MUISTIO ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIO ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS"

Transkriptio

1 Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL ESPOON KAUPUNKI tiedoksi: ALBERGAN KARTANO, PÄÄRAKENNUS, SOKERILINNANTIE 7, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Albergan kartanon päärakennus on rakennettu vuonna Rakennusmateriaalina on käytetty mm. raakasokerilaatikoiden mäntylautoja. Rakennus on peruskorjattu vuonna Tiloja on kellarikerroksen lisäksi kahdessa maanpäällisessä kerroksessa. Alapohja on maanvarainen tiilipäällysteinen, välipohjat on betoni ja puurakenteisia. Rakennuksessa on luonnonkivisokkeli. Vesikatteena on pelti. Talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja 1. kerroksessa on vesikiertoinen lattialämmitys. Rakennuksen kellarikerroksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Kerroksissa 1 ja 2 on painovoimainen ilmanvaihto. Katsastuksen aikana todettiin lisäksi, että 2. kerroksen avotoimistossa 2.9 on koneellinen poistoilmanvaihto. Rakennuksen 1. ja 2. kerros on vuokrattu osin toimistokäyttöön (mm. Healing rooms, Sukuseurojen keskusliitto, MeetingPackage). Lisäksi kellarikerrosta ja osin 1. kerrosta vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön. Käyttäjäpalauteen mukaan 2. kerroksen tilat koetaan tunkkaisiksi, tiloissa koetaan pistävää hajua, talviaikaan ikkunoista tulee vetoa ja kesällä tilat ovat kuumia. Kolme työntekijä oireilee tiloissa (Sisäilmasto-olosuhdelomake ). Rakennuksessa on ollut vesivahinko lokakuussa 2003, kun tilassa 2.12 ollut astianpesukone valutti vettä välipohjarakenteeseen noin 10 m 2 alueella (WD kuivaus Oy). Välipohjarakennetta kuivatettiin, mutta rakenteita ei uusittu. Vuonna 1998 vesikiertoisen lattialämmityksen jakotukissa oli ollut 1. kerroksessa vuoto käsittäen pääeteisen, musiikkisalin ja oleskelusalin. Lattian eristeet tutkitulta alueelta olivat mikrobivaurioituneet. Rakenteet kuivattiin ja seinän alaosan rakenteita uusittiin (Kosteus- ja homevauriokartoitus, Espoon kaupunki ). Samassa yhteydessä korjattiin myös rakennuksen ulkopuoliset salaojat oikeaan korkoon. Rakennukseen tehtiin ns. rakenne- ja talotekninen katsastus, jolla tarkoitetaan pääasiassa aistinvaraisesti suoritettua sisäilmapainotteista kuntoarviota. 1 (21) S w e co Ilmalanportti 2 FI Helsinki, p (0) Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki Sweco Groupin jäsen

2 Katsastuksen suorittivat Sanna Pohjola ja Jarkko Lesonen Katsastukseen kuuluvat seurantamittaukset tehtiin Katsastuksessa oli mukana kiinteistönhoitaja Jorma Vuorijärvi. 1 RAKENNETEKNINEN TARKASTUS 1.2 Kuivatusosat, salaojat, salaojakaivot - Rakennuksen ympärillä on salaojat, joita on korjattu vuonna 1999 oikeaan korkoon. Lumen vuoksi ei katselmuksen yhteydessä havaittu salaojien tarkastuskaivoja, eikä salaojia voitu tarkastaa. Kellarikerroksessa havaittiin paikoin kohonneita kosteuslukemia lattiapinnalla ja väliseinän alaosissa, mutta kosteutta tai kosteuden aiheuttamia jälkiä ei havaittu ulkoseinien vierustoilla. Salaojien tekninen käyttöikä on yleensä vuotta. 1.3 Päällysteet, Alueen päällysteet, pintavesien poisjohtaminen - Sokkeleiden ympärillä on pieni vieruskaista, jossa ei ole viherkasveja (noppakivetys). - Maanpinta on muotoiltu pääosin poispäin rakennuksesta. Lännenpuoleisella seinustalla maanpinta tasainen. - Sadevedet ohjautuvat katolta syöksytorvia pitkin sadevesikaivoihin. Tarkastushetkellä usea syöksytorvi oli jäässä (Kuvat 1-2). Syöksyssä näkyi lämmityskaapeleita. Lämmityskaapeleiden toiminta tulee tarkastaa. 2 (21)

3 Kuvat 1, 2. Rakennuksessa on luonnonkivisokkeli, jonka virustalla on kapea noppakivetys. Usea syöksytorvi oli jäässä. Lämmityskaapelien toiminta tulee tarkastaa. 1.4 Perustukset, perusmuurit - Sokkelit ovat luonnonkiveä. Niissä ei havaittu puutteita. 1.5 Alapohjat - Kellarikerroksessa on maanvarainen tiilipäällysteinen lattia. Paikoin kalliopinta nousee lattiapinnan tasalla/yläpuolelle. Näissä kohdissa havaittiin ilmavirtausta, jossa oli maan hajua, sisätilaan päin. Kerhotilassa 07 havaittiin väliseinän lähellä lattiassa sekä väliseinän alaosassa kohonneita kosteuslukemia pintakosteudenilmaisimella havainnoitaessa. 3 (21)

4 Kuvat 3, 4. Paikoin kalliopinta nousee lattiapinnan tasalla/yläpuolelle. Kuvat 5, 6. Tilassa 07 havaittiin lattiapinnalla ja väliseinän alaosissa kohonneita pintakosteuslukemia. 1.6 Runko, kantavat seinät - Rakennuksen ulkoseinät ovat puu/hirsirunkoisia. Puurungon ulkopuolelle on asennettu lämmöneriste (kova mineraalivilla), joka on rapattu. - Seinien sisäpuolella havaittiin rappauksessa lähes kaikissa tiloissa halkeamia. Näillä ei ole vaikutusta rakennuksen kantavuuteen, vaan ovat lähinnä esteettinen haitta. 4 (21)

5 Kuvat 7, 8. Paikoin sisäseinäpintojen rappauksissa havaittiin halkeamia. 1.7 Välipohjat, yläpohjat - Rakennuksen välipohja- ja yläpohjarakenteet ovat puurakenteisia. 1. kerroksen välipohjassa on ainakin osin mineraalivillaeriste. Välipohjassa on 1. kerroksessa vesikiertoinen lattialämmitysputkisto, jossa on ollut vuonna 1998 vuotoja pääeteisen 1.10 jakotukin kohdalla. Vesiputket puurakenteisessa lattiarakenteessa ovat riski, sillä vesivahingon sattuessa materiaalit vaurioituvat herkästi. Lattian eristeet oli tutkitulta alueelta homevaurioituneet (Kosteus- ja homevaurioiden kartoitus, Espoon kaupunki ). Korjaustoimenpiteenä esitettiin 1. kerroksen lattiarakenteen eristevillojen vaihtamista puhtaisiin ja muiden materiaalien puhdistusta ja käsittelyä homeentorjunta-aineella perusparannuksen tai muun korjauksen yhteydessä. Vaurioituneiden eristevillojen vaihdosta ei ole tietoa. Aistinvaraisesti ei välipohjarakenteissa havaittu jakotukin kohdalla poikkeavaa hajua, mutta mineraalivillaeristeissä oli paikoin tummumaa (Kuva 10). - Sisäpinnoilla ei havaittu kosteusjälkiä lukuun ottamatta tilaa 2.1, jossa poistoilmahormin ympärillä oli vanha kosteusjälki. Suositellaan uusimaan rappaus/hiomaan rappauspinta sekä paikkamaalaamaan kosteusjäljen kohdalta. 5 (21)

6 Kuvat 9, 10. Tilassa 2.1 havaittiin poistoilmahormin ympärillä katossa vanha kosteuden aiheuttama jälki (vas). 1. kerroksen välipohjassa on ainakin osin mineraalivillaeriste. Välipohjassa on vesikiertoisen lattialämmitysputkisto, jossa on ollut aiemmin vuotoja pääeteisen 1.10 jakotukin kohdalla. Kuva jakotukin 1.23 kohdalta, jossa mineraalivillat hieman tummuneet (oik). Kuvat 11, 12. Rakennuksen molemmilla sivuilla on kylmät ullakkotilat. Ruodelaudoituksessa oli havaittavissa paikoin kosteuden aiheuttamia jälkiä. Paikoin ruodelaudoitusta on uusittu. 6 (21)

7 Kuva 13. Yläpohjan eristeenä on puhallusvilla. - Rakennuksen molemmilla sivuilla on kylmä ullakkotila. Vesikatteena on pelti, jonka alla ei ole aluskatetta. Paikoin ruodelaudoituksessa oli havaittavissa kosteuden aiheuttamia jälkiä, jotka ovat todennäköisesti kondenssin aiheuttamia. 1.8 Ulkoseinät, julkisivut - Julkisivurappausta on paikoin uusittu vuonna 2010 Thermodec-menetelmällä. Paikoin rappaus oli irronnut. Pahimmat vauriot olivat D-rapun vierellä, missä seinän alaosassa rappaus oli irti usean metrin matkalta (kuvat 16-17). - Syöksytorven vierellä sekä seinän alaosassa havaittavissa tummumaa A-rapun lähettyvillä (kuvat 14, 18) 7 (21)

8 Kuvat 14, 15, 16, 17. Julkisivurappaus paikoin irronnut. Kuvat ylhäällä A-rapun puolelta. Pahimmat vauriot havaittiin D-rapun vierellä, missä seinän alaosassa rappaus irrallaan usean metrin matkalta (alhaalla). 8 (21)

9 Kuva 18. Syöksytorven vierellä sekä seinän alaosassa havaittavissa tummumaa A-rapun lähellä 1.9 Ikkunat, karmit, puitteet, lasituslistat, vesipellit - Ikkunat ovat 2-lasisia puukarmisia vanhoja ikkunoita. Ikkunankarmeissa havaittiin paikoin vaurioita. Ikkunat olisi syytä huoltaa pikaisesti. - Vesipeltien kallistukset olivat riittämättömiä ja paikoin maalipinta irronnut. - Tilassa 2.1 ulkolasi on rikki. Kuvat 17, 18. Ikkunat ovat vanhoja puukarmisia 2-lasisia ikkunoita. Paikoin puuosissa oli maalit lohkeilleet ja niissä oli havaittavissa pintavaurioita. Vesipeltien kallistus on riittämätön. Maalit paikoin vesipelleistä irronneet. 9 (21)

10 Kuvat 19, 18. Tilassa 2.1 ulkolasi rikki 1.9 Ulko-ovet - Ulko-ovet ovat vanhoja ja aistinvaraisesti arvioiden tyydyttäväkuntoisia. Ulko-ovien tiivisteet suositellaan uusimaan säännöllisesti Vesikatteet, kattokaivot - Vesikatto on harjakatto, jonka katteena on saumattu pelti. Peltikatteen tekninen käyttöikä on vuotta. Katolle ei menty pakkasen vuoksi ja kattoa tarkasteltiin yläkerran ikkunoista. Vesikate ja maalipinta vaikuttivat aistinvaraisesti arvioiden tyydyttäväkuntoiselta. Paikoin pinnoite oli irronnut. Suositellaan vesikatteen paikkamaalausta lähiaikoina. 10 (21)

11 Kuva 22. Vesikatteena on pelti, jonka iästä ei ole tietoa Tilapinnat ja tilavarusteet Sisäpinnat ovat vanhoja. Paikoin puupinnoilla oli näkyvissä tummumaa (kuvat 23-26) Kuvat 23, 24. tilassa 2.8 sisäpintoja ei ole rapattu, vaan esillä on rimoitus. Paikoin katto- ja seinäpinnoilla oli havaittavissa tummumaa, mutta pinnat olivat kuivia. Rimoitus kerää runsaasti pölyä. 11 (21)

12 Kuvat 25, 26. Toimistotilassa 2.10 oli paikoin ulko- ja väliseinissä laudoitusta, joissa näkyvissä vanhoja mahdollisesti kosteuden aiheuttamia jälkiä. Healingroomin käytössä olevissa tiloissa ei ollut havaittavissa runsaasti pölyä tasopinnoilla. Tiloihin oli tehty käyttäjäilmoituksen jälkeen syksyllä 2017 yläpölyjen siivous. Käyttäjän mukaan sisäilman laatu oli parantunut siivouksen jälkeen. MeetingPackagen käytössä olevissa tiloissa havaittiin runsaasti pölyä ylätasopinnoilla (kuva 27). Suositellaan puhdistamaan yläpölyt säännöllisesti. Kuva 27. tilassa 2.13 havaittiin ylätasopinnoilla runsaasti pölyä. Vuokralaisena tilassa MeetingPackage. 12 (21)

13 1.12 Märkätilat - Märkätiloissa ei havaittu poikkeavaa kosteutta pintakosteusilmaisimella havainnoitaessa eikä aistinvaraisesti kosteuden aiheuttamia jälkiä Toimenpiteet kiireellisyysjärjestyksessä - Ikkunanpuitteiden huoltokorjaus. - Tilan 2.1 ulkolasin vaihto - Vesipeltien kaatojen korjaus. - Syöksytorvissa olevien lämmityskaapeleiden toiminta tulee tarkastaa. - Yläpölyjen puhdistus säännöllisesti. - Ulko-ovien ja ikkunoiden tiivisteet suositellaan uusimaan säännöllisesti. - Suositellaan vesikatteen paikkamaalausta lähiaikoina. - Suositellaan uusimaan rappaus/hiomaan rappauspinta sekä paikkamaalaamaan tilan 2.1 katossa kosteusjäljen kohdalta. - Kellarikerroksen maanvastaisen lattian korjaus. Kalliopinta louhitaan alas kohdista, jotka ovat liian ylhäällä. Uusi lattia rakennetaan huomioiden alapohjan alapuoliset kapillaarikatkot ja lämmöneristeet. - Julkisivurappauksen korjaaminen. 13 (21)

14 2 SISÄILMAOLOSUHTEET 2.1 Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden seurantamittaukset - Sisäilman hiilidioksidipitoisuutta seurattiin neljässä mittauspisteessä tallentavien mittalaitteiden avulla viikon ajan. Mittauspisteitä oli jokaisessa kerroksessa (kellarikerros sekä 1. ja 2. kerros). Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Kellarikerroksen monitoimitilassa 0.9 hiilidioksidipitoisuus vaihteli enimmäkseen välillä ppm. Seurantajakson aikana tilan 0.9 hiilidioksidimittari ei saanut sähköä lauantaina klo Kun mittalaite alkoi taas saada sähköä klo 24, oli hiilidioksidipitoisuus korkea (1920 ppm). Tämän jälkeen pitoisuus laski tasaisesti mutta hitaasti, kunnes sunnuntaina klo 6 pitoisuus saavutti tason 400 ppm. Johtopäätöksen mukaan monitoimitilassa lauantaina olleen tilaisuuden ajaksi mittalaitteen sähköpistoke on otettu pois seinästä, koska tilaisuuteen osallistujat ovat tarvinneet sähköä tilaisuuden aikana hiilidioksidipitoisuus nousi korkeaksi puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena. Kellarikerroksen (mm. tila 0.9) ilmanvaihto on toiminnassa ma-su klo 6-18, seurantajakson ajalta ei ole tietoa ilmanvaihdon jatkoaikakytkimen käytöstä kerroksen neuvottelutilassa 1.12 hiilidioksidipitoisuus vaihteli välillä ppm kerroksen toimistohuoneessa 2.3 hiilidioksidipitoisuus vaihteli välillä ppm kerroksen avotoimistossa 2.9 hiilidioksidipitoisuus vaihteli välillä ppm. - Asumisterveysasetus 2015:n mukaan sisäilman hiilidioksidipitoisuuden toimenpideraja ylittyy, kun sisäilman pitoisuus on 1150 ppm suurempi kuin ulkoilman pitoisuus. Ulkoilman pitoisuus on noin 400 ppm, joten sisäilman hiilidioksidipitoisuuden toimenpideraja ylittyy sisäilman pitoisuuksilla yli 1550 ppm. Toimenpideraja ylittyi monitoimitilassa 0.9 lauantaina olleen tilaisuuden aikana. Muissa mitatuissa tiloissa toimenpideraja ei ylittynyt. 2.2 Sisäilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurantamittaukset - Sisäilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta seurattiin neljässä mittauspisteessä tallentavien mittalaitteiden avulla viikon ajan. Mittauspisteitä oli jokaisessa kerroksessa (kellarikerros sekä 1. ja 2. kerros). Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Kellarikerroksen monitoimitilassa 0.9 lämpötila vaihteli seurantajakson aikana välillä 18,2-22,4 C. Tilan lämpötila nousee, kun tila on käytössä. Korkeimmat lämpötilat mitattiin viikonloppuna, jolloin lämpötila oli 21,5-22,4 C lauantaina noin 14 (21)

15 klo välisenä aikana. Lämpötila oli alimmillaan 18,2-19 C seurantajakson alkupuolella silloin, kun tilassa ei ollut toimintaa kerroksen neuvottelutilassa 1.12 lämpötila vaihteli pääosin välillä C eri vuorokauden aikoina. Lisäksi yhtenä päivänä noin klo lämpötila oli 21-22,3 C kerroksen toimistohuoneessa 2.3 mitattu lämpötila oli poikkeuksellisen korkea kolmena päivänä noin klo 15-18, tasolla C. Korkeiden mittauslukemien syy ei täysin selvinnyt. Lämpötilan nousu oli nopeaa, jolloin syy voi olla ikkunasta pieneen toimistohuoneeseen paistanut aurinko. Auringonpaiste on voinut osua mittalaitteeseen, vaikka laitteet aina pyritään asentamaan mittaustuloksiin vaikuttavia virhetekijöitä vältellen. Muina työpäivien aikoina lämpötila oli matalampi ja vaihteli enimmäkseen välillä 22,7-24 C eri vuorokauden aikoina kerroksen avotoimistossa 2.9 lämpötila vaihteli välillä 20,7-24,7 C. Lämpötila oli korkeimmillaan työpäivien aikana maanantaista perjantaihin, jolloin puolen päivän jälkeen lämpötila kohosi tasolle 23,5-24,7 C. - Julkaisussa Sisäilmastoluokitus 2008 on esitetty sisäilman lämpötilojen tavoitearvot sisäilmastoluokissa S1, S2 ja S3. Paras luokka on S1 (yksilöllinen sisäilmasto). Luokka S3 tarkoittaa ns. tyydyttävää sisäilmastoa. Seurantamittausten aikana ulkoilman lämpötila oli alle 10 C, jolloin luokassa S3 sisäilman lämpötilan tavoitetaso on C. Monitoimitilassa 0.9 lämpötila oli suurimman osan ajasta S3-luokan tavoitetasoa matalampi. Neuvottelutilassa 1.12 lämpötila oli työpäivinä pääosin aamuina ja aamupäivinä S3-luokan tavoitetasoa matalampi. Toimistohuoneessa 2.3 sisäilman lämpötila oli koko seurantajakson ajan S3-luokan tavoitetasoa korkeampi. Avotoimistossa 2.9 lämpötila kohosi työpäivien aikana S3- luokan tavoitetasoa korkeammaksi. - Sisäilman suhteellinen kosteus vaihteli mittauspisteissä välillä % seurantajakson aikana. Mitatut lukemat ovat tavanomaisia tutkitun tyyppiselle rakennukselle vuodenaika, ilmanvaihto ja tilojen käyttö huomioon ottaen. 15 (21)

16 3 ILMANVAIHTO 3.1 Kellarikerros; Tuloilmakone 301TK - Tuloilmakone 301TK palvelee kellarikerroksen tiloja. Vuonna 1996 asennettu kone sijaitsee kellarikerroksen teknisessä tilassa Koneen aikaohjelmaksi on asetettu ma-su klo 6-18, jolloin kone on toiminnassa täydellä teholla. Aikaohjelman mukaan kone ei ole toiminnassa muina aikoina. Koneen toimintakaavion mukaan kellarikerroksen keittiössä 0.13 on ilmanvaihdon jatkoaikakytkin, josta ilmanvaihdon voi käynnistää tietyksi ajaksi aikaohjelman ulkopuolella. - Ulkoilmasäleikkö on pihatasolla noin 1,5 metrin korkeudella maasta. Säleikössä oli paljon epäpuhtauksia, kuten puiden lehtiä. - Tuloilmasuodattimena oli F7-tasoinen pussisuodatin, jonka kehykset olivat tiiviit. Suodatin vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa, viimeksi joulukuussa Tuloilmasuodattimen jälkeen olevien konekotelon sisäpintojen pölyn määrä oli vähäinen. Kotelon sisäpinnat ovat peltiä, näkyvissä ei ollut mineraalivillaa. - Lämmityspatteri on nestekiertoinen, patterin pölyn määrä oli vähäinen. - Koneessa ei ole lämmöntalteenottoa eikä jäähdytystä. - Tuloilmapuhaltimen hihna oli ehjä, mutta löysä. Tuloilmapuhallin pyöri eli tuotti tuloilmakanavistoon ilmaa, mutta puhaltimen kuulalaakeri oli rikki. Paikalla ollut kiinteistönhoitaja teki asiasta palvelupyynnön Granlund Manageriin, jonka mukaan laakeri on nyt uusittu. - Tuloilmakonetta 301TK vastaavat poistoilmakoneet ovat 1990-luvulla asennetut 301PK01 ja 301PK2, jotka sijaitsevat ullakolla. Kuvat 28, 29. Pihatasolla olevassa ulkoilmasäleikössä oli epäpuhtauksia. 16 (21)

17 Kuvat 30, 31, 32. F7-tasoisen tuloilmasuodattimen kehys oli tiivis. Kotelon sisäpintojen ja lämmityspatterin pölyn määrä oli vähäinen. Tuloilmapuhaltimen kuulalaakeri oli rikki, kotelon pohjalla oli laakerin kuulia. Laakeri on nyt korjattu. 17 (21)

18 3.2 Kellarikerros; Tuloilman päätelaitteet - Tuloilmakoneen 301TK tuloilmaa johdetaan neuvotteluhuoneeseen 0.2, kerhotilaan 0.7, monitoimitilaan 0.9, kahvioon 0.10 ja keittiöön Tiloissa 0.2 ja 0.9 tehtyjen havaintojen mukaan tuloilmakanavan sisällä on reikäpelti, jonka takana on pinnoittamaton mineraalivilla. Muiden tilojen tuloilmalaitteita ei katselmoitu. Kuvat 33, 34. Tuloilmalaite tilassa 0.2. Tuloilmakanavan sisällä on reikäpelti, jonka takana on pinnoittamaton mineraalivilla. Tuloilmakanavan sisäpinnan pölykertymä oli vähäinen. 3.3 Kellarikerros; Muut havainnot - Ilmanjakoa pidetään aistinvaraisesti hyvänä tilakohtaisten tulo- ja poistoilmalaitteiden sijoittelun perusteella. - Merkkisavulla todettiin, että koneellisissa poistoilmaventtiileissä ilman kulkusuunta on oikein eli sisätiloista poistoilmakanaviin. Tilan 0.10 vanhan kakluunin kohdalla savu meni sisätilasta hormiin päin ja 2. kerros; Havainnot - Havaintojen ja ilmanvaihtopiirustusten mukaan 1. ja 2. kerroksessa on pääosin painovoimainen ilmanvaihto. Painovoimaisen ilmanvaihdon tiloissa poistoilmaa menee poistoilmakanaviin ja/tai hormeihin poistoilmaventtiileiden, vanhojen poistoilmaritilöiden ja kakluuneiden kautta. Vanhojen poistoilmaritilöiden kohdalla todettiin, että merkkisavu liikkui sisätiloista hormeihin. Suurimmassa osassa kakluuneita todettiin, että merkkisavu liikkui sisätiloista kakluunien sisään (ja edelleen hormeihin). Pienessä osassa kakluuneita ei havaittu savun liikettä. Kakluunien luukut olivat kiinni tai hieman raollaan. Kakluunit eivät enää ole 18 (21)

19 käytössä. Tutkittujen poistoilmaventtiilien kohdalla savu meni sisätiloista poistoilmakanaviin kerroksen avotoimistossa 2.9 todettiin olevan koneellinen poistoilmanvaihto, sillä savu liikkui todella hyvin poistoilmakanavaan päin ja poistoilmaventtiilien lähellä oli kuultavissa poistoilmapuhaltimen ääni. - Tiloissa ei ole korvausilmaventtiileitä. Puiset ikkunakarmit ovat vanhoja ja niiden rakojen kautta tiloihin tulee jonkin verran korvaavaa ulkoilmaa alipaineisuuden seurauksena. Kuva 35. Tiloissa on useita kakluuneita, jotka eivät enää ole käytössä. Kuvat 36, kerroksen avotoimisto 2.9, jossa havaintojen mukaan on koneellinen poistoilmanvaihto. 19 (21)

20 3.5 Painesuhteiden seurantamittaukset - Sisä- ja ulkoilman välistä paine-eroa seurattiin neljässä mittauspisteessä tallentavien mittalaitteiden avulla viikon ajan. Mittauspisteitä oli jokaisessa kerroksessa (kellarikerros sekä 1. ja 2. kerros). Mittaustuloksista tehdyt kuvaajat on esitetty liitteissä Mitatuissa tiloissa ei todettu pitkäaikaista isoa alipaineisuutta. Ilmanvaihdon lisäksi tuloksiin ovat vaikuttaneet mm. tuuliolosuhteet. - Kellarikerroksen kahviossa 0.10 painesuhteet vaihtelivat pääosin -5 Pa alipaineisuudesta 5 Pa ylipaineisuuteen ulkoilmaan verrattuna. Kuvaajasta voidaan havainnoida kellarin tuloilmakoneen käynnistyminen klo 6 ja pysähtyminen klo kerroksen salissa 1.11 painesuhteet vaihtelivat pääosin -7 Pa alipaineisuudesta 3 Pa ylipaineisuuteen ulkoilmaan verrattuna kerroksen keittiössä 2.4 ja avotoimistossa 2.9 painesuhteet vaihtelivat enimmäkseen -5 Pa alipaineisuudesta 2 Pa ylipaineisuuteen ulkoilmaan verrattuna. Lisäksi avotoimisto 2.9 oli paikoin Pa alipaineinen. 3.6 Toimenpiteet - Kellarikerroksen tuloilmakoneen 301TK ulkoilmasäleikkö puhdistetaan. Koneen 301TK kuntoa ja toimintaa seurataan säännöllisesti ja suodattimet vaihdetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. - Kellarikerroksessa tuloilmakanavien sisäpinnoilla reikäpellin takana oleva mineraalivilla suositellaan pinnoitettavaksi. Tuloilmakanavan vähäisen pölykertymän vuoksi tuloilmakoneen 301TK kanavat eivät ole puhdistuksen tarpeessa. - Kellarikerroksen käyttäjiä ohjeistetaan nykyisen ilmanvaihdon jatkoaikakytkimen käyttömahdollisuudesta ilmanvaihdon normaalin aikaohjelman ulkopuolella. Toinen tapa hallita hiilidioksidipitoisuutta eri vuorokaudenaikoina olisi asettaa kellarikerroksen ilmanvaihto toimimaan ympäri vuorokauden, jolloin ilmanvaihdon jatkoaikakytkintä ei tarvita. - Jatkossa kellarikerrosta palvelevat tulo- ja poistoilmakoneet suositellaan uusittaviksi, koska ne yli 20 vuotta vanhoina ovat teknisen käyttöikänsä lopussa. - Kerrosten 1 ja 2 vanha painovoimainen ilmanvaihto ei ole nykyaikainen ilmanvaihtotapa eikä vastaa tilojen käyttöä. Painovoimainen ilmanvaihto ei saa aikaan riittävää ilmanvaihtuvuutta. Painovoimaisella ilmanvaihdolla ei pystytä hallitsemaan tiloissa syntyvien lämpökuormien ja epäpuhtauksien muodostamaa kokonaisuutta. Epäpuhtauksilla tarkoitetaan mm. ihmisperäistä hiilidioksidia ja vanhoista rakenteista sisäilmaan kulkeutuvia epäpuhtauksia. Havaintojen mukaan nykyinen painovoimainen ilmanvaihto käyttää poistoilmareitteinä hormeja ja kakluuneita, joten edes jonkinlaisen ilmanvaihdon ylläpitämiseksi niiden sulkemista ei nyt suositella. 20 (21)

21 - Jatkossa kerroksiin 1 ja 2 suositellaan asennettavaksi nykyaikainen koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, jolloin ilmanvaihto huuhtelee tiloja hyvin ja poistaa tiloissa syntyviä epäpuhtauksia selkeästi nykyistä paremmin. Lisäksi lämpöoloja pystyttäisiin hallitsemaan nykyistä paremmin. Uuden ilmanvaihdon asentamisen yhteydessä suljetaan ilmatiiviisti vanhan painovoimaisen ilmanvaihdon poistoilmareitit (hormit, kakluunit). Helsingissä, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Sanna Pohjola MML, Rakennusterveysasiantuntija Jarkko Lesonen DI, Tutkija LIITTEET Liitteet Liitteet Liitteet Liitteet Mittauspisteet pohjakuvissa Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden seurantamittausten kuvaajat Sisäilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden seurantamittausten kuvaajat Painesuhteiden seurantamittausten kuvaajat 21 (21)

MUISTIO KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-035 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3195 KILONPUISTON LASTENTALO, INKOONKUJA 15 A 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS 3112 MERISAAPPAAN KOULU, MERISAAPAS 6, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Merisaappaan koulu on rakennettu vuonna 1986. Rakennus on pääosin yksikerroksinen. Osittaisessa kellarikerroksessa

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-050 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 2021 PÄIVÄKOTI TUULIKELLO, LUUTNANTINKUJA 2A, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus

Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin liittyvä katselmus 1 Helsingin kaupunki MUISTIO HKR-Rakennuttaja Rakennuttajatoimisto 1 Riitta Harju 9.3.2009 Käpylän peruskoulu Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2 00610 HELSINKI Käpylän peruskoulun sisäilma- ja kosteusongelmiin

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-034 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3129 PUUTARHURIN PÄIVÄKOTI, PUUTARHURINTIE 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-042 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3150 JOUSENKAAREN PÄIVÄKOTI, JOUSENJÄNNE 1, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215

Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 TUTKIMUSSELOSTUS 22500325.069 2016-6-30 Kosteuskartoitus tiloissa 1069/1070, 1072, 2004 ja 1215 Tutkimuskohde: Kartanonkosken koulu Tilkuntie 5, Vantaa Tilaaja: Ulla Lignell Maankäytön, rakentamisen ja

Lisätiedot

MUISTIO TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-059 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3419 TONTUNMÄEN PÄIVÄKOTI, UUSI KOTITONTTU, KOTITONTUNTIE 19B, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-057 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4090 TAAVINKYLÄN KOULU, TAAVILANTIE 19, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

MUISTIO KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-043 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3072 KUNINKAISTEN PÄIVÄKOTI, KUNINKAISTENPORTTI 20, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 04.05.205 /6 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 930 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS 11.4.2018 SISÄILMAOLOSUHTEIDEN SEURANTA, ILMANVAIHTOTUTKIMUKSET LEPPÄVAARAN LUKIO, VERÄJÄPELLONKATU 10, ESPOO 22500344-031 11.4.2018 YHTEENVETO ssa tehtiin sisäilmaolosuhteiden seurantamittauksia

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 1/7 Niinimaantie 691, 63210 Niinimaa Omakotitalon kuntokatselmus 9.12.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 312/2015 2/7 Tilaus 2.12.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013

korjaukset Kellarikerroksen lämpöjohdot uusittu 2006 Todistus toimitetaan myöhemmin, liitteenä kulutustiedot vuosilta 2010-2013 Kiinteistön tiedot Rakennuksen nimi Rakennuksentyyppi Sijainti Tontin tiedot Ketorinne Asuinkerrostalo Ketomaantie 2 A, 41340 LAUKAA P-ala n. 2690 m 2, määräala 410-409-0016-0000 Lääkärilä Rakennusten

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS

TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS TUTKIMUSSELOSTUS, LUONNOS SISÄILMASTO- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RASTAALAN KOULU, KESKITALO KALASÄÄKSENKATU 4, ESPOO 22500344-038 18.5.2018 S w e co Ilmalanportti 2 FI-00240 Helsinki, p. +358

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-052 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3077 LIPPAJÄRVEN PÄIVÄKOTI, TAMMIHAANTIE 6, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 2. Lämpökameran mittauspisteet Lämpökameran mittauspisteet, 1-kerros Lämpökameran mittauspisteet, 2-kerros Lämpökameran mittauspisteet, kellari LIITE 3. Lämpökamerakuvat

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna

Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna Lausunto 07.11.2014 1/3 Linnan Tilapalvelut, Hämeenlinna Laatija: Tommi Paasivirta, Luolajan ala-aste (puukoulu), Vesitie 14, Hämeenlinna Lähtötilanne ja seurantamittausten tarkoitus Koulun luokkatilojen

Lisätiedot

Kurikantie 7, Kurikka. Liikerakennuksen kuntokatselmus klo 10.00

Kurikantie 7, Kurikka. Liikerakennuksen kuntokatselmus klo 10.00 1 9 Kurikantie 7, 61300 Kurikka Liikerakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 10.00 2 9 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2

Wise Group Finland Oy. Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Wise Group Finland Oy Käpylän peruskoulu Untamontie 2 Untamontie 2 1. Tutkimuksen laajuus ja tutkimusmenetelmät 2. Koonti merkittävimmistä havainnoista ja rakenneosittain 3. Koonti toimenpide-ehdotuksista

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30

Knuuttilantie 5 B, Jalasjärvi. Rivitalorakennuksen kuntokatselmus klo 12.30 1 7 Knuuttilantie 5 B, 61600 Jalasjärvi Rivitalorakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 12.30 2 7 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET Vastaanottaja VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, hankevalmistelut Kielotie 13, 01300 VANTAA Ulla Lignell Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 11.10.2013

Lisätiedot

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta

TARKASTUSKÄYNTI Santaholmantie 94, Haukipudas Talo-C, huoneiston C 1 osalta TARKASTUSKÄYNTI 12.6.2014 Talo-C, huoneiston C 1 osalta 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTIETOA TARKASTUKOHTEESTA... 3 2. VAINNOT KOHTEESTA JA TOIMENPIDESUOSITUKSET... 4 2.1. Perustukset, alapohja ja rakennuksen

Lisätiedot

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä Sivuja:1/34 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051521700185 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Kouluntie 18 16600 Järvelä Sisäilman olosuhteiden seuranta Tutkimus

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7 Virttoontie 64, 62170 Lakaluoma Vapaa-ajan asunnon kuntokatselmus 8.3.2016 klo 13.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 2/7 Tilaus: Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-061 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3071 MATINKYLÄN PÄIVÄKOTI, LEILANKUJA 3, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013 Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry ASUINRAKENNUSTEN ILMANVAIHTO Hyvältä ilmanvaihtojärjestelmältä voidaan vaatia seuraavia ominaisuuksia:

Lisätiedot

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti 2/9 Rekkatie 3 80100 Joensuu Tapani Hirvonen Kiteen kaupunki / Tekninen keskus Kiteentie 25 82500 Kitee Kohde Tuhkala

Lisätiedot

Kaunialan sotavammasairaala

Kaunialan sotavammasairaala 1/12 1. A- ja B-siiven pääsisäänkäynti, julkisivu itään. 2. A-siipi, julkisivu etelään. Maanpinta viettää rakennukseen päin. 3. A- ja B-siiven vesikatto on huonokuntoinen. Ylimmässä kerroksessa on ollut

Lisätiedot

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Laajennusosa Tutkimusraportti Gammelbacka skola, Porvoo Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Projekti 308141 13.2.2017 Sisältö Sisältö... 2 Tutkimuskohde

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy

Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelu Oy 1 Kuvat 1, 2. Tutkimuskohteena on ollut koulurakennus, jossa sijaitsee kolme eri-ikäistä osaa. Osat on rakennettu vuosina 1926 ja 1955 sekä 2000-luvun alussa Tutkitut tilat sijaitsevat vuosina 1926 ja

Lisätiedot

Esa Pitkänen KY Käsämäntie 122 as 11 83100 LIPERI puh 040 5649141 www.esapitkanen.fi

Esa Pitkänen KY Käsämäntie 122 as 11 83100 LIPERI puh 040 5649141 www.esapitkanen.fi sivu 1 Kohteen osoite: 1 RAKENTEET Rakenne On korjauksia ja huoltotöitä; Toimenpiteet Korjaus ajankohta n. 1v tarkkuudella 1.1 Rakennuksen vierustan työt (maanpinnan kaltevuuden tai korkeusaseman korjaaminen,

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Drumsö lågstadieskola

Drumsö lågstadieskola 1 (11) Drumsö lågstadieskola TUTKIMUSSELOSTUS Rakennetekninen katselmus ja sisäilmaston laadun mittaus 20.9.2011 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja 2 (11) HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat TARMOn ilmanvaihtoilta taloyhtiölle 28.10.2013 Päälähde: Käytännön

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUKSEN HAASTATTELUOSA 1/5

KUNTOTARKASTUKSEN HAASTATTELUOSA 1/5 KUNTOTARKASTUKSEN HAASTATTELUOSA 1/5 Kohteen osoite: Omistushistoria: (vähintään vuosi, jolloin kohde on tullut nykyisen omistajan omistukseen) 1 RAKENTEET TEHDYT KORJAUS- JA HUOLTOTYÖT SEKÄ RAKENTEIDEN

Lisätiedot

Kinnunen Vesa PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN. TYÖKOHDE Kukkula Koulutie Eura

Kinnunen Vesa PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN. TYÖKOHDE Kukkula Koulutie Eura PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 17.04.13 7522 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Pl 22 27511 Eura TYÖKOHDE Kukkula Koulutie 2 27510 Eura VAKUUTUSYHTIÖ ISÄNNÖITSIJÄ KIINTEISTÖVÄLITYS

Lisätiedot

NÄSIN TERVEYSASEMA VANHAN TUBI-SAIRAALAN JA HAMMASHOITOLAN SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS HELI HAKAMÄKI, DI

NÄSIN TERVEYSASEMA VANHAN TUBI-SAIRAALAN JA HAMMASHOITOLAN SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS HELI HAKAMÄKI, DI NÄSIN TERVEYSASEMA VANHAN TUBI-SAIRAALAN JA HAMMASHOITOLAN SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS HELI HAKAMÄKI, DI 1 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Vanha tubi-sairaala ja hammashoitola Tutkimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO LAUSUNTO PAROLANTIE 3, 02120 ESPOO 2 HUONEISTOJEN PÄÄTYJEN TARKASTUS AVATUILTA KOHDILTA Kohde: Tilaaja: As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS..205 035.025 Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, Tilahallinta, Rakennusten kunnossapito Kielotie 3, 0300 Vantaa jouni.rasanen@vantaa.fi

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-047 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 3037 LAAJALAHDEN PÄIVÄKOTI, KIRVUNTIE 16, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00 1 8 Knuuttilantie 5 C, 61600 Jalasjärvi Asuinrakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 15.00 2 8 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(8) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Koulutalo. Valtakatu 34. 53100 Lappeenranta 29.08.2013

KUNTOTARKASTUS 1(8) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Koulutalo. Valtakatu 34. 53100 Lappeenranta 29.08.2013 1(8) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 34 53100 Lappeenranta 29.08.2013 2(8) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 34 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUKSEN HAASTATTELUOSA

KUNTOTARKASTUKSEN HAASTATTELUOSA 1 Jotta saisitte suurimman mahdollisen hyödyn kuntotarkastuksesta, olkaa ystävällisiä ja vastatkaa mukaan alla oleviin kysymyksiin etukäteen, ennen tarkastusta. Tämä nopeuttaa ja helpottaa kuntotarkastusta.

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS

MUISTIO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 02070 ESPOON KAUPUNKI 22500344-053 tiedoksi: reijo.yrjola@espoo.fi 4083 VINDÄNGENS SKOLA, TUULIKUJA 8 A, ESPOO RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Vindängens

Lisätiedot

KATSELMUS RIIHIKOSKEN VIRASTOTALO

KATSELMUS RIIHIKOSKEN VIRASTOTALO KATSELMUS RIIHIKOSKEN VIRASTOTALO RTC VAHANEN TURKU OY www.vahanen.com +358 20 769 8618 Ratapihankatu 53 C, 20100 Turku, Finland Y-tunnus 1643714-3 Muistio 2 (7) 1 Kuntokatselmuksen yleistiedot 1.1 Kohde

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015 MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET Mittausraportti 2 (11) 1 YLEISTIEDOT 1.1 Tutkimuskohde Kenraalintie 6 01700 Vantaa 1.2 Tutkimuksen tilaaja Vantaan

Lisätiedot

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN 1 (5) Vantaankosken peruskoulu Isontammentie 15 00000 Vantaa 14.8.2014 Aihe ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN Aika 18.6 14.8. Mittarit Lähtökohta TSI Calc 9555p monitoimimittari Alnor Balometri AirFloW

Lisätiedot

Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja lukiossa

Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja lukiossa 1 Helsingin kaupunki RAPORTTI HKR-Rakennuttaja Rakennuttamistoimisto 1 Riitta Harju 19.5.2010 Alppilan yläaste ja lukio Tammisaarenkatu 2 00510 HELSINKI Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9

KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9 KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 1/9 Tammisentie 4, 63700 Ähtäri Omakotitalon kuntokartoitus 4.12.2015 klo 13.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4111/2015 2/9 Tilaus 18.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS Sweco Rakennetekniikka Ratamestarinkatu 7a P.O. Box 88 FI-00521 Helsinki, Finland Telephone +358 207 393 300 Finnmap Consulting Oy VAT FI08711659 Reg.no: 0871165-9

Lisätiedot

HÅKANSBÖLEN KARTANO, PEHTOORIN TALO HORMITUTKIMUS

HÅKANSBÖLEN KARTANO, PEHTOORIN TALO HORMITUTKIMUS HÅKANSBÖLEN KARTANO, PEHTOORIN TALO HORMITUTKIMUS Tutkimuksen ajankohta: vko 41 / 2006 Raportin päiväys: 19.10.2006 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Per Andersson, 040 5939212 Kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Kiinteistökatselmus 2 (10)

Kiinteistökatselmus 2 (10) Kiinteistökatselmus 2 (10) TAUSTATIEDOT Katselmuksen kohteena oli vuonna 1906 koulukäyttöön rakennettu hirsirunkoinen puurakennus. Rakennuksessa on kellaritilaa ja rakennus on puoliksi rossipohjainen.

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset 1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset Markus Fränti Kosteus ja sisäilmateknisen kuntotutkimus:

Lisätiedot

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT 2 Case-tapaus: Päiväkoti Saana Lpk Saana, rakennusvuosi 1963,

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012

VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012 VILLA RUBEN ILMAVUOTOMITTAUS 28.5.2012 1 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Villa Ruben Myllärinkatu 3 08100 Lohja 1.2 Tutkimuksen tilaaja Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelukeskus / Tilapalvelut Karstuntie 4 PL 71,

Lisätiedot

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014 Jarmo Kuitunen 1. ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄT 1.1 Painovoimainen ilmanvaihto 1.2 Koneellinen poistoilmanvaihto 1.3 Koneellinen tulo-/poistoilmanvaihto

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 5309/2014 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 5309/2014 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 5309/2014 1/7 Kohde: Kämmekänkuja 7 60100 Seinäjoki Tilaus 24.9.2014: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto / Peltoniemi Pasi Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Omakotitalon

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA ALUSTATILAN SEURANTAMITTAUKSET Tutkimusselostus 2 (8) Sisällys 1 Alustatilan rakenteet... 3 2 Alustatilan tiiveys- ja kuntokartoitus... 3 3 Ollaksen

Lisätiedot

Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, Espoo

Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, Espoo 1(24) ESPOON KAUPUNKI Tilapalvelut-liikelaitos Kunnossapitopalvelut Tarkastusryhmä 9.4.2019 Koivumankkaan päiväkoti Kohdenumero 3067 Koivukeppi 2, 02130 Espoo SISÄILMATARKASTUS 1.0 Tarkastuskohde Tarkastuskohde

Lisätiedot

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HANGON KAUPUNKI Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sami Heikkilä, Juhani Pirinen Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE?

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? KOSTEUSVAURIOT JA MUUT SISÄILMAONGELMAT Juhani Pirinen 15.10.2014 Hieman kosteusvaurioista Kosteuden lähteet SADE, LUMI PUUTTEELLINEN TUULETUS VESIKATTEEN ALLA TIIVISTYMINEN

Lisätiedot

MUISTIO EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto)

MUISTIO EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto) 4226 EESTINKALLION KOULU, RAKENNUS ELMOLA, VIITTAKORPI 7, ESPOO (ent. talonmiehen asunto) RAKENNE- JA ILMANVAIHTOTEKNINEN KATSASTUS Eestinkallion koulurakennukseen Elmola on tehty rakenne- ja talotekninen

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA

LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA Merkkiainekoeraportti 1 1 (6) Tilaaja: ISS Palvelut Oy Juha Leppälä Rajatorpantie 8 A 01600 VANTAA LAAJAVUOREN KOULU TIIVISTYSKORJAUSTEN TARKASTELU MERKKIAINEKOKEELLA Aika: 21.7.2011 Paikka: Laajaniityntie

Lisätiedot

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123

Käyttäjän tiedot. Nimi. Katuosoite Hämeenkatu 1 A 1 Postiosoite Sähköposti. Puhelinnumero 000 1234123 04.05.205 /6 Kohteen tiedot Nimi MALLITALO 940 luvun esimerkki Katuosoite Hämeenkatu Postiosoite 00000, Kotikunta Rakennuskunta/maakunta Helsinki, Uusimaa Käyttäjän tiedot Nimi Erkki Esimerkki Katuosoite

Lisätiedot

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Sipoon Talman koulussa suoritettiin laaja sisäilmaston tekninen kuntotutkimus marraskuu

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA. Kirkonkylän alakoulu. Korjattavuusarvio P27815

TUUSNIEMEN KUNTA. Kirkonkylän alakoulu. Korjattavuusarvio P27815 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korjattavuusarvio 1 (19) S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TUUSNIEMEN KUNTA Kirkonkylän alakoulu Korjattavuusarvio P27815 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5)

VANTAAN KESKUSVARIKKO VALOKUVAT 1 (5) 1 (5) Kuva 1. Toimistosiiven itäpää ja korkeamman korjaamosiiven pohjoispääty. Kuva 4. Vesi vuotaa kuvassa keskellä näkyvän kellon päälle. Vuoto on peräisin ylemmältä katolta, ei ylösnostosta. Kuva 2.

Lisätiedot

Homekoirakartoitus raportti

Homekoirakartoitus raportti TMI HOMETUTKA Homekoirakartoitus raportti Jenna Knuutinen Kintustie 14-2 B4 39100 Hämeenkyrö Sivu 1 / 18 Yleistä homekoiralla tehdystä kartoituksesta: suorittaa homekartoitusta koulutettujen sekä tasotestattujen

Lisätiedot