Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto"

Transkriptio

1 Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

2 Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 30 osp Asiakaslähtöinen valmistaminen, 15 osp Kulttuurilähtöinen valmistaminen, 15 osp Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisalan, artesaani, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Tuotteen suunnittelu, 15 osp Tuotteen valmistaminen, 45 osp Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisalan, artesaani, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Toteuttamisen suunnittelu, 15 osp Palvelun toteuttaminen, 45 osp Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Asiakaspalvelun ja myyntityön toteuttaminen, 15 osp Kulttuurin soveltaminen käsityöhön, 15 osp Ohjaustoiminnan toteuttaminen, 15 osp Palvelun tuotteistaminen, 15 osp Sisustustyön tekeminen, 15 osp Stailaaminen, 15 osp Taidekäsityön tekeminen, 15 osp Tilaustyön valmistaminen, 15 osp Tuotekehitysprosessiin osallistuminen, 15 osp Tuotteen valmistaminen käsityönä, 15 osp... 33

3 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 30 osp Asiakaslähtöinen valmistaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 2. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -suunnitella omaa työtään -valmistaa tuotteen tai palvelun -arvioida ja kehittää omaa toimintaansa -työskennellessään ottaa huomioon asetetut laatutavoitteet -valita materiaalit -laskea materiaalien kulutuksen Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. asiakastilaustyöt, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminnan kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. koe. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. -tehdä hinta-arvion ja tarjouksen -neuvotella asiakkaan kanssa -esitellä toteutusvaihtoehtoja Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi.

4 -esitellä valintojen vaikutusta toteutukseen -havainnollistaa tuotetta tai palvelua -sopia asiakastapaamisista -noudattaa työaikoja ja aikatauluja -noudattaa työstä annettuja työturvallisuusohjeita. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Asiakaslähtöinen valmistaminen sisustusala Asiakaslähtöinen valmistaminen käsityömuotoilu Asiakaslähtöinen valmistaminen tekstiili- ja vaatemuotoilu Yritystoiminnan tehtävät Asiakaslähtöinen valmistaminen lavasterakentaja 15 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja, mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edustaja, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä asiakaslähtöisesti oman ammattialansa tuotteen tai palvelun valmistuksen/toteutuksen työtehtävissä. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä asiakaslähtöisissä työtehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa.

5 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 30 osp Kulttuurilähtöinen valmistaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 2. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -suunnitella ja valmistaa kulttuurilähtöisen tuotteen tai palvelun -valita ja käyttää kulttuurilähtöisiä työmenetelmiä ja -välineitä -hankkia asiantuntijan apua -ratkaista ongelmatilanteita -toimia ja tehdä ammattityötä eri kulttuuritaustaisten kanssa -ilmaista asiansa ja tuoda esille erilaisia näkökantoja -noudattaa tehtyjä sopimuksia -noudattaa työaikoja ja aikatauluja Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialain työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. asiakastilaustyöt, myyntityöt, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminna kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. kokeella, esseellä tai portfoliolla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti.

6 -noudattaa työstä annettuja työturvallisuusohjeita. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Kulttuurilähtöinen työpaja sisustusala Kulttuurilähtöinen valmistaminen käsityömuotoilu Kulttuurilähtöinen valmistaminen tekstiili- ja vaatemuotoilu Asuin- ja ympäristökulttuuri sisustusala Kulttuurilähtöinen valmistaminen lavasterakentaja 15 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja, mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edusta, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä oman ammattialansa tuotteen tai palvelun valmistuksen/toteutuksen työtehtävissä ja osaa hankkia ja käyttää kulttuuritietoa (esim. alan historiaa, tyylipiirteitä, eri kulttuureja)hyödykseen suunnittelussa ja valmistuksessa. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä kulttuurilähtöisissä työtehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa.

7 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.2 Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisalan, artesaani, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Tuotteen suunnittelu, 15 osp Toteutusajankohta: 2. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -toteuttaa ammattialan tavanmukaisia suunnitelmia -dokumentoida suunnitteluprosessin -käyttää suunnittelun ja dokumentoinnin työmenetelmiä, -välineitä ja materiaaleja -valita valmistusmenetelmän, materiaalit ja tarvikkeet suunniteltuun tuotteeseen -käyttää suunnitelmia vuorovaikutustilanteissa -ratkaista suunnitelmien ongelmatilanteita Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan projektityön yhteydessä tai työssäoppimisjakson aikana prosessinomaisena näyttönä tekemällä suunnittelutyötä oman ammattialan työtehtävissä ja dokumentoimalla suunnitteluprosessi. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää tai suorittaa ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. oppilaitoksen asiakastilaustyöt, yhteistyöprojektit, suunnittelukilpailuihin osallistuminen tai opiskelijan oman yritystoiminnan kautta tulevat asiakas- ja myyntityöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. selvityksillä ja työpiirroksilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin.

8 -noudattaa aikatauluja ja tehtyjä sopimuksia. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Tuotesuunnittelun perusteet Tuotteen suunnittelu 5 Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan kahden lukuvuoden aikana ja ammattiosaamisen näyttö tehdään toisena lukuvuonna, poikkeukset määritellään opiskelijan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit ja asiakastyöt sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja, mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edusta, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa toteuttaa oman alansa tavan mukaisia suunnitelmia tuotteiden tai palvelun toteuttamiseksi ja pystyy esittämään suunnitelmansa visuaalisesti muille sekä pystyy löytämään sopivia materiaaleja ja valmistustekniikoita suunnitelluille tuotteille.

9 Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä asiakaslähtöisissä työtehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.2 Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisalan, artesaani, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Tuotteen valmistaminen, 45 osp Toteutusajankohta: 1. vuosi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -suunnitella omaa työtään -valmistaa tuotteen -valita työhön sopivat työmenetelmät ja työotteet -valmistaa tuotteen käyttäen työohjeita ja - piirustuksia -valita ja hankkia tuotteeseen materiaalit Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan projektityön yhteydessä tai työssäoppimisjakson aikana prosessinomaisena näyttönä tekemällä työtä oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Vaihtoehtoisia tapoja suorittaa ja täydentää ammattiosaamisen näyttö on tehdä se työssäoppimisjakson yhteydessä tai oppilaitoksen tai oppilaitoksen osoittamassa muussa oppimisympäristössä mm. oppilaitoksen projekti-, asiakas- tai myyntityönä, kilpailutyönä. Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. selvityksillä, työpiirroksilla, kokeilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä.

10 -huoltaa työvälineitä -tehdä työohjeita ja työpiirustuksia valmistamastaan tuotteesta -viimeistellä tuotteen luovutuskuntoon -käyttää turvallisia työmenetelmiä -noudattaa työturvallisuusohjeita. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot 1. vuonna 33 osp 2. vuonna 12 osp Toteutustapa Tutkinnon osa toteutetaan kahden lukuvuoden aikana ja ammattiosaamisen näyttö tehdään toisena lukuvuonna, poikkeukset määritellään opiskelijan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja(t). Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä.

11 Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa suunnitella ja tehdä työpiirustuksia ja niiden perusteella hankkia materiaalit sekä toteuttaa tuotteen käyttäen turvallisia työmenetelmiä. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalan työtehtäviä oppilaitoksessa, työssäoppimispaikalla tai muussa oppimisympäristössä. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.3 Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisalan, artesaani, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Toteuttamisen suunnittelu, 15 osp Toteutusajankohta: 2. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -toteuttaa ammattialan tavan mukaisia suunnitelmia Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialain työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus

12 -tehdä tarvekartoituksen ja dokumentoida asiakkaan, tuotteen, tilan tai ympäristön tarpeita -dokumentoida suunnitteluprosessin -käyttää suunnitelmia vuorovaikutustilanteissa -arvioida mahdollisuutta toteuttaa suunniteltuja tuotteita tai palveluita -etsiä yhteistyökumppaneita ja toimia vuorovaikutustilanteissa -ratkaista suunnitelmien ongelmatilanteita varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. asiakastilaustyöt, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminnan kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. koe. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. -työskennellä aikataulun ja sopimusten mukaan. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Tila- ja sisustussuunnittelun perusteet Sisustussuunnittelu Tekninen piirtäminen, pienoismalli ja rakennesuunnittelu 15 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näytön voi suorittaa työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja, mikäli

13 työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edustaja, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja(t). Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa toteuttaa oman alansa tavan mukaisia suunnitelmia tuotteiden tai palvelun toteuttamiseksi ja pystyy esittämään suunnitelmansa visuaalisesti muille sekä pystyy löytämään sopivia materiaaleja ja valmistustekniikoita suunnitelluille tuotteille tai palvelulle. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa suunnittelu ja dokumentointitehtäviä asiakaslähtöisissä työtehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.3 Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisalan, artesaani, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Palvelun toteuttaminen, 45 osp Toteutusajankohta: 1. vuosi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -suunnitella omaa työtään -tehdä työsuunnitelmia Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus

14 -esitellä suunnitelman asiakkaalle sekä tehdä tarjouksen -toteuttaa palvelun -toteuttaa työn arvioiden sen muotoa, mittasuhteita ja toteutustapaa sekä viimeistellä työn -huoltaa työvälineitä -keskustella toteutuksesta käyttäen ammattiterminologiaa -ratkaista työtehtävien ongelmatilanteita -toimia yhteistyössä eri osapuolten kanssa -noudattaa työturvallisuusmääräyksiä. varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. asiakastilaustyöt, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminnan kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. koe. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Sisustusalan ammattiala: Orientoituminen opintoihin ja omaan ammattialaan sisustusala Palvelun toteuttaminen sisustusala Sisustusalan materiaalityöpajat Sisustusalan projektityö 10 Lavasterakentajan ammattiala: Pajatyöskentely ja pintakäsittely lavasterakentaja 45 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, ja itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näyttö voidaan suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta

15 Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja, mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edustaja, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä asiakaslähtöisesti työturvallisuutta noudattaen oman ammattialansa tuotteen tai palvelun toteutuksen työtehtävissä. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä asiakaslähtöisissä työtehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Asiakaspalvelun ja myyntityön toteuttaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 1-3 vuosi Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö

16 Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -palvella asiakkaita erilaisissa myynnin asiakaspalvelutilanteissa -selvittää asiakkaan tarpeet ja odotukset -käyttää tietoa myyntituotteista ja palveluista asiakastilanteessa -käyttää ammattialan osaamista asiakastilanteessa -suunnitella myyntitapahtumaa -pitää myyntipaikan viihtyisänä ja houkuttelevana -toimia työyhteisön jäsenenä -noudattaa työaikoja. Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. myynti-, messu- ja/tai ohjaustapahtumat, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminnan kautta tuleva palvelutoiminta. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. koe, portfolio. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot

17 Toteutustapa Tutkinnon osa voi sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, ja itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan sisältyy työssäoppimista, ja pääsääntöisesti ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla projektin yhteistyökumppani, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Näytön arvosanan päättää työpaikkaohjaaja ja opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä asiakaslähtöisesti oman ammattialansa palvelun ja myynnin työtehtävissä. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalan työtehtäviä asiakaslähtöisissä työtehtävissä, myyntityössä ja tapahtumatehtävissä.

18 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Kulttuurin soveltaminen käsityöhön, 15 osp Toteutusajankohta: 1-3 vuosi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -toteuttaa tuotteen valmistuksen ja/tai rakentamisen töitä -noudattaa kestävän kehityksen toimintatapoja -käyttää perinteisiä työmenetelmiä -valita työmenetelmät, -välineet ja materiaalit toteutukseen -käyttää kulttuurista tietoa toteutukseen -noudattaa voimassa olevia säädöksiä ja määräyksiä Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. asiakastilaustyöt, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminnan kautta tulevat työt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. koe, esitys tai haastattelu. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin.

19 -toimia yhteistyötä tehden -ottaa huomioon ammatin arvoperustan. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, ja itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista, jolloin ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edustaja, työelämän edustaja, yhteistyöprojektin edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja(t). Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä oman ammattialansa tuotteen tai palvelun valmistuksen/toteutuksen työtehtävissä ja osaa hankkia ja käyttää kulttuuritietoa (esim. alan historiaa, tyylipiirteitä, nykyajan ilmiöitä)hyödykseen suunnittelussa ja valmistuksessa. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä kulttuurilähtöisissä työtehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa.

20 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Ohjaustoiminnan toteuttaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 3. vuosi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -suunnitella ja laatia tavoitteet ohjaukselle -ohjata ja neuvoa ammattityön tekemistä -arvioida ohjattavia -laatia työ- ja käyttöohjeita -laskea ohjauksesta muodostuvia kustannuksia -vastaanottaa palautetta toiminnastaan -kehittää toimintaansa palautteen mukaan. Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. erilaiset yhteistyöprojektit tai oman yritystoiminnan kautta tulevat ohjaustehtävät. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. portfoliolla tai kokeella. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin.

21 Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, itsenäistä opiskelua ja työssäoppimista. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja, mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla yhteistyöprojektin edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja(t). Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä asiakaslähtöisesti oman ammattialansa ohjauksen työtehtävissä. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä ohjauksen työtehtävissä.

22 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Palvelun tuotteistaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 1-3 vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä, johon sisältyy oman osaamisen tuotteistamista ja yritystoiminnan arviointia. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi -tuotteistaa ammatillisesta osaamisestaan palvelun -arvioida ammatillisen osaamisen vahvuuksia -ideoida eri toimintamalleja -laskea tuotteen tai palvelun kokonaiskustannukset -kartoittaa ammattialansa palveluja tarjoavia tekijöitä -markkinoida palveluaan -ratkaista ongelmatilanteita Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Toteutustapa

23 -noudattaa tuotteistamisessa ammattialan kestävän kehityksen periaatteita -noudattaa tehtyjä sopimuksia, tuotevastuu- ja kuluttajansuojalainsäädäntöä -noudattaa työstä annettuja työturvallisuusohjeita. Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit tai NY-yrittäjänä toimiminen, ja itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija ja opettaja(t). Näytön arvosanasta päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa arvioida ammatillista osaamistaan ja mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä. Hän tietää alaan liittyvistä sopimuksista, ohjeista ja määräyksistä ja pystyy hakemaan lisää tietoa ja käyttämään sitä sekä ratkaisemaan ongelmatilanteita. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä tuote- tai palvelukehitystehtävissä tai tuotteenvalmistuksessa, toimimalla NY Vuosi yrittäjänä ohjelmassa tai erilaisissa yrittäjyyspolun tarjoamissa opiskelu- ja toimintaympäristöissä. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

24 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Sisustustyön tekeminen, 15 osp Toteutusajankohta: 1-3 vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -hahmottaa sisustustyön kohteen -ottaa huomioon kohteen tyylin, kulttuurin, käyttötarkoituksen ja asiakkaan asettamat vaatimukset -dokumentoida kohteen -toteuttaa ammattialan sisustustöitä -käyttää sisustamisessa tarvittavia työmenetelmiä, -välineitä, koneita ja laitteita -suunnitella toteutettavaa sisustustyötään käyttäen esitystekniikoita tai mallintamista -käyttää työssään tila- ja rakennuspiirustuksia sekä muita suunnitelmia -tehdä sisustustöissä tarvittavia mitoituksia ja laskelmia sekä laskea kustannukset Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. asiakastilaustyöt, yhteistyöprojektit, oman yritystoiminnan kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. koe, haastattelu, selvitys. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot

25 -tehdä yhteistyötä suunnittelijoiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa -arvioida ajankäyttöä ja noudattaa aikatauluja. Toteutustapa Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edustaja, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Muuta Arvosanan määräytyminen Opiskelija osaa työskennellä asiakaslähtöisesti oman ammattialansa sisustustyön työtehtävissä joko tyydyttävän, hyvän, kiitettävän tai mukautetun tason vaatimusten mukaisesti. Mitä opiskelija osaa? Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä oman osaamisalansa työtehtäviä asiakaslähtöisissä työtehtävissä. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa tekemällä sisustustyön työtehtäviä joko projektityössä, kilpailuissa tai alan työssäoppimispaikoissa. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Stailaaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 1-3 vuosi Ammattiosaamisen arviointi

26 Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -toteuttaa asiakkaan ulkoasun, kohteen, tilan tai tapahtuman muotoilun -käyttää ammattialan osaamista muotoilussa -seurata trendejä ja tunnistaa tyylejä -käyttää ammattialansa tuotteita ja materiaaleja muotoilussa -käyttää työssä esteettisiä tekijöitä -tehdä yhteistyötä -noudattaa aikatauluja. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan projektityön yhteydessä tai työssäoppimisjakson aikana prosessinomaisena näyttönä tekemällä työtä oman ammattialan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. yhteistyöprojektit, oppilaitoksen tai oman yritystoiminnan kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. kokeella, esittelyllä, haastattelulla tai portfoliolla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää työssäoppimista tai opiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, sekä itsenäistä opiskelua.

27 Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosan ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson tai projektityön yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnin perusteella. Osaaminen arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja. Mikäli työpaikkaohjaajaa ei ole, toisena arvioijana voi olla asiakastilauksen edusta, työelämän edustaja tai toinen opettaja. Arvosanan päättää opettaja ja mahdollinen työpaikkaohjaaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa ideoida, suunnitella ja toteuttaa asiakaslähtöisesti oman ammattialansa mukaan joko asiakkaan ulkoasun, kohteen, tilan tai tapahtuman tyylin suunnittelun sovittua aikataulua noudattaen. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö voidaan suorittaa stailaamalla oman ammattialan mukainen kohde. Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2.4 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Taidekäsityön tekeminen, 15 osp Toteutusajankohta: 1-3 vuosi Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö

28 Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -käyttää itselleen sopivaa persoonallista työskentely- ja ilmaisutapaa -valmistaa taidekäsityötuotteita, pieniä tuotesarjoja tai tilataideteoksia -valita työhön materiaalit ja työtekniikat -laittaa työnsä esille tilaan, joka korostaa taiteellista ilmaisua tai esitellä työnsä julkisessa tilassa yleisölle -hyödyntää näyttelymahdollisuuksia -noudattaa taiteelliseen toimintaan liittyviä eettisiä periaatteita. Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan projektityön tai työssäoppimisjakson yhteydessä prosessinomaisena näyttönä toimimalla oman ammattialain työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Vaihtoehtoisia tapoja täydentää ammattiosaamisen näyttöjä ovat mm. myyntityöt, kilpailutyöt, näyttelytyöt, yhteistyöprojektit tai oman harjoitusyritystoiminnan kautta tulevat asiakastyöt. Vain siinä tilanteessa, että tutkinnonosa sisältää sellaista osaamista, jota ei pystytä työtä tekemällä ammattiosaamisennäytössä kattavasti osoittamaan, osaamisen osoittamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla esim. kokeella, esseellä tai portfoliolla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä vielä pitää oppia, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit, sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnonosaan voi sisältyä työssäoppimista,

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto Sisällys JOHDANTO... 4 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 5 2.1.1 Ateria- ja kahvituspalvelut, 20 osp... 5 2.1.2 Ylläpitosiivous, 25 osp... 7 2.2 Kotityöpalvelujen

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 VISIO-SÄÄTIÖ: NIKKARIPAJA Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Paikka: Visio- säätiö/nikkaripaja

Lisätiedot

Puualan perustutkinto

Puualan perustutkinto Puualan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 4 2.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp... 4 2.1.2 Asiakaslähtöinen valmistustoiminta, 15 osp... 6 2.2 Valinnaiset tutkinnon

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015 KÄSITTELY Ammatillisen peruskoulutuksen koulutuksen järjestäjän tulee ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 14 :n mukaisesti hyväksyä näiden tutkinnon perusteiden mukainen opetussuunnitelma. KÄSI-

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Metallisepän ja puusepän ala. Voimassa 1.8.

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Metallisepän ja puusepän ala. Voimassa 1.8. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Metallisepän ja puusepän ala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO... 3

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinto

Tanssialan perustutkinto Tanssialan perustutkinto Sisällys 2.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Tanssijan työhön valmistautuminen, 40 osp... 3 2.1.2 Tanssijan työssä toimiminen, 50 osp... 5 2.2 Kaikille valinnaiset

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Autoalan perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Nivalan ammattiopisto Hyväksytty: Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4 4. JATKOOPINTOVALMIUKSIA

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala. Artesaani

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala. Artesaani OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala Artesaani Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 9. Näyttötoimikunta hyväksynyt

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto

Liiketalouden perustutkinto Liiketalouden perustutkinto Sisällys 2.1 Pakollinen tutkinnon osa... 3 2.1.1 Asiakaspalvelu, 30 osp... 3 2.2 Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala... 5 2.2.1 Kaupan palvelu ja myynti, 30 osp... 5 2.2.2

Lisätiedot

Matkailualan perustutkinto

Matkailualan perustutkinto Matkailualan perustutkinto Sisällys Johdanto... 3 2.1 Pakollinen tutkinnon osa... 4 2.1.1 Matkailualan asiakaspalvelu, 30 osp... 4 2.2 Matkailupalvelujen osaamisalan, matkailupalvelujen tuottaja, pakollinen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa Opettajan opas Mitä osaamisperusteisuus tarkoittaa? Tutkinnon perusteissa ammattitaitovaatimukset ilmaistaan ammattitaitona ja osaamisena, joita

Lisätiedot

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma 5 SISÄLLYS 1. JOHDANTO, KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALA... 10 2. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 12 2.1 Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon tavoitteet...

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Nivalan ammattiopisto, OSAAMISALA:

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Toteuttamisen suunnittelu LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi 1 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Kalajoki Alavieska Oulainen Haapavesi Siikalatva Ylivieska Pyhäntä Nivala Kärsämäki Sievi Haapajärvi

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Liiketalouden perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 27.4.2015 Johtokunta 11.6.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Jaksosuunnitelma...3 Jaksosuunnitelma...4

Lisätiedot

1(10) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Palvelutehtävissä toimiminen 25 osp. Tavoitteet:

1(10) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Palvelutehtävissä toimiminen 25 osp. Tavoitteet: 1(10) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palvelutehtävissä toimiminen 25 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii jossain organisaation toimintaprosessissa, jolloin hän tunnistaa, kuvailee

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Asiakaslähtöinen valmistaminen 15 osp, pakollinen tutkinnon

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Tutkinnon osan nimi ja laajuus: 2.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus, 20 osp. Pakollinen

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

Työelämäyhteistyöhön liittyvät termit ja lyhenteet

Työelämäyhteistyöhön liittyvät termit ja lyhenteet Työelämäyhteistyöhön liittyvät termit ja lyhenteet ammattiosaamisen näyttö, näyttö Ammatillisessa peruskoulutuksessa käytettävä tutkinnon osien arviointimenetelmä, jossa opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO 2014

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO 2014 HONKALAMPI-SÄÄTIÖ KASKI Jyväskylä Työvalmennus Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO 2014 Paikka: Vastaava

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, puuala

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, puuala 2 3 JOHDANTO... 4 1. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO, PUUALA... 4 1.1 KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 1.2 TUTKINNON TAVOITTEET... 5 1.3 PAIKALLISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015 Tutkinto: Tutkinnon osan nimi ja laajuus: AUDIOVISUALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO AUDIOVISUAALISEN TUONTANNON TOTEUTTAMINEN 45 osp pakollinen tutkinnon osa 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

Kulttuuriala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelma, ARTESAANI

Kulttuuriala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelma, ARTESAANI Kulttuuriala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelma, tilarakennus ARTESAANI Salpauksen ammattiosaamisen toimikunta

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Käsi- ja taideteollisuusalalla suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaille tuotteita sisustukseen, vaatetukseen ja elinympäristöön.

Lisätiedot

Kotiväen ja tukijoukkojen kanssa yhteistyö nuorten hyväksi tulisi vahvistaa, luoda mahdollisuus

Kotiväen ja tukijoukkojen kanssa yhteistyö nuorten hyväksi tulisi vahvistaa, luoda mahdollisuus Yhteistyöverkostot KOTIVÄKI JA TUKIJOUKOT Kotiväen ja tukijoukkojen kanssa yhteistyö nuorten hyväksi tulisi vahvistaa, luoda mahdollisuus OPPILAITOSYHTEISTYÖ: ERI PERUSTUTKINTOJEN VÄLINEN, OMAN KOULUTUSALAN

Lisätiedot

JEDU - tutkintokohtainen opetussuunnitelma, Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, rakennusala

JEDU - tutkintokohtainen opetussuunnitelma, Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, rakennusala 2 3 JOHDANTO... 4 1. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO, RAKENNUSALA... 4 1.1 KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 1.2 TUTKINNON TAVOITTEET... 5 1.3 PAIKALLISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen 19.3.2015 Messukeskus Aira Rajamäki, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus Oppimisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Sisällys 2.1 Pakollinen tutkinnon osa, 45 ops... 3 2.1.1 Audiovisuaalisen tuotannon toteuttaminen, 45 osp... 3 2.2 Valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp... 5 2.2.1

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto 2014 Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4 MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINNON AMMATILLISET TUTKINNON OSAT, AMMATTITAITOVAATIMUKSET JA ARVIOINTI 4.1 KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT 4.1.1 Työtehtävän suunnittelu, 10 ov Ammattitaitovaatimukset kartoittaa

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 1 Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala, valinnainen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puualan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Puualan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä Puualan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Maatalousalan perustutkinto

Maatalousalan perustutkinto Maatalousalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Työskentely maatalousalalla... 3 2.1.2 Maaseutuyrittäminen... 5 2.2 Maatilatalouden osaamisala, maaseutuyrittäjä... 7 2.2.1

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Talotekniikan PT Tutkinnon osan nimi ja laajuus: ILMANVAIHTOJÄRJESTELMIEN ASENTAMINEN 15 OSP, valinnainen. 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Tämän perusteella opiskelija voi hakea

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala Artesaani

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa Digitointi (15 osp)

Lisätiedot

5 ov TARJOTIN 1. KUDONTAPAJA 1. 5 ov AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPETUSMENETELMÄT ESITTELYTEKSTI VALINTAOPPAASEEN

5 ov TARJOTIN 1. KUDONTAPAJA 1. 5 ov AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPETUSMENETELMÄT ESITTELYTEKSTI VALINTAOPPAASEEN TARJOTIN 1 5 ov KUDONTAPAJA 1. 5 ov AMMATTITAITOVAATIMUKSET osaa suunnitella uniikkituotteen tuoteideaa ja tuotetta valita tuotteen toteuttamistavan käyttää toteuttamiseen soveltuvia työmenetelmiä, -välineitä

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala Artesaani Ohjaustoiminta Hyväksytty

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto

Hiusalan perustutkinto Hiusalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt... 3 2.1.2 Kampaukset ja ehostus... 5 2.1.3 Värjäyskäsittelyt... 7 2.1.4 Permanenttikäsittelyt...

Lisätiedot

Tekstiili ja vaatetusalan perustutkinnon ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen ajoittuminen

Tekstiili ja vaatetusalan perustutkinnon ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen ajoittuminen Ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtaisen suunnitelman perusmalli kolmen vuoden opintoajalle Opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti suunnitelma saattaa muuttua HOPS voi

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Hyväksytty Ammatillisen koulutuksen johtaja 26.06.2017 115 Näyttötoimikunta 18.5.2017 Voimassa 1.8.2017 alkaen Sisällys Valmistustyöt... 3 Asennus- ja automaatiotyöt...

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisessa peruskoulutuksessa osa opiskelijan arviointia. Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelua, toteuttamista ja arviointia säätelevät laki ja

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO huonekalupuuseppä VHP

OPETUSSUUNNITELMA. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO huonekalupuuseppä VHP 1 OPETUSSUUNNITELMA KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO huonekalupuuseppä VHP Sivu 2 (122) SISÄLLYSLUETTELO 1. HUONEKALUPUUSEPÄN AMMATIN JA KOULUTUKSEN KUVAUS... 4 2. TUTKINNON RAKENNE... 5 3. HUONEKALUPUUSEPÄN

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4

Lisätiedot

Liite NAYTTO

Liite NAYTTO Liite NAYTTO 18.5.2017 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake 1 1. lukuvuoden 4.1.1 Asiakaslähtöisten kiinteistöpalvelujen tuottaminen 15 osp työprosessin hallinta

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Pakolliset tutkinnon osat Asiakaslähtöinen valmistaminen

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Työtoiminnanohjausala. Voimassa 1.8.

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Työtoiminnanohjausala. Voimassa 1.8. KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Työtoiminnanohjausala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO... 3 1.1. JOHDANTO...

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO Näyttötutkinnon suorittaja: Tutkintotilaisuuden paikka ja aika: Työpaikka ja työpaikkakoodi: Tutkintotilaisuuden ajankohta

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Liiketalouden perustutkinto, merkonomi

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 1 Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkinnon osan nimi ja sen laajuus (osp) Pakollinen tutkinnon osa Asiakaspalvelu (30 osp)

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Metallien jalostuksen osaamisala

Metallien jalostuksen osaamisala Ammatillisen perustutkinnon perusteet Metallien jalostuksen osaamisala Lisäys määräykseen 73/011/2014 Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja 2014 2 S I S Ä L T Ö 2.7 Metallien jalostuksen

Lisätiedot

Liite NAYTTO

Liite NAYTTO Liite NAYTTO 29.9.2016 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake Koulutusala Ammatillinen perustutkinto Koulutusohjelma Tutkintonimike Näytön numero Hyväksymispäivä Hyväksytty

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus... 3 2.1.2 Hoito ja huolenpito... 5 2.1.3 Kuntoutumisen tukeminen... 8 2.2.1 Asiakaspalvelu

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin:

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin: Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla alan yrityksen ohjelmapalveluissa lyhytkestoisen

Lisätiedot

Taideteollisuusalan perustutkinnon perusteet

Taideteollisuusalan perustutkinnon perusteet Taideteollisuusalan perustutkinnon perusteet Taideteollisuusalan perustutkinnon perusteet Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittanut osaa valmistaa oman alansa tuotteita, tiloja tai palveluita. Alalle

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen erityishuomioita. Edeltävyysehto: Hygieniaosaaminen osoitettava. Näytössä näytetään koko tutkinnon osa.

Ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen erityishuomioita. Edeltävyysehto: Hygieniaosaaminen osoitettava. Näytössä näytetään koko tutkinnon osa. 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista Hotelli- ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala, kokki, asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija, Tutkinnon osan nimi ja sen

Lisätiedot

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Sisällys Johdanto... 4 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 2.1.1 Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen... 5 2.2 Asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilija,

Lisätiedot

Työssäoppiminen - talous- etiikka

Työssäoppiminen - talous- etiikka Työssäoppiminen - talous- etiikka! Soili Nevala Asiantuntija SuPer ry SuPerin eettinen työryhmä Työssäoppiminen Osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella työpaikoilla

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen avaintaidot ammatillisten perustutkintojen tutkinnon perusteissa

Elinikäisen oppimisen avaintaidot ammatillisten perustutkintojen tutkinnon perusteissa Elinikäisen oppimisen avaintaidot ammatillisten perustutkintojen tutkinnon perusteissa Sirkka-Liisa Kärki Tutkinnot yksikön päällikkö, Opetusneuvos Ammattikoulutus Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus2005/0221

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Käsi- ja taideteollisuuden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Käsi- ja taideteollisuuden perustutkinto 1 VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Käsi- ja taideteollisuuden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Hyväksytty: Sisällys 2 JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN TUKIPALVELUT KATU 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kansainvälisen kaupan tukipalvelut, 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT.

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT. TUTK.OSA ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET 10 ov Opiskelija osaa suunnitella omaa työtään valmistaa tuotteen tai palvelun arvioida ja kehittää omaa toimintaansa työskennellessään ottaa

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA. Määräys 10/011/2016

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA. Määräys 10/011/2016 OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA Määräys 10/011/2016 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2016 S I S Ä L T Ö

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN:

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: Kansilomake (1) AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTITOIMIKUNTAAN: TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto AMMATTIOPISTO(T): Kalajoen ammattiopisto Piippolan

Lisätiedot

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon opetussuunnitelma

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon opetussuunnitelma Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon opetussuunnitelma Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/12.00.00/2015, 4 Sisällys 1. Lähtökohdat... 4 1.1 Alan kuvaus (eperusteet)... 4 1.2 Perustutkinnon muodostuminen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

LIITE NAYTTO

LIITE NAYTTO LIITE NAYTTO 24.11.2016 Ammatillinen perustutkinto Osaamisala Tutkintonimike Tutkinnon nimi Pintakäsittelyalan perustutkinto Osaamisalan nimi M etallituotemaalaus Tutkintonimikkeen nimi pintakäsittelijä

Lisätiedot

Puuala. Huonekaluvalmistus ja koristeveisto

Puuala. Huonekaluvalmistus ja koristeveisto Puuala Huonekaluvalmistus ja koristeveisto Koulutuskeskus Sedu, Jurva Kulttuuriala Käsi- ja taideteollisuuden perustutkinto, artesaani Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelma Puuala Huonekaluvalmistus

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

Kaivosalan perustutkinto

Kaivosalan perustutkinto OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Lapin ammattiopisto Opetussuunnitelma 1 (10) Sisällys 1 Tervetuloa oppimaan! - Valitsit hyvin! -Tehemä pois!... 1 2 Mikä on opetussuunnitelma (ops) kuvaus opiskelijalle...

Lisätiedot

Taideteollisuusalan perustutkinto

Taideteollisuusalan perustutkinto Taideteollisuusalan perustutkinto Taideteollisuusalan perustutkinto Taideteollisuusalan tutkinnon suorittanut osaa valmistaa oman alansa tuotteita, tiloja tai palveluita. Alalle on tyypillistä esteettinen,

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PE- RUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PE- RUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PE- RUSTUTKINTO Tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala, artesaani Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot