momutoko 1. TAPAAMINEN TEEMA: TYÖSSÄOPPIMISEN PERUSTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "momutoko 1. TAPAAMINEN TEEMA: TYÖSSÄOPPIMISEN PERUSTEET"

Transkriptio

1 1. TAPAAMINEN TEEMA: TYÖSSÄOPPIMISEN PERUSTEET TAVOITTEET: Motivoida työpaikka ja työpaikkaohjaaja valmennusohjelmaan Avoimen ja rakentavan ilmapiirin luominen Valmennusohjelman tavoitteista ja tapaamisten aikatauluista sopiminen Työssäoppimisen perusteiden selvittäminen ja epäselvyyksien poistaminen Selvitä etukäteen työpaikan aikaisempien työssäoppimisjaksojen toteutuminen ja kokemukset koulun näkökulmasta. Selvitä etukäteen myös mm. onko työpaikkaohjaaja osallistunut työssäoppimisen koulutuksiin yms.? Selvitä keskustellen työpaikan ja työpaikkaohjaajan kokemukset työssäoppimis-järjestelyistä ja ohjaustyöstä ja arvioinnista. Valmennusohjelman kuvaus (keskustelupohjat dia 6) Ensimmäisen tapaamisen keskustelupohjat kansiosta Oppilaitoksen sopimukset ja lomakkeet mikäli työpaikkaohjaajalla ei niitä ole, mahdollinen työssäoppimiskansio jaettavaksi (Työssäoppimisen opas painetaan kesällä 2006) Työpaikkaohjaaja selvittelee etukäteen seuraavaan tapaamiseen liittyviä asioita työpaikkansa ja oman työnsä näkökulmasta: Työpaikkaohjaaja palauttaa mieleensä työpaikan perehdyttämismateriaalin ja käytänteet. Miten hänen mielestään perehdyttäminen on onnistunut? Työpaikkaohjaaja miettii työpaikkansa vaaratekijöitä ja riskejä työssäoppijaa ajatellen? Mitä muita työsuojelullisia asioita esim. ergonomiaan tai ammattitauteihin liittyen olisi huomioitava opastuksessa. Työpaikkaohjaaja voi keskustella teemasta etukäteen esim. työsuojelusta vastaavan henkilön kanssa. Työpaikkaohjaaja selvittää, mitä erityismääräyksiä työpaikalla on tiettyjen työtehtävien suorittamista ajatellen (tulityökortti, trukkikortti, hygieniapassi ).

2 2. TAPAAMINEN TEEMA: PEREHDYTTÄMINEN JA TYÖTURVALLISUUS TAVOITTEET: Työpaikkaohjaaja ymmärtää perehdyttämisen ja työturvallisuuden merkityksen Työpaikkaohjaaja ymmärtää vastuunsa ja varmistaa, että perehdyttäminen ja työturvallisuuteen ohjaaminen tapahtuvat asianmukaisesti Pyydä mahdollisuuksien mukaan työpaikkaohjaajalta etukäteen työpaikan perehdyttämiseen liittyvä ohjeistus. Tutustu siihen oppilaittesi näkökulmasta, mieti mitä lisäyksiä tai muutoksia siihen toivoisit. Nouseeko siitä esille asioita, joita sinun olisi huomioitava opetuksessasi? Näin voitte keskittyä perehdyttämisen ydinkohtiin. Kerää oma alakohtainen materiaalisi liittyen perehdyttämiseen ja työturvallisuusasioihin. Alakohtainen työturvallisuusmateriaali Alakohtaiset perehdyttämislistat tai ohjeistukset Työpaikkaohjaaja miettii konkreettisesti, mitä työtehtäviä ja tehtäväkokonaisuuksia opiskelija työpaikalla voi tehdä. Hän selvittää miten esim. eri työvuorot eroavat toisistaan opiskelijan työtehtävien osalta. Työpaikkaohjaaja miettii millaisten asioiden oppiminen on hänen kokemuksensa mukaan ollut hankalinta. Miettikää yhdessä ohjaamista helpottavia keinoja. Työpaikkaohjaaja pohtii kokemuksiaan erilaisten opiskelijoiden kohtaamisessa. Millaisten opiskelijoiden kanssa hänen mielestään on antoisinta työskennellä? Millaisten opiskelijoiden kanssa hän tarvitsisi enemmän opettajan ohjausta tai tukea? Millaisia keinoja löydätte ohjauksen ja oppimistulosten parantamiseksi.

3 2. TAPAAMINEN TEEMA: A) OPPIMINEN JA OHJAUS TAVOITTEET: Työpaikkaohjaaja ymmärtää oman roolinsa ja vastuunsa nuoren ammatillisen kasvun tukijana. Työpaikkaohjaaja ymmärtää, että on olemassa erilaisia persoonia ja oppimis-tapoja, joiden ohjaaminen vaatii häneltä erilaista lähestymistapaa. Kolmannessa tapaamisessa voitte keskittyä A-teemaan tai harkintanne mukaan käsitellä sekä osiot A että B. Mieti tarvitsemanne aikaresurssi ja sopikaa mahdollisesta lisätapaamisesta B-kohdan käsittelemiseksi. Valmistaudu annettuihin tehtäviin oppilaitoksen näkökulmasta. Selvittele millaisia opiskelijoita työpaikalla oli edellisellä kerralla. Mitkä olivat heidän oppimistavoitteensa? Millaisia oppijoita he olivat? Keksitkö esimerkkejä, keinoja tai ohjaustapoja, jotka ehkä olisivat sopineet heidän oppimistyyliinsä. Keskustele ko. työpaikkaan menevän opiskelijan kanssa. Millainen on hänen oppimistyylinsä ja millaista ohjausta hän tarvitsisi. Mieti ohjeita ja keinoja, joita voisit antaa työpaikkaohjaajalle kyseisen opiskelijan ohjauksen tueksi. Tee valmistelutyöt tulevia tehtäviä varten. ohjauksesta ja oppimisesta Työpaikkaohjaaja tutustuu alan näyttökuvaukseen ja selvittää siltä pohjalta miten näyttötehtäviä voisi työpaikalla harjoitella tai mitä näyttötehtäviä voisi toteuttaa.

4 TEEMA: B) ERITYISRYHMIEN OHJAAMINEN Työpaikkaohjaaja ymmärtää oman roolinsa ja vastuunsa erityistä tukea tarvitsevan nuoren kehityksessä ja ammatillisessa kasvussa. Työpaikkaohjaaja ja opettaja sopivat tiiviimmästä yhteistyöstä ja toiminta-tavoista niiden oppilaiden ohjauksessa, jotka tarvitsevat lisätukea. Työpaikkaohjaaja tiedostaa oppimisen vaikeudet ja niiden vaikutuksen työntekoon ja pyrkii mukauttamaan omaa toimintaansa oppimista helpottavalla tavalla. Työpaikkaohjaaja ymmärtää, että on olemassa erilaisia persoonia ja oppimistapoja, joiden ohjaaminen vaatii häneltä erilaista lähestymistapaa. Voit soveltaa teemaa koulutusalasi ja oppilaittesi tilanteen vaatimalla tavalla Käykää läpi esim. perehdyttämiseen tai ohjeisiin liittyvä materiaali. Voitte yhdessä pohtia ovatko ne riittävän selkokielisiä ja yksiselitteisiä. Miettikää yksinkertaisia keinoja ja peukalosääntöjä oppimisen tukemiseksi. Käykää tarvittaessa läpi mukautetun arvioinnin tilanteita ja arviointikriteerejä. katsomasi tarpeen mukaan Mahdollinen alakohtainen tai tilannekohtainen lisämateriaali

5 4. TAPAAMINEN TEEMA: A) NÄYTÖT, YLEINEN OSA Työpaikkaohjaaja ymmärtää miksi näytöt otetaan käyttöön ja mitä niillä tavoitellaan Työpaikkaohjaaja ymmärtää työssäoppimisen ja näytön yhteyden oppimisessa ja opintojen suunnittelussa Työpaikkaohjaaja ymmärtää oman kasvaneen roolinsa ja vastuunsa ammatillisessa koulutuksessa ja osaamisen arvioinnissa Voitte keskittyä vain yleiseen A-osioon tai sopia ylimääräisestä tapaamisesta, jolloin työstätte näyttöjä yksityiskohtaisemmin ja pureudutte työpaikkakohtaisiin näyttöjärjestelyihin. Kerää oman alasi näyttöaineisto Alakohtainen materiaali esim. näyttöaineistoista Työpaikkaohjaaja tutustuu opetussuunnitelmien arviointikriteereihin T1 K5. Työpaikkaohjaaja pohtii työssäoppimissuunnitelman (TOPS) tavoitteiden ja arviointikriteerien yhteyttä. o Ovatko työtehtävät ja ohjaus olleet sellaisia, että opiskelijalla on ollut mahdollisuus saavuttaa arviointikriteerien mukainen taso? o Onko välipalaute ja ohjauskeskustelut antaneet opiskelijalle tietoa onnistumisestaan ja mahdollisuuden parantaa toimintaa juuri arviointikriteerien mukaisesti? o Miten työpaikkaohjaaja ymmärtää oppimista tukevan palautteen antamisen ja arvioinnin? Millaisesta palautteesta ohjaaja itse on työuransa aikana oppinut? Työpaikkaohjaaja miettii projektin tapaamisten mielekkyyttä oman työnsä ja työpaikkansa kannalta. Mitkä asiat hän näkee tarpeellisina ja omaa työtänsä tukevina? Mitä voisimme yrityskohtaisessa työpaikkaohjaajavalmennuksessa ja kansiomallissa vielä kehittää? Työpaikkaohjaaja voi etukäteen täyttää arviointilomaketta (LIITE 4)

6 TEEMA : B ) NÄYTÖT, SYVENTÄVÄ OSA Työpaikkaohjaaja saa tarkempaa alakohtaista tietoa näyttöjen järjestämisestä sekä omasta roolistaan ja tehtävistään näytössä ja sen arvioinnissa. Työpaikkaohjaaja ja opettaja yhdessä työstävät työpaikkakohtaista näyttösuunnitelmaa Kerää työpaikkaan soveltuvaa alakohtaista näyttöaineistoa ja muuta materiaalia tarpeen mukaan (esim. henkilökohtainen näyttösuunnitelmalomake) Työstäkää työpaikkakohtaista näyttösuunnitelmaa ja sopikaa näyttöjen järjestelyihin liittyvistä tehtävistä ja työnjaosta. Käykää läpi näyttöjen arviointikriteeristä ja keskustelkaa näyttöjen arviointiin liittyvistä erityiskysymyksistä Alakohtainen näyttöihin liittyvä materiaali ja ohjeistus

7 5. TAPAAMINEN TEEMA: TYÖSSÄOPPIMISEN JA NÄYTÖN ARVIOINTI Työpaikkaohjaaja ymmärtää työssäoppimisen ja näytön erillisyyden ja niiden erot arvioinnissa Työpaikkaohjaaja ymmärtää työssäoppimisen tavoitteiden (TOPS), ohjauksen ja arvioinnin yhteyden ja oman vastuunsa Yrityskohtaisen työssäoppimissuunnitelman läpikäyminen Tapaamisten mielekkyyden ja tuloksellisuuden arvioiminen Varaa aikaa viimeiseen tapaamiseen siten, että arviointiteeman lisäksi aikaa on yhteenvetoihin ja hallintotehtäviin noin 1 tunti. Läpikäykää arviointikriteerejä T1 - H 3 - K5 työpaikkaan ja sen työtehtäviin liittyen. Tehkää kuvauksia siitä millainen työskentely esim. on tyydyttävää tasoa, mitä ominaispiirteitä puolestaan sisältyy hyvään arvosanaan. Kokoa yritysanalyysistä ja eri vuosiluokilla opittavista asioista työssäoppimissuunnitelma ko. yritykseen. Jos olette koulutuksen puitteissa painottanut näyttöjä, laatikaa yhdessä tiettyyn opintokokonaisuuteen näyttösuunnitelma ko. yritykseen. Kerro työpaikkaohjaajalle mitä asioita opiskelijat arvioivat työssäoppimispaikoistaan. Miettikää miten yhdessä kehitätte yhteistyön ja työssäoppimisen laatua. Kopioi työpaikkaohjaajalle yhteenveto tapaamisten yhteydessä käydyistä ja keskustelluista asioista tai sovituista asioista sekä tehtävien ydinkohdista (LIITE 1) Kerää projektin hallinnon edellyttämät asiakirjat. Ala- tai oppilaitoskohtainen materiaali opiskelijan arviointiin, kuvaukset tyydyttävästä, hyvästä ja kiitettävästä suorituksesta Materiaali, jolla arvioidaan oppilaitoksen ja työpaikan yhteistyötä tai työssäoppimisen järjestelyitä (esim. Inkan arviointilomake, jolla arvioidaan työpaikkaa oppimispaikkana) Tekemäsi päiväkirjayhteenveto tapaamisista (LIITE 1) Tekemäsi yrityskohtainen työssäoppimissuunnitelma, josta ilmenee mitä työpaikassa tulisi oppia kunakin opintovuonna ja miten se liittyy kouluoppimiseen. Projektin arviointilomake (LIITE 4) Projektin hallinnon asiakirjat käytetyistä työtunneista (LIITE 3)

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi 1 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Kalajoki Alavieska Oulainen Haapavesi Siikalatva Ylivieska Pyhäntä Nivala Kärsämäki Sievi Haapajärvi

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

MITEN MENETELLÄ ONGELMATILANTEISSA

MITEN MENETELLÄ ONGELMATILANTEISSA MITEN MENETELLÄ ONGELMATILANTEISSA - Sairaspoissaolot - Myöhästelyt - Luvattomat poissaolot - Työssäoppimisen keskeytys muista syistä - Opiskelija haluaa keskeyttää työssäoppimisen SAIRASPOISSAOLOT Opiskelijan

Lisätiedot

Työelämäyhteistyöhön liittyvät termit ja lyhenteet

Työelämäyhteistyöhön liittyvät termit ja lyhenteet Työelämäyhteistyöhön liittyvät termit ja lyhenteet ammattiosaamisen näyttö, näyttö Ammatillisessa peruskoulutuksessa käytettävä tutkinnon osien arviointimenetelmä, jossa opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

Kokemuksia Sihteerin ammattitutkinnosta. Paula Turunen

Kokemuksia Sihteerin ammattitutkinnosta. Paula Turunen Kokemuksia Sihteerin ammattitutkinnosta Paula Turunen 2 Raision aikuiskoulutuskeskus Timali Kuulumme Raision seudun koulutuskuntayhtymään Olemme seuraavien alojen erikoisosaaja Turun seudulla: liiketalous

Lisätiedot

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI EK:n puheenvuoro NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI 11.2.2014 Mirja Hannula mirja.hannula@ek.fi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset (18.10.2012) koulutuksen

Lisätiedot

Työssäoppiminen - talous- etiikka

Työssäoppiminen - talous- etiikka Työssäoppiminen - talous- etiikka! Soili Nevala Asiantuntija SuPer ry SuPerin eettinen työryhmä Työssäoppiminen Osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella työpaikoilla

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Tulokset ovat raakaversioita, joten niiden pohjalta on mahdollista jatkaa keskusteluja. Seuraavassa ovat ryhmien työskentelyjen tulokset:

Tulokset ovat raakaversioita, joten niiden pohjalta on mahdollista jatkaa keskusteluja. Seuraavassa ovat ryhmien työskentelyjen tulokset: YHTEENVETO FLÄPIT 1 (7) OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN PÄIVÄT 19. 20.11.2009 Ryhmien työskentelyn yhteenvetoa 20.11.2009 Työskentelyn pohjana oli Kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoon kuuluva tutkinnon osa

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Autoalan perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Nivalan ammattiopisto Hyväksytty: Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4 4. JATKOOPINTOVALMIUKSIA

Lisätiedot

Suunnitteluassistentin perustutkinto

Suunnitteluassistentin perustutkinto Suunnitteluassistentin perustutkinto Ammattiosaamisen näyttö rakennustekniikan opintokokonaisuudesta Kuva: Raija Järvinen Taustaa Toisen vuoden opiskelija Rakennustekniikan perustiedoilla. Hänellä ei ollut

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN ja AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT

TYÖSSÄOPPIMINEN ja AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TYÖSSÄOPPIMINEN ja AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Opas opiskelijalle, opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Ammatillinen peruskoulutus 2 SISÄLLYS 1 MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN (TOP)? 1.1 Kansainvälinen työssäoppiminen

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA

TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA OPETUSSUUNNITELMAN YHTEINEN OSA 1.8.2011 1 OMNIAN AMMATTIOPISTO TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla

Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla Työssäoppimisen ohjaus soveltuu pääosin käytettäväksi myös opiskelijoiden liikkuvuusjaksoilla SUUNNITTELU JA VALMENNUS TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMISEN ALOITUS TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN SUUNNITELMA Työpaikka-analyysi

Lisätiedot

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 http://blogs.helsinki.fi/lmuusita 1 POHDI Mitä teet, jos oppilaasi ei opi muiden tahdissa? 2 NYT VOIMASSA OLEVA, 2011 VANHA Käyttäytymis- ja sopeutumisvaikeuksisten

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu /

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE14-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 4.6.2014

Lisätiedot

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2 OPISKELIJAN OPAS Sisällys 1 Aikuisopiskelusta 1 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1 3 Opiskelijan tukipalvelut 1 4 Koulutuksen toimijat 2 5 Opiskelijan oikeudet 3 6 Opiskelu- ja tutkinnon suorittamisen

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS

TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS Työpaikkaohjaajan opas 1 TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS Sisällys Yhteystiedot... 2 Työssäoppijan perehdyttäminen... 3 Hyvä työpaikkaohjaaja... 4 1Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU... 5 1.1 Oppilaitoksen sekä

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT MITÄ ON OPPISOPIMUSKOULUTUS? oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

KRISTILLINEN KASVATUS

KRISTILLINEN KASVATUS KRISTILLINEN KASVATUS Ammattitaitovaatimukset Osaamisen arviointi osaa tukea lapsen hengellistä kasvua syventää kokonaisvaltaisen osaamista ottaen huomioon lapselle ominaiset tavat toimia luo turvallisen

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola Ohjaus on prosessi, johon liittyy välittämistä ja huolehtimista tukemista asioiden selventämistä ja opettamista aktivoimista ja motivointia arvostamista ja rohkaisua Tavoitteena on, että ohjaaja luo ohjattavalle

Lisätiedot

Ekvaopettajien työpaikkaohjaajakoulutus 2013

Ekvaopettajien työpaikkaohjaajakoulutus 2013 Tuula Ritvanen 2013 Ekvaopettajien työpaikkaohjaajakoulutus 2013 Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja saa valmiuksia toimia työssäoppimisen ohjaajana ja arvioida opiskelijan ammattiosaamisen näyttöjä

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

TieVie-hanke 2001-02 Saksan kieli. Ritva Huurtomaa

TieVie-hanke 2001-02 Saksan kieli. Ritva Huurtomaa TieVie-hanke 2001-02 Saksan kieli Ritva Huurtomaa Tavoitteet suunnitella ja toteuttaa verkkokurssina saksan kieliopin oppimiseen ja harjoittelemiseen innostava kokonaisuus saksan opintojaan aloittavia

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010. Sirkka-Liisa Kärki

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010. Sirkka-Liisa Kärki TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ARJESSA 17.3.2010 Sirkka-Liisa Kärki TYÖELÄMÄ JA KOULUTUS Työelämän vaikutusmahdollisuuksia koulutukseen lisätty- kasvava merkitys - koulutuksen työelämävastaavuus

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO Näyttötutkinnon suorittaja: Tutkintotilaisuuden paikka ja aika: Työpaikka ja työpaikkakoodi: Tutkintotilaisuuden ajankohta

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 30 osp... 3 2.1.1 Asiakaslähtöinen valmistaminen, 15 osp... 3 2.1.2 Kulttuurilähtöinen valmistaminen, 15 osp... 5 2.2

Lisätiedot

4. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN NUVA

4. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN NUVA 4. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN NUVA PIKAOHJEISTUS Liite 10 KAIKILLE VALINNAINNAISET TUTKINNON OSAT: NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 10 ov TYÖSSÄOPPIMINEN / AMMATTIOSAAMISEN

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Luottamuksellinen Täytetty: OHJEISTUS Lomaketta käytetään ryhmänohjaajan ja opiskelijan välisissä kehityskeskusteluissa koko opiskeluajan. Lomake on apuväline ryhmänohjaajalle opiskelijan

Lisätiedot

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 Projektin hallinnoija Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/ Lapin ammattiopisto Rahoittaja

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen

Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos OHTY / TAO Alustus TAO-seminaarissa 29.4.2011 Tutkimuskohteena opiskelijoiden

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011 YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA 2010-2011 Sisältö Esimerkki linjan opinnoista Tavoitteet Opetusmenetelmät Opintojen sisältö. tavoitteet ja vaadittavat suoritukset Kasvatustieteen perusopinnot Erityispedagogiikan

Lisätiedot

Tutkittua tietoa OPI-hankevaiheesta

Tutkittua tietoa OPI-hankevaiheesta Tutkittua tietoa OPI-hankevaiheesta Kela Suuntaviivoja OPI-kurssien toteutukseen 17.11.2015 Kaija Miettinen Bovallius-ammattiopisto OPI-hankkeen arviointitutkimus opetuksen näkökulmasta Arviointitutkimuksen

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI)

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) Vastaanottaja täyttää: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: 1 Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA OPISKELIJAN OHJAAMINEN - Työssäoppijalle määritellään henkilökohtainen työpaikkaohjaaja, joka on vastuussa

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa Opettajan opas Mitä osaamisperusteisuus tarkoittaa? Tutkinnon perusteissa ammattitaitovaatimukset ilmaistaan ammattitaitona ja osaamisena, joita

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

OPAS HARJOITTELUPAIKALLE. Yliopistojen ura- ja rekrytointipalvelut www.aarresaari.net

OPAS HARJOITTELUPAIKALLE. Yliopistojen ura- ja rekrytointipalvelut www.aarresaari.net A NTOISA HARJOITTELU OPAS HARJOITTELUPAIKALLE AAR R E SA A R I Yliopistojen ura- ja rekrytointipalvelut www.aarresaari.net 2009 1 a n t o i s a ha r j o i t t e l u opa s ha r j o i t t e l u pa i k a

Lisätiedot

Ulkoisen motivaation merkitys opiskelussa

Ulkoisen motivaation merkitys opiskelussa Opettajankoulutuksen kehittämishanke Ulkoisen motivaation merkitys opiskelussa Ahopelto Satu Kitinoja Kimmo Sankelo Varpu 2008 8.12.2008 Ahopelto, Satu; Kitinoja, Kimmo; Sankelo, Varpu Ulkoisen motivaation

Lisätiedot

ARK C-1500 Arkkitehtuurigrafiikka LUENTO 5 / 15.01.2016

ARK C-1500 Arkkitehtuurigrafiikka LUENTO 5 / 15.01.2016 ARK C-1500 Arkkitehtuurigrafiikka Aalto-yliopiston visuaalisen ilmeen ohjeisto / Tunnus / Tunnus / s. 13 Portfolion kokoamisesta Portfolio Portfolio tarkoittaa suomen kielessä useimmiten uraportfoliota,

Lisätiedot

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit

Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit Ampumahiihdon sinettiseurakriteerit 2005 - 1. Seuralla on nuorisovastaava ja hänellä tukihenkilö. Seuralla tulee olla nuorisotoiminnasta vastaava henkilö ja hänellä nimetty tukihenkilö. Nuorisovastaavalla

Lisätiedot

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT Sosiaali- ja terveysala/päivitys 12.4.2011 HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATU 1. Tiedonkulku Suunnitellulla tiedonkululla varmistetaan yhteistyö harjoittelupaikan ja oppilaitoksen välillä. - harjoittelupaikassa

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajan. opas

Työpaikkaohjaajan. opas Työpaikkaohjaajan opas Hyvä työpaikkaohjaaja! Kiitos, että autat opiskelijaa ammatin oppimisessa. Sinun roolisi on erittäin tärkeä opiskelijan matkalla kohti työelämää. Oppaan tarkoituksena on auttaa

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Milja Laakso Asiantuntija, Lastensuojelun edunvalvojatoiminta Pelastakaa Lapset ry Maakunnallinen

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Mikkeli Luonnos MEDIA MEDIATAITOJEN OPINTOKOKONAISUUS. Mikkelin Yhteiskoulun lukio Etelä-Savon ammattiopisto, kulttuuriala

Mikkeli Luonnos MEDIA MEDIATAITOJEN OPINTOKOKONAISUUS. Mikkelin Yhteiskoulun lukio Etelä-Savon ammattiopisto, kulttuuriala Mikkeli Luonnos MEDIA MEDIATAITOJEN OPINTOKOKONAISUUS Mikkelin Yhteiskoulun lukio Etelä-Savon ammattiopisto, kulttuuriala Mikkeli Luonnos Puheviestintä Puheviestintä Lukio opintokokonaisuus Mikkelin Yhteiskoulun

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO . JOHDANTO.... KANSALLISET OPPIMISTULOKSET... 3. OPPILAITOSKOHTAISET OPPIMISTULOKSET... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. 3. Rakennusalan perustutkinto... 5 4. ERITYISOPISKELIJOIDEN OPPIMISTULOKSET...

Lisätiedot

Arviointi ja ohjaus. Lähipäivä 2 TUPA työpaikkaohjaajien ohjaajakoulutus

Arviointi ja ohjaus. Lähipäivä 2 TUPA työpaikkaohjaajien ohjaajakoulutus Arviointi ja ohjaus Lähipäivä 2 TUPA työpaikkaohjaajien ohjaajakoulutus Ongelmalähtöisyys tupa-jaksojen suunnittelussa 1. Haluammeko kehittää työpaikkaopintoja ja työpaikoilla tapahtuvaa ohjausta? 2. Minkälaista

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet

PORTFOLIO-OHJEET. 1. Periodi. Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet PORTFOLIO-OHJEET Lukuvuosi 2006-07 FyKeMaTT -aineet 1. Periodi portfolioryhmä, keskustelu, kirjoitus (2-3 sivua) Palautuspäivä: ennen keskustelua tai viimeistään 20.10.2006 klo 16:00 Perusharjoittelun

Lisätiedot

RATKO-malli & tutkimus- ja kehittämishankkeen taustaa

RATKO-malli & tutkimus- ja kehittämishankkeen taustaa TUTKITTUA TIETOA TYÖTEHTÄVIEN RÄÄTÄLÖINNISTÄ RATKO-mallin soveltaminen työyhteisössä Kyvyt käyttöön päivät Tampere 14.10.2015 RATKO-malli & tutkimus- ja kehittämishankkeen taustaa Minna Tarvainen 2 1 Työntekijä

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA. Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146. Voimaantulo: 1.1.

KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA. Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146. Voimaantulo: 1.1. KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146 Voimaantulo: 1.1.2010 Muutettu: 12.3.2012/ Kv 26 Voimaantulo: 1.4.2012 Muutettu: 11.6.2012

Lisätiedot

VOO VASTUUTA OTTAMALLA OPIT

VOO VASTUUTA OTTAMALLA OPIT VOO VASTUUTA OTTAMALLA OPIT VOO LOPPUSEMINAARI TAMPEREEN KYLPYLÄ Ylihoitaja Tuija Sulonen Päijät-Hämeen alueella toimijoina ovat erikoissairaanhoidon osalta olleet Koulutuskeskus Salpaus ja Päijät-Hämeen

Lisätiedot

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Opettajasalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Sisällys JOHDANTO... 4 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 5 2.1.1 Ateria- ja kahvituspalvelut, 20 osp... 5 2.1.2 Ylläpitosiivous, 25 osp... 7 2.2 Kotityöpalvelujen

Lisätiedot

OPS2016 Monialaisia oppimiskokonaisuuksia kohti. Leena-Maija Niemi apulaisrehtori Kasavuoren koulu 19.10.2015

OPS2016 Monialaisia oppimiskokonaisuuksia kohti. Leena-Maija Niemi apulaisrehtori Kasavuoren koulu 19.10.2015 OPS2016 Monialaisia oppimiskokonaisuuksia kohti Leena-Maija Niemi apulaisrehtori Kasavuoren koulu 19.10.2015 Kasavuoren koulu on peruskoulu Kauniaisissa, vuosiluokat 7-9 340 oppilasta ja 35 opettajaa Kolme

Lisätiedot

94 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN

94 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN 94 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN Harjoittelun ohjelmointi ja seuranta Asia Avainasiat tarinasta Harjoittelun määrä ja laatu Harjoittelun ja levon tasapaino Kehittymisen seuranta Kilpailuttaminen Harjoittelun

Lisätiedot

Itsearviointiprosessin vaiheet

Itsearviointiprosessin vaiheet n vaiheet Projektin aloitus virastossa ja Viittakoordinaattorin valinta Työkalun luovuttaminen koordinaattorille Tekninen osuus Virastojen itsearviointien konsolidointi esim. hallinnonaloittain, viraston

Lisätiedot

Meneekö viesti perille?

Meneekö viesti perille? Meneekö viesti perille? Viestintäkoulutus Mitä viestintä on? Viestintä on sekä sanomien siirtämistä että merkitysten tuottamista. Olennaista ei ole vain tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen

Lisätiedot

Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa

Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa Opettajankoulutuspäällikkö, KT Jukka Lerkkanen 28.11.2007 Jyväskylä OSTU-seminaari 28.11.2007 Määriteltävät käsitteet sähköinen portfolio, kompetenssi,

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla VESO yläkoulun opettajat OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla 29.3.2017 Oppimisen arviointi Erja Vitikka 6.3.2015 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen,

Lisätiedot

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Arvioinnin

Lisätiedot