Ampumis- ja räjähdysonnettomuuspotilasta ei kannata elvyttää??? Mitä kannattaa tehdä?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ampumis- ja räjähdysonnettomuuspotilasta ei kannata elvyttää??? Mitä kannattaa tehdä?"

Transkriptio

1 Ampumis- ja räjähdysonnettomuuspotilasta ei kannata elvyttää??? Mitä kannattaa tehdä? Ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu Akuuttilääketieteen- ja sisätautien erikoislääkäri

2 Termit TECC = Tactical Emergency Casualty Care TCCC = Tactical Combat Casualty Care TECC perustuu TCCC:hen Ensihoito ampumis/räjähdysonnettomuudessa, jossa on ulkoinen uhka (mass casualty or active shooter event).

3 TEMS = TAKTINEN ENSIHOITO KSSHP:llä sopimus Sisä-Suomen poliisilaitoksen kanssa. KSSHP kuuluu Itä-Suomen TEMS-alueeseen. Yhteistyötä tehdään aktiivisesti Tampereen suuntaan. Jyväskylässä poliisin VATI-ryhmä, jonka kanssa harjoitellaan. TEMS-tehtäviä n. 15/vuosi. Ryhmä kasassa 45 min 2 h. Ei korvaa normaalia ensihoidon valmiutta.

4 Muu yhteistyö poliisin kanssa - asetuksen mukainen varautuminen Perustetaan ylimääräinen ensihoitoyksikkö tai nostetaan valmiutta ennakkoon suunnitellusti. Esim. mielenosoitukset tai isot yleisötapahtumat, joissa arvio korkeammasta riskistä.

5 TCCC on näyttöön perustuvaa hoitoa Irakin ja Afganistanin sodassa on pystytty kehittämään korkeatasoisin sotavammapotilaan standardoitu hoitojärjestelmä koskaan. Toisessa maailmansodassa haavoittuneiden kuolleisuus oli n. 20 %, Vietnamin sodassa n. 16 % ja Afganistanissa n. 10 %.

6 Tyyppi sota/ampumis/räjähdysvammat Läpäiseviä vammoja on sotavammoista % ja kaikista siviilivammoista %. Sotavammoissa verituotteita n. 30 % vs 10 % siviilivammoissa. Räjähdysvamma: monivammoja, useat ihon läpäisevät sirpalevammat, palovammat, painevammat, raajojen irtoamiset ja silmävammat.

7 Kuolinsyyt N. 90 % kuolemista tapahtuu ennen kirurgiseen hoitoon pääsyä. Sodissa on arvioitu, että tappavista vammoista % olisi estettävissä hyvällä akuuttihoidolla. Vuoto 91 %:ssa Hengitystietukos 8 % Paineilmarinta 1 % Näihin kolmeen tappavaan syyhyn on keskitytty TCCC:ssä Pään ja kaulan alueen vammat muodostavat yli puolet taistelukentän kuolemaan johtavista vammoista.

8 TCCC:n / TECC:n lähtökohdat I Saada haavoittunut potilas hengissä sairalaan, jossa kirurginen hoito on mahdollista. Kolme osa-aluetta: 1. Ensiapu riskialueella 2. Ensihoito kokoamispaikalla 3. Hoito kuljetuksen aikana

9 TCCC:n / TECC:n lähtökohdat II Olennaista on hoitotoimenpiteiden nopeus, yksinkertaisuus ja tehokkuus. Kaikki ensihoitajat ja EVY-henkilöstö osaavat perustekniikat. Koulutettu joukko pystyy toimimaan taktisesti oikein. cabcd: c=control bleeding

10 cabcde c = control bleeding, vuodon hallinta A = Airway, hengitystiet B = Breathing, hengitys Kiristysside ja/tai paineside, hemostaattivalmiste. Ilmateiden avaus, nenänieluputki, kurkunpäämaski, intubaatio (lääkäri), koniotomia. Avoimen rintakehävamman peitto siteellä. Epäillyn paineilmarinnan hoito thorakotomia neulalla ja tarvittaessa pleuradreenillä (lääkäri). C = Circulation, verenkierto D = Disabilty, tajunnan taso E = Exposure, potilaan paljastaminen Arvioidaan verenkierron riittävyys. Vältetään nestehoitoa, jos verenkierto arvioidaan riittäväksi. Traneksaamihapon anto. Selvitetään tajunnan taso. Tutkitaan potilas perusteellisesti. Pyritään estämään hypotermiaa ja tarvittaessa tuetaan ranka.

11 Sweeppaus Käsi kulkee vaatteen alla: jos käsi kastuu tai tulee veriseksi, on potilaalla vuoto. Poista luotiliivit yms. Suojat. Jos löytyy aseita, ota pois.

12 Kiristysside Kiristyssiteet vähentävät kuolleisuutta. Kiristyssiteistä johtuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia.

13 Kiristysside Aluksi vaatteiden päälle proksimaalisesti. Tarvittaessa toinen, jos vuotaa. Jos edelleen vuotaa, pakkaa haavaa. Sitten kun aikaa, tarvittaessa vaihda kiristysside 4-6 cm haavan proksimaalipuolelle Tai laita paineside ja avaa varovaisesti kiristysside. Jos alkaa vuotamaan, uudestaan kiristä kiristysside.

14 Raajojen läpäisevät haavat Jos vuotaa, niin Celox, haavan pakkaus, painaminen.

15 1 g i.v. Traneksaaihappo

16 Hätätrakeostomia/koniotomia

17 ARS-neula / neulathorakosenteesi w Neula menee yleensä tukkoon muutamassa minuutissa. Laita toinen.

18 Nestehoito: rad + ja tajunta normaali. ei tarvitse nestehoitoa. Vihreä kanyyli riittää. Korkkaa ei tarvitse laittaa nestettä tippumaan välttämättä. Tarvittaessa kontrolloitu nestehoito. Syst RR 80 riittää.

19 Hypotermian esto Kaikessa traumatologiassa hypotermian esto on ennusteen kannalta tärkeimpiä asioita, koska hypotermia vaikuttaa hyytymisjärjestelmään ja lisää traumapotilaan kuolleisuutta. Potilaan siirto Lämpimään, jos ollaan Kylmässä.

20 Kuten muutenkin. Kivun hoito

21 Rangan tukeminen Traumatyyppi: räjähdys, sortuma, tippuminen. Läpäisevä kaulavamma ei tarvetta. NEXUS-kriteerit

22 Pään vamma 30 astetta yläruumista ylöspäin. Riittävä hengitys.

23 Loan and go, jos vaan mahdollista 60 minuutissa (golden hour).

24 Verituotteet Punasoluja ja jääplasmaa suhteessa 1:1. Meillä vain punasoluja voidaan kuljettaa vastaan.

25 Hätäveren toimittaminen ensihoitotehtävälle: Milloin? Ensihoitoyksikön pyynnöstä jos: 1. potilaalla on lävistävä vamma tai muusta syystä johtuva runsas ulkoinen vuoto ja 2. potilaan peruselintoiminnot ovat häiriintyneet 3. ensihoitolääkäri on arvioinut potilaan hyötyvän hätäveren antamisesta kohteessa Kaikkien kolmen ehdon on täytyttävä

26 Hätäveren toimittaminen ensihoitotehtävälle Kenttäjohtaja ottaa yhteyttä verikeskuksen hoitajaanja pyytää valmistelemaan 2 yksikköä O- punasoluja. Kenttäjohtaja noutaa pakatut verituotteet verikeskuksesta. Kenttäjohtaja ottaa mukaan verenlämmittimen ja verensiirtoletkut.

27 Taktiikka yleisesti Pyritään pitämään omasta turvallisuudesta huoli, mutta samalla pyritään auttamaan potilaita. Taktiikka valitaan tilanteen mukaisesti. Riskialue voi muuttua, jos hyökkääjä/hyökkääjät liikkuvat.

28 1. Taktiikka: riskialueella/suora uhka Saa mennä vain poliisin luvalla. Liiku suojassa / pyri saamaan potilas suojan kautta evakuoitua. Mieti tarvitseeko triagea tehdä? Vain välttämättömät hoitotoimenpiteet: cabcd, verenvuodon tyrehdytys.

29 2. Taktiikka: Ensihoito kokoamispaikalla cabcde / epäsuora uhka Mieti tarvitseeko pysähtyä - load and go voi olla paras taktiikka. Potilaat kyytiin ja vain välttämättömät hoitotoimenpiteet. Jos runsaasti potilaita triage ja kuljetusjärjestys triagen mukaisesti. Hypotermian esto.

30 3. Taktiikka: Hoito kuljetuksen aikana cabcde Lyhyet kuljetusmatkat todennäköisesti. Jos paljon potilaita, load and go, nopea potilaan luovutus ja takaisin. Perusmittaukset riittää ja niitäkään ei tarvita, jos ei ole aikaa.

31 Rajakatu, ammattikorkeakoulu. Räjähdys. Poliisi ja pelastus matkalla tilannepaikalle.

32 Normaalikoulu. Koulupäivä klo Asemies liikkuu koulun sisätiloissa. Yhtä ainakin ammuttu rintakehälle. Poliisi kohteessa. Ampuja ruokalassa piiritettynä.

33 Uutta käypä hoito suosituksessa Elottoman vammapotilaan elvytys pääsääntöisesti aloitetaan ja sitä jatketaan, kunnes hoidettavissa olevat elottomuuden aiheuttajat on suljettu pois tai hoidettu. Jos potilas on tavoitettu lyhyellä viiveellä tai sydän on pysähtynyt ensihoitohenkilöstön paikalla ollessa ja vammojen luonne tai laajuus eivät sulje pois selviytymismahdollisuutta.

34

35 Hoidettavissa olevia sydänpysähdyksen syitä Hypovolemia Hypoksia Jänniteilmarinta Sydänpussin tamponaatio

36 Selviytyminen teoriassa 3,3 % tylppä vamma 3,7 % terävä vamma Neurologisesti toipuu 1,6 %

37 Torakotoimia? Terävä rintakehävamma, torakotomia, jos sydänhieronta toteutuu minuutin kuluessa elottomuuden havaitsemisesta Lontoossa ensihoidossa 15 % potilaista selviää terävän vamman aiheuttamasta sydänpysähdyksestä torakotomian jälkeen. Tylppä vamma ennuste 0 2 %.

38 Milloin traumapotilaan elvytystä ei tule aloittaa? (käypä hoito) Elvyttäjän tai elvyttäjien turvallisuutta ei voida taata. Elvytystä ei tule toteuttaa toivottomassa tilanteessa, ja lääketieteellisesti perustelematonta hoitoa tulee välttää.

39 Traumapotilaan elvytyksen lopettaminen? (Käypä hoito) ASY- ja PEA-potilaan elvyttämisen lopettamista tulee harkita, jos edes hetkellistä kammiovärinää tai spontaaniverenkierron palautumista ei ilmaannu terveydenhuoltohenkilökunnan suorittaman 20 minuutin elvytyksen aikana, ellei kyseessä ole hypotermia eikä kyseessä ole hoidettavissa oleva tilanne.

40 Jos lyhyt kohtaaminen aloita traumapotilaan elvytys

41 Kysymyksiä?

TCCC LEAVE NO MAN BEHIND

TCCC LEAVE NO MAN BEHIND TCCC LEAVE NO MAN BEHIND Tactical Combat Casualty Care SOCOM (Special Operations Command) Yhdysvalloissa perusti komitean arvioimaan lääkintäkoulutusta uudelleen Arviointityön tuloksena siirryttiin TCCC

Lisätiedot

Traumapotilaan hoitoketju - ensihoidon toiminta. Sami Rive ensihoitoesimies

Traumapotilaan hoitoketju - ensihoidon toiminta. Sami Rive ensihoitoesimies Traumapotilaan hoitoketju - ensihoidon toiminta Sami Rive ensihoitoesimies Sisältö Vammautuminen käsitteenä Ensikierto onnettomuuskohteessa Traumapotilaanhoito Vammamekanismi Vammamekanismilla tarkoitetaan

Lisätiedot

Traumapotilaan hoidon perusteet. Ville Voipio

Traumapotilaan hoidon perusteet. Ville Voipio Traumapotilaan hoidon perusteet Ville Voipio Hoitoonohjaus Yleisin jälkiselvittelyn aihe Lääkäri jota konsultoidaan Ohjeet huonot Lääkärin kokemus Vaikea saada aukottomaksi Onko ylipäätään konsultoitu

Lisätiedot

Elvytys: Erityisryhmät

Elvytys: Erityisryhmät 2010 -> 2015 Elvytys: Erityisryhmät Markus Lyyra Vt ylilääkäri Päivystys, tehohoito ja ensihoito HUS Porvoon sha Akuuttihoitopäivät lemmenlaivalla 2016 Otsikoita Erityissyitä: Hypoksia, Hypo/hyperkalemia,

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun saatavuus PSSHP Q2. Jouni Kurola Ylilääkäri Ensihoitopalvelut KYS

Ensihoitopalvelun saatavuus PSSHP Q2. Jouni Kurola Ylilääkäri Ensihoitopalvelut KYS Ensihoitopalvelun saatavuus PSSHP Q2 Jouni Kurola Ylilääkäri Ensihoitopalvelut KYS Miten ensihoitopalvelu aktivoidaan? 112 HUOM: Hoitolaitosten kiireettömät (= ennalta suunnitellut) ja ambulanssilla tapahtuvat

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

Henkeä uhkaavan verenvuodon tyrehdyttäminen UPDATE

Henkeä uhkaavan verenvuodon tyrehdyttäminen UPDATE Henkeä uhkaavan verenvuodon tyrehdyttäminen UPDATE Akuuttihoitopäivät 2014 Konsta Purola, ensihoidon kenttäjohtaja HUS Hyvinkään sairaala - Ensihoitoyksikkö 2014 Sisältö Verenvuodon fysiologiaa Mitä mahdollisuuksia?

Lisätiedot

Ensihoidon järjestelyt haastavassa liikenneonnettomuudessa. Ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Kujala Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Ensihoidon järjestelyt haastavassa liikenneonnettomuudessa. Ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Kujala Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Ensihoidon järjestelyt haastavassa liikenneonnettomuudessa Ensihoidon kenttäjohtaja Jouni Kujala Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Perustietoa Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen

Lisätiedot

Rintakehän vammat. Martin Maaroos, sydän ja rintaelinkirurgi KYS

Rintakehän vammat. Martin Maaroos, sydän ja rintaelinkirurgi KYS Rintakehän vammat Martin Maaroos, sydän ja rintaelinkirurgi KYS Anatomia Thoraxvammat Kuolinsyy 20-25%:ssa trauman aiheuttamista kuolemista Hiluksen, suurten suonien tai sydämen vamma: 50% kuolee heti

Lisätiedot

Johdanto. Ensiapuopas on toteutettu Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyönä syksyllä 2015.

Johdanto. Ensiapuopas on toteutettu Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyönä syksyllä 2015. Ensiapuopas Johdanto Tämä ensiapuopas on tarkoitettu Kiekkoreippaan joukkueiden huoltajille tueksi oikeanlaisen ensiavun antamiseksi. Oikein annettu ensiapu edistää vammakohdan paranemista sekä estää tilanteen

Lisätiedot

Kodin kokonaisturvallisuus

Kodin kokonaisturvallisuus Kodin kokonaisturvallisuus tapaturmien ehkäisy murtosuojaus ja rikosten ehkäisy varautuminen sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin ongelmajätehuolto paloturvallisuus (ot 6) ensiapuvalmius (ot 7)

Lisätiedot

LAPSEN ELVYTYS. Ole Andersen 02/2017

LAPSEN ELVYTYS. Ole Andersen 02/2017 LAPSEN ELVYTYS Ole Andersen 02/2017 ONKO LAPSI AINA ERILAINEN KUIN AIKUINEN? vastasyntynyt on alle 1 vuoden ikäinen on alle 3 vuoden ikäinen on alle 5 vuoden ikäinen osittain LAPSI EI OLE PIENI AIKUINEN

Lisätiedot

Ravistellun vauvan oireyhtymä sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa

Ravistellun vauvan oireyhtymä sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa Ravistellun vauvan oireyhtymä sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa Jonna Korhonen Jenni Lindman TAMK 08eh Ravistellun vauvan oireyhtymä Englanninkielisestä termistä Shaking baby syndrome (SBS) Vauvoihin

Lisätiedot

HYYTYMISVALMISTEIDEN HALLITTU KÄYTTÖ. Riitta Heino Erikoislääkäri TYKS, TOTEK

HYYTYMISVALMISTEIDEN HALLITTU KÄYTTÖ. Riitta Heino Erikoislääkäri TYKS, TOTEK HYYTYMISVALMISTEIDEN HALLITTU KÄYTTÖ Riitta Heino Erikoislääkäri TYKS, TOTEK ISCB 2009: KORVAUSPROTOKOLLAT 2010: FIBRINOGEENI 2011: HYYTYMISEN MONITOROINTI KORVAUKSEN HISTORIAA 70-luvulla: 2 litraa kirkkaita,

Lisätiedot

Intubaatio ensihoidossa hengenvaarallinen toimenpide?

Intubaatio ensihoidossa hengenvaarallinen toimenpide? Intubaatio ensihoidossa hengenvaarallinen toimenpide? Timo Jama Anestesiologian ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Ensihoitolääketieteen, päivystyslääketieteen sekä sukellus- ja ylipainelääketieteen

Lisätiedot

Hätäensiapu. Ensiarvio Ensikierron potilasluokittelu. Hätäensiapu. Ea-ryhmä / Juhani Ahtiluoto Lahden alueen osasto

Hätäensiapu. Ensiarvio Ensikierron potilasluokittelu. Hätäensiapu. Ea-ryhmä / Juhani Ahtiluoto Lahden alueen osasto Hätäensiapu Ensiarvio Ensikierron potilasluokittelu Hätäensiapu 1 Hätäensiapu = henkeä pelastavaa ensiapua ilman välineitä, omat kädet Hengitysteiden avaaminen, massiivisen verenvuodon tyrehdyttäminen,

Lisätiedot

ENSIAUTTAJIEN TOIMENPITEET RALLIONNETTOMUUDESSA. Ari Kivari / Pelastusopisto 2011

ENSIAUTTAJIEN TOIMENPITEET RALLIONNETTOMUUDESSA. Ari Kivari / Pelastusopisto 2011 ENSIAUTTAJIEN TOIMENPITEET RALLIONNETTOMUUDESSA Ari Kivari / Pelastusopisto 2011 KAIKKI LÄHTEE HÄTÄKESKUKSESTA Hätäilmoitukset Oma organisaatio Onko paikalla ensihoitovalmius? Soitto 112 / koska? Porrastettu

Lisätiedot

Toimintaohje onnettomuustilanteissa

Toimintaohje onnettomuustilanteissa Toimintaohje onnettomuustilanteissa asia Tavoitteena on että jokainen työntekijä tietää, tuntee ja osaa: Varauloskäytävät Missä paloilmoitinlaite on ja kuinka sitä käytetään Osaa tehdä hätäilmoituksen

Lisätiedot

TOIMINTAJÄRJESTYS AKUUTTITILANTEISSA Jukka Kettunen Lehtori, ensihoidon koulutusohjelma

TOIMINTAJÄRJESTYS AKUUTTITILANTEISSA Jukka Kettunen Lehtori, ensihoidon koulutusohjelma TOIMINTAJÄRJESTYS AKUUTTITILANTEISSA Jukka Kettunen Lehtori, ensihoidon koulutusohjelma Akuuttilääketieteen viikko 8/11/12 Helsinki Metropolia University of Applied Sciences 1 Mikä ABC? Peter Safar (1957):

Lisätiedot

YLLÄTTÄVÄ HÄTÄTILANNE OSASTOLLA

YLLÄTTÄVÄ HÄTÄTILANNE OSASTOLLA YLLÄTTÄVÄ HÄTÄTILANNE OSASTOLLA - Vai voitaisiinko sitä ennakoida? Petra Kupari, apulaisosastonhoitaja/ensihoitaja YAMK, Malmi PPKL Helsinki 26.10.2016 PERUSELINTOIMINTOJEN HÄIRIÖ MITEN TUNNISTAA VAARAN

Lisätiedot

Väkivalta / uhkatilanne

Väkivalta / uhkatilanne Pelastusalan uhkatilannekoulutus - kehittämistarpeet Juha Höök Paloesimies, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL työturvallisuusseminaari 15.4.2015, Espoo Väkivalta / uhkatilanne Väkivalta on helppo tunnistaa,

Lisätiedot

TAKAKANNESSA AIKUISEN ELVYTYSKAAVIO

TAKAKANNESSA AIKUISEN ELVYTYSKAAVIO ENSIAPUOPAS SISÄLLYSLUETTELO 4...ELOTTOMUUDEN SELVITTÄMINEN 6...HENGITYKSEN TARKASTAMINEN 8...AIKUISEN ELVYTYS 10...LAPSEN ELVYTYS 12...TAJUTTOMAN ENSIAPU JA KYLKIASENTO 14...VIERASESINE HENGITYSTEISSÄ

Lisätiedot

Vammapotilaan ensihoito. Ångerman, Susanne.

Vammapotilaan ensihoito. Ångerman, Susanne. https://helda.helsinki.fi Vammapotilaan ensihoito Ångerman, Susanne 2017 Ångerman, S 2017, ' Vammapotilaan ensihoito ' Finnanest., Vuosikerta. 50, Nro 2, Sivut 115-121. http://hdl.handle.net/10138/214822

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS 112 0112

HÄTÄILMOITUS 112 0112 TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEET 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN SUOJAUTUMINEN

Lisätiedot

Johdanto Peruselvytys, PPE-D -ryhmäopetukseen

Johdanto Peruselvytys, PPE-D -ryhmäopetukseen Johdanto Peruselvytys, PPE-D -ryhmäopetukseen Vesa Kontinen, oyl, dosentti, HYKS, ATEK, Jorvin sairaala, leikkausyksikkö PPE = painelu-puhalluselvytys PPE-D = painelu-puhalluselvytys ja defibrillaatio

Lisätiedot

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ 4. KÄSISAMMUTTIMEN KÄYTTÖ 5. PIKAPALOPOSTIN KÄYTTÖ 6. ILMASTOINNIN PYSÄYTTÄMINEN 7. PALOVAMMAN HOITO 8. TAJUTTOMAN POTILAAN ENSIAPU

Lisätiedot

LAPSEN ELVYTYS Anestesiakurssi Helsinki OLLI VÄNTTINEN EL, lastenanestesiologi TYKS, TOTEK

LAPSEN ELVYTYS Anestesiakurssi Helsinki OLLI VÄNTTINEN EL, lastenanestesiologi TYKS, TOTEK LAPSEN ELVYTYS Anestesiakurssi Helsinki 28.-29.3.2019 OLLI VÄNTTINEN EL, lastenanestesiologi TYKS, TOTEK MITÄ? Lapsen äkillisen sydänpysähdyksen epidemiologiaa Lapsen ABC Lapsen fysiologiaa Perus- ja hoitoelvytys

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö TOIMINTAOHJEET 1. Hätäilmoitus 2. Tulipalo 3. Poistumisturvallisuus 4. Sammutuspeitteen käyttö 5. Käsisammuttimen käyttö 6. Pikapalopostin käyttö 7. Ilmanvaihdon pysäyttäminen 8. Palovamman hoito 9. Tajuttoman

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

Tuhotyö ja tilanteen hallinta

Tuhotyö ja tilanteen hallinta Tuhotyö ja tilanteen hallinta Ylikonstaapeli Anssi Puhakka TEPO/CBRNE koordinaattori Helsingin poliisilaitos, Erityistoimintojen toimintayksikkö 1 Esityksen kulku Tuhotyön / räjähdeiskun uhka ja motiivit

Lisätiedot

Toiminnan kehitys ja järjestelyt

Toiminnan kehitys ja järjestelyt Sisällys Toiminnan kehitys ja järjestelyt 1. Anestesian, tehohoidon, ensihoidon ja kivunhoidon järjestely 11 2. Anestesiologian ja tehohoidon osasto sairaalassa 23 3. Suomalaiset ja eurooppalaiset anestesiatoimintaa

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

ENNAKKOILMOITUS -miten varautuu päivystys? Anna-Maria Savolainen Aoh,Akuutti24

ENNAKKOILMOITUS -miten varautuu päivystys? Anna-Maria Savolainen Aoh,Akuutti24 ENNAKKOILMOITUS -miten varautuu päivystys? 18.11.2016 Anna-Maria Savolainen Aoh,Akuutti24 On Päijät-Hämeen keskussairaalan yhteydessä toimiva ensihoito- ja päivystyskeskus Päijät-Hämeen keskussairaala

Lisätiedot

Peruselintoimintojen häiriöiden varhainen tunnistaminen ABCDE -menetelmän ja MEWS kriteerien avulla

Peruselintoimintojen häiriöiden varhainen tunnistaminen ABCDE -menetelmän ja MEWS kriteerien avulla Peruselintoimintojen häiriöiden varhainen tunnistaminen ABCDE -menetelmän ja MEWS kriteerien avulla Suomen Poliklinikkasairaanhoitajat ry opintopäivät 16.2.2017 Apulaisosastonhoitaja Heidi Rantala Haartmanin

Lisätiedot

Taskuopas. akuutteihin tilanteisiin kotihoidossa. Kotihoito

Taskuopas. akuutteihin tilanteisiin kotihoidossa. Kotihoito Taskuopas akuutteihin tilanteisiin kotihoidossa Kotihoito Sisällys ABCDE 2 Elvytys 12 Tajuttomuus 14 Rintakipu 16 Aivoinfarkti 18 Aivoverenvuoto 20 Anafylaksia 21 Taskuopas akuutteihin tilanteisiin kotihoidossa

Lisätiedot

7:30 Aamuvuoro alkaa yhteisellä palaverilla yövuoron kanssa. Tällöin käydään läpi yön keikat ja jaetaan muuta tärkeää tietoa. 8:30 Tarkistetaan ja huolletaan autot. Täydennetään hoitotarvikkeet, kuten

Lisätiedot

PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄT ENSIHOIDOSSA

PÄIHTEIDEN KÄYTTÄJÄT ENSIHOIDOSSA PÄIHTEIDEN KÄYTTK YTTÄJÄT ENSIHOIDOSSA YLEISTÄ Vakavia myrkytyksiä n. 2000/vuosi Puolet johtaa kuolemaan Tehohoitoon 800 Suurin osa kuolee ennen ensihoitoon pääp ääsyä Hoitoon pääp äässeiden kuolleisuus

Lisätiedot

Elvytys leikkaussalialueella

Elvytys leikkaussalialueella Elvytys leikkaussalialueella SAY, Rosendahl 17.3.2017 Piritta Setälä Anestesiologian ja tehohoidon EL Ensihoitolääketieteen erityispätevyys TAYS Ensihoitokeskus, Lääkärihelikopteri FinnHEMS30 Insidenssi,

Lisätiedot

Taisteluensiavusta TECC-toimenpiteiksi - koulutuspaketti ensihoitajille

Taisteluensiavusta TECC-toimenpiteiksi - koulutuspaketti ensihoitajille Saimaan ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Lappeenranta Ensihoitajakoulutus Juho Ruotsalainen ja Jari Soininen Taisteluensiavusta TECC-toimenpiteiksi - koulutuspaketti ensihoitajille Opinnäytetyö

Lisätiedot

IV-kanyylien käsittely

IV-kanyylien käsittely IV-kanyylien käsittely Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 Hygieniahoitaja Tuula Keränen infektioiden torjuntayksikkö, OYS Puh 0405094097 Sisältö

Lisätiedot

PERUSELVYTYS KUNNIAAN! Juhana Hallikainen Ensihoidon vastuulääkäri HYKS Akuutti/Ensihoito, Peijaksen alue Akuuttihoitopäivät 23.5.

PERUSELVYTYS KUNNIAAN! Juhana Hallikainen Ensihoidon vastuulääkäri HYKS Akuutti/Ensihoito, Peijaksen alue Akuuttihoitopäivät 23.5. PERUSELVYTYS KUNNIAAN! Juhana Hallikainen Ensihoidon vastuulääkäri HYKS Akuutti/Ensihoito, Peijaksen alue Akuuttihoitopäivät 23.5.2016 LUENTO POHJAUTUU ERC:N, SEKÄ KÄYPÄ HOITO OHJEISIIN LUENNON ALGORITMIDIOJEN

Lisätiedot

Korva-, nenä- ja kurkkutautien osaamistavoitteet lääketieteen perusopetuksessa:

Korva-, nenä- ja kurkkutautien osaamistavoitteet lääketieteen perusopetuksessa: Korva-, nenä- ja kurkkutautien osaamistavoitteet lääketieteen perusopetuksessa: Ryhmittely 1) Ymmärrettävä, hallittava ja osattava käyttää tai soveltaa 2) Tiedettävä, tunnistettava 3) Erityisosaamista

Lisätiedot

LOVe - kliinisten näyttöjen vastaanottajien koulutus kevät- 2015. Merja Nummelin Suunnittelija (ma) VSSHP, Kehittämispalvelut -yksikkö

LOVe - kliinisten näyttöjen vastaanottajien koulutus kevät- 2015. Merja Nummelin Suunnittelija (ma) VSSHP, Kehittämispalvelut -yksikkö LOVe - kliinisten näyttöjen vastaanottajien koulutus kevät- 2015 Merja Nummelin Suunnittelija (ma) VSSHP, Kehittämispalvelut -yksikkö Miksi LOVe -koulutus? Terveydenhuollon ammatissa toimivalla työntekijällä

Lisätiedot

Malli ensihoitotyöparin roolijaon mukaisesta työskentelystä (AMK-malli) JPA 2011

Malli ensihoitotyöparin roolijaon mukaisesta työskentelystä (AMK-malli) JPA 2011 Pulssin tunnustelu ei ole luotettavaa (ammattilaisillakaan) Mahdollisimman keskeytymätön painelu on edullista (elvytyksen aikana sallitaan hands off ajaksi MAX 5 sekuntia) Pelkkä painelu saattaa riittää?

Lisätiedot

NH 90 MEDEVAC. Utin Jääkärirykmentti Mikko Herd mikko.herd@mil.fi. Erikoisjääkäripataljoonan Esikunta 20.5.2015

NH 90 MEDEVAC. Utin Jääkärirykmentti Mikko Herd mikko.herd@mil.fi. Erikoisjääkäripataljoonan Esikunta 20.5.2015 NH 90 MEDEVAC Utin Jääkärirykmentti Mikko Herd mikko.herd@mil.fi SISÄLTÖ: MEDEVAC LÄÄKINNÄLLISEN EVAKUOINNIN TASOT SOTILASYMPÄRISTÖSSÄ NH 90 MEDEVAC-KONSEPTI NBG-15 TAISTELUOSASTO TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ

Lisätiedot

Otsikko. MET Seinäjoen keskussairaalassa. elvytysasiantuntija-sh Kaisu Ikola

Otsikko. MET Seinäjoen keskussairaalassa. elvytysasiantuntija-sh Kaisu Ikola Otsikko MET Seinäjoen keskussairaalassa elvytysasiantuntija-sh Kaisu Ikola MIKÄ ON MET? Medical Emergency Team Teholta lähtevä ryhmä (a-lääkäri ja tehohoitaja + välineet) Euroopan elvytysneuvosto suosittelee,

Lisätiedot

LÄHELLÄ IHMISTÄ, NOPEASTI JA TEHOKKAASTI

LÄHELLÄ IHMISTÄ, NOPEASTI JA TEHOKKAASTI POHJOIS-KARJALAN PELASTUSLAITOS LÄHELLÄ IHMISTÄ, NOPEASTI JA TEHOKKAASTI Pohjois-Karjalan pelastuslaitospetteri Hakkarainen Lääkintämestari 1 POHJOIS-KARJALAN PELASTUSLAITOS SAIRAANKULJETUKSEN TUOTTAJANA

Lisätiedot

8.4.2016 Sanna Kallankari Osastonhoitaja

8.4.2016 Sanna Kallankari Osastonhoitaja 8.4.2016 Sanna Kallankari Osastonhoitaja Päivystyksen triage Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi Hoidon porrastus Oikea potilas oikeassa paikassa TK, ESH Tunnistetaan päivystyshoitoa vaativat potilaat

Lisätiedot

Ensiapu laboratoriossa. Ari Åker, Labquality Days 2014, 7.2.2014

Ensiapu laboratoriossa. Ari Åker, Labquality Days 2014, 7.2.2014 Ensiapu laboratoriossa Ari Åker, Labquality Days 2014, 7.2.2014 Sisältö Peruselintoiminnot Hätäilmoitus Elvytys Tajuttomuuden ensiapu Palovammat Syövyttävät aineet Myrkytykset Ari-Pekka Åker 2 Potilaan

Lisätiedot

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Ensiapukoulutus seuratoimijat 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Tavoitteet Elottomuuden tunnistaminen hengitys Tajuttomuus / Elottomuus 112 aktivointi PPE Hengitys Normaali hengitys on rauhallista, tasaista,

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

Groote Schuur Hospitalin

Groote Schuur Hospitalin matkakertomus Miretta Tommila LT, erikoislääkäri Tyks, Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos miretta.tommila[a]tyks.fi Groote Schuur Hospitalin traumapäivystys Kapkaupungissa `` Suoritan parhaillaan SSAI:n

Lisätiedot

Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei?

Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei? Koska veriryhmästä voi poiketa - ja koska ei? Turvallinen verensiirto 15.3.2016 Susanna Sainio, SPR Veripalvelu 1 1 1 1 1 Ensisijaisesti potilaan ABO- ja RhD-veriryhmän mukaisia valmisteita 2 222 2 2 Entä

Lisätiedot

No mikäs sille nyt tuli? Anestesian aikaiset akuutit hätätilanteet. Olli Vänttinen 2015

No mikäs sille nyt tuli? Anestesian aikaiset akuutit hätätilanteet. Olli Vänttinen 2015 No mikäs sille nyt tuli? Anestesian aikaiset akuutit hätätilanteet Olli Vänttinen 2015 TURUSSA TUTKITTUA Leikkaus- ja anestesiakuolleisuus 60-luvulla 25/10 000 toimenpidettä 70-luvulla 18,5/10 000 toimenpidettä

Lisätiedot

Leikkausverenvuodon portaittainen korvaus. Kati Järvelä TAYS Sydänkeskus Oy

Leikkausverenvuodon portaittainen korvaus. Kati Järvelä TAYS Sydänkeskus Oy Leikkausverenvuodon portaittainen korvaus Kati Järvelä TAYS Sydänkeskus Oy Veritilavuus Hapenkuljetus kyky Hemostaasin ylläpito =verenvuodon tyrehdyttäminen / tyrehtyminen Veritilavuus Leikkausverenvuodon

Lisätiedot

MONIVAMMAPOTILAAN ENSIHOITO SAIRAALAN ULKOPUOLELLA

MONIVAMMAPOTILAAN ENSIHOITO SAIRAALAN ULKOPUOLELLA Opinnäytetyö (AMK) Ensihoidon koulutusohjelma 2015 Vilja Kiuru & Aino Parviainen MONIVAMMAPOTILAAN ENSIHOITO SAIRAALAN ULKOPUOLELLA Ensihoidon toiminta tieliikenneonnettomuudessa simulaatioharjoituksena

Lisätiedot

Traumapotilas leikkaussalissa. Markus Sjögren 9.10.14 Turku

Traumapotilas leikkaussalissa. Markus Sjögren 9.10.14 Turku Traumapotilas leikkaussalissa Markus Sjögren 9.10.14 Turku Aiheita:! Vammoista! Leikkauskelpoisuus! DC! Induktio! Ilmatieongelmat! Yhteistyö ja kommunikaatio Suurin osa lieviä vaan ei merkityksettömiä!

Lisätiedot

Toimihenkilön ensiapukurssi Tomi Wiiala

Toimihenkilön ensiapukurssi Tomi Wiiala Toimihenkilön ensiapukurssi 29.08.2019 Tomi Wiiala Ensiapu on osa loukkaantuneen tai sairastuneen auttamisen ketjua johon kuuluvat tapahtuneen tilannearvio hätäilmoituksen tekeminen lisäonnettomuuksien

Lisätiedot

EWS- kriteerit ja niiden vaikutus, romahtavan potilaan tunnistaminen. Kliininen osaaja koulutus Heidi Rantala

EWS- kriteerit ja niiden vaikutus, romahtavan potilaan tunnistaminen. Kliininen osaaja koulutus Heidi Rantala EWS- kriteerit ja niiden vaikutus, romahtavan potilaan tunnistaminen Kliininen osaaja koulutus 20.4.2017 Heidi Rantala Taustaa Australiassa perustettiin 1990 luvulla ensimmäinen sairaalansisäinen ensihoitotiimi

Lisätiedot

KASVOJEN ALUEEN PAHOINPITELYVAMMAT. Mikko Aho Osastonylilääkäri Savonlinnan Keskussairaala

KASVOJEN ALUEEN PAHOINPITELYVAMMAT. Mikko Aho Osastonylilääkäri Savonlinnan Keskussairaala KASVOJEN ALUEEN PAHOINPITELYVAMMAT Mikko Aho Osastonylilääkäri Savonlinnan Keskussairaala SO WHAT!? YLEISIMMÄT VAMMATYYPIT KNK-LÄÄKÄRIN OSUUS, HOIDOT ENSIHOITO HOIDON KIIREELLISYYS? KASVOVAMMAT Suomessa

Lisätiedot

DNR ei elvytetä ei hoideta. Esitelmä Akuuttihoitopäivillä 22.5.2015

DNR ei elvytetä ei hoideta. Esitelmä Akuuttihoitopäivillä 22.5.2015 DNR ei elvytetä ei hoideta Esitelmä Akuuttihoitopäivillä 22.5.2015 Tehohoidon vastuulääkäri 2001- Anestesiaylilääkäri 2008- Ensihoitolääkäri 2003-2012 Ei taloudellisia sidonnaisuuksia 22.05.2015 www.esshp.fi

Lisätiedot

Akuutin vuotopotilaan nykytuulia

Akuutin vuotopotilaan nykytuulia Akuutin vuotopotilaan nykytuulia Kreu Maisniemi 19.1.2015 Vammaenergia ja sen kohdistuminen Hätäkeskus ja vaste Hätäpuhelu käynnistää vasteen Ensihoito tarkentaa tarvittaessa Potilaan luota ennakkoilmoitus

Lisätiedot

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus ALP1011 Hiitti 200 lämpöpakkaus 10 x 12 cm 2 kpl pakkaus Keittäen uudelleenladattava lämpöpakkaus, noin 100 käyttökertaa. Ensihoidon ammattikäytössä esim. hoitajan kädenlämmittimenä tai suonien nostoon.

Lisätiedot

Tylpät thoraxvammat. LT Jari Räsänen Sydän- ja thoraxkirurgian klinikka HYKS

Tylpät thoraxvammat. LT Jari Räsänen Sydän- ja thoraxkirurgian klinikka HYKS Tylpät thoraxvammat LT Jari Räsänen Sydän- ja thoraxkirurgian klinikka HYKS Tylpät thorax vammat yleiset periaatteet diagnostiikka ja hoito pneumothorax ja dreeni sydänvammat aorttavammat Thx vammat (yleistä

Lisätiedot

KUOLEMAN TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: Kuoleman kohtaaminen

KUOLEMAN TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA. TPA Tampere: Kuoleman kohtaaminen KUOLEMAN TEHOSTETUSSA PALVELUASUMISESSA 1 Perustieto Mikä on odotettu kuolema TPA:ssa? Mikä on odottamaton kuolema TPA:ssa? Muut kuolemat Toimenpiteet kuoleman jälkeen Syventävä tieto Kuolintodistuksen

Lisätiedot

Trauma-teamin toimintaperiaatteet Anestesiakurssi 18.3.2011 Naantali

Trauma-teamin toimintaperiaatteet Anestesiakurssi 18.3.2011 Naantali Trauma-teamin toimintaperiaatteet Anestesiakurssi 18.3.2011 Naantali Olli Väisänen, LT Anestesiologian erikoislääkäri Lääketietellinen johtaja, yliopettaja Arcada Vammapotilaan hoitopolku Potilaan prehospitaalinen

Lisätiedot

KYLMETTYNEN & HYPOTERMIA

KYLMETTYNEN & HYPOTERMIA KYLMETTYNEN & HYPOTERMIA Benjamin Donner benjamin@aavameri.fi Paniikkireaktio Sisäänhengitys ja hyperventilaatio Kylmän veden sokki Verenpaine / sydän Erittäin iso energiakulutus Veden sisäänhengitys Hiilihappotason

Lisätiedot

VALJAIDEN VARASSA ROIKKUMISEN TERVEYSRISKIT. KANNATTELUONNETTOMUUDEN SYNTY Alku

VALJAIDEN VARASSA ROIKKUMISEN TERVEYSRISKIT. KANNATTELUONNETTOMUUDEN SYNTY Alku VALJAIDEN VARASSA ROIKKUMISEN TERVEYSRISKIT Valjaassa roikkuminen on kuin asennossa seisoisi. Veri pakkautuu jalkoihin. Tajuton on suuressa vaarassa Ongelmia voi tulla jo minuuteissa Veri kertyy jalkoihin

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta a) Verkkopalvelun ulkoasu...1 b) Aineiston hakeminen Terveysportissa...5 c) Aineiston tulostaminen Terveysportissa...7 a) Verkkopalvelun ulkoasu

Lisätiedot

Petri Heiskanen

Petri Heiskanen EA 17.4.2018 Petri Heiskanen VERENVUOTO Haava on limakalvon vaurio, johon voi liittyä runsastakin verenvuotoa. SYITÄ: Naarmu eli pintahaava: raapaisu, kaatuminen. Pistohaava: neula, naula tai muu pistävä

Lisätiedot

Vammapotilaan kivunhoito, Jouni Kurola erikoislääkäri, KYS

Vammapotilaan kivunhoito, Jouni Kurola erikoislääkäri, KYS 1 Vammapotilaan kivunhoito Jouni Kurola KYS Vammautuneen erityispiirteet Tajunnan muutokset Hengitystie-ongelmat Hengitysongelmat Verenkierron epävakaus Erilaiset vammat Yksittäiset raajavammat kivunhoito

Lisätiedot

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN ProStrakan AB Knarrarnäsgatan 7 / 164 40 Kista, RUOTSI Puhelin: 010-235 55 60 / www.prostrakan.fi / infofi@prostrakan.com PEC002-1-sep2015FIN 1 Mitä on

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1.2014-

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1.2014- SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1.2014- Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri 2 (8) 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖ Ensihoidon palvelutasopäätös koskee Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella

Lisätiedot

VAIKEASTI VAMMAUTUNUT POTILAS ENSIHOIDOSSA

VAIKEASTI VAMMAUTUNUT POTILAS ENSIHOIDOSSA Tiia Peltoniemi & Anni Tirkkonen VAIKEASTI VAMMAUTUNUT POTILAS ENSIHOIDOSSA Tutkimus vaikeasti vammautuneen potilaan hoito- ja kuljetusviiveistä Soiten ensihoitokeskuksen alueella VAIKEASTI VAMMAUTUNUT

Lisätiedot

Entry-tekniikat GKS 23.9.2010

Entry-tekniikat GKS 23.9.2010 Entry-tekniikat Päivi Härkki GKS 23.9.2010 Laparoskopia Vakavien komplikaatioiden riski laparoskopioissa 0.3% 50% laparoskopian vakavista komplikaatioista johtuu sokkona tehtävästä alkuvaiheesta/entrystä

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

Mitä kuuluu päivystykseen. Sirpa Rantanen Kuntaneuvottelut

Mitä kuuluu päivystykseen. Sirpa Rantanen Kuntaneuvottelut Mitä kuuluu päivystykseen Sirpa Rantanen Kuntaneuvottelut Toiminta lukuina vuositasolla 142.000 puhelua 140.000 päivystyskäyntiä 66.000 ensihoidon tehtävää 12.000 hoitolaitossiirtoa 100.000 sisäistä kuljetusta

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste

Lisätiedot

ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA. Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015

ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA. Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015 ELINLUOVUTTAJAN HOITO TEHO-OSASTOLLA Elinluovutuskoordinaattori, sh Tiina Hämäläinen TYKS 1.10. 2015 KENESTÄ ELINLUOVUTTAJA Elinluovuttajien tavanomaisia kuolinsyitä SAV ICH aivoinfarkti trauma anoksia

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Hypotermia (alilämpöisyys)

Hypotermia (alilämpöisyys) Hypotermia (alilämpöisyys) Sukellat sitten Antarktisella, kylmällä U.S.A:n luoteispuolisella Tyynellä merellä tai paikallisessa järvessä tai tekoaltaassa on lämpötilan huomioiminen yksi osa sukellussuunnitelmaasi.

Lisätiedot

Vastasyntyneen ilmatieongelmat

Vastasyntyneen ilmatieongelmat Vastasyntyneen ilmatieongelmat Hanna Soukka Dosentti, neonatologi SULAT-vuosikokous 29.1.2016, Turku Sidonnaisuudet Ei tähän luentoon liittyviä sidonnaisuuksia Ilmatieongelmia Koko Potilaat 500 5000g Epäkypsyys

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 15-40 kpl n. 4 10 mm erilaisia tsekkiläisiä pyöreitä, särmikkäitä ja kuviolasihelmiä 5-10 kpl kristalleja, pyöreitä/biconeja yms. hopeavärisiä rondellihelmiä tai metallirondelleja

Lisätiedot

Perustason ensihoidon kokeilu Käytännön toteutus-jao

Perustason ensihoidon kokeilu Käytännön toteutus-jao Perustason ensihoidon kokeilu Käytännön toteutus-jao Matti Nokelainen Sivutoiminen tuntiopettaja,jao Ensihoitaja,Keski-suomen pelastuslaitos Jämsän ammattiopistossa Perustason ensihoitaja, I. kokeiluryhmä

Lisätiedot

Akuutti vatsa ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla

Akuutti vatsa ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla Akuutti vatsa ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla Juhani Tavasti Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, ensihoidon erityispätevyys Akuuttilääketieteen erikoistuva lääkäri Ensihoidon osastonylilääkäri,

Lisätiedot

Milka Ruha & Silja Törmänen POTILAAN SYSTEMAATTISEN KOHTAAMISEN JA TUTKIMISEN KEHITTYMI- NEN HOITOTASON ENSIHOIDON OPINTOJEN AIKANA

Milka Ruha & Silja Törmänen POTILAAN SYSTEMAATTISEN KOHTAAMISEN JA TUTKIMISEN KEHITTYMI- NEN HOITOTASON ENSIHOIDON OPINTOJEN AIKANA Milka Ruha & Silja Törmänen POTILAAN SYSTEMAATTISEN KOHTAAMISEN JA TUTKIMISEN KEHITTYMI- NEN HOITOTASON ENSIHOIDON OPINTOJEN AIKANA POTILAAN SYSTEMAATTISEN KOHTAAMISEN JA TUTKIMISEN KEHITTYMI- NEN HOITOTASON

Lisätiedot

LAPSI TRAUMA- POTILAANA. Olli Vänttinen 2011

LAPSI TRAUMA- POTILAANA. Olli Vänttinen 2011 LAPSI TRAUMA- POTILAANA Olli Vänttinen 2011 0-19-vuotiaiden kuolemat syyryhmittäin vuosina 1999-2002 Syyryhmä Kuolemien lukumäärä Osuus kaikista kuolemista (%) Perinataaliset 81 17 Rakenneviat 89 19 Kätkytkuolema

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

Elvytys Päivitetty 3.2.2016

Elvytys Päivitetty 3.2.2016 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen neuvoston, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Punaisen Ristin asettama työryhmä Päivitetty 3.2.2016 PDF-versio sisältää suositustekstin, keskeiset taulukot

Lisätiedot

UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEET ENSIHOIDOSSA. Mari Rantanen Ensihoitaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL Työturvallisuusseminaari Espoo 15.4.

UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEET ENSIHOIDOSSA. Mari Rantanen Ensihoitaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL Työturvallisuusseminaari Espoo 15.4. UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEET ENSIHOIDOSSA Mari Rantanen Ensihoitaja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL Työturvallisuusseminaari Espoo 15.4.2015 PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi

Lisätiedot

VERITURVARAPORTTI 1 (5) VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 2009

VERITURVARAPORTTI 1 (5) VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA 2009 VERITURVARAPORTTI 1 (5) VERENSIIRTOJEN HAITTAVAIKUTUKSET VUONNA Verensiirtojen haittavaikutusten raportoinnilla ja tutkimisella on Suomessa pitkät perinteet, ja veriturvatoiminta on lakisääteistä. Toiminnan

Lisätiedot

Vammapotilas päivystysalueella. Lasse Raatiniemi Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri

Vammapotilas päivystysalueella. Lasse Raatiniemi Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Vammapotilas päivystysalueella Lasse Raatiniemi Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Luennon tavoitteet 1. Traumapotilaan tutkimisen ja alkuhoidon perusperiaatteet 2. Traumateamin toiminta Ennakkoilmoitus

Lisätiedot

Lapsen ensiapu. Opas Leppäkaarteen päiväkodin henkilökunnalle

Lapsen ensiapu. Opas Leppäkaarteen päiväkodin henkilökunnalle Lapsen ensiapu Opas Leppäkaarteen päiväkodin henkilökunnalle Lukijalle Tämä opas on tarkoitettu Leppäkaarteen päiväkodin henkilökunnalle tueksi tilainteisiin, joissa lapsi tarvitsee ensiapua. Opas sisältää

Lisätiedot

TRAUMAPOTILAAN GOLDEN HOUR KAINUUN ENSIHOIDOSSA

TRAUMAPOTILAAN GOLDEN HOUR KAINUUN ENSIHOIDOSSA Heidi Ruonala & Suvi Määttä TRAUMAPOTILAAN GOLDEN HOUR KAINUUN ENSIHOIDOSSA Tutkimus traumapotilaan golden hour:n toteutumisesta sekä siihen vaikuttavista tekijöistä Kainuun ensihoidossa TRAUMAPOTILAAN

Lisätiedot

Väkivallan uhkaa hallittava

Väkivallan uhkaa hallittava Väkivallan uhkaa hallittava Väkivallan uhan hallinta työpaikoilla Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen työsuojelulautakunnan koulutustilaisuus 22.5.2019 Jyväskylä TtM, tarkastaja

Lisätiedot

Yleisimmät jääpallovammat ja niiden ensiapu

Yleisimmät jääpallovammat ja niiden ensiapu Yleisimmät jääpallovammat ja niiden ensiapu Wiipurin Sudet Helena Kiiskinen Virve Puheloinen-Anttila Tervetuloa ensiapukoulutukseen! Opiskelemme Saimaan ammattikorkeakoulussa sairaanhoidon ja ensihoidon

Lisätiedot

VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN

VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN 1(6) VERIVALMISTEIDEN TOIMITTAMINEN HATANPÄÄN JA HATANPÄÄNPUISTON SAIRAALOIHIN 11.2.2008 ALKAEN VERIRYHMÄ JA SEULONTA -KÄYTÄNTÖÖN SIIRTYMINEN 11.2.2008 ALKAEN Soten hoitoyksiköitä lukuun ottamatta Finn-Medi

Lisätiedot

Väkivallan uhka työpaikoilla hallintaan

Väkivallan uhka työpaikoilla hallintaan Väkivallan uhka työpaikoilla hallintaan Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomiaseminaari 13.-14.6.2019 Turku Sh, tth, TtM, Väitöskirjatutkija JOHANNA PULKKINEN @pulkk1ska 6/17/2019 2 Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Lisätiedot