Tapaturman sattuessa opiskelijalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tapaturman sattuessa opiskelijalle"

Transkriptio

1 Tapaturman sattuessa opiskelijalle Ammatillisen koulutuksen tulosalue Toiminnanohjausryhmä Marjo Oksanen

2 Ohje TAIn henkilökunnalle tapaturman sattuessa opiskelijalle. TYÖSALI, TYÖSSÄOPPIMISPAIKKA: Lakisääteinen tapaturmavakuutus opiskeluun liittyvässä käytännön harjoittelutyössä (työsali, työssäoppimispaikka). Vakuutusnumero on Korvataan sekä julkisen että yksityisen sektorin terveydenhoitopalvelujen kustannukset. LUOKKAHUONE, VÄLITUNTI, Liikuntatunti, KOULUMATKA (poislukien liikennevakuutuksen perusteella maksettavat): Ryhmätapaturmavakuutus koskee oppitunnilla, välitunnilla ja koulumatkoilla tapahtuvia tapaturmia. Vakuutusnumero Korvataan vain julkisen sektorin terveydenhoitopalveluja vastaavat kustannukset. KOULUSSA TAPAHTUVAT TAPATURMAT:

3 VAATIIKO KIIREELLISTÄ HOITOA? 1. Anna ensiapu 2. Tilaa ambulanssi puh Ota yhteys huoltajaan 4. Anna tarvittavat tiedot rehtorin sihteerille if:iin tapaturmailmoituksen laatimista varten / laadi itse tapaturmailmoitus LIEVEMMÄT, MUTTA terveydenhuollon ammattilaisen hoitoa vaativat tapaturmat A) Jos terveydenhoitaja on paikalla, ohjaa opiskelija hänen luokseen. Aninkaisten koulutalo Henna-Mari Kuronen puh. (02) Juhannuskukkulan koulutalo Katriina Laaksonen puh. (02) , Kellonsoittajankadun koulutalo Outi Kalliomäki puh. (02) Lemminkäisenkadun koulutalo Kaisa Laitinen puh Peltolan koulutalo Kirsti Vainio puh. (02) Tommilankadun koulutalo Kaisa Laitinen puh Uudenmaantien koulutalo Magda Flemmich puh. (02) Terveydenhoitaja ottaa yhteyttä huoltajaan (alaikäisen kohdalla). Terveydenhoitaja hoitaa potilaan itse tai harkitsee ohjataanko opiskelija edelleen päivystykseen. Opettaja / rehtorin sihteeri laatii tapaturmailmoituksen if:iin. B) Jos terveydenhoitaja ei ole paikalla, lähetetään opiskelija Turun alueen yhteispäivystykseen, Savitehtaankatu 1. Soita ensin Opiskelijalla tulee olla mukanaan oppilaitoksessa valmiiksi täytetty Ilmoitus koulutapaturmasta opiskelijaterveydenhuoltoon /päivystykseen/ hammashoitolaan lomake. Sen täyttää tapaturman tapahtuessa vastuussa oleva opettaja/tapaturman nähnyt henkilökunnan edustaja. Lomake löytyy henkilökunnan ohjeista: Taksin tilaamisohje: Tilaa taksi puh ja ilmoita, että kyseessä on koulutapaturma. Ilmoita samalla opiskelijan ja oppilaitoksen nimi sekä laskutusosoite: Turun kaupunki Turun ammatti-instituutti, PL 501, Turun laskut. Viite: toimistosihteeri Maarit Nummi. C) Hammastapaturmat 1. Hammastapaturmat ohjataan hammashoitolaan. Soita ajanvaraukseen puh Täytä ilmoitus koulutapaturmasta ja anna se opiskelijalle mukaan hammashoitolaan. 3. Anna tarvittavat tiedot rehtorin sihteerille if:iin tapaturmailmoituksen laatimista varten / laadi tapaturmailmoitus itse.

4 TYÖSSÄOPPIMISPAIKALLA SATTUVAT TAPATURMAT Työpaikkaohjaaja tai muu yrityksen henkilö antaa ensiavun ja lähettää opiskelijan tarvittaessa jatkohoitoon. Mahdollisuuksien mukaan opiskelijan mukaan annetaan lomake koulutapaturmailmoitus. Lomake löytyy TAIn sivuilta Työpaikkaohjaaja ilmoittaa tapaturmasta ohjaavalle opettajalle, joka tämän jälkeen toimii, kuten koulussa tapahtuneessa tapaturmassa. Hoitoon kuljetus Tilaa taksi puh ja ilmoita, että kyseessä on koulutapaturma. Samalla ilmoitetaan opiskelijan ja oppilaitoksen nimi sekä laskutusosoite: Turun kaupunki Turun ammatti-instituutti, PL 501, Turun laskut. Viite: toimistosihteeri Maarit Nummi Opiskelijan silmälasien rikkoutuminen/korjaus koulutapaturman yhteydessä Mikäli opiskelijan käytössä olevat silmälasit rikkoutuvat terveydenhoitoa edellyttävän tapaturman yhteydessä, korvaa vakuutus niiden korjauskustannukset tai jos korjaaminen on mahdotonta, entistä vastaavat hankintakulut. Rehtorin sihteeri/ opettaja tekee tapaturmailmoituksen If iin.

5 HUOLTAJAN/ OPISKELIJAN TOIMENPITEET Tapaturma-ilmoitus tehdään aina koulun toimesta vakuutusyhtiö if:iin. Hoitolaitos lähettää tapaturman hoidosta aiheutuneet laskut opiskelijan huoltajalle tai täysiikäiselle opiskelijalle itselleen kotiosoitteeseen. Jotta lasku osataan lähettää oikeaan paikkaan, täytyy opiskelijalla olla hoitopaikkaan mennessään mukana ILMOITUS KOULUTAPATURMAS- TA lomake täytettynä. Huoltaja/opiskelija maksaa mahdolliset laskut aina ensin itse. Sen jälkeen opiskelija tai huoltaja täyttää korvausanomuksen if:lle. Linkki: oilmoitusohje.aspx Laskuja ei tarvitse lähettää If iin, mutta ne kannattaa säilyttää kotona siltä varalta, että vakuutusyhtiö pyytää niitä. Avoimia, maksamattomia laskuja EI SAA toimittaa If iin, koska vakuutus ei korvaa mahdollisia laskun viivästymiskuluja. Vakuutusnumero kannattaa varmistaa oppilaitoksesta. (työsali, työssäoppimispaikka: luokkahuone, välitunti, liikuntatunti, koulumatka (poislukien liikennevakuutuksen perusteella maksettavat): ) Vakuutusyhtiö korvaa vain julkisen sektorin taksojen mukaisen osuuden. Jos on käyttänyt yksityisen sektorin palveluja, erotuksen ao. henkilö hakee omasta vakuutuksestaan tai maksaa loppuosan kuluista itse. Kuitenkin työsalissa tai työssäoppimispaikassa sattunut vahinko korvataan myös yksityisen sektorin taksojen mukaan. OHJEET REHTORIN SIHTEERILLE JA OPETTAJALLE TAPATURMAILMOITUKSEN TE- KEMISEKSI Tee sähköinen tapaturmailmoitus If iin mahdollisimman pian tapaturman tapahduttua. Vastuu ilmoituksen tekemisestä tai tietojen toimittamisesta rehtorin sihteerille on sillä henkilökuntaan kuuluvalla, joka on tapaturman nähnyt tai jonka oppitunnilla tapaturma on sattunut. Täytä tapaturmailmoitus * (tähdellä) merkityin kohdin. Ole tarkka. Kun olet painanut lähetä tapaturmailmoitus-nappia, et saa sitä enää takaisin itsellesi korjattavaksi/muutettavaksi. Ennen lähettämistä muista tulostaa tekemäsi tapaturmailmoitus itsellesi. Täytä tapaturmailmoitus alusta loppuun yhdellä kertaa, ettei se häviä. Täytä huolella Miten vamma syntyi -kohta. Ellet tiedä kaikkea, voit kirjoittaa sen mitä tiedät ja lisäksi esim. Lisätietoja huoltaja Maija Meikäläiseltä puh xxxx. Ilmoita aina kumpi raaja, vasen tai oikea on kysymyksessä tai minkä puolen raajan ja mikä sormi tai varvas on vahingoittunut. Mitä tarkempaan osaat ilmoittaa sitä parempi. Jos kouluterveydenhoitaja tekee tapaturmailmoituksen, hän lähettää tekemänsä ja tulostamansa tapaturmailmoitukset kanslisti Outi Närväselle säilytettäväksi. Tulostettu tapaturmailmoitus säilytetään pysyvästi oppilaitoksen kansliassa, koska tapaturmakorvausvaatimuksia saattaa tulla oppilaitokseen vuosienkin jälkeen. Mikäli vakuutusyhtiö vaihtuu vuosien mittaan, on hyvä, että vanhat ilmoitukset löytyvät myös kaupungin omista arkistoista. Tapaturman kuluja korvaa myöhemminkin luonnollisesti se vakuutusyhtiö, jonka kanssa vakuutussopimus on milloinkin tehty. Laskut ensin huoltajan/opiskelijan maksettavaksi Lisätietoja rehtorien opintosihteeri