REIDAR ERIKSENIN OIKEUDENOMISTAJIEN YM. (LAPIN OIKEUSAPUTOIMISTON ASIAKKAIDEN) LAUSUNTO MUIDEN TEKEMIEN LAUSUNTOJEN JOHDOSTA ASIASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "REIDAR ERIKSENIN OIKEUDENOMISTAJIEN YM. (LAPIN OIKEUSAPUTOIMISTON ASIAKKAIDEN) LAUSUNTO MUIDEN TEKEMIEN LAUSUNTOJEN JOHDOSTA ASIASSA"

Transkriptio

1 1 (6) Lapin oikeusaputoimisto Utsjoen toimipaikka Maanmittauslaitos/toimitusinsinööri Esko Rantakivi REIDAR ERIKSENIN OIKEUDENOMISTAJIEN YM. (LAPIN OIKEUSAPUTOIMISTON ASIAKKAIDEN) LAUSUNTO MUIDEN TEKEMIEN LAUSUNTOJEN JOHDOSTA ASIASSA Lausunto annetaan erikseen kunkin muun lausunnon antajatahon lausunnon johdosta. Lapin ELY-keskuksen lausunto Lausunto kokonaisuudessaan on röyhkeä ja siinä kävellään hyvin suorapiirteisesti eduskunnan tahdon ja lainsäädännön yli. Eduskunta on säätänyt lain. Järjestäytyneessä yhteiskunnassa pitäisi olla niin kansalaisille kuin viranomaisillekin itsestään selvyys, että lakeja noudatetaan. Lainsäädäntökentässä tämä korvauslaki ei ole myöskään mikään vuosisatainen jäänne, vaan suhteellisen tuoretta lainsäädäntöä. Ei eduskunta säädä lakeja sattumanvaraisesti tai aiheettomasti tai umpimähkäisesti. Tätäkin lakia säädettäessä asiat on selvitetty, todettu yhteiskunnallinen epäkohta ja se on korjattu. Ei ole lähtökohtaisesti mahdollista, että eduskunnan säätämän korvauslain lopputulos olisi; ei korvausta. ELY-keskus viittaa saalistilastoihin. ELY-keskus tarkoittanee RKTL:n (nyttemmin LUKE) tilastoja. Allekirjoittaneet katsovat hyvin yksiselitteisesti, että RKTL:n tilastot eivät ole luotettavia ja sen seikan vanhat paikkakuntalaiset tietävät takuuvarmasti. Ennen kuin lähdemme tarkemmin ruotimaan RKTL:n tilastoja, jotka RKTL:nkin taholta (ainakin virkamiestasolta) on myönnetty joskus erittäin epävarmoiksi, pyydämme toimitusmiehiä selvityttämään RKTL:n tilastojen pohjalla olleiden kyselyiden palautusprosentit vuosittain niin pitkältä ajalta, kuin tilastoja on. Kun täsmällisesti tiedetään, kuinka monta lupaa Tenoon kunakin kesänä on myyty luokassa kalastusoikeutta omaavat paikkakuntalaiset + perintösaantolaiset ja kuinka monta kalastustiedustelupalautusta on tullut, päästään edes vähän luotettavuusarvossa paremmin jäljille.

2 2 (6) Valtioviranomaisena RKTL on myös muutoinkin melko kyseenalainen asiantuntija tilanteessa, jossa selvitetään valtion maksuvelvollisuutta! ELY-keskus pyrkii myös aiheettomasti ja vastoin lain tarkoitusta siirtämään monia rajoituksia korvauksien ulkopuolelle. Tähän laki ei anna mahdollisuutta, vaan korvaukset on maksettava kaikista niistä rajoituksista, jotka Tenon sääntö säätää. Emme me edes ole vaatimassa mitään korvauksia sellaisista kalastusmuodoista, jotka eivät olisi olleet Tenojoessa yleisesti ja laajasti käytössä olleita perinteisiä kalastusmuotoja. ELY-keskuksen viittaukset mm. perusoikeussäännösten ympäristövastuumääräyksiin eivät kuulu mitenkään tähän asiaan. Korvaukset maksetaan menetyksistä, riippumatta siitä, millainen poliittinen tai biologinen tausta rajoitussäännöksillä on. Maksettiinhan koskiensuojelukorvauksiakin, vaikka koskiensuojelulailla ei ole mitään muuta kuin biologinen ja luonnonsuojelullinen tausta. ELY-keskuksen viittaukset siihen, että omaisuutta on voitu käyttää normaalilla, kohtuullisella ja järkevällä tavalla eivät ole kohtuullisia tai järkeviä. Kudottujen pyydysten materiaalivaatimukset, veteen asetteluvaatimukset ja hyvin laajat viikkorauhoitukset ovat tosiasiallisesti tehneet tällaisten pyydysten käytön niin kannattamattomaksi, että esimerkiksi patopyynti on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vähentynyt aivan radikaalisti. Ja ihan taidetaan mennä jo huumorin puolelle, kun on esitetty, että Tenon säännön äkkiä kieltäneitä verkkoja olisi voitu hyödyntää tunturivesissä. Erittäin mielenkiintoinen heitto ELY-keskukselta on sivulla 6 koskien ennen vuotta 1972 tapahtuneiden menetysten korvaamista. Tulkitsemme ELYkeskuksen lausumaa siten, että nämäkin vahingot voidaan nyt selvittää, mikäli kalastusoikeuden haltija tekee tätä koskevan korvaushakemuksen Tenon korvauslain mukaisessa toimituksessa. Tämän vuoksi kaikki allekirjoittaneet nyt pyytävät, että heidän tilojensa osalta tässä korvaustoimituksessa tutkitaan, selvitetään ja määrätään korvaukset myös vahingoista ja menetyksistä, jotka ovat syntyneet ennen vuotta ELY-keskus katsoo, että Tenojoen vesistön lohikantojen kokonaistuotanto on noin 600 tonnia. Kokonaistuotanto on sinänsä hyvä lähtökohta ja kun siitä sitten vähentää eri alueiden saadut saaliit ja arvioidun luontaisen kuoleman, päästään summittaisesti niihin lukuihin, paljonko kestävän kannanhoidon puitteissa jää kalastamatta. Tämä kalastamatta jäävä osuus lienee se, mikä on leikattu rajoituksilla. ELY-keskuksen laskelmat Vetsikon vuotuisesta lohisaaliista vuosilta tuntuvat perin vähäisiltä, etenkin alkupäästään, ja tulemmekin antamaan toimitusmiehille omaa ja varmuudella RKTL:n tilastointiin nähden merkittävästi tarkempaa saalistilastoa.

3 3 (6) Sinänsä tuo ELY-keskuksen lausunnon sivulla 9 viitattu tilasto on todellinen 0-tilasto tähän korvaustoimitukseen. Siinähän annetaan 40 vuoden keskiarvo, kun pitäisi saada näkyviin vuosittaiset tulokset, jotta jotain trendejä voisi arvioida ja analysoida. Sivun 10 kaksi yksikkötietoa ei viitattua tilannetta paljoa paranna. Vaikka ELY-keskuksen tiedossa on hyvin ollut perustuslakivaliokunnan kanta (53/1989), jossa virkistyskalastuksen turvaamisen on katsottu heikentävän paikallisten mahdollisuuksia saada toimeentulo lohenkalastuksesta, ELYkeskus kuitenkin esitelmöi kalastuselämyksien myynnin korvaavan näitä menetyksiä, mutta ei huomaa sitä, että kalastushyödyn menettäminen ja turismin tuotot eivät välttämättä edes osu samoihin ihmisiin. Eli täysi mahdottomuus, että matkailuelinkeinon mahdollisilla tuotoilla voitaisiin perustella sitä, että kalastajien menetyksiä ei tarvitsisi korvata tai niitä voitaisiin sillä perusteella alentaa. Myöskään lupatulorahoitukseen viittaamisella ei ole todellista merkitystä. Se on täysin eri asia eikä siinäkään menettäjät ja edunsaajat kohtaa siten, että näillä jotain menetyksiä korvauslakitoimituksen mielessä voitaisiin huomioida. Sivulla 12 ELY-keskus viittaa toteennäytettyihin vahinkoihin, jolloin kuitenkin muistutamme, että kyse on viranomaisvetoisesta toimituksesta, jossa toimitusmiehet selvittävät asiat viran puolesta ja joka tapauksessa asiassa joudutaan menemään tietyntasoisen arvion kautta, koska eihän ole näytettävissä eurontarkasti, paljonko joku tietty ihminen menetti kalansaaliin vähenemänä vuonna 1982 jne. Vaatimus patojen luokittelusta korvaustoimituksessa on käytännössä äärimmäisen vaikea toteuttaa. Korkokysymyksen pitäisi olla selvyys, vahingothan arvioidaan vuosi kerrallaan ja korko lähtee siitä vuodesta juoksemaan. ELY-keskuksen kannat siitä, mikä luetaan perintösaannoksi ovat elämälle ja lain tarkoitukselle vieraat. Ehkäpä ELY-keskuksen kannattaisi konsultoida tässä kysymyksessä lakimiestä. Kysymykseen siitä, kenelle eri aikojen korvaukset maksetaan, jää ELYkeskuksen lausumassa hieman auki. Totta on, että kysymys on vaikea, mutta otamme siihen tarkempaa kantaa jäljempänä toisen lausunnon yhteydessä. Mika Raskin lausunto Lausunto perustuu yhden, työn vuoksi Utsjoelta pois muuttaneen henkilön problematiikkaan ja on sen vuoksi jossain määrin suppea. Oleellista ristiriitaa allekirjoittaneiden näkemyksien ja Raskin näkemyksien välillä ei ole lukuun ottamatta näkemystä toimituksen jakamisesta patokalastuksen ja muun kalastuksen kesken ja toisaalta koskien korvausvaatimuksia ennen 1972.

4 Veikko Rintamäen lausunto (6) Rintamäenkin kannanotto tulee hieman eri perspektiivistä kuin allekirjoittaneiden. Rintamäen argumentointi on pitkälti samaa kuin Raskinkin kirjelmässä. Rintamäki ehkä hieman turhaan lähtee ottamaan kantaa paikkakuntalaisten relatiiviseen ja absoluuttiseen haittaan, koska hän ei ole paikkakuntalainen. Kovin korkealle hän haittakynnykset vetää. Monelle utsjokiselle muutamakin kymppi on suuri raha eikä haittakynnyksiä pitäisi asettaa muuhun kuin maksatuksen kannalta järkevään rajaan. Menetys se on pienikin menetys ja miksi paikkakuntalaisen pitäisi kärsiä omissa nahoissan ylipäänsä minkäänlaista menetystä. Rintamäen kirjelmässä on pohdittu pitkälti myös perintösaantoa ja lopputulemasta olemme pitkälti samaa mieltä. Täytyy nähdä lain tarkoitus eli sukupolvenvaihdos paikalliselta kalastajalta hänen perilliselleen. Lain tarkoitus toteutuu, on kyseessä sitten perintö, testamenttisaanto, lahja, ennakkoperintö tai lahjan luonteinen kauppa. Kun jollain näillä on kalastusoikeus tosiasiallisesti saatu, on Tenon säännön mukainen perintösaanto toteutunut. Rintamäkikin ottaa kantaa siihen, ettei menetyksiä ennen vuotta 1972 voida käsitellä tässä toimituksessa. Muodollisesti näin on, mutta kyse on joustavasta hallintoprosessista, jossa yleiselle tarkoituksenmukaisuudellekin on sijansa. Älykkäämpi kait tässä toimituksessa kuin hakea ihan eri toimitus. Patojen luokittelu paikkakuntalaisten ja kokonaan/osittain ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa oleviin patoihin on teknisesti hieman hankala. Hankaluus tulee enemmänkin siitä, että osa padon omistajista on paikkakuntalaisia, osa ulkopaikkakuntalaisia ja sitten on niitä paikkakuntalaisia, jotka muuttavat pois Utsjoelta ja vastaavasti niitä, jotka muuttavat muualta Utsjoelle. Patotyyppejä tällä tavoin luokiteltuna on niin kovin montaa lajia, ettei niitä kaikkia pelkistetysti voi omiin lokeroihinsa laittaa. Loppujen lopuksi kait matematiikkaa ja miksipä ei niitä voisi sitten käsitellä samalla kertaa. Ei kuitenkaan ajatuksena mahdoton, että toimittaisiin Rintamäen esittämällä tavalla. Erittäin vaikea juridinen kysymys on Rintamäen esille nostama kysymys siitä, maksetaanko korvaukset tilojen nykyisille omistajille vaiko kullekin omistusajaltaan. On selvä, että Rintamäelle ja muille toispaikkakuntalaisille, jotka hiljattain ovat ostaneet tiloja Utsjoelta, kyseinen tulkinta, eli kaikki minulle ja heti, on hyvin edullinen ja tulkinta on toki kiinteistöoikeudellisesti perusteltavissa. Toinen kysymys sitten tässä on, onko tämä oikeudenmukainen tapa. Mielestämme ei ole. Utsjokelaiset kalastusoikeuksien omistajat ovat aikanaan kärsineet niistä menetyksistä, mitä nyt ollaan korvaamassa. On erittäin epäoikeudenmukaista, että nämä köyhät vahinkoa kärsineet ja Tenon säännön rajoitusten vuoksi yhä huonompaan asemaan taloudellisesti joutuneet paikkakuntalaiset kalastajat nyt

5 5 (6) jälkikäteisesti menettäisivät korvauksensa täysin ulkopuolisille henkilöille, joihin korvattava vahinko ei ole lainkaan kohdentunut. Vaikka kalastusoikeus perustuukin kiinteistön omistukseen, mielestämme nyt ei ole kyse kiinteistöjuridiikasta, vaan vahingonkorvausoikeudesta. Vahingonkorvaushan ei näissä tapauksissa ole kiinteistökohtainen, vaan henkilökohtainen siitä huolimatta, että taustalla on ollut kiinteistö, jonka oikeuksiin kalastus on perustunut. Mutta, kun vahingonkorvausta ei myönnetä kiinteistölle, vaan henkilölle, on nykyomistajalle tulevat korvaukset omaa omistusaikaansa edeltävältä ajalta tosiasiallisesti mahdottomia. Rintamäen kirjelmän 6 sivulla oleva menetysten arvioinnin lähtökohta osuu meidän mielestämme naulan kantaan. Juuri tällä tavalla nettotuotantokapasiteetin ja kokonaissaaliin erotuksesta tulee menetyksiä arvioitaessa lähteä. Myös Rintamäki, kuten mekin, esittää, että toimitusmiehet toimittaisivat ratkaisuehdotuksen asianosaisille kommentointia varten ennen lopullisen ratkaisun antamista. Tämä on ehdottoman tärkeää ja prosessiekonomisesti välttämätöntä. Ei ole vähäistäkään järkeä siihen, että jouduttaisiin maaoikeuden kautta käsittelemään sellaisia asioita, jotka olisivat vältettävissä viitatulla menettelyllä. Rintamäki esittää kirjelmässään sovinnon mahdollisuutta. Tämä on aivan erinomainen ajatus. Sopimalla voitaisiin saada aikaan ratkaisu vähintäänkin satoja ellei tuhansia kokonaistyötunteja säästäen ja sillä saatettaisiin välttää laajat ja hirmuiset maaoikeuskäsittelyt. Aivan varteenotettava ajatus. Varmastikin laajasti korvausten saajapuolella tähän olisi valmiutta, mutta seuraavaksi toimitusmiesten pitäisi selvittää valtion periaatteellinen kanta sovintomahdollisuuteen. Lainkaan ennenkuulumatonta ei riitojen ratkaisu sovinnolla valtiosektorillakaan ole. Rintamäen tilakohtaisista vaatimuksista kiinnitämme huomiota siihen, että tilat 101:3, 16:60 ja 16:40 eivät kait ole Vetsikon lohkokunnan osakkaita eli liekö näissä sitten muutakaan kautta osuutta Vetsikon alueen kalastuksiin. Lopuksi Rintamäki vaatii toimituksen jakamista kahteen osaan eli paikkakuntalaistoimitukseen ja ulkopaikkakuntalaistoimitukseen. Miksipä ei, mutta kuten aiemmin patojen osalta on todettu, tässäkin tulee eteen monenlaista ristikkäisyyttä eli onko siitä todellista hyötyä, vaikea sanoa. Silja Nuorgamin ym. lausunto Lausunnossa esitetään vahvoja argumentteja saamelaisille kalastusoikeuden haltijoille syntyneistä kulttuurisista vahingoista. Näihin voimme sellaisenaan yhtyä. Myös muilta osin lausunnossa esitetyt seikat vastaavat näkemystämme. Inga Kaaringa Guttormin ym. lausunto Lausunto on pitkälti samansisältöinen kuin edellä todettu Silja Nuorgamin ym. lausunto. Näin ollen meillä ei ole ristiriitaa tämän lausunnon kanssa, vaan

6 6 (6) näkemykset ovat samat lukuun ottamatta lausunnon 7-kohdassa esitettyä. Viittamme samasta problematiikasta edellä Rintamäen lausuman kohdalla esittämäämme ja kiinnitämme huomiota siihen, että Guttormin ym. lausuman mukaisella menettelyllä melkomoiset summat rahaa siirtyisi paikkakuntalaisilta maanomistajilta ja todellisen vahingon kärsineiltä ulkopaikkakuntalaisten turistien lompakoihin. Väite siitä, että tiloja myytäessä oikeudet odotettavissa oleviin korvauksiin olisi sisällytetty tilojen myyntihintaan pitää paikkansa vain ani harvoissa tapauksissa. On totta, että on hintaeroa myytäessä joku tila kalastusoikeuksilla tai ilman kalastusoikeuksia, mutta tämä hintaero kyllä selittyy muilla tekijöillä kuin sisäänrakennetuilla kalakorvaustoimituksen tulevilla tuotoilla. Utsjoki Jussi Lauerma varatuomari, johtava julkinen oikeusavustaja, Utsjoki Lapin oikeusaputoimisto Utsjoen toimipaikka Utsjoentie 10 b Utsjoki puh fax sähköposti: jussi.lauerma@oikeus.fi, lappi.oikapu@oikeus.fi Kirjelmässä todettujen päämiestensä puolesta

MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO. Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878

MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO. Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Silja Nuorgam, Jokela 1 25:1, Jokela II 25:6, Tievva 23:32, Vuolit Nuorri 23:43 2. Niilo Nuorgam,

Lisätiedot

Vetsikon kalakorvaustoimitus

Vetsikon kalakorvaustoimitus Vetsikon kalakorvaustoimitus Tenon kalakorvauslaki (laki 501/91) jos Norjan kanssa Tenojoen kalastussäännöstä v. 1989 tehdyssä sopimuksessa (SopS 94/89) tai siihen liittyvässä kalastussäännössä oleva määräys

Lisätiedot

Professori Juha Karhu on todennut asiantuntijalausunnossaan:

Professori Juha Karhu on todennut asiantuntijalausunnossaan: MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Inga Kaarina Guttorm, Veahcamuotki

Lisätiedot

Toimitusmiehet ovat varanneet asianosaisille mahdollisuuden kirjallisiin kannanottoihin 31.12.2015 asti.

Toimitusmiehet ovat varanneet asianosaisille mahdollisuuden kirjallisiin kannanottoihin 31.12.2015 asti. Veikko Rintamäki Seinäjoki Sähköposti: veikko.rintamaki@trailander.com Esko Rantakivi, toimitusinsinööri Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste Kaamostie 6, 99800 Ivalo gsm: +358 400 366641 email: esko.rantakivi@maanmittauslaitos.fi

Lisätiedot

KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA

KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Silja Nuorgam, Jokela 1 25:1,

Lisätiedot

LAPIN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA KÄYTE- TYISTÄ KORVAUSPERUSTEISTA

LAPIN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA KÄYTE- TYISTÄ KORVAUSPERUSTEISTA LAUSUNTO 31.1.2017 Maanmittauslaitos Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Ivalon palvelupiste Kaamostie 6 99800 Ivalo LAPIN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA KÄYTE- TYISTÄ KORVAUSPERUSTEISTA

Lisätiedot

MMM:n saamelaistyöryhmän kuulemistilaisuus Kalatalous. Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Lapin ELY-keskus

MMM:n saamelaistyöryhmän kuulemistilaisuus Kalatalous. Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Lapin ELY-keskus MMM:n saamelaistyöryhmän kuulemistilaisuus 27.11.2013 Inari Sajos Kalatalous Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Kolttalaki 9 eräät oikeudet Koltta-alueella asuvalla koltalla on tällä alueella sijaitsevilla

Lisätiedot

OHCEJOGA GIELDA UTSJOEN KUNTA

OHCEJOGA GIELDA UTSJOEN KUNTA OHCEJOGA GIELDA UTSJOEN KUNTA UTSJOEN KUNNAN ESIINNOSTOJA ESITYKSEEN - VARSINAISET KIRJALLISET LAUSUNNOT JA ASIANTUNTIJALAUSUNTO ON ANNETTU LISÄKSI ERIKSEEN Vaatimukset Lohikantojen suojelu on ensiarvoisen

Lisätiedot

1. Yhteenveto keskeisistä seikoista Tenon korvauslakitoimituksessa

1. Yhteenveto keskeisistä seikoista Tenon korvauslakitoimituksessa Sivu 1 / 7 Tenon kiinteistönomistajat ry c/o Veikko Rintamäki Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalo Sähköposti: esko.rantakivi@maanmittauslaitos.fi ASIA: MAANMITTAUSTOIMITUS, TENON KORVAUSTOIMITUS

Lisätiedot

Kalakorvaustoimitus. Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste

Kalakorvaustoimitus. Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste Kalakorvaustoimitus Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste Laki 501/1991 Laki Tenojoen kalastussääntöä koskevan sopimuksen ja kalastussäännön eräiden määräysten aiheuttamien

Lisätiedot

Lausunto Tenon sopimuksen voimaansaattamislain HE:stä (239/2016 vp)

Lausunto Tenon sopimuksen voimaansaattamislain HE:stä (239/2016 vp) Lausunto Tenon sopimuksen voimaansaattamislain HE:stä (239/2016 vp) Nuorgamin osakaskunta Outakosken osakaskunta Utsjoen kirkonkylän yhteisen veden osakaskunta Veahčaknjárgan osakaskunta Utsjoen kalastusalue

Lisätiedot

Tenon kalastussopimusneuvottelut

Tenon kalastussopimusneuvottelut Tenon kalastussopimusneuvottelut Maa- ja metsätalousvaliokunta 25.9.2015 Pentti Lähteenoja, Heidi Aliranta, Tapio Hakaste Maa- ja metsätalousministeriö Kalastussopimusneuvottelut Norjan kanssa Nykyinen

Lisätiedot

NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT. 1. Yhteenveto neuvoteltavien Tenojoen kalastusjärjestelyjen keskeisistä seikoista

NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT. 1. Yhteenveto neuvoteltavien Tenojoen kalastusjärjestelyjen keskeisistä seikoista Sivu 1 / 6 Tenon kiinteistönomistajat ry c/o Veikko Rintamäki Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Sähköposti: kirjaamo@mmm.fi NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT

Lisätiedot

LAPIN ELY-KESKUKSEN VASTINE VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA ANNETTU- JEN LAUSUNTOJEN JOHDOSTA

LAPIN ELY-KESKUKSEN VASTINE VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA ANNETTU- JEN LAUSUNTOJEN JOHDOSTA LAUSUNTO 9.5.2016 Maanmittauslaitos Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Ivalon palvelupiste Kaamostie 6 99800 Ivalo LAPIN ELY-KESKUKSEN VASTINE VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA ANNETTU- JEN LAUSUNTOJEN JOHDOSTA

Lisätiedot

LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ

LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 42 16.11.1999 LAUSUNTO KIRJANPITOLAIN SOVELTAMISESTA POTILASVAHINKOVASTUUN KIR- JANPITOKÄSITTELYSSÄ 1. Lausuntopyyntö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä pyytää kuntajaostolta

Lisätiedot

Tenon sopimus 2016 EDUSKUNNAN MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA TENON KIINTEISTÖNOMISTAJAT RY /11 1

Tenon sopimus 2016 EDUSKUNNAN MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA TENON KIINTEISTÖNOMISTAJAT RY /11 1 Tenon sopimus 2016 EDUSKUNNAN MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA KUULEMINEN: TENON KIINTEISTÖNOMISTA JAT RY VEIKKO RINTAMÄKI, DI, PUHEENJOHTA JA 29.11.2016 TENON KIINTEISTÖNOMISTAJAT RY. 2016 /11 1 Uusi Tenon

Lisätiedot

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari 2 Sovellettavat säädökset Sovelletaan maastoliikennelakia (1710/1995). Lisäksi soveltuvin osin ulkoilulain (606/1973) säännöksiä

Lisätiedot

LOHISAALIIN KIINTIÖINTIIN PERUSTUVAN KALASTUKSENSÄÄTELYJÄRJESTELMÄN SELVITYS TORNIONJOELLA JA TENOJOELLA

LOHISAALIIN KIINTIÖINTIIN PERUSTUVAN KALASTUKSENSÄÄTELYJÄRJESTELMÄN SELVITYS TORNIONJOELLA JA TENOJOELLA LOHISAALIIN KIINTIÖINTIIN PERUSTUVAN KALASTUKSENSÄÄTELYJÄRJESTELMÄN SELVITYS TORNIONJOELLA JA TENOJOELLA Esiselvitys Pekka Keränen Lapin ELY-keskus Ohjausryhmä Maa- ja metsätalousministeriö Lapin liitto

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS 239/2016 vp TENOJOEN KALASTUSSOPIMUS JA VOIMAANSAATTAMISLAKI

HALLITUKSEN ESITYS 239/2016 vp TENOJOEN KALASTUSSOPIMUS JA VOIMAANSAATTAMISLAKI Maa- ja metsätalousvaliokunta 23.11.2016 HALLITUKSEN ESITYS 239/2016 vp TENOJOEN KALASTUSSOPIMUS JA VOIMAANSAATTAMISLAKI Heidi Aliranta ja Tapio Hakaste Maa- ja metsätalousministeriö Kalastussopimuksen

Lisätiedot

7 r Yijö Mattila, Inarin Manttaalikunnan pj.

7 r Yijö Mattila, Inarin Manttaalikunnan pj. MAA- JA METSÄTALOUS MINISTERIO 06. 2013 Inarin Manttaalikunta Yrjö Mattila Haapalaaksontie 2 99800 Ivalo man 20.6.20 13 HARE MMM 922 Kalastusneuvos Eija Kirjavainen Maa- ja metsätalousministeriö Kalastus

Lisätiedot

KORVAUKSET. m Korvaukset on käsiteltävä viran puolesta m Täyden korvauksen periaate m Käypä hinta ennen lunastusta olleen tilanteen mukaan

KORVAUKSET. m Korvaukset on käsiteltävä viran puolesta m Täyden korvauksen periaate m Käypä hinta ennen lunastusta olleen tilanteen mukaan KORVAUKSET 33 Maan luovuttamisesta sekä vahingosta, haitasta tai kustannuksista, jotka tähän lakiin perustuvasta toimenpiteestä aiheutuvat kiinteistön omistajalle, tieosakkaalle tai 10 :ssä tarkoitetun

Lisätiedot

Asia Utsjoen Kirkonkylän osakaskunnan jako (kiinteistonmääritystoimitus ) Maria SofiaAikio, tilat ja 52-21,

Asia Utsjoen Kirkonkylän osakaskunnan jako (kiinteistonmääritystoimitus ) Maria SofiaAikio, tilat ja 52-21, Maanmittauslaitokselle Asia Utsjoen Kirkonkylän osakaskunnan jako (kiinteistonmääritystoimitus 2013-450798) Lausujat Esko Aikio, tilat 101-9, Maria SofiaAikio, tilat 52-13 ja 52-21, ArineNuorgam (Sårelle

Lisätiedot

KALASTUSILTA UTSJOELLA Pekka A. Keränen

KALASTUSILTA UTSJOELLA Pekka A. Keränen KALASTUSILTA UTSJOELLA 21.6.2016 Pekka A. Keränen 1. Ylä-Lapin kalastuslupa (KaL 10 1 mom) 10 Oikeus Ylä-Lapin kalastuslupaan Henkilöllä, jonka kotikuntalain (201/1994) 2 :ssä tarkoitettu kotikunta on

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO. Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878

MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO. Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Inga Kaarina Guttorm, Veahcamuotki 25:18, Veahcanjalmgieddi 25:21, Varpio 25:23, Kettu 25:24,

Lisätiedot

Aluesuunnittelupilotti kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvat alueet kartalle

Aluesuunnittelupilotti kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvat alueet kartalle Aluesuunnittelupilotti kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvat alueet kartalle Tapio Keskinen, Luke Timo Ruokonen, JY KL 13 Alueellinen lupa kaupallisen kalastuksen harjoittamiseen Kalavarojen kestävän

Lisätiedot

1. Tenojoen laaksojen ulkopuolella asuvien kalastusoikeuden haltijoiden asema

1. Tenojoen laaksojen ulkopuolella asuvien kalastusoikeuden haltijoiden asema Perustuslakivaliokunta L a u s u n t o Te n o n s o p i m u k s e s t a j a s e n v o i m a a n s a a t t a m i s l a i s t a Te n o n K i i n t e i s t ö n o m i s t a j a t R y 01.12.2016 Ve i k k o

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä

Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä Eläketurvakeskus (jäljempänä ETK) on perustettu hoitamaan yksityisten eläkelaitosten yhteisiä palvelu-, ohjaus-, rekisteröinti- ja neuvonta-asioita.

Lisätiedot

Tenojoen ja Näätämöjoen lohikannat

Tenojoen ja Näätämöjoen lohikannat Tenojoen ja Näätämöjoen lohikannat Saariselkä, 24.3.21 Eero Niemelä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Tenojoen tutkimusasema Lohemme on Barentsin kulkija kansainvälinen yhteistyö pelasti lohet 1 Tenon

Lisätiedot

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Kaupallinen kalastus

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Kaupallinen kalastus Käyttö- ja hoitosuunnitelmat Kaupallinen kalastus Malin Lönnroth KKL Turku 31.10.2018 Sisältö Kaupallinen kalastus käyttö- ja hoitosuunnitelmissa Lain asettamat vaatimukset Sijainninohjaus Soveltuvat pyydykset

Lisätiedot

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen Maa-20.2334 Korvausarviointi 15.9.2015 TkT Juhana Hiironen Päivän aikataulu 14:15 14:45 Kertausta lukutehtävän aihepiiristä 14:45 15:15 Ryhmätyö 15:15 15:40 Ryhmätöiden esittely 15:40 15:45 Seuraavaksi

Lisätiedot

Vahingonkorvausvelvollisuudelle on kolme oikeudellista perusedellytystä: vastuuperuste, syy-yhteys ja vahinko.

Vahingonkorvausvelvollisuudelle on kolme oikeudellista perusedellytystä: vastuuperuste, syy-yhteys ja vahinko. 1 OIKEUSTIETEELLINEN ASIANTUNTIJALAUSUNTO saamelaisten kulttuurisen vahingon korvaamisesta Suomen ja Norjan tekemästä Tenojoen kalastussäännöstöstä v. 1989 tehdyssä sopimuksessa (SopS 94/89) tai siihen

Lisätiedot

Kalastuslain kokonaisuudistus. Kuulemistilaisuus kalastuslain uudistamisen keskeisistä kysymyksistä Ylä-Lapissa

Kalastuslain kokonaisuudistus. Kuulemistilaisuus kalastuslain uudistamisen keskeisistä kysymyksistä Ylä-Lapissa Kuulemistilaisuus kalastuslain uudistamisen keskeisistä kysymyksistä Ylä-Lapissa 24.3.2010 Saariselän Tunturihotelli ry Jouko Ojanperä 1 Kalastuslain kokonaisuudistus Kalastuslainsäädännössä on perinteisesti

Lisätiedot

1. Haltuunottokokous (14.3.2013)

1. Haltuunottokokous (14.3.2013) Maantietoimitus 2012-428465 Seinäjoen itäinen ohikulkutie VT19 1. Haltuunottokokous (14.3.2013) 2. Näyttökokous (Tietöiden valmistuttua) 3. Loppukokous Maantietoimitus. Asialista. 1. Tiedottaminen ja kokouksen

Lisätiedot

Paikkakuntalaisten ja kiintiölupalaisten kalastus

Paikkakuntalaisten ja kiintiölupalaisten kalastus 9.6.2017 Paikkakuntalaisten ja kiintiölupalaisten kalastus Määritelmä paikallisuudesta Vakinainen asuminen Tenojoen vesistön jokilaaksoissa Kalastussäännön 2 :n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna Tenojoen

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Kalastuslain kokonaisuudistus

Kalastuslain kokonaisuudistus Kalastuslain kokonaisuudistus Kalastusneuvos Eija Kirjavainen MMM, kala- ja riistaosasto HANKKEEN TAUSTA Kalastuslain kokonaisuudistus on Matti Vanhasen IIhallituksen ohjelmassa Hallitusohjelma: Käynnistetään

Lisätiedot

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2711996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinolain 27 :n, porotalouslain 41 a :n ja luontaiselinkeinolain 46 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

TR Building Investment Research

TR Building Investment Research Uusien asuntojen kauppa Suomessa Kesäkuu 2015 Yhteystiedot: p. 040-595 3156 tuomasr@building-research.fi Data uusien asuntojen kaupasta Suomessa - myynti Asuntojen myynti - kuukausi (kesäkuu 2015) Yhtiö

Lisätiedot

1989 vp. Ulk oasiai n valiokunnalle

1989 vp. Ulk oasiai n valiokunnalle 1989 vp. EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Helsingissä 13 päivänä lokakuuta 1989 Lausunto n:o 13 Ulk oasiai n valiokunnalle Ulkoasiainvaliokunta on 16 päivänä toukokuuta 1989 päivätyllä kirjeellään pyytänyt

Lisätiedot

SELVITYS KIINTIÖÖN PERUSTUVASTA LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELYSTÄ TORNIONJOELLA. Pekka Keränen Lapin ELY-keskus

SELVITYS KIINTIÖÖN PERUSTUVASTA LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELYSTÄ TORNIONJOELLA. Pekka Keränen Lapin ELY-keskus SELVITYS KIINTIÖÖN PERUSTUVASTA LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELYSTÄ TORNIONJOELLA Pekka Keränen Lapin ELY-keskus Hankkeen ohjausryhmä Maa- ja metsätalousministeriö / jord- och skogsbruksministeriet Lapin liitto

Lisätiedot

Lunastusmenettely. 1 Ilkka Alm

Lunastusmenettely. 1 Ilkka Alm Lunastusmenettely 1 Ilkka Alm 1 Lunastuslainsäädäntö 2 Lunastuslupa ja lunastustoimitus 3 Voimajohtoalueen lunastuskorvaukset 2 Ilkka Alm Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Loppukuulustelu I 29.4.2013 Mallivastaukset Tehtävä 1 Tapauksessa tuli ensin toimittaa ositus P:n perillisten ja L:n kesken. Siinä oli puolisoiden

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Asia: Tenon kalastussopimus ja hallituksen esitys sopimuksen voimaansaattamislaista Viite: Lausuntopyyntö , MMM023:00/2011

Asia: Tenon kalastussopimus ja hallituksen esitys sopimuksen voimaansaattamislaista Viite: Lausuntopyyntö , MMM023:00/2011 LAUSUNTO 1 (6) 21.10.2016 Dnro 478/D.a.2/2016 Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00012 Valtioneuvosto kirjaamo@mmm.fi Asia: Tenon kalastussopimus ja hallituksen esitys sopimuksen voimaansaattamislaista

Lisätiedot

NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT

NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT c/o Veikko Rintamäki Liisanraitti 2 60200 Seinäjoki veikko.rintamaki@tieto-ohjaus.fi NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT Tenon kiinteistönomistajat ry esittää kunnioittavasti, että

Lisätiedot

LAUSUNTO Dnro 3/

LAUSUNTO Dnro 3/ LAUSUNTO 1.2.2016 Dnro 3/5702-2016 LAPIN TE-KESKUS ESITTÄÄ VALTIOLTA PYYDETTYNÄ LAUSUNTONA TENOJOEN KOR- VAUSLAIN (501/1991) MUKAISESSA KORVAUSTOIMITUKSESSA VETSIKON LOHKOKUN- NAN OSALTA SEURAAVAA Pyydettynä

Lisätiedot

HAKIJOIDEN VASTAUS/UTSJOEN KIRKONKYLÄN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNNAN YHTEISEN VESIALUEEN JAKOTOIMITUS

HAKIJOIDEN VASTAUS/UTSJOEN KIRKONKYLÄN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNNAN YHTEISEN VESIALUEEN JAKOTOIMITUS 1 (7) Lapin oikeusaputoimisto Utsjoen toimipaikka 29.04.2016 Maanmittauslaitokselle HAKIJOIDEN VASTAUS/UTSJOEN KIRKONKYLÄN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNNAN YHTEISEN VESIALUEEN JAKOTOIMITUS Viitteet Toimitus

Lisätiedot

Vastuuvakuutukset jätevesiurakoinnissa ja - suunnittelussa

Vastuuvakuutukset jätevesiurakoinnissa ja - suunnittelussa Vastuuvakuutukset jätevesiurakoinnissa ja - suunnittelussa UKK Instituutti 25. 3.2011Tiina Schaarschmidt- Pernaa 25.3.2011 Tiina Schaarschmidt-Pernaa Suunnittelijan ja urakoitsijan vastuu Vastuun perusteet

Lisätiedot

Lohen avomerikalastus on loppunut -nykyiset tiukat rajoitukset eivät palvele kenenkään etuja

Lohen avomerikalastus on loppunut -nykyiset tiukat rajoitukset eivät palvele kenenkään etuja Lohen avomerikalastus on loppunut -nykyiset tiukat rajoitukset eivät palvele kenenkään etuja Suomalainen ammattimainen lohenkalastus on romahtanut koko Pohjanlahdella ja loppunut Itämerellä käytännössä

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA

SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA SOVINNON EDISTÄMINEN MAAOIKEUDESSA MAAOIKEUSINSINÖÖRI JOUNI VIRTANEN ETELÄ-SAVON KÄRÄJÄOIKEUS MAANMITTAUSPÄIVÄT 28.3.2019 MAAOIKEUS Erityinen kokoonpano kahdeksassa käräjäoikeudessa Käsittelee ja ratkaisee

Lisätiedot

Kalastuslain uudistamisen keskeiset kysymykset Ylä-Lapissa

Kalastuslain uudistamisen keskeiset kysymykset Ylä-Lapissa Kalastuslain uudistamisen keskeiset kysymykset Ylä-Lapissa Mika Laakkonen, ylitarkastaja Metsähallitus, luontopalvelut Uuden kalastuslain tavoite Uuden kalastuslain 1 (lain tavoite), yksi esitetyistä luonnoksista:

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista annetun lain 7 ja :n muuttamisesta PERUSTELUT ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ annettuun lakiin

Lisätiedot

DHL KULJETUSVAKUUTUS OTA RENNOSTI. OLET HYVISSÄ KÄSISSÄ.

DHL KULJETUSVAKUUTUS OTA RENNOSTI. OLET HYVISSÄ KÄSISSÄ. DHL KULJETUSVAKUUTUS OTA RENNOSTI. OLET HYVISSÄ KÄSISSÄ. OLETKO SUOJAUTUNUT KATTAVASTI? Rahdinkuljettajilla on rajoitettu vastuu tuotteiden katoamisesta tai vahingoittumisesta kansainvälisiä kuljetuksia

Lisätiedot

Tenojoen kalastusoikeuksista sekä niihin kohdistuvien rajoitusten korvaamisesta

Tenojoen kalastusoikeuksista sekä niihin kohdistuvien rajoitusten korvaamisesta Maanmittaus 84:2 (2009) 5 Maanmittaus 84:2 (2009) Saapunut 3.8.2009 ja tarkistettuna 19.10.2009 Hyväksytty 29.10.2009 Tenojoen kalastusoikeuksista sekä niihin kohdistuvien rajoitusten korvaamisesta Anna-Katariina

Lisätiedot

Säännöstelyluvan muuttaminen

Säännöstelyluvan muuttaminen Säännöstelyluvan muuttaminen Näkökulmana Pirkanmaan keskeiset järvet Oikeudelliset edellytykset Tarvitaanko säännöstelyluvan muuttamiseen lupa? VL2:2 4 mom Lupa tarvitaan myös luvan saaneen vesitaloushankkeen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi aravalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan omistusaravalainan siirtoa kunnalle koskevaa aravalain säännöstä

Lisätiedot

Lunastustoimitus länsimetroa varten

Lunastustoimitus länsimetroa varten Lunastustoimitus länsimetroa varten Espoossa 9.7.2019 Mikael Still Maanmittauslaitos 2 Yleistä Maanalaisen tilan omistuksen on vakiintuneesti katsottu kuuluvan pintakiinteistön omistajalle Ulkopuolinen

Lisätiedot

PAIKKAKUNTALAISTEN JA KIINTIÖLUPALAISTEN KALASTUS

PAIKKAKUNTALAISTEN JA KIINTIÖLUPALAISTEN KALASTUS PAIKKAKUNTALAISTEN JA KIINTIÖLUPALAISTEN KALASTUS Määritelmä paikallisuudesta Vakinainen asuminen Tenojoen vesistön jokilaaksoissa Kalastussäännön 2 :n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna Tenojoen vesistön

Lisätiedot

Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen

Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ELY-keskus Simpelejärven kuhaseminaari 7.10.2017 Valtion alueellinen kalataloushallinto uudistui v. 2015 alusta lähtien 1.1.2020

Lisätiedot

Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja

Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja 14.11.2017 Konnevesi Juha Leppänen Projektipäällikkö, Biotalouden perusta kuntoon hanke SPV asiantuntija, Mhy Keski-Suomi Käsiteltäviä asioita Mihin sukupolvenvaihdoksella

Lisätiedot

MMM:n ajankohtaiskatsaus

MMM:n ajankohtaiskatsaus MMM:n ajankohtaiskatsaus MMM/LVO Risto Lampinen Tiedotus- ja koulutusristeily ammattikalastajille 2016 3.-4.2.2016, Turku 15.3.2016 1 Esityksen sisältö Uusi kalastuslaki ja asetus ammattikalastuksen näkökulmasta

Lisätiedot

Tenojoen lohenkalastuksen omistajat maanomistuksellinen osakkuus Suomen puolella

Tenojoen lohenkalastuksen omistajat maanomistuksellinen osakkuus Suomen puolella Tenojoen lohenkalastuksen omistajat maanomistuksellinen osakkuus Suomen puolella Tekijä: Maija Länsman Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 2012 Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lisätiedot

Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen?

Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen? Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen? Teemu Ulvi Suomen ympäristökeskus 25.3.2015 Kalliolan koulu 26.3.2015 Paimelan koulu Vesialueen omistajan oikeudet Oikeus päättää omaisuutensa käytöstä Voi

Lisätiedot

Metsän arvostuskysymykset yhteismetsän laajentuessa liittymisten kautta. Arvokäsitteitä

Metsän arvostuskysymykset yhteismetsän laajentuessa liittymisten kautta. Arvokäsitteitä Metsän arvostuskysymykset yhteismetsän laajentuessa liittymisten kautta MML 3.5.2010 Eero Autere (MH) Raito Paananen Metsävaratietoasiantuntija (MMM, LKV) 5.5.2010 1 5.5.2010 2 Arvokäsitteitä Käyttöarvo

Lisätiedot

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 Varsinaisen yhtiökokouksen 25.3.2015 antaman valtuutuksen nojalla hallitus on päättänyt antaa hallituksen nimeämille eq-konsernin avainhenkilöille yhteensä enintään 2 000 000

Lisätiedot

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema ja virkistysarvokauppa Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema- ja virkistysarvokauppa Käsitteet eivät ole vakiintuneet Tapio: Metsämaiseman vuokraus MTK: Virkistysarvokauppa Metla: Maisema- ja

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta

NURMIJÄRVEN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta NURMIJÄRVEN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI SoTe-lautakunta 15.11.2016 76 valmistelu päätöksenteko sitoutuminen 15.12.2015 toteutuman arviointi 2016 15.12.2015 toteutuman arviointi

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA. Valtiosihteeri Risto Artjoki Osastopäällikkö Juha Ojala Kalastusneuvos Eija Kirjavainen

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA. Valtiosihteeri Risto Artjoki Osastopäällikkö Juha Ojala Kalastusneuvos Eija Kirjavainen UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ Valtiosihteeri Risto Artjoki Osastopäällikkö Juha Ojala Kalastusneuvos Eija Kirjavainen Hankkeen tausta Voimassa oleva

Lisätiedot

4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä

4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä TEKNINEN: 805 /2013 1 4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä asiassa Rovaniemen kaupungin teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kyläniemen osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kyläniemen osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kyläniemen osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 5 2.1 Solmuvälirajoitus... 5 2.2 Rauhoitusalue... 5 3. LÄHTEET...

Lisätiedot

Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä

Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä Matti Kotakorpi Vesiensuojelusuunnittelija LSYP Keskustelutilaisuus Paimelan koulu 18.9.2014 Esityksen sisältö Osakaskunnan ja kalastusalueen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN SOSIAALI - JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta

NURMIJÄRVEN SOSIAALI - JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta NURMIJÄRVEN SOSIAALI - JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI SoTe-lautakunta 15.11.2016 76 val mistelu päätök senteko sitoutuminen 15.12.2015 toteutuman arviointi 15.12.2015 toteutuman 15.12.2015

Lisätiedot

UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA HOITOKUNTA POYTAKIRJA

UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA HOITOKUNTA POYTAKIRJA UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA HOITOKUNTA POYTAKIRJA Paikka: Pub Rastigaisa Aika: 20.02.2015 klo 16:00-17:40 Lasna: Mika Aikio, puheenjohtaja Maria Sofia Aikio, Niilo Heikki Aikio,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (5) Terveyslautakunta Tja/5 18.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (5) Terveyslautakunta Tja/5 18.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (5) 306 Vahingonkorvausvaatimus HEL 2012-014354 T 03 01 00 Päätös päätti, että As Oy Helsingin Professorin aukiolle korvataan kotihoidon hallinnasta kadonneen avaimen

Lisätiedot

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva 11.11.2015, Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies leena.penttinen@mtk.fi Kaavoituksesta Päätösvalta ja vastuu kunnan maankäytöstä ja

Lisätiedot

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten?

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4. Tuntuipa hyvältä -2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Toimivaltuudet mikä muuttuu? Myyjän varastoa ei saa tarkastaa Velvollisuus hävittää laittomia

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2010 1 329 VAHINGONKORVAUSVAATIMUS Terke 2010-2214 Esityslistan asia TJA/15 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun henkilön (jäljempänä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 17.8.2010

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 17.8.2010 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 247 OIKAISUVAATIMUS VAHINGONKORVAUSPÄÄTÖKSESTÄ Terke 2010-884 Esityslistan asia TJA/29 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun henkilön

Lisätiedot

lunastustoimitus Rautarouva

lunastustoimitus Rautarouva Voimajohtoalueen lunastustoimitus Rautarouva 07.06.2017 08.06.2017 Hausjärven kunta, Riihimäen kaupunki, Janakkalan kunta, Hämeenlinnan kaupunki, Lopen kunta, Tammelan kunta, Forssan kaupunki Voimajohtoalueen

Lisätiedot

LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELY TÄYSREMONTIN TARPEESSA? Jyrki Oikarinen, toiminnanjohtaja, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry

LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELY TÄYSREMONTIN TARPEESSA? Jyrki Oikarinen, toiminnanjohtaja, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry LOHEN KALASTUKSEN SÄÄTELY TÄYSREMONTIN TARPEESSA? Jyrki Oikarinen, toiminnanjohtaja, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry Maamme lohipolitiikkaa on leimannut viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana

Lisätiedot

Rantaraittilunastuksista uusia oikeustapauksia

Rantaraittilunastuksista uusia oikeustapauksia Rantaraittilunastuksista uusia oikeustapauksia Maanmittauspäivät 22.3.2018 Helsinki Mikael Still Maanmittauslaitos 2 Rantaraittilunastusten oikeudellinen peruste MRL:n mukainen lunastus Rantaraitit toteutetaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2019 1 (5) 34 Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja lakipalveluiden hallintopäällikön vahingonkorvauspäätöksestä 18.5.2018 (13 ) (Tapulikaupunki) HEL

Lisätiedot

Lohenkalastus Tenojoen sivuvesissä

Lohenkalastus Tenojoen sivuvesissä Lohenkalastus Tenojoen sivuvesissä Maija Länsman ja Eero Niemelä RIISTA- JA KALATALOUS SELVITYKSIÄ 2/2010 RIISTA- JA KALATALOUS SELVITYKSIÄ 2/2010 Lohenkalastus Tenojoen sivuvesissä Maija Länsman ja Eero

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho

Varsinais-Suomen ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho Varsinais-Suomen ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho Kalastuslakityöryhmän keskeisiä lähtökohtia: Miten turvata kalavarojen hyödyntämismahdollisuudet tulevaisuudessa? Miten

Lisätiedot

Laki. Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta. Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus

Laki. Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta. Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus Laki Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus Tässä laissa säädetään Euroopan hybridiuhkien torjunnan

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Jänhiälän vesialueiden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Jänhiälän vesialueiden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Jänhiälän vesialueiden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 4 2.1 Solmuvälirajoitus... 4 3. LÄHTEET... 4

Lisätiedot

Kunnalle lahjoitetut kiinteistöt ja niiden käyttö

Kunnalle lahjoitetut kiinteistöt ja niiden käyttö Kunnalle lahjoitetut kiinteistöt ja niiden käyttö Kunnalle kiinteistön lahjoittamiseen sovellettava säännöstö Maakaaren (540/1995) 4. luvun 2 :n mukaisesti kiinteistön lahjaa koskevat soveltuvin osin kiinteistön

Lisätiedot

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa?

Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? Mitä on hyvä hallintomenettely lastensuojeluasioissa? 1. Huostaanottohakemus Hyvä hallintomenettely hyvä hallintolainkäyttömenettely 2. Tuomioistuimen lupa lapsen tutkimiseen Riitta Eskola Hallinto-oikeustuomari,

Lisätiedot

Länsman, Maija: Lohenkalastus Vetsikon lohkokunnassa Tenon korvauslain näkökulmasta. RKTL:n työraportteja 42/2014, s. 9. 2

Länsman, Maija: Lohenkalastus Vetsikon lohkokunnassa Tenon korvauslain näkökulmasta. RKTL:n työraportteja 42/2014, s. 9. 2 Veahčaknjárgan osakaskunta, pj. OTM Anne Nuorgam Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 239/2016 vp eduskunnalle kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laeiksi

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI. Rahaston varoista korvataan tai sen varoilla katetaan: Rahastosta voidaan korvata tai sen varoilla kattaa:

IMATRAN KAUPUNKI. Rahaston varoista korvataan tai sen varoilla katetaan: Rahastosta voidaan korvata tai sen varoilla kattaa: 1 VAHINKO- JA VASTUURAHASTON SÄÄNNÖT Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 18.3.2019 Voimassa 18.3.2019 1 VAHINKO- JA VASTUURAHASTON TARKOITUS JA KÄYTTÖ Vahinkorahaston perustamisen ja ylläpitämisen tarkoituksena

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kattelussaaren osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kattelussaaren osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kattelussaaren osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 5 2.1 Solmuvälirajoitus... 5 2.2 Rauhoitusalue... 5

Lisätiedot

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus 98 27.02.2017 Muutoksenhaun tarpeen arviointi maaoikeuden tuomioon UPM-Kymmene Oyj:n ja Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n välisessä korvausasiassa sekä asian käsittelyn päättäminen sovintosopimuksella

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.6.2011 Taltionumero 1495 Diaarinumero 64/3/11 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Tarjouspyyntö ja hankintapäätös

Lisätiedot

Perinnöstä ja sen verotuksesta. Kokkolan Seudun Arvopaperisäästäjät ry 2.9.2010 Asianajaja, varatuomari, Mika Talviaro

Perinnöstä ja sen verotuksesta. Kokkolan Seudun Arvopaperisäästäjät ry 2.9.2010 Asianajaja, varatuomari, Mika Talviaro Perinnöstä ja sen verotuksesta Kokkolan Seudun Arvopaperisäästäjät ry 2.9.2010 Asianajaja, varatuomari, Mika Talviaro Illan aiheita Perintöverosuunnittelu Verottomat lahjat Kesämökin lahjoitus Testamentti

Lisätiedot

TENON VESISTÖN LOHIKANTOJEN TILA Lohikantakohtainen arviointi Tutkimus- ja seurantatiedon kerääminen. Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskus

TENON VESISTÖN LOHIKANTOJEN TILA Lohikantakohtainen arviointi Tutkimus- ja seurantatiedon kerääminen. Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskus TENON VESISTÖN LOHIKANTOJEN TILA Lohikantakohtainen arviointi Tutkimus- ja seurantatiedon kerääminen Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskus DEATNU TENO TANA 16 386 m 2 vesistöalue >1200 km lohen nousualuetta

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kolin osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kolin osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kolin osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 4 3. LÄHTEET... 5 4. LIITTEET... 6 2 Arvoisa vastaanottaja, Saimaan

Lisätiedot