SIILINJÄRVEN VUODEN 2009 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTETUMISEN ARVIOINTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIILINJÄRVEN VUODEN 2009 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTETUMISEN ARVIOINTI"

Transkriptio

1 SIILINJÄRVEN VUODEN 2009 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTETUMISEN ARVIOINTI liite 9

2 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 2 (12) 1 Johdanto Ympäristöterveydenhuolto on osa kansanterveyslaissa (66/1972) säädettyä ennaltaehkäisevää kansanterveystyötä. Kansanterveyslain lisäksi yksilön ja hänen elinympäristönsä terveydensuojelusta säädetään terveydensuojelulaissa (763/1994), elintarvikelaissa (23/2006), kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetussa laissa (75/2004; ns. tuoteturvallisuuslaki), toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetussa laissa (693/1976; tupakkalaki), kemikaalilaissa (744/1989) ja eläinlääkintähuoltolaissa (765/2009). Ympäristöterveydenhuollon erityislainsäädäntö sekä valtioneuvoston asetus kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmasta (665/2006; ns. valvontasuunnitelma-asetus) edellyttävät, että kunnallisten valvontaviranomaisten tulee laatia ja hyväksyä säännöllistä valvontaa koskeva kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma. Tavoitteena on ollut lisätä kunnallisen valvonnan suunnitelmallisuutta, tehokkuutta ja laatua sekä valvonnan yhdenvertaisuutta ja avoimuutta. Suunnitelmassa on otettava huomioon valtakunnalliset valvontaohjelmat ja niihin sisältyvät painopistealueet sekä paikalliset olosuhteet ja elinkeinorakenne. Siilinjärvellä kunnan ympäristöterveydenhuollon tehtävät hoitaa ympäristölautakunta. Lautakunta hyväksyi vuosien ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman päivityksen vuodelle Suunnitelman mukaan ympäristölautakunta arvioi valvontasuunnitelman toteutumista tilinpäätöksen yhteydessä. Valvonnan kattavuuden ja kohdentumisen arviointiin sisältyy tarkastusten määrä valvontakohdetyypeittäin tarkastusten kattavuus erityyppisiin tarkastuksiin suunnitellun ja käytetyn ajan vertailu näytteiden määrä valvontakohdetyypeittäin, erityisesti talous- ja uimavesi-näytteiden kattavuus valvonnassa esille tulleiden epäkohtien määrä ja laatu (esimerkiksi KETU-rekisteristä puuttuvien kemikaalien ja toiminnanharjoittajien lukumäärä tarkastuslomakkeisiin ja niiden yhteenvetoon perustuen) sekä toimenpiteet epäkohtien korjaamiseksi valvontaprojekteihin osallistuminen syyt mahdollisista toteutumatta jääneistä tavoitteista tai poikkeamista ja toimenpiteet (esim. päätökset, resurssitarpeet, toiminnan muuttuminen, painopisteiden tarkentaminen), joiden avulla tavoitteet toteutuisivat seuraavana toimintavuonna valvontaohjelmien ja suunnitelman painopistealueiden valvonnan toteutuminen voimavarojen riittävyys voimavarojen jakautuminen osa-alueittain suunniteltuihin valvontatehtäviin ja muihin tehtäviin. Arvioinnissa käytetään keskushallintoviranomaisten lomakkeita. Arviointi raportoidaan valtakunnallisten ohjelmien ja raportointiohjeiden mukaisesti.

3 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 3 (12) Valvontasuunnitelma-asetuksen mukaan valvontasuunnitelman toteutumisen arviointiin tulee sisältyä myös valvonnasta saatujen tulojen kohdentuminen. Valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnin tulokset tulee toimittaa lääninhallitukselle ( alkaen aluehallintovirasto) suunnitelmavuotta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä. 2 Valvontakohteet ja niiden hallinta Siilinjärvellä oli suunnitelmavuoden lopussa noin asukasta. Arvioitavana olevan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman tiedot ovat vuoden 2008 lopulla TerveKuu-ohjelmassa olleita tietoja. Arviovuoden aikana valvontakohteita poistui ja uusia kohteita tuli seuraavasti: Osa-alue Valvontakohteiden määrä ) Elintarvikevalvonta ) Terveydensuojelun valvonta Tuoteturvallisuusvalvonta Kemikaalivalvonta Tupakkalain valvonta Nikotiinivalmisteiden myynnin valvonta Yhteensä ) vuosien ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman päivitys vuodelle ) ELTU B-lomake 377 kpl 3 Arvio valvontasuunnitelman toteutumisesta Siilinjärven kunnan vuosien ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman vuoden 2009 päivityksen toteutumista on arvioitu käyttäen Elintarviketurvallisuusviraston, Kuluttajaviraston sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston laatimia lomakkeita. 3.1 Elintarvikevalvonta Elintarvikevalvonnassa jatkettiin suunnitelman mukaisesti kohdekohtaista riskinarviointia Oulun seudun ympäristöviraston laatimalla mallilla. Pääpaino oli ammattikeittiöiden ja kasvistuotteiden valmistuspaikkojen riskin arvioinnissa. Riskinarviointi on tehty nyt 36 kohteessa (22 %). Suunnitelman mukaan 142 elintarvikevalvonnan kohteista tarkastetaan vuonna Suunnitellut ja toteutuneet säännöllisen valvonnan tarkastukset kohdetyyppikohtaisesti olivat seuraavat:

4 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 4 (12) Riskiluokka Kohteiden Tarkastukset lukumäärä Suunnitellut Toteutuneet Liha-alan laitokset 1* 6 1** Kasvisten pakkaamot ja kasvistuotteiden valmistuspaikat Leipomot Muut valmistuspaikat sekä varastot ja kuljetustoiminnat Ammattikeittiöt Myymälät ja myyntipaikat Alkutuotanto Muu ilmoitusta edellyttävä toiminta Yhteensä *Kohde lopetti toimintansa **Tarkastusten määrä suhteutettiin toiminta-aikaan. Koko vuodelle oli suunniteltu 6 tarkastusta = 1 tarkastus/2 kk Tarkastukset tehtiin suunnitelman mukaisesti pääsääntöisesti ilman ennakkoilmoitusta silloin, kun valvontakohteessa on toimintaa. Tarkastuksilla painopistealueena oli omavalvonta ja sen toimivuus kuten suunniteltiinkin. Ainoa liha-alan laitos lopetti toimintansa , minkä vuoksi kohteeseen ei laadittu erillistä aikataulutettua tarkastussuunnitelmaa. Pitopalveluyrittäjien elintarvikehuoneistoja ja toimintaa ei tarkastettu eikä kaikkia suunniteltuja kuljetusautoja, koska niiden toimintojen tarkastuksiin on tulossa ohjeistusta Elintarviketurvallisuusvirastolta. Seuraavassa taulukossa on tarkasteltu suunniteltujen ja toteutuneiden elintarvikevalvonnan tarkastusten määriä vuosina Vuosi Tarkastukset Suunnitellut (kpl) Kaikki toteutuneet Toteuma (%) (kpl) ) ) ) ) säännöllisen valvonnan tarkastus Vuonna 2009 hyväksyttiin 45 kohteen omavalvontasuunnitelma. Hyväksytty omavalvontasuunnitelma on 50 %:ssa kohteista. Vuonna 2009 toteutetusta elintarvikevalvonnasta on tarkemmin seuraavissa tiedonkeruu- ja raporttilomakkeissa, jotka ovat toimitettu Elintarviketurvallisuusvirastolle ja Itä-Suomen aluehallintovirastolle :

5 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 5 (12) Kunnan elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportointi 2009 (ns. VASU-raportti; liite 1) ELTU-lomakkeet (A-lomake Kunnallisen elintarvikevalvonnan ja -tutkimuksen tausta- ja henkilöstötiedot vuonna 2009, B-lomake Elintarvikevalvonta ja valvonnan suoritteet 2009 ja C-lomake elintarvikevalvonnan laboratoriotutkimukset 2009; liite 2). Valtakunnalliseen pakkausmerkintäkampanjaan osallistuttiin luomalla Siilinjärven kunnan internetsivuille ( pakkausmerkintöjä koskeva sivusto, jota päivitettiin vuoden aikana. Lisäksi osallistuttiin Itä-Suomen alueella toteutettuun ruisleipien ja kypsennettyjä lihavalmisteita koskevaan pakkausmerkintäprojektiin ruisleipien osalta. yhdessä lähialueen valvontaviranomaisten kanssa selvitti valvontasuunnitelman mukaisesti kauppojen irtomyynnissä olevien valmisruokien ja salaattien mikrobiologinen laatu (kartoitustutkimus). Siilinjärvellä selvityshankkeessa otettiin kahdeksan näytettä, joista seitsemän näytteen mikrobiologinen laatu oli hyvä. Yhden näytteen mikrobiologinen laatu oli tyydyttävä. Sen sijaan ammattikeittiöiden pintapuhtautta selvittää projektia ei toteutettu, sillä laboratoriosta saadun tiedon mukaan projektiin ei ollut osallistumassa toisia kuntia. Elintarviketurvallisuusvirasto julkaisi alkuvuodesta ohjeen 10502/1 elintarvikevalvontaviranomaisille Elintarvikkeiden mikrobiologisesta näytteenotosta ja analyyseistä. Ohjeessa suositellaan viranomaisnäytteenoton suuntaamista hyvin suunniteltuihin patogeeniprojekteihin (patogeenien tutkimista elintarvikkeista, tuontantoympäristöstä ja laitteista). 3.2 Eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonta Marraskuun alussa astui voimaan uusi eläinlääkintähuoltolaki. Se tuo ja on tuonut joitain muutoksia eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaan. Eläinlääkinnässä panostetaan ennaltaehkäisyyn eli terveydenhuoltotyöhön: uudessa laissa on tuotantoeläinten terveydenhuolto liitetty osaksi kunnan peruseläinlääkäripalvelua. Terveydenhuollolla pyritään muun muassa tuotanto-olosuhteita optimoimalla vähentämään eläinten sairauksien esiintyvyyttä ja sairauksista aiheutuvia ongelmia ja siten turvaamaan eläinten hyvinvointia. Aluehallintovirastot vastaavat jatkossa EU:n täydentävien ehtojen valvonnasta sekä otantaan perustuvista ns. EU-eläinsuojelutarkastuksista. Lisäksi aluehallintovirasto osallistuu eläinsuojelulain mukaiseen valvontaan oma-aloitteisesti tai paikallisen eläinsuojeluviranomaisen pyydettyä tehtävien siirtämistä aluehallintovirastolle (vaikeimmat eläinsuojelutehtävät).

6 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 6 (12) Uuden eläinlääkintähuoltolain mukaan eläinlääkintähuollosta tulee suunnitelmallista. Tämä tuo myös kunnille velvoitteen laatia eläinlääkintähuoltosuunnitelma, jonka tulee sisältää valvontaan kuuluvien tarkastusten, näytteenoton ja muiden toimenpiteiden lisäksi tiedot eläinlääkintäpalvelun tuottamistavasta, saatavuudesta, laadusta ja mitoituksesta. Palvelun mitoitusta suunniteltaessa on otettava huomioon yksityisten eläinlääkäripalvelujen tuottajien kunnan alueella tarjoamat palvelut. Lisäksi uuden lain myötä eläinlääkintähuolto järjestetään nykyistä suuremmissa yksiköissä muun ympäristöterveydenhuollon kanssa. Siilinjärvellä tämä on huomioitu: aloittavaan yhteistoiminta-alueeseen on tulossa mukaan myös eläinlääkintähuolto. Laajempi yhteistoiminta-alue mahdollistaa työnjaon ja erikoitumisen myös eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnassa. Vuonna 2009 tarkastettiin eläinsuojelulain 24 :n mukaisista valvontakohteista valvontasuunnitelmasta poiketen vain 53 % (8/15), kun tavoitteena oli tarkastaa kaikki säännöllisesti valvottavat kohteet. Loput eläinsuojelulain 24 :n mukaiset kohteet tarkastetaan vuonna Eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnassa suunnitellut tiedottamisen ja sivutuotevalvonnan kehittäminen on jäänyt paljolti huomiotta kiireellisempien tehtävien hoidon vuoksi. Päivystysalueella on ollut jatkuvaa resurssivajetta ja hankaluuksia tilajärjestelyissä. Oman työsarkansa on muodostanut valtion eläinlääkintähuollon tehtävien laskutuksen uudelleen järjestäminen. Eläinten omistajia on kuitenkin tilannekohtaisesti opastettu sivutuotteiden oikeaan käsittelyyn muilla tilakäynneillä. Sivutuotevalvontakohteita on lisäksi löytynyt mm. paikallislehden juttujen perusteella. Tiedottamista tulee edelleen kehittää eläinlääkintähuollon asioista mm. lehdistötiedotteilla, internetsivujen kehittämisellä ja tiedotteiden jakamisella postitse tai muiden käyntien yhteydessä suoraan tiloille. Lääninhallituksen määräykset ja hankkeet on toteutettu suunnitelman mukaisesti. Lääninhallituksen määräämänä Siilinjärven I kunnaneläinlääkäri teki mm. yhden maaninkalaisen lammastilan ja kahden siilinjärveläisen vasikkatilan EU-eläinsuojelutarkastukset. Itä-Suomen lääninhallitus selvitti kesän 2009 aikana myös nautojen jaloitteluvaatimuksen (laidunnuksen) toteutumista alueellaan (eläinsuojeluasetuksen muutos 171/ ). Siilinjärven eläinlääkärit osallistuivat tähän selvitykseen tarkastamalla lääninhallituksen määräämät tilat erillisen ohjeen mukaan. Lisäksi eläinten terveys- ja hyvinvointivalvontaa työllisti vuonna 2009 Hankkija-Maatalous Oy:n omavalvonnassaan tuotantoeläinten rehuista löytämä salmonella. Kyseisiä rehuja oli toimitettu myös siilinjärveläiselle tilalle, jolla Siilinjärven vs. praktikkoeläinlääkäri suoritti näytteenoton. 3.2 Terveydensuojelun valvonta

7 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 7 (12) Suunnitelman mukaisesti kertomusvuonna terveydensuojelun painopisteenä oli suurten vesilaitosten erityistilannevalmiuksien tarkastaminen. Vesilaitosten kanssa järjestettiin neuvottelu, jossa käytiin läpi kriisiviestintää ja erityistilannevalmiuksia. Neuvottelussa sovittiin, että kunnan vesihuoltolaitos tekee kriisiviestintäsuunnitelman, johon sisällytetään myös vesihuoltolaitokselta veden ostavien osuuskuntien tiedottaminen. Vesiosuuskunnat, joilla on oma vedenottamo, sisällyttävät erityistilanne- ja kriisiviestintäsuunnitelman valvontatutkimusohjelmaan, jotka päivitetään vuonna Kriisiviestintää toteutettiin käytännössä Koivuniemen pohjavedenottamon noroviruslöydöksen yhteydessä heinäkuun lopulla. Terveydensuojelun valvontaresursseista käytettiin huomattavan suuri osa ottamon raakaveden pilaantumisen selvittämiseen. (kts. tarkemmin kohta 4). Vesihuoltolaitokset jatkoivat talousveden laadun tarkkailua valvontatutkimusohjelmien mukaisesti. Talousveden laatu täytti Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksissa 461/2000 ja 401/2001 asetetut laatuvaatimukset. Valtakunnalliseen terveydensuojelun valvontaohjelmaan ja kunnan valvontasuunnitelmaan perustuen päivähoitopaikat ja koulut olivat edelleen terveydensuojelun valvonnassa painopistealueena. Näistä kohteista tarkastettiin 7 vuonna Lisäksi kouluilla ja päiväkodeissa tehtiin useita tarkastuksia ja valvontakäyntejä sisäilmaongelmien selvittelyihin liittyen. Näitä tarkastuksia ei ole merkitty säännöllisen valvonnan tarkastuksiksi. Terveydensuojelun valvonnassa suunnitellut ja toteutuneet tarkastukset vuonna 2009 ovat kohdetyyppikohtaisesti esitetty liitteessä 3. Uimaveden laatua valvottiin kuukausittain kuudella uimarannalla. Kahdeksan uimapaikan veden laatua seurattiin yhdessä toiminnanharjoittajien kanssa. Aiempien vuosien tapaan kunnan terveydensuojeluviranomaisen työpanosta tarvittiin sisäilmaongelmien ratkaisemisessa muun muassa Vuorelan ja Hamulan kouluilla ja Vuorelan päiväkodilla. Asuntojen sisäilmaolosuhteita koskevat yhteydenotot ovat vähentyneet, mutta edelleen asunnontarkastuksia tehdään varsin paljon verrattuna toteutuneisiin säännöllisen valvonnan tarkastuksiin. Asunnontarkastusten vähentämiseen pyrittiin muuttamalla tarkastuskäytäntöä rakennuksen omistajan selvittämisvastuuta korostavaksi. Tämä onnistuikin, asunnontarkastuksia tehtiin 14 kpl, kun vuonna 2008 tehtiin 53 tarkastusta, sitä aiemmin tarkastusta vuodessa. 3.3 Tuoteturvallisuusvalvonta Kertomusvuonna osallistuttiin Kuluttajaviraston järjestämään ohjelmapalveluiden turvallisuusprojektiin. Kunnan alueella on yksi ohjelmapalvelua järjestävä yritys. Projektissa varmistettiin toimijan omavalvonnan riittävä taso ja perehdyttiin ohjelmapalvelun säännöllisen valvonnan käynnistämiseen Kuluttajaviraston tekemän tarkastuslistan mukaisesti. Itä-Suomen lääninhallitus ei toteuttanut suunnittelemaansa

8 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 8 (12) konevuokraamoja koskevaa valvontaprojektia eikä sitä toteutettu paikallisestikaan. Uimarannoille tuoteturvallisuuden valvontakäyntejä tehtiin edellisvuotta vähemmän. Vuoden 2008 uimarantaprojektissa kartoitettiin kaikkien uimarantojen turvallisuustilanne ja määriteltiin vähimmäisvaatimukset uimarantojen varustukselle. Tuoteturvallisuudessa korostetaan ylläpitäjien omavalvonnallista otetta palvelujen turvallisuuden varmistamisessa. Uimarantojen ylläpitäjät jatkoivat riskinarviointien tekemistä ja huoltotöiden suunnitelmallista toteutusta. Vuonna 2009 jatkettiin aiempina vuosina käynnistettyä leikkikenttien turvallisuusvalvontaa. Valvontasuunnitelman mukaisesti valvonnassa otettiin huomioon Kuluttajaviraston ohjeistus siirtymisestä yksittäisten laitteiden tarkastamisesta kokonaisvaltaiseen turvallisuuden edistämiseen. A-lomake Valvontakohteet ja niiden tarkastukset B-lomake Valvontatyön ja työajan jakautuminen eri tehtävä-osa-alueiden kesken C-lomake Valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi ja yhteenvetoa Seuraavassa taulukossa on tarkasteltu suunniteltujen ja toteutuneiden tuoteturvallisuusvalvonnan tarkastusten määriä vuosina Vuosi Tarkastukset Suunnitellut (kpl) Toteutuneet (kpl) Toteuma (%) ) ) ) säännöllisen valvonnan tarkastus 3.4 Kemikaalivalvonta Kemikaalivalvonnassa painopisteenä olivat erikoismyymälät, joista tarkastettiin 9 % (2 myymälää) (liite 5). Valtakunnallisia kemikaalivalvontahankkeita ei ollut. 3.5 Tupakkalain valvonta ja nikotiinivalmisteiden myynnin valvonta Kertomusvuonna astui voimaan toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain muutos, jonka mukaan tupakkatuotteiden vähittäismyyntiin tulee olla lupa. Laissa säädettyyn määräaikaan ( ) mennessä jätettiin 26 hakemusta. Lupien käsittely siirrettiin lain siirtymäsäännöksen puitteissa vuoden 2010 alkupuolelle.

9 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 9 (12) Tupakkalakiin perustuvaa valvontaa tehtiin edelleen elintarvike- ja terveydensuojelun valvontatarkastusten yhteydessä. Tupakkalain valvonnassa suunnitellut ja toteutuneet tarkastukset vuonna 2009 ovat kohdetyyppikohtaisesti esitetty liitteessä 6. Valtakunnalliseen ravintolavalvontahankkeeseen ei osallistuttu eikä omana hankkeena suunniteltua valvontaprojektia, missä kohteena olivat tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntipaikat pääasiassa alle 18-vuotiaille oppilaille tarkoitettujen oppilaitosten, harrastus- ja kerhotilojen ja muiden alle 18-vuotiaiden suosimien paikkojen läheisyydessä, ei toteutettu henkilöresurssivajeen vuoksi. Nikotiinivalmisteiden myynnin valvontaa tehtiin kolmessa myyntipisteessä. Myyntilupa on kymmenellä myymälällä/huoltoasemalla.

10 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 10 (12) 4 Epidemiaepäilyt, muut erityistilanteet ja varautuminen Heinäkuussa esille tulleen Koivuniemen pohjavedenottamon lähellä sijaitsevan jätevesipumppaamon vuotoon liittyen selvitettiin ottamon raakaveden ja ottamolta lähtevän veden laatua. Raakavedestä todettiin otetussa näytteessä norovirusta. Siilinjärven kunnan terveydensuojeluviranomainen sulki pohjavedenottamon ja antoi vedenjakelualueelle vesijohtoveden keittokehotuksen sekä käynnisti yhdessä Siilinjärven kunnan vesihuoltolaitoksen kanssa raakaveden ja pohjavesialueen tutkimukset pilaantumisen selvittämiseksi. Norovirusta ei todennäköisesti päässyt vesijohtoveteen pohjavedenottamolla käytössä olleen ultraviolettidesinfioinnin ansiosta vesijohtovedestä otetuista näytteistä ei löytynyt norovirusta eikä vedenjakelualueen väestössä todettu lisääntynyttä vatsatautien esiintymistä. Pohjavedenottamo oli suljettuna helmikuulle 2010 saakka. Korvaavana vedenottojärjestelynä oli alkuvaiheessa lisätty pumppaus kunnan muilta ottamoilta, mutta se aiheutti kirkonkylän toisella ottamolla raakaveden nopean kloridipitoisuuden nousun. Korvaava vedenottojärjestely Kuopion veden kanssa osoittautui tämän jälkeen toimivaksi eikä muun muassa muuttuneista veden virtaussuunnista aiheutunut haittoja. Koivuniemen ottamon suljettuna ollessa tehtiin laaja pohjavesialueen pilaantumista koskeva selvitys. Selvitys tehtiin yhteistyössä Pohjois-Savon ympäristökeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä yksityisen pohjavesikonsultin kanssa. Selvityksen perusteella näyttää todennäköiseltä, että pilaantumisen aiheutti pohjavesialueella olevan jätevesipumppaamon vuoto. Selvitys antaa myös hyvän pohjan pohjavedenottamon laajempaankin riskitarkasteluun. Norovirusepisodin alkuvaiheen kriisitiedottamisesta ja muista viranomaisen toimenpiteistä on tekeillä opinnäytetyö. Kertomusvuonna oli lisäksi erityistilanteina jätevesipumppaamojen vuotoja vesistöihin. Varsinkin kesäkuun alussa laajan sähkökatkoksen yhteydessä tapahtuneet kunnan vesihuoltolaitoksen jätevesipumppaamojen vuodot aiheuttivat kriisiviestinnän ja järvivesien seurannan tarvetta. Osa Siilinjärvestä ja Iso-Jälästä asetettiin muutamaksi päiväksi käyttökieltoon vuotojen takia. Tämän lisäksi Pöljän vesiosuuskunnan jätevesipumppaamoissa oli kaksi jätevesivuotoa, joiden tiedottamisen ja järvivesien laadun seurannan ympäristölautakunta järjesti. Tapahtuneiden perusteella on todettava, että vesiosuuskuntien valmiudet kriisitiedottamiseen ovat hyvin rajalliset ja terveydensuojeluviranomaisen tulee varautua ottamaan vesiosuuskuntien terveysvaaratilanteessa tiedottamisesta vastuu. Siilinjärveläisen leirikeskuksen oman porakaivon käyttöön ja leiriläisillä ilmenneiden vatsatautioireiden liittyen tehtiin kesän alussa epäilyilmoitus. Porakaivoveden laadun selityksen ja potilasnäytteiden perusteella yhteyttä talousveden ja vatsatautien välillä ei voitu kuitenkaan osoittaa. Selvityksen

11 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 11 (12) perusteella leirikeskuksen porakaivovesi vaatii kuitenkin jatkossa tarkempaa seurantaa. 5 Toimintatuotot Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaisesta säännölliseen valvontaan sisältyvistä tarkastuksista ja näytteenotosta sekä tutkimuksista on perittävä kunnan ympäristöterveydenhuollon taksan mukainen maksu. Siilinjärvellä on voimassa kunnanvaltuuston hyväksymä taksa, jonka mukaan tuntiveloitushinta on 43. Vuosina on valvontasuunnitelmaan perustuvasta valvonnasta laskutettu osa-alueittain seuraavasti: Osa-alue Ulkoiset Sisäiset Ulkoiset Sisäiset 2007 Ulkoiset ja sisäiset Elintarvikevalvonta 7 758, , , , ,00 Terveydensuojelu 1 096,00 903, , , ,00 Tuoteturvallisuusvalvonta 1 076, ,00 546,00 674, ,50 Kemikaalivalvonta 344,00 516,00 0,00 0,00 Tupakkalain valvonta 220,00 22,00 284,50 88,00 0,00 Yhteensä , , , , ,50 Nikotiinivalmisteiden myynnin valvonta Osa-alue 96,00 0,00 Hakemusten ja ilmoitusten käsittelyn tuotot vuosina olivat osa-alueittain seuraavat: Ulkoiset Sisäiset Ulkoiset Sisäiset 2007 Ulkoiset ja sisäiset Elintarvikevalvonta 666,50 430, ,00 258, ,50 Terveydensuojelu 129,00 64,50 0,00 0,00 Tuoteturvallisuusvalvonta Kemikaalivalvonta Tupakkalain valvonta 129,00 Yhteensä 924,50 430, ,50 258, ,50 Nikotiinivalmisteiden myynnin valvonta 86,00 86,00 268,00 Ympäristöterveydenhuollon toimintatuotot ovat osa kunnan tuloja. 6 Henkilövoimavarat ja niiden riittävyys Kunnanhallitus perusti ympäristölautakunnan esitykseen perustuen uuden terveystarkastajan viran, joka täytettiin alkaen. Vuonna 2009 ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon valvontatehtäviä hoitavat henkilöt ja heidän pääasialliset tehtävänsä olivat seuraavat: Hanna Rintala I kunnaneläinlääkäri Henkilö Pääasialliset tehtävät Elintarvikevalvonta, eläinlääkintähuolto (Kuopion, Maaningan ja Siilinjärven

12 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 12 (12) sijaisena alkaen Virpi Seppänen suureläinpraktikoiden esimies), eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta Lautakunnan esittelijä ja pöytäkirjanpitäjä eläinlääkintähuollon osalta

13 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 13 (12) Eero Lappeteläinen II kunnaneläinlääkäri Virpi Seppänen praktikkoeläinlääkäri alkaen sijaisena Laura Malinen Lahja Airas harjoittelija , ma. ympäristötarkastaja vs. terveystarkastaja Ritva Savolainen terveystarkastaja Susanna Haatainen ma. ympäristötarkastaja Matti Nousiainen ympäristötarkastaja Arja Saarelainen ympäristöpäällikkö Eija Potasev (50 %) ja Anneli Parviainen (20 %) toimistosihteeri Eläinlääkintähuolto (praktikkopalvelut), eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta Elintarvikevalvonta Elintarvike-, tuoteturvallisuus- ja tupakkavalvonta Elintarvike-, terveydensuojelu-, tuoteturvallisuus- ja tupakkavalvonta sekä ympäristönsuojelun valvontatehtävät Terveydensuojelu-, tuoteturvallisuus-, tupakka- ja kemikaalivalvonta sekä jäte-, vesi-, vesihuolto- ja ympäristönsuojelulain mukaiset tehtävät Lautakunnan esittelijä ja pöytäkirjanpitäjä, kun ympäristöpäällikkö on esteellinen tai estynyt Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma, luonnonsuojelu-, jäte-, vesi-, vesihuolto- ja ympäristönsuojelulain mukaiset tehtävät sekä ympäristön tila Lautakunnan esittelijä ja pöytäkirjanpitäjä Toimistotehtävät, muun muassa Tervekuu Em. henkilöiden pois lukien toimistosihteerit työpanos jakautui ympäristöterveydenhuoltoon seuraavasti: Työpanoksen kohdentuminen (htv) Osa-alue Suunnitelmallinen valvonta Muu valvonta Yhteensä Elintarvikevalvonta 0,8 0,7 1,5 Eläinlääkintähuolto 0,05 0,09 2,42 Terveydensuojelun valvonta 0,18 0,5 0,68 Tuoteturvallisuusvalvonta 0,1 0,07 0,17 Kemikaalivalvonta 0,005 0,014 0,02 Tupakkalain valvonta 0,007 0,006 0,013 Yhteensä 1,14 1,38 4,80 Maaningan terveysvalvonnan tehtävien hoitoon käytetty työpanos vuosina on ollut seuraava:

14 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 14 (12) Vuosi Maaningalle tehdyt työt (htvpv) , , , , , ,1 1) henkilötyöpäivä 7 Yhteenveto toteutuneesta valvonnasta Siilinjärven kunnan vuosia koskevan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman vuoden 2009 päivityksen toteutumiseen vaikuttivat ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-aluetta koskeva selvitys- ja suunnitelmatyö (kts. kohta 8), joka sitoi alkuvuonna merkittävän työpanoksen sekä I kunnaneläinlääkäriltä että ympäristöpäälliköltä. Kunnan vesihuoltolaitoksen Koivuniemen ottamon raakaveden noroviruslöydös heinäkuun lopussa sitoi työpanoksen lisäksi merkittävän osan ympäristöterveydenhuollon asiantuntijapalveluille varatusta määrärahasta. Kertomusvuoden aikana kunnanhallitus perusti uuden terveystarkastajan viran, joka täytettiin marraskuun alussa. Tämän ja kuntaorganisaation vuorotteluvapaajärjestelyiden kautta saatiin noin 1,1 v lisätyöpanos. Lisäksi opiskelijakesätyöpaikan ja työelämävalmennuksen kautta tulosalueelle saatiin harjoittelijoiden työpanosta noin 0,7 htv. Lisätyöpanokset kohdistettiin pääosin elintarvikevalvonnan tehtävien hoitoon. 8 Yhteistoiminta-alueen muodostaminen Juankosken ja Nilsiän kaupungit sekä Kaavin, Lapinlahden, Maaningan, Rautavaaran, Siilinjärven, Tuusniemen ja Varpaisjärven kunnat muodostavat ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueita koskevan lain mukaisen yhteistoiminta-alueen. Yhteistoiminta-alue aloittaa Yhteistoiminta-alueen isäntäkuntana on Siilinjärven kunta. 9 Liitteet 1 Kunnan elintarvikevalvonnan ja eläinten terveys- ja hyvinvointivalvonnan raportointi 2009 (ns. VASU-raportti) 2 Ns. ELTU-lomakkeet (A-lomake Kunnallisen elintarvikevalvonnan ja -tutkimuksen tausta- ja henkilöstötiedot vuonna 2009, B-lomake Elintarvikevalvonta ja valvonnan suoritteet 2009 ja C-lomake elintarvikevalvonnan laboratoriotutkimukset 2009) 3 Terveydensuojelun valvonnan toteutuminen 4 Tuoteturvallisuusvalvonnan tiedonkeruulomakkeet (A-lomake Valvontakohteet ja niiden tarkastukset, B-lomake Valvontatyön ja työajan jakautuminen eri tehtävä-osa-alueiden kesken, C-lomake Valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi ja yhteenvetoa) 5 Kemikaalivalvonnan toteutuminen 6 Tupakkalain valvonnan toteutuminen

15 Siilinjärven kunta Arviointiraportti 2009 sivu 15 (12)

SIILINJÄRVEN VUODEN 2007 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN ARVIOINTI

SIILINJÄRVEN VUODEN 2007 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN ARVIOINTI SIILINJÄRVEN VUODEN 2007 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN ARVIOINTI 19.3.2008 10 liite 9 SIILINJÄRVEN KUNTA ARVIOINTIRAPORTTI 2 (8) 1 LÄHTÖKOHDAT Siilinjärven ympäristölautakunta hyväksyi

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuodelle Johdanto

Keski-Satakunnan kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuodelle Johdanto 1 Keski-Satakunnan kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuodelle 2011 1. Johdanto Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö velvoittaa kunnat laatimaan koko ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2015

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 401/11.02/2015 5 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2015 Terveystarkastaja Kirsi Puola 26.1.2015: Kunnan tulee vuosittain arvioida

Lisätiedot

Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012

Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 152/11.00/2013 4 Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012 Terveystarkastaja Kirsi Puola 4.2.2013: Kunnan tulee vuosittain arvioida valvontasuunnitelman toteutumista

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuosille

KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuosille KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuosille 2008 2010 Luonnos 30.10.2007 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONNAN SUUNNITELMALLISUUS...3

Lisätiedot

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite 4 104

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite 4 104 Mikkelin seudun ympäristölautakunta 8.12.2016 Liite 4 104 TUPAKKALAIN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 SISÄLTÖ 1 TUPAKKALAIN VALVONNAN TARKOITUS... 1 2 TARKASTUSTEN SISÄLTÖ...

Lisätiedot

3 NÄYTTEENOTTO JA NÄYTTEIDEN TUTKIMINEN VALVONTAKOHTEIDEN TARKASTUSTIHEYS VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI...

3 NÄYTTEENOTTO JA NÄYTTEIDEN TUTKIMINEN VALVONTAKOHTEIDEN TARKASTUSTIHEYS VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI... TUPAKKALAIN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 2019 Päivitys vuodelle 2018 SISÄLTÖ 1 TUPAKKALAIN VALVONNAN TARKOITUS... 1 2 TARKASTUSTEN SISÄLTÖ... 2 3 NÄYTTEENOTTO JA NÄYTTEIDEN TUTKIMINEN... 3 4 VALVONTAKOHTEIDEN

Lisätiedot

Ympäristölautakunnalle kuuluu kunnan ympäristöterveydenhuolto mukaan lukien eläinlääkintähuolto sekä ympäristönsuojelu. 2 Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunnalle kuuluu kunnan ympäristöterveydenhuolto mukaan lukien eläinlääkintähuolto sekä ympäristönsuojelu. 2 Ympäristölautakunta KRISTIINANKAUPUNGIN YMPÄRISTÖTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto / 2009 1 Sisältö Ympäristölautakunnalle kuuluu kunnan ympäristöterveydenhuolto mukaan lukien eläinlääkintähuolto sekä ympäristönsuojelu.

Lisätiedot

Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2014

Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 214/11.02/2014 5 Valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2014 Terveystarkastaja Kirsi Puola 2.2.2015: Kunnan tulee vuosittain arvioida valvontasuunnitelman toteutumista

Lisätiedot

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma. vuosille

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma. vuosille KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma vuosille 2015 2019 Hyväksytty sote-kuntayhtymän hallituksessa / 2014 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

ymp.ltk Liite 18 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI VUODEN 2015 OSALTA

ymp.ltk Liite 18 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI VUODEN 2015 OSALTA Ympäristöterveydenhuolto 12.2.2016 s. 1(7) Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI VUODEN 2015 OSALTA Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen ympäristöterveysvalvonnan

Lisätiedot

TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TUPAKKALAIN MUKAISEN VALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010

TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TUPAKKALAIN MUKAISEN VALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 TORNION KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON TUPAKKALAIN MUKAISEN VALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 Ympäristölautakunta 17.12.2009 109 2 Ympäristöterveydenhuollon tupakkalain mukaisen valvonnan

Lisätiedot

Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019

Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019 Liite 4 Tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma vuosille 2015-2019 SISÄLLYS 1 TUPAKKALAIN MUKAINEN VALVONTA 1 1.1 Tarkastuksen sisällön määrittely 1 1.2 Valvontakohteiden tarkastustiheys

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma ja Terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille 2011-2014

Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma ja Terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille 2011-2014 Ympäristöterveydenhuollon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma ja Terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille 2011-2014 Ajankohtaista laboratoriorintamalla Ylitarkastaja Kaisa Mäntynen 1 Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

Ympäristöterveyden tehtäväkuvaukset

Ympäristöterveyden tehtäväkuvaukset 1 / 13 Ympäristöterveyden tehtäväkuvaukset LIITE 2 Loppuraportin liite 2 Maria Närhinen Sisältö 1. JOHDANTO... 2 2. YMPÄRISTÖTERVEYDEN PERUSTASO... 3 3. KUNNAN YMPÄRISTÖTERVEYDEN VIRANOMAISTEHTÄVÄT...

Lisätiedot

Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (240) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen

Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (240) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 30.03.2015 Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (240) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 30.03.2015 Kalajoen kaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 07.03.2017 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 07.03.2017 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUIDEN TAKSAN PERUSTEET

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUIDEN TAKSAN PERUSTEET 1 Soveltamisala Juankosken ja Nilsiän kaupunkien sekä Kaavin, Lapinlahden, Maaningan, Rautavaaran, Siilinjärven, Tuusniemen ja Varpaisjärven kuntien muodostamalla ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella

Lisätiedot

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut VALVONTASUUNNITELMAN 2014 TOTEUTUMISEN ARVIOINTI

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut VALVONTASUUNNITELMAN 2014 TOTEUTUMISEN ARVIOINTI Ympt ltk 26.3.2015 valvontasuunnitelman 2014 toteutuminen liite 2 Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut Juankosken, Kaavin, Lapinlahden, Rautavaaran, Siilinjärven ja Tuusniemen ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

Tätä taksaa sovelletaan seuraavien lakien ja asetusten nojalla perittäviin maksuihin:

Tätä taksaa sovelletaan seuraavien lakien ja asetusten nojalla perittäviin maksuihin: n seudun hyvinvointi ky. 1 (6) n seudun hyvinvointikuntayhtymän YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA Voimaantulopäivä 1.1.2018 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan seuraavien lakien ja asetusten nojalla

Lisätiedot

06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen

06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2014 valvonnan toteutuminen 06.03.2015 Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys (397) Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen

Lisätiedot

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 2014. päivitys 2014

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 2014. päivitys 2014 Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 2014 päivitys 2014 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö...

Lisätiedot

Perusturvalautakunta esityslistan liite

Perusturvalautakunta esityslistan liite Perusturvalautakunta 10.12.2008 esityslistan liite Ympäristöterveydenhuollon taksa 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUE Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2017 1 (5) 3 Terveydensuojelun valvontasuunnitelman 2016 toteutumisen arviointi Helsingissä HEL 2017-001838 T 11 00 03 Päätösehdotus Tiivistelmä päättää hyväksyä esitetyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA 7.1.2009 ALKAEN

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA 7.1.2009 ALKAEN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA 7.1.2009 ALKAEN LIITE 1 NÄYTTEENOTOSTA PERITTÄVÄ TOIMENPIDEMAKSU Näytteenotto a hinta Elintarvikenäyte 29 Talousvesinäyte 29 Sisäilmanäyte 58 Muu näytteenotto Näytteenottoon

Lisätiedot

Lautakunnan tehtävät - Terveydensuojeluviranomainen

Lautakunnan tehtävät - Terveydensuojeluviranomainen Täällä on kaikki. Lautakunnan tehtävät - Terveydensuojeluviranomainen 5.9.2017 Johanna Mäkinen Terveydenhuoltolaki 21 Ympäristöterveydenhuollosta säädetään terveydensuojelulaissa (763/1994), elintarvikelaissa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON KEMIKAALI-, KULUTTAJATURVALLISUUS-, TERVEY- DENSUOJELU- JA TUPAKKAVALVONNAN VUODEN 2012 TOTEUMAN ARVIOINTI

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON KEMIKAALI-, KULUTTAJATURVALLISUUS-, TERVEY- DENSUOJELU- JA TUPAKKAVALVONNAN VUODEN 2012 TOTEUMAN ARVIOINTI Arviointi ISAVI/1343/05.14.02/2014 Itä-Suomi Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue 31.3.2014 Kuopion kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON KEMIKAALI-, KULUTTAJATURVALLISUUS-,

Lisätiedot

Kysely: Vuoden 2018 valvonnan toteutuminen

Kysely: Vuoden 2018 valvonnan toteutuminen 7490/2014 Liite ympäristö- ja rakennuslautakunta 21.2.2019 Sivu 1/10 Kysely: Vuoden 2018 valvonnan toteutuminen Sivu 2/10 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen Onko valvonnasta saadut tulot kohdennettu

Lisätiedot

Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg

Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO 2018 7.11. 2018 Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Ympäristöterveydenhuolto Elintarvikelaki Terveydensuojelulaki (asuntojen sisäilma,

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2009. Sosiaali- ja terveyslautakunta. 19.3.2009 klo 17.30 20.48. khall:n edustaja Yli-Salomäki Markku

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2009. Sosiaali- ja terveyslautakunta. 19.3.2009 klo 17.30 20.48. khall:n edustaja Yli-Salomäki Markku KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2009 Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet 19.3.2009 klo 17.30 20.48 Terveys- ja palvelukeskuksen kokoushuone Kärkelä Pilvi Kohtala Paavo

Lisätiedot

Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen

Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen Sivu 1/10 Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen Sivu 2/10 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen Onko valvonnasta saadut tulot kohdennettu ympäristöterveydenhuoltoon? Täysin Valvontasuunnitelmaan

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN Liite nro: 3 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuolto ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN 2006 TOTEUTUMINEN 2 Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21. 3 2007 69 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONNAN SUUNNITELMA 2019

ELINTARVIKEVALVONNAN SUUNNITELMA 2019 Liite 4 a) ELINTARVIKEVALVONNAN SUUNNITELMA 2019 Elintarvikevalvonnan ajankohtaista v. 2019 Ympäristöterveydenhuollon keskitetyn toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmän (VATI) käyttöönotto vuoden

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kaarina Kärnä. Kuntien kuluttajaturvallisuusvalvonta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kaarina Kärnä. Kuntien kuluttajaturvallisuusvalvonta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kaarina Kärnä Kuntien kuluttajaturvallisuusvalvonta Lainsäädäntöä Kuluttajaturvallisuuslaki 920/2011 Valtioneuvoston asetus eräitä kuluttajapalveluja koskevasta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta. 21 Asianro 3656/11.02/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta. 21 Asianro 3656/11.02/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2013 1 (1) 21 Asianro 3656/11.02/2012 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2012 Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI VUODEN 2018 OSALTA

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI VUODEN 2018 OSALTA Ympäristöterveydenhuolto 20.03.2019 s. 1(5) Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI VUODEN 2018 OSALTA Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen ympäristöterveysvalvonnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (7) Ympäristölautakunta Yj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (7) Ympäristölautakunta Yj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (7) 87 Terveydensuojelun valvontasuunnitelman 2013 toteutumisen arviointi Helsingissä HEL 2014-002806 T 11 00 03 Päätös päätti hyväksyä esitetyn Helsingin kaupungin

Lisätiedot

Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen

Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 1/11. Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 21.03.2017 Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2016 valvonnan toteutuminen 21.03.2017 Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto (112) Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen

Lisätiedot

Terveydensuojelun valvontasuunnitelma vuosille

Terveydensuojelun valvontasuunnitelma vuosille KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Terveydensuojelun valvontasuunnitelma vuosille 2008 2010 Luonnos 29.10.07 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3 1.1 KUNNAN TERVEYDENSUOJELUVIRANOMAISEN

Lisätiedot

KEURUSSELÄN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VUODEN 2014 VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI

KEURUSSELÄN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VUODEN 2014 VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI KEURUSSELÄN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VUODEN 2014 VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI ELINTARVIKELAIN MUKAISEN VALVONNAN TOTEUTUMINEN VUONNA 2014 Valvontayksikön tulee laatia säännöllistä valvontaa

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2017 Oulu, Turku,

Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2017 Oulu, Turku, Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2017 Oulu, 19. 20.9. Turku, 10. 11.10. Terveydensuojelun ja tupakkalain valvontaohjelmat, päivitys 2018-2019 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo

Lisätiedot

Kysely: Vuoden 2015 valvonnan toteutuminen

Kysely: Vuoden 2015 valvonnan toteutuminen Sivu 1/11 Kysely: Vuoden 2015 valvonnan toteutuminen Sivu 2/11 Yleiset kysymykset Tulojen kohdentaminen Onko valvonnasta saadut tulot kohdennettu ympäristöterveydenhuoltoon? Täysin Valvontasuunnitelmaan

Lisätiedot

Torstai klo , Ympäristötalo, Kaikutie 11, Pietarsaari

Torstai klo , Ympäristötalo, Kaikutie 11, Pietarsaari KOKOUSKUTSU Kokouskutsu Torstai klo. 14.00, Ympäristötalo, Kaikutie 11, Pietarsaari Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Ulrika Rönnback, puheenjohtaja Carola Sundqvist Ulf Stenman,

Lisätiedot

Liite nro: 2 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO

Liite nro: 2 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Liite nro: 2 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO TUOTETURVALLISUUSVALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMINEN VUONNA 2006 2 Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksynyt 21.3 2007,68 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Enonkoski Juva - Kerimäki Punkaharju Puumala Rantasalmi Savonlinna - Savonranta - Sulkava Itä-Savon sairaanhoitopiiri Ympäristöterveydenhuolto

Enonkoski Juva - Kerimäki Punkaharju Puumala Rantasalmi Savonlinna - Savonranta - Sulkava Itä-Savon sairaanhoitopiiri Ympäristöterveydenhuolto ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN YMPÄRIS- TÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUN- NITELMA VUOSILLE 2008 2010 Enonkoski Juva - Kerimäki Punkaharju Puumala Rantasalmi Savonlinna - Savonranta - Sulkava Itä-Savon sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Elintarvikevalvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2016

Elintarvikevalvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2016 1 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMINEN VUONNA 2016 Ympäristölautakunta hyväksyi Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman tarkistamisen vuodelle 2016 Mikkelin Seudun Ympäristöpalvelujen

Lisätiedot

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Laillisuus ja Puheenjohtaja totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. 1/2016 1 Kokousaika 12.04.2016 klo 14:00-14:28 Kokouspaikka Inarin kunnantalo, kokoushuone 111 Saapuvilla olleet jäsenet Pietikäinen Vesa puheenjohtaja Alenius Leena jäsen Jomppanen Jouni I. jäsen Lukkari

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA Ympäristöterveydenhuollon maksutaksa 1 Soveltamisala Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 12.3.2013 Voimaantulopäivä 1.4.2013 Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 13.12.2016

Lisätiedot

Ajankohtaista eläinlääkintähuollosta. Sanna Hellström Neuvotteleva virkamies

Ajankohtaista eläinlääkintähuollosta. Sanna Hellström Neuvotteleva virkamies Ajankohtaista eläinlääkintähuollosta Sanna Hellström Neuvotteleva virkamies Kuntien EHO suunnitelmat Ensimmäiset tehty 2011 loppuun mennessä Kunnissa lautakunnan hyväksymä AVI:t ovat arvioineet suunnitelmat

Lisätiedot

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut 1 Perusteet ja soveltamisala Ympäristöterveydenhuollon taksan perusteet on vahvistanut Siilinjärven kunnanvaltuusto 12.12.2011 ( 50). Lisäksi kunnanvaltuuston hyväksymän (13.12.2010 69) ympäristöterveyslautakunnan

Lisätiedot

Sivu 1/6. Elintarvikelain (23/2006) 32 :n perusteella X X X X X X X. Ymptltk

Sivu 1/6. Elintarvikelain (23/2006) 32 :n perusteella X X X X X X X. Ymptltk Ymptltk 16.12.2016 23 Elintarvikelain (23/2006) 32 :n perusteella Ympäristö terveysjohtaja 14 Elintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen käsittely ja todistuksen antaminen ilmoituksen käsittelystä 15 Elintarvikehuoneiston

Lisätiedot

Forssan seudun hyvinvointi ky. 1 (1) Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA

Forssan seudun hyvinvointi ky. 1 (1) Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA n seudun hyvinvointi ky. 1 (1) n seudun hyvinvointikuntayhtymän YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA Voimaantulopäivä 1.1.2015 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan seuraavien lakien ja asetusten nojalla

Lisätiedot

Valvonnan toteutumisen vuosiraportti

Valvonnan toteutumisen vuosiraportti Valvonnan toteutumisen vuosiraportti Toimiala: Ei rajausta Vuosi: 2015 AVI: Ei rajausta Valvontayksikkö: 394 AVI Valvontayksikkö /-koodi Toimiala Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto Kohteiden kohteet,

Lisätiedot

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Tupakkalain valvontasuunnitelma vuosille

KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO. Tupakkalain valvontasuunnitelma vuosille KAINUUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Tupakkalain valvontasuunnitelma vuosille 2015 2019 Hyväksytty sote-kuntayhtymän hallituksessa / 2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014 LOMAKE B ELTU 2014 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2014 Kunta/Kuntayhtymä: Valvontakohde ALKUTUOTANTOPAIKAT JA LAITOKSET (entisen hygienialain mukaiset kohteet) E1 Alkutuotanto Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta. Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma Päivitys 2018 (liite 3)

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta. Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma Päivitys 2018 (liite 3) Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma 2015 2019 Päivitys 2018 (liite 3) Sisältö 1. YLEISTÄ... 1 2. PAINOPISTEET... 1 3. TARKASTUKSET...

Lisätiedot

TR4 Ympäristöterveydenhuolto maakunnassa tilannekatsaus

TR4 Ympäristöterveydenhuolto maakunnassa tilannekatsaus TR4 Ympäristöterveydenhuolto maakunnassa tilannekatsaus 4.5.2017 Leena Tuuri Ympäristöjohtaja, Oulun seudun ympäristötoimi Toteutuneet ja suunnitellut kartoitukset Ympäristöterveydenhuolto Aluehallintovirasto

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELULAIN VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE

TERVEYDENSUOJELULAIN VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE TERVEYDENSUOJELULAIN VALVONTASUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2019 Päivitys vuodelle 2018 SISÄLTÖ 1. Yleistä 2. Terveydensuojelulain mukaisen valvonnan painopisteet 3. Tarkastusten sisältö 4. Valvontakohteiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (6) Ympäristölautakunta Yj/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (6) Ympäristölautakunta Yj/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2015 1 (6) 5 Terveydensuojelun valvontasuunnitelman 2014 toteutumisen arviointi Helsingissä HEL 2015-002709 T 11 00 03 Päätösehdotus Tiivistelmä päättää hyväksyä esitetyn

Lisätiedot

KÖYLIÖN KUNNAN VESILAITOKSEN VALVONTATUTKIMUSOHJELMA VUOSILLE 2007-2011

KÖYLIÖN KUNNAN VESILAITOKSEN VALVONTATUTKIMUSOHJELMA VUOSILLE 2007-2011 KÖYLIÖN KUNNAN VESILAITOKSEN VALVONTATUTKIMUSOHJELMA VUOSILLE 2007-2011 1. YLEISTÄ Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen, 461/2000 talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista, mukaan kunnan

Lisätiedot

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Talousvettä koskeva lainsäädäntö Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Vesi- ja ympäristöalan 19.5.2008 TALOUSVEDEN VALVONTA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JA YMPÄRISTÖNSUOJELUN KOKONAISUUDESSA

Lisätiedot

Tämän sopimuksen osapuolina ovat Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnat.

Tämän sopimuksen osapuolina ovat Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnat. SOPIMUS MIKKELIN SEUDUN YMPÄRISTÖPALVELUISTA (LUONNOS 11.11.2016) Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun ja Pertunmaan kuntien valtuustot ovat hyväksyneet sopimuksen eläinlääkintähuollon, ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Ylitarkastaja Jaana Kilponen, MMT Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira jaana.kilponen@valvira.fi 27.9.2013 1 Tilannejohtaminen

Lisätiedot

TUOTETURVALLISUUSVALVONTASUUNNITELMAN TOTEU- TUMINEN VUONNA 2005

TUOTETURVALLISUUSVALVONTASUUNNITELMAN TOTEU- TUMINEN VUONNA 2005 Liite nro: 6 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO TUOTETURVALLISUUSVALVONTASUUNNITELMAN TOTEU- TUMINEN VUONNA 2005 Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksynyt. 2006 SISÄLLYSLUETTELO 2 1.

Lisätiedot

Liite III 2 (5) Sisällysluettelo

Liite III 2 (5) Sisällysluettelo Liite III Liite III 2 (5) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tarkastuksen sisältö... 4 3 Tarkastuskohteiden tarkastustiheys ja niihin käytettävä aika... 4 4 Näytteenotto ja tutkiminen... 5 5 Painopistealueet

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ARVIOINTI- JA OHJAUSKÄYNTI VALVONTA- YKSIKKÖÖN

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ARVIOINTI- JA OHJAUSKÄYNTI VALVONTA- YKSIKKÖÖN Kirje 1 (6) ESAVI/3033/05.14.01/2017 Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 13.6.2017 Ympäristöterveydenhuoltoyksikkö Lappeenrannan seudun ympäristötoimi Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302 53101

Lisätiedot

Sisällysluettelo. RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN KY Ympäristöterveysosasto Liite III 2 (6)

Sisällysluettelo. RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN KY Ympäristöterveysosasto Liite III 2 (6) Liite III Ympäristöterveysosasto Liite III 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tarkastuksen sisältö... 4 3 Tarkastuskohteiden tarkastustiheys ja niihin käytettävä aika... 4 4 Näytteenotto ja tutkiminen...

Lisätiedot

Valvontasuunnitelman toteutuman raportointi ja arviointi

Valvontasuunnitelman toteutuman raportointi ja arviointi Valvontasuunnitelman toteutuman raportointi ja arviointi Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto Alueen asukasluku: 75000 Vuoden 2010 toiminta Elintarvikevalvonnan valvontakohdetyyppi Alkutuotanto Maidontuotantotilat

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN-SAVUKOSKEN PÖYTÄKIRJA/ Nro Sivu KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA Ympäristöterveyslautakunta 1 / 2015 1

PELKOSENNIEMEN-SAVUKOSKEN PÖYTÄKIRJA/ Nro Sivu KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA Ympäristöterveyslautakunta 1 / 2015 1 PELKOSENNIEMEN-SAVUKOSKEN PÖYTÄKIRJA/ Nro Sivu KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA Ympäristöterveyslautakunta 1 / 2015 1 KOKOUSTIEDOT Aika 5.2.2015 klo 14.00 Paikka Kokoushuone, Pelkosenniemen terveyskeskus

Lisätiedot

KALAJOEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUEEN VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMINEN VUONNA 2016

KALAJOEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUEEN VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMINEN VUONNA 2016 KALAJOEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUEEN VALVONTASUUNNITELMAN TOTEUTUMINEN VUONNA 2016 Perusturvalautakunta hyväksyi 9.12.2015 (113 ) ympäristöterveydenhuollon vuoden 2016-2019

Lisätiedot

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3 Liite I Liite I 2 (7) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 3 a) Elintarvikehuoneistojen ilmoitusten ja hakemusten käsittelyyn liittyvät tarkastukset 3 b) Säännöllisen valvonnan tarkastukset...

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö. 2.1 Toimialue ja tehtävät

1. Johdanto. 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö. 2.1 Toimialue ja tehtävät 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö... 3 2.1 Toimialue ja tehtävät... 3 2.2 Valvonnan voimavarat ja niiden jakautuminen... 4 2.3 Koulutus... 6 2.4 Valvontatietojärjestelmä...

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta. Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma Päivitys 2017 (liite 3)

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta. Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma Päivitys 2017 (liite 3) Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta Tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden valvontasuunnitelma 2015 2019 Päivitys 2017 (liite 3) Sisältö 1. YLEISTÄ... 1 2. PAINOPISTEET... 1 3. TARKASTUKSET...

Lisätiedot

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2016

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2016 Rakennus- ja ympäristölautakunta 32 08.03.2017 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuonna 2016 496/00.01.02/2017 Rakennus- ja ympäristölautakunta 08.03.2017 32 Valmistelija: Ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 Toteutuma 2017 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI... 1 3 VALVONTA... 2 3.1 Tarkastukset...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2019 1 (7) 65 Terveydensuojelun valvontasuunnitelman 2018 toteutumisen arviointi Helsingissä HEL 2019-002618 T 11 00 03 Päätös Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja

Lisätiedot

Sisällysluettelo 22 (10)

Sisällysluettelo 22 (10) 22 (10) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö... 3 2.1 Toimialue ja tehtävät... 3 2.2 Valvonnan voimavarat ja niiden jakautuminen... 4 2.3 Koulutus... 6 2.4 Valvontatietojärjestelmä...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON DELEGOINNIT

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON DELEGOINNIT YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON DELEGOINNIT Kouvolan kaupunki Rakennus- ja ympäristölautakunta 4.5.2016 1 (3) Viranomaistoimet Oikeus suorittaa seuraavia viranomaistoimia: Ympäristöterveyspäällikkö, valvontainsinööri,

Lisätiedot

Sipoon kunnan ympäristönsuojelun valvontaohjelma vuodelle Rakennus- ja ympäristövaliokunta

Sipoon kunnan ympäristönsuojelun valvontaohjelma vuodelle Rakennus- ja ympäristövaliokunta Sipoon kunnan ympäristönsuojelun valvontaohjelma vuodelle 2016 Rakennus- ja ympäristövaliokunta 16.3.2016 30 16.3.2016 1 (4) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Ympäristöluvallisten laitosten valvonta...

Lisätiedot

Keurusselän ympäristölautakunnan päätösvallan ja tehtävien delegointi viranhaltijoille, Keurusselän ympäristölautakunta 29.9.

Keurusselän ympäristölautakunnan päätösvallan ja tehtävien delegointi viranhaltijoille, Keurusselän ympäristölautakunta 29.9. Keurusselän ympäristölautakunnan päätösvallan ja tehtävien delegointi viranhaltijoille, Keurusselän ympäristölautakunta 29.9.2016, 14 Ympäristöterveyspäällikölle ja ympäristöterveystarkastajalle delegoitavat

Lisätiedot

1 Ympäristöterveyslautakunnan johtosäännön soveltaminen ja kunnan muut säännöt ja toimintaohjeet

1 Ympäristöterveyslautakunnan johtosäännön soveltaminen ja kunnan muut säännöt ja toimintaohjeet Ympäristöterveyslautakunnan johtosääntö 1 (5) Siilinjärven ympäristöterveyslautakunnan johtosääntö 1 LUKU Yleiset määräykset 1 Ympäristöterveyslautakunnan johtosäännön soveltaminen ja kunnan muut säännöt

Lisätiedot

Helsingin tupakkalain valvontasuunnitelma 2015 2019

Helsingin tupakkalain valvontasuunnitelma 2015 2019 HELSINGIN KAUPUNGIN 1 (8) Helsingin tupakkalain valvontasuunnitelma 2015 2019 HELSINGIN KAUPUNGIN 2 (8) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1 Johdanto... 3 2 Suunnitelmallinen valvonta... 3 2.1. Valvonnan

Lisätiedot

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut

Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut YTLTK 26.3.2014 valvontasuunnitelman toteutuminen liite 3 Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut Juankosken, Kaavin, Lapinlahden, Maaningan, Rautavaaran, Siilinjärven ja Tuusniemen ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

ID KUNTAKOHTAINEN RAPORTTI SUORITTEISTA

ID KUNTAKOHTAINEN RAPORTTI SUORITTEISTA ID 1715490 KUNTAKOHTAINEN RAPORTTI SUORITTEISTA 1.1. - 31.8.2017 Pirkkalan kunta Kumulatiivinen raporttti kuntakohtaisista 1 / 13 KUNNAN TEHTÄVÄT YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLOSSA Ympäristöterveydenhuollon avulla

Lisätiedot

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta RAPORTTI 3/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. Johdanto... 1 2. Elintarvikekioskien omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

MAKSUTAKSA. 1 Perusteet ja soveltamisala

MAKSUTAKSA. 1 Perusteet ja soveltamisala 1 Perusteet ja soveltamisala Ympäristöterveydenhuollon taksan perusteet on vahvistanut Siilinjärven kunnanvaltuusto (13.12.2010 70). Lisäksi kunnanvaltuuston hyväksymän (13.12.2010 69) ympäristöterveyslautakunnan

Lisätiedot

Ajankohtaista Ympäristöterveydenhuollossa/STM

Ajankohtaista Ympäristöterveydenhuollossa/STM Ajankohtaista Ympäristöterveydenhuollossa/STM Johtaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö YTHn alueelliset, Oulu ja Turku Sisältö STM - uusi organisaatio Maakuntauudistus Säteilylain kokonaisuudistus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON MAKSUTAKSA Ympäristöterveysjaosto 30.8.2011 113 1. Tätä taksaa sovelletaan A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin,

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4 / Perusturvalautakunta klo khall:n edustaja Yli-Salomäki Markku

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4 / Perusturvalautakunta klo khall:n edustaja Yli-Salomäki Markku KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4 / 2011 Perusturvalautakunta Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet 30.03.2011 klo 17.30-19.05 Terveys- ja palvelukeskuksen kokoushuone Kärkelä Pilvi Heinilä Päivi Koivisto

Lisätiedot

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA Mikkelin seudun ympäristölautakunta 8.12.2016 Liite 3 104 ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI...

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta. Tupakkalain valvontasuunnitelma (liite 4)

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta. Tupakkalain valvontasuunnitelma (liite 4) Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvonta Tupakkalain valvontasuunnitelma 2015 2019 (liite 4) Sisältö 1. YLEISTÄ... 1 2. PAINOPISTEET... 1 3. TARKASTUKSET... 1 3.1 Tarkastusten sisältö.2 3.2 Kohteiden

Lisätiedot

A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat

A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat 1(5) Sastamalan kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Sastamalan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen yleisen terveysvalvonnan maksutaksa 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan A)

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 8/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi terveydensuojelulain, toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 8/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi terveydensuojelulain, toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi EDUSKUNNAN VASTAUS 8/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi terveydensuojelulain, toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain ja kemikaalilain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä

Lisätiedot

Helsingin tupakka- ja lääkelain valvontasuunnitelma , päivitys 2017

Helsingin tupakka- ja lääkelain valvontasuunnitelma , päivitys 2017 HELSINGIN KAUPUNGIN 1 (9) Helsingin tupakka- ja lääkelain valvontasuunnitelma 2015 2019, päivitys 2017 HELSINGIN KAUPUNGIN 2 (9) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1 Johdanto... 3 2 Suunnitelmallinen

Lisätiedot

TUOTETURVALLISUUSVALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2006

TUOTETURVALLISUUSVALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2006 Imatran kaupunki, Joutsenon kaupunki, Rautjärven kunta, Ruokolahden kunta ja Parikkalan kunta TUOTETURVALLISUUSVALVONNAN VALVONTASUUNNITELMA VUODELLE 2006 2 Sisällysluettelo 1. TUOTETURVALLISUUSVALVONNNAN

Lisätiedot

Perehdytystilaisuus Eila Kainulainen

Perehdytystilaisuus Eila Kainulainen Perehdytystilaisuus 14.3.2017 Eila Kainulainen 14.3.2017 Keski-Savon ympäristötoimi Keski-Savon ympäristötoimi aloitti toimintansa 1.1.2009 ja yksikkö toimii Keski-Savon ympäristölautakunnan alaisuudessa.

Lisätiedot

Indikaattori tulokset 2018

Indikaattori tulokset 2018 Indikaattori tulokset 2018 EnviroVet 28.5.2019 Yhteenveto vuoden 2018 ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden toiminnan tuloksista EnviroVet kerää ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiltä valvonnan

Lisätiedot

Yhteistoiminta-alueen yhteistyö Kuopion kaupungin valvontayksikön kanssa 22.5.2009. Arja Saarelainen, Hanna Rintala ja Virpi Seppänen

Yhteistoiminta-alueen yhteistyö Kuopion kaupungin valvontayksikön kanssa 22.5.2009. Arja Saarelainen, Hanna Rintala ja Virpi Seppänen JUANKOSKEN JA NILSIÄN KAUPUNKIEN SEKÄ KAAVIN, LAPINLAHDEN, MAANINGAN, RAUTAVAARAN, SIILINJÄRVEN, TUUSNIEMEN JA VARPAISJÄRVEN KUNTIEN YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON YHTEISTOIMINTA-ALUEEN MUODOSTAMINEN Yhteistoiminta-alueen

Lisätiedot

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa alkaen

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa alkaen 1 (5) Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2017 alkaen 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan A) Elintarvikelaissa säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat 1)

Lisätiedot