ISA:n puheenjohtajana jatkaa Ilkka Saarinen ja varapuheenjohtajana Paavo Marttila.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ISA:n puheenjohtajana jatkaa Ilkka Saarinen ja varapuheenjohtajana Paavo Marttila."

Transkriptio

1 KUUKAUSITIEDOTE Hyvä hallituksen jäsen! Jakelu: hallituksen jäsenet, sähköpostijakelu ILKKA SAARINEN JATKAA ISA:N PUHEENJOHTAJANA ISA:n vuosikokouksessa valittiin hallituksen jäsenet sekä heidän henkilökohtaiset varajäsenet. Isännöintiliiton esityksestä ISA:n hallitukseen tulivat nimetyiksi Tero Heikkilä (varajäsenenä Marina Furuhjelm), Ilkka Saarinen (Jari Porthén) ja Johan Nyholm (Ari Viinikainen). Kiinteistöliiton esityksestä ISA:n hallitukseen valittiin Kristel Pynnönen (Harri Hiltunen), Paavo Marttila (Kai Haarma) ja Pentti Vähäkuopus (Paul Nouro). ISA:n puheenjohtajana jatkaa Ilkka Saarinen ja varapuheenjohtajana Paavo Marttila. Isännöinnin Auktorisointi ISA ylläpitää ja kehittää isännöinnin auktorisointijärjestelmää, auktorisoi isännöintiyrityksiä ja valvoo niiden toimintaa. Toiminnallaan ISA edistää ammattimaista ja kehittyvää isännöintiä sekä pitkäjänteistä kiinteistöjen ylläpitoa. Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n tunnusta saavat käyttää vain ISA:n auktorisoimat isännöintiyritykset. ISA-yhteisöön kuuluu 195 isännöintiyritystä ja -toimipaikkaa. Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n taustalla ovat Suomen Kiinteistöliitto ja Suomen Isännöintiliitto. Lisätietoa ISA:sta: KESÄLOMAT Isännöitsijätoimisto on kesälomista huolimatta auki normaalisti (arkisin ma-to klo 9-16 ja pe 9-15). Kesälomat vietetään pääosin kesäkuun puolivälin ja elokuun puolivälin välisen aikana. Isännöitsijöistä puolet on aina töissä. Isännöitsijät tiedottavat hallituksen jäseniä lomistaan ennen loman alkamista. Isännöitsijöiden tuurausparit ovat: Kirsi Suonranta Sirkka Kotti Jukka Haapaniemi Sakari Sillanpää Mika Kilpilampi Ilkka Saarinen Susu Tossavainen Ulvi Green Jukka-Pekka Eklin Susu Tossavainen ARVOSTAMME PALAUTETTA

2 Asiakkaiden, niin risut kuin ruusut on meille tervetullutta. Palautteen avulla voimme puuttua epäkohtiin ajoissa. Palautteen voi antaa helposti esim. kotisivun palautelomakkeella: Palautelomakkeita saa myös asiakaspalvelustamme. ENERGIAILLAN SATOA Hallituksen jäsenten energiailta pidettiin Hotelli Scandic Stationin kabinettitiloissa Tilaisuuteen osallistui 35 hallituksen jäsentä ja 8 yhteistyökumppania. Energiaillassa esiteltiin isännöitsijätoimiston EcoStart ympäristöohjelmaa ja käytiin läpi taloyhtiöiden mahdollisuuksia parantaa energiataloutta. Energiaillan materiaali on luettavissa kotisivultamme: Tilaisuus sai runsaasti myönteistä palautetta, joka kannustaa meitä jatkamaan energia-asioiden parissa. ISÄNNÖINTILIITTO: Asuntokauppa onnistuu isännöinnin ja kiinteistönvälityksen yhteistyöllä Isännöintiliitto muistuttaa, että päätös asunnon hankkimisesta helpottuu, kun isännöinti ja kiinteistönvälitys tekevät yhteistyötä. - Asunnonostajan ei tarvitse asuntokaupassa olla yhteydessä isännöitsijään, vaan se on kiinteistönvälittäjän tehtävä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm huomauttaa. Isännöitsijällä ei ole oikeutta eikä velvollisuutta luovuttaa asunnon tietoja ostajaehdokkaalle. Tärkeimmät tiedot asunnosta ja taloyhtiöstä löytyvät isännöitsijäntodistuksesta, joka on asuntokaupan tärkein dokumentti. - Asunnonostajan on voitava luottaa siihen, että tiedot ovat isännöitsijäntodistuksessa oikein, Furuhjelm jatkaa. Isännöintiyritys laatii isännöitsijäntodistuksen, ja sen vähimmäissisältö on määritelty laissa. Jos isännöitsijäntodistuksesta ei käy ilmi riittäviä tietoja, kiinteistönvälittäjä ottaa yhteyttä isännöitsijään. - Kun kiinteistönvälittäjä on selvittänyt puuttuvat tiedot isännöitsijältä, hän kertoo ne ostajalle. Ostajaehdokas ei ole missään vaiheessa suoraan yhteydessä isännöitsijään, Furuhjelm painottaa. Faktat asuntokaupasta Suomessa Vuonna 2012 Suomessa tehtiin runsaat vanhojen asuntoosakehuoneistojen kauppaa. Vuonna 2012 asunto-osakekauppojen kauppasumma oli 11,2 miljardia euroa. Asuntojen neliöhinta on tällä hetkellä keskimäärin euroa.

3 Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein dokumentti. Isännöitsijäntodistus on maksullinen dokumentti, sillä siinä on useita työvaiheita, ja sen tekeminen vaatii asiantuntemusta ISÄNNÖINTILIITTO: Ehdota palkintoa hyvälle isännöinnille Vielä ehdit ehdottaa suosikkiasi Isännöintiliiton palkinnon saajaksi. Hakuaika loppuu 6. kesäkuuta. Isännöintiliitto palkitsee isännöintiyrityksen, isännöintiteon ja isännöitsijän yleisön ehdotusten perusteella. Tänä vuonna teemana on tavoitteellinen johtaminen. Palkintojen saajat julkistetaan Isännöintipäivillä Helsingin Finlandia-talolla 12. syyskuuta Jätä palkintoehdotus: Lisätietoja: Isännöintiliitto, toimitusjohtaja Tero Heikkilä, p ISÄNNÖINTILIITTO: Ota oma laina remonttiin, vältyt yllätyksiltä Julkisuudessa on käyty keskustelua lainojen lainamarginaalien noususta. Isännöitsijät kritisoivat pankkien halua rahastaa taloyhtiöiden lainoilla. Pankit ovat nostaneet taloyhtiöiden lainojen korkojen marginaaleja tuntuvasti. - Tämä on jälleen yksi syy, miksi osakkaan kannattaa ottaa remonttia varten laina omiin nimiin, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo. Heikkilän mukaan henkilökohtainen laina on osakkaalle taloyhtiölainaa joustavampi, taloudellisempi ja turvallisempi vaihtoehto. Kun osakas sopii lainastaan itse, hän voi neuvotella pankin kanssa lyhennysaikataulusta. Pankkien lainaehdot ovat myös kuluttajalle suotuisammat, joten kuluttajan kannattaa suosia henkilökohtaista lainaa. - Tätä viestiä isännöinti on kertonut osakkaille jo pitkän aikaa. Taloyhtiölainan helppous voi houkuttaa, mutta henkilökohtaisen lainan edut ovat huomattavia, Heikkilä toteaa. Pankkien korkomarginaalien muutos nostaa asumisen hintaa. Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrin mukaan 50-neliöisen kaksion putkiremontti maksaa keskimäärin euroa. Eräässä esimerkkitapauksessa 0,2 prosentin lainamarginaali oli pankin ilmoituksella noussut 1,6 prosenttiin. Tällöin esimerkiksi viime vuonna toteutettu, taloyhtiölainalla maksettu putkiremontti nostaisi osakkaan asumiskustannuksia tänä vuonna noin 300 euroa vuodessa. - Käyttäisin summan mieluummin vuosittaiseen etelänmatkaan, Heikkilä toteaa. Lainamarginaalin nousu on tullut yllätyksenä. Isännöitsijät ovat huomanneet tämän ja sen, että eri pankit toimivat eri tavalla. - Ratkaisuna on neuvottelu pankin kanssa tai lainojen kilpailutus, Heikkilä jatkaa.

4 Henkilökohtaisen lainan edut Pankkien lainaehdot ovat kuluttajalle suopeammat kuin taloyhtiölle. Henkilökohtaisen asuntolainan korot voi yleensä vähentää verotuksessa, toisin kuin taloyhtiölainan. Sopijaosapuolena osakas voi neuvotella pankin kanssa maksuehdoista ISÄNNÖINTILIITTO: Palovaroitin paikalleen ja kotivakuutukset kuntoon Kotivakuutus korvaa yleensä irtaimistovahingot ja sijaisasunnon esimerkiksi tulipalon sattuessa. - On ehdottoman tärkeää, että kotivakuutus on kunnossa. Tämä on asia, jonka puolesta isännöinti on puhunut jo pitkään, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo. Maanantaina Helsingin Punavuoressa Pursimiehenkadulla syttynyt tulipalo aiheutti miljoonaluokan vahingot, joiden korjaustöissä voi kestää kuukausia. Helsingin Sanomien (21.5.) mukaan kaikille asukkaille ei ollut lainkaan selvää, miten poikkeuksellisessa tilanteessa pitäisi toimia. - Taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin sekä mahdollisen turvallisuuspäällikön on opastettava asukasta onnettomuustilanteessa, Heikkilä sanoo. Taloyhtiön hallitus ja isännöinti huolehtivat yhdessä siitä, että talon turvallisuusjärjestelyt ovat lain edellyttämällä tasolla ja että taloyhtiössä on laadittu pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma sisältää toimintaohjeet myös onnettomuustilanteiden varalle. - Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava siitä, että asukkaille tiedotetaan pelastussuunnitelmasta, Heikkilä sanoo. Pelastuslain mukaan asukkaan on hankittava vähintään yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohden. - Toimiva palovaroitin on halpa turva tulipalon varalta, Heikkilä sanoo ISÄNNÖINTILIITTO: Näin järjestetään toimivat talkoot Keväällä monissa taloyhtiöissä pistetään pystyyn siivoustalkoot. Isännöintiliiton vinkeillä taloyhtiön hallitus järjestää talkoot, jossa työt etenevät sutjakkaasti ja asukkaat viihtyvät. Näin järjestetään hyvät talkoot taloyhtiössä: 1. Taloyhtiön hallitus päättää sopivan päivän ja varmistaa samalla, että taloyhtiön talkoovakuutukset ovat kunnossa.

5 2. Hallitus sopii isännöinnin kanssa siitä, miten talkoista tiedotetaan asukkaille. Tiedottaminen tulee tehdä hyvissä ajoin. 3. Talkoita kannattaa suunnitella etukäteen, jotta kaikille on selvää, mitä talkoissa tehdään. Siivotaanko esimerkiksi taloyhtiön piha-aluetta vai maalataanko roskakatos? Talkoihin osallistuminen on aina vapaaehtoista. 4. Hallituksen on huolehdittava, että välineitä, kuten haravia, kottikärryjä ja lapioita on hankittu riittävästi. Isännöinnin kanssa sovitaan siitä, kuka tilaa tarvikkeet huoltoyrityksestä. 5. Taloyhtiön hallitus päättää etukäteen, mitä talkoissa tarjotaan ja sopii siitä, kenen vastuulla eväiden hankkiminen on. Talkootiedotteessa voi pyytää asukkaita ilmoittamaan mahdollisista erikoisruokavalioista. 6. Jos taloyhtiössä on sauna, päivä voidaan päättää yhteissaunalla. Saunavuoro varataan huoltoyritykseltä hyvissä ajoin. Talkoissa tutustuu naapureihin Isännöintiliiton julkaiseman Kotitalo-lehden lukijakysymykseen vastanneiden mielestä talkoot ovat ylivoimaisesti taloyhtiön parasta yhteistoimintaa. Talkoissa tutustuu naapureihin, ne yhdistävät asukkaita ja niihin voivat osallistua kaikki ikään tai taitoihin katsomatta. Siistit ja hyvin hoidetut yhteiset tilat sekä piha-alue lisäävät kodikkuutta ja parantavat kotitalon viihtyisyyttä. Yhdessä tekemällä säästyy myös taloyhtiön rahaa Kesäterveisin!

Isännöitsijäntodistus. Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle

Isännöitsijäntodistus. Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle Tarkastettua tietoa taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista Isännöitsijäntodistus - tilataan taloyhtiön isännöintiyrityksestä - toimitusaika tavallisesti

Lisätiedot

ISA-AUKTORISOINNIN HYÖDYT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE

ISA-AUKTORISOINNIN HYÖDYT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE ISA-AUKTORISOINNIN HYÖDYT ISÄNNÖINTIYRITYKSILLE TALOYHTIÖ 2015 15.4.2015 TOIMITUSJOHTAJA IIRO MÄHÖNEN (AIT FMA) ISÄNNÖINTIVERKKO OY ISA ISÄNNÖINTIVERKKO OY LIIKEVAIHTO N. 5,5 MILJ EUROA TARJOAA TYÖPAIKAN

Lisätiedot

Isännöinnin laatu ja sen mittaaminen? - taloudellinen näkökulma

Isännöinnin laatu ja sen mittaaminen? - taloudellinen näkökulma Isännöinnin laatu ja sen mittaaminen? - taloudellinen näkökulma Toimitusjohtaja Tero Heikkilä Suomen Isännöintiliitto ry www.isannointiliitto.fi Suomen Isännöintiliitto ry edustaa isännöintitoimialaa.

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

ISÄNNÖITSIJÄN ASEMA, VALINTA JA ISÄNNÖINTISOPIMUKSEN ELINKAARI JURIDINEN NÄKÖKULMA

ISÄNNÖITSIJÄN ASEMA, VALINTA JA ISÄNNÖINTISOPIMUKSEN ELINKAARI JURIDINEN NÄKÖKULMA Laadukkaan isännöinnin ostaminen ISÄNNÖITSIJÄN ASEMA, VALINTA JA ISÄNNÖINTISOPIMUKSEN ELINKAARI JURIDINEN NÄKÖKULMA ISÄNNÖITSIJÄN VALINTA Milloin taloyhtiössä on oltava isännöitsijä? Yhtiöjärjestys määrää

Lisätiedot

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto 1 Tausta Isännöitsijän on oltava luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö (AOYL 7 luvun

Lisätiedot

Kun taloyhtiölle ollaan ostamassa isännöintipalvelua, on järkevää seurata seuraavaa kymmenen askeleen polkua:

Kun taloyhtiölle ollaan ostamassa isännöintipalvelua, on järkevää seurata seuraavaa kymmenen askeleen polkua: 2 Isännöitsijän valinta Kun taloyhtiölle ollaan ostamassa isännöintipalvelua, on järkevää seurata seuraavaa kymmenen askeleen polkua: 1) Selvitä, miksi taloyhtiö on vaihtamassa isännöintiyritystä. 2) Määrittele

Lisätiedot

ISA-auktorisoinnin taloyhtiöille tuomat hyödyt. Taloyhtiö 2015 -tapahtuma Helsingin Messukeskus, 15.4.2015 Jarmo Asikainen asiamies, VT, MBA

ISA-auktorisoinnin taloyhtiöille tuomat hyödyt. Taloyhtiö 2015 -tapahtuma Helsingin Messukeskus, 15.4.2015 Jarmo Asikainen asiamies, VT, MBA ISA-auktorisoinnin taloyhtiöille tuomat hyödyt Taloyhtiö 2015 -tapahtuma Helsingin Messukeskus, 15.4.2015 Jarmo Asikainen asiamies, VT, MBA Isännöinnin Auktorisointi ISA ry Yhdistys perustettu vuonna 1987

Lisätiedot

Taloyhtiön korjaushankkeen rahoitus

Taloyhtiön korjaushankkeen rahoitus Taloyhtiön korjaushankkeen rahoitus Taloyhtiölaina / Osakaslaina Saavatko taloyhtiöt lainaa Nordeasta? Millaisia muutoksia on tapahtunut uusien säädösten myötä? Suomen talous edelleen alavireessä, mutta

Lisätiedot

HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa. Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry

HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa. Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry HALLITUKSEN JA ISÄNNÖITSIJÄN VELVOLLISUUDET - AOYL ja hyvä hallintotapa Lakimies, VT Sirkka Terho Suomen Kiinteistöliitto ry ISÄNNÖITSIJÄN TEHTÄVÄT yhtiön juokseva hallinto laissa ei yksityiskohtaisesti

Lisätiedot

ISÄNNÖINNIN ASIAKASKUUNTELU - TUTKIMUS 2015. Yhteenveto toimialatuloksesta 5.5.2015

ISÄNNÖINNIN ASIAKASKUUNTELU - TUTKIMUS 2015. Yhteenveto toimialatuloksesta 5.5.2015 ISÄNNÖINNIN ASIAKASKUUNTELU - TUTKIMUS 2015 Yhteenveto toimialatuloksesta 5.5.2015 FAKTAA Suomessa on noin 50 000 taloyhtiötä, jotka käyttävät Isännöintiliiton jäsenten palveluja. Isännöinti vaikuttaa

Lisätiedot

Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen

Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen Nordea Pankki Asumisen ilta Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen Mikko Juva Pientalorakentamisen kehittämiskeskus PRKK Onnistunut asuntokauppa Tunnista asunnon kunto Selvitä taloyhtiön kunto

Lisätiedot

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014

Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet. Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintialan näkymät ja osaamistarpeet Heikki Kauranen Kehityspäällikkö Isännöintiliitto 29.1.2014 Isännöintiala on osa kiinteistö- ja rakentamisalaa Koko kiinteistö- ja rakentamisklusteri: - Työllistää

Lisätiedot

Hyvä hallintotapa - isännöitsijän ja puheenjohtajan yhteistyö

Hyvä hallintotapa - isännöitsijän ja puheenjohtajan yhteistyö Hyvä hallintotapa - isännöitsijän ja puheenjohtajan yhteistyö toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi, Matinkylän Huolto Oy hallituksen puheenjohtaja, Suomen Isännöintiliitto ry Taloyhtiön toimielinten roolijako

Lisätiedot

Rane energianeuvonta. Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Rane energianeuvonta. Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Rane energianeuvonta Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Ranen henkilöstöä Antero Mäkinen Rakentaminen Katja Räsänen Harjoittelija Petri Mäkelä Rakentajan opas Tiina Hakala Asuminen Ilari

Lisätiedot

Digitaalinen palvelutarjotin

Digitaalinen palvelutarjotin Digitaalinen palvelutarjotin Kurssi kohti tulevaisuutta Thomas Åberg, kehitysjohtaja Kiinteistöalan Kustannus Oy Tarjoamme digitaalisia sisältöratkaisuja Taloyhtiöille Isännöitsijöille Huoltoyhtiöille

Lisätiedot

TAVOITA TALOYHTIÖN TEKIJÄT KOTITALO-LEHDEN JA ISÄNNÖINTI-INFON MEDIAKORTIT 2017

TAVOITA TALOYHTIÖN TEKIJÄT KOTITALO-LEHDEN JA ISÄNNÖINTI-INFON MEDIAKORTIT 2017 TAVOITA TALOYHTIÖN TEKIJÄT KOTITALO-LEHDEN JA ISÄNNÖINTI-INFON MEDIAKORTIT 2017 KAKSI LEHTEÄ, YKSI NÄKÖKULMA TALOYHTIÖIDEN KEHITTÄMINEN VAATII TIETOA ISÄNNÖINTILIITTO JULKAISEE KAHTA LEHTEÄ, JOIDEN KOHDEYLEISÖT

Lisätiedot

Miksi hallitustyöskentelyyn pitää ja kannattaa panostaa?

Miksi hallitustyöskentelyyn pitää ja kannattaa panostaa? Miksi hallitustyöskentelyyn pitää ja kannattaa panostaa? - Hallitus on keskeisessä roolissa päätöksenteossa ja sen valmistelijana - Hallitukselta odotetaan hyviä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja - Hallitukselta

Lisätiedot

Kotitalon kotisivut Taloyhtiosivut.fi palveluna omalle taloyhtiölle

Kotitalon kotisivut Taloyhtiosivut.fi palveluna omalle taloyhtiölle Kotitalon kotisivut Taloyhtiosivut.fi palveluna omalle taloyhtiölle 18.9.2010 Helsinki Hallitusforum Timo Tossavainen Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö Taloyhtio.netin päätoimittaja Kotitalon kotisivut

Lisätiedot

Isännöinti ja omistaminen

Isännöinti ja omistaminen Isännöinti ja omistaminen Tero Heikkilä 6.10.2017 KIRA-Akatemia ISÄNNÖINTILIITTO EDISTÄÄ TEHOKKAASTI JÄSENTENSÄ ETUJA. 1 Isännöinti: - kolme faktaa - unelma - tulevaisuus Isännöinti on nosteessa Asumisen

Lisätiedot

Vakka-Suomen taloyhtiöilta

Vakka-Suomen taloyhtiöilta Vakka-Suomen taloyhtiöilta 28.3.2019 S i n i k k a S a r i n K a l a n n i n S ä ä s t ö p a n k k i Säästöpankkiryhmä Edistämme säästäväisyyttä ja asiakkaidemme taloudellista hyvinvointia lähellä asiakasta.

Lisätiedot

Palveluiden hankinnan hyvät käytännöt

Palveluiden hankinnan hyvät käytännöt Palveluiden hankinnan hyvät käytännöt - Taloyhtiö palveluiden ostajana Toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt, Kiinteistöliitto Kanta-Häme Ry Millaisia palveluita ostetaan? Pitkäaikaisia (Toivottavasti!) Isännöinti

Lisätiedot

TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM

TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM Remonttien rahoittaminen ja taloudellinen hankesuunnittelu Markku Kulomäki, toimitusjohtaja SKH-Isännöinti Oy KORJATTAVAA TALOILLA RIITTÄÄ! SKH Isännöinnin taloyhtiöillä yli

Lisätiedot

Helsingin OP Pankki Oyj. Vesa Väätänen

Helsingin OP Pankki Oyj. Vesa Väätänen Helsingin OP Pankki Oyj Vesa Väätänen OP-bonuksia keskittämisestä Palkitsemme asiakkaitamme keskittämisestä markkinoiden parhailla keskittämiseduilla. Viime vuonna asiakkaillemme kertyi OP-bonuksia 195

Lisätiedot

Isännöintitoimialan mielikuvatutkimus

Isännöintitoimialan mielikuvatutkimus Isännöintitoimialan mielikuvatutkimus Tiedotustilaisuus 13.2.2014 Juha Lemmetyinen Taloustutkimus Oy Tutkimuksen toteutus Kohderyhmä 20-70-vuotiaat suomalaiset Vastaajat asuvat isännöidyissä asunto-osakeyhtiöissä

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto Isännöintipalkkiot 2010 kyselytutkimus Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat

Suomen Kiinteistöliitto Isännöintipalkkiot 2010 kyselytutkimus Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat Isännöintipalkkiot 2010 Suomen Kiinteistöliitto Isännöintipalkkiot 2010 kyselytutkimus 17.1.2011 LUOTTAMUKSELLINEN Isännöintipalkkiot 2010 -kyselytutkimus, (n=1303) SISÄLLYSLUETTELO TAUSTATIEDOT Kuinka

Lisätiedot

MEDIA- KORTTI 2019 NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA KOTITALO & ISÄNNÖINTI-LEHTI

MEDIA- KORTTI 2019 NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA KOTITALO & ISÄNNÖINTI-LEHTI MEDIA- KORTTI 2019 NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA KOTITALO & ISÄNNÖINTI-LEHTI Tavoita taloyhtiön molemmat päättäjätahot Isännöintiliiton kautta tavoitat yleisön, joka tekee vuosittain yli 6 miljardin edestä

Lisätiedot

MEDIA- KORTTI 2019 NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA KOTITALO & ISÄNNÖINTI-LEHTI

MEDIA- KORTTI 2019 NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA KOTITALO & ISÄNNÖINTI-LEHTI MEDIA- KORTTI 2019 NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA KOTITALO & ISÄNNÖINTI-LEHTI TARJOA RATKAISUJA TALOYHTIÖN PÄÄTTÄJILLE: NÄY ISÄNNÖINTILIITON MEDIOISSA 2 Tavoita taloyhtiön molemmat päättäjätahot Isännöintiliiton

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki Isännöintiliitto Uusi asunto-osakeyhtiölaki Tietoa taloyhtiön päättäjille Osakkaat yhtiökokoukseen.... Lisää suunnitelmallisuutta ja avoimuutta... Taloyhtiön vuoden kohokohta on yhtiökokous. Tarkoitus

Lisätiedot

OP-Pohjola. Pankin rahoituspalvelut taloyhtiöille ja yksityishenkilöille 04.11.2014 Jouko Kuningas Päijät-Hämeen Osuuspankki

OP-Pohjola. Pankin rahoituspalvelut taloyhtiöille ja yksityishenkilöille 04.11.2014 Jouko Kuningas Päijät-Hämeen Osuuspankki Pankin rahoituspalvelut taloyhtiöille ja yksityishenkilöille 04.11.2014 Jouko Kuningas Päijät-Hämeen Osuuspankki 2 Taloyhtiön valmistautuminen remonttiin Tee korjaussuunnitelma ja noudata sitä Aloita ennakkosäästäminen

Lisätiedot

FSD2939. Asunto-osakeyhtiölain toimivuus 2013: isännöitsijät. Koodikirja

FSD2939. Asunto-osakeyhtiölain toimivuus 2013: isännöitsijät. Koodikirja FSD2939 Asunto-osakeyhtiölain toimivuus 2013: isännöitsijät Koodikirja YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIETOARKISTO c Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 2014 Tämän koodikirjan viittaustiedot: Asunto-osakeyhtiölain

Lisätiedot

Asukasviestintä erityistilanteissa Taloyhtiötapahtuma 10.4.2013 Marika Sipilä, Kiinteistöliitto Uusimaa

Asukasviestintä erityistilanteissa Taloyhtiötapahtuma 10.4.2013 Marika Sipilä, Kiinteistöliitto Uusimaa Asukasviestintä erityistilanteissa Taloyhtiötapahtuma 10.4.2013 Marika Sipilä, Kiinteistöliitto Uusimaa Suomen Kiinteistöliitto ry Meidän talo lehti 2011/1 Eri viestintätilanteita Osakas remontoi Yhtiö

Lisätiedot

Taloyhtiöiden hallituskysely Hallitusten valinta ja kokoukset Embargo klo 9

Taloyhtiöiden hallituskysely Hallitusten valinta ja kokoukset Embargo klo 9 Taloyhtiöiden hallituskysely 2018 Hallitusten valinta ja kokoukset Embargo 3.5.2018 klo 9 Selvityksen taustat ja rakenne Kiinteistöliiton jäsenkysely Vastaajien määrä 4023, sähköpostikutsuna ja nettilomakkeella

Lisätiedot

Isännöintisopimus kuinka sopia ja pitää sopimus ajan tasalla

Isännöintisopimus kuinka sopia ja pitää sopimus ajan tasalla Isännöintisopimus kuinka sopia ja pitää sopimus ajan tasalla Hallitusseminaari 2011 Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry ISÄNNÖITSIJÄN VALINTA Milloin taloyhtiössä on oltava isännöitsijä?

Lisätiedot

Taloyhtiön remonttiratkaisu Kokonaisratkaisu taloyhtiön korjausrakentamisen tarpeisiin

Taloyhtiön remonttiratkaisu Kokonaisratkaisu taloyhtiön korjausrakentamisen tarpeisiin Taloyhtiön remonttiratkaisu Kokonaisratkaisu taloyhtiön korjausrakentamisen tarpeisiin Energiaekspertti kurssi 3.11.2015 OP Tampere Kati Klint Taloyhtiön remonttiratkaisu on kokonaisratkaisu taloyhtiön

Lisätiedot

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 10:12 ja toivotti osallistujat tervetulleiksi.

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 10:12 ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. Pöytäkirja 4/2016 Hallituksen kokous Aika Tiistai 25.10.2016 klo 10-13.00 Paikka Radisson Blu Royal, Runeberginkatu 2, Helsinki Läsnä Este Poissa Ilkka Saarinen, puheenjohtaja Jyrki Makkonen, 1. varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TEHOA ASIAKASVIESTINTÄÄN

TEHOA ASIAKASVIESTINTÄÄN TEHOA ASIAKASVIESTINTÄÄN Marjut Joensuu 1.4.2014 Twitter: @marjutjoensuu HYVÄ ISÄNNÖINTI KANNATTAA Kaikki mitä teemme tähtää siihen, että isännöinnin arvostus nousee ja ihmiset oivaltavat, miksi hyvä isännöinti

Lisätiedot

Viestintä vuokratalossa onnistuuko? Marjut Joensuu, Isännöintiliitto,

Viestintä vuokratalossa onnistuuko? Marjut Joensuu, Isännöintiliitto, Viestintä vuokratalossa onnistuuko? 9.9.2016 Marjut Joensuu, Isännöintiliitto, twitter: @marjutjoensuu Mitä se viestintä oikein on? Vai helpotusta ja säästöjä? Ja parempaa asumista? Hyvä isännöinti kannattaa.

Lisätiedot

Kuinka taklaat taloyhtiön viestintähaasteet? Taloyhtiö Annakaisa Mänttäri

Kuinka taklaat taloyhtiön viestintähaasteet? Taloyhtiö Annakaisa Mänttäri Kuinka taklaat taloyhtiön viestintähaasteet? Taloyhtiö 2019 10.4.2019 Annakaisa Mänttäri Annakaisa Mänttäri Kiinteistöliiton viestintäpäällikkö 2017 Työskennellyt aiemmin journalistina, mm. Helsingin Sanomien

Lisätiedot

Viestintä taloyhtiössä

Viestintä taloyhtiössä Viestintä taloyhtiössä Liina Länsiluoto Viestintäpäällikkö Suomen Vuokranantajat ry Suomen Vuokranantajat ry Suomen Vuokranantajat on valtakunnallinen vuokranantajien etujärjestö. Edistämme vuokranantajien

Lisätiedot

Isännöintipalkkiot 2017

Isännöintipalkkiot 2017 Isännöintipalkkiot 2017 Keskeiset tulokset Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto ry Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Kyselytutkimuksen tavoitteena on koota ajantasaista tietoa isännöintipalkkioista

Lisätiedot

Isännöitsijän rooli putkiremontissa Kiinteistöliitto Oulu Putkiremontti-iltapäivä 21.9.2011

Isännöitsijän rooli putkiremontissa Kiinteistöliitto Oulu Putkiremontti-iltapäivä 21.9.2011 Mauri Niemelä 21.9.2011 Oulun Isännöitsijätoimisto Oy Isännöitsijän rooli putkiremontissa Kiinteistöliitto Oulu Putkiremontti-iltapäivä 21.9.2011 Mauri Niemelä, Oulun Kiint.yhdistys ry. Putkiremontti-iltapäivä

Lisätiedot

Taloyhtiön viestintä - suositeltavat käytännöt ja

Taloyhtiön viestintä - suositeltavat käytännöt ja Taloyhtiön viestintä - suositeltavat käytännöt ja toimivat välineet Tänään: Taloyhtiön viestintä - suositeltavat käytännöt ja toimivat välineet Hyvä viestintä on tärkeä osa taloyhtiön viihtyisyyttä ja

Lisätiedot

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Unelmien koti kiikarissa? ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Ensimmäisen oman asunnon ostaminen saattaa tuntua henkisesti ja rahallisesti isolta päätökseltä, johon liittyy paljon uutta ja tuntematonta. Tämä opas

Lisätiedot

kunnonhallintatyökaluista

kunnonhallintatyökaluista kunnonhallintatyökaluista 18.6.-15.7.2010 Vastaajia yhteensä 194 Tutkimuksen toteutus: Promenade Research Oy Vastaajat Kokemus isännöinnistä Isännöintiyrityksen koko Alle 3 vuotta (N13) 7 % 1-2 isännöitsijää

Lisätiedot

Isännöinnin laatu 2015

Isännöinnin laatu 2015 Isännöinnin laatu 2015 Keskeiset tulokset Tutkimuksen tavoite ja toteutus Kiinteistöliiton tavoitteena oli kartoittaa taloyhtiöiden tyytyväisyyttä isännöintiyritysten ja isännöitsijöiden toimintaan tyytyväisyyttä

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Yhteenveto toimialan tuloksista Pekka Harjunkoski Promenade Research Oy Fakta Isännöinti vaikuttaa 2,7 miljoonan suomalaisen elämään (asunto-osakeyhtiöt ja

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2012 Yhteenveto toimialan tuloksista Pekka Harjunkoski Promenade Research Oy Fakta Isännöinti vaikuttaa 2,7 miljoonan suomalaisen elämään (asunto-osakeyhtiöt ja

Lisätiedot

Mauri Niemelä. Mauri Niemelä, Pohjois-Suomen Kiinteistö yhdistys ry.

Mauri Niemelä. Mauri Niemelä, Pohjois-Suomen Kiinteistö yhdistys ry. Mauri Niemelä Isännöitsijä vuodesta 1981 Vuoden isännöitsijä 2011, Isännöintiliitto ry Oulun Isännöitsijätoimisto Oy, yrittäjä, isännöitsijä, toimitusjohtaja, AIT Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry I-

Lisätiedot

Tunnetko asuntolainariskisi?

Tunnetko asuntolainariskisi? Tunnetko asuntolainariskisi? Studia Monetaria 12.10.2010 Peter Palmroos, tutkija Esityksen sisältö Asuntoluottojen riskit lainanottajalle Vakuuksien hinnan kehitys Maksukyvyn säilyminen Pankkien asuntoluottoriskit

Lisätiedot

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus 1/5 Verohallinto Ylitarkastaja Janne Myllymäki PL 325 0052 VERO janne.myllymaki@vero.fi Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus Lausunnonantajasta

Lisätiedot

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa Suomen Kiinteistöliiton suurin aluejärjestö 10150 jäsentä Jäsenistö pääosin asunto-osakeyhtiöitä

Lisätiedot

Taloyhtiöstrategia taloyhtiön johtamisen keskiössä. Pekka Harjunkoski Kehityspäällikkö Isännöintiliitto

Taloyhtiöstrategia taloyhtiön johtamisen keskiössä. Pekka Harjunkoski Kehityspäällikkö Isännöintiliitto Taloyhtiöstrategia taloyhtiön johtamisen keskiössä Pekka Harjunkoski Kehityspäällikkö Isännöintiliitto Kuinka hyvin hallituksissa tiedetään, mitä asukkaat odottavat ja tarvitsevat? Tehdäänkö päätöksiä

Lisätiedot

ASIAKASTIETO LYHYESTI

ASIAKASTIETO LYHYESTI ASIAKASTIETO LYHYESTI Yksi Suomen johtavia yritys-, kuluttaja- ja kiinteistötietopalveluyhtiöitä Tarjoaa tietopalveluita yritysjohdon, taloushallinnon, riskienhallinnan sekä myynnin ja markkinoinnin tueksi

Lisätiedot

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Taloyhtiöiden hallitusforum 24.9.2011 Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Tarvitaan lisää tietoa Taloyhtiöllä

Lisätiedot

Käytännön vinkit hyvään hallitustyöskentelyyn hallituksen kokoonpano ja ydintehtävät

Käytännön vinkit hyvään hallitustyöskentelyyn hallituksen kokoonpano ja ydintehtävät Käytännön vinkit hyvään hallitustyöskentelyyn hallituksen kokoonpano ja ydintehtävät Kiinteistöliitto Uusimaa ry Mika Heikkilä toiminnanjohtaja, varatuomari Simo Vihemäki lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Lisätiedot

Taloyhtiö 2015-15.4.2015. Taloyhtiön rahoitusratkaisut

Taloyhtiö 2015-15.4.2015. Taloyhtiön rahoitusratkaisut Taloyhtiö 2015-15.4.2015 Taloyhtiön rahoitusratkaisut Tom Lönnroth 13.4.2015 Sisältö Hypo - Asuntorahoittamisen erikoisliike Suuret korjaushankkeet ja niiden taloudelliset vaikutukset Remonttirahoituksen

Lisätiedot

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry Mauri Niemelä 13.1.2010 Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry HALLITUKSEN JÄSENTEN JA OSAKKAIDEN ROOLI JA HEIDÄN MOTIVOINTI KORJAUSHANKKEISSA. Mauri Niemelä Isännöitsijä vuodesta 1981 Yrittäjä, isännöitsijä,

Lisätiedot

Taloyhtiölaina ja AsuntoJousto

Taloyhtiölaina ja AsuntoJousto Taloyhtiölaina ja AsuntoJousto rahoittamisen ratkaisuina Suomen Asunto-osakkeenomistajien ajankohtaiskatsaus 21.11.2011 Mikko Knuutila Johtaja, yritysasiakkaat 1745 Kanta-Helsingin Yrityskonttori Nordea

Lisätiedot

Taloyhtiöstrategia: mikä, miksi ja miten. Pekka Harjunkoski T&K asiantuntija Isännöintiliitto

Taloyhtiöstrategia: mikä, miksi ja miten. Pekka Harjunkoski T&K asiantuntija Isännöintiliitto Taloyhtiöstrategia: mikä, miksi ja miten Pekka Harjunkoski T&K asiantuntija Isännöintiliitto Kuinka hyvin hallituksissa tiedetään, mitä asukkaat odottavat ja tarvitsevat? Tehdäänkö päätöksiä tämän tiedon

Lisätiedot

Taloyhtiöiden hallitusfoorum 2010. Huoneistoremontit ja muutostyörekisteri

Taloyhtiöiden hallitusfoorum 2010. Huoneistoremontit ja muutostyörekisteri Taloyhtiöiden hallitusfoorum 2010 Huoneistoremontit ja muutostyörekisteri SKH Isännöinnin taustat Perustettu vuonna 1982 Työntekijöitä n. 50 hlöä Isännöintikohteita pääkaupunkiseudulla n. 200, joissa asuntoja

Lisätiedot

Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä.

Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. MIKÄ HITAS ON? Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Hitasin tarkoituksena on tarjota asunnon ostajille kohtuuhintaisia omistusasuntoja

Lisätiedot

Hoitovastike + erillisveloitukset. Rahoitusvastike. Myyntihinta. Lainaosuus. Velaton hinta. lyhennysvapaan. Osakkeiden numerot lkm

Hoitovastike + erillisveloitukset. Rahoitusvastike. Myyntihinta. Lainaosuus. Velaton hinta. lyhennysvapaan. Osakkeiden numerot lkm MYYNTIHINNASTO 1 (7) asunnot, autopaikat, pienajoneuvopaikat 27.12.2011 Asunto Oy Keravan Akatemia voimassa toistaiseksi Keskikatu 1, 04200 KERAVA Päivitetty 30.11.2012 Krs. Huoneistotyyppi Pinta-ala m

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

TOIMIVIA TALOUSHALLINNON RATKAISUJA

TOIMIVIA TALOUSHALLINNON RATKAISUJA Tilitalo Emma Oy TOIMIVIA TALOUSHALLINNON RATKAISUJA Tilitalo Emman erikoisosaamista ovat taloushallinnon palvelut asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille. Palvelemme mielellämme myös pieniä ja keskisuuria

Lisätiedot

Pidetään valtuuston kokoushuoneessa maanantaina alkaen kello

Pidetään valtuuston kokoushuoneessa maanantaina alkaen kello JÄMIJÄRVEN KUNNANVALTUUSTON KOKOUS Pidetään valtuuston kokoushuoneessa maanantaina 15.8.2016 alkaen kello 19.00. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 44 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 45

Lisätiedot

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään.

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. TARJOUS, asunto-osake Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. 1. Kaupantekopäivä Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. 2. Kaupan

Lisätiedot

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA TERVETULOA OSASTOLLEMME B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA Asuntosijoittaja ja putkiremontti VERO2010, 10.3.2010 Marina Congress Center DI Paavo Marttila, hallituksen

Lisätiedot

ASUNTOMARKKINAT KERAVALLA LISÄÄ KERROSTALO- VAI PIENTALOASUNTOJA?

ASUNTOMARKKINAT KERAVALLA LISÄÄ KERROSTALO- VAI PIENTALOASUNTOJA? ASUNTOMARKKINAT KERAVALLA LISÄÄ KERROSTALO- VAI PIENTALOASUNTOJA? Kari Puustinen 26.11.2014 Keravan Omakotiyhdistys Maailma muuttuu Talouksien koko pienentynyt ja yksin asuvia on entistä enemmän. 1-hengen

Lisätiedot

Tulevaisuuden odotukset ja isännöinnin muuttuvat vaatimukset

Tulevaisuuden odotukset ja isännöinnin muuttuvat vaatimukset Tulevaisuuden odotukset ja isännöinnin muuttuvat vaatimukset Korjausrakentamisen kehittäminen teematyöpaja 20.11.2013 Jari Porthén Toimitusjohtaja, Realco Oy Hallituksen puheenjohtaja, Isännöintiliitto

Lisätiedot

Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä

Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä VAIHDA MUKAVAMPAAN. Oikeanlainen koti kaikkiin elämäntilanteisiin Mukana elämäsi suurimmissa päätöksissä Sp-Koti on perustettu juuri sinua ja sinun asuntoasioitasi varten. Meidän arvomaailmamme lähtee

Lisätiedot

KOLME SUKUPOLVEA ENSIASUNTOA HANKKIMASSA. Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 12.3.2012

KOLME SUKUPOLVEA ENSIASUNTOA HANKKIMASSA. Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 12.3.2012 KOLME SUKUPOLVEA ENSIASUNTOA HANKKIMASSA Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 12.3.2012 KOLME SUKUPOLVEA Munkkivuori 1960 Tapiola 1979 Taka-Töölö 2011 12.3.2012 2 ENSIASUNNON HANKINTA KOLMESSA SUKUPOLVESSA

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

Kuusitie 14, KLAUKKALA

Kuusitie 14, KLAUKKALA Isännöitsijätoimisto Lahex Oy ISA Kuusitie 14, 01840 KLAUKKALA www.lahex.fi Ilmoitus huoneiston kunnossapito- ja muutostöistä Huom! Muutostyötä ei tule ja saa aloittaa missään muodossa, ennen kuin taloyhtiö

Lisätiedot

Näytesivut. 3 Asunnon hinta-arvio ja toimeksiantosopimuksen tekeminen. KIKU-HKV-01-neuvottelu-color.pdf

Näytesivut. 3 Asunnon hinta-arvio ja toimeksiantosopimuksen tekeminen. KIKU-HKV-01-neuvottelu-color.pdf 3 Asunnon hinta-arvio ja toimeksiantosopimuksen tekeminen Olemme seuranneet tätäkin asuntoa parin muun asunnon rinnalla netissä jo melkein vuoden. Viime keväänä tämän asunnon hintapyynti oli niin poskellaan,

Lisätiedot

Uskonto 10, matikka 4?

Uskonto 10, matikka 4? Uskonto 10, matikka 4? - Kimpan hyvä taloudenhoito, tilinavaus ja kirjanpito Johanna Heinonen Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry Kimpan hyvä taloudenhallinta Kimpalle avataan tili, jonne osakkaat

Lisätiedot

Isännöinnin ostaminen ja sopimushallinta 15.4.2015. Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa

Isännöinnin ostaminen ja sopimushallinta 15.4.2015. Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa Isännöinnin ostaminen ja sopimushallinta 15.4.2015 Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa Isännöinti Milloin taloyhtiössä on oltava isännöitsijä? Yhtiöjärjestys määrää Yhtiökokous niin

Lisätiedot

FSD2937. Asunto-osakeyhtiölain toimivuus 2013: osakkaat. Koodikirja

FSD2937. Asunto-osakeyhtiölain toimivuus 2013: osakkaat. Koodikirja FSD2937 Asunto-osakeyhtiölain toimivuus 2013: osakkaat Koodikirja YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIETOARKISTO c Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 2014 Tämän koodikirjan viittaustiedot: Asunto-osakeyhtiölain

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009

KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) Perusturva PL 20 02401 KIRKKONUMMI 3.11.2009 1232/135//2009 KIRKKONUMMEN KUNTA LIITE 2 1 (5) ALUSTAVA PUITESOPIMUS HOITAJATYÖVOIMAN HANKINNASTA (LUONNOS) SOPIJAOSAPUOLET XXX, jäljempänä Palveluntuottaja Y-tunnus ja Kirkkonummen kunta,, jäljempänä Tilaaja 02401

Lisätiedot

Myyntihinnasto 1.9.2011 asunnot, asuntojen autopaikat, moottoripyöräpaikka. Osakkeiden. Myyntihin- lkm

Myyntihinnasto 1.9.2011 asunnot, asuntojen autopaikat, moottoripyöräpaikka. Osakkeiden. Myyntihin- lkm Asunto Oy Helsingin Lieska Suvannontie 2a, 00510 Helsinki Myyntihinnasto 1.9.2011 asunnot, asuntojen autopaikat, moottoripyöräpaikka Voimassa toistaiseksi Osakkeiden lkm Päivitetty 10.12.2012 Tontin vuokravastike

Lisätiedot

Riskienhallinta taloyhtiössä

Riskienhallinta taloyhtiössä Riskienhallinta taloyhtiössä Taloyhtiö 2014 Maria Kulomäki Asunto-osakeyhtiölaki: asunto-osakeyhtiön toiminta Tarkoituksensa toteuttamiseksi asunto-osakeyhtiö huolehtii hallinnassaan olevien kiinteistöjen

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA Kiinteistöstrategia Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA 19.3. 2013 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry Neuvontapalvelut

Lisätiedot

Ensiasunnon osto TTY 2014

Ensiasunnon osto TTY 2014 Ensiasunnon osto TTY 2014 Pirkan OP- Kiinteistökeskus Oy Jaakko Simola Myyntineuvottelija 2 Esityksen sisältö 1. Op-Kiinteistökeskus 2. Vuokralle vai omaan 3. Sopiva ensikoti 4. Asuntonäyttö 5. Ensimmäisen

Lisätiedot

Asumisen palvelumme sinulle

Asumisen palvelumme sinulle Asumisen palvelumme sinulle 1 Mistä asumisen palvelumme koostuvat? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme myös

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. Markus Tast Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmä. Markus Tast Maanmittauslaitos Huoneistotietojärjestelmä Markus Tast Maanmittauslaitos 25.9.2019 Kysymyksiä voi esittää koko esityksen ajan verkkolähetyksen livekeskusteluseinälle Ennakkokysymysten vastaukset viety seinälle Pyritään

Lisätiedot

Osoite: Pyhän Katariinan tie 8 c, KAARINA Voimassa toistaiseksi Päivitetty Hoitovastike. Hoito ja.

Osoite: Pyhän Katariinan tie 8 c, KAARINA Voimassa toistaiseksi Päivitetty Hoitovastike. Hoito ja. AS OY KAARINAN KANTTORINKULMA Myyntihinnasto 20.4.2018 Osoite: Pyhän Katariinan tie 8 c, 20780 KAARINA Voimassa toistaiseksi Päivitetty 23.1.2019 Asunto krs. Huoneisto tyyppi Pinta ala m² Osakkeiden numerot

Lisätiedot

Isännöinnin ostaminen 10.4.2013. Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa

Isännöinnin ostaminen 10.4.2013. Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa Isännöinnin ostaminen 10.4.2013 Kai Haarma Toiminnanjohtaja, OTK Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa Asunto-osakeyhtiöiden palvelu- ja edunvalvontajärjestö Jo 80 vuotta! Jäsenmäärä 9650 Jäseniä

Lisätiedot

Seinäjoki, Kertunlaakso Kohdenumero h+k+s, 61,0 m² Kov Energialuokka E 2013 Mh ,00 Vh ,00

Seinäjoki, Kertunlaakso Kohdenumero h+k+s, 61,0 m² Kov Energialuokka E 2013 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Seinäjoki, Kertunlaakso Kohdenumero 635245 3h+k+s, 61,0 m² Kov. 2008 Energialuokka E 2013 Mh. 145 000,00 Vh. 145 000,00 Juhaninkatu 3. Etsitkö tehokkaalla pohjalla olevaa siistiä rivitalokolmiota,

Lisätiedot

Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien

Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien BLOGI Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien velkaantumista ja nopeasti 11.12.2017 BLOGI Sampo Alhonsuo Kotitalouksien velkaantuminen on Suomessa historiallisella huipputasolla, laskettiinpa asiaa

Lisätiedot

VANHAN KENTÄN (VALLEY+LAKE) PERUSPARANNUS vuosina 2012 2014

VANHAN KENTÄN (VALLEY+LAKE) PERUSPARANNUS vuosina 2012 2014 VANHAN KENTÄN (VALLEY+LAKE) PERUSPARANNUS vuosina 2012 2014 PÄÄTÖS RAHOITUSVASTIKKEEN PERIMISESTÄ Syksyn 2011 yhtiökokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti, ilman äänestystä vanhan kentän (Valley+Lake)

Lisätiedot

Isännöintipalkkiot 2010

Isännöintipalkkiot 2010 Isännöintipalkkiot 2010 Kyselytutkimuksen keskeiset tulokset KTI Kiinteistötieto Oy Taustaa Kyselyn tavoitteena on koota ajantasaista tietoa isännöintipalkkioista sekä kartoittaa tilannetta erilaisten

Lisätiedot

A s u n t. Myyntihinta. Lainaosuus

A s u n t. Myyntihinta. Lainaosuus 1 (5) Asunto Asunto Oy Helsingin Pelimanni Myyntihinnasto 6.7.2011 Pasuunatie 4a, 00420 Helsinki Voimassa toistaiseksi Päivitetty 07.12.2012 krs. Huoneisto tyyppi numerot luku A s u n t hinta ~/m2 /kk

Lisätiedot

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään.

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. TARJOUS, asunto-osake Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. 1. Kaupantekopäivä Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. 2. Kaupan

Lisätiedot

TALOUS JA TILINPÄÄTÖSILTA- PÄIVÄ 15.1.2013 PÄÄLAKIMIES ANU KÄRKKÄINEN

TALOUS JA TILINPÄÄTÖSILTA- PÄIVÄ 15.1.2013 PÄÄLAKIMIES ANU KÄRKKÄINEN TALOUS JA TILINPÄÄTÖSILTA- PÄIVÄ 15.1.2013 PÄÄLAKIMIES ANU KÄRKKÄINEN VARAINSIIRTOVEROLAIN UUDISTUS VARAINSIIRTOVEROLAIN UUDISTUS Voimaan 1.1.2013 (HE 125/2012) Muutoksia sovelletaan 1.3.2013 tai sen jälkeen

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET 7.11.2007 Mauri Niemelä www.oulunisannoitsijatoimisto.fi Oulun Isännöitsijätoimisto Oy perustettu 1982 Oulun Seudun Talokeskus Oy omistajiksi 7/2004 Niemelä Mauri ja Arja nimen

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto- ja siivouspalvelujen ostopäättäjätutkimus 2009

Kiinteistöhuolto- ja siivouspalvelujen ostopäättäjätutkimus 2009 Kiinteistöhuolto- ja siivouspalvelujen ostopäättäjätutkimus 2009 Kiinteistömessut Pekka Harjunkoski Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta 2. Toteutus 3. Vastaajat 4. Kokonaisarvosanat 5. Tulokset osioittain

Lisätiedot

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

Uuden talon vuositarkastus

Uuden talon vuositarkastus Uuden talon vuositarkastus Hannaleena Kuutilo Isännöitsijä IAT, AIT Walttari Oy Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Kiinteistöliitto Kirjan tausta Uudisrakennuskohteessa sovelletaan moneen, taloyhtiön

Lisätiedot

Hallituksen palkkiot ja muut taloudelliset etuudet

Hallituksen palkkiot ja muut taloudelliset etuudet Hallituksen palkkiot ja muut taloudelliset etuudet Yhtiökokous vahvistaa hallituksen jäsenten palkkiot vuosittain etukäteen. Vuonna 2011 Spondan hallituksen jäsenille maksettiin palkkioita yhteensä 294

Lisätiedot