Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Apurungon valinta ja kiinnitys. Kuvaus. Suositukset"

Transkriptio

1 Kuvaus Kuvaus Runko, apurunko ja vahvistus käsittelevät yhdessä erilaisia kuormituksia, joita ajoneuvoon kohdistuu käytön aikana. Apurungon mitoitus ja rakenne, kiinnitys ja vahvistus määräytyvät useiden tekijöiden perusteella, joita ovat esim. alustatyyppi, vääntöjäykkyysluokka ja käyttöluokka. Lisätietoja vetoautojen apurungoista on asiakirjassa Vetopöydän asennus. Suositukset Tässä asiakirjassa kuvataan Scanian yleiset suositukset apurunkojen mitoitukselle ja rakenteelle nykyisen käyttöluokan, vääntöjäykkyysluokan ja komponenttien perusteella. Siinä ei ole otettu huomioon mitään vaatimuksia, joita asettavat pyörien liikkeiden vaatima vapaa tila, kuormankäsittely, ajoneuvon kokonaiskorkeus tai päällirakenteen kiinnitys apurungossa jne. Alustapaino tulee pitää mahdollisimman pienenä eikä ajoneuvon mukavuus tai ajettavuus saa kärsiä. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 1 (16)

2 Toimenpide Toimenpide 1. Määritä käyttöluokka. 2. Määritä vääntöjäykkyysluokka ja valitse päällirakenteen mukaiset suositukset. 3. Valitse suositukset sen mukaan, mitä komponentteja ajoneuvoon tullaan asentamaan. 4. Tarkastele jokaista suositusluokkaa. Jos samassa luokassa on useita suosituksia, valitse sopivin suositus. Yleensä tulee noudattaa suositusta, jolla saavutetaan suurin mekaaninen lujuus. Luokat: Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Vahvistus 5. Tarkista muut tekijät, joilla saattaa olla vaikutusta apurungon / päällirakenteen rakenteeseen. Esimerkkejä näistä tekijöistä ovat: Pyörien vapaan tilan vaatimukset Kuormaustason asettamat erityiset korkeusvaatimukset Käsiksipääsy ja huollettavuus Hydraulisylinterien kiinnitys alustaan Lisätietoja käyttöluokista, vääntöjäykkyysluokista ja komponenteista on myöhemmin tässä asiakirjassa. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 2 (16)

3 Käyttöluokat Käyttöluokat Scania-ajoneuvot on suunniteltu ja valmistettu monenlaisia erityyppisiä käyttöolosuhteita varten. Erilaiset käyttöolosuhteet asettavat eri vaatimuksia dynaamisten voimien keston suhteen. Tämän vuoksi jokainen ajoneuvo mukautetaan erityistä käyttöluokkaa varten, joka määrittää ajoneuvolle tarkoitetut käyttöolosuhteet. M H E Keski Tietyyppi Raskas käyttö Erittäin raskas käyttö Hyväkuntoiset päällystetyt ajoradat Huonokuntoiset päällystetyt ajoradat tai hyväkuntoiset päällystämättömät ajoradat Maasto tai huonokuntoiset päällystämättömät ajoradat Käyttöluokka M H E Lisätietoja käyttöluokista on annettu asiakirjan Alustatiedot ja mallinimikkeet kohdassa Alustatiedot. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 3 (16)

4 Vääntöjäykkyysluokat Vääntöjäykkyysluokat Päällirakenteet jaetaan kolmeen seuraavaan vääntöjäykkyysluokkaan. Vääntöjäykkyysluokka Vääntöherkkä Vääntöjäykkä Erittäin vääntöjäykkä Päällirakennetyyppi Kippilavat, kiintolavat, pyörintäsäiliövarustukset, kuormanvaihtajat, tukkilavat, vetoautot Vaihtolavat, varsinosturit, umpikorit Säiliöpäällirakenteet, massatavarapäällirakenteet, imusäiliöautojen päällirakenteet, betonipumppupäällirakenteet Vääntöjäykkyysluokka Käyttöluokka Apurunko ja kiinnikkeet Vääntöherkkä Vääntöjäykkä Erittäin vääntöjäykkä Apurunko a : U-profiili, 110x80x6 U-profiili, 110x80x6 U-profiili, 110x80x6 M Apurungon etuosan kiinnitys b : Pituussuunnassa joustava Ylöspäin joustava Ylös- ja alaspäin joustava Kiinnitys apurungon takaosassa: Jäykkä Puolijoustava Ylös- ja alaspäin joustava Apurunko c : U-profiili, 160x80x6 U-profiili, 160x80x6 U-profiili, 160x80x6 H Kiinnitys apurungon etuosassa b : Pituussuunnassa joustava Ylöspäin joustava Ylös- ja alaspäin joustava Kiinnitys apurungon takaosassa: Jäykkä Puolijoustava Ylös- ja alaspäin joustava Apurunko d : U-profiili, 200x80x6 U-profiili, 200x80x6 U-profiili, 200x80x6 E Kiinnitys apurungon etuosassa b : Pituussuunnassa joustava Ylöspäin joustava Ylös- ja alaspäin joustava Kiinnitys apurungon takaosassa: Jäykkä Puolijoustava Ylös- ja alaspäin joustava a. Muita apurunkomittoja voidaan käyttää, mikäli profiilien pintahitausmomentti on vähintään 290 cm 4. b. Kun nosturi asennetaan ohjaamon taakse, kiinnitys apurungon etuosassa voi olla jäykkä, kun taas sen täytyy olla jäykkä asennettaessa vinssi. c. Muita apurunkomittoja voidaan käyttää, mikäli profiilien pintahitausmomentti on vähintään 900 cm. d. Muita apurunkomittoja voidaan käyttää, mikäli profiilien pintahitausmomentti on vähintään cm 4. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 4 (16)

5 Komponentit Komponentit Vetopalkki Vetolaitteet altistavat rungon kuormitukselle, ja ne vaikuttavat rungon takaylityksen mitoitukseen ja vahvistukseen. 2-akselinen ajoneuvo perävaunulla JT Apurunko asennettu kiinteällä liitoksella takaylitykseen Apurunko asennettu joustavalla tai keskijoustavalla liitoksella takaylitykseen JT mm JT > mm JT mm JT > mm Perävaunu Kaksi tai kolme akselia Ajoneuvon kokonaispaino 20 tonnia Ajoneuvon kokonaispaino > 20 tonnia Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita apurungossa apurungossa Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita rungossa 4 akselia apurungossa rungossa Lisätietoja päällirakenteiden kiinnityksistä on asiakirjassa Päällirakenteen kiinnitys. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 5 (16)

6 Komponentit 2-akselinen ajoneuvo teliperävaunulla JT Apurunko asennettu kiinteällä liitoksella takaylitykseen Apurunko asennettu joustavalla tai keskijoustavalla liitoksella takaylitykseen JT mm JT > mm JT mm JT > mm Teliperävaunu Teliakseliväli mm Ajoneuvon kokonaispaino 16 tonnia Ajoneuvon kokonaispaino > 16 tonnia Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita apurungossa apurungossa Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita rungossa Teliakseliväli > mm apurungossa rungossa Lisätietoja päällirakenteiden kiinnityksistä on asiakirjassa Päällirakenteen kiinnitys. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 6 (16)

7 Komponentit 3- ja 4-akseliset ajoneuvot perävaunulla JT Apurunko asennettu kiinteällä liitoksella takaylitykseen Apurunko asennettu joustavalla tai keskijoustavalla liitoksella takaylitykseen JT mm JT > mm JT mm JT > mm JT JT mm JT > mm JT mm JT > mm Perävaunu tai 3 akselia Ajoneuvon kokonaispaino 36 tonnia Ajoneuvon kokonaispaino > 36 tonnia Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita apurungossa apurungossa Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita rungossa 4 akselia apurungossa rungossa Lisätietoja päällirakenteiden kiinnityksistä on asiakirjassa Päällirakenteen kiinnitys. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 7 (16)

8 Komponentit 3- ja 4-akseliset ajoneuvot teliperävaunulla JT Apurunko asennettu kiinteällä liitoksella takaylitykseen Apurunko asennettu joustavalla tai keskijoustavalla liitoksella takaylitykseen JT mm JT > mm JT mm JT > mm JT JT mm JT > mm JT mm JT > mm Teliperävaunu Teliakseliväli mm Ajoneuvon kokonaispaino 24 tonnia Ajoneuvon kokonaispaino > 24 tonnia Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita apurungossa apurungossa Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita rungossa Teliakseliväli > mm apurungossa rungossa Lisätietoja päällirakenteiden kiinnityksistä on asiakirjassa Päällirakenteen kiinnitys. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 8 (16)

9 Komponentit Lyhyen liitännän vetopalkki Kun asennetaan lyhyen liitännän vetopalkki, takaylitys ei yleensä vaadi mitään lisävahvistusta. Puolittain tai täysin alle asennettu vetopalkki Puolittain tai täysin alle asennettujen vetopalkkien lisäksi täytyy asentaa ylimääräinen poikkipalkki, kuten päätypalkki. Katso lisätietoja asiakirjasta Vahvistus. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 9 (16)

10 Komponentit Perälautanostin Vahvat, yli kg nostavat perälautanostimet kuormittavat runkoa ja vaikuttavat apurungon ja alustarungon mitoitukseen, kiinnitykseen ja vahvistukseen. 2-akselinen ajoneuvo 3- ja 4-akseliset ajoneuvot 3- ja 4-akseliset ajoneuvot 3-akselitelillä JA (BEP-L020) mm JA (BEP-L020) mm JA (BEP-L020) mm JA JA JA Perälautanostin Nostokyky 2 tonnia Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita Lisävahvistusta ei normaalisti vaadita Nostokyky > 2 tonnia Kiinteä päällirakenne takaylityksen koko pituudella ja kaksinkertaiset ristituet apurungossa Kiinteä päällirakenne takaylityksen koko pituudella ja kaksinkertaiset ristituet apurungossa Kiinteä päällirakenne takaylityksen koko pituudella ja kaksinkertaiset ristituet apurungossa 09:40-01 Painos 4 fi-fi 10 (16)

11 Esimerkki apurungon mitoituksesta Esimerkki apurungon mitoituksesta Ehdot Kyseisen ajoneuvon tyyppimerkintä on R 470 LB6x2MNA. Ajoneuvossa täytyy olla seuraava: Täysin alle asennettu vetopalkki, jossa vetoakselin ja kytkentäpisteen välinen etäisyys on mm Jäykkäsivuinen umpikori kg nostava perälautanostin Analyysi 1. Tyyppimerkinnästä käy ilmi, että ajoneuvo kuuluu käyttöluokkaan M. 2. Jäykkäsivuinen umpikori on vääntöjäykkä päällirakenne. Käyttöluokka M ja vääntöjäykkä päällirakennetyyppi antavat aihetta seuraavaan suositukseen taulukon mukaan kohdassa Päällirakennetyyppi: Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Päällirakennetyyppi U-profiili, 110x80x6 Ylöspäin joustava Puolijoustava Vahvistus 09:40-01 Painos 4 fi-fi 11 (16)

12 Esimerkki apurungon mitoituksesta 3. Ajoneuvossa täytyy olla komponentit, jotka vastaavat johdannossa esitettyjä vaatimuksia. Tietoja komponenttien vaikutuksesta on kohdassa Komponentit. Ajoneuvossa on 3 akselia ja vääntöjäykkä päällirakenne, joten vetopalkkiin perustuva suositus on kuvattu kohdassa 3- tai 4-akseliset ajoneuvot vetopalkilla ja vääntöjäykällä tai erittäin vääntöjäykällä päällirakenteella. Vetävän akselin ja kytkentäpisteen etäisyys on suurempi kuin raja-arvo mm ja johtaa seuraavaan vahvistussuositukseen: Vetopalkki Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Vahvistus rungossa Vetopalkki tulee asentaa täysin alle. Tämän seurauksena suositellaan seuraavaa vahvistusta kohdan Puolittain tai täysin alle asennettu vetopalkki mukaisesti: Vetopalkki, alle asennettu Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Vahvistus Päätypalkki 09:40-01 Painos 4 fi-fi 12 (16)

13 Esimerkki apurungon mitoituksesta Ajoneuvo varustetaan myös yli kg nostavalla perälautanostimella. Tämän seurauksena suositellaan seuraavaa takakiinnitystä apurunkoon ja vahvistusta kohdan Perälautanostin mukaisesti: Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Vahvistus Perälautanostin Jäykkä Kaksinkertaiset ristituet apurungossa 09:40-01 Painos 4 fi-fi 13 (16)

14 Esimerkki apurungon mitoituksesta 4. Tarkastele jokaista luokkaa erikseen. Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Vahvistus Päällirakennetyyppi U-profiili, 110x80x6 Ylöspäin joustava Puolijoustava Vetopalkki rungossa Vetopalkki, alle asennettu Päätypalkki Perälautanostin Jäykkä Kaksinkertaiset ristituet apurungossa Apurunko: Vain suositus U-profiili, 110x80x6 on määritetty, ja sen vuoksi vain sitä on käytettävä. Kiinnitys apurungon etuosassa: Vain suositus ylöspäin joustavuudesta on määritetty, ja sen vuoksi vain sitä on käytettävä. Kiinnitys apurungon takaosassa: Suositukset Keskijoustava tai Jäykkä on määritetty. Tässä valitaan jäykkä kiinnitys, jotta pystytään käsittelemään perälautanostimen välittämät voimat alustarungon kautta apurunkoon, jossa vahvistusta käytetään. Vahvistus: Suositukseksi on määritetty yksinkertainen ristituki alustarungossa, päätypalkki ja kaksinkertaiset ristituet alustarungossa. Tässä valitaan vahvistukseksi päätypalkki ja kaksinkertaiset ristituet apurungossa, koska ne voidaan yhdistää ja siten parantaa takaylityksen vääntöjäykkyyttä. Tulokset: Apurunko Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon takaosassa Vahvistus U-profiili, 110x80x6 Ylöspäin joustava Jäykkä Päätypalkki ja kaksinkertaiset ristituet apurungossa 09:40-01 Painos 4 fi-fi 14 (16)

15 Runkomitat Runkomitat Apurunko U-profiili, 110x80x6. Apurunko U-profiilisilla sivupalkeilla, mitat 110x80x6 mm (korkeus x leveys x paksuus) ja I x =290cm 4. Poikkipalkit valmistetaan samankokoisista U-profiileista. U-profiili, 140x80x6. Apurunko U-profiilisilla sivupalkeilla, mitat 140x80x6 mm (korkeus x leveys x paksuus) ja I x =500cm 4. Poikkipalkit valmistetaan samankokoisista U-profiileista. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 15 (16)

16 Yhteisvaikutteinen apurunko Yhteisvaikutteinen apurunko Yhteisvaikutteista apurunkoa voidaan harkita ajoneuvoissa, jotka normaalisti varustetaan kaksoispalkkirungolla (F958) ja joissa on hyvin tärkeää säilyttää pieni alustapaino. Jos käytetään yhdistettyä apurunkoa yhdessä F950-rungon kanssa, ajopainoa voidaan vähentää F958:aan verrattuna. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää matalampaa apurunkoa, joka antaa matalamman rakennekorkeuden. Yhteisvaikutteisten apurunkojen yhteydessä alustarungon ja apurungon välillä on vähemmän liikettä, mistä voi olla seurauksena: Suurempi runkovärähtelyjen vaara Suurempi apurungon ja päällirakenteen kuormitus Betoniauto Lisätietoja alustarunkotyypeistä löytyy Rungot ja apurungot -kohdan asiakirjasta Rungot. Lisätietoja yhteisvaikutteisten apurunkojen eduista on kohdan Laskelmat ja teoria asiakirjassa Yhteisvaikutteinen apurunko. 09:40-01 Painos 4 fi-fi 16 (16)

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki.

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Kuorma-auto, joka on varustettu puolittain tai täysin alle asennetulla vetopalkilla tai jossa ei

Lisätiedot

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden

6 h Painos 01. Päällirakennekäsikirja. Kuorma-autot. Scania CV AB 2004, Sweden 6 h Painos 01 Päällirakennekäsikirja Kuorma-autot 1 714 162 Scania CV AB 2004, Sweden 1 JOHDANTO 2 ALUSTATIEDOT 3 YLEISIÄ OHJEITA 4 LASKELMAT JA TEORIA 5 VETOAUTOT 6 KUORMA-AUTOT 7 MUUTOKSET 8 KOMPONENTIT

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot.

Apurunkorakenne. Lisätietoja alustarungoista on annettu asiakirjassa Alustarungot. Yleistä Yleistä Apurunkoa voidaan käyttää seuraaviin tehtäviin: Se antaa vapaan tilan pyörien ja muiden rungosta ulkonevien osien välille. Se tuo jäykkyyttä ja vähentää rasituksia takaylityksessä. Se suojaa

Lisätiedot

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus

Vetopöydän asennus. Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kiinteän vetopöydän asennus Kun vetoauto toimitetaan tehtaalta, vetopöytä on kiinnitetty asennuslevyyn 10.9 - pulteilla. Nämä pultit on kiristetty erikoistiukkuuteen. Jos vetopöytä

Lisätiedot

Muu päällirakennevarustus 7. Sisältö. NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta...

Muu päällirakennevarustus 7. Sisältö. NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta... Sisältö NOSTURI OHJAAMON TAKANA... 2 Asennus... 2 Vakavuus... 3 Esimerkkejä vakavuustekijän laskemisesta... 4 APURUNKO... 6 Nosturin kiinnitys... 7 VAHVISTETTU NOSTURIN KIINNITYS... 9 Suuret nosturit...

Lisätiedot

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet Yleisiä tietoja voimista ja liikkeistä Yleisiä tietoja voimista ja liikkeistä Alustarunko altistuu ajotavasta ja tienpinnan luonteesta riippuen eri suunnista tuleville voimille. On tärkeää, että alustarunko

Lisätiedot

Nosturit. Yleistä nostureista

Nosturit. Yleistä nostureista Yleistä nostureista Nosturin sijainnilla on suuri vaikutus kiinnikkeen rakenteeseen. Seuraavassa muutamia suosituksia sijoitukselle ohjaamon taakse, taakse asennetuille nostureille ja keskelle asennetuille

Lisätiedot

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ!

Akselivälin muuttaminen. Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta. Menetelmät TÄRKEÄÄ! Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta Yleistä tietoa akselivälin muuttamisesta TÄRKEÄÄ! Kuorma-auton alustan akselivälin muuttaminen vaikuttaa ko. alustan ominaisuuksiin. Siksi on tärkeää noudattaa

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT

Vetolaitteet. Yleistä vetolaitteista PGRT Yleistä vetolaitteista Yleistä vetolaitteista Vetolaite on yhteinen nimi yhdelle tai monelle komponentille, jo(t)ka ajoneuvoon on asennettava, ennen kuin se voi vetää perävaunua. Vetolaitteen tarkoituksena

Lisätiedot

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6

UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 Sisältö VÄÄNTÖJÄYKKÄ PÄÄLLIRAKENNE 3 UMPIKORI JA KONTTI 4 Umpikorin ja kontin kiinnitys 5 PAKASTUS- JA KYLMÄLAITTEET 6 SÄILIÖ JA BULKKI 6 Kiinnitys - säiliö 9 Kiinnitys - punnituslaitteet 11 Kiinnitys

Lisätiedot

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen.

Puutavara-autot. Yleisiä tietoja puutavara-autoista. Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavara-autoja käytetään pyöreän puutavaran kuljetukseen. Yleisiä tietoja puutavara-autoista Puutavaravarustuksia voidaan kuorman koon mukaan pitää joko vääntöherkkänä

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

Sisältö AKSELIVÄLIN MUUTOKSET 2 Akselivälin pidennys 3 Akselivälin lyhennys 3 Rungon katkaisu 3 Poikkipalkkien sijoitus 4 RUNKOLIITOKSEN SIJOITUS 5 Liitospalkit 5 AKSELIVÄLIN MUUTOS KAKSOISRUNGON LIITOKSELLA

Lisätiedot

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli

Vetoautot. Yleisiä tietoja vetoautoista. Suositukset. Akseliväli Yleisiä tietoja vetoautoista Yleisiä tietoja vetoautoista Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen ja siksi ne varustettu vetopöydällä perävaunujen helppoa vaihtamista varten. Jotta vetoauto

Lisätiedot

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleistä tietoa säiliöautoista Yleistä tietoa säiliöautoista Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Malli Akselivälin tulee olla mahdollisimman lyhyt, jotta rungon värähtelyjen vaara

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, sen alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Akselipainolaskelmien tavoitteena on optimoida alustan ja päällirakenteen

Lisätiedot

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä Yleistä tietoa ruuviliitoksista Yleistä tietoa ruuviliitoksista Ruuviliitokset voidaan tehdä kitkaliitoksina, muotoliitoksina tai näiden kahden yhdistelmänä. Kitkaliitos vaatii noin 10 kertaa enemmän ruuveja

Lisätiedot

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Betonipumppuautot. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista. Rakenne. Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Yleisiä tietoja betonipumppuautoista Betonipumppuautojen päällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Rakenne Tee päällirakenteesta niin vahva ja jäykkä, että

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) ,5 R11 R11

Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) ,5 R11 R11 Scanian runkosarja Scanian runkosarja Scanian runkosarja koostuu seuraavista runkotyypeistä: Runkotyyppi F700 F800 F950 F957 F958 Runkoleveys ja toleranssi (mm) 766 +1 768 +1 771 +1 768 +1 770 +1-1 -1-1

Lisätiedot

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet PGRT

Voimat ja liikkeet. Määritelmät. Vääntöherkät päällirakenteet PGRT Määritelmät Määritelmät Päällirakenteen oikea kiinnitys on tärkeää, koska virheellinen kiinnitys voi aiheuttaa vaurioita päällirakenteeseen, kiinnikkeisiin ja alustarunkoon. Vääntöherkät päällirakenteet

Lisätiedot

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen.

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Päällirakennetta pidetään vääntöherkkänä. Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu optimoimaan

Lisätiedot

Sisältö VETOUTO... 2 VIHDETTVUUS ISO 1726:N MUKN... 3 Ohjattavuus... 5 KSELIVÄLI... 7 KÄÄNTÖPÖYTIEN SIJOITUS... 8 KÄÄNTÖPÖYDÄN KIINNITYS... 10 KÄÄNTÖPÖYDÄN J SENNUSLEVYN LUKITUS... 11 KIINNITYSKULMN SENNUS

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleistä PGRT Yleistä Yleistä Välin jättäminen ohjaamon ja päällirakenteen väliin varmistaa, että ohjaamo pääsee liikkumaan vapaasti ajon ja kippauksen aikana ja että moottorista tuleva lämpö voidaan johtaa pois. Tässä

Lisätiedot

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian kattava moduulijärjestelmä mahdollistaa alustan optimaalisen sopeuttamisen eri käyttötarkoituksiin. Scanian jokaisen alustan varustelu on ainutkertainen,

Lisätiedot

Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä EU:ssa. Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä. Taustat ja tarkoitus

Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä EU:ssa. Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä. Taustat ja tarkoitus Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä Ajoneuvojen tyyppihyväksyntä, yleistä Taustat ja tarkoitus EU:lla on ollut jo pitkään direktiivi, joka koskee henkilöautojen ja moottoripyörien tyyppihyväksyntää.

Lisätiedot

Kaatumisvakaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja on annettu seuraavissa asiakirjoissa:

Kaatumisvakaus. Yleisiä tietoja. Lisätietoja on annettu seuraavissa asiakirjoissa: Yleisiä tietoja Kaatumisvakaus jakautuu pääasiassa seuraaviin tyyppeihin: Kaatumisvakaus ajon aikana Kaatumisvakaus kippauksen aikana Kaatumisvakaus nosturia käytettäessä Kaatumisvakaudella kippauksen

Lisätiedot

Vetoautot. Kuormanjako Kiinnitys TÄRKEÄÄ!

Vetoautot. Kuormanjako Kiinnitys TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Vetoautot on tarkoitettu puoliperävaunujen vetämiseen. Esimerkkejä tavallisista puoliperävaunuista: Umpikoriperävaunu Koneperävaunu Kippiperävaunu Tämän asiakirjan ohjeet

Lisätiedot

Mittamerkinnät. Yleistä. BEP-koodit

Mittamerkinnät. Yleistä. BEP-koodit BEP (Bodywork Exchange Parameter) ovat koodeja ajoneuvon eri mittojen tunnistamiseksi, jotta tietojen siirtäminen ajoneuvovalmistajan ja päällirakentajan välillä sujuisi helpommin. t noudattavat kansainvälistä

Lisätiedot

Kippiautot. Yleistä tietoa kippiautoista. Rakenne PGRT

Kippiautot. Yleistä tietoa kippiautoista. Rakenne PGRT Yleistä tietoa kippiautoista Yleistä tietoa kippiautoista Kippiautoja pidetään vääntöherkkänä päällirakenteena. Kippiautoja käytetään pääasiassa irtonaisten materiaalien kuljettamiseen. Kippilava on nivelletty

Lisätiedot

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA

E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA E-HYVÄKSYNNÄT ALLEAJOSUOJAUS JA SIVUSUOJAUS TYÖKALULAATIKOT JA VARARENGASLAATIKOT OSANA SIVUSUOJAUSTA TMT-Alleajosuoja Hyväksyntänumero: E4-58R-020343 Ext: 01 E-HYVÄKSYNNÄT TMT-Alleajosuoja on E-hyväksytty

Lisätiedot

MÄÄRITELMÄ Vääntöherkkä päällirakenne Vääntöherkällä päällirakenteella tarkoitetaan sitä, että päällirakenteen vääntövastus on pieni. ABC :5126

MÄÄRITELMÄ Vääntöherkkä päällirakenne Vääntöherkällä päällirakenteella tarkoitetaan sitä, että päällirakenteen vääntövastus on pieni. ABC :5126 Sisältö MÄÄRITELMÄ... 2 Vääntöherkkä päällirakenne... 2 YLEISET ALUSTAOMINAISUUDET... 3 Käyttötarkoitus... 3 Lujuus... 3 Vakavuus kippauksessa... 3 Mukavuus, ajo-ominaisuudet... 5 Runko... 6 YLEISET PÄÄLLIRAKENNEOMINAISUUDET...

Lisätiedot

Yhteisvaikutteinen apurunko. Kuvaus PGRT

Yhteisvaikutteinen apurunko. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus on rakenne, jossa kiinnitys saa sisältyvät rungot toimimaan yhdessä yhtenä alustarunkona kahden erillisen rungon sijasta. Yhteisvaikutteisen apurungon taivutusvastus on paljon suurempi kuin

Lisätiedot

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen

Scania-sertifioitujen komponenttien muuttaminen Yleistä Yleistä Sertifiointi tehdään liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakivaatimusten täyttämiseksi. Jos Scania-sertifioituja komponentteja muutetaan tai uusia komponentteja

Lisätiedot

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista:

Takavalot. Suorittaminen. Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Ajoneuvon tilauserittelystä riippuen ajoneuvossa on toimitettaessa jokin näistä takavaloista: Lisätietoja saat Scanian jälleenmyyjältä. Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo Vakiomallinen 7 polttimon

Lisätiedot

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja

Ohjaamon ja päällirakenteen välinen etäisyys. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Ohjaamon ja päällirakenteen välille on pienin sallittu etäisyys seuraavien varmistamiseksi: Tietoja ohjaamotyypin mallimerkinnästä on annettu asiakirjassa Alustan tiedot ja mallimerkinnät.

Lisätiedot

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti:

Sähkökeskus. Sähkökeskus. Sähkökeskus on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: on sijoitettu matkustajan puolelle kojetaulussa säilytyslokeron alle. Avaa se seuraavasti: 1. Avaa kojetaulussa oleva säilytyslokeron luukku. Luukku on sijoitettu matkustajan istuimen eteen. 2. Irrota

Lisätiedot

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus 1 Vääntöjoustavat päällerakenteet...2 1.1 Yleistä...2 2 Kippilavat...3 2.1 Yleistä...3 2.1.1 Kippausvakavuus... 3 2.2 Yleiset rakenneperiaatteet:...3 2.2.1 Kippiakselin kiinnitys... 4 2.2.2 Kippaustuki...

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, tehtaalta toimitettua alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Lisätiedot

Voimanottojen ja moottorin kierrosluvun säätö. Tehtaalla asennettu varustelupaketti. Liitäntöjen sijainti erityyppisille voimanotoille

Voimanottojen ja moottorin kierrosluvun säätö. Tehtaalla asennettu varustelupaketti. Liitäntöjen sijainti erityyppisille voimanotoille Ajoneuvoon voidaan tilata erilaisia sähköasennusten esivalmiuksia tai täysin tehdasasennettuja voimanottoja. Tässä on kuvattu, mitä nämä vaihtoehdot sisältävät, esim. johdinsarjoja, kytkimiä jne. Yksittäisessä

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Vetoaisa ZEA 0,75-1

Asennus- ja käyttöohje. Vetoaisa ZEA 0,75-1 Asennus- ja käyttöohje Vetoaisa ZEA 0,75-1 Asennus- ja käyttöohje Vetoaisa ZEA 0,75-1 TK 5014 1. Tekniset tiedot Max. Dc-arvo: 7,19 kn Aisapaino S (max.): 75 kg Akselipaino C (max.): 750 kg Aisan pituus

Lisätiedot

Lakisääteiset vaatimukset. Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä

Lakisääteiset vaatimukset. Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Kaikissa maissa sovelletaan lakisääteisiä vaatimuksia ajoneuvoille, joilla ajetaan yleisillä teillä. EU:ssa ne koordinoidaan

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja

Takaosan alleajosuoja Yleistä Yleistä UNECE R58 -asetusten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi kuorma-autoihin on asennettava takaosan alleajosuoja. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja.

Lisätiedot

C494 Liitin johdinsarjalle ohjaamosta runkoon C494

C494 Liitin johdinsarjalle ohjaamosta runkoon C494 C494 C494 C494 on 21-napainen liitin, jonka kautta päällirakentaja pääsee hallitsemaan useita signaaleja ja toimintoja ajoneuvon varustelusta riippuen. Liitin antaa myös mahdollisuuden mukauttaa ajoneuvoa

Lisätiedot

Ajomatka: Pitkä Lyhyt Lyhyt Pitkä. Ajo-olosuhteet: Normaalit Helpot Vaikeat Vaikeat Maks. Kokonaismassa: Normaali, Matala, Erikoismatala

Ajomatka: Pitkä Lyhyt Lyhyt Pitkä. Ajo-olosuhteet: Normaalit Helpot Vaikeat Vaikeat Maks. Kokonaismassa: Normaali, Matala, Erikoismatala Sisällys JÄLLEENMYYJÄN/PÄÄLLIRAKENTAJAN VASTUU... 2 JOHDANTO... 3 Alustaluokittelu... 3 ADR-sovitus... 4 Päällirakentamisen yhteydessä huomattava... 5 TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSIÄ... 6 Riskien määrittely...

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X

100-500 40-60 tai 240-260 400-600 tai 2 000-2 200 X Yleistä tilauksesta Yleistä tilauksesta Tilaa voimanotot ja niiden sähköiset esivalmiudet tehtaalta. Jälkiasennus on erittäin kallista. Suositellut vaatimukset Voimanottoa käytetään ja kuormitetaan eri

Lisätiedot

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen

Sertifioitujen Scania-komponenttien ja -järjestelmien muuttaminen Yleistä Yleistä Ajoneuvot ja niihin sisältyvät järjestelmät ovat sertifioituja liikenneturvallisuutta, ympäristövaikutuksia jne. koskevien lakimääräysten täyttämiseksi. Jos sertifioituja Scania-komponentteja

Lisätiedot

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT

Lisätakavalot. Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä. Takavalot PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Yleistietoa lisätakavalojen kytkemisestä Takavalot Saatavana on 3 takavalotyyppiä: Kompakti 7 polttimon valoyksikkö LED-valo 7 polttimon

Lisätiedot

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus Ilmajousituksen normaali käyttöyksikkö sijaitsee kuljettajan istuimen sivulla. Ajoneuvon tasoa voidaan säätää käyttöyksiköllä. Kuormankäsittelyn aikana voi olla hyötyä kuorma-auton takaosaan

Lisätiedot

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa,

EAB Built to last Tarkkuus ja laatu ovat mukana kaikessa toiminnassamme, raakamateriaalin valinnassa, KUORMALAVAHYLLY EAB KUORMALAVAHYLLY 1 EAB:n kuormalavahylly kattaa vakiona laajan valikoiman eri levyisiä, syvyisiä ja korkuisia hyllyjä. Monipuolisilla lisävarusteilla rakennetaan tehokas ja toimiva varasto.

Lisätiedot

Valaistuksen esivalmiudet. Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista. Tunnistusvalo, esivalmius. Tilausvaihtoehdot

Valaistuksen esivalmiudet. Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista. Tunnistusvalo, esivalmius. Tilausvaihtoehdot Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista Yleisiä tietoja valaistuksen esivalmiuksista Valaistukselle on saatavana useita tehtaalta tilattavia esivalmiuksia. Valaistus voidaan mukauttaa kunkin markkinan

Lisätiedot

3-AKSELINEN PPV JATKETTAVA/LEVITETTÄVÄ IRTOKEULALAVETTI

3-AKSELINEN PPV JATKETTAVA/LEVITETTÄVÄ IRTOKEULALAVETTI KÄYTETTY LAVETTI 2.2.2015 Alkuperäinen omistaja: Moto-Olli Oy Nimike: PPV T492-23A Valmistenumero: YF9T492237L008762 Vuosimalli: 2008 Kuvat otettu kesällä 2014 3-AKSELINEN PPV JATKETTAVA/LEVITETTÄVÄ IRTOKEULALAVETTI

Lisätiedot

Nopeusrajoitin. Yleisiä tietoja toiminnoista. Nopeusrajoittimien prioriteettijärjestys

Nopeusrajoitin. Yleisiä tietoja toiminnoista. Nopeusrajoittimien prioriteettijärjestys Yleisiä tietoja toiminnoista Yleisiä tietoja toiminnoista Scania tarjoaa 4 toimintoa ajonopeuden rajoittamiseen. Toimintoja käyttämällä saadaan täytettyä sekä asiakkaiden omat että lakisääteiset vaatimukset,

Lisätiedot

Yleisiä tietoja asennusohjeista. Sähköliitännät

Yleisiä tietoja asennusohjeista. Sähköliitännät Kaikki ajoneuvon sähköjärjestelmään kytkettävät sähköliitännät tulee tehdä joko sähkökeskukseen tai päällirakennekonsoliin. Päällirakennekonsoli sijaitsee ohjaamon paneelin alaosassa matkustajan puolella.

Lisätiedot

Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa

Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa PRESS info P11906SE / Per-Erik Nordström 16. syyskuuta 2011 Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa Scania jatkaa rakennus- ja maansiirtoajoon suunniteltujen ajoneuvojen tarjonnan laajentamista

Lisätiedot

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus ver.19.01.2011 1 Umpikori tai Kontti...3 1.1 Yleistä rakenteesta...3 1.2 Apurunko...4 1.3 Kiinnitys...5 1.4 Pakastus- ja kylmälaitteet...6 2 Jätekoneikot...7 3 Säiliörakenteet...8 3.1 Alustan, säiliörakenteen

Lisätiedot

Weland-välitasot. 2 www.finnrasti.fi 02-6343 900

Weland-välitasot. 2 www.finnrasti.fi 02-6343 900 Välitasot Lisää lattiapintaa Weland-välitasot Weland-välitasoilla voit hyödyntää tilan koko tilavuuden lattia-alan lisäämiseksi. Yksinkertainen ja kustannustehokas tapa hyödyntää tilojen mahdollisuudet.

Lisätiedot

Uusien mittojen ja massojen puutavara-autot

Uusien mittojen ja massojen puutavara-autot Uusien mittojen ja massojen puutavara-autot LVM:n 17.12.2012 julkistaman ajoneuvojen käyttöasetuksen muutosluonnoksen ajoneuvot 18.1.2013 Antti Korpilahti antti.korpilahti@metsateho.fi Olavi H. Koskinen

Lisätiedot

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto Toiminto Kaikki kuorma-autot 1 on varustettu avoimien luukkujen varoitussanomien näyttötoiminnolla. Varoitussanomaa voidaan käyttää erityyppisille luukuille, joissa on anturi, joka ilmaisee, että luukku

Lisätiedot

Merkitsemien. Tiedoksi

Merkitsemien. Tiedoksi ASENNUSOHJE -2- Unihak järjestelmäteline muodostuu pystysaloista mallia FSB ( bajonetskarv) ja LB ( längdbalk) juokusupalkeista joita yhdistävät tavallisesti ERB (enrörbalk) jokat. Telineen leveys voi

Lisätiedot

Puutavara-autot mitta- ja massamuutoksen jälkeen. Antti Korpilahti

Puutavara-autot mitta- ja massamuutoksen jälkeen. Antti Korpilahti Puutavara-autot mitta- ja massamuutoksen jälkeen 11/2013 Ajoneuvoasetuksen merkittävimmät muutokset 1.10.2013 Ajoneuvojen korkeutta lisättiin Auton teli- ja kokonaismassoihin muutoksia 8- ja 9-akseliset

Lisätiedot

VTA Tekniikka Oy Kuussillantie 23 01230 Vantaa 1.5.2009 t. 09-870800 f. 09-8765028

VTA Tekniikka Oy Kuussillantie 23 01230 Vantaa 1.5.2009 t. 09-870800 f. 09-8765028 VTA Tekniikka Oy Kuussillantie 23 01230 Vantaa 1.5.2009 t. 09-870800 f. 09-8765028 1(7) VTA-akselistot Volvo FH, FM neliakseliset autot, 8x2 tai 8x4 VTA-mallimerkinnät; VTA4111.3T lehtijousitettu 2.etuakseli

Lisätiedot

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 995-G 1036-G 1140 1130 1988 07.05.2012 Sivu 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 1.1 Valuankkurin toimintatapa 2. Valuankkurin rakenne 2.1 Ankkurin osat

Lisätiedot

Vetopalkit ja vetokytkimet

Vetopalkit ja vetokytkimet Yleiskatsaus Tässä asiakirjassa esitellään kaikki hyväksytyt vetopalkkiasennukset ja kaikki hyväksytyt taulukoissa ja matriiseissa. Tämä on täydentävä katsaus Tekniset tiedot -asiakirjoihin. Vetopalkkiasennukset

Lisätiedot

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä

Hydraulilaitteiston osat. Yleistä. Toimenpiteet ennen uuden hydraulijärjestelmän käynnistämistä Yleistä Yleistä Osat hydraulilaitteiston käyttöä varten voidaan tilata tehtaalta: Seuraavat osat ovat saatavana: Säädin Hydrauliöljysäiliö ja paineenrajoitusventtiili Hydraulipumppu Letkut ja liitokset

Lisätiedot

SPACCER JÄRJESTELMÄ AJONEUVON KOROSTUSTA VARTEN

SPACCER JÄRJESTELMÄ AJONEUVON KOROSTUSTA VARTEN SPACCER JÄRJESTELMÄ AJONEUVON KOROSTUSTA VARTEN KORKEA. KORKEAMPI. SPACCER. SPACCER KOROTUSJÄRJESTELMÄ SPACCER KOROTUSJÄRJESTELMÄ SPACCER korotusjärjestelmä mahdollistaa yksinkertaisen ja yksilöllisen

Lisätiedot

Päällirakennetiedot mittaristossa. Toiminta

Päällirakennetiedot mittaristossa. Toiminta Mittaristossa on valmius kytkennöille ja parametrisäädöille erilaisia toimintoilmaisimia varten, joiden avulla kuljettajan ympäristö voidaan mukauttaa käyttötarkoitukseensa. Toimintoilmaisimet voidaan

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle Moottorin jäähdytysnesteellä voidaan lämmittää ulkoisia elementtejä. Tällaisia ovat mm. umpikorit, nosturiohjaamot ja säilytyslaatikot. Lämpö otetaan sylinteriryhmän virtauksesta ja se palautetaan jäähdyttimen

Lisätiedot

ELEGRO terassilautojen asennusohje

ELEGRO terassilautojen asennusohje ELEGRO terassilautojen asennusohje ELEGRO terassilautojen mitat ovat: paksuus 32 mm / leveys 142 mm / pituus3000 mm. ELEGRO terassilautoja voidaan katkaista ja porata kuten puutavaraa. Suositus on, että

Lisätiedot

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus

SISU - Polar Päällerakenneohjeistus Päällerakentamisen yleisohjeet... 2 Esipuhe... 2 Päällerakenne - termi... 2 Periaatteet... 2 Huomautukset ja varoitukset... 2 Huomioitavaa päällerakentamisessa... 2 Turvallisuuskomponentit... 3 Jäähdytys,

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT. Volvo Trucks. Driving Progress. Vetopöytä ja asennus

TEKNISET TIEDOT. Volvo Trucks. Driving Progress. Vetopöytä ja asennus Volvo Trucks. Driving Progress TEKNISET TIEDOT Puoliperävaunu kytketään sitä vetävään kuorma-autoon vetopöydän avulla. Vetopöytä on tavallisesti kiinnitetty vetoauton alustaan asennuslevyn avulla. Saatavana

Lisätiedot

L U I S K A T JA K Y N N Y K S E T

L U I S K A T JA K Y N N Y K S E T L U I S K A T JA K Y N N Y K S E T TUOTE-ESITE 2014 Alumiinikynnykset Matalat alumiiniset kynnykset on helppo ylittää pyörätuolilla tai rollaattorilla, kokonaiskorkeus on 6 mm. Alumiiniset kynnykset ovat

Lisätiedot

INNOVATIIVISET TUOTTEET ATENA RUNNER NOPEA ASENNUS. laatukatot

INNOVATIIVISET TUOTTEET ATENA RUNNER NOPEA ASENNUS. laatukatot ATENA INNOVATIIVISET TUOTTEET RUNNER NOPEA ASENNUS laatukatot ` päällekkäin tai puskuun antikorroosiokäsittely antibakteerinenkäsittely sertifioitu järjestelmä korkealuokkaiset materiaalit erittäin kestävät

Lisätiedot

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset Kohderyhmä Scanian päällirakennetiedot on pääosin tarkoitettu päällirakentajille ja ne koskevat kaikkia Scanian kuorma-autoalustoihin ja valmiisiin kuorma-autoihin tehtyjä päällirakenteita ja muutostöitä.

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

Käyttetty lavetti 4 aks PPV 2.4.2015. Puoliperävaunu 80 T kuormalle

Käyttetty lavetti 4 aks PPV 2.4.2015. Puoliperävaunu 80 T kuormalle Puoliperävaunu 80 T kuormalle 1. Päämitat: Esitekuva T620-4 Reknro WLY-998; valm nro 734/2006 Vuosimalli 2006 (rek 30.3.2006) Renkaat 285 / 70 R19.5, 8-pulttiset Rakennekantavuus 80 tonnia Kuormatilan

Lisätiedot

TUOTE- JA JÄRJESTELMÄTIEDOT JÄRJESTELMÄN TIEDOT. Industry Modus TAL -järjestelmä. -järjestelmä. YKSITYISYYS: Ei mittaustulosta.

TUOTE- JA JÄRJESTELMÄTIEDOT JÄRJESTELMÄN TIEDOT. Industry Modus TAL -järjestelmä. -järjestelmä. YKSITYISYYS: Ei mittaustulosta. Ecophon Industry Modus TAL Teollisuustiloihin, joissa vaaditaan vaihtoehtoisia levykokoja ja asennustapoja. voidaan asentaa näkyvään listajärjestelmään tai sienikiinnityksellä. Jos levyt kiinnitetään sienikiinnityksellä,

Lisätiedot

Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje. Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi

Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje. Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi Yleisesti Sääsuoja on tilapäiseen suojaukseen tehty rakenne, jota ei ole mitoitettu täysille tuuli ja lumikuormille.

Lisätiedot

Ecophon Wall Panel C. Ääneneristys: Ei mittaustulosta Yksityisyys: AC=240 standardien ASTM E 1376 ja E 1110 mukaan. Wall Panel C -levyjen sauma

Ecophon Wall Panel C. Ääneneristys: Ei mittaustulosta Yksityisyys: AC=240 standardien ASTM E 1376 ja E 1110 mukaan. Wall Panel C -levyjen sauma Ecophon Wall Panel C Seinävaimentimia käytetään sisäkattovaimennuksen lisänä tai vaihtoehtona erityisesti suurissa tiloissa tärykaiun vaimentamiseksi. Ecophon Wall Panel C asennetaan piilolistalle, ja

Lisätiedot

Ecophon Advantage E. varmistamiseksi. Connect listajärjestelmä valmistetaan galvanoidusta teräksestä.

Ecophon Advantage E. varmistamiseksi. Connect listajärjestelmä valmistetaan galvanoidusta teräksestä. Ecophon Advantage E Kohteisiin, joissa sisäkatolta vaaditaan helppoa asennettavuutta, ja joissa akustiset vaatimukset pitää täyttää. Ecophon Advantage E -järjestelmässä on upotettu näkyvä listajärjestelmä,

Lisätiedot

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE

PR0 CE S S 0 R -MON ITOI MIKONE 25/1970 KOCKUM PR0 CE S S 0 R 7 8 ATK -MON ITOI MIKONE Huhtikuussa 1970 Kockum Söderhamn AB esitti uuden karsinta-katkontakoneen prototyypin, joka suorittaa myös puutavaran lajittelun ja kasauksen. Sitä

Lisätiedot

Maadoitus ja virransyöttö. Alustarungon maadoitus TÄRKEÄÄ!

Maadoitus ja virransyöttö. Alustarungon maadoitus TÄRKEÄÄ! Tee kaikki päällirakenteen alustarungon maatot vasempaan rungon sivupalkkiin. Maadoitus rungon oikeaan sivupalkkiin aiheuttaa jännitehäviötä, koska akun miinusnapa on liitetty rungon vasempaan sivupalkkiin.

Lisätiedot

Takaosan sovitukset. Sovitettu takaylityksen pituus BEP-L020

Takaosan sovitukset. Sovitettu takaylityksen pituus BEP-L020 Sovitettu takaylityksen pituus Sovitettu takaylityksen pituus Takaylityksiä voidaan tilata tehtaalta ja niiden pituus voidaan valita 10 mm:n välein välillä 750 5 200 mm, katso kuva. Takaylityksen sallittua

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin.

Lumieste tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin. PISKO LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita. Lumiesteitä tulee käyttää

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

Perävaunun käyttöohje

Perävaunun käyttöohje Perävaunun käyttöohje Ennen ajoa tarkistakaa: vetolaitteen ja sen kiinnitysosien kunto perävaunun ja auton kiinnityksen varmuus, perävaunun turvavaijerin tulee olla kiinnitetty autoon valojen kunto pyörien

Lisätiedot

WB-työpöydät. 5years. 2years

WB-työpöydät. 5years. 2years WB-työpöydät WB-työpöydät on suunniteltu vaativiin kokoonpanoympäristöihin. Pöytien perusajatuksena on yksinkertaisuus ja hyvä ergonomia, joiden ansiosta yksittäisen työpöydän voi muokata useisiin eri

Lisätiedot

ATV-sarja FOREST PRO. kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND

ATV-sarja FOREST PRO. kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND ATV-sarja kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND Forest Pro Forest Pro FL Forest Pro Plus 2016 MALLISTO ON SAAPUNUT! Tee mönkijästäsi metsäkone Mönkijä on mainio kulkupeli monenlaisissa maastoissa, mutta

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

ROCKFON SYSTEM G DIRECT

ROCKFON SYSTEM G DIRECT Järjestelmän kuvaus: ROCKFON SYSTEM G DIRECT Suoraan asennettava järjestelmä Nopea ja tehokas asennusprosessi Oikea valinta mataliin huoneisiin Tyylikäs ja yhtenäinen ilme alakattoon G 300 mm ROCKFON SYSTEM

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT Pakokaasukela sarja 865, jousipalautteinen

TEKNISET TIEDOT Pakokaasukela sarja 865, jousipalautteinen TEKNISET TIEDOT Pakokaasukela sarja 865, jousipalautteinen No. 981117101 Kuvaus Turvalukitus mahdollistaa rummun lukitsemisen letkunvaihdon yhteydessä. Räikkämekanismi lukitsee uloskelatun letkun halutulle

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus

Yleisiä tietoja polttoaineenkulutuksesta. Ilmanvastus Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Voimanotto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa siihen, kuinka

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen turvallisuusviraston antaman ohjeen TRAFI/336/ /2012

Voimassa: Toistaiseksi. Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen turvallisuusviraston antaman ohjeen TRAFI/336/ /2012 1 (10) Antopäivä: 15.06.2017 Voimaantulopäivä: 28.08.2017 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen

Lisätiedot