuus ja viestinnän yleiset periaatteet... 3 3. Roolit ja vastuut... 7 4. :n

Lisätiedot

Ohjeen jakson määräykset hankintojen määristä ovat väljempiä kuin asetuksen turvasatamalle asettamat enimmäisrajat.

Ohjeen jakson määräykset hankintojen määristä ovat väljempiä kuin asetuksen turvasatamalle asettamat enimmäisrajat. 1(5) OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia :n (Pörssi) sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12

Lisätiedot

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Kamux Oyj Y-tunnus 2442327-8 Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Omistaja: Viestintä- ja markkinointijohtaja Hyväksyjä: Hallitus Hyväksytty: 27.4.2017 Versio: 2.0 Sisältö 1. Yleistä 2. Viestinnän periaatteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Markkinaosapuolten ja rahastoyhtiöiden julkinen sisäpiirirekisteri Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen Standardin 5.2b muutokset Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 2 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 13/2013

Määräykset ja ohjeet 13/2013 Määräykset ja ohjeet 13/2013 Markkinaosapuolten ja rahastoyhtiöiden julkinen sisäpiirirekisteri Dnro FIVA 14/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi arvopaperimarkkinalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arvopaperimarkkinalakia ja Rahoitustarkastuksesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 21.6.2016 1. Yleistä Nixu Oyj:n ( Nixu, yhtiö ) osakkeet noteerataan

Lisätiedot

ALMA MEDIA OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

ALMA MEDIA OYJ:N SISÄPIIRIOHJE ALMA MEDIA OYJ:N SISÄPIIRIOHJE Alma Media Oyj:n hallitus on hyväksynyt sisäpiiriohjeen 28.10.2008 ja sitä koskevat seuraavat päivitykset: Päivitys 28.10.2009 Päivitys 14.02.2013 Päivitys 15.06.2016 SISÄLLYS

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka Viestintä- ja tiedonantopolitiikka kuvaa Componentan viestinnän ja sijoittajasuhteiden linjaukset, roolit ja vastuut konsernissa. Componentan viestinnän tavoitteet ja julkisuuslinjaus Componentassa viestinnän

Lisätiedot

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Johdanto Tässä politiikassa kuvataan Digitalist Group Oyj:n ( Digitalist Group ) toimintaperiaatteet ja menettelytavat, joiden mukaan Digitalist Group viestii

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 29.5.2018 Politiikka astuu voimaan: 2.7.2018 Nixu Oyj PL 39 (Keilaranta

Lisätiedot

MAR voimaan 3.7. Mistä on kysymys? Työeläkevakuuttajien hallinnon ajankohtaisseminaari

MAR voimaan 3.7. Mistä on kysymys? Työeläkevakuuttajien hallinnon ajankohtaisseminaari MAR voimaan 3.7. Mistä on kysymys? Työeläkevakuuttajien hallinnon ajankohtaisseminaari 23.8.2016 Sisältö Yleistä markkinoiden väärinkäyttöasetuksesta (MAR) Sisäpiiritiedon väärinkäyttö ja ilmaisukielto

Lisätiedot

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty:

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 1 Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: 22.11.2017 Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 22.11.2017 Hyväksyntä: hallitus tila: hyväksytty SOPRANON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Tiedonantopolitiikassa

Lisätiedot

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9. HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.2015 Avoimuusdirektiivin muutosten täytäntöönpano - keskeisimmät

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 17.6.2016 L 160/23 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/959, annettu 17 päivänä toukokuuta 2016, tiedon ilmaisevien markkinaosapuolten käyttöön tarkoitettuja järjestelmiä ja ilmoitusmalleja sekä kirjattavien

Lisätiedot

Kokemuksia viranomaisyhteistyöstä konkurssipesien ja yrityssaneerausmenettelyjen

Kokemuksia viranomaisyhteistyöstä konkurssipesien ja yrityssaneerausmenettelyjen Kokemuksia viranomaisyhteistyöstä konkurssipesien ja yrityssaneerausmenettelyjen yhteydessä Pekka Jaatinen Insolvenssioikeudellinen yhdistys Insolvenssiristeily Tallinnaan 25.-26.8.2015 1 Listayhtiön konkurssi

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Oma Säästöpankki. Tiedonantopolitiikka

Oma Säästöpankki. Tiedonantopolitiikka Oma Säästöpankki Tiedonantopolitiikka Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Tiedottamisen periaatteet 3 3 Hiljainen jakso 5 4 Tulevaisuuden näkymät ja tulosvaroitukset 5 5 Yhtiön edustaminen 6 6 Johtohenkilöiden

Lisätiedot

Standardi 5.2b. Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet

Standardi 5.2b. Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus. Määräykset ja ohjeet Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 I (I) SISÄLLYSLUETTELO 1 VINCIT GROUP -KONSERNIN KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017... 1 2 KANNUSTINJÄRJESTELMÄN PERUSTEET JA LAAJUUS... 1 3 OSAKKEIDEN ILMOITTAMINEN KANNUSTINJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Sisältö Yhtiöiden listautumisvaihtoehdot Suomessa Miksi vaihtoehtoinen

Lisätiedot

Incapin sijoittajaviestintää hoitaa konsernin toimitusjohtaja, joka vastaa viime kädessä tiedonantovelvollisuudesta.

Incapin sijoittajaviestintää hoitaa konsernin toimitusjohtaja, joka vastaa viime kädessä tiedonantovelvollisuudesta. TIEDONANTOPOLITIIKKA 1 (5) INCAP OYJ:N TIEDONANTOPOLITIIKKA (DISCLOSURE POLICY) Incap-konsernin emoyhtiön Incap Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Incap noudattaa tiedonantopolitiikassaan

Lisätiedot

Markkinat 5/2016. Joulukuu Markkinoiden tunnustelun vastaanottavia henkilöitä koskevat ohjeet voimaan

Markkinat 5/2016. Joulukuu Markkinoiden tunnustelun vastaanottavia henkilöitä koskevat ohjeet voimaan Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden, tilinpäätösvalvonnan, arvopaperikaupankäynnin sekä sisäpiiriasioiden tulkintoihin ja sääntelyyn liittyviä asioita

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi osakeyhtiölain,

Lisätiedot

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Laki. muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/93)

Laki. muutetaan luottolaitostoiminnasta 30 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1607/93) EV 189/1996 vp - HE 150/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen luottolaitosten, sioituspalveluyritysten a rahastoyhtiöiden valvonnan tehostamiseksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 28.5.2008 KOM(2008) 336 lopullinen 2008/0108 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta

Lisätiedot

Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä

Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä 1. Ovatko kalastusalan valtiontukisäännöt muuttuneet kaudella 2014 2020? Tiettyjen

Lisätiedot

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta Fintech Breakfast 17.3.2017, Technopolis, Oulu Agenda I II Maksupalveludirektiivi (PSD2) mitä uutta? Yleinen tietosuoja-asetus PSD2 3 Maksupalveludirektiivi

Lisätiedot

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 4/2005 vp. hallituksen esityksen laeiksi arvopaperimarkkinalain. ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta JOHDANTO

TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 4/2005 vp. hallituksen esityksen laeiksi arvopaperimarkkinalain. ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta JOHDANTO TALOUSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 4/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi arvopaperimarkkinalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 14 päivänä syyskuuta 2004 lähettänyt

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, 22.12.2006 KOM(2006) 913 lopullinen 2006/0301 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot