TYÖRYHMÄN TYÖSKENTELYN ARVIOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖRYHMÄN TYÖSKENTELYN ARVIOINTI"

Transkriptio

1 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 1 TYÖRYHMÄN TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Analyysi voidaan tehdä kahdella tavalla (kun olet tulostanut nämä sivut): A B Jokainen työryhmän/tiimin jäsen tekee arvion itsekseen, ja sen jälkeen tulokset kootaan yhteen. Tämä on nopea tapa ja arvio voidaan tehdä työn lomassa. Tulosten käsittelemiseen ja keskusteluihin tarvitaan palaveri ja riittävästi aikaa. Työryhmä/tiimi tekee arvion yhdessä; samalla voidaan sopia kehittämistoimenpiteistä. Tähän tarvitaan paljon aikaa, koska asioista ollaan myös eri mieltä, eikä toimenpiteistä sopiminen ole aina helppoa, kun kysymys on koko ryhmän toiminnasta. Jos valitaan tämä vaihtoehto, kannattaa arvio tehdä palasina ( esim. muutama kohta tai yksi väliotsikko / palaveri ). Kehittämisessä on hyvä muistaa, että täydellistä yhteis- ja tiimityötä ei ole olemassa. Aina voidaan kehittyä. Siksi ei edes kannata pyrkiä täydellisyyteen. Useimmiten avoin ja rakentava keskustelu yhteisistä asioista on tärkeämpi kuin jonkin kohdan saaminen 6:ksi. Keskustelu luo yhteishenkeä ja auttaa jäseniä ymmärtämään toisiaan. Sen seurauksena toiminnan laatukin yleensä paranee. Kysymykset on suunniteltu siten, että ääripäät (huonoin ja paras) on kuvattu. Rastita sivulla 5 olevaan lomakkeeseen joka kohdasta se O, joka vastaa käsitystäsi tilanteesta. Jos ryhmä tekee arviot yhdessä ja jonkin kohdan näkemykset poikkeavat paljon toisistaan, voidaan tehdä kaksi merkintää (esim. 2 ja 5), jotta päästään eteenpäin. Tilanteeseen palataan myöhemmin. Voi nimittäin olla, että nämä eriävät näkemykset selviävät muissa kohdissa. Kysymyshän on samasta kokonaisuudesta, jota tarkastellaan eri suunnilta. Arvion tekeminen lomakkeelle sivulla 5: O O O O O O * Jos ryhmän toiminta muistuttaa lähes täysin vasemmalla olevaa kuvausta, merkitään 1. * Jos se muistuttaa lähes täysin oikealla olevaa kuvausta, merkitään 6. * Jos ryhmän toiminta ei muistuta kumpaakaan, arvioidaan kummalla puolella se on kuitenkin enemmän, ja rasti merkitään sen mukaan. HEIKOSTI TOIMIVA TYÖRYHMÄ HYVIN TOIMIVA TIIMI JOHTAMINEN 1 Työnjohtaja tai esimies kertoo, mitä tehdään Tiimi suunnittelee ja sopii keskenään, miten ja miten (organisoi työt ja määrää tehtävät). oma vastuualue hoidetaan (itseohjautuvuus).

2 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 2 2 Työnjohtaja valvoo toimintaa ja antaa Tiimi seuraa itse omaa toimintaansa, ja tarvittaessa palautetta. palautetta annetaan kaikille tilanteen mukaan. 3 Työnjohtajan rooli on keskeinen ja tärkeä. Vetäjän rooli ei juuri näy; ristiriita- tai muutostilanteissa se tulee näkyvämmäksi. 4 Palaverit ovat esimiehen vetämiä ja usein Palaverit ovat innostavia ja tehokkaita. Asiat yksipuolisia (esimies kertoo ja muut sovitaan yhdessä. Osallistumismotivaatio kuuntelevat), toisinaan esiintyy on hyvä. palaverihaluttomuutta. 5 Työnjohtaja tai esimies keskittyy pääasiassa Vetäjä koordinoi aktiivisesti tiimin oman ryhmän johtamiseen. ja muun organisaation toimintaa. 6 Johtaminen on usein käskevää ja valvovaa. Johtaminen on kannustavaa ohjausta ja valmentamista. ORGANISAATIO 7 Ryhmä on olemassa, koska se kuuluu Tiimi tietää, miksi se on olemassa, tietää isompaan organisaatioon. ulkoiset ja sisäiset asiakkaansa tarpeineen. 8 Ryhmän paikka organisaatiossa määräytyy Tiimin paikka kokonaisprosessissa työnjohtajan tai esimiehen aseman määräytyy sen vastuualueen perusteella. perusteella. 9 Jokaisella on melko tarkasti omat työt (mm. Töitä vaihdellaan joustavasti, työopastus lomien aikana töitä voi jäädä tekemättä). toimii hyvin ja moniammatillisuus lisääntyy. 10 Johto määrää kaikki organisaation Osa pelisäännöistä koskee koko organisaapelisäännöt, ja niitä on toteltava. tiota, osan tiimi rakentaa itse. Pelisäännöt ovat järkeviä ja niitä noudatetaan. 11 Johto määrää pelisääntöjen muutokset. Pelisääntöjen muutoksista keskustellaan. Tiimit tekevät myös ehdotuksia. 12 Työskentelylle ei ole olemassa riittävästi Työskentelylle on selkeitä ja toimivia mittarit. mittareita. 13 Mittarit eivät välttämättä kiinnosta ryhmän Mittarit antavat palautetta ja ohjaavat jäseniä. toimintaa.

3 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 3 TAVOITTEET JA VIESTINTÄ 14 Ryhmää koskevat tiedot tulevat Tiedot tiimille tulevat ulkoisilta ja sisäisiltä työnjohtajalta tai esimieheltä. asiakkailta (palveluketjusta) sekä esimieheltä. 15 Johto sanelee tavoitteet. Tavoitteet määräytyvät tiimin vastuualueen mukaan ja sovitaan esimiehen kanssa. 16 Tietoa saatetaan salata. Tietoa jaetaan avoimesti kaikille. 17 Kommunikaatio voi olla epäsuoraa ja Kommunikaatio on avointa ja suoraa. sekavaa (selän takana, juoruja...). 18 Ongelmatilanteissa etsitään syyllisiä. Ongelmat ratkaistaan syyttelemättä. 19 Virheitä piilotellaan. Virheet halutaan tietää, jotta ne voidaan korjata ja jotta niistä voi oppia. RYHMÄN SUHTEET 20 Ryhmässä voi olla näkyviä tai näkymättömiä Ristiriidat ratkaistaan keskenään; jos se ei ristiriitoja, jotka työnjohtajan tulee ratkaista. onnistu, pyydetään apua. 21 Keskinäinen luottamus rakoilee. Keskustelut Tiimin jäsenet luottavat toisiinsa ja käydään usein työnjohtajan kautta. keskustelevat avoimesti keskenään. 22 Toisia autetaan joskus (esim. kun on pakko). Toisten auttaminen on luonnollista. 23 Jäsenillä on usein melko kiinteät keskinäiset Tiimissä on monenlaisia ja joustavia suhteita; suhteet, ja ryhmässä voi olla klikkejä eli klikkejä ei ole havaittavissa. sisäänlämpiäviä porukoita, jotka saattavat häiritä kokonaistyöskentelyä. 24 Klikit syntyvät usein ihmissuhteiden Pienryhmät syntyvät ja muuttuvat tiimin ja henkilökemian perusteella. tehtävien ja osatehtävien mukaan. 25 Työnjohtaja tai esimies voi myös kuulua Tiimin vetäjä tai esimies työskentelee johonkin klikkiin. Suosikkijärjestelmää avoimesti kaikkien kanssa. saattaa esiintyä. 26 Klikit saattavat arvostella toisia ja jopa Pienryhmät työskentelevät avoimesti haitata toisten pienryhmien työskentelyä. kaikkien muiden pienryhmien kanssa.

4 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 4 27 Ryhmän ns. hallitsevat ja mukautuvat Ryhmässä on hallitsevia ja mukautuvia jäsenet erottuvat selvästi; voimakkaat persoonia, jotka arvostavat toistensa erilaivoivat pomottaa ja mukautuvat alistua. suutta ja osaavat toimia yhdessä. 28 Ryhmän me-henki hajoaa helposti. Tiimin me-henki on vahva ja kestää ristiriitoja. 29 Tunteiden ilmaisemista pidätellään. Tunteet Positiivisia ja negatiivisia tunteita uskalletaan ilmaistaan epäsuorasti tai käyttämällä kehon ilmaista avoimesti ja vapaasti. kieltä, joka voi synnyttää väärinkäsityksiä. 30 Aito innostuminen lannistetaan helposti. Aito innostuminen leviää koko tiimiin. 31 Ryhmässä esiintyy eriarvoisuutta. Jäsenet koetaan tasavertaisiksi yhteistyökumppaneiksi. KEHITTYMINEN JA VASTUU 32 Ideoita ja kehittämisehdotuksia tuodaan Kehittämisideoita tuodaan jatkuvasti esiin. heikosti esiin. 33 Toisten ideoita tyrmätään tai ne varastetaan. Toisten ideoita kuunnellaan, ideointiin kannustetaan. 34 Luotettavuus on vaihtelevaa, sovittuja Tiimin jäseniin voi luottaa. Se, mitä on asioita ei välttämättä aina tehdä. sovittu, myös tehdään. 35 Vastuunotto ja työmoraali on Kaikki kantavat vastuun omista ja tiimin yksilökohtaista. tehtävistä: työmoraali on korkea. 36 Sitovia ryhmäpäätöksiä tehdään harvoin. Ryhmäpäätöksiä osataan tehdä, ja niihin sitoudutaan. 37 Ryhmä pyrkii toimimaan kuten ennenkin. Tiimi kyseenalaistaa aika ajoin omaa toimintaansa ja pyrkii jatkuvaan kehittymiseen. 38 Koulutus on satunnaista eikä sitä aina Tiimin koulutus on suunnitelmallista; arvosteta. jatkuva oppiminen ja kehittyminen on arvo. 39 Toisia ei välttämättä tueta. Ryhmän tuki on vahva. 40 Ryhmässä esiintyy turvattomuuden tunteita. Jäsenet kokevat työskentelyn tiimissä turvalliseksi.

5 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 5 TYÖRYHMÄ <-> TIIMI Työn organisointi O O O O O O 2 Valvonta / seuranta, palaute O O O O O O 3 Esimiehen rooli O O O O O O 4 Palaverit O O O O O O 5 Esimiehen tehtäväkenttä O O O O O O 6 Johtaminen O O O O O O 7 Ryhmän olemassaolo O O O O O O 8 Ryhmän paikka organisaatiossa O O O O O O 9 Töiden jako O O O O O O 10 Pelisäännöt O O O O O O 11 Pelisääntöjen muutokset O O O O O O 12 Mittarit O O O O O O 13 Mittareiden kiinnostavuus O O O O O O 14 Tiedot ryhmälle O O O O O O 15 Tavoitteet O O O O O O 16 Tiedon jakaminen O O O O O O 17 Kommunikointi O O O O O O 18 Syyttely O O O O O O 19 Virheet O O O O O O 20 Ristiriidat O O O O O O 21 Luottamus O O O O O O 22 Auttaminen O O O O O O 23 Ryhmän suhteet O O O O O O 24 Pienryhmät O O O O O O 25 Esimiehen paikka O O O O O O 26 Pienryhmien työskentely O O O O O O 27 Hallitsevat / mukautuvat O O O O O O 28 Me-henki O O O O O O 29 Tunteiden ilmaiseminen O O O O O O 30 Innostuminen O O O O O O 31 Eri- / tasa-arvoisuus O O O O O O 32 Kehittämisideat O O O O O O 33 Ideoiden käsittely O O O O O O 34 Luotettavuus O O O O O O 35 Vastuunotto O O O O O O 36 Ryhmäpäätökset O O O O O O 37 Kehittyminen O O O O O O 38 Koulutus O O O O O O 39 Tukeminen O O O O O O 40 Turvallisuus O O O O O O

6 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 6 SEURAAVA ASKEL -> OMIN VOIMIN Arvioinnin jälkeen yhdistäkää rastit viivoilla, niin saatte käyrän tiimin tilanteesta arviointihetkellä. Yhteenvedosta valitaan muutamia kehittämiskohteita (mieluimmin liian vähän kuin liian paljon, jotta kehittämiselle löytyy myös riittävästi aikaa ja resursseja). Näitä valittuja kohtia voidaan työstää kolmella eri tavalla, jotta asian käsittely etenee sujuvasti ja ajankäyttö on järkevää. A Joku ryhmän jäsenistä saa tehtäväkseen jonkin kohdan tarkemman käsittelemisen. Hän miettii työnsä lomassa parannusehdotuksia, ja esittelee ne toisille seuraavassa palaverissa. B. Valitaan pienryhmä (2-4 jäsentä) käsittelemään jotain kohtaa. Nämä sopivat tapaamisista, joissa pohtivat asiaa, ja tekevät sitten ehdotuksensa koko ryhmälle seuraavassa palaverissa. C. Jokin kohta käsitellään koko ryhmän voimin. Tämä vie yleensä enemmän aikaa, mutta sitoutuminen päätökseen saattaa olla paras, koska kaikki osallistuvat suunnitteluun. Ajankäytön kannalta on suositeltavinta valmistella asioita pienemmissä ryhmissä. Sen jälkeen koko ryhmä tekee päätökset. Kun tavasta on sovittu, jäsen (A), pienryhmä (B) tai koko ryhmä (C) vastaavat alla oleviin kysymyksiin. Tärkeimmät ajatukset kirjataan muistiin. 1. Mitkä kaikki asiat kyseisessä kohdassa ovat kunnossa ( + ). 2. Mitkä asiat ovat huonosti tai eivät toimi riittävän hyvin ( - ). 3. Mitä ehdotetaan tehtäväksi. Ehdotus sisältää seuraavat kohdat: 3.1 Tavoite (mihin pyritään). 3.2 Suunnitelma (millä käytännön toimenpiteillä tavoitteeseen päästään). 3.3 Vastuuhenkilö (kuka tai ketkä toteuttavat suunnitelman). 3.4 Aikataulu (koska työskentely alkaa, onko välitavoitteita ja milloin asia on valmis). 3.5 Seuranta (miten varmistetaan, että asia toimii myös käytännössä). Ehdotuksen pohjalta käydään avoin ja suora (reilu) keskustelu. Ehdotuksen tehnyt jäsen tai pienryhmä ei saa jyrätä ajatuksiaan. Kysymyshän on koko ryhmän toiminnasta, ja kaikkien pitäisi kokea päätökset omikseen (sitoutuminen). Kokeilustakin voidaan sopia, jos asia tuntuu vaikealta. Aina ei edes löydy parasta ratkaisua; parempi kuin nykyinen voi olla useissa kohdissa reaalinen tavoite. Tiimi voi seurata näillä lomakkeilla säännöllisesti työskentelynsä kehittymistä. Puolen vuoden kuluttua tehdään uusi arvio ja verrataan edelliseen. Monesti kehittyminen yhdellä alueella heijastuu myös muualle. Tämä koskee erityisesti me-henkeä. Kun ihmiset ovat huonolla tuulella, he näkevät ongelmia kaikkialla. Kun ihmiset ovat hyvällä tuulella, ei samoja asioita välttämättä edes koeta ongelmiksi. Jos jokin arvio on toisella kerralla huonompi, se ei välttämättä tarkoita että yhteistyö tai jokin muu asia on huonontunut. Kun ryhmä oppii arvioimaan itseään, tulee se usein kriittisemmäksi, ja siksi seuraavat arviot saattavat olla huonompia kuin edellisellä kerralla.

7 Karl-Magnus Spiik Ky Työryhmä - tiimi / sivu 7 SEURAAVA ASKEL -> ULKOPUOLISIN VOIMIN TIETOKONETULOSTUS Mikäli kukaan ryhmästä ei halua tai kenelläkään ei ole aikaa koota jäsenten arvioita yhteen, voitte lähettää ne meille. Syötämme ne tietokoneelle ja saatte tulosteen ja lomakkeet takaisin paluupostissa. Hinta on 40 euroa + alv. ASIANTUNTIJAN ARVIO 1 Mikäli esiin nousee lukuisia mahdollisuuksia eikä ryhmä pääse yhteisymmärrykseen kehittämisestä, voi se pyytää asiantuntijan analyysin sekä toimenpide-ehdotuksia. Tämä palaute sisäl-tää todennäköisesti esimerkkejä miten muualla vastaavissa tilanteissa on toimittu. * Lähettäkää meille tulokset. * Kertokaa ryhmästänne: mitä se tekee, miten kauan se on toiminut yhdessä, ryhmän keski-ikä, koulutus... Minkälainen on ryhmän yhteistyö: mikä sujuu yleisesti hyvin ja missä tilanteissa on useimmiten ongelmia. Miten ryhmä kykenee hoitamaan sille kuuluvat tehtävät. * Jos mahdollista niin esittäkää kysymyksiä joihin haluatte saada vastauksia. Mitä tarkempia kysymykset ovat, sitä tarkempia ovat myös vastaukset. * Vastaus tulee 3-5 päivässä. Hinta on euroa + alv. ja se perustuu käytettyyn työaikaan. 2 Seuraava vaihe voi myös olla yhteistyövalmennus. Toteutusvaihtoehtoja on lukuisia. Yhteistyötä ja ryhmän tuloksellisuutta voi kehittää jatkuvasti. Siksi valmennusohjelman suunnitteleminen edellyttää ryhmän tarpeiden tarkempaa tietämistä. Reunaehtoja asettavat usein ajankäyttö eli miten ryhmän voi irrottaa työstään, ja budjetti eli minkälainen investointi nykytilanteessa on tarpeellinen ja järkevä. Jos valmennus kiinnostaa, ottakaa yhteyttä sähköpostitse (spiik@spiik.fi) tai puhelimitse niin keskustellaan tarkemmin tarpeista, tavoitteista ja toteutusvaihtoehdoista. Jos haluatte tietää miten asiakkaat ovat kokeneet tämäntapaiset valmennukset, katsokaa www-sivumme konsultit, kohta 1. 3 Kysymykset voidaan myös räätälöidä tarkemmin vastaamaan ryhmän nykytilannetta. Kohtia voidaan muuttaa, jättää pois tai lisätä. Tämän kysymyssarjan muuttamisen hinta on euroa + alv. ja se perustuu käytettyyn työaikaan. Jos ryhmä haluaa paljon muutoksia tai kokonaan omat kysymyksensä, teemme laatimisesta tarjouksen. Tuloksen käsittely voi tapahtua samalla tavalla kuin edellä on kuvattu. Vastaava työkalu löytyy myös Tulokseen Tiimityöllä -kirjasta, kts. kotisivumme kohta kirjat.

Karl-Magnus Spiik Oy Työryhmän / tiimin työskentelyn arviointi / sivu 1. Analyysi voidaan tehdä kahdella tavalla (kun olet tulostanut nämä sivut):

Karl-Magnus Spiik Oy Työryhmän / tiimin työskentelyn arviointi / sivu 1. Analyysi voidaan tehdä kahdella tavalla (kun olet tulostanut nämä sivut): Karl-Magnus Spiik Oy Työryhmän / tiimin työskentelyn arviointi / sivu 1 TYÖRYHMÄ - TIIMI Analyysi voidaan tehdä kahdella tavalla (kun olet tulostanut nämä sivut): A B Jokainen työryhmän / tiimin jäsen

Lisätiedot

SISÄISEN PALVELUN ARVIOINTI (ohjeet)

SISÄISEN PALVELUN ARVIOINTI (ohjeet) Karl-Magnus Spiik Ky Sisäisen palvelun arvio / sivu 1 SISÄISEN PALVELUN ARVIOINTI (ohjeet) Yritysten ja organisaatioiden toiminnat muodostavat prosessin, joka tuottaa asiakkaille tavaraa tai palvelua siihen

Lisätiedot

Karl-Magnus Spiik Ky Tiimi mittaus / sivu 1

Karl-Magnus Spiik Ky Tiimi mittaus / sivu 1 Karl-Magnus Spiik Ky Tiimi mittaus / sivu 1 1 = alhainen 6 = korkea 1 Työn organisointi 2 Valvonta / seuranta, palaute 3 Esimiehen rooli 4 Palaverit 5 Esimiehen tehtäväkenttä 6 Johtaminen 7 Ryhmän olemassaolo

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Tämän mittarin avulla johtoryhmä voi seurata ja kehittää suunnitelmallisesti työskentelyään. Täydellisyyttä tai ehdottomia totuuksia ei etsitä, koska sellaisia

Lisätiedot

TIIMIN, TYÖRYHMÄN TAI PROJEKTIN MITTARI, lomake A

TIIMIN, TYÖRYHMÄN TAI PROJEKTIN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 TIIMIN, TYÖRYHMÄN TAI PROJEKTIN MITTARI, lomake A Tämä työkalu sopii ohjausryhmille, tiimeille, työryhmille, projekteille joilla on melko itsenäinen vastuualue. Alla käytetään kaikista

Lisätiedot

SISÄISEN PALVELUN ARVIOINTI (ohjeet)

SISÄISEN PALVELUN ARVIOINTI (ohjeet) Karl-Magnus Spiik Oy Sisäisen palvelun arviointi / sivu 1 SISÄISEN PALVELUN ARVIOINTI (ohjeet) Yritysten ja organisaatioiden toiminnat muodostavat prosessin, joka tuottaa asiakkaille tavaraa / palvelua

Lisätiedot

TIIMINVETÄJÄN ARVIOINTI

TIIMINVETÄJÄN ARVIOINTI Karl-Magnus Spiik Ky TV-arvio / sivu 1 TIIMINVETÄJÄN ARVIOINTI Tämä työkalu sopii kaikille tiiminvetäjille ja vastaavassa tehtävässä toimiville. Ryhmän ohjaaminen ilman muodollisia esimiesvaltuuksia on

Lisätiedot

YHTEISTYÖKYVYN ARVIOINTI

YHTEISTYÖKYVYN ARVIOINTI Karl-Magnus Spiik Ky YT-arvio / sivu 1 YHTEISTYÖKYVYN ARVIOINTI Tämä työkalu sopii kaikille organisaatioiden avainhenkilöille, joiden tehtävänä on tehdä tulosta ihmisten kanssa ja joiden työssä yhteistyön

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

ESIMIESTAIDON ARVIOINTI

ESIMIESTAIDON ARVIOINTI Karl-Magnus Spiik Ky ET-arvio / sivu 1 ESIMIESTAIDON ARVIOINTI Tämä työkalu sopii kaikille, jotka ovat suoraan tai epäsuorasti esimiestehtävissä eli kaikille joiden tehtävänä on tehdä tulosta ihmisten

Lisätiedot

YHTEISTYÖKYVYN MITTARI (360), lomake A

YHTEISTYÖKYVYN MITTARI (360), lomake A Karl-Magnus Spiik 1 YHTEISTYÖKYVYN MITTARI (360), lomake A Yhteistyökyky asettaa nykypäivänä suuria haasteita. Ryhmien jäseniltä pitää löytyä aitoa yhteistyötä, avointa vuorovaikutustaitoa, kritiikin sietämistä,

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

SISÄISEN PALVELUN MITTARI, lomake A

SISÄISEN PALVELUN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 SISÄISEN PALVELUN MITTARI, lomake A Yritysten ja organisaatioiden toiminnat muodostavat prosessin, joka tuottaa ulkoisille tai sisäisillä asiakkaille tavaraa / palvelua siihen aikaan,

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

JOHTAMISTAIDON MITTARI (360), kysymykset

JOHTAMISTAIDON MITTARI (360), kysymykset Karl-Magnus Spiik 1 JHTAMISTAIDN MITTARI (360), kysymykset Johtaminen / esimiestyö on yksi vaikeimmista tehtävistä, kun tavoitteena on fyysisten ja henkisten resurssien tehokas käyttö, hyvien tulosten

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

TULOKSEEN TIIMITYÖLLÄ - TENTTIKYSYMYKSET

TULOKSEEN TIIMITYÖLLÄ - TENTTIKYSYMYKSET Karl-Magnus Spiik Ky Tenttikysymykset / sivu 1 TULOKSEEN TIIMITYÖLLÄ - TENTTIKYSYMYKSET Oheisena on kaikkiaan 140 kysymystä. Niitä kannattaa vaihdella mikäli mittaustilaisuuksia järjestetään useammalle

Lisätiedot

MINÄKUVA-ARVION OHJEET (tulosta nämä sivut)

MINÄKUVA-ARVION OHJEET (tulosta nämä sivut) Karl-Magnus Spiik Ky IT-arvio / sivu 1 MINÄKUVA-ARVION OHJEET (tulosta nämä sivut) Arviossa on erilaisia tilanteita. Vastaamalla niihin saat kuvan ihmistyypistäsi. Mikään ihmistyyppi ei ole toistaan parempi

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

TYÖSKENTELY MUUTOKSESSA ( 1 pv )

TYÖSKENTELY MUUTOKSESSA ( 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky TYÖSKENTELY MUUTOKSESSA ( 1 pv ) Järjestelmäyksikön käytännönläheinen yleinen valmennus koko henkilöstölle. Miten ihminen voi oppia työskentelemään rennon tehokkaasti keskellä muutoksia,

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Palautteen antamisen kulttuuri

Palautteen antamisen kulttuuri 7.5.2013 Palautteen antamisen kulttuuri Rondo Training Oy/ Leena Nousiainen www.dazzle.fi www.rondotraining.fi 1 Palautteen antamisen kulttuuri 2 Kriittiset menestystekijät Alkuun Story of your shoes Mitä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42 Varhaiskasvatuksen henkilöstö 2017 Luotu 21.02.2017 15:42 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä varkahenkilöstö 22 22 17 Yhteensä 22 22 17 Vastausprosentti 100% Lopettaneet

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila Projektinhallintapäivä 5.6.2019 Päivi Kähönen-Anttila 1.Omistajuus Epäselvät tehtävänannot tai tehtävän osoittaminen useammalle henkilölle aiheuttaa ennen pitkää haasteita ja herättää epäluottamusta tiimin

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ TULOKSIIN, jakso A

YHTEISTYÖLLÄ TULOKSIIN, jakso A Karl-Magnus Spiik Ky Henkilöstön sitouttaminen / sivu 1 YHTEISTYÖLLÄ TULOKSIIN, jakso A Käytännönläheinen valmennus yrityksen toimistohenkilöstölle kahdessa samankokoisessa ryhmässä (molemmille 2 + 1 +

Lisätiedot

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy

MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy MITÄ ON GEMBA-WALK? Janne Metsolahti Työnjohtaja YIT Infra Oy janne.metsolahti@yit.fi MITÄ ON GEMBA-WALK? Sana gemba tulee japanin kielestä ja tarkoittaa todellista paikkaa, paikkaa jossa arvo tuotetaan

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS

JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS JOUSTAVUUS JA LUOTTAMUS -MITTAUS Joustavuus ja luottamus -mittaristo selvittää, miten yrityksenne esimiestoiminta koetaan. 1 Tutkimusten mukaan organisaatiot kokevat suurimpina haasteina esimiestaitojen

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Julkisen alan työhyvinvointi Toni Pekka Riku Perhoniemi

Julkisen alan työhyvinvointi Toni Pekka Riku Perhoniemi Julkisen alan työhyvinvointi 0 Toni Pekka Riku Perhoniemi Tutkimuksesta 000 vastaajaa; kunta 0, kirkko 00 Edustava otos kunta- ja kirkon organisaatioiden henkilöstöstä (KuEL, VaEL-opettajat, KiEL) Ikä,

Lisätiedot

TIIMISOPIMUS. Tiimimme (osastomme) nimi on. Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimimme erityistehtävät

TIIMISOPIMUS. Tiimimme (osastomme) nimi on. Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimimme erityistehtävät 1 TIIMISOPIMUS Tiimimme (osastomme) nimi on Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimimme erityistehtävät Tiimin jäsenet ja heidän vastuualueensa Nimi Vastuualue Tiimimme vetäjä Tiimimme

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen Pohdittavaa Kuinka hyvä lapsestasi tulee, jos opetat hänelle kaiken sen mitä jo osaat? Riittääkö tämä lapselle? Kuinka hyvä pelaajasta tulee 2025, jos hän tekee kaiken sen, mitä

Lisätiedot

KANNUSTAVA JOHDETTAVA

KANNUSTAVA JOHDETTAVA Karl-Magnus Spiik Ky Kannustava johdettava / sivu 1 KANNUSTAVA JOHDETTAVA on kaksiosainen ( 2 pv + 2 pv ) käytännönläheinen valmennus käyttäytymisen, asenteiden ja yhteistyön ammatillisuudesta (hyvät alaistaidot).

Lisätiedot

Itseohjautuvuus. haasteita ja päämääriä, joiden kautta elämämme on rikkaampaa, merkityksellisempää ja kukoistavampaa.

Itseohjautuvuus. haasteita ja päämääriä, joiden kautta elämämme on rikkaampaa, merkityksellisempää ja kukoistavampaa. Itseohjautuvuus Sami.jalonen@mlp.fi Itseohjautuvuusteoria Myös: itsemääräämisteoria ja itsemääräytymisteoria Me haemme itsellemme itseohjautuvasti haasteita ja päämääriä, joiden kautta elämämme on rikkaampaa,

Lisätiedot

Tutkimus itseohjautuvuudesta suomalaisessa työelämässä. Yli 1000 vastaajaa - eri toimialoilta, tehtävistä ja organisaatiotasoilta

Tutkimus itseohjautuvuudesta suomalaisessa työelämässä. Yli 1000 vastaajaa - eri toimialoilta, tehtävistä ja organisaatiotasoilta Tutkimus itseohjautuvuudesta suomalaisessa työelämässä Yli 1000 vastaajaa - eri toimialoilta, tehtävistä ja organisaatiotasoilta Juhlapuheissa toitotetaan itseohjautuvuutta - kysyttäessä suomalainen työelämä

Lisätiedot

Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5)

Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5) Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5) OY:N ILMAPIIRIMITTARIN TULOKSET YLEISTÄ Tämä kirjallinen arvio perustuu ilmapiirimittarin tuloksiin. Todellisuus on paljon muutakin ja asiat ovat moniulotteisempia. Yhteenvedosta

Lisätiedot

TeamCHAMPION TeamCHAMPION wiki.tut.fi/champion

TeamCHAMPION TeamCHAMPION wiki.tut.fi/champion 1 TYÖPAJAN ASKELEET 2 Valmistautuminen Alustus Tiimitilanteet Tiimiroolit Tulokset Analysointi Toimenpiteet Yhteenveto VALMISTAUTUMINEN 3 Työpajan luonti Fasilitoija luo tiimiroolityökaluun uuden työpajan.

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

Virtuaalisen organisaation haasteet. Jenni Nevasalo Etä- ja joustotyöseminaari

Virtuaalisen organisaation haasteet. Jenni Nevasalo Etä- ja joustotyöseminaari Virtuaalisen organisaation haasteet Jenni Nevasalo Etä- ja joustotyöseminaari 5.2.2015 Mistä työn joustavuuden kokemus syntyy? Sovitut periaatteet Vaikutuksia ja haasteita henkilöstöhallinnolle / -johtamiselle

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Ateria 13 5.11.2013 Wanha Satama, Helsinki Työyhteisökehittäjä, FT Heini Wink JHL Kehittämispalvelu Kuinka saada kehityskeskusteluista uusia ajatuksia,

Lisätiedot

KUNNANHALLITUKSEN TYÖSKENTELYN MITTARI, lomake A

KUNNANHALLITUKSEN TYÖSKENTELYN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 KUNNANHALLITUKSEN TYÖSKENTELYN MITTARI, lomake A Onnistuminen tulevaisuudessa asettaa yhteistyölle ja päätöksenteolle suuret haasteet. Moniarvoisessa yhteiskunnassa on rajallisia resursseja

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

RISTIRIIDAT ON MAHDOLLISUUS UUTEEN- Jos ymmärtää mistä. ristiriidat syntyvät, on niitä. helpompi ratkaista

RISTIRIIDAT ON MAHDOLLISUUS UUTEEN- Jos ymmärtää mistä. ristiriidat syntyvät, on niitä. helpompi ratkaista RISTIRIIDAT ON MAHDOLLISUUS UUTEEN- Jos ymmärtää mistä ristiriidat syntyvät, on niitä helpompi ratkaista Vapaaehtoisten seminaariristeily 16.-18.10.2015 VUOROVAIKUTUS: SELÄN TAKANA PUHUMINEN ARVOSTELU

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta Työkaluja puheenjohtajuuteen Muokannut Roosa Hänninen Ohjelma 1. Puheenjohtajuudesta ja ryhmätyöskentelystä 2. Johtaja ja alainen? 3. Vastuunjako, ajankäyttö ja jaksaminen

Lisätiedot

Miksi ei? Mieti (ja kirjoita paperille)paras kuulemasi (TEKO-)syy miksi ei joku kuulu liittoon.

Miksi ei? Mieti (ja kirjoita paperille)paras kuulemasi (TEKO-)syy miksi ei joku kuulu liittoon. Miksi ei? Mieti (ja kirjoita paperille)paras kuulemasi (TEKO-)syy miksi ei joku kuulu liittoon. Järjestäminen MIKSI?????? Jäsenmäärän ja järjestäymisasteenlasku Mitä? Mitä Sinä tarvitset, että olet valmis

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun.

Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Keinot kasvuun on tiedossa, mutta se ei riitä. Henkilöstö tekee kasvun. Olisiko nyt jo aika kääntää katse henkilöstökustannuksista kasvun tekijöiksi? 11 % suomalaisista työntekijöistä on sitoutunut työnantajaansa

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

Tiimitaitojen kehittäminen millainen tiimipelaaja olen? Merita Petäjä, psykologi, Aalto-yliopisto

Tiimitaitojen kehittäminen millainen tiimipelaaja olen? Merita Petäjä, psykologi, Aalto-yliopisto Tiimitaitojen kehittäminen millainen tiimipelaaja olen? Merita Petäjä, psykologi, Aalto-yliopisto Näkökulmia ryhmän vaiheittaiseen kehitykseen Yksilön haaste: kelpaanko minä ryhmälle ja ryhmä minulle?

Lisätiedot

JOHTAMISTAIDON MITTARI (360), lomake A

JOHTAMISTAIDON MITTARI (360), lomake A Karl-Magnus Spiik 1 JHTAMISTAIDN MITTARI (360), lomake A Johtaminen / esimiestyö on yksi vaikeimmista tehtävistä, kun tavoitteena on fyysisten ja henkisten resurssien tehokas käyttö, hyvien tulosten tekeminen

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa

Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Keskusteluja kehittämällä tuloksellisuutta ja työniloa Sykettätyöhön.fi-palvelu 15.12.2014 Työyhteisökehittäjä, FT Heini Wink JHL Kehittämispalvelu Kuinka saada kehityskeskusteluista uusia ajatuksia, energiaa

Lisätiedot

Työhyvinvointiarvio. 1. Työhyvinvointi johtamisessa. Työhyvinvoinnin tavoitteet, vastuut ja roolit

Työhyvinvointiarvio. 1. Työhyvinvointi johtamisessa. Työhyvinvoinnin tavoitteet, vastuut ja roolit 1. Työhyvinvointi johtamisessa Työhyvinvoinnin tavoitteet, vastuut ja roolit Tyydyttävä: Työhyvinvoinnista keskusteltu, mutta tavoitteet ja vastuut epäselvät. Työhyvinvointi nähdään yksilön asiana. Hyvä:

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen OPPIMINEN Oppimiseen liittyy usein jotain vanhaa, tai osatun käyttöä uudella tavalla Oppiminen on hyödyllistä liittää jo osattuun Oppiminen on prosessi emme tule koskaan valmiiksi

Lisätiedot

Sanna Meronen-Vilenius

Sanna Meronen-Vilenius s.meronen-vilenius@kokokehitys.fi 050 567 9233 www.kokokehitys.fi Muutos on jännittävä, kun me teemme sen, pelottava, kun se tehdään meille - Rosabeth Moss Kanter Kansainvälinen Muutoksen Neljä Huonetta

Lisätiedot

YRITYSTOIMINNAN MITTARI, lomake A

YRITYSTOIMINNAN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 YRITYSTOIMINNAN MITTARI, lomake A Yrityksen toiminta muodostaa prosessin, joka tuottaa asiakkaille tavaraa ja palveluja siihen aikaan, siihen paikkaan, sen määräisenä, sen laatuisena

Lisätiedot

ESIMIESTAITOVALMENNUS

ESIMIESTAITOVALMENNUS Karl-Magnus Spiik 1 ESIMIESTAITOVALMENNUS on viiden jakson ( 5 x 1 pv )valmennus esimiehille. Seminaarit ovat vuorovaikutteisia, joten ne aktivoivat ja innostavat osallistujia. Pääpaino on aihealueiden

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Ryhmän kehittyminen. Opintokeskus Kansalaisfoorumi Avaintoimijafoorumi

Ryhmän kehittyminen. Opintokeskus Kansalaisfoorumi Avaintoimijafoorumi Ryhmän kehittyminen Opintokeskus Kansalaisfoorumi Avaintoimijafoorumi Ryhmän toiminta Ryhmän toiminnassa on lainalaisuuksia ja kehitysvaiheita, joita kaikki ryhmät joutuvat työskentelynsä aikana käymään

Lisätiedot

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Vanajaveden Rotaryklubi Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Organisaatio, systeemi, verkostot Yksilöiden ja tiimin kasvumahdollisuudet, oppiminen Tiimin tehtäväalue, toiminnan

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI Heinolan kaupunki TOIMINTAOHJELMA 2015

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI Heinolan kaupunki TOIMINTAOHJELMA 2015 SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI Heinolan kaupunki TOIMINTAOHJELMA 2015 Heinolan kaupungin strategian tavoitteet 1.Toimivat palveluketjut koko kaupungissa Palveluketjujen kuvaaminen Palvelukokemuksen mittaaminen

Lisätiedot

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri

Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri Pk-yritys - Hyvä työnantaja 2014 Työolobarometri 1 Yritysten määrän kehitys 1990-2013 290 000 282635 270 000 266062 263 001263759 266909 262548 250 000 252 815 230 000 210 000 209151 207493 203542 205468

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

HENKILÖKEMIA. Karl-Magnus Spiik 1

HENKILÖKEMIA. Karl-Magnus Spiik 1 Karl-Magnus Spiik 1 HENKILÖKEMIA Henkilökemia sanaa käytetään laajasti ja sen varjolla väistetään liian helosti keskinäisiä ongelmia, vaikka kysymys on muista tekijöistä. Kun joku ei pidä toisesta ihmisestä,

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE Vapaaehtoisen nimi: 1. Vapaaehtoistyö Päivämäärä ja kesto Organisaatio Tehtävät Tarvittavat taidot ja osaaminen 2. Muut koulutukset ja kurssit Päivämäärä Kurssin,

Lisätiedot

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Dinno Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Sari Tappura DI, tutkija Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Teollisuustalous sari.tappura@tut.fi www.dinno.fi Yksilön ja tiimien luovuus Osaaminen,

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

Miten muutoksia johdetaan Itellassa

Miten muutoksia johdetaan Itellassa Miten muutoksia johdetaan Itellassa KaMu Mira Pakarinen Lisätietoja KaMu-mallista antaa: Hankejohtaja Mira Pakarinen mira.pakarinen@itella.com gsm 0400-288 232 Miksi malli? Toimintaympäristön muutosvauhti

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4.

Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma Hyväksytty Yhteistyöryhmä Kunnanhallitus Valtuusto 3.4. Janakkalan kunnan työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelma 2017-2020 Hyväksytty Yhteistyöryhmä 6.3.2017 Kunnanhallitus 13.3.2017 Valtuusto 3.4.2017 4.4.2017 1 TYÖHYVINVOINNIN VISIO Työhyvinvointi on MEIDÄN

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

Osuva-loppuseminaari

Osuva-loppuseminaari Osuva-loppuseminaari Mistä syntyy työntekijän ja työyhteisön innovatiivisuus? Kyselyn tuloksia 15/12/14 Timo Sinervo 1 Mitä tutkittiin Mitkä johtamiseen, työyhteisöön ja työhön liittyvät tekijät johtavat

Lisätiedot

Osuva-kysely Timo Sinervo

Osuva-kysely Timo Sinervo Osuva-kysely Timo Sinervo Timo Sinervo 1 Kunnat ja organisaatiot Kunta Vastaajat Jyväskylä 977 Eksote 1065 Länsi-Pohja 65 Akseli 59 Laihia-Vähäkyrö 52 Kaksineuvoinen 33 Terveystalo 31 Jyväskylän hoivapalv.

Lisätiedot

RECONOS. Reconos Oy HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2010

RECONOS. Reconos Oy HENKILÖSTÖTUTKIMUS 2010 RECONOS Oy HENKILÖSTÖTUTKIMUS 21 Ky Puh: 9-6969 274 PL 8, Aleksanterinkatu 17 Fax: 9-6969 2741 HELSINKI E-mail: kari.ehari@reconos.fi Oy Henkilöstötutkimus 21 LOPPURAPORTTI 1.1.21 Oy ASIAKASTYYTYVÄISYYSTUTKIMUS

Lisätiedot

TOIMIVA TYÖYHTEISÖ -MITTAUS 1

TOIMIVA TYÖYHTEISÖ -MITTAUS 1 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ -MITTAUS 1 Kuinka selviä työyhteisöllenne ovat sen tarkoitus, arvot, visio, prosessit ja roolit? Tämä mittaus soveltuu käytettäväksi esimerkiksi pidemmän valmennuskokonaisuuden alku-

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ: AKTIIVINEN ASIAKASPALVELU JA TYÖN ILO

HENKILÖSTÖ: AKTIIVINEN ASIAKASPALVELU JA TYÖN ILO Karl-Magnus Spiik Oy 1 HENKILÖSTÖ: AKTIIVINEN ASIAKASPALVELU JA TYÖN ILO on asiakaspalveluhenkilöstön vuorovaikutteinen ja käytännönläheinen valmennus. Päivän aikana keskustellaan paljon, jotta aiheisiin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? 13.10.2011 Marina Kinnunen Laatupäällikkö KTT, Sh marina.kinnunen@vshp.fi SISÄLTÖ Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Inhimilliseen toimintaan liittyy

Lisätiedot

Työyhteisötaidot Invalidisäätiössä

Työyhteisötaidot Invalidisäätiössä Työyhteisötaidot Invalidisäätiössä Erityisesti Sinulle Työyhteisötaitoja tarvitaan Työpaikka on töiden tekemistä varten. Jokainen varmistaa omalta osalta töiden sujuvuuden. Sujuvaan työn tekemiseen kuuluvat

Lisätiedot

~YHDESSÄ -YHDESSÄ ETEENPÄIN~

~YHDESSÄ -YHDESSÄ ETEENPÄIN~ ~YHDESSÄ -YHDESSÄ ETEENPÄIN~ ETEENPÄIN- EVÄITÄ TYÖYHTEISÖN HYVINVOINTIIN EVÄITÄ TYÖYHTEISÖN HYVINVOINTIIN Melina Kivioja Anneliina Peltomaa SISÄLLYS 1 LUKIJALLE 2 ARVOSTA JA TUE 3 ANNA HYVÄN KIERTÄÄ 4

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

Integrated Management System. www.ims.fi, Ossi Ritola

Integrated Management System. www.ims.fi, Ossi Ritola Integrated Management System www.ims.fi, Ossi Ritola Mitä prosessien tunnistaminen on? Löydämme ja ryhmittelemme organisaation toistettavat työnkulut optimaalisimmalla tavalla organisaation tulevaisuuden

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

OMAN HYVINVOINNIN JOHTAMINEN.

OMAN HYVINVOINNIN JOHTAMINEN. OMAN HYVINVOINNIN JOHTAMINEN erkka.westerlund@lepoaika.fi YKSI ELÄMÄ -------------------------------------------------------------------------------- YKSI ELÄMÄ? 50 v 60 v ------------------------------------

Lisätiedot