Kalakorvaustoimitus. Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kalakorvaustoimitus. Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste"

Transkriptio

1 Kalakorvaustoimitus Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste

2 Laki 501/1991 Laki Tenojoen kalastussääntöä koskevan sopimuksen ja kalastussäännön eräiden määräysten aiheuttamien menetysten korvaamisesta. Lain soveltamisala: Seuraavista Norjan kanssa tehdyistä sopimuksista Tenojoen kalastussäännöstä johtuvat menetykset: - v sopimus (SopS 94/1989) (1 1 mom), - v sopimus (SopS 48/1972) ja sen muutokset vuosina 1979 ja 1982 (SopS 20/1979 ja 66 /1982) (1 2 mom).

3 Laki 501/1991 Korvausta suoritetaan, jos kalastussäännöllä estetään tai huomattavasti rajoitetaan kalastusoikeuden haltijaa käyttämästä hänelle kuuluvaa kalastusoikeuden käyttömahdollisuutta. (1 1 mom) Menetyksestä suoritetaan täysi korvaus.(1 1 mom) Korvausta ei kuitenkaan suoriteta pyydysten rakennetta, käyttöaikaa tai käyttötapaa koskevista rajoituksista, jos kalastusoikeuden haltija voi tai on voinut rajoituksesta huolimatta käyttää omaisuuttaan normaalilla, kohtuullisella ja järkevällä tavalla (1 3 mom)

4 Laki 501/1991 Korvaus suoritetaan valtion varoista.(2 ) Korvausvelvollisuus ja korvauksen ja korvauksen määrä ratkaistaan toimituksessa, johon sovelletaan lunastuslakia (603/1977) (2 ) Toimituksessa ei lunasteta mitään, vaan kyse on ainoastaan korvauksen määräämisestä lunastuslain mukaisessa menettelyssä. Toimitusmääräys annettava 6 kuukauden kuluessa tämän lain voimaantulosta ( ) tai Aluetta koskevan vesipiirirajankäyntitoimituksen lainvoimaiseksi tulosta (Utsjoen vesipiirirajankäynti rekisteröity ). (2 ) Toimitusmääräys maanmittausjohtaja Arvo Vitikaiselle ja siirto Esko Rantakivelle.

5 Miksi vasta nyt? Alkuperäinen koko lakia koskeva toimitus on jaettu osiin lunastuslain 20 :n perusteella. Vetsikon toimitus on aloitettu jo vuonna 2001, mutta se keskeytettiin, koska korvauksia ei voida määrätä ennen kuin kaikki erityisperusteiset kalastusoikeudet (erityiset etuudet) myös oman lohkokunnan alueella ovat selvitettyjä ja ovat lainvoimaisia. Samasta syystä ei myöskään Nuorgamin, Kirkonkylän ja Outakosken kalakorvaustoimituksia ole vielä pidetty. Vetsikon oman lohkokunnan alueella lohipatoja koskeva päätös on lainvoimainen ja näiltä osin korvaustoimitus on tarkoitus lopettaa vuosina 2017 tai Verkko-, kulkutus- ja nuottapaikkojen osalta kalakorvaukset voidaan määrätä vasta, kun nämä ja niiden osakasluettelot on vahvistettu.

6 Vesipiirirajankäynti ja osakasluettelot Utsjoen vesipiirirajankäynti, jossa vahvistettiin talojen erityiset etuudet, rekisteröitiin KKO:n tuomion jälkeen. Ns. kalakorvauslain voimaantulosta kulunut tällöin 6 vuotta. Vesipiirirajankäynnissä selvitettiin, millä kokonaisella talolla tai taloilla oli erityisiä etuuksia, mutta ei selvitetty, miten erityinen etuus jakaantuu talojen ja tilojen välillä. Näitä koskeva pilottitoimitus aloitettiin ja lopetettiin KKO kumosi toimituksen muotovirheen takia (hakijoina osakaskunnat, eivätkä yksittäiset tilat). Kumoamisen perusteluissa KKO otti alustavasti kantaa jakaantumisperusteisiin: Jos samassa kohteessa useita taloja, kunkin talon osalta määrätään osuusluvut erikseen, mutta talojen suhdetta ei määrättäisi (?).

7 Vesipiirirajankäynti ja osakasluettelot Toinen erityisten etuuksien osakasluettelotoimitus lopetettiin ja siitä saatiin KKO:n tuomio Tästä tuomiosta saatiin perusteet talojen ja tilojen osuuksien määräytymissuhteille, jolloin tehtiin ja vahvistettiin vesipiirirajankäynnissä vahvistettujen erityisten etuuksien osakasluettelot lohkokunnittain. Näistäkin osaan vielä haettiin valituslupaa KKO:ssa. Viimeinen näistä rekisteröitiin Em. tuomiossa KKO muutti tai tarkensi jakaantumisperusteita: Samasta kohteesta voidaan tehdä yksi yhteinen osakasluettelo, jolloin eri talojen tilat ovat samassa luettelossa. Kalakorvauslain voimaantulosta KKO:n erityisten etuuksien jakaantumisperusteista saatuun tuomioon oli kulunut aikaa 15 vuotta.

8 Oman lohkokunnan alueella olevat erityisperusteiset kalastusoikeudet (erityiset etuudet) Vesipiirirajankäyntitoimituksessa oli selvitetty vain ne erityiset etuudet, jotka kohdistuivat oman lohkokunnan ulkopuolisiin vesialueisiin. Pääsääntöisesti oman lohkokunnan (kylän) aluetta kalastetaan lohkokunnan osakkuuden perusteella, mutta Ylä-Lapissa on katsottu voivan olla erityisiä etuuksia myös oman lohkokunnan alueella. Näitä koskeva toimitus aloitettiin , mutta tämä jäi odottamaan ratkaisua, miten osakkuudet jakaantuvat talojen ja tilojen välillä. Nämä perusteet saatiin em. KKO:n tuomiosta Toimitus on laajuudeltaan vesipiirirajankäyntiä vastaava, koska siinä piti selvittää ja vahvistaa talokirjojen ja ylimuistoisen nautinnan perusteella erityiset etuudet ja sen lisäksi tehdä ja vahvistaa niistä myös osakasluettelot. Toimitukset tehtiin lohkokunnittain (Utsjoella 4 lohkokuntaa). Vetsikon lohkokunnan toimitus on lopetettu , Nuorgam , Kirkonkylä ja Outakoski Kaikista neljästä toimituksesta valitettiin maaoikeuteen ja ensimmäinen ratkaisu saatiin maaoikeudesta

9 Oman lohkokunnan alueella olevat erityiset etuudet Toimitusmiehet olivat toimituksissa katsoneet, että oman lohkokunnan alueella kalastaminen perustuu pääsääntöisesti lohkokunnan osakkuuteen ja katsoivat, että ainoastaan lohipadot on sellainen kalastusmuoto, joka on talokohtainen ja voidaan vahvistaa erityiseksi etuudeksi talolle talokirjojen tai ylimuistoisen nautinnan perusteella. Maaoikeus kuitenkin Vetsikon lohkokuntaa koskevassa tuomiossaan katsoi, että patojen lisäksi kaikki nykyiset kalastusmuodot eli verkko-, kulkutus- ja nuottakalastus voivat olla erityisiä etuuksia oman lohkokunnan alueella. (Vapa- ja viehekalastusta ei MO käsitellyt, koska sitä ei ollut vaadittu valituksessa MO:een, kylläkin vasta MO:ssa).

10 Oman lohkokunnan alueella olevat erityiset etuudet MO palautti Vetsikon toimituksen uuteen käsittelyyn, jossa tulee selvittää ja ratkaista, onko valittajien tiloilla erityiseen etuuteen perustuvia verkko-, kulkutus- tai nuottakalastusoikeuksia oman lohkokunnan alueella. Koska myös muut lohkokunnat (Nuorgam, Kirkonkylä ja Outakoski) on tehty samalla sabluunalla, myös ne oletettavasti palautetaan MO:sta uuteen käsittelyyn. MO:n tuomiosta haettiin valituslupaa KKO:sta, mutta valituslupaa ei myönnetty päätöksellä Koska MO palautti toimituksen vain valittajien osalta, MML esitti toimituksen purkua, jotta uusi käsittely voidaan tehdä verkko-, kulkutus- ja nuottakalastuksen osalta kaikkien eikä vain valittajien tilojen osalta.

11 Oman lohkokunnan alueella olevat erityiset etuudet MO:n tuomio MO:n tuomion haasteeksi muodostui, että uusi käsittely voitiin tehdä vain valittajien tilojen osalta. Kuitenkin erityiset etuudet ovat talokohtaisia ja voidaan vahvistaa talolle talokirjojen tai ylimuistoisen nautinnan perusteella. Uudessa käsittelyssä vahvistettavista verkko- ym kalastuspaikoista jäävät pois kaikki muut paitsi valittajien tilat, vaikka niillä saantokirjojen perusteella olisi osuus erityisiin etuuksiin. Näiden tilojen omistajat ovat tyytyneet toimitusmiesten päätöksiin ja ovat siinä uskossa, että kalastaminen voi näissä paikoissa jatkua osakkuuteen perustuen. Mikäli valittajien tiloille vahvistetaan näihin paikkoihin erityinen etuus, he voivat kieltää muiden kalastuksen. Em. syystä oli tärkeää, että toimitus puretaan KKO:ssa niiltä osin kuin toimituksissa on hylätty verkko-, kulkutus- ja nuottakalastusoikeuksien vahvistaminen. MML esitti KKO:lle toimituksen purkua, jotta uusi käsittely voidaan tehdä verkko-, kulkutus- ja nuottakalastuksen osalta kaikkien talojen eikä vain valittajien tilojen osalta. KKO purki toimituksen päätöksellä verkko-, kulkutus- ja nuottakalastuksen osalta, joten näiden käsittely voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä kaikkien tilojen osalta. Koska sama toimitusinsinööri on todennäköisesti jäävi tekemään uudelleen käsittelyn, niin uudeksi toimitusinsinööriksi on määrätty Pasi Rinne. Vetsikon uusi käsittely aloitetaan tänä vuonna.

12

13 1989 Tenon säännön rajoituksia kalastustavat Jokilaaksossa asuvien sallitut pyydykset (3 ): Lohenpyynnissä Potku- ja mertapato Seisova verkko Kulkutusverkko Nuotta sekä Vapa ja viehe Muiden kalalajien pyynnissä Seisova pohjaverkko Vapa ja viehe Nuotta Inarijoen järvilaajentumissa Matinkönkään yläpuolella Kaikki muut pyydykset ja kalastustavat mukaan harrilauta on kielletty

14 1989 Tenon säännön rajoituksia - kalastustavat Muut kuin Tenojoen vesisistön jokilaaksossa vakinaisesti asuvat saavat kalastaa vain vavalla ja vieheellä paitsi perintönä suoraan vakinaiselta asukkaalta kiinteistön saaneet saavat käyttää potku- ja mertapatoa, kulkutusverkkoa sekä käyttää seisovaa verkkoa ja nuottaa(3 )

15 1989 Tenon säännön rajoituksia - rauhoitusajat Vuosirauhoitus (4 ) Kaikkien kalalajien pyynti on sallittu tietyin poikkeuksin Poikkeuksia: Seisovaa verkkoa saa käyttää muun kalan kuin lohen pyyntiin ja , Inarin- ja Skietshamjoessa kuitenkin Kulkuttaminen sallittu Lohinuotan veto sallittu ainoastaan hyväksytyissä ja merkityissä nuottapaikoissa Levajoen suun yläpuolella (eteläpuolella)

16 1989 Tenon säännön rajoituksia - rauhoitusajat Viikkorauhoitus (5 ) Kaikki kalalajit on rauhoitettu muilla pyyntivälineillä kuin vavalla ja vieheellä tapahtuvalta kalastukselta torstaista klo 19 maanantaihin klo 19. Kaikki kalalajit ovat rauhoitettuja vavalla ja vieheellä tapahtuvalta pyynniltä sunnuntaista klo 19 maanantaihin klo19.

17 1989 Tenon säännön rajoituksia pyydysten lukumäärä Minkään tilan osalta ei saa käyttää lohen pyynnissä samanaikaisesti useampaa kuin kahta patoa tai kahta seisovaa verkkoa tai yhtä kumpaakin (11 3 mom.) Patoa saa käyttää vain lailliseen perusteeseen nojautuvissa patopaikoissa (11 2 mom.) Saman tilan osalta saa käyttää samanaikaisesti vain yhtä kulkutusverkkoa (11 4 mom.) Saman tilan osalta saa käyttää muiden kalalajien kuin lohen pyynnissä samanaikaisesti enintään viittä seisovaa verkkoa (11 5mom.)

18 1989 Tenon säännön rajoituksia Syväväylä ja pyydysten väliset etäisyydet sekä kielletyt alueet Padon tai seisovan verkon mikään osa ei saa ulottua syväväylän keskilinja yli. Vähintään ¼ uoman leveydestä tulee olla vapaa Samalla puolella jokea olevat padot eivät miltään osin saa olla 120 m lähempänä toisiaan. Seisova verkko ja pato tai kaksi seisovaa verkkoa eivät saa miltään osin olla 60 m lähempänä toisiaan. Sellaisen sivujoen kohdalla, johon lohi nousee, ei pääjoessa sivujoen puolella syväväylään saa asettaa kudottuja pyydyksiä sivujoen alapuolella 200 m lähemmäksi sivujoen ja pääjoen välistä rajaa (19 )

19 Tärkeimmät muutokset V Määriteltiin paikat, joista kalastus rannalta uistimella on sallittu V Pidennettiin viikkorauhoitus kolmesta neljään vuorokauteen Määrättiin vapa- ja viehekalastukseen 1 vrk:n viikkorauhoitus Kulkutusaikaa lyhennettiin Patoverkon pituutta rajoitettiin Sellaisen veneen käyttö kalastukseen kiellettiin, joka ei kuulu kalastusalueella vakinaisesti asuvalle henkilölle

20 Tärkeimmät muutokset V Rajoitettiin kalastusta sivujokien suun kohdalla V Määräykset kalatautien leviämisen estämiseksi Samanaikaisesti käytettävien kulkutusverkkojen lukumäärä rajoitettiin tilaa kohti yhteen Tarkennukset kalastusvälineiden rakenteen ja käytön osalta

Vetsikon kalakorvaustoimitus

Vetsikon kalakorvaustoimitus Vetsikon kalakorvaustoimitus Tenon kalakorvauslaki (laki 501/91) jos Norjan kanssa Tenojoen kalastussäännöstä v. 1989 tehdyssä sopimuksessa (SopS 94/89) tai siihen liittyvässä kalastussäännössä oleva määräys

Lisätiedot

Paikkakuntalaisten ja kiintiölupalaisten kalastus

Paikkakuntalaisten ja kiintiölupalaisten kalastus 9.6.2017 Paikkakuntalaisten ja kiintiölupalaisten kalastus Määritelmä paikallisuudesta Vakinainen asuminen Tenojoen vesistön jokilaaksoissa Kalastussäännön 2 :n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna Tenojoen

Lisätiedot

Professori Juha Karhu on todennut asiantuntijalausunnossaan:

Professori Juha Karhu on todennut asiantuntijalausunnossaan: MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Inga Kaarina Guttorm, Veahcamuotki

Lisätiedot

KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA

KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSEN KORVAUSPERUSTESUUNNITELMASTA Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Silja Nuorgam, Jokela 1 25:1,

Lisätiedot

PAIKKAKUNTALAISTEN JA KIINTIÖLUPALAISTEN KALASTUS

PAIKKAKUNTALAISTEN JA KIINTIÖLUPALAISTEN KALASTUS PAIKKAKUNTALAISTEN JA KIINTIÖLUPALAISTEN KALASTUS Määritelmä paikallisuudesta Vakinainen asuminen Tenojoen vesistön jokilaaksoissa Kalastussäännön 2 :n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna Tenojoen vesistön

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain (379/2015) ja kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Kalastussääntöjä ja lupien hinnat otteita tulevasta Tenoinfo esitteestä

Kalastussääntöjä ja lupien hinnat otteita tulevasta Tenoinfo esitteestä Kalastussääntöjä ja lupien hinnat otteita tulevasta Tenoinfo 2017 -esitteestä III Ulkopaikkakuntalaisten kalastussääntöjä Tenojoessa Tenojoen rajajokiosuudella on voimassa vuonna 2017 Suomen ja Norjan

Lisätiedot

Tenojoen vesistön kalastussääntö

Tenojoen vesistön kalastussääntö LIITE 2 Tenojoen vesistön kalastussääntö 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisalue Tämä kalastussääntö on olennainen osa Suomen ja Norjan välistä sopimusta kalastuksesta Tenojoen vesistössä. Kalastussäännön

Lisätiedot

Tenojoen vesistön kalastussääntö

Tenojoen vesistön kalastussääntö LIITE 2 Tenojoen vesistön kalastussääntö 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisalue Tämä kalastussääntö on olennainen osa Suomen ja Norjan välistä sopimusta kalastuksesta Tenojoen vesistössä. Kalastussäännön

Lisätiedot

Lausunto Tenon sopimuksen voimaansaattamislain HE:stä (239/2016 vp)

Lausunto Tenon sopimuksen voimaansaattamislain HE:stä (239/2016 vp) Lausunto Tenon sopimuksen voimaansaattamislain HE:stä (239/2016 vp) Nuorgamin osakaskunta Outakosken osakaskunta Utsjoen kirkonkylän yhteisen veden osakaskunta Veahčaknjárgan osakaskunta Utsjoen kalastusalue

Lisätiedot

42/2017 LIITE 1 VEDLEGG 1

42/2017 LIITE 1 VEDLEGG 1 LIITE 1 VEDLEGG 1 19 LIITE 2 Tenojoen vesistön kalastussääntö 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisalue Tämä kalastussääntö on olennainen osa Suomen ja Norjan välistä sopimusta kalastuksesta Tenojoen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain (379/2015) sekä kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn

Lisätiedot

LAPIN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA KÄYTE- TYISTÄ KORVAUSPERUSTEISTA

LAPIN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA KÄYTE- TYISTÄ KORVAUSPERUSTEISTA LAUSUNTO 31.1.2017 Maanmittauslaitos Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Ivalon palvelupiste Kaamostie 6 99800 Ivalo LAPIN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO VETSIKON KALAKORVAUSTOIMITUKSESSA KÄYTE- TYISTÄ KORVAUSPERUSTEISTA

Lisätiedot

Tenojoen kalastusoikeuksista sekä niihin kohdistuvien rajoitusten korvaamisesta

Tenojoen kalastusoikeuksista sekä niihin kohdistuvien rajoitusten korvaamisesta Maanmittaus 84:2 (2009) 5 Maanmittaus 84:2 (2009) Saapunut 3.8.2009 ja tarkistettuna 19.10.2009 Hyväksytty 29.10.2009 Tenojoen kalastusoikeuksista sekä niihin kohdistuvien rajoitusten korvaamisesta Anna-Katariina

Lisätiedot

UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA HOITOKUNTA POYTAKIRJA

UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA HOITOKUNTA POYTAKIRJA UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA HOITOKUNTA POYTAKIRJA Paikka: Pub Rastigaisa Aika: 20.02.2015 klo 16:00-17:40 Lasna: Mika Aikio, puheenjohtaja Maria Sofia Aikio, Niilo Heikki Aikio,

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO. Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878

MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO. Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 MAANMITTAUSLAITOKSELLE KANNANOTTO Kohde Vetsikon kalakorvaustoimitus nro 2001-827878 Selvityksen esittäjät: 1. Silja Nuorgam, Jokela 1 25:1, Jokela II 25:6, Tievva 23:32, Vuolit Nuorri 23:43 2. Niilo Nuorgam,

Lisätiedot

1. Yhteenveto keskeisistä seikoista Tenon korvauslakitoimituksessa

1. Yhteenveto keskeisistä seikoista Tenon korvauslakitoimituksessa Sivu 1 / 7 Tenon kiinteistönomistajat ry c/o Veikko Rintamäki Toimitusinsinööri Esko Rantakivi Maanmittauslaitos Ivalo Sähköposti: esko.rantakivi@maanmittauslaitos.fi ASIA: MAANMITTAUSTOIMITUS, TENON KORVAUSTOIMITUS

Lisätiedot

Kalastussääntöjä ja lupien hinnat 2019

Kalastussääntöjä ja lupien hinnat 2019 Kalastussääntöjä ja lupien hinnat 2019 Ulkopaikkakuntalaisten kalastussääntöjä Tenojoessa Tenojoen rajajokiosuudella on voimassa vuonna 2017 Suomen ja Norjan välillä tehty sopimus Tenon kalastuksesta ja

Lisätiedot

NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT. 1. Yhteenveto neuvoteltavien Tenojoen kalastusjärjestelyjen keskeisistä seikoista

NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT. 1. Yhteenveto neuvoteltavien Tenojoen kalastusjärjestelyjen keskeisistä seikoista Sivu 1 / 6 Tenon kiinteistönomistajat ry c/o Veikko Rintamäki Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Sähköposti: kirjaamo@mmm.fi NORJAN KANSSA KÄYTÄVÄT TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT

Lisätiedot

Asia Utsjoen Kirkonkylän osakaskunnan jako (kiinteistonmääritystoimitus ) Maria SofiaAikio, tilat ja 52-21,

Asia Utsjoen Kirkonkylän osakaskunnan jako (kiinteistonmääritystoimitus ) Maria SofiaAikio, tilat ja 52-21, Maanmittauslaitokselle Asia Utsjoen Kirkonkylän osakaskunnan jako (kiinteistonmääritystoimitus 2013-450798) Lausujat Esko Aikio, tilat 101-9, Maria SofiaAikio, tilat 52-13 ja 52-21, ArineNuorgam (Sårelle

Lisätiedot

7 r Yijö Mattila, Inarin Manttaalikunnan pj.

7 r Yijö Mattila, Inarin Manttaalikunnan pj. MAA- JA METSÄTALOUS MINISTERIO 06. 2013 Inarin Manttaalikunta Yrjö Mattila Haapalaaksontie 2 99800 Ivalo man 20.6.20 13 HARE MMM 922 Kalastusneuvos Eija Kirjavainen Maa- ja metsätalousministeriö Kalastus

Lisätiedot

Toimitusmiehet ovat varanneet asianosaisille mahdollisuuden kirjallisiin kannanottoihin 31.12.2015 asti.

Toimitusmiehet ovat varanneet asianosaisille mahdollisuuden kirjallisiin kannanottoihin 31.12.2015 asti. Veikko Rintamäki Seinäjoki Sähköposti: veikko.rintamaki@trailander.com Esko Rantakivi, toimitusinsinööri Maanmittauslaitos Ivalon palvelupiste Kaamostie 6, 99800 Ivalo gsm: +358 400 366641 email: esko.rantakivi@maanmittauslaitos.fi

Lisätiedot

Kalastuslain kokonaisuudistus. Kuulemistilaisuus kalastuslain uudistamisen keskeisistä kysymyksistä Ylä-Lapissa

Kalastuslain kokonaisuudistus. Kuulemistilaisuus kalastuslain uudistamisen keskeisistä kysymyksistä Ylä-Lapissa Kalastuslain kokonaisuudistus Kuulemistilaisuus kalastuslain uudistamisen keskeisistä kysymyksistä Ylä-Lapissa 24.3.2010 Saariselkä Lapin Vapaa-ajankalastajat ry Jorma Kaaretkoski Viehekalastus Uuteen

Lisätiedot

1989 vp. Ulk oasiai n valiokunnalle

1989 vp. Ulk oasiai n valiokunnalle 1989 vp. EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Helsingissä 13 päivänä lokakuuta 1989 Lausunto n:o 13 Ulk oasiai n valiokunnalle Ulkoasiainvaliokunta on 16 päivänä toukokuuta 1989 päivätyllä kirjeellään pyytänyt

Lisätiedot

Länsman, Maija: Lohenkalastus Vetsikon lohkokunnassa Tenon korvauslain näkökulmasta. RKTL:n työraportteja 42/2014, s. 9. 2

Länsman, Maija: Lohenkalastus Vetsikon lohkokunnassa Tenon korvauslain näkökulmasta. RKTL:n työraportteja 42/2014, s. 9. 2 Veahčaknjárgan osakaskunta, pj. OTM Anne Nuorgam Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 239/2016 vp eduskunnalle kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laeiksi

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA)

Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA) Annettu Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta 2008 Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA) lohenkalastuksen rajoituksista Pohjanlahdella ja Simojoessa Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty maa-

Lisätiedot

Laki. Voimaansaattaminen

Laki. Voimaansaattaminen Laki kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja soveltamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Voimaansaattaminen

Lisätiedot

Meillä syöty lohi on lähes aina Norjassa kasvatettua kassilohta. Kassilohi on auttanut Itämeren lohikantojen elpymistä

Meillä syöty lohi on lähes aina Norjassa kasvatettua kassilohta. Kassilohi on auttanut Itämeren lohikantojen elpymistä Rovaniemi Meillä syöty lohi on lähes aina Norjassa kasvatettua kassilohta Kassilohi on auttanut Itämeren lohikantojen elpymistä Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä on koonnut yhteen tutkituntiedon

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö on lausuntopyynnössään pyytänyt erityisesti näkemyksiä seuraavista seikoista:

Maa- ja metsätalousministeriö on lausuntopyynnössään pyytänyt erityisesti näkemyksiä seuraavista seikoista: LAUSUNTO 1 (5) 10.10.2011 Dnro 497/D.a.2/2011 Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 Valtioneuvosto Viite: Suomen ja Norjan välillä Tenojoen kalastuspiirin yhteisestä kalastussäännöstä tehty sopimus

Lisätiedot

Suomen ja Norjan välinen sopimus kalastuksesta Tenojoen vesistössä

Suomen ja Norjan välinen sopimus kalastuksesta Tenojoen vesistössä Suomen ja Norjan välinen sopimus kalastuksesta Tenojoen vesistössä Suomen tasavallan hallitus ja Norjan kuningaskunnan hallitus, jäljempänä osapuolet, jotka haluavat korvata Suomen tasavallan ja Norjan

Lisätiedot

Tenon sopimus 2016 EDUSKUNNAN MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA TENON KIINTEISTÖNOMISTAJAT RY /11 1

Tenon sopimus 2016 EDUSKUNNAN MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA TENON KIINTEISTÖNOMISTAJAT RY /11 1 Tenon sopimus 2016 EDUSKUNNAN MAA- JA METSÄTALOUSVALIOKUNTA KUULEMINEN: TENON KIINTEISTÖNOMISTA JAT RY VEIKKO RINTAMÄKI, DI, PUHEENJOHTA JA 29.11.2016 TENON KIINTEISTÖNOMISTAJAT RY. 2016 /11 1 Uusi Tenon

Lisätiedot

1. Tenojoen laaksojen ulkopuolella asuvien kalastusoikeuden haltijoiden asema

1. Tenojoen laaksojen ulkopuolella asuvien kalastusoikeuden haltijoiden asema Perustuslakivaliokunta L a u s u n t o Te n o n s o p i m u k s e s t a j a s e n v o i m a a n s a a t t a m i s l a i s t a Te n o n K i i n t e i s t ö n o m i s t a j a t R y 01.12.2016 Ve i k k o

Lisätiedot

Katsaus Suomen kalastuslakiin ja asetukseen sekä yhteisaluelakiin

Katsaus Suomen kalastuslakiin ja asetukseen sekä yhteisaluelakiin Katsaus Suomen kalastuslakiin ja asetukseen sekä yhteisaluelakiin 1 Vuoden 1983 alussa otettiin käyttöön uudistettu kalastuslaki luotiin paikallistasolle kalastusaluejärjestelmä Yhteisaluelain, kalastuslain

Lisätiedot

Uuden kalastuslainsäädännön jalkauttaminen

Uuden kalastuslainsäädännön jalkauttaminen Uuden kalastuslainsäädännön jalkauttaminen Toiminnanjohtaja Markku Myllylä Kalatalouden Keskusliitto Kalastusaluepäivä Jämsä 18.11.2015 Yleiskalastusoikeudet Nykyinen kalastuksenhoitomaksu (24 ) ja läänikohtainen

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNGIN VESIALUEIDEN KALASTUSSÄÄNNÖT 2019

PORVOON KAUPUNGIN VESIALUEIDEN KALASTUSSÄÄNNÖT 2019 PORVOON KAUPUNGIN VESIALUEIDEN KALASTUSSÄÄNNÖT 2019 sivu 1 / 2 1. Porvoon kaupungissa tai Askolan kunnassa asuville sekä Porvoon kaupungissa sijaitsevan vapaaajanasunnon omistajille tai vuokralaisille

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI. Eduskunnan hyväksymä 13.3.2015 Voimaan 1.1.2016

UUSI KALASTUSLAKI. Eduskunnan hyväksymä 13.3.2015 Voimaan 1.1.2016 UUSI KALASTUSLAKI Eduskunnan hyväksymä 13.3.2015 Voimaan 1.1.2016 Valmistelun vaiheet Ensimmäinen luonnos uudesta kalastuslaista julkistettiin joulukuussa 2013 Lausuntokierros talvella 2014, annettiin

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet. Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015

UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet. Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015 UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015 Kalastuslain valmistelun vaiheet Työryhmävalmistelu käyntiin 2008 Ensimmäinen luonnos julkistettiin

Lisätiedot

KALASTUSILTA UTSJOELLA Pekka A. Keränen

KALASTUSILTA UTSJOELLA Pekka A. Keränen KALASTUSILTA UTSJOELLA 21.6.2016 Pekka A. Keränen 1. Ylä-Lapin kalastuslupa (KaL 10 1 mom) 10 Oikeus Ylä-Lapin kalastuslupaan Henkilöllä, jonka kotikuntalain (201/1994) 2 :ssä tarkoitettu kotikunta on

Lisätiedot

- tämänhetkinen Valtioneuvoston suunnitelma kaupallisen lohenkalastuksen säätelystä Pohjanlahdella

- tämänhetkinen Valtioneuvoston suunnitelma kaupallisen lohenkalastuksen säätelystä Pohjanlahdella Maa- ja metsätalousministeriö 12.9.2016 Luonnonvaraosasto Luonnos lohiasetukseksi - tämänhetkinen Valtioneuvoston suunnitelma kaupallisen lohenkalastuksen säätelystä Pohjanlahdella Luonnos on tehty lohi-

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNGIN VESIALUEIDEN KALASTUSSÄÄNNÖT 2019

PORVOON KAUPUNGIN VESIALUEIDEN KALASTUSSÄÄNNÖT 2019 PORVOON KAUPUNGIN VESIALUEIDEN KALASTUSSÄÄNNÖT 2019 sivu 1 / 2 1. Porvoon kaupungissa tai Askolan kunnassa asuville sekä Porvoon kaupungissa sijaitsevan vapaaajanasunnon omistajille tai vuokralaisille

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 143/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kalastuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kalastuslakia muutettavaksi siten että se tulisi voimaan myös Enontekiön,

Lisätiedot

Kalastusalueen vedet

Kalastusalueen vedet Kalakannat, kalastus ja kalastuksen säätely Paatsjoen vesistössä 17231 Km 2, josta vettä 2148 Km 2 eli 12,5% Kalastusalueen vedet Kalastusalueen vesipinta-ala on 2148 km 2, josta valtio omistaa 92 %, vesiähallinnoi

Lisätiedot

LOHISAALIIN KIINTIÖINTIIN PERUSTUVAN KALASTUKSENSÄÄTELYJÄRJESTELMÄN SELVITYS TORNIONJOELLA JA TENOJOELLA

LOHISAALIIN KIINTIÖINTIIN PERUSTUVAN KALASTUKSENSÄÄTELYJÄRJESTELMÄN SELVITYS TORNIONJOELLA JA TENOJOELLA LOHISAALIIN KIINTIÖINTIIN PERUSTUVAN KALASTUKSENSÄÄTELYJÄRJESTELMÄN SELVITYS TORNIONJOELLA JA TENOJOELLA Esiselvitys Pekka Keränen Lapin ELY-keskus Ohjausryhmä Maa- ja metsätalousministeriö Lapin liitto

Lisätiedot

Eduskunnalle Postiosoite: Eduskunnan kirjaamo, Eduskunta Sähköpostiosoite: Käyntiosoite: Eduskuntakatu 4.

Eduskunnalle Postiosoite: Eduskunnan kirjaamo, Eduskunta Sähköpostiosoite: Käyntiosoite: Eduskuntakatu 4. 1 Eduskunnalle Postiosoite: Eduskunnan kirjaamo, 00102 Eduskunta Sähköpostiosoite: kirjaamo@eduskunta.fi Käyntiosoite: Eduskuntakatu 4. Asia: Viitteet: HE 239/2016 vp Perustuslakivaliokunnan lausunto,

Lisätiedot

UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN KALAVEDEN OSAKASKUNNAN VARSINAINEN KOKOUS. 1 KOKOUKSEN AVAUS, hoitokunnan puheenjohtaja Mika Aikio.

UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN KALAVEDEN OSAKASKUNNAN VARSINAINEN KOKOUS. 1 KOKOUKSEN AVAUS, hoitokunnan puheenjohtaja Mika Aikio. UTSJOEN KIRKONKYLAN YHTEISEN KALAVEDEN OSAKASKUNNAN VARSINAINEN KOKOUS POYTAKIRJA Paikka: Utsjoen kunnantalo, valtuustosali Aika: 28.03.2015 klo 12:00-15:15 1 KOKOUKSEN AVAUS, hoitokunnan puheenjohtaja

Lisätiedot

Tenon kalastussopimusneuvottelut

Tenon kalastussopimusneuvottelut Tenon kalastussopimusneuvottelut Maa- ja metsätalousvaliokunta 25.9.2015 Pentti Lähteenoja, Heidi Aliranta, Tapio Hakaste Maa- ja metsätalousministeriö Kalastussopimusneuvottelut Norjan kanssa Nykyinen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö , Dnro MMM023:00/2011 Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoa sopimuksen allekirjoittamisesta,

Lausuntopyyntö , Dnro MMM023:00/2011 Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoa sopimuksen allekirjoittamisesta, 1/7 Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@mmm.fi Asia: Viite: Lausunto Lausuntopyyntö 220231, 30.6.2016 Dnro MMM023:00/2011 Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoa sopimuksen

Lisätiedot

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys Kunta: Utsjoki Pinta-ala: 780,1 ha Maisemaseutu: Pohjois-Lapin tunturiseutu

Lisätiedot

Toimitusnumero rv rv 28: Outakoski. p5 rp4. p2 rp2 K42266/5. p119. p1 K42266/4

Toimitusnumero rv rv 28: Outakoski. p5 rp4. p2 rp2 K42266/5. p119. p1 K42266/4 Toimitusnumero 00- MMLm///00 () p p0 p p0 OU p p : p0 p0 p p0 : 0000 000 Valtionmaa : K Javrrimohkin pato, erityinen etuus p0 Aslakkala p OU : : 0 : p p0 : 0Outakoski : Yht. : : p0 p p p p : p p K0 / m

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehtyyn sopimukseen perustuvista kalastusluvista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehtyyn sopimukseen perustuvista kalastusluvista 1 LUONNOS 3.4.2017 Maa- ja metsätalousministeriön asetus kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehtyyn sopimukseen perustuvista kalastusluvista Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

KIINTEISTÖPERUSTEINEN KALASTUS TENOJOESSA

KIINTEISTÖPERUSTEINEN KALASTUS TENOJOESSA KIINTEISTÖPERUSTEINEN KALASTUS TENOJOESSA Antti Riipi Opinnäytetyö Tekniikan ja liikenteen ala Maanmittaustekniikka Insinööri (AMK) 2017 Opinnäytetyön tiivistelmä Tekniikka ja liikenne Maanmittaustekniikan

Lisätiedot

Rantaraittilunastuksista uusia oikeustapauksia

Rantaraittilunastuksista uusia oikeustapauksia Rantaraittilunastuksista uusia oikeustapauksia Maanmittauspäivät 22.3.2018 Helsinki Mikael Still Maanmittauslaitos 2 Rantaraittilunastusten oikeudellinen peruste MRL:n mukainen lunastus Rantaraitit toteutetaan

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUS KALASTUKSESTA TENOJOEN VESISTÖSSÄ NORJAN KANSSA TEHTYYN SOPIMUKSEEN PERUSTUVISTA KALAS- TUSLUVISTA VUONNA 2018

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUS KALASTUKSESTA TENOJOEN VESISTÖSSÄ NORJAN KANSSA TEHTYYN SOPIMUKSEEN PERUSTUVISTA KALAS- TUSLUVISTA VUONNA 2018 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 15.3.2018 Tapio Hakaste MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN ASETUS KALASTUKSESTA TENOJOEN VESISTÖSSÄ NORJAN KANSSA TEHTYYN SOPIMUKSEEN PERUSTUVISTA

Lisätiedot

OHCEJOGA GIELDA UTSJOEN KUNTA

OHCEJOGA GIELDA UTSJOEN KUNTA OHCEJOGA GIELDA UTSJOEN KUNTA UTSJOEN KUNNAN ESIINNOSTOJA ESITYKSEEN - VARSINAISET KIRJALLISET LAUSUNNOT JA ASIANTUNTIJALAUSUNTO ON ANNETTU LISÄKSI ERIKSEEN Vaatimukset Lohikantojen suojelu on ensiarvoisen

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Ala-Kuolimon osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Ala-Kuolimon osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Ala-Kuolimon osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN SAIMAANNIERIÄ... 4 2. TOIMENPITEET... 4 2.1 Saimaannieriän rauhoituspiiri... 4 2.2 Saimaannieriän lisääntymisalueet...

Lisätiedot

Tenojoen kalastussopimus ja kalakorvauslain soveltaminen

Tenojoen kalastussopimus ja kalakorvauslain soveltaminen ANONYMISOITU PÄÄTÖS 07.10.2014 Dnro OKV/1/21/2012 1/13 ASIA Tenojoen kalastussopimus ja kalakorvauslain soveltaminen VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTON PÄÄTÖS Valtiontalouden tarkastusvirasto on, saatuaan

Lisätiedot

Uusi kalastusasetus ohjaa KESTÄVÄÄN kalastukseen Vuoksen vesistöalueella

Uusi kalastusasetus ohjaa KESTÄVÄÄN kalastukseen Vuoksen vesistöalueella Uusi kalastusasetus ohjaa KESTÄVÄÄN kalastukseen Vuoksen vesistöalueella Veli-Matti Kaijomaa/ELY-kalatalouspalvelut / Järvi- Suomi 3.12..2015 1 Valikoiva kalastus Valikoivassa kalastuksessa kalastaja ohjaa

Lisätiedot

Aluesuunnittelupilotti kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvat alueet kartalle

Aluesuunnittelupilotti kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvat alueet kartalle Aluesuunnittelupilotti kaupalliseen kalastukseen hyvin soveltuvat alueet kartalle Tapio Keskinen, Luke Timo Ruokonen, JY KL 13 Alueellinen lupa kaupallisen kalastuksen harjoittamiseen Kalavarojen kestävän

Lisätiedot

Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen

Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ELY-keskus Simpelejärven kuhaseminaari 7.10.2017 Valtion alueellinen kalataloushallinto uudistui v. 2015 alusta lähtien 1.1.2020

Lisätiedot

KALASTUKSEN JÄRJESTÄMINEN KEMIJÄRVEN OSAKASKUNNAN VESILLÄ 2012

KALASTUKSEN JÄRJESTÄMINEN KEMIJÄRVEN OSAKASKUNNAN VESILLÄ 2012 Kemijärven osakaskunta TIEDOTE Vapaudenkatu 6 98100 Kemijärvi puh.0400-39985 9.1.2012 KALASTUKSEN JÄRJESTÄMINEN KEMIJÄRVEN OSAKASKUNNAN VESILLÄ 2012 KALASTUSLUPIEN HINNAT Maksuluokka Voimassaolo Hinta

Lisätiedot

Erityisperusteiset kalastusoikeudet. Esko Rantakivi Maanmittausinsinööri (DI) Lapin maanmittaustoimisto Ivalon toimipiste

Erityisperusteiset kalastusoikeudet. Esko Rantakivi Maanmittausinsinööri (DI) Lapin maanmittaustoimisto Ivalon toimipiste Erityisperusteiset kalastusoikeudet Esko Rantakivi Maanmittausinsinööri (DI) Lapin maanmittaustoimisto Ivalon toimipiste Tausta MMM:n pyyntö 24.3.2011 maanmittauslaitokselle, jotta se tekisi esityksen

Lisätiedot

Kalastus Selkämeren kansallispuistossa WWW.ERÄLUVAT.FI. 2013 Eräluvat

Kalastus Selkämeren kansallispuistossa WWW.ERÄLUVAT.FI. 2013 Eräluvat Kalastus Selkämeren kansallispuistossa WWW.ERÄLUVAT.FI 1 2 Kalastuksenhoitomaksu Kalastuksenhoitomaksu on valtion veroluontoinen maksu. Se pitää suorittaa, jos on 18-64 -vuotias ja harrastaa muuta kalastusta

Lisätiedot

MMM:n saamelaistyöryhmän kuulemistilaisuus Kalatalous. Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Lapin ELY-keskus

MMM:n saamelaistyöryhmän kuulemistilaisuus Kalatalous. Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Lapin ELY-keskus MMM:n saamelaistyöryhmän kuulemistilaisuus 27.11.2013 Inari Sajos Kalatalous Pentti Pasanen Kalatalouspäällikkö Kolttalaki 9 eräät oikeudet Koltta-alueella asuvalla koltalla on tällä alueella sijaitsevilla

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Himalansaaren osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Himalansaaren osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Himalansaaren osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Saimaannieriä... 4 2. TOIMENPITEET... 4 2.1 Saimaannieriän lisääntymisalueet... 4 2.2.

Lisätiedot

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen

Maa Korvausarviointi TkT Juhana Hiironen Maa-20.2334 Korvausarviointi 15.9.2015 TkT Juhana Hiironen Päivän aikataulu 14:15 14:45 Kertausta lukutehtävän aihepiiristä 14:45 15:15 Ryhmätyö 15:15 15:40 Ryhmätöiden esittely 15:40 15:45 Seuraavaksi

Lisätiedot

LAUSUNTO Dnro 3/

LAUSUNTO Dnro 3/ LAUSUNTO 1.2.2016 Dnro 3/5702-2016 LAPIN TE-KESKUS ESITTÄÄ VALTIOLTA PYYDETTYNÄ LAUSUNTONA TENOJOEN KOR- VAUSLAIN (501/1991) MUKAISESSA KORVAUSTOIMITUKSESSA VETSIKON LOHKOKUN- NAN OSALTA SEURAAVAA Pyydettynä

Lisätiedot

LUONNOS. HE XX/2018 vp

LUONNOS. HE XX/2018 vp HE XX/2018 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja soveltamisesta annetun

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite Neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite Neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite Neuvotteleva virkamies 22.5.2017 Tapio Hakaste VALTIONEUVOSTON ASETUS KALASTUKSESTA TENOJOEN VESISTÖN SIVU- VESISTÖISSÄ 1 Yleistä Kalastuksesta Tenojoen vesistössä

Lisätiedot

Toimitusinsinööri päätti suorittaa pyydetyn toimituksen.

Toimitusinsinööri päätti suorittaa pyydetyn toimituksen. Toimitusnumero 2018-580160 1(5) Kiinteistönmääritys (KML 283 ) Kohde: Yhteinen vesi-alue 753-876-14-0 Kunta: Sipoo Aika: 29.11.2018 kello 10:00 Paikka: Kunnanhallituksen kokoushuone (Iso kylätie 18, 04131

Lisätiedot

Tenojoen lohenkalastuksen omistajat maanomistuksellinen osakkuus Suomen puolella

Tenojoen lohenkalastuksen omistajat maanomistuksellinen osakkuus Suomen puolella Tenojoen lohenkalastuksen omistajat maanomistuksellinen osakkuus Suomen puolella Tekijä: Maija Länsman Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki 2012 Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lisätiedot

Asia: Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä

Asia: Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä LAUSUNTO 02.05.2017 Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00012 Valtioneuvosto (kirjaamo@mmm.fi) Asia: Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä Viite:

Lisätiedot

Korkeimman oikeuden vesioikeudellista oikeuskäytäntöä 2000-2007. Prof. Tapio Määttä, Joensuun yliopisto Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivä 10.4.

Korkeimman oikeuden vesioikeudellista oikeuskäytäntöä 2000-2007. Prof. Tapio Määttä, Joensuun yliopisto Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivä 10.4. Korkeimman oikeuden vesioikeudellista oikeuskäytäntöä 2000-2007 Prof. Tapio Määttä, Joensuun yliopisto Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivä 10.4.2008 KKO ja vesioikeus? Vuosina 2000 2007 yhteensä 80 KKO:n

Lisätiedot

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten?

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4. Tuntuipa hyvältä -2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Toimivaltuudet mikä muuttuu? Myyjän varastoa ei saa tarkastaa Velvollisuus hävittää laittomia

Lisätiedot

Virheiden korjaaminen. Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät

Virheiden korjaaminen. Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät Virheiden korjaaminen Kiinteistörekisterinhoitajien koulutuspäivät 29.9.2010 Arja Lankinen Etelä-Suomen maanmittaustoimisto 1 Virheiden korjaaminen Päätös Toimitus Kiinteistönmääritys toimituksen rekisteröinnin

Lisätiedot

Lohiregaali. Valtion yksinomainen lohen ja meritaimenen kalastusoikeus Perämeressä ja Pohjanlahteen laskevissa suurissa virroissa.

Lohiregaali. Valtion yksinomainen lohen ja meritaimenen kalastusoikeus Perämeressä ja Pohjanlahteen laskevissa suurissa virroissa. Lohiregaali Valtion yksinomainen lohen ja meritaimenen kalastusoikeus Perämeressä ja Pohjanlahteen laskevissa suurissa virroissa. 2 Regaalioppi on alkujaan feodaalisesta Italiasta oleva oppi kruunun regaalista

Lisätiedot

LAUSUNTO. Lausuntona esitämme:

LAUSUNTO. Lausuntona esitämme: Maa- ja metsätalousministeriölle 8.8.2016 VIITE: ASIA: Lausuntopyyntönne 30.6.2016, MMM023:00/2011 Lausunnon antaminen sopimusehdotuksesta Suomen ja Norjan välisestä kalastuksesta Tenojoen vesistössä,

Lisätiedot

Lausuntopyyntönne klo 09:30 / HE 239/2016 vp / Asiantuntijapyyntö

Lausuntopyyntönne klo 09:30 / HE 239/2016 vp / Asiantuntijapyyntö TENONLAAKSON YRITTÄJÄT RY 99980 Utsjoki Maa- ja metsätalousvaliokunta MmV@eduskunta.fi VIITE: ASIA: Lausuntopyyntönne 30.11.2016 klo 09:30 / HE 239/2016 vp / Asiantuntijapyyntö HE 239/2016 vp Hallituksen

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 EU:n osarahoitteinen hanke (50%). Hankkeen kustannusarvio on noin 620 000 euroa. Hankkeella on rahoittajia 39 kpl. Neljä vesistöaluetta

Lisätiedot

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastusaluepäivät Huhmarissa 17.3.2017 1 Esityksen sisältö Kalastuksen kiellot, rajoitukset ja poikkeusluvat kalastuslainsäädännössä. Eräitä esimerkkejä Yksityiskohtaista

Lisätiedot

LIITE. Tornionjoen kalastusalueen kalastussääntö

LIITE. Tornionjoen kalastusalueen kalastussääntö LIITE Tornionjoen kalastusalueen kalastussääntö Yleisiä määräyksiä 1 Soveltamisalue Tämä kalastussääntö on olennainen osa Suomen ja Ruotsin välistä rajajokisopimusta. Kalastussäännön määräyksiä sovelletaan

Lisätiedot

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118 LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

Lunastustoimitus länsimetroa varten

Lunastustoimitus länsimetroa varten Lunastustoimitus länsimetroa varten Espoossa 9.7.2019 Mikael Still Maanmittauslaitos 2 Yleistä Maanalaisen tilan omistuksen on vakiintuneesti katsottu kuuluvan pintakiinteistön omistajalle Ulkopuolinen

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS 239/2016 vp TENOJOEN KALASTUSSOPIMUS JA VOIMAANSAATTAMISLAKI

HALLITUKSEN ESITYS 239/2016 vp TENOJOEN KALASTUSSOPIMUS JA VOIMAANSAATTAMISLAKI Maa- ja metsätalousvaliokunta 23.11.2016 HALLITUKSEN ESITYS 239/2016 vp TENOJOEN KALASTUSSOPIMUS JA VOIMAANSAATTAMISLAKI Heidi Aliranta ja Tapio Hakaste Maa- ja metsätalousministeriö Kalastussopimuksen

Lisätiedot

Sisä-Suomen poliisilaitos Kokemuksia kalastuksenvalvonnasta. vanhempi konstaapeli Mikko Pitkänen

Sisä-Suomen poliisilaitos Kokemuksia kalastuksenvalvonnasta. vanhempi konstaapeli Mikko Pitkänen Sisä-Suomen poliisilaitos Kokemuksia kalastuksenvalvonnasta vanhempi konstaapeli Mikko Pitkänen 1 1. Lainsäädäntö 2. Vesialueiden rajat 3. Kalastusoikeus ja vaadittavat luvat 4. Pyyntivälineiden ja saaliin

Lisätiedot

ALUSTAVA LUONNOS, EI LAUSUNNOLLA

ALUSTAVA LUONNOS, EI LAUSUNNOLLA Maa ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto 6.4.2016 1 Taustamuistio suunnitellusta valtioneuvoston asetuksesta kaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmästä (asetus tulee lausunnolle syksyllä 2016)

Lisätiedot

LAUSUNTO UUDEN KALASTUSLAIN HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA

LAUSUNTO UUDEN KALASTUSLAIN HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAUSUNTO 3.2.2014 Dnro 112/03.00.00/2012 Maa ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto MMM022:00/2008 LAUSUNTO UUDEN KALASTUSLAIN HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA Lapin liitto lausuu seuraavaa: 4 Määritelmät

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä 1 Muistio 3.4.2017 Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä 1 Yleistä Eduskunta hyväksyi 22.3.2017 uuden kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Miksi yhteinen vesialue?

Miksi yhteinen vesialue? Miksi yhteinen vesialue? Paimelanlahden ja Vähäselän alueen keskustelutilaisuudet 25. ja 26.3.2015 Ilkka Vesikko Miksi yhteinen vesialue? Kalastuksen järjestäminen Lupien myynti ja hinnoittelu Yhteiset

Lisätiedot

luonnosta kumpuavia tuoksuja ja syömään suoraan metsästä ja vedestä.

luonnosta kumpuavia tuoksuja ja syömään suoraan metsästä ja vedestä. HILJENNÄ OLET PERILLÄ UTSJOELLA Tervetuloa Utsjoelle Suomen ainoaan saamelaisenemmistöiseen kuntaan! Utsjoen saamelaiskylissä on luontevaa hiljentää tahtia pysähtyä hengittämään vapaasti, haistelemaan

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden Metsähallituksen julkisten hallintotehtävien suoritteiden maksuista Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään valtion maksuperustelain

Lisätiedot

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastusaluepäivät Jämsässä 15.12.2016 1 Esityksen sisältö Kalastuksen kiellot, rajoitukset ja poikkeusluvat kalastuslainsäädännössä. Eräitä esimerkkejä Yksityiskohtaista

Lisätiedot

Kalastuslain uudistamisen keskeiset kysymykset Ylä-Lapissa

Kalastuslain uudistamisen keskeiset kysymykset Ylä-Lapissa Kalastuslain uudistamisen keskeiset kysymykset Ylä-Lapissa Mika Laakkonen, ylitarkastaja Metsähallitus, luontopalvelut Uuden kalastuslain tavoite Uuden kalastuslain 1 (lain tavoite), yksi esitetyistä luonnoksista:

Lisätiedot

Saimaalle kalaan? Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä.

Saimaalle kalaan? Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä. Saimaalle kalaan? Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä. Kalastuslupa Kalastuslupa muodostuu kahdesta erikseen maksettavasta osasta: valtion kalastonhoitomaksusta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 200/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi vuoden 1951 kalastuslain 90 :n ja vuoden 1982 kalastuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vuoden 1982 kalastuslakiin

Lisätiedot

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN VIRKISTYSKALASTUKSELLISEN KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ESISUUNNITELMA 3/2014 *Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala *Suunnittelija, kalastusmestari Matti Hiltunen Tavoite

Lisätiedot

Saamen luonnonystävät ry Utsjoki

Saamen luonnonystävät ry Utsjoki Saamen luonnonystävät ry 99980 Utsjoki 8.8.2014 Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Sähköposti: kirjaamo@mmm.fi TENOJOEN KALASTUSSOPIMUSNEUVOTTELUT Viite: Suomen ja Norjan vireillä

Lisätiedot

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Kaupallinen kalastus

Käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Kaupallinen kalastus Käyttö- ja hoitosuunnitelmat Kaupallinen kalastus Malin Lönnroth KKL Turku 31.10.2018 Sisältö Kaupallinen kalastus käyttö- ja hoitosuunnitelmissa Lain asettamat vaatimukset Sijainninohjaus Soveltuvat pyydykset

Lisätiedot

Pettilän kyläkeskus, Kuivasensaarentie 1196 54950 PETTILÄ

Pettilän kyläkeskus, Kuivasensaarentie 1196 54950 PETTILÄ Kuivasen osakaskunta Pöytäkirja 17.3.2014 Osakaskunnan varsinainen kokous Aika: 16.03.2014 klo 14.00 Paikka: Pettilän kyläkeskus, Kuivasensaarentie 1196 54950 PETTILÄ 1. Kokouksen avaus Istuvan hoitokunnan

Lisätiedot

OmavastL LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

OmavastL LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot