MUISTIO TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIO TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS"

Transkriptio

1 Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL ESPOON KAUPUNKI tiedoksi: 3419 TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Tontunmäen päiväkodin rakennus B, Uusi kotitonttu, on tyyppipäiväkoti, joka on valmistunut vuonna Rakennus on puurunkoinen ja siinä on kantava alapohja ontelolaattaa, jonka alapuolella on ryömintätila. Vesikaton katteena on pelti. Rakennuksessa ei ole aiemmin tapahtunut vesivahinkoja. Käyttäjäpalaute on kirjattu sisäilmasto-olosuhdelomakkeeseen. Tiloissa koetaan ajoittain poikkeavaa hajua (kellari tai navetta) etenkin pienten (Temput) varastossa 26. Ilmanvaihto koetaan monissa tiloissa puutteelliseksi. Kaksi työntekijää on ilmoittanut kokevansa oireilua rakennuksessa. Rakennusta käyttää 57 lasta ja 11 työntekijää. Rakennukseen tehtiin ns. rakenne- ja ilmanvaihtotekninen katsastus, jolla tarkoitetaan pääasiassa aistinvaraisesti suoritettua sisäilmapainotteista kuntoarviota. Katsastus tehtiin koko rakennukseen. Rakennuksesta katselmoitiin sisätilat, julkisivut, ryömintätilat ja tiloja palvelevat ilmanvaihtolaitteet. Katsastuksen suorittivat Sanna Pohjola ja Jarkko Lesonen Katsastuksen yhteydessä tehtiin sisäilmaolosuhteiden ja painesuhteiden seurantamittaukset , joiden aikana LVI-laitteissa oli kuitenkin toimintahäiriöitä. Katsastuksessa olivat mukana kiinteistönhoitaja Kari Aaltonen sekä aluepäällikkö Kimmo Autiomäki (osan aikaa). 1 (20) S w e co Ilmalanportti 2 FI Helsinki, p (0) Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki Sweco Groupin jäsen

2 1 RAKENNETEKNINEN TARKASTUS 1.2 Kuivatusosat, salaojat, salaojakaivot - Rakennuksessa oli katsastushetkellä käynnissä salaoja- ja pihakorjaustyö, jossa rakennuksen ympärille asennettiin mm. salaojat ja sokkelin ulkopuolelle veden- ja lämmöneristeet. Kuvat 1, 2. Salaoja- ja pihakorjaustyö käynnissä Muutamia syöksytorvia oli vielä irrallaan. 1.3 Päällysteet, Alueen päällysteet, pintavesien poisjohtaminen - Käynnissä olevan pihakorjaustyön vuoksi ei päästy arvioimaan piha-aluetta. Rakennuksen vierustat oli asfaltoitu tai laatoitettu Lounaan- ja kaakonpuoleiset piha-alueet olivat vielä viimeistelemättä. Viherkasveja ei rakennuksen vierustalla ollut. 2 (20)

3 Kuvat 3, 4. Piharemontti lähes valmis Rakennuksen vierustat pääosin asfaltoitu tai laatoitettu. 1.4 Perustukset, perusmuurit - Sokkelit ovat betonia. Sokkelissa ei havaittu puutteita. 1.5 Alapohjat - Rakennuksessa on kantava alapohja (ontelolaatta), jonka alapuolella on tuuletettu ryömintätila. Ontelolaatan ja pintabetonilaatan ( mm) välissä on rakennepiirustusten mukaan 175 mm EPS-eriste ja märkätiloissa 140 mm solupolystyreeni. - Ryömintätilaan oli kaksi tarkastusluukkua (varastoissa 04 ja 26), jotka avattiin tarkastusta varten. Tarkastusluukut eivät ole ilmatiiviitä, jolloin epäpuhtauksien on mahdollista siirtyä ryömintätilasta sisäilmaan. Todennäköisesti henkilökunnan varastotilassa 26 ajoittain havaitsema poikkeava haju tulee ryömintätilasta tarkastusluukun epätiiviyskohtien kautta. Katselmushetkellä tiloissa havaittiin tunkkainen haju johtuen ilmanvaihtolaitteiston toimimattomuudesta katselmushetkellä. - Rakennuksen ulkopuolella havaittiin sokkelissa tuuletusaukot, jotka havaittiin myös ryömintätilan puolelta. Ryömintätilassa ei havaittu kosteutta ja sen tuulettuvuus arvioitiin aistinvaraisesti riittäväksi. - Linoleumlattiapinnoilla ei havaittu kosteutta pintakosteudenilmaisimella havainnoitaessa (pistotarkastukset). 3 (20)

4 Kuvat 5, 6, 7, 8. Tarkastusluukut varastotiloissa 26 ja 04. Ryömintätilassa ei havaittu kosteusjälkiä ja ryömintätilan tuulettuvuus arvioitiin aistinvaraisesti riittäväksi. Ryömintätilassa havaittiin jonkin verran rakennusjätettä sepelin päällä. 1.6 Runko, kantavat seinät - Rakennuksessa on puurunko. Kantavia rakenteita ei ollut näkyvissä. 1.7 Yläpohjat - Yläpohja on puurakenteinen pulpettikatto. Rakennepiirustusten mukaan yläpohjan eristeenä on 250 mm selluvillaa. Yläpohjatilaan ei ollut tarkastusluukkuja. Alakattolevynä on kipsilevy. - Alakattopinnoilla ei havaittu kosteuden aiheuttamia jälkiä. 4 (20)

5 Kuvat 9, 10. Leikkauskuvat tyyppipäiväkodista. 1.8 Ulkoseinät, julkisivut - Rakennuksen julkisivu on laudoitettu. Laudoituksen takana on rakennepiirustusten mukaan 22 mm tuuletusväli, 30 mm tuulensuojavillalevy, 125 mm mineraalivillalevy + puurunko 150 mm mineraalivilla, höyrynsulkumuovi ja sisäpuolisena levytyksenä kipsilevy. - Ulkoseinän sisäkuoren ilmatiiveys perustuu höyrynsulkumuovin tiiveyteen. Todennäköisesti ulkoseinän rakenneliittymiä ympäröiviin rakenteisiin sekä ikkunaliittymiin ei ole tiivistetty ilmatiiviisti. Levysaumoissa ja nurkkaliitoksissa havaittiin paikoin halkeilua sekä merkkejä rakenteen läpi kulkeutuvista ilmavirtauksista (Kuvat 13-15). - Julkisivulaudoitus oli pääosin hyväkuntoinen. Paikoin maalipinta hilseili (lähinnä katolla olevat pystyosat, kuvat 11-12) ja nauloja oli pystyssä tai naulankannat ruostuneet. 5 (20)

6 Kuvat 11, 12. Katolla olevassa julkisivulaudoituksessa havaittiin paikoin maalin hilseilyä. Kuvat 13, 14, 15. Levyseinissä havaittiin paikoin halkeilua ja halkeamien kohdalla merkkejä vuotoilmavirtaukista. Kuva vas. johtajan huoneesta, keskellä Loikkien ryhmähuoneesta 10 ja Pomppujen ryhmätilasta Ikkunat, karmit, puitteet, lasituslistat, vesipellit - Ikkunat ovat alkuperäisiä, eristyslasisia ikkunoita. Paikoin ikkunoiden sisäpuitteissa oli havaittavissa vanhoja kosteuden aiheuttamia jälkiä (kuva 17). 6 (20)

7 - Ikkunoiden vesipeltien kallistukset ovat riittävät. Kuvat 16, 17. Ikkunat ovat alkuperäisiä eristyslasisia ikkunoita. Ikkunoiden pellitykset olivat kunnossa ja vesipeltien kallistukset ovat riittävät. Paikoin sisäpuitteissa oli nähtävissä paikallisia kosteusjälkiä (kuva oikealla Loikkien ryhmätilasta 10) 1.10 Ulko-ovet - Ulko-ovissa ei havaittu puutteita Vesikatteet, kattokaivot - Vesikatteena on rivipeltikate, joka on todennäköisesti alkuperäinen. Pinnoite oli monin paikoin irronnut ja katteessa havaittiin pienialaisia ruostevaurioita (kuvat 18-20). - Ränneissä havaittiin paikoin lehtiä ym. roskaa, joka estää sadeveden virtaamista syöksytorviin. 7 (20)

8 Kuvat 18, 19, 20. Peltikatteen pinnoitteessa paikoin irronnut ja katteessa havaittiin pienialaisia ruostevaurioita Tilapinnat ja tilavarusteet - Katselmushetkellä sisäilma oli tunkkainen ja märkätiloissa havaittiin poikkeavaa hajua johtuen todennäköisesti tilan käytöstä ja ilmanvaihdon toimimattomuudesta katselmushetkellä. - Valaisinten päällä havaittiin paikoin runsaasti pölyä (Kuvat 21-22). Kuvat 21, 22. Ylätasopinnoilla ja valaisinten päällä havaittiin paikoin runsaasti pölyä. Kuvat Temppujen ryhmätilasta 25 (vas) ja Loikkien ryhmätilasta 10 (oik). 8 (20)

9 1.13 Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä - Ryömintätilan tarkastusluukkujen ilmatiiveyden varmistaminen varastotiloissa 04 ja 26 - Levyseinissä olevien halkeamien paikkaus. - Vesikatteen paikkaus ja pinnoitus. - Ylätasopintojen ja valaisinten puhdistus säännöllisesti - Julkisivunaulojen kiinnitys ja ruostuneiden naulojen uusiminen. - Julkisivulaudoituksen huoltomaalaus. - Rännien puhdistus säännöllisesti 9 (20)

10 2 SISÄILMAOLOSUHTEET 2.1 Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden seurantamittaukset - Mittausten aikana rakennuksen LVI-laitteissa esiintyi toimintahäiriöitä sähkövian vuoksi, mm. ilmanvaihdon toiminta oli puutteellista. - Hiilidioksidipitoisuutta seurattiin neljässä tilassa tallentavien mittalaitteiden avulla 17 vuorokauden ajan. Mittaukset tehtiin ryhmähuoneissa 05, 09 ja 24 sekä johtajan huoneessa 28. Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Alla olevaan taulukkoon on kirjattu ryhmähuoneiden suunniteltu ilmanvaihto vuoden 1999 ilmanvaihdon loppupiirustuksista sekä suurin ilmoitettu käyttäjämäärä. Käyttäjämäärät on saatu henkilökunnalta. IV-kone Tila Suurin käyttäjämäärä, kpl TK1 Ryhmähuone 05 (Pomput) TK1 Ryhmähuone 09 (Loikat) TK1 Ryhmähuone 24 (Temput) TK1 Johtajan huone 28 yleensä 1 joskus 3-5 1) + tarkoittaa tuloilmaa. tarkoittaa poistoilmaa. 2) Mittarin mittausalueen yläraja on ppm. Suunniteltu ilmanvaihto v ) Hiilidioksidipitoisuus seurantajakson aikana, ppm /-105 dm 3 /s ) /-100 dm 3 /s ) /-105 dm 3 /s ) +20/-20 dm 3 /s ) - Asumisterveysasetus 2015:n mukaan hiilidioksidipitoisuuden toimenpideraja ylittyy, kun sisäilman pitoisuus on 1150 ppm suurempi kuin ulkoilman pitoisuus. Ulkoilman pitoisuus oli noin 400 ppm, joten toimenpideraja ylittyy sisäilman pitoisuuksilla yli 1550 ppm. Toimenpideraja ylittyi jokaisessa mitatussa tilassa seurantajakson alkupuolella tilojen käytön aikana. Ryhmähuoneessa 05 toimenpideraja ylittyi lyhytaikaisesti myös seurantajakson loppupuolella. - Ruokailun ja päiväunien aikana hoitoryhmät ovat yhdessä ryhmähuoneessa. Tällöin suurimmilla käyttäjämäärillä tuloilmaa on 4,4 dm 3 /s henkilöä kohden ryhmähuoneissa 05 ja 09, mikäli ilmanvaihto on vuoden 1999 ilmanvaihtosuunnitelmien mukaista. Ryhmähuoneessa 24 tuloilmaa on 6,6 dm 3 /s henkilöä kohden suurimmalla käyttäjämäärällä suunnitellun ilmanvaihdon toteutuessa. Asumisterveysasetuksen (2015) mukaan päiväkodeissa tuloilmaa(ulkoilmaa) tulee olla vähintään 6 dm 3 /s henkilöä kohden. 10 (20)

11 2.2 Sisäilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurantamittaukset - Mittausten aikana rakennuksen LVI-laitteissa esiintyi toimintahäiriöitä sähkövian vuoksi, mm. ilmanvaihdon toiminta oli puutteellista. - Lämpötilaa ja suhteellista kosteutta seurattiin neljässä tilassa tallentavien mittalaitteiden avulla 17 vuorokauden ajan. Mittaukset tehtiin ryhmähuoneissa 05, 09 ja 24 sekä johtajan huoneessa 28. Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Sisäilman lämpötilojen ja suhteellisen kosteuden vaihteluvälit olivat seuraavat: IV-kone Tila Lämpötila ma-pe klo 8-17, C TK1 Ryhmähuone 05 (Pomput) TK1 Ryhmähuone 09 (Loikat) TK1 Ryhmähuone 24 (Temput) Sisäilman suhteellinen kosteus seurantajakson aikana, % 12,6-18, ,8-21, ,0-19, TK1 Johtajan huone 28 16,2-22, Asumisterveysasetus 2015:n mukaan päiväkodeissa sisäilman lämpötilan toimenpiderajat ovat C lämmityskaudella. Sisäilman lämpötilojen tulisi olla toimenpiderajojen sisällä. Ryhmähuoneissa 05 ja 24 lämpötila oli koko seurantajakson ajan alle 20 C. Lisäksi ryhmähuoneessa 09 lämpötila oli pääosin alle 20 C tilojen käytön aikana. - Sisäilman suhteellinen kosteus vaihteli mittauspisteissä välillä % seurantajakson aikana. 2.3 Johtopäätökset - Seurantajakson aikana mitatut sisäilman hiilidioksidipitoisuus, lämpötila ja suhteellinen kosteus eivät edusta tilojen normaaleja sisäilmaolosuhteita, koska rakennuksen LVI-laitteissa oli toimintahäiriöitä sähkövian vuoksi. Toimintahäiriöiden vuoksi LVI-laitteet, mm. ilmanvaihto, eivät toimineet normaalisti, minkä seurauksena hiilidioksidipitoisuus ja lämpötila eivät olleet toimenpiderajojen mukaisia. Jotta sisäilmaolosuhteista saataisiin oikeaa mittaustietoa, tulisi seurantamittaukset tehdä LVI-laitteiden toimiessa normaalilla tavalla. Kiinteistönhoidolta saadun tiedon mukaan LVI-laitteiden toimintahäiriöt on korjattu. - Osassa ryhmähuoneita vuonna 1999 suunniteltu ilmanvaihto ei ole tilojen suurimmilla käyttäjämäärillä Asumisterveysasetus 2015:n mukaista. Tiloissa tulisi tarkistaa nykyisen ilmanvaihdon määrä ja tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa. 11 (20)

12 - Johtajan huoneessa 28 vuonna 1999 suunniteltu ilmanvaihto riittää hyvin 1-2 henkilölle. Tilan suunniteltu ilmanvaihto on riittämätöntä, jos tilassa pidetään esim. 4-5 hengen palavereja. 2.4 Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä - Lämmitysjärjestelmän säätö ryhmätiloissa siten, että lämpötila ei laske päiväkodin toiminta-aikoina alle 20 C. Tarvittaessa tiloihin tulee tuoda lisälämmittimiä. - Suositellaan ilmanvaihdon ilmavirtojen tarkistamista ja säätämistä vastaamaan tilojen nykyisiä suurimpia käyttäjämääriä. Säädön tavoitteena on Asumisterveysasetus 2015:n mukainen ilmanvaihto eli päiväkotitiloissa vähintään 6 dm 3 /s tuloilmaa(ulkoilmaa) henkilöä kohden. - Johtajan huoneessa 28 suositellaan, että ilmanvaihdon riittävyyden kannalta tilassa ei oleskele pidempiaikaisesti yli kolmea henkilöä. - Jatkossa rakennuksen LVI-laitteiden toimintavarmuudesta huolehditaan säännöllisen huollon, toiminnan tarkkailun ja laitteiden uusimisen avulla, jotta vältytään yllättäviltä toimintahäiriöiltä. - Suositellaan seurantamittausten uusimista LVI-laitteiden toimiessa normaalisti. 12 (20)

13 3 ILMANVAIHTOLAITTEET 3.1 Ilmanvaihtokone TK1 (tulo- ja poistoilmakone) - Kone TK1 on otettu käyttöön vuonna 1999, sijainti lämmönjakohuoneessa Palvelualue: Ryhmähuoneet, johtajan huone 28, keittiö, henkilökunnan sosiaalitilat (keittiön poisto huippuimuri TK1PF2, sosiaalitilojen poisto huippuimuri TK1PF3) - Käyntiajat: Kone ei ollut normaalissa toiminnassa sähkövian vuoksi, vika oli ilmennyt ennen katsastuskäyntiä. Poistoilmapuhallin pyöri, mutta tarkasteluhetkellä poiston sulkupelti oli kiinni (myöhemmin pelti avattiin). 2-nopeuksisessa koneessa ei ole taajuusmuuttajia. Toimintakaavion mukaan ulkolämpötilan ollessa alle -11 C voi kone toimia vain puoliteholla. Kiinteistönhoidolta saatujen tietojen mukaan kone on saatu toimimaan normaalisti ja käyntiajat ovat: Ma-Pe klo 5-18 täysi teho ja kaikkina muina aikoina puoli teho. - Ulkoilmasäleikkö: Vakiosäleikkö, sijaitsee vesikatolla lyhyen räystään alapuolella, säleikössä hieman puiden lehtiä. (säleikkö yhteinen koneilla TK1, TK2 ja TK3) - Tuloilman suodatus: F7-tasoinen pussisuodatin, jonka kehykset olivat tiiviit. Pohjalla vanhoja kosteusjälkiä. Suodatinvaihto kaksi kertaa vuodessa. - Poistoilman suodatus: G3/G4-tasoinen pussisuodatin, jonka kehykset olivat tiiviit. Suodatinvaihto kaksi kertaa vuodessa. - Lämmöntalteenotto: Pyörivä lämmöntalteenottolaite, lamellien pölyn määrä vähäinen. - Lämmityspatteri: Nestekiertoinen, lamelleissa runsaasti epäpuhtauksia - Jäähdytyspatteri: Ei ole - Tulo- ja poistoilmapuhallin: Hihnakäyttöisiä, hihnat kunnossa. - Konekotelo: Kotelon pohjalla oli monin paikoin runsaasti epäpuhtauksia. Tuloilmapuolella ei ollut näkyvää mineraalivillaa suodattimen ja tuloilmapuhaltimen välisellä alueella. Kuva 23. Ilmanvaihtokone TK1. 13 (20)

14 Kuvat 24, 25. Ilmanvaihtokone TK1. Ulkoilmasäleikkö on vesikatolla, säleikössä hieman puiden lehtiä. F7-tasoinen tuloilmasuodatin ja pyörivä lämmöntalteenottolaite. Kotelon pohjalla on vanhoja kosteusjälkiä. Kuva 26. Ilmanvaihtokone TK1. Vasemmalla pyörivä lämmöntalteenottolaite ja oikealla lämmityspatteri. Lämmityspatterin lamelleissa ja kotelon pohjalla oli runsaasti epäpuhtauksia. Kuva 27. Ilmanvaihtokone TK1. Lämmityspatterin jälkeen on hihnakäyttöinen tuloilmapuhallin. Kotelon pohjalla oli runsaasti epäpuhtauksia. 14 (20)

15 3.2 Ilmanvaihtokoneet TK2 ja TK3 (tulo- ja poistoilmakoneet) - Koneet TK2 ja TK3 ovat keskenään samanlaisia Vallox Oy:n valmistamia Ilmava 250 L -koneita. Koneet on otettu käyttöön vuonna 1999 ja sijaitsevat lämmönjakohuoneessa Palvelualueet: Eteistilat, pesuhuoneet ja kuraeteiset. Tuloilma tuodaan eteistiloihin, joista ilmaa virtaa siirtoilmana pesuhuoneisiin ja kuraeteisiin. Poistoilmaventtiilit ovat pesuhuoneissa ja kuraeteisissä. - Käyntiajat: Koneet eivät olleet toiminnassa sähkövian vuoksi, vika oli ilmennyt ennen katsastuskäyntiä. Koneet ovat 2-nopeuksisia, taajuusmuuttajia ei ole. Toimintakaavion mukaan ulkolämpötilan ollessa alle -12 C voivat koneet toimia vain puoliteholla. Kiinteistönhoidolta saatujen tietojen mukaan koneet on saatu toimimaan normaalisti ja käyntiajat ovat: Ma-Pe klo 5-18 täysi teho ja kaikkina muina aikoina puoli teho. - Ulkoilmasäleikkö: Vakiosäleikkö, sijaitsee vesikatolla lyhyen räystään alapuolella, säleikössä hieman puiden lehtiä. (säleikkö yhteinen koneilla TK1, TK2 ja TK3) - Tuloilman suodatus: Esisuodattimena noin G3-tasoinen suodatinmatto. Tuloilmasuodattimena F7-tasoinen kasettisuodatin, jonka kehyksissä oli vähäistä ilmavuotoa. Suodatinvaihto 3-4 kertaa vuodessa. - Poistoilman suodatus: M5-tasoinen kasettisuodatin, jonka kehyksissä oli vähäistä ilmavuotoa. Suodatinvaihto 3-4 kertaa vuodessa. - Lämmöntalteenotto: Levylämmöntalteenottolaite 2 kpl, tuloilmapuolella siitepölyä. - Lämmityspatteri: Sähköpatteri - Jäähdytyspatteri: Ei ole - Tulo- ja poistoilmapuhallin: Suorakäyttöisiä - Konekotelo: Kotelon sisäpinnoilla epäpuhtauksia, mm. siitepölyä esisuodattimen jälkeen. Näkyvissä ei mineraalivillaa. Kuva 28. Ilmanvaihtokoneet TK2 ja TK3 on asennettu vierekkäin. 15 (20)

16 Kuva 29. Ilmanvaihtokone TK3, yleisnäkymä koneen sisälle. Koneen sisäpinnoilla on epäpuhtauksia, mm. siitepölyä esisuodattimen jälkeen. Kone TK2 on samanlainen. Kuva 30. Koneiden TK2 ja TK3 lämmöntalteenottolaitteiseen on kertynyt siitepölyä tuloilmapuolella. Lämmityspatteri Esisuodatin Tuloilmasuodatin Poistoilmasuodatin Lämmöntalteenotto Kuva 31. Tuloilmapuolella esisuodatin on ennen tuloilmapuhallinta ja tuloilmasuodatin lämmöntalteenottolaitteen jälkeen. Poistoilmasuodatin on ennen lämmöntalteenottolaitetta. 16 (20)

17 3.3 Tuloilman päätelaitteet, ilmanvaihtokanavat - Tuloilman päätelaitteiden sisäosia tarkistettiin pistokokein ryhmähuoneessa 24 ja johtajan huoneessa 28. Päätelaitteet ovat ns. seinähajottajia, jotka on asennettu kotelorakenteeseen. Päätelaitteiden sisällä todettiin äänenvaimennusmateriaalina mineraalivillaa, joka oli reunoista pinnoittamatonta. Lisäksi hajotinosan mineraalivillassa oli reikä säätövaijeria varten. - Ilmanvaihtopiirustuksen mukaan ilmanvaihtokanavissa on äänenvaimentajia. Ilmanvaihtokanavien sisäosia ja äänenvaimentajia ei tarkasteltu. Ryhmähuone 24 Kuvat 32, 33, 34. Tuloilman päätelaite kotelorakenteessa. Päätelaitteiden sisällä on vaimennusmateriaalina mineraalivillaa, jossa on pinnoittamattomia pintoja. Johtajan huone (20)

18 3.4 Ilmanjako - Ilmanjakoa ei voitu selvittää, koska ilmanvaihto ei toiminut. 3.5 Ryömintätilan tuuletus ja huippuimuri - Ryömintätilan tuuletusta varten vesikatolle on asennettu huippuimuri PK2PF1, joka oli toiminnassa. Huippuimurin laitekilpeen ilmavirraksi on merkitty -100 dm 3 /s. Siivouskomerossa 29 olevasta ryömintätilan poistoilmakanavasta ilmavirraksi mitattiin -72 dm 3 /s. Perusmuurissa on ryömintätilan tuuletusaukkoja yhteensä noin 10 kpl. Savulla todettiin, että osassa tuuletusaukkoja ulkoilmaa meni ryömintätilaan päin. Muissa tuuletusaukoissa ilma ei liikkunut tai ilman kulkusuunta oli ryömintätilasta ulos. Ryömintätilassa tehtyjen aistinvaraisten arvioiden mukaan ryömintätilan tuuletus toimii. Toimintakaavion mukaan puhaltimen nopeutta voisi säätää tyristorisäätimellä, sähköpääkeskuksessa 17 olevan säätimen merkintöjen mukaan säädin ei kuitenkaan ole käytössä. Kuva 35. Ryömintätilan tuuletusaukko. 3.6 Muut huippuimurit - Keittiön huippuimuri TK1PF2 oli toiminnassa. - Sosiaalitilojen huippuimuri TK1PF3 oli toiminnassa. 18 (20)

19 3.7 Painesuhteiden seurantamittaukset - Mittausten aikana rakennuksen LVI-laitteissa esiintyi toimintahäiriöitä sähkövian vuoksi, mm. ilmanvaihdon toiminta oli puutteellista. - Painesuhteita seurattiin neljässä tilassa tallentavien mittalaitteiden avulla 17 vuorokauden ajan. Mittaukset tehtiin ryhmähuoneissa 05, 09 ja 24 sekä johtajan huoneessa 28. Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Seurantajakson aikana tilat olivat alipaineisia ulkoilmaan nähden. Jakson alkupuolella alipaineisuus oli pääosin tasolla 0-15 Pa. Ilmeisesti avattiin ilmanvaihtokoneen TK1 poiston sulkupelti, minkä seurauksena alipaineisuus kasvoi ja oli suuren osan ajasta välillä Pa 3.8 Johtopäätökset - Ilmanvaihtokoneet ovat käyttöönottovuotensa (1999) perusteella teknisen käyttöikänsä loppupuolella ja tulisi uusia lähivuosina. - Ilmanvaihtokoneiden nykyiset ympärivuorokautiset käyntiajat ovat sopivia rakennuksen päiväkotikäytölle. - Ilmanvaihtokoneiden ulkoilmasäleikkö on rakenteeltaan sellainen, että se ei kokonaan estä sadeveden ja lumen kulkeutumista ulkoilmakanavaan. - Ilmanvaihtokoneiden sisäosien katsotaan olevan puhdistuksen tarpeessa todettujen epäpuhtauksien vuoksi. Epäpuhtaudet lienevät kertyneet pitemmän ajan kuluessa esim. jossain vaiheessa tuloilman suodatuksessa olleiden puutteiden vuoksi. Paikoin koneiden suodattimissa olisi aiheellista siirtyä käyttämään nykyistä parempia suodattimia. Suodattimien nykyiset vaihtovälit ovat riittäviä. - Ilmanvaihtokanavien sisäpintojen puhdistustarvetta ei arvioitu. - Tuloilman päätelaitteiden mineraalivillaa sisältävät materiaalit tulisi korvata muulla materiaalilla. - Ryömintätilan koneellinen tuuletus on toiminnassa koko ajan, aistinvaraisesti tuuletus toimii kohtuullisesti. Kaikista ryömintätilan tuuletusaukoista olisi kuitenkin hyvä tarkistaa, että ilman kululle ei ole esteitä. - Painesuhteiden seurantamittauksissa todettu suuri alipaineisuus ei edusta normaalin ilmanvaihdon toimintaa, koska rakennuksen LVI-laitteissa oli toimintahäiriöitä sähkövian vuoksi. Jotta painesuhteista saataisiin oikeaa tietoa, tulisi seurantamittaukset tehdä LVI-laitteiden toimiessa normaalilla tavalla. Kiinteistönhoidolta saadun tiedon mukaan LVI-laitteiden toimintahäiriöt on korjattu. 19 (20)

20 3.9 Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä - Tuloilman päätelaitteiden mineraalivilla suositellaan korvattavaksi muulla materiaalilla (esim. polyesterimateriaali). Suositeltua on myös tarkistaa ilmanvaihtokanavien äänenvaimentimet mineraalivillan varalta ja tarvittaessa vaihtaa vaimentimet tai pinnoittaa vaimentimien sisäosat. Pistokokein tarkistetaan ilmanvaihtokanavien sisäosien pölykertymät ja arvioidaan kanavien puhdistustarvetta. - Ulkoilmasäleikön sääsuojausta suositellaan parannettavaksi esim. säleikköön asennettavan lumisuojan avulla. - Ryömintätilan tuuletusaukoista tarkistetaan, että tuuletusaukot ovat auki ryömintätilaan saakka. - Ilmanvaihtokoneiden tulo- ja poistoilmasuodattimien vaihtovälit pidetään ennallaan. - Ilmanvaihtokoneet suositellaan uusittaviksi lähivuosina, viimeistään peruskorjauksen yhteydessä. - Jatkossa rakennuksen LVI-laitteiden toimintavarmuudesta huolehditaan säännöllisen huollon, toiminnan tarkkailun ja laitteiden uusimisen avulla, jotta vältytään yllättäviltä toimintahäiriöiltä. - Suositellaan seurantamittausten uusimista LVI-laitteiden toimiessa normaalisti. Helsingissä, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Sanna Pohjola MML, Rakennusterveysasiantuntija Jarkko Lesonen DI, Tutkija LIITTEET Liite 1 Liitteet Liitteet Liitteet Mittauspisteet pohjakuvassa Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden seurantamittausten kuvaajat Sisäilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurantamittausten kuvaajat Painesuhteiden seurantamittausten kuvaajat 20 (20)

21 PS2 L2 PS1 L1 PS4 L4 MERKINTÖJEN SELITYKSET: L SISÄILMAN LÄMPÖTILA, SUHTEELLINEN KOSTEUS JA HIILIDIOKSIDIPITOISUUS (seurantamittaus) L3 PS3 PS PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 1

22 Hiilidioksidipitoisuus, ppm L1 IV-kone: TK1 Ryhmähuoneen 05 sisäilman hiilidioksidipitoisuus Mittarin mittausalueen yläraja Ryhmähuone 05 - mittauspiste L1 : keskiarvo 650 ppm (min 398 ppm, maks 1979 ppm) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 2.1

23 Hiilidioksidipitoisuus, ppm L2 IV-kone: TK1 Ryhmähuoneen 09 sisäilman hiilidioksidipitoisuus Mittarin mittausalueen yläraja Ryhmähuone 09 - mittauspiste L2 : keskiarvo 639 ppm (min 391 ppm, maks 1992 ppm) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 2.2

24 Hiilidioksidipitoisuus, ppm L3 IV-kone: TK1 Ryhmähuoneen 24 sisäilman hiilidioksidipitoisuus Mittarin mittausalueen yläraja Ryhmähuone 24 - mittauspiste L3 : keskiarvo 618 ppm (min 394 ppm, maks 1969 ppm) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 2.3

25 Hiilidioksidipitoisuus, ppm L4 IV-kone: TK1 Johtajan huoneen 28 sisäilman hiilidioksidipitoisuus Mittarin mittausalueen yläraja Johtajan huone 28 - mittauspiste L4 : keskiarvo 612 ppm (min 394 ppm, maks 1970 ppm) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 2.4

26 Lämpötila ( C) Suhteellinen kosteus (%) L1 IV-kone: TK1 Ryhmähuoneen 05 sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus Lämpötila - mittauspiste L1 : keskiarvo 15,3 C (min 12,2 C, maks 18,5 C) Suhteellinen kosteus - mittauspiste L1 : keskiarvo 45 % (min 25 %, maks 72 %) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 3.1

27 Lämpötila ( C) Suhteellinen kosteus (%) L2 IV-kone: TK1 Ryhmähuoneen 09 sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus Lämpötila - mittauspiste L2 : keskiarvo 18,1 C (min 14,7 C, maks 21,9 C) Suhteellinen kosteus - mittauspiste L2 : keskiarvo 39 % (min 22 %, maks 61 %) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 3.2

28 Lämpötila ( C) Suhteellinen kosteus (%) L3 IV-kone: TK1 Ryhmähuoneen 24 sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus Lämpötila - mittauspiste L3 : keskiarvo 16,5 C (min 13 C, maks 20 C) Suhteellinen kosteus - mittauspiste L3 : keskiarvo 43 % (min 24 %, maks 67 %) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 3.3

29 Lämpötila ( C) Suhteellinen kosteus (%) L4 IV-kone: TK1 Johtajan huoneen 28 sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus Lämpötila - mittauspiste L4 : keskiarvo 20 C (min 15,9 C, maks 22,5 C) Suhteellinen kosteus - mittauspiste L4 : keskiarvo 34 % (min 17 %, maks 65 %) Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 3.4

30 Paine-ero, Pa IV-kone: PS1 TK Ryhmähuoneen 05 ja ulkoilman välinen paine-ero (10 min keskiarvo) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna ylipaineinen, kun paine-ero on positiivinen. Ryhmähuone 05 - mittauspiste PS1 : keskiarvo -14,1 Pa (min -22 Pa, maks 2 Pa) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna alipaineinen, kun paine-ero on negatiivinen Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 4.1

31 Paine-ero, Pa IV-kone: PS2 TK Ryhmähuoneen 09 ja ulkoilman välinen paine-ero (10 min keskiarvo) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna ylipaineinen, kun paine-ero on positiivinen. Ryhmähuone 09 - mittauspiste PS2 : keskiarvo -15,4 Pa (min -22,5 Pa, maks 0,2 Pa) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna alipaineinen, kun paine-ero on negatiivinen Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 4.2

32 Paine-ero, Pa IV-kone: PS3 TK Ryhmähuoneen 24 ja ulkoilman välinen paine-ero (10 min keskiarvo) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna ylipaineinen, kun paine-ero on positiivinen. Ryhmähuone 24 - mittauspiste PS3 : keskiarvo -18 Pa (min -26,5 Pa, maks -1,4 Pa) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna alipaineinen, kun paine-ero on negatiivinen Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 4.3

33 Paine-ero, Pa IV-kone: PS4 TK Johtajan huoneen 28 ja ulkoilman välinen paine-ero (10 min keskiarvo) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna ylipaineinen, kun paine-ero on positiivinen. Johtajan huone 28 - mittauspiste PS4 : keskiarvo -19,2 Pa (min -30,6 Pa, maks 0,7 Pa) Sisätila on ulkoilmaan verrattuna alipaineinen, kun paine-ero on negatiivinen Aika Tontunmäen päiväkoti, Uusi kotitonttu Kotitontuntie 19 B, Espoo 1. kerros LIITE 4.4

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-050 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 2021 PÄIVÄKOTI TUULIKELLO, LUUTNANTINKUJA 2A, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-035 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3195 KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-057 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4090 TAAVINKYLÄN KOULU, TAAVILANTIE 19, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-042 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3150 JOUSENKAAREN PÄIVÄKOTI, JOUSENJÄNNE 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-034 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3129 PUUTARHURIN PÄIVÄKOTI, PUUTARHURINTIE 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS

TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS SISÄILMASTO- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RASTAALAN KOULU, KESKITALO KALASÄÄKSENKATU 4, ESPOO 22500344-038 18.5.2018 S w e co Ilmalanportti 2 FI-00240 Helsinki, p. +358

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

MUISTIO KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-043 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3072 KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-052 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3077 LIPPAJÄRVEN PÄIVÄKOTI, TAMMIHAANTIE 6, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-061 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3071 MATINKYLÄN PÄIVÄKOTI, LEILANKUJA 3, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-047 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3037 LAAJALAHDEN PÄIVÄKOTI, KIRVUNTIE 16, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-032 tiedoksi: esko.halmesmaki@espoo.fi, reijo.yrjola@espoo.fi 5044 ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE-

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS..205 035.025 Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, Tilahallinta, Rakennusten kunnossapito Kielotie 3, 0300 Vantaa jouni.rasanen@vantaa.fi

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 11.4.2018 SISÄILMAOLOSUHTEIDEN SEURANTA, ILMANVAIHTOTUTKIMUKSET LEPPÄVAARAN LUKIO, VERÄJÄPELLONKATU 10, ESPOO 22500344-031 11.4.2018 YHTEENVETO ssa tehtiin sisäilmaolosuhteiden seurantamittauksia

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 12.1.2012 IV-kuntotutkimus Näätäpuiston päiväkoti Siilitie 26 01480 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

PS2 PS1 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET. Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa LIITE

PS2 PS1 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET. Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa LIITE PS2 PS MERKINTÖJEN SELITYKSET: PS PAINESUHTEIDEN SEURANTAMITTAUKSET Ankkalammen päiväkoti Metsotie 27, Vantaa 2.0.203 OK LIITE ULKOSEINÄRAKENTEEN MERKKIAINEKOE 23.9.203 3 22 ppm 2 2-28 ppm 4 4 5-4 ppm

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis Ilmanvaihdon riittävyys koulussa Harri Varis Johdanto Ympäristöterveydenhuollossa on keskusteltu ilmanvaihdon riittävyydestä kouluissa Vaikutukset ilmanvaihtoon, kun ilmanvaihto on pois päältä yö- ja viikonloppuaikaan

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS 3112 MERISAAPPAAN KOULU, MERISAAPAS 6, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Merisaappaan koulu on rakennettu vuonna 1986. Rakennus on pääosin yksikerroksinen. Osittaisessa kellarikerroksessa

Lisätiedot

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA 14.9.2012 IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2 KOHDETIEDOT...

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-053 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4083 VINDÄNGENS SKOLA, TUULIKUJA 8 A, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Vindängens

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN 1 (5) Vantaankosken peruskoulu Isontammentie 15 00000 Vantaa 14.8.2014 Aihe ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN Aika 18.6 14.8. Mittarit Lähtökohta TSI Calc 9555p monitoimimittari Alnor Balometri AirFloW

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA IV-Special Oy 13.12.2011 IV-kuntotutkimus Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus: 0207

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa 01.02.2012 IV-kuntotutkimus Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo Keskustie 1 01260 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE:

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, Espoo

Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, Espoo 1(24) ESPOON KAUPUNKI Tilapalvelut-liikelaitos Kunnossapitopalvelut Tarkastusryhmä 9.4.2019 Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, 02130 Espoo SISÄILMATARKASTUS 1.0 Tarkastuskohde Tarkastuskohde

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA

TUTKIMUSRAPORTTI ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA TUTKIMUSRAPORTTI 6.11.2015 ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS ILMARILA KORKEAKOULUNKATU 6, HÄMEENLINNA 70295.07 Yhteenveto ja toimenpide-ehdotukset Koulurakennus Ilmarila on rakennettu vuonna 1971-72. Rakennus

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET Vastaanottaja VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, hankevalmistelut Kielotie 13, 01300 VANTAA Ulla Lignell Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 11.10.2013

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

Hornhattulan päiväkoti Porvoo

Hornhattulan päiväkoti Porvoo Hornhattulan päiväkoti Porvoo IVA kuntotutkimus ja käyttövesiputkiston vuotoselvitys Tommi Paasivirta tommi.paasivirta@wspgroup.fi 0207 864 483 WSP Finland Oy Pohjakuva Hornhattulan päiväkoti 2 Talotekniikka

Lisätiedot

ILMATIIVEYSTUTKIMUS 51392.62 25.3.2014. Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 Vantaa Sähköposti: Jouni.Rasanen@vantaa.

ILMATIIVEYSTUTKIMUS 51392.62 25.3.2014. Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 Vantaa Sähköposti: Jouni.Rasanen@vantaa. 539.6 5.3.04 Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Kielotie 3 0300 Vantaa Sähköposti: Jouni.Rasanen@vantaa.fi Tutkimuskohde Martinlaakson koulu ILMATIIVEYSTUTKIMUS MERKKIAINEKOKEET JA VUOTOLUKUMITTAUS TULOSTEN

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 23.3.2012 IV-kuntotutkimus Jokiuoman päiväkoti Vihertie 16 01710 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset

TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset Päiväkoti Meripirtti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 30.7.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 3.5.208 2250062-028 Mika Metsäalho Kaupunkirakenne / Tilapalvelut PL 84 (Kasarmikatu 23, 3. krs) 30 Hämeenlinna mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde: Metsola, Korkeakoulunkatu 6, Hämeenlinna

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I VÄLIRAPORTTI 13 I.8.17 VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT. KOSTEUDET SEKÄ PAINESUHTEET JA ILMAVIRRAT) Yleistä

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ Pelimannin ala-aste ja päiväkoti ILMANVAIHDONSELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena

Lisätiedot

MUISTIO EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto)

MUISTIO EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto) 4226 EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto) RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Eestinkallion koulurakennukseen Elmola on tehty rakenne- ja talotekninen

Lisätiedot

www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA

www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22501520-014 tiedoksi: esko.halmesmaki@espoo.fi, reijo.yrjola@espoo.fi 3668 ROOSALIINAN PÄIVÄKOTI, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja TAUSTAA Päivähoitoasetus oli muuttumassa niin että ryhmäkokoa voidaan nostaa 21 lapsesta 24 lapseen

Lisätiedot

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja

Lisätiedot

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA 30.6.2012 ILMANVAIHDON KUNTOTUTKIMUS OIREILUTILOISSA HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Laajennusosa Tutkimusraportti Gammelbacka skola, Porvoo Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Projekti 308141 13.2.2017 Sisältö Sisältö... 2 Tutkimuskohde

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 Venetie 2, 63100 Kuortane Omakotitalon katselmus 1.6.2016 klo 09.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 2/7 Tilaus 23.5.2016: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 TUTKIMUSSELOSTUS 22500325.069 2016-6-30 Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 Tutkimuskohde: Kartanonkosken koulu Tilkuntie 5, Vantaa Tilaaja: Ulla Lignell Maankäytön, rakentamisen ja

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET Tutkimusselostus 2 (8) Sisällys 1 Alustatilan rakenteet... 3 2 Alustatilan tiiveys- ja kuntokartoitus... 3 3 Ollaksen

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS

TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS Projekti 51292.35 RATAS PRO RAKENNETEKNIIKKA TALOTEKNIIKKA SISÄILMA TIIVEYS- JA PAINESUHDE TUTKIMUS Avoin päiväkoti Majakka Maalinauhantie 7, Vantaa 23.4.2012, muutos A 2 YHTEYSTIEDOT Tutkimuskohde Avoin

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Kulomäen koulu Maauuninpolku Vantaa TAMPERE:

IV-kuntotutkimus. Kulomäen koulu Maauuninpolku Vantaa TAMPERE: 09.03.2012 IV-kuntotutkimus Kulomäen koulu Maauuninpolku 3 01450 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 31 11 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb b.fi keskus: 0207 311 160,

Lisätiedot

MUISTIO AP14_ tila 1176 Hakamäki & Tanner tila 1181 Hakamäki & Tanner tila 1172 Hakamäki & Tanner

MUISTIO AP14_ tila 1176 Hakamäki & Tanner tila 1181 Hakamäki & Tanner tila 1172 Hakamäki & Tanner MUISTIO 2.7.205 AP4_7035.027 Vantaan kaupunki Jussi-Pekka Sojakka Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, Tilahallinta, Rakennusten kunnossapito Kielotie 3, 0300 Vantaa Ulkoseinä-,

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 2. Lämpökameran mittauspisteet Lämpökameran mittauspisteet, 1-kerros Lämpökameran mittauspisteet, 2-kerros Lämpökameran mittauspisteet, kellari LIITE 3. Lämpökamerakuvat

Lisätiedot

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä Sivuja:1/34 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051521700185 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Kouluntie 18 16600 Järvelä Sisäilman olosuhteiden seuranta Tutkimus

Lisätiedot

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA Oy IV-Special Ab 03.03.2011 IV-kuntotutkimus Kiirunatien päiväkoti Kiirunatie 3 01450 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390 Helsinki

Lisätiedot

Kortepohjan koulu. Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla VAHANEN JYVÄSKYLÄ OY

Kortepohjan koulu. Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla VAHANEN JYVÄSKYLÄ OY Kortepohjan koulu Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla 1 Yleistietoja rakennuksesta Kortepohjan koulu on valmistunut pääosin 1970-luvulla Kohde on rakennettu neljässä vaiheessa, joista ensimmäisessä

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Rekolanmäen päiväkoti. Hansinkatu VANTAA

IV-kuntotutkimus. Rekolanmäen päiväkoti. Hansinkatu VANTAA IV-Special Oy 19.12.2011 IV-kuntotutkimus Rekolanmäen päiväkoti Hansinkatu 4 01480 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus:

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-048 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4069 LAURINLAHDEN KOULU, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Laurinlahden koulu

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 Kuvat 1, 2. Tutkimuskohteena on ollut koulurakennus, jossa sijaitsee kolme eri-ikäistä osaa. Osat on rakennettu vuosina 1926 ja 1955 sekä 2000-luvun alussa Tutkitut tilat sijaitsevat vuosina 1926 ja

Lisätiedot

Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna

Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna Lausunto 07.11.2014 1/3 Linnan Tilapalvelut, Hämeenlinna Laatija: Tommi Paasivirta, Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna Lähtötilanne ja seurantamittausten tarkoitus Koulun luokkatilojen

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet

IV-kuntotutkimus. Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee ilmanvaihdon lämmöntalteenottolaitteita. Näitä ovat lämmöntalteenoton

Lisätiedot

Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa. Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3.

Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa. Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3. Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3.2013 Tutkimusongelma Vanhoihin koulurakennuksiin IVsaneerauksen tekeminen voi

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 30.3.2012 IV-kuntotutkimus Metsikköpolun päiväkoti Kukinkuja 14 01620 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

KOHTEEN OSOITE: Nykyisessä omistuksessa lähtien.

KOHTEEN OSOITE: Nykyisessä omistuksessa lähtien. KUNTOTARKASTUKSEN KIRJALLINEN HAASTATTELUOSA Kuntotarkastuksessa myyjälle ja ostajalle parhaimman hyödyn saamiseksi, toivomme teidän vastaavan kysymyksiin huolellisesti ja parhaanne mukaan. Täytetty lomake

Lisätiedot

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA 10.7.2012 IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA KORJAUSTARVESELVITYS 2.5.2011

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA KORJAUSTARVESELVITYS 2.5.2011 TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA KORJAUSTARVESELVITYS Tutkimusselostus 2 (9) Sisällys 1 Alapohjaranteen sisäkuoren iliviys... 3 2 Ulkoseinäranteen sisäkuoren iliviys... 3 3 Ranteet...

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TEOLLISUUS ALUEEN HUOLTOHALLIKIINTEISTÖ SAHATEOLLISUUSTIE 3 83900 JUUKA 14.02.2011 Sisällys Esipuhe...3 1 Yleistä kiinteistöstä...3 2 Asiakirjat...3 3 Rakenteiden ja järjestelmien

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 27.11.2018 SISÄILMASTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RIIHENMÄEN KOULU EINONTIE 3, MÄNTSÄLÄ 22501945-005 Sweco Yhteenveto Tutkimuskohteena on 1997 rakennettu koulurakennus, jonka tiloissa on koettu

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

RAKENTEELLISET SELVITYKSET

RAKENTEELLISET SELVITYKSET Kiinteistökatselmus 2 (11) Kohteen yleiskuvaus Katselmuksen kohteet sijaitsevat Kurikassa osoitteessa Hakunintie 42, 61360 MIETO. Katselmus suoritettiin silmämääräisesti rakenteita avaamatta ja rikkomatta.

Lisätiedot

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS Sweco Rakennetekniikka Ratamestarinkatu 7a P.O. Box 88 FI-00521 Helsinki, Finland Telephone +358 207 393 300 Finnmap Consulting Oy VAT FI08711659 Reg.no: 0871165-9

Lisätiedot

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013 Kiinteistön tiedot Rakennuksen nimi Rakennuksentyyppi Sijainti Tontin tiedot Ketorinne Asuinkerrostalo Ketomaantie 2 A, 41340 LAUKAA P-ala n. 2690 m 2, määräala 410-409-0016-0000 Lääkärilä Rakennusten

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki. Sweco Groupin jäsen

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki. Sweco Groupin jäsen MUISTIO 22500325.354 Ulla Lignell Vantaan kaupunki, tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Ulla.Lignell@vantaa.fi 2017-05-30 Koulun tilojen Kohde:, Lyyranpolku 2, Vantaa Aika: 19.4.2017 klo 14.00 19.00 Paikalla:

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 3.5.08 5006-08 Mika Metsäalho Kaupunkirakenne / Tilapalvelut PL 84 (Kasarmikatu 3, 3. krs) 30 Hämeenlinna mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde: Ilmarila, SISÄILMAN LAADUN LISÄSELVITYKSET,

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

LIITE 2. Olosuhdeseurantojen mittauskäyrät, Nissnikun yläkoulu 1(12)

LIITE 2. Olosuhdeseurantojen mittauskäyrät, Nissnikun yläkoulu 1(12) LIITE 2. Olosuhdeseurantojen mittauskäyrät, Nissnikun yläkoulu 1(12) Kuva 1. Paine-eroseuranta sisäilman ja alapohjan välillä 16 23.1.2018 tilassa 153. Sisäilman paine pysyy koko ajan ylipaineisena alapohjaan

Lisätiedot

Pisan päiväkoti Kohdenumero 3101 Vanha Pisantie 16, Espoo

Pisan päiväkoti Kohdenumero 3101 Vanha Pisantie 16, Espoo 1(29) ESPOON KAUPUNKI Tilapalvelut -liikelaitos Kunnossapitopalvelut Tarkastusryhmä 15.4.2019 Pisan päiväkoti Kohdenumero 3101 Vanha Pisantie 16, 02280 Espoo SISÄILMATARKASTUS 1.0 Tarkastuskohde Rakennus

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Vesa Asikainen (Envimetria Oy) Pertti Pasanen (Itä-Suomen yliopisto, ympäristötieteen laitos) Helmi Kokotti

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013 Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry ASUINRAKENNUSTEN ILMANVAIHTO Hyvältä ilmanvaihtojärjestelmältä voidaan vaatia seuraavia ominaisuuksia:

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A11849. Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Läntinen Valoisenlähteentie 50 A Raportointi pvm: 01.12.2011 Työ TILAT: ISÄNNÖINTI: TILAAJA: LASKUTUSOSOITE: VASTAANOTTAJA (T): Läntinen valkoisenlähteentie 50 A Lummenpolun päiväkoti Päiväkodin

Lisätiedot

Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Kohdetiedot (1/2) - Vaasan seudulla - Rakennettu 1968-69, noin 2250m² - Kantavat rakenteet betonia ja tiiltä - Vesikattorakenne uusittu

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit

IV-kuntotutkimus. Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit Ilmanvaihtokoneen kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (5) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Ilmanvaihtokoneet ja niihin liittyvät komponentit Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee ilmanvaihtokoneita ja niihin liittyviä

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO. Janne Louho RTA-1

ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO. Janne Louho RTA-1 ILMANVAIHDON MERKITYS JA YLLÄPITO Janne Louho RTA-1 ILMANVAIHDON MERKITYS Hyvä sisäilman laatu Ilmanvaihdon tarkoituksena on ylläpitää sisätiloissa hyvä ilmanlaatu eli pitää ilma happipitoisena, epäpuhtauspitoisuuksiltaan

Lisätiedot