Vanhemmille ja opettajalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vanhemmille ja opettajalle"

Transkriptio

1 3 Vanhemmille ja opettajalle Tervetuloa seikkailuun! Kuten kirjan nimi vihjaisee, luvassa on pikemmin elämysmatka! Mikä tärkeintä, mukaan pääsee, vaikka ei kokisi itseään matematiikan taitajaksi. Rohkaisen myös vanhempia lähtemään reippaasti mukaan matikkaretkille yhdessä lasten kanssa. Uskallan odottaa, että isät, äidit, isovanhemmat ja muut aikuiset löytävät elämyksiä, jotka jäivät omina kouluvuosina kokematta. Me opettajat emme ole aina osanneet tuoda matematiikkaa esiin riittävän mielenkiintoisesti. Harva oppiaine tarjoaa yhtä kiehtovaa, jopa jännittävää, opetusainesta. Kirjan PERUSOSAN retket suuntautuvat useimmiten kohtalaisen helppoon maastoon. Pyrin etsimään myös uudenlaisia lähestymistapoja sekä tarjoamaan eväitä siltä varalta, että koulussa saadut ovat unohtuneet. MATIKKAEKSPER- TEISSÄ retkeilläänkin sitten hiukan vaativammassa maastossa. Kollegat löytävät kirjasta virikkeitä ja vinkkejä, joita he voivat soveltaa omassa matematiikan opetuksessaan. Aikoinani pidin koulussa myös matematiikan kerhoa, josta lapset olivat hyvin innoissaan. Uskon, että kirjassa riittäisi materiaalia noin sataan kerhotuntiin. Opettajalle aiheutuu jatkuvaa päänvaivaa, miten työllistää matematiikasta innostunut oppilas. Oppikirjan lisätehtävät eivät läheskään aina tarjoa riittävästi materiaalia. Tämän kirjan avulla oppilas voi itsenäisesti kehittää taitojaan ja laajentaa harrastustaan. Kirjaa ei ole tarkoitettu oppikirjaksi luokkatyöskentelyyn. Se ei suuntaudu tietyille luokka-asteille eikä siinä ole käsitelty kaikkia matematiikan opetukseen liittyviä aiheita. Se ei tarjoa myöskään riittävästi harjoitustehtäviä. Tehtävät ovat pikemminkin esimerkkejä, joiden pohjalta myös vanhemmat voivat keksiä niitä lisää. Kirja ei noudata virallisia opetussuunnitelmia tai niiden perusteita, joita rohkenen jopa jonkin verran arvostella. Kuitenkin haluan painokkaasti todeta, että matematiikan luja pohja luodaan nimenomaan olemassa olevien oppikirjojen avulla ja opettajien kärsivällisellä työllä sekä vanhempien kannustuksella. Toivon, että kirja toimisi oppikirjojen rinnalla opettajien ja vanhempien työn tukena ja innostajana. Toiveeni on, että kuka tahansa matematiikasta innostunut voisi tehdä kirjan äärellä omia löytöretkiään. Kenties joku, jolle matematiikka on tuntunut vastenmieliseltä, vaikealta ja tylsältä, tulee kokemaan kirjan äärellä mielenmuutoksen. Olemme avanneet myös oman sivuston nettiin ( Sieltä voi löytää yhtä ja toista mielenkiintoista, vaikka ei koskaan kirjaa itselleen hankkisikaan.

2 4 Iloista ja jännittävää Olen aina ollut innostunut matematiikasta, mutta omat matematiikkaan liittyvät ahaa-elämykseni olen saanut lapsuudessa ja nuoruudessa muualta kuin oppikirjoista tai matematiikan tunneilta. Mikäli kirjan äärellä ja muutenkin kodeissa vallitsee innostunut ja lapselle turvallinen ilmapiiri, uskon tulosten näkyvän myös koulussa. Mikäli kirja aiheuttaa lapselle stressiä tai kodissa väärää preppausmielialaa, se on syytä piilottaa visusti kirjahyllyyn. Lapsille on uskallettava avata matematiikan mielenkiintoista maailmaa yli sen, mitä opetussuunnitelmat kullekin vuosiluokalle määräävät. Tietenkin pitää varmistaa se, että lapset oppivat perusasiat hyvin. Toivon, että kirja voisi virikkeiden lisäksi herättää myös keskustelua. Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä kouluvertailuissa. Toivottavasti tasomme säilyy. Matematiikan oppimisen pitää olla kokeilevaa, jännittävää, iloista, innostavaa ja joskus ärsyttävääkin. Epäonnistuminen ja kiukunpuuskatkin ovat sallittuja. Mutta kun motivaatio säilyy, voi odottaa positiivisia tuloksia. Koska olen koko ikäni pitänyt matemaattisten asioiden parissa askartelemisesta, on tämän kirjan tekeminenkin ollut mukava prosessi. Aikaa siihen on tietenkin vierähtänyt melkoisesti, mutta sitä eläkeläisellä onneksi on. Nuorelle käyttäjälle Haluan omistaa tämän kirjan ihanalle vaimolleni, joka on säästänyt minulta monta tiskivuoroa työn kestäessä, rakkaille lapsilleni puolisoineen ja herttaisille lapsenlapsilleni, joita tällä hetkellä on jo yli tusina, sekä entisille mukaville työtovereilleni, joiden kanssa olen vuosikymmenien varrella saanut työskennellä. Erityinen kiitos miniälleni Aino-Maija Aittokalliolle, joka on tarkastanut kirjan kielen. Hei! Oikeastaan juttelen sinulle kirjan lehdillä. Ensi kertaa esiin tulevat tai muuten painotettavat asiat olen kirjoittanut lihavoidulla tekstillä. Kirja sisältää asioita, joita eivät vanhemmat tai opettajakaan välttämättä tunne. Sinulle ne eivät silti ole mahdottomia, kun perusasiat ovat hallinnassa. Kirjassa haluan suorastaan yllyttää sinua pohtimaan asioita. Käytä reippaasti omia aivojasi äläkä ryntää katsomaan minun vastauksiani, vaikka niitä annankin kirjan KURKISTUSSIVUILLA. Liitän viereen aina suunnistusmerkin tai merkkiparin (,,,,, jne.). Näiden avulla löydät etsimäsi kohdan annetulta sivulta helpommin.

3 5 Kirjassa on myös PULMANURKKA, jossa on erilaisia matematiikkaan liittyviä pulmatehtäviä. Onpa siellä muutama helposti toteutettava pelikin, jotka kehittävät matemaattista ajatteluasi. Pulmanurkankin tehtävät vievät sinua syvemmälle matemaattiseen ajatteluun, vaikka sitä et itse edes huomaisi. Tosiasiassa yksikään suuri matemaatikko ei ole putkahtanut esiin kertaloikalla, vaan hänellä on aina takanaan paljon askartelua lukujen parissa. Pulmanurkan tehtävien ratkaisut löytyvät suunnistusmerkkien avulla osastosta, jolle olen antanut nimen SOLMUT AVAUTUVAT. Haluan sanoa sinulle vielä pari tärkeätä asiaa: - Matematiikan opiskelu on oikeasti jännittävää retkeilyä, jossa aina tulee vastaan uusia ja yllättäviäkin löytöjä. Mitä enemmän opit, sitä mielenkiintoisempia löytöjä teet. Säilytä iloinen uteliaisuus! - Ota rohkeasti vastaan haasteita. Matematiikassa jotkut asiat saattavat ensin tuntua mahdottomilta. Kun sitten vain tartut tehtävään, asia voi yllättäen muuttua selväksi. Älä koskaan anna periksi liian helposti. - Tee huolellisesti kaikki tehtävät, teet niitä sitten oppitunnilla tai kotona. Koulun matematiikan tunnit ja oppikirja ovat tärkeimmät työvälineesi matematiikan opiskelussa. Tämä kirja ei tee sinusta matemaatikkoa, mutta se syventää tietojasi ja innostaa sinua näkemään, kuinka mielenkiintoisia asioita saat koulussakin opiskella. - Vaikka matematiikka on hieno ja tärkeä asia, ei se ole kuitenkaan tärkein. Itse Ihmisenä olet äärettömän tärkeä. Vaikka matematiikka ei kiinnostaisi sinua tippaakaan, ihmisarvosi on mittaamaton eli matematiikan kielellä ääretön. Matematiikka on löytöretkeilyä ja mukavia seikkailuja! Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuotena 2009 PS Koska toivon, että matematiikka olisi kotona yhteinen kiinnostuksen kohde sinulle ja vanhemmillesi, anna äidin ja isän suorittaa tämä leikillinen pikku testi. Testi isälle ja äidille Vastaa kolmeen alla olevaan kysymykseen ei juu laittamalla rasti sopivaan kohtaan. ei ei juu juu ei ei ei? juu juu juu 1. Matematiikka oli koulussa mukavaa. 2. Matematiikka kiinnostaa tällä hetkellä. 3. Isille ja äideille pitäisi järjestää matematiikkakerhoja. Jokaisen vastauksen matemaattinen arvo on -3:sta +3:een. Laske yhteistulos ja kurkista sivulta 232, mitä voit kertoa vanhemmillesi.

4 6 Sisällys Vanhemmille ja opettajalle...3 Nuorelle käyttäjälle...4 Sisällys... 6 Matematiikkaa Internetissä PERUSOSA Ensimmäinen patikkaretki Luvut leikeistä hyötykäyttöön Mielikuvitustarinan kautta kymmenjärjestelmään Kymmenjärjestelmä on eräs paikkajärjestelmä Suuria lukuja ei ole vaikea lukea eikä kirjoittaa Laskutoimitukset ovat kuin käsi kädessä olevat ystävät tai sukulaiset Yhteenlasku on jokapäiväinen seuralaisemme Kertolasku on yhteenlaskun lapsi Kertolaskun vaihdantalaki ja liitäntälaki Kertolaskun osittelulaki Useimmiten vähennyslasku on vähentämistä tai vähenemistä Se toinen on vertaava vähennyslasku Jakolaskuakin on kahdenlaista Täytyy jakolaskun olla myös jakamista Jakojäännös Kuinka suuri jakojäännös voi olla? Opettele yksinkertaiset jakolaskut hyvin Mittayksiköt jakolaskussa Loppuyhteenveto laskutoimituksiin liittyvistä nimityksistä Viivähdämme Mattilan maatilalla Allekkain vähennyslaskun voi suorittaa toisinkin Lätäkön ääreltä pinta-aloja laskemaan Tutkimme likiarvoperiaatteella monikulmioiden pinta-aloja Pinta-alan mittaaminen Johdattelu kolmion pinta-alaan Suunnikkaan pinta-ala Monikulmion pinta-ala Pisteilläkin voi laskea monikulmion pinta-alan Monikulmioiden piiri Kumpi on tärkeämpi kolmio vai suorakulmio? Rakennushommista Kiinan-matkalle rentoutumaan Kolmio on monikulmioiden peruspilari Jaottelu sivujen mukaan Kolmion kulmien summa Jaottelu kulmien mukaan Monikulmion kulmien summa Suorakulmainen kolmio on kolmioiden kuningas Neliöstä kaksi suurta löytöä Kunpa Pythagoras eläisi tänään Vielä hiukan monikulmioista Tutkimus monikulmioiden lävistäjien lukumäärästä Kuperat ja koverat monikulmiot Alkuluvut ovat lukumaailman varsinaisia rakennuskiviä Potenssimerkintä tutuksi mahdollisimman varhain? Lukujen rakentamiseen käytämme alkulukuja Luvun hajottaminen kymmenen potenssien summaksi... 57

5 7 Mukavat ja tärkeät jaollisuussäännöt Koulussa harmitti joskus tosissaan Luvuilla 9 ja 3 on samanlainen jaollisuussääntö Jaollisuus luvulla Jaollisuus luvuilla 5 ja Jaollisuus luvulla Jaollisuus luvulla Jaollisuus luvulla Milloin kokonaislukujen jako menee tasan? Hassun helppo tapa tarkistaa laskutoimituksia Entä kerto- ja jakolasku? Mihin perustuu tarkistaminen redusoidun summan avulla? Voit tarkistaa jopa eurosetelin aitouden redusoidulla summalla Intialaiset laskivat jo ammoin kertolaskuja allekkain ja ilman muistinumeroita Kertolaskua verkon avulla Hiukan mittayksiköistä, mutta mitä yhteistä on ohranjyvällä ja poronkusemalla? Massa ja paino Tonni (t) on massan yksikkö Lukusuoralla olevat luvut Tuntematon yhteenlaskettava Vastaluvut Luvun itseisarvo Luvun matemaattinen arvo Suuret luvut lukusuoralla Vektoreilla voi leikkiä jo alaluokilla Vastavektorit ja vähennyslasku Tuntematon vektori yhteen- ja vähennyslaskussa Resultanttivektorin komponentit Koordinaatistoon on kiva tutustua Pisteen paikka koordinaatistossa Piste ja sen paikkavektori Muunnoksia koordinaatistossa Pisteen peilaus x-akselin suhteen Kuvion peilaus x-akselin suhteen Peilaus x-akselin suuntaisen suoran suhteen Peilaus pisteen suhteen Pisteen ja kuvion siirto koordinaatistossa Suurennus koordinaatistossa Venytys koordinaatistossa Suurennuskone Matematiikka tarvitsee funktioita Karkit avuksi Matka ja aika Matka, aika ja nopeus Törmäystä desimaalilukujen kanssa ei kukaan pysty välttämään Oikea lukutapa auttaa ymmärtämään desimaalilukuja Taskulaskin on verraton apu Pilkku on desimaaliluvun tärkein osa Desimaalilukujen laskutoimituksista Mistä tiedän etukäteen, päättyykö jakolasku? Likiarvot ja lukujen pyöristäminen Kokonaislukujen pyöristäminen Desimaalilukujen pyöristäminen Miten likiarvoja sovelletaan? Pyöristäminen kerto- ja jakolaskussa

6 8 Pinta-alan yksiköistä Miksi pinta-alan yksiköt vaativat kaksi paikkaa? Yhtälötkin käyttäytyvät, mutta eivät villisti Epäyhtälö on epätasapainossa oleva vaaka Yhtälöt synnyttävät uusia yhtälöitä Pikku jekku Verranto on verraton apu Suuri apu moniin sanallisiin tehtäviin Tehtaan piipun korkeus yhdenmuotoisista kolmioista Hiukan asiaa murtoluvuista Supistaminen Laventaminen Epämurtoluku ja sekaluku Murtolukujen kertolasku lyhyesti Käänteisluvut Murtolukujen jakolaskusta jokunen sana Murtoluvut ja desimaaliluvut Desimaaliluku murtoluvuksi Supistamisessa kannattaa olla tarkkana Murtoluvun muuntaminen desimaaliluvuksi ei ole yhtä helppoa Supistamisestakin voi olla apua Jakaminen tepsii aina Supistamista voi käyttää muuallakin kuin murtoluvuissa Prosenttilaskun ei tarvitse olla kaavoihin kangistunutta Jokainen prosenttilasku sisältää verrannon Soveltavat prosenttilaskutehtävät Vertailevaa prosenttilaskua Geometria on seikkailua pisteiden viivojen, pintojen ja kappaleiden maailmassa Aloitetaan pisteestä ja janasta Suora on äärettömän pitkä Kumpi on pitempi, suora vai puolisuora? Kulmista Nyt otan pikku kisan sinun kanssasi MATIKKAEKSPERTIT Luvut hyötykäytöstä matematiikan leikkeihin Aloitamme kolmioluvuista Neliöluvut Merkillinen yhteys kolmiolukujen ja neliölukujen välillä Pascalin kolmio on matemaatikon aarre Tetraedriluvut Fibonaccin luvut Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus Kultainen leikkaus, matematiikan salaperäisin suhde Kertotaulutaulukko kertoo salaisuuksiaan Onneksi meillä on kymmenen sormea eli hiukan asiaa lukujärjestelmistä Viisijärjestelmästä Seikkailuretki pilkun taakse eri lukujärjestelmiin Murtolukujen avulla toiseen lukujärjestelmään Aina tepsivä muunnosalgoritmi pilkun oikealla puolella Kurkistus tietokoneen ajatteluun Päättymätön geometrinen sarja Uskaltaisimmeko ottaa haasteen? Lisää pinta-aloista Mukava puolisuunnikas

7 9 Nelikulmioitakin määritellään sopimuksilla Lennätettävä nelikulmio Näinkin voi kolmion pinta-alan laskea Pinta-ala kärkipisteiden koordinaattien avulla Pii on pökerryttävämpi kuin Herra Pii Poo Onko ellipsi geometriassa vain unohdettu ottopoika? Voiko ympyrän vääntää kolmioksi? Ympyräsektorin pinta-ala Tarvitaanko kaavaviidakkoa kappaleiden tilavuuslaskuissa? Tilavuuden yksiköt Kappale, joka huipentuu kärkipisteeseen Lisää Pythagoraan lauseesta ja suorakulmaisesta kolmiosta Pythagoraan lause voidaan todistaa myös palapeleillä Kolme mukavaa matemaattista todistusta Lisää alkuluvuista Eratostheneen seula Alkulukujen ja muidenkin lukujen jaollisuudesta tarkemmin Alkulukujen taikakertoimet Taikakertoimia löytyy jokaiselle alkuluvulle ääretön määrä Voi voi, alkuluvuilla 2 ja 5 ei ole taikakerrointa! Eivät alkuluvut yksinään voi ylpeillä taikakertoimesta Kreikkalaisista luvuista ja roomalaistenkin Roomalaisia numeroita käytetään edelleen Uskaltaisimmeko kokeilla yhteenlaskua allekkain? Miten Eukleides ja kiinalaiset laskivat suurimman yhteisen tekijän? Kiinalaisten käyttämä algoritmi Askartelua äärettömällä Jatkamme vektoreista Yhteenlaskua Pisteestä pisteeseen piirretty vektori Vektorin itseisarvo Jaksavat ne suuret matemaatikot vieläkin leikkiä luvuilla Intialainen matemaatikko Kaprekar Mikä on vanhin ratkaisematon ongelma? Hailstonen luvut Vivianin teoreema Thales Miletolaisen väittämä Greg Markowskyn löytö Matemaatikot mattotaiteilijoina Millä edellytyksillä matemaatikoksi? PULMANURKKA aisteja voi pettää, entä järkeä? Kadonnut ruutu ja tyhjästä ilmaantunut ruutu Uusi mysteeri Lukujen kummajaisia Luen ajatuksia Taikaneliöt Taikaneliö (4 x 4), jossa kaverisi saa määrätä summan Olet taitava päässälaskija Syömään muita häiritsemättä Pikku jekku roomalaisilla numeromerkeillä Luen ajatuksia Luen ajatuksia Polkupyörä, jossa pyörinä on neliöt Käsittämätön tapa laskea kertolaskuja

8 10 Viisikulmioon kätketyt kolmiot Tulitikkutehtävä roomalaisilla numeroilla Risti neliöksi Avokätinen kuningas Kuningattaret šakkilaudalla Tunnetko henkilötunnuksen salaisuuden? Väritetyn alueen pinta-ala Onko taikalukuja olemassa? Lukujen kummajaisia Toisenlainen taikaneliö Kahdella numerolla kirjoitettu suurin luku Miten kerrot viiteen päättyvän luvun itsellään? Kummallista kertolaskua tämäkin Kertolaskujekku Muunnelma kertolaskujekusta Olet mestari jakamaan lukuja 9:llä Lukujen kummajaisia Pallopähkinä Lukujen kummajaisia Mikä on googol? Jotain kummallista on jakolaskussa 1 : Merkillinen numeroleikki tämäkin Muodosta lukuja kuutosista Pikku tutkimus kertolaskusta Yksin pelattava pieni lautapeli Pikku jekku kahdella arpanopalla Yksinkertainenkin palapeli kehittää hahmotuskykyä Hallitsetko jo yhdeksän kertotaulussa olevat luvut? Orava ja siili Luen ajatuksia Prosenttipähkinä Onko tässäkin neliössä taikuutta? Mikä on kalan paino? Miten löydät ympyrän keskipisteen? Peli, johon voi keksiä monia muunnelmia Yksin pelattava pieni lautapeli Arviointitehtävä: kuutio, pallo, lieriö ja kartio Kulmasta leikattu pala SOLMUT AVAUTUVAT KURKISTUSSIVUT Matematiikan sanakirja suomi englanti Ohjeita kertotaulukorttien käyttöön Kertotaulukortit Asiahakemisto

KESKEISET SISÄLLÖT Keskeiset sisällöt voivat vaihdella eri vuositasoilla opetusjärjestelyjen mukaan.

KESKEISET SISÄLLÖT Keskeiset sisällöt voivat vaihdella eri vuositasoilla opetusjärjestelyjen mukaan. VUOSILUOKAT 6 9 Vuosiluokkien 6 9 matematiikan opetuksen ydintehtävänä on syventää matemaattisten käsitteiden ymmärtämistä ja tarjota riittävät perusvalmiudet. Perusvalmiuksiin kuuluvat arkipäivän matemaattisten

Lisätiedot

Matematiikka vuosiluokat 7 9

Matematiikka vuosiluokat 7 9 Matematiikka vuosiluokat 7 9 Matematiikan opetuksen ydintehtävänä on tarjota oppilaille mahdollisuus hankkia sellaiset matemaattiset taidot, jotka antavat valmiuksia selviytyä jokapäiväisissä toiminnoissa

Lisätiedot

7 Matematiikka. 3. luokka

7 Matematiikka. 3. luokka 7 Matematiikka Matematiikka on tapa hahmottaa ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Lapsi löytää ja omaksuu leikin, toiminnan sekä keskustelujen avulla matemaattisia käsitteitä, termejä, symboleja ja periaatteita.

Lisätiedot

MATEMATIIKKA VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. liittyvät sisältöalueet

MATEMATIIKKA VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. liittyvät sisältöalueet MATEMATIIKKA VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Merkitys, arvot ja asenteet T1 vahvistaa oppilaan motivaatiota, myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta

Lisätiedot

1 lk Tavoitteet. 2 lk Tavoitteet

1 lk Tavoitteet. 2 lk Tavoitteet MATEMATIIKKA Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien oppimiseen.

Lisätiedot

kymmenjärjestelmä-käsitteen varmentaminen, tutustuminen 60-järjestelmään kellonaikojen avulla

kymmenjärjestelmä-käsitteen varmentaminen, tutustuminen 60-järjestelmään kellonaikojen avulla 7.6.1 MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 3 5 Vuosiluokkien 3 5 matematiikan opetuksen ydintehtävinä ovat matemaattisen ajattelun kehittäminen, matemaattisten ajattelumallien oppimisen pohjustaminen, lukukäsitteen

Lisätiedot

Luokka 0-1. Vertailua (Luokka 0-1) Lukukäsite ja luvut 0-10 (Luokka 0-1) Yhteen- ja vähennyslasku 0-5 (Luokka 0-1)

Luokka 0-1. Vertailua (Luokka 0-1) Lukukäsite ja luvut 0-10 (Luokka 0-1) Yhteen- ja vähennyslasku 0-5 (Luokka 0-1) Lasku-Lassin maatila - Harjoituslista Sivu 1 / 20 Luokka 0-1 Vertailua (Luokka 0-1) 1. Etsi erilainen Kuvavalinta 2. Mikä ei kuulu joukkoon? Kuvavalinta 3. Pitempi, lyhyempi Kuvavalinta 4. Mikä ei kuulu

Lisätiedot

Geogebra -koulutus. Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen

Geogebra -koulutus. Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen Geogebra -koulutus Ohjelmistojen pedagoginen hyödyntäminen Geogebra Ilmainen dynaaminen matematiikkaohjelmisto osoitteessa http://www.geogebra.org Geogebra-sovellusversion voi asentaa tietokoneilla ja

Lisätiedot

S5-S9 L1, L2, L4, L5, L6, L7 havaintojensa pohjalta kannustaa oppilasta esittämään ratkaisujaan ja päätelmiään muille

S5-S9 L1, L2, L4, L5, L6, L7 havaintojensa pohjalta kannustaa oppilasta esittämään ratkaisujaan ja päätelmiään muille MATEMATIIKKA Oppiaineen tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaan loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE - kykenee keskittymään matematiikan opiskeluun - kykenee kertomaan suullisesti matemaattisesta ajattelustaan

Lisätiedot

Desimaaliluvut, mitä ne oikeastaan ovat?

Desimaaliluvut, mitä ne oikeastaan ovat? Desimaaliluvut, mitä ne oikeastaan ovat? Matti Lehtinen Desimaaliluvut ovat niin jokapäiväisiä ja niillä laskemiseen niin totuttu, ettei yleensä tule miettineeksi, mitä ne oikeastaan ovat. Joskus kauan

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE

HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE HELSINGIN YLIOPISTON VIIKIN NORMAALIKOULUN MATEMATIIKAN OPETUSSUUNNITELMA TAVOITTEET 1. LUOKALLE kykenee keskittymään matematiikan opiskeluun kykenee kertomaan suullisesti matemaattisesta ajattelustaan

Lisätiedot

Päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle hyvä (8)

Päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle hyvä (8) Tavoitteet Jokaisella oppilaalla on peruskoulun aikana mahdollisuus hankkia matemaattiset perustiedot ja -taidot, jotka antavat valmiuden luovaan matemaattiseen ajatteluun ja taitojen soveltamiseen eri

Lisätiedot

Oppilas vahvistaa opittuja taitojaan, kiinnostuu oppimaan uutta ja saa tukea myönteisen minäkuvan kasvuun matematiikan oppijana.

Oppilas vahvistaa opittuja taitojaan, kiinnostuu oppimaan uutta ja saa tukea myönteisen minäkuvan kasvuun matematiikan oppijana. Tavoitteet S L 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Merkitys, arvot ja asenteet T1 pitää yllä oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä tukea myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta L1, L3, L5

Lisätiedot

Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk

Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk Vetelin kunta Oppimisen seurantalomake 0-2 lk Koulu: Oppilas: ÄIDINKIELI Lukeminen 20. Luet kokonaisia kirjoja. 19. Osaat tehdä johtopäätöksiä lukemastasi. 18. Löydät lukemastasi tarvittavia tietoja. 17.

Lisätiedot

Merkitys, arvot ja asenteet 7 Ei vaikuta arvosanan

Merkitys, arvot ja asenteet 7 Ei vaikuta arvosanan Oppiaineen nimi: MATEMATIIKKA 7-9 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Arvioinnin kohteet oppiaineessa Hyvä/arvosanan kahdeksan osaaminen Merkitys, arvot ja asenteet 7 Ei

Lisätiedot

Tasogeometria. Tasogeometrian käsitteitä ja osia. olevia pisteitä. Piste P on suoran ulkopuolella.

Tasogeometria. Tasogeometrian käsitteitä ja osia. olevia pisteitä. Piste P on suoran ulkopuolella. Tasogeometria Tasogeometrian käsitteitä ja osia Suora on äärettömän pitkä. A ja B ovat suoralla olevia pisteitä. Piste P on suoran ulkopuolella. Jana on geometriassa kahden pisteen välinen suoran osuus.

Lisätiedot

Laaja-alaiseen osaamiseen liittyvät painotukset matematiikassa vuosiluokilla 1-9

Laaja-alaiseen osaamiseen liittyvät painotukset matematiikassa vuosiluokilla 1-9 Matematiikan tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden ymmärtämiselle

Lisätiedot

Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein:

Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: 9.8. MATEMATIIKKA Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

Aiemmin opittu. Jakson tavoitteet. Ajankäyttö. Tutustu kirjaan!

Aiemmin opittu. Jakson tavoitteet. Ajankäyttö. Tutustu kirjaan! Aiemmin opittu Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan seuraavat lukuihin ja laskutoimituksiin liittyvät sisällöt on käsitelty vuosiluokilla 3 5: kymmenjärjestelmä-käsitteen varmentaminen, tutustuminen

Lisätiedot

HUOLTOMATEMATIIKKA 2, MATERIAALI

HUOLTOMATEMATIIKKA 2, MATERIAALI 1 SISÄLTÖ HUOLTOMATEMATIIKKA, MATERIAALI 1) Murtoluvut ) Yhtenevyys ja yhdenmuotoisuus 3) Tasokuvioiden pinta-alat ja piirit 4) Kappaleiden tilavuudet 5) Suorakulmainen kolmio ja Pythagoran lause 6) Suorakulmaisen

Lisätiedot

PERUSKOULUSTA PITKÄLLE

PERUSKOULUSTA PITKÄLLE Raimo Seppänen Tytti Kiiski PERUSKOULUSTA PITKÄLLE KERTAUSTA JA TÄYDENNYSTÄ LUKION PITKÄLLE MATEMATIIKALLE JA MATEMATIIKKAA VAATIVAAN AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN MFKA-KUSTANNUS OY HELSINKI 2007 SISÄLLYS

Lisätiedot

Monikulmiot 1/5 Sisältö ESITIEDOT: kolmio

Monikulmiot 1/5 Sisältö ESITIEDOT: kolmio Monikulmiot 1/5 Sisältö Monikulmio Monikulmioksi kutsutaan tasokuviota, jota rajaa perättäisten janojen muodostama monikulmion piiri. Janat ovat monikulmion sivuja, niiden päätepisteet monikulmion kärkipisteitä.

Lisätiedot

Geometrian kertausta. MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio

Geometrian kertausta. MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio Geometrian kertausta MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio Ristikulmat Ristikulmat ovat yhtä suuret keskenään Vieruskulmien summa 180 Muodostavat yhdessä oikokulman 180-50 =130 50 Samankohtaiset kulmat Kun

Lisätiedot

Matematiikka 5. luokka

Matematiikka 5. luokka Matematiikka 5. luokka Hyvä osaaminen 6. luokan päättyessä on lihavoitu. Vuosiluokan hyvä osaaminen on alleviivattu. T2 Ohjata oppilasta havaitsemaan yhteyksiä oppimiensa asioiden välillä Harjoittelen

Lisätiedot

LUKUTEORIA johdantoa

LUKUTEORIA johdantoa LUKUTEORIA johdantoa LUKUTEORIA JA TODISTAMINEN, MAA11 Lukuteorian tehtävä: Lukuteoria tutkii kokonaislukuja, niiden ominaisuuksia ja niiden välisiä suhteita. Kokonaislukujen maailma näyttää yksinkertaiselta,

Lisätiedot

8.1 Murtoluvun määritelmä - murtoluvulla tarkoitetaan aina osaa (osia) jostakin kokonaisuudesta

8.1 Murtoluvun määritelmä - murtoluvulla tarkoitetaan aina osaa (osia) jostakin kokonaisuudesta 8. Murtoluvun määritelmä - murtoluvulla tarkoitetaan aina osaa (osia) jostakin kokonaisuudesta - oheisessa kuvassa ympyrä on jaettu kolmeen yhtä suureen osaan, joista kukin osa on yksi kolmasosa koko ympyrästä

Lisätiedot

Matematiikka. Aineen kuvaus

Matematiikka. Aineen kuvaus Matematiikka Aineen kuvaus Matematiikkaa lähestytään peruskäsitteistä: määrä, muoto ja jatkuva muutos. Matematiikka sovelluksineen palvelee lähes kaikkia eri oppiaineita ja eri elämän- alueita. Matematiikan

Lisätiedot

MAS- linjan matematiikan kurssit

MAS- linjan matematiikan kurssit Muutokset Vantaankosken koulun Matemaattis-luonnontieteellisen linjan (MAS) opetussuunnitelmaan lukuvuonna 2012 2013 aloittavista 7. luokista alkaen Kurssisisällöt ja -ajoitus ovat muuttuneet matematiikan

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Oppiaineen tehtävä

MATEMATIIKKA. Oppiaineen tehtävä 14.4.4 MATEMATIIKKA Oppiaineen tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

Yksilölliset opintopolut

Yksilölliset opintopolut Yksilölliset opintopolut Maija Koski, opettaja Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava opetus ja ohjaus, Valmentava 2, autisminkirjon henkilöille, Pitäjänmäen toimipaikka Opetuksen ja ohjauksen suunnittelu

Lisätiedot

Symmetrioiden tutkiminen GeoGebran avulla

Symmetrioiden tutkiminen GeoGebran avulla Symmetrioiden tutkiminen GeoGebran avulla Tutustutaan esimerkkien kautta siihen, miten geometrista symmetriaa voidaan tutkia ja havainnollistaa GeoGebran avulla: peilisymmetria: peilaus pisteen ja suoran

Lisätiedot

Tässä osassa ei käytetä laskinta. Selitä päätelmäsi lyhyesti tai perustele ratkaisusi laskulausekkeella, kuviolla tms.

Tässä osassa ei käytetä laskinta. Selitä päätelmäsi lyhyesti tai perustele ratkaisusi laskulausekkeella, kuviolla tms. OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Selitä päätelmäsi lyhyesti tai perustele ratkaisusi laskulausekkeella, kuviolla tms. 1. Mikä on suurin kokonaisluku, joka toteuttaa

Lisätiedot

Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu 2010 Ratkaisuja OSA 1

Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu 2010 Ratkaisuja OSA 1 Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu 010 Ratkaisuja OSA 1 1. Mikä on suurin kokonaisluku, joka toteuttaa seuraavat ehdot? Se on suurempi kuin 100. Se on pienempi kuin 00. Kun se pyöristetään

Lisätiedot

I Geometrian rakentaminen pisteestä lähtien

I Geometrian rakentaminen pisteestä lähtien I Geometrian rakentaminen pisteestä lähtien Koko geometrian voidaan ajatella koostuvan pisteistä. a) Matemaattinen piste on sellainen, millä EI OLE LAINKAAN ULOTTUVUUKSIA. Oppilaita voi johdatella pisteen

Lisätiedot

Matematiikan didaktiikka, osa II Estimointi

Matematiikan didaktiikka, osa II Estimointi Matematiikan didaktiikka, osa II Estimointi Sarenius Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yksikkö Arviointi Arvionti voidaan jakaa kahteen osaan; laskutoimitusten lopputulosten arviointiin ja arviontiin

Lisätiedot

Matematiikka. Vuosiluokkien 1 2 yhteiset tavoitteet

Matematiikka. Vuosiluokkien 1 2 yhteiset tavoitteet 9.2.4. Matematiikka Koulumme matematiikan opetus antaa oppilaalle välineitä ja taitoja ratkaista arkipäivän ongelmia matemaattisen ajattelun avulla. Opetus tarjoaa oppilaalle välineen oppia tunnistamaan

Lisätiedot

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT MATEMATIIKKA

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT MATEMATIIKKA OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN MATEMATIIKKA 2013 2014 MATEMATIIKKA Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä

Lisätiedot

Retkiopas pdf-kirjaan Löytöretkiä matematiikan maisemaan

Retkiopas pdf-kirjaan Löytöretkiä matematiikan maisemaan Retkiopas pdf-kirjaan Löytöretkiä matematiikan maisemaan (Tämä pdf-versio on vastaa sisällöllisesti v. 2009 tekemääni vihkosta Retkiopas kirjaan Patikkaretkiä matematiikan maisemaan.) Ajatuksia matematiikasta

Lisätiedot

Oppilas oppii Luvut ja laskutoimitukset Geometria Mittaaminen ja taulukot ymmärtämään lukukäsitteen ja oppii käyttämään

Oppilas oppii Luvut ja laskutoimitukset Geometria Mittaaminen ja taulukot ymmärtämään lukukäsitteen ja oppii käyttämään 101 7.3.4 Matematiikka Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien oppimiseen.

Lisätiedot

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia.

Platonin kappaleet. Avainsanat: geometria, matematiikan historia. Luokkataso: 6-9, lukio. Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia. Tero Suokas OuLUMA, sivu 1 Platonin kappaleet Avainsanat: geometria, matematiikan historia Luokkataso: 6-9, lukio Välineet: Polydron-rakennussarja, kynä, paperia Tavoitteet: Tehtävässä tutustutaan matematiikan

Lisätiedot

Matematiikka 7-9. Matematiikan tehtävä. Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa

Matematiikka 7-9. Matematiikan tehtävä. Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa Matematiikka 7-9 Matematiikan tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet yläkouluikäisten valmistavassa opetuksessa

Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet yläkouluikäisten valmistavassa opetuksessa Matematiikan opetuksen keskeiset tavoitteet yläkouluikäisten valmistavassa opetuksessa Olemme valinneet opetussuunnitelman perusteiden 2014 tavoitteiden, sisältöjen ja hyvän osaamisen kuvausten pohjalta

Lisätiedot

Yleisopetuksen sanallinen arviointi

Yleisopetuksen sanallinen arviointi Yleisopetuksen sanallinen arviointi KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINTILAUSEET... 1 1.vuosiluokka,väliarviointi SYKSY... 1 1. KOULUN SÄÄNNÖT... 1 2. HYVÄT TAVAT... T 1 1.vuosiluokka, lukuvuosiarviointi KEVÄT... 1

Lisätiedot

1. Kymmenjärjestelmä ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua

1. Kymmenjärjestelmä ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua . Kymmenjärjestelmä ja desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua. Jatka. + 00 000 0 0 0 0 0 0 0 000 + 0 000 0 0 0 0 0 0 0 + 0,0,,,,,,0 0,,,,,,, + 0,,,0,,0,,00. Merkitse laskutapa ja laske. a), +, + 0,,

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola

matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola 798 matematiikka E Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Otavan asiakaspalvelu Puh. 0800 17117

Lisätiedot

Ratkaisut Summa on nolla, sillä luvut muodostavat vastalukuparit: ( 10) + 10 = 0, ( 9) + 9 = 0,...

Ratkaisut Summa on nolla, sillä luvut muodostavat vastalukuparit: ( 10) + 10 = 0, ( 9) + 9 = 0,... Ratkaisut 1 1. Summa on nolla, sillä luvut muodostavat vastalukuparit: ( 10) + 10 = 0, ( 9) + 9 = 0,.... Nolla, koska kerrotaan nollalla. 3. 16 15 50 = ( 8) 15 50 = (8 15) ( 50) = 1000 500 = 500 000. 4.

Lisätiedot

Matematiikka. 1. luokka 2. luokka. yksinumeroinen - kaksinumeroinen - lukujonoja, hajottaminen ja kokoaminen kolminumeroinen konkreettisin välinein

Matematiikka. 1. luokka 2. luokka. yksinumeroinen - kaksinumeroinen - lukujonoja, hajottaminen ja kokoaminen kolminumeroinen konkreettisin välinein 40 Matematiikka 7.6 Matematiikka M atematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien

Lisätiedot

Tasokuvioita. Monikulmio: Umpinainen eli suljettu, itseään leikkaamaton murtoviivan rajaama tason osa on monikulmio. B

Tasokuvioita. Monikulmio: Umpinainen eli suljettu, itseään leikkaamaton murtoviivan rajaama tason osa on monikulmio. B Tasokuvioita GOMTRI M3 Murtoviiva: Sanotaan, että kaksi janaa on liitetty toisiinsa, jos niiden toinen päätypiste on sama. Peräkkäin toisiinsa liitettyjen janojen muodostamaa viivaa kutsutaan murtoviivaksi,

Lisätiedot

1 Kompleksiluvut 1. y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2

1 Kompleksiluvut 1. y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2 Sisältö 1 Kompleksiluvut 1 1.1 Määritelmä............................ 1 1. Kertolasku suorakulmaisissa koordinaateissa.......... 4 1.3 Käänteisluku ja jakolasku..................... 9 1.4 Esimerkkejä.............................

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty )

MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty ) MATEMATIIKKA VUOSILUOKAT 1-2 (päivitetty 16.12.2015) Merkitys, arvot ja asenteet T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Lisätiedot

Oppilas oppii Luvut ja laskutoimitukset Geometria Mittaaminen ja taulukot ymmärtämään lukukäsitteen ja oppii käyttämään

Oppilas oppii Luvut ja laskutoimitukset Geometria Mittaaminen ja taulukot ymmärtämään lukukäsitteen ja oppii käyttämään 6.3.4 Matematiikka Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien oppimiseen.

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 matematiikassa vuosiluokilla 7 9

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 matematiikassa vuosiluokilla 7 9 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 matematiikassa vuosiluokilla 7 9 Oppiaineen tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista

Lisätiedot

LUOKKA 1 LUOKKA 2 lukumäärä, lukusana ja numerosymboli. yhteydet luonnollisilla luvuilla luonnollisilla luvuilla

LUOKKA 1 LUOKKA 2 lukumäärä, lukusana ja numerosymboli. yhteydet luonnollisilla luvuilla luonnollisilla luvuilla 7.2.3. MATEMATIIKKA 88 TAVOITTEET: : oppii keskittymään, kuuntelemaan ja kommunikoimaan sekä kehittämään ajattelemistaan; ymmärtää lukukäsitteen ja oppii siihen soveltuvia peruslaskutaitoja; oppii perustelemaan

Lisätiedot

Seguinin lauta A: 11-19

Seguinin lauta A: 11-19 Lukujen syventäminen Kun lapsi ryhtyy montessorileikkikoulussa syventämään tietouttaan lukualueesta 1-1000, uutena montessorimateriaalina tulevat värihelmet. Värihelmet johdattavat lasta mm. laskutoimituksiin,

Lisätiedot

4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset

4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset 4.1 Urakäsite. Ympyräviiva. Ympyrään liittyvät nimitykset MÄÄRITELMÄ 6 URA Joukko pisteitä, joista jokainen täyttää määrätyn ehdon, on ura. Urakäsite sisältää siten kaksi asiaa. Pistejoukon jokainen piste

Lisätiedot

MATEMATIIKKA/Vuosiluokat 7-9

MATEMATIIKKA/Vuosiluokat 7-9 MATEMATIIKKA/Vuosiluokat 7-9 Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 7-9 Vuosiluokkien 7 9 matema ikan opetuksen tehtävänä on vahvistaa matemaa sta yleissivistystä. Opetuksessa syvennetään matemaattisten käsitteiden

Lisätiedot

Matematiikka VUOSILUOKKA 3. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004

Matematiikka VUOSILUOKKA 3. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Matematiikka Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

Oppimateriaali oppilaalle ja opettajalle : GeoGebra oppilaan työkaluna ylioppilaskirjoituksissa 2016 versio 0.8

Oppimateriaali oppilaalle ja opettajalle : GeoGebra oppilaan työkaluna ylioppilaskirjoituksissa 2016 versio 0.8 Oppimateriaali oppilaalle ja opettajalle : GeoGebra oppilaan työkaluna ylioppilaskirjoituksissa 2016 versio 0.8 Piirtoalue ja algebraikkuna Piirtoalueelle piirretään työvälinepalkista löytyvillä työvälineillä

Lisätiedot

Kolmion kulmien summa. Maria Sukura

Kolmion kulmien summa. Maria Sukura Kolmion kulmien summa Maria Sukura Oppituntien johdanto Oppilaat kuulevat triangelin äänen. He voivat katsoa sitä ja yrittää nimetä tämän soittimen. Tutkimme, miksi triangelia kutsutaan tällä nimellä,

Lisätiedot

Matematiikka. 1. luokka 2. luokka. Tavoitteet Oppilas

Matematiikka. 1. luokka 2. luokka. Tavoitteet Oppilas Matematiikka Matematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien oppimiseen.

Lisätiedot

Tavoite T2 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta matematiikan oppimisesta sekä yksin että yhdessä toimien

Tavoite T2 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta matematiikan oppimisesta sekä yksin että yhdessä toimien Tavoite 5 6 7 8 9 10 T2 kannustaa ottamaan vastuuta oppimisesta sekä yksin että yhdessä toimien on läsnä oppitunnilla. ottaa vastuuta omasta oppimisestaan. ottaa vastuuta omasta oppimisestaan ja kykenee

Lisätiedot

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja?

B. 2 E. en tiedä C. 6. 2 ovat luonnollisia lukuja? Nimi Koulutus Ryhmä Jokaisessa tehtävässä on vain yksi vastausvaihtoehto oikein. Laske tehtävät ilman laskinta.. Missä pisteessä suora y = 3x 6 leikkaa x-akselin? A. 3 D. B. E. en tiedä C. 6. Mitkä luvuista,,,

Lisätiedot

Apua esimerkeistä Kolmio teoriakirja. nyk/matematiikka/8_luokka/yhtalot_ yksilollisesti. Osio

Apua esimerkeistä Kolmio teoriakirja.  nyk/matematiikka/8_luokka/yhtalot_ yksilollisesti. Osio Aloita A:sta Ratkaise osion (A, B, C, D, jne ) yhtälö vihkoosi. Pisteytä se itse ohjeen mukaan. Merkitse pisteet sinulle jaettavaan tehtävä- ja arviointilappuun. Kun olet saanut riittävästi pisteitä (6)

Lisätiedot

Merkitse kertolasku 3 3 3 3 potenssin avulla ja laske sen arvo.

Merkitse kertolasku 3 3 3 3 potenssin avulla ja laske sen arvo. 13 Luvun potenssi Kertolasku, jonka kaikki tekijät ovat samoja, voidaan merkitä lyhyemmin potenssin avulla. Potenssimerkinnässä eksponentti ilmaisee, kuinka monta kertaa kantaluku esiintyy tulossa. Potenssin

Lisätiedot

PII JA OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

PII JA OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET PII JA OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Yläkoulun matematiikan oppimateriaali Pii noudattaa uuden opetussuunnitelman perusteita. Sarja tarjoaa kaikille oppijoille oman taitotasonsa mukaisia haasteita ja myönteisiä

Lisätiedot

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA

MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA EB-TUTKINTO 2010 MATEMATIIKKA 5 VIIKKOTUNTIA PÄIVÄMÄÄRÄ: 4. kesäkuuta 2010 KOKEEN KESTO: 4 tuntia (240 minuuttia) SALLITUT APUVÄLINEET: Eurooppa-koulun antama taulukkovihkonen Funktiolaskin, joka ei saa

Lisätiedot

Lieriö ja särmiö Tarkastellaan pintaa, joka syntyy, kun tasoa T leikkaava suora s liikkuu suuntansa

Lieriö ja särmiö Tarkastellaan pintaa, joka syntyy, kun tasoa T leikkaava suora s liikkuu suuntansa Lieriö ja särmiö Tarkastellaan pintaa, joka syntyy, kun tasoa T leikkaava suora s liikkuu suuntansa säilyttäen pitkin tason T suljettua käyrää (käyrä ei leikkaa itseään). Tällöin suora s piirtää avaruuteen

Lisätiedot

Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus

Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus Avainsanat: Fibonacci, lukujono, kultainen leikkaus, suhde, yhtälö Luokkataso: 6.-9.-luokka, lukio, yliopisto Välineet: Kynä, paperi (kulmaviivain, sakset) Kuvaus:

Lisätiedot

Kuuluisat matemaatikot tutuiksi

Kuuluisat matemaatikot tutuiksi Koostanut: Elina Viro Opettajalle Kuuluisat matemaatikot tutuiksi Kohderyhmä: Projekti voidaan toteuttaa 7., 8., 9. luokalla, mutta 9. luokalla taustalla oleva matematiikka on tutuinta. Esitiedot: - Taustalla

Lisätiedot

1. OSA: MURTOLUVUT, JAOLLISUUS JA ARKIPÄIVÄN MATEMATIIKKAA

1. OSA: MURTOLUVUT, JAOLLISUUS JA ARKIPÄIVÄN MATEMATIIKKAA 1. OSA: MURTOLUVUT, JAOLLISUUS JA ARKIPÄIVÄN MATEMATIIKKAA Tekijät: Hellevi Kupila, Katja Leinonen, Tuomo Talala, Hanna Tuhkanen, Pekka Vaaraniemi Alkupala Seuraavien tehtävien tekemiseen tarvitset tulitikkuja

Lisätiedot

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2 Kompleksiluvut. Määritelmä Tarkastellaan euklidista tasoa R = {(, y), y R}. y y z = (, y) R Kuva : Euklidinen taso R Suorakulmaisessa koordinaatistossa on -akseli ja y-akseli. Luvut ja y ovat pisteen z

Lisätiedot

Tämä luku nojaa vahvasti esimerkkeihin. Aloitetaan palauttamalla mieleen, mitä koordinaatistolla tarkoitetaan.

Tämä luku nojaa vahvasti esimerkkeihin. Aloitetaan palauttamalla mieleen, mitä koordinaatistolla tarkoitetaan. MAB: Koordinaatisto geometrian apuna Aluksi Geometriassa tulee silloin tällöin eteen tilanne, jossa piirroksen tekeminen koordinaatistoon yksinkertaistaa laskuja. Toisinaan taas tilanne on muuten vaan

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

11. Geometria Valikot ja näppäintoiminnot. Geometriasovelluksessa voit tehdä puhdasta tai analyyttista geometriaa.

11. Geometria Valikot ja näppäintoiminnot. Geometriasovelluksessa voit tehdä puhdasta tai analyyttista geometriaa. 11. Geometria Geometriasovelluksessa voit tehdä puhdasta tai analyyttista geometriaa. 11.1 Valikot ja näppäintoiminnot Kun valitset päävalikosta Geometry, näyttö tyhjenee ja näkyviin ilmestyy uusi painikevalikko

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

7.6 Matematiikka. ympäristöään ja pohtii havaintojensa välisiä suhteita. Monet käytännön ongelmat ratkaistaan matemaattisesti.

7.6 Matematiikka. ympäristöään ja pohtii havaintojensa välisiä suhteita. Monet käytännön ongelmat ratkaistaan matemaattisesti. 7.6 Matematiikka M atematiikan opetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia matemaattisen ajattelun kehittämiseen ja matemaattisten käsitteiden sekä yleisimmin käytettyjen ratkaisumenetelmien oppimiseen.

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä MATEMATIIKKA JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Merkitys, arvot ja asenteet Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta.

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.1.016 79 a) Kuvasta nähdään, että a = 3i + j. b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. 5a b = 5(3i + j) ( i 4 j)

Lisätiedot

Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla

Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla ASKELEITA LUOVUUTEEN - Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden 2009 päätösseminaari Anni Lampinen konsultoiva opettaja, Espoon Matikkamaa www.espoonmatikkamaa.fi

Lisätiedot

2.2 Neliöjuuri ja sitä koskevat laskusäännöt

2.2 Neliöjuuri ja sitä koskevat laskusäännöt . Neliöjuuri ja sitä koskevat laskusäännöt MÄÄRITELMÄ 3: Lukua b sanotaan luvun a neliöjuureksi, merkitään a b, jos b täyttää kaksi ehtoa: 1o b > 0 o b a Esim.1 Määritä a) 64 b) 0 c) 36 a) Luvun 64 neliöjuuri

Lisätiedot

Python-ohjelmointi Harjoitus 2

Python-ohjelmointi Harjoitus 2 Python-ohjelmointi Harjoitus 2 TAVOITTEET Kerrataan tulostuskomento ja lukumuotoisen muuttujan muuttaminen merkkijonoksi. Opitaan jakojäännös eli modulus, vertailuoperaattorit, ehtorakenne jos, input-komento

Lisätiedot

MAB 9 kertaus MAB 1. Murtolukujen laskutoimitukset: Yhteen- ja vähennyslaskuissa luvut lavennettava samannimisiksi

MAB 9 kertaus MAB 1. Murtolukujen laskutoimitukset: Yhteen- ja vähennyslaskuissa luvut lavennettava samannimisiksi MAB 9 kertaus MAB 1 Murtolukujen laskutoimitukset: Yhteen- ja vähennyslaskuissa luvut lavennettava samannimisiksi Kertolaskussa osoittajat ja nimittäjät kerrotaan keskenään Jakolasku lasketaan kertomalla

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Oppiaineen tehtävä

MATEMATIIKKA. Oppiaineen tehtävä 1 MATEMATIIKKA Oppiaineen tehtävä Matematiikan opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaan loogista, täsmällistä ja luovaa ajattelua. Opetus luo pohjan matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden ymmärtämiselle

Lisätiedot

C. Montako prosenttia pinta-ala kasvaa, jos mittakaava suurenee 5%? a) 5 % b) 7 % c) 9 % d) 10 % e) 15 %

C. Montako prosenttia pinta-ala kasvaa, jos mittakaava suurenee 5%? a) 5 % b) 7 % c) 9 % d) 10 % e) 15 % 1. Monivalinta. Ympyrän halkaisija on 6. Ympyrän kehän pituus on a) 6π b) 3π c) 9π B. Pienoismallin pinta-ala on neljäsosa todellisesta pinta-alasta. Mittakaava on a) 1 : 2 b) 1:4 c) 1:8 C. Kolmioiden

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu..013 Ratkaisuita 1. Eräs kirjakauppa myy pokkareita yhdeksällä eurolla kappale, ja siellä on meneillään mainoskampanja, jossa seitsemän sellaista ostettuaan

Lisätiedot

b) Kun vähenevä on 1000 ja vähentäjä 670, mikä on erotus? c) Summa on 720, toinen yhteenlaskettava 180. Mikä on toinen?

b) Kun vähenevä on 1000 ja vähentäjä 670, mikä on erotus? c) Summa on 720, toinen yhteenlaskettava 180. Mikä on toinen? LASKUTOIMITUKSET Nimi: ) Muista laskutoimituksissa käytettävät nimet. a) Mikä on lukujen 650 ja 70 summa erotus b) Kun vähenevä on 000 ja vähentäjä 670, mikä on erotus? c) Summa on 720, toinen yhteenlaskettava

Lisätiedot

Kenguru 2019 Student lukio

Kenguru 2019 Student lukio sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Koodi (ope täyttää): Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta

Lisätiedot

Opikko kouluttaa. Ota yhteys, niin keskustellaan tarkemmin tarpeistanne ja toiveistanne

Opikko kouluttaa. Ota yhteys, niin keskustellaan tarkemmin tarpeistanne ja toiveistanne Opikko kouluttaa Matematiikan keskeiset sisällöt varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa Matematiikan keskeiset sisällöt luokilla 1-2 Matematiikan keskeiset sisällöt luokilla 3-4 Matematiikan keskeiset

Lisätiedot