Infra pilotti:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infra 2010 -pilotti:"

Transkriptio

1 1(12) Infra pilotti: Ylläpito- ja hoitoprosessin testaaminen yhteisurakassa - Kuusamon pilotti

2 2(12) 1. TAUSTA Infra pilottien suuntaaminen siten, että tarkastellaan kokonaisuutta, sen osia sekä tehdään prosessin kuvausta ja mallintamista että testataan käytännön kentällä, on tärkeää. Eri hankkeet ja pilotit on siksi syytä katsoa myös kokonaisuutena ja näin varmistaa kehittämistyön eteneminen koko infra-prosessin alueella Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen Infra pilotissa Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen tuotetaan kuvaus siitä, kuinka infra -prosessia voidaan kehittää, kun yhteiset tuotetietomallit ovat olemassa. Pilotin tavoitteeksi on asetettu: Tutkimushankkeessa Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen?? kuvataan tuotemalleja hyödyntävä rakennetun infrastruktuurin koko elinkaaren kattava prosessi?? määritellään prosessin eri vaiheissa tarvittava ja syntyvä tieto määritellään tuotemallipohjaisen tiedonhallinnan vaikutukset eri osapuolten toimintaan. ELINKAAREN KATTAVA HALLINTAPROSESSI INVESTOINTI YLLÄPITO Toteutusmuoto elinkaarimalli ST T LÄHTÖ- TIETOJEN HANKINTA SUUN- NITTELU RAKEN- TAMINEN JA RAKENNETUN TODENTA- MINEN TOIMIVUUS- JA RAKENNE- MITTAUKSET LUOVUTUS- MITTAUKSET LÄHTÖTIETO- MALLI TUOTEMALLI GEOMETRIAMALLI RAKENNEMALLI TIETOMALLI TOTEUTUS- MALLI RAKENNEMALLI TIETOMALLI TOTEUMA - MALLI YLLÄPITO- MALLI JÄÄNNÖS- ARVO- MALLI 3D simulointi ja visualisointi työmaaautomaatio TUOTETIETOMALLI Kuva 1. Tutkimushankkeen Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen kuvaus määriteltävästä prosessista. Kehittämistarpeet kohdistuvat tutkimussuunnitelman mukaan

3 3(12)?? infrahankkeen kokonaisprosessin hallinnan kehittämiseen (sekä investointi- että ylläpitovaihe) ja osaprosessien uudenlaiseen yhteensovittamiseen?? eri osapuolten omien prosessien kehittämiseen.?? uuden osaamisen luomiseen joko tilaajaorganisaatioihin, suunnittelijoille, urakoitsijoille tai palveluliiketoimintana markkinoille Pilotin keskeinen toimija on TKK / Rakentamistalous Rakentamistalous ja työ tehdään Infra 2010 osa-alueen Toimintaprosessit ohjauksessa. 1.2 Tieväylien rakenteen parantamisen automaation kehittäminen - CASE VT4-Haurukylä-Haaransilta (3D-ROAD) Infra pilotissa Tieväylien rakenteen parantamisen automaation kehittäminen - CASE VT4-Haurukylä-Haaransilta (3D-ROAD) testataan infra-prosessia käytännössä lähtien suunnitteluvaiheesta ja päätyen lopputuotemalliin. Hanke sisältää myös toteutuksen aikaisen koneautomaation testaamisen. ylläpito ja hoito hankevalmistelu suunnittelu hankinta Automa- - tisoitu työmaa Kuva 2. Tutkimushankkeen Tieväylien rakenteen parantamisen automaation kehittäminen - CASE VT4-Haurukylä-Haaransilta (3D-ROAD) toiminta-alue infra-prosessissa. Tavoitteena on kehittää tieväylien rakenteen parantamiseen tarvittava automaatiota hyödyntävä 3D-toimintaprosessi, jolla voidaan parantaa suunnittelu- ja rakentamisprosessin tehokkuutta ja laatua. Tiehallinnon tavoitteena on kehittää osavaihekohtaisia vaatimuksia, joilla automaation ja uuden teknologian käyttöönotto nopeutuu. Testauskohde luo yrityksille tarvittavat automaatioteknologian kehitys- ja testausmahdollisuudet. Tavoitteena on toteuttaa projektiin osoitettu todellinen testauskohde koko maailman mittapuussa mahdollisimman edistyksellisesti 3D-automaatiota käyttäen. Läpiviennissä hyödynnetään tällä hetkellä parasta saatavilla teknologiaa ja osaamista. Tavoitteena on aktivoida yritykset automaatioteknologian kehittämistyöhön. Tavoitteena on hankkia normaalia kattavammat ja tarkemmat lähtötiedot tarkkaa 3D-paikannusta hyödyntäen. Tavoitteena on että RP -hankkeessa suunnitellaan ja mallinnetaan uusi 3D-tiegeometria ja muut uudet rakenteet. Tavoitteena on että pilottihankkeen rakentamisessa käytetään työkoneiden 3D-koneohjausta. Pilotin keskeinen toimija on Oulun Yliopisto / Rakentamisteknologian tutkimusyksikkö.

4 4(12) 1.3 Ylläpito ja hoitoprosessin testaaminen Viimeisenä osana infra-prosessin testaamisessa on ylläpito- ja hoito prosessin testaaminen käytännön toiminnassa. Tähän testaukseen parhaiten sopii konkreettinen alueurakkasopimus, jossa mukana on yleiset tiet, kadut ja yksityistiet eli käytännössä verkko, joka tienkäyttäjälle näkyy kokonaisuutena. Samalla tulee testattua useamman tilaajan näkökulmat, kuva 3. ylläpito ja hoito Tuote - mallit hankevalmistelu suunnittelu hankinta Automa- - tisoitu työmaa Kuva 3. Tutkimushankkeen Kunnossapitoprosessin testaaminen yhteisalueurakassa toimintaalue infra-prosessissa. Tällainen sopiva kohde on mm. Kuusamon yhteisalueurakka, jossa Tiehallinto ja Kuusamon kaupunki ovat yhdessä kilpailuttaneet alueurakan sisältäen yleiset tiet, kadut ja yksityistiet. Urakka on alkanut ja urakan kesto on saakka. Jo urakkaa valmisteltaessa sovittiin, että mikäli muutoin on mahdollista pyritään urakan puitteilta tekemään toimintamallien kehittämistä hyödyntäen erityisesti ICT:n mahdollisuuksia. Tätä tukee Kuusamon kaupungin tietoyhteiskunta-strategia. Urakoitsija on ilmoittanut omalta osaltaan olevan valmis prosessin testaamiseen ja toimintamallien kehittämiseen. Tätä varten urakoitsija on panostanut mm. mobiilien toimintamallien kehittämiseen ja käyttöön ottamiseen urakan ensimmäisinä kahtena vuotena. Yhteisalueurakka antaa erinomaiset mahdollisuudet tarkastella ja testata infraprosessin viimeistä osaa kokonaisvaltaisesti myös mahdollisia tulevaisuuden yhteistoimintamuotoja ajatellen (infra-alan toimijoiden yhteistyön kehittäminen, yhteiskilpailutukset, infra-alan rekisterien hallinta, asiakastarpeiden hallinta, mobiilit toimintamallit, toimijoiden management-järjestelmien kehittäminen, sopimusten yhteisvalvonta, jne.). Kesäkautena 2006 pidetyissä neuvotteluissa on yhteisalueurakan päätoimijat yhdessä todenneet valmiuden esittää hanketta Infra ohjelmaan siten, että vuosien aikana testataan ylläpito- ja hoitoprosessia pyrkien noudattamaan Infra ohjelman mukaisia tavoitteita ja ennakoitua tuotetietomallia, perusrekisterien kehityssuuntia sekä hyödyntämään ja testaamaan DIGIROAD -aineistoa verkkotason lähtökohtana. Samoin toimijajoukko on sitoutunut tulosten avoimuuteen siltä osin kuin ne eivät ole suoraan toimijoiden organisaatio- tai yrityssalaisuuksia. Keskeiset tulokset eli toimintamallikuvaukset ovat julkista materiaalia. Tältä pohjalta on tehty tämä hanke- ja toteutussuunnitelma, jonka toteuttamiseksi on koottu toimijaverkko eri osa-alueiden osaajista. Pilotin keskeinen toimija on SK-Yhtiöt Oy, joka toimii projektikoordinaattorina.

5 5(12) 2. Ylläpito ja hoitoprosessin testaaminen yhteisalueurakassa -pilotin kokonaiskuvaus Infra pilotissa ylläpito- ja hoitoprosessin testaaminen yhteisalueurakassa testataan infra-prosessia käytännössä automatisoidun ylläpidon ja hoidon osalta. Infra-prosessin loppuosa eli ylläpito ja hoito muodostavat aivan oman kokonaisuuden. Ylläpidon ja hoidon toimintamallia voidaan tarkastella toimijoittain tai verkottain. Kuusamon yhteisalueurakka muodostaa ainutlaatuisen lähtökohdan prosessin kehittämiselle, koska yhteisalueurakassa ovat mukana yleiset tiet, kadut ja yksityistiet. Sopimuksessa toimijoina ovat Tiehallinto, kaupunki, tiekunnat ja urakoitsija. Automatisoidussa ylläpito- ja hoitoprosessissa tarvitaan hyvät perusrekisterit, verkkoja yhdistävä rakenne (DIGIROAD), toimijoiden sovellukset ja näiden väliset tiedon hallintamallit sekä hyvät tietoverkkopohjaiset välineet sisältäen myös mobiiliteknologiat. Kuvassa 4 on esitetty kuvaus perusrekistereiden, digiroadin, suunnitelma/toteutumatiedon, tuote- ja tietomallipalvelun sekä eri toimijoiden sovellusten välisistä suhteista. TUOTETIETO- MALLI-palvelu Tilaajien Tilaajien sovellukset Palvelu- sovellukset Palvelutuottajetuottajen sovellukset sovellukset Muiden Muiden toimijoiden toimijoiden sovellukset sovellukset jne... jne... DIGIROAD - - infraverkko SUUNNITELMA/ TOTEUTUMA - tieto (3D) Tie- ja tiestö tietorekisteri Rata- ja ratatietorekisteri Katu- ja katutietorekisteri Yksityistie- ja yksityistie tiestötietorekisteri Kuva 4. Kuvaus perusrekistereiden, digiroadin, suunnitelma/toteutumatiedon, tuote- ja tietomallipalvelun sekä eri toimijoiden sovellusten välisistä suhteista.

6 6(12) Kuusamon Infra pilotissa on tavoitteena testata erityisesti - digiroadin käyttämistä verkkojen runkona - tie- ja tiestötietorekisteriä - katu- ja katutietorekisteriä - yksityistie- ja yksityistietietorekisteriä - eri toimijoiden sovelluksia, jossa erityisesti vielä mobiileja toimintamalleja toimijaverkon ja tienkäyttäjäasiakkaiden tarpeiden näkökulmasta Siltä osin kuin osoittautuu mahdolliseksi (optio-osa) testataan myös suunnitelma- ja toteutumatiedon hallintaa (tie- ja katuverkko tieto 3-ulotteisena tietokannoissa). Erityisinä tekniikoina testataan internet -pohjaista tiedon välitystä ja kanssakäymistä eri toimijoiden välillä, mobiilien toimintamallien edellyttämiä ratkaisuja, maatutkausta rakennetietojen kartoittamiseksi, oliopohjaista katu- ja yksityistierekisteriä. Pilotissa on itseasiassa tavoitteena hakea näkemyksiä ja käytännön kokemuksia DIGI- INFRAsta eli infra-alalle tarvittavista yhteisistä määrittelyistä, kuva 5. hankevalmistelu suunnittelu hankinta Automa- - tisoitu työmaa hoito ja kunnossapito Infra-alan yhteiset ict - teknologia linjaukset (mm. mobiilisuus, tietotekniset alustat) DIGI-INFRA (infran digitaalinen kuvaus ja sen käyttöperusteet) Infra-alan etoiminta - mallit Infra-alan yhteiset etoiminta periaatteet ja kehittämisaskellukset Kuva 5. DIGI-INFRA kuvaus tarvittavista infra-alan yhteisistä määrittelyistä. Infa-alan toimijaverkkoa voidaan kuvata kuvan 6 mukaisesti. Kuusamon pilotissa toimijaverkko koostuu juuri näistä toimijoista eli pilotissa voidaan testata käytännön toiminnassa toimijaverkon uutta sähköistä toimintamallia. Perinteisiä toimijoita ovat tilaajat, urakoitsijat ja aliurakoitsijat. Uusia toimijoita ovat tietopalvelujen tuottajat ja uusien teknologioiden kehittäjät. Uusien toimijoiden rooli sopii erityisen hyvin myös Kuusamon tietoyhteiskunta strategiaan.

7 7(12) Tilaaja (t) ALI- PALVELUSOPIMUKSET URAKOITSIJAT TOIMITTAJAT PALVELUN TUOTTAJA(T) HANKINTAPALVELUJEN, TIETOPALVELUJEN TUOTTAJA(T) UUDET TOIMIJAT TEKNOLOGIOIDEN KEHITTÄJÄT Toimijaverkossa kukin keskittyy omaan ydinosaamiseensa koko verkko hyödyntää tietopalvelumarkkinoita Kuva 6. Infra-alan toimijaverkon kuvaus. 3. Pilotin tavoitteet 3.1 Yleiset tavoitteet ENSISIJAINEN / ENSIMMÄISEN VAIHEEN TAVOITE: - Pilotin ensisijaisen tavoitteena on testata infra-prosessista ylläpito ja hoito-osuutta. Lähtökohtana on, että taustalla käytetään tie-, katu- ja yksityisrekisteriä sekä verkkotasolla digiroad -aineistoa yhdistämään perusrekisterit. - ensimmäisessä vaiheessa tehdään myös optiovaiheen toteuttamiseksi tuotetietomallinnusosa sekä rekisterivaatimusten määrittäminen - ensimmäisessä vaiheessa infra-prosessien testaus voidaan toteuttaa pääosin olemassa olevilla ohjelmistotyökaluilla ja järjestelmillä, jotka eivät vielä ole välttämättä tulevan infraalan tuotetietomallin määrittelyjen mukaisia mutta antavat mahdollisuuden testata/kehittää ylläpito- ja hoitoprosessia - ensimmäisessä vaiheessa tehdään myös optiovaiheen toteuttamisen mahdollistavat rekisteritietojen tuotetietomallinnusosa sekä rekisterivaatimusten määrittäminen. Tuotemallinnus pyritään toteuttamaan ISO/TC211 standardien määrittämällä tavalla, jotta varmistetaan yhteensopivuus optiovaiheen infra-alan tuotetietomallin pohjalta toteutettaviin järjestelmin. Nämä tavoiteosat ovat ensisijaisia koska se voidaan tehdä kohtuullisen pienellä panostuksella vuosien aikana.

8 8(12) OPTIO- / TOISEN VAIHEEN TAVOITE: - Pilotissa luodaan Kuusamon alueelle infra-alan tuotetietomalliin pohjautuva katu- ja yksityistierekisteri, jotta prosessin testaaminen tältä osin on mahdollista. Samoin tavoitteeseen sisältyy katu- ja yksityisrekisterin perustamisen ja ylläpidon kuvaaminen yleisellä tasolla. Tämä tavoite toteutuu, mikäli Kuusamon kaupunki päättää sijoittaa katurekisterin kehittämiseen. Pilotti on väylärekisteriin liittyvien tehtävien osalta loogista jatkoa ja täydennystä infra-alan tuotetietomalliselvitykselle, joka valmistuu syksyllä Palvelusopimuksen toimintamalliin liittyvät tavoitteet ensisijainen / ensimmäisen vaiheen tavoite Hoidon palvelusopimusten kestoa pidennetään ja sisältöä laajennetaan tarpeen mukaan nykyisestä 5 ja 7 vuodesta aina 10 vuoteen saakka. Hoidon palvelusopimuksiin voidaan erillisten sopimusten mukaan sisällyttää maanteiden lisäksi myös kuntien katujen ja yksityisten teiden hoitoa nykyisiä kokeiluja laajemmin. Hoidon ja ylläpidon hankinnoissa Tiehallinto siirtyy sähköiseen hankintamenettelyyn. Tavoitteena on, että sähköinen hankintamenettely on käytössä täydessä laajuudessa vuoteen 2010 mennessä, jolloin se on kaksisuuntaista ja vuorovaikutteista Tiehallinnon ja palveluntuottajien välillä. Hoidon palvelusopimuksessa systemaattisen toiminnan suunnittelun ja ohjauksen tietotarpeet liittyvät rakenteiden ja laitteiden ominaisuustietoihin. Kuntotilan kehityksen seuranta ja tiedon hyödyntäminen toiminnan suunnittelussa ja toimenpiteiden rekisteröinnissä luovat perustan urakoitsijan laadukkaalle toiminnalle. Nämä tiedot mahdollistavat myös tilaajalle toteutuksen aikaisen seurantamahdollisuuden kuntotilan kehittymisestä ja urakan uudelleen kilpailuttamisesta. Pilotissa on tavoitteena määritellä toimintamalli ja tietotarpeet urakoitsijan ja tilaajan näkökulmasta automatisoidun hoidon toteuttamiseksi. Pilotti siten tukee Infra projektia kokonaisprosessin tietotarpeiden määrittämiseksi. Tiedon vaihto tilaajan ja urakoitsijan kesken perustuu yhteiseen tieverkon tietomalliin. Infra projekti antaa mahdollisuuden määrittää ja testata tietotarpeita käytännön pilotissa. Pilotissa yhteisesti käytettävän osoitteiston luomisessa on tarkoitus käyttää Digiroad tietovarastoa. Pilotin tavoitteena on siten myös testata Digiroad tietovaraston käytettävyyttä geometria ja osoitejärjestelmän luomiseen katu- ja yksityistieverkolle. Ominaisuustietojen hallinnalle automatisoitu hoito asettaa omat tarpeensa. Pilotissa ominaisuustiedot on inventoitava katu- ja yksityistieverkolta. Kohteiden sijaintitietojen hallinta perustuu yhteiseen tieverkon tietomalliin sekä tie- ja katuosoitejärjestelmään. Tilaajalla ominaisuustietojen tallennuksessa käytetään katu- ja yksityistierekisteriä. Urakoitsijan toiminnassa testataan tietomallia ja toimintamallia mobiilin tiedonhallinnan osalta. Automaattinen toimenpiteiden rekisteröinti tapahtuu työsuorituksen aikana ja tieto välittyy langattomasti urakoitsijan pilotissa käytettävään urakkatietokantaan. Urakkatietokannan kautta tapahtuva reaaliaikainen raportointi ja tienkäyttäjä tiedottaminen tapahtuu yleisissä tietoverkoissa hyödyntäen internet -teknologiaa. Karttapohjaisella tiedonhallinnalla testataan pilotissa yhteistoimintamallia laadunvalvonnan ja urakan sopimuksen hallinnan näkökulmasta. Toimintamallin testauksella pyritään

9 9(12) löytämään esiin tietotarpeet automatisoidulle hoito ja ylläpitotoiminnalle tukemaan Infra kokonaisprosessia. 3.2 Katu- ja yksityistierekisteriin liittyvät tavoitteet optio- /toisen vaiheen tavoite Katu- ja yksityistierekisterin osalta tavoitteena on?? luoda toimiva katu- ja yksityistierekisteri, joka mahdollistaa sähköisen ja automatisoidun toimintamallin käytön katujen ja yksityisten teiden hoidossa ja ylläpidossa osana Tiehallinnon maanteiden hoidon ja ylläpidon palvelusopimusta.?? luoda toimiva katu- ja yksityistierekisteri, joka rakennetaan digiroad -aineiston pohjalle ja sitä hyödyntäen.?? kehittää tuotetietomallipohjaista toimintamallia, jossa rekisterijärjestelmä perustuu ISO/TC211 -standardeihin, joiden pohjalta tarjotaan pilottiprojektin osapuolten käyttöön keskitetty tietovarasto, paikalliset tietokannat ja avoin sovelluskehitysrajapinta (API)?? selvittää, miten rekisterien hallinnointi tulee järjestää, jotta sen on mahdollisimman taloudellinen ja tehokas.?? selvittää, miten rekisterien ylläpito ja päivitys tulee järjestää.?? selvittää rekisteritietojen omistajuuteen liittyvät kysymykset. 4. Pilotin tehtävät ja tulokset 4.1 Ensisijainen / ensimmäisen vaiheen tavoite Pilotissa ensimmäinen tehtävä on tutkia Digiroad-aineistoa ja luoda looginen malli, jolla siitä voidaan prosessoida osoitejärjestelmä myös katu ja yksityistieverkolle. Osoitejärjestelmän perusteella luotavaa verkkomallia tarvitaan käytännön pilotin suoritusvaiheessa. Urakoitsijan käytännön pilotoinnin vuoksi katuverkosta luodaan osoitteellinen verkko (DI- GIROAD-aineisto) mobiililaitteisiin ja urakkatietokantaan, jotta toimintamalli voidaan viedä urakoitsijan käytännön testiin. Kokonaisuuden hallinnointimallin suunnittelussa määritellään toimintamalli ja roolit tilaajalle, kokonaispalvelun hallinnoijalle, teknisen palvelun tuottajalle, urakoitsijoille ja tietoja tuottaville sekä hyödyntäville konsulteille. Tuloksena pilotista saadaan raportoitua malli Digiroad-aineistosta luotavalle osoitejärjestelmälle. Raportissa on myös kuvattu katurekisterin ja yksityistierekisterin tarvittavat tietolajit hoito- ja ylläpitopitotoiminnassa. Urakoitsijan toiminnasta kuvataan toimintamalli ominaisuustietojen automatisoituun ylläpitoon urakan toteutuksen aikana. Kokonaisuuden hallinnointimalli kuvaa toimintamallin ja eri tahojen roolit, jolla jatkossa saadaan kokonaisuus hallittua.

10 10(12) 4.2 Optio- /toisen vaiheen tavoite Tietotarpeiden selvittämisen perusteella voidaan tehdä suunnitelma tietojen inventoimiseksi ja katurekisterin rakenteen rakentamiseksi. Optiotavoitteen tuloksena on tuotetietomallin mukainen katurekisteri, sen tuottamiseksi tarvittavat kuvaus sekä kuvaus siitä, kuinka katurekisterien luominen ja ylläpitäminen tulisi tehdä. Inventointityö Kuusamon katuverkolta kuuluu kaupungin rahoitettaviin tehtäviin. Kuva 7. Katu- ja yksityisrekisterikokonaisuuden hallinta. 5. Aikataulu, osapuolet ja resurssit 5.1. Aikataulu Pilotin kokonaiskesto on runsaat 2 vuotta alkaen ja päättyen Pilotin tulee olla valmis siihen mennessä, kun Kuusamon hoidon palvelusopimus kilpailutetaan alkuvuodesta Pilotin keskeisten työvaiheiden aikataulu ilmenee oheisesta kaaviosta.

11 11(12) Taulukko 1. Aikataulukaavio ENSISIJAINEN / ENSIMMÄISEN VAIHEEN TAVOITE. Työvaihe A) Hoidon ja ylläpidon prosessi - urakoitsijan toimintamallin suunnittelu ja testaus B) Raportointi d) Tuotetietomallinnusosa e) Rekisterivaatimusten määrittäminen Taulukko 2. Aikataulukaavio - OPTIO- / TOISEN VAIHEEN TAVOITE Työvaihe a) Katu- ja yksityistierekisteri - rekisterin sisällön ja järjestelmän suunnittelu - mittaukset ja tutkaukset - rekisterin perustaminen ja käyttöönotto -rekisterin hallinnoinnin ja ylläpidon suunnittelu c) Raportointi 5.2. Osapuolet Pilotin osapuolia ovat Tiehallinnon Oulun tiepiiri, Kuusamon kaupunki, tiekunnat sekä urakoitsija ja muut palveluntoimittajat. Pilotin suunnittelua ja toteutusta varten palveluntoimittajat ovat muodostaneet seuraavan liittouman:?? SK-Yhtiöt Oy projektin johto ja koordinointi, sähköinen toimintamalli, rekisterien ylläpidon ja hallinnoinnin suunnittelu, raportointi?? Tietomekka Oy mobiilit toimintamallit, tieverkon osoitteiston luominen, tienkäyttäjien palvelut, urakan aikaisten tietojen ylläpito?? Vianova Oy katu- ja yksityistierekisterin tuottaminen, rekisterien ylläpidon ja hallinnoinnin suunnittelu, infra-alan tuotetietomallikonseptin koulutus ja ohjelmointiympäristön käyttöönoton tuki, tuotetiedon mallintaminen ja testaaminen?? Roadscanners Oy rakenteellisen ja toiminnallisen kunnon analyysit ja kestoennusteet (ylläpitosuunnitelmat), tutka- ja muut mittaukset, kuntotietojen keruun, analysoinnin ja varastoinnin kehittäminen ja niihin liittyvien kuvausten teleminen

12 12(12) Katurekisterin luomiseen liittyvät maastomittaukset tekee pääasiallisesti Kuusamon kaupunki kustannuksellaan. Liittouman vastuuhenkilöt ja työhön käytettävät henkilöt ovat seuraavat:?? SK-Yhtiöt Oy - dipl.ins Martti Perälä, projektin johto - suunnittelija?? Tietomekka Oy - dipl.ins. Matti Pikkarainen, vastuuhenkilö - suunnittelijat?? Vianova Oy - dipl.ins. Heikki Halttula, vastuuhenkilö - suunnittelijat?? Roadscanners Oy - FM Timo Saarenketo, vastuuhenkilö - suunnittelijat Pilottiin osallistuvien henkilöiden referenssit on esitetty liitteessä Resurssit Pilotille perustetaan johtoryhmä, johon alustavasti kuuluvat seuraavat henkilöt: - Markku Tervo, Tiehallinto, puheenjohtaja vaiheessa 1 - Mika Mankinen, Kuusamon kaupunki, puheenjohtaja vaiheessa 2 - Martti Perälä, SK-yhtiöt, sihteeri - Juhani Määttä, Kuusamon kaupunki - Keijo Pulkkinen, Tiehallinto - Jouni Määttä, Koillistie Määttä Oy - Matti Pikkarainen, Tietomekka Oy - Heikki Halttula, Vianova oy - Timo Saarenketo, Roadscanners Oy - Mahdolliset asiantuntijat Projektissa käytetään tarvittavassa määrin eri alojen asiantuntijoita.

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI INFRA 2010 -SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI Teemu Perälä teemu.perala@navico.fi puh.050-598 8405 5.11.2008 Taustaa ja lähtökohtia Sähköinen hankintamenettely on Tiehallinnossa käytössä täydessä laajuudessa

Lisätiedot

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI. Teemu Perälä puh

INFRA SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI. Teemu Perälä puh INFRA 2010 -SEMINAARI KUUSAMON PILOTTI Teemu Perälä teemu.perala@navico.fi puh.050-598 8405 8.1.2008 Taustaa ja lähtökohtia Sähköinen hankintamenettely on Tiehallinnossa käytössä täydessä laajuudessa vuoteen

Lisätiedot

INFRA 2010 KEHITYSOHJELMA LISÄÄ TUOTTAVUTTA JA KILPAILUKYKYÄ. Toim.joht. Terho Salo Rakennusteollisuus RT ry

INFRA 2010 KEHITYSOHJELMA LISÄÄ TUOTTAVUTTA JA KILPAILUKYKYÄ. Toim.joht. Terho Salo Rakennusteollisuus RT ry INFRA 2010 KEHITYSOHJELMA LISÄÄ TUOTTAVUTTA JA KILPAILUKYKYÄ Toim.joht. Terho Salo Rakennusteollisuus RT ry INFRA AVAINASEMASSA YHTEISKUNNALLISTEN TOIMINTOJEN MAHDOLLISTAJANA Rakennetun infrastruktuurin

Lisätiedot

1. Tuotemalli ja tiedonsiirto

1. Tuotemalli ja tiedonsiirto 1. Tuotemalli ja tiedonsiirto Suunnittelu- ja rakentamisprosessi Hankintaprosessi Ylläpitoprosessi Koneautomaatio ja numeerinen ohjaus Laatutiedon automaattinen keruu ja jalostaminen Tietojen ja prosessien

Lisätiedot

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ TIEDON- HALLINTA HANKINTA JÄRJESTELMÄTASON KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 5 10 vuotta SOVELLUSTEN KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 1-5 vuotta KOULUTUS

Lisätiedot

RAKENTAMISTEKNOLOGIAN TUTKIMUSRYHMÄ. Mika Jaakkola, Rauno Heikkilä 14.9.2006. Infra 2010 -kehittämisohjelma / Tuotemallit, tiedonsiirto ja automaatio

RAKENTAMISTEKNOLOGIAN TUTKIMUSRYHMÄ. Mika Jaakkola, Rauno Heikkilä 14.9.2006. Infra 2010 -kehittämisohjelma / Tuotemallit, tiedonsiirto ja automaatio RAKENTAMISTEKNOLOGIAN TUTKIMUSRYHMÄ Mika Jaakkola, Rauno Heikkilä 14.9.2006 Infra 2010 -kehittämisohjelma /, tiedonsiirto ja automaatio 3D-tietomalleja ja automaatiota hyödyntävän kokonaistoimintaprosessin

Lisätiedot

Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto

Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto Infra Rakentaminen ja palvelut 2001-2005 Loppuseminaari 2.3.2006 Infra-ohjelma on tukenut alan

Lisätiedot

TIEMERKINTÄPÄIVÄT Radisson Blu, Oulu (Hallituskatu 1) Torstai

TIEMERKINTÄPÄIVÄT Radisson Blu, Oulu (Hallituskatu 1) Torstai TIEMERKINTÄPÄIVÄT 7-8.2.2013 Radisson Blu, Oulu (Hallituskatu 1) Torstai 14:00 14:30 Tiemerkinnät ELY:n näkökulmasta Markku Tervo / POP-ELY 1 PUHEENVUORON TEEMAT 1. Tiemerkintöjen tilanne ELYn näkökulmasta

Lisätiedot

SÄHKÖINEN HANKINNAN JA TUOTANNON TOIMINTAMALLI. Infra 2010 iltapäiväseminaari 9.2.2006 Markku Teppo, Tiehallinto

SÄHKÖINEN HANKINNAN JA TUOTANNON TOIMINTAMALLI. Infra 2010 iltapäiväseminaari 9.2.2006 Markku Teppo, Tiehallinto 1 SÄHKÖINEN HANKINNAN JA TUOTANNON TOIMINTAMALLI Infra 2010 iltapäiväseminaari 9.2.2006 Markku Teppo, Tiehallinto 2 Tiehallinnon hankintastrategian päivityksen periaatteita uuden teknologian ja tiedonhallinnan

Lisätiedot

Infra 2010 / Kuusamon pilotti

Infra 2010 / Kuusamon pilotti Markku Tervo, Martti Perälä, Matti Pikkarainen, Jari Niskanen, Teemu Perälä, Timo Saarenpää Infra 2010 / Kuusamon pilotti Ylläpidon ja hoidon automaation kehittäminen, toimintamallin testaaminen yhteisalueurakassa

Lisätiedot

6.9.2006. Osaamisklusteri - Competence Cluster

6.9.2006. Osaamisklusteri - Competence Cluster - Competence Cluster 2 Sisältö Hankintastrategia - HANKINTA 2010 Tiehallinnon ydinosaaminen Mitä klusteri onnistuessaan EI ole? n tehtävä Toimintamalli Klusterin hallinta Mitä klusteri tarjoaa? Toimintamuotoja

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Vt 25 parantaminen välillä Meltola-Mustio RS, pilotin esittely Lauri Harjula,

Lisätiedot

Osaaminen ja innovaatiot

Osaaminen ja innovaatiot Osaaminen ja innovaatiot "Yhtenä ohjelman tärkeimmistä tavoitteista on tukea ja edistää uuden teknologian käyttöönottoa. Kullekin kehityshankkeelle pyritään löytämään kumppaniksi hanke, jossa uutta tietämystä

Lisätiedot

InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista

InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista InfraTM-ryhmän puheenvuoro: Ryhmän odotukset pilotoinneista Harri Mäkelä, Innogeo Oy / InfraTM koordinaattori InfraFINBIM pilottipäivä 10.5.2011 Messukeskus 1 InfraTM hanke 2009-2011(-2013) TOIMINTAMUODOT

Lisätiedot

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 1.3.2013 Sisältö Taustaa Infra TM ja Infra FINBIM Inframalli - mallinnusvaatimukset Nimikkeistö: InfraBIM -sanasto InfraModel3 Viestintä Kuvat: SITO Oy Kuva:

Lisätiedot

Infra 2010 / Kuusamon pilotti Toteutusvaihe

Infra 2010 / Kuusamon pilotti Toteutusvaihe Teemu Perälä, Anssi Lohi, Pasi Pohjola, Matti Pikkarainen, Timo Saarenpää, Mika Stenmark ja Martti Perälä Infra 2010 / Kuusamon pilotti Toteutusvaihe Ylläpidon ja hoidon automaation kehittäminen, toimintamallin

Lisätiedot

PANK ry Tiemerkintäpäivät 12.-13.2.2015 Tampere Tiemerkintöjen ylläpidon tietopalvelun kehittäminen

PANK ry Tiemerkintäpäivät 12.-13.2.2015 Tampere Tiemerkintöjen ylläpidon tietopalvelun kehittäminen PANK ry Tiemerkintäpäivät 12.-13.2.2015 Tampere Tiemerkintöjen ylläpidon tietopalvelun kehittäminen 13.2.2015/Keijo Pulkkinen Sisältö Yleistä Tietopalvelukokonaisuus Kehittäminen OfficeAutori Tiedonsiirron

Lisätiedot

Infran ylläpitojärjestelmät. Asiakkuusjohtaja Tarmo Savolainen Vianova Systems Finland Oy

Infran ylläpitojärjestelmät. Asiakkuusjohtaja Tarmo Savolainen Vianova Systems Finland Oy Infran ylläpitojärjestelmät Asiakkuusjohtaja Tarmo Savolainen Vianova Systems Finland Oy Mitä? Kuka ja mistä? Elinkaari ja BIM Ajatuksia toimivasta omaisuuden hallinnasta Caset: Kaupungit ja IRIS Länsi-Metro

Lisätiedot

PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011

PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 Pilotointi innovaatioprosessissa Tarpeet Ongelmat Idea Hanke Idea Hanke Ideat Idea Hanke Idea AP3 AP2 AP1 Käynnistys, Veturiyritys Pilotit Pilotit Tavoitteet Valmistelu

Lisätiedot

Automaatioteknologia 3D-lähtötiedot 3D-suunnittelu- 3D-työkoneohjaus- 3d-tarkemittaukset

Automaatioteknologia 3D-lähtötiedot 3D-suunnittelu- 3D-työkoneohjaus- 3d-tarkemittaukset 3D-Road projekti Oulun tiepiirin pilottihanke: Vt 4 parantaminen Haurukylän kohdalla (levennys+rp) Infra2010 -pilottihanke: Tiehallinto / Oulun Yliopisto Automaatioteknologia 3D-lähtötiedot 3D-suunnittelu-

Lisätiedot

InfraTM Workshop 19.5.2009 Rakennustieto Oy. Pilotointiehdotukset tiivistelmät

InfraTM Workshop 19.5.2009 Rakennustieto Oy. Pilotointiehdotukset tiivistelmät InfraTM Workshop 19.5.2009 Rakennustieto Oy Pilotointiehdotukset tiivistelmät n hanke ehdotukset 0. Yhteisiä teemoja: Infrasuunnittelun ja rakentamisen tuotetiedon siirtämisen nykytilanne ja ongelmat.

Lisätiedot

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel 2 tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa. Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi menetelmä väylätietojen siirtoon

Lisätiedot

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit Agenda Miksi on tehostettava Toimintatapa nyt Mitä viime vuosina on tehty infra-alan alan tuotetietomalli-asiassa

Lisätiedot

Liikennetutkimuksen osaaminen Suomessa Oulun yliopisto

Liikennetutkimuksen osaaminen Suomessa Oulun yliopisto Virtuaalinen liikenteen tutkimuskeskus 16.2.2012 BANK, Unioninkatu 20, Helsinki Liikennetutkimuksen osaaminen Suomessa Oulun yliopisto Rauno Heikkilä, Oulun yliopisto Esityksen sisältö Tutkimusyksikön

Lisätiedot

Innovaatioiden pilotointi infrahankkeissa. Uusien ratkaisuiden käyttöönoton nopeuttaminen Laura Apilo

Innovaatioiden pilotointi infrahankkeissa. Uusien ratkaisuiden käyttöönoton nopeuttaminen Laura Apilo Innovaatioiden pilotointi infrahankkeissa Uusien ratkaisuiden käyttöönoton nopeuttaminen Laura Apilo 30.3.2006 Pilotointitoiminnan tavoitteet Käytännön kokeilujen tarkoituksena on tukea innovaatioiden

Lisätiedot

DIGILOIKAT VUOSINA 2011 2025 IIN ALUEURAKKA 2016-2020 26.2.2016 1

DIGILOIKAT VUOSINA 2011 2025 IIN ALUEURAKKA 2016-2020 26.2.2016 1 DIGILOIKAT VUOSINA 2011 2025 IIN ALUEURAKKA 2016-2020 26.2.2016 1 TAVOITTEET Tavoitteena digitalisoida KOKO hankintaprosessi viimeiseen ketjun lenkkiin saakka -> tieto syntyy osana työprosessia ja sitä

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

INPRO Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen

INPRO Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen 1 INPRO Infrahankkeen kokonaisprosessin ja tietotarpeiden mallintaminen INFRA 2010 ohjelman hankekatsaus Tuotemalliprosessi Jouko Kankainen / Ari-Pekka Manninen Helsinki University of Technology CEM Construction

Lisätiedot

Infra TM -hanke. KuntaGML laajennus IM-KuntaGML yhteensovitus paikka-, johto-, maasto- tietopalvelu

Infra TM -hanke. KuntaGML laajennus IM-KuntaGML yhteensovitus paikka-, johto-, maasto- tietopalvelu Hankekoordinointi infran substanssiosaaminen asennemuokkaus, viestintä Infra TM -hanke Teknologia-asiantuntija tuotemalliosaaminen kv-standardointiin vaikuttaminen Lähtötiedot Valtakunnallinen pohjatutkimusrekisteri

Lisätiedot

Tietomallien hyödyntämismahdollisuudet tieverkon ylläpidossa

Tietomallien hyödyntämismahdollisuudet tieverkon ylläpidossa Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014 Tietomallien hyödyntämismahdollisuudet tieverkon ylläpidossa Manu Marttinen Aluepäällikkö NCC Roads Oy Jyrsinnät ja kerrosstabiloinnit 1 Sisältö 1. Tieverkon ylläpito

Lisätiedot

Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten Liikennevirasto 2

Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten Liikennevirasto 2 Liikenneviraston digitalisaatiohanke, tulevaisuuden liikenne, mitä se tuo tullessaan motoristien ja tienkäyttäjien näkökulmasta SMOTO kerhokonferenssi Jan Juslén, Tieto-osaston johtaja, Liikennevirasto

Lisätiedot

Infra 2010 kokemuksia ja T&K -kehitystarpeita. Heikki Jämsä Rakennusteollisuus RT ry

Infra 2010 kokemuksia ja T&K -kehitystarpeita. Heikki Jämsä Rakennusteollisuus RT ry Infra 2010 kokemuksia ja T&K -kehitystarpeita Heikki Jämsä Rakennusteollisuus RT ry Painopisteet ja suunnitellut budjetit Osa A: Tuotemalli ja tiedonsiirto Tuotemalli ja automaatio Ekotehokkuus Tuotehyväksyntä

Lisätiedot

DIGIROAD. Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä

DIGIROAD. Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä 1 Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä Ajoneuvopääteseminaari 19.3.2002 Johtava konsultti Pekka Petäjäniemi 2 -hankkeen tavoitteet Kehittää kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä, joka mahdollistaa

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat

Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat Digi Roadshow Kuopio 23.4.2015 Jaakko Rintamäki Ympäristösi parhaat tekijät Sito? 2 Infrajohtamisen konsultointi

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infrajohtaminen Tavoitteen määrittely Suunnittelu Eri osa-alueilla ja vaiheilla omat järjestelmänsä ja tietomallinsa Toiminta perustuu tiedonsiirtoon: konversiot

Lisätiedot

Saimaan ammattiopisto Sampo 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS ESR-hanke S12700 7.4.2014 31.5.2015

Saimaan ammattiopisto Sampo 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS ESR-hanke S12700 7.4.2014 31.5.2015 Digitaalisuutta koneohjaukseen Etelä-Karjalassa, Koulutuspäällikkö Kirsi Kouvo Rakennus- ja pintakäsittelyala 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS ESR-hanke S12700 7.4.2014 31.5.2015 1 3D-KONEOHJAUKSEN ESISELVITYS

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

Elinkaarenaikaisen tiedonhallinnan hyödyntäminen infra-alalla

Elinkaarenaikaisen tiedonhallinnan hyödyntäminen infra-alalla Elinkaarenaikaisen tiedonhallinnan hyödyntäminen infra-alalla Tuotemallipohjaisen väyläomaisuudenhallinnan vaikutukset eri osapuolten toimintatapoihin ja vuosikustannuksiin Laura Apilo11.10.2006 Sisältö

Lisätiedot

RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus. Länsimetro Oy 13.10.2011

RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus. Länsimetro Oy 13.10.2011 RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus Länsimetro Oy 13.10.2011 Länsimetro virtuaalisesti 2 Länsimetromalli Tekes hanke 5D- Tietomalli: 3D = rakenteet ja laitteet, 4D = aika, 5D =määrätiedot,

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 Osa 11.1 Infran hallinta Tieverkon kunnossapidon mallivaatimukset 23.4.2015 Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 1 (9) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria

Lisätiedot

InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi

InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi InfraModel2 Tiedonsiirron pilotointi Infra 2010 kehittämisohjelman loppuseminaari 5.11.2008, Erkki Mäkinen Sisältö Taustatietoa InfraModel2 - Tiedonsiirron pilotointi InfraModel-formaatin jatkokehittäminen

Lisätiedot

Digiroad kohti ajantasaista tie- ja katuverkon aineistoa

Digiroad kohti ajantasaista tie- ja katuverkon aineistoa Digiroad kohti ajantasaista tie- ja katuverkon aineistoa DR2 uudistus ja SURAVAGE prosessi Nordiskt Vägforum 6.5.2014 Digiroad uudistuksen keskeiset tavoitteet Digiroad muodostaa Kansallisen pysäkkirekisterin

Lisätiedot

Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon

Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Talokeskus Yhtiöt Oy Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.2014 Stefan Fransman Kehityspäällikkö Suomen Talokeskus

Lisätiedot

Digiroad metsätietiedon jakelualustana. Marko Keisala, Suomen metsäkeskus

Digiroad metsätietiedon jakelualustana. Marko Keisala, Suomen metsäkeskus Digiroad metsätietiedon jakelualustana Marko Keisala, Suomen metsäkeskus Digiroad Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä Suomen tie- ja katuverkon tarkat sijainnit sekä tärkeimmät ominaisuustiedot Yhteensä

Lisätiedot

Iin alueurakka hankintapilotti

Iin alueurakka hankintapilotti Iin alueurakka 2016-2021 hankintapilotti URAKKA-ALUETTA KUVAAVIA LUKUJA URAKKA-ALUETTA KUVAAVIA LUKUJA TAVOITE Tavoitteena on testata vaiheiden 2 ja3 kokonaisvaltaista sähköistä toimintamallia TAVOITE

Lisätiedot

Miten Tiehallinto käyttää hyödykseen telematiikan järjestelmiä palvellessaan suomalaisia liikkujia?

Miten Tiehallinto käyttää hyödykseen telematiikan järjestelmiä palvellessaan suomalaisia liikkujia? 1 Miten Tiehallinto käyttää hyödykseen telematiikan järjestelmiä palvellessaan suomalaisia liikkujia? 2 Tiehallinnon toiminta-ajatus: Tiehallinto vastaa Suomen yleisistä teistä. Tiehallinto tarjoaa yhteiskunnan

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala Proxion 19.10.2015 Proxion BIM historiikkia Kehitystyö lähtenyt rakentamisen tarpeista Työkoneautomaatio alkoi yleistymään 2000 luvulla

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Built Environment Process Innovations Reengineering Page 1 Page 2 Tietomallivaatimukset,

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Tammikuu 2019 Toiminta-alueemme on koko Suomi Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja. Asiakkaitamme ovat tulevat

Lisätiedot

Kuntien integraatioalusta. Hannes Rauhala 3.11.2015

Kuntien integraatioalusta. Hannes Rauhala 3.11.2015 Kuntien integraatioalusta Hannes Rauhala 3.11.2015 Johdantoa asiaan Espoon kaupunki on toiminut edelläkävijänä kansallisen palveluväylän (Xroad) käyttöönotossa. Asiasta järjestettiin Espoossa ja Lahdessa

Lisätiedot

FITS 1 ohjelma-alue. Liikennetelematiikan palvelujen edellytykset Yhteenveto toiminnasta

FITS 1 ohjelma-alue. Liikennetelematiikan palvelujen edellytykset Yhteenveto toiminnasta FITS 1 ohjelma-alue Liikennetelematiikan palvelujen edellytykset Yhteenveto toiminnasta pj Matti Roine, LVM ja Seppo Öörni, LVM sihteeri Markus Väyrynen, Sito FITS 1 > Tavoitteet > Toiminta > Tulokset

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON DIGIROAD-PALVELU

LIIKENNEVIRASTON DIGIROAD-PALVELU LIIKENNEVIRASTON DIGIROAD-PALVELU MIKÄ ON DIGIROAD? Digiroad on kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä, joka sisältää teiden ja katujen keskilinjan geometriatiedot sekä liikkumisen suunnittelua palvelevat

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Kohti kulttuurimuutosta Tiina Perttula Built Environment Process Innovations Reengineering Tuottavuus Infra-ala

Lisätiedot

buildingsmart Finland Infratoimialaryhmä Kehitysryhmä Projektien linkittyminen bsf:n toimintaan

buildingsmart Finland Infratoimialaryhmä Kehitysryhmä Projektien linkittyminen bsf:n toimintaan buildingsmart Finland 22.5.2017 Infratoimialaryhmä Kehitysryhmä Projektien linkittyminen bsf:n toimintaan Projektisuunnitelman vastattava seuraaviin kysymyksiin 1. Miten sopii bsf:n arvoihin (avoimen tiedon,

Lisätiedot

Julkinen Muutoksessa kohti BIM-tuotantoa

Julkinen Muutoksessa kohti BIM-tuotantoa Muutoksessa kohti BIM-tuotantoa Eija Prittinen RATA 2018-24.1.2018 Eija Prittinen, VR Track Oy Kehityskonsultti BIM-kehityksen koordinointi Muut tekniset kehitysprojektit 2012-2016 Inframallikoordinaattori

Lisätiedot

Miksi HEILI-ohjelma 3.6.2003. Yli-insinööri Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriö

Miksi HEILI-ohjelma 3.6.2003. Yli-insinööri Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriö Miksi HEILI-ohjelma 3.6.2003 Yli-insinööri Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriö 1 HEILI Henkilöliikenteen info-ohjelma Edistää yhteistyötä henkilöliikenteen tiedotuspalveluiden ja joukkoliikenteen

Lisätiedot

Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation

Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation kehittäminen (5D-SILTA) Rauno Heikkilä Oulun yliopisto, Rakentamisteknologian tutkimusryhmä Sisältö 1)

Lisätiedot

HTU - LIIKENTEENOHJAUSPÄIVÄ

HTU - LIIKENTEENOHJAUSPÄIVÄ 1 HTU - LIIKENTEENOHJAUSPÄIVÄ 17.5.2005 Tiehallinnon rooli ja vastuu osaamisen kehittämistä Pauli Velhonoja Tiehallinto / Asiantuntijapalvelut 32 Vuorovaikutuskenttä ASIAKKAAT ovat niitä, joiden tarpeisiin

Lisätiedot

Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI)

Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI) Liikennetelematiikan kansallinen arkkitehtuuri Valtakunnallinen joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI) Versio 0.9 06.03.2005 Tavoite Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI)

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma LIITE A 1 (9) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus

Lisätiedot

Kansallinen tulorekisteri - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015

Kansallinen tulorekisteri - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015 - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015 Tulorekisterin tavoitteita Tulorekisteri on lähtenyt liikkeelle tarpeesta vähentää yritysten hallinnollista taakkaa palkkaraportoinnin

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja CityGML

Kaupunkimallit ja CityGML Kaupunkimallit ja CityGML Smart cities nyt ja huomenna SFS-seminaari 14.4.2015 Hannu Lammi, Osastopäällikkö, DI When infrastructure counts. Kaupunkimalli 3D kaupunkimalli on kolmiulotteinen digitaalinen

Lisätiedot

Digitaalinen luovutusaineisto

Digitaalinen luovutusaineisto Digitaalinen luovutusaineisto BuildingSMART Finland Inframallintamisen päivä 2017 Kari Partiainen Projektipäällikkö Liikennevirasto 6.2.2017 Ville Suntio Projekti- ja kehityspäällikkö Destia Oy Pilottihanke

Lisätiedot

HANKI Innovatiivisten hankintojen johtaminen -projekti. Tampereen tiekartta innovatiivisiin hankintoihin

HANKI Innovatiivisten hankintojen johtaminen -projekti. Tampereen tiekartta innovatiivisiin hankintoihin HANKI Innovatiivisten hankintojen johtaminen -projekti Tampereen tiekartta innovatiivisiin hankintoihin Projektin taustalla Tampereen strategisissa linjauksissa innovatiiviset hankinnat näkyneet pitkään

Lisätiedot

INFRA 2010 OHJELMA Tilannekatsaus. Heikki Jämsä Ohjelmapäällikkö Rakennusteollisuus RT ry

INFRA 2010 OHJELMA Tilannekatsaus. Heikki Jämsä Ohjelmapäällikkö Rakennusteollisuus RT ry INFRA 2010 OHJELMA Tilannekatsaus Heikki Jämsä Ohjelmapäällikkö Rakennusteollisuus RT ry Ohjelman organisointi INFRAFOORUMI Seuraa ja tukee Infra 2010:n toteutumista Infra 2010:n johtoryhmä Kehityshankkeet,

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE!

LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE! LIIKENNEVIRASTO SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA TILAAJA AVAINASEMASSA TIETOMALLIEN KÄYTÖLLE! RIL 13.10.2011 Juha Noeskoski LIIKENNEVIRASTON SIIRTYY TILAAMAAN TIETOMALLEJA SILTAHANKKEISSA

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki SOPIMUS DIGIROAD-TIETOJÄRJESTELMÄN TIETOJEN YLLÄPIDOSTA

Jyväskylän kaupunki SOPIMUS DIGIROAD-TIETOJÄRJESTELMÄN TIETOJEN YLLÄPIDOSTA Jyväskylän kaupunki SOPIMUS DIGIROAD-TIETOJÄRJESTELMÄN TIETOJEN YLLÄPIDOSTA Sopimus Digiroad-tietojärjestelmän tietojen ylläpidosta 2/6 1. Sopijapuolet Liikennevirasto Jyväskylän kaupunki Opastinsilta

Lisätiedot

Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma

Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma 1 (11) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma Ehdotusvaiheessa tehdään alustava pilottisuunnitelma. Yksityiskohtainen

Lisätiedot

Konenäön hyödyntämismahdollisuudet teiden ylläpidossa ja hoidossa

Konenäön hyödyntämismahdollisuudet teiden ylläpidossa ja hoidossa INFRA2010 KEHITTÄMISOHJELMAN LOPPUSEMINAARI 5.11.2008 Konenäön hyödyntämismahdollisuudet teiden ylläpidossa ja hoidossa SEPPO ROPPONEN, Intopii Oy Sisältö Esiselvityksen tavoitteet ja osallistujat Mitä

Lisätiedot

Infra-alan tuotetietomallistandardit

Infra-alan tuotetietomallistandardit Infra-alan tuotetietomallistandardit Pekka Siltanen Juha Hyvärinen Standardiselvityksen lähtökohta & tavoite Suomalaisen infra-alan avoimen tuotetietomallin kehityksen tueksi Tunnistettiin keskeisimmät

Lisätiedot

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS-työryhmän kokous 1 (6) JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi Aika: 20.8.2013, klo 9:30 11:30 Paikka: Liikennevirasto, Pasila, nh Terminaali Läsnä:

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Prosessimuutos kohti laajamittaista tietomallintamisen hyödyntämistä Tiina Perttula Built Environment Process

Lisätiedot

KMTK - Digiroad -yhteistyö. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

KMTK - Digiroad -yhteistyö. KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa KMTK - Digiroad -yhteistyö KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Tieverkon toimijoita, aineistoja ja järjestelmiä Liikennevirasto - Digiroad (VVH ja OTH) Maanmittauslaitos -

Lisätiedot

Infra-O tulosten jalkautus Mikko Ristikangas

Infra-O tulosten jalkautus Mikko Ristikangas Infra-O tulosten jalkautus 15.3.2018 Mikko Ristikangas 2 Kokemukset tietomallityöstä Tietomallin kehitystyö yhteistyöhankkeena ollut hyödyllinen kansallisen infraomaisuuden hallinnan kehityksen näkökulmasta.

Lisätiedot

HARJA. Vesiväyläpäivä

HARJA. Vesiväyläpäivä HARJA Vesiväyläpäivä 6.4.2016 Mikä HARJA on? HARJA on kaikkien liikennemuotojen (tie, vesi, raide) hoito- ja ylläpitourakoiden valvontaan, sekä sopimusten ja palautteiden hallintaan valmistuva järjestelmä

Lisätiedot

Tietomalli, tuotemalli - Mitä ne ovat, mihin niitä tarvitaan, mitä ne mahdollistavat. Heikki Halttula Vianova Systems Finland Oy

Tietomalli, tuotemalli - Mitä ne ovat, mihin niitä tarvitaan, mitä ne mahdollistavat. Heikki Halttula Vianova Systems Finland Oy Tietomalli, tuotemalli - Mitä ne ovat, mihin niitä tarvitaan, mitä ne mahdollistavat Heikki Halttula Vianova Systems Finland Oy Vianova Systems Finland Oy Omistus: Työntekijät 51 % Vianova Systems AS 35

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suomen VIII Arkistopäivät 18.5.2010 Jyväskylässä Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suunnittelija Tapani Sainio www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen

Lisätiedot

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan MATTI Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan Yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppinen HSY Paikkatietoseminaari 22.3.2017 06 / 2015 Intro ENTER MATTI MATTI-hankkeen tausta MAankäytön

Lisätiedot

Tilaajan näkökulma. Tilaajan tahtotila päällystealan digitalisoinnin kehittämisessä. Tuomas Vasama. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Tilaajan näkökulma. Tilaajan tahtotila päällystealan digitalisoinnin kehittämisessä. Tuomas Vasama. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Tilaajan näkökulma Tilaajan tahtotila päällystealan digitalisoinnin kehittämisessä 6.11.2015 Liikennevirasto: Fiksut väylät älykäs liikenne Koko yhteiskunnan käyttöön avattu tieto luo uusia palveluita,

Lisätiedot

Infratoimialan työturvallisuuskannustimet Viisaat kypärät yhteen seminaari 7.5.2014 Fur Center, Vantaa

Infratoimialan työturvallisuuskannustimet Viisaat kypärät yhteen seminaari 7.5.2014 Fur Center, Vantaa Infratoimialan työturvallisuuskannustimet Viisaat kypärät yhteen seminaari 7.5.2014 Fur Center, Vantaa Risto Lappalainen Liikennevirasto, työturvallisuusvastaava p. 0295 34 3966 Hanke kust.arvio valmis

Lisätiedot

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 1/7 LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 2/7 Sisällysluettelo Palveluiden hallinta- ja toimintamallit Aluepalveluyhtiö Jatkuva elinkaaren hallinta ja kehittäminen

Lisätiedot

TUOTEMALLI JA TIEDONSIIRTO ROAD MAP. Arto Kiviniemi VTT

TUOTEMALLI JA TIEDONSIIRTO ROAD MAP. Arto Kiviniemi VTT TUOTEMALLI JA TIEDONSIIRTO ROAD MAP Arto Kiviniemi VTT Keinot tavoitteiden saavuttamiseksi Tausta: Tuotemalliteknologian käyttö elinkaaritiedon hallinnassa on nopeasti yleistynyt monilla aloilla. Keskeinen

Lisätiedot

IPT 2. Liikennevirasto maanteiden hoitourakka

IPT 2. Liikennevirasto maanteiden hoitourakka IPT 2 Liikennevirasto maanteiden hoitourakka 9.6.2017 1 1. Mikä on maanteiden hoitourakka? Mikä? maanteiden hoidon alueurakka (79 kpl) Miten? Palvelusopimus, laatuvastuu-urakka, työt pääosin alihankintana

Lisätiedot

ODA = Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut

ODA = Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut ODA = Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut Shp:en ja Sote-johdon tapaaminen 5.5.2015 Tuula Heinänen Uudet Omahoitopalvelut 2 Mitä uutta? Korvaa nyt käytössä olevia yksittäisiä kuntakohtaisia ratkaisuja

Lisätiedot

Hankinnan kehittäminen Väylät. Timo Tirkkonen, Liikennevirasto UUMA2 vuosiseminaari, 14.11.2013

Hankinnan kehittäminen Väylät. Timo Tirkkonen, Liikennevirasto UUMA2 vuosiseminaari, 14.11.2013 Hankinnan kehittäminen Väylät Timo Tirkkonen, Liikennevirasto UUMA2 vuosiseminaari, 14.11.2013 Tausta Liikenneviraston (Tiehallinnon) sivutuoteohje on ollut 6 v käytössä Uusiomateriaalien käyttö kangertelee

Lisätiedot

Hankintaratkaisuja vuorovaikutuksessa palveluntuottajien kanssa

Hankintaratkaisuja vuorovaikutuksessa palveluntuottajien kanssa Hankintaratkaisuja vuorovaikutuksessa palveluntuottajien kanssa Kokemuksia hankintaklinikoista KEHTO-foorumi, Joensuu 24.5.2011 Pekka Vaara Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry Tilaajan ongelmia

Lisätiedot

INFRA 2010 OHJELMA Tavoitteet, organisointi, tilannekatsaus. Heikki Jämsä Ohjelmapäällikkö Rakennusteollisuus RT ry

INFRA 2010 OHJELMA Tavoitteet, organisointi, tilannekatsaus. Heikki Jämsä Ohjelmapäällikkö Rakennusteollisuus RT ry INFRA 2010 OHJELMA Tavoitteet, organisointi, tilannekatsaus Heikki Jämsä Ohjelmapäällikkö Rakennusteollisuus RT ry MIKSI INFRA 2010? IT-teknologia luo uudet mahdollisuudet talopuolella jo läpimurto Pro-IT:ssä

Lisätiedot

Liikennevirasto Kari Ruohonen ylijohtaja 26.9.2011

Liikennevirasto Kari Ruohonen ylijohtaja 26.9.2011 Liikennevirasto Kari Ruohonen ylijohtaja 26.9.2011 Liikennevirasto on monialainen liikenteen asiantuntijaorganisaatio, joka vastaa Suomen liikenneväylistä ja liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisesta kehittämisestä

Lisätiedot

IFC:n tilanne ja tuotetiedon elinkaaren hallinnan prosessi

IFC:n tilanne ja tuotetiedon elinkaaren hallinnan prosessi IFC:n tilanne ja tuotetiedon elinkaaren hallinnan prosessi Pro IT Kick-off seminaari, 2002-09-23 Eurostepsys Oy kari.karstila@eurostep.com IFC JA TUOTETIEDON ELINKAAREN HALLINNAN PROSESSI Sisältö: Rakentamisen

Lisätiedot

Konenäköpilotti ja muutoslaboratorio. Jani Kemppainen Rakennusteollisuus ry

Konenäköpilotti ja muutoslaboratorio. Jani Kemppainen Rakennusteollisuus ry Konenäköpilotti ja muutoslaboratorio Jani Kemppainen Rakennusteollisuus ry Esiteltävät asiat Konenäköpilotti Muutoslaboratorio Miten muutoslaboratoriota on tarkoitus kokeilla konenäköpilotti-hankkeessa

Lisätiedot

ICT-työryhmän tilannekatsaus

ICT-työryhmän tilannekatsaus ICT-työryhmän tilannekatsaus Maakuntauudistuksen ohjausryhmä 24.4.2017 Juhani Heikka Pääteemat 1. Esivalmistelun eteneminen 2. POP-IT hankkeen keskeisimpiä tuloksia 3. ICT-palvelujen järjestäminen 4. Rahoitusmahdollisuudet

Lisätiedot

Tievalaistuksen palvelusopimuksen tietopalvelu Sähköinen omaisuuden hallinta

Tievalaistuksen palvelusopimuksen tietopalvelu Sähköinen omaisuuden hallinta Tievalaistuksen palvelusopimuksen tietopalvelu Sähköinen omaisuuden hallinta Tuotekuvaus 2015 Tievalaistuksen palvelusopimuksen tietopalvelu Tietomekka Oy tarjoaa tievalaistusten palvelusopimuksiin toiminnanohjauksen

Lisätiedot

TOKA -projekti. Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille. Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012

TOKA -projekti. Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille. Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012 TOKA -projekti Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012 Mikä on tietomalli? BIM = Building Information Model Rakennuksen tietomalli, (myös rakennuksen

Lisätiedot

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1 Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa Manu Marttinen Työpäällikkö 3.6.2015 NCC Roads Oy 1 TIEDONHALINNAN Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi

Lisätiedot

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto RIL infrabim seminaari 14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio RIL Tietomallitoimikunnan puheenjohtaja rakennusteollisuuden aloilla, Erkki Mäkinen, Segmenttijohtaja, Infrarakentaminen

Lisätiedot

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tervetuloa

Lisätiedot