Esitys kansainvälisten asioiden palveluiden uudelleenorganisoinnista keskitetyiksi Kansainvälistymispalveluiksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Esitys kansainvälisten asioiden palveluiden uudelleenorganisoinnista keskitetyiksi Kansainvälistymispalveluiksi"

Transkriptio

1 1 sitys kansainvälisten asioiden palveluiden uudelleenorganisoinnista keskitetyiksi Kansainvälistymispalveluiksi sia: Rehtorin päätös Kansainvälisten asioiden palveluiden uudelleenorganisoimisesta austa ulosneuvottelukierroksen yhteydessä nousi esiin tarve organisoida kansainvälisten asioiden palvelut uudelleen yhtäältä talon sisäisesti yhteisesti johdetuksi palvelukokonaisuudeksi ja toisaalta kokonaisuudeksi, joka pystyy tarvittaessa vastaamaan myös korkeakoulukonsernin kansainvälisten asioiden palveluiden tuottamisesta osana tiivistyvää konsernirakennetta. Rehtori antoi toimeksiannon kansainvälisten vastuualueelle tuottaa suunnitelma kansainvälisten palveluiden organisoinnista keskitetysti johdettuna palveluna. Päätöksen mukaan suunnitelmassa tuli erityisesti ottaa kantaa siihen, mitä palveluita kansainvälisille opiskelijoille ja omalle henkilökunnalle on tarkoituksenmukaista tarjota ja missä laajuudessa (palvelutaso), miten palvelut voidaan tuottaa nykyisellä kustannusrakenteella ja miten turvataan henkilöstön hyvinvointi ja jaksaminen osana palvelutuotantoa. (Rehtorin päätös ) Käsillä oleva esitys perustuu kansainvälisten asioiden vastuualueen henkilöstön ja yliopiston sekä tiedekuntien johdon kanssa käytyihin keskusteluihin ja tausta-analyysiin. Organisoituminen ja vastuut Nykytila Lapin yliopiston strategian mukaisesti kansainvälisten asiain vastuualue ylläpitää ja vahvistaa yliopiston kansainvälistä profiilia, kehittää ja edistää yliopiston koulutuksen kansainvälistymistä sekä koordinoi ja kehittää kansainvälistä koulutusyhteistyötä yhdessä muiden yliopiston yksiköiden kanssa. Vastuualueen keskeiset tavoitteet perustuvat yliopiston strategian toimeenpanosuunnitelmaan sekä kansainvälistymisohjelmaan. Kansainvälisten asioiden palvelut tukevat Lapin yliopiston kansainvälistymistä kehittämällä, koordinoimalla ja suunnittelemalla koulutuksen kansainvälistymiseen liittyviä toimintoja yhdessä tiedekuntien ja erillisyksikköjen kanssa. Keskeisiä tehtäviä ja palveluita ovat 1) kansainvälisen liikkuvuuden kehittäminen, suunnittelu ja toimeenpano 2) kansainvälisen opiskelun tukipalvelut 3) kansainvälisen opetuksen koordinointi sekä 4) toimintokokonaisuuden ulkoinen ja sisäinen viestintä Nykyinen vastuujako on tarkoittanut laajoja vastuualueita strategisesta suunnittelusta taktiselle tasolle sekä operatiiviseen palveluun niin keskitetysti (kansainvälisten asiain palvelut) kuin tiedekuntakohtaisestikin (kansainvälisten asiain suunnittelijat).

2 2 Kansainväliset asiat tiiminä (eli kv palvelut + tiedekuntien suunnittelijat) on vastannut yliopistotason kansainvälisten asioiden suunnittelusta ja palvelusta. iedekunnan suunnittelijat ovat lisäksi vastanneet oman tiedekuntansa suunnittelusta ja palvelusta kv asioiden tuella. iedekunnan kv suunnittelijan tiedekuntakohtainen organisaatio-osaaminen on syvää. Organisaatioosaaminen ei kuitenkaan jakaannu optimaalisesti koko kv tiimin tai organisaation hyödyksi. Lisäksi kv asioiden palveluprosessit pirstaloituvat usean toimijan kesken yli yksikkörajojen. simerkiksi kv asioiden palveluiden, tiedekuntien kv suunnittelijoiden sekä opintohallinnon vastuualueiden sisällä tehdään päällekkäistä työtä ja prosessit ovat monipolvisia. Malli on haavoittuvainen, työn tehokkuus ja mielekkyys kärsivät ja sijaisjärjestelyt on vaikeasti toteutettavissa. Yksilöiden ja yksiköiden kansainvälisyyskompetenssi on eri kehitysvaiheissa. Kv palveluihin ohjataan usein sellaisia työtehtäviä, jotka luontaisesti kuuluisivat muualle. Kansainvälisten asiain vastuualue Kansainvälisten asiain johtaja Lapin yliopiston strategian mukaisesti kv asioiden vastuualue ylläpitää ja vahvistaa yliopiston kansainvälistä profiilia, kehittää ja edistää yliopiston koulutuksen kansainvälistymistä sekä koordinoi ja kehittää kansainvälistä koulutusyhteistyötä yhdessä muiden yliopiston yksiköiden kanssa Kansainvälisten asioiden palvelut, keskitetty palvelu Urctic International Secretariat Kv opiskelijapalveluiden päällikkö kv asiain suunnittelija, kv asiain taloussihteeri (50%), vieraskielisen opetuksen koordinaattori ehtävät: 1) kv iikkuvuuden kehittäminen, suunnittelu ja toimeenpano, 2) kv opiskelun tukipalvelut, 3) kv opetuksen koordinointi sekä 4) toimintokokonaisuuden ulkoinen ja sisäinen viestintä OK kv suunnittelija (50%) KK kv suunnittelija (50%) YK kv suunnittelija (100%) K kv suunnittelija (100%) ehtävät: ylläolevat tehtävät tiedekuntatasolla ehtävät: ylläolevat tehtävät tiedekuntatasolla ehtävät: ylläolevat tehtävät tiedekuntatasolla ehtävät: ylläolevat tehtävät tiedekuntatasolla yösuhde hallinnollisesti kv asioisssa yösuhde hallinnollisesti kv asioisssa yösuhde hallinnollisesti kv asioisssa yösuhde hallinnollisesti tiedekunnassa Kuva 1. Kv asiain palvelut ja niiden organisoimisen nykytila.

3 3 Kohti tavoitetilaa iedekuntien johdon kanssa käydyissä keskusteluissa korostui se, että uuden palvelumallin tulisi olla selkeä ja palvelut helposti löydettävissä. Palvelun saavutettavuus koettiin tärkeimmäksi tekijäksi toiminnan uudelleenorganisoinnissa; fyysinen sijainti Lapin yliopiston kampuksella koettiin vähemmän merkittävänä, edellyttäen kuitenkin, että palvelun taso pystytään turvaamaan. Palvelumallin olisi kyettävä vastaamaan tiedekuntien erityispiirteisiin sekä mahdollistaa uusiin avauksiin tarttumisen. Suurimpana uhkana koettiin tiedekuntien ja kv asioiden yhteyden katkeaminen. Keskeisen tärkeää palvelun saavutettavuuden ohella on siis kiinteä ja rakenteellinen yhteistyö tiedekuntien ja kv asioiden palveluiden välillä. Palveluiden uudelleenorganisoinnissa pyritään päällekkäisen tekemisen poistamiseen ja palveluiden kustannustehokkuuteen. Samalla lisätään valmiutta kehittää asiantuntijuuteen perustuvaa osaamista ja mahdollisuuksia tarttua uusiin avauksiin. Prosessissa nousi esille myös tarve eriyttää toisistaan kansainvälisten asioiden strategisen ohjauksen ja suunnittelun taso sekä operatiivisen toiminnan ja palveluiden taso. oimintaympäristön muutos edellyttää joustavia toimenkuvia, ja haasteena nousi esille myös pienen yksikön samanarvoisten tehtävien ja vastuiden jakautuminen useille eri vaativuustasoille (muun henkilökunnan vaativuustasoille 6, 7, 8 ja 9). Lisäksi työsopimusten määräaikaisuus ei mahdollista pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työn organisointia. sitys Kansainvälistymisen strateginen taso Lapin yliopiston hallitus vastaa yliopiston strategisesta johtamisesta ja ohjauksesta, sisältäen myös kansainvälistymisen strategiset linjaukset Rehtori johtaa yliopiston kansainvälistä toimintaa. Kansainvälisten asiain johtaja vastaa yliopiston kansainvälistymisen strategisen tason suunnittelun koordinoinnista ja sen organisoinnista johtaen kansainvälisten asioiden vastuualuetta. Kansainvälisten asioiden vastuualue edistää yliopiston koulutuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan kansainvälistymistä erityisesti kansainvälisen yhteistyön keinoin toteuttaen yliopiston strategiaa sen toimeenpanosuunnitelman mukaisesti. Yliopiston johtoryhmä ja dekaanikokous toimivat yhteistyörakenteina rehtorin apuna yliopiston johtamisessa. Johtoryhmässä keskustellaan strategisista kansainvälisistä linjauksista, tavoitteista ja toimenpiteistä kansainvälisten asiain johtajan esittelystä. iedekunnat ja yksiköt vastaavat kansainvälistymisen toimeenpanosta oman profiilinsa mukaisesti. Kansainvälisten asian johtaja toimii vastuualueen esittelijänä Lapin yliopiston hallituksessa sekä yliopiston ja hallintoyksikön johtoryhmässä ja dekaanikokouksessa Rehtori varmistaa, että kansainvälisten asiain johtaja on informoitu yliopiston keskeisistä kansainväliseen toimintaan ja tavoitteisiin liittyvistä prosesseista.

4 4 Kansainvälistymisen operatiivinen ja taktinen taso Kansainvälisten asioiden vastuualueen alla kansainvälisten asioiden palvelujen toimintokokonaisuus organisoituu keskitetyiksi kansainvälistymispalveluiksi, joka vastaa yliopiston 1) kansainvälisen liikkuvuuden tukipalveluista, 2) koulutuksen kansainvälistymisen tukipalveluista sekä 3) kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin ja markkinoinnin tukipalveluista. iedekuntien kansainvälisten asioiden suunnittelijoiden (Minna Nousiainen, Jani Suokanerva ja Virpi Nurmela) toimipisteet siirtyvät fyysisesti kansainvälistymispalveluiden yhteyteen mennessä. Kansainvälistymispalveluiden päällikkö (Director of Internationalization Services) vastaa palvelualueen operatiivisesta toiminnasta ja toiminnan kehittämisestä yhteistyössä yksiköiden kanssa. Kansainvälistymispalveluiden päällikön esimiehenä toimii kansainvälisten asiain johtaja. Päällikkö toimii palvelualueen henkilöstön hallinnollisena esimiehenä ja hän vastaa toimintokokonaisuutta koskevan talousarvioin valmistelusta ja seurannasta. Kansainvälistymispalveluiden päällikkö määrittelee palvelualueen sisäisen vastuujaon ja sijaisjärjestelyt, jotka kansainvälisten asiain johtaja hyväksyy. Palvelupäällikkö valmistelee toimintokokonaisuuden asiat kansainvälisten asiain johtajalle. Kansainvälisten asiain johtaja ja kansainvälistymispalveluiden palvelupäällikkö varmistavat kansainvälistymisen strategisen tason sekä operatiivisen ja taktisen tason tiedonkulun ja toiminnan organisoinnin. Kansainvälistymispalvelut organisoituu ryhmiksi/tiimeiksi ja vastaa seuraavista kansainvälistymisen tukipalveluista: 1) kansainvälisen liikkuvuuden tukipalvelut, 2) koulutuksen kansainvälistymisen tukipalvelut sekä 3) opiskelijarekrytoinnin ja markkinoinnin tukipalvelut. Kansainvälistymispalvelujen toiminnot perustuvat Lapin yliopiston kansainvälisiin kumppanuuksiin ja niiden kehittämiseen. Kumppanuuksien kehittäminen on läpileikkaavana toimintona organisaatiomallissa. Kansainvälistymispalvelut tarjoaa yliopiston opiskelijoille ja henkilöstölle saavutettavia, laadukkaita, joustavia ja asiakaslähtöisiä asiantuntijapalveluita mahdollistaen kustannustehokkaan palvelumallin, muutosjoustavuuden, mielekkään työn tekemisen, vastuiden jakamisen ja työnkierron. Kansainvälistymispalveluiden ydintehtävät 1) Kansainvälisen liikkuvuuden tukipalvelut o Ydintehtävänä on tukea opettajien, tutkijoiden, henkilökunnan ja opiskelijoiden kansainvälistä liikkuvuutta koordinoimalla liikkuvuuden tuki-instrumentteja ja verkostoja sekä kehittämällä, suunnittelemalla ja toteuttamalla palveluprosesseja strategisten tavoitteiden toteutumiseksi. o ehtävänä on myös kansainvälisten kumppanuuksien liikkuvuustoimintojen kehittäminen ja toimeenpano tukemaan koulutuksen kansainvälistymisen strategisia tavoitteita. 2) Koulutuksen kansainvälistymisen tukipalvelut o Ydintehtävänä on tukea tiedekuntia kansainvälisten koulutusmahdollisuuksien suunnittelussa ja kehittämisessä. o ehtävänä on toimia asiantuntijana kansainvälisessä yhteistyössä toteutettavien opintokokonaisuuksien sekä yhteis- ja kaksoistutkintojen suunnittelussa ja kehittämisessä.

5 5 o ehtävänä on myös toimia asiantuntijana tutkintojen kansainvälistymisen suunnittelussa ja kehittämisessä, esimerkiksi Mobility Window osana tutkintorakennetta. 3) Opiskelijarekrytoinnin ja markkinoinnin tukipalvelut o Ydintehtävänä on kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoinnin ja sitä tukevan markkinoinnin suunnittelu, toimeenpano ja kehittäminen. o ehtävänä on myös tukea kansainvälisten opiskelijoiden (tutkinto- ja vaihtoopiskelijat) haku- ja valintaprosessin suunnittelua, koordinointia ja toimeenpanoa tiiviissä yhteystyössä muiden tukipalveluiden ja tiedekuntien kanssa. Kansainvälistymispalveluiden päällikkö johtaa ryhmien/tiimien toimintaa. Ryhmä/tiimityöskentelyn malli (projektitiimit) toimeenpannaan kevään 2016 aikana. Ryhmät/tiimit toimivat joustavasti ja projektien vetovastuu kiertää määräajoin, mikä tukee asiantuntijuuden kehittymistä, muutokseen reagointia, vastuiden jakamista sekä työnkiertoa. Kansainvälistymispalveluiden henkilöstösuunnittelu (toimenkuvat, vaativuustasot) toteutetaan kokonaisuutena yliopiston henkilöstösuunnittelusta vastaavien toimijoiden kanssa. Kansainvälistymispalvelut toimii taktisella ja operatiivisella tasolla tiiviissä yhteistyössä tiedekuntien ja yksiköiden kanssa. iedekunnat ja yksiköt kutsuvat kansainvälistymispalveluita työryhmien toimintaan tarvittaessa ja kansainvälistymispalveluiden palveluprosessissa on otettu huomioon rakenteellinen yhteys tiedekuntiin ja yksiköihin. Kansainvälistymispalveluiden palvelupäällikkö osallistuu opetuksen kehittämisryhmään ja varmistetaan, että kansainvälistymispalveluiden edustaja on mukana yliopiston taktisissa ja operatiivisissa toimielimissä ja työryhmissä vastuualueen mukaisesti. sitetään yliopiston hallinto- ja tukipalveluiden taktisten ja operatiivisten toimintotiimien (projektitiimien) kehittämistä vastaamaan muuttuneen hallinnon ja palveluiden tarpeeseen. avoitteena on yksikkökohtaisen päällekkäisen työn tekemisen sijasta palveluiden kokonaisvaltainen, asiakaslähtöinen kehittäminen. Mahdollisia tiimejä voisivat olla esimerkiksi yliopistotasoinen opiskelijahaku- ja valintatiimi, jossa olisi opintohallinnon toimijoita, kansainvälistymispalveluiden markkinointi- ja rekrytointitiimin toimijoita, akateemisia toimijoita sekä viestintäpalveluiden toimijoita. Kansainvälistymispalveluiden toiminnan uudelleenorganisoinnin onnistumista arvioidaan säännöllisin väliajoin ja siitä raportoidaan yliopiston johdolle vuoden 2016 loppuun mennessä. rvioinnin mittarit ja toimintamalli kehitetään yhteistyössä laatupäällikön kanssa.

6 6 LY Hallitus S R G I N N LY Johtoryhmä Kv asiat Yliopiston strateginen johto ja ohjaus. Päättää yliopiston strategiasta, strategian toimeenpanosuunnitelmasta, kansainvälistymisohjelmasta. Hallintoyksikkö Johtoryhmä Dekaanikokous Rehtori Johtaa yliopiston kansainvälistä toimintaa. KK OK K YK K. J O P R Kv asiat Kv asiain johtaja Urctic + Kansainvälist ymispalvelut Kuva 2. Kansainvälistymisen strateginen suunnittelu ja ohjaus sekä taktinen ja operatiivinen toimeenpano S R G I N N Kansainväliset asiat Kansainvälisten asiain johtaja vastaa yliopiston kansainvälistymisen strategisen tason suunnittelusta ja sen organisoinnista johtaen kansainvälisten asioiden vastuualuetta. K. J O P R. Urctic international secretariat Kuva 3. Kansainvälistymispalveluiden uusi toimintamalli Kansainvälistymispalvelut Kansainvälistymispalveluiden päällikkö johtaa toimintaa. uottaa vastuualueensa palveluita tiedekuntiin ja yksiköihin. Liikkuvuus Koulutuksen kansainvälistyminen Kv opiskelija-rekrytointi ja -markkinointi iimit

7 7 Riippuvuudet Kv asiain toimintojen uudelleenorganisoituminen on riippuvainen muun yliopiston hallinto- ja tukipalveluiden kehittämisestä, koska toiminnot kohdentuvat yhtäältä kansainvälistymisen strategisen suunnittelun, ohjauksen ja toimeenpanon rajapinnoille ja toisaalta operatiivisella tasolla koulutuksen suunnittelun ja opintohallinnon rajapinnoille. On varmistettava, että rajapintojen toimintojen kehittäminen lähtee käyntiin ja kansainvälisten asiain toiminnot ovat osa yliopiston kokonaiskehittämistä ja suunnittelua. delleen kv asiain toimintojen uudelleenorganisoituminen on riippuvainen LUC yhteistyön kehittymisestä sekä kansallisen ja kansainvälisen korkeakoulukentän muutoksista. Kansainväliset asiat on kiinteästi mukana LUC- ja L2 -kehitystyössä sekä muussa Lapin yliopiston strategian mukaisessa kehityksessä. Siirtymähaasteet Uudelleenorganisointiprosessissa tunnistettuja siirtymähaasteita: 1) ulkosuhteiden ylläpito suhteessa kansainvälistymispalveluihin ja kv kumppanuudet o Yliopiston ulkosuhteiden hoitaminen on yliopiston strategisen johdon toimintaa. Yliopistotason kansainväliset kumppanuudet määritellään strategisella tasolla ja niiden toimeenpano toteutuu yksikkötasolla tiedekunnissa ja yksiköissä tapahtuvana toimintana. o Kansainvälistymispalvelut tukee kansainvälisten kumppanuuksien liikkuvuustoimintoja (opettaja- ja opiskelijavaihto, tutkijavaihto). o Yhteistyö- ja liikkuvuusverkostot ovat kiinteässä yhteydessä kansainvälisen koulutusyhteistyön suunnittelun ja kehittämisen rajapinnoilla. o Siirtymähaasteena on kansainvälisten kumppanuuksien ohjauksen, suunnittelun ja toimeenpanon organisointi kumppanuuksia tukevaksi palveluksi. o sitetään kv kumppanuuksien palvelumallin suunnittelua palvelumuotoilun työpajana LUC yhteistyö huomioiden. 2) tutkijaliikkuvuus (ks yllä) o utkijaliikkuvuus on tärkeä osa yliopiston kansainvälistä toimintaa, ja asettuu kansainvälisten asioiden vastuualueen ja tutkimuspalveluiden rajapinnalle. 3) johdon, hallinnon ja opintohallinnon palvelut o idosti kansainvälinen yliopisto edellyttää uudenlaisia toimintatapoja ja henkilöstön osaamisen kehittämistä. Kansainvälisyyden tulee olla läpileikkaava toiminto kattaen koko yliopiston toiminnan ja henkilöstön. Yliopiston visio suuntaa Lapin yliopistosta kansainvälistä tiede- ja taideyliopistoa ja tämä edellyttää myös kansainvälisen henkilöstön rekrytointia ja siihen liittyviä tukitoimintoja o Hallinnon kansainvälinen osaaminen (kieli- ja kulttuuriosaaminen) vaatii jatkuvaa kehittämistä. Henkilöstön osaamisen kehittäminen on avainasemassa aidosti kansainvälisen yliopiston hallinnon, tiedekuntien ja yksiköiden arjessa. o Kaikessa rekrytoinneissa tulee ottaa huomioon kansainvälinen osaaminen. 4) Opiskelijarekrytointi ja -markkinointi o Kansainvälinen opiskelijarekrytointi ja markkinointi edellyttää uudenlaista yhteistyötä oppiaineiden ja viestinnän kanssa.

8 8 Kehittämisideoita Kansainvälistymispalvelut on valmis toimimaan Muun henkilökunnan Osaamisen suuntaamisen kehitystyön pilottina. Rohkaistaan yliopiston hallintopalveluita hyödyntämään LY strategisen kärjen, Palvelumuotoilun menetelmien jalkauttamista omien yliopistohallinnon palveluiden kehittämiseen ja siten olemaan edelläkävijä kansallisessa ja kansainvälisessä yliopistohallinnon kehittämisessä unohtamatta digitalisaation mahdollisuuksia. Kansainvälisten asioiden johtaja Outi Snellman Kansainvälisten opiskelijapalveluiden päällikkö Jaana Severidt

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Sisäinen viestintä viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010 Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Ohjelma tänään klo 13.15 Kahvi & avaus klo 13.30 Johdatus sisäiseen viestintään klo 14.15

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä Projektiryhmä: Professori Seppo Hölttä, tutkimusjohtaja Timo Aarrevaara ja yliassistentti Jussi Kivistö

Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä Projektiryhmä: Professori Seppo Hölttä, tutkimusjohtaja Timo Aarrevaara ja yliassistentti Jussi Kivistö YLIOPISTOJEN UUDISTUVAT RAKENTEET JA DYNAMIIKKA Osaprojekti 3 yhteishankkeessa Yliopistojen rakenteellinen kehittäminen, akateemiset yhteisöt ja muutos (2008-09) Tutkijat: Kari Kuoppala ja Timo Näppilä

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON HALLINTOYKSIKÖN TYÖJÄRJESTYS

LAPIN YLIOPISTON HALLINTOYKSIKÖN TYÖJÄRJESTYS LAPIN YLIOPISTON HALLINTOYKSIKÖN TYÖJÄRJESTYS Annettu Rovaniemellä 30 päivänä lokakuuta 2009 Lapin yliopiston rehtori, kuultuaan yliopiston yhteistyöneuvostoa, on 5 päivänä lokakuuta 2009 annetun Lapin

Lisätiedot

Visio suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta 2014

Visio suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta 2014 LIITTOUMAKORKEAKOULUT JA LAINSÄÄDÄNTÖ Liittoumakorkeakouluseminaari, Laurea 1.2.2012 Kommentit,Timo Luopajärvi Visio suomalaisesta ammattikorkeakoulutuksesta 2014 Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen

Lisätiedot

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta Palosuojelurahasto 2025 Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta 1 1. Toimintaympäristön muutokset, joihin rahaston strategialla pyritään osaltaan vastaamaan

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

SUOMEN VIRTUAALIYLIOPISTO Finnish Virtual University - Finlands virtuella universitet

SUOMEN VIRTUAALIYLIOPISTO Finnish Virtual University - Finlands virtuella universitet Suomen virtuaaliyliopistokonsortion tavoitteet Suomen virtuaaliyliopistokonsortion tavoitteena on monipuolistaa ja laadullisesti kehittää yliopisto-opetusta ja tutkimusta. Tähän tavoitteeseen pyritään

Lisätiedot

TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely

TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely JHS- jaoston kokous Kuntien Tiera Oy Pääarkkitehti Jaana Siitari 07.10.2011 Copyright Kuntien Tiera Oy SISÄLTÖ TIERA tavoite -> Kokonaisarkkitehtuurin rooli TIERA

Lisätiedot

HALLITUSOHJELMAN VAIKUTUS KORKEAKOULUJEN RAKENTEISIIN

HALLITUSOHJELMAN VAIKUTUS KORKEAKOULUJEN RAKENTEISIIN HALLITUSOHJELMAN VAIKUTUS KORKEAKOULUJEN RAKENTEISIIN Johtaja Anita Lehikoinen Johdon IT-strategiaseminaari Jyväskylä 30.10.2007 OPETUSMINISTERIÖ /15.11.2007/1. KORKEAKOULUJEN RAKENTEELLINEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Kunnan strateginen ohjaus palveluiden järjestämiseksi

Kunnan strateginen ohjaus palveluiden järjestämiseksi Kunnan strateginen ohjaus palveluiden järjestämiseksi Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Suomen Kuntaliitto Kilpailutatko viisaasti sosiaali- ja terveyspalveluja 27.11.2012 Palvelujen järjestäminen JÄRJESTÄMISVASTUU

Lisätiedot

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka A100 A1 2/5 1. L A AT U K Ä S I K I R J A 1. 1 L a a t u k ä s i k i r j a n t a r k o i t u s Laatukäsikirjan pohjana on halu kehittää ja tehostaa toimintoja määrittelemällä suunnitteluvaiheen toimintatavat

Lisätiedot

Digimuutoksen 10 haastetta. DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma

Digimuutoksen 10 haastetta. DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma Digimuutoksen 10 haastetta DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma Tieto- ja viestintäteknologia (ICT) on merkittävin Suomen talouskasvuun 15 viime vuoden aikana vaikuttanut yksittäinen tekijä. Se on luonut

Lisätiedot

Avoimesti ja yhteisymmärryksessä. Lapin korkeakoulukonsernin innovaatio-ohjelma 2014-2020

Avoimesti ja yhteisymmärryksessä. Lapin korkeakoulukonsernin innovaatio-ohjelma 2014-2020 Avoimesti ja yhteisymmärryksessä Lapin korkeakoulukonsernin innovaatio-ohjelma 2014-2020 Ylläs 8.9.2014 Kaj Kostiander Lapin korkeakoulukonserni (LUC) Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun strateginen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut

Lasten ja nuorten palvelut Lasten ja nuorten palvelut 1.1.2014 Varhaiskasvatuksen johtamismallin muutos 1 Marja-Liisa Akselin 3.4.2014 Muutoksen tavoitteet (Kh 18.2.2013) Valmistelun keskeisenä tavoitteena on kehittää uudelle palvelualueelle

Lisätiedot

Yliopisto uudistuu. Sihteerifoorumi 22.5.2008. Kehittämispäällikkö Antti Savolainen

Yliopisto uudistuu. Sihteerifoorumi 22.5.2008. Kehittämispäällikkö Antti Savolainen Yliopisto uudistuu Sihteerifoorumi 22.5.2008 Kehittämispäällikkö Antti Savolainen ALMA kertoo yliopistouudistuksesta ALMA Hallinto-, talous- ja henkilöstöasiat Yliopiston kehittäminen Yliopistouudistus

Lisätiedot

KARVI arviointi- ja tutkimustiedolla ohjaamisen, johtamisen ja kehittämisen kentässä

KARVI arviointi- ja tutkimustiedolla ohjaamisen, johtamisen ja kehittämisen kentässä KARVI arviointi- ja tutkimustiedolla ohjaamisen, johtamisen ja kehittämisen kentässä Tuomo Laitila Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Jyväskylä 15.6.2015 1 KARVI on lain (1295/2013) mukaan koulutuksen

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON HALLINTOYKSIKÖN TYÖJÄRJESTYS

LAPIN YLIOPISTON HALLINTOYKSIKÖN TYÖJÄRJESTYS LAPIN YLIOPISTON HALLINTOYKSIKÖN TYÖJÄRJESTYS Annettu Rovaniemellä 30 päivänä lokakuuta 2009 Lapin yliopiston rehtori, kuultuaan yliopiston yhteistyöneuvostoa, on 5 päivänä lokakuuta 2009 annetun Lapin

Lisätiedot

KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT

KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT Tulos- ja tavoiteneuvotteluja taustoittava seminaari, Helsinki 7.3.2008 Johtaja Hannu Sirén LÄHTÖKOHTA Korkeakoulutus rakentuu duaalimallin pohjalle,

Lisätiedot

Kansainvälinen toiminta toista astetta yhdistämässä

Kansainvälinen toiminta toista astetta yhdistämässä Kansainvälinen toiminta toista astetta yhdistämässä KansainväliSYYSpäivät 6.11.2013 Rea Tuominen, Jyväskylän ammattiopisto S12012 Kehittämisen strategia Megatrendit (globalisaatio, tietotekniikka, verkostot

Lisätiedot

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi

Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi aloitti toimintansa 1.1.2012 Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen väestöpohja on noin 71.000 asukasta Kunta Hirvensalmi Kangasniemi Mikkeli Mäntyharju Pertunmaa

Lisätiedot

Koordinaattorin puheenvuoro

Koordinaattorin puheenvuoro Koordinaattorin puheenvuoro Ikääntyneen hyvä arkiavustusohjelman keskustelutilaisuus 9.12.2011 Pirkko Karjalainen toiminnanjohtaja Tästä lähdettiin Hanketta valmisteltiin Ray:n aloitteesta kevään 2011

Lisätiedot

Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011

Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011 HYVÄ hanke - missä mennään? Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011 Hyvinvointialan työ- ja elinkeinopoliittinen kehittäminen - HYVÄ 2010 PÄÄTAVOITE

Lisätiedot

Cerion ohjaamo: Strategian suunnittelusta raportointiin - kokonaisvaltainen johtamisen tietojärjestelmä

Cerion ohjaamo: Strategian suunnittelusta raportointiin - kokonaisvaltainen johtamisen tietojärjestelmä Cerion ohjaamo: Strategian suunnittelusta raportointiin - kokonaisvaltainen johtamisen tietojärjestelmä Terveydenhuollon ATK-päivät 25.5.2016 Kari Karru Cerion solutions Oy Johtaminen Johtamisen prosessi

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa Mitä on laatu? Laatu on esim. asian, asiantilan, tuotteen, toiminnan ominaisuus, jolla kuvataan sitä, MISSÄ MÄÄRIN arvioinnin

Lisätiedot

Kansainvälistymisen valtavirtaistuminen: nousu vai tuho? Francesca Cucinotta Minna Koutaniemi, pj Irinja Paakkanen

Kansainvälistymisen valtavirtaistuminen: nousu vai tuho? Francesca Cucinotta Minna Koutaniemi, pj Irinja Paakkanen Kansainvälistymisen valtavirtaistuminen: nousu vai tuho? Francesca Cucinotta Minna Koutaniemi, pj Irinja Paakkanen Kansainvälisten palveluiden rooli ja tehtävät muutoksessa Maisteriohjelmien palvelut,

Lisätiedot

Eurajoen kehitysvammahuolto 1.1.2017 alkaen. Vastuut ja roolit. 26.2.2016 AK

Eurajoen kehitysvammahuolto 1.1.2017 alkaen. Vastuut ja roolit. 26.2.2016 AK 1 Eurajoen kehitysvammahuolto 1.1.2017 alkaen. Vastuut ja roolit. 26.2.2016 AK Viranhaltija, luottamuselin Roolit Vastuualueet, kumppanuudet Erityispalvelupäällikkö (kehitysvammahuolto, uusi tehtävä, johon

Lisätiedot

Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen linjaukset vuodelle 2009

Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen linjaukset vuodelle 2009 Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen linjaukset vuodelle 2009 Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen Opetusministeriö 4.12.2008 Erikoistutkija Olli Poropudas

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI STRATEGIAN PÄIVITYS. Aija Tuimala FCG Konsultointi. 14.6.2016 Page 1

ORIVEDEN KAUPUNKI STRATEGIAN PÄIVITYS. Aija Tuimala FCG Konsultointi. 14.6.2016 Page 1 ORIVEDEN KAUPUNKI STRATEGIAN PÄIVITYS Aija Tuimala FCG Konsultointi 14.6.2016 Page 1 ORIVEDEN KAUPUNGIN STRATEGIA - TAUSTAA Strategia on päivitetty 28.10.2013 Toimintaympäristömuutosten vuoksi strategiaa

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN TYÖHARJOITTELU 19.11.2013. Jaana Severidt, kv asiain suunnittelija

KANSAINVÄLINEN TYÖHARJOITTELU 19.11.2013. Jaana Severidt, kv asiain suunnittelija 19.11.2013 Jaana Severidt, kv asiain suunnittelija Miksi? Mitä ulkomaan työkokemus antaa? Työkokemusta ja elämänkokemusta kehittää joustavuutta, itsenäisyyttä, ongelmanratkaisutaitoa, kykyä tulla toimeen

Lisätiedot

Yhdessä erilainen. Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015

Yhdessä erilainen. Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015 Yhdessä erilainen Jyväskylän museoiden pedagoginen strategia ja toimintasuunnitelma 2009-2015 Pedastrategiaa koostavat museolehtorit Raija Manninen, Suomen Käsityön museo Tuula Vuolio-Vallenius, Keski-Suomen

Lisätiedot

Uusi palveluorganisaatio -projektin tilannekatsaus

Uusi palveluorganisaatio -projektin tilannekatsaus Antti Savolainen 7.12.2015 Uusi palveluorganisaatio -projektin tilannekatsaus Hallituksen 15.12. kokouksessa on käsittelyssä esitys Yliopiston tavoiteohjelmaksi. Siinä on yhtenä tavoitteena, että yliopiston

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille www.johtamisverkosto.fi 28.10.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa

Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa Kaisa Kurki, kansainvälisten asioiden päällikkö Tampereen yliopisto, strateginen kansainvälinen kehittäminen Sessio: Miten ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Alavus Kuortane Töysä Kuntaliitoksen esiselvitys. Valtuustojen yhteisseminaarissa arvoidut kuntaliitoksen tavoitealueet. PwC

Alavus Kuortane Töysä Kuntaliitoksen esiselvitys. Valtuustojen yhteisseminaarissa arvoidut kuntaliitoksen tavoitealueet. PwC Alavus Kuortane Töysä Kuntaliitoksen esiselvitys Valtuustojen yhteisseminaarissa arvoidut kuntaliitoksen tavoitealueet Strateginen tavoitealue Ulkoinen paine yhdistyä ja vahvistaa asemia Kuntien kilpailu

Lisätiedot

ARENEn strategia 2010 2014. 15.9.2009 - Helsinki ARENEn hallitus

ARENEn strategia 2010 2014. 15.9.2009 - Helsinki ARENEn hallitus ARENEn strategia 2010 2014 15.9.2009 - Helsinki ARENEn hallitus ARENEn visio, toiminta-ajatus ja strategia VISIO SUOMALAISESTA AMMATTIKORKEAKOULUTUKSESTA Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen ja

Lisätiedot

POLKU maahanmuuttajan polku kotoutumisen kautta työelämään

POLKU maahanmuuttajan polku kotoutumisen kautta työelämään POLKU maahanmuuttajan polku kotoutumisen kautta työelämään 1.1.2013 31.12.2014 (24 kk) Toteuttaja: Rahoitus: Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos Itä-Suomen ohjelmaosio, ESR TL 4, Kainuun ELY-keskus

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

Toimijaverkostot. Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto 26.10.

Toimijaverkostot. Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto 26.10. Toimijaverkostot aluehallinnon myllerryksessä Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto lli i t 26.10.2011 Mitä aluehallinnon a muutoksessa

Lisätiedot

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Täydellisesti integroitu järjestelmä Integraation hyödyt mahdollista saavuttaa, jos lähtökohtana asiakas, ei hallinnonala

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategia 2015-2018. Tiivistelmä

Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategia 2015-2018. Tiivistelmä Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategia 2015-2018 Tiivistelmä JOHDANTO Tämä dokumentti on Kirkkonummen tietohallintostrategian tiivistelmä ja koskee strategiakautta 2015-2018. Kirkkonummen kunnan tietohallintostrategian

Lisätiedot

Avoimen yliopisto-opetuksen uudelleen organisointi yliopistoissa - strategiana maakunnallinen yhteistyö

Avoimen yliopisto-opetuksen uudelleen organisointi yliopistoissa - strategiana maakunnallinen yhteistyö Avoimen yliopisto-opetuksen uudelleen organisointi yliopistoissa - strategiana maakunnallinen yhteistyö Ari Konu kehitysjohtaja Lapin korkeakoulukonserni Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät 29.-30.9.2010

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ETOK Osaaminen ja kulttuuri

Lisätiedot

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle HanselForum ICT-päivä 2013 26.9.2013 Avoin menetelmä on turvallinen valinta Tietohallintomalli, ICT Standard for Management on tietohallinnon johtamisen

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Työelämäpalvelut Harri Mikkonen 1. Tutkintokoulutus Ylempi (AMK) Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Avoin ammattikorkeakoulu 2. Täydennyskoulutus Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä. Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori

YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä. Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori YKSI YHTEINEN VALTIOKONTTORI pois organisaatiolähtöisestä viestinnästä Hanna Tamminen viestintäjohtaja, Valtiokonttori Valtiokonttori: Monen eri toimialan virasto Hallinnon ohjaus Rahoitus Vakuutus Sisäinen

Lisätiedot

Riskienhallintapolitiikka

Riskienhallintapolitiikka Riskienhallintapolitiikka 14.10.2011 Johtokunta 7.9.2011 Johtoryhmä Sisältö 1. Tarkoitus ja tavoitteet 2 2. Riskien luokittelu 2 3. Tehtävät ja vastuut 3 4. Raportointi 4 5. Koulutus 4 6. Riskienhallintapolitiikan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 27.2.2014 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaalihuollon kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Yritysten kehittämispalvelut Uudellamaalla. Uudenmaan ELY-keskus 2015

Yritysten kehittämispalvelut Uudellamaalla. Uudenmaan ELY-keskus 2015 Yritysten kehittämispalvelut Uudellamaalla Uudenmaan ELY-keskus 2015 1 Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja, joiden avulla tuetaan pk-yrityksiä niiden

Lisätiedot

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Taidetoimikunnan tehtävät Alueelliset taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimiä,

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA. Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146. Voimaantulo: 1.1.

KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA. Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146. Voimaantulo: 1.1. KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KERAVAN KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 9.2.2009 / Kv 146 Voimaantulo: 1.1.2010 Muutettu: 12.3.2012/ Kv 26 Voimaantulo: 1.4.2012 Muutettu: 11.6.2012

Lisätiedot

8.3.2012 Hämeenlinna Ulla-Maija Maunu. Vaski-kirjastojen uusi tietojärjestelmä

8.3.2012 Hämeenlinna Ulla-Maija Maunu. Vaski-kirjastojen uusi tietojärjestelmä 8.3.2012 Hämeenlinna Ulla-Maija Maunu Vaski-kirjastojen uusi tietojärjestelmä Nykyinen Vaski 9 kuntaa N. 55 % maakunnan asukkaista Vaski 2.5.2012-17 kuntaa 44 kirjastoa N. 2 milj. nidettä 73 % maakunnan

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2004 LAITOKSEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT 2004-2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2004 LAITOKSEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT 2004-2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päivämäärä 21.1.2004 1(5) Dnro METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODELLE 2004 LAITOKSEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT 2004-2008 Perustehtävä Metsäntutkimuslaitoksen tehtävänä

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali-

Lisätiedot

FC Kangasala ry: Strategiatyö 2014-2017

FC Kangasala ry: Strategiatyö 2014-2017 FC Kangasala ry: Strategiatyö 2014-2017 13.2.2014 Petri Puronaho Tampellan esplanadi 6 33100 Tampere, p. 010 8411 880, www.palloliitto.fi/tampere Tähän asti tapahtunutta 1.10.2013: Prosessin aloitus: Esittely

Lisätiedot

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia 1 Palveluseteli Kuntien sote-menot 2012 Kuntien sote-hankinnat yksityisiltä 2,38 mrd. eli 11,7 % 46 % kuntien menoista 20,6 miljardia Palveluseteli 0,08 mrd. eli noin 80 miljoonaa Julkisen sektorin oma

Lisätiedot

TURVIS verkosto. VALTAKUNNALLINEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN TURVALLISUUSVERKOSTO Perustettu 16.6.2015

TURVIS verkosto. VALTAKUNNALLINEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN TURVALLISUUSVERKOSTO Perustettu 16.6.2015 TURVIS verkosto VALTAKUNNALLINEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN TURVALLISUUSVERKOSTO Perustettu 16.6.2015 Tavattiin Opetusalan turvallisuusfoorumissa 2015 ja siitä se ajatus sitten lähti. Perustamiskokous

Lisätiedot

Kansilehti. Strategia 2025. Laatinut: Strategiaprosessi 3.4. 3.6.2014

Kansilehti. Strategia 2025. Laatinut: Strategiaprosessi 3.4. 3.6.2014 Kansilehti Strategia 2025 Laatinut: Strategiaprosessi 3.4. 3.6.2014 Päivämäärä: 3.6.2014 Versio: Hyväksytty, Hallitus 12.6.2014 ja Valtuusto 4.8.2014 Srategia 2025 Yllä olevan kaavion tekstit löytyvät

Lisätiedot

VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen

VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen VASU2017 KOONTI KYSELYSTÄ HUOLTAJILLE VASU2017 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetushallitus valmistelee parhaillaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, ja niiden mukaan laadittava

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

KANSAINVÄLISIÄ OSAAJIA LAUREASTA

KANSAINVÄLISIÄ OSAAJIA LAUREASTA KANSAINVÄLISIÄ OSAAJIA LAUREASTA Tiesitkö, että Laurea-ammattikorkeakoulusta on mahdollista saada kansainvälisiä opiskelijoita yritystoimintasi kehittämiseen? Laurea-ammattikorkeakoulun liiketalouden englanninkielisessä

Lisätiedot

Utajärven kunnan uusi hallintomalli. Kuntamarkkinat 12.9.2012

Utajärven kunnan uusi hallintomalli. Kuntamarkkinat 12.9.2012 Utajärven kunnan uusi hallintomalli Kuntamarkkinat 12.9.2012 Miksi uutta hallintomallia ryhdyttiin kehittämään? Valtuustopäätös 31.8.2010: Kunnassa käynnistetään hanke, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää

Lisätiedot

HANKETAPAAMINEN. Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179

HANKETAPAAMINEN. Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179 HANKETAPAAMINEN Suomussalmi 24.4.2012 KAIRA-hanke Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen/s10179 2 Näytön aika Virta-Kainuu Na-He ry Kotvanen Kuhmon työsilta Suomut ry Kaito Kaira Osallisuus

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen toimialan esikunnan 3.2.1 1 (7) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sivistystoimen johtaja 23.8.2012 Voimaan 1.9.2012 Sivistystoimen johtaja 17.12.2014 Voimaan

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Asiakirjahallinta Oulun kaupungissa

Asiakirjahallinta Oulun kaupungissa Asiakirjahallinta Oulun kaupungissa Kaupunginhallitus 6.5.2013 286, voimaantulo 29.5.2013 Sisällysluettelo: 1. Asiakirjahallinnan tehtävät ja vastuut... 3 2. Vastuu asiakirjallisesta tiedosta... 3 2.1

Lisätiedot

Rakennuspalikoita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitteluun ja johtamiseen

Rakennuspalikoita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitteluun ja johtamiseen Rakennuspalikoita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitteluun ja johtamiseen Hyvinvointi osana kunnan suunnittelua ja päätöksentekoa - Sähköinen hyvinvointikertomus ja vaikutusten ennakkoarviointi

Lisätiedot

KAUPUNGINKANSLIA 22.3.2016. Johtamisjärjestelmän uudistamisen työryhmien tehtäväluettelot

KAUPUNGINKANSLIA 22.3.2016. Johtamisjärjestelmän uudistamisen työryhmien tehtäväluettelot 1 (6) Johtamisjärjestelmän uudistamisen työryhmien tehtäväluettelot Työryhmien tehtäväluettelot valtuuston päätöksen ja perustelujen pohjalta sekä niistä johdetut yksityiskohtaiset valmistelutehtävät.

Lisätiedot

Kaija Blom suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto. 8.9.2014 Mikkeli. Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kaija Blom

Kaija Blom suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto. 8.9.2014 Mikkeli. Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kaija Blom Kuntakyselyn tuloksia Itä-Suomesta nuorisotakuun kannalta Miten kunnat ovat järjestäneet nuorten ohjausja palveluverkostoja ja miten ne tukevat nuorisotakuun onnistumista? Kaija Blom suunnittelija Itä-Suomen

Lisätiedot

Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen ja tavoitteellisem

Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen ja tavoitteellisem Strategiapohjainen osaamisen johtaminen 3.5.2016 Heidi Ahokallio-Leppälä Tutkimuksen lähtökohtana toimintaympäristön muutos o o o o o Ammattikorkeakoulut käyvät läpi rakenteellista muutosta -> strategisen

Lisätiedot

LUONNOS ELINVOIMAPOLIITTINEN KUMPPANUUSSOPIMUS. Kumppanuuden osapuolet

LUONNOS ELINVOIMAPOLIITTINEN KUMPPANUUSSOPIMUS. Kumppanuuden osapuolet ELINVOIMAPOLIITTINEN KUMPPANUUSSOPIMUS Kumppanuuden osapuolet Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia (y-tunnus 2109309-0) Urheilukatu 6 95400 Tornio Palvelunumero 040 713 9305 Sähköposti ammattiopisto@lappia.fi

Lisätiedot

Tällä sopimuksella vahvistetaan yhteistyön tavoitteiden ja periaatteiden mukaiset toimintatavat.

Tällä sopimuksella vahvistetaan yhteistyön tavoitteiden ja periaatteiden mukaiset toimintatavat. KUUMA-hallitus 23.11.2011, pöytäkirjan liite 1 -YHTEISTYÖSOPIMUS 1 Yhteistyön tavoitteet KUUMA-kunnat ovat sopineet vuonna 2003 strategisesta kumppanuudesta palvelujen uudistamiseksi ja alueen vetovoiman

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 2 Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Uudistettujen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Sote-järjestäminen-tuottaminen

Sote-järjestäminen-tuottaminen Sote-järjestäminen-tuottaminen Maakuntavaltuusto Maakuntahallitus Maakunnan sote-lautakunta Sote-järjestämisjohtaja Ostetut sote-palvelut (Tuotantojohtokunta) Maakunnan yhtiöt Sote-tuotantojohtaja Omat

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto. Osaamishaasteet

Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto. Osaamishaasteet Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto Dosentti Pirjo Vuokko ÅA, Arken 5.10.2007 Osaamishaasteet Asiantuntijaosaaminen & Organisaatio-osaaminen Asiantuntijaorganisaation suuri haaste on estää

Lisätiedot

VIRE Virtuaalinen yritystoiminta osana insinööriopintoja

VIRE Virtuaalinen yritystoiminta osana insinööriopintoja VIRE Virtuaalinen yritystoiminta osana insinööriopintoja INSINÖÖRIKOULUTUKSEN FOORUMI 2010 17.-18.3.2010 HÄMEENLINNA Kati Peltonen & Irmeli Parikka Lahden ammattikorkeakoulu/tekniikan ala/ Tekstiili- ja

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

VirtuaaliAMK:n ajankohtaiset kuulumiset virtuaaliamk.fi oncampus.fi virtualyh.fi yhs.fi

VirtuaaliAMK:n ajankohtaiset kuulumiset  virtuaaliamk.fi  oncampus.fi virtualyh.fi yhs.fi VirtuaaliAMK:n ajankohtaiset kuulumiset www.amk.fi virtuaaliamk.fi www.avoinamk.fi oncampus.fi virtualyh.fi yhs.fi Marja Rautajoki 1 Verkostoyhteistyö 2009 Ylen kanssa: Sosaalinen media oppimisen ja opetuksen

Lisätiedot

Ohjelmajohtamisen kehittäminen

Ohjelmajohtamisen kehittäminen Ohjelmajohtamisen kehittäminen Valtuuston strategiaseminaari, Hotelli Korpilampi Ohjelmajohtaja Päivi Hoverfält Mitä on ohjelmajohtaminen? Ohjelmajohtaminen on tapa organisoida ja johtaa merkittäviä muutoksia

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

Viestintäviraston turvallisuustoimiala. Tietoturva nyt! -seminaari 8.5.2013 Kirsi Karlamaa

Viestintäviraston turvallisuustoimiala. Tietoturva nyt! -seminaari 8.5.2013 Kirsi Karlamaa Viestintäviraston turvallisuustoimiala Tietoturva nyt! -seminaari 8.5.2013 Kirsi Karlamaa 1 Viestintäviraston organisaatio 1.1.2013 Pääjohtaja Asta Sihvonen-Punkka Tv-maksut Viestintä Hanna Tamminen Hallinto

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTO. Sibelius- Akatemian ohjesääntö. Sibelius- Akatemian ohjesääntö

TAIDEYLIOPISTO. Sibelius- Akatemian ohjesääntö. Sibelius- Akatemian ohjesääntö TAIDEYLIOPISTO Sibelius- Akatemian ohjesääntö Käsittely 1. TaiY- johtosääntötoimikunta 10.8.2012 2. Sibelius- Akatemian johtoryhmä 15.1.2013 3. SibAn osastoneuvostot 2013 4. Akateeminen neuvosto 5.2.2013

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

TAMPERE3 RAJAT YLITTÄVÄ TUTKIMUS

TAMPERE3 RAJAT YLITTÄVÄ TUTKIMUS TAMPERE3 Tavoitteena on tieteenalojen rajapinnoista ammentava monialainen, innostava ja globaalisti vetovoimainen tutkimus- ja oppimisympäristö, jolla on vahvaa kansallista ja kansainvälistä painoarvoa

Lisätiedot

Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta

Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta Uudet tiedonkeruut [tietovarannosta] Arkkitehtuuriperiaatteista VIRTA-opintotietopalvelu Nykyisellä mallilla: yliopistojen tuottamat opettajatiedot Laajentamalla

Lisätiedot

Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä. Pieksämäen kylät ry 12.5.2015

Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä. Pieksämäen kylät ry 12.5.2015 Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä Pieksämäen kylät ry 12.5.2015 Palveluja ajetaan alas sattumanvaraisesti Oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee Jopa hallintokuntien välillä on tiedonkulun

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTAKESKUKSEN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTAKESKUKSEN TOIMINTAOHJE Rakennusvalvontakeskuksen toimintaohje 4.2.5 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN RAKENNUSVALVONTAKESKUKSEN TOIMINTAOHJE Teknisen toimen johtaja 6.4.2009 Voimaan 6.4.2009 1 Toiminta-ajatus Rakennusvalvontakeskuksen

Lisätiedot

LIIKUNNAN JA VAPAA-AJAN KOULUTUSOHJELMA

LIIKUNNAN JA VAPAA-AJAN KOULUTUSOHJELMA LIIKUNNAN JA VAPAA-AJAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusjohtaja Koulutusohjelmavastaava Opintosihteerit Eija Heikkinen Katri Takala Anna-Maija Rahikkala Marja Haapavaara Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmasta

Lisätiedot

Saavutettavuus kansainvälisessä vaihdossa Esteettömien opintopolkujen puolesta seminaari 11.4.2012

Saavutettavuus kansainvälisessä vaihdossa Esteettömien opintopolkujen puolesta seminaari 11.4.2012 Saavutettavuus kansainvälisessä vaihdossa Esteettömien opintopolkujen puolesta seminaari 11.4.2012 Paula Pietilä, vammaisasiamies, Turun yliopisto Sini Piippo, ohjelmakoordinaattori, CIMO CIMO & korkeakoulujen

Lisätiedot

Terttu Virtanen Seminaari 8.11.2013 Opetushallitus

Terttu Virtanen Seminaari 8.11.2013 Opetushallitus Terttu Virtanen Seminaari 8.11.2013 Opetushallitus Selvityksen taustaa Kohderyhmänä ammatillisen aikuiskoulutuksen järjestäjät ja oppisopimustoimistot. Taustalla tarve kartoittaa Tutkintotavoitteisen ammatillisen

Lisätiedot