VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO Ohje veritapaturman kohteelle PIKAOHJE. Johdanto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO Ohje veritapaturman kohteelle PIKAOHJE. Johdanto"

Transkriptio

1 1 VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO Ohje veritapaturman kohteelle PIKAOHJE 1. Puhdista pistoskohta vedellä ja alkoholilla (kohta 1) 2. Ilmoita esimiehelle tapahtuneesta 3. Tee veritapaturmailmoitus (kohta 2) 4. Pyydetään veritapaturman lähteeltä lupa näytteenottoon 5. Ohjelmoidaan veritapaturman lähteestä otettavaksi paketti VTLÄHDE (kohta 3) ja kohteesta tutkimuspaketti VTVSSHP tai VTMUU (kohta 4.) 6. Hakeudu lähimpään VSSHP:n päivystyspisteeseen arviota varten alle 2 h kuluessa tapahtuneesta 7. Noudata saamiasi ohjeita jatkohoidosta ja -seurannasta Johdanto Veritapaturmaksi katsotaan vain sellaiset altistumiset, joissa veri tai muu erite voi aiheuttaa tartunnan työntekijälle (verisen neulan tai muun verisen esineen viilto / pisto, veren joutuminen suun limakalvolle / silmän sidekalvolle, veren joutuminen haavaiselle / ihottumaiselle iholle). Näkyvästi terveelle iholle joutunut veri tai muu erite ei aiheuta tartunnan vaaraa. HI-virus (HIV), hepatiitti B -virus (HBV) ja hepatiitti C -virus (HCV) tarttuvat veren ja eräiden eritteiden välityksellä. Sairaalassa tapahtuvan pistosonnettomuuden tai limakalvoaltistuksen yhteydessä pyritään nopeasti arvioimaan mahdollinen altistuminen näille viruksille. Tietyissä tapauksissa altistuksen jälkeen on syytä ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin altistuneen suojaamiseksi tartunnalta. Neulanpistovahingossa B-hepatiitin riski on %, jos tartunnan lähteen veri on HBsAg-positiivista ja HBeAg-positiivista, mutta 1 6 % jos veri on vain HBsAg-positiivista. C-hepatiitin riski neulanpistovahingossa on 0.4 % (0 3 %) ja HIV:n 0.2 % (0 2 %). Tartuntariskiin vaikuttavat altistavan veren tai eritteen määrä, sen viruspitoisuus sekä veritapaturman luonne. Tässä ohjeessa henkilöä, jonka verta tai eritettä on joutunut toisen henkilön kehoon, kutsutaan veritapaturman lähteeksi (lähde) ja henkilöä, jonka kehoon on joutunut vierasta verta tai eritettä puolestaan veritapaturman kohteeksi (kohde). Tässä ohjeessa veritapaturman kohteet jaetaan kahteen ryhmään heidän työtilanteestaan riippuen, koska tällä on vaikutusta tapaturman jatkohoidon ja -seurannan järjestelyihin: A) VSSHP:n työntekijät: Kaikki VSSHP:iin suorassa työsuhteessa olevat henkilöt, joiden työterveyshuolto on VSSHP:n järjestämää. Tähän ryhmään kuuluvat esim. VSSHP:n vakituinen henkilökunta Sijaiset Amanuenssit

2 2 B) Muut kuin VSSHP:n työntekijät: VSSHP:n päivittäisessä toiminnassa on mukana paljon henkilöitä, joilla ei ole suoraa työsuhdetta VSSHP:iin. Näitä ovat mm. Opiskelijat o Terveyden- ja sosiaalihuoltoalan opiskelijat harjoittelujaksoillaan o Lääketieteen opiskelijat (ei amanuenssit) o Laitos- ja välinehuoltoalan opiskelijat harjoittelujaksoillaan Ostopalvelut o Osa laitoshuollon henkilökunnasta o Osa sairaankuljettajista o Vartijat VSSHP:n laitoksissa o Rakennusyhtiöiden työntekijät Muut VSSHP:n toiminnassa mukana olevat o Viranomainen (poliisi tai pelastustoimi) virantoimituksessa VSSHP:n laitoksessa o Osa sairaankuljettajista o Yritysten edustajat VSSHP:n laitosten potilaat Toimintaohjeet 1. Paikallispuhdistus Iho Veri tai verinen erite huuhdellaan välittömästi pois iholta runsaalla vedellä ihoa puristelematta. Iho kuivataan ja pistoskohdan tai rikkonaisen ihon päälle laitetaan alkoholipitoinen (80 % A12T) haude viideksi minuutiksi. Limakalvo Veri tai verinen erite huuhdellaan välittömästi pois suun limakalvolta tai silmän sidekalvolta runsaalla vedellä. Huuhteluvettä ei pidä niellä. Silmien huuhteluun voidaan käyttää erityistä silmänhuuhtelupulloa, mikäli sellainen on helposti saatavilla. Limakalvoaltistuksessa ei käytetä alkoholihaudetta vesihuuhtelun jälkeen. 2. Ilmoitus tapaturmasta esimiehelle ja tapaturmailmoituksen tekeminen Veritapaturman kohde ilmoittaa välittömästi paikallispuhdistuksen jälkeen tapahtuneesta veritartuntavaarallisesta tapaturmasta toimipaikkansa lähiesimiehelleen. Yleensä kyseessä on osastonhoitaja tai lääkäri, mutta päivystysaikana kyseeseen tulee esim. vuoron vastaava sairaanhoitaja. VSSHP:n ulkopuoliset henkilöt (opiskelijat, vierailijat) tekevät myös ilmoituksen kyseisen toimipaikan vastaavalle lähiesimiehelle. a) VSSHP:n työntekijät täyttävät yhdessä toimipisteen esimiehen kanssa ilmoituksen veritartuntavaarallisesta tapaturmasta intranetissä. Tapaturmailmoitus-ohjelma löytyy Windowsin Käynnistä-painikkeen takaa kohdasta 3 Henkilöstöhallinnon sovellukset (Kuva 1). Ilmoitus välittyy sähköisesti VSSHP:n työterveyshuoltoon, tapaturma-asiamiehille ja Sairaalahygieniayksikköön.

3 3 b) Muut kuin VSSHP:n työntekijät täyttävät yhdessä toimipisteen esimiehen kanssa ilmoituksen veritartuntavaarallisesta tapaturmasta intranetissä. Tapaturmailmoitus-ohjelma löytyy VSSHP yleiset kuvakkeet pikakuvakkeen kautta kohdasta Henkilöstöhallinnon sovellukset Veritapaturmailmoitus Veritapaturmailmoitus (Kuva 1). Ohjelmaan pääsee myös Santran etusivun kautta kohdasta Turvallisuus Työtapaturma. Ilmoitus välittyy sähköisesti tapaturma-asiamiehille ja Sairaalahygieniayksikköön. Muut kuin VSSHP:n työntekijät tulostavat täytetyn veritapaturmalomakkeen itselleen, ja toimittavat sen omaan työterveys- tai opiskelijaterveydenhuoltoonsa. Jos veritapaturma on sattunut potilaalle, lomake tulostetaan potilaalle itselleen tämän omassa terveyskeskuksessa tapahtuvaa jatkoseurantaa varten. Kuva 1. Tapaturmailmoituslomakkeen sijainti VSSHP yleiset kuvakkeet kautta. 3. Verinäytteet veritapaturman lähteestä Mikäli veritapaturman lähde on tiedossa, hänestä otetaan viivyttelemättä hänen suostumuksellaan näytepaketti VTLÄHDE, joka sisältää tutkimukset PÄIVHIV-Ab (237), S-HIVAbAg (4814), S-HBs-Ag (1605), S-HBc-Ab (1606) ja S-HCV-Ab (3815). Näytteen pyytäjäpaikaksi merkitään tapaturman lähteen senhetkinen vuodeosasto tai mikäli lähde on VSSHP:ssa polikliinisissa tutkimuksissa, poliklinikka, jonka kirjoilla hän on kyseisellä hetkellä ja joka on tilannut tutkimuksen tai toimenpiteen. Tapaturman lähteen informointi tapahtuneesta ja suostumuksen kysyminen näytteitä varten on ko. toimipaikan lähiesimiehen vastuulla, mutta sen voi tehdä myös toinen, lähiesimiehen valtuuttama henkilö. Suostumusta on kysyttävä sekä näytteenottoon ryhtymisestä että tulosten välittämisestä veritapaturmakohteelle jatkohoitoa antavalle taholle. Lähteen suostumuksesta on ehdottomasti tehtävä kirjallinen merkintä hänen potilasasiakirjoihinsa.

4 4 Jos lähde on tajuton tai sekava, näytteet otetaan hoitavan (tai päivystävän) lääkärin tekemän tapauskohtaisen arvion perusteella. Päätös kirjataan potilasasiakirjoihin. Jos lähde kieltäytyy näytteenotosta, suhtaudutaan kuin hän olisi hepatiitti-b:n kantaja ja HIV:n suhteen tehdään riskiarvio. 4. Verinäytteet veritapaturman kohteesta Veritapaturman kohde hakeutuu viipymättä alueensa päivystyspoliklinikalle tutkimusta ja hoitoa varten. Päivystyspoliklinikoita ovat TYKS kantasairaala, Salon aluesairaala, Loimaan aluesairaala ja TYKS Vakka-Suomen sairaala. Päivystävä lääkäri arvioi tapaturman aiheuttaman tartuntariskin ja ohjelmoi jatkotoimenpiteet sen mukaisesti. a) Jos altistunut on VSSHP:n työntekijä, otetaan hänestä näytepaketti VTVSSHP. Näytepaketti sisältää tutkimukset S-HCVAb, S-HBcAb, S-HBsAb, S-HBsAg, S-HIVAgAb, S-Alat. b) Jos altistunut ei ole VSSHP:n työntekijä, otetaan hänestä näytepaketti VTMUU. Näytepaketti sisältää tutkimukset S-HCVAb, S-HBcAb, S-HBsAb, S- HBsAg, S-HIVAgAb, S-Alat. 5. Jatkotoimenpiteet veritapaturman kohteelle Päivystävä lääkäri (TYKS yhteispäivystys, SAS, LAS tai VSS) tekee arvion ja päätökset B- hepatiittirokotuksesta sekä hiv-estolääkkeen aloituksesta erillisen ohjeen Verialtistustapaturman hoito ohje lääkärille mukaisesti. 6. Veritapaturman kohteen jatkoseuranta ja hoito Mikäli kohteelle aloitetaan päivystyksessä HIV-infektion estolääkitys: Päivystys ohjaa kohteen jatkohoitoon infektiopoliklinikalle IN2V, jonne on otettava yhteyttä heti virka-ajan alkaessa (p ). Infektiopoliklinikalle ohjataan kaikki, joille on aloitettu HIV-infektion estohoito riippumatta siitä onko kohde VSSHP:n työntekijä, opiskelija tai edes VSSHP:n alueella asuva henkilö. Lopullinen päätös estohoidon jatkamisesta tai sen lopettamisesta ja jatkoseurannasta tehdään infektiopoliklinikalla. Mikäli kohteelle ei aloiteta päivystyksessä HIV-infektion estolääkitystä: a) VSSHP:n työntekijöiden jatkoseuranta tapahtuu työterveyshuollossa. Työterveyshuolto tiedustelee lähteen VTLÄHDE -paketin tulokset Sairaalahygieniayksiköstä, puh (02) (arkisin klo 08 15). Tuloksia tiedusteltaessa on esitettävä veritapaturman kohteen henkilötunnus sekä veritapaturman tapahtumisajankohta. Sairaalahygieniayksikkö antaa lähteen tunnistetiedottomat tulokset ainoastaan veritapaturman kohteen jatkohoidosta vastaavalle taholle, ja veritapaturman kohteen ei siis tarvitse itse tiedustella veritapaturmansa lähteen tuloksia. Lähteen tulokset referoidaan kohteen työterveyshuollon dokumentteihin. b) Muiden kuin VSSHP:n työntekijöiden jatkoseuranta tapahtuu heidän omissa työ- tai opiskelijaterveydenhuollon pisteissä. Mikäli kyseessä on VSSHP:n

5 5 sairaalan potilas, hänet ohjataan jatkoseurantaan omaan terveyskeskukseensa. Jatkoseurannasta vastaava terveydenhuollon yksikkö tiedustelee lähteen VTLÄHDE -paketin tulokset Sairaalahygieniayksiköstä, puh (02) (arkisin klo 08 15). Tuloksia tiedusteltaessa on esitettävä veritapaturman kohteen henkilötunnus sekä veritapaturman tapahtumisajankohta. Sairaalahygieniayksikkö antaa lähteen tunnistetiedottomat tulokset ainoastaan veritapaturman kohteen jatkohoidosta vastaavalle taholle, ja veritapaturman kohteen ei siis tarvitse itse tiedustella veritapaturmansa lähteen tuloksia. Lähteen tulokset kirjataan kohteen terveydenhuollon dokumentteihin.

Kontaminoituneelle limakalvolle tai sidekalvolle ensiapu on runsas huuhtelu.

Kontaminoituneelle limakalvolle tai sidekalvolle ensiapu on runsas huuhtelu. JENNI AHTIKALLIO, JULIA ETELÄVUORI, HANNA RONNI VERITAPATURMATOIMINTAOHJE HOITOTYÖN OPISKELIJALLE Mikäli sinulle on sattunut neulanpistotapaturma tai potilaan verta on joutunut haavaiselle iholle, ENSIAPU

Lisätiedot

VERI- JA ERITEALTISTUSTAPATURMAN PIKAOHJE*)

VERI- JA ERITEALTISTUSTAPATURMAN PIKAOHJE*) *) Lue tarkemmin ohjeesta VERI- JA ERITEALTISTUSTAPATURMAN PIKAOHJE*) VÄLITTÖMÄT TOIMENPITEET ALTISTUNEELLE Huuhtelu vedellä 10 min. Alkoholihaude (yli 70 v/v %) 5 min. Älä purista verta. VERITARTUNTAVAARAN

Lisätiedot

Veren välityksellä tarttuvat taudit ja verialtistustapaturma

Veren välityksellä tarttuvat taudit ja verialtistustapaturma Veren välityksellä tarttuvat taudit ja verialtistustapaturma VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö Esa Rintala 29.3.2017 Hepatiittitapaukset VSSHP:n alueella 160 140 146 Hepatiitit, VSSHP

Lisätiedot

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit merkittävä tartunnanvaara taudeissa, joissa mikrobia

Lisätiedot

(katso veritapaturmailmoitus pikaohje) VERITAPATURMAN PIKAOHJE TARKENNETUT TOIMINTAOHJEET TYÖPERÄISEN VERIALTISTUKSEN TAPAHDUTTUA

(katso veritapaturmailmoitus pikaohje) VERITAPATURMAN PIKAOHJE TARKENNETUT TOIMINTAOHJEET TYÖPERÄISEN VERIALTISTUKSEN TAPAHDUTTUA 1 (5) VERITAPATURMAN PIKAOHJE (katso veritapaturmailmoitus pikaohje) TARKENNETUT TOIMINTAOHJEET TYÖPERÄISEN VERIALTISTUKSEN TAPAHDUTTUA (Hepatiitti B, Hepatiitti C ja HIV) Tartuntatapa Ohje koskee altistustilanteita,

Lisätiedot

VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO Ohje lääkärille PIKAOHJE. Johdanto. 1. Pistokohdan ja limakalvon puhdistus

VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO Ohje lääkärille PIKAOHJE. Johdanto. 1. Pistokohdan ja limakalvon puhdistus 1 VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO Ohje lääkärille PIKAOHJE 1. Pistokohdan tai limakalvon puhdistus (kohta 1) 2. Ohjelmoi veritapaturman lähteeltä otettavaksi paketti VTLÄHDE ja altistuneelta VTVSSHP tai VTMUU

Lisätiedot

VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALASSA

VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALASSA 1 (5) INFEKTIOYKSIKKÖ 2015 VERIALTISTUSTAPATURMAN HOITO SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALASSA Lisäohje muihin toimipisteisiin: Verialtistustapaturman hoito-ohje Satakunnan sairaanhoitopiirin sivutoimipisteisiin

Lisätiedot

Sairaalahygienia 18.03.2014

Sairaalahygienia 18.03.2014 Sairaalahygienia 18.03.2014 1(5) VERIALTISTUSTEN ARVIOINTI Työperäisen veritartuntavaaran muodostavat hepatiitti-b ja C virukset (HBV ja HCV) sekä HI-virus. Tartunnan voi saada verisen terävän esineen

Lisätiedot

VERIVAROTOIMIEN MERKITSEMISEN MERKITYS KÄYTÄNNÖSSÄ

VERIVAROTOIMIEN MERKITSEMISEN MERKITYS KÄYTÄNNÖSSÄ VERIVAROTOIMIEN MERKITSEMISEN MERKITYS KÄYTÄNNÖSSÄ TYKS:n Infektiopoliklinikka Sh Tanja Sindén 16.5.2017 VERITEITSE TARTTUVAT TAUDIT: B-hepatiitti C-hepatiitti HIV 1 VERITEITSE TARTTUVAT TAUDIT, tartunnan

Lisätiedot

Terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset. V-J Anttila 21.4.2016

Terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset. V-J Anttila 21.4.2016 Terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset V-J Anttila 21.4.2016 Terveydenhuoltohenkilökunnan rokotukset: säädöspohja Tällä hetkellä säädöstasolla kyse on lähinnä työturvallisuuslain ja työterveyshuoltolain

Lisätiedot

Turvalliset työtavat: pisto- ja viiltovahinkojen välttäminen

Turvalliset työtavat: pisto- ja viiltovahinkojen välttäminen Turvalliset työtavat: pisto- ja viiltovahinkojen välttäminen Ajankohtaista infektioiden torjunnasta, alueellinen koulutuspäivä 30.9.2016, OYS Hygieniahoitaja Sirpa Ukkola Infektioiden torjuntayksikkö puh.

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

Opiskelijan rokotukset Taneli Puumalainen

Opiskelijan rokotukset Taneli Puumalainen Opiskelijan rokotukset 19.9.2017 Taneli Puumalainen 1 https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/opiskelijoiden-rokotukset Opiskelijan rokotukset Kunnan perusterveydenhuollon on järjestettävä

Lisätiedot

Tartuntatautilaki ja työntekijän rokotukset

Tartuntatautilaki ja työntekijän rokotukset Tartuntatautilaki ja työntekijän rokotukset Esa Rintala 27.9.2017 Tartuntatautilaki 1227/2016, 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi Työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus Hiv tutuksi Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Batulo Essak HIV-tukikeskus 1 Täyttä elämää hivin kanssa www.tuberkuloosi.fi/materiaali/animaatiot/ 2 Näitte juuri hivistä kertovan

Lisätiedot

Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy ja terävien instrumenttien hävittäminen

Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy ja terävien instrumenttien hävittäminen Ohj (7) Pisto- ja viiltotapaturmin hkäisy ja trävin instrumnttin hävittäminn ohj kunnan sosiaali- ja trvydnhuollon yksiköill..206 alkan Trävän instrumntin aihuttama pisto- tai viiltotapaturma on yksi tyypillisimmistä

Lisätiedot

ARVO-päivitys 2013. Matti Ristola HYKS Infektiosairauksien klinikka 13.2.2013

ARVO-päivitys 2013. Matti Ristola HYKS Infektiosairauksien klinikka 13.2.2013 ARVO-päivitys 2013 Matti Ristola HYKS Infektiosairauksien klinikka 13.2.2013 ARVOn historia n Tarve suomalaiseen ohjeistukseen 2004 2005 human resources financial resources n HYKS-instituutti n lääkeyritysten

Lisätiedot

Epidemiapotilaiden sähköinen ilmoittaminen VSSHP:ssa

Epidemiapotilaiden sähköinen ilmoittaminen VSSHP:ssa Epidemiapotilaiden sähköinen ilmoittaminen VSSHP:ssa 7.1.2016 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö 7.1.2016 1 (8) Johdanto Vuoden 2009 influenssapandemia osoitti tarpeen kerätä ajantasaista tietoa

Lisätiedot

PARTNER-tutkimus. Sinua on pyydetty osallistumaan tähän tutkimukseen, koska olet tässä parissa HIV-positiivinen kumppani.

PARTNER-tutkimus. Sinua on pyydetty osallistumaan tähän tutkimukseen, koska olet tässä parissa HIV-positiivinen kumppani. Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-positiiviselle kumppanille PARTNER-tutkimus PARTNER-tutkimus on tutkimus, joka tehdään pareille, joissa: (i) toinen osapuoli on HIV-positiivinen ja toinen

Lisätiedot

Veritapaturmat. V-J Anttila infektiolääkäri, osastonylilääkäri HYKS Infektioidentorjuntayksikkö

Veritapaturmat. V-J Anttila infektiolääkäri, osastonylilääkäri HYKS Infektioidentorjuntayksikkö Veritapaturmat V-J Anttila infektiolääkäri, osastonylilääkäri HYKS Infektioidentorjuntayksikkö 14.11.2017 14.11.2017 1 Veritapaturmat Veritapaturmia tapahtuu terveydenhuoltotyössä poliiseille ja vartijoille

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla 1(5) Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla Yleistä Sairaalaympäristössä mikrobien keskeisin tartuntareitti on kosketustartunta.

Lisätiedot

SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS

SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS 28.5.2014 SODANKYLÄN LÄÄKÄRIPÄIVYSTYS Ohjeet päivystyspalveluiden käyttämisestä äkillisissä sairaustapauksissa 1.Yöpäivystys klo 21.00 08.00 kaikkina päivinä toimii Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalla

Lisätiedot

HIV potilaiden polikliinisen. Matti Ristola 4.2.2010

HIV potilaiden polikliinisen. Matti Ristola 4.2.2010 HIV potilaiden polikliinisen hoidon kehittämisestä Matti Ristola 4.2.2010 HIV-potilaan hoidon aspekteja HIV-infektion lääketieteellinen hoito Potilaan elämänhallinta Tarttuvan taudin luomat erityispiirteet

Lisätiedot

Neulanpistotapaturmat työssä. Veli-Jukka Anttila, Sointu Kalima ja Matti Ristola

Neulanpistotapaturmat työssä. Veli-Jukka Anttila, Sointu Kalima ja Matti Ristola Katsaus Veli-Jukka Anttila, Sointu Kalima ja Matti Ristola Maassamme on raportoitu vuosina 1989 98 yhdeksän työperäistä hepatiitti C- ja kaksi hepatiitti B -tartuntaa, mutta ei yhtään työperäistä HIV-tartuntaa.

Lisätiedot

KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ

KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ Yleinen vastuu työn tekemisestä 1. Työntekijän on työskenneltävä työsopimuksen mukaisesti vastuuntuntoisesti sekä Suomen lakia noudattaen kansalaisuudesta riippumatta.

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE HOITOTYÖN OPISKELIJOILLE VERITAPATURMIEN ENNALTAEHKÄISYSTÄ JA ENSIAVUSTA

TOIMINTAOHJE HOITOTYÖN OPISKELIJOILLE VERITAPATURMIEN ENNALTAEHKÄISYSTÄ JA ENSIAVUSTA LIITE 2 TOIMINTAOHJE HOITOTYÖN OPISKELIJOILLE VERITAPATURMIEN ENNALTAEHKÄISYSTÄ JA ENSIAVUSTA Terveydenhoitotyön kehittämistehtävä Hoitotyön koulutusohjelma Hämeenlinna 4.5.2010 Jenni Ahtikallio Julia

Lisätiedot

MRSA-kantajuuden seuranta

MRSA-kantajuuden seuranta MRSA-kantajuuden seuranta Hygieniahoitaja Minna Nieminen Tays, Infektioyksikkö MRSA-näytteiden ottamisen ohje Tays ohje: MRSA-seulontannäytteet otetaan Kaikista Taysiin sairaalahoitoon tulevista, osastolle

Lisätiedot

Seksuaalinen väkivalta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin mallin kehittämisen haasteet. Kirsi Korkiamäki Ylihoitaja, HTM 16.3.

Seksuaalinen väkivalta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin mallin kehittämisen haasteet. Kirsi Korkiamäki Ylihoitaja, HTM 16.3. Seksuaalinen väkivalta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin mallin kehittämisen haasteet Kirsi Korkiamäki Ylihoitaja, HTM 16.3.2017 Jäsenkuntia 18, asukkaita n. 196 600 (1.1.2017) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Työtapaturmista ilmoittaminen Intranet-linkin kautta

Työtapaturmista ilmoittaminen Intranet-linkin kautta Työtapaturmista ilmoittaminen Intranet-linkin kautta 1 Tapaturman satuttua... Vahingoittunut Ilmoitus tapaturmasta Työnantaja Vakuutustodistus Vakuutustodistus Tapaturma/ ammattitauti-ilmoitus Lääkäri

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014

TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014 TERVEYDENHUOLTOLAIN LAAJENNUS TULEE VOIMAAN 1.1.2014 Asiakkaan valinnan mahdollisuudet laajenevat edelleen 1.5.2011 alkaen on ollut mahdollista valita hoidosta vastaava terveysasema oman kunnan tai yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

HIV- ja hepatiitti-äitien lapset mitä tutkimuksia tarvitaan ja milloin?

HIV- ja hepatiitti-äitien lapset mitä tutkimuksia tarvitaan ja milloin? HIV- ja hepatiitti-äitien lapset mitä tutkimuksia tarvitaan ja milloin? Maija Rummukainen Infektioylilääkäri 29.9.2016 Virus HAV HBV HCV HDV HEV Suku Pikorna Hepdna Flavi Deltaviridae Hepeviridae Tyyppi

Lisätiedot

Voinko saada HIV-tartunnan työssäni?

Voinko saada HIV-tartunnan työssäni? Voinko saada HIV-tartunnan työssäni? Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Haastateltavana: LT Pia Kivelä, HUS Tartuntataudit VOK:ssa Turvapaikan hakijoilla tarttuvia tauteja,

Lisätiedot

Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-negatiiviselle kumppanille. PARTNER-tutkimus

Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-negatiiviselle kumppanille. PARTNER-tutkimus Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-negatiiviselle kumppanille PARTNER-tutkimus PARTNER-tutkimus on tutkimus, joka tehdään pareille, joissa: (i) toinen osapuoli on HIV-positiivinen ja toinen

Lisätiedot

Miten taudit tarttuvat? Tartuntatiet

Miten taudit tarttuvat? Tartuntatiet Miten taudit tarttuvat? Tartuntatiet 9.5.2019 Janne Laine Infektiolääkäri Tartuntatiet Kosketustartunta Pisaratartunta Ilmatartunta Veritartunta Elintarvikevälitteinen tartunta Vektorin välityksellä tapahtuva

Lisätiedot

HIV ja hepatiitit HIV

HIV ja hepatiitit HIV HIV ja hepatiitit Alueellinen tartuntatautipäivä 3.5.16 Keski Suomen keskussairaala Infektiolääk. Jaana Leppäaho Lakka HIV 1 HIV maailmalla HIV Suomessa Suomessa 2014 loppuun mennessä todettu 3396 tartuntaa,

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Harjoitus 2: Totta vai tarua

Maailman aids-päivä Harjoitus 2: Totta vai tarua Maailman aids-päivä 1.12. Harjoitus 2: vai tarua Tarkoitus: Opetella hivin perusteita Aika: Harjoitus kestää noin 30min Tarvittavat välineet: Moniste alla olevasta taulukosta jokaiselle nuorelle Vaativuustaso:

Lisätiedot

MRSA-kantajuuden seuranta

MRSA-kantajuuden seuranta MRSA-kantajuuden seuranta Hygieniahoitaja Minna Nieminen Tays, Infektioyksikkö 400 PSHP:n uudet MRSA-kantajat ikäryhmittäin 2005-2017 (tammi-lokakuu 2017) 350 300 250 200 >65 15-64V

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

ONKO PAKKO, JOS EI TAHO. Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Aija Ström

ONKO PAKKO, JOS EI TAHO. Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Aija Ström ONKO PAKKO, JOS EI TAHO Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Aija Ström 1 Terveydenhuoltolaki kansalaisen valinnanvapaus laajenee 1.1.2014 Terveydenhuoltolaki laajentaa asteittain kansalaisen

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot 27.2.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/ TERVEYSLAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/ TERVEYSLAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2010 1 329 VAHINGONKORVAUSVAATIMUS Terke 2010-2214 Esityslistan asia TJA/15 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun henkilön (jäljempänä

Lisätiedot

Miten Truvadaa otetaan

Miten Truvadaa otetaan Miten Truvadaa otetaan Ota Truvada-valmistetta juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Suositeltu annos on yksi Truvada-tabletti kerran vuorokaudessa

Lisätiedot

Työtapaturman tai ammattitaudin ilmoittaminen If Loginissa

Työtapaturman tai ammattitaudin ilmoittaminen If Loginissa Työtapaturman tai ammattitaudin ilmoittaminen If Loginissa Vahingon ilmoittaminen If Loginissa Vakuutus ja vahinkotiedot If Loginissa Sisältö Tapaturma / ammattitautilomake If Loginissa Tapaturma / ammattitautilomakkeen

Lisätiedot

Tietojen keruu kontaktikartoituksessa. 8.10.2009 Tiina Kaisla

Tietojen keruu kontaktikartoituksessa. 8.10.2009 Tiina Kaisla Tietojen keruu kontaktikartoituksessa 8.10.2009 Tiina Kaisla Kontaktiselvitykseen liittyvät eri työvaiheet potilasasiakirjojen tarkastelu potilaan haastattelu kontaktien jäljittäminen tuberkuloosin tartuntariskin

Lisätiedot

Infektioiden torjunnan suositusten toteutumisen kartoitus 2012

Infektioiden torjunnan suositusten toteutumisen kartoitus 2012 Infektioiden torjunnan suositusten toteutumisen kartoitus 2012 Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 12.11.2012 hygieniahoitaja Tuula Keränen Infektioiden

Lisätiedot

Kuvantamistutkimus potilaan hoitoketjussa

Kuvantamistutkimus potilaan hoitoketjussa Kuvantamistutkimus potilaan hoitoketjussa Tutkimusajanvaraus helposti potilaalle Annamari Vainio & Heli Lahikainen 5.5.2015 Ajan varaamisen edellytykset Ajanvarausta edeltää aina lähete Lähete tehdään

Lisätiedot

Työperäinen tuberkuloosi epidemia. V-J Anttila 26.3.2011 dos, osastonylilääkäri HYKS/Infektioepidemiologinen yksikkö/sairaalahygieniayksikkö

Työperäinen tuberkuloosi epidemia. V-J Anttila 26.3.2011 dos, osastonylilääkäri HYKS/Infektioepidemiologinen yksikkö/sairaalahygieniayksikkö Työperäinen tuberkuloosi epidemia V-J Anttila 26.3.2011 dos, osastonylilääkäri HYKS/Infektioepidemiologinen yksikkö/sairaalahygieniayksikkö Tuberkuloosi ja terveydenhuoltohenkilöstö Suomessa terveydenhuoltohenkilökunnan

Lisätiedot

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN C YHTEISTYÖ 12.2.2019 sh Raila Niva SYÖPÄPOLIKLINIKAN HENKILÖKUNTA 4 sairaanhoitajaa, joista 1 toimii tablettihoitajana Lisäksi tarvittaessa sairaanhoitaja rekry yksiköstä

Lisätiedot

VERIPALVELU JA VERENLUOVUTUS.

VERIPALVELU JA VERENLUOVUTUS. VERIPALVELU JA VERENLUOVUTUS. 2009 1 1 1 1 Esityksen sisältö Yleistä Veripalvelusta Verenluovutus ja verivalmisteet 2 2 2 2 Veripalvelu lyhyesti 550 työntekijää 17 toimipaikkaa ja liikkuva veripalvelu

Lisätiedot

Verialtistustapaturmat

Verialtistustapaturmat Verialtistustapaturmat Sini Lahtinen 1400492 Iida Nissinen 1500263 Saija Pöyhönen 1500259 Nigar Suleymanova 1500077 Metropolia Ammattikorkeakoulu Bioanalyytikko (AMK), SXJ15K1 Preanalytiikka SX00BN90-3003

Lisätiedot

HIV-potilaan raskauden seuranta. Elina Korhonen, kätilö HYKS, Naistenklinikka

HIV-potilaan raskauden seuranta. Elina Korhonen, kätilö HYKS, Naistenklinikka HIV-potilaan raskauden seuranta Elina Korhonen, kätilö HYKS, Naistenklinikka Naistenklinikan HIVpoliklinikka raskauden seuranta tapahtuu keskitetysti NKL:n äitiyspoliklinikalla erikoislääkäri Marja Kaijomaa

Lisätiedot

PUTKIEN TARRAAMINEN 8.5.2014

PUTKIEN TARRAAMINEN 8.5.2014 sivu 1 / 10 Yleisohjeita: - putkiin vain hyvin tulostuneita viivakooditarroja, monet koneet ovat tarkkoja - tarroissa oltava riittävästi valkoista viivakoodien molemmissa päissä = vähintään 3 mm - ohjaustarraa

Lisätiedot

Syyhy, ohjeen muutokset

Syyhy, ohjeen muutokset Syyhy, ohjeen muutokset Janne Laine Infektiolääkäri Tays Tavallinen syyhy Hedelmöittynyt naaras kaivaa ihon alle 2-15 mm käytävän, johon munii Tapahtuma käynnistää viivästyneen yliherkkyysreaktion Pääoire

Lisätiedot

HaiPro verkostotapaaminen - HAIPRO vaara ja haittatapahtumien raportointi Kotkan kaupungilla -

HaiPro verkostotapaaminen - HAIPRO vaara ja haittatapahtumien raportointi Kotkan kaupungilla - HaiPro verkostotapaaminen - HAIPRO vaara ja haittatapahtumien raportointi Kotkan kaupungilla - Projektipäällikkö Sara Haimi-Liikkanen Projektityöntekijä Minna Labbas 24.11.2011 HaiPro Kotkan kaupungilla

Lisätiedot

Resistentin bakteerin kantaja ja asumispalvelut

Resistentin bakteerin kantaja ja asumispalvelut Resistentin bakteerin kantaja ja asumispalvelut Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 18.11.2015 MRSA MRSA-tapausten määrät kasvavat VSSHP:n alueella Usein avohoidossa

Lisätiedot

Veriturvallisuus ja jäljitettävyysvaatimukset. Anu Puomila, ylitarkastaja puh

Veriturvallisuus ja jäljitettävyysvaatimukset. Anu Puomila, ylitarkastaja puh Veriturvallisuus ja jäljitettävyysvaatimukset Anu Puomila, ylitarkastaja anu.puomila@fimea.fi puh. 029-522 3242 Fimean Luvat ja tarkastukset -yksikkö Vuonna 2016 yksikössä: käsiteltiin 2356 lupa-asiaa

Lisätiedot

Tapaturman sattuessa opiskelijalle

Tapaturman sattuessa opiskelijalle Tapaturman sattuessa opiskelijalle Ammatillisen koulutuksen tulosalue 6.11.2014 Toiminnanohjausryhmä Marjo Oksanen Ohje TAIn henkilökunnalle tapaturman sattuessa opiskelijalle. TYÖSALI, TYÖSSÄOPPIMISPAIKKA:

Lisätiedot

HIV ja ammatilliset kysymykset. 15.2.2012 Matti Ristola

HIV ja ammatilliset kysymykset. 15.2.2012 Matti Ristola HIV ja ammatilliset kysymykset 15.2.2012 Matti Ristola Perustelut HIV-positiivisten ammatillisiin rajoituksiin Tartunnanvaara Vaikutus toimintakykyyn Hammaslääkärin vastaanottoon liittyneet HIV-tartunnat

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hematologinen osasto, UC10

Lasten ja nuorten hematologinen osasto, UC10 Lasten ja nuorten hematologinen osasto, UC10 Sijainti: TYKS Kantasairaala Kiinamyllynkatu 4-8, Turku Rakennus 3 (U-sairaala 10. krs. käynti osastolle kanttiinin puoleisilla hisseillä ja poliklinikalle

Lisätiedot

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä 2 Sisällysluettelo SAVUTTOMUUSOHJELMA 1. Savuttoman työpaikan määritelmä... 3 2. Savuton Forssan kaupunkityöpaikka...

Lisätiedot

Potilastietojärjestelmien käyttöoikeuksien ja käyttäjätunnusten määrittely ja tekeminen

Potilastietojärjestelmien käyttöoikeuksien ja käyttäjätunnusten määrittely ja tekeminen Ohje 1.0 1 (5) Potilastietojärjestelmien käyttöoikeuksien ja käyttäjätunnusten määrittely ja tekeminen 1. Yleistä 1.1 Perusperiaatteet Hyvä tiedonhallintatavan ja henkilötietojen suojaamisen edellyttämien

Lisätiedot

Resistenttien bakteerien torjunnan valtakunnalliset linjaukset mikä muuttui?

Resistenttien bakteerien torjunnan valtakunnalliset linjaukset mikä muuttui? Resistenttien bakteerien torjunnan valtakunnalliset linjaukset mikä muuttui? Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö TYKS / VSSHP 9.3.2015 MRSA-epidemiat VSSHP:ssa ja SatSHP:ssa

Lisätiedot

Suomen tuberkuloositilanne. Tuberkuloosin tartunnanjäljityksen uudet ohjeet

Suomen tuberkuloositilanne. Tuberkuloosin tartunnanjäljityksen uudet ohjeet Tuberkuloosin tartunnanjäljityksen uudet ohjeet Suomen tuberkuloositilanne Iäkkäillä suomalaissyntyisillä henkilöillä, jotka saaneet tartunnan lapsuudessa V2016 jo puolet tapauksista maahanmuutajilla (huom

Lisätiedot

Tartuntatautilain soveltamista koskeva ohjeistus

Tartuntatautilain soveltamista koskeva ohjeistus Kirkkonummen kunta Henkilöstöyksikkö Tartuntatautilain soveltamista koskeva ohjeistus Tartuntatautilaki 1227/2016 Kirkkonummen kunta Taustaa Tartuntatautilain tavoite on ehkäistä tarttuvien tautien leviämistä

Lisätiedot

HIV. ja ikääntyminen

HIV. ja ikääntyminen HIV ja ikääntyminen LUKIJALLE Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa ikääntymisen vaikutuksista elämään hiv-positiivisena. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan ja Hiv-tukikeskuksen

Lisätiedot

Tuberkuloosiepidemia sairaalassa. V-J Anttila Osastonylilääkäri HYKS/ Tulehduskeskus/ Infektiosairaudet Infektiotorjuntayksikkö

Tuberkuloosiepidemia sairaalassa. V-J Anttila Osastonylilääkäri HYKS/ Tulehduskeskus/ Infektiosairaudet Infektiotorjuntayksikkö Tuberkuloosiepidemia sairaalassa V-J Anttila 15.11.2016 Osastonylilääkäri HYKS/ Tulehduskeskus/ Infektiosairaudet Infektiotorjuntayksikkö Tuberkuloositartunnat Suomessa (Lähde THL Tartuntatautirekisteri)

Lisätiedot

Kriittinen asiakaspalaute miten reagoin esimiehenä. Pertti Sopanen, terveyspalvleupäällikkö HtM

Kriittinen asiakaspalaute miten reagoin esimiehenä. Pertti Sopanen, terveyspalvleupäällikkö HtM Kriittinen asiakaspalaute miten reagoin esimiehenä Pertti Sopanen, terveyspalvleupäällikkö HtM 16.11.2018 Millaisia palautteita saamme 1 2 3 Jatkuva palaute Suullinen palaute Kirjallinen palaute Sähköinen

Lisätiedot

MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA. Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML)

MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA. Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) MIKROBIOLOGINEN VIERITESTIANALYTIIKKA Yl Markku Koskela OYS / Mikrobiologian laboratorio (OML) MIKROBIOLOGINEN VIERITESTI Tutkimusmenetelmä, jolla: infektiotaudin laboratorio-diagnostiikka voidaan suorittaa

Lisätiedot

Lääkäripaneelin tuloksia. Tiedonkeruu lokakuussa 2016, n = 533

Lääkäripaneelin tuloksia. Tiedonkeruu lokakuussa 2016, n = 533 Lääkäripaneelin tuloksia Tiedonkeruu lokakuussa 201, n = 5 Mikä on Lääkäripaneeli? Sähköinen kysely jäsenille 2 kertaa vuodessa Noin 000 jäsentä kerrallaan Työikäinen lääkärikunta pienoiskoossa Kuinka

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 17.8.2010

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 17.8.2010 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 11/2010 1 241 OIKAISUVAATIMUS TERVEYSKESKUSMAKSUPÄÄTÖKSESTÄ Terke 2010-1165 Esityslistan asia TJA/23 TJA Terveyslautakunta päätti hylätä tämän päätöksen liitteessä mainitun

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 6/2012 1 (5) SAIRAANHOITOPIIRI

HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 6/2012 1 (5) SAIRAANHOITOPIIRI HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 6/2012 1 (5) HELSINGIN JA UUDENMAAN N SAIRAALOIHIN KÄYTÄNNÖN HARJOITTELUUN TULEVIEN OPISKELIJOIDEN ISTUS TARTUNTATAUDEISTA JA ROKOTUKSISTA Viiteasiakirjat Tartuntatautilaki

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden sähköinen tunnistaminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä Taustaa Yleisohje 18.4.2013

Lisätiedot

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Psykiatrian palvelutoiminnan muutos laitospaikoista avohoitoon 7.4.2016 Mielen terveyttä asiakas vai potilas terveydenhuollossa Hyvinkään sairaanhoitoalueen alueellinen koulutus

Lisätiedot

Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita

Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita 1 (5) Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita 1. KUINKA TOIMIT, JOS EPÄILET SAIRASTUNEESI H1N1-INFLUENSSAAN? Jos epäilet sairastuneesi A(H1N1)-influenssaan, ÄLÄ MENE SAIRAANA TYÖHÖN, älä mene suoraan työterveyshuollon/

Lisätiedot

Lääkäriliiton opiskelijatutkimus Tietoja opiskelijoiden työskentelystä lääkärin sijaisena kesällä 2017

Lääkäriliiton opiskelijatutkimus Tietoja opiskelijoiden työskentelystä lääkärin sijaisena kesällä 2017 Lääkäriliiton opiskelijatutkimus 2017 Tietoja opiskelijoiden työskentelystä lääkärin sijaisena kesällä 2017 Tutkimuksen toteutus ja aineisto Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä 7.9. 25.9.2017. Tutkimuksen

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas. Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri

Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas. Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri Työterveyshuolto ja kuntoutusasiakas Heli Leino Työterveyshuollon ja yleislääketeiteen erikoslääkäri Ylilääkärii Työterveyshuolto tekee työtä työsuhteessa olevien terveyden edistämiseksi, työtapaturmien

Lisätiedot

Pisto- ja viiltovahingot

Pisto- ja viiltovahingot Ajankohtaista infektioiden torjunnassa Pisto- ja viiltovahingot Työsuojelu Leena Rauta-aro 1 Työntekijä on aktiivinen osallistuja ei vain passiivinen kohde Oikeus osallistua turvallisen ja terveellisen

Lisätiedot

sivu 1 / 10 PUTKIEN TARRAAMINEN 13.11.2015

sivu 1 / 10 PUTKIEN TARRAAMINEN 13.11.2015 sivu 1 / 10 Yleisohjeita: - putkiin vain hyvin tulostuneita viivakooditarroja, monet koneet ovat tarkkoja - tarroissa oltava riittävästi valkoista viivakoodien molemmissa päissä = vähintään 3 mm - ohjaustarraa

Lisätiedot

Epidemiapotilaiden sähköinen ilmoittaminen VSSHP:ssa

Epidemiapotilaiden sähköinen ilmoittaminen VSSHP:ssa Epidemiapotilaiden sähköinen ilmoittaminen VSSHP:ssa 8.11.2017 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö 8.11.2017 1 (11) Johdanto Vuoden 2009 influenssapandemia osoitti tarpeen kerätä ajantasaista

Lisätiedot

Kouvolan terveyskeskuksen sairaala. Tulokasopas uudelle lääkärille

Kouvolan terveyskeskuksen sairaala. Tulokasopas uudelle lääkärille Kouvolan terveyskeskuksen sairaala Tulokasopas uudelle lääkärille 1 Tervetuloa! Tervetuloa töihin Kouvolan terveyskeskukseen ja sen sairaalaan. Kouvolan kaupunki syntyi vuoden 2009 alussa kuuden kunnan

Lisätiedot

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU SOSIAALI- JA TERVEYSALA. Neulanpistotapaturmat Koskelan kotihoidossa

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU SOSIAALI- JA TERVEYSALA. Neulanpistotapaturmat Koskelan kotihoidossa KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU SOSIAALI- JA TERVEYSALA Neulanpistotapaturmat Koskelan kotihoidossa Kaija Leena Valle Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja AMK KEMI 2012 TIIVISTELMÄ KEMI-TORNION

Lisätiedot

Katsaus infektiotauteihin

Katsaus infektiotauteihin Katsaus infektiotauteihin Terveysneuvontapäivät Espoo, Leppävaara 1.11.212 Henrikki Brummer-Korvenkontio Virologian yksikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 26/4/212 TNP / H. B-K 1 Hiv-tartunnat Suomessa

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satasairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 2/19 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla... 4 Yleistä

Lisätiedot

Potilas -ja asiakastietojärjestelmien vaatimukset ja valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana

Potilas -ja asiakastietojärjestelmien vaatimukset ja valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Potilas -ja asiakastietojärjestelmien vaatimukset ja valvonta Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana 26.5.2016 Yli-insinööri Antti Härkönen, Valvira Tietojärjestelmien valvonta Terveysteknologia-ryhmä

Lisätiedot

VASKIVUOREN LUKION PÄIHDESTRATEGIA - KOULUN TULEE OLLA PÄIHTEETÖN TYÖYMPÄRISTÖ

VASKIVUOREN LUKION PÄIHDESTRATEGIA - KOULUN TULEE OLLA PÄIHTEETÖN TYÖYMPÄRISTÖ VASKIVUOREN LUKION PÄIHDESTRATEGIA - KOULUN TULEE OLLA PÄIHTEETÖN TYÖYMPÄRISTÖ Vantaan kaupunki arvostaa päihteettömyyttä ja toimii siten, että erityisesti lapsilla ja nuorilla on oikeus päihteettömään

Lisätiedot

Potilaan oikeudet. Esitteitä 2002:8

Potilaan oikeudet. Esitteitä 2002:8 Potilaan oikeudet Esitteitä 2002:8 Potilaan oikeudet Potilaan oikeusturvan parantamiseksi Suomessa on laki potilaan oikeuksista. Laki koskee koko terveydenhuoltoa ja sosiaalihuollon laitoksissa annettavia

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama lomake N:o 815 4651 2. ILMOITUS VERIVALMISTEEN LAATUA JA TURVALLISUUTTA UHANNEESTA VAKAVASTA VAARATILANTEESTA (terveydenhuollon toimintayksikkö ja veripalvelulaitos) Vaaratilanneilmoituksen tunniste Ilmoittava

Lisätiedot

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F 1(6) Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F Tässä on sinulle ohjeet siitä milloin pitäisi epäillä vatsakalvontulehdusta ja miten silloin on meneteltävä: Potilaan huomioitava oireet: 1. Vatsakipu

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin kannanotto TYKS Vakka-Suomen sairaalan tulevaisuudesta

Uudenkaupungin kaupungin kannanotto TYKS Vakka-Suomen sairaalan tulevaisuudesta Kaupunginhallitus 304 12.09.2016 Uudenkaupungin kaupungin kannanotto TYKS Vakka-Suomen sairaalan tulevaisuudesta 2156/00.01.00/2016 KHALL 12.09.2016 304 Taustaa Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on

Lisätiedot

Hoitotyö. Vt. Hallintoylihoitaja Tarja Kainulainen-Liiti Valtuustoseminaari

Hoitotyö. Vt. Hallintoylihoitaja Tarja Kainulainen-Liiti Valtuustoseminaari Hoitotyö Vt. Hallintoylihoitaja Tarja Kainulainen-Liiti Valtuustoseminaari 16.8.2017 Esityksen sisältö Hoitohenkilökunta ja työn luonne Hoitohenkilökunnan riittävyys ja rekrytointi Rafaela-hoitoisuusluokitusjärjestelmä

Lisätiedot

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta Sosiaali-

Lisätiedot

Kolmannesvuosiraportti huhtikuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Kolmannesvuosiraportti huhtikuu 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

UUDISTUVAT ROKOTEVAATIMUKSET I

UUDISTUVAT ROKOTEVAATIMUKSET I Uudistuvat rokotevaatimukset ESSOTEn henkilöstöohje UUDISTUVAT ROKOTEVAATIMUKSET I Uusi Tartuntatautilaki tehostaa sosiaali- ja terveysalan henkilökunnan rokotuksia potilaiden suojaksi. Työturvallisuuslainsäädäntö

Lisätiedot

Bioanalyytikkoopiskelijoiden. ohjausprosessit

Bioanalyytikkoopiskelijoiden. ohjausprosessit Bioanalyytikkoopiskelijoiden ohjausprosessit Alexandra Nuutinen Laboratoriohoitaja/bioanalyytikko YAMK-opiskelija 5.4.17 VSSHP Tyks-Sapa-liikelaitos Esityksen sisältö VSSHP bioanalyytikko-opiskelijan oppimisympäristönä

Lisätiedot

Ajankohtaista aluehallintovirastosta. Pohtimolammella Lakiasiainpäällikkö Keijo Mattila, Lapin aluehallintovirasto

Ajankohtaista aluehallintovirastosta. Pohtimolammella Lakiasiainpäällikkö Keijo Mattila, Lapin aluehallintovirasto Ajankohtaista aluehallintovirastosta Pohtimolammella 26.5.2016 Lakiasiainpäällikkö Keijo Mattila, Lapin aluehallintovirasto 1 2019 aluehallintouudistuksesta Alueellisesti toimivaltaisten aluehallintovirastojen

Lisätiedot

HIV-testausta nimettömänä terveyskeskuksessa ja pankkitunnuksilla Internetissä Valtakunnallinen HIV-koulutus 12.2.2014 Infektioylilääkäri Pekka

HIV-testausta nimettömänä terveyskeskuksessa ja pankkitunnuksilla Internetissä Valtakunnallinen HIV-koulutus 12.2.2014 Infektioylilääkäri Pekka HIV-testausta nimettömänä terveyskeskuksessa ja pankkitunnuksilla Internetissä Valtakunnallinen HIV-koulutus 12.2.2014 Infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Varhainen HIV-diagnoosi 1980-luku > tämä päivä

Lisätiedot

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 1 (4)

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 1 (4) 1 (4) Lausunto 11.7.2014 LAUSUNTO SUUNNITELMASTA SUUN TERVEYDENHUOLLON PÄIVYSTYKSEN JÄRJESTÄMISEKSI KANTA-HÄMEEN SAIRAANHOITOPIIRIN ALUEELLA 1.1.2015 ALKAEN Viite: Lausuntopyyntö, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus 1 Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus Sairaaloiden työnjakoa, sosiaalipäivystystä ja yhteispäivystyspalveluja uudistetaan osana sote-uudistusta. Ihmisille tarjotaan jatkossakin palveluita monin

Lisätiedot

Henkilöstöyritysten työterveys

Henkilöstöyritysten työterveys Alk. 19 Netto vuodessa Toimintasuunnitelma Seulova terveystarkastus Sähköinen työpaikkakäynti Ekstranet Maksusitoumusmalli Helpperi-terveysohjaus SATA Henkilöstöyritysten työterveys Lähipalveluita jo 17

Lisätiedot